Krusada okt 2012

4
Nieuwsbrief van Stichting Krusada actueel “Bij het groenproject kijken we terug op een mooi oogstseizoen van tien maanden. Vanaf oktober 2012 zal samen met de regen het nieuwe seizoen van start gaan. Ook in de hout- en metaalwerkplaats zijn door onze cliënten heel wat opdrachten voor bedrijven en parti- culieren uitgevoerd. Door het leerwerkproject komen cliënten weer in het werkritme, leren ze nieuwe vaardigheden en bereiden ze zich voor op hun terugkeer in de maatschappij. Externe deelnemers Sinds begin dit jaar neemt er ook een externe groep mensen deel aan het leerwerkproject. Zij zijn door persoonlijke omstandigheden moeilijk terug te leiden naar de reguliere ar- beidsmarkt. Daarom worden zij bij Krusada vier dagen per week begeleid vanuit een speciaal (her)intredersprogramma. Ook heeft Krusada sinds eind augustus een samenwerkingsover- eenkomst met de gevangenis van Bonaire. Vanaf dit moment is één werkplaats op het ter- rein van Krusada ter beschikking gesteld aan gedetineerden. Vijf dagen per week komt er een groep onder bewaking werken en leren. Het gaat om gedetineerden die aan het einde van hun straf zitten en zich voorbereiden op het moment waarop ze vrijkomen. Veel gedeti- neerden hebben ook problemen met drugsge- bruik. Door middel van trainingen wil Krusada een bijdrage leveren aan hun resocialisatie. Sinds het voorjaar heeft Krusada een Half-way house, een vorm van begeleid zelfstandig wo- nen. Ook bewoners van het Half-way house kunnen meedoen aan het leerwerktraject. Zo krijgen ze ondersteuning bij zowel wonen als werken, zodat zij uiteindelijk een zelfstandig leven met eigen verantwoordelijkheden kun- nen opbouwen in de maatschappij. Ik ben ontzettend dankbaar voor wat we als team hebben bereikt. Er is met enorm veel toe- wijding gewerkt, maar het is God die de deuren opende – op een vaak bijzondere wijze – waar- door uitbreiding mogelijk was. Mijn verlangen is dat de leerwerkprojecten en de Half-way houses zo’n bescherming zullen bieden, dat de mensen niet meer terugvallen in oud gedrag. Ik hoop dat het een brug zal vormen naar een nieuw, verslavings- en delictvrij leven! Graag wijs ik daarbij op Psalm 127:1: Als de HERE het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen de bouwlie- den daaraan; als de HERE de stad niet bewaart, tevergeefs waakt de wachter .” Kees-Jan de Kruijf Bouwen aan de overbrugging Jaargang 10 • nummer 3 • oktober 2012 Het werk van Krusada groeit op verschillende fronten, zo ook in het leerwerkproject en de woonbegeleiding voor cliënten. Drie jaar geleden startte Kees-Jan de Kruijf, coördinator werkervaring en resocialisatie, de eerste projecten om cliënten te begeleiden bij een zinvolle dagbesteding en het vinden van gepast werk. In de jaren daarna zijn niet alleen de verschillende projecten uitgebreid, maar zijn de leerwerkplaatsen ook geschikt gemaakt voor een bredere doelgroep. Kees-Jan vertelt.

description

Krusada okt 2012

Transcript of Krusada okt 2012

Nieuwsbrief van Stichting Krusada

actueel

“Bij het groenproject kijken we terug op een mooi oogstseizoen van tien maanden. Vanaf oktober 2012 zal samen met de regen het nieuwe seizoen van start gaan. Ook in de hout- en metaalwerkplaats zijn door onze cliënten heel wat opdrachten voor bedrijven en parti-culieren uitgevoerd. Door het leerwerkproject komen cliënten weer in het werkritme, leren ze nieuwe vaardigheden en bereiden ze zich voor op hun terugkeer in de maatschappij.

Externe deelnemersSinds begin dit jaar neemt er ook een externe groep mensen deel aan het leerwerkproject. Zij zijn door persoonlijke omstandigheden moeilijk terug te leiden naar de reguliere ar-beidsmarkt. Daarom worden zij bij Krusada vier dagen per week begeleid vanuit een speciaal (her)intredersprogramma. Ook heeft Krusada sinds eind augustus een samenwerkingsover-eenkomst met de gevangenis van Bonaire.

Vanaf dit moment is één werkplaats op het ter-rein van Krusada ter beschikking gesteld aan gedetineerden. Vijf dagen per week komt er een groep onder bewaking werken en leren. Het gaat om gedetineerden die aan het einde van hun straf zitten en zich voorbereiden op het moment waarop ze vrijkomen. Veel gedeti-neerden hebben ook problemen met drugsge-bruik. Door middel van trainingen wil Krusada een bijdrage leveren aan hun resocialisatie.

Sinds het voorjaar heeft Krusada een Half-way house, een vorm van begeleid zelfstandig wo-nen. Ook bewoners van het Half-way house kunnen meedoen aan het leerwerktraject. Zo krijgen ze ondersteuning bij zowel wonen als werken, zodat zij uiteindelijk een zelfstandig leven met eigen verantwoordelijkheden kun-nen opbouwen in de maatschappij.

Ik ben ontzettend dankbaar voor wat we als

team hebben bereikt. Er is met enorm veel toe-wijding gewerkt, maar het is God die de deuren opende – op een vaak bijzondere wijze – waar-door uitbreiding mogelijk was. Mijn verlangen is dat de leerwerkprojecten en de Half-way houses zo’n bescherming zullen bieden, dat de mensen niet meer terugvallen in oud gedrag. Ik hoop dat het een brug zal vormen naar een nieuw, verslavings- en delictvrij leven! Graag wijs ik daarbij op Psalm 127:1: Als de HERE het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen de bouwlie-den daaraan; als de HERE de stad niet bewaart, tevergeefs waakt de wachter.”

Kees-Jan de Kruijf

Bouwen aan de overbrugging

Jaargang 10 • nummer 3 • oktober 2012

Het werk van Krusada groeit op verschillende fronten, zo ook in het leerwerkproject en de woonbegeleiding voor cliënten. Drie jaar geleden startte Kees-Jan de Kruijf, coördinator werkervaring en resocialisatie, de eerste projecten om cliënten te begeleiden bij een zinvolle dagbesteding en het vinden van gepast werk. In de jaren daarna zijn niet alleen de verschillende projecten uitgebreid, maar zijn de leerwerkplaatsen ook geschikt gemaakt voor een bredere doelgroep. Kees-Jan vertelt.

Mijn naam is Herben de

Korte en ik ben samen

met mijn vrouw Willeke

en onze kinderen Lenne

en Sam hier naartoe

gekomen om te werken

met de mannen op het

begeleidingscentrum

en op het resocialisa-

tieproject. Een leuke

uitdaging!

Twee weken terug landden wij op Bonaire. De eerste indrukken zijn overweldigend. We zien uit naar een hele mooie en bijzondere periode hier op het eiland. Niet alleen voor ons gezin, maar juist ook voor het werk voor Krusada! De sfeer bij Krusada is echt bijzonder en erg bemoedigend. Het was meteen een bevestiging dat we hier op de juiste plek zijn!

In Nederland werkte ik ongeveer tien jaar in de jeugdhulpverlening. Tussendoor verbleef ik verschillende jaren in Zuid-Afrika en Zuid-Amerika om stage te lopen, een Bijbelschool te volgen en om me te oriënteren op het leven en werken in een andere cultuur. Willeke en ik reisden samen door Zuid-Amerika. Hierdoor ontstond het verlangen om een langere periode met ons gezin in het buitenland te wonen. Het is erg bijzonder om opnieuw te ontdekken dat God ons brengt op de plek die het beste bij ons past. Vanaf het moment dat we met Krusada in contact kwamen, bevestigde God keer op keer dat we hier moeten zijn. We zien erg uit naar de komende tijd en zijn benieuwd wat God hier voor ons in petto heeft!

Herben, Willeke, Lenne en Sam

Irene: “Ik werk met collega’s die Gods licht

willen laten schijnen”

Irene Kort (59) werkt sinds halverwege augustus bij Krusada als administratief medewerker. Ze is geboren op Curaçao en heeft Surinaamse ouders. Inmiddels woont ze alweer 36 jaar op Bonaire. Irene: “Ik ben dankbaar voor het team waar ik onderdeel van ben. Ik werk met collega’s die Gods licht willen laten schijnen. Daarnaast zie ik hoe fijn cliënten het vinden om bij de Walk-In te komen. Het geeft hen rust, troost, veiligheid en geborgenheid. Ik kan concluderen dat de Bonaireaanse gemeenschap Krusada nodig heeft!”

Even voorstellenColumn

Een tweede kans

In deze Krusada Actueel schrijven we over resocialisatie en terugkeer in de maatschappij. Na een vaak heftige en langdurige verslaving wil-len de cliënten terugkeren als burger in de maatschappij en weer volledig mee doen. Hiervoor is het belangrijk dat ze een tweede kans krijgen en gesteund worden door mensen om hen heen.De apostel Paulus had voor zijn bekering ook een heftig leven achter de rug. Zijn gedrag – vervolging van christenen – had veel angst veroorzaakt bij mensen, met name bij de christenen. Ook onze cliënten hebben in hun leven van versla-ving vaak anderen (familie, buren en anderen) angst ingeboezemd. Ze hebben vaak veel vertrouwen geschaad. Toen Paulus geroepen werd door de Heer om christenen te bemoedigen, te leiden en het goede nieuws te vertellen, moest hij laten zien dat hij veranderd en vernieuwd was. Hij moest ‘bewijzen’ dat hij niet meer de persoon was die hij eerst was. Dit was vast geen eenvoudige opgave. Gelukkig kreeg hij steun en kracht van de Heilige Geest. In Zijn kracht kon Paulus deze barrière overwinnen. We zijn ons bewust hoe moeilijk het voor onze cliënten is om zich te ‘bewijzen’ in hun nieuwe leven. We bidden dat hun familie voor hen open durft te staan en dat er herstel kan komen in relaties. Bidden jullie mee?

Gerdien Verkouter-de JagerDirecteur Krusada

Familie de Korte:

“De sfeer bij Krusada is echt bijzonder en erg

bemoedigend”

Minguel kwam vorig jaar februari op Bonaire bij zijn nicht wonen. Daarvoor woonde hij lange tijd in het Nederlandse Den Haag. Een klein half jaar na zijn verhuizing naar Bonaire kwam Minguel bij de Walk-in terecht. De medewerkers van de Walk-in verwezen hem door naar het opvangcentrum van Krusada om daar in behandeling te gaan. “Ik vond mijn behandeling bij Krusada heel leerzaam”, vertelt Minguel. “De belangrijkste lessen die ik geleerd heb is om verantwoordelijk en

eerlijk te zijn en om respect te hebben voor anderen.” Minguel zit nu in de resocialisatie-fase. Hij woont zelfstandig in een woning op het landgoed van Krusada en krijgt hierbij woonbegeleiding. Zo leert hij weer voor zich-zelf te zorgen.

Tussenstap“Ik zie dit als een tussenstap, totdat ik zelf een woning en werk heb gevonden.”, aldus Minguel. Hij vindt dat Krusada mensen goed helpt, het is

volgens hem een plek waar mensen veranderen. Minguel: “Krusada, of andere christelijke instellin-gen, kunnen verslaafden leren om te leven zoals God het heeft bedoeld. Mensen met een ver-slaving moeten inzien dat ze een leven moeten leiden zoals God het wil, los van hun verslaving.” Hij noemt God zijn Maker en bovenal Vader. “Ik heb een relatie met Hem zoals dat bedoeld is”, aldus Minguel. “Mijn droom is om een eigen huis te hebben en een vaste baan, zodat ik helemaal zelfstandig kan wonen!”

Minguel:

‘Mijn behandeling was

heel leerzaam’

Op een stralende zomerdag opende Herbert Domacasse, voorzitter van het bestuur van Krusada, het spiksplin-ternieuwe beachvolleybalveld van Krusada. De verf was nauwelijks droog toen hij het lint doorknipte en uitriep: “Let the games begin!”

Dat lieten de bijeengestroomde sporters zich geen twee keer zeggen. De ene wed-strijd volgde de andere, totdat de zon on-derging. Het nieuwe volleybalveld maakt deel uit van de toekomstplannen van Krusa-da. Hierin staat onder andere beschreven dat de organisatie cliënten verschillende

nuttige en leuke activiteiten wil bieden.

Atheletes in Action Het volleybalveld is het resultaat van een sa-menwerking tussen Krusada, The Bonaire Christian Fellowship Church en de Nederlandse tak van Athletes in Action (een organisatie die kerken en jongeren helpt om door middel van sport hun geloof te delen). Athletes in Action stuurde een team van zes mensen naar Bonaire. Drie weken lang hielpen ze de kerk met allerlei projecten en sportten ze met de bewoners van Bonaire. Als klap op de vuurpijl hielpen ze bij de bouw van het beachvolleybalveld.

In de mediaOok in de media van Bonaire kreeg het nieu-we volleybalveld – en hierdoor ook Krusada – de nodige aandacht. ‘The Bonaire Insider’ noemt het werk van Krusada essentieel voor de gemeenschap van de Bonaire. ‘Krusada helpt iedereen die dit wil om een nieuwe start te maken in hun leven en voorziet in de middelen en het onderwijs die hiervoor no-dig zijn.’

Beachvolleybalveld

enthousiast ontvangen

Aan de Koningstraat 366 in de mooie wijk Dubbeldam te Dordrecht, staat een ruime eengezinswoning (bouwjaar 2001) te koop. Eric en Mariëlle de Jong vertrekken dit najaar met hun gezin naar Bonaire, waar Eric het team van Krusada gaat verster-ken. Meer informatie over de woning staat op Jaap.nl, Funda en op Marktplaats. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met

familie De Jong via [email protected] of 078-6455706. U bent van harte welkom om vrijblijvend te komen kijken!

Huis te koop in verband met

aankomend vertrek naar Bonaire

Donateur aan het woord

Op 8 september jl. werd mevrouw Lijzenga zeventig jaar. Tijd voor een groot feest! In plaats van cadeaus vroeg Mevrouw Lijzenga om een donatie voor Krusada. Zij is al jarenlang betrokken bij De Hoop en Krusada. Ook kent zij Michel Verkouter van jongs af aan, via de kerk. “Ik vind het geweldig dat Krusada werkt vanuit de basis dat er werke-lijk hoop is voor mensen die afkicken. Dat zie je tegen-woordig zo weinig in de hulpverlening”, aldus mevrouw Lijzenga. “Vaak wordt er alleen gedaan aan schadebeper-king, omdat men denkt dat je nooit echt kunt genezen van een verslaving. Maar er is écht hoop. Dat laat Krusada zien.” Ze vertelt dat haar verjaardag een ‘ontzettend gezel-lig feest’ was. Mevrouw Lijzenga: “Alle gasten hebben sa-men €1656,50 gegeven voor het werk bij Krusada. Zoveel had ik echt niet verwacht!” De gift wordt gebruikt voor het resocialisatieproject. Via deze weg danken we mevrouw Lijzenga nogmaals hartelijk voor haar betrokkenheid. Namens alle medewerkers van Krusada wensen we haar een gezond en gezegend nieuw levensjaar toe!

mei t/m septemberKrusada algemeen € 1.5435,15Resocialisatiewoningen € 112,50Tuinbouwproject € 100Vrouwenproject € 362,50

Adreswijziging? Stuur een email naar:[email protected] of bel naar: 078 - 6111355.

Giften

Krusada is op dit moment op zoek naar medewerkers voor de volgende functies:

Gastvrouw/ gastheer inloopcentrum Walk-in (betaald)

Groepsbegeleiders HBO & MBO (zowel vrijwillig als betaald)

Medewerker werkervaring groenproject (vrijwillig)

Begeleider MBO/HBO Walk-in (betaald)Stagiaires (vrijwilligers)

Neem voor functieomschrijvingen en sollicita-ties contact op met Gerdien Verkouter-de Jager (directeur) via [email protected].

Sponsoring voor

aanleg volleybalveld

In juli heeft Krusada samen met de vakantie-werkers een beachvolleybalveld aangelegd. Deze zal gebruikt worden voor sportactivitei-ten, maar zal ook als middel ingezet worden om gemeenteleden uit verschillende kerken en andere organisaties te ontmoeten. Het vol-leybalveld is financieel mogelijk gemaakt door de Hervormde Gemeente van Zwartebroek/Terschuur. Zijn hebben een bedrag van €8000,- aan Krusada geschonken.

Namens Krusada hartelijk dank!

Vacatures

ColofonKRUSADA ACTUEEL

Verschijnt vier keer per jaar in een oplage

van 5.000 exemplaren.

REDACTIE:

Gerdien Verkouter - de Jager

Ellen van de Polder

VOOR GIFTEN: ING bank: 66.94.13.682

t.n.v. Stichting Krusada, Dordrecht

Stichting Krusada

p/a Landhuis Guatemala

Kaminda Lagun 191

Kralendijk, Bonaire, Nederlandse Antillen

E-mail: [email protected]

Website: www.krusada.nl

Het werk van Krusada wordt financieel

ondersteund door Stichting Vrienden

van De Hoop. Deze stichting is in het

bezit van het CBF- en het RƒB-keurmerk

en door de Belastingdienst erkend

als ANBI. Giften voor Krusada kunnen

worden overgemaakt op rekening

66.94.13.682.

Stichting Krusada biedt vanuit een

christelijke visie professionele hulp en

opvang aan verslaafden op Bonaire.

Stichting Vrienden van De Hoop

Provincialeweg 122, 3329 KP Dordrecht

Telefoon: (078) 6 111 355

Fax: (078) 6 111 360

E-mail: [email protected]