Voorjaarscatalogus 2012

16
Academia Press WETENSCHAPPELIJKE UITGEVERIJ VOORJAAR 2012

description

Nieuwe titels en geactualiseerde edities van Academia Press in het voorjaar 2012. Naast de traditionele handboeken besteedt Academia Press ook veel aandacht aan maatschappelijke thema's en cultuur.

Transcript of Voorjaarscatalogus 2012

Page 1: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Wetenschappelijke Uitgeverij

voorjaar 2012

Academia Press Wetenschappelijke UitgeverijEekhout 2B-9000 GentTel. 09 233 80 88 Fax 09 233 14 [email protected] www.academiapress.be

Page 2: Voorjaarscatalogus 2012
Page 3: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 2012 1

Woord vooraf

Ook dit voorjaar biedt Academia Press u een aantal nieuwe titels en nieuwe edities aan. Wij nodigen u graag uit om die in deze voorjaarscatalogus te ontdekken. Enkele van de hierin opgenomen werken geven wij graag nog verdere aanbeveling.

Het begin van het tweede semester zorgt traditioneel voor een aantal nieuwe handboeken. Bijzondere aandacht vragen wij voor enkele nieuwe en geactualiseerde edities, zoals bijvoorbeeld Wereldgeschiedenis (een werk met internationale allures) of Besluiten tot beleid (van de hand van politicoloog Carl Devos en zijn team). Bij de nieuwe handboeken verwelkomen wij vooral de Inlei-ding in de Nieuwgriekse literatuur. Voor het eerst in 90 jaar verschijnt een Nederlandstalig overzichtswerk over dit onderwerp. Het handige boekje Een leraar voor een lege klas biedt dan weer een houvast voor communicatie in het onderwijs.

Academia Press besteedt ook veel aandacht aan belang-rijke maatschappelijke thema’s. Deze invalshoek weer-spiegelt zich ook dit voorjaar. We denken aan titels met onderwerpen als jongeren en internet (Kids online), omgaan met druggebruik (ECCAM-rapport), de onder-wijssituatie in Irak (Beyond Educide), de diamant-problematiek in de derde wereld (A Farmer’s Best Friend) en persvrijheid (De lange schaduw van de grondwetgever).

Cultuur vinden we terug in het onderzoek naar de ver-taling, promotie en receptie van het werk van Arnon Grunberg in enkele Europese landen (Ieder zijn eigen Arnon Grunberg, in de GINKGO-reeks), maar ook in het unieke architectuurhistorische overzichtswerk over de Koninklijke Bibliotheek in Brussel (Bouwen voor de natie).

Tot slot: bijzonder opmerkelijk is ook de tweede druk van het boek (On)draaglijk lijden. Het was even afwach-ten of de moedige getuigenissen van 26 mensen over het lijden dat zij ondervinden door het syndroom van Asperger goed zou worden onthaald. Duidelijk is dit boek voor heel wat mensen een steun in de rug. Het stemt ons tevreden dat Academia Press daartoe kan bijdragen.

P. LaroyUitgever-uitgeefdirecteur Academia Press

Academia Press Wetenschappelijke UitgeverijEekhout 29000 GentTel. 09/233 80 88 Fax 09/233 14 [email protected] www.academiapress.be

Peter Laroy, [email protected]

Dr. Pieter Borghart, Academic Acquisitions [email protected]

Marijke Vansteenkiste, Assistent-uitgever – Consultant Educatieve [email protected]

Mieke Dhulst, [email protected]

Elise Broeders, Office [email protected]

Verdeling in BelgieJ. Story-Scientia nv Wetenschappelijke BoekhandelSint-Kwintensberg 879000 GentTel. 09/225 57 57 Fax 09/233 14 [email protected] www.story.be

Verdeling in NederlandEf & Ef Media Postbus 404 3500 AK Utrecht [email protected]

Internationale verdeling (Engelstalige titels)UPNE – University Press of New Englandwww.upne.com

Academia Press is lid van de Vlaamse Uitgeversvereniging (VUV) en de Association of Learned and Professional Society Publishers (ALPSP).Academia Press is Associate Member van de Association of European University Presses (AEUP).Academia Press is via het GINKGO-label partner van het GPRC-keurmerk (Guaranteed Peer Reviewed Content), erkend door het VABB-SHW.

De informatie en prijzen in deze catalogus zijn bijgewerkt tot 1 maart 2012. Alle gegevens en prijzen onder voorbehoud, wijzigingen mogelijk. Voor de meest actuele titel- en prijsinformatie zie www.academiapress.be

Deelcatalogi 2011-2012 van Academia Press (Academische en Wetenschappelijke Uitgaven, Handboeken Hoger onderwijs, Professional en Algemeen) worden op verzoek toegestuurd of zijn te bekijken op www.academiapress.be.

Coverillustratie: Chinees paviljoen op de Frankfurter Buchmesse 2009.

(©Boris Roessler/Imageglobe)

Page 4: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 20122

Handboeken Hoger Onderwijs

De auteurs van deze handboeken zijn zelf docent in hogeschool of universiteit. De inhoud van deze publicaties is bijgevolg heel herkenbaar en bruikbaar voor de student. Academia Press streeft ook naar actuele handboeken: een aanzienlijk deel van dit fonds wordt jaarlijks of tweejaarlijks hernieuwd.

Communicatie(wetenschap)

Media en ethiek

Dirk Verhofstadt

Nieuw – februari 2012

ISBN 978 90 382 1909 7 294 p. – € 15,00

Dit handboek focust op de normatieve ethiek: er wordt op zoek gegaan naar de morele basisprincipes die bepalen wat goed en wat kwaad is. Deze basisprincipes worden getoetst aan het functioneren van de media. Media-ethiek is een vorm van toe-gepaste ethiek waarbij de gebeurtenissen en probleemsituaties binnen de media geanalyseerd en beoordeeld worden aan de hand van die morele basisprincipes. In dit handboek gaat het dus niet over meta-ethiek (waar komen ethische principes vandaan) of descriptieve ethiek (waarom handelen mensen op moreel vlak op deze of gene manier), maar over de manier waarop de media al dan niet ethisch correct handelen.

Geschiedenis

een geschiedenis van belgië

Bruno De Wever, Gita Deneckere, Tom De Paepe

verschijNt april 2012

ISBN 978 90 382 1897 7 ca. 220 p. – ca. € 22

België staat op een chaotisch, veelarmig kruispunt dat men ook in andere natiestaten ziet opdoemen. Het kan geen kwaad om even terug te kijken naar de weg die het land intussen heeft afgelegd. De drie traditionele breuklijnen die historici hanteren als het over België gaat (de levensbeschouwelijke, de sociaal-economische en de communautaire) worden aangevuld met de ‘ecologische’ en de ‘etnische’ breuklijn. Die zijn op hun beurt ten dele het gevolg van een globalisering waar dit land zeker niet aan ontsnapt. Een vernieuwend handboek over de geschiede-nis van België (1830 -1945), rijkelijk geïllustreerd en didactisch onderbouwd.

wereldgeschiedenis een inleiding

Eric Vanhaute

tweede herzieNe druk – februari 2012

ISBN 978 90 382 1898 4 229 p. – € 22,00

De auteur stelt in dit boek de grote vragen in de wereldgeschiedenis, en bij uitbreiding in de wereld van van-daag. Hoe groeit de mens uit van een bedreigde tot de meest succesvolle soort? Hoe geeft de natuur de men-selijke geschiedenis mee vorm? Hoe geven landbouwsamenlevingen de menselijke geschiedenis een nieuwe wending? Hoe organiseert de mens zich in steeds complexere bestuurs-systemen? Hoe ontwikkelt de mens nieuwe religieuze en culturele zinge-vingspatronen? Hoe lopen tijdens de voorbije eeuwen de trajecten van het ‘Westen’ en de rest van de wereld uit elkaar? Hoe wordt tegelijkertijd de wereld steeds globaler? Hoe wordt die wereld getekend door divergerende patronen van rijkdom, armoede en ongelijkheid? Een boeiend verhaal, compact beschreven.

hedendaagse economische geschiedenis van belgië een inleiding

tweede herzieNe druk – februari 2012

Anne Grauwels, Frank Caestecker, Dirk Luyten, Peter Scholliers & Eric Vanhaute

ISBN 978 90 382 1894 6 188 p. – € 22,55

Dit handboek economische geschiedenis is bestemd voor stu-denten in het hoger (bedrijfseconomisch) onderwijs. Na een inleiding tot de basisprincipes van de historische wetenschap concentreren de auteurs zich op de economische geschiedenis van België in de 19de en 20ste eeuw. Het boek is opgebouwd rond thema’s als de industriële revolutie, het alledaagse leven en wer-ken in het industriële België, de consumptie en levensstandaard en de sociale regulering en sociale organisatie.

Page 5: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 2012

Handboeken Hoger Onderwijs

3

ICT

adobe photoshop cs5 – Module 2

Albert Degryse, An Degryse & Annette Philips

Nieuw – februari 2012

ISBN 978 90 382 1906 6 161 p. – € 15,00

Deze Photoshop-reeks bestaat uit vier delen en is stapsge-wijs opgebouwd. Begin 2012 verscheen Module 2, gewijd aan beeld- en kleurcorrecties, het gebruik van paden, digitaliseren en bestandsformaten en het corrigeren en bewerken van afbeeldin-gen. Bevat oefeningen om de kennis te toetsen en te verfijnen.

Politicologie

besluiten tot beleid inleiding in de politieke besluitvormingstheorie

Carl Devos, Steven Lannoo, Kasper Ossenblok, Jan Rommel & Hilde Van Liefferinge

Nieuw – februari 2012

ISBN 978 90 382 1895 3 297 p. – € 29,50

Dit inleidend handboek brengt de voornaamste invalshoeken, benaderingen en theorieën voor de studie van politieke besluit-vorming samen. Vanuit een inter-disciplinaire benadering worden theorieën en modellen uit de inter nationale literatuur geci-teerd en vermeld. Politieke be-slissingen zijn belangrijk maar ook complex. Een uitgebreid theoretisch referentiekader is dus van belang.

Psychologie en pedagogiek

een leraar voor een lege klas handelingsoriëntaties voor educatieve interactie en communicatie

Jordi Casteleyn & André Mottart

Nieuw – februari 2012

ISBN 978 90 382 1896 0 125 p. – € 15,00

Communicatie hangt samen met de persoonlijkheid en de professionele identiteit van de professional en de institutionele context waarbinnen gewerkt wordt. Voor leraren en opvoeders is dat niet anders. Meer nog, communicatie is het vehikel waarlangs kennis en ervaring wor-den overgedragen. Hierin spelen taal en beelden een cruciale rol. In de complexe realiteit van het lesgeven en opvoeden gebeurt die communicatie vanuit verschillende actoren en vanuit verschillende perspectieven. In dit handboek komen achtereenvolgens de lesgever/opvoeder als pedagoog, toegepast linguïst, psycholoog, manager, visueel ontwerper en – last but not least – als lesgever/opvoeder aan bod.

Onderzoekscompetent in de klas praktische gids voor de vakken biologie, chemie en fysica in het secundair onderwijs

Katrien Strubbe, Binke D’Haese, John De Poorter & Hans Vanhoe

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1917 2 100 p. – € 10,00

Deze gids vertaalt het abstracte concept ‘onderzoekscom-petentie’ naar praktische hulpmiddelen voor de leerkrachten wetenschappen in het secundair onderwijs. In een inleidend hoofdstuk wordt het begrip onderzoekscompetentie theore-tisch gekaderd. Vervolgens komen algemene (onderzoeksvraag, reflectie,...) en specifieke (plannen, observeren, meten, structu-reren,...) onderzoeksvaardigheden aan bod. Enkele uitgewerkte werkvormen vormen de kern van het verhaal: onderwijsleerge-sprek, demonstratieproef, leerlingenproef, vraagstukken, theore-tische analyses en cartoons.

Uw studiemateriaal als handboek?

Dat kan!

Contacteer ons vrijblijvend

Page 6: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 2012

Handboeken Hoger Onderwijs

4

Talen en (ver)taalwetenschap

inleiding in de Nieuwgriekse literatuur van de 12de tot de 21ste eeuw

Pieter Borghart

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1893 9 315 p. – € 23,00

Dit overzichtswerk is de eerste Nieuwgriekse literatuurgeschiede-nis in het Nederlandse taalgebied in meer dan 90 jaar. Het boek vangt aan met de Middelgriekse literatuur uit de 12de tot de 14de eeuw, behan-delt vervolgens een aantal vroeg-moderne (renaissance, Verlichting) en moderne (romantiek, realisme, modernisme) cultuurhistorische of literaire periodes, om af te sluiten met een bespreking van de postmo-derne literatuur uit het hedendaagse Griekenland. Aan de hand van een selectie van representatieve fragmenten krijgt de lezer een persoonlijk overzicht van de Nieuwgriekse literatuur vanaf haar ontstaan tot op heden.

Manual de expresión escrita en español libro de actividades para estudiantes anglófonos (b2-c1)

Patrick Goethals (coord.), Carine De Groote, Renata Enghels, Jasper Vandenberghe & Ana Ibáñez Moreno

Nieuw – Maart 2012

978 90 382 1908 0 329 p. – € 24,00

Met dit handboek Spaanse schrijfvaardigheid leren Engelstalige studenten hoe ze Spaanse teksten moeten opstellen. Realistische voorbeelden verduidelijken de schrijftechnieken. Bij dit oefen-boek hoort ook een theorieboek, dat reeds eerder verscheen.

Techniek en technologie

betonbouw deel 1: Grondbegrippen en courante gevallen

Jan Ritzen & Robert Smet

herzieNe editie – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1885 4 256 p. – € 30,00

In deze onmisbare reeks voor wie met berekenen, dimensioneren en constructie van beton te maken heeft, verschijnt het eerste deel in een aangepaste versie met de nieuwste normering. Reken-voorbeelden illustreren de theorie. Het boek bevat een cd-rom met een gebruiksvriendelijk programma dat berekeningen op het scherm brengt maar toch de theoretische achtergrond behoudt.

systeemanalyse in 8 domeinen

Mark Van Paemel

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1918 9 185 p. – € 18,00

Wanneer een ingenieur technische systemen analyseert, stelt hij een mathematisch model op, niet alleen in het tijddomein, maar ook in het frequentiedomein (het spectrum), het laplace-domein (transferfuncties, polen en nulpunten) en het z-domein (voor tijddiscrete systemen). Hiervoor worden wiskundige transfor-maties gebruikt. Dit boek legt uit hoe men tot deze wiskundige formules komt, en hoe deze formules kunnen worden gebruikt om belangrijke eigenschappen van een systeem af te leiden.

electronic power control: vol. 2 electronic Motor control

Jean Pollefliet

Nieuw – april 2012

ISBN 978 90 382 1911 0 396 p. – € 30,00

Vermogenselektronica speelt een belangrijke rol in het dage-lijkse leven. In de grote verscheidenheid aan elektrische appa-ratuur die wij tegenwoordig zo vanzelfsprekend vinden, schuilt meestal vermogenselektronica. Bijna onbewust zijn veel nieuwe applicaties zoals computers, mobiele telefoons en draagbare multimedia binnen ieders handbereik gekomen. Engelstalige editie van een standaardwerk.

Wiskunde, statistiek en wetenschap

bivariate en Multivariate statistiek met r een Openleerpakket

Sven De Maeyer, Liesje Coertjens & Jan Ardies

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1912 7 433 p. – € 38,00

Statistiek vormt een krachtig instru-ment om mens- en maatschappij-wetenschappelijke problemen te be-grijpen. Toch heerst bij veel studenten angst voor cijfers. Dit werk introdu-ceert de meest gangbare bivariate en multivariate analysetechnieken in de mens- en maatschappijwetenschap-pen aan de hand van het software-pakket R.

Page 7: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 2012 5

Academische en wetenschappelijke uitgaven

De titels in deze rubriek zijn het resultaat van vaak baanbrekend onderzoek. Deze publicaties vormen de neerslag van doctoraatsonderzoek, projectonderzoek, wetenschappelijke symposia, enz. In deze categorie horen ook de ‘peer reviewed’ monografieën die het GINKGO-label of het GPRC-keurmerk krijgen.

GINKGO (GPRC)

ieder zijn eigen arnon Grunberg vertaling, promotie en receptie in italië, spanje, catalonië, portugal en roemenië

Dolores Ross, Arie Pos & Marleen Mertens (red.)

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1904 2 267 p. – € 22,00

De bundel documenteert op een vergelijkende manier de vrijwel syn-chrone dynamiek van vertaling, pro-motie en receptie van het werk van Arnon Grunberg in vijf samenhan-gende taalgebieden gedurende de periode 1996-2009. Hierbij is geko-zen voor een interdisciplinaire aan-pak waarbij literatuur- en vertaalso-ciologische factoren gecombineerd worden met inzichten uit de ver-taal-, literatuur- en boekwetenschap. Dit is tegelijkertijd het derde deel in de reeks Lage Landen Studies.

Communicatie(wetenschap)

kids online kansen en risico’s van kinderen en jongeren op het internet

Leen d’Haenens & Sofie Vandoninck (red.)

Nieuw – februari 2012

ISBN 978 90 382 1901 1 198 p. – € 21,00

Het internet biedt kinderen en jon-geren heel wat kansen en mogelijk-heden: als bron van informatie en hulpmiddel bij hun huiswerk, om in contact te blijven met vrienden dicht-bij of veraf, of louter ter ontspanning. Kinderen en jongeren blijven echter niet gevrijwaard van de donkere kant van de internetwereld (schokkende beelden, cyberpesten, misbruik van persoonlijke gegevens,…). In dit boek gaan onderzoekers na met welke

online risico’s kinderen in contact komen, bij welke kinderen die risico’s ook daadwerkelijk resulteren in negatieve ervaringen, en hoe zij hierop reageren. Bevat onderzoeksdata in het kader van het EU Kids Online-onderzoeksproject, waarbij meer dan 25.000 kinderen en jongeren werden bevraagd.

Criminologie

YilcaN Yield of illicit indoor cannabis plantations

Wouter Vanhove, Patrick Van Damme, Tim Surmont, Laurens Van Puyenbroeck & Brice De Ruyver

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1913 4 138 p. – € 11,50

De Belgische justitie merkt de jongste jaren een aanzienlijke stij-ging in het aantal in beslag genomen indoor cannabisplantages. De veroordeling van de daders is gebaseerd op de (grote) winsten die met de cannabisteelt en -handel gepaard gaan, maar de justi-tiële autoriteiten hanteren hiervoor verouderde cijfers. Onder-zoekers formuleren in dit boek een aantal aanbevelingen voor respectievelijk politie en justitie, die deze onderzoeksresultaten bij toekomstige opsporing en vervolging kunnen gebruiken.

crisisopvang voor middelengebruikers in belgië een formele evaluatie en aanbevelingen voor een duurzaam beleid

Ronny Bruffaerts, Koen Demyttenaere, Guido Van Hal & Wouter Vanderplasschen

Nieuw – NOveMber 2011

ISBN 978 90 382 1879 3 290 p. – € 16,50

Spoedgevallendiensten en crisiscentra spelen een belangrijke rol in het verstrekken van eerste hulp aan personen met mid-delengebonden problemen. Case management is vooral werk-zaam om alcohol- en druggebruikers in contact te brengen met de hulp- en dienstverlening die ze nodig hebben op verschil-lende leefgebieden. De in dit boek beschreven studie, Evalu-atie van Crisis en Case Management (ECCAM), betreft een formele evaluatie van twee specifieke crisisprogramma’s voor middelgebonden problemen in België. De auteurs presen-teren beleidsvoorstellen voor een duurzaam crisisbeleid voor patiënten met middelgebonden problemen in België, rekening houdend met een aantal gezondheidseconomische realiteiten en beperkingen.

Page 8: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 2012

Academische en wetenschappelijke uitgaven

6

Internationale politiek en geschiedenis

beyond educide sanctions, Occupation and the struggle for higher education in iraq

Dirk Adriaensens, Ward Treunen, Sami Zemni, Christopher Parker & Lieven De Cauter (ed.)

Nieuw – februari 2012

ISBN 978 90 382 1886 1 200 p. – € 9,00

Het eens zo hoogwaardige Iraakse (hoger) onderwijssysteem is door de oorlog en de bezetting zo goed als verdwenen. Op een bijeenkomst in maart 2011 brachten onderzoekers de situatie in kaart en onderzochten zij of er sprake kan zijn van een zoge-naamde ‘educide’ (samentrekking van ‘education’ en ‘genocide’). De resulta-ten van deze studie zijn nu gebundeld in dit boek. Engelstalige en Arabische publicatie

egmont papersDe Egmont Papers zijn het resultaat van origineel onderzoek verricht in het kader van het Koninklijk Instituut voor Internati-onale Betrekkingen, een onafhankelijke denktank en forum voor conferenties en debatten.

an arab springboard for eu foreign policy? egmont paper 54

Sven Biscop, Rosa Balfour & Michael Emerson (eds.)

Nieuw – februari 2012

ISBN 978 90 382 1905 9 93 p. – € 6,00

the reform of the eu courts. the Need of a Management approach egmont paper 53

Franklink Dehousse & Mathilde Rouland

Nieuw – februari 2012

ISBN 978 90 382 1910 3 32 p. – € 4,00

a farmer’s best friend? artisanal diamond Mining and rural change in west and central africa

Steven Van Bockstael & Koen Vlassenroot (ed.)

Nieuw – februari 2012

ISBN 978 90 382 1891 5 140 p. – € 12,00

Dit boek bevat onderzoeksresultaten in het kader van het door de Belgische overheid gefinancierde project Artisanal Dia-mond Mining Project. Een inleidend hoofdstuk bevat een stand van zaken en schetst alle facetten van de problematiek. Vervolgens komen in aparte hoofdstukken vier cases aan bod: Congo, Kameroen, Ghana en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het geheel wordt afgerond met een aantal aanbevelingen en bedenkingen. Engelstalige publicatie.

Literatuur- en cultuurwetenschap

receptions of antiquity

Jan Nelis (red.)

Nieuw – deceMber 2011

ISBN 978 90 382 1883 0 372 p. – € 20,00

Dit liber amicorum, samengesteld naar aanleiding van het eme-ritaat van Freddy Decreus, geeft een idee van de veelzijdigheid van de nawerking van de klassieke cultuur in verschillende tijd-vakken en (academische) disciplines. Als dusdanig weerspiegelt het de kritische, niet-dogmatische, interdisciplinaire aanpak van de oudheidkunde die ook Freddy Decreus zelf doorheen zijn carrière steeds heeft voorgestaan.

etty hillesum in discours

Ria van den Brandt & Klaas A.D. Smelik (red.)

Nieuw – jaNuari 2012

ISBN 978 90 382 1889 2 147 p. – € 18,00

Etty Hillesum vond in 1943 de dood in Auschwitz en kreeg bekendheid door de postume publicatie van haar dagboek. Deze studie besteedt aandacht aan ‘nieuwe vondsten’, zoals blocnotevelletjes, oude brie-ven, beschreven boekjes, losse aan-tekeningen en andere historische documenten. Het historische en literair-historische onderzoek gaat onverwijld door en draagt bij tot een meer wetenschappelijk verant-woord beeld van de persoon en haar geschriften. Ook andere thema’s en vragen zoals haar veron-dersteld martelaarschap, de verschillende aspecten van haar spiritualiteit en de Franstalige receptie van Hillesums nalaten-schap komen aan bod.

Page 9: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 2012

Academische en wetenschappelijke uitgaven

7

Onderwijs

cultuuroverdracht en onderwijs in een multiculturele context

Christiane Timmerman, Noel Clyck & Barbara Segaert

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1903 5 237 p. – € 22,00

Hoewel ons onderwijssysteem bekend staat als één van de beste ter wereld, is de kloof tussen leerlingen die zeer goed en zeer slecht presteren groot. Het onderwijs vertrekt immers nog steeds van de idee dat de slaagkansen zullen verhogen wanneer men zich aanpast aan de dominante cultuur, maar die aanpak blijkt niet meer toereikend. De etnisch-culturele en sociaaleconomisch heterogene samenstelling van de school-populatie, zo leert deze studie, stelt nieuwe uitdagingen aan ons democratisch onderwijsproject.

Politiek en bestuur

N-va heruitgevonden? electorale winst en partijverandering

Pieter Moens

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1892 2 ca. 120 p. – ca. € 12,00

Nooit brulde de Vlaamse leeuw lui-der dan op 13 juni 2010. Met een ware monsteroverwinning plaatste N-VA zich die dag in het centrum van de Belgische politiek. De organi-satie van de partij barstte daarop uit haar voegen en onderging belang-rijke wijzigingen. Talloze nieuwe medewerkers stroomden binnen. In ijltempo werd een studiedienst uit de grond gestampt. Interne overleg-lijnen werden bijgestuurd. Hoe wer-den die aanpassingen doorgevoerd? Wie bepaalde hoe de vernieuwde N-VA eruit ging zien? Dit boek in de Demokritos-reeks geeft een unieke kijk op het wat, hoe en waarom van de aanpassingen in de partij.

liberale vakbond: contradictio in terminis? een onderzoek naar het profiel en de overtuigingen van de leden van aclvb

Steven Lannoo, Manu Mus, Carl Devos & Jean Faniel

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1915 8 220 p. – € 18,00 (Nederlandstalige versie)

ISBN 978 90 382 1916 5 222 p. – € 18,00 (Franstalige versie)

De Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België (ACLVB) is de kleinste van de drie representatieve interpro-fessionele werknemersorganisaties en ze werd in het verleden ook het minst bestudeerd. Dit boek is de neerslag van een uit-gebreid ledenonderzoek. Elk hoofdstuk diept een aspect van de vakbondsorganisatie en het ledenprofiel verder uit, vanuit een theoretisch onderbouwd perspectief. Het beeld dat zo ontstaat, is daarom niet enkel interessant voor wie meer over de ACLVB wil weten, maar voor iedereen die van dichtbij of veraf met de syndicale wereld te maken heeft.

Recht

de lange schaduw van de grondwetgever perswetgeving en persmisdrijven in belgië (1831-1914)

Bram Delbecke

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1869 4 531 p. – € 30,00

Toen de jonge Belgische natiestaat in 1831 een eigen grondwet kreeg, werd de volksjury opnieuw inge-voerd, niet alleen voor misdaden, maar ook voor politieke misdrijven en persmisdrijven. Het verhaal ach-ter deze laatste categorie, de pers-processen, is meer dan het relaas van de negentiende-eeuwse grenzen van de persvrijheid. Het beschrijft ook hoe een generatie ambitieuze jongeren in 1831 een staatsmodel uittekende op grond van haar eigen zelfbeeld, maar mettertijd pragmatisch met de grenzen van de persvrijheid moest schuiven om haar positie te kunnen hand-haven.

Page 10: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 2012

Academische en wetenschappelijke uitgaven

8

Sociaal werk

jeugdwerk en sociale uitsluiting de toegankelijkheidsdiscussie voorbij?

Tineke Van de Walle

Nieuw – februari 2012

ISBN 978 90 382 1865 6 290 p. – € 20,00

De titel van dit boek doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij iedereen die betrokken is bij het jeugdwerk in Vlaanderen. Het beeld van de ‘witte’, ‘middenklasse’ jeugdbeweging die aan-gesproken wordt op haar (on)toegankelijkheid is alvast niet onbekend. De zorgvuldig neergeschreven studie van het doen en laten van 5 jeugdwerkinitiatieven in een Gentse buurt doet twijfelen aan vermeende ‘best practices’ binnen het jeugdwerk en zelfs aan de belangrijkheid van het spel dat men jeugdwerk noemt. Een uitdagend boek voor geëngageerde jeugdwerkers… en sociaal werkers.

Talen en (ver)taalwetenschap

Oneindige verhalen hoe canonwerken voortleven in de jeugdliteratuur

Sylvie Geerts & Sara Van den Bossche (red.)

Nieuw – deceMber 2011

ISBN 978 90 382 1875 5 76 p. – € 10,00

Deze nieuwe uitgave in de reeks Spieghel Historiael bundelt een aantal thematische bijdragen over de manier waarop de lite-raire canon voortleeft in jeugdliteratuur. Na een theoretische inleiding volgen een aantal cases, waarin onder meer de figuur van de historische Robin Hood aan bod komt.

the structure of the lexicon incorporating a cognitive approach in the tcM lexicon, with applications to lexicography, terminology and translation

Marcel Thelen

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1826 7 442 p. – Ca. € 30,00

Dit boek is een gegronde poging om de syntactisch georiën-teerde benadering van het lexicon volgens het TCM-model (Two-Cycle Model of Grammar) te combineren met meer hedendaagse cognitieve benaderingen zoals die ontwikkeld worden binnen de Cognitive Grammar. Ondanks een aantal moeilijkheden levert deze eclectische benadering verrassende resultaten op.

Zelf een idee voor een boek?

Contacteer ons!

Page 11: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 2012 9

Algemeen en professioneel

De auteurs van de titels in deze rubriek zijn stuk voor stuk experts in hun vakgebied. Academia Press publiceert deze werkinstrumenten en naslagwerken die hun nut bewijzen voor de therapeut, de hulpverlener, de onderwijsbegeleider, de manager, enz.

Architectuur

bouwen voor de natie de albertina op de brusselse kunstberg als monumentaal totaalproject

Hannes Pieters

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1899 1 329 p. – € 27,00

De Koninklijke Albert I-Bibliotheek is een van de meest intrigerende 20ste-eeuwse overheidsgebouwen van de Belgische hoofdstad. Het indrukwekkende complex, ontwor-pen en uitgevoerd door de archi-tecten Maurice Houyoux en Roland Delers, maakt deel uit van het gro-tere stedenbouwkundige geheel van de Kunstberg naar een ontwerp van Jules Ghobert. Aan de hand van uit-voerig archiefonderzoek en gesprek-ken met ontwerpers biedt dit boek de eerste diepgravende analyse van de ontstaans- en bouw-geschiedenis van dit markante architectuurcomplex.

Gezondheidszorg

handboek psychofarmacotherapie

Michel Dierick, Stephan Claes, André De Nayer, Paul Cosyns, Eric Constant & Daniel Souery (red.)

Nieuw – Maart 2012

ISBN 978 90 382 1858 8 619 p. – € 50.00

Deze derde editie van het Hand-boek Psychofarmacotherapie bevat een grondige herziening van de bestaande data en aanvulling met meer recente wetenschappelijke gegevens en aanbevelingen. Naast evidence based literatuur, wordt ook gekeken naar eigen opinies of standpunten berustend op indivi-duele ervaring (expert opinion). Met nieuwe hoofdstukken over de farmacologische benadering van

ADHD en autisme, de ethiek van het voorschrijven, de toe-komstperspectieven van de farmacogenetica, het interprete-ren van onderzoek- en studieresultaten en een kort historisch overzicht van deze nog relatief jonge discipline.

Gezondheidsgids kinderen

Jef Casneuf

Nieuw – april 2012

ISBN 978 90 382 1456 6 355 p. – € 25,00

In deze praktische gezondheidsgids voor kinderen staat in de eerste plaats preventie centraal. Hoe gedragen ouders zich het best tijdens de zwangerschap? Welke voeding hebben baby, peu-ter en kleuter nodig? Wat betekent hygiëne voor de peuter? Waarop letten bij de ontwikkeling van het jonge kind? In een tweede gedeelte behandelt dokter Casneuf de problemen die zich toch kunnen stellen. Wat te doen bij ziekte? Welke ont-wikkelingsproblemen kunnen zich stellen? Hoe reageren bij een ongeval? Een aantal praktische voorbeelden en veel gestelde vragen maken het werk compleet. Tiende geactualiseerde editie van dit werk dat zichzelf reeds meer dan 40 jaar bewijst.

boek voor vaders de handleiding voor jonge vaders tijdens de zwangerschap, bij de geboorte en gedurende de eerste drie levensjaren van hun kind

Claudine Crommar

Nieuw – deceMber 2011

ISBN 978 90 382 1862 5 228 p. – € 22,00

Dit boek gaat over de rol van de toekomstige vader tijdens de zwangerschap, de wijze waarop hij bij de bevalling aanwezig kan zijn voor de moeder en voor zijn kind en wat dat allemaal bij hem teweeg kan brengen. Dit boek geeft geen tips zoals we veelal in boeken over baby’s vinden, maar het geeft inzichten in de ontwikkeling van de baby en het jonge kind waardoor vele zaken duidelijker en verstaanbaarder worden voor de jonge ouders. De auteur gaat ervan uit dat de ouders het best geplaatst zijn om te weten wat goed is voor hun kind, en dat ze nood hebben aan informatie die hen helpt om de situaties die ze meemaken te begrijpen.

Page 12: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 2012

Algemeen en professioneel

10

(On)draaglijk lijden de pijn van het anders-zijn. 26 mensen getuigen

Lieve Thienpont (red.)

tweede druk – jaNuari 2012

ISBN 978 90 382 1838 0 273 p. – € 24,00

In dit boek getuigen 26 mensen over de pijn van het anders-zijn. Op een authentieke, eerlijke en zeer kwetsbare manier lichten zij een tipje van de sluier van het (on)draaglijk lijden dat mede wordt veroorzaakt door het syn-droom van Asperger. Met deze getuigenissen hopen de auteurs en de redactieleden tegemoet te komen aan de vraag van Anna die in 2010 overleed met behulp van euthanasie. Anna vroeg om meer begrip voor het (on)draaglijke van psychisch lijden en om meer begrip voor de doodswens die daaraan gekoppeld is. Tweede druk.

de vasculaire fasciatherapie en de pulsologie Methode danis bois

Nadine Quéré

Nieuw – april 2012

ISBN 978 90 382 1919 6 ca. 150 p. – ca. € 20,00

De pulsologie heeft binnen de manuele therapie nog altijd iets mysterieus. In dit boek ontsluiert Nadine Quéré de geheimen en de troeven ervan, door enerzijds de gedrevenheid van een onderzoeker en het pragmatisme van de ervaren therapeut te combineren. Om het werk praktisch inzetbaar te maken, zijn er duidelijke anatomische illustraties en goede uiteenzettingen over alle bilans, aanwijzingen en technieken. Dit werk is bestemd voor iedere practicus die zich wenst te verdiepen in de manuele benadering van het lichaam, inclusief de vasculaire dimensie.

Cultuur

passages Overgangsrituelen van hier en elders, getoond en verteld

Charlotte De Kock, Stefanie Devloo, Christian Van Kerckhove & Eva Vens

Nieuw – NOveMber 2011

ISBN 978 90 382 1860 1 122 p. – € 15,00

Passages is een boek vol levensverhalen, verteld door mensen die leven in een tussenwereld: een wereld tussen ginder en hier. In hun gedachten en herinneringen leven ze ‘ginder’: het land, de stad, de buurt, de familie waarin ze geboren zijn. Na hun pas-sage leven ze ‘hier’. Een ‘hier’ dat eerst wordt ervaren als onbe-kend en bevreemdend. Langzaamaan leren zij het ginder en het hier, het verleden en het heden, de eigen cultuur en die nieuwe ‘vreemde’ cultuur min of meer op elkaar af te stemmen. Levens-verhalen die in volle openheid vertellen hoe ‘ginder’ en ‘hier’ die belangrijke momenten in een mensenleven worden gevierd: geboorte, puberteit, huwelijk en dood. Overgangsmomenten die het leven van een persoon, een familie, een levensbeschouwing, een godsdienst, zelfs een cultuur markeren.

sprookjes en filookjes filosoferen over sprookjes

Nieuw – jaNuari 2012

ISBN 978 90 382 1900 4 103 p. – € 16,00

Sprookjes zijn al eeuwenoud en blijven mensen boeien. Ze nemen ons even mee naar een wereld waar de verwondering hoogtij viert en magie aan de bomen groeit. De bedenkers van de Sprookjesacademie onder-zoeken, naast de verschil-lende interpretaties die al rond sprookjes bestaan, hoe sprookjes kunnen worden ingezet om het filosofisch denken bij kinderen te stimuleren. Klassieke sprookjes worden in het laboratorium onderzocht op hun filosofisch potentieel, maar ook vernieuwende brouw-sels zoals creatieve sprookjes, themasprookjes en filosofische sprookjes worden tevoorschijn getoverd. Het filookje of het filosofisch sprookje wordt daarbij extra in de verf gezet. Een boek boordevol tips en inspiratie.

Page 13: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 2012 11

Tijdschriften en jaarboeken

ethiek en Maatschappij Ethiek en waardenonderzoek genieten grote belangstelling van wetenschappers uit verschillende disciplines en van geïnteres-seerden in diverse vakgebieden. Dit multidisciplinair vaktijd-schrift stelt waardenonderzoek en onderzoek naar de ethische dimensie van maatschappelijke praktijken centraal. Ethiek en Maatschappij bevat discussies en commentaren maar ook een uitgebreide boekenrubriek met recente literatuur uit diverse vakgebieden. Verschijnt vier keer per jaar.

psychologica belgicaPsychologica Belgica is het officiële tijdschrift van de Belgian Association for Psychological Sciences. De Vereniging groepeert allen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van de psycholo-gische wetenschappen en hun toepassingen in België. Verschijnt viermaal per jaar.

phrasisPhrasis is een wetenschappelijk tijdschrift dat zich toelegt op de studie van de Nederlandse, Franse, Engelse, Duitse, Spaanse, Italiaanse, Latijnse, (Oud- en Nieuw-) Griekse en Scandinavische talen en literaturen. Jaarlijks verschijnen een letterkundig en een taalkundig nummer rond een bepaald thema.

innovations in incidence Geometry Internationaal wetenschappelijk tijdschrift voortkomend uit de onderzoeksgroep Incidence Geometry van de Gentse Univer-siteit. Het publiceert zorgvuldig geselecteerde originele onder-zoekspapers van de hoogste kwaliteit over alle aspecten van incidentiemeetkunde. Verschijnt twee keer per jaar.

tetradio Dit is het jaarboek van het Griekenlandcentrum van de UGent. U vindt er de uitgebreide schriftelijke neerslag in van alle mani-festaties die gedurende het voorbije werkjaar werden georga-niseerd. Daarnaast zijn er ook essays en boekbesprekingen in opgenomen. Verschijnt een keer per jaar.

studia diplomaticaStudia Diplomatica. The Brussels Journal of Interna-tional Relations is een volledig peer reviewed tijdschrift. Het biedt een driemaandelijks forum voor vernieuwend onderzoek in het domein van de internationale relaties en de diplomatie, waarbij inzichten en expertise van academici, denktanken en diplomaten wereldwijd worden bijeengebracht.

hMGOGHet tijdschrift Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis & Oudheidkunde te Gent publiceert recent onderzoek over de geschiedenis, kunst- en architectuurgeschie-denis, archeologie en oudheidkunde van Gent. In die zin vormt het een brugfunctie tussen academisch onderzoek, de Gentse erfgoedsector en het grote publiek.

eighteenth-century poetryEighteenth-Century Poetry aims to fill a niche among journals of eighteenth-century English literature and culture and seeks to publish excellent and innovative studies of the poetry of the long eighteenth century and its contexts.

wetenschappelijke tijdingenWetenschappelijke Tijdingen is een historisch tijdschrift dat zich toelegt op de geschiedenis van de Vlaamse Beweging. Niet enkel de traditionele geschiedschrijving staat centraal. Ook literatuur-geschiedenis of nieuwe methodologische invalshoeken komen nu aan bod. Academia Press heeft met het ADVN (Archief-, Documentatie- en Onderzoekscentrum voor het Vlaams-natio-nalisme) een samenwerkingsverband om het tijdschrift in brede wetenschappelijke kring verder te promoten.

Page 14: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Catalogus voorjaar 201212

Bezoek onze website

www.academiapress.be

volg ons op Twitter @AcademiaPress

Page 15: Voorjaarscatalogus 2012
Page 16: Voorjaarscatalogus 2012

Academia Press Wetenschappelijke Uitgeverij

voorjaar 2012

Academia Press Wetenschappelijke UitgeverijEekhout 2B-9000 GentTel. 09 233 80 88 Fax 09 233 14 [email protected] www.academiapress.be