Waterkrant 2011

16
Editie 2011 Deze gratis bewaarkrant is een uitgave van de gemeente Laarbeek. Een maand vol spetterend spektakel in Laarbeek!

description

Laarbeek is de Waterpoort van de Peel! En om iedereen te verleiden om kennis te maken met onze prachtige gemeente, hebben verenigingen en ondernemers de handen ineengeslagen om van juni een feestmaand te maken. Wat dacht u van een kikkerconcert of met z’n allen een schip door het kanaal trekken? Ook op muzikaal gebied bent u bij ons op het juiste adres. Informatie over alle activiteiten vindt u in de evenementenkalender op deze site en in de Waterkrant die eind mei verschijnt. Graag tot ziens in Laarbeek in Juni Watermaand!

Transcript of Waterkrant 2011

Editie2011

Deze gratis bewaarkrant is een uitgave van de gemeente Laarbeek.

Een maand vol spetterend

spektakel in Laarbeek!

L I E S H O U T H O L L A N D

Als enige gebrouwenmet zuiver mineraalwater.

Alcohol onder de 16, natuurlijk niet

Water is heilig voor BavariaBier bestaat voor 95% uit water. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bavaria erg kritisch is op de kwaliteit van haar water. Bavaria beschikt als enige grote brouwerij over natuurzuiver mineraalwater uit eigen bron, waardoor de Bavaria bieren heerlijk fris en doordrinkbaar zijn.

DuurzaamheidsfilosofieBavaria probeert zo zuinig mogelijk om te springen met water. In de afgelopen twee jaar is Bavaria van 3,4 hectoliter water voor een hecto-liter bier naar 2,6 hectoliter water per hectoliter bier gegaan. Bavaria is constant bezig met de optimalisatie van de processen om het kostbare water zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Deze duurzaamheidsfilosofie heeft geen eindpunt en geen eindresultaat. Als 300 jaar oud familiebe-drijf weet Bavaria als geen ander dat het een constant proces is. Blijven innoveren is de drijfveer, om het bedrijf vervolgens op de best moge-lijke manier door te geven aan de volgende generatie.

Zuiver water, nieuwe energieDe uitdaging om te blijven innoveren resulteerde in de jaren 70 in een mijlpaal op het gebied van water. Bavaria nam toen haar eigen water-zuiveringsinstallatie in gebruik. Hiermee werd het mogelijk om het afvalwater uit de mouterij, bottelarij en brouwerij te zuiveren zodat het weer teruggegeven kan worden aan de natuur. De installatie zuivert een hoeveelheid water vergelijkbaar met het afvalwater dat 70.000 inwoners bij elkaar produceren. Het methaangas dat vrijkomt bij de zui-vering van het water laat Bavaria niet verloren gaan. Dit gas wordt in de energiehal weer omgezet in warmte. Zo creëren we met het zuiveren van water weer nieuwe energie!

Zorg voor de omgevingWater is heilig voor het brouwen van het Bavaria bier, maar water is ook van essentieel belang voor onze omgeving. Het zorgt voor een gezonde en voedzame leefomgeving voor allerlei soorten dieren en planten. Daarnaast gaat het de verdroging tegen, die ontstaat door bijvoorbeeld de steeds verdergaande bestrating, waardoor er minder water de grond in kan. Bavaria zorgt ervoor dat het water dat overblijft na de productie zo schoon is dat het direct weer geloosd kan worden in het waterrijke gebied rondom de brouwerij. O.a. in de Goorloop en de vijvers rondom het hoofdkantoor. Voordat Bavaria het water loost wordt het echter eerst nog gebruikt om enkele gebouwen in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen.

Bescherming van het waterwingebiedHet waterwingebied Lieshout ligt voor een groot deel even ten zuidoosten van Lieshout onder het Wilhelminakanaal. In decem-ber 2010 is in de Provinciale milieuverordening een wijziging opgenomen die de bescherming van het waterwingebid van Ba-varia regelt. Er is een zogenaamde boringsvrije zone vastgesteld, waardoor er speciale beschermingsregels gelden. De mensen die hier wonen en de bedrijven die hier gevestigd zijn moeten extra voorzichtig omgaan met stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de kwaliteit van het grondwater. Denk aan olie, mest en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast mogen er geen boringen meer worden uitgevoerd om het risico op het doorsijpelen van vervuilende stoffen naar het (diepe) grondwater te vermijden. Voor Bavaria is de status van beschermd gebied heel belangrijk omdat het de kwaliteit en continuïteit van de waterwinning voor Bavaria voor langere tijd veilig stelt.

De komst van het ijsvogeltjeOnze zorg voor de omgeving wordt beloond. Inmiddels is het stukje natuurgebied rondom de brouwerij van dergelijke kwali-teit dat het bijzondere watervogels aantrekt. Eén daarvan is het ijsvogeltje dat sinds enkele jaren in en om de vijvers rond het hoofdkantoor wordt gespot. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het kleurrijke ijsvogeltje een teer en kwetsbaar beestje dat heel slecht tegen strenge winters kan en in een heel schone milieuomgeving leeft. Voor Bavaria een mooie erkenning voor haar constante aandacht voor de natuur. Het ijsvogeltje is dan ook het symbool en de mascotte van het Maatschappelijk Verant-woord Ondernemen (MVO) bij Bavaria.

Evenementen kalender

Laarbeek bruistTot slot wens ik de organisatoren van alle activiteiten veel succes en u als bezoekers en inwoners veel plezier. Geniet van al het moois dat Laarbeek, Waterpoort van de Peel te bieden heeft!

Joan Briels, wethouder gemeente Laarbeek

Ook dit jaar is er weer goed samengewerkt aan een goed gevuld programma voor de Juni Water-maand. Verenigingen, bedrijven en vrijwilligers uit Laarbeek bieden een maand lang nieuwe,

maar ook bestaande activiteiten aan, waar u - veelal gratis - van kunt genieten. Muziekoptredens, cultuur, natuur en landschap, historie, educatie, sport, spel en ontspanning: u kunt het zo gek niet bedenken of het wordt voor u georganiseerd. Ik nodig u van harte uit om te komen genieten van de Juni Watermaand.

Theatervoorstelling Openluchttheater Mariahout Meer informatie? Kijk op: www.oltm.nl.vrij 3 juni

Jaarmarkt en Dorpsfeesten Aarle-Rixtel Aarle-Rixtel, Meer informatie? Kijk op: www.dorpsfeesten.info.do-zo 2-5 juni

Officiële startsein Juni Watermaand Meer informatie? Kijk op: www.watermaand.nl.wo 1 juni

Laarbeekse Wandeltochten Beek en Donk, startpunt: De Zwaan, Herendijk 37. Van 7.30 tot 17.00 uur.za-zo 4&5 juni

Kikkerconcert Aarle-Rixtel, IVN-terrein aan de Beekseweg. Van 12.00 tot 18.00 uur.zo 5 juni

Festival Solidariteit Beek en Donk, Muziektuin aan de Koppelstraat. Van 13.00 tot 17.00 uur.zo 5 juni

Avondfietsvierdaagse Aarle-Rixtel, startpunt: ‘t Heuveltje, Dorpsstraat 86. Start tussen 18.00 en 19.00 uur. ma-do 6-9 juni

Beek en Donk, Dijkstraat.

Aanvang 20.00 uur. Meer informatie? Kijk op: www.teugelders.nlTeugelders Muzikaal Waterspektakel

za 25 juni

Open dag Watereducatieschip De Watervlo Beek en Donk/Aarle-Rixtel, van 11.00 tot 16.00 uur.zo 12 juni

Leef je in, leef je uit 2011 Beek en Donk, Groene Long & Muziektuin aan de Koppelstraat. Van 7.30 tot 17.00 uur.za 25 juni

Open Laarbeeks Teugeldersschip Trek Kampioenschap

Beek en Donk, nabij Beekse brug.

Aanvang 13.00 uur. Meer informatie? Kijk op: www.teugelders.nl.zo 26 juni

Korale ‘water’ Aarle-Rixtel, het Kouwenbergs Kerkje. Aanvang 20.00 uur.za 25 juni

Tuinconcert O&U Beek en Donk, Muziektuin aan de Koppelstraat. Meer informatie? Kijk op: www.o-en-u.nl.vrij 1 juli

Wish Outdoor Beek en Donk, Festivalterrein de Aa. Meer informatie? Kijk op: www.wishoutdoor.com.za-zo 2&3 juli

Open dag Outdoor Laarbeek Beek en Donk, Parklaan 2. Van 13.00 tot 17.00 uur.zo 26 juni

Rondleiding op de zuivering in Aarle-Rixtel Aarle-Rixtel, van 13.00 tot 17.00 uur.wo 15 juni

Tentoonstelling beken en waterlopen Beek en Donk

Beek en Donk, Heemkamer Muziektuin.

Van 14.00 tot 17.00 uur.zo 19&26 juni

Bruggen krijgen historische benaming terug Beek en Donkma 13 juni

Theatervoorstelling Openluchttheater Mariahout Meer informatie? Kijk op: www.oltm.nl.do 23 juni

Theatervoorstelling Openluchttheater Mariahout Meer informatie? Kijk op: www.oltm.nl.zo 26 juni

Theatervoorstelling Openluchttheater Mariahout Meer informatie? Kijk op: www.oltm.nl.do 30 juni

L I E S H O U T H O L L A N D

THE COLOURS IN THE PDF ARE ONLY AN INDICATION OF THE REAL COLOURS.

CUSTOMER

ARTIKEL

DESCRIPTION

FORMAT

DATE

PROPOSAL

COLOURSBAVARIA

BND009

BND LOGO NL LARGE

XX X XX MM

08 - 06 - 2009

BLACK

GUIDES

BAVARIA DBLUE

BAVARIA LBLUE

BAVARIA GOLD

ALWAYS USE A COLOUR PROOF AS A REFERENCE TO PRINT THE CORRECT BAVARIA COLOURS.

DROPSHADOWbehind needle

inside of iconbelow icon

below bavaria word

`Document raster e�ect settings` must be 300ppi

to display shadows correctly

HOLLAND

BND009

Hoofdsponsors

Juni Watermaand

Open dag WatereducatieschipDe Watervlo

Beek en Donk/Aarle-Rixtel, nabij restaurant De Hommel aan het

Wilhelminakanaal. Van 13.00 tot 16.00 uur.wo 8, 15, 22

&29 juni

Watermaand-actie: Kinderen (onder begeleiding van

volwassenen) die een consumptie

nuttigen op het terras, krijgen

een gratis waterijsje!

Officiële startsein Juni WatermaandDoor wethouder Joan Briels

VoorstellingenOpenluchtheater Mariahout

Tussen de bomen, in het hart van Mariahout, ligt het Open-luchttheater verscholen in een prachtige omgeving. Het Open-luchttheater komt deze zomer met spetterende optredens, spannende toneelvoorstellingen en nog veel meer. Populaire artiesten zoals BZB, Ralf Mackenbach, Cowboy Billie Boem en Dimitri van Toren geven acte de présence dit seizoen! Naast het spectaculaire seizoen in 2011 maakt het Openluchtthea-ter een transformatie door, het wordt namelijk van top tot teen onder handen genomen door tientallen enthousiaste vrijwilli-gers. Ondanks deze renovatie is het theater tijdens het hele zomerseizoen geopend met een spetterend programma. Kin-dervoorstellingen vinden iedere maandag en donderdag in de schoolvakantie plaats om 14.30 uur.

Voor uitgebreide informatie zie het programma voor het seizoen 2011. Het pro-grammaboek van komend seizoen van het Openlucht-theater is te vinden op de vernieuwde website, maar wordt ook huis aan huis verspreid in Laarbeek. Kaartjes voor voorstellingen kun-nen op de site worden besteld, bij tabakspeciaalzaak Primera en aan de kassa van het theater. Of kijk voor meer informatie op www.oltm.nl.

3, 23, 26, 30 juni

1juni

Laarbeekse wandeltochtenvan 7.30 tot 17.00 uur5, 10, 15, 20, 30 of 40 km

Wandelaars en alle andere mensen die graag sportief buiten bezig zijn, opgelet: op zaterdag 4 en zondag 5 juni a.s. vinden de jaarlijkse Laarbeekse Wandeltochten weer plaats. Zoals elk jaar zijn er twee verschillende wandeltochten uitgezet in de omgeving van Laarbeek.

De startplaats is Brasserie De Zwaan, Herendijk 37 in Beek en Donk. Van daaruit wandelt u door de mooie omgeving van Laarbeek, waarbij u kunt kiezen uit afstanden van 5, 10, 15, 20, 30 of zelfs 40 kilometer. Vooral deze laat-ste afstand is natuurlijk een goede oefening voor diegenen die de Nijmeegse vierdaagse en/of de Kennedymars gaan lo-pen. Zoals u ziet, is er voor iedere wandelaar, zowel geoefend als ongeoefend, een haalbare afstand. De wandelingen zijn helemaal met pijlen aangegeven en gaan onder andere over B-wegen, onverharde paden, fietspaden, door bossen, langs waterloopjes, vennen en poelen, kortom, door de mooiste ge-bieden van Laarbeek. Onderweg komt u op diverse plekken rustpunten tegen, waar u wat kunt drinken. Ook is er gezorgd voor EHBO-posten onderweg. De inschrijftijden zijn voor 30 en 40 kilometer vanaf 7.30 uur en voor 5, 10, 15 en 20 kilometer vanaf 9.00 uur. De kosten bedragen € 2,50 per persoon per dag. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website: www.laarbeeksewandeltochten.nl.

De Laarbeekse wandeltochten zijn een leuke gelegenheid om alleen of samen met vrienden, collega’s of familie gezellig een weekend te gaan wandelen in een mooie omgeving. U doet toch ook mee?

4&5juni

Jaarmarkt & Dorpsfeesten Aarle-Rixtel

Traditiegetrouw is er op Hemelvaartsdag de jaarmarkt in het centrum van Aarle-Rixtel, waarna er van vrijdag tot en met zondag allerlei activiteiten in en rond de feesttent aan de Bos-scheweg bij MFC De Dreef plaatsvinden.Zie www.dorpsfeesten.info.

2-5juni

Kijk voor meer informatie op www.watermaand.nl.

ADVENTURE ON DEMAND!ADVENTURE ON DEMAND!

F L E X E V E N T SPapenhoef 17B5737 BS Lieshout T 0499 [email protected]

Festival Solidariteit van 13.00 tot 17.00 uur

5juni

Kikkerconcert IVN Laarbeekvan 12.00 tot 18.00 uur

5juni

In de Muziektuin in Beek en Donk wordt dit jaar voor de zesde keer het Festival Solida-

riteit georganiseerd. Laarbeekse organisaties laten hier in di-verse kramen hun werk en projecten voor mensen in ontwik-kelingslanden zien. Ook is er muziek.

Avondfietsvierdaagsevoor het hele gezinstart tussen 18.00 en 19.00 uur

Van 6 t/m 9 juni organiseert T.S.C. Aan de Wielen in het kader van Laarbeek Watermaand een Avondfietsvierdaagse voor het hele gezin. De afstand die elke avond afgelegd dient te wor-den varieert tussen de 28 en de 31 km. Halverwege de routes wordt u getrakteerd op een drankje en een versnapering. De tochten worden elke avond geheel uitgepijld en voeren voor zover mogelijk gedeeltelijk langs waterrijke gebieden in Laar-beek, waarbij elke avond een van de kernen centraal zal staan. Natuurlijk fietst u meestal over goed begaanbare binnenwegen en fietspaden. Inschrijven en vertrekken kunt u vanaf café ’t Heuveltje aan de Dorpsstraat 86 in Aarle-Rixtel, tussen 18.00 en 19.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt € 0,50 per avond, kinderen onder de 16 jaar mogen gratis meedoen. Die kinde-ren en alle anderen die dat wensen, krijgen als ze minimaal aan drie avonden meedoen een fraaie herinneringsmedaille. Op de laatste avond worden bovendien tien prijzen verloot onder degenen die minimaal aan drie avonden hebben deel-genomen. Aangezien de routes in verband het opbreken van wegen en eventuele andere calamiteiten tot op het laatst aan wijzigingen onderhevig kunnen zijn, is ongeveer een week voor aanvang definitief bekend hoe de tochten lopen. Voor actuele informatie kunt u dan terecht op www.aandewielen.nl, of bel naar Rini Daniëls tel. 0492 382 340.

6-9juni

Wateractiviteiten IVN LaarbeekIVN Laarbeek organiseert op zondag 5 juni 2011 van 12.00 tot 18.00 uur diverse activiteiten op het IVN-terrein ‘De Bimd’ aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel:

Een geweldige natuurbelevenis tijdens het kikkerconcert Het kikkerconcert vindt plaats in de periode dat de groene kik-kers van zich laten horen. Dit gekwaak zal worden afgewisseld met muziek van twee Laarbeekse bandjes: het gezellige smart-lappenorkest WANHOOP en de swingende band BBC-JAZZ.

Wateractiviteiten voor kinderenSpeciaal voor de jeugd is er de mogelijkheid om verschillende wateronderzoekjes en proefjes te doen. Zo gaan we met een schepnet de poel in om waterbeestjes te bekijken. Het IVN heeft dit jaar weer een nieuwe loopbrug over de poel, zodat we nog beter kunnen ‘slootje prutten’. De jeugd kan vervolgens struinen rond de poel en het vogelpad en op ontdekking gaan bij de insectenmuur, muizenruiter, vleermuizenkelder en egel-schuilplaatsen.

Fototentoonstelling Laarbeeks water In het IVN-gebouw ‘De Bimd’ wordt er een fototentoonstelling gehouden over water in Laarbeek. Deze foto’s zijn gemaakt door leden van de natuurfotografen-werkgroep. Een paar van deze unieke foto’s zijn onlangs als kaarten uitgegeven en zijn deze dag verkrijgbaar. Rondom de poel staan een aantal kraampjes waar u informatie kunt krijgen over de diverse werk-groepen binnen IVN Laarbeek.

TheetuinAlleen al de ligging van het IVN-terrein is een bezoek waard. Dit terrein heeft de afgelopen maanden een metamorfose on-dergaan en is nog natuurlijker ingericht. Begin dit jaar is het bekende ‘Ommetje door de Bimd’ weer hersteld. Vanuit de theeschenkerij bij het IVN-gebouw zal de omgeving u, onder het genot van de muziek en de lekkernijen uit de theeschen-kerij, duidelijk maken dat Laarbeek zeker de ‘Waterpoort van de Peel’ is!

De gemeente Laarbeek wil iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan de Juni Watermaand:

Hoofdsponsors: Bavaria, Rabobank Peel Noord, gemeente Gemert-Bakel, gemeente Laarbeek, Van Helvoort Groep, M.S. de Watervlo.

Sponsors: Dokkumer Vlaggen Centrale, Bouwmarktforum.nl, Bekx Reclame Project Bureau.

Adverteerders: Aldörrum, Bavaria Brouwerij Café, Fair Hol-land, FlexEvents, Herberg de Brabantse Kluis, Landgoed den Heikant.

Deelnemers: Buurtvereniging De Vijver, Conferentiecentrum De Couwenbergh, De Teugelders van Ganzendonck, Gilde St. Margaretha, GOOL, IVN afdeling Laarbeek, het Klompenschuur-tje, Koninklijke Harmonie O&U, Korale, Outdoor Laarbeek, Openluchttheater Mariahout, Stichting Brabants Dialectenfes-tival Lieshout, Stichting Dorpsfeesten Aarle-Rixtel, Stichting het Kouwenbergs Kerkje, Stichting Welzijn Laarbeek, Waterschap Aa en Maas, WiSH, ZLTO.

Vrienden van

de Watermaand bedankt!

Rondleiding zuivering Aarle-Rixteltussen 13.30 en 16.00 uur

Op woensdag 15 juni bent u met kinderen vanaf 12 jaar wel-kom, voor een rondleiding op de zuivering aan de Bakelseweg 2 in Aarle-Rixtel.

15juni

kinderen vanaf 12 jaar antwoord tijdens een rondleiding op de zuivering in Aarle-Rixtel.

Meld u aan op 15 juniOp woensdag 15 juni bent u met kinderen vanaf 12 jaar wel-kom, tussen 13.30 en 16.00 uur voor een rondleiding op de zuivering aan Bakelseweg 2 in Aarle-Rixtel, tel. 0492 388 430.

Schoon water is van levensbelang, voor u, uw kinderen en kleinkinderen. Als waterschap Aa en Maas geen afvalwater zuivert vervuilt de natuur en kunnen dieren en planten ziek worden. Ook mensen. Want ziektes uit lang vervlogen tijden kunnen ontstaan, zelfs cholera! Daarom ziet waterschap Aa en Maas scherp toe op de kwaliteit en de capaciteit van de water-zuivering.

• In Aarle-Rixtel zuivert waterschap Aa en Maas dagelijks ge-middeld 65.000 kuub rioolwater van huishoudens en be-drijven in de gemeenten Laarbeek, Helmond en Gemert-Bakel.

• U vervuilt gemiddeld 135 liter water per dag. Al dit water wordt binnen 24 uur gezuiverd. Daarna kan het water weer schoon terug de natuur in stromen.

• In de slibtanks op de rioolwaterzuivering kunnen gemakke-lijk 12 Olympische zwembaden met (afval)water.

• Onder de grond van de rioolwaterzuivering ligt maar liefst 10 kilometer leiding, waardoor afvalwater wordt getrans-porteerd. Die leidingen hebben een diameter van 1.80 me-ter, dus menigeen kan er rechtop doorheen lopen.

• Er ligt 75 kilometer elektriciteitskabel voor de energievoor-ziening van de zuivering van jaarlijks 5400.000 kWh.

Rondleiding zuivering Aarle-Rixtel Waar gaat het douchewater naartoe? Hoe lang doet de ‘bood-schap’ over het traject wc - rioolwaterzuivering? Hoe zuiveren wij afvalwater en waar laten wij het weer schoon terug de na-tuur instromen? Op al die vragen krijgen volwassenen en

Schoon water inLaarbeek is van levensbelang

Aa en Maas werkt samen met gemeente LaarbeekWaterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water. Voor Laarbeek en 700.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant. Waterschap Aa en Maas staat voor duurzaam waterbeheer, waar-bij de nadruk ligt op ieders veiligheid, gezondheid en welzijn. Ook uw kinderen en kleinkinderen hebben hier profijt van.

De Snelle Loop wordt weer mooi.

Behalve water zuiveren, zorgt waterschap Aa en Maas voor voldoende water voor de land- en tuinbouw zodat gewassen goed kunnen groeien. Wij zien er op toe dat de 110 kilometer lange Maasdijk bestand is tegen extreem hoge waterstanden. Ook controleren wij de waterkwaliteit in recreatieplassen zodat niemand ziek wordt van een zwempartij. Bovendien nemen we noodzakelijke maatregelen met betrekking tot de klimaatver-andering. Uiteraard zetten wij ons ook in voor fraaie waterrijke gebieden zoals in Laarbeek.

De Snelle Loop wordt weer mooiDe Snelle Loop (benedenloop) is een voorbeeld van wa-terrijke natuur waarvoor wij de handen uit de mou-wen steken. De Snelle Loop ligt op de grens van Laar-beek en Gemert-Bakel. Vermoedelijk is deze loop vanaf de middeleeuwen gekanaliseerd en volledig gegraven. Hierom gaan we de benedenloop van de Snelle Loop opnieuw inrichten:• Vissen moeten makkelijker heen en weer kunnen zwemmen

in de beek, dus stuwen of andere barrières moeten voor hen passeerbaar worden gemaakt.

• Er moet meer ruimte voor water komen bij piekaanvoer. Daarom wordt ruim 100 hectare ingericht als waterber-gingsgebied. Meer info vindt u op www.aaenmaas.nl.

• Binnen het deelgebied Tereijken, een voormalig gehucht, worden de stallen van drie boerderijen afgebroken en wo-ningen gebouwd. Hierdoor ontstaat ruimte voor beekher-stel, natuurontwikkeling en landschapsverfraaiing.

• De heemkunde wil de Walgraaf, een oude verdedigingslinie langs de Snelle Loop, herstellen. Dit is een belangrijk cul-tuurhistorisch landschapselement.

• Naast de waterloop zal het waterschap een fraaie natuur-strook inrichten van ongeveer 25 meter.

Voor dit project werken het waterschap niet alleen samen met de gemeente Laarbeek, maar ook met de gemeente Gemert-Bakel, heemkundekringen, ZLTO en Streekhuis De Peel/Provin-cie Noord-Brabant.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met project-leider Mark Kerkhof, tel. 073 615 82 28, e-mail: [email protected]

• Gooi tampons en wattenstaafjes niet in het toilet en etensresten niet in de goot-steen, maar in de vuilnisemmer. Dit voorkomt verstopping van de riolering en vereenvoudigt het zuiveren van het afval-water.

• Douche niet te lang. Iedere minuut kost tien liter water en daar vervuilt u gemiddeld 150 liter water mee. Dit moeten we allemaal zuiveren. En zuiveren kost geld.

• Spoel, na het tanden poetsen, uw mond met water uit een beker. Er stroomt anders teveel schoon water in het riool. Zonde!

• Vang regenwater op in een regenton en bevloei daarmee de buitenplanten.

• Was uw auto in de autowasserette en niet thuis voor de deur. Dat bespaart veel water en de zeepresten gaan niet de goot in.

• Gooi geen medicijnen, verbandmiddelen en poetsdoeken in het toilet. Deze stoffen worden in het zuiveringsproces niet afgebroken.

Blijf op de hoogte van alle activiteiten bij u in de buurt, van bijzondere ontwikkelingen en andere waterzaken via rss of twitter. Ga daarvoor naar www.aaenmaas/nieuwsservice.

Fietsroute waterrijk Laarbeek Fiets- en wandeltochten kunt u downloaden via www.aaenmaas.nl/recreatie. De fietsroute van Beek en Donk naar Aarle- Rixtel is 35 kilometer. Mooie plekjes zijn de vijvers bij Beek en Donk, de Zuid-Willemsvaart, Kasteel Eyckenlust en nog veel meer.

Tips!

Bruggen krijgen historische benamingen terug

Vele waterlopen en beken doorsnijden Laarbeek. In vroeger tijden stak men de beek of waterloop over waar de beekdalen op zijn smalst waren. Daar legde men een brug aan of was er een voorde, een ondiepe doorwaadbare plaats in de beek en waar men met paard en kar doorheen kon. Ook nu nog liggen bruggen vrijwel op dezelfde plaats als waar onze voorouders de oversteek maakten.

In Beek en Donk krijgen op 13 juni een aantal bruggen en wa-terovergangen hun oorspronkelijke historische benaming te-rug. Daarvoor worden aan of op de brug borden aangebracht en onthuld. Zie www.delangevonder.nl.

13juni

Rondleiding waterzuivering Aarle-Rixtelvan 13.00 tot 17.00 uur

15juni

Op woensdag 15 juni bent u met kinderen vanaf 12 jaar tussen 13.30 en 16.00 uur welkom voor een rondleiding op de zuivering aan Bakelseweg 2 in Aarle-Rixtel, tel. 0492 388 430.

Tentoonstelling beken en waterlopen in Beek en Donkvan 14.00 tot 17.00 uur

Aansluitend op de terugkeer van de historische benaming van bruggen en waterover-gangen op 13 juni en na het succes van de tentoonstelling over de Zuid-Willemsvaart vorig jaar vindt er dit jaar een tentoonstel-ling plaats over de overige waterwegen, beken en waterlo-pen binnen Beek en Donk. Onder andere de Aa, Goorloop en Broek Aa zullen te zien zijn op oud kaartmateriaal en foto’s.

U bent van 14.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom in Heemkamer De Lange Vonder, Parklaan 5 in Beek en Donk om dit stukje watergeschiedenis te komen bekijken! Zie www.delangevonder.nl.

19&26

juni

Educatieschip de Watervlovan 13.00 tot 16.00 uur

Op reis in de wondere waterwereld

Welke dieren leven er in beken en rivieren? Hoeveel drink-water gebruiken we thuis? Hoe onderzoek je slootwater? Een paar vragen die kinderen proberen te beantwoorden op educatieschip de Watervlo. Het schip meert tijdens de Wa-termaand van 6 juni t/m 2 juli aan in de gemeente Laarbeek. Kinderen van groep 3 t/m 8 komen aan boord voor een an-derhalf uur durende waterbelevenis. Ze worden begroet door Neptunus, de koning van het water, om vervolgens een reis te maken door het 50 meter lange schip, waar van alles te ontdekken valt. Spelenderwijs komen de leerlingen erachter dat water interessant, mooi en tegelijk ontzettend belangrijk is. In het waterlaboratorium nemen zij water uit de buurt van hun school onder de loep. Een echte professor begeleidt het onderzoek. Op de website van de Watervlo (www.watervlo.eu) krijgen de jonge bezoekers alvast een voorproefje in de vorm

6 junitot

2 juli

van spelletjes en interessante waterweetjes. De professor licht een tipje van de sluier op over het onderzoek aan boord van de Watervlo. Voor de bezoekende kinderen is ook een leuke prijsvraag bedacht, waarmee mooie prijzen zijn te winnen. Het schip is in ieder geval elke woensdagmiddag open voor ieder-een van 13.00 tot 16.00 uur, en op zondag 12 juni van 11.00 tot 16.00 uur.

Uw partner voor:

Industrieel leidingwerk

Luchttechnische componenten

Lasergelast leidingwerk

Luchtkanalen

Ventilatoren

Lange Radiusbochten

Flexibele slangen

Geluidbeheersing

Pneumatisch transport

Filtertechniek

Constructiewerk

Afzuigwanden/kappenf’air holland bv, member of the formula air groupbosscheweg 36, 5741 SX beek en donk, the netherlandSpo/boX 125, 5740 aC beek en donk, the netherlandStel.: +31 492 45 15 45 e-mail: [email protected]: +31 492 45 15 99 www.fairholland.nl

FairHolland vaklblad 33-07.indd 1 08-08-2007 15:52:26

Leef je in, leef je uit 2011van 7.30 tot 17.00 uur

Leef je in, leef je uit 2011 geheel in het teken van water…

Op zaterdag 25 juni organiseert het Platform Gehandicapten-beleid Laarbeek de manifestatie ‘Leef je in, leef je uit’. Deze manifestatie die één keer per twee jaar wordt georganiseerd, staat dit jaar helemaal in het teken van water.De manifestatie vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur in en rond de muziektuin van Beek en Donk en heeft als doel dat mensen met en zonder een beperking zich kunnen in- en uitleven in elkaars gedachten en leefwereld.

De manifestatie bestaat uit een aantal delen:Het muzikale deel vindt plaats op en rond de kiosk. Tijdens een vol programma zullen achtereenvolgens de Ekkermuzikan-ten, de Leonardus Drumband, de Ouwe Hap en de Seniorenka-pel van Lieshout optredens verzorgen.

Het culturele deel bestaat uit een kunstroute, die aange-legd is in de muziektuin en waarbij u kunt genieten van allerlei soorten kunst. Zo zullen er vele kunstenaars aanwezig zijn die deelgenomen hebben aan de Laarbeekse kunstroute, evenals de kunstenaars die de prachtige stukken bij ORO maken.

Tenslotte is er nog een informerend deel, waarbij door de gehele muziektuin een markt plaatsvindt. Hier vindt u onder andere stands van MEE, ORO, zorgboerderij de Malbergh en diverse verenigingen en organisaties uit heel Laarbeek.

De hele dag zijn er diverse activiteiten. Zo is er een Snoezelbus en zijn er artiesten die doorlopend voorstellingen over vuur en water geven. Ook zal het G-Voetbal van Sparta’25 demonstra-ties geven en mensen uitdagen op een speciaal aangelegd voetbalveld en verzorgen de leden van HV Bedo een autowas-straat.

Natuurlijk wordt er ook goed gezorgd voor de inwendige mens. De opbrengsten daarvan gaan naar de deelnemende vereni-gingen en organisaties.

25juni

Korale ‘water’aanvang 20.00 uur

Op 25 juni a.s. wordt er in het Kouwenbergs Kerkje, Kouwenberg 29 in Aarle-Rixtel, een ‘Wateravond’ verzorgd door het Aarlese koor ‘Korale’ met o.a. gezang en presentaties.

Voor meer informatie: www.kouwenbergskerkje.nl.

25juni

Muzikaal Waterspektakel 2011aanvang 20.30 uur

Het ‘Muzikaal Waterspektakel’ beleeft dit jaar haar tweede editie. Het evenement is bedacht door de Teugelders van Gan-zendonck. De Beek en Donkse carnavalsstichting wil hiermee graag haar bijdrage leveren aan Juni Watermaand en op een unieke manier laten zien wat er op en rond het prachtige wa-ter in Laarbeek allemaal mogelijk is. Op zaterdagavond 25 juni pakken de Teugelders vanaf 20.30 uur nóg veel groter uit dan tijdens de eerste editie van het evenement. Op het kanaal aan de Dijkstraat (nabij de Beekse brug) zal een overdekt podium worden gebouwd, dat dubbel zo groot is als in 2010. Eén van de spetterende hoogtepunten van de avond wordt de maar liefst 17-koppige (!) band ‘Too many Parrots’. Een ijzersterke, swingende band met een pakkende en professionele perfor-mance! ‘Too many Parrots’ heeft de bezetting van een bigband, maar met een breed en gevarieerd repertoire, van pop tot rock en van funk tot jazz. Een ongeëvenaarde top-100 band die een strakke show neerzet vol met groovy nummers, waarbij je niet stil kunt blijven zitten!

Een tweede hoogtepunt van dit unieke evenement wordt de band ‘Brèvis’. Sinds 2009 timmert deze muzieksensatie aan de weg. Vijf talentvolle muzikanten, met in hun midden een geweldige zangeres, knallen als geen ander, zetten een show neer van jewelste, en beleven er zelf ook nog eens heel veel

plezier aan! Covers van Amy Mc Donald, Amy Whine-house, Bløf, Golden Earring en zelfs Guus Meeuwis zijn geen enkel probleem.

Deze avond wordt een absoluut hoogtepunt in de ge-schiedenis van de Laarbeekse muziekevenementen. Uiteraard komt er een grote feesttent langs het kanaal te staan, zodat ook bij mindere weersomstandighe-den iedereen droog kan staan of zitten. De toegang tot dit bijzondere evenement is wederom gratis!

Voor meer informatie: www.teugelders.nl.

25juni

De mooiste plekjes in Laarbeek ontdek je per VW Kever tijdens

Alleen in ‘juni watermaand’ is het mogelijk om de Laarbeekse Watertour te rijden! Maak gebruik van deze unieke mogelijkheid; rijd een unieke tocht in een unieke auto en maak ook nog eens kans op een leuke attentie na afloop!

Speciale wateractie: elke 4e persoon is gratis! (gelieve tijdig te reserveren!)

FlexEvents, Papenhoef 17b Lieshout, T 0499 - 87 00 00, www.flexevents.nl

‘de Laarbeekse Watertour!’

FlexEvents, voor al uw spectaculaire uitdagende uitjes!

Herberg de Brabantse KluisKloosterdreef 8 5735 SJ AARLE-RIXTEL t: 0492-468110 e: [email protected] www.BRABAnTSEKLuIS.nL

R e s t a u r a n tH o t e lZ a l e nT e r r a sS t r e e k w i n k e l

DAgELIJKS opEn

vAnAf 9.30 uuR

JunI wATERmAAnD Drie gangen keuzemenu

Salade van waterkers met venkel, peer en geitenkaas ofRollade van kip met waterkastanjes ofSoep van komkommer met dille en zalm snippers

❧waterzooi met schaal- en schelpdieren ofprocureurlapje (halskarbonade) met tomatensaus ofDiamanthaas met rode portsaus

❧Soepje van watermeloen met kiwisorbetijs ofKleine Caipirinha (cocktail) met bavarois van munt ofKoffie met Brabants Bont koffielikeur

menuprijs € 22,50

Tuinconcert door O&U

Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning geeft een tuinconcert in de Muziektuin aan de Koppelstraat in Beek en Donk. Zie www.o-en-u.nl.

1juli

Op zondagmiddag 26 juni zullen de Teugelders van Gan-zendonck voor alweer de zevende keer het ‘Open Laarbeeks Teugeldersschip Trek Kampioenschap’ (OLTTK) organiseren. Ook dit keer zal het kanaal bij de Beekse brug het strijdtoneel vormen voor de deelnemende teams. Teams, bestaande uit

vijf personen (ook damesteams zijn welkom) proberen tijdens deze wedstrijd zo snel mogelijk het ‘Teugeldersschip’ over een bepaalde afstand door het kanaal te trekken. Door middel van een aantal ronden komen uiteindelijk twee teams in de finale terecht. Teams van binnen en buiten Laarbeek kunnen meedoen (inschrijven via: www.teugelders.nl).

Buiten de wedstrijden om het OLTTK, zal ook het spijkerbroek-hangen boven het kanaal weer een welkom, en voor de deelne-mers verfrissend, onderdeel van de middag zijn. Verder wordt er met ‘Kielhalen’ een nieuw onderdeel geïntroduceerd, wat voor veel spektakel op het kanaal zal zorgen. We degene ie-dereen die aan één van deze onderdelen mee wil doen dan ook van harte aan om zwemspullen en een handdoek mee te nemen!

Er staan nog meer verrassingen op de planning, maar die blij-ven nog even geheim! Overigens kan iedereen deze zondag zonder entreegeld te betalen het evenement bezoeken.

Outdoor Laarbeek Open dagvan 13.00 tot 17.00 uur

Op zondag 26 juni is de officiële opening! Outdoor Laarbeek gaat bui-tenactiviteiten organiseren voor groepen van alle leeftijden en alle sa-menstellingen, zowel recreatief als educatief. Eén van de doelen van is activiteiten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Locatie: Parklaan 2 in Beek en Donk. www.outdoorlaarbeek.nl.

26juni

WiSH Outdoor2 juli van 14.00 tot 2.00 uur3 juli van 14.00 tot 23.00 uur

Met vijf kaarsjes op haar verjaardagstaart, mag WiSH Outdoor dit jaar van haar eerste jubileumeditie spreken. Wat in 2007

begon als een gezellig, lokaal festivalletje, is anno 2011 niet meer weg te denken uit de Nederlandse festival-scene. Dat het een speciale editie gaat worden, blijkt wel uit de kneiterdikke line-up: zo komen o.a. Alain Clark, Van Vel-zen, The Crookers, Frans Duijts, DJ Chuc-kie, Donkey Rollers (live), Paul Elstak en Vinzzent naar WiSH Outdoor. Daarnaast host niemand minder dan de Loco Loco Discoshow hun eigen Chique de Friemel Area, waar onder andere Otto Orgel en André Pronk hun kunsten komen verto-nen!

Tickets zijn verkrijgbaar via de website: www.wishoutdoor.com en bij diverse voorverkoopadressen in en rondom Laarbeek.

2&3juli

Open LaarbeeksTeugeldersschip Trek Kampioenschap (OLTTK)

26juni

Rabobank Peel Noord, tel. (0492) 39 19 19

www.rabobank.nl/peelnoord

Rabobank. Een bank met ideeën.

Stap in de waterwereldStap op m.s. Watervlo

Maatschappelijkeverantwoordelijkheid.Dat is het idee.Wij geloven in het duurzaam werken aan een solide toekomst. Niet alleen nationaal, ook lokaal. Daarom

sponsort de Rabobank ook plaatselijke evenementen, projecten en inititatieven. En dat doen we graag. Het is

tenslotte ook onze toekomst.