Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook Josja...

12
WEKELIJKSE INFORMATIEKRANT GEMEENTE SMALLINGERLAND EDITIE 16 MEI 2019 ZIE OOK WWW.SMALLINGERLAND.NL Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition Omgevingsvisie: 5 helpt u (weer) mee? Bewust omgaan met water 6 Verkiezingen Europees Parlement 7 Inloopbijeenkomsten 11 Hegewarren, komt u ook? CD- en Platenbeurs in Iduna 11 Inloopbijeenkomst de Markt goed bezocht Parkeerterrein De Markt gaat binnenkort op de schop. Afgelopen maandag konden aanwonenden en andere belangstellenden tijdens een inloopbijeenkomst op het gemeentehuis vragen stellen. Ook was de aannemer A. Faber uit Bolsward aanwezig. Ruim 40 personen kwamen naar de inloopbijeenkomst toe. De ontwerptekening, planning en de faseringstekeningen vindt u op dwjm.nl. De heer Toren heeft een grote bijdrage geleverd aan het voortbestaan, de professionalisering en de samenwerking van het cultuuronderwijs en – aanbod in de provincie Fryslân. Hij heeft de Stichting Cultuur Kwartier Sneek L. Toren ontvangt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Afgelopen zaterdag ontving de heer Toren de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij werd verrast in theater Sneek en ontving het lintje van burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân. opgebouwd en tot een toonaangevend cultureel centrum in de provincie gemaakt. In 2018 organiseerde het CKS het European Youth Music Festival in Sneek. Aan dit festival "At the Watergate" namen ruim 6000 jonge musici uit heel Europa deel. Naast zijn werkzaamheden in Sneek was de heer Toren in de periode 2002-2008 landelijk actief als medeoprichter en bestuurslid van Cultuurconnectie – de brancheorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en volksuniversiteitswerk. De heer Toren vertegenwoordigde de organisatie in de European Music School Union. Hij zette internationale samenwerking op en vakinhoudelijke uitwisseling. In die periode was hij tevens voorzitter van de Nederlandse delegatie van het International Music Seminar (IMS). Het IMS bevordert de kwaliteit van het muziekonderwijs in de Benelux en in drie Duitse deelstaten. Ingezonden foto

Transcript of Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook Josja...

Page 1: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

w e k e l i j k s e i n f o r m a t i e k r a n t G e m e e n t e s m a l l i n G e r l a n d e d i t i e 1 6 m e i 2 0 1 9

Zie ook www.smallingerland.nl

Josja Haagsma wint International 3Young Butchers’ Competition

Omgevingsvisie: 5helpt u (weer) mee?

Bewust omgaan met water 6

Verkiezingen Europees Parlement 7

Inloopbijeenkomsten 11Hegewarren, komt u ook?

CD- en Platenbeurs in Iduna 11

Inloopbijeenkomst de Markt goed bezocht

Parkeerterrein De Markt gaat binnenkort op de schop. Afgelopen maandag konden aanwonenden en andere belangstellenden tijdens een inloopbijeenkomst op het gemeentehuis vragen stellen. Ook was de aannemer A. Faber uit Bolsward aanwezig. Ruim 40 personen kwamen naar de inloopbijeenkomst toe. De ontwerptekening, planning en de faseringstekeningen vindt u op dwjm.nl.

De heer Toren heeft een grote bijdrage geleverd aan het voortbestaan, de professionalisering en de samenwerking

van het cultuuronderwijs en – aanbod in de provincie Fryslân. Hij heeft de Stichting Cultuur Kwartier Sneek

L. Toren ontvangt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Afgelopen zaterdag ontving de heer Toren de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij werd verrast in theater Sneek en ontving het lintje van burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân.

opgebouwd en tot een toonaangevend cultureel centrum in de provincie gemaakt. In 2018 organiseerde het CKS het European Youth Music Festival in Sneek. Aan dit festival "At the Watergate" namen ruim 6000 jonge musici uit heel Europa deel.

Naast zijn werkzaamheden in Sneek was de heer Toren in de periode 2002-2008 landelijk actief als medeoprichter en bestuurslid van Cultuurconnectie – de brancheorganisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en volksuniversiteitswerk. De heer Toren vertegenwoordigde de organisatie in de European Music School Union. Hij zette internationale samenwerking op en vakinhoudelijke uitwisseling. In die periode was hij tevens voorzitter van de Nederlandse delegatie van het International Music Seminar (IMS). Het IMS bevordert de kwaliteit van het muziekonderwijs in de Benelux en in drie Duitse deelstaten.

Ingezonden foto

Page 2: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

d o n d e r d a g 1 6 m e i 2 0 1 9 2

“Door mijn driewielfi ets voel ik me weer stabiel tijdens het fi etsen.” Als u niet zo lang meer achter elkaar kunt fi etsen of balansproblemen heeft, is een aangepaste fi ets de oplossing. Naast elektrische fi etsen zijn er bijvoorbeeld driewielfi etsen en scootmobielfi etsen. Er is een fi etsenspecialist aanwezig om u vanalle informatie te voorzien. Ook krijgt u deze dag tot 25% korting op onze fi etsen!

“Travixx brengt ons verder.”De vrijheid om te gaan en staan waar u wilt, daar blijft u het liefst zo lang mogelijk van genieten, ook wanneer u minder mobiel wordt. Als het aan ons ligt, staat er zo min mogelijk in de weg om die vrijheid te blijven ervaren. Daarom hebben wij een eigen lijn mobiliteitsproducten ontwikkeld: Travixx by Medipoint. Maak tijdens deze dag kennis met onze eigen lijn rollators en rolstoelen.

“Met mijn rollator kom ik veel meer buiten.” Voelt u zich soms wat onzeker op uw benen staan? Een rollator zorgt ervoor dat u weer stabiel uw wandeling kunt maken. Medipoint heeft een ruim assortiment rollators en geeft deskundig advies. Laat u informeren en profi teer deze dag van kortingen tot wel 25% op rollators!

“Door mijn scootmobiel kan ik eindelijk weer een visje halen op de markt.”Wanneer fi etsen of autorijden niet meer lukt, wilt u er toch graag op uit. Dan biedt een scootmobiel uitkomst. Tijdens de Eropuit dag geeft een productspecialist uitleg en adviesover de mogelijkheden van diverse scootmobielen en kunt u een testrit maken. Daarnaast krijgt u op deze dag tot 25% korting op al onze scootmobielen.

“Door de elektrische loopfi ets word ik veel minder snel moe.”Heeft u al eens een (elektrische) loopfi ets geprobeerd? Een product dat steeds populairder wordt. Dankzij dit product kunt u met minder inspanning langere afstanden afl eggen. Door de open houding krijgt u meer lucht en verspilt u minder energie. Benieuwd? Probeer het vrijblijvend uit. Profi teer deze dag ook van aantrekkelijke aanbiedingen!

Word lid van een ledenvereniging Laat u informeren over de ledenvereniging bij u in de buurt en de voordelen van een lidmaatschap. Word ook meteen lid om te profi teren van extra korting!

Programma(10.00 – 16.00 uur)

Ontdek de mogelijkheden om er lekker en veilig op uit te gaan. Misschien gaat het lopen of fi etsen wat lastiger, ondervindt u balansproblemen of durft u niet meer auto te rijden. Kom dan naar de Eropuit dag en laat u adviseren.

Medipoint l Vitalis winkel,Jade 32, Drachten Vrijdag 24 mei 2019, 10.00 - 16.00 uur

Waar en wanneer

Tot wel25% kortingop deze dag!

Kom ook naar de Eropuit dag!Vrijdag 24 mei 2019

088 - 10 20 100 www.medipoint.nl/eropuitLenen, huren en kopen

De genoemde acties zijn ledenaanbiedingen en zijn niet geldig i.c.m. andere acties, kortingen of waardebonnen. U bent al lid voor €14,95 per kalenderjaar.

Page 3: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

d o n d e r d a g 1 6 m e i 2 0 1 9 3

Stationsweg 78 DrachtenTelefoon 0512 - 541496

Horizontale jaloezieën uit onze huismerkselectie

nu met

25% kortingUiteraard gratis meten en

gratis plaatsen.Geldig tot 26 mei.

Stationsweg 78 DrachtenTelefoon 0512 - 541496

Rolgordijnen enduorolgordijnen uit onze huismerkselectie nu met

25% kortingUiteraard gratis meten en

gratis plaatsen.Geldig tot 26 maart.

65 jaar getrouwd

Het regent de laatste tijd echtparen die 65 jaar getrouwd zijn. Daar is gister nog een echtpaar bij gekomen. Woensdag was het 65 jaar geleden dat het echtpaar de Vries-Krans in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester Jan Rijpstra bracht hen op de dag zelf de felicitaties over van het gemeentebestuur en overhandigde hen een kopie van de huwelijksakte.

Josja Haagsma en Tessa Moerland vielen in de prijzen tijdens het International Young Butchers Competition in Frankfurt. Josja Haagsma uit Opeinde werd 1e in het persoonlijk klassement met zes bekers. De Westlandse Tessa Moerman werd 3e in het persoonlijk klassement en kreeg 5 bekers voor haar prestaties.

Ad Bergwerff, waarnemend voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Slagers, sprak vol trots over de resultaten van het Nederlands team. “Het was weer een spannende wedstrijd. Fantastisch om te zien dat je hier een combinatie van vakmanschap, ambacht en creativiteit ziet. En wat ons team betreft, echt girlpower! De toewijding en het enthousiasme waarmee de disciplines werden uitgevoerd getuigen zonder uitzondering van de passie voor het slagersvak. En dat uit zich in de gewonnen prijzen.”

Als gemeente zijn wij trots op de buitengewone prestatie van Josja en

Josja Haagsma wint International Young Butchers Competition

Tessa. Reden voor wethouder Robert Bakker om haar afgelopen week in de slagerij te bezoeken en te feliciteren met een grote bos bloemen.

Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli organiseert Echt Outdoor Activiteiten uitdagende sportactiviteiten in de buitenlucht, zoals boogschieten, beachvolleybal, BMX'en, kanoën, highlandgames, hockey en nog veel meer voor kinderen van groep 3 tot en met 8 van de basisscholen.

De activiteiten zijn in en rondom de gemeente Smallingerland. De ouders brengen de kinderen iedere dag om 09.00 uur en halen ze om 16.00 uur weer op. De kosten voor de hele week zijn € 60,-. Naast de vele leuke activiteiten en dagelijks een gezond stuk fruit krijgen de kinderen

een outdoor t-shirt. De deelnemers nemen zelf een lunchpakket en drinken mee. Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op echt-outdoor.nl.

Bewegen is gezondDe Outdoor Kids Vakantieweek Smallingerland wordt mogelijk gemaakt door Stichting Let'Sport, Kindpakket, Sportbedrijf Drachten, POUW Rent Autoverhuur en gemeente Smallingerland. Het doel is om kinderen meer te laten bewegen door leuke, uitdagende en laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten aan te bieden. Ook is extra aandacht voor een gezonde leefstijl.

Kom in beweging! Outdoor Kids Vakantieweek

Foto: Margriet Fotografie

Foto: Harry Blokzijl

Tijdens de bijeenkomsten over de herinrichting van de Torenstraat kwam ook het perceel achter de Winterlandbouwschool aan de orde. Afgelopen maandagavond konden direct aanwonenden meedenken over een mogelijke inrichting. 18 aanwonenden maakten hiervan gebruik.

Parkeerdruk in centrum Tijdens de bijeenkomsten over de Torenstraat kwam ook de parkeerdruk in het centrum ter sprake. Het terrein achter de Winterlandbouwschool zou mogelijk extra parkeerruimte kunnen bieden. Het perceel achter de Winterlandbouwschool aan de Torenstraat bestaat namelijk uit een particulier deel en een gemeentelijk deel. Het perceel is omsloten door huizen aan de Torenstraat, de Houtlaan en Beter Wonen. Het college wil graag met aanwonenden van gedachten wisselen over een mogelijke inrichting.

Wat bracht de avond op? De aanwonenden gaven aan dat het te vroeg was om met een mogelijke inrichting te komen, omdat zij eerst de

evaluatie van het parkeerbeleid willen afwachten. De reden hiervoor is dat zij vinden dat de parkeerdruk in de straten hoog is. Dat zou opgelost kunnen worden door meer gebruik te maken van omliggende bestaande parkeerterreinen. Ook gaven zij een aantal suggesties voor de inrichting, zoals een parkeerterrein voor alleen de aanwonenden of het in te richten als een moestuin. Daarnaast gaf een inwoner aan dat het terrein moet blijven zoals het nu is. Nadrukkelijk werd door de aanwonenden aangegeven dat het niet de voorkeur heeft om het in te richten als algemeen parkeerterrein. Verder werd aandacht gevraagd voor het oplossen van het waterprobleem bij hoosbuien.

VervolgEen vervolgbijeenkomst over een mogelijk inrichting van het perceel achter de Winterlandbouwschool vindt in september plaats. In juni wordt de omgevingssessie over het parkeerbeleid georganiseerd. De raad zal dan direct na de zomer een besluit nemen over de hoofdlijnen van het parkeerbeleid.

Inwoners denken mee over perceel achter Winterlandbouwschool

Foto: Harry Blokzijl

Page 4: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

d o n d e r d a g 1 6 m e i 2 0 1 9 4

De liefde voor het

vak is ons met de schoenlepel

ingegoten. Hierdoor hebben we oog

voor kwaliteit, verstand van comfort

en signaleren we snel nieuwe trends.

Wij staan voor u klaar met de service

waar Kamsma Schoenen al 250 jaar

bekend om staat.

Tot ziens in onze winkel!

Schoenenvan nu met de service als vanouds

FOOTWEAR

laat je inspireren door onze

uitgebreide collectie

DRACHTENZuidkade 36 , T. 0512 – 51 56 84 www.kamsmaschoenen.nl

45 jaar kamsma drachten

we zetten de bloemetjes buiten

voorjaarsdag?

18 Mei 11.00 tot 16.00 uur

Gratis ijsjes!

Page 5: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

d o n d e r d a g 1 6 m e i 2 0 1 9 5

bekendmakingen

Stukken kunt u inzien in het gemeentehuis, Gauke Boelensstraat 2 Drachten. Telefoon 0512-581234. Schriftelijke reacties binnen genoemde termijn tenzij anders vermeld naar: B&W van Smallingerland,

Postbus 10.000, 9200 HA Drachten. Mondelinge reacties: u kunt langskomen of bellen.

AAnkondiging de Ronde TAfel en HeT Plein

Deelnemen aan de Ronde Tafel van dinsdag 28 mei 2019?Tijdens de Ronde Tafel laat de raad zich zo breed mogelijk door anderen informeren over bepaalde onderwerpen, zodat de raad later, als er een besluit wordt genomen, een goede afweging kan maken. Daarvoor nodigt de raad inwoners en organisaties uit, maar mensen kunnen zich ook zelf aanmelden.

Op de agenda van de Ronde Tafel van dinsdag 28 mei 2019 staan de volgende punten:• Jaarstukken 2018 en Conceptbegroting 2020 Marrekrite• Begroting 2020, jaarstukken 2018 en eerste begrotingswijziging 2019 VRF• Conceptbegroting 2020 en meerjarenraming Hús en Hiem• Concept jaarrekening 2018, Ontwerpbegroting 2020 en Meerjarenperspectief GR • Exploitatiemaatschappij Bedrijvenpark Drachten• Concept jaarstukken (jaarrekening en jaarverslag) 2018 en begroting 2020 GR SW Fryslân• Begrotingswijziging 2019 FUMO• Startnotitie Woonvisie• Raadsbesluit rechtspositie raads- en commissieleden Smallingerland 2019

De bijbehorende stukken vindt u vanaf vrijdag op smallingerland.raadsinformatie.nl.

Wilt u deelnemen aan de Ronde Tafel? Aanmelden kan op de avond zelf tot het begin van vergadering, maar bij voorkeur eerder via [email protected]. Wilt u meer weten over de Ronde Tafel? Kijk dan eens op smallingerland.nl of bel naar 0512-581234.

Iets te vertellen op Het Plein?Tijdens de pauze van vergaderavonden is er Het Plein. Daar is ruimte om onderwerpen op een informele manier aan te kaarten bij raadsleden. Het Plein start aansluitend aan de Ronde Tafel (uiterlijk 20.00 uur) en duurt een half uur. Aanmelden hiervoor kan tot 12.00 uur op de dag van de raadsvergadering via [email protected] of 0512 – 581 234. U krijgt een statafel tot uw beschikking waar u (eventueel) uw informatie of presentatie kwijt kunt en de raadsleden worden geïnformeerd over uw komst.

AAnkondiging veRgAdeRing cliënTenRAAd

De Cliëntenraad Smallingerland vergadert op maandag 20 mei 2019 om 13.30 uur in Brede School De Drait. De vergadering is voor iedereen vrij toegankelijk.

AGENDA1. Opening2. Vaststellen van de agenda

3. Mededelingen4. Vaststelling notulen openbare vergadering 18 maart 20195. Kennismaking met de heer C. Trompetter6. Ingekomen vraag7. Beleidsnota schuldhulpverlening8. Voedselbank9. SunFriesland10. Werkgroepen11. Actuele zaken12. Agendapunten volgende vergadering13. Rondvraag14. Sluiting

Signalen door burgers kunnen na de vergadering worden gedeeld.

AAnkondiging veRgAdeRing wijkRAAd de bouwen

Dinsdagavond 21 mei houdt wijkraad De Bouwen haar maandelijkse vergadering in MFA de Bouwen op de Bouwakker 3 te Drachten. Van 19.00 tot 19.30 uur is er dan de gelegenheid om vragen te stellen aan de wijkraad.Heeft u een vraag (of vragen) met betrekking tot de wijk en weet u niet bij wie u moet zijn? Dan bent u als inwoner van de wijk De Bouwen van harte welkom. Wellicht heeft de wijkraad een antwoord op uw vraag of kan u in contact brengen met de persoon die uw vraag kan beantwoorden.

U kunt uw vraag ook mailen naar [email protected].

AAnkondiging emigRATie in de bAsisRegisTRATie PeRsonen (bRP)

Onderstaande persoon heeft zijn adreswijziging/emigratie tot nu toe niet doorgegeven aan de gemeente: naam+voorletter(s) geboortedatum einde reactietermijn emigratie naar

van der Land, P.D.S. 29-07-1974 06-06-2019 Onbekend

Wij hebben onderzoek gedaan naar de adresgegevens van deze persoon. Tot nu toe zonder resultaat. Wij zijn daarom van plan bovenvermelde persoon te emigreren in de BRP met onbekende bestemming. De emigratie vindt plaats met ingang van vandaag. Belanghebbenden en personen die informatie hebben over de adresgegevens van bovenstaande persoon, kunnen tot twee weken na deze publicatie, mondeling (op afspraak bij het Servicecentrum) of schriftelijk reageren op deze aankondiging.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Servicecentrum via 0512-581234.

HV/SC

De nieuwe Omgevingswet raakt ons allemaal! Welke dilemma's spelen er in uw woonomgeving? We willen daarover met u in gesprek en samen aan de slag gaan met de omgevingsvisie voor de toekomst van Smallingerland. Wij ontmoeten u graag op een van de volgende bijeenkomsten:

• 20 mei: Dorpshuis Opeinde Middelbuorren 1, Opeinde • 21 mei: MFC Rottevalle Master Kuiperswei 1, Rottevalle• 23 mei: Dorpshuis Boornbergum Westerbuorren 1, Boornbergum• 27 mei: Brede school De Drait Flevo 190, Drachten• 29 mei: Brede school De Wiken Middelwyk 2, Drachten• 4 juni: Wijkcentrum Noord Oost De Vogelweide 5, Drachten

Omgevingsvisie: helpt u (weer) mee?

De inloop is vanaf 18.45 uur. De bijeenkomsten starten om 19.15 uur tot ongeveer 21.30 uur. U kunt zich aanmelden via [email protected]. Geef in de aanmelding aan naar welke bijeenkomst u gaat.

Meer info op dwjm.nlWilt u meer weten over de Omgevingsvisie en wat dit voor u betekent? Kijk dan eens op dwjm.nl.

Vorige week woensdag ontving Theatercafé Hopper het fairtrade-certificaat uit handen van wethouder Piet de Ruiter. En dat toevallig tijdens de Fair Trade Voorjaarsweek.

Theatercafé Hopper ook fair tradeIn het theatercafé is een heerlijk kopje fairtradekoffie met fairtradesuiker te bestellen. In de keuken wordt gewerkt met fairtradegreenage producten, zoals linzen, quinoa en bonen. Naast fair trade probeert men ook duurzamer te werken. Zo zijn er geen plastic rietjes meer en ook de koffiecups zijn binnenkort verleden tijd. Waar mogelijk wordt bij de inkoop voor streek- en biologische producten gekozen.

Wilt u ook meedoen met het vergroten van bewustwording voor een heerlijke en eerlijke wereld? Neem dan gerust contact op met de werkgroep Fair Trade Smallingerland via [email protected] of 0512-581234.

Dit jaar doen 500 leerlingen van 20 scholen van het basis- en speciaal- onderwijs het Praktisch Verkeersexamen. Afgelopen maandag gaf wethouder Bakker het startschot om 9.00 uur in de Verkeerstuin.

De eerste school die met het examen begon is SO Kleurrijk in Drachten. Deze kinderen hebben zeven praktische

lessen gevolgd, waarvan vier op de Verkeerstuin en drie in het verkeer. De route van het VVN Verkeersexamen is zorgvuldig uitgezet over ongeveer 7 kilometer en komt overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens het examen beoordelen diverse controleposten op het verlenen van voorrang, kijkgedrag en of de kinderen richting aangeven.

Start van Praktisch Verkeersexamen

Zaterdag 4 mei heb ik voor het eerst sinds dertig jaar de dodenherdenking in Smallingerland meegemaakt. In de jaren 80 woonden vrienden van ons in de Torenstraat en gingen we van daar naar het Van Haersmapark. Ditmaal heb ik samen met mijn vrouw en een vriendin voor het eerst de stille tocht meegelopen. Het was een indrukwekkende ervaring. De vlaggen, de scouts en de muziek vormen tezamen een plechtig decor en onwillekeurig gaan dan je gedachten terug naar die zwarte periode in onze geschiedenis. De herdenking in het park versterkte dat gevoel. Een mooie plechtigheid.

Na de herdenking was er in De Lawei de voorstelling ‘Smallingerland in oorlogstijd’. In de voorstelling

Columnverbeeldden jongeren, op basis van een aantal gesprekken met mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt, hoe het leven in de jaren 40-45 door oorlogshandelingen gekleurd werd. Het was een hele mooie voorstelling die van begin tot einde boeide.

De verschillende manieren waarop de herinnering aan de bezetting in onze gemeente levend wordt gehouden zijn stuk voor stuk waardevol. Dat het zo moge blijven!

Cor Trompetter wethouder

Foto: Harry Blokzijl

Ingezonden foto

Page 6: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

d o n d e r d a g 1 6 m e i 2 0 1 9 6

duurzaam

Net zoals afgelopen zomer moeten we ook dit jaar weer rekening houden met een periode van droogte. Met een paar simpele maatregelen kunt u al water besparen, zoals een paar minuten korter douchen en de kraan dicht draaien tijdens het tandenpoetsen.

De droogte heeft ook gevolgen voor de tuin. Afgelopen jaar is veel drinkwater gebruikt om planten en gazons groen te houden. Dit kan ook anders.

Wat kunt u doen om water te besparen en water vast te houden in de tuin?• Gebruik regenwater uit een regenton voor het bewateren van de planten en het schoonmaken van ramen. Regenwater laat namelijk geen kalkstrepen achter op glas. • Geef planten alleen water als de zon niet of nauwelijks schijnt. Anders verdampt er te veel water. • Gras hoeft u nauwelijks te sproeien en herstelt zich goed na een droogteperiode.• Heeft u een zwembadje in de tuin? Met het zwemwater kunt u later de planten water geven. • Een groene tuin met bomen houdt meer water vast dan een tuin met veel betegeling. • Een groen dak draagt bij aan een

vertraagde regenwaterafvoer, het isoleert, verkoelt en trekt bijen, vogels en vlinders aan.• Gebruik waterbesparende douchekoppen, kranen en spoelbak voor de wc.• Korter douchen. Met een zandloper houdt u uw douchetijd in de gaten. Als u minder warm water gebruikt, merkt u dat ook op uw energierekening.• Regenwater opvangen in een ondergronds reservoir en bijvoorbeeld gebruiken voor het doorspoelen van het toilet.

Subsidie voor een groen dak of een regenton Bewoners, organisaties en bedrijven uit de gemeente Smallingerland kunnen bij de gemeente een subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak en de aanschaf van een regenton. Op dwjm.nl vindt u meer informatie, de voorwaarden en de aanvraagformulieren. Ook kan de gemeente u helpen met het vergroenen van uw tuin. De tuinambassadeurs geven u gratis advies over het vergroenen van uw tuin. Bel naar 0512 – 581 234 of mail uw vraag naar [email protected] onder vermelding van 'Aanvraag tuinambassadeurs'.

Bewust omgaan met water

De komende drie jaar mag PCBO De Spreng in Drachten zich een Gezonde School noemen. Directeur Johan Vries ontving vrijdag 10 mei uit handen van wethouder Piet de Ruiter het Gezonde Schoolvignet met als themacertificaat Voeding. De wethouder gaf vervolgens meteen het startsein voor de wijkloop die door Sportbedrijf Drachten werd georganiseerd.

In Smallingerland zet de gemeente vanuit de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) al jaren in op het onderdeel Gezonde School. Er zijn al zo'n 20 scholen bezig met de Gezonde Schoolaanpak, waarvan inmiddels 14 scholen een of meerdere themacertificaten hebben gehaald.

Vignet Gezonde SchoolHet vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Gezonde School-thema’s zijn: bewegen

en sport, voeding, welbevinden, roken en alcohol, relaties en seksualiteit, fysieke veiligheid, milieu en natuur, mediawijsheid en hygiëne. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag de school zich drie jaar een Gezonde School noemen.

Voedingsbeleid op De SprengMet het vignet laat De Spreng zien dat zij voldoen aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door externe deskundigen zoals het Voedingscentrum, de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijk Onderwijs (KVLO) en het Trimbos-instituut. Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Op De Spreng gebruiken de leerkrachten de lesprogramma's van 'Ik eet het beter' en 'Smaaklessen'. Hiermee maken ze leerlingen op een speelse manier bewust van wat ze dagelijks eten en drinken. Ook het drinken van water wordt gestimuleerd.

Vignet Gezonde School voor PCBO De Spreng in Drachten

Vanwege de verbouwing van het voormalig restaurant de II Heeren zijn de daarin aanwezige sanitaire voorzieningen voor de passantenhaven Moleneind niet langer beschikbaar.

In overleg met de nieuwe exploitant is besloten dat de sanitaire voorzieningen niet meer gecombineerd gaan worden met de nieuwbouw. De gemeente

is nu plannen aan het maken voor een definitieve voorziening, mogelijk gecombineerd met enkele camperplaatsen. Over deze plannen zal te zijner tijd nog met de omgeving overlegd worden. Vooruitlopend daarop is kort voor de paasdagen een tijdelijke unit geplaatst om in ieder geval dit vaarseizoen de passanten die de haven bezoeken te bedienen.

Tijdelijke sanitaire voorziening passantenhaven Moleneind

Afgelopen dinsdag opende burgemeester Jan Rijpstra de 24 minimoestuinen bij basisschool de Diamant in Oudega.

Leerlingen van De Diamant hebben een onderwijsprijs van het PCBO gewonnen waarbij zij een eigen project mochten indienen. Dit werd het moestuinproject. Miryanne, Nynke, Werner, Benthe, Romy en Mark uit groep 6, 7 en 8 van de leerlingenraad hebben hier een actieve rol in gespeeld. Het moestuinproject van de basisschool sluit ook aan bij de wens om meer groen van de ouderen van Het Jonkerstee. De kinderen gaan de planten verzorgen en de ouderen houden toezicht en geven raad.

Het moestuinproject is een samenwerking tussen CityLab Drachten, ROC Friese Poort, Natuur en Milieu-educatie de Naturij en Tuiniersvereniging de Wrottersploech. De studenten van CityLab doen de logistiek van het project en zorgen voor sponsors. De Naturij en de Wrottersploech zorgen voor een deel van de zaden en het lesplan. Woningbouwbedrijf Accolade heeft de grond voor de moestuinen beschikbaar gesteld. Het moestuinproject vindt plaats bij drie basisscholen in Smallingerland en bij zeven locaties van BSO Vandaag.

24 minimoestuinen in Oudega

Page 7: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

d o n d e r d a g 1 6 m e i 2 0 1 9 7

omgevingsvergunningen

Stukken kunt u inzien in het gemeentehuis, Gauke Boelensstraat 2 Drachten. Telefoon 0512-581234. Schriftelijke reacties binnen genoemde termijn tenzij anders vermeld naar: B&W van Smallingerland, Postbus 10.000, 9200 HA Drachten. Mondelinge reacties: u kunt langskomen of bellen.

ingediende AAnvRAgen

Er is een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, aangevraagd voor:

• Aafke Van Der Heideloane 18, 9218 RR Opeinde, de kap van een boom, ontvangen 6 mei 2019• Boerestreek 12, 9211 TV Kortehemmen, de interne verbouwing van een woon-zorgcomplex, ontvangen 16 april 2019• Fallaetswei 13, 9222 NL Drachtstercompagnie, milieuneutraal veranderen, ontvangen 19 maart 2019• Naast Florijn 5 Drachten, strijdigheid bestemmingsplan voor het houden van een evangelisatiebijeenkomst van 1 t/m 8 juni 2019, ontvangen 27 maart 2019• Van Haersmasingel 37, 9201 KN Drachten, het wijzigen van de uitgiftekeuken en conciërge- ruimte, ontvangen 19 maart 2019• Kanaelsloane 23, 9218 VD Opeinde, de uitbreiding van de woning, ontvangen 5 mei 2019• Kuiperssingel 1, 9201 EE Drachten, de kap van een boom, ontvangen 8 mei 2019• De Meer 20, 9201 EZ Drachten, het plaatsen van een schutting, ontvangen 3 mei 2019• Moleneind NZ 10, 9203 ZP Drachten, de verbouw van een woning, ontvangen 24 april 2019• Opperbuorren-East 6, 9216 VL Oudega, de kap van een boom, ontvangen 6 mei 2019• Raadhuisplein 71, 9203 EA Drachten, het aanbrengen van reclame, ontvangen 6 mei 2019• Uthof 82, 9202 HP Drachten, de kap van drie bomen, ontvangen 6 mei 2019• Veenland 7, 9205 ET Drachten, de bouw van een berging, ontvangen 30 april 2019

AG/AZ/IZ Publiek

veRleende veRgunningen

Reguliere procedure, direct in werking

Er is een omgevingsvergunning verleend voor:

• Anemoan 22, Boornbergum, de bouw van een woning, datum bekendmaking: 9 mei 2019 • Fallaetswei 13, 9222 NL Drachtstercompagnie, milieuneutraal veranderen, datum bekendmaking: 14 mei 2019 • Naast Florijn 5 Drachten, strijdigheid bestemmingsplan voor het houden van een evangelisatiebijeenkomst van 1 t/m 8 juni 2019, datum bekendmaking: 14 mei 2019 • Van Haersmasingel 37, 9201 KN Drachten, het wijzigen van de uitgiftekeuken en conciërgeruimte, datum bekendmaking: 9 mei 2019 • Kraenlânswei 21, 9215 VZ De Veenhoop, de bouw van een schuur, datum bekendmaking: 13 mei 2019

• Ottolaan 12 t/m 12-10 Drachten, het plaatsen van vlaggenmasten en gevelreclame, datum bekendmaking: 13 mei 2019 • Oudeweg 39, 9203 AE Drachten, het vergroten van een dakkapel, datum bekendmaking: 13 mei 2019 • Richterlaan 5, 9207 JT Drachten, de bouw van een distributiecentrum en de uitbreiding van een bedrijfspand, datum bekendmaking: 10 mei 2019

Reageren Tegen de beschikking kan binnen zes weken na bekendmaking bezwaar worden aangetekend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Smallingerland, Postbus 10.000, 9200 HA Drachten.

In werking treden De beschikking treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van de beschikking niet. Hebben u of derde belanghebbenden er veel belang bij dat de beschikking niet in werking treedt, dan kan een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen. Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover een beslissing is genomen.

Reguliere procedure, direct in werking

• Kuiperssingel 1, 9201 EE Drachten, de kap van een boom, datum bekendmaking: 13 mei 2019

Met gebruikmaking van artikel APV 4.10 E "gevaar of spoedeisend belang" is besloten per direct de vergunning in werking te laten treden. De betreffende kastanjeboom is door bloederziekte en zwamaantasting gevaarlijk voor takbreuk. Er is in verband met de veiligheid (standplaats boom op een schoolplein) besloten om per direct de vergunning te verlenen en mogelijkheid te bieden om de boom te kappen.

Reguliere procedure, niet direct in werking

Er is een omgevingsvergunning verleend voor:

• Aafke Van Der Heideloane 18, 9218 RR Opeinde, de kap van een boom, datum bekendmaking: 10 mei 2019 • Ampèrelaan 2, 9207 AM Drachten, de bouw van carports, het plaatsen van een inkoopstation en de aanleg van uitritten, datum bekendmaking: 10 mei 2019 • Kommisjewei 168, 9218 PJ Opeinde, het plaatsen van dakkapellen en dakramen, datum bekendmaking: 13 mei 2019 • Opperbuorren-East 6, 9216 VL Oudega, de kap van een boom, datum bekendmaking: 10 mei 2019

• Uthof 82, 9202 HP Drachten, de kap van drie bomen, datum bekendmaking: 13 mei 2019

Reageren Tegen de beschikking kan binnen zes weken na bekendmaking bezwaar worden aangetekend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Smallingerland, Postbus 10.000, 9200 HA Drachten.

In werking treden De beschikking treedt in werking met ingang van de dag nadat de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is verstreken. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van de beschikking niet. Hebben u of derde belanghebbenden er veel belang bij dat de beschikking niet in werking treedt, dan kan een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen. Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover een beslissing is genomen.

AG/AZ/IZ Publiek

kennisgeving veRlenging beslisTeRmijn

Burgemeester en wethouders van Smallingerland hebben in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht besloten voor de volgende aanvraag de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal 6 weken:

Voor: Het verbeteren van kades ten westen van RottevalleLocatie: De Leijen oost (ten westen van Rottevalle)

De beslistermijn wordt verlengd met 6 weken. Door dit besluit is de nieuwe uiterste beslisdatum 21 juni 2019.

Burgemeester en wethouders van Smallingerland hebben in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht besloten voor de volgende aanvraag de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal 6 weken:

Voor: Het plaatsen van hekwerken en een toegangscontrole Locatie: Noorderend 4 in Drachten

De beslistermijn wordt verlengd met 6 weken. Door dit besluit is de nieuwe uiterste beslisdatum 24 juni 2019.

AG/AZ/IZ Publiek

oPenbARe veRgAdeRing welsTAndscommissie

Op 20 mei 2019 wordt in het gemeentehuis een openbare vergadering van de welstandscommissie gehouden. De vergadering begint om 09.30 uur. Tijdens deze vergadering zullen onder meer de volgende bouwplannen worden behandeld. De definitieve agenda vindt u aanstaande vrijdag op smallingerland.nl.

• Cornelis Rienks de Boerstraat 20 in Drachten, de bouw van een overkapping en een vlonder• Jelle Plantingstraat 48 in Drachten, de uitbreiding van een woning• Gehele flatgebouw aan het Raadhuisplein (oude flat), het aanpassen van de gevels• Kanaelsloane 23 in Opeinde, de uitbreiding van de woning• Raadhuisplein 71 in Drachten, het aanbrengen van reclame• De Meer 20 in Drachten, het plaatsen van een schutting• Ampèrelaan 4 in Drachten, de uitbreiding van de loods• Moleneind Nz 10 in Drachten, de verbouw van een woning• Veenland 7 in Drachten, de bouw van een berging

Belanghebbenden kunnen tijdens deze vergadering hun mening over het bouwplan kenbaar maken.Wilt u vanwege uw bouwplan naar de vergadering komen? Verstandig is om even te bellen naar 0512-581234. Er staan altijd veel plannen op de agenda. Als u vooraf belt kunnen we met u afspreken hoe laat u ongeveer aan de beurt zult zijn. Dat scheelt u onnodig wachten.

U kunt de bouwplannen inzien op de cluster bouwzaken.

AG/AZ/IZ Publiek

PeRceel Te HuuR dRAcHTsTeRcomPAgnie

Achter het sportcomplex van voetbalvereniging TFS in Drachtstercompagnie ligt nog een perceeltje grond van de gemeente Smallingerland. De huidige huurder heeft de huur opgezegd en nu zoeken we een nieuwe huurder.

Neem voor meer informatie contact op met Dineke de Haan van de afdeling Ontwikkeling via 0512-581234.

Op 23 mei mag u naar de stembus voor de verkiezing van de Nederlandse leden in het Europees Parlement. De verkiezing van de leden van het Europees Parlement is eens in de 5 jaar. U heeft uw stempas en de kandidatenlijst thuis ontvangen.

Binnen Europa bestaat er geen uniforme verkiezingsprocedure voor het Europees Parlement. Ook is de stemming niet in alle lidstaten op dezelfde dag. Stemmen bij de Europese verkiezingen betekent inspraak hebben over de koers die de EU de komende vijf jaar volgt op gebieden als internationale handel, veiligheid,

consumentenbescherming, bestrijding van klimaatverandering en economische groei. De leden stemmen niet alleen over nieuwe wetgeving, maar houden ook toezicht op andere EU-instellingen.

Kunt u niet zelf naar het stembureau? Dan kunt u een ander voor u laten stemmen. De stembureau's zijn op 23 mei open van 07.30 tot 21.00 uur.Vergeet uw legitimatiebewijs niet.

Kijk voor alle informatie en de formulieren over de verkiezingen op smallingerland.nl.

Verkiezingen Europees Parlement

Na zijn benoeming was kennismaken met de dorpen en wijken een van de eerste zaken waar burgemeester Rijpstra aandacht voor wilde. Vorige week woensdag was Houtigehage als eerste aan de beurt.

Na ontvangst door de heer Heinze Elzinga van dorpsbelangen in dorpshuis O 'e Huchte werd de burgemeester rondgeleid door het dorp. De burgemeester bezocht de school,

het sportcomplex en 't Wâldhuske. Dorpsbewoners stonden klaar om tekst en uitleg te geven over de zaken waarbij zij professioneel of als vrijwilliger bij betrokken zijn in het dorp.

De burgemeester sprak zijn waardering uit voor de 'mienskipssin' die hij uit de diverse toelichtingen mocht halen. De komende maanden staan ook de andere dorpen en wijken op het programma.

Burgemeester Rijpstra bezoekt Houtigehage

Page 8: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

d o n d e r d a g 1 6 m e i 2 0 1 9 8

Stuur op tijd uw activiteit/(muziek)event/expositie

binnen de gemeente Smallingerland, naar

[email protected]

voor de Agenda?Activiteiten

Breeduit Agenda TipDe Geschiedenis en Ontwikkeling van de Platenhoes

Activiteiten

Garageverkoop in De BouwenZa 18 mei van 9.00 uur tot 15.00 vindt er een garageverkoop plaats in de straten:De Meent, De Kamp, De Groene zoom, Het Heem, De Wier, De Singel, Vallaatsterend, Ureterperend en Wilpsterend. Alle inwoners van Drachten en omstreken zijn van harte welkom om een mooi item te scoren op de Garageverkoop. In het speeltuintje aan het Heem zal er een springkussen staan voor de kinderen. Tevens zal er een tent geplaatst worden waar gratis koffie, thee en fruitwater te verkrijgen is!

Tot en met zondag 19 mei is nog in de expositieruimte van Schouwburg De Lawei in Drachten de expositie In Vinyl Design te bezichtigen. In De Geschiedenis en Ontwikkeling van de Platenhoes, staat de periode 1959-1989 centraal. Aansluitend daarbij presenteert Poppodium Iduna concerfotogafie in de grote foyer.

De Voortvarende Vrouwen zingen in Earnewâld.Zo 19 mei van 14.30 – 16.30 uur zijn de VoortVarende Vrouwen uit Rottevalle e.o. op de kade voor het Toeristenbureau in Earnewâld te horen en zien. Het koortje bestaat uit een aantal enthousiaste vrouwen die hun repertoire over het water, de zee en het zeevrouwenleven bezingen.

ExpositiesExpositie Lia Brandsma en Willem SchilderKunstINNark heeft dit keer Lia Brandsma en Willem Schilder uitgenodigd om te exposeren in de Arke.Lia schildert in figuratieve stijl, in het bijzonder vogels met hun bonte

kleurenpracht en melodieus gezang. Deze KunstINNark expositie ook te bekijken op alle zaterdagmiddagen tot en met 25 mei. De kunstenaars zijn dan ook aanwezig en ontvangen u graag met een kopje koffie of thee van 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.Kijk op www.kunstinnark.nl

MuziekCanadese rapper Snak the RipperTygers of Pan Tang en releaseshow van Steel Shock Vrij 17 mei presenteert Groningse heavy metalband Steel Shock zijn nieuwe album ‘With Fire & Steel’ in Iduna.

Niemand minder dan de Engelse band Tygers Of Pan Tang, een van de originele NWOBHM giganten en graag geziene gast op grote festivals als Rock Hard, Keep it True, Barcelona Rock Fest en Bang your Head speelt als headliner op deze releaseshow! Het Groninger Steel Shock bestaat uit louter ervaren lieden uit de Noordelijke Heavy Metal scene. Steel Shock brengt sinds 2016 compromisloze Heavy Metal en Hardrock in de traditie zoals we die kennen uit de jaren 80. Aanvang: 20:30

uur, € 10,00 vvk/ deurMeer info:www.iduna.nl

Concert Sweelinck Blokfluit EnsembleOp za 18 mei om 16.00 uur geeft het Sweelinck Blokfluit Ensemble o.l.v. Broer Giesing een concert in de Grote Kerk te Drachten: barokmuziek van o.a. Telemann, Scarlatti, Unico van Wassenaer, Couperin en Bertali, filmmuziek van Philip Glass, en een nummer van The Beatles om het nog afwisselender te maken. Entreeprijs 10,-.

BibliotheekZa 18 mei Workshop Dûnsje mei Tomke (2+)Bijna elke peuter en kleuter wil graag bewegen op muziek! Kom en dans mee met Tomke en Danswil! Toffe muziek en leuke moves voor peuters, kleuters en andere ‘wiebelkonten’. Willy van Assen van Danswil geeft een dansworkshop met Tomke.

De workshop sluit aan bij het thema van Tomke in 2019, zintuigen ( proeven, voelen, ruiken, horen, zien & dansen!).10.30 – 11.00 uur / leden €3,- niet-leden €4,-

Initiatiefnemer en platenverzamelaar Bé Lamberts moest voor de expositie uit zijn verzameling van maar liefst honderden platenhoezen de meest bijzondere stukken selecteren.

Op pag. 11 vindt u de informatie van de CD- en Platenbeurs, die zondag 19 mei plaatsvindt in poppodium Iduna.

Check uwgezondheid!Meld u aan voor het SûnadviesHet Sûnadvies is dé gezondheidscheck voor iedere65+er die gezond en fit ouder wil worden. Tijdens deze gezondheidscheck gaat u in gesprek metvier specialisten op het gebied van gezondheidszorgwaarna u naar huis gaat met een persoonlijkgezondheidsplan: Het Sûnadvies. Het Sûnadvies, t.w.v. €150,- kost tijdelijk slechts €75,-.Bent u ook benieuwd naar de staat van uw gezondheiden wat u kunt doen om vitaal ouder te worden? Meld uzich dan snel aan of kijk op www.sunenz.nl voor meerinformatie.

Aanmelden kan via [email protected] of door te bellen met verpleegkundige

Margriet Paulusma: 06-83246452

"We accepteren niet zo snel dat we ouder worden. Wesporten nog twee keer in de week en staan middenin

het leven, en dat willen we graag zolang mogelijkblijven doen. Daarom hebben we besloten mee te doen

met het Sûnadvies." - Jannie (72) en Geartsje (78)

Burg. Wuiteweg 140b

9203 KP Drachten

E: [email protected]

T: 0512 - 35 93 80

Page 9: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

d o n d e r d a g 1 6 m e i 2 0 1 9 9

KerkdienstenKijk voor alle kerkdiensten ook op www.debreeduit.nl/kerkdiensten

Colofon BreeduitOp de redactionele pagina's van Breeduit staat linksboven een logo. Is dat logo groen dan gaat het om een pagina van de gemeente. Is het logo blauw, dan is de redactie van de uitgever aan het woord.

Groen logo is redactie gemeente: [email protected] of 0512 581234. Foto's: gemeente Smallingerland, tenzij anders vermeld.

Blauw logo is redactie uitgever: [email protected] of 0512 519652

Aanleveren kopij [email protected] Advertenties en rouwadvertenties Breeduit 0512 519 652 [email protected] Westerhof Henk HilbrandsStationsweg 64 Postbus 648 9200 AP DrachtenUitgever / OpmaakNorddesign 0512 525 656 Breeduit 0512 519 [email protected] Stationsweg 64 Drachten

VerschijningBreeduit verschijnt elke donderdag in een oplage van 27.300 en wordt verspreid in de gemeente Smallingerland. Wekelijks komt Breeduit als PDF op de website van de gemeente te staan.

Tel. 06 30 38 95 [email protected]

Dag en nacht bereikbaar

Elke verzekeringsvorm wordt geaccepteerd

Talent zoekt

MAATSCHAPPELIJKEONDERNEMINGSMALLINGERLAND

MOSZuidkade 62/1 9203 CN Drachtentel. 0512 - 51 55 98

MOS

Talent -Centrum voor vrijwillige inzetVan Knobelsdor�plein 1239203 DH Drachten0512 - 51 18 59ma en do: 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uurdi en wo: 9.00 - 12.00 uur

Winkelmedewerker Lijkt het je leuk om het gezellige, enthousiaste team vrijwilligers van een winkel te versterken? We zijn op zoek naar winkelmedewerkers en ook bestuursleden. Vacaturenr: 37626 / 40269

Horecamedewerker Vind je het leuk om gasten te begeleiden in een café van een culturele instelling en te zorgen dat het café een beetje netjes blijft? Kom gerust langs voor meer informatie. Vacaturenr: 40540

Van Knobelsdor�plein 1219203 DH Drachten0512 - 51 56 71

Wel zin in lekker eten maar niet in koken?U bent elke 1e en 3e donderdag van harte welkomom gezellig aan te schuiven.

elke 1e en 3e donderdag

OPEN TAFEL

€ 7,30 pp

@Holdert

Aanvang 12.00 uurReserveren gewenst.Dat kan bij @Holdert, tel. 0512 - 51 56 71en bij 0512 - 51 86 90

Heeft u problemenbij de verkoop of koop van uw huis,met de aannemer of met de buren?

Voor juridische problemen,

advies van JuistJust! nemen!

Van Knobelsdorffplein 10 9203 DJ Drachten www.juistjust.nl(gebouw Marqant, 3e verdieping, alleen op afspraak)

06 12 92 86 37 [email protected]

Kruidenkotelet, bourgondische

karbonade lekker met verse kruiden, 100 gram € 1,39

Varkenscarré, iedere 4e is deze week gratis

Gehakt cordon bleu + kipschnitzels, 2 x 4 stuks voor € 8,50

Gebraden gehakt + Schouderham, 2x100 gram voor maar € 3,75

Gevulde filet, 500 gram € 5,00 Procureurlapjes, 500 gram € 5,00 Schouderkarbonade, 1 kilo € 5,99Houthakkersteaks, 500 gram € 5,00

AANBIEDINGEN

tadema’stip

vleeswarenvoordeel

lekker vlees voordeel

speCiaal voorU Gemaakt!

voordeelpakker!

Gratis parkeren!

Winkelcentrum de Drait • Eems 6 Drachten - 0512-779003

Page 10: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

d o n d e r d a g 1 6 m e i 2 0 1 9 10

startvoorverkoop

10%korting

t/m 30 juni

A L T I J D A P P L A U S ! 25 MEI

seizoen19 20

Page 11: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

d o n d e r d a g 1 6 m e i 2 0 1 9 11

Op donderdag 23 mei en vrijdag 24 mei wordt over de toekomst van de veenpolder de Hegewarren en omgeving gesproken.

Hegewarren en omgevingIn de veenpolder de Hegewarren en omgeving liggen verschillende opgaven en kansen. Denk aan het tegengaan van bodemdaling, het verminderen van CO2-uitstoot als gevolg van oxidatie van veen en een klimaatproof waterbeheer. Maar ook het verminderen van de recreatiedruk op de Alde Feanen, het verbeteren van de veiligheid op het water voor recreatievaart en de mogelijkheid voor een nieuwe vaarweg naar Drachten.

Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, gemeente Smallingerland en LTO-Noord, gaan daarom graag met u als inwoner of ondernemer in het gebied, in gesprek over de toekomst van de Hegewarren en wat dit betekent voor de omgeving. Het gaat dan grofweg om het gebied tussen

het Prinses Margrietkanaal en Drachten; Nationaal Park de Alde Feanen, De Burd, De Veenhoop, Oudega, Grou en Drachten.

InloopbijeenkomstenTijdens de inloopbijeenkomsten horen we graag van u welke opgaven en kansen u ziet. Met welke zaken moeten wij volgens u rekening houden? Hoe wilt u betrokken zijn bij een eventueel vervolg? Er zijn twee inloopbijeenkomsten gepland:

Donderdag 23 mei, tussen 16:00-20:00 uur. De Vrijheid, Seinpôlle 4, 9001 ZS Grou. Vrijdag 24 mei, tussen 16:00-20:00 uur. Skippersseal, Op ‘e Wâl 4, 9216 WP Oudega.

Meer informatie over mogelijke toekomstperspectieven voor de Hegewarren en omgeving vindt u op www.fryslan.frl/hegewarren

Inloopbijeenkomsten Hegewarren, komt u ook?

Het Kinderatelier Dr8888 heeft naast een geheel nieuw programma, ook een verlaging in prijs gekregen. Kinderen kunnen nu voor € 3,50 een workshop in het atelier volgen. Elke woensdagmiddag organiseert Museum Dr8888 creatieve workshops voor kinderen tussen de 6-12 jaar, met iedere week weer een ander thema. De workshops beginnen om 14.30 uur.

WorkshopsIn Kinderatelier Dr8888 gaan kinderen iedere woensdag onder begeleiding van een museumdocent of kunstenaar aan de slag met eigen kunstwerken. Ze doen eerst inspiratie op in het museum

en gaan daarna zelf creatief aan het werk. Elke week is er weer een nieuw thema waar de kinderen zich op kunnen storten, zo staan er de aankomende tijd designbrillen en koninklijke lijsten maken op de agenda, maar ook dieren schilderen en schepen in flessen maken. Met de workshops probeert het museum kinderen op verrassende wijze in aanraking te laten komen met kunst en ze spelenderwijs leren begrijpen wat kunst is.

Kinderatelier Dr8888, elke woensdagmiddag van 14.30-16.30 uur. Prijs: € 3,50. Aanmelden is niet nodig.

Workshops in Kinderatelier Dr8888

Iedereen weet inmiddels dat het niet goed gaat met de bij, maar er zijn nog veel vragen. Bezoekers krijgen hierop antwoord bij de verschillende stands met professionals en ervaringsdeskundigen op het gebied van bijen. Leuk, leerzaam en de toegang is gratis!

Over het initiatief van World Bee DayMensen bewust maken van het belang van bijen en de bescherming van hun leefgebieden, dat is waarom de Sloveense Imkervereniging in 2014 ‘World Bee Day’ introduceerde. De bijen- en insectenmarkt in Olterterp is één van de vele activiteiten die worden georganiseerd en wordt mogelijk gemaakt door werkgroep ‘Op de bres voor de bij’ uit Beetsterzwaag, Jan Willem van Kruijssen (Silence of the Bees) en natuurorganisatie It Fryske Gea.

Activiteitenprogramma •Bijenlector Arjen Strijkstra over ideale zaadsamenstelling voor de tuin •Diverse ‘bijenvolk’ films verzorgd door imker Henk Postma •Tuinontwerper Nienke Plantinga over haar boek ‘Avontuurlijk tuinieren’ •Passiflora met vaste planten, geschikt voor het aantrekken van insecten•Vlinderspecialist Hans Bijl over hoe zelf een vlinder op te kweken uit een pop•Kaasboer Wierda met kaas van koeien

Bijen- en insectenmarkt in OlterterpOp zondag 19 mei wordt in het kader van de ‘World Bee Day’ een bijen- en insectenmarkt bij Park Huize Olterterp georganiseerd. Er zijn van 10.00 – 16.00 uur diverse activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden.

die kruiden eten (proef het zelf)•Martha Natuurlijk met diverse honingsoorten en een proeverij•Stadsboer Sjoerd Hoekstra over biologische duurzame landbouw en veeteelt•Jan Falkena maker van eendenkorven •Voedselbosbouwer Gerrit Jukema geeft informatie over het voedselbos

Kinderen zijn ook welkom! Voor de jonge natuurliefhebbers worden de activiteiten schminken, beschilderen van stenen met insecten en zaadbommetjes maken georganiseerd. Tevens is Janneke de Boer aanwezig met haar bijen kinderboek.

Waar?Van Harinxmaweg 17, 9246 TL in Olterterp (parkeergelegenheid aanwezig)

Foto: museum Opsterland

Het netwerk voor moeders van een kind met autisme houdt op vrijdag 17 mei van 9.30 tot 11.30 uur een bijeenkomst in het gebouw van Accolade (Carins), Moleneind Zuidzijde 95 in Drachten. Kindercoach Berthea de Boer uit Drachten gaat vertellen over oplossingsgericht werken. Bij oplossingsgericht werken wijs je niet

op de fouten en kijk je niet naar de problemen, maar kijk je naar wat wél werkt. Er zijn altijd momenten dat het wél lukte, en die ervaringen gebruik je als startpunt in nieuwe situaties. Berthea vertelt wat oplossingsgericht werken is en we gaan aan de slag met tips en trucs. Meer informatie en opgave: [email protected]

Zondag 19 mei verandert Poppodium Iduna wederom in een heuse cd- en platenmarkt, gratis toegankelijk! Al jaren zijn er geen platenzaken meer in Drachten aanwezig, maar maar Iduna geeft u de gelegenheid om een middagje te snuffelen tussen duizenden lp’s, cd’s en singles op deze gratis toegankelijke platen- en cd beurs in Poppodium Iduna te DrachtenHet aanbod zal groot en gevarieerd zijn en wordt aangeboden door diverse professionele verkopers.Of je nou net begint met het aanleggen van je verzameling of al een behoorlijke berg collectors items in je kast hebt staan: je vindt altijd wat van je gading. Uiteraard zorgen we voor een DJ die deze middag de fijnste plaatjes gaat draaien!

Kortom: een walhalla voor muziekliefhebbers die regelmatig graag een plaatje en/of cd’tje opzetten en lekker door de bakken willen snuffelen!Locatie: Poppodium Iduna te Drachten Datum: zondag 19 mei 2019Tijd: 11.00 – 17.00 uurGratis toegangMeer info: www.iduna.nl

CD- en Platenbeurs in Iduna

Mama Vita bijeenkomst op 17 mei

Page 12: Zie ook  · wekelijkse informatiekr ant Gemeente smallinGerl and editie 16 mei 2019 Zie ook  Josja Haagsma wint International 3 Young Butchers’ Competition

d o n d e r d a g 1 6 m e i 2 0 1 9 12