Vicrea magazine 3, okt 2014

28
Oktober 2014 - Jaargang 2 - Nummer 1 MAGAZINE Geo-IT volop kansen steeds meer data, steeds meer groei Decentralisatie Zorgen is vooruitzien, zorgbehoefte in kaart brengen Gemeente Bergen op Zoom focust op efficiency met stroomlijn Open data Goede keuzes maken

description

 

Transcript of Vicrea magazine 3, okt 2014

Page 1: Vicrea magazine 3, okt 2014

Oktober 2014 - Jaargang 2 - Nummer 1

MAG

AZIN

E

Geo-IT volop

kansen steeds meer data, steeds

meer groei

DecentralisatieZorgen is vooruitzien, zorgbehoefte in kaart brengen

Gemeente Bergen op Zoom focust op efficiency met stroomlijn

Open data Goede keuzes maken

Page 2: Vicrea magazine 3, okt 2014

2 VICREA MAGAZINE

COLOFON

VOORWOORDVICREAOnze VIsie en CREAtiviteit maakt dat we niet zomaar een GEO-IT bedrijf zijn. Wij geloven en weten dat het beter, slimmer en efficiënter kan wanneer er maximaal gebruik wordt gemaakt van de kracht van geo-informatie. Door het leveren van Geo-IT oplossingen en gekwalificeerde professionals helpen wij organisaties bij het efficiënt uitvoeren van hun taken

ELKE LOCATIE EEN BRON VAN INFORMATIEGegevens van een object kunnen bijzonder verschillend zijn maar ze hebben allemaal een gemeenschappelijk kenmerk: een locatie. Ken je die locatie dan ken je de gegevens. Alles wat we van die locatie weten, leggen we eenduidig vast in één database, gesymboliseerd door een rode bol. In deze database is de locatie de grootste gemene deler van alle objectgegevens. De locatie brengt samenhang in en tussen onze systemen. Daarom is elke locatie een bron van informatie.

Gokken Is Simpeler. Lang heeft er rond GIS een zweem van complexiteit en ‘iets voor kartografen’

gehangen. Inmiddels heeft de gemiddelde burger meer ‘mapping power’ op zak dan de gemiddelde GEO af-deling van een overheidsorganisatie zo’n 30 jaar ge-leden had. Location based toepassingen zijn geen rocket science meer en de komende jaren zullen dan ook steeds vaker in het teken staan van oogsten van veel voordelen van een goed werkend stelsel van basisregis-traties. In dit Vicrea Magazine leest u ter inspiratie een aantal aansprekende voorbeelden van hoe organisaties gebruik maken van de mogelijkheden van geo technolo-gie. Dat dit steeds meer ‘main stream’ wordt zagen wij recent nog bij de gemeente Bergen op Zoom waar met Neuron Stroomlijn de hele organisatie nu de integrerende voordelen van Spatial IT beschikbaar heeft. Een speciaal introductieprogramma maakte veel enthousiaste reacties los. Hoeveel winst boek je door de reductie van enorm veel zoektijd?

Ook een interview met Ed Nijpels. Het wordt duidelijk dat hij, net als Vicrea, in kansen en mogelijkheden denkt. Vooral ook op terreinen waar niet direct aan GEO wordt gedacht, zoals de jeugdzorg.

Inbraakvoorspeller. In het verlengde van eerdere ont-wikkelingen van bijvoorbeeld de Live Monitor, hetgeen

ons de Computable award nominatie opleverde, is Vicrea nu bezig om in samenwerking met gemeente Haarlem de inbraakvoorspeller te ontwikkelen. Na het presenteren van gegevens in de kaart is het combineren van datasets om te komen tot nieuwe kennis de volgende stap waar de meerwaarde van Spatial IT tot concrete toepassingen leidt. Zoals het combineren van basisge-gevens van de gemeente in combinatie met operationele registraties van de po-litie om het vervolgens voor burgers weer een stap beter, lees veiliger, te maken.

De medewerkers van Vicrea hebben er plezier in de pu-blieke sector te helpen zich te verbeteren, ik wens u veel leesplezier en inspiratie toe met de verhalen in dit Vicrea magazine!

Kees RadstaakDirecteur Vicrea

Bezoekadres VicreaVanadiumweg 11k3812 PX Amersfoort

PostadresPostbus 1489 3800 BL AmersfoortTelefoon 033 460 40 80Fax 033 460 40 88www.vicrea.nl

HelpdeskTelefoon 033 460 40 90 [email protected]

EindredactieSuzanne van Tuijl

Met medewerking vanMarco BaarsSabine HagenaarsDaniël de KlerkHarmen TjeerdsmaFlip van der ValkHenk van der WerfAad van de Wijngaart

OntwerpDSGND, Den Haag

DrukCMediaOktober 2014

Vicrea magazine is een uitgave van Vicrea Solutions B.V.

Page 3: Vicrea magazine 3, okt 2014

02

IN DEZE EDITIE VAN VICREA MAGAZINE

VICREA MAGAZINE 3

16

04 Jubileumjaar

Stilstaan bij 15 jaar Vicrea, 15 jaar Geo- IT

06 VISIE: Zorgen is vooruitzien

Toenemende zorgvraag hanteerbaar maken

12 Nieuwsberichten

Beknopt overzicht actualiteiten

14 RUBRIEK: De geo-specialist aan het woord

“Mind the gap please”

22 Baarn kiest voor moderne blik WOZ-waarde

WOZ en belastingproces geoptimaliseerd

24 Overzicht trainingen

Neuron Suite- , FME- en Oracle Spatial

25 RUBRIEK: Spatialisten op locatie

Gedetacheerd bij de klant

27 Locatie: geo-caching

Spoorzoeken met GPS

VGI-Support en Vicrea:

samen voor de klant

Om haar klanten optimaal van dienst te kunnen zijn werkt Vicrea nauw samen met een reeks van partners. 08

VISIE: Open Data,

keuzes maken

Elke overheidsorganisatie zal de ko-mende jaren steeds meer van haar data openbaar beschikbaar moeten stellen.

14

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM:

FOCUS OP EFFICIENCY MET

STROOMLIJN

Interne campagne wijst ambtenaren op de mogelijkheden. Wat betekent het gebruik van Neuron Stroomlijn voor een gemeente? Twee medewerkers van Bergen op Zoom geven een kijkje in de keuken.GEO IT: TOEN EN STRAKS

De basis voor Vicrea bij de start in 1999 was het Spatial IT-concept. Het is goed om te zien, aldus Vicrea-op-richter Gerard Hagen, dat dit concept nog steeds actueel is in 2014.

18

Interview Ed Nijpels

Interview met voorzitter van branche-organisatie GeoBusiness. Ed Nijpels laat zich uit over de ontwikkelingen in de geo-sector en ziet vooral veel kansen.

Page 4: Vicrea magazine 3, okt 2014

RUBRIEK

4 VICREA MAGAZINE

Een jubileumjaarEerder dit jaar vierde Vicrea haar 15-jarig jubileum. Samen met klanten stond Vicrea stil bij deze mijlpaal. Het thema ’Blik op de toekomst’ werd ingevuld door stil te staan bij trends en ontwikkelingen die nu en in de toekomst op ons afkomen: big data, mobile first, cloud. Maar ook de decentraliserende overheid, smart cities en flexibele arbeidsinzet. Dit alles vraagt om openheid, flexibiliteit en duurzaamheid.

Samen vooruitkijken: waar staat U over 15 jaar?Hoe leuk het ook is om stil te staan bij een jubileum, Vicrea kijkt graag vooruit. Dat doen we samen met onze klanten. Graag horen we hoe we nóg beter kunnen worden. Daarnaast zijn wij benieuwd naar de ambities en prioriteiten van onze klanten. Waar wilt ú staan over 15 jaar? En in welke mate krijgt u te maken met data-integratie en geo-IT-vraagstukken? Binnenkort benaderen we onze klanten dan ook voor een klantonderzoek. Uw bijdrage word enorm op prijs gesteld.

Page 5: Vicrea magazine 3, okt 2014

VICREA MAGAZINE 5

GERARD HAGENTimmerman: dat was het eerste beroep van Gerard Hagen. Maar al snel wilde hij iets waarin hij zijn creativiteit beter kwijt kon. Via avondstudie werd hij architect bij het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. Daar kwam hij in aanraking met iets heel nieuws: GDS, een ontwerpsysteem op de com-puter. Het was voor Hagen liefde op het eerste gezicht. Al snel was hij druk bezig om alles uit GDS te halen wat erin zat.In 1999 richtte hij Vicrea Solutions op: de afkorting staat voor ‘visie en cre-ativiteit’. Toen hij in 2011 het grootste deel van zijn aandeel in het bedrijf verkocht, telde Vicrea meer dan honderd medewerkers en ruim driehonderd klanten. Bij dat alles heeft GDS Hagen nooit losgelaten, want tegenwoordig gebruikt hij het om grafische kunst te maken. Hij exposeert in Artlavie, een virtuele galerie met werk van hemzelf en andere kunstenaars.

Spatial IT draait om informatie-sys-temen waarin ruimtelijke componen-ten een integraal onderdeel vormen van de informatie. Het adres is het bekendste voorbeeld van zo’n ruim-telijke component. De ruimtelijke informatie verschaft gebrui-kers sneller en beter inzicht: ze krijgen als het ware een extra ontsluiting van gegevens op basis van de locatie. Dit vertaalt zich naar voordelen als een grotere zicht-baarheid van bedrijven of organisa-ties, een betere ondersteuning van beslissingstrajecten en efficiënter werken. Sinds 1997 heeft Google dit principe met enorm succes toegepast in Maps: iedere internetter kent het en gebruikt het.Tegelijk is ruimtelijke informatie ook bij de overheid een hot topic geworden. De invoering van de au-thentieke Basisregistraties, WKPB en WABO, alsmede de vraag naar transparantie, veiligheid, fraudebe-strijding en administratieve lasten-verlichting zullen de overheid de komende jaren blijven dwingen tot

Dat is een realistische doelstelling, want door haar integrale benadering van informatievraagstukken heeft Vi-crea een bijzondere marktpositie. Ze onderscheidt zich van de grote mas-sa van algemene ICT-bedrijven door haar brede en diepgaande kennis van de kracht van de ruimtelijke dimen-sie. Ten opzichte van de traditionele Geo-bedrijven en -leveranciers heeft Vicrea een veel nadrukkelijker focus op het integreren van de adminis-tratieve gegevens met de ruimtelijke data. Daardoor bieden toepassingen van Vicrea meer functionaliteit en kunnen ze een bredere diversiteit aan omgevingen integreren en ontsluiten.

Google GlassIn mijn ogen loopt het succes van Vicrea parallel met de ontwikkeling van Google sinds 1997. Google richt zich op het grote publiek en probeert allerlei data aan locaties te koppelen. Daarbij werkt het wellicht voor ne-gentig procent correct. Vicrea heeft daarentegen op een vergelijkbare manier professionele informatiesys-temen gecreëerd, als betrouwbare instrumenten voor de werkprocessen van haar klanten. En nu de klanten gewend zijn aan het werken met Google, zullen ze steeds vaker vragen naar applicaties die nieuwe werkgebieden op een ruim-telijke manier kunnen benaderen. Devices zoals de smartphone, iPad en Google Glass wakkeren die behoefte aan. De vraag naar goed ingerichte basisregistraties met een ruimtelijke component zal in de nabije toekomst dus alleen maar toenemen. Het Spa-tial IT-concept leeft meer dan ooit te voren! ∙

Geo-IT: toen en straksVoor een innovatief bedrijf heb je een uniek idee nodig. De basis voor Vicrea bij de

start in 1999 was het Spatial IT-concept. Het is goed om te zien, aldus

Vicrea-oprichter Gerard Hagen, dat dit concept nog steeds actueel is in 2014.

aanzienlijke investeringen in haar in-formatiehuishouding. De druk op de begrotingen vereist echter oplossingen met een verant-woorde kosten-batenverhouding.

De plaats van VicreaOp het gebied van informatie-ont-sluiting en het inrichten van basisre-gistraties is Vicrea de afgelopen jaren een vooraanstaande speler gewor-den. Zowel qua marktaandeel als qua functionaliteit heeft het bedrijf nog steeds een enorme groeipotentie. De (door)ontwikkeling van producten voor gemeenten is echter vooral nog gericht op de vastgoedregistraties. Vicrea zal nadrukkelijker moeten kij-ken hoe nieuwe producten op basis van het Spatial IT-concept ontwikkeld kunnen worden om sectoren als zorg, sociale zekerheid en veiligheid te on-dersteunen.

Spatial IT leeft, meer dan ooit tevoren!

Page 6: Vicrea magazine 3, okt 2014

RUBRIEK

6 VICREA MAGAZINE

“HOUTEN MAPS”: ZORGBEHOEFTE IN KAART GEBRACHT

De Gemeente Houten is al jarenlang een tevreden gebruiker van Vicrea’s Neuron Suite. Ambtenaren en bestuurders kennen de raadpleegomgeving ervan, Neuron Stroomlijn, als ‘Houten Maps’: een stuk gereedschap waarmee ze snel en eenvoudig inzicht en overzicht kunnen krijgen van allerlei gegevens die de gemeente beheert.De komst van een nieuwe versie gaf aanleiding tot uitbreidingen. Naast de meer algemene modules zijn enkele thema’s uitgewerkt voor specifieke beleidsterreinen. Zo heeft Houten met Neuron GIS (het technologieplatform van de Neuron Suite) in beeld gebracht hoe de vergrijzing van de bevolking is verspreid over de gemeente. Op die manier kan men zien in welke wijken de komende jaren behoefte gaat ontstaan aan seniorenwoningen. Ook de bereikbaarheid van huisartsen, zorgcomplexen en dergelijke voor patiënten wordt zichtbaar.Daarnaast is er een ‘ruimtelijke agenda’ toegevoegd, die alle projecten in de buitenruimte in beeld brengt. Zo kunnen de beleidsmakers in één oogopslag signaleren wat er in bepaalde buurten gaat spelen, en of projecten elkaar niet in de weg zitten.

Zorgen is vooruitzien

TEKST DaniEl de Klerk | FOTOGRAFIE SHUTTERSTOCKVISIE

Page 7: Vicrea magazine 3, okt 2014

VICREA MAGAZINE 7

De decentralisatie van de

zorg biedt gemeenten niet

alleen kansen om de zorg

van nu beter te organise-

ren: met de juiste infor-

matie kunnen ze de toe-

komstige zorgvraag beter

hanteerbaar maken.

Zorgen is vooruitzien. Deze spreuk lijkt een paradox, want discussies over zorg gaan vaak over handen aan het bed in het hier en nu. Toch komt het belang van vooruitkijken naar de zorg van morgen krachtig naar voren bij een nadere bestudering van de de-centralisaties. Met deze decentralisa-ties wordt de versnipperde regie van de zorgdomeinen jeugdzorg, partici-patie en AWBZ ondergebracht bij één verantwoordelijk openbaar lichaam: de gemeente. Die moet de zorg goed-koper en beter gaan organiseren.Nu de drie domeinen onder één regie gebracht worden, wordt het moge-lijk om per gezin één plan te maken, wordt de onderlinge afstemming ver-beterd en is de uitvoering als het goed is effectiever. Maar daarbij draait het nog steeds om handen aan het bed, hier en nu. Multiproblematiek hangt echter vaak samen met de wijk, de opbouw van de leeftijdspiramide, sociale achtergronden en de aan- of afwezigheid van bepaalde voorzie-ningen. Dat biedt perspectief om de voedingsbodem die leidt tot bepaalde zorgproblematiek weg te nemen, of er tenminste slimmer op in te spelen.

Problemen voorkomenOm beleidskeuzes te kunnen maken inzake voorzieningen, moet een ge-meente(raad) inzicht hebben in de samenstelling van de gemeente en de wijkbehoeften. Zo zie je in bepaalde wijken voornamelijk gezinnen met eenzelfde sociale achtergrond en in andere voornamelijk veel ouderen. De zorgbehoefte verschilt enorm per wijk, en de benodigde voorzieningen ook. Toch is die wijksamenstelling geen statisch gegeven. Simpel ge-zegd: een ‘vergrijsde’ wijk gaat vroeg

of laat ‘verjongen’ – als er tenminste niet te veel seniorenwoningen staan. Beleidsmakers moeten rekening hou-den met al die factoren. Moet je in-vesteren in een speelotheek omdat er veel achterstandsgezinnen met multi-problematiek in een wijk zijn? Kun je op die manier meer zicht houden op de probleemgezinnen? En kun je in een andere wijk de kinderboerderij gerust sluiten omdat de gemiddelde leeftijd 70+ is? Zou je daar juist moe-ten investeren in seniorenwoningen om zodoende dure AWBZ / WMO-aan-passingen in bestaande ‘normale’ hui-zen te voorkomen? Dit zijn zomaar wat vragen, die alleen beantwoord kunnen worden als je be-schikt over een uiteenlopend aanbod van hanteerbare gegevens. Dan pas worden slimme beleidsbeslissingen mogelijk.

applicaties voor de decentralisaties, al dan niet gekoppeld met het huidige zaaksysteem-DMS. Die verkenning laat daarmee misschien ook zien dat het vastleggen van de dossiers en het uitzetten van de taken tussen verschil-lende organisaties in dit opzicht geen issue zal zijn. Maar de vraag hoe je je begroting sluitend gaat houden, zal veel moeilij-ker te beantwoorden zijn. Die vereist een heel ander type software.Slim beleid vergt applicaties die de beleidsinformatie over een wijk in een integrale context kunnen presente-ren. Aspecten als bevolkingsopbouw, voorzieningen, sociale achtergrond en woningvoorraad zijn even relevant voor de beleidsvorming als het aantal hulpbehoevende ouderen en drugs-verslaafden. Een combinatie van die gegevens geeft een geweldig inzicht om niet alleen ‘handen aan het bed, hier en nu’ te leveren, maar ook daad-werkelijk de synergievoordelen van de drie decentralisaties waar te maken. Pas dan kan de zorg ook echt beter en goedkoper georganiseerd worden.Vicrea’s Neuron Suite biedt de integra-le context die nodig is om dit beleid te maken. Dankzij deze applicatie heeft de Directie Veilig van de bestuurs-dienst van de gemeente Rotterdam inzicht in de jeugdcriminaliteit, de ver-spreiding van voortijdig schoolverla-ters en spijbelaars, en de concentratie daarvan in bepaalde wijken; allemaal in een geografische view. Deze infor-matie is bijzonder waardevol bij het maken van beleid rondom de jeugd-zorgproblematiek. ∙

Juist nu de gemeente regiehouder wordt voor de verschillende zorgdo-meinen, is ze meer dan ooit in staat om het beleid zo in te richten dat geanticipeerd kan worden op een ko-mende zorgvraag. En dat gaat verder dan weten dat er bijvoorbeeld ver-grijzing aankomt. Het biedt kansen om de wijken zo te organiseren dat problematiek niet tot multiproblema-tiek leidt en dat de voorzieningen zo zijn ingericht dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen zonder allerlei aanpassingen.

Integraal overzichtBeschikken gemeenten echter wel over de benodigde instrumenten voor dat nieuwe beleid? Een kor-te verkenning van KING heeft laten zien dat er ruim voldoende aanbie-ders zijn van specialistische afhandel

Slim beleid vergt applicaties die de beleidsinformatie over een wijk in een integrale context kunnen presenteren

Page 8: Vicrea magazine 3, okt 2014

8 VICREA MAGAZINE

TEKST Henk van der Werf | FOTOGRAFIE FIELDEN FOTOGRAFIE

Een gemeente kan zichzelf zien als data-eigenaar, maar ook als gebruiker

Elke overheidsorganisatie zal de komende jaren steeds

meer van haar data openbaar beschikbaar moeten stel-

len. Maar binnen die brede verplichting zijn nog talloze

keuzes mogelijk. Die vereisen een goede afweging.

Open Data: keuzes maken

Open Data is al jaren geen hype meer: het is steeds minder vrijblijvend dat steeds meer overheidsdata toeganke-lijk wordt gemaakt. Die trend wordt niet alleen gedreven door verplich-tingen van bovenaf, maar ook door bewustzijn van het maatschappelijk belang van open overheidsinforma-tie. Steeds meer organisaties zijn dan ook actief bezig hun data publiekelijk toegankelijk te maken. Het principe ‘Open Data’ wordt steeds vaker een praktijk van ‘open data’.De beschikbaarheid van open data wordt gezien als een ‘benefit voor de markt’. Hergebruik van overheidsdata is inderdaad interessant voor partijen die daar commercieel voordeel mee kunnen behalen. Maar hergebruik kan ook aantrekkelijk zijn voor de overheid zelf. Tot dusver blijft het vaak beperkt tot het verplichte gebruik van basisregistraties, maar we mogen aannemen dat overheidsorganisaties even goed kunnen profiteren van data die door andere partijen vrij beschik-baar wordt gesteld. Hergebruik van open data kan de komende jaren dus ook bij overheden een vlucht nemen.

RegelgevingDiverse ontwikkelingen stuwen het aanbod van open overheidsdata. Regelgeving is al langere tijd een belangrijke factor, en zal de komen-de tijd tot doorbraken leiden. Denk bij-voorbeeld aan de informatievoor-ziening die de nieuwe Omgevingswet verplicht stelt.Nog fundamenteler is de invloed van

de herziene Europese richtlijn voor hergebruik van overheidsinformatie (‘public sector information’, afgekort PSI), die in juli 2015 moet zijn geïm-plementeerd. Deze PSI-richtlijn heeft als uitgangspunt dat alle gepubli-ceerde documenten van overheden hergebruikt moeten kunnen worden (behoudens uitzonderingsgronden) en beschikbaar moeten worden gesteld in machinaal leesbaar formaat.

Op de Kaart). Via het Nationaal Geo-register kan geo-informatie worden gebruikt. Harvesting zorgt ervoor dat de datasets via data.overheid.nl ook in het landelijk Open Data Register gevonden kunnen worden. Deze portals zijn aanbod-gestuurd. Sommige organisaties proberen beter zicht te krijgen op de vraagzijde van de data door ontwikkelaars te facilite-ren bij het ontwikkelen van toepassin-gen op de datasets. Daarbij denken ze zelf actief mee over de toepassings-mogelijkheden van de data. Dat roept echter wel enige vragen op. Hoever kun – en mag – je als organisatie gaan in het pro-actief stimuleren van hergebruik? Hoe zit het met eigen-domsrecht, aansprakelijkheid, privacy, et cetera? Het Kenniscentrum Open Data doet onderzoek naar juridische en bestuur-lijke onderwerpen. Voor de technische kant faciliteert Geonovum de pilot Linked Open Data, waarin wordt be-keken wat de mogelijkheden zijn om gegevens aan elkaar te relateren zo-dat er samenhang ontstaat. Linked Open Data is voor velen nog een brug te ver, maar heeft wel de toekomst. Via bijeenkomsten en voorbeeldcases kunnen geïnteresseerde partijen van elkaar leren, best practices delen en ervaringen uitwisselen.

Veel vragenToch is het is niet eenvoudig om als overheidsorganisatie de juiste weg te vinden in opendata-land. Welk pad wil je daar volgen: zie je het als een verplichting of als een kans? Of als een verplichting die kansen biedt? Een gemeente kan zichzelf zien als data-eigenaar die informatie moet publiceren wanneer ze openbaar is, maar ook als gebruiker, indien exter-ne data beschikbaar is die de eigen processen mogelijkerwijs kan onder-steunen. Vervolgens is er de vraag, hoeveel data je beschikbaar stelt: doe je dat alleen met gegevens die wettelijk als openbaar gelden, of geef je zoveel mogelijk informatie vrij? Op voor-hand is niet te zeggen of het tijd be-spaart als je meer informatie beschik-baar stelt. Misschien krijg je minder

Hierbij gaat het dus om het reguleren van de mogelijkheid tot hergebruik van toegankelijke – dat wil zeggen openbare – informatie, en niet om het reguleren van het recht op toegang. Desondanks krijgt Open Data hiermee een krachtige stimulans: openbare informatie moet ook daadwerkelijk toegankelijk en herbruikbaar worden.

Ondersteuning voor gebruikersIn Nederland worden belanghebben-den van verschillende kan-ten onder-steund. Zo ontsluiten samenwerkende overheden geo-informatie via het PDOK-loket (Publieke Dienstverlening

VISIE

Page 9: Vicrea magazine 3, okt 2014

VICREA MAGAZINE 9

Wob-verzoeken. Maar evengoed kan het juist meer tijd gaan kosten, als in-formatiebeschikbaarheid extra vraag creëert, en dus extra vragen. Principes zoals de wens om een transparante overheid te zijn, spelen hierbij uiter-aard ook een rol. Dan is er nog de vraag wát je beschik-baar stelt: ‘ruwe data’ of informatie. Moet de (her)gebruiker zelf data in-terpreteren en daar informatie uit destilleren? Of bied je de middelen om de data te vertalen naar informa-tie? En hoe ver ga je dan in het on-dersteunen van gebruikers van jouw data? Zeg je ‘zoek het maar uit’, ga je op de stoel van de gebruiker zitten, of ergens daar tussenin?Tegelijk zijn er vragen over hoe je con-creet invulling kunt geven aan open data. Hoe vind je uit welke informatie vanuit de eigen organisatie publieke-lijk toegankelijk moet zijn, hoe stel je die vervolgens beschikbaar, en hoe zorg je ervoor dat ze continu wordt beheerd? Welke faciliteiten zijn nodig om dit alles te ondersteunen?

Maatwerk met VicreaDit zijn vragen waarvan het antwoord voor elke organisatie weer maatwerk vereist. Vicrea kan ondersteunen bij het uitvoeren van een quickscan om de huidige status van Open Data bij een organisatie te bepalen en knelpunten vast te stellen. Vervol-gens kunnen we helpen een plan van aanpak op te stellen, en onder-steuning bieden bij vervolgstappen. Denk daarbij aan het inventariseren van wat als open data beschikbaar zou moeten komen en welke externe open data bruikbaar kan zijn in de ei-gen processen.De volgende stap waarbij we kun-nen helpen is het opstellen van het organisatie-specifieke opendata- beleid. Uiteraard staan we ook klaar wanneer het gaat om uitwisseling, ontsluiting en beheer met software of een complete omgeving. Maar uitein-delijk is het aan de data-eigenaar om de juiste keuzes te maken. ∙

EENDUIDIGE PUBLIEKSINFORMATIE OVER

ZWEMWATERKWALITEIT Vanuit Europese regelgeving (o.a. zwemwaterrichtlijn) kwam de opdracht om informatie over de zwemwaterkwaliteit toegankelijk te maken voor het publiek. Vicrea bracht eerst met de partijen het proces in kaart. De provincies wijzen zwemwaterlocaties aan, de waterschappen en Rijkswaterstaat bewaken de waterkwaliteit. Bij risico’s kondigen de provincies waarschuwingen af en in het uiterste geval kan een locatie gesloten worden. Als laatste is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de jaarlijkse rapportage van alle meetgegevens aan de EU. Voorheen ontbrak een eenduidige wijze van het ontsluiten en het beheren van de informatie. De oplossing die Vicrea heeft opgeleverd is tweeledig; • De website zwemwater.nl waar het publiek op een makkelijke manier de waterinformatie kan opzoeken o.a. door gebruik van de kaartfunctie, • Het zwemwaterregister: Een database waar waterbeheerders op eenvoudige en uniforme wijze hun meetgegevens kunnen invoeren en beheren en rapportages kunnen genereren. De website wordt op een zomerse dag door duizenden bezoekers geraadpleegd.

Page 10: Vicrea magazine 3, okt 2014

10 VICREA MAGAZINE

NIEUWSBERICHTEN

De uitwijktest is onderdeel van de BAG Be-heeraudit die iedere gemeente voor eind

2014 moet hebben afgerond. Sander Teeken, applicatiebeheer Gemeente Breda vertelt over zijn ervaring met de BAG uitwijktest in the cloud: Drie weken van te voren is door Vicrea een aantal bestanden opgevraagd bij de gemeente (certificaten, databasedumps en configuratiebestanden). De gegevens zijn ingelezen in de cloud omgeving waar de ge-meente toegang tot kreeg. Na een testrun,

GEMEENTE BREDA

TEVREDEN OVER BAG

UITWIJKTEST IN THE

CLOUD

NIEUWS

Met deze exclusieve samenwerking bieden gespecialiseerde leveranciers de publieke sector een volledige midoffice suite. De oplossingen van Decos en

Vicrea vullen elkaar perfect aan. Decos heeft veel ervaring op het gebied van zaakgericht werken, Vicrea heeft veel kennis van basisregistraties en datadistri-butie. Beiden zijn gefocust op dienstverlening en gebruiksvriendelijkheid.

De oplossingen zijn volledig geïntegreerd en worden geleverd vanuit de JOIN suite, die voldoet aan overheidsstandaarden en de GEMMA-architectuur. Zowel Decos als Vicrea geloven in standaardisatie, hergebruik en intuïtieve oplossingen gericht op de eindgebruiker, zodat hij zijn werk zo goed mogelijk kan uitvoeren. Een samenwerking om trots op te zijn: een alles–in-één suite, geleverd door twee specialisten. ∙

SAMENWERKING VICREA EN DECOS BRENGT KLANTVRIENDELIJKE OVERHEID

GEMEENTE ROTTERDAM MAAKT

EFFICIENCYSLAG IN DE

OBJECTEN-REGISTRATIE

De afdeling Basisinformatie van de Gemeente Rotterdam heeft een duidelijke stap gezet in het efficiënt registreren en behe-

ren van BAG- en kerngegevens binnen het concern door gebruik te maken van één registratiesysteem. De afdeling is op landelijk niveau als eerste in productie gegaan met de objectenregistra-tiemodule (Neuron WOZ Registratie) van Vicrea. Hiermee geeft Basisinformatie invulling aan de wettelijke taak van de gemeen-te voor de basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG).

Met de module registreert de afdeling namelijk behalve BAG-objecten ook kerngegevens van objecten zoals indelingen. Daarnaast wordt de koppeling tussen kadastraal perceel en object geregistreerd. Basisinformatie stelt al deze informatie beschikbaar aan het concern vanuit haar werkprocessen.

EfficiencyslagGemeente Rotterdam gebruikte Basisinformatie twee losse systemen. Neu-ron Registratie BAG voor de registratie van BAG-objecten en BRS (Basisre-gistratiesysteem) voor de registratie van deelobjecten (in Rotterdam ‘inde-lingen’ genoemd). BRS is een door Rotterdam zelf gebouwd systeem welke de registratie van de kerngegevens en de raadpleegmogelijkheid van deze gegevens verzorgde. Theo de Smidt, gemeente Rotterdam:

Door deze beide registraties in één systeem onder te brengen, heeft de afde-ling één uniforme manier van registreren. Dit betekent dat er geen systemen (BRS en Neuron BAG) meer synchroon gehouden hoeven te worden. Daar-naast zijn geografische en administratieve informatie aan elkaar gelinkt en met elkaar gecombineerd. Dit betekent een enorme efficiencyslag voor het concern Rotterdam; er vindt reductie van een applicatie plaats en er zijn geen kosten meer nodig voor onderhoud van BRS.

StroomlijnMet deze samenvoeging kunnen de objecten binnen het concern Rotter-dam worden geraadpleegd in het nieuwe systeem Neuron Stroomlijn. Stroomlijn is dus de viewer voor in-tegrale informatie over adressen, ge-bouwen, kadaster en publiekrechtelij-ke beperkingen.Enkele additionele toepassingen bin-nen Stroomlijn zijn het gebruik van actuele en nauwkeurige panorama- en obliek foto’s, welke eveneens door

Page 11: Vicrea magazine 3, okt 2014

VICREA MAGAZINE 11

RUBRIEK

om te controleren of alles goed stond aangesteld, heeft de gemeente zelf een aantal mutaties kunnen uitvoeren vol-gens de conformiteitsomgeving van de BAG landelijke voorziening. Nadat er be-richten waren verzonden en een correct response kwam van de conformiteitsom-geving kon worden vastgesteld dat de uitwijktest succesvol was verlopen.

De grote win zit echt in de kosten (zowel tijd als energie). De gemeente Breda be-schikt zelf niet over een uitwijkomgeving en het inrichten van dergelijke omgeving is zeer kostbaar. Vicrea heeft de kennis en kunde van BAG applicatie waardoor zij ons beter en goedkoper kunnen hel-pen dan andere partijen. ∙

PRESENTATIE AAN MASTERSTUDENTEN GIMA

BIJ GEMEENTE HILVERSUM

Gemeentehuis Hilversum en Vicrea hebben 3 september een presen-

tatie gegeven aan een groep van On-geveer 30 GIMA (Geographical Infor-mation Management & Applications) Masterstudenten.Gerard Marsman van de gemeente Hilversum trapte af met een helder verhaal over de geodata bronnen die de gemeente heeft, de manier waar-op ze aan de data komen (landmeten, luchtfoto’s, derden, open data/PDOK) en de manier waarop ze de bronnen nu gebruiken dan wel gebruikt heb-ben. Een vraag uit de zaal over “moet je alle GIS vragen zelf beantwoorden

of kunnen de ambtenaren dat zelf ook doen” leverde een mooie brug op naar het product Neuron Stroom-lijn van Vicrea. Deze organisatiebrede viewer naar basisregistraties is kort-geleden door Vicrea bij de gemeente geïmplementeerd. In de oude situatie konden de ambtenaren niets zelf zon-der een Desktop GIS én de kennis er-van, nu kunnen ze de basisvragen zelf beantwoorden met Stroomlijn.Huibert van der Schaar van de ge-meente Hilversum vertelde hoe het “gegevenshuis” project tot stand is gekomen. Vanuit een stukje geschie-denis (begin van registratie) ging

het verhaal door naar verschillende doelstellingen dan wel mijlpalen: van informatie beschikbaarheid in 2008 naar meer eenvoud in beschikbaar-heid in 2013. Frank Post van Vicrea gaf vervolgens een duidelijke uiteen-zetting van alle facetten van het pro-ject, van hard- en software onderde-len, naar data transitie processen en gebruikersacceptatie. ∙

V-CREATE, HET PLATFORM OM TE DELEN

Bent u al actief op V-create? Speciaal voor gebruikers van Vicrea producten lanceerde Vicrea dit platform om kennis uit te wisselen, tips & tricks met

elkaar te delen. Let’s share! Ga naar ww.v-create.nl.

de afdeling Basisinformatie worden ingewonnen. Deze toepassing maakt het mogelijk minder naar “buiten” te hoeven om ter plaatse te gaan schou-wen. Daarnaast zijn er twee uitvoer-producten, te weten het BAG-rapport en het Vastgoed-rapport, die de gere-gistreerde gegevens op een overzich-telijke manier weergeven. Hiermee is weer een stap gezet gegevens uit het Stelsel van Basis- en Kernregistraties beter te ontsluiten en in samenhang te presenteren. ∙

Page 12: Vicrea magazine 3, okt 2014

12 VICREA MAGAZINE

TEKST SuZANNE VAN TUIJL | FOTOGRAFIE SuZANNE VAN TUIJL

“Stroomlijn is een toepassing waar-mee wij letterlijk stroomlijnen”, ver-telt André Zuidhof, informatieadviseur bij het team Informatievoorziening & Processen van de gemeente Bergen op Zoom. “Dat is ook wel nodig, want we verzamelen, bewerken, gebruiken, verspreiden en bewaren informatie van en voor burgers, bedrijven, be-stuurders en beleidsmakers. In onze gemeentelijke backoffice zijn dan ook veel informatiesystemen actief. De Neuronmodule Bestemmingsplannen bijvoorbeeld is bij ons zeer uitgebreid.Stroomlijn maakt die systemen toe-gankelijk en ontsluit basisregistraties integraal. Daarbij combineren we deze Geo-browser met een andere toepassing van Vicrea: Live Monitor, een analyseviewer. Zo zorgen we voor samenhang, zichtbaarheid en functio-naliteit.”

Jullie hebben het heel bewust over ‘bedrijfsgegevens’, niet over ‘basisgegevens’. “Inderdaad. Natuurlijk schrijft de wet ons voor om gegevens te registreren, maar voor een goede interne bedrijfs-voering heb je actuele gegevens ook echt nodig. We maken er actief ge-bruik van: de betrouwbare informatie zorgt voor een betere dienstverlening

en een snellere besluitvorming.”

Kunnen jullie voorbeelden geven?Rob Stumpel, GIS-beheerder bij het team Informatievoorziening & Pro-cessen van Bergen op Zoom: “We maken bijvoorbeeld gebruik van de mogelijkheid om projecten in beeld te brengen. We zien dan in welke gebieden die plaatsvinden en hoe ze zich verhouden tot elkaar. Wanneer er bijvoorbeeld een straat moet worden opengebroken en voor een ander pro-ject in diezelfde periode de weg moet worden afgezet, dan is dit zichtbaar in ons systeem. We zorgen er dan voor dat we de projecten op elkaar afstem-men, zodat de weg maar één keer hoeft te worden afgesloten.”

Dus burgers hebben hier uiteindelijk ook profijt van?“Absoluut. Wanneer de werkpro-cessen soepel verlopen hebben niet alleen onze medewerkers hier voor-deel van, maar inwoners van Bergen op Zoom ook. De medewerker die de rioolinspectie verzorgt kan met z’n tablet ter plaatse snel handelen. Pro-blemen worden vlot opgelost, precies zoals inwoners van een gemeente ver-wachten. We zetten sterk in op ‘lean’

werken, en dat vereist efficiënte werk-processen op basis van actuele gege-vens en functionele toepassingen.”

Interne campagne wijst ambtenaren op de mogelijkheden

Wat betekent het gebruik van Neuron Stroomlijn voor een gemeente?

Twee medewerkers van Bergen op Zoom geven een kijkje in de keuken.

Gemeente Bergen op Zoom focust op efficiency met Stroomlijn

In Bergen op Zoom zijn jullie intern een campagne ter promo-tie van Stroomlijn gestart.Zuidhof: “Ja, dat klopt. Het is niet van-zelfsprekend dat iedereen meteen de voordelen inziet van actuele bedrijfs-gegevens. Lang niet elke medewerker is ook bekend met de applicatie. We hebben al heel veel operationeel en er is al zo veel mogelijk, maar we weten elkaar niet altijd te vinden. Dat is best logisch met zeshonderd medewerkers, verdeeld over verschillende afdelin-gen.

Page 13: Vicrea magazine 3, okt 2014

VICREA MAGAZINE 13

Voldoen aan het Stelsel van Basisregistratie is een opgave. De informatie optimaal benutten is een uitdaging.

Binnen de gemeente zijn we daarom een interne campagne gestart. Er zijn folders verspreid en posters opgehan-gen en we hebben zelfs placemats laten maken voor in de kantine. Ook besteden we er aandacht aan in het personeelsblad De Wekker en op ons intranet. Daarnaast geven we work-shops over Stroomlijn op verschillen-de afdelingen. We laten bijvoorbeeld zien wat er mogelijk is en hoe je een-voudig zelf informatie kan toevoe-gen.”

Wikipedia: daarvoor geldt hetzelfde principe. Door een constante update heeft Stroomlijn de meest actuele in-formatie voorhanden. Daarom geven we workshops over het gebruik van de applicatie, zodat mensen er gemakkelijk mee kunnen werken, maar houden we ook pre-sentaties over de meerwaarde van mogelijke toepassingen. Om doelma-tig beleid te kunnen voeren, moet je immers weten wat er allemaal kan en welke informatie beschikbaar is. We laten aan ambtenaren zien dat werk-processen efficiënter kunnen worden ingericht als je gebruik maakt van actuele informatie. Daar organiseren we steeds sessies voor. Per beleidster-rein maken we processen inzichtelijk en adviseren we hoe Stroomlijn kan bijdragen aan slimmer en gebruiks-vriendelijker beleid.Dit is een continu proces, geen een-malige exercitie. Voldoen aan het Stelsel van Basisregistratie, je zaken op orde hebben, is een opgave. Maar de informatie optimaal benutten is een uitdaging, een heel andere tak van sport. Ons team Informatievoor-ziening adviseert, regisseert en con-troleert hierop.”

Spelen jullie met dit alles ook bewust in op trends als ‘Big Data’? “Ja, we geven bijvoorbeeld presenta-ties aan de gemeentebestuurders. Die

Waarom is het van belang dat iedereen binnen de organisatie bekend is met Stroomlijn? “Om verschillende redenen. Hoe meer mensen iets bijdragen, des te waardevoller wordt de toepassing. Je zou het kunnen vergelijken met

horen ook termen als Big Data. Hoe gaat Bergen op Zoom hiermee om? En op welke wijze passen wij de mo-gelijkheden van onze applicaties toe? Denk aan het handelen bij een ramp of crisissituatie: dan is het enorm be-langrijk dat een organisatie over ac-tuele gegevens beschikt én hier goed mee om kan gaan.”

Hoe gaan jullie verder? Wat staat er in de planning?“We blijven Stroomlijn intern promo-ten. Bij nieuwe medewerkers en bij diverse teams. Lang niet elke amb-tenaar is zich er bijvoorbeeld van bewust dat er verplicht gebruik moet worden gemaakt van de Basisregis-tratie Adressen en Gebouwen. We willen niet terug naar een situatie waar men eigen Excellijsten gebruikt. In de toekomst willen we met Stroom-lijn ook documenten kunnen ont-sluiten. Technische rapporten, bouw-tekeningen, milieurapportages en dergelijke staan nu in diverse syste-men waarop je apart moet inloggen. Als je alle relevante documenten me-teen kunt oproepen wanneer je op een adres zoekt, is dat natuurlijk erg handig.” ∙

André Zuidhof, infomatieadviseur en Rob Stumpel, Gis-beheerder

Page 14: Vicrea magazine 3, okt 2014

14 VICREA MAGAZINE

TEKST Flip van der Valk | FOTOGRAFIE SHUTTERSTOCK De geo-specialist aan het woord

Mind the gap, please!

Als productspecialist BGT bij Vicrea houd ik me dagelijks bezig met alles wat te maken heeft met de transitie. Op dit moment zijn we bij een groot aantal bronhouders uitvoerder van, of partner in, het transitieproces. Er val-len me echter een aantal punten op waar het mis dreigt te gaan. Dit heeft vooral te maken met de afstand die zich bevindt tussen de landmeetkun-dige wereld en de (ICT) wereld van de basisregistraties. Ik zal dit uitleggen.

Andere taalMet de komst van de BGT in het stel-sel van basisregistraties is een unieke stap gezet: voor het eerst is er een registratie, verplicht voor alle over-heden, die volledig geo-minded is: terwijl ze alle voordelen biedt van een basisregistratie met het bijkomende versiebeheer en berichtenverkeer, is ze in essentie een hoogwaardige grootschalige topografische kaart. En juist hierdoor zie ik problemen ont-staan. De BGT is de vervanger van de alou-de GBKN, in al haar soorten en ma-ten: door de ene gemeente werd ze beschouwd als noodzakelijk kwaad, en door andere tot in de perfectie uit-gewerkt. NEN1878, het oude uitwis-selingsformaat, is veel eenvoudiger van structuur dan IMBGT StUF-GEO IMGEO. Objecten kent NEN1878 niet,

enkel lijnen (geometrie en symbolen) en teksten (annotaties). Hier ontstaat al direct een risico: door jarenlange ervaring met de GBKN zijn begrippen als kantverharding bij de betrokkenen diep ingesleten. Maar in de BGT kennen we die term niet meer! Net zomin als overbouw, onderbouw, insteeksloot of verhardingslijn. De BGT kent daarentegen objecten zoals wegdeel, ondersteunend waterdeel en begroeid terreindeel.

Zeer strenge eisenEr moet dus heel anders naar de te modelleren wereld worden gekeken. Bovendien zijn er opeens strenge ei-sen aan de data. Zo moet een weg-deel bijvoorbeeld altijd bestaan uit een enkel vlak, beter gezegd een ogc simple polygon. Dat zie ik in de prak-tijk vaak fout gaan. Hetzelfde geldt voor de klasseringen van blokhagen. In de BGT mogen hagen – vegeta-tieobject: type haag – niet opdelend zijn, maar inrichtend. Ze liggen dus ‘bovenop’ het corresponderende (on)begroeid terreindeel, dat moet door-lopen onder het element. Ook bij boomspiegels gaat het vaak mis. Die zijn geen BGT-inhoud, maar een weginrichtingselement. Zij liggen dus ook bovenop het corresponderen-de wegdeel. Dit moet doorlopen on-der het element en dus uit één geheel

onder het element. Daarnaast moeten molgoten worden omgevormd van vlakken naar lijnen, wat tegen het ge-voel ingaat. Maar net zoals de GBKN is de BGT een modellering van de werkelijkheid. En dit zijn de gemaakte modelkeuzes.En dan hebben we het nog niet eens over de manier waarop de kwaliteit van de objecten wordt gewaarborgd. Het gaat dan over plaatsbepalings-punten: individuele objecten die ge-zamenlijk de begrenzing van een of meerdere objecten bepalen. Er is een reden dat ik al deze voor-

Op dit moment is heel Geo-Nederland in de ban van de BGT. Omdat de datum van 1 januari

2016 steeds dichterbij komt, lijkt iedereen wakker te worden. Transities moeten worden

ingezet om vanuit bestaande, soms gedateerde kaarten een valide BGT-objectenkaart*

te maken. Maar bij veel overheden dreigt dat falikant fout te gaan lopen.

bestaan. Een laatste voorbeeld: molgoten. Dit zijn simpel gezegd de afvoerstrookjes langs het asfalt, vaak van straatste-nen. Molgoten zijn geen BGT-inhoud, maar een IMGeo-weginrichtingsele-ment, type lijn. Zij liggen dus even-eens bovenop het corresponderende wegdeel. De stoep moet doorlopen

Flip van der Valk is productspecialist.

[email protected]

Page 15: Vicrea magazine 3, okt 2014

VICREA MAGAZINE 15

Gemeenten denken een BGT-bestand te krijgen, maar dan begint de ellende pas.

beelden geef. De BGT is namelijk, zo-als het een basisregistratie betaamt, zeer streng. Objecten die niet vol-doen aan de gestelde eisen, worden niet geaccepteerd door de Landelijke Voorziening (LV). En de set van eisen is enorm. Elk individueel object moet correct zijn gemodelleerd, en vervol-gens wordt er ook nog gecontroleerd op onderlinge consistentie, te weten topologie, gaten en overlaps.

‘BGT-achtig’ bestandTerug naar de kloof, die ik had be-loofd toe te lichten. In de praktijk merken wij dat de BGT vaak wordt ingevuld door bedrijven die sterk zijn in landmeetkunde. Zij gaan uit van de opdracht: conversie en methodiek. Is het een conversie van oud naar nieuw of moet er veel worden bijgekarteert – en wat is de meest geschikte me-thode – lees: applicatie. Het resultaat van de conversie is een ‘BGT-achtig’ , niet goed in de ICT passend bestand. De BGT-opdrachten worden bij bron-houders vooral uitgezet door de afde-ling die zich vroeger bezighield met de GBKN. Hier ontbreekt de kennis van basisregistraties en de daarbij behorende strenge eisen van de BGT. Dit is niemand kwalijk te nemen: het is namelijk een totaal andere wereld. Maar het leidt tot onnodig lange tra-jecten. Figuur 1 laat dit zien. De stippellijn is niet voor niets zo lang: ervaring leert ons dat het proces na een initiële opbouw enorm tijdsintensief is. Een gemeente denkt een valide BGT te krijgen, krijgt een BGT-achtige datas-et en verkijkt zich op het traject erna. Wat kunnen we daaraan doen?

De kloofEerst nog een nadere detaillering van de kloof. We gaan het schema uitbreiden tot figuur 2. Valide BGT is er pas wanneer alle objecten, in sa-menhang, gevalideerd zijn door de LV-controleservice: een digitaal loket waar BGT-objecten, beschreven in de StUF-uitwisselstandaard, gecontro-leerd kunnen worden. Na goedkeu-ring kunnen de bestanden aangebo-den worden aan BRAVO, het systeem van het SVB-BGT, om vervolgens naar de Landelijke Voorziening te gaan.

Dit hele proces van validatie vindt dus pas plaats nadat er een BGT-achtig bestand is gemaakt. In de praktijk levert een eerste controle direct in-valide xml op: er zitten fouten in de objecttypes. Figuur 2 laat ook direct het pijnpunt zien: hoe krijgen we die BGT-dataset, aan de linkerkant, nu in een BGT-applicatie? Het idee is vaak onterecht dat dit slechts een kwestie van het ‘inlezen van GML’ is. GML is namelijk net zoveel een standaard als een rijksweg. U ziet het terug in dit artikel: van mol-

hand in hand. Is 1 januari 2016 nog haalbaar?

De oplossingJazeker! Er is een manier om de kloof te overbruggen. Ik heb hem weergege-ven in figuur 3. Allereerst de gekozen standaard. CityGML, de internationa-le standaard voor het beschrijven van objecten in de openbare ruimte, is een iets betere beschrijving dan kale GML. In Nederland hebben we hem verder uitgebreid naar IMGeo CityGML, dat ervoor zorgt dat de Nederlandse unie-ke waardes (voor de BGT) ook worden toegepast in de CityGML-uitwisseling. Dat is dus een verstandige keuze. Bovendien kunnen IMGeo CityGML- bestanden worden verwerkt door de validator van Vicrea. Deze bij de BAG al zeer succesvol toegepaste onli-ne-controleservice wijst de fouten aan in het BGT-bestand. Als de validator het bestand goedkeurt, is goedkeu-ring door de Landelijke Voorziening verzekerd.

Zo biedt de ICT een brug voor de kloof, en kunnen landmeters zich weer con-centreren op hun core-competence: de kaartkwaliteit. ∙

• Voor het gemak gebruik ik BGT als synoniem voor IMGeo. Bijna elke bronhouder kiest er im-mers voor de basisset uit te breiden met een zelf-gekozen reeks aan plusattributen en -objecten.

goten en inrichtingselementen naar XML en Objecttypes. De kloof tussen de landmeetkundige wereld en die van de ICT. Wat te doen? Natuurlijk kan een ICT-bedrijf – de leverancier van de BGT-applicatie – de data gaan oppoetsen, corrigeren en aanpassen. Maar wie gaat dit betalen? Onaange-name discussies over wat er eigenlijk is afgesproken en vertraging gaan

Figuur 3

Figuur2

Figuur 1

Page 16: Vicrea magazine 3, okt 2014

16 VICREA MAGAZINE

Om haar klanten optimaal van dienst te kunnen zijn,

werkt Vicrea nauw samen met een reeks van partners.

Een daarvan is het Arnhemse ingenieursbureau VGI-Sup-

port. Dat ontwikkelt met Vicrea nu onder meer BAG- en

BGT-beheer op afstand: sneller, beter en goedkoper voor

de klant.

VGI-Support werkt voor de opbouw en bijhouding van de BAG alsook de BGT zeer nauw samen met Vicrea. Dat is een logische keus. Zowel de architectuur als de functionaliteit van de in de Neuron Registratie Suite opgenomen soft-warepakketten komt namelijk overeen met de visie die VGI-Support heeft op het inrichten van een efficiënt (geo-)gegevensbeheer: ze bieden een integrale database-oplossing en aansluiting met de Landelijke Voorzieningen. En uiteraard omvat die visie ook de eis dat alle data echt maar één keer hoeft te worden ingevoerd of gemuteerd, en vervolgens beschikbaar is voor meer-voudig gebruik. Dat moet dagelijkse realiteit zijn voor alle binnen- en buiten-gemeentelijke geodata-leveranciers en-afnemers. VGI-Support heeft samen met Vicrea processen en dataformats doorontwikkeld voor het laden en muteren van geodata-bestanden met de Neuron Registratie Suite – vooral Neuron BAG en Neuron BGT – voor efficiënte (bulk)verwerking bij gezamenlijke gemeente-lijke opdrachtgevers.

Voordelen voor de klantMomenteel is VGI-Support bezig samen met Vicrea technische faciliteiten uit te werken om het geo-gegevensbeheer bij gemeenten op afstand actueel te houden, en zodoende de afnemers van met name de BAG en BGT te allen tijde actuele en betrouwbare geodata te leveren. Het spreekt voor zich dat daarbij ook voldaan wordt aan de wettelijke eisen voor de beheerfase van BAG en BGT. VGI-Support en Vicrea zetten hiermee belangrijke stappen om de implementa-tie, maar ook het beheer, van de wettelijke vereiste voorzieningen sneller, beter en goedkoper te maken voor de opdrachtgevers. Tijdens de opbouwfase maakt VGI-Support hiertoe gebruik van Neuron-tools die de opgebouwde (geo)data controleren en valideren. Daardoor verlopen de implementatie en (bulk)bijhou-ding van Vicrea-producten geruisloos en ontstaat er geen onnodige vertraging, met de bijkomende kosten. Met name de afnemers van de Basisregistraties (WOZ, BOR) zullen efficiënter gaan werken, doordat ze altijd beschikken over actuele en betrouwbare informatie.

VGI-Support en Vicrea: samen voor de klant

Gebundelde expertise VGI-Support wordt door vele gemeen-ten elk jaar benaderd voor de detectie van vergunningsvrije bouw, die na signalering verwerkt moet worden in de BAG-, WOZ-, BGT- en BOR-applica-ties. VGI-Support verzorgt voor deze gemeenten de tijdige inzet van Vicrea om de bulkmutatie te verwerken in de Neuron Registratie Suite, waardoor de gegevensbeheerder maximaal ontlast wordt bij dit jaarlijkse karwei.Daarnaast werkt VGI-Support bij vele gemeenten samen met Vicrea aan de BGT/IMGeo-implementatie. Ze ver-zorgen dan hele digitale traject: van een efficiënte opbouw van het BGT/IMGeo-bestand, het tijdig en effici-ent laden van de opgebouwde IM-Geo-objecten, het inregelen van het horizontale berichtenverkeer naar de BOR-applicaties, tot de aansluiting op de Landelijke Voorzieningen. Omdat VGI-Support en Vicrea vaak met dezelfde soort issues bezig zijn, komen medewerkers geregeld samen om werkwijzen en oplossingen door te nemen. Op deze manier worden opbouw- en opschoningsprocessen verbeterd, maar wordt ook de func-tionaliteit van de Neuron-productlijn verder verfijnd en uitgebreid. Tot slot zijn de medewerk(st)ers van VGI-Support getraind en gecertifi-ceerd voor de gehele Neuron Regis-tratie Suite. Ze kunnen dus niet alleen efficiënt bestanden opbouwen en mu-teren, maar staan ook klaar met goed en doelmatig advies en support. ∙

PARTNERS TEKST Ted Huberts en Harmen Tjeerdsma | FOTOGRAFIE SHUTTERSTOCK

Page 17: Vicrea magazine 3, okt 2014

VICREA MAGAZINE 17

EVEN KENNISMAKEN: VGI-SUPPORT B.V.

VGI-Support, gevestigd in Arnhem, is een snel groeiend geodetisch ingenieursbureau. Het is gespecialiseerd in de advisering, opbouw, im-plementatie en beheer van de Basisregistra-ties met een geo-component. Opgericht in 2008, startte VGI-Support samen met partner KPN met de WION-ontzorging van vele gemeentelijke en particuliere netbeheer-ders en het maken van een BAG-pandenkaart. Daarna zijn vele gemeenten ontzorgd in de synchronisatie en actualisatie van de BAG- en WOZ-registratie, inclusief opmaak van een juiste en volledige BAGWOZ-koppeltabel, voor een juiste en tijdige aansluiting met de desbe-treffende Landelijke Voorzieningen. Sinds 2013 heeft VGI-Support zich gespeciali-seerd in een innovatieve, hoogwaardige werk-wijze voor de opbouw van de BGT/IMGeo-ob-jecten. Het IMGeo-bestand wordt opgebouwd vanuit GBKN- en BOR-bestanden en daarna

geactualiseerd. Daarbij blijven de BAG-, WOZ- en BOR-bestanden gekoppeld aan de opgebouwde IMGeo-objecten en worden al deze bronbestanden direct geactualiseerd en onderling gesynchroniseerd. De gespe-cialiseerde ‘productiestraten’ mutatiesigna-lering en fotogrammetrische kartering zijn hierbij essentieel voor het actueel houden van topografische objecten.VGI-Support heeft zeer specialistische ken-nis van nagenoeg alle BAG-applicaties, WOZ-software, BOR-software en moge-lijkheden dan wel restricties van BGT-soft-ware, inclusief koppelvlakken en processen en datastromen van onder meer berich-tenverkeer. Tijdens de opbouw- en opscho-ningswerkzaamheden van geodetische be-standen wordt vooral gebruik gemaakt van CAD- en GIS-softwarepakketten, aangevuld met specialistische kennis en gebruik van Oracle Spatial en FME.

Page 18: Vicrea magazine 3, okt 2014

18 VICREA MAGAZINE

INTERVIEW

ED NIJPELSIk zie vooral veel kansen.

INTERVIEW TEKST Aad van de wijngaart | FOTOGRAFIE geo business

VOORZITTER MET BREED NETWERK Ed Nijpels is voorzitter van brancheorganisatie GeoBusiness Nederland. Met Nijpels heeft de geosector een vertegen-woordiger gevonden die beschikt over een zeldzaam breed netwerk. Hij was achtereenvolgens kamerlid, fractievoorzit-ter, burgemeester, minister en commissaris van de koningin. Weinig mensen zijn zo vertrouwd met alle niveaus van het openbaar bestuur. Daarnaast heeft hij altijd veel andere maatschappelijke functies gehad. Momenteel is hij vooral actief als voorzitter van brancheorganisaties: NL Ingenieurs, Thuiswinkel.org en de Koninklijke Boekenbond. En sinds 2009 dus ook GeoBusiness Nederland.

Page 19: Vicrea magazine 3, okt 2014

VICREA MAGAZINE 19

Nieuwe kansen voor een dynamische

sector

De geo-sector zal toenemen omdat er veel meer data beschikbaar komt.

We gaan graag het gesprek aan met mensen die een eigen kijk hebben op Geo-IT. Mensen die inhoudelijk betrokken zijn of mensen die vooral de toegevoegde waarde van de toepassingen voor de maatschappij zien. Deze keer interviewen we de voorzitter van de brancheorganisatie

GeoBusiness.

Hoe is oud-politicus Nijpels eigenlijk in de geosector verzeild geraakt? Hij legt uit: “Een van de vele maatschappelijke organisaties waar ik in actief ben geweest is het Kadaster. Acht jaar was ik er voor-zitter van de raad van toezicht. De vraag was daar altijd: wat doet het Kadaster en wat laat je aan de markt over? Die discussie heb ik eerst meegemaakt van de kant van het Kadaster en daarna dus van de kant van de geo-business.”Nijpels stelt tevreden vast dat de verhoudingen tussen beide partijen tegenwoordig uitstekend zijn. “We waarde-ren het, dat het Kadaster nu als uitgangspunt heeft: de markt, tenzij.”

Open DataDe marktvriendelijke opstelling van het Kadaster is niet uitzonderlijk. Het vorige kabinet heeft immers gekozen voor Open Data. Nijpels: “Dat hebben ze eigenlijk overnight beslist: niet na een doorwrocht onderling debat, maar bij een gelegenheid waarvoor een speech moest worden geleverd: in die speech is dat plotseling afgekondigd! Ik denk dat ie-dereen bij de overheid daardoor verrast was. Maar als een minister een besluit neemt, wordt dat vervolgens ook echt uitgevoerd.” Deze doorbraak biedt nieuwe kansen. “De geobedrijven hebben jaren-lang ‘gezeurd’ om toegang tot de overheidsdata. Die hebben ze nu ge-kregen, dus ze moeten ermee aan de slag.”Maar hoe reëel is die openheid? Zijn de overheidsdata wel geschikt voor gebruik door het bedrijfsleven? Nijpels stelt dat Geo Business Nederland zich volop inzet om de ontwikkelingen in goede banen te sturen. “We werken met anderhalve man en een paardenkop, maar zijn er toch in geslaagd om samen met de overheid en de wetenschap ‘Geo-Samen’ te formuleren: een gezamenlijke visie op de geosector, met een aantal concrete acties erin. Dat is voor zo’n heel kleine brancheorgani-satie eigenlijk uniek.”

Standaarden essentieelOndertussen echter staat de overheid onder zware financiële druk. Vooral de gemeenten: hebben die wel de middelen en de knowhow om hun data te ontsluiten in een vorm waar de sector mee uit de voeten kan? Nijpels: “Ze hebben gewoon de wet-telijke plicht om de digitalisering van bestemmingsplannen en dergelijke op orde te krijgen. De vraag is niet òf ze het doen, maar hoe snel.”Daarbij zijn landelijke afspraken over standaardisatie uiteraard essentieel. Zit de geosector hier wel dicht ge-noeg bij het vuur? Als de geocom-ponent van overheidsdata niet goed en eenduidig wordt vastgelegd, dan maken we over tien jaar nog steeds mee dat bijvoorbeeld een straat twee keer in een jaar open wordt gebroken: eerst voor de riolering en daarna voor de kabels.In dat licht lijkt het zorgwekkend dat de geosector niet betrokken was bij het visiedocument dat de directeu-ren van publieksdiensten samen met ministeries en brancheorganisaties afgelopen maart opstelden, over de dienstverlening in 2020. >

Page 20: Vicrea magazine 3, okt 2014

20 VICREA MAGAZINE

Afbeelding / bronvermelding

Hoge kwaliteit en beschikbaarheid noodzaakt ‘data bij de bron’: op één plaats bewaren en onderhouden van de data, exact de kern van het nut van basis- en kernregistraties.

Nijpels vindt dat geen probleem: “Voor de ontwikkeling van de BGT, een van belangrijkste basisregistra-ties, is er een speciale club van de overheid, de SVB-BGT. Dáár doen wij dus onze zaken mee en maken afspra-ken over de standaarden en uitvoer. ” De voorzitter, de Amersfoortse burge-meester Lucas Bolsius, heeft volgens Nijpels geen gemakkelijke taak. “Het is een heidens karwei om alle bron-houders, waaronder vierhonderddrie gemeenten, twaalf provincies en vijf waterschappen, te vertegenwoordi-gen. Dat wens je je ergste vijand niet toe.” Maar de missie zal slagen: “Het gaat natuurlijk om heel gecompliceerde

systemen, maar als ik zie hoe wij de afgelopen jaren met de overheid heb-ben opgetrokken, dan vind ik dat het goed gaat. Dat is een compliment aan de overheid waard.”

EnergieakkoordNijpels is ook voorzitter van de bor-gingscommissie voor het energie-akkoord. Pakt de geosector hier vol-doende haar kansen, bijvoorbeeld op subsidiegebied? Nijpels tekent aan dat er tegenwoordig niet zoveel sub-sidiepotten meer zijn. “Maar met ge-odata kunnen we het energieakkoord wel geweldig vooruithelpen. Denk bij-voorbeeld aan gegevens over wind op zee. Die kunnen van essentieel belang zijn voor de kosteneffectiviteit.” Vol-gens het regeringsakkoord moeten de nieuwe windmolenparken op zee na-melijk veertig procent goedkoper zijn. “Ook op het land kun je veel betere locatiekeuzes maken, waarbij je re-kening houdt met de wind, maar ook met verbruiksgegevens en fijnstofre-ductie. Zo kun je allerlei dwarsverban-den leggen.”

Dynamische sectorMet geodata staan we aan het begin van een ontwikkeling die niemand nog kan overzien, zo benadrukt Nij-pels. “We hebben bijvoorbeeld de gezondheidszorg benaderd: daar ke-ken ze ons aan alsof ze het in Keulen hoorden donderen: geodata is toch iets voor bedrijven als TomTom? Tot-dat we ze lieten zien dat je het ook kunt gebruiken voor de planning van huisbezoeken van artsen en verpleeg-kundigen.”Nijpels heeft vertrouwen dat de Ne-derlandse geosector de uitdaging aan kan: “Als ik kijk naar de groei van de geobedrijven, dan weten ze linksom en rechtsom overal hun kansen te grij-pen. Er zit heel veel groei in de sector. En die groei zal alleen maar toene-men, doordat er steeds meer data ter beschikking komt. Sommige mensen worden daar nerveus van, maar ik vind het een prachtige ontwikkeling: goed voor het bedrijfsleven, maar ook goed voor de samenleving.” ∙

TEKST Aad van de wijngaart | FOTOGRAFIE SHUTTERSTOCK

Page 21: Vicrea magazine 3, okt 2014

VRiS en Neuron WOZ: een moderne kijk op WOZ-data

Tog NederlandLandjuweel 343905 PG Veenendaal0318 - 493555 www.tognederland.nl

VicreaVanadiumweg 11K

3812 PX Amersfoort033 - 4604080www.vicrea.nl

Vicrea en Tog Nederland integreren haar softwareapplicaties, wat het éénmalig inwinnen en meervoudig gebruiken van vastgoed- en belastinggegevens daadwerkelijk mogelijk maakt. Door de samensmelting en de opslag van de gegevens worden meerdere proces-sen binnen de gemeente geoptimaliseerd, waarbij duidelijk is wie welk deel van het proces beheert en door de transparantie binnen het systeem is dit voor iedere gebruiker inzichtelijk. Met VRiS en Neuron WOZ heeft u al uw data met betrekking tot vastgoed en belastingen zowel geogra� sch als registratief in beeld. De software voldoet aan alle geldende standaarden en wisselt haar gegevens probleem-loos uit met de diverse landelijke voorzieningen.

Page 22: Vicrea magazine 3, okt 2014

22 VICREA MAGAZINE

TEKST Harmen Tjeerdsma | FOTOGRAFIE TOG Nederland

Rudolph Vermeer, wethouder Gemeente Baarn: “Door slim en effectief hergebruik te maken van reeds bestaande locatie– en gebouwgegevens, wordt door de gemeente Baarn het WOZ -en belastingproces geoptimaliseerd.Hierdoor ontstaat een aanzienlijke jaarlijkse kostenreductie. Enkel door de inzet van een stukje hedendaagse techniek.“

worden alle geregistreerde gegevens geïntegreerd gebruikt door VRiS, het Vastgoed Registratie en informatie Systeem-pakket van Tog Nederland. In de visie van Harmen Tjeerdsma, busi-ness development manager bij Vicrea,

De Basisregistratie Waardering On-roerende Zaken (WOZ) is één van de dertien registraties die in het stelsel van basisregistraties is opgenomen. De essentie van een basisregistratie is dat gegevens eenmaal en uniform worden vastgelegd om vervolgens gebruikt te (kunnen) worden in elk denkbaar werkproces. Zo is er inmid-dels één registratie voor adressen en gebouwen (BAG) die elk werkproces voedt met correcte BAG-gegevens. Binnenkort kunnen alle systemen gebruik maken van uniforme geo-da-ta (bepaald door de Basisregistratie Grootschalige Topografie , de BGT), uniforme persoonsgegevens (mGBA), uniforme bedrijfsgegevens (NHR) en-zovoorts.

WOZ-data centraal beheerdDe consequentie van de WOZ als basisregistratie is dat de WOZ-data centraal worden beheerd en breed beschikbaar komen. Om die reden ontwikkelt Vicrea haar Neuron WOZ Registratie applicatie op eenzelfde wijze als haar BAG- en BGT-oplossing, namelijk als een zelfstandige tool om alle WOZ-gegevens centraal te be-heren en beschikbaar te stellen aan interne en externe afnemende sys-temen. Vanuit de Neuron-applicatie

de BAG toe te voegen en optimaal gebruik te maken van het stelsel en de geometrie, kan de koppeling ge-automatiseerd gelegd en bijgehouden worden. En dat is het grote voordeel van de Neuron Registratie Suite.”

Administratief versus ‘de kaart’Vicrea heeft in de traditionele we-reld van de WOZ nog veel terrein te winnen. De huidige WOZ-leveranciers werken administratief in plaats van grafisch. De meerwaarde voor wer-ken met een ‘kaartje’ is daarom voor veel gebruikers een nieuw gegeven. Samen met de Gemeente Baarn en Tog Nederland is er inmiddels een operationele omgeving die in de ko-mende periode veel gebruikt zal gaan worden om het voor velen nieuwe concept binnen de belastingwereld bekend te maken. Nieuwe functionaliteitVoor gebruikers van een module zo-als Neuron BAG komen er binnen de Neuron Registratie Suite nieuwe func-tionaliteiten beschikbaar. Doordat het stelsel zijn afronding nadert (WOZ, BGT en BRK komen beschikbaar), is er optimale integratie mogelijk binnen de suite. De geometrie speelt daar ui-teraard een prominente rol in. Vicrea

Gemeente Baarn kiest voor moderne kijk op WOZ-dataGemeente Baarn heeft met Tog Nederland en Vicrea Solutions een contract getekend voor

de implementatie van een nieuw belastingsysteem. Daarmee is de gemeente de eerste

organisatie die het belastingproces met nieuwe technieken gaat ondersteunen. Dit gebeurt

na een uitgebreide testperiode.

is de koppeling tussen de BAG en WOZ niet een kwestie van vergelijken van lijstjes en doorgeven van id’s. “Door enkele attributen aan de registratie van

Page 23: Vicrea magazine 3, okt 2014

VICREA MAGAZINE 23

is als enige organisatie in staat alle basisregistraties met een geometri-sche component binnen één omge-ving te beheren. En dat heeft erg veel voordelen voor de organisaties die de basis- en kernregistraties centraal wil-len beheren. Dit principe had Vicrea al ingebouwd in neuron Stroomlijn, maar komt nu dus ook beschikbaar binnen de Registratie omgeving.

Geometrie registrerenOok de LV WOZ heeft de mogelijkheid om geometrie te registreren. Veel le-veranciers nemen die geometrie in de eerste versie van hun nieuwe produc-ten nog niet mee, maar Vicrea ziet de geometrie juist als katalysator voor een echte efficiencyslag in de verwer-king. Binnen de Neuron Registratie Suite kan een beheerder van basisre-gistraties in een uniforme omgeving met weinig extra handelingen ook de WOZ bijhouden. Mutaties vanuit de BAG, maar ook de BRK en het GBA worden geheel geautomatiseerd mid-dels berichtenverkeer doorgegeven aan de WOZ. Hierdoor verdwijnt het eindeloze werk in het handmatig syn-chroon houden van twee omgevingen. Vicrea heeft in de traditionele we-reld van de WOZ nog veel terrein te winnen. De huidige leveranciers wer-ken administratief en daardoor is de meerwaarde van werken met een ‘kaartje’ voor veel gebruikers nieuw. Samen met de gemeente Baarn en Tog Nederland is er inmiddels een operationele omgeving die de komen-

de periode veel gebruikt gaat worden om het revolutionaire concept binnen de belastingwereld bekend te maken.

Volledige samenhangVRiS gebruikt alle geregistreerde informatie bij de processen Waarde-ren, Heffen en Innen. Alle informatie over een object/subject is beschik-, bevraag- en raadpleegbaar. Leve-ranciers Vicrea en Tog spreken van ‘volledige samenhang’. Tjeerdsma: “Tog Nederland en Vicrea hebben goed gekeken naar de kracht van de eigen software en er voor gezorgd dat de beide oplossingen naadloos en zonder overlap op elkaar aanslui-ten. Hierbij maken beide leveranciers optimaal gebruik van de standaarden waardoor de beide omgevingen met dunne koppelingen verbonden zijn. Daarmee krijgt een eindgebruiker de beschikking over een integrale oplos-sing die in volledige samenhang het

gehele proces van de belastingen on-dersteunt.”

WOZ -processen ondersteundBinnen VRiS kan de herwaardering op een aantal wijzen worden uitge-voerd (statistisch, modelmatig, mid-dels onderbouwingen en individueel). Daarnaast worden onder andere de WOZ-processen ondersteund middels de modules Marktanalyse, Bezwaar, Beroep, Workflow en voor de burger beschikbaar gesteld middels het E-lo-ket. Binnen de modules belastingen en invordering, worden de kohieren (voorlopige aanslagen) gedraaid en kunnen de aanslagen worden ver-vaardigd. Alle soorten belastingen, zowel object als subjectgebonden, kunnen worden opgelegd vanuit de module belastingen. De gemeente Baarn bespaart met de aanschaf van het nieuwe systeem fors op de jaar-lijkse kosten en verwacht efficiënter en daarmee goedkoper te kunnen werken. ∙

Kees Radstaak, directeur Vicrea, Rudolph Vermeer, wethouder Gemeente Baarn en Pascal Bakker, directeur Tog Nederland.

Page 24: Vicrea magazine 3, okt 2014

24 VICREA MAGAZINE

TRAININGENZowel voor de Neuron-producten als voor FME en Oracle Spatial biedt Vicrea

opleidingen, trainingen en instructies aan. Vicrea is grootste reseller van FME in de

Benelux en is als enige in Nederland Platinum partner van de leverancier van FME,

het Canadese Safe Software. Introductiecursussen voor beginnende gebruikers,

diepgaandere trajecten voor geoefende gebruikers en meer technische programma's

voor beheerders.

FME Trainingen

OKTOBERFME Basis 14 en 15 oktoberFME Advanced 20 oktoberFME voor Neuron 22 oktober

NOVEMBERFME Basis 10 en 11 novemberFME voor Neuron 13 novemberFME Server 17 novemberFME Advanced 27 november

DECEMBERFME Basis 9 en 10 decemberFME Server 11 decemberFME Advanced 15 decemberFME voor Neuron 17 december

Regiosessies Neuron registratie SuiteBlijf up to date en meld u aan! www.vicrea.nl/agendaOp het programma staat onder meer meer: - ontwikkeling Neuron Registratie Suite - demo nieuwe functionaliteit binnen Neuron Registratie Suite: BRK, WOZ Registratie, BGT - FAQ en ervaringen vanuit de praktijk

NOVEMBER Amersfoort 5 novemberZwolle 12 novemberEindhoven 19 november

Neuron Trainingen

OKTOBERNeuron GIS 6 en 7 oktober Neuron gegevensmagazijn 21 oktoberNeuron WKPB 23 oktoberNeuron BGT 28 en 29 oktoberNeuron Registratie beheer 30 oktober

NOVEMBERNeuron Stroomlijn 10 novemberNeuron Gegevensmagazijn 18 novemberNeuron BAG 19 en 20 novemberNeuron BGT 24 en 25 novemberNeuron ESB 26 november

DECEMBERNeuron GIS 2 en 3 decemberNeuron Gegevensmagazijn 16 decemberNeuron Registratie beheer 18 decemberNeuron BGT 22 en 23 decemberGa naar www.vicrea.nl/trainingen

Page 25: Vicrea magazine 3, okt 2014

VICREA MAGAZINE 25

SPATIALISTEN OP LOCATIE

We volgen in deze rubriek specialisten van Vicrea die bij verschillende organisaties werkzaam zijn. Zij adviseren, bedenken, ontwikkelen of implementeren. Eén ding hebben zij gemeen, ze werken allemaal aan slimme oplossingen die maximaal gebruik maken van de kracht van geo-informatie.

Olaf Lem bij TENNET te ArnhemKan je kort vertellen wat je bij TenneT doet? Als Solution Ar-chitect ben ik bij TenneT de schakel

tussen business en IT. Samen met de opdrachtgever en eindgebruikers ga ik steeds weer op zoek naar de bes-te IT-oplossingen voor hun business vraagstukken.

Wat gaat jouw inspanningen TenneT opleveren? Door het be-denken van slimme IT-oplossingen kan TenneT haar werkzaamheden be-ter en efficiënter uitvoeren.

Wat gaan de klanten van TenneT hiervan merken? TenneT blijft hier-door tot de beste en betrouwbaarste elektriciteitstransporteurs in de we-reld behoren.

Wat heb jij bij TenneT geleerd? Bij TenneT heb ik geleerd om te wer-ken in een complex IT-landschap, waarbij betrouwbaarheid, transpa-

rantie & traceerbaarheid en informa-tiebeveiliging hoog in het vaandel staan.Omdat TenneT onder toezicht staat van o.a. de Autoriteit Consument & Markt (ACM), worden er ten aanzien van deze aspecten hoge eisen aan TenneT gesteld.

Wat heeft TenneT van jou ge-leerd? TenneT heeft van mij geleerd wat de kracht is van het combineren van alfanumerieke en geo-informa-tie. Toen ik ruim vier jaar geleden bij TenneT begon namelijk, waren dit nog aanmerkelijk gescheiden domei-nen. Nu zie je steeds vaker dat door het combineren van beide, er slimme oplossingen voor TenneT mogelijk zijn. En steeds vaker worden die oplossingen óók door mijn collega’s aangedragen. ∙

Pieter de Graaf bij DICTU (ICT-dienstverlener van het ministerie van Economische Zaken)

Kun je kort vertellen wat je bij DICTU doet? Ik werk aan een pro-ject ‘Geogegevensbeheer’. Dat is een

onderdeel van het vernieuwings-pro-gramma GEO-Toekomst waarmee het Ministerie van Economische Zaken de regelingen op het gebied van beheer van het landelijk gebied, wendbaar, betrouwbaar en tegen zo laag moge-lijke kosten kan uitvoeren.

Wat is jouw bijdrage aan het project? Momenteel wordt er een web gebaseerde muteeromgeving ge-realiseerd op basis van de ESRI ArcGIS software suite. Deze applicatie facili-teert een uitgebreide workflow, waar-in de gewijzigde geografische infor-matie snel kan worden aangepast en meerdere keren wordt gecontroleerd. De onderliggende workflow (ArcGIS Workflow Manager) en database (Ar-cSDE) wordt mede door mij ontwik-kelt en ingericht.

Kan je een concreet voorbeeld geven van wat dit uiteindelijk oplevert? Een boer krijgt subsidie op basis van het hoeveelheid grasland dat hij bezit. Zodra er bijvoorbeeld een sloot wordt gedempt en hiermee het grasland wordt uitgebreid, heeft dit gevolgen voor de hoeveelheid subsidie waar de boer recht op heeft. De boer moet dit melden bij het Mi-nisterie van Economische Zaken en uiteindelijk zal dit door het Ministerie geografisch verwerkt worden in de re-levante kaartlagen.

Wat vind je het leukste aan je werk? Het leukst aan mijn werk vind ik het zoeken naar creatieve oplossin-gen voor bugs in bestaande software en dan vooral wanneer het gaat om de verwerking van geografische infor-matie. ∙

Spatialisten op locatie

Page 26: Vicrea magazine 3, okt 2014

VRiS en Neuron WOZ: een moderne kijk op WOZ-data

Tog NederlandLandjuweel 343905 PG Veenendaal0318 - 493555 www.tognederland.nl

VicreaVanadiumweg 11K

3812 PX Amersfoort033 - 4604080www.vicrea.nl

Vicrea en Tog Nederland integreren haar softwareapplicaties, wat het éénmalig inwinnen en meervoudig gebruiken van vastgoed- en belastinggegevens daadwerkelijk mogelijk maakt. Door de samensmelting en de opslag van de gegevens worden meerdere proces-sen binnen de gemeente geoptimaliseerd, waarbij duidelijk is wie welk deel van het proces beheert en door de transparantie binnen het systeem is dit voor iedere gebruiker inzichtelijk. Met VRiS en Neuron WOZ heeft u al uw data met betrekking tot vastgoed en belastingen zowel geogra� sch als registratief in beeld. De software voldoet aan alle geldende standaarden en wisselt haar gegevens probleem-loos uit met de diverse landelijke voorzieningen.

Page 27: Vicrea magazine 3, okt 2014

Starten is simpel: je maakt een account aan op de website www.geocaching.com en je kunt aan de slag. De meeste telefoons bevatten tegenwoordig een GPS dat nauwkeurig genoeg is om te kunnen geocachen. Een ‘traditional’ geocache bestaat alleen uit een set coördinaten. Je gaat naar dit coördinatenpaar en je vindt daar iets (vaak een kokertje van een fotorolletje) dat verstopt zit. Als je dat ‘iets’ gevonden hebt, kun je je naam op de logrol schrijven en op je profiel loggen dat je deze cache hebt gevonden. Sommige caches vind je

pas na een wandeling (multi-cache) of na het oplossen van een puzzel (mystery-cache).

Skelteren door KampenGeocaching is een mooie manier om een nieuwe omgeving te leren kennen. Stel, je gaat een weekendje naar Schiermonnikoog; dan kun je natuurlijk naar de plaatselijke VVV gaan of een ANWB-fietsroute doen. Maar door een rondje te geocachen kom je geregeld op verrassende plaatsen en mooie uitzichtpunten, vaak voorzien van extra informatie over de streek waar je bent.

VICREA MAGAZINE 27

TEKST Marco Baars | FOTOGRAFIE Patrick Siemons / Shutterstock LOCATIE

Zo kun je Kampen ontdekken door een geocache te doen op een skelter (zoek naar ‘De mannenkappersfiets…’). Je krijgt de coördinaten van een plek waar een puzzel ligt; door de puzzel op te lossen vind je de locatie van de skelter en de code van het cijferslot waarmee de skelter vastzit. Onderweg vind je hints hoe je bij het eindpunt moet komen om de ‘schat’ te vinden. Na afloop heb je een mooi gedeelte van Kampen gezien en kun je weer een cache op je profiel loggen.

Geocaching is een hype bij diverse Vicrea-medewerkers.

Meerdere collega’s trekken er in het weekend of in de

vakantie op uit met een GPS om ‘schatten’ te zoeken.

Zelf ben ik nu een jaar of vijf een fanatieke cacher: ik

heb er al een paar honderd gevonden.

Geocaching: Geo in je vrije tijd

Kampen, Overiijssel / Shutterstock

Marco Baars is implementatie-consultant bij Vicrea.

Page 28: Vicrea magazine 3, okt 2014

WWW.VICREA.NL VOOR INFORMATIE, PRODUCTSHEETS, NIEUWS, BGT, NEURON, PRODUCTINFORMATIE, CONTACTGEGEVENS, WHITEPAPERS, NIEUWS, ACHTERGRONDEN, OPLOSSINGEN, SMOELENBOEK, UPDATES, CONTACT, GEO-ICT, SPATIALISTEN, FORUM, GEBRUIKERSMAGZINES, UPDATES, SERVICE DESKPRODUCTSHEETS, NIEUWS, BGT, NEURON, PRODUCTINFORMATIE, CONTACTGEGEVENS, WHITEPAPERS, NIEUWS, ACHTERGRONDEN, OPLOSSINGEN, SMOELENBOEK, UPDATES, CONTACT, GEO-ICT, SPATIALISTEN, FORUM, GEBRUIKERSMAGZINES, UPDATES, SERVICE DESK

WWW.VICREA.NL VOOR INFORMATIE, PRODUCTSHEETS, NIEUWS, BGT, NEURON, PRODUCTINFORMATIE, CONTACTGEGEVENS, WHITEPAPERS, NIEUWS, ACHTERGRONDEN, OPLOSSINGEN, SMOELENBOEK, UPDATES, CONTACT, GEO-ICT, SPATIALISTEN, FORUM, GEBRUIKERSMAGZINES, UPDATES, SERVICE DESKPRODUCTSHEETS, NIEUWS, BGT, NEURON, PRODUCTINFORMATIE, CONTACTGEGEVENS, WHITEPAPERS, NIEUWS, ACHTERGRONDEN, OPLOSSINGEN, SMOELENBOEK, UPDATES, CONTACT, GEO-ICT, SPATIALISTEN, FORUM, GEBRUIKERSMAGZINES, UPDATES, SERVICE DESK

E [email protected] T +31 (0)33 460 4080 F +31 (0)33 460 4088 f t iBezoekadres Vanadiumweg 11k 3812 PX, Amersfoort Postadres Postbus 1489 3800 BL, Amersfoort