Toeristische gids Waasland 2012

Click here to load reader

 • date post

  06-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  241
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Toeristische gids van het Waasland

Transcript of Toeristische gids Waasland 2012

 • De legende van het Waasland wordt nog elke dag herschreven. Bij het kruisen van de grenzen word ook jij figurant in het Wase decor van polders, steden en waterpartijen.

  Je vecht mee met de helden van Fort Liefkenshoek, vergezelt Mercator op expeditie en vervaagt met Reynaert de grens tus-sen fabel en fantasie.

  Elke tocht vertelt duizend verhalen, maar het chte Waasland onthult zich pas later. Als je niet meer kijkt, maar ziet.

  Als je tot rust komt naast een oud waterrad in een onontdekt gehucht. Als je met jouw favoriete streekbiertje neerstrijkt op een gezellig terras. Als je keer op keer geniet van een hemel vol ballonnen.

  Dn ben je thuis in ons land.

 • Hoofdstuk 7 | Stadjes en dorpjes

  Beveren betovert Kruibeke, 3ling aan de Schelde Lochristi, bloemengemeente Lokeren, groene feeststad aan de Durme Moerbeke-Waas, landelijkheid troef Sint-Gillis-Waas, een grensgeval Sint-Niklaas, bruisend hart van het WaaslandStekene, oase van groen Temse, op en top Scheldegemeente Waasmunster, oeroud heidedorpWachtebeke, actief ontspannen

  Inhoud Hoofdstuk 1 | Welkom in het Waasland

  ReynaertMercator In vogelvlucht

  Hoofdstuk 2 | Trekpleisters

  Staats-Spaanse Linies Het verhaal van de stad Kinderpret

  Hoofdstuk 3 | ActiefFietsenWandelenGolfenBallonvaartAutoroutes In en op het waterHuifkartochten Binnenspeeltuinen

  Hoofdstuk 4 | Erfgoed en cultuurMusea en bezoekerscentra Monumenten en bezienswaardigheden

  Hoofdstuk 5 | UitEvenementenMercatoractiviteitenCultuurcentra

  Hoofdstuk 6 | ShoppingWinkelenMarktenStreekproducten

  p. 9p. 11p. 15

  p. 19p. 21p. 23

  p. 82p. 96p. 97

  p. 103p. 103p. 104

  p. 29p. 37p. 49p. 49p. 51p. 53p. 57p. 58

  p. 114p. 117p. 119p. 120p. 122p. 125p. 126p. 129p. 130p. 133p. 134

  p. 63p. 74

 • Reynaert de Vos, Gerard Mercator en de Wase ballonvaarders heten je welkom in het Waasland. Als ambassadeurs van de regio nemen ze je maar al te graag mee op sleeptouw. Hierna maak je kennis met de beroemdste inwoners van het Waasland, maar ook verder in de toeristische gids kom je onze ambassadeurs nog tegen. Ze vertoeven bovendien in goed gezelschap van Vlieg, die de weg wijst naar leuke activiteiten voor kinderen. Zo herken je de tips van onze vrienden:

  Welk m in het Waasland

 • W sland?

  Het Waasland ontstond door aanslibbingsgronden van de Schelde en Durme, hetgeen de regio reeds in de 12de eeuw de naam waze (slijkgrond) opleverde. Deze benaming bleef bestaan, maar kreeg in de 13de eeuw een positievere klank. In het Reynaertepos van Willem die Madoc maecte, kwamen de samenzweerders aan in Waes, int soete lant. Hierdoor wordt de regio nu nog steeds het zoete Waasland genoemd.

  Reynaert de V s Ende quam in Waes, int soete lant, zo staat te lezen in het 13de-eeuwse verhaal van Willem die Madoc maecte. Histo-rische studies over de auteur doen vermoeden dat deze als lekenbroeder huisde in de abdij van Boudelo in Klein-Sinaai. Die uitvalsbasis inspireerde Willem om verschillende plaatsen uit de regio in zijn Reynaertverhaal op te nemen. Waaslanders beschouwen Reynaert de Vos bijgevolg een beetje als hun uithangbord. Deze icoon leeft vandaag verder in beelden, straatnamen en zitbankjes, maar vormt evengoed een inspira-tiebron voor namen van verenigingen en bedrijven.

  Dat Reynaert de Vos om ieder hoekje loert, ontdek je in het be-zoekerscentrum info.waasland. De fellen met de roden baard gidst je er op een interactieve manier door de regio (zie p. 66). Ook in de kelder onder restaurant Scaldiana in Kruibeke kan je een permanente Reynaerttentoonstelling bezoeken (zie p. 64). Reynaerts achtertuin doorkruis je al fietsend, wandelend of met de auto. Niet minder dan vier fietsroutes en twee autoroutes in het Waasland dragen de naam van een personage of plaats uit het Reynaertverhaal. Door het Waasland loopt ook het lange-afstandwandelpad Land van Reynaert (GR 122).

  Reynaert is de levensgenieter bij uitstek. Al verwerft hij zijn hapjes meestal niet op de meest orthodoxe manier, hij weet in elk geval van het verworven lekkers te genieten. Niet ver-wonderlijk dus dat het Waasland meerdere producten telt die hun naam danken aan onze sluwe vos. En niet alleen in het Waasland stellen ze deze producten op prijs: ook prins Filip en prinses Mathilde genoten van het Reynaertgebak op hun

  8

  Hoofdstuk

  1 | W

  elko

  m in

  het W

  aaslan

  d

  9

 • verlovingsfeest. Met ingredinten als amandelen, marsepein en Grand Marnier, moet het water je wel in de mond lopen. Wie het liever wat fijner heeft, probeert best de Reynaertspeculoos, de Reynaertpraline of de Reynaertbonbon, een klein dessert dat heerlijk smaakt bij koffie of een glas wijn. Een streekbier kan niet ontbreken: de Proefbrouwerij uit Lochristi ontwikkelde een pittig Reynaertbier met drie varianten. Meer weten over Reynaert? Surf dan naar www.toerismewaas-land.be (rubriek Reynaert) of www.reynaertgenootschap.be.

  Het Reynaertverhaal kan je beluisteren

  op cd.

  Meesterverteller Marcel Ryssen verhaal

  t

  op onnavolgbare wijze het Reynaertepos

  .

  De cd is verkrijgbaar bij Toerisme Waas

  land.

  Mercat r In 2012 neemt Mercator je bij de hand. Dan is het namelijk 500 jaar geleden dat Mercator is geboren in Rupelmonde. Het Waasland wil deze feestelijke gebeurtenis natuurlijk niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Talloze evenementen zullen hier dit jaar plaatsvinden om Mercator te vieren.

  Biografie

  Gerard De Cremer ziet het levenslicht in Rupelmonde op 5 maart 1512. Twintig jaar later behaalt hij zijn licentiaats-diploma Filosofie aan de universiteit van Leuven. Zoals in die tijd de mode is, verlatijnst hij zijn naam. Et voil: Gerardus Mercator is geboren.

  Zijn zoektocht naar de waarheid leidt Mercator ver buiten de geijkte paden. Doorheen de jaren bekwaamt de grootmees-ter zich in kosmologie, theologie, kalligrafie en de constructie van wiskundige instrumenten. De kennis wakkert zijn kritische visie aan, maar de tijdgeest van inquisitie en refor-matie verlamt zijn scherpe pen. Een vei-liger kennisge-bied dringt zich op: cartografie en geografie. En dat legt hem geen windeieren.

  Mercator schrijft ge-schiedenis met grens-verleggende publicaties van atlassen. Niettemin beschuldigt justitie hem in 1544 van ketterij en vliegt Mercator voor zeven maanden in de kerkers van het Gravenkasteel. In 1552 ontvlucht hij de beklemmende maatschappij naar het tolerante-re Duisburg aan de Rijn, waar hij op 2 december 1594 zijn laatste adem uitblaast.

  10

  Hoofdstuk

  1 | W

  elko

  m in

  het W

  aaslan

  d

  11

 • een restant van de imposante waterburcht waar hij gevangen heeft gezeten, en sta versteld van de Getijdenmolen die hij zag opgebouwd worden. Het kompas toont je de weg. Op het einde van de wandeling verwennen we je op middeleeuwse wijze met een lokale specialiteit! Wil je graag de gids in middeleeuwse kledij? Dat kan! Wil je gebruik maken van een educatief pakket? Dat kan! Tot en met het 4e leerjaar maken we leuke Mercator-hoedjes en vanaf het 5e leerjaar maken we coole Mercatorbuttons! Meer info bij Toerisme Kruibeke (zie achterflap).

  De liefde van Mercator gaat door de maag, en ook dat zal u geweten hebben.De Wase zomer kan u inzetten met een verfrissend Mercatorbiertje en er komt Mercatorspeculoos voor de kinderen. De zomervakantie wordt trou-wens Bruegheliaans ingezet te Kruibeke, waar een folkloristisch volksfeest in het centrum de tijd van Mercator doet herleven. Europa op de kaart zetten was n van de grootste realisaties van Gerard Mercator, en in 2012 willen ze in Sint-Niklaas dan ook Europa op de Grote Markt zetten met de Euro-markt (zie p. x). Streekproducten uit alle uithoeken van Europa worden samengebracht en Mercator zal persoonlijk de bezoekers vergezellen om hen te vertellen over de boeiende wereld die in het Waas-land te ontdekken valt.

  Ontdek op p. 96 nog meer Mercatoractiviteiten ter gelegenheid van de verjaardag van de beroemde cartograaf.

  Meer weten?

  Mercator 2012 gaat 5 maart 2012 van start met de prestigieuze tentoonstelling Mercator Digitaal in het SteM (zie p. 22) in Sint-Niklaas. Met deze hypermo-derne, gedigitaliseerde museumsensatie zal het SteM zich nationaal op de kaart zetten als een onmisbare tussenstop tussen Antwerpen en Gent. Dankzij de kaartcollectie en de globes, beschikken ze over een collectie die het historisch belang van de weten-schappelijke erfenis van Mercator prachtig in beeld brengt.

  Toerisme Waasland ontwikkelde voor het prestigieuze Mercatorjaar 2012 een heuse geocache-wandeling. Schattenjagers en gps-speurders kunnen hun hart komen ophalen in het centrum van Sint-Niklaas. De meervoudige geocache leidt je langs een traject van alle Mercator-gerelateerde plaatsen en geeft je een blik op de vroegere leefwereld van de briljante weten-schapper. Met behulp van een hand-gps ontdek je Sint-Niklaas met de ogen van een echte cartograaf. Mercators ontdekkingen zitten de dag van vandaag in een modern en hoogtechnologisch jasje. Ze leiden jou zonder papieren kaart en enkel door gebruik van de juiste cordinaten naar een verborgen Mercator-cache of schat. Onderweg kom je via infoborden vanalles te weten over Mercator, alias Gerard De Cremer, en de stad Sint-Niklaas uit zijn tijd. Door het beantwoorden van vragen wijst de gps je telkens de weg naar de volgende locatie. Ben je een ervaren geocacher en beschik je over een eigen gps? Surf dan vanaf 10 maart 2012 naar www.geocache.be en download de geocache Mercator 2012. Heb je geen gps? Geen nood, Toerisme Waasland (zie achterflap) voorziet je voor de prijs van 2 van een toestel en de bijhorende info.

  Kom passen zetten met Mercator in Rupelmonde! Ontdek het geboortedorp van de beroemde carto-