Trendrapport Anouk Lucia Lieke

Click here to load reader

 • date post

  31-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Trendrapport Anouk Lucia Lieke

 • Trendrapport19-06-2013

  Anouk Breteler Lucia van Dijk Lieke van Erp

  Datum: 14-06-2013 // Klas: CO2C // Docent: Rudolf Juliet

  ALLfor h&m

 • Voorwoord

  Gedurende semester 2 hebben we kennis gemaakt met het vak Trendwatching. De opdracht bij dit vak luidde als volgt; schrijf een trendrapport voor een bedrijf uit te EME branche. Het doel van het trendreport is om het bedrijf met zeer actuele en scherpe voorbeelden een beeld te geven van voor hen relevante ontwikkelingen in het veld, die nog niet in de maatschappij zo duidelijk zichtbaar zijn dat eenieder ze had kunnen opmerken. Behalve scherp en actueel dient het report ook te duiden en de trends in een breder perspectief van algemene maatschappelijke ontwikkelingen te plaatsen.

  Het trendreport wordt te allen tijde geschreven met een doel: het boven tafel krijgen van de ontwikkelingen en trends binnen een bepaalde bran-che, binnen een bepaalde sociale groep/community of in de maatschappij in het algemeen . Het is een onderzoeksrapport om meer inzicht te krij-gen in bepaalde behoeften, gedrag en veranderingen die spelen in de samenleving. Het vertalen van deze inzichten naar adviezen of concepten voor bedrijven of instellingen is uiteindelijk altijd de reden voor het maken van een trendreport.

  Gekozen is voor het bedrijf H&M waarvoor vernieuwende trends gezocht worden waarmee zij up-to-date blijven. Een andere reden is dat het bedrijf inzicht krijgt in wat er in de omgeving gebeurt, waarop ze later in kunnen spelen. Ook zal dit trendrapport een juist beeld geven van de klant in com-binatie met de vernieuwende trend. Deze trend is tot stand gekomen uit 3 verschillende coolhunts, waaruit een hunch is ontstaan. Deze verschil-lende fases komen n voor n terug in dit trendrapport.

  Met de in het achterhoofd gehouden term co-creatie hebben wij 3 trends uitgewerkt met het daarbij horende stappenplan.

  Wij, 3 fanatieke CO-IEMES studenten hebben met plezier hard gewerkt aan dit trendrapport. Ons team bestaat uit Lieke van Erp, Anouk Breteler en Lucia van Dijk. De samenwerking verliep probleemloos en de taken waren altijd netjes verdeeld. Zo hebben we zelfstandig coolhunts gezocht, vervol-gens is er in groepsverband gebrainstormd waaruit onze hunch tot stand is gekomen. Dit alles heeft geleidt een rapport waar wij trots op zijn.

  Onze dank gaat daarom ook uit naar onze docent die ons alle informatie heeft verstrekt voor het opbouwen van een goed trendrapport.

  voorwoord

  -1-

 • Methodiek

  bedrijf, doelgroep, analyse

  DIH&M - Create your own stlylecreativi-me - the artistic youthe birthday bash - thats what friends are for

  Samenvattingbijlage & bibliografie

  Inhoudsopgavevoorwoord

  -1- -2-

  -4-

  -5-

  -10--16-

  -22-

  -28-

  -31-

 • Anouk Breteler

  Lucia van Dijk

  Lieke van Erp

  Wij hebben alle drie hard gewerkt aan ons trendrapport, bij alle drie de trends hebben we met elkaar meegedacht en zo konden wij elkaar versterken. Het hele proces hebben wij onderling verdeeld en ieder van ons heeft even veel bijgedragen.

  Wie zijn wij?

  -3-

 • methodiek

  Beschrijving werkwijzeTijdens het onderzoek is er gebruik gemaakt van zowel deskresearch als fieldresearch. Door werving van verschillende bronnen, konden er signalen opgevangen worden die in samenhang zijn met het trendrapport. Tevens functioneren deze als aanvullend en onderbouwend op de thesis die is ontworpen. Er is met specifieke zorg gekeken naar welke bronnen bruikbaar waren en deze hebben zich vertaald in het trendrapport. Tevens hebben de colleges een ondersteunende functie gehad bij de opzet en verwerking van het rapport.

  Structuur van het rapportHet rapport is opgebouwd naar aanleiding van een aantal bouwstenen. Er is vooraf een duidelijk structuur gepresenteerd waar naar toe geleefd behoord te worden. Tevens is er de mogelijkheid een eigen draai te geven aan het geheel. Verscheidene handelingen zijn verricht om tot een zo duidelijk, valide en concreet aangevend trendrapport te komen. Door middel van fieldresearch zijn verschillende coolhunts ontdekt, deze zijn vervolgens geclusterd en daarna open gelegd om een zo groot mogelijke markt te kunnen betrekken met de aanvullende domeinen. Dit alles heeft betrekking op de hunch ook wel thesis genoemd. Deze wordt vervolgens uitgewerkt na aanleiding van een zogenoemd stappenplan; een algemene opzet waaraan voldaan dient te worden. Hoe dit vormgeeft is naar eigen creatie in te vullen. Wanneer aan alle voorwaarden en bijhorende attributen is voldaan is het rapport compleet.

  Bij deze dan ook voor u, het trendrapport ALL, wat staat voor A (Anouk), L (Lucia), L (Lieke).

  Lieke van Erp

  methodiek

  -4-

 • H&M (Hennes & Mauritz) is een Zweedse modeketen dat is opgericht in 1947. Nu, 65 jaar later, heeft H&M wereldwijd meer dan 2.800 vestigingen op haar naam staan.

  H&M staat bekend om haar modieuze producten en goede prijs-kwaliteit verhoudingen. De eigen designers ontwerpen een breed en divers aanbod voor man, vrouw, jongeren en kinderen. Naast kleding biedt H&M ook cosmetica, accessoires en thuistextiel aan. Ook wordt gebruikt gemaakt van diversen bekende modeontwerpers. Ieder jaar wordt een modeontwerper aangewezen om een kledinglijn voor H&M te ontwerpen, deze wordt naast de basic-lijn voor een bepaalde periode verkocht in alle winkels en dit natuurlijk voor een toepasselijke prijs.

  Ook heeft H&M een webshop: www.hm.com

  Onderzoeksvraag: Hoe kan er op een innoverende manier meer succes gecreerd worden bij een groot modebedrijf als H&M?

  H&M

  -5-

 • De doelgroep waar wij ons op richten is te verdelen in mannen en vrouwen. Tevens beschouwen wij dit als een ruim begrip. Zowel de jongeren, jong volwassenen en de volwassenen hebben hier betrekking op. De leeftijdscategorie is onder verdeeld van 14 t/m 50 jaar. Rond het 14de leeftijdsjaar begint personaliseren vaak de grootste rol te spelen. Op deze jonge maar toch respectabele leeftijd wordt je bewust gemaakt van wat je doet en wat je voorkomen is. Naarmate de jaren kies je steeds meer je eigen stijl. Dit proces ontwikkeld zich vaak tot aan het 50ste levensjaar. Ook daarna blijft de doelgroep zich wel ontwikkelen in lifestyle, echter altijd in dezelfde beperking waar het zich eerder aan heeft voltrokken.

  Financieel heeft de doelgroep voldoende te besteden. Een modaal inkomen maakt het leven zorgeloos genoeg, wanneer er ook verantwoorde keuzes worden gemaakt. Meestal gaat deze doelgroep vaker naar recreatiemogelijkheden, plaatsen en steden om te shoppen. Ze doen vaker kleinere aankopen die zowel kwalitatief goed en betaalbaar zijn. Daarnaast zijn zij bereid ook voor wat duurdere items meer geld uit te geven wanneer dit overeenkomt met hun overtuigingen en inkomen.

  De doelgroep wil zich vrij voelen in haar of zijn doen en laten. Een dynamische levensstijl zorgt ervoor dat dit zich ook uit naar de buitenwereld. Ze zijn optimistisch ingesteld, in voor nieuwe ideen, creatief, verantwoord bewust en onafhankelijk ingesteld. Ze hechten waarde aan trends en ontwikkelin-gen op de markt. Daarin maken zij destructief zelf de keuze hierin mee te gaan of niet. Adoptie van trends en ontwikkelingen kan zich ook vertalen naar een eigen invulling hiervan.

  De spil van het leven draait om een goede verhouding met vrienden en familie. Aan sociaal contact zijn ze gewend en willen dit ook graag onderhouden. Ze nemen dingen graag van elkaar aan en overtuigen elkaar van eigen mening of belevingen. Positief in het leven staan speelt een grote rol.

  Doelgroep

  -6-

 • DemografischVergrijzing van de bevolking betekent voor de kledingbranche dat het assortiment en de winkelformule aangepast moet worden. Ouderen hebben een andere bestedingspatroon dan jongeren (Van der Kind, 2004, p.151). Ouderen zijn kritischer en modebewust en zoeken naar kwaliteit en comfort (HBD,2006). Daarentegen zijn jongeren tussen de 20-24 meer opzoek naar goedkopere en trendy kleding. Winkels in het goedkopere prijssegment, zoals H&M, profiteren van deze ontwikkeling (HBD, 2006).

  EconomischDe omzet in de detailhandel is sterk afhankelijk van de bestedingsmogelijkheden van de consument. Stijging van het inkomen leidt tot een toename van de secundaire bestedingen, zoals kleding. Een daling van het inkomen leidt tot een afname van de bestedingen (Van der Kind, 2004, p.154). Uit onderzoek is gebleken dat de Nederlandse consument zeer terughoudend is in hun bestedingen. Ze geven minder geld uit aan kleding en geven de voorkeur aan sparen. Een daling van de besteding komt echter niet alleen door de stagnerende economie, maar ook door een afnemende interesse in de soorten kleding (HBD, 2006).

  Co-creatie zal ervoor zorgen dat een organisatie een beter imago heeft en partijen zullen zich meer verbonden voelen met het merk. Dit leidt tot een betere naamsbekendheid en meer (nieuwe) klanten. Doordat er samengewerkt wordt met toekomstige consumenten wordt inzicht verkregen in de markt en de wensen van de doelgroep. Deze kennis resulteert in het beter kunnen bedienen van de markt door middel van betere prijzen en beter op de wensen aansluitende producten.

  Sociaal-cultureelCo-creatie activiteiten geven consumenten het gevoel dat ze belangrijk zijn en dat er naar hen wordt geluisterd, met gevolg dat er meer loyaliteit ontstaat en dus meer terugkomende klanten. Verder is het een voordeel dat klanten hun positieve ervaring zullen delen en ook andere mensen zullen enthousiasmeren. Hierdoor zullen zij producten gaan promoten. Daar tegenover staat dat tevreden consumenten ook minder negatief zullen spreken, wat leidt tot minder negatieve publiciteit.

  Analysedestep analyse

  -7-

 • Techno