Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

12

description

Deelnemers brochure Week van de Openbare Ruimte 2013

Transcript of Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

Page 1: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13
Page 2: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

Voor wieDe Week van de Openbare Ruimte beslaat uit 5 kennis- en inspiratiedagen. Een uniek evene-ment dat bestuurders, beleidsmakers, hoofden uitvoering, stedenbouwkundigen, gebiedsre-gisseurs, landschapsarchitecten, ontwerpers, wetenschappers en andere specialisten uit de sectoren groen, spelen, ontwerp & inrichting, openbare verlichting en verharding de gelegen-heid biedt om in een inspirerende, persoonlijke én kleinschalige omgeving kennis en inspiratie te halen en delen! Als bezoeker kunt u aan een of meer van de 5 kennis- en inspiratiedagen deelnemen, afhankelijk van uw interesse.

DeskunDige ProgrammacommissieDe samenstelling van elk dagprogramma en de concrete keuzes qua onderwerpen en sprekers geschieden in nauw overleg met een branche-dekkende, onafhankelijke programmacommis-sie. De samenstelling per commissie vindt u elders in deze brochure.

kies uw ThemaDag(en) Maandag 8 april groen

dinsdag 9 april spelen

Woensdag 10 april ontWerp & inrichting

donderdag 11 april openbare verlichting

vrijdag 12 april verharding

Persoonlijk, geVarieerD, kleinschaligDe Week van de Openbare Ruimte biedt een unieke alles-in-één-formule, bestaande uit in totaal 5 verschillende interactieve dagen gevuld

met kennis, discussies, workshops, presenta-ties, demonstraties, innovaties en persoonlijk advies. Welke dag(en) u ook bijwoont, u zult samen met vakgenoten een intensief program-ma doorlopen op een sfeervolle locatie centraal in het land.

De Dagen oP hoofDlijnenElke Themadag kent de volgende opbouw:

keynoTe sPreker: De dag wordt plenair geopend door toonaangevende sprekers die in 30 minuten een inspirerende aftrap van de dag verzorgen.

ParallelProgramma: De rest van de dag schotelt de deskundige Programmacommissie u een keuzemenu van een aantal sessies voor, waarin actuele thema’s in persoonlijke en inter-actieve vorm worden behandeld.

journalisTieke afsluiTing: Aan het eind van elke Themadag vat columniste Elise Fikse op weergaloze wijze de dag samen zodat u met een glimlach zult genieten van uw afsluitende hapje en drankje.

insPiraTieruimTe en kennisloungeTijdens uw bezoek aan de Inspiratieruimte, als onderdeel van het dagprogramma, gaat u één op één in gesprek met directie of management van toeleveranciers, adviesbureaus, kennis-instituten en brancheorganisaties.

neTwerkenGedurende de dag is er uiteraard gelegenheid om tijdens de ontvangst, lunch-, borrel- en koffiemomenten bij te praten met vakgenoten en ervaringen uit te wisselen.

Met de Week van de openbare ruimte 2013 lanceren expoproof en acquire publishing een evenement nieuwe stijl waarin kennis, inspiratie, innovatie én een prachtige ambiance op een moderne manier gecombineerd worden. in nauwe samenwerking met de belangrijkste kennisinstituten, brancheorganisaties, marktpartijen én uiteraard de deelnemers wordt elke dag een ander thema van de openbare ruimte behandeld. van 8 tot en met 12 april 2013 wordt Kasteel de vanenburg hét domein voor alle openbare ruimte specialisten van nederland.

dÉVoor oPenbare ruimTe Professionalsweek

Page 3: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

insPiraTiebunDelU ontvangt bij binnenkomst een gratis exemplaar van de Inspiratiebundel met meer dan 250 pagina’s informatie over de Week én inspirerende visies, projecten en andere artikelen van exposanten en kennispartners. Handig als naslagwerk tijdens uw bezoek aan de Week én daarna.

locaTieHet 17e eeuwse Kasteel De Vanenburg ligt centraal in Nederland aan de rand van het Veluwse plaatsje Putten, slechts 5 minuten van de A28 en op 15 minuten loopaf-stand van Station Putten (waarvandaan tijdens de Week van de Openbare Ruimte overigens ook een pendelbus rijdt). De vergaderzalen zijn voorzien van de nieuwste mogelijkheden op audiovisueel gebied, de gedetailleerde aankleding van het kasteel en de prachtige omgeving zor-gen voor een inspirerende ambiance.

onze kennisParTnersDe Week van de Openbare Ruimte wordt gemaakt voor én door de branche. Naast de branche-vertegenwoordiging in de programmacommissies wordt er met een groot aantal kennisorganisaties samengewerkt bij de invulling van de Week.

De uitgekiende mix van lezingen, workshops, discussies en het bezoek aan de unieke Inspiratieruimte zorgt voor een optimale kennis- en ervaringsuitwisseling én garan-deert persoonlijk antwoord op uw vragen. U kunt zich voor één of meerdere dagen aanmelden. Elke Thema-dag duurt van 09.30 tot 17.00 uur.

Page 4: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

Het thema ‘Groen & Samenleving’ vormt de kapstok voor vier subthema’s waar in de plenaire opening en de parallelsessies aandacht aan wordt besteed:

groen en sTeDelijk klimaaT (funcTies Van groen): Een update van de huidige stand van wetenschappelijk kennis en van nieuwe inzich-ten en ervaringen, mythes worden ontkracht, witte vlekken benoemd en praktijkvoorbeelden besproken.

waarDe creaTie (baTen Van groen) Met het TEEB-rapport TEEB Stad is voor het eerst inzicht gegeven in de baten van groen. Het vraagstuk waar de groenwereld nu voor staat is die baten te verzilveren. Vooralsnog is de lokale overheid de grootste financier van groen-projecten als het het publieke domein betreft. Zij dragen de lasten, maar zien weinig terug van de baten. Hoe de waarden van groen ten gelde te maken en dit te bestemmen voor wie er in investeert? Dit vraagt om nieuwe financierings- modellen. Maar hoe zouden die eruit kunnen zien?

burgerParTiciPaTie en co-creaTie (beheer)De rol van de overheid verandert, mede ingegeven door de bezuinigingen in het publieke domein. Maar is de overheid zelf wel voldoende voorbereid op haar veranderende rol? Is de gemeentelijke organisatie er voldoende op inge-richt? Of ga je als ambtenaar om met de soms knellende beperkingen van wetgeving, aanspra-kelijkheidsrisico’s en ontwerprichtlijnen. Hoe waarborg je de kwaliteit van de openbare ruimte als de burger actief medebeheerder wordt? Welke eisen stelt burgerparticipatie, co-creatie en co-productie aan de lokale overheid?

bomen in De oPenbare ruimTe (groen Vak-inhouDelijk)Bomen zijn de groene dragers van de stedelijke structuur. Onmisbaar en beeldbepalend. Maar ze staan in de stad in een onnatuurlijke leef-

omgeving. Van boom- en groenbeheerders mag aangenomen worden dat zij weten wat de boom nodig heeft voor een gezond en lang leven. Bij beleidsmakers en bestuurders is die kennis minder aanwezig. De essentie wordt u vandaag aangereikt.

journalisTieke afsluiTing Door elise fikse

neTwerkborrel

Plus: ronDleiDing in De kasTeelTuin inclusief Vhg-DemonsTraTieOnder leiding van het Hoofd Tuinen van Kasteel De Vanenburg en de VHG-directie krijgt u een boeiende rondleiding over het prachtige land-goed. U wordt bijgepraat over de historie van het landgoed en haar vele bijzondere bomen, en de VHG vakgroep boomspecialisten schetst u de dagelijkse praktijk van ‘groen in de openbare ruimte’. Informatief, interessant en ontspannend.

onder de noemer ‘groen & samenleving’ heeft de programma- commissie voor u een boeiend programma samengesteld waarin visie en praktijk hand in hand gaan.

theMadag groen

Actuele informatie over het programma én de sprekers van deze Themadag vindt u op www.wvdor.nl.

uw ProgrammacommissieWendy Bakker (voorzitter) -Hoofdredactrice Tuin & LandschapDinand Ekkel - CAH Almere / GroenKennisCentrumErwin van Herwijnen - Van den Berk Boom-kwekerijenJelle Hiemstra - WUR (PPO)Ceciel van Iperen - CROWSimon Jelsma - StadswerkJitze Kopinga - WURHenk Kuijpers - Gemeente ApeldoornMaartje Kunen - NISBFrank Pierik - TNOMarcel Wenker - Gemeente DeventerPieter-Jan de Winter - VHG

Wendy Bakker

maanDag 8 aPril

Page 5: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

Een uitdaging die leidt tot een inspirerend programma vol met discussie, praktijklessen, inzichten en valkuilen. Een programma waarin visie én praktijk hand in hand gaan. Met op hoofdlijnen:

Plenaire oPeningHet kind in de openbare ruimte van de 21e eeuw

Parallelsessies– Inspirerende visies op én discussie over

‘Spelen in een kindvriendelijke gemeente’– Intersectoraal (speelruimte)beleid in de

praktijk– Ontwerp & Inrichting. Centraliseren van

speelvoorzieningen: Nut of noodzaak? Hoe natuurlijk is natuurlijk spelen?

– Succesvolle, duurzame participatie: hoe organiseer je dat? Van NIMBY tot mede-verantwoordelijkheid

– De nieuwe financiële realiteit: meer met min-der? Hoe boor je andere bronnen aan?

– Aanbesteden nieuwe stijl: feiten en kansen

journalisTieke afsluiTing Door elise fikse

neTwerkborrel

de omgeving waarin kinderen spelen verandert in snel tempo, net zoals het speel- en beweeggedrag van kinderen. tegelijkertijd krimpen of verschuiven budgetten en is de rol van de overheid aan verandering onderhevig. Kunnen kinderen nog kind zijn in de open-bare ruimte? Welke fysieke en sociale ruimte wordt kinderen (nog) geboden door volwassenen? of zoals rob van gaal (directeur jantje beton) het noemt: “de bestaande 20e eeuwse visie op kinderen is volgens mij aan herziening toe. het is belangrijk om een ‘gedeelde’ 21e eeuw visie te hebben op het kind in de openbare ruimte. die visie is zeer bepalend hoe ‘aardse’ zaken vorm en inhoud krijgen”

theMadag sPelen

Actuele informatie over het programma én de sprekers van deze Themadag vindt u op www.wvdor.nl.

uw ProgrammacommissieRonald Buitenhuis (voorzitter) -Hoofdredacteur Platform BuitenSpelenKarin Bommelijn - Gemeente TholenRob van Gaal - Jantje BetonFroukje Hajer - Kind, Spel en RuimteDayenne L’abée - NISBElske Oost - OBBCarlien Schouten - Speeltuinwerk LimburgIvo Smit - Cruyff FoundationHarriët van Sprang - Gemeente DelftJan Steur - Gemeente RoosendaalMarleen Tibbe - Sportservice OverijsselMarianne de Valck - Ruimte voor de JeugdDirk Vermeulen - Ruimte voor de JeugdSanne de Vries - TNOSimone Wierstra - Gemeente Stichtse VechtArthur Wopereis - Gemeente Amersfoort

Ronald Buitenhuis

DinsDag 9 aPril

Page 6: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

De programmacommissie heeft het een pro-gramma voor u samengesteld met aandacht voor visie, inhoudelijke thema’s en organisa-torische vraagstukken:

Plenaire oPening Sylvia Karres (Karres en Brands) neemt u in een inspirerend betoog mee naar haar visie op de openbare ruimte van de toekomst.

ParallelsessiesIn de interactieve parellelsessies onder meer aandacht voor de volgende hot topics:– Pauzelandschappen– Openbare ruimte en vergrijzing– Klimaatbestendige stad: duurzaam,

maar nu echt– Financiering van de openbare ruimte– Participatie: wondermiddel of een total loss?– Succesvolle openbare ruimte: spelregels en

praktijkvoorbeelden

journalisTieke afsluiTing Door elise fikse

neTwerkborrel

inrichTingbestuurders, beleidsmakers, ontwerpers en beheerders worden geconfronteerd met grote vraagstukken over de rol, invulling, finan-ciering en beheer van de (tijdelijke) openbare ruimte in de (nabije) toekomst. of zoals han goodijk (gemeente Zwolle) het omschrijft: “hoe maak je een ontwerp dat ook beheerd kan worden volgens de beoogde beeldkwaliteit? Kan het beheer ook bij andere partijen gelegd worden? Wordt het juiste ambitieniveau nagestreefd bij het ontwerp van de plek of willen we barcelona in de polder?”.

uw ProgrammacommissieWijnand Beemster (voorzitter) -Hoofdredacteur Stedebouw & ArchitectuurPieter Arkenbout - ArcadisPaul Basset - KrachtinNLMarcel Eekhout - Parklaan landschaps-architectenAnnemiek Fontein - Gemeente RotterdamHan Goodijk - Gemeente ZwolleCeciel van Iperen - CROWSimon Jelsma - StadswerkPeter Lubbers - Buro Lubbers

Actuele informatie over het programma én de sprekers van deze Themadag vindt u opwww.wvdor.nl.

Wijnand Beemster

theMadag onTwerP en woensDag 10 aPril

Page 7: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

VerlichTing

Op de Themadag Openbare Verlichting gaan visie-, beleids-, ontwerp-, beheer- en organisa-tievraagstukken hand in hand. Uw programma-commissie heeft voor u onder meer de volgende onderwerpen op de agenda gezet:

– ‘De toekomst van de Openbare Verlichting’– Wie is de lichtregisseur van de openbare

ruimte?– Mag het licht uit (of minder)? Wat is verant-

woord? Wat levert het op? Praktijkvoorbeel-den én discussie!

– Uitbesteden: hoe ver kun je gaan? Welke schaal is nodig? Is meer marktwerking vereist?

– Tips voor efficiënt beheer door betere samen-werking én slim gebruik van beheersystemen

journalisTieke afsluiTing Door elise fikse

neTwerkborrelPlus: igoV innoVaTiePlaTformHet IGOV Innovatieplatform is officieel partner van de Themadag Openbare Verlichting en verzorgt vanuit die hoedanigheid de sessie ‘De toekomst van de Openbare Verlichting’. Die zal onder meer opgeluisterd worden door prof.dr.ir. Elke den Ouden (TU/e) die u aan de hand van de Roadmap Openbare Verlichting een inspi-rerende blik in de toekomst biedt. Voor leden van het IGOV (InnovatiePlatform) is deelname aan de Themadag Openbare Verlichting van 1 persoon per organisatie gratis en ontvangen opvolgende personen een flinke korting op de deelnamekosten.

Plus: Duurzame VerlichTingsTafel rws leefomgeVingParallel aan deze Themadag organiseert Rijkswaterstaat Leefomgeving in de middag een Duurzame Verlichtingstafel voor bestuurders. Het thema van deze bestuurlijke bijeenkomst is Lichthinder en -vervuiling. Meer informatie op: www.rwsleefomgeving.nl.

de themadag openbare verlichting biedt u een breed scala aan actuele onderwerpen waar u als bestuurder, beleidsmaker, hoofd beheer en openbare ruimte professional vandaag en morgen mee geconfronteerd wordt.

Actuele informatie over het programma én de sprekers van deze Themadag vindt u opwww.wvdor.nl.

uw ProgrammacommissieGeert Dijkstra (voorzitter) -Uitgeef-directeur Acquire PublishingBerry van Diek - Gemeente LingewaardRobbert Dijkema - TAUWGeurt Dijkstra - Gemeente AlmereGeertje Hazenberg - NSVVFilip van der Heijden - LichtvormgeversRob van Heur - LaborelecArthur Klink - IGOVDaaf de Kok - Licht en Donker AdviesDyana Loehr-van Dijk - Rijkswaterstaat LeefomgevingRon Nadort - Gemeente HeerhugowaardElke den Ouden - TU/e Industrial DesignPaul Rutte - Provincie Noord-HollandPiet Verburg - ZiutNiels Waterschoot - Philips

theMadag oPenbare

Geert Dijkstra

DonDerDag 11 aPril

Page 8: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

tijdens deze themadag verharding is er volop aandacht voor ontwerp, techniek, uitvoering en beheer van functionele, esthetische en duurzame verharding in de openbare ruimte.

De programmacommissie heeft, in overleg met de betrokken kennispartners, voor u het volgende programma samengesteld:

in De Plenaire oPening krijgt u een vergezichtvoorgeschoteld én kunt u in discussie over de‘Straat van de Toekomst’. Hoe spelen ontwer-pers en uitvoerders in op de invloeden van vergrijzing, klimaat, nieuwe vervoersmiddelen, toegankelijkheid, sociale veiligheid.

Gevolgd door inTeracTieVe Parallelsessiesover:– Bestrating in de klimaatbestendige stad– De nieuwe financiële realiteit; hoe kies je

(bewust) voor een 6 (pappen en nathouden) of een 8 (duurzaam investeren)?

– De regiegemeente en kwaliteitsbehoud van de straat: uitbesteden, certificering, valkuilen van beeldkwalitetsplannen en meer

– Duurzame bestrating: wat is het, hoe maak je de juiste keuzes?

– Waterdoorlaten/passerende bestrating in de praktijk

– Juridische valkuilen: wat beleidsmakers moe-ten weten over verantwoord straten

– Bijzondere bestratingsprojecten: bureaus en opdrachtgevers presenteren inspirerende praktijkvoorbeelden!

journalisTieke afsluiTing Door elise fikse

neTwerkborrel

uw ProgrammacommissieGeesje Rietveld (voorzitter) -Hoofdredactrice StraatbeeldPaul Engels - Paul Engels TekstenCeciel van Iperen - CROWSimon Jelsma - StadswerkAlbert Martinus - MKB Infra/VMSRoel Ramakers - Gemeente VenloPeter van Soelen - Gemeente AmersfoortWerner Spekkink - Provincie UtrechtMartin Veenstra - Veenstra landschaps- architectuurAnne Fokke de Vries - OBN/SEBAd van ’t Zelfde - Bam Infraconsult

Actuele informatie over het programma én de sprekers van deze Themadag vindt u op www.wvdor.nl.

theMadagVerharDing

Geesje Rietveld

VrijDag 12 aPril

Page 9: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

Voor een actueel overzicht van de deelnemende bedrij-ven en de inhoudelijke ses-sies per Themadag kijkt u op de website www.wvdor.nl.

op directieniveau insPiraTieruimTe

voor het bezoek aan de inspiratieruimte en het deelnemen aan de parallelsessies wordt u als deelnemer na het plenaire gedeelte in kleinere groepen verdeeld, rekening houdend met mogelijke voorkeur om als collega’s bij elkaar te blijven. in de inspiratieruimte maakt u kennis met de directie en/of management van de aanwezige bedrijven. Zij stellen zich aan u voor, waarna u rustig de gelegen-heid heeft om samen over visie en toekomstige ontwikkelingen van gedachten te wisselen.

tijd activiteit voor wie

09.15 - 09.45 Ontvangst met koffie Iedereen

09.45 - 09.50 Uitleg programa en verdelen in groepen Iedereen

09.50 - 10.20 Plenaire opening Iedereen

10.30 - 11.30 Parallelsessies A Groepen Geel, Groen, Blauw

Bezoek aan inspiratietuimte Groep Rood

11.30 - 12.30 Parallelsessies B Groepen Rood, Groen, Blauw

Bezoek aan inspiratietuimte Groep Geel

12.30 - 13.30 Lunch Iedereen

13.45 - 14.45 Parallelsessies C Groepen Rood, Geel, Blauw

Bezoek aan inspiratietuimte Groep Groen

14.45 - 15.45 Parallelsessies D Groepen Rood, Geel, Groen

Bezoek aan inspiratietuimte Groep Blauw

16.00 - 17.00 Afsluiting met borrel Iedereen

Page 10: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13
Page 11: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

Deelnamekosten zijn exclusief BTW. Bij de deelname-kosten is inbegrepen: uitgebreide lunch, afsluitende (netwerk)borrel én een exemplaar van de Inspiratie-bundel.

collega-VoorDeelKomt u met collega’s dan ontvangen zij 25% korting op bovenstaande tarieven. Het collega-voordeel geldt ook als u zich voor verschillende dagen aanmeldt (bijvoorbeeld: u neemt deel op maandag, uw collega op donderdag).

aanmelDenU kunt zich aanmelden via de website van de Week van de Openbare Ruimte: www.wvdor.nl.

Voor wieAls u als bestuurder, beleidsmaker of leidinggevende werkzaam bent bij een overheidsinstelling, kennis-organisatie, ingenieursbureau, als zelfstandig land-schapsarchitect, planoloog, stedenbouwkundige of in een vergelijkbaar beroep, dan bent u van harte uitgenodigd om u aan te melden voor deelname aan één of meer dagen van de Week van de Openbare Ruimte 2013.

locaTieHet 17e eeuwse Kasteel De Vanenburg ligt centraal in Nederland aan de rand van het Veluwse plaatsje Put-ten. De sfeervolle locatie ligt op slechts 5 minuten van de A28 en op 15 minuten loopafstand van Station Putten (waarvandaan tijdens de Week van de Openbare Ruimte overigens ook een pendelbus rijdt). De vergaderzalen zijn voorzien van de nieuwste mogelijkheden op audiovisueel gebied en de aan- kleding van het kasteel en de prachtige omgeving zorgen voor een inspirerende ambiance.

organisaTieDe Week van de Openbare Ruimte 2013 wordt ge-organiseerd door ExpoProof (organisator van onder meer de Dag van de Openbare Ruimte) en Acquire Publishing (de grootste uitgever op het gebied van Openbare Ruimte & Verkeer in Nederland).

Maandag 8 april groen

dinsdag 9 april spelen

Woensdag 10 april ontWerp & inrichting

donderdag 11 april openbare verlichting

vrijdag 12 april verharding

voor u op een rijDe feiTen

u neemt deel aan

u betaalt per dag

uw korting

1 dag € 195

2 dagen € 175 € 40

3 dagen € 165 € 90

4 dagen € 155 € 165

5 dagen € 145 € 250

Page 12: Week van de Openbare Ruimte 13.3.13

De Week van de Openbare Ruimte 2013 wordt georganiseerd door ExpoProof (organisator van onder meer de Dag van de Openbare Ruimte) en Acquire Publishing (de grootste uitgever op het ge-bied van Openbare Ruimte & Verkeer in Nederland).

Marc de Winter023 - 568 92 89

Geert Dijkstra038 - 460 63 84