X Amsterdam Gemeente loll NH Amsterdam Postbus 1840

4
X Gemeente Amsterdam x x Bezoekadres Jodenbreestraat 25 loll NH Amsterdam Postbus 1840 ion NH Amsterdam Telefoon 14 020 amsterdam.n1 Retouradres: Postbus 1840, woo BV Amsterdam Leden van de gemeenteraad Amsterdam Datum 26 oktober 2016 Behandeld door Jorrit Vader, RVE Onderwijs Jeugd en Zorg, j.vader®amsterdam.nl Kopie aan Onderwerp Hoofdlijnen onderwijshuisvestingsprogramma (OHP) 2017 Geachte raadsleden, Het college van B&W heeft dinsdag 25 oktober jl. het onderwijshuisvestingsprogramma (OHP) 2017 vastgesteld. Het huisvestingsprogramma 2017 bestaat uit drie delen: het programma voortgezet onderwijs (VO), het programma (voortgezet) speciaal onderwijs (V)S0 en het programma primair onderwijs (PO). De inzet van deze programma's is om het aantal leerlingenplaatsen uit te breiden door middel van het realiseren van nieuwe schoolgebouwen en het uitbreiden van bestaande populaire scholen. Hiermee kan de verwachte groei van het aantal leerlingen op Amsterdamse scholen opgevangen worden. Daarnaast investeert het college in de vervanging van schoolgebouwen om ze weer te laten voldoen aan de hedendaagse eisen van het onderwijs en er een gezond binnenklimaat is voor leerlingen en leraren. Voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Met het onderwijshuisvestingsprogramma VO/ (V)S0 2017 investeert Amsterdam in de (vervangende) nieuwbouw van de volgende scholen: - Huisvesting van Denise in de Piet Mondriaanstraat; - Huisvesting van Het Reinaert (Meridiaan) in de Reinaert de Vosstraat; Huisvesting van twee nieuwe scholen in 2017: de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvP0) Amsterdam in Noord en een nieuwe VMBO school op Zeeburgereiland (Oost) (verplaatsing van het Stelle College); - (Vervangende) nieuwbouw van Orion College Zuid aan de Wibautstraat (Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO). Een routebeschrijving vindt u op www.amsterdam.nl.

Transcript of X Amsterdam Gemeente loll NH Amsterdam Postbus 1840

X Gemeente Amsterdam x x

Bezoekadres

Jodenbreestraat 25

loll NH Amsterdam

Postbus 1840

ion NH Amsterdam

Telefoon 14 020

amsterdam.n1

Retouradres: Postbus 1840, woo BV Amsterdam

Leden van de gemeenteraad Amsterdam

Datum 26 oktober 2016 Behandeld door Jorrit Vader, RVE Onderwijs Jeugd en Zorg, j.vader®amsterdam.nl Kopie aan

Onderwerp Hoofdlijnen onderwijshuisvestingsprogramma (OHP) 2017

Geachte raadsleden,

Het college van B&W heeft dinsdag 25 oktober jl. het onderwijshuisvestingsprogramma (OHP) 2017 vastgesteld.

Het huisvestingsprogramma 2017 bestaat uit drie delen: het programma voortgezet onderwijs (VO), het programma (voortgezet) speciaal onderwijs (V)S0 en het programma primair onderwijs (PO). De inzet van deze programma's is om het aantal leerlingenplaatsen uit te breiden door middel van het realiseren van nieuwe schoolgebouwen en het uitbreiden van bestaande populaire scholen. Hiermee kan de verwachte groei van het aantal leerlingen op Amsterdamse scholen opgevangen worden. Daarnaast investeert het college in de vervanging van schoolgebouwen om ze weer te laten voldoen aan de hedendaagse eisen van het onderwijs en er een gezond binnenklimaat is voor leerlingen en leraren.

Voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Met het onderwijshuisvestingsprogramma VO/ (V)S0 2017 investeert Amsterdam in de (vervangende) nieuwbouw van de volgende scholen:

- Huisvesting van Denise in de Piet Mondriaanstraat; - Huisvesting van Het Reinaert (Meridiaan) in de Reinaert de Vosstraat;

Huisvesting van twee nieuwe scholen in 2017: de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvP0) Amsterdam in Noord en een nieuwe VMBO school op Zeeburgereiland (Oost) (verplaatsing van het Stelle College);

- (Vervangende) nieuwbouw van Orion College Zuid aan de Wibautstraat (Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO).

Een routebeschrijving vindt u op www.amsterdam.nl.

Gemeente Amsterdam Datum 26 oktober 2016

Pagina 2 van 3

Daarnaast treft zij voorbereidingen om aan te vangen met (voorbereiding van) nieuwbouw en

investeert zij met het uitbreiden van de capaciteit:

Het treffen van voorbereidingen om Cartesius 2 en Spinoza2oFirst te gaan huisvesten op

permanente locaties in de stad (Centrum en Oost);

Uitbreiden van Damstede en Pieter Nieuwland (Havo de Hof) vanwege de toename van

het aantal leerlingen;

Het verwerven van grond en het treffen van voorbereidingen om de Amsterdam

International Community School (AICS) permanent te gaan huisvesten;

Vergroten van gymcapaciteit in de stad;

Beschikbaar stellen van extra budgetten bovenop de normbudgetten vanwege welstands-

en omgevingseisen voor Ca land II en Metis;

Voorbereidingskredieten voor vervangende nieuwbouw voor gezamenlijke huisvesting

van cluster 2 scholen van Kentalis en Viertaal (V)S0.

Voorbereidende maatregelen om de Stichting Islamitisch Onderwijs (S10) te kunnen

huisvesten met 3_86 leerlingen vanaf augustus 2017, als en zodra de verplichting hiertoe

definitief duidelijk is.

Internationaal onderwijs

In het onderwijshuisvestingsprogramma 2017 zijn voor het primair en voortgezet onderwijs

middelen gereserveerd voor internationaal onderwijs. Voor het internationaal onderwijs wordt

eind 2016 een separaat investeringsbesluit voorgelegd aan de gemeenteraad.

Primair onderwijs Met het onderwijshuisvestingsprogramnna PO 2017 investeert Amsterdam in de (vervangende) nieuwbouw van vijf basisscholen, twee gymzalen en de uitbreiding van twintig schoolgebouwen. Daarnaast investeert Amsterdam in 70 scholen, bijvoorbeeld in de vorm van eerste inrichting onderwijsleerpakket en meubilair, aanpassing en onderhoud van gymnastieklokalen, herstel van constructiefouten, schade aan een gebouw en verhuiskosten. Om in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen is er tevens budget opgenomen voor het aankopen van panden ten behoeve van onderwijs, aanpassen van bestaande onderwijspanden om ze in gebruik te kunnen geven en voorbereiding voor een nieuwe school op Centrum Eiland IJburg.

De gemeente investeert voor het PO in drie nieuwe schoolgebouwen. Daarnaast worden twee oude schoolgebouwen weer geschikt gemaakt voor het hedendaags onderwijs;

- nieuwbouw humanistische school in Zuid (onder voorbehoud goedkeuring plan van scholen),

- nieuwbouw Havenstraat in Zuid - (vervangende) nieuwbouw Knotwilg in Zuidoost - vervangende huisvesting vrije school Kairos in Noord

vervangende huisvesting voor De Nieuwe Internationale School Esprit (DENISE) in Nieuw West (onder voorbehoud goedkeuring plan van scholen).

Hoogachtend,

Simone Kukenheim Wethouder

Gemeente Amsterdam Datum 26 oktober 2016

Pagina 3 van 3

Scholen met minder onderwijsplekken dan waar vraag naar is krijgen extra capaciteit. Een aantal voorbeelden van uitbreidingen die opgenomen zijn op het programma:

- Boekman - Geed Groote 1 - Geed Groote 2, - As Siddieq Oost - Leonardo da Vinci, t.b.v. School of Understanding

- Wereldschool (Catamaran), - Twiske, - 7e Montessorischool

Investeringen De benodigde investeringen voor het onderwijshuisvestingsprogramma VO, (V)S0 en PO voor

2017 zijn c 133.195.300,-.

In de raadscommissie van 17 november a.s. wordt het OHP besproken evenals de voordracht aan de gemeenteraad (raadsvergadering 30 november) waarin wordt gevraagd om voor de in het OHP opgenomen investeringen, kredieten beschikbaar te stellen.

Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.