Tijdschriftje vtbKultuur L-H-E 2de kwartaal 2016

24
Rekening nummer: P 409560 Afgiftekantoor: Leopoldsburg België Belgique P.B. P.P. 3970 Leopoldsburg BG 9626 LEOPOLDSBURG & HECHTEL-EKSEL 2 e Trimester 2016 & Een uitstapje met “vtbKultuur”, altijd leerrijk en gezellig! www.vtbkultuur.be/leopoldsburg-hechtel-eksel Trimestrieel tijdschrift. Verschijnt in maart, juni, september en december. Verantwoordelijke uitgever: Rosina Veyfeyken, Comansweg 72, 3940 Hechtel-Eksel

description

 

Transcript of Tijdschriftje vtbKultuur L-H-E 2de kwartaal 2016

  • Rekening nummer:

    P 409560

    Afgiftekantoor:

    Leopoldsburg

    Belgi Belgique

    P.B. P.P.

    3970 Leopoldsburg

    BG 9626

    LEOPOLDSBURG & HECHTEL-EKSEL 2e Trimester 2016

    &

    Een uitstapje met vtbKultuur, altijd leerrijk en gezellig!

    www.vtbkultuur.be/leopoldsburg-hechtel-eksel

    Trimestrieel tijdschrift. Verschijnt in maart, juni, september en december.

    Verantwoordelijke uitgever: Rosina Veyfeyken, Comansweg 72, 3940 Hechtel-Eksel

  • ~ 2 ~

    Een terugblik

  • ~ 3 ~

    Woordje van de voorzitter

    Beste cultuurliefhebbers,

    In het eerste kwartaal hebben we 14 uiteenlopende activiteiten georganiseerd onder het thema: Verzet je zinnen. Uit het aantal inschrijvingen en de ontvangen reacties mag ik met trots concluderen dat het thema in de smaak viel.

    Het tweede kwartaal belicht weer andere facetten uit het thema: Verzet je zinnen, meer detail hierover kan u lezen in dit tijdschriftje of op onze website of facebook.

    Uit ons uitgebreid aanbod wil ik ons project: Binnen Spelen en Buiten Spelen even in de schijnwerpers plaatsen. Mede dankzij de medewerking van diverse andere verenigingen is het ons gelukt om naast de tentoonstelling tal van interessante randactiviteiten aan te bieden. Het volledig programma treft u o.a. aan in dit tijdschriftje.

    Kom zeker eens een kijkje nemen!

    Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om niet alleen diverse vrijwilligers te bedanken die zich aangemeld hebben om een handje te komen helpen, maar ook de directie van de school Ter Duinen en diverse verenigingen die interactieve belevingsmomenten van diverse denksporten zullen organiseren.

    Tevens zal Michel Jamers u allen wel bekend, als acteur en verteller, ons ook een dagje vervoegen. Wat hij zal brengen is voorlopig nog een verrassing.

    Zoals jullie wellicht al opgemerkt hebben, is begin dit jaar de vtbKultuur website in een nieuw jasje gestoken. Diverse bezoekers zijn enthousiast over de nieuwe look en de gebruiksvriendelijkheid.

    Degenen die onze nieuwe website nog niet gezien hebben, daag ik uit! Ga naar onze website: www.vtbKultuur.be/leopoldsburg-hechtel-eksel en beantwoord de volgende vraag: Welke activiteiten worden er georganiseerd op 17 juli 2016?.

    Spelregels: - Enkel rste e-mail van een -mailadres wordt geaccepteerd

    - Het antwoord dient verstuurd te worden naar e-mailadres: [email protected]

    voor 5 april om 20:00 uur.

    - De winnaar is de 10de persoon die correct antwoordt op de gestelde vraag. Hij of zij ontvangt 4 gratis consumpties voor de tentoonstelling in Ter Duinen.

    Veel leesgenot en hopelijk tot weldra!

    Rosina

  • ~ 4 ~

    Magnoliawandeling Meise 3 april, 14:00 u., nationale plantentuin

    Op 3 april gaan we met eigen vervoer of al carpoolend naar de plantentuin te Meise en sluiten daar aan bij een initiatief van vtbKultuur Anderlecht Molenbeek. We nemen er

    deel aan de gegidste magnoliawandeling.

    De Plantentuin bezit een collectie van tientallen wilde magnolias en cultuurvariteiten met prachtige namen. Naar jaarlijkse gewoonte wordt deze verzameling in de verf gezet met een magnolia-parcours. Magnolias zetten de lente in volle bloei. Vele soorten bloeien al tijdens de eerste lentedagen,

    nog voor er bladeren aan de bomen staan. Magnoliabloemen zijn zowat de oudste bloemen die de evolutie ons nagelaten heeft. Ze ontstonden 130 miljoen jaar geleden. De Chinese soorten worden al meer dan 1000 jaar door boeddhistische monniken als tempelboom verspreid.

    Onze wandeling start om 14:00 u. aan de hoofdingang, Nieuwelaan 38. We plannen ook nog iets vrijblijvend om vooraf de inwendige mens te verzorgen. Deze optie kan bij inschrijving afgesproken worden. Meer details later na inschrijving.

    Praktisch: Wanneer: Zondag,3 april om 14:00 u.. Waar: Plantentuin Meise, aan de hoofdingang van de plantentuin, Nieuwelaan, 38 (zijrijbaan langs de A12 / bushalte Plantentuin). Prijs: Leden 10 , niet-leden 11 . Inschrijving: vr 27 maart 2016 bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305 Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394

    BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

  • ~ 5 ~

    Bedrijfsbezoek Norbord Genk, woensdag, 6 april om 14:00 u.

    De vestiging Norbord Genk, vroeger gekend als Den Agglo, langs het Albertkanaal vlak bij de sluis van Genk, is een belangrijke producent van OSB-platen.

    Wat is OSB (Oriented Strand Board)?

    In het Nederlands: "plaat gemaakt van gerichte houtschilfers". De schilfers (strands) van de buitenlagen zijn evenwijdig aan de plaatlengte gericht (oriented), die van de binnenlaag zijn ofwel willekeurig gestrooid ofwel dwars gericht op de lengterichting van de plaat. Bij de voorloper van OSB, waferboard, waren de houtschilfers niet gericht.

    OSB-platen worden geproduceerd door het gebruik van dunningshout. Bij de productie komt zo goed als geen afval vrij. Het weinige afval dient als brandstof, de schors wordt gebruikt in de tuinbouw. Terwijl bij spaanplaten 7 tot 9% lijm gebruikt wordt heeft OSB door de grote schilfers minder lijm nodig. Daardoor, en omdat geen complete stammen nodig zijn, is OSB milieuvriendelijker dan multiplex.

    Het bezoek zal ongeveer 3 uur duren. Voorzie u van stevig schoeisel; als u veiligheids-schoenen hebt is dat zeker OK!

    Praktisch: Wanneer: woensdag, 6 april om 13:55 u. uur. Waar: samenkomst aan het bedrijf, Eikelaarstraat 33 te Genk Prijs: leden 3 , niet-leden 5 . Inschrijving: vr donderdag, 31 maart 2016 bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305 Betaling: ter plaatse. Let op: stevig schoeisel noodzakelijk, bij voorkeur veiligheidsschoenen.

  • ~ 6 ~

    Stationsstraat 20 3970 Leopoldsburg Tel: 011 / 81 65 14

    [email protected]

    Standaard boekhandel Leopoldsburg steunt vtbKultuur

  • ~ 7 ~

    Tweedaagse all-in afdelingstrip:

    Geraardsbergen, Le Grand Hornu en Lessines Za., 16 en zo., 17 april 2016 in samenwerking met de afdeling Peer

    Let op: Volzet! Zie onderaan. Deze tweedaagse busreis met overnachting in Mons biedt u het volgende:

    Zaterdagvoormiddag (gegidst):

    Welkom in Geraardsbergen met koffie en mattentaart.

    De Grote Markt met schepenhuis en Manneken Pis! De chte?

    Bezoek aan het kantmuseum, beroemd om de zwarte chantillykant. Zoals in vele

    Vlaamse steden, kende Geraardsbergen een kantnijverheid die dateert van voor de invoering van de Chantillykant. De eerste echte bewijzen dat er in het Geraardsbergse kant werd geklost, dateren van 1697. In 1857 telde Geraardsbergen 1 900 kantwerksters op een totaal van 8 260 inwoners. Daarna ging het bergaf. Tot in 1932 werd er nog Geraardsbergse kant uitgevoerd. In 1984 werd de activiteit terug opgestart als hobby.

    De sfeervolle Sint-Bartholomeuskerk

    De kapel op de Oudenberg (de muur!), met gelegenheid om de beentjes uit te gooien!

    Zaterdagmiddag: Broodlunch met regionale producten bij een hoeveslager.

    Zaterdagnamiddag: Le Grand Hornu met geleide rondleiding over de historische site. Daarna vrij bezoek aan n van de wisselende tentoonstellingen over hedendaagse kunst.

    Zaterdagavond: Avondmaal en overnachting in Mons. We dineren en overnachten in een design-hotel dat integraal is opgetrokken binnenin een vroegere kerk. De kamers zijn hedendaags strak, maar erg ruim en buitengewoon comfortabel, zelfs luxueus. Een belevenis om daar eens te logeren. Het diner belooft om erg verfijnd en zelfs ronduit gastronomisch te worden!

    Zondagvoormiddag: Gegidste rondrit vanuit Lessines met o. a. de porfiergroeven (kinderkopkes!), het romaanse kerkje van Wannebecq, het geboortehuis van Ren Magritte en het kasteel van Bois-de-Lessines met de Engelse tuin (bezichtigingen van buitenaf).

    Zondagmiddag: Warm middagmaal in of nabij Lessines (inclusief).

  • ~ 8 ~

    Zondagnamiddag:

    Uitgebreid gegidst bezoek aan het Hpital Notre-Dame la Rose te Lessines. Ongetwijfeld n van de absolute hoogtepunten van erfgoed in Belgi! In de middeleeuwen had het hospitaal wellicht een L-vorm. Het lag langs de Dender en omvatte de huidige oostelijke vleugel en een deel van de zuidelijke vleugel. De bouw ging van start in 1243 en duurde waarschijnlijk tot 1260. Er is niet veel veranderd aan de gebouwen die sinds het begin van de 16de eeuw werden heropgebouwd. De meubels, de kunstwerken en de archieven zijn er nog. Het is dus een

    uitzonderlijk rijke bron voor de geschiedenis van het ziekenhuiswezen en van de architectuur in Europa. Dan is het tijd voor koffie met gebak. Afsluiten doen we met een beknopt gegidst bezoek aan de medicinale kloostertuin of nog wat rust op het terrasje onder de grote linde (optie). Daarna keren we huiswaarts.

    ****** ****** Dit is een luxe all-in aanbod met inbegrip busreis, drinkgeld chauffeur, alle inkomgelden en gidsbeurten, overnachting met diner en ontbijt, koffie met gebak zaterdagvoormiddag n zondagnamiddag, de broodmaaltijd op zaterdagmiddag n de lunch op zondag. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn uiteraard nit inbegrepen!

    Praktisch: Let op: Volzet! Liefhebbers kunnen zich (als eerste) laten opnemen op de reservelijst. Bij annulering krijgen zij vrijblijvend de kans toch deel te nemen. Deelname: 222 pp in tweepersoonskamer, supplement 1pk: 28 / exclusief voor leden. Inschrijven bij Rosina Veyfeyken vr zondag, 10 januari via e-mail [email protected] of via GSM 0470 205 305. Betalen van het voorschot (75 pp) en de annulatieverzekering (indien gewenst: 7 pp.) dadelijk na bevestiging van de inschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E, pas dan is uw inschrijving definitief.

    Onze partner: B & V Reizen C 3297 Belangrijk: Nog geen lid? Voor slechts 10 is uw hele gezin lid tot einde 2016 en genieten zij van de ledenkorting van vtbKultuur in heel Vlaanderen!

  • ~ 9 ~

    HechtelEksel

    ******

    In volle centrum, nooit ver weg

    Uitgebreid aanbod

    Eigen beenhouwerij

    Zelfbereide maaltijden

    Gastronomische specialiteiten, evt. op bestelling

    Steeds tot uw dienst voor inlichtingen of vragen

    Proxy Hechtel-Eksel steunt vtbKultuur Leopoldsburg / Hechtel-Eksel

  • ~ 10 ~

    Buitengewoon spektakel: De Groote Rappl Vrijdag, 13 mei 2016 in Leopoldsburg

    Buitenkans: groepsreductie n nostalgiek menu!

    De Groote Rappl roept u op voor een groots opgezet muzikaal spektakel dat de geschiedenis van Leopoldsburg op een spectaculaire manier tot leven brengt met een legertje acteurs, zangers, dansers, muzikanten en figuranten uit de garnizoensstad en haar omgeving. De openingsshow in de kerk wordt gevolgd door sfeervol wandeltheater in het Koninklijk Park, richting Kwartier IJzer op het domein van het Kamp van Beverlo waar een verbluffende apotheose dit feest grandioos afsluit!

    We starten in 1837 en nemen je mee naar het eerste legerkamp dat koning Leopold I oprichtte tegen de Nederlanders. Beleef een kermis, een markt en een kerkdienst uit het begin van vorige eeuw en maak de twee wereldoorlogen mee. Ontmoet tal van kleurrijke figuren zoals miliciens, marketentsters, kapitein Caimo, generaal Chazal, Fien Spek, Coletteke Rijstpap, de Heikapper en de Heks van Kontreket.

    Start: het spektakel start om 19u stipt in de kerk (O.-L.-V.-Ten-Hemel-Opneming kerk tegenover het cultuurcentrum en duurt tot ongeveer 23u.

    Zorg voor wandelschoenen, de voorstelling speelt zich af op drie locaties (twee binnen en n in openlucht) en tussenin zijn er twee wandelingen van ongeveer een kwartier. Voorzie regenkledij bij slecht weer (paraplus zijn enkel toegelaten bij de wandelingen, niet bij de openluchtvoorstelling).

    Als optie voorziet vtbKultuur voor u een nostalgiek culinair extraatje: een authentieke soldatenmaaltijd met potenstoemp, worst en traditionele rijstpap na, weze het deze keer nit in gamellen (wegens de afwas)!

    Praktisch: Beperkt aantal vtbKultuur-tickets aan groepsreductie voor de opvoering van 13 mei 2016.

    Inschrijving: vr 15 april 2016 bij Rosina Veyfeyken, 0470-205305 of per mail op

    [email protected]

    Prijs: 21 voor Ticket spektakel of 41 voor Ticket spektakel + Soldatenmaaltijd (dagsoep,

    wortelstamppot met worst, rijstpap + extra Soldatenbier of frisdrank naar keuze)

    Betaling: binnen de 7 dagen na inschrijving door storting op BE87 0003 0019 5394 op BIC

    BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E

  • ~ 11 ~

    Zomeropera 2016 Eugen Onegin Alden Biesen, woensdag, 18 mei om 20:00 u.

    In avant-premire:

    Eugin Onegin speelt zich af in begin van de 19e eeuw. Twee zussen Olga en Tatjana wonen met moeder Larina en nanny Filipjevna op het platteland. Olga is verloofd met de dichter Lenski. Zijn vriend Onegin wordt op een dag aan hen voorgesteld. De naeve Tatjana ziet in hem de belichaming van haar romantische ideen en bekent haar liefde voor hem. Onegin wijst haar af.

    Op Tatjanas verjaardag onstaat ruzie tussen de twee vrienden omdat Onegin openlijk met Olga flirt. Het loopt uit de hand, en Lensky daagt Onegin uit voor een duel. Lensky sterft voor de ogen van Olga en Onegin vlucht.

    Jaren later wordt Onegin uitgenodigd op een chique feest in het paleis van prins Gremin. Tot zijn verbazing stelt hij vast dat de oogverblindende Tatjana ondertussen met Gremin getrouwd is. Hij wordt verliefd op haar, maar zij wijst hem op haar beurt af. Onegin blijft verslagen en wanhopig achter.

    Deze opera van regisseur Carlos Wagner en decor/kostuumontwerper Marnik Baert maken op de muziek van Tsjaikovski hier een wondermooie en sprookjesachtige opera van, die u zeker niet mag missen.

    Praktisch: Uitverkocht! Voor de gelukkigen: samenkomst om 20:00 u. stipt in de doorgang onder de noordelijke voorburcht, waar u uw tickets krijgt.

  • ~ 12 ~

    Vrijdag, 20 mei 2016 om 20:15 u. Lommel Concert Trio Alba: Onstuimige gevoelens

    Met het Trio Alba staat er internationale klasse op het programma. De Duitse violiste Livia Sellin, de Oostenrijks/Italiaanse cellist Philipp Comploi en de Chinese pianiste Chengcheng Zhao leerden elkaar kennen aan de gereputeerde Kunstuniversiteit van Graz en richtten er in 2008 het Trio Alba op. Ondertussen concerteerden zij in China, Itali, Oostenrijk, Spanje, Duitsland en Zuid-Amerika en musiceerden zelfs op het Kammermusikfest van Gidon Kremer. Hun eerste cds (Felix Mendelssohn-Bartholdy en

    Joseph Marx) werden meermaals bekroond.

    Op het programma staat werk van R. Schumann en de Tsjechische meesters Suk en Smetana. Robert Schumann wordt ook wel de grote meester van de romantische klankpozie genoemd. Zijn klaviertrio's lopen over van muzikale vondsten en onstuimige gevoelens. Vooral zijn Op. 63, met zijn onverwachte stemmingswisselingen, behoort tot de meesterwerken uit de kamermuziek. Passioneel en donkerromantisch net als het leven van Schumann zelf.

    Tsjechen schrijven eerlijke muziek. Smetanas Trio Op. 15 is een persoonlijke biecht. Bijna on-bewerkt en regelrecht uit het hart is dit het autobiografische verhaal over de dood van zijn dochter. Smetana begint zijn trio met een intense kreet van pijn en verdriet, daarna gaat dit geweldige werk via gevoelig en overtuigend naar een krachtige en verfijnde finale vol gloedvolle herinneringen. Smetana weet een huiveringwekkende expressie in zijn noten te leggen.

    Trio Alba is een klasse-ensemble dat drijft op gevoelens en muzikale inventiviteit.

    Programma: Josef Suk (1874-1935): Elegie in Des-Dur Op. 23 / Robert Schumann (1810-1856): Klaviertrio Nr. 1, Op. 63 / Bedich Smetana (1824-1884): Trio Op. 15

    Praktisch: Inschrijven bij Rosina Veyfeyken vr zondag, 15 april via e-mail [email protected] of via GSM 0470 205 305. Meteen graag vermelden of uw wil carpoolen; meerijden dan wel iemand meenemen. Prijs: leden: 10,50 , niet-leden 11,50 . Betalen dadelijk na bevestiging van de inschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Locatie: Raadhuis, Lommel (op de Markt)

  • ~ 13 ~

    Driedaagse provinciale cultuurtrip naar Trier 3 5 juni 2016: Trier in de ban van Keizer Nero

    Vrijdag, 3 juni 2016 L - D

    Aankomst in Trier rond 10:30 u.; gelegenheid tot vrije terrasstop. Rond 11:15u. komen we samen aan de Porta Nigra die we aan de buitenzijde bezichtigen met een woordje uitleg over de Romeinse bouwkunst en -technieken. Vervolgens wandelen we naar de Hauptmarkt waar we een lichte lunch gebruiken in Zur Steipe.

    Om 14:00 u. bezoeken we in het Stadtmuseum Simeonstift de tentoonstelling Nero, Lust und Verbrechen, over de mythe van Nero in de kunst. Een Nederlandstalige gids is aangevraagd. Na een korte wandeling met gelegenheid tot rustpauze worden we om 16:30 u. in de Dom verwacht voor een rondleiding.

    Nadien pikt de bus ons weer op aan de Porta Nigra om ons naar ons hotel te brengen. We checken in in het hotel Arcadia (4*) waar we twee nachten zullen

    verblijven. Op vrijdagavond genieten we van een drie-gangen-diner in het hotel.

    Zaterdag, 4 juni 2016 O - L - D

    We beginnen de dag vroeg: om 09:00 u. worden we verwacht in het Landesmuseum voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling Nero - Kaiser, Knstler und Tyrann. Ook hier is een Nederlandstalige gids aangevraagd. De tentoonstelling focust op de historische Nero en schetst een beeld dat nogal wat afwijkt van de gruwelijke voorstelling die we van hem hebben. Na dit bezoek kunnen we naar eigen keuze een koffiepauze inlassen (niet inbegrepen) en/of al een stuk door de vaste collectie kuieren. Wie dan museum-moe is kan even verpozen in de nabijgelegen parken of de Kaiserthermen (niet inbegrepen 3 ) of Basilica (gratis) bezoeken. Voor wie wil zorgen we hierbij voor begeleiding.

    Om 12:30 u. worden we verwacht in de Historischer Keller voor een lichte lunch.

  • ~ 14 ~

    Vervolgens brengt de bus ons naar de oever van de Moezel waar we inschepen voor een 2 uur durende boottocht door de vallei met haar wijnterrassen. Koffie met gebak aan boord is voorzien (n inbegrepen)! Daarna keren we terug naar ons hotel waar we even kunnen uitrusten van de belevenissen van de dag. Daarna zijn we klaar voor een weinprobe bij het Weingut Deutschherrenhof, met aansluitend een stevige grillmaaltijd.

    Zondag, 5 juni 2016 O - L O L

    Na het ontbijt en het inladen van de koffers in de bus gaan we opnieuw richting Landesmuseum voor een bezoek aan de vaste collectie. U bezoekt op eigen ritme met audiogids, neemt desgewenst een (optionele) koffiepauze en sluit, indien u wil, af met een kuier in het park.

    Om 12:30 u. is er een warme maar eenvoudige lunch voorzien vlak bij het museum.

    In de namiddag maken we een wandeling tijdens dewelke we de Barbarathermen, de Romeinse brug en de middeleeuwse havenkranen gaan bekijken. Op het einde van de wandeling pikt de

    bus ons op en keren we huiswaarts.

    Tijdens de terugreis maken we nog een koffiestop (met versnapering inbegrepen) in de omgeving van Bitburg.

    Praktisch: Deelname: 340 pp in tweepersoonskamer, supplement 1pk: 55 / exclusief voor leden. Niet inbegrepen: persoonlijke uitgaven, dranken (tenzij anders vermeld) en koffiepauze op vrijdag en zaterdag- en zondagvoormiddag. Inschrijven bij Rosina Veyfeyken vr maandag, 18 april 2016 via e-mail [email protected] of via GSM 0470 205 305. Betalen van het voorschot (105 pp) en de annuleringsverzekering (indien gewenst: 11 pp.) dadelijk na bevestiging van de inschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E, pas dan is uw inschrijving definitief.

    Onze partner: B & V Reizen vergunning 3297 Belangrijk: Nog geen lid? Voor slechts 10 is uw hele gezin lid tot einde 2016 en genieten zij van de ledenkorting van vtbKultuur in heel Vlaanderen!

  • ~ 15 ~

    Zaterdag, 25 juni 2016: Busuitstap

    Nijvel en Marimont (tijdelijke tentoonstelling Egypte).

    Tijdens deze boeiende uitstap laten we ons meenemen in de spirituele wereld van onze middeleeuwers en van de oude Egyptenaren. Bij onze aankomst in Nijvel genieten we eerst van een tas koffie (inbegrepen) en bezoeken vervolgens de imposante romaanse Sint-Gertrudiskerk. We worden daarbij begeleid door Nederlandstalige gidsen.

    Deze kerk uit de 11e eeuw werd ingewijd in 1046 in aanwezigheid van keizer Hendrik III en van bisschop Waso van Luik. Ze is toegewijd aan Gertrudis van Nijvel, zuster van Begga. Deze kerk is het resultaat van aanpassingen en verbouwingen aan de Sint-Pauluskerk na een brand omstreeks het jaar 1000. De Sint-Pauluskerk was een van de drie kerken van de abdij van Nijvel, die oorspronkelijk werd gebouwd als grafkerk. Toen Gertrudis hier werd begraven verdrong haar verering die

    van Paulus. Ook enkele graven van Leuven waaronder Hendrik III van Leuven werd hier begraven.

    Deze indrukwekkende kerk met typisch romaans westwerk, meet meer dan 100m van het ene koor naar het andere, is 25m breed aan het schip en 44m aan het oostelijk transept. De toren is 50m hoog. Tegenwoordig doet de kerk dienst als parochiekerk.

    ******

    Hierna genieten we van een warme lunch (inbegrepen): minestronesoep, vleesbrood met pistaches, seizoengroenten en panache ijs als dessert, dranken voor eigen rekening.

    ******

  • ~ 16 ~

    Vervolgens rijden we naar Marimont, waar we in de koninklijke musea een bezoek brengen aan de tijdelijke tentoonstelling Goden, geesten en demonen in het oude Egypte.

    Aan de hand van voorwerpen die afkomstig zijn uit grote Europese collecties nodigt deze tentoonstelling je uit om kennis te maken met Osiris, Anubis, Hathor, Sobek en Isis, in de wereld van Egyptische mythen, goden, geesten en demonen. De Egyptische godheden zijn soms intimiderend, soms intiem en vaak vreemd en complex. Ze hebben sinds de Oudheid de mensheid gefascineerd en als er een wereld is die onze collectieve verbeelding onophoudelijk prikkelt is het wel de deze!

    Maar wat is een god eigenlijk? Wat schuilt er echt achter het Egyptische woord dat een god aanduidt? En waarom kiest men ervoor de godheden soms een menselijke gedaante te geven en dan weer een dierlijke of gemengde vorm? Welke rol spelen ze in de fascinerende strijd tussen Geschapen en Ongeschapen, tussen Orde en Chaos?

    Elke tempel heeft zijn belangrijke en minder belangrijke goden, maar hoe zit het met de geesten en de demonen? Welke rol speelden zij in het leven van de oude Egyptenaren? Ook hier zullen Nederlandstalige gidsen ons een beeld geven van deze fascinerende wereld.

    Praktisch: Wanneer: Zaterdag, 25 juni; opstap en terugkeer afhankelijk van opstappunt, later mede te delen. Waar: Gewaarborgde opstapplaatsen: Hechtel en Hasselt, evt. bijkomend afh. van inschrijvingen. Prijs: Leden 63 , niet-leden 65 , inbegr. alle toegangen, bus, fooi chauffeur, koffie bij aankomst en 3-gangen lunch (drank niet incl.). Inschrijving: vr 3 mei 2016 bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305 Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

  • ~ 17 ~

    Tentoonstelling: Binnen Spelen, Buiten Spelen Hechtel, Basisschool Ter Duinen, van 28 juni tot 17 juli.

    Speelgoed van 1900 tot nu een uniek overzicht Aanrader!!

    Met talrijke gezellige en leerrijke nevenactiviteiten!

    Deze reizende tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen vtbKultuur nationaal en het Speelgoedmuseum te Mechelen.

    Vaste openingsdagen (individueel) (groepen en scholen op afspraak): Za 2 juli NM 14:00 u t/m 18:00 u tentoonstelling, filmpje over volksspelen uit schilderij

    van Pieter Bruegel de Oude en beperkte volksspelen en gezelschapsspelen, tornooi

    sjoelbakken of Dammen

    Zo 3 juli VM 10:00 u t/m 12:00 u en NM 14:00 u t/m 18:00 u : tentoonstelling, filmpje

    over volksspelen uit schilderij van Pieter Bruegel de Oude en volksspelen en

    gezelschapsspelen

    Za 9 juli NM 14:00 u t/m 18:00 u tentoonstelling filmpje over volksspelen uit schilderij

    van Pieter Bruegel de Oude en tornooi schaken; bij mooi weer extra simultaan

    spelen

    Zo 10 juli VM 10:00 u t/m 12:00 u tentoonstelling, filmpje over volksspelen uit schilderij

    van Pieter Bruegel de Oude en NM 14:00 u t/m 18:00 u: tentoonstelling, film over

    volksspelen uit schilderij van Pieter Breugel en schilderijen met kaartspelen,

    Backgammon Turkse gemeenschap

    Za 16 juli NM 14:00 u t/m 18:00 u tentoonstelling, filmpje over volksspelen uit schilderij

    van Pieter Bruegel de Oude en kaartspelen en Kennis maken met Bridge

    Zo 17 juli: VM 10:00 u t/m 12:00 u tentoonstelling, filmpje over volksspelen uit schilderij

    van Pieter Bruegel de Oude en Vertellingen Michel Jamers (14:00 u, 15:30 u en

    17:00 u)

    Praktisch: Wanneer: Individueel: zie hoger groepen en scholen op afspraak. Waar: Basisschool Ter Duinen, Rode Kruisplein, Hechtel Prijs: tentoonstelling gratis. Inschrijving: voor groepen en scholen: bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470

    205 305

  • ~ 18 ~

    Oproep - Speelgoed

    Hebt u oud speelgoed, gezelsschapsspelen, volksspelen of jeugd- of kinderboeken waar u vanaf wil? We kunnen dit best gebruiken tijdens onze tentoonstelling Binnen spelen, Buiten Spelen. We richten dan een speelhoekje in voor kinderen. Liefst enkel in bruikbare staat. Teruggave kan niet gegarandeerd worden!

    Alvast bedankt!

  • ~ 19 ~

    Woensdag, 10 augustus 2016: Busuitstap Zuurwaren Bister en de kasteeltuinen van Frer

    Tijdens deze uitstap naar minder bekende locaties in de Maas-vallei zullen we letterlijk n figuurlijk onze zinnen verzetten! We beginnen bij het befaamde zuurwarenbedrijf Bister.

    In 1926 hield Franois Bister zich bezig met het branden van chicorei. In 1930 nam hij een mosterdfabriek in de streek over en maakte hij gebruik van een zeer zorgvuldig beschermd recept: L'Impriale. Deze mosterd werd door de kruidenier met de pollepel uit een grote aardewerken pot gehaald en opge-schept in een door de klant meegebracht bakje. Later, met de komst van de zelfbediening, deden de "granaatvormige" potten hun intrede. De bokaal is niet veranderd en de L'Impriale mosterd kent nog steeds een

    enorm succes.

    Jean Bister volgde zijn vader op aan het hoofd van het bedrijf en momenteel heeft Fabienne Bister de fakkel overgenomen. Bedrijven die nog door de derde generatie worden geleid, zijn tegenwoordig een zeldzaamheid. Het bedrijf stelt nu 20 werk-nemers te werk, waarvan 5 in een vestiging nabij Troyes in de zuidelijke Champagnestreek.

    ******

    De 3-gangen-lunch met keuzemogelijkheden is samengesteld met smaakmakers uit de eigen productie van Bister. De deelnemers zullen ten gepasten tijde genformeerd worden en verzocht om vooraf hun keuze te maken.

    Dit wordt smullen!

    ******

    Het kasteel van Frer is gelegen in het gelijknamige dorp Frer in de gemeente Hastire in de Belgische provincie Namen. Men noemt het wel een sterk verkleind Versailles. Het is een oorspronkelijk renaissancekasteel, uitgebreid in de 18e eeuw en was eens de zomer-residentie voor Hertogen van Beaufort-Spontin en hun adellijke en koninklijke gasten. Het heeft tuinen met onder andere sinaasappelbomen. De meer dan driehonderd jaar oude oranjeries zijn de oudste van de Lage Landen.

  • ~ 20 ~

    De tuinen werden ontworpen in de stijl van Andr Le Ntre in 1760 door Canon Guillaume de Beaufort-Spontin en vergroot door zijn broer Philippe in 1770; ze zijn op ommuurde terrassen gelegen aan de linkeroever van de Maas. Ze bieden uitzicht op de wouden in het noorden en op de Maas in het oosten, en hun rust en sereniteit contrasteert met de naakte rotswanden op de verre oever.

    Vijvers en fonteinen klateren op het lagere niveau waar oranjeboompjes hun delicate geur verspreiden. De meeste zijn meer dan 350 jaar oud. Deze bomen zijn in Frer toegekomen gedurende de eerste helft van de 18e eeuw. Zij kwamen uit Lunville, de residentie van de hertog van Lotharingen. Het zijn de oudste bomen in hun soort in Europa. De houten bakken worden nog steeds volgens het origineel ontwerp gemaakt. Deze oudste oranjerie van de Lage Landen (vroeg 18e eeuw) combineert elegantie en eenvoud.

    Het hogere niveau is bedekt met haagdoolhoven (6 km) die n voor n hun

    geheimen onthullen: een patrooncombinatie genspireerd op speelkaartfiguren, thema dat eveneens terugkeert in de terracotta beelden van Cyffl. Helemaal boven de tuinen uit domineert het rococo paviljoen met uitzicht op de Maas en verleidt door zijn stucco decoratie, gebaseerd op het vruchtbaarheidsthema met cornucopia en Tritons.

    Onder begeleiding van een gids bezoeken we kasteel en tuinen en genieten van al die pracht en praal n van de rust in de prachtige Maasvallei

    Op de terugrit maken we nog een stop van ongeveer 45 minuten aan de abdij van Maredsous waar iedereen vrij is om een sanitaire pauze te nemen, de inwendige mens te versterken, van een biertje te genieten, wat kaas aan te kopen, wat te mijmeren in de imposante kloosterkerk, .. !

    Praktisch: Wanneer: Woensdag,10 augustus; opstap en terugkeer afh. van opstappunt, later mee te delen. Waar: Gewaarborgde opstapplaatsen: Hechtel en Hasselt, evt. bijkomend afh. van inschrijvingen. Prijs: Leden 58 , niet-leden 60 , inbegr. alle toegangen, bus, fooi chauffeur en 3-gangen lunch (drank niet incl.). Inschrijving: vr 12 juni 2016 bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305 Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

  • ~ 21 ~

    Achtdaagse all-in provinciale cultuurtrip:

    Veneto, onbekend maar boeiend en verrassend Maandag, 5 september tot maandag, 12 september 2016

    Nog enkele plaatsen beschikbaar! Voor de volledige folder: http://www.vtbkultuur.be/media/pdfs/20160905FolderCultuurtripVenetoV01.pdf

    Praktisch: Volledig geleide all-in rondreis met Franstalige gidsen. Exclusief voor leden.

    Deelname: tot 29 deelnemers:1365 , vanaf 30 deelnemers: 1299 in 2pk, supplement single: 158 . Vertrek verzekerd vanaf 20 deelnemers. Annuleringsverzekering op aanvraag. Niet inbegrepen: annuleringsverzekering; lunch op 12 september (terugreis); dranken bij de maaltijden; persoonlijke uitgaven; eventuele toeslagen door verhoging van luchthaventaksen en brandstofkosten. Inschrijven bij Rosina Veyfeyken vr zondag, 1 mei via e-mail [email protected] of via GSM 0470 205 305. Betalen van het voorschot (410 pp) dadelijk na bevestiging van de inschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E, pas dan is uw inschrijving definitief.

    Onze partner: Perfect Travel Services, Peperstraat 9 te 3300 Tienen; vergunning 5124. Belangrijk: Nog geen lid? Voor slechts 10 is uw hele gezin lid tot einde 2016 en genieten zij van de ledenkorting van vtbKultuur in heel Vlaanderen!

  • ~ 22 ~

    Noteer alvast:

    Woensdag, 27 juli: Wegens succes: tweede editie van onze Brussel-uitstap naar De Galerij van de Mens in het koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en naar Train World, ht museum van de Belgische spoorweggeschiedenis. Graag snel aanmelden op [email protected]! Nieuwsbrief volgt.

    Zondag, 9 oktober: Musical Reinaert de Vos in St.-Niklaas. Inclusief busvervoer en snack achteraf.

    Woensdag, 19 oktober: Bezoek aan de Hotelschool Hasselt. Met 3-gangen-lunch.

    Woensdag, 9 november: Busuitstap naar orchideenkwekerij te Overijse en nocturne Avant-Garde schilderkunst in Bozar

    Leopoldsburg, vrijdag, 22 april 2016: Jos Meersman: Requiem voor Faur bij Davidsfonds

    Robert Lortat, een van de grote pianisten van zijn tijd, vertelt over zijn vriendschap met Gabril Faur (1845-1924) en hangt een klankbeeld op van het Parijs rond 1900. Naast zeer beklijvende en bekende fragmenten uit het werk van Faur, komen ook Saint-Sans, Debussy en Ravel aan bod. De petites histoires tekenen zich af tegen een snel veranderende tijd na de Frans-Pruisische oorlog van 1870. De zeden worden vrijer, de wereld lichtvoetiger, tot de Groote Oorlog alle illusies wegneemt en gifgas een streep trekt door een ontluikende carrire. In deze monoloog wordt de tragiek van de eerste wereldoorlog herdacht.

    Jos Meersmans is een meester-verteller. Hij verhaalt in heel Vlaanderen schitterende geschiedenissen over Mozart, over Bach en Chopin en doet zijn verhaal intiem en ongelooflijk sfeervol, gekruid met de mooiste muzikale fragmenten. Meersman beheerst als geen ander het thema en weet dat met mooie intonaties en schitterende timing te brengen. Geen betere manier om klassieke muziek te ontdekken.

    Praktisch: Wanneer: Vrijdag, 22 april om 20:00 u.. Waar: Cultureel Centrum Leopoldsburg organisatie Davidsfonds Leopoldsburg. Prijs: Leden 5 , niet-leden 6 , consumptie inbegrepen. Inschrijving: vr 15 april 2016 bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305 Betaling: ter plaatse.

  • ~ 23 ~

    Zaterdag, 21 mei 2016: Uitstap Lier De wereld van Bruegel en Zimmer

    We sluiten aan bij een organisatie van onze buurafdeling Peer:

    Het wordt een boeiende kennismaking met de Lierse toppers gekoppeld aan de fascinerende wereld volgens Bruegel en de zijnen.

    Programma:

    09.15 10.00 Samenkomst in Grand Caf Florent. Degustatie van Liers Vlaaike met koffie.

    10.00 12.00 Historische gegidste stadswandeling met bezoek aan:

    Het Begijnhof (UNESCO-Werelderfgoed)

    De Begijnhofkerk Sint-Margarita (17de-eeuwse barokkerk)

    Zimmertoren (de Jubelklok, de wijzerplaten en de carrousel)

    12.00 14.00 Lunch in het Grand Caf Florent.

    14.00 15.30 Geleid bezoek aan de Bruegellandtentoonstelling: Pieter Bruegel de Oude is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor tal van Vlaamse kunstenaars. De tentoonstelling gaat na hoe groot zijn invloed was op schilders die na hem kwamen.

    16.00 16.45: Boottocht op de Binnennete: Toeristische rondvaart in oude palingschuiten met historische uitleg en anekdotes door de Koninklijke Moedige Bootvissers.

    Praktisch: Wanneer: zaterdag, 21 mei 2016 Waar: Lier; Verplaatsing met eigen vervoer of trein. Na inschrijving krijgt u gedetailleerde informatie over de route en dienstregeling. Hou rekening met betalend parkeren in Lier. Carpoolen is aanbevolen. Kandidaten (chauffeurs en passagiers) mogen zich melden bij Rosina. Prijs: leden: 40 / niet-leden: 45 . Inschrijving: vr zondag, 10 april 2016 bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305 Betaling: door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E.

  • ~ 24 ~

    Colofon:

    Bestuur Afdeling Leopoldsburg / Hechtel-Eksel

    Rosina Veyfeyken, voorzitter

    Marie Jose Drees, ondervoorzitter

    Luc Baldewijns, penningmeester

    Johan Torfs, secretaris

    Rita Vanden Poel & Carine Mentens, medewerkers

    Contact:

    Comansweg 72

    3940 Hechtel-Eksel

    Tel.: 0496-57 85 11

    [email protected]

    Website: www.vtbkultuur.be/leopoldsburg-hechtel-eksel

    Facebookpagina:

    www.facebook.com/pages/vtbKultuur-LeopoldsburgHechtel-Eksel/127536687427869?fref=ts

    Provinciaal Bestuur Limburg

    Johan Torfs, voorzitter

    Tel.: 0496-57 85 11

    www.vtbKultuur.be/limburg

    E-mail: [email protected]

    vtbKultuur Nationaal:

    Grotehondstraat 44 b1/1

    2018 Antwerpen

    Tel.: 03-224 10 52

    [email protected]

    www.vtbKultuur.be