W-tje november 2015

20
W-tje Maandelijks infomagazine gemeentebestuur Wuustwezel Jaargang 39 NOVEMBER 2015 Hoe energie besparen? Enkele tips! p 9 Wuustwezel verwelkomt Sint en Piet Je grijze huisvuilcontainer Internationale samenwerking Rode Kruis Een nieuw afschakelplan

description

Maandelijks infomagazine van de gemeente Wuustwezel

Transcript of W-tje november 2015

Page 1: W-tje november 2015

W-tjeMaandelijks infomagazine

gemeentebestuur WuustwezelJaargang 39

NOVEMBER 2015

Hoe energie besparen? Enkele tips!p 9

Wuustwezel verwelkomt Sint en Piet

Je grijze huisvuilcontainerInternationale samenwerking Rode KruisEen nieuw afschakelplan

Page 2: W-tje november 2015

2 INHOUD

Deze uitgave werd gedrukt op milieu­vriendelijk papier (FSC­gecertificeerd)

W-TJE | NOVEMBER 2015

FSC® C008551

COLOFON W-tje is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Wuustwezel - Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus Oplage 8500 ex. - Redactieadres Dienst communicatie, Gemeentepark 1, 2990 Wuustwezel, 03 690 46 20, [email protected] Verantwoordelijke uitgever Dieter Wouters, Gemeentepark 1, 2990 Wuustwezel, namens het college van burgemeester en schepenen Vormgeving viaVictor - Coverfoto viaVictor - Foto’s Wezelopdefoto, Floor Bogaerts

10

11 13

11

05

14

07

04 09

15 113

OVER DE COVER

Zaterdag 14 november verwelkomen we Sint en Piet aan het gemeente-

huis. Daarna vertrekt een lichtstoetparade door de

donkere straten van Wuust-wezel.

Page 3: W-tje november 2015

WEETJE VAN DE BURGEMEESTER 3

NOVEMBER 2015 | W-TJE

p. 10

WERELD DIABETES DAG – 14 NOVEMBER

Wereld Diabetes Dag (WDD) is de be-langrijkste wereldwijde bewustwordings- campagne voor diabetes. Ze werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisa-tie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld.

Deuren open voor de Sint

De lichtstoet staat voor de deur. Niet enkel kijken we uit naar de prachtige wagens maar ook naar de Sint. Simpelweg het feit dat we zijn naam met een hoofdletter schrijven, duidt op het respect dat we hebben voor deze man. We kennen zijn verhaal, we weten wat hij komt doen maar toch boezemt hij soms de allerkleinsten wat angst in. Hij is namelijk een niet alledaagse verschijning. Om nog maar te zwijgen over zijn speelse Piet waar de kindjes luidkeels over zingen. Het moment dat hij echter voor hun neus staat, worden ze stil en soms een beetje bang. Onbekend maakt namelijk onbemind. Een andere huidskleur, een andere cultuur, een andere achtergrond is ons toch nog vreemd. En het duurt een tijdje eer we daar aan gewoon zijn.

Wuustwezel kent 71 verschillende nationaliteiten. Mensen uit Eritrea, Brazilië, Guinea of China, vanuit Polen, Roemenië, Estland of Duitsland, vanuit Portugal, Griekenland en ja ook vanuit Spanje. Net zoals de Sint dus. Maar van die bijna 1600 Wuustwezelse mensen met een andere nationaliteit kennen we het verhaal niet. We begrijpen vaak hun taal, hun geloof en cultuur onvoldoende. Ook hier is onbekend vaak onbemind. Zijn ze de liefde van hun leven gevolgd of was het een jobaanbod dat hen naar hier heeft doen verhuizen? Zijn ze gevlucht uit hun thuisland voor economische redenen of om aan oorlog te ontsnappen? Waren ze op doorreis en zijn ze net zoals wij verliefd geworden op Wuustwezel? Vele verhalen die de moeite zijn om te kennen.

Ik hoop daarom dat in deze tijden van pakjes, familie en gezelligheid niet enkel de Sint van harte welkom is in ons midden.

Burgemeester

03 Weetje van de burgemeester

04 Weetjes

BESTUUR05 Dossiers in uitvoering

06 Wat te doen bij koude

07 Een nieuw afschakelplan

07 Meld defecte straatlampen

WONEN08 Je grijze huisvuilcontainer

09 Hoe energie besparen

09 Veilig stoken in huis

GEZONDHEID10 Wereld Diabetes Dag

10 Tentoonstelling orgaandonatie

LEVEN11 Kruipen, stappen, lopen

11 Infopunt ouderenzorg

12 De Sterke Peer

13 Schrijf ze vrij

13 Internationale samenwerking Rode Kruis

VRIJE TIJD14 Wuustwezel verwelkomt Sint en Piet

15 Toneel ‘De Drankduivel’

15 Herbeleef de film over Sterke Peer

16 UIT in Wuustwezel

18 Wezel op de foto

19 Nuttige info

Page 4: W-tje november 2015

4 WEETJES

Weetjes

W-TJE | NOVEMBER 2015

In september startten 2.222 kinderen een nieuw schooljaar in een kleuter- of lagere school in onze gemeente. Zij komen er dagelijks in contact met enthousiaste en sterk gemotiveerde leerkrachten, een moderne infrastructuur en hedendaags didactisch materiaal. Dit alles tilt het lager onderwijs naar een hoog niveau. De goede resulta-ten in het secundair onderwijs zijn er een duidelijke illustratie van.

Kunst in WZC AmandinaVan september tot december 2015 kunnen

bewoners en bezoekers genieten van verschillende kunstwerken in de wandelgangen

en dagzalen van Woonzorgcentrum Amandina. Je kan de werken elke dag komen bezichtigen

tussen 10 en 18 uur. Om de privacy van onze bewoners te beschermen, vragen wij deze

uren te respecteren. Volgende artiesten stellen tentoon: John Grigorieff – Griet Stes – Rita

Adriaensen – Rit Bennebroek – Therese De Jong – Tine Braspenning

WZC Amandina – Bredabaan 737 – 03 670 14 00

Word Wuustwezel “jeugdgemeente van

Vlaanderen”?Voert Wuustwezel het meest

vernieuwende jeugdbeleid? Dat weten we op dinsdag 15 december.

Maar liefst 38 jeugdraden stelden hun kandidatuur. Een commissie van

deskundigen worstelde zich door al deze voorstellen. Uiteindelijk werden

Dilbeek, Landen , Leuven en Wuustwezel genomineerd. Zaterdag 17 oktober kregen

deze vier gemeenten de kans hun dossier verder toe te lichten. Duim je mee?

Jeugddienst Wuustwezel - 03 690 46 27 [email protected]

Peuters in actiePeuters moeten bewegen. Dit is heel belangrijk

voor een sterke motorische ontwikkeling van het kind. Daarom organiseren de vrijwilligers van

Kind en Preventie een tweede doe-sessie ‘peuters in actie’ onder deskundige leiding

van Neanke Van Antwerpen. Alle ouders en grootouders zijn welkom om samen

met hun kind of kleinkind van 1 tot 3 jaar te spelen, te dansen, te lopen,

te springen ... Interesse? Kom dan op 26 november van 10 tot 11

uur naar het Huis van het Kind, Gasthuisdreef 6 te Wuustwezel.

Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht. Het

aantal peuters per sessie is beperkt tot 10.

Neanke Van Antwerpen 03 470 21 53

65-jarigen vieren feest!Wie in Wuustwezel woont en dit jaar 65 wordt of werd, kreeg een uitnodiging in de bus voor een gezellig en informatief verjaardagsfeest. Gemeentebestuur en ouderenadviesraad behandelen thema’s die deze leeftijdsgroep aanbelangen. Het feest gaat door op donderdag 12 november in GC ’t Schoolhuis, Theo Verellenlaan 88 te Gooreind. Mis het niet!

Dienst welzijn – 03 690 46 14 [email protected]

2.222

Page 5: W-tje november 2015

BESTUUR 5

NOVEMBER 2015 | W-TJE

Naast verschillende wegenisdossiers lopen er in Wuustwezel momenteel ook enkele grotere projecten. Graag geven we een korte stand van zaken.

JEUGDHUIS DE RAAPIn sportpark De Dorens komt er een nieuw jeugdhuis voor de jongeren uit Loenhout. De bouwvergunning werd afgeleverd. De groendienst zal nu de struiken e.d. verwijderen en het perceel bouwrijp maken. Op 31 december wordt de afzuiging geplaatst zodat kort erna gestart kan worden met het uitgra-ven en het steken van de kelder.

VERKOOP GEMEENTELIJKE GEBOUWENDe gemeente heeft enkele gemeentelijke gebouwen te koop gezet omdat ze er geen nuttige invulling meer aan kon geven. Concreet gaat het om het oud-gemeentehuis van Wuustwe-zel, het oud-gemeentehuis van Loenhout en de pastorie van Gooreind. Heb je interesse in één van deze gebouwen, kijk dan even op Covast.be

BINNENGEBIED ACHTER D’HOVENTussen Dorpsstraat, Kloosterstraat en Bredabaan ligt 6ha ruimte die nog tot ontwikkeling kan worden gebracht. Voor dit binnengebied werd een stedenbouwkundige visie en een beeldkwaliteitsplan ontwikkeld. Op dit ogenblik vinden gesprekken plaats met de verschillende eigenaars. We hopen hen op één lijn te krijgen zodat een verkavelingsplan kan worden voorbereid.

OUDE HUBOSinds de verhuis van Hubo naar de rand van het dorp staat het pand aan De Wissel leeg. Het pand zal gesloopt worden en in de plaats komen er 67 nieuwbouw appartementen, 4 handelruimtes, extra parkeerplaatsen en een fietsdoorgang naar het nieuwe binnengebied Achter d’Hoven. De appar-tementen worden reeds te koop aangeboden. Meer info op www.dewissel-wuustwezel.be

Dossiers in uitvoering

De gemeentesecretaris 03 690 46 11 [email protected]

HET BINNENGEBIED ‘ACHTER D’HOVEN’ WORDT TOT ONTWIKKELING GEBRACHT.

HET OUD-GEMEENTEHUIS VAN WUUSTWEZEL STAAT TE KOOP.

EEN NIEUW JEUGDHUIS VOOR DE JONGEREN UIT LOENHOUT.

DE OMGEVING VAN DE WISSEL KRIJGT EEN NIEUW UITZICHT.

Page 6: W-tje november 2015

Zeer lage temperaturen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, in het bijzonder voor baby’s, chronisch zieken en ouderen. In dit artikel duiden we aan hoe ouderen zich beter kunnen beschermen tegen de koude.

Hoe ouder je wordt, hoe minder je temperatuursverschillen voelt. Indien je ouder bent dan 65 jaar, plaats dan een thermometer binnen en buiten uw huis. Lees de temperatuur tijdens de wintermaanden dikwijls af.

WELKE VOORZORGSMAATREGELEN KUNNEN OUDEREN ZELF NEMEN?• Indien je van plan bent de open

haard aan te steken, laat dan elk jaar je schoorsteen door een vakman ve-gen. Vul je (kolen)kachels niet tot het uiterste. CO-vergiftiging kan dodelijk zijn.

• Kijk de isolatie van je leidingen en watermeter na. Bescherm ook de stookolieleidingen: ze zouden aange-tast kunnen zijn door paraffinevor-ming, wat een onderbreking van de verwarming kan veroorzaken.

• Vergewis je ervan dat de verwarming naar behoren werkt. Zie erop toe dat er geen vreemd voorwerp de lucht-kokers verstopt. Stel je thermostaat af op een minimale kamertemperatuur die past bij je levensstijl en die je aangenaam vindt. Vermijd echter te hoge temperaturen.

• Denk er in geval van gevaar voor een lange koudegolf of hevige sneeuw-val aan boodschappen te doen voor een lange periode en ga na of je over

geneesmiddelen beschikt voor een voldoende lange tijd.

• Blijf zoveel mogelijk thuis, zeker bij ijzel of gladde wegen.

• Aarzel niet om iemands hulp in te roepen om je boodschappen te doen.

• Laat regelmatig iets van je horen.• Kijk geregeld de temperatuur van je

huis na (minimum 19°C).• Eet rijkelijk.• Vermijd te dicht bij de verwarming te

rusten.• Als je naar buiten moet, denk er dan

aan je warm aan te kleden door ver-schillende lagen kleding boven elkaar te dragen en de lichaamsuiteinden te bedekken (hoofd, neus, oren, handen) en waterdichte schoenen met een antislipzool aan te trekken.

• Vermijd inspanningen buiten.

OCMW Wuustwezel 03 633 52 10 [email protected]

Wat te doen bij koude

6 BESTUUR

W-TJE | NOVEMBER 2015

GEBOORTEN06/08 Matheeussen Olivier06/08 Rombouts Jolien07/08 Braconier Finn13/08 De Saedelaer Xander28/08 van Dorst Lennert29/08 Asanov Ahmet04/09 Aerts Jules08/09 Depauw Loraine09/09 Vermeiren Nox10/09 Van Wouwe Kimberly10/09 Wuytens Cas12/09 Cristea Matei16/09 Kuypers Liv20/09 Heyligen Lio21/09 Van Aken Amelie22/09 Hillen Milan23/09 Lammens Emma24/09 Verlinden Tuur25/09 Van den Bergh Chiene27/09 Schippers Kobe30/09 Vander Smissen Zoë

GHOHUWELIJKEN05/09 Braat Ronny ∞ Pippinger Sylvia05/09 Van Hasselt Rob ∞ Aernouts Gitte07/09 Miri Ahmed ∞ Nuijen Charlotte12/09 Bockmans Ben ∞ Bernaerts Jolien12/09 Havelaerts Stefan ∞ Vermeersch Heidi12/09 De Jonghe Nico ∞ Volckaert Stephanie19/09 de Jong Jean-Paul ∞ Quirynen Ines19/09 Van Looveren Danny ∞ Speltincx Pascale25/09 Donaldson James ∞ van Dun Alexandra26/09 Duysburgh Wim ∞ Luyten Liesbet26/09 Holmstock Darren ∞ De Becker Keshia26/09 Van den Bergh Ward ∞ Sanders Gitte26/09 Vanderschoot Kris ∞ Boven Hannelore

OVERLIJDENS01/07 Damen Johannes (° 18/01/1954)02/09 Lequenne Wilfried (° 20/07/1947)04/09 Van den Heuvel Cecilia (° 9/10/1937)06/09 Dirven Constant (° 16/01/1940)06/09 Vanvelthoven Paula (° 20/12/1942)07/09 Peeters Elisa (° 11/03/1930)14/09 Colans Joseph (° 11/06/1945)17/09 Van der Wildt Augustus (° 14/06/1927)24/09 Peeters Albinus (° 2/08/1928)27/09 Broeckx Robert (° 16/03/1921)28/09 Vissers Irma (° 12/05/1931)30/09 Leffelaer Maria (° 18/09/1931)30/09 Dingemans Marcelle (° 7/07/1956)

Page 7: W-tje november 2015

Op 25 oktober schakelden we opnieuw van zomer- naar winteruur. De dagen worden korter en de nachten langer. In deze tijd van het jaar moeten de straatlampen zeker branden. Jij kan ons hierbij helpen.

Wanneer je een defecte straatlamp opmerkt, meld dit dan direct aan de bevoegde diensten via het gratis nummer 0800 63 5 35. Hoe sneller je een defecte straatlamp doorgeeft, hoe sneller ze weer zal branden.

Meld defecte straatlampen

BESTUUR 7

NOVEMBER 2015 | W-TJE

Ligt jouw straat in het nieuwe afschakelplan?Hoewel het risico op stroom-tekort de komende winter zeer gering is, heeft de federale over-heidsdienst Economie een nieuw afschakelplan voorgesteld. Het nieuwe plan houdt rekening met maatschappelijke en economi-sche verzuchtingen en is van kracht sinds 1 november 2015.

HET AFSCHAKELPLANIndien er een stroomtekort dreigt, kan het nieuwe afschakelplan in werking treden. De elektriciteit zal dan tussen 17 en 21 uur worden afgeschakeld in ver-schillende zones (schijven genoemd). Die werden in het nieuwe plan opnieuw ingedeeld om een betere spreiding van de hinder te bekomen. Schijf 8 is de eerste die wordt afgeschakeld, daarna schijf 7 enzovoort. Wuustwezel behoort grotendeels tot schijf 5 en zal dus niet als eerste worden afgeschakeld. De laat-ste zone (schijf 1) wordt enkel gebruikt bij een ‘automatische’ afschakeling (dus bij een incident) en wordt niet ‘manu-eel’ afgeschakeld wanneer er een tekort dreigt.

STRATENLIJSTWie ondanks het beperkte risico toch graag weet of zijn straat opgenomen is in het nieuwe afschakelplan, kan terecht op de website http://afschakelplan.eandis.be Let wel: de stratenlijst is enkel indicatief.

TIPS OM ENERGIE TE BESPARENOp de website van de FOD Economie vind je praktische tips voor gezinnen en ondernemingen om energie te besparen

En als er toch een stroomonderbreking is, gedraag je dan solidair en sociaal. Ook als een andere schijf wordt of is afgeschakeld.

FOD Economie 0800 120 33 [email protected] http://economie.fgov.be/nl/ elektriciteitsschaarste/

Eandis 0800 63 5 35

WUUSTWEZEL LIGT GROTENDEELS IN SCHIJF 5. ENKELE HUIZEN BEHOREN TOT SCHIJF 1.

Page 8: W-tje november 2015

W-TJE | NOVEMBER 2015

8 WONEN

Je grijze huisvuilcontainer

In de maand oktober ontving je een brief en een afvalkrant met info over de nieuwe huisvuilcontainers die vanaf 1 januari 2016 in gebruik worden genomen.

Standaard word je een container van 120L toegewezen. Indien je graag een ander formaat van container wenst, namelijk 40L of 240L, dan kun je dit nog tot 13 november doorgeven op het nummer 0800 1 46 46 of via www.igean.be

VOLGENDE STAPPENBegin december ontvang je een tweede brief met daarin de bevestiging van je definitieve keuze van container. Wil je toch nog wijzigen, dan heb je 48 uur na ontvangst van deze tweede brief de tijd

om je wijziging door te geven op 0800 1 46 46. Doe je dit niet tijdig of wil je op een latere datum van formaat wisselen, dan betaal je een administratieve kost van € 15. Dit bedrag wordt dan van je voorschotrekening afgeschreven.

De tweede brief vermeldt ook de exacte leverdatum van je huisvuilcontainer. Je hoeft voor de levering niet thuis te blijven. De container wordt na plaatsing van de adressticker en controle van de chip bij je woning geplaatst.

Igean werkt met één voorschotreke-ning. Deze dient zowel voor GFT+ als voor het huisvuil. Staat er nog voldoen-de geld op je voorschotrekening dan zal je pas een betalingsuitnodiging krijgen op het moment dat je rekening onder het drempelbedrag zakt. Staat er niet genoeg geld op je voorschotrekening of heb je geen gft+-container (en dus nog geen voorschotrekening) dan ontvang je eind december een betalingsuitno-diging.

Wens je een slot op je huisvuilcontai-ner, vraag dit dan aan op 0800 1 46 46. Voor het plaatsen van een slot wordt een éénmalige kost van € 20 aangere-kend. Het bedrag wordt van je voor-schotrekening afgeschreven.

HUISVUILZAKKEN INRUILENVanaf 1 november zijn er nog vijf ophaalbeurten huisvuil. Hou hiermee rekening bij de aankoop van huisvuil-zakken. Je kunt ze per stuk aankopen in het gemeentehuis, de bib en het OCMW. Heb je huisvuilzakken over, dan kan je deze vanaf 1 januari 2016 tijdens de openingsuren inruilen bij de dienst onthaal van het gemeentehuis. De waarde van de ingeleverde huisvuil-zakken storten we op je voorschotreke-ning. Inruilen kan tot uiterlijk 31 maart 2016.

EERSTE OPHAALRONDEDe eerste ophaalronde van de huisvuil-containers gebeurt in de week van 11 januari 2016. Hou er rekening mee dat de ophaling gebeurt tussen 6 en 22 uur. Zet je container dus op tijd buiten. De container mag je de avond voordien al vanaf 19 uur buiten zetten. De leegge-maakte container haal je best de dag van de ronde zelf weer naar binnen.

Igean 0800 1 46 46 www.igean.be

RESTAFVALCONTAINERS VANAF 01/01/2016 (40L, 120L, 240L)

Page 9: W-tje november 2015

De nachten worden langer en de temperaturen dalen. Niets is dan zo gezellig als het aansteken van een kachel of allesbrander. Helaas lezen we nog al te vaak dat kool-stofmonoxyde (CO) in ons land slachtoffers maakt. In 2014 waren er dat nog 841. Voor 22 mensen kwam alle hulp te laat.

Om deze gezellige warmte ook veilig te maken, kan je een aantal zaken zelf doen:• Pas je kachel of allesbrander aan aan

de ruimte die je wilt verwarmen. Bij een te grote kachel moet je al snel de luchttoevoer sterk beperken om het niet te warm te krijgen. Hierdoor krijg je een onvolledige verbranding en neemt de kans op o.a. CO toe.

• Laat ook minstens één keer per jaar (en liefst door een vakman) je schoor-steen kuisen. Zo verklein je het risico op een schoorsteenbrand en zorg je voor lagere stookkosten en minder milieuverontreiniging. Zorg ook dat je schoorsteen goed is geplaatst. Een schoorsteen trekt lucht uit je woning aan en voert verbrandingsgassen af. Dat lukt alleen met een schoorsteen

die boven de nok van het dak en aanpalende gebouwen uitsteekt

• Maak je kachel of allesbrander niet aan met krantenpapier, maar maak gebruik van aanmaakhout of natuur-lijke aanmaakblokjes. Leg ook het meest brandbare materiaal bovenaan. Het duurt iets langer voor het goed brandt, maar er komen minder scha-delijke stoffen vrij.

• Gebruik enkel gedroogd (snoei)hout. Je kunt dit controleren door twee stronken tegen elkaar te slaan. Bij een doffe klank is het hout nog te vochtig. Bij een heldere klank bevat het hout

nagenoeg geen vocht meer.• En wil je zien of je goed stookt? Kijk

dan naar je rook. Als deze wit of vrijwel onzichtbaar is, dan ben je goed bezig. De rook bestaat vrijwel uitsluitend uit waterdamp. Donkere rook geeft aan dat je afval of nat hout verbrandt.

Meer tips vind je op www.stookslim.be

Hoe energie besparen? Op 1 september 2015 werd het verlaagde BTW-tarief voor elek-triciteit afgeschaft. Nu betalen we weer 21% BTW voor elektrici-teit. Onze energiefactuur zal dus volgend jaar wat hoger uitvallen. Veel mensen gaan dan ook op zoek naar de goedkoopste leve-rancier via een samenaankoop of via de V-test van de VREG. Dat is goed en zeker de moeite om te doen.

Maar een permanente, moeiteloze en kosteloze besparing krijg je door je energieverbruik te verminderen. Hier-onder enkele tips die je zelf kunt doen:• Als je een thermostaat hebt, stel deze

dan zo in dat de verwarming op 16°C staat als je slaapt of niet aanwezig bent. En laat je verwarming een half uur voor je gaat slapen, uitvallen.

• Stel de juiste temperatuur in voor je koelkast (4 tot 6°C) en je diepvries (-18°C). Hiermee bespaar je tot 15% op je energiefactuur.

• Laat je lampen niet onnodig branden. Doof ze als je de ruimte verlaat. Ver-

vang daarnaast je gloeilampen door spaarlampen of indien mogelijk zelfs door een LED-lamp. Kies ook voor je kerstboom een LED-verlichting. Als je de lichtjes dan ook nog eens in een timer steekt, hoef je niet telkens achter je boom te kruipen en branden de lichtjes alleen als jij er plezier van hebt.

• Een iets grotere investering, maar waar je direct het verschil van merkt,

is het plaatsen van dakisolatie. 30% van je warmteverlies gaat via je dak. Je kunt zelf je dak isoleren of dit door een vakman laten doen. En vergeet zeker niet om hiervoor subsidies aan te vragen.

Duurzaamheidsambtenaar 03 690 46 37 [email protected]

Veilig stoken in huis

NOVEMBER 2015 | W-TJE

WONEN 9

Duurzaamheidsambtenaar 03 690 46 37 [email protected]

Page 10: W-tje november 2015

W-TJE | NOVEMBER 2015

10 GEZONDHEID

Wereld Diabetes Dag (WDD) is de belangrijkste wereldwijde bewustwordings- campagne voor diabetes. Ze werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld.

WERELDWIJDE AANDACHT VOOR DIABETESWereld Diabetes Dag wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de geboortedag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer. Het doel van Wereld Di-abetes Dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwasse-nen maar ook onder kinderen.

HET GEVAAR VAN DIABETESDiabetes is een chronische aandoening waarbij het bloed- suikergehalte verhoogd is. Het is goed mogelijk om met diabetes een normaal leven te leiden. Toch kan diabetes wel eens de onverwachte spelbreker zijn: wanneer je je in het verkeer wil begeven, een verzekering zoekt, wanneer je wil solliciteren, bij ziekte, in de puberteit... En op lange termijn kan diabetes leiden tot problemen met hart en bloedvaten, ogen, nieren, zenuwen en voeten. Deze gevolgen worden nog te vaak onderschat.

OORZAKEN EN REMEDIEOver de oorzaken van diabetes is nog niet alles gekend. Ter-wijl type 1 diabetes momenteel niet kan worden voorkomen, weten we dat dit bij type 2 diabetes grotendeels wel het geval is. Type 2 diabetes houdt namelijk duidelijk verband met een

ongezonde leefstijl en overgewicht, naast factoren waar men niets kan aan veranderen zoals erfelijke aanleg en leeftijd.

Een gezonde leefstijl is dus heel belangrijk. Een gezonde voeding en meer bewegen kan de aandoening voor de helft voorkomen.

Wereld Diabetes Dag – 14 november

Vlaamse diabetesliga www.diabetes.be

Ingrid en Brigitte, bezielers van de Toe-ki Toeki Vogel vzw, zijn twee vrijwillig-sters in het Paolakinderziekenhuis in Wilrijk en in het UZA in Edegem. Ze maken kinderhandjes van gips in 3D.

Samen met leerlingen van 6STW van het Stella Matutina Instituut willen ze jullie laten wandelen door een unieke handjeswereld.

De tentoonstelling “Laat je hart en handen spreken” kan je van 3 tot 21 november gratis bezoeken tijdens de normale openingsuren van de biblio-theek, Dorpsstraat 36 te Wuustwezel.

Laat je ook graag een afdruk maken van de handen van je (klein)kind, je ouders, jezelf? Kom dan naar de bib op 4/11 of zaterdag 21/11. De prijs voor een volwassene bedraagt 30 euro, een kinderhand kost 15 euro. Reserveren of bijkomende info: 0498 64 28 37 (Ingrid)

Op do 12/11 (15u) en wo 18/11 (10.30 en 14.30) bieden de leerlingen van Stella Matutina je gratis zelfgebakken hartjes aan.

Dienst welzijn 03 690 46 14 [email protected]

Laat je hart en handen sprekenMaak orgaandonatie bespreekbaar

Page 11: W-tje november 2015

LEVEN 11

NOVEMBER 2015 | W-TJE

Om een beeld te schetsen wat het Infopunt Ouderenzorg voor je kan doen, geven we hieronder de getuigenis mee van enkele ouderen die bezoek kregen van onze medewerkster Carlijn Jacobs.

GETUIGENIS VAN JAN (82) EN MARIA (80)Jan en Maria (fictieve namen) zijn op een leeftijd gekomen waarop het allemaal niet meer vanzelf gaat. Al jaren proberen ze zelf hun plan te trekken. Maar hoe graag ze het ook allemaal zelf zouden doen, ze moeten toegeven dat het gewoon niet meer gaat.

‘Het gaat niet goed met de gezondheid van Maria’, vertelt Jan. ‘Ze kan bijna niet meer uit de voeten. Ik nam het huishouden op mij en zorgde voor haar, maar dat begon erg zwaar door te wegen. Maar wat kon ik anders doen? We moeten vooruit hé. Onze kinderen en kleinkinderen proberen wel een handje te helpen, maar ook zij heb-ben hun eigen leven en een gezin te ‘runnen.’ Bovendien brengt de slechte gezondheid van mijn vrouw ook veel kosten met zich mee. We leven zuinig, maar met ons klein pensioentje komen we toch maar juist rond.’

‘Op een dag ontving ik een brief van het OCMW. Er zou iemand langsko-men om onze situatie eens te bekij-ken. Ik dacht: Jan, geef het een kans. Je weet maar nooit. Dat ze langs huis zouden komen, vond ik iets goeds. Zo moest ik mijn vrouw niet alleen thuis laten en kon zij alles goed mee volgen.‘

‘Het infopunt Ouderenzorg gaf ons alle info die voor ons en onze situatie van belang kon zijn. Nu krijgen we 2 x per week gezinszorg van het OCMW. Naast het lekkere eten en de vele andere huishoudelijk taken, houdt de helpster mij en mijn vrouw ook ge-zelschap. En door haar aanwezigheid krijg ik de kans ook wat tijd voor me-zelf te nemen. Dan ga ik wel eens over de markt of drink ik een koffie in het dienstencentrum. Ik ben enorm graag bij mijn vrouw, maar iedereen heeft ook even tijd voor zichzelf nodig. En ik kan haar met een gerust hart achterla-ten wanneer de helpster er is.’

‘Ook onze financiële situatie werd bekeken. We bleken recht te hebben op een mantelzorgtoelage van het OCMW en een tussenkomst van de zorgverze-kering. We hebben er recht op en alle beetjes helpen. We bekijken nu samen of we nog ergens recht op hebben. Het geeft ons financieel toch net iets meer ademruimte’

Sociaal Huis 03 633 52 10 [email protected]

Infopunt OuderenzorgWat kunnen we voor je betekenen?

Onze kinderen groeien op in een andere speelcultuur dan hun ouders: spelen en bewegen wordt belemmerd door de aanwezigheid van televisie, computer, te weinig speelplekken, te weinig tijd. Nochtans is het belangrijk dat een kind kan opgroeien in een stimulerende omge-ving.

Deze info-avond helpt je om inzicht en kennis te verwer-ven in de ontwikkeling van je kind. Je krijgt heel wat tips om het te stimuleren in zijn neurologische en motorische ontwikkeling. Weten welke

prikkels je op welk moment aanbiedt, is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van een kind.

Wanneer: dinsdag 10 novem-ber om 20 uurWaar: GC Kadans, Achter d’Hoven 15 te Wuustwezel

De info-avond is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Kruipen, stappen, lopenvoor ouders en grootouders van peuters en kleuters

Opvoedingswinkel Brasschaat 03 270 06 70

HET INFOPUNT BEKIJKT WELKE ZORGEN OUDEREN NODIG HEBBEN EN INFORMEERT WAT MOGELIJK IS.

Page 12: W-tje november 2015

W-TJE | NOVEMBER 2015

12 LEVEN

WAT BETEKENT WUUSTWEZEL VOOR JOU? Ik ben opgegroeid op de Kruisweg in Wuustwezel als zesde in de rij van 9 kinderen. Jos heb ik leren kennen via de sportfeesten van de KLJ en ben zo verhuisd naar Loen-hout. Daar leerde ik op korte termijn veel mensen kennen en wist me al snel te engage-ren in het verenigingsleven. Ik heb toch al verschillende langdurige engagementen achter de rug: 17 jaar als doopcatechiste, 15 jaar in het oudercomité, daarna school-bestuur….. Zorg dragen voor anderen en je engageren voor iets, is een waarde die ons va en moe in alle eenvoud hebben doorgegeven.

Jos en ik maken lange dagen het hele jaar rond en daarin is er ook al jaren tijd voor Groene Zorg. Bij ons is dat de opvang van zorgjongeren. Eén voor één heel mooie, kwetsbare jongeren die door omstandigheden niet mee kunnen in het gewone helse ritme van alledag, waarin de lat vaak veel te hoog wordt gelegd. En ik mag zeker de buurjongens en -meisjes niet vergeten die hier maar wat graag langskomen om een handje te helpen of om ge-woon wat te spelen. Van het lege nestsyndroom hebben wij geen last. We zitten vaak met meer aan tafel dan vroe-ger. Je thuis voelen, is daar waar je hart is zeker?

WAAR KIJK JE NAAR UIT DE KOMENDE WEKEN OF MAANDEN? Al meer dan tien jaar stuur ik eind december brieven naar een handvol mensen die ik heb leren kennen. Daarin staat het hele jaar beschreven met de fijne en minder fijne dingen die ons overkwamen. Het plezier dat je daar aan hebt is dubbel: je weet dat er iemand uitkijkt naar je brief en zelf kan je ook weer uitkijken naar het nieuws van de andere kant. Daar word je ongelooflijk blij van in dit digitale tijdperk. Moet je zeker ook eens doen!Een activiteit die we met ons buurtschap Noordhoek volop aan het voorbereiden zijn, is de jaarlijkse Kerstwandeling

met bezinning op vrijdag 18 december van de Landelijke Gilde Loenhout. Noteer maar in je agenda want iedereen is welkom.

WAAR DROOM JE NOG VAN?Heel gewone, simpele din-gen. Ik zie wel wat er op mijn pad komt en onderweg laat ik me graag verrassen door het toeval. De onverwachte dingen zijn vaak de leukste. In ons tuinhuis hangt een kadertje waarin ik volgende tekst schreef:” Geniet van de kleine dingen van het leven, later zijn het je mooiste herinneringen!”. Bedoeling was om geregeld iets anders in het kadertje te schrijven, maar na 3 jaar is er nog steeds niets wat dit overtreft.

AAN WIE WIL JE DE VOLGENDE ‘STERKE PEER’ DOORGEVEN EN WAAROM?Ik geef de Sterke Peer heel graag door aan Anit Gagel-mans, die van het zelfde goeie jaar is als mij. Zij vierde haar 50ste verjaardag in De Mick in Brasschaat, waar ze revalideerde na haar ongeval. Het jaar nadien nodigde ze familie en vrien-den, die belangrijk geweest zijn in die periode, uit om alsnog haar 50ste verjaardag te vieren. Mooi was dat! Haar wil om nog verder aan haar herstel te werken en het respect dat ik heb voor haar optimisme is groot, vandaar mijn keuze.

De Sterke PeerHet is meer dan een historische figuur of een reus, meer dan een lekker biertje en meer dan een triatlon. Het staat in onze gemeente symbool voor een straf iemand, een volhouder, iemand die prestaties neerzet. Prestaties kunnen iets van alledag zijn, iets dat niemand anders opvalt, maar toch het verschil maakt.In deze rubriek besteden we aandacht aan de Sterke Peren in onze gemeente. Deze maand is het de beurt aan Cil Anthonissen. Zij nomineert op haar beurt een nieuwe Sterke Peer.

CIL ANTHONISSEN ° 19/01/1962 (Steenbok)Melkveehoudster en voetreflexologeGehuwd met Jos VermeirenKinderen: Joke (30), Hanne (28) en Kaat (24)

“Je thuis voelen, is daar waar je hart is zeker?”

Page 13: W-tje november 2015

Rode Kruis Wuustwezel 03 689 81 04 www.rodekruiswuustwezel.be

LEVEN 13

NOVEMBER 2015 | W-TJE

Het Rode Kruis Wuustwezel steunde in het kader van de internationale samenwer-king in 2015 drie projecten voor een totaal bedrag van 3000 euro.

SAMEN STERK IN BURUNDI2.000 euro werd gegeven aan het “Samen Sterk” project in Burundi. Met dit geld werd een deel van het eer-stehuplmateriaal gekocht voor de 17 provinciale zetels van het Burundese Rode Kruis .Door de slechte staat van de wegen is medische verzorging in Burundi niet al-tijd meteen beschikbaar. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen een opleiding krijgen in eerste hulp. Zo kunnen ze de levensbelangrijke, eerste zorgen op zich nemen.

HEROPBOUW NEPAL Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een aardbeving. Meteen werd een massale solidariteitsactie op poten gezet. Ook het Rode Kruis van Wuust-wezel maakte 500 euro over voor noodhulp. Momenteel ligt de focus op

het herstellen van de waterleidingen en het installeren van noodopslagtanks. Rode Kruis Vlaanderen kreeg een tien-tal dorpen toegewezen waar een 45.000 mensen wonen. Er worden toiletten geïnstalleerd, de huizen worden herop-gebouwd en er wordt geïnformeerd over hygiëne.

DE DIENST “TRACING” Op dit moment zijn er in de wereld veel mensen op de vlucht voor de conflicten in hun thuisland. Ze ondernemen vaak een lange, uitputtende en gevaarlijke reis waarbij familieleden en dierbaren elkaar soms uit het oog verliezen en kwijt geraken. Om deze gezinnen te herenigen, beschikt het Rode Kruis over de dienst “Tracing”. Deze dienst doet beroep op het wereldwijde net-werk van het Rode Kruis maar heeft ook nood aan financiële middelen. Daarom heeft Rode Kruis Wuustwezel ook hen een gift overgemaakt van 500 euro.

Amnesty International: schrijf ze vrij Voor de 25ste keer nodigde Am-nesty International alle scholen in Vlaanderen uit om deel te ne-men aan de ‘Schrijf-ze-vrijdag’.

SCHRIJF ZE VRIJ-DAG Ook in Wuustwezel deden heel wat leerlingen uit de zesde leerjaren en de leerlingen van Stella Matutina mee aan deze actie. Ze leerden wat mensenrech-ten zijn en wat je kan doen om deze te verdedigen. Ze schreven massaal brie-ven naar de Hongaarse premier om te vragen om de vluchtelingen in zijn land en aan de grens correct te behandelen. De foto op deze pagina bewijst hun enthousiasme.

AMNESTY SCHRIJFMARATHON Ook wij worden uitgenodigd door Am-nesty International om deel te nemen aan de schrijfmarathon die georga-niseerd wordt van 5 december tot 31 december 2015. Over gans de wereld worden brieven geschreven om aan te kaarten dat de rechten van mensen geschonden worden.

In Wuustwezel wordt er op zaterdag 5 december van 10 tot 21 uur en op zondag 6 december van 10 tot 17 uur geschreven op de geschenkenbeurs. Die vindt plaats in de parochiezaal De Ark, Achter d’Hovenplein 63 in wuustwezel.

Brieven schrijven, ook al vinden heel wat mensen dit ouderwets, heeft zin want daardoor stoppen heel wat men-senrechtenschendingen.

ZELF BRIEVEN SCHRIJVEN Is het voor jou niet mogelijk om naar de parochiezaal te komen, dan vind je

alle informatie met voorbeeldbrieven op de website van Amnesty Internatio-nal, www.aivl.be , om thuis zelf aan de slag te gaan, of waarom niet met enkele vrienden of collega’s brieven schrijven tijdens die marathon.

Heb je hierbij hulp nodig, dan wil Bea Vranken, verantwoordelijke voor Am-nesty in Wuustwezel je graag helpen.

Amnesty International www.aivl.be Bea Vranken

Rode Kruis Wuustwezel steunt internationale samenwerking

BRIEVEN SCHRIJVEN HELPT ÉCHT! DOE JE OOK MEE?

Page 14: W-tje november 2015

14 VRIJE TIJD

W-TJE | NOVEMBER 2015

GROOT EN KLEIN – VOOR ELK WAT WILS – VAN HARTE WELKOM

Wuustwezel verwelkomt Sint en PietWeldra is het weer zover! Zaterdag 14 november komen Sint en Piet aan in Antwerpen. Deze aankomst kan je “live” volgen op tv. Van daaruit trekken Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten verder landinwaarts. Uiteraard wordt ook Wuustwezel niet vergeten.

ONTVANGST OP GEMEENTEHUIS EN LICHTSTOETDiezelfde avond (14 november) al maakt de Sint zijn opwachting aan het gemeentehuis van Wuustwezel. Vanaf 17.30 uur worden de kinderen er verrast met een leuk programma. Omstreeks 18 uur verwelkomt burgemeester Dieter Wouters Sinterklaas en Zwarte Piet op het bordes van het gemeentehuis. Daar-na vertrekt Sinterklaas in zijn praal-wagen voor een tocht door de donkere straten van Wuustwezel, samen met een tiental prachtige lichtstoetwagens en nog meer animatie en muziek.

De lichtparade eindigt op het plein Achter d’Hoven waar een groot sinter-klaasfeest plaats vindt met zang, dans, een natje en een droogje. Nadat Sint en Piet vertrokken zijn, nodigen we je nog uit op het lichtbal in zaal De Ark waar omstreeks 24u de winnaars bekend ge-maakt wordt van de Lichtstoetwagens.

SINTERKLAASFEEST IN GOOREINDEen dag later, op zondag 15 novem-ber, maakt de Sint zijn opwachting in Gooreind. Omstreeks 13 uur vertrekt een stoet met Sinterklaas en Zwarte Piet aan zaal Concordia (Bosduinstraat). Harmonie Concordia loopt voorop en zorgt voor aangepaste muziek. Na een tochtje door de straten van

Gooreind wacht Sint en Piet een plechtig ontvangst op het plein aan GC ’t Schoolhuis. Aansluitend worden de kinderen getrakteerd op een gratis cultuurprogramma:• De kleuters en kinderen 1ste leerjaar

kunnen in de refter van Klim Op terecht voor het theaterstuk “Sprook-jestroep” van Spoor 6;

• De kinderen van 7 tot 12 jaar genieten in de turnzaal van Klim Op van Clown Arthuro Cardini en zijn “Sin-terklaasshow.

Ook aan de ouders en grootouders werd gedacht. Zij kunnen van 13 tot 18 uur terecht in het gezellige “praatcafé” in GC ‘t Schoolhuis en de tentoonstelling van Walter Liégeois over Sterke Peer bekijken in WZC Sint-Jozef.

Page 15: W-tje november 2015

NOVEMBER 2015 | W-TJE

VRIJE TIJD 15

Theatermonoloog ‘De Drankduivel’Bijna wekelijks trekt Christophe Francken met de beklijvende theatermonoloog ‘De Drankduivel’ naar de Vlaamse scholen. In samenwerking met de gemeente Wuustwezel en het Stella Matutina Instituut speelt hij voor één keer voor het grote publiek omdat zij met de start van de ‘week van het alcoholisme’ extra aandacht vragen voor deze problematiek.

Als leraar en acteur maar ook als kind van een alcoholist wil Christophe alcoholisme een gezicht geven. Hij wil deze ziekte herkenbaar en bespreekbaar maken bij jongeren, vanuit het standpunt van de alcoholist, maar zeker ook vanuit zij die moeten samenleven met een drankzuchtige.

Christophe trekt niet met het opgeheven vingertje naar de Vlaamse jongeren, maar maakt hen op een interactieve manier, gekruid met de nodige dosis humor, attent op het gevaar van de Drankduivel, die nu eenmaal achter iedere hoek schuilt.

Deze voorstelling is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.

Wanneer? 16 november 2016 – 20u (deuren: 19u45)Waar? GC Kadans, Achter d’Hoven 15, WuustwezelInkom? € 5 (ticketverkoop aan de kassa)

De opbrengst van deze avond gaat naar twee goede doelen: de vzw Project Jongeren en de Rode Neuzen Dag voor jonge-ren met psychische problemen.

www.christophefrancken.com

Ook het gemeentebestuur ging dit jaar de weddenschap aan op verloren maan-dag om met behulp van vele vrijwilligers een filmopname over het leven van deze krachtpatser vóór zijn verjaardag van 17 oktober te realiseren.

En ja, hoor! Het werd een geslaagd project dat zorgde voor veel dynamiek in onze gemeente! Sfeerfoto’s vind je op www.wezelopdefoto.be. Surf zeker ook naar www.gooreindtv.be om het filmresultaat te bewonderen. Of ga langs in de bib om het boek over het leven van Sterke Peer te ontlenen of aan te kopen aan 7 euro.

Met grote dank aan alle helpers: jullie zijn allemaal Sterke Peren!

Dienst cultuur 03 690 46 26 [email protected]

Herbeleef de film over Sterke PeerHet begon allemaal met verloren maandag 100 jaren geleden toen Sterke Peer de weddenschap aanging om een kar van 4500 kg voort te trekken.

Page 16: W-tje november 2015

16 UIT IN WUUSTWEZEL

W-TJE | NOVEMBER 2015

VR 06/11 - MA 30/11TENTOONSTELLING ‘STERKE PEER’Tentoonstelling van Walter Liégeois over het leven van Sterke Peer.

wzc Sint-Jozef, Gasthuisstraat 11 (G)

Gratis 03 633 52 20

in WuustwezelNeem je agenda bij de hand

ZA 07/11, 13.30 UURVELDLOOPCrossen langs zandpaden, weilanden en bossen in verschillende categorieën.

Sportpark eikendreef (G)

Gooreindse Atletiek Vereniging Gratis voor KAVV-leden. Niet-leden: €2,5/€ 5 [email protected]

ZA 07/11, 20 UURNAJAARSCONCERT Met gastoptreden van “Drums en Mallets korps St. Caecilia” uit Hoeven, voormalig Nederlands kampioen drumband.

Feestzaal, Stoffezandstraat 1 (L)

Fanfare St. Lucia Loenhout € 6 (geen kaartenverkoop) www.bloggen.be/stlucialoenhout

ZO 08/11, 11 UURVERTELNAMIDDAG – LEKKER GRIEZELENLug Geysen graaft een week na halloween enkele huiveringwekkende verhalen op. Bangelijke verhalen worden gecombineerd met enkele toffe liedjes. Durf je te komen?

Wijkhuis Sterbos, Molenheide 1 (W)

Gemeente Wuustwezel ism Huiskamer verteltheater

Gratis 03 690 46 26

MA 09/11, 20 UURWIE ZIJN ONZE ASIELZOEKERS?Wuustwezel springt op de bres voor Syrische vluchtelingen. Met getuigenissen, achtergrondinfo en ontmoetingsmoment.

GC ‘t Schoolhuis, Theo Verellenlaan 88 (G)

Gastvrij Wuustwezel ism OCMW en gemeentelijke diensten

Gratis 03 690 46 14

DI 10/11, 19.30 UURGESPREKSAVOND MET LIESBETH VERHOEVENLiesbeth is bewegingsdeskundige bij Bodymap. Zij gaat dieper in op het belang van bewegen en spelen in de ontwikkeling van kinderen

GC ‘t Schoolhuis, Theo Verellenlaan 88 (G)

Opvoedingswinkel, Gezinsbond Gooreind en oudercomité Klim Op

Gratis [email protected] (vóór 6 november) 0495 78 83 14

VR 06/11 - MA 30/11KUNST IN WZC AMANDINAKom in de maand november tussen 10 en 18u kunstwerken bewonderen van John Grigorieff, Griet Stes, Rita Adriaensen, Rit Bennebroek, Therese De Jong enTine Braspenning

WZC Amandina, Bredabaan 737 (G)

Amaté vzw Gratis 03 670 14 00

VR 06/11 – ZA 21/11LAAT JE HART EN HANDEN SPREKENTentoonstelling in het kader van het bespreekbaar maken van orgaandonatie

Poort naar het Platteland, Dorpsstraat 36 (W)

Toeki Toeki vzw ism 6STW van het Stella Matutina Instituut

Gratis 03 690 46 14

VR 06/11 – VR 11/12FOTOZOEKTOCHTEen zoektocht voor alle speurneuzen of gewoon voor het plezier door de straten van Loenhout.

LDC Wijkhuis, Brechtseweg 29 (L)

Dienstencentrum ism toerisme Wuustwezel € 2,5 per boekje 03 236 58 69

DI 10/11, 21 UURKROEGENROCKMet optredens van Black Leather Jacket (Far West), Sweet Lord Animals (De Zwaluw), Roxy & live band (In de Kievit), Suddenly (’t Goor), The Frontbrakes (De Jager), The Gardenhouse Trio (De Kuyper), Brian Brody (’t Posthuis), ‘Muze trio’ Eliza Ramirez (De Staminee) en Pagan Baby (De Bijl)

Diverse cafés in Gooreind, Wuustwezel en Loenhout

Jeugd- en Cultuurraad Wuustwezel € 5 03 690 46 79

DI 10/11, 20 UURKRUIPEN, STAPPEN, LOPENDeze info-avond helpt je om inzicht en kennis te verwerven in de ontwikkeling van je peuter of kleuter.

GC Kadans, Achter d’Hoven 15 (W)

Opvoedingswinkel Brasschaat Gratis Verplicht 03 270 06 70

WO 11/11, 9.30 UUR11 NOVEMBER HERDENKINGHerdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog en de vele slachtoffers van beide wereldoorlogen.

O.L. Vrouw kerk (9.30u) en Gemeentepark (10.30u)

K.N.S.B. Wuustwezel Gratis 0478 58 10 56

WO 11/11, 9.15 UUR11 NOVEMBER HERDENKINGHerdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog en de vele slachtoffers van beide wereldoorlogen.

Zaal Concordia (9.15U) en Sint-Jozefskerk (10u)

K.N.S.B. Gooreind Gratis 03 663 36 82

Organisatie Inkom / Tickets InfoInschrijven

Page 17: W-tje november 2015

UIT IN WUUSTWEZEL 17

NOVEMBER 2015 | W-TJE

ZO 15/11, 13 UURSINTERKLAASFEEST MET STOETOptocht met Sint en Piet door de straten van Gooreind. Aansluitend cultureel programma in Klim Op en GC ’t Schoolhuis.

Zaal Concordia, Bosduinstraat (G)

RGO Gooreind ism gemeentebestuur Gratis 0474 73 63 21

MA 16/11, 20 UURTHEATERMONOLOOG “DE DRANKDUIVEL”Over alcoholisme. Wat dit met een mens doet maar ook met hen die moeten samenleven met een drankzuchtige. Niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.

GC Kadans, Achter d’Hoven 15 (W)

Stella Matutina ism gemeentebestuur € 5 (enkel kaarten aan de kassa) www.christophefrancken.com

ZO 15/11, 13.30 UURVRIJE PRIJSKAMP BOOMKEIedereen welkom op deze kaartnamiddag.

Café Onder den Toren, Stoffezandstraat 2 (L)

Kaartclub De Valk 03 236 04 16

DO 12/11, 4.30 UURPRIJZENBINGOBingo naar aanleiding van de ouderenmaand. Alle ouderen welkom.

Woonzorgcentrum Sint-Jozef, Gasthuisstraat 11 (G)

Ziekenzorg Gooreind ism WZC Sint-Jozef

03 270 01 40

DO 12/11 65-JARIGEN VIEREN FEESTEen informatief verjaardagsfeestje voor alle 65-jarigen uit Wuustwezel

GC ‘t Schoolhuis, Theo Verellenlaan 88 (G)

Ouderenadviesraad ism gemeentebestuur

Gratis 03 690 46 14

ZA 14/11, 14 UURVOORLEZEN? JA, ZEKER!Voorlezen is simpel…Iets dat iedereen wel kan… Tenminste, zo denken de meesten erover. Maar voorlezen is een Kunst.

Bibliotheek, Dorpsstraat 36 (W)

vtbKultuur Wuustwezel € 3 (volwassenen) – Gratis voor kinderen (doelgroep: tussen 3 en 10 jaar)

0495 68 49 26

VR 13/11, 19.30 UURSTART CREALESSEN “BEESTIG HAKEN”Leer vrolijke boerderijdieren haken op vrijdagen 13, 20, 27 november en 4 december 2015.

LDC Wijkhuis; Brechtseweg 29 (L)

KVLV Loenhout ism dienstencentrum € 15 Verplicht 03 236 58 69

ZA 21/11 EN ZO 22/11CONCORDIA IN KADANSJaarlijks concert van de verschillende orkesten binnen Concordia.

GC Kadans, Achter d’Hoven 15 (W)

Harmonie Concordia Gooreind € 10 - € 9 (VVK) www.concordiagooreind.be

ZO 29/11 – 14UAFSLUITRECEPTIE OUDERENMAANDWe sluiten de ouderenmaand gezellig af met muziek van De Verzoekbox. Alle ouderen welkom.

Woonzorgcentrum Sint-Jozef, Gasthuisstraat 11 (G)

WZC Sint-Jozef 03 270 01 40

ZA 5/12, 10 UUR - ZO 6/12, 10 UURAMNESTY SCHRIJFMARATHONOver heel de wereld schrijven mensen brieven om de schending van mensenrechten aan te klagen.

De Ark, Achter d’Hoven 63 (W)

Amnesty International Gratis www.aivl.be

DO 26/11 – 10 UURPEUTERS IN ACTIEKom als ouder of grootouder samen met je kind of kleinkind van 1 tot 3 jaar spelen, dansen, lopen en springen. Aantal peuters per sessie beperkt tot 10.

Huis van het Kind, Gasthuisdreef 6 (W)

Kind en Preventie ism Christelijke Mutualiteit Gratis Verplicht 03 470 21 53

ZO 22/11, 9.30 UUR50 JAAR AMUSAJubileumviering van dit zangkoor uit Wuustwezel.

O.L.Vrouw kerk (W)

Zangkoor Amusa Gratis

VR 20/11, 19.30UDE SLIMSTE MENS TER WEZELKwis

De Ark, Achter d’Hoven 63 (W)

Buurtschap Park € 3 per persoon www.deslimstemensterwezel.be

ZO 06/12 – 9 UURWINTERDUATHLONRecreatief fietsen en lopen in de bosrijke omgeving van Sterbos.

Wijkhuis Sterbos, Molenheide (W)

’t Wezels Omslagpunt Pannenkoekenjogging: €5 (€4 in VVK), €2 (kinderen tot 12 jaar)Kabouterduathlon: € 4 Winterduathlon: Solo: € 15 (€10 in VVK) Duo: € 20 (€ 15 in VVK)

www.omslagpunt.be 0494 40 21 68

ZA 14/11, 17.30 UURONTVANGST SINT EN LICHTSTOETOntvangst van Sint en Piet op het gemeentehuis en lichtparade door de straten van Wuustwezel. Aansluitend groot Sinterklaasfeest op het plein Achter d’Hoven.

Gemeentehuis, Gemeentepark 1 (W)

RGO Wuustwezel en de lichtstoetbouwers

Gratis www.lichtstoetwuustwezel.be

WO 18/11 – 20 UURBEDTIJD, BEDSTRIJD?Info-avond over slaapproblemen bij baby’s, peuters en kleuters. Door prof. dr. Stijn Verhulst.

GC Blommaert, Gemeentepark 22 (W)

Gezinsbond Wuustwezel, Gooreind en Loenhout

€ 3 (leden) - € 5 (niet-leden) 0472 92 25 57

ZA 21/11 EN ZO 22/11VELDRIJDENVoor categorie D en C op 21/11, Miniemen en aspiranten op 22/11

De Molenbergen, Baan 3 (W)

WAC Team Hoboken Niet gekend 0476 60 00 64

Page 18: W-tje november 2015

18 WEZEL OP DE FOTO

W-TJE | NOVEMBER 2015

Wezel op de fotoWezelopdefoto is aanwezig op alle grote activiteiten van Wuustwezel, maar wil ook natuur, landschappen, gebouwen … van Wuustwezel in beeld brengen. Kijk zeker eens op www.wezelopdefoto.be.

Scholenveldloop Op vrijdag 25 september ging de 28e editie van de Wuustwezelse Scholenveldloop door in Sportpark Kattegat. 1.265 leerlingen van het lager onderwijs en van het eerste jaar van het Stella Matutina Instituut maakten er een echt sportfeest van. De prijzen werden uitgereikt door de schoolhoofden en enkele gemeenteraadsleden. Foto’s vind je terug op www.facebook.com/sportdienstwuustwezel

Dorpsdag Ruim 13.000 mensen genoten zondag 27 september van een stralend zonnetje en de eerste dorpsdag in Wuustwezel. De Bredabaan was die dag speciaal verkeersvrij gemaakt tussen Biest en Slijkstraat zodat de 180 handelaars en verenigingen er hun producten, diensten en werking konden voorstellen aan de talrijke passanten.

’t Kantoor bezoekt bevrijdingsmonument Het vijfde en zesde leerjaar van basisschool ’t Kantoor leerden de voorbije maand over “de oorlog”. In dat kader brachten ze ook een bezoekje aan het bevrijdingsmonument aan de Kruisweg. De mensen van The Polar Bear Association legden uit waarom er een ijsbeer op het monument staat en onthulden de betekenis van de verschillende kentekens. Tot slot vertelden ze nog een lokale anekdote zodat het voor iedereen duidelijk werd: oorlog is een pijnlijke zaak.

Kleine herstellingen openbaar domein De gemeente voert dagdagelijks kleine herstellingswerken uit op het openbaar domein: aan voet- en fietspaden, wegen en gebouwen of andere gemeentelijke infrastrucuur. De bushalte Kalmthoutse Steenweg aan de Sint-Godelievestraat krijgt een bushokje. De voorbereidende werken werden reeds uitgevoerd. Nu is het wachten op de komst van het bushokje zelf.

Opendeur Brandweer Zondag 4 oktober was het opendeur bij brandweerpost Wuustwezel. Zij toonden en demonstreerden het nieuwe materieel voor de bestrijding van brand in bos en heide, de nieuwe signalisatie bij een incident op de openbare weg en de taken van een ambulancier bij hartstilstand en diabetes.

Page 19: W-tje november 2015

OKTOBER 2015 | W-TJE

NUTTIGE ADRESSEN 19

MELDINGSKAART GEMEENTE WUUSTWEZEL

Je kan met dit formulier problemen melden die verband houden met de gemeentelijke dienstverlening. Je vindt het formulier ook online op onze website www.wuustwezel.be

Gegevens

Naam:

Adres:

Datum:

Situering: waar doet het probleem zich voor?

Straat:

Nr:

Andere verduidelijking:

Onderwerp fiets- en voetpaden defecte verlichting, nummer paal: beschadigd wegdek riolering, rioolputjes, afwatering onderhoud van zijbermen, ruimen grachten sluikstorten hondenpoep onderhoud aanplantingen parkeerproblemen verkeersborden, verkeerslichten lawaai, nachtlawaai andere:

Verklaring

Bezorg de meldingskaart op het gemeentehuis, Gemeentepark 1, 2990 Wuustwezel of fax op het nummer 03 690 46 02Je ontvangt zo snel mogelijk een antwoord met de vermelding hoe jouw klacht zal afgehandeld worden. Anonieme meldingskaarten worden niet behandeld.

NOVEMBER 2015 | W-TJE

GEMEENTE WUUSTWEZELGemeentehuisGemeentepark 1 – 2990 Wuustwezel – 03 690 46 [email protected] – www.wuustwezel.bewww.facebook.com/wuustwezel – www.twitter.com/GemWuustwezel Ma 9.00 – 12.00 13.30 – 16.30 18.00 – 19.30* Di 9.00 – 12.00 13.30 – 16.30 Wo 9.00 – 12.00 13.30 – 16.30Do 9.00 – 12.00 13.30 – 16.30Vr 9.00 – 12.00 13.30 – 16.30(*) Op maandagavond kan je terecht bij de diensten burgerzaken, ruimtelijke orde-ning, vrije tijd en onthaal. Voor andere diensten maak je best vooraf een afspraak.

Zitdag burgemeesterGemeentepark 1 – 2990 Wuustwezel03 690 46 10 – [email protected] 18.30 – 19.30Burgemeester en de leden van het college zijn elke werkdag bereikbaar na afspraak.

SchepencollegeDieter Wouters 0498 39 56 00 [email protected] Breugelmans 0475 46 94 24 [email protected] Mai Van Thillo 0474 73 63 21 [email protected] May Aernouts 0495 84 23 65 [email protected] Sus Vissers 0495 51 77 79 [email protected] Kris Van Looveren 0499 25 38 06 [email protected] Verelst 0478 30 15 09 [email protected]

ContainerparkenPolderstraat 68 Galgenheiken 72990 Wuustwezel 2920 KalmthoutMa gesloten Ma 13.00 – 17.00Di 9.00 – 12.00 Di 13.00 – 19.00Wo 9.00 – 12.00 13.00 – 19.00 Wo 9.00 – 12.00 13.00 – 17.00Do 9.00 – 12.00 13.00 – 17.00 Do GeslotenVr 13.00 – 17.00 Vr 9.00 – 12.00 13.00 – 19.00Za 9.00 – 16.00 Za 9.00 – 16.00

OCMWSociaal Huis, Bredabaan 735 – 03 633 52 10 – [email protected]

Lokaal Dienstencentrum (LDC) Ter WezelAchter d’Hoven 65 – 03 667 61 58 – [email protected]

Lokaal Dienstencentrum (LDC) WijkhuisBrechtseweg 29 – 03 236 58 69 – [email protected]

Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC)Achter d’Hoven 65 – 03 633 08 88 – [email protected]

Opvoedingspunt WuustwezelGasthuisdreef 6A - 03 270 06 70 – [email protected]

Zitdag pensioenenGC Blommaert, Gemeentepark 22Elke vierde donderdag van de maand, van 9 tot 12 en van 13 tot 15.30 uur.

Jongeren Advies Centrum (JAC)Dorpsstraat 3 – 2920 Kalmthout – 03 658 52 56 – [email protected]

NOODNUMMERSBrandweer/ambulance: 100 of 112Politie: 101 - 03 620 29 29Kinder- en jongerentelefoon: 102Rode Kruis: 105Tele-onthaal: 106Zelfmoordlijn: 1813Antigifcentrum: 070 245 245Brandwondencentrum: 03 217 75 95Rendac (ophalen kadavers): 053 64 02 34

STORINGEN EN HINDERDefecte straatlamp: 0800 63 535Gasreuk: 0800 650 65Info en klachten huisvuil: 03 350 08 14Milieuhinder: 03 690 46 77 Pidpa – Hidro Rio (water): 0800 903 00Storingen Belgacom: 0800 22 700Storingen Telenet: 015 66 66 66Storingen en defecten elektriciteit en aardgas: 078 35 35 00

WACHTDIENSTENDokter: 070 23 33 66Tandarts: 0903 39 969Apotheek: 0903 99 000 – www.apotheek.be

Page 20: W-tje november 2015

WOONBEURS

Ruimte om te leven

Zaterdag 21 november 2015 van 10u tot 17u’t Schoolhuis, Theo Verellenlaan 88

Verder ook info over woningkwaliteit, stedenbouwkundige regelgeving, sociale huisvesting, premies, inbraakpreventie, levenslang en aanpasbaar wonen, duurzaam bouwen, enzovoort.Het volledige programma is te raadplegen op www.wuustwezel.be

Voorstelling van het project “binnengebied Achter d’Hoven”, de valbus, de rookmobiel en infosessies. Gratis inkom en speelhoekje voor de kinderen.

Woonloket WuustwezelTel. 03 690 46 13