Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

32
Nieuwsbrief Verslagen Yoga Wereld Dag Nieuwe rubriek van Ina Fischer In Memoriam - Wil Spruijt Estafette interview met Annemarie van den Bogert Jaargang 37 • Nummer 2015-1

description

 

Transcript of Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

Page 1: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

NieuwsbriefVerslagen Yoga Wereld Dag

Nieuwe rubriek van Ina FischerIn Memoriam - Wil SpruijtEstafette interview met Annemarie van den Bogert

Jaargang 37 • Nummer 2015-1

Page 2: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

Van 16 tot 21 augustus

2015 vindt in Zinal,

Zwitserland, voor de 42e

keer het Internationale

Yoga Congres plaats.

Het thema is Yoga & Joy,

Ânanda. Eregast Swami

Nityamuktananda Saraswati

zal lezingen geven en

workshops leiden.

De 29 uitgenodigde docenten

komen uit heel Europa.

De vijf Nederlandstalige

docenten zijn Alberto

Paganini, Christine Michon,

Eric Staals, Maria Clicteur en

Yvonne Esser.

Zij zijn afgevaardigd door de

Stichting Yoga & Vedanta, de

Vereniging van

Yogadocenten Nederland

en de Yogafederatie van de

Nederlandstaligen in België.

INTERNATIONAAL YOGA CONGRES 2015

ZINAL YOGA & JOY, ÂNANDA

Vereniging Yogadocenten Nederland

www.YOGANEDERLAND.nl

Kies voor kwaliteitsyoga

Voor (potentiële) docenten: • belangenbehartiging • contact met collega docenten • goedkope collectieve verzekering

Voor (potentiële) cursisten: • vind een erkende yogadocent

Vereniging Yogadocenten NederlandContact secretariaat: 050-4042926 [email protected] Facebook.com/yogadocenten.nl

Miriam Wapenaar & Rik Verbeek Eigenwijze Yoga – yoga voor bijna iedereen

Tweede, gewijzigde uitgave.

Complete oefenprogramma’s. Ook geschikt voor ouderen en gehandicapten.

192 blz.; € 18,35. Bestellen: www.boekscout.nl

Alberto Paganini  PranaYogaflow en de Chakra’s

Zaterdag 23 mei van10-17.30 uur bij Yogalotus

Yogalotus Vliegdenweg 6-B 1406 MZ Bussum

T: 035 6833871 E: [email protected]

www.yogalotus.nl

Page 3: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 3

Inhoudsopgave

Redactioneel &

coverfoto

49

Yoga in de gevangenis

22Estafette-Interview

Oefeningvoor ouderen

18

Met nieuwe heupen

12

Yoga en poëzie

10

11Wanneer ben jij gelukkig?

Activiteiten-

kalender

27

14Van het bestuur

5Wereld Yoga Dag

24Recensie

Afscheid

26

Nieuwe rubriek

Ina Fischer

23

20Wil Spruijt

In Memoriam

Page 4: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

4 Yoga Nieuwsbrief

Oftewel de boomhouding. Het Sanskrietwoord ‘vrksa’ bete-kent ‘boom’. Vrksasana is een klassieke yogahouding die zelfs als één van de 32 beste asana’s wordt genoemd in de Gheranda-samhita. Vrksasana is bij uitstek geschikt om de lichaamshouding te verbeteren en kan verlichting brengen bij rugklachten.Deze asana vereist stabiliteit en evenwichtsgevoel van de yogabeoefenaar. De kunst van evenwicht is de blik fixeren op een punt dichtbij. Voor beginners kan de houding een echte uitdaging zijn. Het kan uitkomst bieden als je met de rug tegen de muur aan staat. Dit voorkomt dat je gepreoc-cupeerd raakt met het bewaren van je balans waardoor je eerder omvalt. Wanneer de voet stevig tegen het dijbeen aanstaat, voorkomt dit naar beneden glijden en ontstaat er rust in de houding. De voet van het staande been bevindt zich plat op de vloer, zoals in tadasana. Vrksasana versterkt de beenspieren, de enkels en de kuiten. Vrksasana kan onder-steunen bij de volgende klachten, kwalen en aandoeningen: stress, Ischias, rugklachten en een slecht evenwichtsgevoel en mentale instabiliteit.

Gerreke van den Bosch

Voor je ligt de eerste nieuwsbrief van dit jaar. Voor mij als redacteur het eerste reguliere nummer. Het is allemaal nog even wennen en zoeken maar het is leuk om te doen. Fijn zijn ook de enthousiaste mailtjes die ik de afgelopen periode heb gekregen. Er zijn een aantal hele goede artikelen binnengekomen en we proberen alles wat binnen het kader van dit blad past natuurlijk te plaatsen. Helaas is het soms nodig dat een artikel moet worden ingekort. Wanneer dat bij jouw stukje is gebeurd, denk dan niet dat het aan jouw schrijfstijl ligt maar wijt het aan ruimtegebrek. En laat je daardoor vooral niet ontmoedigen om copij in te blijven sturen! De aanmeldingen voor het Yoga Congres stromen binnen. Helaas is er een onduidelijkheid ontstaan over de workshops van Alberto Paganini en Mariëlle Glorie. Deze beslaan de hele dag dus ochtend én middag. Dat betekent dat je die dag niet ook nog voor een andere workshop kunt inschrijven.

Er zijn veel nieuwe initiatieven en ontwikkelingen gaande in Yogaland, dat vind je terug in de activiteitenkalender. Ook wij zijn volop in beweging. Zo proberen wij zoveel mogelijk actueel te blijven en onze leden te promoten. Daarom is de digitale nieuwsbrief in het leven geroepen. Wij merken dat het in een behoefte voorziet. Daarbij is het natuurlijk een antwoord op de toenemende automatisering. Wij willen inspelen op de nieuwste ontwikkelingen maar dat kunnen we natuurlijk niet zonder jullie steun. Stuur dus vooral nieuwsitems, recensies en artikelen in. Alleen samen kunnen wij een goede en sterke organisatie neerzetten waar alle leden en natuurlijk ook de cursisten de vruchten van kunnen plukken.

Met een zonnegroet,

Gerreke van den Bosch

Redactioneel

Gerreke van den [email protected]

Coverfoto

Vrksasana

Page 5: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 5

Op 22 februari was het Wereld Yoga Dag. Op deze dag toonden yogadocenten en yogadocentenopleidingen wereldwijd hun maatschappelijke betrokkenheid door belan-geloos les te geven. De opbrengst van deze dag ging naar een goed doel. De VYN heeft dit jaar voor het eerst Wereld Yoga Dag onder-steund door yogadocenten op te roepen deel te nemen. Op de site ontvingen we ongeveer vijftig aanmeldingen van yogapraktijken en een yogadocentenopleiding die op deze dag lesgaven ten bate van een goed doel. Ook deelnemers konden op de VYN site kijken waar ze terecht konden voor een les bij hen in de buurt. Elke deelnemende praktijk koos zijn eigen goede doel. We hebben veel persberichten verstuurd en een aantal kranten en een radiozender hebben daarna aandacht aan de WYD besteed. Ook Yoga Magazine heeft ons Facebook-bericht hierover gedeeld. Het bestuur ziet deze dag als een mooie kans om yoga positief onder de aandacht te brengen. In veel praktijken namen cursisten zelfs vrienden en familie mee om te laten zien wat yoga voor hen kan betekenen. De deelnemende praktijken werden verzocht de opbrengst

door te geven aan het secretariaat. Op het moment dat dit artikel geschreven werd, stond de teller op de site op onge-veer € 5.166,85 dat voor goede doelen werd opgehaald. Het werkelijke aantal ligt veel hoger want van de 50 organisa-toren heeft slecht een derde het bedrag aan ons doorge-geven. De Indiase minister van yoga heeft bij de VN een pleidooi gehouden voor een Wereld Yoga Dag in juni. Het bestuur wacht af hoe dat uitpakt. Wij evalueren bij onze evaluatie welke Wereld Yoga Dag we in 2016 eventueel ondersteunen. Wij vonden deze dag een succes en bedanken alle deel-nemende praktijken en de Saswhita opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte voor hun bijdragen aan dit mooie initiatief.

Els Krop

We kregen veel enthousiaste reacties binnen via de mail over de Wereld Yoga Dag en helaas hebben we een aantal verslagen moeten inkorten. Hierna leest u hoe verschillend de dag door iedereen werd ingevuld en beleefd.

Verslagen

Wereld Yogadag 2015

Els [email protected]

Page 6: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

6 Yoga Nieuwsbrief

Wereld Yoga Dag door Lucia TruongLucia Truong voelde zich deel van een groter geheel. “Dat steeds meer voelbaar wordt voor mij als ik de Euritmizaal van de Rudolf Steinerschool in Alkmaar yoga mag door geven.

Ik ben hier ooit als leerling begonnen en heb er 2,5 jaar op de mat gelegen en geluisterd naar mijn yogadocente. Op dat moment kon mijn lichaam niet veel als gevolg van een ongeval. Nu mag ik er zelf les geven.

Toen de uitnodiging kwam van de VYN om deel uit te maken van Wereld Yogadag en mij wereld wijd te verbinden met mijn collega’s twijfelde ik geen moment. De stichting waar ik meteen aan dacht was ‘Uganda on Wheels’. Het maakt datgehandicapte kinderen in Uganda hun mobiliteit weer terug krijgen, door de in Nederland ‘overbodige’ rolstoelen te verzamelen en ze naar Afrika te transporteren. Anita werkt al jaren lang voor WMO in Alkmaar en zorgt er persoonlijk voor dat alles goed terecht komt.

Toen de directeur hoorde van dit initiatief mocht ik de hele dag gebruik maken van de ruimte. Al was de opkomst niet heel groot, het gevoel deel uit te maken, de rust, de verbin-ding in stilte te zijn in een ruimte waar ik mijn yoga pad in mocht slaan, maakt mij een dankbaar mens.

De dames van de stichting Uganda on Wheels nodigde ik ’s avonds uit een bijzondere les die ik samen met Margje van der Lei had verzorgd. Een fijne combinatie van yoga met een healingsessie met de Sjamanendrum van Margje. Zo werd ook voor hen voelbaar hoe mooi de energie was die de gehele dag oh zo voelbaar was.

Wereld Yoga Dag door Gloria SpaansGloria Spaans werd geprikkeld door de achtercover van ons Verenigingsblad en dacht: ‘Ja, hier doe ik aan mee!’De naam van een bevriende collega docent op de lijst inspi-reerde mij ook. Wij volgden elkaars voorbereidingen via social media. Via een tip van een van mijn cursisten kwam ik terecht bij Vrouwencentrum Vrouw en Vaart in Amsterdam West. Het voelde als thuiskomen, zeer welkom. Een vriend attendeerde mij op vrouwen emancipatie in Nepal, Namasté Foundation. Ze hebben The Women Empo-werment Project gestart. Dat is een project waarbij kans-arme vrouwen financiële steun en begeleiding krijgen om in hun levensonderhoud en die van hun kinderen te voorzien. De aanmeldingen voor de les kwamen mondjesmaat binnen. Jammer te merken dat mensen zich op het laatst afmelden. Maar wel weer leuk dat zich op het laatste moment ook weer mensen zich aanmelden. Zo gaat het, dacht ik bij mezelf: loslaten en open blijven in vertrouwen. En dan zondag… toch spannend. Ik geef al ruim 4 jaar les maar dit voelde toch anders: het goed willen doen, de essentie van yoga willen uitdragen, de mensen raken, in contact met hun zelf laten komen. Verbinding maken, dat was het thema, het sleutelwoord van deze dag. In de voorbe-reiding van deze les had ik dat woord als leidraad genomen: verbinding met het goede doel, met het eigen lichaam, de geest, verbinding tussen die twee, het hogere zelf, de adem-stroom, de hart energie, de grond, de ruimte en elkaar. Het bedrag dat ik mocht verzamelen voor ‘mijn goede doel’ vond ik significant, maar vooral de energie die we met elkaar hebben gedeeld. Niet alleen met de aanwezigen, maar met alle betrokkenen. Dit is wellicht de grootste bijdrage die we hebben kunnen leveren aan een betere wereld. Als yoga docenten, ‘yogi’s in wording’, is karma yoga voor ons een essentieel aspect van onze yoga beoefening, iets dat we kunnen uitdragen naar onze cursisten. Het plezier dat hieruit voortvloeit vult het hart met ware vreugde. Deze ervaring wilde ik graag met jullie delen. Volgend jaar ga ik voor meer vreugde via deze actie, in dankbaarheid en liefde.

Page 7: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 7

Wereld Yoga Dag bij Liberty Yoga & Pilates door Louis van GeenenIets na elven klonken de eerste Ohm-klanken door de volle zaal van Liberty Yoga & Pilates in Cuijk. Het startsignaal voor een twee uur durende yogales met als thema ‘Verbinding’. Verbin-ding met de aarde, met jezelf, je omgeving, met het goede doel en met alle anderen die op dat moment deelnamen aan de 24-uurs yogamarathon rond de wereld. Louisa van Geenen: “Het was mooi om te zien hoeveel mensen zich spontaan hadden opgegeven om mee te doen voor het goede doel. In de les heb ik vooral asana’s en handmudra’s gedaan rondom verbinding. Het was heel bijzonder om de posi-tieve energie en de band met de rest van de wereld te voelen.” Het goede doel van de yogadag in Cuijk was’ Youthreach’. Deel-nemers aan de yogales deden een vrijwillige bijdrage voor de hulporganisatie in India, die onder andere opkomt voor de meer dan tien miljoen Indiase kinderen die op straat leven, werken, spelen en slapen. In totaal leverde de sessie, naast een flinke dosis mooie energie, bijna € 150,00 op voor de stichting. Wereld Yoga Dag door Nicole Gort

“Dankjewel lieve mensen (groot en klein) voor jullie bijdrage en deelname aan de yogalessen vandaag. Bijzonder om dit samen te mogen delen...Dat is pas verbinding!”, was Nicole haar bood-schap op Social Media na afloop van Wereld Yoga Dag. “De jongste deelnemer was 9 jaar oud, de oudste 75 jaar. Jongens, meiden, mannen, vrouwen, ervaren yogi’s en mensen zonder enige yoga ervaring. Allemaal met dezelfde intentie: je eigen energie inzetten voor een ander. En….niet onbelangrijk…..allemaal met een glimlach naar huis!”De opbrengst van Nicole haar sessie bedroeg € 309,30 voor de Voedselbank!

Wereldyogadag bij Saswitha door Annemarie JansenBij de Saswitha Yoga Opleiding hebben we Wereldyogadag uitbundig gevierd. In de ochtend met twee workshops Fami-lieyoga door onze docent Kinderyoga Leen Demeulenaere en haar ‘yogadochter’ Cin Sommerijns (docent in opleiding bij ons). Jongens en meisjes, vaders, moeders, tantes, ooms, grootouders, soms 3 generaties uit een familie deden mee. Er werd gespeeld, gesprongen, over de vloer gekropen, gedraaid met de billen en op één been gestaan. Er werd vooral veel gelachen, dan weer was het heel stil, geconcentreerd, met handen op de buik je adem voelen of bij elkaar de rug masseren met aandacht. De deelnemers aan deze geweldige workshops schonken maar liefst € 870,00 voor onze goede doel: Stichting Kinder-hulp Bodhgaya. Deze stichting geeft kasteloze wezen en verlaten kinderen in het district Bodhgaya, in Bihar, India, weer een thuis, medische zorg, onderwijs en een opleiding.‘s Middags was de feestelijke opening van de fototentoon-stelling ‘India door onze ogen’. Meer dan 40 prachtige afdrukken van foto’s uit India sieren de komende tijd de wanden van de opleiding. De tentoonstelling duurt tot eind van dit seizoen.Ook de opbrengst van de verkochte foto’s is voor het Lord Buddha Home for Children van de Stichting Kinderhulp Bodhgaya. Bij de opening vertelde oprichtster Ine le Blanc over het mooie werk van haar stichting. Over de ruim 70 kinderen die er wonen en over de liefdevolle verzorging en de passende opleiding die de kinderen krijgen. Haar presen-tatie werd geïllustreerd door ontroerende foto’s en filmpjes van de kinderen.”

Page 8: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

MEDITATIE ~ YOGA-WEEKENDEN SPECIALISATIES ~ BIJSCHOLINGEN

BASISOPLEIDING

HATHARAJAYOGA

OPLEIDING TOT

YO G ADOCENT(E)

BIJSCHOLING

JAARTRAINING

MEDITATIE-BEGELEIDING

HARAONTWIKKELING

Aangesloten bij:Vereniging van Yoga leerkrachten NederlandUnion Européenne de Yoga.

voor info en studiegids:LeoXIIIstraat 55, 5046 KH TilburgT: 013-5350760 / 5356137E. [email protected]: www.blikopener.info

14 donderdagavonden, verdie-pend, oriënterend als inleiding tot de praktijkopleiding

de vierjarige opleiding start medio januari; hatha/raja yoga (ashtanga) - esoterie; filosofie (oost - west) chakraleer; kundalini, meditatie en adem-leer.

aanvang eerste vrijdag van de maand 11.00 tot 15.00, 1x per maand; 10 keer; je kunt maandelijks instappen

één maal per veertien dagen op de donderdag.

Page 9: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 9

Bikram Lalbahadoersing

Yoga in de gevangenisBij ons bestuur kwam een verzoek binnen van Bikram Lalbahadoersing, Hoofd Hindoe Geestelijke Verzorging bij Dienst Justitiele inrichtingen. Het ministerie van Justitie wil een samenwerking met Yogaleerkrachten aangaan. Zij vragen yogadocenten voor een pilot in drie of vier inrichtingen. Ten behoeven van een goede beeldvorming heeft Bikram onderstaande informatie ingestuurd. Het is overbodig te zeggen dat wetsovertreders in de gevangenis belanden en dat zij daar hun straf uitzitten. Dit betekent niet dat een gevangenis een onveilige plek is, waar de stagiair door gevaarlijke mensen wordt omringd. Hoewel er strikte eisen aan de veiligheid worden gesteld en dus er veel bewaking is, zijn er ontzettend veel mensen bezig om hun leven een goede herstart te geven. Yoga kan daarbij extra bewustwording, energie en zelfvertrouwen geven.

Vervolgens is het zo dat er in een gevangenis verschil-lende deskundigen samenwerken aan het herstel van de persoon. Onder het personeel heeft de gedetineerde een persoonlijke mentor. Er zijn maatschappelijk werkers, psychologen, artsen en ook geestelijk verzorgers. De stagiair wordt met de yogalessen een onderdeel van een keten.Het is dus niet zo dat de stagiair de reacties van de cursisten moet opvangen. Het kan heel goed zijn dat iemand heftig emotioneel wordt tijdens de les. Op dat moment kan de bewaking, die altijd aanwezig is de persoon naar de cel terugbrengen en de mentor infor-meren. Indien nodig wordt er dan een hulpverlener erbij gehaald.

Ook kan de yogadocent of stagiair aan een geestelijk verzorger melden dat het goed zou zijn om nog met een bepaalde deelnemer na te praten als verwerking van de yogalessen.

Dus de yogaleerkracht wordt lid van een multidisciplinair team en staat er zeker niet alleen voor.

Er kunnen tussen de tien en vijftien mensen deelnemen aan een les. De selectie gebeurt op basis van stabiele ontwikkeling en goed gedrag. Met andere woorden, niet iedereen mag deelnemen aan de yogalessen. De proble-matische gevallen blijven buiten de deur.

Daarnaast vindt er een goede begeleiding van de yoga-docent. We werken met de Stichting Surant, een door Justitie erkende vrijwilligersorganisatie. Zij geven ook een introductietraining van een dagdeel over werken in een gevangenis. Daarnaast is er structurele begeleiding.

Ook zijn de yoga stagiairs niet de enige vrijwilligers in de inrichting. Er zijn muziekstudenten die bijvoorbeeld een kerkkoor leiden, mensen die iets creatiefs met de gedeti-neerden doen, bezoekvrijwilligers voor degenen die nooit bezoek krijgen. Dus de gevangenis heeft als inrichting ruime ervaring met vrijwilligerswerk vanuit de samenle-ving.

Dat er behoefte is aan yoga in de gevangenissen, weet ik op basis van ervaringen van twee van mijn geeste-lijk verzorgers die reeds yogalessen geven. De gedeti-neerden vinden eindelijk rust.Sommigen zeggen dat ze na de yogales enkele dagen weer goed kunnen slapen.

Ik weet ook dat er soms, helaas geen deskundige yoga docenten, initiatieven in andere gevangenissen zijn geweest, die uiteindelijk zijn doodgebloed vanwege discontinuïteit.

Is je interesse gewekt neem dan contact op met Bikram Lalbahadoersing via telefoonnummer 088-0719702 of stuur een mailtje naar [email protected].

Page 10: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

10 Yoga Nieuwsbrief

BalasanaChild’s Pose

Plunginginto the river of joydiving deeper and widerwithin this wraparound lifereborn in the bodyas a smilerebornin the breathas radiant lightreborn in the spacebetween pose and reposerockingin infinity-embracing the union of all that isand will be.

Yoga poems – Leza Lowitz

BalasanaKindhouding

Duikendin een rivier van vreugdedieper duikend verderin dit verstrengeld levenherboren in het lichaamals een glimlachherborenin de ademals helder lichtherboren in de ruimtetussen pose en pauzewiegendin oneindigheidomarmend de eenheid van alles dat isen zal zijn.

Johan Hoft

Johan [email protected]

Johan Hoft

Yoga en poëzie

Page 11: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 11

Onbeperkt ontspannen voor kinderen

Wanneer ben jij gelukkig?Na een mooie nazomer is het vandaag een regenachtige dag. Tijdig en met zin rij ...ik naar de basisschool toe om in de tussen schoolse opvang een moment van ontspanning te verzorgen. Normaal zijn er maximaal tien kinderen maar bij het slechte weer wil het aantal deelnemers aan de activiteit wel eens oplopen. Vandaag zijn er wel veertig kinderen! Okay, een ander programma denk ik.Het duurt even voordat de kinderen tot bedaren zijn gekomen, ze van alle speeltoestellen loskomen en aandacht hebben voor yoga en ontspannen. Voordat we beginnen heb ik één voorwaarde gesteld; “Ieder is welkom, doe mee, hou de aandacht bij jezelf en raak je buurman of buurvrouw niet aan”.Natuurlijk gaat dat al direct mis en vraag ik diegene die niet kunnen luisteren om te gaan en misschien een andere keer weer mee te doen. Om de kinderen eerst bij zichzelf te brengen beginnen we met een actieve losmaakserie voor nek / schoudergebied en heupen. Na zo’n tien minuten is m’n groep gehalveerd. Sommige kinderen vinden het saai en gaan op zoek naar iets anders binnen de school. Het wordt tijd om te gaan ontspannen. We doen een oefening voor het slapen gaan en ontspannen de spieren, volgen de adem die als een golf in de buik komt en merken dat het rustiger wordt.Als de kinderen ontspannen zijn en weer zitten krijgt ieder een pen en papier. Ik vertel; “Ieder mens wil gelukkig zijn, wanneer ben jij gelukkig? Schrijf het eens op dan bespreken we het daarna met elkaar.”Sommige kinderen vallen stil en ik help ze op weg. Anderen schrijven geconcentreerd op wat ze te binnen schiet, sommige met de tong uit de mond. ”Het is tijd om naar elkaar te luisteren”.Femke bijt het spits af. “Ik ben gelukkig als ik naar een pretpark ga, als ik jarig ben (en als ik een cadeau krijg), als er geen baas is en als Sinterklaas er is.” Ik schud ja, ik begrijp het. “Hoe voelt dat op zo’n moment?”, “goed” zegt Femke. Na nog een aantal kinderen is Davy aan de beurt. Davy valt op, hij lacht en geniet dat hij nu aan de beurt is. Ik schat dat Davey zo’n vijf of zes jaar oud is want hij is geholpen met het schrijven. “Rijk” staat op zijn briefje! “Oh, vertel eens.” Nou ik heb al 23 Euro en daar wordt ik gelukkig van. “Okay Davy. En als het nu eens 20 Euro wordt ben je dan minder gelukkig?”. “Nee hoor dat valt best mee” zegt hij resoluut.

“En als het bedrag dubbel is”, “46 Euro” valt Emma me bij, “Ben je dan dubbel zo gelukkig?”. “Jahaaa”, zegt Davy en zijn glimlach verschijnt weer op zijn gezicht. “Weet je ik heb ook al zeshonderd Euro op een rekening staan!”. Kinderlijke eerlijkheid en openheid. De volgende persoon is Michaël “Vrijheid” zegt hij theatraal en toont trots zijn papier. “Kun je ook vrij zijn met andere mensen samen, met papa of mamma? “Nou, ik ben het meest vrij als ik alleen ben.” Ook dat begrijp ik. En zo vertellen de kinderen één voor één hun verhaal en vullen elkaar aan. Kinderen die wekelijks komen geven ook aan hun geluk te willen delen met anderen “Een geld donatie aan kika” of “Blij worden op 31maart, want dan is mijn zusje jarig.” Dat vind ik toch wel bijzonder. Ook zal ik de gevatheid van kleine Kim niet vergeten. Kim wordt gelukkig van Piesaa (pizza). “Hé dat is bijzonder.” zeg ik. ”En als op een dag de pizza’s uitverkocht zijn in de supermarkt, kan je dan niet meer gelukkig zijn?” vraag ik me af. “Oh, dat geeft niks, papa kan ook zelf piessa’s make!”.We zijn het eens geworden dat Geluk zit in kleine dingen en dat je het maar beter niet buiten jezelf en in materiële dingen moet gaan zoeken.

Marco Flipsewww.bm-welzijn.nl

Page 12: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

12 Yoga Nieuwsbrief

Ze verbaasde haar artsen door met nieuwe heupen in lotus te zitten en de tang te doen. Yoga- en meditatiedocente Gabrielle Bruhn wil haar verhaal graag delen met alle leden van de VYN. We ontmoeten elkaar op een vrijdagmiddag in december vorig jaar in de Zeister bossen.

De van oorsprong Duitse Gabrielle werd geboren met een niet onderkende heupdysplasie. Heupdysplasie is de meest voorkomende aangeboren afwijking in Europa en wordt veroorzaakt door een, meestal aangeboren, onvoldoende ontwikkeling van het heupgewricht. Rond haar 54ste krijgt ze tijdens oefeningen in de sport-school last van haar heup. Omdat de pijn bleef, raadpleegde ze haar arts. Deze nam haar eerst niet serieus omdat haar beweeglijkheid prima was. Toch werd voor de zekerheid een foto gemaakt en daaruit kwam enorme slijtage en de heup-dysplasie tevoorschijn. Haar arts was zeer verbaasd dat dit pas op haar 54ste aan het licht kwam. De meeste mensen met heupdysplasie krijgen op dertigjarige leeftijd al last en hebben nieuwe heupen nodig. Gabrielle dankt dit aan het feit dat ze al sinds haar 21ste aan yoga doet. De inmid-dels 60-jarige Bruhn geeft in haar huis in Zeist yoga- en meditatieles. Daarnaast begeleid ze vier keer per jaar een vipassana stilteretraite. Tijdens een weekend wisselen zit- en loopmeditaties elkaar af en wordt er mindfulnessyoga gedaan. Yoga is voor Gabrielle ‘meditatie in beweging’. Ze is opgeleid bij Hans Wesseling. Jarenlang was ze lerares Duits op een middelbare school en werkte ze als mindful-nesstrainer. Vipassana betekent inzicht: ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. Het is een eenvoudige, praktische techniek die de Boeddha onderwezen heeft.

RolmodelIn juni 2013 onderging ze een eerste heupoperatie in Duits-land. En in mei 2014 de tweede. Om haar fysiek en gees-telijk op de operatie voor te bereiden deed ze voorafgaand aan de operaties telkens een tweeweekse Ayurvedische panchakarma kuurweek in Sri Lanka. “Ik begon eigenlijk heel relaxed aan de operatie”, zegt ze lachend. Toen ze aan de artsen foto’s liet zien van asana’s die ze ook na de operatie wilde doen, werd ze uitgelachen. De artsen achtten het onmogelijk om met nieuwe heupen nog in lotus te kunnen zitten. Toch volhardde ze en bleef geloven in haar mogelijkheden met de oudste yogalerares van de wereld als haar rolmodel. Deze Amerikaanse Tao Porchon-Lynch is inmiddels 97 jaar oud, heeft ook twee nieuwe heupen en geeft nog altijd yogalessen. Zoek op YouTube op ‘oudste yogalerares’ en je vindt inspirerende filmpjes van deze ener-gieke dame.

MilderMet haar verhaal wil Gabrielle iedereen die een beperking heeft of geopereerd moet worden een hart onder de riem steken. De vipassanameditatie hielpen haar door moeilijke perioden heen. Vlak na de operatie had ze veel pijn. Toch zegt ze dat ze maar weinig pijnstillers nodig heeft gehad. “Het grootste deel van de pijn ontstaat door de angst voor de pijn en door verkramping”, zegt Gabrielle. In de vipas-sana leerde ze afstand te nemen van pijn door in zichzelf te herhalen: “Er is pijn” dus met andere woorden “Ik ben niet de pijn.” Ze denkt zelfs dat ze nu beter les geeft dan voor de operatie omdat ze milder, vriendelijker en intensiever lesgeeft. Twee maal per jaar doet ze zelf een meditatieweek.

Met nieuwe heupen in Paschimmottanasana

Het grootste deel van de pijn

ontstaat door

de angst voor de pijn

en door verkramping.

* bijscholingen & workshops * Satyananda Yoga boeken * schapenwollen matten, latex onderlaag * neuskannetjes - tongschrapers * yogakussens * yoga nidra cd's - mala’s - chakra kaarten

www.yogabindu.nl

Y o g a b i n d u

S a t y a n a n d a Y o g a c e n t r u m

Page 13: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 13

Ze ziet dit als een onderhoudsbeurt. Rond Oud en Nieuw was ze voor een stilteretraite in een klooster in Denekamp. Hoewel dit intensieve dagen waren waarbij ze om 05.00 uur opstond en de hele dag mediteerde, deed het haar goed. Ze zegt dat ze zich ‘gezuiverd’ voelt. “De ruis gaat weg, alle gedachten van hoe ik zou moeten zijn en alle oordelen verdwijnen.” ’s Avonds was er dikwijls een inspirerende lezing. Ik vraag haar waar ze de discipline vandaan haalt om dagelijks zo veel te mediteren. Ze denkt dat ze van nature gediscipli-neerd is, dat het past bij de Duitse cultuur. ”Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, voelt het als een bevrijding en wordt mediteren een dagelijkse behoefte”.

Van 17 tot en met 19 april begeleidt Gabrielle een vipassana weekend voor vrouwen in het Emmausklooster in de buurt van Nijmegen. Wil je ook ervaren wat dit jou brengt? Kijk voor meer informatie en opgave in de activiteitenkalender achter in deze nieuwsbrief.

Judith Bouwhuiswww.thejoyofyoga.nl

Page 14: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

14 Yoga Nieuwsbrief

Het VYN bestuurVoorzitterEls [email protected] - 21 41 67 21

SecretariaatChris BiezeOudeweg 229608 PM [email protected] - 404 2926 ma/di/do 9.30 - 12.00 uur

Aanmelden nieuwe ledenPetra [email protected] 87 - 51 69 58

BijscholingscommissieRené Tol [email protected] - 46 22 02 00

Public RelationMaroesja [email protected] - 29 29 73 92

ToetsingscommissieAnne Bjørndal [email protected] - 364 10 60 06 - 27 49 20 25

Organisatie congressenIngrid [email protected]

Van het bestuur

Mededelingen april 2015Nieuwe BPOIn de vergadering van 16 januari heeft het bestuur het nieuwe BPO vastgesteld. Het bestuur bedankt de Toetsingscommissieen de VEYO voor hun constructieve samenwerking. Je vindt het hele document op de site.

Uitkomsten brainstorm ‘punt op de horizon VYN’Tijdens de brainstormsessie van het bestuur in januari zijn er een aantal conclusies getrokken. Hier onder noemen we er een paar.Het is goed dat de vereniging zich nog meer profileert door duidelijk te maken wat de meerwaarde van het lidmaatschap is.Dat kan in tekst, advertenties, via de website en social media. Daarnaast willen we meer jonge leden aanspreken en zowelde erkende als de nog niet erkende opleidingen beter informeren over de voordelen van het lidmaatschap.We hopen ook jonge bestuursleden aan te trekken. Je vindt elders (of hieronder ) in dit blad een oproep voor vacatures in het bestuur.

Nieuwsbrief in kleurDe papieren nieuwsbrief is een van de belangrijkste communicatiemiddelen van de VYN en daarom hebben we besloten vanaf het volgende nummer de nieuwsbrief volledig in kleur uit te gaan brengen. Heb je dus een leuke bijdrage lever hierbij dan ook een mooie kleurenfoto aan. Samen met jullie willen we graag de nieuwsbrief nog aansprekender maken voor leden, cursisten en andere belangstellenden.

PenningmeesterMarian FaasenEikenlaan 31a3203 BE [email protected] 81 - 61 63 11

ING:IBAN:NL05 INGB 0005 3638 36ABNAmro:IBAN:NL15 ABNA 0539 0160 98

Page 15: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 15

Vacatures TWEE AlgEMENE bESTuuRSlEDEN

Voor ons bestuur zijn we op zoek naar twee Algemene bestuursleden.We zoeken leden die achter de visie en de missie van de vereniging staan (www.yoganederland.nl/vyn) en die het leuk vinden om diverse klussen op te pakken. De werkzaamheden bestaan onder anderen uit:• het leggen van contacten met een collega-yogavereniging of het onderzoeken van mogelijkheden om als VYN aan te

sluiten bij een bond.• Het ondersteunen van de PR met hand en span diensten en signaleert interessante (wetenschappelijke) artikelen

zodat we ze op de site en in de Nieuwsbrieven kunnen plaatsen.* Het signaleren van interessante ontwikkelingen op het gebied van yoga die interessant kunnen zijn voor leden en

waar we op moeten acteren.

Kortom een enthousiaste duizendpoot met kennis van het yogaveld.Je bent bereid om zes keer per jaar deel te nemen aan bestuursvergaderingen (meestal op vrijdag). Je krijgt in iedergeval een reiskostenvergoeding.

Heb je interesse in deze functie of heb je vragen?Neem contact op of stuur een mail met je motivatie en je cv naar [email protected]

Bijscholingspunten invoerenTijdens het congres in mei is er een helpdesk aanwezig voor degenen die het lastig vinden om hun bijscholingspunten in te voeren. Wil je hulp, neem dan je certificaten mee zodat alles correct ingevoerd kan worden.Meld je tijdens het congres s.v.p. bij secretaris Chris Bieze.

Congres ZinalIn het Tijdschrift voor yoga staan mooie artikelen over de workshops van Yvonne Esser en Eric Staals. Zij zijn de VYN docenten die in Zinal workshops gaan verzorgen.

Gebruik VYN logoAls N-lid mag je het VYN logo gebruiken op al je communicatie uitingen. Helaas blijkt nog wel eens dat het logo oneigenlijk gebruikt wordt. Het logo mag bij de erkende docent gevoerd worden. Heb jij een yogaschool met meerdere docenten en zijn ze niet allemaal erkend door de VYN? Zorg dan ook dat je niet de suggestie wekt dat het logo voor iedereen geld. We roepen alle leden op om zuiver om te gaan met het logo gebruik, zodat de waarde van het beeldmerk in tact blijft. De beroepsvereniging zijn we voor en met elkaar, we vragen jullie dan ook om elkaar erop aan te spreken als er onduidelijk gebruik van het logo gesignaleerd wordt.

Aankomend jubileum VYNIn 2018 vieren we ons jubileum met een feestelijk congres. We hopen dat het nog meer deelnemers trekt dan we gewend zijn. We zijn al druk met ideeën en voorbereidingen voor 2018.

Page 16: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

16 Yoga Nieuwsbrief

Erkende bijscholingen

Opleiding Holistische Kinderyoga -ArterreIn deze 8-daagse opleiding tot kinderyogadocent staat het helend spelen vanuit kinderyoga centraal. In het programma worden algemene (kinder-)yogatechnieken zoals Pranayama, asana’s, chakra’s, meditatie en yoga nidra verbonden met yogafilosofie en leeftijdsgerichte thema’s. Holistische spelvormen rond onder meer hartfocus, krachtdieren, massage, liedjes en yogaverhalen dragen op speelse wijze bij aan de ontwikkeling van het kind op fysiek, mentaal en spiritueel vlak. Naast het specialiseren in het geven van kinderyogalessen aan kids in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, is er ook ruimte voor ontwikkeling van creativiteit en het eigen innerlijk kindproces.

Data eerstvolgende trajecten 2015Nijmegen 2015 27-2 / 13-3 / 3-4 / 17-4 / 1-5 / 29-5 / 5-6 / 19-6-2015 Nijmegen 2015 28-2 / 14-3 / 4-4 / 18-4 / 2-5 /30-5 / 6-6 / 20-6-2015 Zwolle 2015-2016 29-8 / 19-9 / 3-10 / 24-10 / 21-11 / 12-12 / 9-1 / 30-1-2016Utrecht 2015-2016 6-9 / 27-9 / 18-10 / 8-11 / 29-11 / 20-12 / 17-1 / 7-2-2016Antwerpen 2015-2016 13-9 / 4-10 / 11-10 / 25-10 / 15-11 / 6-12 / 10-1 / 24-1-2016

Tijd 10.30-16.30 uurKosten € 820,- inclusief lesmapDocent Philip Bouvy & Simone de GrootInfo [email protected] of www.holistischekinderyoga.nl Opleiding Therapeutische Kinderyoga- ArterreEr wordt geleerd om een therapeutisch yogaprogramma -op- maat af te stemmen op de mogelijkheden van elk kind. Door uit te gaan van het zelfhelende vermogen bij kinderen, kunnen veel psycho-somatische klachten rond buik- en hoofdpijn, slaapproblemen, faalangst, onrust en dergelijke door middel van yoga worden gereguleerd. Door het kind om te leren gaan met wat er speelt en aan te spreken op zijn unieke kwaliteiten als bijvoorbeeld hooggevoeligheid, kan het zijn eigen balans (her)-vinden. Hiervoor worden yogatechnieken aangevuld met therapeutische werkvormen als helende verhalen, HartFocus en creatieve verwerkingsoefeningen die het kind aanspreken binnen zijn belevingswereld. Het doorlopen van de chakra’s vormt een leidraad tijdens de opleiding en biedt tevens verdieping aan het eigen yogaproces van de cursist.

Data eerstvolgende trajecten 2015:Antwerpen 8-2 / 1-3 / 22-3 / 19-4 / 17-5 / 31-5 / 7-6 / 21-6-2015Utrecht 22-2 / 8-3 / 29-3 / 12-4 / 26-4 / 24-5 / 14-6 / 28-6-2015Nijmegen 28-8 / 18-9 / 2-10 / 23-10 / 20-11 / 11-12 / 8-1 / 29-1-2016

Tijd 10.30- 16.30 uurKosten € 890,- inclusief lesmapDocent Philip Bouvy & Simone de GrootInfo [email protected] of www.kinderyogatherapie.nl

Alleen nieuw erkende bijscholingen worden in deze rubriek bekend gemaakt. De volgende bijscholingen zijn na bespreking in de Bijscholingscommissie erkend:

Page 17: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 17

Volg Vereniging Yogadocenten Nederland nu ook op Facebook!Deze is al door 526 leden geliked en er zijn 110 leden actief in de groep VYN!

Neuro-plasticiteit, symboliek van de asana’s en de sutra’s van PatanjaliDocenten Frank Wissink en Trude Matla-van der VeerLocatie bovenzaal van de Nutriciahoeve, Rokkeveenseweg 44c, ZoetermeerDatum Zondag 20 september 2015Tijd 9.30 uur tot 16.15 uur (inloop vanaf 09.00 uur)Kosten € 90,- incl. Koffie, thee en versnapering (Yoga en meer.... heeft vrijstelling van btw)Meenemen yogakleding, groot badlaken voor over de mat, of eigen mat, schrijfmateriaal, lunchInfo/opgave vraag informatie en het inschrijfformulier aan via email [email protected]

of per telefoon 0182 725283 of 06 50816170.

Vijfdaagse stage in Brussel Docent Paul MeirsmanLocatie BrusselDatum 25 – 29 juli 2015Info-opgave Thema: leren zelf lessen met yogâsana maken. Voor Yogadocenten die creatief en deskundig hun

wekelijkse groepslessen zelf willen opbouwen. Volgens het onderwijs van TKV Desikachar uit Chennai. Info: www.yogagent.be of mail: [email protected]

Page 18: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

18 Yoga Nieuwsbrief

Zowel meditatief als fysiek

Oefeningen voor ouderen

Atie [email protected]

Eigenlijk stroomt ons hele

leven als een rivier.

Vraag je af in wat voor soort

bootje jij op dit moment de

rivier van je leven aan het

afzakken bent.

Tijdens ons leven is onze persoonlijkheid voortdurend aan veranderingen en emotionele schommelingen onderhevig. Dit veroorzaakt veel bewegende en stromende energie. Door creatieve visualisering voeren we de ‘lichtsterkte’ van onze waarneming op met de bedoeling er één mee te worden.

Stap 1. KrachtAls we ’s morgens wakker worden, zijn we vaak nog loom en stijf. Begin met je goed uit te rekken en diep door je neus in- en uit- te ademen. Observeer je ademhaling. Inademen is ontvangen, uitademen is loslaten. Houd na het inademen de adem even vast, alvorens uit te ademen, dit geeft kracht. Daarna ga je op blote voeten rechtop achter een stevige stoel of bank staan. Zorg dat je met je handen op de rugleu-ning kan steunen. De vraag is hoe jij op je voeten staat. Is je lichaamsgewicht gelijk verdeeld of leun je teveel op je hielen? Kijk of je voeten parallel staan. Sta op beide hielen en voorvoeten even zwaar, met de tenen iets naar buiten gericht. Kijk dan weer recht voor je uit. Ga inademend op je tenen staan en kom uitademend terug. Na een paar keer blijf je staan op je tenen, terwijl je blijft doorademen door de neus. Sta zo een poosje in evenwicht en kom weer terug naar de vloer. Laat nu elke uitademing je voeten zwaarder en zwaarder de grond inzakken. Geleidelijk aan gaat hier-door je ademhaling ritmischer en dieper plaatsvinden. Als je dat voelt stop je om te voelen hoe je nu staat. Laten we ons realiseren dat wij zo staand met ons hoofd in de ruimte en onze voeten op de aarde een zend- en ontvangststation zijn voor kracht.

Stap 2. Ontspanning: Verbonden voelenAls de onderstaande ontspanning bekend is, kan deze met gesloten ogen worden uitgevoerd.Ga in je favoriete meditatieve houding zitten met een rechte rug zonder te leunen. Voel hoe je zitvlak een stabiele basis vormt voor je lijf en je hoofd. Check of je goed op je zitbeen-tjes zit met het hoofd rechtop. Door de kin iets in te trekken ontspant de voorkant van de hals, verlengt de achterkant van de nek iets en wordt de kruin meer richting ruimte gericht. Voel hoe de ruggengraat zich hierdoor verlengt. Ontspan de armen en de schouders zonder de rug te laten inzakken. De armen zijn licht gebogen, zodat er geen spanning in de spieren is. De handen rusten in de schoot en vormen samen een handhouding.

Page 19: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 19

Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de westerse mindfulness, geeft op 21 april 2015 eenmalig een publiekslezing in Amsterdam. De title luidt: Mindfulness in everyday living. Living your life as if it really mattered. Kabat-Zinn is niet vaak Nederland, en maakt graag een avond in zijn drukke programma vrij om voor een breder publiek te spreken. Tijdens zijn lezing staat de toepassing van mindfulness in het dagelijks leven centraal. Daarbij gaat het niet alleen over mindfulness als meditatieoefening, maar ook over mindfulness als een manier van leven waarbij je ieder moment van de dag bewust beleeft, en daar de positieve vruchten van plukt. Kabat-Zinn doet met het publiek een aantal eenvoudige meditatie-oefeningen en beantwoordt aan het eind van de lezing vragen uit de zaal. De voertaal is Engels. Jon Kabat-Zinn (1944) is een Amerikaans wetenschapper, gespecialiseerd in de toepassing van mindfulnesstechnieken in de gezondheidszorg en in het dagelijks leven. Zijn MBSR-techniek (Mindfulness Based Stress Reduction) leert mensen omgaan met stress, pijn en tegenslag en

wordt wereldwijd toegepast in ziekenhuizen, bedrijven, sportscholen en wellnesscentra. Jon is emeritus hoogleraar geneeskunde en oprichter van de Stress Reduction Clinic van het University of Massachusetts Medical Center. Zijn boeken worden in meer dan 40 talen vertaald. In april 2015 verschijnt bij Kosmos Uitgevers een nieuwe en geactualiseerde editie van zijn Handboek Mindful Ouderschap.

Locatie: de Aula van de Vrije Universiteit AmsterdamZaal open vanaf 19.00 Aanvang 19.30 - einde 21.30. Geen pauzeKaartverkoop via: www.inspirerendleven.nl Toegang € 32,50 (zaal) en €27,50 (balkon) Voertaal Engels (geen ondertiteling)Informatie: [email protected] Vrije Universiteit AmsterdamDe Boelelaan 1105, AmsterdamRoutebeschrijving www.vu.nl/contact

Eenmalige lezing in Nederland

Jon Kabat-Zinn

Laten we ons realiseren dat wij zo staand

met ons hoofd in de ruimte en onze

voeten op de aarde een zend- en

ontvangststation zijn voor kracht.

Eigenlijk stroomt ons hele leven als een rivier. Vraag je af in wat voor soort bootje jij op dit moment de rivier van je leven aan het afzakken bent. Heeft de vorm van je bootje te maken waar jij je op dit moment in de rivier van jouw leven bevindt? Welke vaargeulen en aftakkingen ben je op dit moment in je leven aan het inslaan om je koers te kunnen vervolgen? Hoe snel stroomt het water van jouw rivier op dit moment in je leven? ls het water je te snel gaat zou je je bootje even aan de kant aan kunnen leggen, om niet meegesleurd te worden door de sterke stroming van de rivier. Soms komen we een beschutte plek tegen waar het goed is om even aan te leggen om afstand te nemen van de dagelijkse dingen. Even lekker dobberen op de dromerige golfslag van het water. Als

we ons bewustzijn beschouwen als de zon en onze geest als een wateroppervlak dat voortdurend in beweging is, dan kan op dit moment het wateroppervlak tot rust komen. Voel je op dit moment verbonden met al het andere…Hierna open je de ogen en ga je geleidelijk aan armen en benen bewegen en je uitrekken. Je kunt hierna in alle rust gaan ontbijten. Ervaar op welke wijze je de dag van vandaag doorgaat.

Page 20: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

20 Yoga Nieuwsbrief

In Memoriam Wil SpruijtEind vorig jaar overleed zeer plotseling Wil Spruijt. Drie ex-voorzitters belichten hieronder elk een andere kant van deze bijzondere vrouw die zich enorm inzette voor de vereniging.

Toen ik op 5 december met vele anderen afscheid nam van onze dierbare vriendin Wil Spruijt hoorde ik nog meer verhalen over alle activiteiten van deze originele bezige bij.Ze heeft op alle fronten haar hele leven lang actie ondernomen voor dat wat zij als sociaal bewogen vrouw zinvol vond. Zo kwam het ook dat toen ze eind november niet op een vergadering verscheen, men onmiddellijk actie ondernam. Zo ontdekte men dat zij gestorven was.Lang geleden ontmoette ik haar, vers van de yoga-opleiding, op het Europese Yogacongres in Zinal. Sindsdien heeft ze zich ingezet voor de vereniging in de denktank voor yoga voor gehandicapten, heeft in conflicten bemiddeld en heeft haar pragmatische talenten ingezet voor de klachtencommissie.Helaas zal ik en met mij vele anderen haar favoriete uitspraak ‘Lieve schat, luister’ niet meer horen.Miriam Wapenaar, oud-voorzitter

In december overleed plotseling Wil Spruijt. Zij was jarenlang achter de schermen actief voor de Vereniging. Ik leerde haar kennen op een van mijn eerste congressen begin jaren 90 en meteen maakte ze indruk door haar goede waarnemingsvermogen, scherpe analyses en vooral haar eerlijke Amsterdamse humor. Als bestuur kregen we soms te maken met lastige kwesties. Vaak was zij degene die ons een frisse, andere kijk op de gebeurtenissen gaf, met een helder inzicht op iemands achterliggende ideeën of motivaties. Maar altijd met compassie voor de medemens. Een humaniste in hart en nieren. Vanaf het begin was ze betrokken bij de opzet van de klachtencommissie, inmiddels een respectabel instrument voor de VYN. De laatste jaren gaf zij les in Zeewolde, voornamelijk aan ouderen. Ze stond nog volop in het leven. We wensen haar kinderen en kleinkinderen heel veel mooie herinneringen aan een geweldig mens. Marianne Mascini, oud-voorzitter

Zo kort na het schrijven van haar herinneringen aan Emile Mot, is nu ook onze altijd positief ingestelde, humoristische Wil Spruijt overleden.Het was een feest om vele jaren met haar samen te werken in de klachtencommissie van de vereniging. Haar pedagogische kennis kwam ons goed van pas en was een waardevolle aanvulling in ons KlaC-team. Langs deze weg een postuum dankwoord voor alles wat zij voor de vereniging heeft gedaan. Quirine Lensvelt-Ruys, oud-voorzitter VYN en oud-voorzitter KlaC

Page 21: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 21

Stiltewandelen en Meditatief wandelenMargriet van Kampen zal de VYN vertegenwoordigen als officiële inleider van een aantal ‘wandelworkshops’ in het Zwitserse Zinal. Het gaat om 3 of 4 dagdelen.

Margriet van Kampen (1948) geeft sinds 1974 yoga- en meditatieonderricht op diverse locaties en begeleidt diverse natuurtochten en stiltewandelingen. Zij is aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) en begeleidt jaarlijks stiltewandelingen op het VYN-congres. Zij leverde jarenlang bijdragen aan de Nieuwsbrief van de VYN over haar belevenissen in de natuur. Zij werkte eerst bij het Staatsbosbeheer (Afdeling Natuurbehoud) en later als full-time yogadocente. Tegenwoordig ligt het accent meer op zwerftochten in de natuur, hetzij alleen, hetzij met gelijkge-stemden.

Meditatief wandelenIn deze wandelingen staan de zintuigen en intuïtie centraal. “We gaan naar buiten, de natuur en de bergen in, lopen, de zintuigen zuiveren en openen voor wat er tot ons spreekt. We leggen het accent op de bewuste ervaring van de natuur: wind, zon, geluiden en geuren. Soms in stilte, dan weer in kleine gesprekken, afgewisseld met enkele oefeningen uit verschillende spirituele tradities. Het gaat om zoeken naar jouw band met je omgeving, met de natuur, met de aarde en om het bewustzijn van het onderscheidend gewaarzijn.”

Stilte wandelingenIn deze wandelingen ligt het accent volledig op het ervaren van de stilte. “Eenvoudige bewustwordingsoefeningen zullen ons daarbij helpen. Ook hier gaan we de bergen in, om de zintuigen te zuiveren en te luisteren naar de stem van de natuur. Om, al gaandeweg, verzonken in het proces van het luisteren, te ontdekken dat wijzelf de weg zijn naar eenheid. Zo helpt de natuur ons om in wezenlijk contact te komen met ónze ‘ware natuur’.”

De wandelingen zijn heel verschillend van aard en daardoor kan ook de afstand variëren.

Het gaat om zoeken naar

jouw band met je omgeving,

met de natuur, met de

aarde en om het bewustzijn

van het onderscheidend

gewaarzijn.

Page 22: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

22 Yoga Nieuwsbrief

In deze rubriek vertellen docenten iets over zichzelf en beantwoorden een aantal vragen. De geïnterviewde geeft het stokje door aan een collega.

Wil je iets over jezelf vertellen en hoe het enthousiasme voor yoga in jou werd aangewakkerd?Rond mijn achttiende hoorde ik wel eens over yoga. Niks voor mij dacht ik. Het was iets lichamelijks en ik was ook al niet goed in gym, nee laat maar. Toch las ik een boekje over yoga. Er ging een wereld voor mij open. Bij yoga werd het geestelijk aspect verbonden aan het lichamelijke. Mijn lichaam was geen uiterlijk vertoon maar een verhaal om naar te leren luisteren. Zo begon ik op mijn achttiende al met yoga en ben nu inmiddels zevenenveertig.

Voel jij ook verbondenheid met de Indiase yogatradities en volg je een bepaalde stroming?Ik ben dankbaar dat ik sinds tien jaar yoga geven mag en ben heel blij met mensen die zich aan mijn lessen toevertrouwen. Ik geef yoga in het gebouw van het Nivon te Utrecht. Ik volg hatha yoga maar ook volg ik mijn eigen gevoel en ervaring en zie wat er komt en is. Ik ga vaak naar Zweden waar ik al dromend, schrijvend, winkelend, spelend, wandelend, tv kijkend, mediterend of wat dan ook tot mijn yoga inspiratie kom. Ook mijn oma heeft mij geïnspireerd. Ze woonde in de Grasstraat, een straat waarin geen grassprietje groeide maar waar zij alles tot bloei te wist te brengen, ondanks dat zij zelf een moeilijk leven heeft gehad. Ik breng op mijn wijze naar buiten dat wat zij in zich had aan gevoel. Eenvoud, genieten van kleine dingen zijn kenmerkend voor mij. Door je waarde te verbinden aan schaamte, angst, pijn of andere kwetsbare gevoelens kan je je ineens zo gek nog niet voelen. Ontdek je misschien dat je een betere niet kunt vinden dan je in je moeilijkste ervaringen bent geweest. Onvoorwaardelijk van waarde bent.

Wat vind jij van essentieel belang in een yogales?De sfeer tijdens mijn lessen is ongedwongen, gelijkwaardig en met humor. ‘Ik lijk net een mens’ tijdens het geven van yoga. Via oefeningen en meditatie probeer ik de mensen steeds meer gerust te laten zijn bij zichzelf. Na afloop drinken we thee zodat ook anderen hun ervaringen kunnen delen. Ik geef yoga aan volwassenen en kinderen. Samen met de nog kleine kinderen die ik yoga geef doe ik ‘echte’

yogaoefeningen, alles in combinatie met een verhaaltje, liedje etc. Ik ervaar dat kinderen die uit zelfbescherming veel op moeten letten op dat wat de ander doet het heerlijk vinden om even iets met je ogen dicht te doen dicht en veilig bij jezelf. En dit telt ook voor volwassenen.

Denk je dat er sprake is van vervlakking?Rond mijn achttiende heb ik vaak als reactie oh-nee-niks- voor-mij-hoor-veel-te-zweverig gekregen, maar gelukkig wordt yoga steeds bekender. De vele vormen maken dat mensen kunnen kiezen wat het meest bij hen past. Hopelijk leidt steeds meer yoga niet tot vervlakking. Ik denk dat het gevaar persé populair en winstgevend te moeten zijn hiertoe kan leiden. Yoga is niet zweverig maar zelf denk ik dat verhevenheid nog de grootste vervlakking is. Eindeloos het woord loslaten gebruiken als remedie om al je problemen op te lossen. Ik werd getuige van een kind dat geslagen werd en ondernam actie voor hem. Al kostte het mijn eigen hachje en even mijn ademhaling… Dát is voor mij oók (kinder-)yoga geven.

Aan wie geef jij dit stokje door?Aan Annemiek Latour. Yogacharya Annemiek is al 20 jaar Raja Yoga docent en eigenaar van Yoga Centrum Amsterdam.

Estafette Interview

Annemarie van den Bogert

Page 23: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 23

Zoals bij bijna alle onderwerpen van ons menselijk bestaan, heeft stress nu ook een speciale week. Een week! Wellicht zegt dat iets over de ernst van de zaak, aids moet het nog steeds met een dag doen. Je had natuurlijk gewoon lekker vrij kunnen nemen deze week, jij weet wel korte metten te maken met stress toch? Als yogadocent? Of maakt dat niet zoveel uit?Je zou ook kunnen onderzoeken hoe dat bij jou zit, met die stress. Aan veel stressevents kunnen we misschien niet zo veel doen. We verliezen mensen, hebben ruzie, voelen ons eenzaam, scheiden, verhuizen en worden ziek. Pech. Of je woont in een lawaaiomgeving, te weinig groen, te veel mensen, en te veel auto’s. Omgevingsfactoren en de inrichting van de samenleving bepalen ook of mensen op den duur bezwijken of niet. Een schone taak voor werkgevers en overheden om zich echt eens iets aan te trekken van de onderzoeken op dát gebied. Maar daar gaat het hier niet over. Descartes zei in de 17e eeuw: ‘ik denk, dus ik ben’. Dit adagium is inmiddels anno nu vervangen door ‘ik ren, dus ik ben’. De resultaten liegen er niet om: 1 op de 8 werknemers heeft last van stress, voor de meesten ‘doodnormaal’. En waar zijn al die mensen in de statistiek die geen werknemer zijn? Waarschijnlijk is het probleem dus nog veel groter. En heb jij veel cursisten.Alle mensen die te maken hebben gehad met een burn-out zeggen achteraf dat ze de alarmbellen wel hoorden maar de trein niet konden stoppen. Dat is het bijna enge van stress; het lichaam, het denken, het voelen, het gedrag, alles wordt continu alleen maar geactiveerd. En om van die vervelende bijwerkingen af te komen, is de ‘stresskip’ geneigd om nóg harder te gaan rennen. Omdat het ergens ook lekker is en inmiddels ook heel vertrouwd. Tot de muur komt. En je echt moet worden gereanimeerd.

Ok, yoga dan maar. Of mindfulness. Omdat blijkbaar iedereen dat doet tegenwoordig. Dan zal het wel werken toch? Iets met mediteren en bewegen was het niet? Nou laat maar eens zien dan of het echt niet zweverig is. Mensen die op die manier binnen komen bij een workshop willen eigenlijk maar één ding: gereanimeerd worden. Dan kan de trein weer verder. Kan die adempauze niet sneller? Knap geagiteerd kunnen ze worden als ze merken dat ze even niet hoeven te ‘worken’ noch te ‘shoppen’.Dan komt de animatieperiode ‘wel lekker eigenlijk, niks hoeven’. Beetje zitten, beetje dagdromen en fantaseren. Ook een manier om je tijd door te komen en je rust er in ieder geval van uit. Maar fantasieën en gevoelens

kunnen ontaarden in akelige angsten en andere vervelende gewaarwordingen. Huh? Dat was niet de bedoeling! Mindfulness was toch lekker? Beetje bewegen dan? Lekker werken in de asana’s zodat je van die vervelende gevoelens afkomt. Op zich prima maar misschien schiet je ook je doel voorbij.Want durf je dat? Manhaftig

blijven zitten op je bankje of stoel en zien hoe het denken volledig met je op de loop kan gaan? Zijn wij er als yogi’s niet heel goed in om het anderen naar de zin te maken en ook te gaan voor het leuke en het fijne? Met alle liefde reanimeren? Maar mediteren is iets anders. Mediteren is aandachtig, open en zonder oordeel zien wat er gebeurd, inclusief alles. En dat is veel. En dat blijkt ook nog eens gruwelijk lastig te zijn, soms. Dus dat vraagt moed. En mededogen. O ja, en tijd.Het aanraken van de diepere laag van het leven brengt ook de glans van het gewone weer terug. En als je je langer in dit proces kunt begeven, dan komt er een moment dat je voorbij het denken bent. En dan weet je op een ander niveau: ‘meditatie is niet wat ik denk’.Je hoeft niet te rennen, je bent er al.

Reanimeren of mediteren?

Ina [email protected]

Mediteren is

aandachtig, open en

zonder oordeel zien wat

er gebeurd, inclusief

alles.

Page 24: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

24 Yoga Nieuwsbrief

Zwanger in Balans, do-in-yogaOefeningen en massage voor tijdens de zwangerschapSchrijver: Lilian KluiversISBN: 978-94-013-0149-7

De titel ‘Zwanger in balans’trekt mijn aandacht. Ik ben benieuwd of dit boek een andere invalshoek biedt dan de vele andere boeken over zwangerschapsyoga en bevalling. Enthousiast start ik met lezen.

Do-InDo-In is Japans. ‘Do’ betekent kanalen openen en de stroming van energie langs specifieke kanalen bevorderen. ‘In’ betekent de ledematen strekken en bewegen om dit doel te bereiken.

Opbouw van het boekHet boek heeft een duidelijke opbouw en een praktische insteek.

In Deel 1 kan de zwangere vrouw meteen aan de slag met oefeningen. Een verschil met andere zwangerschapsyogaboeken is dat hier bij de oefeningen ook de Meridianen benoemd worden.

Deel 2 bespreekt harmoniserende massages, vanuit de Shiatsu en tevens drukpunten. Een aantal massages kun je bij jezelf uitvoeren en een ander deel kun je laten doen.

Deel 3 herhaalt oefeningen en massages uit de eerste twee delen die toepasbaar zijn tijdens de bevalling.

Deel 4 is eveneens een herhaling van de oefeningen uit deel 1 maar nu gericht op het versterken van het lichaam na de bevalling. Wel nieuw zijn drie kleine oefeningen, een recept voor een krachtsoep en een korte inleiding op babymassage.

Deel 5 laat zien op welke wijze de verschillende Meridianen en elementen de zwangerschap beïnvloeden en hoe je deze in kunt zetten voor innerlijke balans. Ook hier zien we weer een herhaling uit het eerste deel. Voor ieder element wordt een mooie meditatie beschreven.

Do-In oefeningenDe oefeningen in deel 1 bestaan uit drie programmaonderdelen. De auteur biedt hier een kort programma voor vrouwen die het al een tijd zonder lichaamsbeweging hebben moeten stellen. Voor de zwangere die wel actief is geweest, zijn er twee programma’s, afhankelijk van de beschikbare tijd. Er is een onderdeel van 30 oefeningen in 30 minuten en een sessie van 22 oefeningen in 15 minuten. Ik deed de lange serie en kwam uit op een uur beweging, zonder daarbij veel tijd voor navoelen te gebruiken. Het is een prettige oefenserie met een instructie wanneer de oefening moet worden aangepast of overgeslagen.

De oefeningen worden duidelijk beschreven en ondersteund door een foto. Wel worden in het eerste deel precies dezelfde oefeningen, met dezelfde tekst en foto’s herhaald. Misschien wilde de schrijfster bladeren voorkomen. Het zou volgens mij praktischer kunnen met een uitklapschema.

Massage en drukpuntenDe massages zijn duidelijk beschreven. Twijfels heb ik bij het masseren van de ruimte tussen de wervels. Een niet opgeleide masseur kan ongewild verschuiving veroorzaken.Bij de perineummassage wordt aangegeven dat de voorkant bij de urinebuis vermeden moet worden omdat er risico op infectie is. Vervolgens wordt er een strijkende beweging naar de voorzijde van de schede aangegeven. Naar mijn idee spreekt dat elkaar tegen. Ik weet uit eigen ervaring dat drukpunten een positieve invloed op je energie kunnen geven. Ik vraag me echter af of het handig is zelf met drukpunten aan de slag te gaan als je onervaren bent. Dat geldt helemaal in de zwangerschap, waarin allerlei processen ongewild beïnvloed kunnen worden.

Recensies

Page 25: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 25

De vijf elementen en de meridianenDe vijf elementen en de meridianen zijn een orginele invalshoek die je in de meeste zwangerschaps(-yoga)boeken niet aantreft. Het vormt een waardevolle aanvulling op wat er nu aan boeken op de markt is. Er wordt duidelijk vermeld dat je bij gezondheidsklachten een arts dient te raadplegen. Toch biedt de tekst wel aanknopingspunten om een eigen diagnose te stellen. Dit deel geeft per element voedingstips, die ieders gezondheid goed kunnen doen.

‘Zwanger in balans’ geeft een brede kijk op de zwangerschap vanuit Do-In, Yoga, Shiatsu, de vijf elementen en de Meridianen. Mijn inschatting is dat het eerste deel voor de zwangere het meest praktische is. Het tweede deel geeft ruimte om de partner erbij te betrekken. Deel 3 en 4 vloeien voort uit deze twee delen. Deel 5 lijkt me vooral met ondersteuning van een professional interessant.Een ondersteunende zwangerschapscursus naast het boek blijft wat mij betreft aan te raden.Helga van Geldrop

Drie maals daags: Ervaringen in een achterstandswijkSchrijver: Jan Jaap Klok (huisarts)ISBN: 97894002119565

Na de bijeenkomst, van het filosofiegroepje ‘Swabhawat’ geleid door yogacollega Jan Jaap Klok en zijn vrouw Marie-José, vroeg de schrijver mij een stukje over zijn boek voor de nieuwsbrief te schrijven.Aldus geschiedde, na het lezen van de 243 korte en soms iets langere, echt gebeurde verhalen. Zo uit het leven gegrepen. Ik las bijna iedere avond in bed voor het slapen gaan enkele verhalen. Gezien mijn schuddebuiken van het lachen, vroeg mijn vrouw of ik haar wilde voorlezen. Zo passeren leuke, verbazingwekkende, verbijsterende en droevige voorvallen de revue. Ik nam het boek mee naar mijn yogalessen en las een stukje voor. Dit leidde tot ontspannende humor tijdens de yoga les.Overdonderend was het begin van huisarts Klok zijn carrière. Zijn eerste werkdag in ‘de goede(?) oude tijd 1980’ springt eruit. Stel je voor: een praktijk aan huis, boven wonen en beneden werken. Om 7.00 uur gaat de deur open, een

half uur later zitten er 30 mensen, die allemaal niet in de wachtkamer passen. Ze hebben zich verspreid door het hele huis van beneden tot halverwege de trap. Jan Jaap worstelt zich door een woud van patiënten naar beneden. Zijn eerste gedachte is: ‘Ik stop ermee, dit wil ik niet’. Gevolgd door ‘Maar ja, ik ben nog niet eens begonnen. Dit moet dus anders. Patiënten waarderen die thuissituatie met ’gezellig hè’.’ Tussendoor ziet Jan Jaap kans om weer op verhaal te komen. Dit mede dankzij jarenlange trainingen in concentratie, ontspanning en ook de lichamelijke oefeningen van de yoga. Deze blijken van toegevoegde waarde bij het werk, vooral bij de avond-, nacht- en weekenddiensten. Wat opvalt in het boek is Klok’s empathie naar zijn patiënten toe. Dit komt duidelijk naar voren in de volgende situatie waar hij een huisbezoek aflegt. Samen met zijn vrouw ruimt hij de vuile boel op. Verwisselt het oude vergane bed voor een goed en schoon bed van zichzelf. Dit overkwam een oude zieke man, die vervuild en vereenzaamd was.Al lezend val je van de ene verbazing in de andere. Aan het einde van het boek lijken er meer gebeurtenissen per hoofdstuk te worden verteld, als een schreeuw uit het Oude Noorden van Rotterdam.De deur van de dokter staat een stukje open, zodat je kunt mee beleven, wat zich daar heeft afgespeeld...Jan Faasen

Page 26: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

26 Yoga Nieuwsbrief

Afscheid van

Elizabeth Wesselink en Rob ObermeijerDe Vereniging van Erkende Yogaopleidingen, VEYO en de VYN namen op 16 maart afscheid van Elizabeth Wesseling en Rob Obermeijer tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht.

Beiden hebben zich jarenlang met verve ingezet voor yoga in Nederland. Elizabeth met haar opleiding voor zwangerschapsyoga, Unide. Voorheen een opleiding tot yogadocent, waaraan zij leiding gaf samen met haar man, Hans Wesseling, inmiddels 17 jaar overleden.Rob Obermeijer heeft de yogaopleiding, Yogacentrum Utrecht, die ook wel bekend stond als intensieve yogaopleiding ook al jaren geleid. De reden voor het afscheid van de VEYO is dat zij het nu goed vinden. Hun taak zit erop. Dit betekent geenszins, dat zij klaar zijn met yoga, want dat is een integraal deel van hun leven geworden.

Hun afscheid markeert ook het einde van een tijdperk, want zij waren er vanaf de beginjaren van serieuze yogabeoefening in Nederland bij. Zij waren pioniers en hebben zo de weg gebaand voor aankomende docenten en ook middels talloze workshops voor verdieping gezorgd.Rob Obermeijer is tevens gastheer van de bijeenkomsten van de VEYO, op de centraal gelegen locatie van Yogacentrum Utrecht geweest.

Na het overleg ging men gezamenlijk naar een sfeervolle Tibetaans-Nepalees restaurant in een van de kelders aan de Oude Gracht. Wij waren de enige gasten, dus was er ruimte voor toespraken, 2 minuten per persoon. Rob en Elizabeth kregen het boek “Mythen van de Asana’s” en voorjaarsbloemen. Er kwamen veel mooie anekdoten voorbij uit de geschiedenis van yoga in Nederland, waarvan zij een belangrijke bijdrage hebben geleverd.Voor beiden veel geluk toegewenst en in de woorden van Elizabeth: ”Tot plotseling.”

Anne Bjørndal

Elizabeth en Rob hebben

zich jarenlang met verve

ingezet voor yoga in

Nederland.

bedankt, Elizabeth en Rob!

Page 27: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 27

Opleiding tot Yoga & DansdocentWanneer 12 vrijdagen, start 13 maart 2015Waar BilthovenWie Magda SamsonInfo De bewustwording van yoga, houding en bewe-

gingen en het enthousiasmerende met muziek maakt deze combinatie uniek. Magda laat op inspirerende wijze het goede van beide samen-smelten. samsara.nl/opleiding-yoga-en-dans/.

Samsara Module Yoga en kankerWanneer 7 donderdagen, start 9 april 2015Waar YogaToday in WeespWie 7 docenten waaronder Mabel van der Steen,

Danielle Bersma, Loes van der Mee en Carin Hoogstraten.

Info Kennis over kanker en behandeling, ziek zijn en klachten, delen en helen, yogaoefeningen en meditatie en een ‘stage’-onderdeel. www.samsara.nl/yoga-en-kanker/.

India ontmoet ChinaWanneer 11, 18 en 25 april 2015Waar YogaToday in WeespWie Vincent van der Vijgh en Marjo van DamInfo Deze workshop brengt ‘het beste van beide we-

relden’ bij elkaar: Yoga uit India en de energieleer van de meridianenn uit China. Wat kun je doen aan een ontregeld orgaan? www.samsara.nl/india-ontmoet-china/.

Yoga en VipassanaretraiteWanneer 17-19 april 2015Waar centrum Mhartiste, bij SteenwijkWie Coby van Herk en Ina FischerInfo Een tijd om te vertragen, te verstillen en je inzicht

te verdiepen. Met de kracht van aandacht wordt Yoga meditatie in actie, www.inafischer.nl.

Stilteweekend voor vrouwen met Vipassana-meditatie en MindfulnessWanneer 17 t/m 19 april, 12 t/m 14 juni, 2 t/m 4 oktober en

6 t/m 8 novemberWaar Emmausklooster te Velp bij NijmegenWie Gabrielle BruhnInfo Loop- en zitmeditatie, meditatie-instructies, yoga,

een stiltewandeling van en lezingen. Enige erva-ring met Vipassana/Mindfulness is prettig. Kosten: € 100, eenpersoonskamer plus vrijwillige bijdrage begeleidster. Gabrielle Bruhn via [email protected], tel. 06-24204810 of www.simsara.nl.

Samsara Detox yoga-weekendWanneer 17-18-19 april 2015Waar Oostraven te EpeWie Femke van ‘t HofInfo Een bijzonder weekend met mild vasten. Vooraf

thuis een week van afbouw en na afloop een week van opbouw, in een combinatie met bij- passende yoga en meditatie. samsara.nl/detox-yoga-weekend/.

Activiteitenkalender door VYN-leden Alleen VYN leden kunnen hun activiteiten plaatsen in de Yoganieuwsbrief.Voorwaarden: kosten € 10,- p.keer en p.activiteit; aanleveren kopij volgens vaste indeling met korte tekst voor: wat–wanneer–waar–wie en max. 250 tekens incl.spaties tbv:info. Kopij mailen naar [email protected] De activiteit wordt geplaatst als de kosten voor plaatsing ontvangen zijn op girorekening 5363836 (IBAN: NL05INGB0005363836) of bankrekening 539016098 (IBAN: NL15ABNA0539016098) t.n.v. Vereniging Yogadocenten Nederland, Spijkenisse, o.v.v. activiteiten kalender.

Page 28: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

28 Yoga Nieuwsbrief

*Yoga Nidra™ ervaren en verdiepenWanneer 25 april 2015, tijdstip 10.00 tot 17:30 uurWaar Kasteel TongelaarWie Docente Maaike ChavanuInfo Krachtige ontspanningstechniek, door visualisa-

ties en beelden keer je naar binnen. Ervaar Yoga Nidra™ zoals die bedoeld is door Swami Satya-nanda. Tel. 0486-475591, [email protected]. 6 VYN punten. Kosten € 98,00 incl. kasteellunch en reader.

Retraite Innerlijke GroeiWanneer 3-8 mei 2015Waar Harzgebergte, Haus Innerste, WildemannWie Francien Goudsbloem en Connie RoelesInfo Tijd voor innerlijke groei in een prachtige, stille

omgeving. Yoga, meditatie, adem, reflectie, wan-delen en volledige verzorging vormen de basis elementen. Ervaringen zie www.extradimensie.com/retraites/gastenboek en [email protected].

Retraite ‘Light of Being-Yoga’Wanneer 22-24 mei 2015Waar Het ‘Light of Being’ (Lighthouse) in de Belgische

EifelWie Annâme Meletopoulos en Barbara van der HoevenInfo Een meditatieve yogavorm: bewegen en leven

vanuit de verbinding met jezelf en het samen zijn met alles wat je ervaart. [email protected] en www.lightofbeing.org/retraites.htm.

PranaYogaFlow op reis met de Chakra’sWanneer 23 mei 2015, van 10.00 tot 17.30 uurWaar Yogalotus, Vliegdenweg 6B, 1406 MZ BussumWie Alberto Paganini Info PranaYogaFlow en de Chakra’s. Verken de energie

van de chakra’s en meridianen in asana (pranayo-gaflow) en meditatie. Kosten incl. BTW € 90,- Meenemen: lunch en yogamat. Info/opgave: [email protected] - www.yogalotus.nl. Tel.: 035-6833871/0645154838. 6 VYN punten.

Workshop Hart Yoga met Alberto PaganiniWanneer Zondag 24 mei 10.00 - 17.00 uurWaar YogaToday, Achtergracht 16, WeespInfo Creatieve, dynamische en ontspannende yogastijl

die je springlevend maakt, je hart opent en je geest tot rust brengt. Een waaier aan technieken om met onze hart-energie in contact te komen, 6 VYN punten. www.yogatoday.nl.

Samsara Alignment en AnatomieWanneer 3-Daagse op donderdag 28 mei, 4 juni en 11 juniWaar YogaToday in WeespWie Isolde Zandee en Danielle BersmaInfo Door asana’s anatomisch te begrijpen en echt te

voelen, kun je alignment toepassen en ervaren. In je ‘as’ zijn, door samenspel van lichamelijke mogelijkheden, spiercoördinatie en (eventueel verhoogde) steunpuntensamsara.nl/alignment-en-anatomie/.

Yoga weekenden aan zeeWanneer Vrijdag 5 t/m 7 juni, vrijdag 12 t/m 14 juni, vrijdag

2 t/m 4 oktoberWaar aan zee op VlielandWie Ria SuyderhoudInfo Dans, mindfulness, mantra’s, healing en uitwaai-

en. Dit yogaweekend is volledig verzorgd en om te laten genieten en te inspireren. Zoveel nieuwe inspiratie voor je lessen terwijl je uitrust en geniet, www.riasuyderhoud.nl

Retraite ‘Light of Being-SelfHealingWanneer 26-28 juni 2015Waar Het ‘Light of Being’ (Lighthouse) in de Belgische

EifelWie Annâme Meletopoulos en Jeanine EikelboomInfo Door energetische punten op je lichaam aan te

raken laat je levensenergie in jou stromen, je voelt je heel en innerlijk vervuld. [email protected] of www.lightofbeing.org/retraites.htm.

Page 29: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 29

Organiseert

- De 4-jarige opleiding tot yogadocent

- 1-jarige opleiding tot docent zwangerschapsyoga

- Zeer interessante bijscholingen voor yogadocenten

Nieuwsgierig?

Bel of mail voor informatie met de Yoga Academie Nederland - Tel. : 0297-284597 - Email : [email protected] - Of kijk op : www.yoga-academie.nl

Onze activiteiten vinden plaats in Amsterdam

Erkend door de Vereniging van Yogaleerkrachten Nederland

Voldoet aan de eisen van de Europese Yoga Unie

Organiseert

- De 4-jarige opleiding tot yogadocent

- 1-jarige opleiding tot docent zwangerschapsyoga

- Zeer interessante bijscholingen voor yogadocenten

Nieuwsgierig?

Bel of mail voor informatie met de Yoga Academie Nederland - Tel. : 0297-284597 - Email : [email protected] - Of kijk op : www.yoga-academie.nl

Onze activiteiten vinden plaats in Amsterdam

Erkend door de Vereniging van Yogaleerkrachten Nederland

Voldoet aan de eisen van de Europese Yoga Unie

Organiseert

- De 4-jarige opleiding tot yogadocent

- 1-jarige opleiding tot docent zwangerschapsyoga

- Zeer interessante bijscholingen voor yogadocenten

Nieuwsgierig?

Bel of mail voor informatie met de Yoga Academie Nederland - Tel. : 0297-284597 - Email : [email protected] - Of kijk op : www.yoga-academie.nl

Onze activiteiten vinden plaats in Amsterdam

Erkend door de Vereniging van Yogaleerkrachten Nederland

Voldoet aan de eisen van de Europese Yoga Unie

VERE

NIG

IN

G YOGADOCENTEN NED

ERLAN

D

lid van de Europese Yoga Unie

Eigentijdse Yogaweek op EcolonieWanneer 13 t/m 17 juli 2015Waar Ecolonie, Vogezen, Frankrijk: http://www.ecolonie.orgWie Chris Bieze, Eric Staals, Petra Janssen en Yvon-

ne de Hoop geven 5x2 uur een thema. Sommigen daarvan zijn erkend als bijscholing en daarnaast zijn er 2 losse workshops per dag, www.eigen-tijdszomercollege.nl/yogaweek.html

Retraite ‘Kom tot jezelf’Wanneer 13-16 augustus 2015Waar Het ‘Light of Being’ (Lighthouse) in de Belgische

EifelWie Barbara van der Hoeven en Annâme MeletopoulosInfo Een meditatief weekend waarin je ruimte krijgt om

met jezelf te zijn in het Licht van het Zijn met o.a yoga, meditatie, adem, mantra, stilte en wande-len. [email protected] www.lightofbeing.org/retraites.htm.

Retraite De surya NamaskarWanneer 17-21 augustus 2015Waar Het ‘Light of Being’ retraite centrum in de Belgi-

sche EifelWie Annâme MeletopoulosInfo Een zomerretraite,om de Grote Zon (Surya)

buiten en binnen je te ervaren en te begroeten (Namaskar). [email protected] of www.lightofbeing.org/retraites.htm. Inschrijven via Barbara van der Hoeven [email protected] of telnr. 06-21881523.

Page 30: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

30 Yoga Nieuwsbrief

Asana’s Persoonlijk Begeleiden II (APB II) Wanneer Zo 6 september 2015 van 9.30 uur tot 16.15 uurWaar Nutriciahoeve, Rokkeveenseweg 44c, ZoetermeerWie Trude Matla-van der VeerInfo Herhaling van een eerdere bijscholing. In deel II

komen er nog meer asana’s aan de orde. Verdieping is lichamelijk als geestelijk. Kosten:Є 90,- incl. syllabus, koffie/thee en versnapering. 5 VYN punten. [email protected].

Neuro-plasticiteit, symboliek van de asana’s en de sutra’s van Patanjali Wanneer Zondag 20 september 2015 van 09.30 uur tot

16.15 uurWaar Nutriciahoeve, Rokkeveenseweg 44c, ZoetermeerWie Frank Wissink en Trude Matla-van der VeerInfo Ochtend: de invloed van visualisatie/meditatie

op de werking van het brein. Middag: de relatie tussen de symboliek van de asana’s en neuro- plasticiteit. Kosten: € 90,-. 5 VYN punten. [email protected].

Specialisatie Yoga bij KankerWanneer 11 zaterdagen van 19-09-2015 t/m 18-06-2016

van 10.00 tot 17.00 uur Waar WG-plein 108, Amsterdam Wie Stichting Yoga & Kanker: team van gespeciali-

seerde yoga- en gastdocenten o.l.v. hoofddocent Josette van Leeuwen.

Info: Professioneel en verantwoord yogales geven aan een groep (ex-)kankerpatiënten. www.yogaenkanker.nl of bel met tel. 020-6122780. 60 VYN punten.

Jaartraining Yogadanza Expressie Wanneer 7 vrijdagen vanaf 2 oktoberWaar NieuwleusenWie Ria SuyderhoudInfo Het betreft een dynamische jaartraining van 7

vrijdagen. Inspiratie voor meer beweging en muziek tijdens je lessen. Hou je van expressie en je verlangens vorm geven in beweging? Kijk op www.riasuyderhoud.nl

Do In strekkingen en massagetechniekenWanneer Vrijdag 30 oktober 2015 10.30 - 16.30 uurWaar Yoga Studio Nieuwegein, Wiersedreef 28 te Nieu-

wegeinWie Annet Koenders en Manon Smits-Acket (shiatsu

therapeut en do in docent)Info praktische oefeningen belicht vanuit de meridianen-

leer. Verder leer je een aantal massagetechnieken met behulp van specifieke acupressuurpunten. Kosten: € 90 excl. BTW. 5 VYN punten. yogastu-dionieuwegein.nl/workshops#bijscholingdocenten of bel telnr. 030-6565900.

Vijf bijzondere Indiase meditatievormen en hun relatie met de chakraleerWanneer Zaterdag 7 november 2015 van 9.45 – 16.45 uurWaar Yogastudio Hazenkamp, Nijmegen Wie Stella van Dinten (Acanta Bijscholingen)Info Aum chakrameditatie, Eenwordingsmeditatie,

Mantra japa, Tratak en Mealprayer. Bronnen: Santosh Puri ashram Haridwar, Parmarth Niketan ashram Rishikesh. 6 VYN punten, Kosten: € 95,- incl. BTW, handleiding en lunch. www.acanta.nl of tel. 024-3441052.

Page 31: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

april 2015 31

ColofonDe Yoganieuwsbrief wordt uitgegeven door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN), opgericht op 23 maart 1978, ter behartiging van de belangen van yogadocenten en als informatiepunt voor yogacursisten. De VYN is lid van de Europese Yoga Unie. De Yoganieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar aan het eind van ieder kwartaal en heeft een oplage van 1100 exemplaren.

Opzegging van het VYN lidmaatschap kan alleen schriftelijk via het secretariaat. De opzegging moet voor 1 december van het lopende jaar door het secretariaat zijn ontvangen. Je opzegging is definitief wanneer je een bevestiging hebt ontvangen. Bij opzegging dient het muurschild, indien gehuurd van de VYN, geretourneerd te worden aan het secretariaat.

Redactie Gerreke van den Bosch, [email protected], tel. 0570-652533

Opmaak en vormgeving Christiane Gathmann

Medewerkers aan deze aflevering Chris Bieze, Maroesja Grabijn, Marian Faasen, Ingrid Coenen en Lea Vos

Sluitingsdata voor kopij en advertenties Yoganieuwsbrief jaargang 3722 mei YNB 2015-2 (verschijnt week 27, eind juni)11 september YNB 2015-3 (verschijnt week 43, half oktober)13 november YNB 2015-4 (verschijnt week 52, eind december)

Kopij zonder opmaak in Word font Verdana 11pt. sturen naar [email protected].

Kopij voor de activiteitenkalender door leden VYN in ‘Word font Verdana 11pt. volgens vast formaat sturen naar het secretariaat.

Advertenties sturen naar het secretariaat: Chris Bieze, Oudeweg 22, 9608 PM Westerbroek, [email protected]; 050 - 404 2926 (ma, di, do 9.30-12 uur). Graag uw advertentie insturen onder vermelding van het gewenste formaat in mm en publicatienummer nieuwsbrief.

Gegevens en tarieven 2015 t.b.v. advertenties

pagina formaat leden niet-leden

1/1 (zwart/wit) 190 x 277 mm € 105,- € 210,-

1/1 (kleur) idem € 210,- € 420,-

1/2 (zwart/wit) 190 x 135 mm € 57,50 € 115,-

1/2 (kleur) idem € 105,- € 210,-

1/4 (zwart/wit) 68 x 190 mm of 92 x 135 mm € 36,50 € 73,-

1/4 (kleur) idem € 57,50 € 115,-

1/8 (zwart/wit) 68 x 92 mm € 20,- € 40,-

1/8 (kleur) idem € 36,50 €73,-

Zetspiegel 190 mm breed en 277 mm hoogAdvertentievoorwaarden• pdf-bestand – resolutie: 300 dpi – tekst, afbeeldingen en foto’s binnenwerk in zwart • tekst, afbeeldingen en foto’s op kaft binnenkant of achterkant in CMYK• zonder snijtekens en kadersOver plaatsing van artikelen, brieven en advertenties beslist het bestuur van de VYN.

Foto cover Vrksasana (boomhouding)

Yoga Nieuwsbrief in productie

Foto’s: Henk Koppelaar junior (Drukkerij De Waal)

Page 32: Yoga Nieuwsbrief Maart 2015

www.lightofbeing.org/retraites.htm

Meditatieve en inspirerende retraites in de Belgische Eifel

Yoga - Meditatie - PeaceBreathing - SelfHealing - SacredDance KoshaMassage - Prayers - Levensbegeleiding

o.l.v. Anandajay- School of Spiritual Awareness -

[email protected] – 030-2310911

inspirerend – verdiepend – professioneelyogadocent – 4 jaar – 20 zaterdagen per jaarspecialisatie zwangerschapsyoga – 1 jaar – 12 zaterdagen

Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte

Nieuwe workshopsJeZelf ervarenWorkshop Yoga en ademzo. 25 januari 2015

Mediteren en mindful levenWorkshop Yoga en meditatiezo. 25 februari 2015

Reinig je lichaam en geest met Yoga en AyurvedaWorkshop detoxdo. 12 maart 2015

Ken je rug!Workshop Yoga en de wervelkolomzo. 22 maart 2015

Open Dag 8 maart 2015Meer informatie en aanmelden:www.yoga-saswitha.nl

OP

LE

IDIN

G | C

UR

SU

SS

EN

| BIJ

SC

HO

LIN

GE

N | W

OR

KS

HO

PS

Adv YogaNieuwsbrief 2014 92x134 mm.indd 1 26-11-14 15:31

(6 b i j scho l i ngspun ten VYN)Informat ie: www.yogatoday.n l

Pinksterzondag

Wo r k s hopHart Yoga

A lbe r to Pagan in i

24 meime t Mas t e r Teache r

WWW.YOGA.NL

• traditie • interviews • kennis • trends • impact • kwaliteit

Voor verrijking en ontwikkeling van lichaam en geest

WWW.TIJDSCHRIFTVOORYOGA.NL

Al 26 jaar hét platform voor yoga

Neem nu een abonnement:4 nummers voor t 32,00

Attendeer ook jouw cursisten op Tijdschrift voor Yoga!