Workshop Studio Portret

11
Workshop Studioportret

description

Workshop fotografie/portret in de studio

Transcript of Workshop Studio Portret

Page 1: Workshop Studio Portret

Workshop Studioportret

Page 2: Workshop Studio Portret

Inleiding In deze workshop ligt de nadruk op het maken van In deze workshop ligt de nadruk op het maken van

een individueel portret met behulp van een individueel portret met behulp van studioflitsers en leer je cameravoering, verlichting studioflitsers en leer je cameravoering, verlichting en regie op elkaar af te stemmen om tot een goed en regie op elkaar af te stemmen om tot een goed eindresultaat te komen.eindresultaat te komen.

Deze workshop bestaat uit 3 dagdelen:Deze workshop bestaat uit 3 dagdelen: In In dagdeel 1 zal er een gezamelijke verkenning zal er een gezamelijke verkenning

plaats vinden naar datgene waar een goed portret plaats vinden naar datgene waar een goed portret volgens jou aan moet voldoen. volgens jou aan moet voldoen. Natuurlijk gaan we ook zelf fotograferen. Daarbij Natuurlijk gaan we ook zelf fotograferen. Daarbij verwissel je steeds van rol, zodat je ook ervaart verwissel je steeds van rol, zodat je ook ervaart hoe het is om te regiseren, model te zitten, en hoe het is om te regiseren, model te zitten, en aangestuurd te worden als assistant.aangestuurd te worden als assistant.In In dagdeel 2dagdeel 2 gaan we dieper in op de materie door zelfstandig een portret te maken van een model, waarbij duidelijke keuzes gemaakt worden in datgene wat je hebt geleerd in dagdeel 1.In dagdeel 3 bespreken we de beelden die gemaakt zijn op de eerste twee dagdelen + de thuisopdracht portret die elke deelnemer meekrijgt op dagdeel 2.

Page 3: Workshop Studio Portret

Benodigdheden Aanwezig:Aanwezig: StudioStudio Camera + verschillende Camera + verschillende

zoomobjectievenzoomobjectieven StatiefStatief Achtergrondrol papierAchtergrondrol papier FlitsapparatuurFlitsapparatuur Model (dagdeel 2)Model (dagdeel 2)

Meenemen:Meenemen: Een dierbaar object (iets wat past bij Een dierbaar object (iets wat past bij

je persoonlijkheid of hobby) je persoonlijkheid of hobby) Evt. kleding voor je eigen portretEvt. kleding voor je eigen portret Camera + Opslagkaart

Page 4: Workshop Studio Portret

Keuzes vooraf

Onderwerp

Uitsnede

Houding

Uitdrukking

Achtergrond

Accesoires

Kleding

Sfeer/Karakter/Uitstraling

Locatie

Standpunt camera/lichtkeuze/scherptediepte etc.

Welke begrippen komen aan bod ?

Page 5: Workshop Studio Portret

Dagdeel 1: kijken en leren

Verlichtingscontrast met studiolicht en Verlichtingscontrast met studiolicht en reflectiescherm.reflectiescherm.

Basis gebruik van studiolicht in combinatie met een Basis gebruik van studiolicht in combinatie met een reflectiescherm.reflectiescherm.

Verkenning van het karakter van het licht Verkenning van het karakter van het licht (hard licht / zacht licht).(hard licht / zacht licht).

Contrast tussen vormgevend hoofdlicht en invullicht Contrast tussen vormgevend hoofdlicht en invullicht (reflectie).(reflectie).

Gebruik van kleurfilters. Gebruik van effectlicht (op achtergrond en als

tegenlicht). Gebruik van honingraadrasters.

Aan de slag !Aan de slag ! In dit onderdeel gaan we aan het werk in groepjes In dit onderdeel gaan we aan het werk in groepjes

van drie. Elke groep bestaat uit een fotograaf, een van drie. Elke groep bestaat uit een fotograaf, een assistant en een model, waarbinnen je gedurende assistant en een model, waarbinnen je gedurende de sessie wisselt van rol, zodat je kennis maakt met de sessie wisselt van rol, zodat je kennis maakt met alle facetten van het portretteren.alle facetten van het portretteren.

Page 6: Workshop Studio Portret

Dagdeel 2: van theorie naar praktijk

Het geleerde in praktijk brengen. Hebben we in het eerste deel van de workshop ons lekker kunnen uitleven op mekaar, in het tweede deel gaan we voor

het echte werk, nl. het portretteren van een model.Hierbij is het belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid voor de dag te komen en dus duidelijke keuzes vooraf te maken welke elementen je in een foto wilt verwerken, zoals besproken in dagdeel 1.

Page 7: Workshop Studio Portret

Dagdeel 3: fotobespreking Analyse van de gemaakte beelden. In het derde dagdeel gaan we de beelden

bekijken die we afgelopen twee dagdelen en tijdens de thuisopdracht hebben gemaakt. We kijken naar techniek, orginaliteit, de keuzes die je hebt gemaakt en naar de manier van regiseren van je model en assistant.Dit alles onder het genot van een drankje en een snack.

‘Het fotografisch proces begint of eindigt niet met de druk op de knop. Dit proces begint in een veel eerder stadium, namelijk bij het ontwikkelen van het concept. Wat is het verhaal dat je naar buiten wilt brengen en hoe vang je dit in je beeld? Hierbij is een wisselwerking tussen opdrachtgever/model en fotograaf onontbeerlijk. Het uitwerken van het concept zie ik als een proces, dat tijdens het maken van het beeld nog kan varieren’

Page 8: Workshop Studio Portret

Workshops Een van de activiteiten die een hoge vlucht heeft genomen bij Studio Teubner is het ontwikkelen van workshops op maat voor de beginnende -en meer ervaren fotograaf, waarbinnen ruimschoots aandacht wordt gegeven aan zowel techniek als creativiteit.

Workshop digitale fotografie basis Workshop digitale fotografie gevorderdWorkshop portretWorkshop product Workshop fotografie en flitstechnieken op locatieWorkshop fotoshop basis Workshop fotoshop gevorderd

Alle workshops hebben een tijdsduur van 3 dagdelen van 4 uur en de kostenper workshop zijn € 125,- pp., minimaal 4, maximaal 6 deelnemers. In overleg kan hiervan afgeweken worden. Mogelijkheden zijn bv. een andere tijdsduur en andere workshops al naar gelang de behoefte van de deelnemers.

Page 9: Workshop Studio Portret

Fotostudio te huurNaast het volgen van workshops is het ook mogelijk om een fotostudio te huren incl. achtergrondrol in verschillende tinten, met of zonder studioapparatuur. Hiermee ben je in staat om onder ideale omstandigheden controle te houden over je eigen fotografische processen.

Studio per maand (medehuur) € 200,-Minimaal een 1/2 jaar met optie verlenging + 1 maand opzegtermijn.Studio per maand incl. Studioapp. € 350,-Minimaal een 1/2 jaar met optie verlenging + 1 maand opzegtermijn.Studio per dag € 100,-8 uurs gebruik + achtergrondrolStudio per dag incl. Studioapparatuur € 150,-8 uurs gebruik + achtergrondrolStudio per dagdeel € 50,-4 uurs gebruik + achtergrondrolStudio per dagdeel incl. studioapp. € 100,-4 uurs gebruik + achtergrondrol * Bovenop de huur wordt een borg berekend van € 250,-

Page 10: Workshop Studio Portret

Begeleiding door: Erik Teubner

Fotograaf in Breda vanaf 1996 en afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag (Fotografische Vormgeving)

Werkzaam in verschillende takken van fotografie met als opdrachtgevers: - reclameburo’s - uitgeverijen (bladen)- bedrijven (bedrijfsreportages, jaarverslagen)- zorgsector (brochures, jaarverslagen) - particulieren (portret)

Expositie in de Melkweg te Amsterdam, met als onderwerp “Mensen met een bijzondere levensvisie”

Page 11: Workshop Studio Portret

Contact Erik Teubner Teubner Fotografie Cingelstraat 2 4811 MC Breda Mobiel: 06-22525967 E-mail: [email protected] Web: www.teubnerfotografie.nl