Wijkbudget 2011

8
GEEF UW STEM AAN UW FAVORIET PROJECT VOOR DE WIJK www.borgerhout.be 03 633 85 17 Uw stem voor een project van de wijk Borgerhout intramuros woensdag 23 maart 2011 districtshuis Borgerhout (Moorkensplein 1) Borgerhout extramuros donderdag 24 maart 2011 dienstencentrum De Vrijgeweide (achter het Erasmus ziekenhuis, aan de Schans) Telkens doorlopend van 18 tot 21 uur Info: wijkoverleg Borgerhout Groeningerplein 1, 2140 Borgerhout Tel: 03 633 85 17 Mail: [email protected]

description

wijkbudget

Transcript of Wijkbudget 2011

GEEF UW STEM AAN UW FAVORIET PROJECT VOOR DE WIJK

www.borgerhout.be

03 633 85 17

Uw stem voor een project van de wijk

Borgerhout intramuros

woensdag 23 maart 2011 districtshuis Borgerhout (Moorkensplein 1)

Borgerhout extramuros

donderdag 24 maart 2011dienstencentrum De Vrijgeweide(achter het Erasmus ziekenhuis, aan de Schans)

Telkens doorlopend van 18 tot 21 uur

Info: wijkoverleg BorgerhoutGroeningerplein 1, 2140 BorgerhoutTel: 03 633 85 17Mail: [email protected]

32

Uw stem is geld waard 3

Ingediende projecten voor de wijk intramuros 4

Reuzekens papier hier 5

Groen op wieltjes voor iedereen 6

Laar Nouveau 2.0 7

Ingediende projecten voor de wijk extramuros 8

Open het groenperk van het Vosplein 9

Verkeersdrempel Griffi er Schobbenslaan

10

Tuinwijk goes underground 11

Tuinwijk Halloween

12

Tuinwijk ijzelvrij 13

Tuinwijk uitstap 14

Red de eekhoorn 15

Inhoud

Colofon Deze uitgave wordt u gratis aangeboden door het district Borgerhout. V.U. Stefan Nieuwinckel, bestuurscošr dinator district [email protected]/2011/0306/10

Bewoners weten wat goed is voor hun buurtVoor de tweede maal heeft districtsbestuur van Borgerhout een oproep gelanceerd om voorstellen in te dienen die het leven in de wijk ten goede komen. Bewoners kennen immers het best de dagelijkse situatie in hun buurt en hebben dikwijls originele idee‘ n over de aanpak. Daarom stelt het districtsbestuur jaarlijks een wijkbudget van 8.000 euro ter beschikking van het voorstel dat door en voor de wijk is gekozen.

In deze folder stellen we u de tien projecten voor die in aanmerking komen voor het wijkbudget 2011. Drie voorstellen voor de wijk intramuros en zeven voor de wijk extramuros. Stuk voor stuk voorstellen van bewoners uit uw buurt die zouden kunnen bijdragen tot een verbetering van uw leefomgeving.

Met het wijkbudget wil het districtsbestuur het voorstel dat de steun krijgt van de meeste bewoners helpen realiseren. Het is aan de projectindieners om campagne te voeren voor hun idee en om zoveel mogelijk inwoners van de wijk achter hun voorstel te scharen. Uw stem bepaalt welk van deze voorstellen een wijkbudget van maximaal 8.000 euro verwerft. Laat u overtuigen door het beste voorstel en breng uw stem uit voor het project dat u wil gerealiseerd zien.

Uw stem is geld waardUw stem is geld waard voor de buurt.Kies zelf wat goed is voor uw wijk.En geef uw stem aan uw favoriet voorstel.

Dat kan voor de wijk intramuros:Woensdag, 23 maart 2011 districtshuis Borgerhout, Moorkensplein 1En voor de wijk extramuros: Donderdag, 24 maart 2011dienstencentrum De Vrijgeweide(achter het Erasmus ziekenhuis aan de Schans)

De stemming vindt plaats telkens tussen 18 tot 21 uur en gebeurt schriftelijk. De projectindieners stellen ter plaatse hun project voor. Elke inwoner van de wijk, ouder dan 16 jaar, kan zijn stem uitbrengen. Iedere deelnemer maakt een 1ste en 2de keuze uit de projectvoorstellen.

Om 21 uur gebeurt de telling van de stemmen en wordt de winnaar van het wijkbudget 2011 bekend gemaakt. Het project met de meeste stemmen krijgt het wijkbudget van maximum 8.000 euro toegewezen. Nadien is er een kleine receptie.

Maar eerst is het aan u. Maak uw keuze en kom stemmen op 23 of 24 maart 2011.

Info: Wijkoverleg Borgerhout, Groeningerplein 1 Ð tel. 03 633 85 [email protected] www.borgerhout.be

54

Reuzekens papier hier

Mark Depreeuw, Moorkensplein 18, 2140 [email protected]

Een proper plein, een nette straat. Dat willen we allemaal. Zolang onze eigen mentaliteit niet verandert en ondanks alle inspanningen van straatvegers en straatvrijwilligers zal papier en zwerfvuil onze straten blijven teisteren. Waarom van papier wegwerpen geen leuke bezigheid maken voor kinderen en volwassen? Het kan, denk maar aan Holle Bolle Gijs in de Efteling die Ô papier hier!Õ zegt als je een papiertje in zijn mond gooit. Zoiets kan ook in Borgerhout in het kader van het geplande Reuzenjaar 2011 en 2012. We maken van onze Borgerhoutse Reuzekens een polyester kopie met een grote mond. We plaatsen er een zuigende ventilator in. En we hebben een plezant alternatief voor een papiermand. Straatvrijwilligers of buurtgroepen kunnen de papier zuigende reus in hun straat zetten of opstellen tijdens een buurtfeest. Wie doet mee?

Budget: 8.000 euro

Intramuros project 1

Ingediende projecten voor de wijk intramuros

76

Laar Nouveau 2.0Tom Naeyaert, Laar 29, 2140 [email protected]

Van de afgesloten tuin aan de zijkant van de kerk maken we een open groenzone voor de buurt in plaats van een overlast plek.

Op het einde van de 2de wereldoorlog werd het plein en de kerk op het Laar vernield door bommen. Er werd een nieuwe grotere kerk gebouwd, met een toren achteraan in plaats van vooraan. Aan de linkerfl ank, op een grondgedeelte van vroegere kerk, werd een groenzone aangelegd. Dit stuk groen is afgesloten en niet toegankelijk en zorgt voor heel wat overlast (zwerfvuil, hondenpoep, drugspuiten). In afwachting van de volledige heraanleg van het Laar, willen we deze zijtuin openmaken en omvormen tot een bruikbare groenzone voor de buurt. Op die manier hopen we ook de overlast te verminderen. Concreet stellen we voor om de struiken weg te doen en het zand als ondergrond te behouden:• van de zone rondom het standbeeld maken we een rustige

zitplek.• de hemelboom is de blikvanger van de kerk die meer aan

dacht verdient en daarom omheind wordt.• de twee berken kunnen worden aangevuld met een aantal

andere berken zodat een uniform geheel ontstaat.

Twee maal winst: een open groene plek voor de buurt, en weg met de overlast.

Budget: 8.000 euro

Intramuros project 2

Groen op wieltjes voor iedereen!

Sofi e Berteloot, Florastraat 71, 2140 Borgerhoutsofi [email protected]

Õ s Morgens trek je de gordijnen open en wat zie je buiten? Je eigen voortuintje! Ja, ook in Borgerhout intramuros is dat mogelijk É Stel je voor: een mobiele voortuin trekt door de straten van Borgerhout. Inwoners kunnen het tuintje op wielen online reserveren voor een kort maar fl eurig verblijf voor de deur. Beperkte ruimte en weinig groen zijn twee grote uitdagingen voor het district Borgerhout. Laat ons daarom creatief en innovatief durven omspringen met de open ruimte in onze wijk.

Met de mobiele voortuin ruilt de Borgerhoutenaar voor twee weken Ž Ž n parkeerplaats in voor een voortuintje. De moeilijke discussie over de parkeerbalans in de straten van Borgerhout mag geen excuus zijn om dit voorstel van tafel te vegen. Als het mogelijk is dat bij verbouwingen een container voor langere tijd parkeerplaatsen hypothekeert, dan kan Ž Ž n voortuintje op wieltjes geen bezwaar zijn. Zal vandalisme de mobiele voortuin teisteren? Niet meer dan het gebruikelijke plantsoen. Elke bewoner die een bloempje op de vensterbank zet loopt dat risico. Overtuigd? Laat ons dan creatief aan de slag gaan met de weinige ruimte die we hebben en van Borgerhout een leuke en unieke plek maken.

Budget: 8.000 euro

Intramuros project 3

98

Open het groenperk van het Vosplein

Tom TottŽ , Gitschotellei 347, 2140 BorgerhoutTom.totte@unifi edpost.com

Het is goed wonen in de buurt van het Te Boelaarpark met veel groen en ruimte. Ook heel wat gezinnen met kinderen hebben er hun stekje gevonden. Maar nergens in de omgeving kunnen ouders of grootouders een terrasje doen terwijl hun kroost zich amuseert. In de speeltuin van het park kunnen de kinderen inderdaad naar harte lust spelen, maar er is geen gelegenheid om ondertussen rustig een glas te drinken met vrienden of buren. De horecazaken met een terras in de buurt situeren zich op minder kindvriendelijke locaties: gevaarlijk verkeer, geen speelgelegenheid.

Het open maken van het groenperk van het Vosplein zou een oplossing zijn voor dit tekort. Nu is het enkel kijkgroen, een afgesloten bloemenperk met standbeeld. Met een aantal eenvoudige ingrepen kan daar een echte ontmoetingplek voor de buurt gemaakt worden. Alleen al het wegnemen van de omheining aan Ž Ž n zijde en het plaatsen van een klimrek of schommel zou al een verschil maken.

Waar wachten we op?

Budget: 8.000 euro

Extramuros project 1

Ingediende projecten voor de wijk extramuros

1110

Extramuros project 2 Extramuros project 3

Verkeersdrempel in zone 30

Fran• ois Wijnen, Weerstandlaan 1, 2140 [email protected]

De Tuinwijk is een rustige woonbuurt en dat willen we zo houden. Daarom is de hele buurt een zone 30. Maar niet alle autobestuurders houden zich aan die snelheidsbeperking.

Om hen te verplichten hun rijgedrag aan te passen, stellen we voor om ter hoogte van het kruispunt van de Griffi er Schobbenslaan met de Weerstandlaan en Pieter De Smethstraat een verkeersdrempel op het wegdek te kleven.Een veel goedkopere oplossing dan het aanleggen van een verkeersplateau. Zo worden autobestuurders gedwongen om hun snelheid aan te passen en wordt de Tuinwijk een beetje verkeersveiliger.

Budget: 3.000 euro

Tuinwijk goes underground

Vreugde en Vermaak, p.a. Alex CharlŽ , Griffi er Schobbenslaan 12, 2140 [email protected]

Een bezoek aan de ruien van Antwerpen is een niet te missen ervaring die je best in groep beleeft. We zijn ervan overtuigd dat de meeste bewoners van de Tuinwijk de ruien nog niet bezocht hebben. Met de steun van het wijkbudget wil de v.z.w. Vreugde&Vermaak 150 buren uit Borgerhout extramuros uitnodigen om gratis mee af te dalen in de onderbuik en de geschiedenis van onze stad.

Meer info over de v.z.w Vreugde en Vermaak op www.tuinwijkborgerhout.be

Budget: 1.500 euro

1312

Extramuros project 4

Tuinwijk viert Halloween

Vreugde en Vermaak, p.a. Alex CharlŽ , Griffi er Schobbenslaan 12, 2140 [email protected]

Het jaarlijkse Halloween feest in de Tuinwijk barst stilaan uit zijn voegen. Wat enkele jaren geleden begon met zowat vijftig kinderen, is in 2010 uitgegroeid tot een vrolijke tocht door de buurt met 175 deelnemers. Daarom willen we investeren in de aankoop van materiaal dat elk jaar opnieuw gebruikt kan worden voor het Halloween feest: doodskist, grafsteen, geraamte, geesten, mummies, rookmachine, ÉElk jaar lekker griezelen dank zij het wijkbudget.

Meer info over de v.z.w Vreugde en Vermaak op www.tuinwijkborgerhout.be

Budget: 2.500 euro

Extramuros project 5

Tuinwijk ijzelvrijVreugde en Vermaak, p.a. Alex CharlŽ , Griffi er Schobbenslaan 12, 2140 [email protected]

Tijdens de winterperiode wanneer het sneeuwt en vriest worden voet- en fi etspaden en rijwegen herschapen tot Ž Ž n ijsvlakte. Dat leidt niet alleen tot veel ongemak maar ook tot gevaarlijke toestanden. De stedelijke diensten kunnen niet onmiddellijk overal tegelijk inspringen. Daarom willen we hen bijspringen.

Met het wijkbudget willen we twee manuele strooikarretjes en een voorraad zout aankopen, zodat we met de buurtbewoners zelf tijdig stoepen en rijwegen ijsvrij kunnen houden. Veilig de winter door!

Budget: 2.000 euro

1514

Extramuros project 6 Extramuros project 7

Tuinwijk uitstap

Vreugde en Vermaak, p.a. Alex CharlŽ , Griffi er Schobbenslaan 12, 2140 [email protected]

Jaarlijks organiseert de v.z.w een daguitstap voor alle buren van de Tuinwijk. Om de prijs van dit gezellig samenzijn zo democratisch mogelijk te houden, zijn de mogelijke bestemmingen beperkt. Met de hulp van het wijkbudget kunnen we de deelnameprijs laag houden zodat ook buren met een beperkt inkomen mee de bus op kunnen.

Meer info over de v.z.w Vreugde en Vermaak op www.tuinwijkborgerhout.be

Budget: 2.000 euro

Red de eekhoornGuido Jacobs, Gitschotellei 327, 2140 [email protected]

De inheemse eekhoorn is al jarenlang een vertrouwde bewoner van het Te Boelaarpark. De laatste jaren staat de eekhoornpopulatieechter onder druk. Onder meer omdat het bosgebied in het midden van het park is gekapt waardoor de dieren gedwongen worden om hun toevlucht te zoeken in de beplanting aan de buitenrand van het park, wat een aantal risicoÕ s voor hen meebrengt. Ook hun voedselbron werd aangetast door het verdwijnen van een aantal volgroeide bomen (eik, beuk). Verder worden de parken steeds meer gebruikt voor andere activiteiten (sport, feesten, voorstellingen,...), terwijl het park in de eerste plaats bedoeld is voor passieve recreatie: een rustpunt en wandeloord in een drukke stedelijke omgeving. Ook deze evolutie komt de instandhouding van de eekhoorn niet ten goede.

Om hieraan te verhelpen stellen we voor om in het park Ð bij voorkeur in de buurt van de geplande kruidentuin Ð een observatiepost in te richten met een voederschuur en nestkastjes voor vogels en met een voederkast en woonkasten voor eekhoorns. Aangevuld met enkele infopanelen met tekst en uitleg. Op die manier werken we mee aan het in stand houden van de inheemse dieren van het park en krijgt het park er een interessante attractie bij voor jong en oud.

Budget: 8.000 euro