Nieuwsbrief Maart-April 2012

6
1 Glutenvrij dieet helpt sommige autisten Een gluten- of caseïnevrij dieet leidt tot verbeteringen in gedrag bij sommige kinderen met autisme. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Penn State College of Medicine. Eerder onderzoek liet al een verband zien tussen het maag-darmkanaal en autisme. Ook bij de deelnemers van het Penn State-onderzoek kwamen beduidend meer gastro- intestinale aandoeningen en allergieën voor. Gluten en caseïne lijken hier een rol in te spelen. Caseïne is een dierlijk eiwit dat voorkomt in melk. Diëten Het onderzoeksteam lieten 387 ouders van autistische kinderen een vragenlijst invullen over diëten, voedselallergieën en klachten. Een gluten- of caseïnevrij dieet verbeterde bij autistische kinderen met darmklachten, ook de autistische gedragingen. Ouders zagen vooral verbeteringen in taal, oogcontact en concentratie. Bij kinderen zonder darmklachten was dit minder. "Een groot deel van de pijnreceptoren bevinden zich in de darmen. Door je aan een gluten- of caseïnevrij dieet te houden verminder je het aantal ontstekingen in de darmen", dixit onderzoeksteam. "Op die manier beïnvloedt je dus wellicht de processen in de hersenen, waardoor het lichaam meer gevoelig is voor autisme behandelingen." Vooral op de lange duur lijken de diëten effect te hebben. Bron: gezondheidsnet.nl PURE FOOD FOR CHILDREN Verschijnt zeswekelijks en is een digitale uitgave van de Pure Food For Children Foundation VZW Jaargang 2 nummer 2 Nieuwsbrief 24 maart 2012 OMDAT KINDEREN ZUIVER VOEDSEL VERDIENEN!

description

Jaargang 2 nummer 2

Transcript of Nieuwsbrief Maart-April 2012

Page 1: Nieuwsbrief Maart-April 2012

1

Glutenvrij dieet helpt sommige autistenEen gluten- of caseïnevrij dieet leidt tot verbeteringen in gedrag bij sommige kinderen met autisme.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Penn State College of Medicine.

Eerder onderzoek liet al een verband zien tussen het maag-darmkanaal en autisme. Ook bij de deelnemers van het Penn State-onderzoek kwamen beduidend meer gastro-intestinale aandoeningen en allergieën voor.

Gluten en caseïne lijken hier een rol in te spelen. Caseïne is een dierlijk eiwit dat voorkomt in melk.

DiëtenHet onderzoeksteam lieten 387 ouders van autistische kinderen een vragenlijst invullen over diëten, voedselallergieën en klachten. Een gluten- of caseïnevrij dieet verbeterde bij autistische kinderen met darmklachten, ook de autistische gedragingen.

Ouders zagen vooral verbeteringen in taal, oogcontact en concentratie. Bij kinderen zonder darmklachten was dit minder.

"Een groot deel van de pijnreceptoren bevinden zich in de darmen. Door je aan een gluten- of caseïnevrij dieet te houden verminder je het aantal ontstekingen in de darmen", dixit onderzoeksteam.

"Op die manier beïnvloedt je dus wellicht de processen in de hersenen, waardoor het lichaam meer gevoelig is voor autisme behandelingen." Vooral op de lange duur lijken de diëten effect te hebben.

Bron: gezondheidsnet.nl

PURE FOOD FOR CHILDREN

Verschijnt zeswekelijks en is een digitale uitgave van de Pure Food For Children Foundation VZW

Jaargang 2 nummer 2

Nie

uwsb

rief 2

4 m

aart

201

2

OMDAT KINDEREN ZUIVER VOEDSEL VERDIENEN!

Page 2: Nieuwsbrief Maart-April 2012

2

De zwart met oranje Monarchvlinder is een van de meest bekende insecten in de Verenigde Staten. Elk jaar legt hij duizenden kilometers af naar de

bergen van Mexico om er samen te drommen in boomkruinen. Maar het aantal vlinders dat het jaarlijks tot in Mexico redt, daalt elk jaar.

Vorig jaar namen de vlinders amper 3 hectare in, terwijl dat in 1996 nog 20 hectare was. Over de oorzaken van de achteruitgang tastten wetenschappers tot nog toe in het duister: droogte, houtkap en menselijke activiteiten werden als mogelijke verstoorders genoemd. 

Maar het nieuwe onderzoek zoekt het in een heel andere hoek: tussen 1999 en 2010 daalde het aantal eitjes van de Monarchvlinder met maar liefst 81 procent in het Amerikaanse Midwesten, en dat is precies de periode waarin genetisch gewijzigde gewassen de norm werden in de Amerikaanse landbouw. 

Zijdeplant 

Onderzoekers van de University of Minnesota en de Iowa State University hebben nu de link tussen beide gevonden: in dezelfde periode verdween de zijdeplant vrijwel volledig van de Amerikaanse velden. Die zijdeplant

(Asclepias syriaca) is cruciaal voor de vlinders, die er hun eitjes leggen en er als rups afhankelijk van zijn voor voedsel. Ze publiceerden hun onderzoek afgelopen week in het tijdschrift Insect Conservation and Diversity. Volgens onderzoeker John Pleasants is het een duidelijk voorbeeld van een onbedoeld gevolg van de introductie van genetisch gewijzigde gewassen. "Als we iets introduceren, weten we niet altijd wat de consequenties zullen zijn", zegt hij in de krant Star Tribune. 

Met name het gebruik van Roundup Ready-varianten van maïs en sojabonen vormt een probleem. Die gewassen zijn resistent tegen glyfosaten, die in grote hoeveelheden gebruikt worden door de boeren als onkruidverdelger en ook de zijdeplant verdelgen. Uit data van de Amerikaanse overheid blijkt dat 94 procent van de Amerikaanse sojaboeren en 72 procent van de maïsboeren de stof gebruikt. 

De wetenschappers vragen meer aandacht voor de habitat van vlinders buiten het landbouwareaal. Daar moet de zijdeplant vrij kunnen groeien en moeten de vlinders de kans krijgen om zich voort te planten. "Het verlies van habitat is zo groot dat we het op een of andere manier moeten compenseren", zegt Pleasants. "Als we dat niet doen, zal de populatie blijven krimpen tot de vlinder uitsterft." (IPS)

Bron: Knack.be

Genetisch gemanipuleerde organismen oorzaak verdwijnen

Monarch vlinder

PURE

FO

OD

FO

R C

HIL

DRE

N 2

4 m

aart

201

2

In vorige nieuwsbrieven schonken wij ook aandacht aan het feit dat ook bijen een negatieve invloed ondervinden van genetisch gemanipuleerde planten.

Page 3: Nieuwsbrief Maart-April 2012

3

PURE

FO

OD

FO

R C

HIL

DRE

N 2

4 m

aart

201

2 BabyvoedingHet verbod op de productie van Bisfenol A (Bpa) in babyflessen is op 1 maart in de hele EU van kracht geworden. Vanaf juni mogen de flessen ook niet meer verkocht worden.

Over Bisfenol is al langere tijd discussie, ook in de wetenschap. Er zijn onderzoeken dat de stof de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel zou kunnen schaden, maar er zijn even zo vele studies die stellen dat BPA in kleine hoeveelheden niet schadelijk is. Denemarken en Frankrijk namen al eerder maatregelen tegen Bisfenol A.

De NVWA legt in een persbericht over het BPA-verbod uit dat het denkbaar is dat geringe hoeveelheden BPA aan babyvoeding worden afgegeven wanneer het babyflesje wordt verhit. De Voedsel en Waren Autoriteit heeft in Nederland nooit afgifte van BPA uit babyflesjes aan kunnen tonen.

De EFSA (European Food & Safety Agency) handhaafde in september 2010 de bestaande aanvaardbare dagelijkse inname (adi) van BPA van 0,05 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. In een poll van evmi.nl gaf 56 procent toen aan dat het toch maar beter is de stof niet te gebruiken. Er zijn veel geluiden dat BPA niet onschuldig is en het is beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Nog eens 16 procent stelde dat BPA misschien niet schadelijk is, maar in een kwaad daglicht staat, dus uit marketingoogpunt maar beter vervangen kan worden.

Bron: Evmi.nl

Koop nooit één kuikentje, het diertje zal mensen als zijn soortgenoten gaan zien en is later niet meer in te passen in een kippenvolk, het zal bang zijn voor kippen... Sommige mensen laten zich vertederd verleiden tot de aanschaf van lieve kleine kuikentjes -vooral met Pasen als ze overal te zien zijn-bedenk wel dat kuikens vlot groeien en dat de kans op hanen zeer groot is! Kuikens zijn geen speelgoed en zijn veel te kwetsbaar in handen van kinderen. Kuikens los in huis houden zal er al snel op uitlopen dat de kuikens overal rondfladderen en alles onderkakken. Niet aan te raden dus!

Page 4: Nieuwsbrief Maart-April 2012

4

Het Nieuwsblad: “Kindervoeding te zoet en te vet”Main stream Belgische krant Het Nieuwsblad pakte deze week uit met een verontrustende boodschap dat kindervoeding te vet en te zoet is. Wij weten dat dit natuurlijk de understatement van het jaar is. Opmerkelijk is dat dit groot voorpagina nieuws was en de voedingsindustrie in een bijzonder slecht daglicht werd gesteld.

Steeds meer gezinnen kiezen ervoor om hun voeding rechtstreeks en gezamenlijk bij de boer aan te schaffen. Vlaanderen telt al meer dan 130 voedselteams die elk uit 12 tot 40 gezinnen bestaan. Vooral in en rond de grootsteden Antwerpen en Gent is de belangstelling groot en zijn vorig jaar acht nieuwe voedselteams bijgekomen.“De vzw Voedselteams verzamelt gezinnen per regio in een team, drukt het kostenplaatje door de georganiseerde aanpak en maakt kopen bij de boeren erg gemakkelijk", zegt coördinator Hilde Delbecque. Wie zich aansluit bij een voedselteam, bestelt zijn boodschappen online en gaat wekelijks alles afhalen in een depot in de buurt.

De vzw Voedselteams organiseert sinds 1996 lokale teams van consumenten en trekt de laatste jaren steeds meer belangstellenden. De vzw Voedselteams bevestigt dat de consument de voedselketen zo kort mogelijk wil houden en teruggrijpt naar het ambachtelijke en het authentieke. Groenten en fruit komen dan ook bijna altijd van de bioboer. Ook voor zuivel of vlees proberen de teams in de mate van het mogelijke naar bioproducten uit de streek op zoek te gaan.

Bron: Vilt

VoedselteamsGroeiende populariteit in Vlaanderen.

PURE

FO

OD

FO

R C

HIL

DRE

N 2

4 m

aart

201

2

Page 5: Nieuwsbrief Maart-April 2012

5

Baby’s die uitsluitend een op soja gebaseerde voeding krijgen hebben 13.000 tot 22.000 meer oestrogenen (vrouwelijke hormonen) in hun bloed dan kinderen die met (moeder-)melk worden grootgebracht.

Jonge kinderen die voornamelijk met soja gevoed worden krijgen dagelijks een equivalent van vijf anticonceptiepillen binnen!

Jongetjes krijgen in hun eerste levensmaanden van nature een testosteron stoot, waarbij het testosterongehalte in het bloed tijdelijk net zo hoog is als bij volwassen mannen. De plantaardige vrouwelijke hormonen (fytoestrogenen) in soja verstoren dit natuurlijke proces.

Kinderartsen zien steeds vaker jongens waarbij de lichamelijke ontwikkeling is vertraagd, of zelfs geheel niet op gang is gekomen, met inbegrip van de vorming van de geslachtsorganen.Leerproblemen, met name bij jongens, heeft inmiddels epidemische proporties aangenomen, dat kan elke leraar op een middelbare school bevestigen.Kindervoeding gebaseerd op soja, waarbij veel vrouwelijke hormonen in de bloedbaan komen die de remmen kan niet genegeerd worden als een mogelijke oorzaak voor deze dramatische ontwikkelingen.

Bron: http://www.praktijk-advance.nl/blog/voeding/de-gevaren-van-soja

Soja nefast voor kinderen

Betaalbaar biologisch!Bio is logisch, maar niet in tijden van crisis. Of toch wel? Op de vers gelanceerde website van Biobudget vind je budgettips, eenvoudige recepten van chefkoks en info over bio.

Op de speels vormgegeven website biobudget.nl kom je via een simpel keuzemenu bij seizoensrecepten met bio-ingredienten. Chefkoks van o.a. de Librije, restaurant Deeg en restaurant Karakter vullen pagina's met relatief eenvoudige -maar vooral lekkere budget- recepten.

Natasja Oehlen, initiatiefneemster van de website, zocht naar een manier om te laten zien dat ook voor mensen met een kleine beurs biologisch eten haalbaar is. “Het feit dat mensen geloven in mijn idee, moedigt me aan om door te gaan." besluit de creatieve vrouw.

www.biobudget.nl

PURE

FO

OD

FO

R C

HIL

DRE

N 2

4 m

aart

201

2

Page 6: Nieuwsbrief Maart-April 2012

Magdalena TrochEen woordje van de voorzitster

Lieve mensen,

De lente is opnieuw in het land.Wat een zalig gevoel om het zonlicht opnieuw op je huid te voelen.Deze natuurlijke bron van vitamine D is meer dan welkom.Het zonlicht maakt ons even weerom bewust van het licht dat in ons zit en dat ons helpt om ons goed te voelen en ons opnieuw een boost van energie te geven.

Voor wie een groentetuin heeft, die kan volop zaadjes planten. Zoals radijsjes, wortelen, tuinbonen, aardappelen zie www.vergetengroenten,beAlsook binnen kan je basilicum, tuinkers en waterkers zaaien.

Waterkers is een pittige groente die rijk is aan vit C en vit D . Waterkers heeft ook een bloedzuiverende, stofwisselingsbevorderende werking.Waterkers is goed te kweken in een gesloten bak, waarvan de grond constant nat wordt gehouden met koud water. Een laagje modder belet de planten niet om te groeien, integendeel! Zaai in een natte grond en dek af met een dun laagje aarde van 0,5 cm. De planten zullen snel kiemen. De blaadjes kunnen na enkele weken in een jong stadium al worden geplukt en er kan verschillende keren worden geoogst.

Ik zou zeggen, neem je kinderen mee naar buiten en geniet samen van de eerste warme zonnestralen, geniet samen van het zien ontwaken van de natuur rondom jou, betrek de kinderen. Geniet samen van het proeven van de eerste verse seizoen groenten. Ook Pasen komt er aan en voor onze kinderen betekent dit paaseitjes rapen.Kies ook hier in het beste voor je kind en kies voor biologische chocolade.

Magdalena.

AGENDAWorkshop : Groene Smoothie 1 april 2012 (van 10:30 tot 12:00)Locatie; Whole Living, Hoofdkerkstraat 7, 9000 Gent - Contact:Tel : 0470/57 02 76 - [email protected] - www.wholeliving.be

Planten in potten – minimoestuin”10 april 2012 Brasschaat, Velt /CC Hemelhoeve, Polyvalente ruimte nr. 1, gemeentepark 10

Een milieuvriendelijke tuinVrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 april 2012De beurs wordt dit jaar uitgebreid met een thema dat de organisatoren nauw aan het hart ligt: “Een milieuvriendelijke tuin”.Locatie: Park van het kasteel Edingen.

BIO BEURS VALERIAAN BRUSSEL20 tot en met 22 april 2012. Dit jaar staat in het teken van de biogastronomie. Met op het programma een boerenmarkt, demonstraties van bio-koken, culinaire ateliers en proeverijen van biologische producten.

Kennismaking met ecologisch tuinieren in de moestuin.22 april 2012Inschrijven doe je telefonisch bij René Meulemans: 036517131 of Paul Eelen 0475437001. Locatie: ten huize van René Meulemans, Mollei 92, Brasschaat. Telkens van 10 tot 12 uur.

Workshop Puur koken in de lenteDonderdag, april 26, 2012 - 09:30 Tijdens de workshop maakt u kennis met de basisprincipes van de natuurvoedingskeuken en leert u een vegetarische maaltijd bereiden. Locatie: Amersfoort (NL) Contact: [email protected]

PURE

FO

OD

FO

R C

HIL

DRE

N

24 m

aart

201

2