Thuis voorjaar 2012

20
Thuis VOORJAAR 2012 1 Nieuws van KleurrijkWonen LEES MEER OVER! Project ‘Lekker thuis’ Hoe brandveilig is uw huis? Nieuwe Woongoudpas & -gids

description

Bewonersblad KleurrijkWonen

Transcript of Thuis voorjaar 2012

Page 1: Thuis voorjaar 2012

Thuis vo

or

jaa

r 2

012

1Nieuws van KleurrijkWonen

Lees meer over !Project ‘Lekker thuis’Hoe brandveilig is uw huis?Nieuwe Woongoudpas & -gids

Page 2: Thuis voorjaar 2012

Redactierita Ziengs Teus de WitWouter Toorians EindredactieMirella van Maaren-Zamblera

DrukFennema Drukkers,Werkendam

Ontwerpwww.noutdesign.nl

KleurrijkWonen Leerdam & LingewaalIndustrieweg 16 4143 HP LeerdamTel.: (0345) 59 61 00

KleurrijkWonenCulemborgParallelweg oost 13a4103 NC CulemborgTel.: (0345) 59 61 00

Centraal kantoor ’De Schakel’’t oosteneind 1d 4158 Ca Deil [email protected]

colofon

Page 3: Thuis voorjaar 2012

inho

ud

Wonen in De Bloembedden 04

Project ‘Lekker thuis’ 06

Geen winkel in de buurt!!! 07

Tijdelijke verhuur 08

Hoe brandveilig is uw huis? 09

asbest, daar blijft u van af! 11

Klustips van Gerrit & jos 12

Wateroverlast 13

reparatieverzoek 14

Lentepuzzel 15

Tuintips van Karin 16

Nieuwe Woongoudpas & -gids 19

De huur opzeggen 18

Mijn favoriete plek 20

‘Thuis’ is een uitgave van KleurrijkWonen, een actieve woningcorporatie met vier locaties (Culemborg, Deil, Geldermalsen en Leerdam) en een wooninformatiepunt in arkel. Met ‘Thuis’ informeren we bewoners en rela-ties over ontwikkelingen en activiteiten op het gebied van wonen en leef-baarheid in de woonomgeving. ook is er aandacht voor bewoners, voor projecten (renovatie, herstructurering en nieuwbouw) én voor bijzondere initiatieven op het gebied van wonen. De redactie stelt de uitgave met zorg samen. Mocht er desondanks toch iets mis gaan, dan is de redactie hiervoor niet aansprakelijk, maar zal wel overgaan tot rectificatie. ook met vragen of suggesties bent u bij het redactieteam van harte welkom.

KleurrijkWonenGiessenlandenKon. julianastraat 174241 BH arkelTel.: (0345) 59 61 00

KleurrijkWonenGeldermalsenrijnstraat 224191 CL GeldermalsenTel.: (0345) 59 61 00

Tijden veranderen!Net als u gaat KleurrijkWonen met de tijd mee. In-ternetten, mobiel bellen, twitteren en facebooken: een leven zonder pc en mobiel is in deze tijd niet meer voor te stellen!

De digitalisering in de wereld om ons heen verloopt in een rap tempo. Dat merken wij ook. Het aantal bezoekers van onze website is de afgelopen twee jaar explosief toegeno-men. Steeds vaker zoeken huurders digitaal naar informatie. Daarom stelden wij hun de vraag of zij, mede in het kader van bezuinigingen en duurzaamheid, het bewonersblad nog wel op papier wensen te ontvangen. of dat zij de voorkeur geven aan een melding per mail (‘een nieuw nummer van Thuis staat voor u klaar op onze website’).

Respons oproepvan meer dan de helft van onze huurders ontvingen we geen reactie op een tweetal oproepen. Betekent dit dat deze groep geen behoefte heeft aan het blad, zo vroeg de redactie zich af? van de huurders die wel reageerden, waren de reacties nogal verdeeld. Een deel koos voor papier, een deel voor de melding per mail.

Thuis in 2012Dit nummer van Thuis ontvangen alle huurders thuis in de bus. Het najaarsnummer Thuis 2 gaat op papier naar die huurders, die gekozen hebben voor papier.Huurders die kozen voor digitaal, ontvangen van ons een mailtje zodra het najaarsnummer op de website staat. Huurders die niet gereageerd hebben op de oproepen, krijgen vanaf 1 mei aanstaande de gelegenheid alsnog hun email-adres door te geven via onze website www.kleurrijkwonen.nl.

En in 2013?Nog eenmaal op papier voor de ‘papier’-kiezers en dan gaan we over naar een digitale versie. De redactie buigt zich nog over het format.

3KLEURRIJKWONEN

Page 4: Thuis voorjaar 2012

“onze woning is gelegen aan een hofje, zodat ons zoontje Ezra heerlijk voor de woning kan spelen! ons andere zoontje straks ook, maar die is net geboren”, aldus de familie. Zij vindt de locatie helemaal super. “over het bruggetje en je bent bij de school en het centrum van Culemborg, maar ook park ‘De Plantage’ is om de hoek!”

Gemengde wijkop dit moment is de familie bezig met het opknappen van de tuin. Dit doet zij geza-menlijk met vier buren. ook het contact met de buren is goed. “Het leuke van De Bloembedden is dat de wijk gemengd is; er zijn koop- en huurwoningen voor starters maar ook voor senioren. Wat ons betreft

is het goed wonen in De Bloembedden. Iedereen moet hier komen wonen!”

Belangstelling in een koopwoning?Neem dan contact op met makelaar

Weeda jellema en maak gebruik van de aantrekkelijke Startersrenteregeling. op de pagina hiernaast vindt u uitleg over deze regeling.

En hoe bevalt het wonen in deze nieuwe wijk?

De familie Breddels-Tax is sinds kort de trotse eigenaar van een nieuwbouwkoop- woning in De Bloembedden in Culemborg. Het gezin woont met hun twee zoontjes op het Krokuspad 10. Na flink geklust te hebben zijn zij ‘dik’ tevreden met het eindresultaat.

Wonen in De Bloembedden

4 THUIS - NR.1 - 2012

Page 5: Thuis voorjaar 2012

Een eigen huis, een plek onder de zon. Mooi, maar hoe betaal je dat? Door de strengere normen en regels is dat de laatste jaren niet bepaald gemakkelijker geworden. En al helemaal niet met een modaal inkomen of lager.

om de stap naar een eerste ‘eigen huis’ kleiner te maken, biedt KleurrijkWonen in samenwerking met de consumentenorga-nisatie vereniging Eigen Huis de Starters renteregeling aan voor de woningen in de nieuwbouwprojecten De Bloembedden (in Culemborg), De veranda (in Leerdam) en Waijestein (Herwijnen).

Tot 20% meer lenen. Tot 25% minder betalen!Met de Starters renteregeling krijg je meer financiële ruimte. Het basisprincipe

Verkoopmakelaar

is eenvoudig: KleurrijkWonen betaalt via Social Finance 20% van de maandelijkse hypotheekrente gedurende 10 jaar lang (dit noemen we de voorschotten). je mag deze onder voorwaarden overigens wèl bijna helemaal aftrekken van je belastbaar inkomen. je maandelijkse hypotheeklasten zijn zo dus een stuk lager. Pas wanneer je de woning gaat verkopen (of na 30 jaar), betaal je de voorgeschoten hypotheekrente terug. En alléén als jouw huis meer waard is geworden. veilig dus!

Belangstelling?voor vragen over het kopen van een woning met de Starters renteregeling kun je contact opnemen met Kleurrijk-Wonen, tel. (0345) 59 61 00, of met de verkopende makelaar. Meer informatie kun je vinden in de bro-chure Starters renteregeling of kijk op www.startersrenteregeling.nl.

De sleutel naar jouw eerste koophuis!

Maak gebruik van de aantrekkelijke Startersrenteregeling

20%mede mogelijk gemaakt door

KleurrijkWonen

Jouw eigen huismede mogelijk gemaakt door... KleurrijkWonen en

Vereniging Eigen Huis

Speciaal voor starters

Voordeel Starters Renteregeling • Jehebttot20%extrabudget,

waardoor je een woning kunt kopen die voorheen niet bereik-baar was

• Jouwmaandelijksehypotheeklastis tot 25% lager dan bij een verge-lijkbare hypotheek

• Jebent100%eigenaarvandewoning

• Woningbijverkoopnietinwaardetoegenomen? Geen terugbetaling van de voorschotten en rentever-goeding

• DezekerheidvanNationale Hypotheek Garantie

5KLEURRIJKWONEN

Page 6: Thuis voorjaar 2012

Opplussen voor 55+’ers!

Lekker thuis!Wie wil er niet zo lang mogelijk blijven wonen in zijn eigen comfortabele huis? Een inloopdouche, een verhoogd toilet, goede verlichting onderaan de trap, verlengde handgreep bij het bovenraampje zodat u het kunt openen en sluiten zonder te balanceren op een krukje.Een hoger geplaatste vaat-wasser zodat je niet steeds hoeft te buk-ken, een lichtspoor om ’s nachts het toilet te vinden, een videofoon om te zien wie er bij de voordeur staat. Kortom: het zijn gemak-ken waardoor je langer in je eigen huis kunt blijven wonen.

Oplusproject voor 55+De gemeente Geldermalsen start dit jaar, in samenwerking met KleurrijkWonen en Welzijn Geldermalsen, het project ‘Lekker thuis’. Met dit project stimuleren de samen-werkingspartners met name 55+’ers om

hun woning eens kritisch onder de loep te nemen en te kijken welke ingrepen nodig zijn voor extra gemak, het vermijden van (val)risico’s en voorbereiding op de toe-komst als senior. De gemeente is bezig met andere partners die kunnen helpen bij advi-sering en uitvoering, zoals de bouwmarkt, loodgieters, klus-bedrijven et cetera.

Doe de woningtestEr is een speciale woningtest die mensen zelf kunnen invullen. Deze test is bedoeld voor mensen die (al) lichamelijke beperkingen ervaren, maar ook voor jonge, fitte 55+’ers die zich op de toekomst willen voorberei-den. Want comfortabel wonen voor straks, betekent ook comfortabel wonen voor nu! vanaf mei is de site www. lekkerthuisinje-huis.nl in de lucht. Dan kunt u zelf de test doen. Het kost u slechts 20 minuten.

Veel mensen hebben de wens zo lang mogelijk te blijven wonen in hun eigen huis. Met de komende vergrijzing zal het zelfs de realiteit zijn. Dit betekent in de praktijk: tijdig de benodigde aanpassingen in huis aanbrengen. En daar is het project ‘Lekker thuis’ nou precies voor bedoeld!

De woonadviseur komt graag bij u langsGeen internet tot uw beschikking? Dan kunt u gratis een woonadviseur laten langsko-men om de woningtest bij u thuis te komen doen. De woonadviseur loopt dan met u door het huis en geeft u advies.

Meer weten?Haal de speciale folder op bij de balie van de gemeente Geldermalsen, met tips voor verbeteringen van de bestaande situ-atie of voor verbouwplannen die u toch al heeft. of surf (vanaf mei) even naar de speciale website boordevol informatie: www.lekker-thuis-wonen.nl.

6 THUIS - NR.1 - 2012

Page 7: Thuis voorjaar 2012

Algemeen

Let op: nieuwe openingstijden KleurrijkWonen GeldermalsenOmdat het aantal bezoekers van de vestiging in Geldermalsen gering is, hebben wij besloten de openingstijden aan te passen.

Nieuwe openingstijdenvanaf maandag 2 april zijn de openingstijden als volgt:• Maandagvan8.00tot12.30uur• Woensdagvan8.00tot12.30uur• Vrijdagvan8.00tot12.30uur

Wilt u een bezoek brengen aan onze vestiging in Geldermalsen, dan vragen wij u vooraf een afspraak met ons te maken. op de bovenstaande tijdstippen kunt u uiteraard ook zonder afspraak bij ons langskomen.

In Rivierenland werken zes woningcorporaties sa-men op het gebied van woonruimteverdeling onder de naam ‘Woongaard’. Vanaf 1 april 2012 vindt ook de woningtoewijzing van de gemeente Lingewaal plaats via Woongaard.

op www.woongaard.com wordt het actuele woningaanbod voor de hele regio rivierenland (onder andere Culemborg, Geldermalsen en Tiel) gepresenteerd. Dit aanbod staat ook wekelijks op de adverten-tiepagina van Woongaard in de Zakengids en Extra Nieuws. ook in Het Kontakt editie Leerdam wordt met het woningaanbod van KleurrijkWonen in de gemeente Lingewaal geadverteerd.

In een onderzoek naar tevredenheid van huurders over hun woning en woonomgeving kwam naar voren dat huurders het betreuren dat diverse faciliteiten in dorpen en kleine kernen wegvallen.

Zo missen zij de buurtsupermarkt, een pinautomaat en de warme bakker. Zolang je mobiel bent, is dit natuurlijk geen probleem. Met de auto ben je zo in Geldermalsen of Leer-dam. Maar wat als je geen auto hebt of niet meer kunt rijden? Oplossing binnen handbereikDan is er de GeLe-bus die uitkomst biedt. De bus is niet geel van kleur, maar de GeLe verzorgt een pendeldienst tussen Geldermalsen en Leerdam.voor een ‘appel en een ei’ brengt de bus u naar het centrum van Leerdam, Beesd of Geldermalsen. volwassenen betalen 1,80 Euro, kinderen en 65+ betalen slechts 1,10 Euro.vrijwillige chauffeurs maken dit mogelijk. Super, nietwaar? Meer weten?voor alle benodigde informatie over de GeLe-bus kunt u terecht op de website www.gelebus.nl.

Kent u de GeLe-bus al?

aanboD in De ZakengiDs, extra nieuws en het kontakt

Gemeente Lingewaal nu ook bij Woongaard

7KLEURRIJKWONEN

Page 8: Thuis voorjaar 2012

Na een korte kennismaking steekt rens van wal. “We hadden al een tijdje plan-nen om te gaan samenwonen. Eigenlijk wilden we direct kopen maar dat kan nog niet vanwege mijn studie. We stonden niet ingeschreven als woningzoekende en daarom zijn we op zoek gegaan naar parti-culiere verhuur. Maar de huren in die sec-tor zijn schrikbarend hoog. je praat dan al gauw over 700 Euro of meer. Mijn vader zat eind vorig jaar een keer te googlen op ‘verhuur in Leerdam’ en kwam toen op de site van Interveste.” Wie is Interveste?Interveste verhuurt in opdracht van Kleur-rijkWonen tijdelijk woningen die zij binnen 1 of 2 jaar gaat slopen.

Snelle startvoor valerie was de stap naar samen-wonen gemakkelijker maar tegelijk ook moeilijker. Gemakkelijker omdat zij al op kamers had gewoond. Moeilijker omdat zij

Op een zonovergoten vrijdag-middag spreken we met Rens Steijsiger en Valerie van Offeren. Het jonge stel huurt tijdelijk een woning in de sloopbuurt Talmastraat/Schoolstraat in Leerdam. We zijn benieuwd naar hun ervaringen met een tijdelijke woning.

rens en Valerie VinDen tijDelijke Verhuur een mooie tussenstap

“ Een paar uurtjes poetsen en een likje verf doen wonderen!”

de grote anonieme stad Den Bosch ver-ruilde voor het ‘ons kent ons’ Leerdam. Zij vertelt: “In december zijn we naar een kijkdag van Interveste geweest. We heb-ben toen een paar woningen bekeken waaronder de woning waar we nu wonen. Toch nog even een paar nachtjes goed over nagedacht, maar daarna de knoop doorgehakt. Toen ging het razendsnel . De volgende morgen is het contract getekend en hebben we de waarborgsom betaald. ’s Middags waren we volop bezig met behang afscheuren.”

Mooi resultaatNa een korte rondleiding door het huis wordt al snel duidelijk dat rens en valerie goed hebben nagedacht over het opknap-pen en inrichten van hun tijdelijke woning. Het kliklaminaat in de woonkamer en de tapijttegels op de verdieping verhuizen volgend jaar mee naar de koopwoning.

Tijdelijke verhuur

rens vertelt: “Ik ben blij dat we in decem-ber een week of drie de tijd hebben geno-men om de woning op te knappen. We hebben flink schoongemaakt, de granol-muren geschilderd en de slaapkamers voorzien van een fris behangetje. Een huis moet fris en schoon zijn en we rekenen erop dat we hier tot medio of zelfs eind 2013 kunnen blijven wonen.”

Tijdelijke verhuurDuidelijk dat rens en valerie deze tijde-lijke woning een mooie tussenstap in hun wooncarrière vinden. Zeker niet verkeerd als je kunt starten in een eengezinswoning met drie slaapkamers! Dankzij de tijdelijke verhuur blijft de sloopbuurt Talmastraat/Schoolstraat langer leefbaar en veilig.

Meer informatie over tijdelijke ver-huur is te vinden op de website van Interveste.

8 THUIS - NR.1 - 2012

Page 9: Thuis voorjaar 2012

jaarlijks rukt de brandweer zo’n twintig keer per dag uit om woningbranden te blussen. De meeste branden beginnen tijdens het koken. Maar ook door het onvoorzichtig omgaan met kaar-sen, sigaretten, open vuur of door slecht onderhoud of foutief gebruik van elektrische apparaten. vaak weet men niet hoe te reageren op een brand. of men heeft geen brandveiligheidspak-ket in huis.

Wees voorbereidZo’n veiligheidspakket is een absolute must. In elk huis moet je zorgen voor functionerende rookmelders. Weet u niet precies waar u de rookmelders het beste kunt plaatsen, surf dan even naar www.brandwonden.nl. U bent er overigens als huurder zelf verantwoordelijk voor om jaarlijks de batterijen van de rookmel-ders te controleren. Daarnaast is het verstandig om te beschik-ken over een brandblusser met voldoende inhoud, een goed werkende zaklamp (controleer ook hiervan regelmatig de bat-terijen), een verbandtrommel en een duidelijk vluchtplan. Gaat u met vakantie, neemt u dan de brandblusser en verbandtrommel mee. In geval van nood, altijd handig!

Waarom een vluchtplan?Brand ontstaat vaak ‘s nachts. De bekende trap, hal, overloop en routes zijn dan onherkenbaar geworden en soms niet of zeer

rens en Valerie VinDen tijDelijke Verhuur een mooie tussenstap

“ Een paar uurtjes poetsen en een likje verf doen wonderen!”

moeilijk te bereiken. Dit komt niet alleen door het vuur, maar vooral door de dikke en giftige rook. je ziet niets meer en het ademen gaat moeizaam. Daarom moet je weten hoe je snel en veilig uit jouw huis komt. Een vluchtplan is niet anders dan afspraken over ‘vluchten bij brand’: de snelste en veiligste vluchtroute met huis-genoten en een eventuele tweede vluchtroute voor wanneer de eerste geblokkeerd is. Zorg ervoor dat alle huisgenoten hiervan op de hoogte zijn en bespreek ook wie verantwoordelijk is voor het vluchten van de kinderen. oefen de routes van tijd tot tijd en zie er altijd op toe dat ze niet geblokkeerd zijn door speelgoed of rondslingerend materiaal. En last but not least, koop een vlucht-ladder voor kamers waarbij ‘springen’ de enige vluchtroute is!

Bent u goed voorbereid?Doe de brandveiligheidstest op: www.watdoejijbijbrand.nl!

Brandpreventie

Handige tips om brand te voorkomen:• Maakhetfiltervandewasdrogernaelkgebruikstofvrij!• Zorgvoorvoldoendeafstandtussenlampenen

brandbaar materiaal!• Roleenkabelhaspelaltijdhelemaalaf!• Zetnooiteenkastofmeubelopeensnoer.• Maakjeelektrischeapparatuurregelmatigschoon!• LaatdeTVofradionooitopstand-bystaan.

Hoe brandveilig is uw huis?Hoe groot is de kans dat u een hoofdprijs wint in de loterij? Helaas, slechts 1 op 10 miljoen! En de kans dat er brand uitbreekt in uw woning? Die kans is 1 op 1.000. Hoog tijd dus voor goede preventie!

9KLEURRIJKWONEN

Page 10: Thuis voorjaar 2012

Woongoud

Het krijgen van een betalingsherinnering of het bezoek van een deurwaarder is niet prettig. Wanneer de huur niet op tijd is ontvangen sturen wij een betalingsherin-nering. als vervolgens blijkt dat de huur nog niet binnen is, ontvangt u een laatste aanmaning om de huur alsnog te betalen. vervolgens schakelen wij de deurwaarder in en vanaf dit moment lopen alle contac-ten via hem. Indien u op tijd naar ons komt en actief aangeeft wat uw probleem is, kunnen wij u helpen.

Wat u zelf kunt doenverkeert u in een onaangename financiële

situatie waardoor het op tijd betalen van de maandelijkse huur een grote hinder-nis vormt? Laat het ons weten! Maak een afspraak, dan bespreken wij uw persoon-lijke situatie met u door en nemen we maat-regelen.

Wat doet KleurrijkWonen?Door u actief op te stellen en open-heid van zaken te geven aan een mede-werker van KleurrijkWonen, bieden wij u persoonlijke hulp. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met uw gegevens. Samen bekijken we welke betalings- regeling u het meest helpt. Het treffen van

Problemen met huurbetaling?

KleurrijkWonen merkt dat steeds meer huurders moeite hebben met het tijdig betalen van de maandelijkse huur. Dit kan te maken hebben met de economische crisis. De gevolgen hiervan zijn in ieders portemonnee voelbaar.

een persoonlijke regeling is kosteloos. Daar-naast hebben wij contacten met externe (hulpverlenende) partijen zoals de GGD en de regionale Sociale Dienst.

Vragen?Heeft u vragen over ons incassobeleid of wilt u meer weten wat KleurrijkWonen voor u kan betekenen? Dan kunt u terecht bij medewerkers van de afdeling Incasso. Zij zijn dagelijks bereikbaar tijdens kantoor-uren via telefoonnummer (0345) 596100.

“ Voorkomen is beter dan genezen”

Problemen met de huur betalen? Schaam u niet en neem contact met ons op!

10 THUIS - NR.1 - 2012

Page 11: Thuis voorjaar 2012

Het asbest zit dus opgesloten en is in die vorm niet schadelijk voor de gezond-heid van de bewoners. Pas wanneer dit plaatmateriaal wordt bewerkt door erin te zagen, hakken slijpen, boren, dan kunnen asbestvezels vrijkomen. In die gevallen is er wel sprake van een gevaar voor de volksgezondheid.

Asbestverwijderingasbest mag vanaf 1995 niet meer toege-past worden, maar helaas zijn er nog veel onderdelen in woningen van vóór die tijd waarin materialen met asbest zijn toege-past. Het gaat dan vaak om gevelpanelen of panelen in kozijnen, vloerzeil, ventila-tiekanalen en rioleringen. Het beleid van KleurrijkWonen is erop gericht om het asbest te verwijderen, daar waar noodza-kelijk. Dit is bijvoorbeeld bij de uitvoering van reparatieonderhoud en bij onder-houdsprojecten.

Verantwoord handelenals wij moeten werken aan onderdelen waarin asbest is toegepast, dan treedt een apart proces in werking.

Gericht op het verantwoord verwijderen en afvoeren van asbest. Na de vaststelling van aanwezigheid van asbest, begint het meest in het oog springende proces van sanering. Dan komen de mannen in zoge-naamde ‘maanpakken’, die het asbest onder geconditioneerde omstandigheden inpakken en afvoeren. Dit specialistische werk valt onder de wer-king van het asbestbesluit en het wordt in de praktijk getoetst door de arbeids-inspectie.

Wees alertNu weten we dat onze huurders veelvuldig in onze woningen klussen en daar geven we ook maximale ruimte voor. Maar wat wij niet willen, is dat u zelf met asbest aan de slag gaat. als u gaat klussen, dan kunt u bij ons navragen of bij ons bekend is dat er asbest in uw woning zit. En bent u aan het klussen maar vertrouwt u het niet, vraag dan gelijk via internet een inspectie aan. alleen via een inventarisatie door een gespecialiseerd bedrijf kan de aanwezig-heid van asbest en de manier van saneren vastgesteld worden.

Asbest, daar blijft u van af!

Asbest is een bijzonder materiaal dat met de grootste zorg en zorgvuldigheid behandeld dient te worden. Nu is het niet zo dat we asbest direct kunnen beetpakken of inademen, want het zit veelal opgesloten in andere materialen. Asbest is hierbij als ‘toeslag’stof gebruikt om de eigenschappen van het materiaal op het gebied van sterkte en brandwerendheid te verbeteren.

Voorzichtig met asbest

Twijfel?Twijfelt u over eventuele aanwezigheid van asbest in uw woning? Surf dan naar onze website, ga via ‘Ik ben huurder’ naar ‘Formulieren/algemeen’ en vul het formulier ‘asbest aanwezig?’ in. Geeft u a.u.b. duidelijk aan om welk onderdeel van de woning het gaat. U krijgt dan bin-nen twee werkdagen een reactie van een medewerker van de afdeling vastgoed op uw mailadres retour.

Sein ons inals u zelf op de hoogte bent van de aanwe-zigheid van asbest in uw woning (bijvoor-beeld in het vloerzeil), dan willen wij dat graag van u weten om dit vast te leggen en hiermee rekening te kunnen houden bij de uitvoering van onze werkzaamheden. Wij streven ernaar om het asbest uit onze woningen te laten verdwijnen, maar dat kan niet in één keer. Door voorzichtig te zijn in de tussenliggende periode voorkomen we narigheid in de toekomst. Het motto voor de komende jaren is dan ook ‘asbest, daar blijft u van af!’

11KLEURRIJKWONEN

Page 12: Thuis voorjaar 2012

Tip

s v

an

Ge

rr

iT e

n J

Os

Klustips!

Klustips

Pluggen eruit met kurkentrekker!

Wandje een ander kleurtje geven of voor-

zien van een nieuw behang? Eerst oude

pluggen verwijderen! Daarbij dient u

voorzichtig te werk te gaan, om onnodige

beschadigingen te voorkomen. Plastic

pluggen kunt u gemakkelijk verwijderen

met behulp van een kurkentrekker.

Draai de kurkentrekker niet te ver in de

plug, anders ontstaat er schade aan het

pleisterwerk. Haken en duimpjes kunt u

het beste met een nijptang of een klauw-

hamer eruit trekken.

Vloer afkitten

Voordat u nieuwe vloerbedekking laat

leggen, is het raadzaam om de naden die

tussen de vloer en de plint af te kit ten

met acrylaatkit. Zo voorkomt u dat er een

kier is (en daarmee tocht). Ook wordt de

vloerbedekking hier niet gauw zwart.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Controleert u van tijd tot tijd of de trap-

leuning nog vast zit. Is dit niet het geval,

schroeft u dan de leuninghouder onder

de leuning los. Verwijder de schroeven

uit de muur. Zijn de gaten die in de muur

geboord zijn uitgelubberd, dan kunt u

beter de leuninghouder iets verplaatsen.

Zit de leuninghouder in de muur vast met

een keilbout die los zit? Vul het gat met

snelcement en zet tegelijk de keilbout er

weer in. Laat dit goed drogen voordat u

de leuning weer belast.

Onderhoud van sloten & scharnieren

Wij krijgen vaak meldingen van

problemen met sloten en schar-

nieren. Deze moet u zelf regel-

matig onderhouden. Als een

slot moeilijk draait of vast

blijft zitten, kunt u het

beste even met

slotspray in de

dagschoot

van het slot spuiten. Hetzelfde geldt

voor scharnieren. Tik ze iets omhoog

en spuit slotspray in de scharnierholte.

Doe dit zeker een keer per jaar.

Zo voorkomt u haperingen!

Vocht in schuurtjes

Het voorjaar gaat vaak gepaard met

vocht. Met name in schuurtjes en

bergingen op het noorden kan vocht de

benodigde schade aanrichten, vooral

bij roestgevoelige spullen die u hierin

tijdens de winter heeft opgeslagen.

Hoe kunt u dit voorkomen? Door

ventilatie in uw schuurt of berging te

bevorderen. Dicht openingen niet af

door er spullen voor te zetten. Ook is

het handig om rekening te houden met

het niveau van uw tuinbestrating en

met de mogelijkheid tot afwatering.

Laat de vloer van uw schuur of berging

dus hoger liggen dan de bestrating van

uw tuin. En, heel belangrijk, zorg voor

een groen- of grondstrook in uw tuin,

waar het regenwater de grond in kan

afwateren.

De grote voorjaarsschoonmaak van vroeger zie je niet veel meer, maar toch is het voorjaar voor veel mensen het seizoen om te gaan klussen in en om het huis. Een fris kleurtje op de wand, een nieuw behangetje of andere vloerbedekking? Jos en Gerrit hebben voor u weer wat handige tips!

Gerrit & Jos12 THUIS - NR.1 - 2012

Page 13: Thuis voorjaar 2012

Door de klimaatverandering wordt het weer extremer en de regenval steeds heftiger, zo blijkt. We vergeten wel eens dat we onder de zeespiegel leven en dat water voor Nederland echt een bedreiging is. Hoosbuien en overvolle rivieren, een steeds vaker voorkomend verschijnsel, maken ons daar steeds meer van bewust. De overheid werkt aan alternatieven voor meer opvang van regenwater. Maar ook KleurrijkWonen als woningeigenaar en u als huurder hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid.

Wat doet KleurrijkWonen?Bij nieuwbouw van woningen moeten wij tegenwoordig aan steeds strengere eisen voor waterberging voldoen. Bij nieuw-bouw en renovatie werken we ook aan preventieve maatregelen om toekomstige

Wateroverlast

Goede waterafvoer

De laatste jaren lijken we steeds meer last te hebben van natte seizoenen met veel vocht!Ondanks de strenge vorst in februari hebben veel bewoners deze winter weer te kampen gehad met wateroverlast in schuren, kelders, tuinen en op achterpaden. Dit is natuurlijk heel vervelend. Wat kunnen u en wij hier samen aan doen?

er voor dat veel vocht wordt opgenomen en verdampt.

Vraag adviesWilt u een schuur of bijgebouw plaatsen of de tuin grotendeels bestraten? voor-kom problemen en neem contact met ons op. onze medewerkers adviseren u graag. voor grotere veranderingen aan uw woning en tuin geldt in ieder geval dat u onze toestemming nodig hebt en dat is ook een goed moment voor ons om u te adviseren.

Wanneer u zonder onze toestemming uw tuin dusdanig verhard heeft of een bouw-werk heeft geplaatst waardoor waterover-last is ontstaan, dan stellen wij u daarvoor verantwoordelijk. Laat het niet zo ver komen, vraag gewoon tijdig advies!

wateroverlast te voorkomen. En wanneer u acute wateroverlast heeft in schuren, kelders of achterpaden, schiet onze Ser-vicedienst u te hulp.

Wat kunt u zelf doen?Wilt u een nieuwe schuur of tuinhuisje in de tuin plaatsen? Zorg dan voor een goede afvoer van het regenwater. Wilt u uw ter-ras vergroten of extra looppaden maken? Zorg er dan voor dat er voldoende onver-harde grond overblijft, zodat het regenwa-ter in de bodem kan zakken. Een goede vuistregel is dat niet meer dan 20% van de tuin bestraat mag zijn. Bij een tuin van 5 x 6 meter moet u denken aan een terras en paden die samen niet meer dan 6 m2 in beslag nemen. Zorg ook voor voldoende beplanting want planten, bomen en hees-ters hebben veel water nodig en zorgen

13KLEURRIJKWONEN

Page 14: Thuis voorjaar 2012

LentewoordzoekerHersenkraker

Van harte gefeliciteerd!De winnaar van de puzzel in het vorige nummer van Thuis is mevrouw G.H. van Druten uit Culemborg.

Even tijd voor uzelf! Met een kopje koffie en deze lentepuzzel in de tuin. Los de puzzel op en maak kans op een bloemenbon. Streep alle woorden weg en vind de oplossing door de overgebleven letters regel voor regel (van boven naar beneden) samen te voegen. Stuurt u de oplossing vóór 31 mei aanstaande onder vermelding van uw naam en adresgegevens naar KleurrijkWonen, ter attentie van Mirella van Maaren, Postbus 4, 4190 CA in Geldermalsen. Onder de inzenders met de juiste oplossing verloten we een bloemenbon.

L N Z E E G N a Z E T N E L M v T

N E o T W U L a W Z N E r E o B a

E L N I U B S r a a j r o o v o K

P E L E j D E I L N E L r v o L a

L T I F N G G E a E B j o E o L a

U S C E N E N r W S a G T G r E M

T E H E E T C E r a E E N E j N N

r N T L E I T a r L L E T T a L o

a K I G S N a S r E N j o N a I o

a j E r E j M E N N I T o E r r H

j U M L r o v T o T L E L L S D C

r N I o E Ij E Z Z E E M S P M r S

o I o H v M E W E a G M B L o E M

o v E D a B E o T v r a E U D K K

v I U a L r L E N o o L S T E K a

D I N U K o E L E N E S a P r I L

F D Z W a L U W L D N E K a W K S

aPrIL

BLoEM

BoErENZWaLUW

BoLLEN

DaUW

DUIF

EIErEN

GEEL

GroEN

jUNI

KIKKErDrIL

KLavEr

KoELEN

KWaKEN

LaMMETjE

LEEF

LEG

LENTE

LENTEavoND

LENTEGEUr

LENTEGEvoEL

LENTEMaaND

LENTEWEEr

LENTEZaNG

LENTEZoN

LIEDjE

MEI

NarCIS

NESTELEN

SaP

SCHooNMaaK

SLaK

SLooT

TaK

TENGEr

TULP

TULPEN

vIjvEr

voGEL

voorjaar

voorjaarSBLoEM

voorjaarSBUI

voorjaarSMoDE

voorjaarSMoE-

HEID

ZoNLICHT

ZoNNEN

ZWaLUW

ZWErK

ZWoEL

14 THUIS - NR.1 - 2012

Page 15: Thuis voorjaar 2012

LentewoordzoekerHersenkraker

Daarom hebben wij begin april heel veel huurders beloond met een nieuwe Woon-goudvoordeelpas die geldig is tot 1 okto-ber 2012. Bij deze pas zat ook een set eenmalige kortingsbonnen, geldig tot 1 april 2013.

Sparen & verzilverenals ‘goed’ huurder spaart u automatisch Goudpunten. Die houden wij voor u bij. Zo krijgt u onder andere Goudpunten voor een automatische incasso, op tijd de huur beta-len en extra inzet in uw woonomgeving. Zes Goudpunten vertegenwoordigen een

Wij wensen u veel Woongoudplezier!KleurrijkWonen waardeert het als huurders zich netjes gedragen; hun woning (en eventueel tuin/balkon) netjes onderhouden, geen overlast veroorzaken, de huur voor de eerste werkdag van de maand betalen en ‘normaal’ omgaan met mensen in de buurt.

Veel VoorDeel met nieuwe woongouDpas & -giDs

waarde van € 1,-. U kunt de Goudpunten verzilveren voor waardebonnen van een groot aantal Woongoud-deelnemers.

Boter bij de vis!Met de Woongoudvoordeelpas krijgt u bij veel lokale winkeliers en bedrij-ven korting op producten en diensten. Korting die u direct bij het afrekenen krijgt. op onze website www.kleurrijkwonen.nl vindt u onder de button Woongoud ‘de voordeelgids 2012/2013’. In deze gids leest u precies welke deelnemers dit zijn en welke korting zij u bieden.

Uw Goudpuntensaldo Wilt u graag zelf uw saldo bijhouden en uw Goudpunten verzilveren via de web-site, dan kunt u zich – met behulp van de relatiecode op de Woongoudvoordeelpas – registreren op onze website. U krijgt dan een wachtwoord toegezonden om in te loggen. als u geen toegang tot onze website heeft, kunt u ook telefonisch uw saldo opvragen.

Vragen?Uitgebreide informatie over ons Woon-goudprogramma vindt u terug op onze website www.kleurrijkwonen.nl/direct/woongoud. Heeft u verder nog vragen over Woongoud, neemt u dan contact met ons op of loop even binnen bij een van onze vestigingen.

WoongoudVoord

eel

2012-2

013

Woongoudvoordeel

15KLEURRIJKWONEN

Page 16: Thuis voorjaar 2012

Tuintips

tip

s v

an

ka

rin

Tijd voor een flinke opfrisbeurt!

Tuintips

Waar begin ik?

Verwijder de planten en struiken die de

vorst niet hebben overleefd. Het voor-

jaar is een prima tijdstip om planten

en struiken te vervangen, mits er geen

nachtvorst meer komt. Als u kiest voor

planten met diverse bloeiperioden, dan

geniet u het hele seizoen door van uw

tuin. De bloemen en bladeren van voor-

jaarsbloemen, zoals krokussen, tulpen

en sneeuwklokjes kunt u gewoon laten

afsterven. Pas als de bladeren vergelen,

kunt u deze verwijderen.

Wat mag ik snoeien?

Snoeit u de voorjaarsbloeiers niet, want

dan knipt u de bloemknoppen weg die

nu al aan de takken zitten. Dit mag pas

na de bloei, afhankelijk van de soort.

Zomerbloeiers vormen hun bloemen op

nieuw hout, dus die kunt u wel snoeien.

Bij rozenstruiken kunt u de sterke takken

terugsnoeien tot zo’n twintig centimeter

van de grond. De zwakkere takken snijdt

u nog verder af, tot ongeveer tien cen-

timeter. Zo bevordert u de groei van de

sterkere loten ten opzichte van de zwak-

kere. Na het snoeien is het raadzaam om

de rozen te bemesten. Haal bij horten-

sia’s alleen de oude bloemen weg.

Uw gazon lenteklaar

Is uw gazon in de winter dichtgegroeid,

bijvoorbeeld met mos? Begint u dan

eerst met verticuteren, het verwijderen

van mos en vervilt gras. Hierdoor kan de

grasmat weer ademen. Verticuteren mag

overigens alleen als het gazon droog is.

Na de winter zal het gras ook hard aan

mest toe zijn. Met speciale gazonmest

of organisch materiaal zoals compost

of stalmest krijgt u het gras snel weer

in topvorm. Zijn er kale plekken? U kunt

vanaf april het hele voorjaar bijzaaien.

Meer diepte, breedte of lengte?

Wilt u uw tuin grondig aanpakken of

veranderen? Neem dan de volgende tips

mee. Gebruik een donkere achterkant

om diepte te suggereren in de tuin, bij-

voorbeeld door op een schutting of muur

een klimop te laten groeien. Kiest u voor

meer kleur, laat u er dan een clematis

doorheen groeien. Een lichte achterkant

in de tuin suggereert meer breedte.

Door een schutting met met horizontale

planken te plaatsen suggereert u meer

lengte. Een schutting kunt u snel ver-

fraaien door klimplanten te gebruiken.

Snelle klimmers zijn de klimroos, de cle-

matis, jasmijn (voor een heerlijke geur!),

hedera en kamperfoelie.

Een kleine tuin of balkon?

Ook in een kleine tuin kunt u heerlijk

genieten! Wist u dat plaatsing van een Karin

aantal forse bladplanten in een kleine

tuin rust geeft? De rodgersia en groot-

bladige hosta zijn hier goed te gebruiken,

net als de yucca (palmlelie). Ook is het

handig om de kleuren van beplanting te

beperken tot twee of drie kleuren. Een

mengeling van kleuren laat het geheel

kleiner ogen. Heeft u een balkon met

potten? Dan is het nu tijd om deze leeg

te maken en bij te vullen met nieuwe

potgrond. Voordat u er een plant in zet,

dompelt u deze eerst even in een emmer

water. Tegenwoordig is er overigens een

ruime keus aan hangbakken voor aan het

balkon. Ze zijn in alle soorten en maten

verkrijgbaar. Een snelle en betaalbare

manier om in een bloemenzee te zitten!

Het voorjaar is in volle gang. Het weer wordt steeds aangenamer en de zon laat zich meer en meer zien. En daarmee komen de kriebels om weer wat in de tuin te gaan doen. Tijd voor een flinke opfrisbeurt.

16 THUIS - NR.1 - 2012

Page 17: Thuis voorjaar 2012

oplossing: voorjaarszon

Lentepuzzel

Hersenkraker

LentepuzzelBoven de kolom staat een nummer. Bij de tekeningen staat ook een nummer. Die horen bij elkaar. Vul de woorden van boven naar beneden in de kolom in. Lees de oplossing op de dikke regel.

KidsKids

17KLEURRIJKWONEN

Page 18: Thuis voorjaar 2012

als u de huur van uw woning opzegt, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk in contact komen met de nieuwe huurder, zodat u eventu-ele overname van zaken kunt bespreken. Hierin heeft u zelf de hand door de huur-overeenkomst eerder dan de minimale opzegtermijn (1 maand) op te zeggen. Wij adviseren u om de huurovereenkomst zes of acht weken van te voren op te zeggen. Dan hebben wij meer tijd om een nieuwe huurder voor de woning te selecteren. En u heeft meer tijd om overname van zaken door te spreken!

OvernameWaar moet u dan aan denken? Bijvoor-beeld aan overname van vloerbedekking, gordijnen en dergelijke aan de volgende huurder. Bij de voorinspectie van uw woning geeft de verhuurmakelaar aan wat u precies mag overdragen. Deze zaken kunt u aangeven op een overnameformu-lier. overname is geen verplichting. U blijft hier verantwoordelijk. Indien de nieuwe huurder zaken niet wil overnemen, dan dient de oude huurder deze zaken alsnog te verwijderen.

De huur opzeggen kan elke dag van de maand!

Voordelen van eerder opzeggen op een rijtje!• Besprekenvanovernamemateriaal

is gemakkelijker doordat nieuwehuurdereerderbekendis.

• Uhebt langerdegelegenheidomde verhuizing voor te bereiden,inventarisintepakken,enzovoort.

• U kunt uw zaken eerder regelen,zoalsverzendenvanverhuisberich-ten, verhuizing doorgeven/afmel-denbijnutsbedrijven.

InformatieWiltumeerinformatieoverhetopzeggenvandehuurovereenkomst?SurfnaaronzewebsiteofneemcontactopmetdemedewerkersvanWoonservice,(0345)596100.

Als u gaat verhuizen, beëindigt u de huurovereenkomst van uw oude woning. De opzegtermijn is minimaal één maand. U kunt de overeen-komst elke werkdag van de maand schriftelijk opzeggen door het huurop-zeggingsformulier in te vullen. U kunt dit formulier downloaden van onze website www.kleurrijkwonen.nl of ophalen bij een van onze vestigingen.

Opzeggen huur

18 THUIS - NR.1 - 2012

Page 19: Thuis voorjaar 2012

Soms is er sprake van een spoedgeval, bijvoorbeeld bij een water- of gaslek. aarzelt u niet, bel ons s.v.p. direct via (0345) 59 61 00. Dat kan dag en nacht, ook in het weekend of op een feestdag. Want buiten onze kantooruren kunt een keuze maken waarbij u doorverbonden wordt met de meldkamer. Doet u dit s.v.p. alleen bij echte spoedgevallen. als blijkt dat het niet om een spoedgeval gaat, dan zijn wij genoodzaakt u de kosten in rekening te brengen!

Glasschade, rioolverstopping of cv-storing?Is er sprake van glasschade, rioolverstopping of een cv-storing? Dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met onze samenwer-kinsgpartners.

Stel er gaat iets stuk in uw woning. Dan willen we dit uiteraard graag snel voor u repareren. U kunt uw reparatieverzoek 24 uur per dag indienen op onze website www.kleurrijkwonen.nl/ikbenhuurder/ reparatieverzoek. Bij ontvangst van uw verzoek nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak te maken. U kunt ook bellen naar onze Servicedienst, telefoonnummer (0345) 59 61 00, keuze 1.

Reparatieverzoek

Voor glasschade kunt u direct bellen naar Glastotaal Beheer: (0800) 4527868 voor rioolverstoppingen is dat rrS: (073) 63 94 010

Voor cv-storingen gelden onderstaande telefoonnummers:Huurders in Culemborg: (0900) 84 55Huurders in Geldermalsen: (0345) 57 30 90Huurders in Leerdam/Lingewaal: (030) 261 01 11

Huuders in Giessenlanden:- arkel/Hoogblokland/Hoornaar (0183) 50 27 55- Giessenburg/Gies.-oudekerk/ Noordeloos/Schelluinen (0184) 65 12 62

Service

19KLEURRIJKWONEN

Page 20: Thuis voorjaar 2012

mijn favoriete pLek“Mijn favoriete plek?ja, dat is niet moeilijk voor mij”, zegt de heer van Gelderen uit Geldermalsen. “Mijn vrouw en ik hebben 15 jaar in de Sophiastraat in Geldermalsen gewoond. We kregen de kans om via het ‘Doorstroomproject’ van KleurrijkWonen te verhuizen naar een seniorenwoning in

de van Limburg Stirumstraat. Dat is een voor ons zeer vertrouwde woning, want mijn ouders hebben hier namelijk 20 jaar in gewoond! We hebben het hier reuze naar ons zin en hopen er nog heel veel jaren van te mogen genieten”. Dat hoopt KleurrijkWonen zeker ook!