Whitepaper Software Defined

download Whitepaper Software Defined

of 9

 • date post

  12-Apr-2017
 • Category

  Documents

 • view

  86
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Whitepaper Software Defined

 • Software defi ned:the game changer

  White paper

 • 1 Inleiding

  2 Van virtualisatie via hyper-converged naar software defined

  3 Software defined

  4 Software defined infrastructuur

  5 Marktontwikkelingen

  6 De uitdagingen voor de IT-afdeling

  7 Conclusie

  8 Over Telindus

  3

  4

  6

  8

  13

  14

  15

  16

  White paper

  Inhoud

  Het datacenter wordt steeds belangrijker. Trends en ontwikkelingen als BYOD, draadloos internet, desktopvirtualisatie en 4G zorgen voor de nodige druk op het datacenter. De afgelopen jaren is er veel veranderd als we kijken naar de complexiteit van de IT-infrastructuur. De grote driver achter deze veranderin-gen is virtualisatie. Voorheen kon je spreken van losse eilandjes; storage, net-werk en compute waren afzonderlijke componenten die wel invloed op elkaar hadden, maar er was geen sprake van integratie. Virtualisatie heeft dit veran-derd. De impuls die virtualisatie de IT-business hiermee heeft gegeven, heeft de IT volledig getransformeerd. Componenten zijn niet meer los van elkaar te zien. Enerzijds heeft virtualisatie hierdoor alles eenvoudiger gemaakt, maar tege-lijkertijd zorgt het er ook voor dat je als IT-manager van lle componenten de juiste specialistische kennis moet hebben. Iets wat in de praktijk nog lastig te realiseren blijkt. Deze complexiteit in combinatie met de aanhoudende behoef-te aan kostenbesparingen heeft geleid tot een nieuwe game changer: software defined. Kort gezegd wordt hiermee de intelligentie volledig losgemaakt van de hardware, waardoor de complexiteit uit de infrastructuur gehaald wordt.

  In deze whitepaper gaan we uitgebreid in op de diverse facetten van software defined infrastructuren. Want deze ontwikkeling heeft niet alleen invloed op het datacenter, maar op de hele infrastructuur: van datacenter tot access en connectivity. Des te meer reden om te weten wat het inhoudt en wat het kan betekenen voor uw IT-organisatie. Om de implicaties goed te begrijpen, gaan we eerst een klein stapje terug. Waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe?

  White paper

  3

  1

  Inleiding

 • White paper

  Voordat we de definitie van software defined induiken, is het goed om te weten wat er aan deze ontwikkeling vooraf is gegaan. Welke technologien staan aan de basis van software defined en waar worden deze technologien door gedreven?

  Virtualisatie als basisHet is alweer zon zeven jaar geleden dat VMware de IT-business een nieuwe impuls gaf met een ware transformatie van IT tot gevolg. Toen al draaide het allemaal om meer doen met minder. Virtualisatie heeft de mogelijkheden van IT vergroot, maar in te-genstelling tot in het begin draait het nu allang niet meer alleen om consolidatie. Bijkomende voordelen als beschikbaarheid, flexibiliteit en snelheid zijn essentieel geworden. Zeker nu de IT-manager steeds sneller tegemoet moet komen aan de wensen van de business.

  Best-of-breed infrastructuur De best-of-breed infrastructuur is zoals we die al jaren kennen; de system integrator adviseert welke oplossing het beste aansluit bij de wensen van de klant, maatwerk dus. Voor de IT-manager betekent een best-of-breed infrastructuur dat er voor het onder-houd en beheer van de omgeving veel kennis nodig is van alle aspecten van het datacenter. Daarom zijn er specialisten nodig op de IT-afdeling of worden gedeeltes uitbesteed.

  Het feit dat er individuele componenten geselecteerd worden, heeft tot gevolg dat er losse investeringen gedaan worden. Netwerk, storage en servers, alles heeft een eigen life cycle. In de praktijk betekent dit dat er ieder jaar budget apart wordt gehouden voor investeringen in specifieke vervangingen of uitbreidingen. In plaats van n moment van investeren, wordt dit verspreid over enkele jaren.

  InnovatieIn de praktijk blijkt dat CIOs nog altijd teveel projecten laten lopen vanwege het budget. Immers, n van de taken van de CIO is om te bezuinigen zonder dat dit ten koste gaat van het resultaat. Hierdoor wordt de behoefte aan nieuwe business- modellen steeds groter. Want een hoger budget, betekent niet automatisch dat er ook meer ruimte voor innovatie is. Sterker nog, in verhouding tot de kosten voor het dagelijks beheer verandert er waarschijnlijk weinig.

  Maar liefst 73 procent (Forrester Research, Inc., IT Budget Allocations) van het budget van de CIO gaat naar dagelijkse zaken, zoals beheer, stroom, licentiekosten, resources, et cetera. Kortom, OPEX, keeping the lights on. Een snelle rekensom leert dat er dan 27 procent overblijft voor innovatie. Maar zo simpel is het helaas niet. Van oudsher worden netwerk, storage, servers en virtualisatie beschouwd als losse projectgebieden. Om ieder projectgebied up-to-date te houden, worden er losse investeringen gedaan, waar door de jaren heen geld voor apart gezet wordt. In de praktijk betekent dit dat er om de 7 8 jaar investeringen worden gedaan om de infrastructuur actueel te houden. Buiten de 73 procent voor dagelijks beheer, verdwijnt er ook ieder jaar 23 procent van het budget in de spaarpot voor toekomstige investeringen aan de infrastructuur. De CIO met bijna lege handen achterlatend: vier procent voor innovaties is immers niet veel. Hoewel de budgetten gegroeid zijn en de CIO innovatie ook hoog op zijn prioriteitenlijst heeft gezet, is er in feite weinig ruimte voor vooruitgang, terwijl de afhankelijkheid van IT voor de business steeds groter wordt. Juist hier spelen de nieuwste technologien sterk op in.

  Converged infrastructuresHoewel de ontwikkeling al eerder was ingezet, werden conver-ged infrastructures in 2012 echt een hot topic. Er vonden veel ontwikkelingen plaats en de aandacht voor deze oplossingen nam toe. Het belangrijkste kenmerk is dat de onderlinge com-ponenten zo ver gentegreerd zijn, dat ze bijna niet uit elkaar te halen zijn. Denk aan storage, servers, netwerk en virtualisatie. Converged architecture oplossingen zijn gebaseerd op best practices en bewezen technologie. Er zijn twee varianten in de markt; referentie-architecturen en pre-build infrastructures.

  Referentie-architecturen zijn architecturen waarbij de compo-nenten en architectuur al vastliggen, maar de oplossing nog wel gebouwd moet worden. De IT-manager schaft dus in n keer een complete oplossing aan, maar de oplossing biedt nog wel ruimte om zelf wijzigingen aan te brengen.

  Een pre-build infrastructure is de tweede variant. Ook dit is een complete oplossing waarin de verschillende componenten zijn gentegreerd, maar in tegenstelling tot de referentie-architectuur is de building block al gebouwd en wordt dus kant en klaar geleverd. Hierdoor is er voor de IT-manager minimaal ruimte voor wijzigingen in de architectuur.

  2

  Van virtualisatie via hyper-converged naar software de-

  fined

  4

  White paper

  Converged architecture oplossingen zijn gebaseerd op best practices en bewezen technologie. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen:- Snelle time to market- Hoge beschikbaarheid- Schaalbaar- Minder management consoles- Garantie door workload-certificatie- Tijd en budget over om aan innovatie en functionaliteit te besteden- Betere ondersteuning business-doelstellingen

  In de praktijk kan ICT niet altijd maximaal faciliteren in de groei van de business, vaak doordat het moeilijk is om te anticiperen op business-veranderingen. Referentiearchitecturen op basis van best practices voorkomen veel tijdverlies, budgetoverschrij-ding en verhogen de kwaliteit. Daarnaast biedt de volledige integratie van de diverse projectgebieden mogelijkheden om ruimte in het IT-budget over te houden voor innovatie. In plaats van ieder jaar een investering in storage en/of netwerk, et cetera, zet je met een converged architecture oplossing n schaalbare totaaloplossing neer.

  Hyper-converged infrastructures De naam zegt het al, hyper-converged infrastructures gaan nog een stapje verder dan converged infrastructures. Daar waar converged infrastructures een vooraf geconfigureerde samen-stelling zijn van verschillende op zichzelf staande componenten, storage, servers en netwerk, is een hyper-converged infrastruc-tuur n enkel component waarin compute en (lokale) storage gecombineerd is. Verschillende van deze gelijke componenten kunnen eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden om direct de performance en opslag te vergroten (scale-out architectuur). Hyper-converged infrastructures zijn volledig gentegreerde oplossingen die gebouwd worden op basis van industrie- standaard componenten. Het unieke aan deze infrastructuren is de bovenliggende software. De hardware is vergelijkbaar met een traditionele server met lokale storage en de software verbindt meerdere van de componenten als n logisch geheel. Bij inzet van deze oplossing is een traditioneel SAN dan ook niet langer een vereiste als basis voor virtualisatie. Hiermee breken hyper-converged infrastructuren met de klassieke architecturen die allen gebruikmaken van centrale storage als basis voor virtualisatie.

  De storage in deze oplossingen is software-gebaseerd, waardoor de storagecapaciteit lineair mee kan groeien met de servers. Waar in traditionele infrastructuren storage nog vaak de bottle-neck is, verandert dat met hyper-converged infrastructures. De oplossing is opgebouwd uit clusters die bestaan uit building blocks van servers, waarop een zeer hoog aantal virtuele items per building block kan draaien. Dankzij de softwarelaag wordt alle interne storage gezien als n diskpool, waardoor capaciteit en performance lineair schalen. Daarnaast bevinden storage en rekenkracht zich nu in n appliance, wat een uitdaging betekent voor de traditionele serverleveranciers. Minder com-ponenten, betekent ook minder aansluitingen. Minder aanslui-tingen waar meer gebruik van gemaakt wordt door onder andere de mogelijkheid om lineair te kunnen schalen. Deze verande-ring van