Woonzorgcentrum en Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:30 ... · Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31...

20
Woonzorgcentrum en zorg/seniorenwoningen De Venus Wonen, Zorg en Welzijn in Balans

Transcript of Woonzorgcentrum en Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:30 ... · Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31...

  • Woonzorgcentrum en zorg/seniorenwoningen De Venus

    Wonen, Zorg en Welzijnin Balans

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:30 Pagina 1

  • Inhoud

    Voorwoord 3

    1. Wat is een woonzorgcentrum? 4

    2. De verhuizing naar een woonzorgcentrum 5

    3. De verzorging: 73.1 Het zorgteam3.2 Persoonlijke verzorging3.3 Groepsverzorging3.4 Verzorging tijdens de laatste levensfase en na

    overlijden3.5 Geestelijke zorg3.6 Medische zorg3.7 Medicatieverzorging3.8 Maaltijden, koffie en thee3.9 De verzorging van uw appartement3.10 Wasgoedverzorging

    4. Algemene afspraken: 134.1 Administratief

    4.1.1 Financiën4.1.2 Verzekeringen4.1.3 Aansprakelijkheid

    4.2 Huisdieren4.3 Hulpmiddelen4.4 Veiligheid

    4.4.1 Roken4.4.2 Gevaarlijke stoffen en branden

    van kaarsen

    5. Diensten van en georganiseerd door De Venus 155.1 Ontspanningsactiviteiten5.2 Kerkdiensten5.3 Bibliotheek5.4 Huiswinkel5.5 Locatiebulletin / Magazine Driezorg Totaal5.6 Koffiepraatje5.7 Binnenkomende post5.8 Uitgaande post5.9 Receptie5.10 Logeermogelijkheden5.11 Ruimte voor speciale gelegenheden

    6. Diensten georganiseerd in het woonzorgcentrum door derden: 176.1 Kapsalon6.2 Fysiotherapie6.3 Bloemist6.4 Spreekuur firma hulpmiddelen6.5 Kledingverkoop6.6 Trombosedienst

    7. Cliëntenraad 18

    8. Klachtencommissie 18

    9. Plattegronden woningen 18

    10. Zorg-seniorenwoningen 1910.1 Wat is een zorg-seniorenwoning bij locatie

    De Venus10.2 De verhuizing naar een zorg-seniorenwoning

    Tenslotte 19

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:30 Pagina 2

  • Driezorg kent verschillende woonvor-men. In deze brochure beschrijven wehet woonzorgcentrum en de zorg/seni-orenwoningen De Venus. Voor infor-matie omtrent de overige woonzorg-centra, zorg/seniorenwoningen of deDriezorgwoningen van Driezorg zijnandere brochures beschikbaar.

    Woonzorgcentrum De Venus is medio1963 tot stand gekomen en telt 80appartementen, waar circa 85 cliëntendagelijks de nodige zorg ontvangen. Inwoonzorgcentrum De Venus zijn,ondanks de leeftijd van het gebouw,de nodige faciliteiten aanwezig om decliënten adequate zorg te verlenen. Het huis is inmiddels gerenoveerd, enook nu nog wordt er door regelmatigonderhoud voor gezorgd dat gebouwen installaties optimaal geschikt zijnvoor zorgverlening aan ouderen.Zo is er onder andere een modernehuiskamer waar groepsgewijs zorgwordt geleverd aan cliënten diegeconfronteerd worden met een (lich-te) vorm van dementie.

    Het Trefpunt waar de cliënten dage-lijks welkom zijn voor een kopkoffie/thee, ontmoeting en activitei-ten. En de gezellige grote zaal, waareen aantal keren per maand optredensworden verzorgd door koren enmuziekgezelschappen, en waar cliënten en gasten terecht kunnenvoor de warme maaltijd of voor eenkop koffie/thee.

    In een vleugel van het gebouw zijntien (koop-) zorg/seniorenwoningenaanwezig.Cliënten van zorg/seniorenwoningenkunnen gebruik maken van alle voor-zieningen van het woonzorgcentrum.

    Woonzorgcentrum De Venus is gele-gen in de wijk Spoolde, in het noord-westen van Zwolle. De Venus is vanafde A28 via de ringweg zuid eenvoudigen vlot per auto bereikbaar. De buslijnen 90, 97 en 100 stoppenmeerdere keren per uur direct naasthet complex.

    Voorwoord

    3

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:30 Pagina 3

  • 1.1 Wat is een woonzorgcentrum?Een woonvorm voor ouderen, aange-vuld met huishoudelijke en lichamelij-ke zorg 'op maat'. Dit kan variëren vanenige ondersteuning bij uw zelfzorgtot het nagenoeg geheel overnemenvan deze zelfzorg. Voor deze woon-vorm heeft u een indicatie nodig vanhet Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ), een onafhankelijk orgaan dataan de hand van verschillende itemsbeoordeelt of u in aanmerking komtvoor deze woonvorm. Het CIZ is eenlandelijk indicatieorgaan. U kunt zich,als u een 'positieve' indicatie heeftgekregen, in elk willekeurig woonzorg-centrum in Zwolle, of zelfs in heelNederland, laten inschrijven. Er wordtgevraagd welk woonzorgcentrum uwvoorkeur heeft, maar ook wat uw 2e ofdesnoods 3e voorkeur is.

    In Zwolle is een 'zorgtoewijzingsteam'actief waarin de wachtlijsten van alle

    woonzorgcentra besproken worden.Als regel zal er contact met u opge-nomen worden door een medewerkervan het woonzorgcentrum van uw eer-ste voorkeur. Echter, er kan soms geengarantie gegeven worden dat zij u binnen de geldigheidsduur van deindicatietermijn woonruimte kunnenaanbieden. In dat geval komt hetwoonzorgcentrum van uw 2e voorkeuraan de orde.Contactpersoon voor u als ingeschre-vene voor een woonzorgcentrum vanDriezorg is de leidinggevende Zorg vande locatie waarvoor u zich heeft ingeschreven. Bij het eerste bezoek ont-vangt u de naam en de manier vanbereikbaarheid van deze leidinggevende.

    Indicatieformulieren voor het aanvra-gen van een indicatie bij het CIZ zijnverkrijgbaar bij de receptioniste vande locaties van Driezorg of te down-loaden op www.ciz.nl

    1. Woonzorgcentrum De Venus

    4

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:30 Pagina 4

  • Na een kortere of langere periode opde wachtlijst te hebben gestaan, komthet moment waarop u een apparte-ment krijgt toegewezen. U wordt uitge-nodigd het appartement te komenbekijken.Verhuizing gebeurt altijd geheel op vrij-willige basis. Afgezien van het feit datuw situatie doorslaggevend kan zijn,bepaalt u dus zelf of u het aangebodenappartement accepteert. Geldigheidsduur van de indicatie enhet aantal keren dat u eventueel eenappartement heeft geweigerd, speleneen rol bij het behouden van de doorhet CIZ afgegeven indicatie.

    Wanneer u besloten heeft te gaan ver-huizen wordt een datum afgesprokenvoor het ingaan van de huurovereen-komst. Dat is tevens de datum waaropu de sleutel van uw appartement ont-vangt. Bij de inhuizing wordt de woon-zorgovereenkomst getekend.

    Voor een goede ontvangst en eerstestart in het woonzorgcentrum verzoe-ken wij u dringend een afspraak temaken met de contactpersoon, over dedag en het tijdstip waarop u daadwer-kelijk in het appartement komt wonen. Dit zal als regel zijn van maandag toten met vrijdag, liefst in de tweede helftvan de morgen.

    U bent uiteraard geheel vrij uw appar-tement naar uw eigen smaak op teknappen en in te richten. Wilt u reke-ning houden met de rusttijden vanburen (13.00-15.00 uur). Wij verzoekenu dan bijv. geen booractiviteiten te ver-richten. Tevens vragen wij u op zondaggeen verhuizing te plannen of werk-zaamheden te verrichten die anderenals storend kunnen ervaren. Toch vanonze kant enkele adviezen m.b.t. deinrichting van uw appartement:

    • neem laagpolige vloerbedekking of vinyl. Dit i.v.m. eventuele loop-hulpmiddelen en hygiëne.

    2. De verhuizing naar een woonzorgcentrum

    5

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 5

  • (Vloerbedekking, voor welk materiaalu ook kiest, mag nooit geplakt wor-den!)• leg geen losse kleden op de vloer

    i.v.m. struikelgevaar.• besluit niet om alles nieuw te gaan

    kopen, maar zorg ervoor dat u vol-doende vertrouwde spullen om uheen houdt.

    • zet uw appartement niet te vol, zorgvoor voldoende loopruimte.

    • neem voor het boren van gaten endergelijke contact op met de techni-sche dienst, op werkdagen bereik-baar via de receptie.

    • een zeer dringend advies wat uwbed aangaat: een seniorenbed opwieltjes of een in hoogte verstel-baar bed eveneens op wieltjes ineen 1- persoons-uitvoering. Dit nietalleen voor uw eigen gemak, maartevens voor de verzorging. Bij dekennismakingsgesprekken zal ditonderwerp zeker aan de ordekomen. Mocht u overwegen eennieuw seniorenbed aan te schaffen,dan adviseren wij u om dit met deteamleider/EVV-er van het woon-zorgcentrum op te nemen.

    Uw appartement is voorzien van:• het appartement wordt geverfd,

    voorzien van behang en schoonge-maakt opgeleverd.

    • in uw appartement zijn aanwezig:centrale antenne voor radio en TV.Op uw TV kunt u ook de kabelkrantvan het woonzorgcentrum ontvan-gen.

    • telefoonaansluiting. Indien u tele-foon wenst moet u dit zelf regelenmet KPN. U kunt dan volstaan methet 'verhuizen' van uw huidigetelefoonaansluiting en mogelijk uweigen nummer houden. Aansluitings-, abonnements- engesprekskosten zijn voor uw eigenrekening.

    • een brandmelder, aangesloten op de brandmeldcentrale van het woonzorgcentrum.

    • alarmknoppen ten behoeve van hetoproepsysteem.

    • veelal elektrische zonwering.

    6

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 6

  • 3.1 Informatie zorgteamBinnen het woonzorgcentrum kennenwij zogeheten zorgteams die functio-neren onder leiding van een teamlei-der. Binnen een zorgteam functione-ren medewerkers voor de cliënten- ende interieurzorg. Dagelijks is tussen7.30 uur en 16.00 uur één van de lei-dinggevenden aanwezig. Voor de dagelijkse gang van zakenomtrent uw verzorging en de verzor-ging van uw appartement kunt u iede-re verzorgende aanspreken. Daarnaastheeft iedere cliënt een eigen eerstver-antwoordelijk verzorgende (EVV-er).Wanneer het gaat om meer specifiekezaken is de teamleiding voor u alscliënt en voor uw familie altijd heteerste aanspreekpunt. Wanneer erdan nog zaken overblijven waar usamen met de teamleiding niet uit-komt en u wilt de zorgmanager van deVenus spreken, dan kunt u hiervooreen afspraak maken via de receptie.

    3.2 Persoonlijke verzorgingOndanks het feit dat u in een woon-zorgcentrum gaat wonen blijft u vrij in

    uw doen en laten, dus ook in het ont-vangen van bezoek of het uitgaan opwelk tijdstip van de dag ook. Het wordt op prijs gesteld wanneer uuw afwezigheid en thuiskomst meldtom misverstanden te voorkomen.Komt u na 24 uur 's nachts thuis, danstelt de nachtdienst het op prijs wan-neer u bij binnenkomst even op devoordeurbel drukt, zodat zij niet schrik-ken van onverwachte geluiden of hetopen en dichtgaan van de voordeur.

    Wanneer u na de verhuizing arriveertin uw appartement, zoals al eerderaangegeven bij voorkeur op werk-dagen in de 2e helft van de morgen,zal een verzorgende u ontvangen eneen aantal zaken met u doornemenzoals de dagelijkse gang van zaken inhet woonzorgcentrum en u een kleinerondgang geven door het huis. Ook zal de verzorgende enkele gege-vens van u vragen ten behoeve vanhet cliëntdossier, een dossier waaringedurende uw woonperiode in hetwoonzorgcentrum uw gegevens opge-slagen worden. De wet op de privacy

    3. De verzorging

    7

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 7

  • is van toepassing op dit dossier. U kuntervan op aan dat uw gegevens ver-trouwelijk worden behandeld en ach-ter slot bewaard worden.

    In het woonzorgcentrum zijn 24 uur perdag verzorgenden aanwezig om decliënten te helpen bij hun dagelijkseverzorging. Niet om direct alles van uover te nemen of voor u te regelen, integendeel zelfs. Wij gaan er vanuit datu zelfstandig bent en spreken met u afbij welke handelingen u ondersteuningof begeleiding van ons nodig heeft ofwelke handelingen door ons overgeno-men zouden moeten worden. Wij zul-len uw wensen hierbij respecteren ener zoveel als mogelijk aan tegemoetkomen.

    Wonen in een woonzorgcentrum geeftu geen garantie dat u hier te allen tijdekunt blijven wonen. Dit is mede afhan-kelijk van uw lichamelijke en geestelij-ke situatie. De door ons geboden zorgmoet voor alles verantwoord zijn enblijven voor u als cliënt, maar eveneensvoor medecliënten en de medewerkers.Wij zullen dit te allen tijde met ubespreken en een besluit tot verhuizingzal pas dan genomen worden, na

    besproken te zijn met u en verschillen-de betrokken en deskundige partijen.

    De medewerkers zullen niet de takenvan familieleden of vrienden, de zoge-heten mantelzorg, overnemen. Buitenuw lichamelijke verzorging en de ver-zorging van uw appartement die u vanons kunt ontvangen, verwachten wijdat u een beroep blijft doen op uwfamilie. Denk aan begeleiding naarartsen, ziekenhuis en dergelijke, hetkopen van kleding enz.Voor het beheren van geldzaken ofbegeleiding mag u nimmer ondersteu-ning van medewerkers van Driezorgvragen. Zij moeten u dit om begrijpelij-ke redenen weigeren. Wel kunnen wiju adviseren en verwijzen naar bijvoor-beeld de ouderenadviseur van de

    8

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 8

  • Stichting Welzijn Ouderen Zwolle.Ook kunt u uw zaken laten regelen viaeen notaris of administratiekantoor.

    3.3 GroepsverzorgingDe Venus biedt in samenwerking met Zorgcombinatie Zwolle/HetZonnehuis groepsgewijze zorg aanouderen met dementie, de zogehetengroepsverzorging. Dit gedurende 7 dagen per week van 's ochtends8.00 tot 's avonds 21.00 uur. De groepsverzorging is bedoeld voorcliënten van het woonzorgcentrum dieniet meer in staat zijn enige structuuraan te geven in hun dagelijks leven,maar die onder deze deskundigebegeleiding toch nog goed in hetwoonzorgcentrum kunnen wonen.Voor deelname aan de groepsverzor-ging is een indicatie nodig van hetCentrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).Indien deelname aan de groepsverzor-ging wenselijk en nuttig geacht wordtdoor medewerkers van de verzorgingen de groepsverzorging, zal in overlegmet desbetreffende cliënt en/of fami-lie een indicatie worden aangevraagd.

    3.4 Verzorging tijdens de laatstelevensfase en na overlijdenGezien de hoge leeftijd van de cliën-ten is het woonzorgcentrum in veelgevallen een laatste woonplaats. Meteen zekere regelmaat komen er danook mensen te overlijden. Ondanksdeze regelmaat mag het beslist nietzo zijn dat dit leidt tot routinehande-lingen en standaardprocedures. Ookin deze fase willen wij u graag eenpersoonlijke verzorging geven. Waarmaar enigszins mogelijk zullen wijtrachten om zoveel mogelijk uw wen-sen omtrent de laatste verzorgingmogelijk te maken.

    Na overlijden van een cliënt wordt deuitvaartverzorger door de familie hier-van in kennis gesteld. De uitvaartver-zorger is degene die zaken rond uwuitvaart organiseert en coördineert.

    Uitvaartdiensten worden in de regelverzorgd door de predikant/voorgan-ger van de kerkelijke instelling waar-bij u ingeschreven bent. Overleg metde geestelijk verzorger van Driezorg ishieromtrent mogelijk, maar deze isniet in eerste instantie de aangewe-zen persoon.

    3.5 Geestelijke verzorgingOmdat Driezorg naast wonen en zorgook het welzijn belangrijk vindt, zijn ergeestelijk verzorgers in dienst. Zij zijnten dienste van alle cliënten van dewoonzorgcentra en zorg/seniorenwo-ningen, ongeacht hun geloof oflevensbeschouwing. Echter ook hiergeldt dat u de banden met uw eigengemeente, groepering e.d. zeker nietbehoeft te beëindigen. Ook daarinmaakt u uw eigen keuzes.

    3.6 De medische verzorgingDe Zwolse huisartsen en de verzor-gingshuizen hebben een afspraakgemaakt om het aantal artsen perwoonzorgcentrum te beperken, om zoop een praktische en verantwoordemanier goede zorg te kunnen bieden.Welke huisartsen verbonden zijn aanhet woonzorgcentrum van uw keuzekunt u lezen in een folder die aan uuitgereikt wordt bij een eerste kennis-making. Staat de naam van uw huidi-ge arts hierop, dan verandert er nietsvoor u. Staat de naam niet op het lijst-je, dan wordt van u verwacht dat u naoverleg met uw huidige arts, eenkeuze maakt voor een arts voorko-mend op het lijstje.

    9

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 11:30 Pagina 9

  • 10

    Het contact tussen de huisarts en ublijft in principe ongewijzigd. U en/ofuw familie kunnen dus zelf contactmet de arts blijven onderhouden.Desgewenst kunnen wij in overlegmet u een huisbezoek aanvragen en bijeen bezoek van uw huisarts aanwezigzijn om zo over een eventuele medi-sche behandeling van u op de hoogtete zijn of overleg te voeren.

    Bent u onder behandeling van eenspecialist of heeft u enige vorm vanandere hulpverlening, bijvoorbeeldeen fysiotherapeut, of de RIAGG, danblijft dat ongewijzigd. Wel is hetbelangrijk dat u uw verhuizing aan hendoorgeeft.

    Bij ziekte wordt u in uw eigen apparte-ment verzorgd zolang dit medisch ver-antwoord is. Soms is een ziekenhuis-opname noodzakelijk. Er wordt met ubesproken hoe er in bepaalde situatiesgehandeld moet worden.

    Het contact tussen de huisarts en ublijft in principe ongewijzigd. U en/ofuw familie kunnen dus zelf contact met de arts blijven onderhouden.Desgewenst kunnen wij in overleg

    met u een huisbezoek aanvragen en bijeen bezoek van uw huisarts aanwezigzijn om zo over een eventuele medi-sche behandeling van u op de hoogtete zijn of overleg te voeren.Bent u onder behandeling van eenspecialist of ontvangt u enige vormvan andere hulpverlening zoals vaneen fysiotherapeut, of via de RIAGGz,dan blijft dat ongewijzigd. Wel is hetbelangrijk dat u uw verhuizing aan hendoorgeeft.

    Bij ziekte wordt u in uw eigen appar-tement verzorgd zolang dit medischverantwoord is. Soms is een zieken-huisopname noodzakelijk. Er wordt met u besproken hoe er in bepaaldesituaties gehandeld moet worden.

    3.7 De verzorging van uw medicijnenBij uw verhuizing naar het woonzorg-centrum zal u gevraagd worden u overte laten schrijven naar de apotheekwaar het woonzorgcentrum afsprakenmee heeft gemaakt omtrent het aan-vragen en leveren van medicijnen.Voor woonzorgcentrum De Venus isdat apotheek Mastenbroek.Het beheren van uw medicijnen en hetinnemen hiervan is uw eigen verant-

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 10

  • 11

    woordelijkheid. Indien u zichzelf hierinniet meer vertrouwt, kunnen wij des-gewenst deze taak gedeeltelijk ofgeheel van u overnemen.

    3.8 De verzorging van uw maal-tijden en de koffie- en theevoor-zieningIn het Trefpunt, op de begane grond,bent u dagelijks van 9.30 – 21.30 uurwelkom voor een kopje koffie/thee en/of bij activiteiten.

    De broodvoorziening.De cliënt is zelf verantwoordelijk voorde broodmaaltijd. Driezorg biedt demogelijkheid om in huis de ingrediën-ten te kopen. Deze ingrediënten zijn tekoop in de huiswinkel (6 dagdelen perweek geopend) of via de mobiele win-kel (2 x per week aan het apparte-ment). Cliënten die niet in staat zijn ditzelfstandig te doen worden geassi-steerd door de zorg- of cateringmede-werker. Het assortiment in de winkel isuitgebreid en de boodschappen wor-den door de cliënt zelf afgerekend.Driezorg zal ter compensatie hetbedrag wat door de CVZ is vastgesteldals vergoeding voor het zelf verzorgenvan de broodmaaltijd overmaken.

    Warme maaltijd / front cooking.

    In de grote zaal is een mobiel uitgifte-station geplaatst waar cliënten eenkeuze kunnen maken. De kok maaktter plekke een deel van de maaltijdklaar en stelt de maaltijd naar keuzevan de cliënt samen.Cliënten van Driezorg kunnen ook kie-zen om de maaltijd te gebruiken in hetappartement, deze wordt rond 12 uurgeserveerd, of de maaltijd te gebrui-ken in de grote zaal. Bezoekers/gas-ten kunnen dan uiteraard tegen be-taling ook een maaltijd gebruiken inde grote zaal. Met dieetvoeding kan rekeninggehouden worden, mits het op voor-schrift van uw behandelende arts is.

    Betalingsverkeer

    De ingrediënten voor de broodmaal-tijd en andere boodschappen kunnenbetaald worden met de chipknip, erstaat een oplaadpunt in de hal. Dit omzo weinig mogelijk contant geld inomloop te hebben.

    3.9 Verzorging van uw appartementHiervoor geldt in principe hetzelfdeals voor uw lichamelijke verzorging;niet automatisch worden alle takenvan u overgenomen. De interieurver-zorgende zal met u afspraken makenover het schoonhouden van uw appar-tement. Wekelijks wordt uw apparte-ment schoongemaakt volgens deafspraken die u samen maakt. Voorhet dagelijks onderhoud van uwappartement bent u zelf verantwoor-delijk. Waar nodig zult u hierbij onder-steuning of begeleiding krijgen vanhet personeel.

    De rol van de familie is ook bij hetonderhoud van het appartement nietuitgespeeld. De inhoud van kastenvinden wij dusdanig privé, dat wij hetschoonhouden hiervan van uzelf of uwfamilie vragen. Ook de koelkast reke-nen wij hieronder.

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 11

  • 12

    Uw vitrage en overgordijnen wordenniet door ons gewassen. Ook het reini-gen van tapijt is geen taak van ons. Wel kunt u hiervoor advies vragen enmaterialen gebruiken van Driezorg.

    Wanneer er zich in uw appartementtechnische problemen of storingenvoordoen, dan kunt u dit doorgevenaan de receptie. De technische dienstkomt het probleem verhelpen.Afhankelijk van de urgentie van hetprobleem, zal dit niet altijd dezelfdedag zijn. Defecten en storingen aanuw eigen huisraad worden niet doorde technische dienst verholpen.

    3.10 De verzorging van uw wasgoedVoor de aanschaf van kleding dient uzelf te zorgen, evenals voor bed- enlinnengoed. De keus voor dekens ofeen dekbed is aan uzelf. Als regel zult u uw wasgoed door hetwoonzorgcentrum willen laten verzor-gen. Hiervoor is het noodzakelijk dat aluw lijfgoed, bovenkleding, linnengoeden dergelijke gemerkt wordt. Hiervoorkunt u bij ons 'naammerkjes' bestellendie door de linnendienst in uw kledingbevestigd worden. Hieraan zijn een-malig kosten verbonden.

    Het is belangrijk dat u al uw kleding enlinnengoed aanbiedt om te laten mer-ken aangezien het naar een externewasserij gaat en ongemerkt goed in demeeste gevallen niet bij de eigenaarterugkomt. Voor het merken van uwkleding zal met u een afspraakgemaakt worden.Alle kleding, linnengoed en dergelijkewat in de wasmachine gewassen kanworden, kunt u in een hiervoor aan uuitgereikte waszak aanbieden voorbewassing. Hiervoor worden geenaparte kosten in rekening gebracht.Alle kleding die niet in de wasmachinegewassen kan worden, het zogehetenstoomgoed, kunt u eveneens via onslaten verzorgen. Deze kleding gaatnaar een externe stomerij, de kostenhiervan zijn voor uzelf en worden dusbij u in rekening gebracht.

    Uw was gaat wekelijks naar de was-serij en komt wekelijks terug.Omdat uw wasgoed wel even onder-weg is voor het weer schoon in de kastligt, is het belangrijk om voldoendevoorraad te hebben. Voor meer infor-matie hieromtrent kunt u terecht bij deEVV-er.

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 12

  • 13

    4. Algemene afspraken4.1 Administratief

    4.1.1 FinanciënFinancieel zullen er een aantal veran-deringen plaatsvinden. Afhankelijkvan uw inkomen en uw financieel ver-mogen zal een eigen bijdrage wordenvastgesteld. Deze eigen bijdragewordt vastgesteld door de zorgverze-keraar het Groene Land Achmea. Medewerkers van Driezorg hebbengeen inzicht in de financiële situatievan cliënten. Voor vragen betreffende uw eigen bij-drage kunt u terecht bij Het GroeneLand Achmea, telefoonnummer: (038) 456 78 78.Zoals onder punt 3.2 al aangegeven is,zal personeel van Driezorg om begrij-pelijke reden nimmer voor u geldzakenbeheren of regelen. Wij kunnen hier-voor geen enkele verantwoordelijk-heid dragen.

    4.1.2 VerzekeringenDriezorg heeft ten behoeve van decliënten collectieve verzekeringenafgesloten; een uitgebreide brand-

    inboedelverzekering en een wettelijkeaansprakelijkheidsverzekering. De voor-waarden van deze verzekeringen zijnverkrijgbaar bij de administratie.

    4.1.3 AansprakelijkheidDriezorg aanvaardt in beginsel geenaansprakelijkheid voor schade diedoor u kan worden geleden. Evenminis Driezorg aansprakelijk te stellenvoor schade door cliënten veroorzaaktbinnen of buiten de locaties. Die schadewordt wellicht gedekt door bovenge-noemde verzekeringen.

    4.2 HuisdierenHet is toegestaan uw huisdier mee te

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 13

  • 14

    nemen naar het woonzorgcentrum.Voorwaarde is echter wel dat u zelfuw huisdier volledig moet kunnen ver-zorgen en dat er geen overlast ont-staat in de zin van lawaai of slechtehygiëne. Voor de verzorging van uwhuisdier kunt u geen beroep doen opmedewerkers van Driezorg . Geeft utijdens het kennismakingsbezoek aandat u een huisdier heeft dat u graagmee wilt nemen.

    4.3 Loophulpmiddelen, rolstoelen,scootmobielen en fietsenBent u in het bezit van een fiets, dan kunt u deze stallen in de fietsen-stalling. Elektrische rolstoelen enscootmobielen kunt u stallen in dehiervoor aanwezige ruimte in hetwoonzorgcentrum. Rolstoelen, rolla-tors en andere loophulpmiddelen moe-ten in uw eigen appartement gestaldworden.

    4.4 Veiligheid

    4.4.1 RokenRoken is in het woonzorgcentrum ver-boden met uitzondering van uw eigenappartement. Let wel: het roken in bedwordt u, met het oog op brandgevaar,met klem afgeraden.

    4.4.2 Gevaarlijke stoffen en het bran-den van kaarsenHet gebruik van kaarsen is toegestaanindien u aan een aantal voorwaardenvoldoet. U kunt hierbij denken aan: hetplaatsen van een kaars in een stevigehouder met vlakke ondergrond, kaar-sen minimaal 50 cm uit de buurt vanbrandbare materialen, geen branden-de kaarsen tijdens uw afwezigheid.Open vuur in uw appartement is verbo-den.Licht ontvlambare stoffen als spiritusen petroleum zijn eveneens niet toe-gestaan.

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 14

  • 15

    5.1 Ontspanningsactiviteiten georganiseerd door De VenusDoor De Venus worden tal van activi-teiten georganiseerd. Via de publica-tieborden, het wekelijkse koffiepraat-je en het locatiebulletin worden dezeactiviteiten ruim van tevoren aange-kondigd. U bent daar altijd van hartewelkom. Bij de activiteiten kunt u denken aan: bingo, toneel, zang, themamaaltijd, handwerken, enz. enz.

    5.2 KerkdienstenEenmaal in de 14 dagen wordt op zon-dagavond om 19.00 uur een kerkdienstgehouden in de grote zaal op de bega-ne grond.

    5.3 BibliotheekEr is een groot assortiment (grootlet-ter)boeken. Het beheer hiervan is inhanden van vrijwilligers. U kunt gratisboeken lenen. De bibliotheek is geo-pend op woensdagmiddag van 15.30tot 16.30 uur in de huiskamer op detweede verdieping.

    5.4 HuiswinkelIn de huiswinkel is een aangepastassortiment te koop. Informeert u bijde receptie naar de openingstijden.

    5.5 Locatiebulletin/MagazineDriezorg Totaal

    5.5.1. LocatiebulletinPer locatie wordt ± 10 x per jaar eenlocatiebulletin uitgegeven. Hierinvindt u mutaties van cliënten, verjaar-dagen van de cliënten, eventuele bij-zonderheden en activiteiten die in delocatie plaatsvinden. Kopij voor hetlocatiebulletin is van harte welkom. U kunt deze inleveren bij de receptie.

    5.5.2. Magazine Driezorg TotaalHet magazine Driezorg Totaal ver-schijnt 4 x per jaar voor alle Driezorgcliënten, medewerkers en externerelaties.Hierin vindt u algemene informatievan Driezorg en bijdragen van interneen externe schrijvers.

    5. Diensten van en georgani-seerd door De Venus

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 15

  • 5.6 KoffiepraatjeEen keer per week, op woensdagmor-gen om 10.15 uur, wordt in de grotezaal het 'koffiepraatje' gehouden. Hierworden alle bijzonderheden betreffen-de cliënten en activiteiten vermeld.

    5.7 Binnenkomende postDe post op naam wordt door de post-bode bezorgd bij de receptie. Dezewordt nog dezelfde dag uitgezocht enbij u bezorgd. Op verzoek van cliëntwordt soms post bij de receptiebewaard. Aan dit verzoek willen wijmeewerken, echter, wij dragen geenverantwoordelijkheid voor poststuk-ken. De krant waarop u geabonneerdbent wordt eveneens bij de receptio-niste afgegeven. Reclamefolders enstreekkranten worden niet op uwappartement bezorgd. Deze kunt u,indien u er behoefte aan heeft, zelfmeenemen uit de hal.

    5.8 Uitgaande postWilt u zelf post versturen, dan kunt ude post afgeven bij de receptie, hierwordt gezorgd dat uw post in de post-bus beneden in de hal gedeponeerdwordt. Dagelijks wordt deze busgeleegd.

    5.9 ReceptieDe receptie is van maandag t/m vrij-dag bemand van 8.30 – 13.00 uur envan 13.30 - 17.00 uur. U kunt hierterecht met algemene vragen, hetbestellen of afzeggen van maaltijden,het reserveren van een logeerkamer,het kopen van kaarten, postzegels,strippenkaarten voor openbaar vervoeren tijdens de zomermaanden voor ijs.Wij verzoeken u vriendelijk, bij alleniet dringende zaken die u wilt door-geven, rekening te houden met deopeningstijden van de receptie.

    5.10 LogeermogelijkhedenTen behoeve van cliënten hebben wijlogeermogelijkheden voor familie ofvrienden. Extra maaltijden kunt u viade receptie bestellen. Gemaakteonkosten kunt u bij de receptie vol-doen, bij voorkeur per incasso.Wanneer het om medische redenennoodzakelijk is dat familie van een cliënt in huis blijft, bijvoorbeeld bijernstige ziekte of in een stervensfase,dan kan er eveneens gebruik gemaaktworden van de logeerkamer, extramaaltijden en dergelijke. De teamlei-ding overlegt met familie wanneer ditaan de orde is. Hiervoor worden geenkosten in rekening gebracht.

    16

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 16

  • 17

    6. Diensten georganiseerd

    door derden

    6.1 KapsalonEr komt zowel een dames- als heren-kapper in huis. Een afspraak kunt umaken via de receptie.

    6.2 FysiotherapieEr is op de eerste etage een ruimtemet enige apparatuur ten behoeve vanlichaamstraining of fysiotherapie.Deze kunt u gebruiken indien u daarbehoefte aan heeft.

    6.3 BloemistOp de begane grond is een bloemen-winkel. U kunt daar bloemen en plan-ten kopen, die u bij de receptie kuntbetalen.

    6.4 Spreekuur firma hulpmiddelenOp de eerste dinsdag van de maandkomt de firma Olland in huis waar uterecht kunt voor o.a. hoorapparaten.Indien u een bezoek wenst kunt u ditbij de receptie opgeven.

    6.5 KledingverkoopRegelmatig is er een verkoop van kle-ding. Via de publicatieborden wordtbekend gemaakt wanneer dit gebeurt.

    6.6 TrombosedienstVanuit de beide ziekenhuizen in Zwollekomt de trombosedienst in het woon-zorgcentrum om bloed te prikken.

    5.11 Ruimte voor speciale gelegen-heden zoals uw verjaardagVia de receptie kunt u deze ruimtereserveren. Indien gewenst kunt u

    gebruik maken van catering. Zie hier-voor de desbetreffende folder.

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 17

  • 18

    7. Cliëntenraad

    Per locatie is een Cliëntenraad actief.Dit is het medezeggenschapsorgaanvoor cliënten. In de raad zitten cliëntenvan de desbetreffende locatie.

    Daarnaast is er een CentraleCliëntenraad, names deze zit één per-soon in de Raad van Toezicht.

    8. Klachtencommissie

    Driezorg doet haar uiterste best goedezorg-en dienstverlening te biedenmaar overal gaat wel eens iets mis.Dus ook in een zorginstelling. Hebt u een klacht? Bespreek deze metde medewerker of diens leidinggeven-

    de. Helpt dat niet, dan kunt u terechtbij de klachtencommissie.Hier kunt u schriftelijk uw klacht indie-nen. Naam en adres van de onafhan-kelijke voorzitter kunt u opvragen bijde receptie.

    9. Plattegronden appartementen

    Een plattegrond van uw appartementis verkrijgbaar bij de receptie.

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 18

  • 10.1 Wat is een zorg/seniorenwo-ning bij locatie De Venus?In het gebouw van De Venus bevindenzich tien koop-zorg/seniorenwonin-gen.

    Een zorg/seniorenwoning is eenwoonvorm voor mensen die zorgbehoeven en ouderen waar u zelfstan-dig een huishouden voert, eventueelaangevuld met geïndiceerde huishou-delijke of lichamelijke zorg.Cliënten van zorg/seniorenwoningenkunnen gebruik maken van alle voor-zieningen van het woonzorgcentrum.

    Zoals hierboven al aangegeven, is eenzorg/seniorenwoning een zelfstandigewoonvorm. Via de alarmering kan innoodgevallen voor eerste hulp eenberoep gedaan worden op zorgperso-neel. Structurele hulp die u gebodenkrijgt is afhankelijk van de indicatiedie u van het CIZ en/of gemeenteheeft. Hierover zullen wij met u inoverleg de hulp afspreken.

    10.2 De verhuizing naar een zorg/seniorenwoningVoor de verhuizing naar een zorg/seni-orenwoning gelden in principe dezelf-de adviezen als genoemd onder punt2. Informeer vroegtijdig naar de exac-te bepalingen, zowel bij de makelaarals bij het woonzorgcentrum.Defecten en storingen in uw woningen/of aan uw eigen huisraad, alsmedeklussen ten behoeven van uw eigen-dommen, worden niet door de techni-sche dienst van Driezorg verholpen c.qgedaan. Hiervoor verwijzen wij u naarplaatselijke installateurs of MaatwerkKlussendienst van de StichtingWelzijn Ouderen, te bereiken via tele-foonnummer (038) 454 90 70.

    N.B. Wonen in een zorg/seniorenwo-ning geeft u niet automatisch “recht”of “voorrang” op het verhuizen naareen woonzorgcentrum, ook niet bin-nen de locaties van Driezorg.Inschrijving voor een woonzorgcen-trum kan alleen dan gebeuren, wan-

    neer u in het bezit bent van een zoge-heten indicatie hiervoor, afgegevendoor het CIZ en/of gemeente.

    TenslotteWij gaan er van uit dat u door hetlezen van deze brochure heel watinformatie heeft gekregen. Toch kun-nen wij ons goed voorstellen dat ernog vragen zijn overgebleven of dat ubehoefte heeft aan een informatiefgesprek om u te oriënteren opDriezorg in het algemeen of De Venusin het bijzonder.Hiertoe zijn wij graag bereid en wijadviseren u in dat geval een afspraakte maken.

    10. Zorg/seniorenwoningen

    19

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 19

  • Voor Driezorg-nieuws, specifieke gegevens, ethische aangelegenheden en overige zaken verwijzen wij u naar de website www.driezorg.nl

    Woonzorgcentrum De Venus

    Spoolderbergweg 198019 BB Zwolle

    Tel. (038) 421 84 82Fax (038) 421 52 95

    E-mail:[email protected]: www.driezorg.nl

    Postadres:Driezorg

    Postbus 6588000 AR Zwolle

    Venus-brochure-0207 26-03-2007 07:31 Pagina 20