Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

20
thuis Informatieblad van Stichting Vrijwaard Bezoek ook onze website www.vrijwaard.nl en volg ons op http://twitter.com/#!/vrijwaard 2014 nummer 6

description

In deze editie van ‘Thuis’ staan verschillende artikelen rondom de kerst, een update over het cliënttevreden- heidsonderzoek, een nadere kennismaking met de nieuwe cliëntenraad en een enthousiast verslag over de SDB marathon. Veel leesplezier!

Transcript of Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

Page 1: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

thuisInformatieblad van Stichting Vrijwaard

Bezoek ook onze website

www.vrijwaard.nl

en volg ons op

http://twitter.com/#!/vrijwaard

2014

nummer 6

Page 2: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

2

Contactinformatie

Dé decembermaand

De decembermaand is bij uitstek een maand om te genieten. Van familie om je heen, een gezellige sfeer, cadeautjes en de sfeervolle lichtjes en versiering.

Terugkijkend op het afgelopen jaar kunnen we wel stellen dat het een jaar is geweest met vele veranderingen en ontwikkelingen. Dit maakt het tegelijkertijd een turbulent jaar waar een beroep is gedaan op een ieder en wat duidelijk maakt dat we elkaar echt nodig hebben in deze veranderende tijd in onze sector. De ervaring die wij nu met elkaar hebben vormt een sterkte basis om ook de komende jaren met elkaar de schouders er onder te zetten. Een motto die dit jaar vaker is terug-gekomen sluit hier mooi op aan ‘samen op weg naar een toekomstbestendig Vrijwaard’. Met dat doel voor ogen sluiten we 2014 af en gaan wij er ook in 2015 weer voor.

In deze editie van ‘Thuis’ staan verschillende artikelen rondom de kerst, een update over het cliënttevreden-heidsonderzoek, een nadere kennismaking met de nieuwe cliëntenraad en een enthousiast verslag over de SDB marathon. Veel leesplezier!

Iedereen hele gezellige en liefdevolle feestdagen gewenst en…vergeet niet te genieten!

Met vriendelijke groet, linda van der eijkEINDREDACTIE THUIS

Iedereen wordt hierbij uitgenodigd om kopij aan te leveren voor

de ‘Thuis’ van februari 2015. Ieders inbreng wordt zeer op prijs

gesteld. Kopij voor de uitgave van december kan aangeleverd

worden tot uiterlijk 14 januari 2015 bij de eindredactie. Dit kan

via de e-mail [email protected] of via het postvak van het

bestuurssecretariaat.

Dé decembermaand

Stichting Vrijwaard Timorlaan 139 - 1782 DR DEN HELDER

Woonzorgcentrum Ten AnkerTimorlaan 139 - 1782 DR DEN HELDERTel: 0223-61 55 46

Wooncomplex Goede Ree Bernhardplein 21 - 1781 HG DEN HELDERTel: 0223-68 30 35

Woon- en zorgcentrum De GolfstroomDe Garst 3 - 1785 RK DEN HELDERTel: 0223-54 08 00

Paviljoen van ToenBorneolaan 1 - 1782 DL DEN HELDER Tel: 0223-62 75 33

Wooncomplex LyceumhofBorneolaan 3 - 1782 DL DEN HELDER

De SoosWalvisvaardersweg 64 - 1785 RE DEN HELDER

Email: [email protected] - Website: www.vrijwaard.nl

Actief in de WijkE-mail: actiefi [email protected]

Andere nuttige contactinformatieVertrouwenspersoonMevrouw C.G.M. ZijmTel: 0223-64 71 73

Gemini ZiekenhuisHuisduinerweg 3 - Tel: 0223-69 69 69

Verpleeghuis Den KooghDrs. F. Bijlweg 4 - Tel: 0223-53 65 36

Arbodienst - R/Partners - www.rpartners.nl

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

ColofonEindredactie : Linda van der EijkVormgeving : Grafi sch centrumDruk : marcelis dékavéOplage : 1750

Page 3: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

3T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

Vrijwaard in de verandering, de Wijkzuster en Vrijwaard in het nieuwsVrijwaard is de afgelopen maanden veel in het nieuws geweest, niet alleen Vrijwaard maar ook ondergetekende.

Het overlijden van mevrouw Westveer in De Golfstroom is voor familie, medewerkers, Vrijwaard en andere betrokkenen betreurenswaardig. Deze heftige gebeurtenis heeft veel impact op alle betrokkenen.

Door alle veranderingen die op ons afkomen in zorg Nederland wordt opnieuw onze kijk en focus op Vrijwaard bijgesteld en staan wij als organisatie in de aandacht. Vrijwaard realiseert zich dat er altijd verbeterpunten zijn en aanknopingspunten om een kwaliteitsverbeterslag te maken. Met het team zijn en worden afspraken gemaakt om verbeterpunten door te voeren in de praktijk.

Een positieve ontwikkeling is dat Vrijwaard toegelaten is in de WMO voor 2015. Naast huishoudelijke zorg vallen dagactiviteiten (dagverzorging), begeleiding en kortdurende opname onder de WMO per 2015.

Vrijwaard werkt vanaf december met de wijkverpleeg-kundige die een centrale rol heeft in de wijk met cliënten, huisarts, wijkteam van de gemeente en andere professionals. De wijkverpleegkundige kan ingezet worden voor vragen op het gebied van zorg en gezondheid en advies zonder indicatie.

Begin 2015 wordt het nieuwste complex van Vrijwaard aan de Kop Beatrixstraat in gebruik genomen door bewoners en het nieuwe enthousiaste zelfstandige team. In het voorjaar zal de locatie officieel worden geopend.

Op donderdag 15 januari 2015 is dé verkiezingsdag voor onze nieuw te vormen ondernemingsraad. Een belangrijke dag waarbij iedere stem telt. Altijd, maar in deze veranderende tijd des te meer, is een goede interne afstemming, draagvlak en medezeggenschap van belang. Het instellen van een professionele, positief kritische en daadkrachtige ondernemingsraad brengt Vrijwaard tot een hoger niveau en is dan ook meer dan belangrijk.

Centraal staat dat het team professioneel en met plezier werkt en dat de bewoner, klant tevreden is. Met elkaar maken wij de cirkel rond door het leveren van kwaliteit en een optimale bijdrage aan menselijk geluk.

Ik wens u mooie feestdagen en een goede start van 2015.

Met vriendelijke groet,Coert Veenstra, RAAD VAN BESTUUR

Page 4: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard4

Wat is er mooier dan een tevreden cliënt?

Als een cliënt een 10 geeft voor cliënttevredenheid ben ik altijd heel nieuwsgierig wat maakt dat de cliënt een 10 geeft. Als ik hierna vraag krijg ik te horen: ‘’Er werd met aandacht naar mij geluisterd” “ik gaf aan wat ik nodig had, en dat werd gerealiseerd”. Dit concept past helemaal in de ja-cultuur van Vrijwaard. Je kunt mensen niet blijer maken dan te geven wat ze vragen!

InterviewsHalf december worden 30 cliënten geïnterviewd van de locatie De Golfstroom en locatie Ten Anker door het extern bureau ZorgDNA. Als cliënt ontvangt u vooraf een brief met daarin een foto van de interviewers. De interviews vinden plaats op uw appartement en de volgende onderwerpen komen aan bod:• Deskundigheid zorgverleners (Werken de zorgverleners

vakkundig?, Houden de zorgverleners rekening met wat u zelf wel en niet kunt?)

• Afspraken en overleg (Komt Vrijwaard de afspraken over uw verzorging en behandeling goed na?, Kunt u meebeslissen over wat voor zorg of hulp u krijgt?)

• Communicatie en informatie (luisteren de zorgverleners aandachtig naar u?, Geven de zorgverleners goed antwoord op uw vragen?)

• Woon- en Leefomstandigheden (Voelt u zich veilig in huis?, Wordt u woonruimte goed schoongehouden?)

• Overige vragen (Zijn de maaltijden lekker?, Is de sfeer tijdens het eten goed? Zou u Vrijwaard bij uw vrienden en familie aanbevelen?)

• Open vragen (Wat zou u willen veranderen aan de zorg die u nu krijgt? Waar bent u (zeer) tevreden over als het gaat om de zorg die u nu krijgt?)

Daarnaast worden ook de eerste contactpersonen van cliënten met een P.G. (psychogeriatrische) indicatie woonachtig in Ten Anker, De Golfstroom en Lyceumhof aangeschreven. Zij ontvangen thuis een vragenlijst.

ëë eerste contactpersoon bent. De onderwerpen die aan bod komen zijn dezelfde onderwerpen die besproken worden tijdens het interview.

ThuiszorgAlle cliënten die thuiszorg van Vrijwaard ontvangen, ontvangen eveneens een vragenlijst. Deze vragenlijst gaat over uw ervaringen met de zorg thuis. Het kan hierbij gaan om persoonlijke verzorging (hulp bij het douchen/wassen, aankleden enz.) of verpleegkundige zorg (wondverzorging, medicijntoediening, injecties enz.) De onderwerpen die aan bod komen zijn dezelfde onderwerpen die besproken worden tijdens de interviews.

Mochten er nog vragen zijn, dan kun je terecht bij ondergetekende.

Marja van de Kamer Email:[email protected]: 0223-680824 toestel: 398

Page 5: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

Hierbij wordt u van harte uitgenodigd voor de nieuwjaarsrecepties van Vrijwaard. Gezamenlijk luiden wij het nieuwe jaar in!

De recepties worden op de volgende data en tijdstippen georganiseerd:

Locatie Ten AnkerWoensdag 7 januari 2015 van 10.00 tot 11.30 uur in restaurant ‘Tijd’.

Locatie De GolfstroomDonderdag 8 januari 2015 van 10.00 tot 11.30 uur in het restaurant.

Ben je als medewerker of vrijwilliger op genoemde dagen en tijden aan het werk? Schuif dan gezellig aan!

Bewoners, medewerkers en vrijwilligers van de locaties Lyceumhof, Kop Beatrix, Goede Ree, Parkzicht en de wijk, zijn welkom op een locatie naar keuze.

Graag tot ziens en langs deze weg wens ik iedereen een goede jaarwisseling toe.

Met vriendelijke groet,Coert Veenstra, RAAD VAN BESTUUR

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard 5

levensdomein 2 participatie (22-10-2014) Afmeldformulier Medido Vrijwaard (21-10-2014) Aanmeldformulier Medido Vrijwaard (21-10-2014) Werkindeling zorg (08-10-2014) Uitleg code (28-08-2014) Document 9 Insuline toedienlijst Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Document 8 Insuline voorraadlijst Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Document 7 Bestelformulier medicatie niet in het zakje en zonodig medicatie Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Document 6 Retourlijst geneesmiddelen en materialen Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Document 5 Registratie ter Verbetering (RTV) (28-08-2014) Document 4 Opgaveformulier nieuwe cliëntbewoner nieuw overzicht medicatie Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Document 3 Meldformulier vakantie, verhuizing, opname (28-08-2014) Document 2 RMF Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Document 15 Brief voor specialist i.v.m. RMF Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Document 14 Retourzending opiaten Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Document 13 Registratie toediening opiaten Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Document 12 Faxvoorblad Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Document 11 Overzichtslijst zelfstandigheid cliënt Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Document 1 Toedienlijst Stichting Vrijwaard Thuiszorg (28-08-2014) Uitkeringsverleden vragenlijst (06-08-2014) Screeningslijst voedingstoestand (16-07-2014) Scorelijst voeding per dag (16-07-2014) Huisdier registratie (16-07-2014) Extra werkzaamheden per appartement registratie (16-07-2014) Doorberekening kosten extra werkzaamheden (16-07-2014)

NIEUWE EN GEËVALUEERDE DOCUMENTEN JULI, AUGUSTUS, SEPTEMBER EN OKTOBER 2014

Uitnodiging nieuwjaarsrecepties

Page 6: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting VrijwaardT H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard6

De vaarvakantie 2014 is weer een fantastisch succes geweest. Gasten en begeleiders hebben allen genoten van alle belevenissen aan boord en aan de wal. En wat hebben wij het getroffen met het mooie weer! Ook in 2015 gaan we weer varen met de Prins Willem Alexander. Cliënten van Vrijwaard krijgen eind februari begin maart een uitnodiging om zich aan te melden voor deze reis.

Medewerkers en vrijwilligers kunnen zich vanaf heden aanmelden om als begeleider mee te gaan met deze vaarvakantie. Ben je bereid om je, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, in te zetten voor de gasten aan boord, aarzel dan niet en meld je aan!

(Overleg nog wel even met je team in verband met de planning) Opgave gaat via een inschrijfformulier. Deze kun je afhalen en inleveren bij de receptie van Ten Anker, De Golfstroom en bij het team “Actief in de wijk”. De inschrijfformulieren moeten vóór 1 februari ingeleverd zijn bij de receptie.

In overleg met de projectgroep wordt de uiteindelijke begeleiderslijst samengesteld. Iedereen die zich aange-meld heeft, wordt na 1maart schriftelijk geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,DE PROJECTGROEP “VAARVAKANTIE 2015”

Vaarvakantie 2015OPROEP VOOR MEDEWERKERS EN VRIJWILLIGERS

VERTREK OP (1E PINKSTERDAG) ZONDAG 24 MEI T/M VRIJDAG 29 MEI

Bekendmaking Jobrotation binnen managementteam ( interim)

De veranderingen in de gezondheidszorg, waarin met name het scheiden wonen en zorg de grootste omslag is, vraagt in toenemende mate om een toekomstgerichte inrichting van Vrijwaard. Er is een veranderende vraag van de klant met meer zorg en ondersteuning in de thuissituatie en een verschuiving naar de doelgroep zwaar in wooncomplexen. Met deze opgave waar wij samen voor staan wordt nog meer een beroep gedaan op een deskundig team en een continue kwaliteits-verbeterslag. Door veranderende fi nanciering blijft in de komende jaren het budget onder druk staan en kiest Vrijwaard middels jobrotation voor minder management en meer handen aan het bed.

Deze ontwikkelingen brengen met zich mee dat bestaande functies hierin meebewegen, waaronder de managementfuncties. Met het managementteam van Vrijwaard en in goede afstemming met de centrale cliëntenraad, zijn de mogelijkheden onderzocht voor jobrotation in het management met als doel om de structuur meer aan te laten sluiten op de toekomst. Reeds vond in de afgelopen twee maanden al onderlinge ondersteuning plaats.

De werkzaamheden van het management zullen met ingang van heden op interim basis als volgtingericht worden:

Wilma Meertens: manager wijk & zorg - Centrum en Julianadorp (voorheen servicemanager)Petra Alders: manager wijk & zorg - De Schooten en Nieuw Den Helder (voorheen welzijnscoördinator)Ruud Jekkers: servicemanager (met beleid, bouw en innovatie als integraal onderdeel) De functies van de managementleden Marije Bruijstens (P&O), linda van der eijk (PR en Communicatie) en Jym Chan (EAD), blijven ongewijzigd.Op eerder eigen verzoek van Ineke Kloos zal zij zich vanaf heden gaan inzetten binnen de afdeling P&O voor personele planning.

Tot het formeel installeren van de ondernemingsraad (na 15 januari 2015), zal de jobrotation op interim basis plaats vinden. Hierna zal een formele advies-aanvraag gedaan worden bij de ondernemingsraad. De veranderingen in het managementteam wordenmet enthousiasme en verbintenis opgepakt.

Page 7: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

Vrijwaard en Univé hebben een overeenkomst getekend waardoor het mogelijk is gemaakt voor Vrienden van Vrijwaard om gebruik te maken van een aantrekkelijk en collectief voordeel op verschillende verzekeringen via Univé.

Compleet, goed en voordelig verzekerdWaar vind je dat nog?

Of je nu schade hebt aan je voertuig, een inbraak, brand of ruzie met de buren meemaakt, over je verzekering wil je je geen zorgen maken. Je wilt maar één ding: zorgen dat het opgelost wordt en dat de schade hersteld wordt. Daarom zit je goed bij Univé. Als je ons nodig hebt, staan we voor je klaar met hulp, deskundig advies en een snelle schadeafhandeling. Als meest klantvriendelijke verzekeraar bieden wij het totaalpakket van verzekeringen aan. Dit is voor jou wel zo gemakkelijk en overzichtelijk.

Zeer scherpe premie Goede kwaliteit Professionele hulpverlening Altijd een verzekering op maat

Collectief voordeel via Stichting Vrijwaard- Autoverzekering 5% korting - Motor verzekering 5% korting - Doorlopende reisverzekering 5% korting - Rechtshulpverzekering 5% korting- Aansprakelijkheidsverzekering 5% korting - (Elektrische) Fietsverzekering 10% korting - Bromfietsverzekering 5% korting- Caravanverzekering 5% korting - Opstal- en Inboedelverzekering 5% korting (super/superieur)*- Zorg Samen basisverzekering 10% korting - Extra Zorg Polissen Goed/Beter/Best 10% korting

Bij het afsluiten van meerdere polissen ontvangt men extra korting op de totale premie: de pakketkorting. Bovendien levert dit nog een voordeel op: gemak. Want met deze collectieve overeenkomst zijn alle verzekeringen onder één dak.

Ga naar www.unive.nl/vrijwaard voor een overzicht van al onze verzekeringen. Hier kan men eenvoudig binnen enkele seconden de premie berekenen en verzekeringen direct afsluiten. Of breng een bezoek aan een van onze Univé kantoren in de buurt.

Indien er al verzekeringen bij Univé afgesloten zijn, laat het ons dan weten. Wij zorgen er voor dat de huidige polissen op het collectief van Stichting Vrijwaard worden geplaatst. Hierdoor kan men direct profiteren van het collectieve voordeel!

E-mailadres: [email protected]: (0592) 348 999

* De internetcode werkt niet op de woonhuis- en inboedelverzekering. De korting wordt bij de verwerking van de polis verrekend.

7T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

Collectief voordeel voor Vrienden van Vrijwaard via Univé

Page 8: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

8 T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

Vrijdagochtend om 07.30 uur kwamen de eerste sporthelden binnen gelopen in het restaurant van Ten Anker. Het was namelijk weer zover! De sporters hebben zich op Spartaanse wijze voorbereid op de SDB-zorgmarathon te Papendal. Een jaar geleden vielen we in de prijzen, tweede plaats, met verschillende top hardlopers binnen onze gelederen. Dit jaar wilden wij ons revancheren en een gooi doen naar de titel.

08.00 uur werden de spullen gepakt. Nadat we waren toegezongen door verschillende collega’s en ex-team-genoot Olaf, vertrokken we met de bus richting het topsportcentrum van Nederland, Papendal. Alsof ze ons herkenden werden we onthaald! Veel blij gezichten om ons weer te zien maar toch ook een aantal gespannen‘koppies’ omdat.. ‘toch voor verbaasde gezichten gezorgd!’

Nadat wij na een lange reis eindelijk de bus uit mochten,hebben we onze spullen gepakt en zijn we op zoek gegaan naar onze tent. Dit was een missie op zichzelf. De tent vinden was het probleem niet. Waarschijnlijk gekeken naar de resultaten van vorig jaar hadden we één van de mooiste plekken op het terrein en als je keek, echt heel goed keek, dan zag je ook dat onze tent net even wat mooier was dan alle anderen. Maar wat was dan wel de missie hoor ik jullie jezelf afvragen. Nou, hetwas een missie om al het eten en drinken mee te nemen.Onze collega’s uit de keuken hadden ons verrast met een uiterst luxe pakket. Heerlijke broodjes, genoeg drankjes, verse fruitsalades, energierepen, ga zo maar door! Dat moest naar de tent toe en uitgestald worden. Kost wat energie maar dan heb je ook wel wat!

Nadat we veel bekijks hadden met onze tent en onze eigen catering was het tijd voor de werkelijke klus, het hardlopen zelf. We waren ruim op tijd en konden op ons gemak nog wat eten voordat we ons in wedstrijdtenue hesen. Maar toen het eenmaal zover was zag je bij een aantal glimlachende deelnemers langzaam hun blik veranderen in verbazing, respect en ontzag. Het zuchten deed ons eerder denken aan mensen die liever wegliependan aan deelnemers die over een aantal minuten daad-werkelijk het vuur in de schoenen zouden gaan lopen. Je hoorde ze hun tactieken aanpassen daar waar wij passeerden, ‘Is een eerste plaats nog wel realistisch?’. De strakke broeken om onze gespierde benen lieten

namelijk niets aan de fantasie over. Het was intimidatie, een waarschuwing of misschien stiekem al een belofte dat wij onze benen getraind hadden tot ware machines. Goed geoliede machines die voor niets anders zouden gaan knallen dan voor de eerste plaats! Titanen gekomen voor één doel en niets anders, WINNEN!!

Na de grote warming-up waaraan bijna alle deelnemers meededen zou het dan toch echt gaan gebeuren. De eerstelopers verzamelden zich bij de start. Na het jaarlijks terugkerende ritueel (het aftellen) klonk het startschot enleek het alsof de eerste deelnemers de kogel probeerdente achterhalen, zo snel gingen ze van start. Ze zullen gedacht hebben: zo snel mogelijk van start te gaan,zodat we een kleine voorsprong kunnen nemen. Vervolgens, tijdens de andere rondes van de marathon, konden ze deze dan gaan verdedigen. Een gedachte in de trant van ‘de aanval is de beste verdediging!’.

Maar helaas voor onze tegenstanders. Hoewel zij de eerstemeters sneller waren, kwam Vrijwaard na de beginrondeals eerste over de finish. En zoals het in vele situaties doet een goed voorbeeld, goed volgen. Het leek wel alsof ze sneller wilden lopen dan elkaar, een onderlinge wedstrijd tijdens deze marathon. De één na de ander

SDB-Zorgmarathon, 26 september 2014

Page 9: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

9T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

klokte een waanzinnige tijd en langzaamaan ontstond er een zekere voorsprong. Na in het midden van de race een paar ronden rustiger aan gedaan te hebben, ging het gas er daarna weer vól op!

Een vernedering mag het niet genoemd worden maar wel mag er gezegd worden dat de lopers van Vrijwaard onwijs goed gelopen hebben. Stuk voor stuk zijn ze bovenzichzelf uitgestegen en hebben ze hun persoonlijke record bijna allemaal aangescherpt!

Trots was het gevoel wat er na de wedstrijd overheerste. Het was namelijk niet zo dat we individueel gepiekt hebben op het moment dat we er moesten staan, we waren ook na alle ronden het snelste team en als klap op de vuurpijl hadden we ook nog eens de drie snelste ronde tijden van de dag gelopen (Raymond Koen twee keer en Ivar Borst eenmaal)! Geweldig!

In de bus vervolgens nog even nagenieten van alle gelopen tijden en daarna heerlijk gegeten.

Zoals een ieder zal begrijpen was iedereen na de spanning, na de inspanning, na het succes, na het lekkere drankje enmet een volle buik voldaan. Buiten was het ondertussen donker en de stoelen zaten/ lagen steeds beter.

Met sportieve groet, Kjell Izaksson

Even voorstellen….!In April 2014 werd ik gevraagd of ik de huis- houdelijke medewerksters die een ADL cursus volgden, wilde coachen en ondersteuning bieden.Ik zal mijzelf eerst even voorstellen: ik ben Retta Kries praktijkbegeleider en tevens praktijkcoach, ik werk sinds 2002 bij stichting Vrijwaard.

Het leek mij een leuke uitdaging om het team te gaan ondersteunen op de werkvloer. Na informatie gekregen te hebben over de opleiding en alle mail-adressen van de dames had, kon ik de dames gaan benaderen om afspraken te maken wanneer ik bij ze langs kwam op de werkvloer.

Zo ging ik op pad van de Golfstroom naar Goede Ree,Parkzicht, Lyceumhof en Ten Anker. Wat de dames op school hadden geleerd en geoefend ging men in de praktijk uitvoeren onder begeleiding, om daarna zelfstandig de ADL uit te gaan voeren.

Wat opviel de dames waren allen enorm gemotiveerd,enthousiast en gedreven om deze opleiding te gaan halen, sommigen vonden het best wel eng dat ik meekeek, maar dat wende al snel, het is ze dan ook allemaal gelukt om de opleiding met goed gevolg af te ronden en hun diploma in ontvangst te nemen.Wat natuurlijk super is! Zeker omdat dit de eerste keer was dat deze opleiding gegeven werd. Alle dames zijn dan nu ook cliëntondersteuners.

Met vriendelijke groet,Retta Kries, PRAKTIJKBEGELEIDER / PRAKTIJKCOACH

Nieuwe prijzen 2015Met ingang van 2015 zijn er door de jaarlijkse prijsindexering nieuwe prijzen van toepassing op de producten en diensten van Vrijwaard. De prijslijst kunt u terugvinden op onze website www.vrijwaard.nl of kunt u inzien bij de receptie van Ten Anker en De Golfstroom. De prijzen in de restaurants van Vrijwaard zijn tevens gewijzigd. De nieuwe prijzen kunt u terugvinden op de prijslijsten en eventuele menukaarten die gebruikt worden in de restaurants.

Page 10: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard1 0

U staat er niet alleen voor, u heeft een centrale Cliëntenraad!

sinds kort heeft Vrijwaard een centrale Cliëntenraad, die uw belangen wettelijk vertegenwoordigt en de Raad van Bestuur adviseert. een belangrijke rol, want het scheiden van wonen en zorg roept veel vragen op.er is door de overheid en door organisaties nog heel veel te ontwikkelen, maar u heeft ook zelf een belangrijke eigen verantwoordelijkheid om welzijn te bevorderen. Tot op hoge leeftijd en ook als we vitaal wat beperkter worden, kunnen we van grote betekenis zijn. Voor elkaar maar ook voor jongere generaties. Zo blijven we voldoening vinden en dragen we bij aan de maatschappij.

De Cliëntenraad bestaat uit vrijwilligers, maatschappelijk betrokken mensen die een eigen specifi eke achtergrond en interesse hebben m.b.t. de zorgverlening. Zij staan voor u klaar vanuit een gedeelde missie die samen met Vrijwaard is gevormd: ‘gelukkig leven in een kansrijke omgeving’. Of dat nu in één van de prachtige woon-eenheden van Vrijwaard is of bij u thuis, of het nu om de professionele verzorging gaat of de betekenisvolle ondersteuning van mantelzorgers, deze missie staat bij alles centraal. Als er zich onverhoopt een ernstig incident voordoet, ongeacht de oorzaak of aanleiding, raakt dat dus niet alleen de bestuurder of organisatie, maar iedereen die zich direct of indirect, elke dag weer met bezieling voor uw belangen en voor elkaar inzet.

De wijze waarop wij als maatschappij met dergelijke incidenten omgaan, heeft mij diep geraakt en ik spreek daar mijn grote zorg over uit.

De contacten met u worden waar mogelijk persoonlijk onderhouden tijdens de koffi e bijvoorbeeld of in speciale bijeenkomsten, maar ook via dit mooie blad Thuis. Maar stel u ook zelf actief op en gebruik de directe verbinding die u kunt benutten via email clië[email protected] als u vragen heeft die niet alleen uzelf betreffen, maar voor de hele organisatie van belang zijn.Met veel waardering voor de gesprekken die we mochten hebben, het vertrouwen dat we van u kregen en de gepassioneerde bijdrage van de heer John Sevink en allen die betrokken zijn geweest, is deze taak voor John en mijzelf afgerond. U heeft een op haar taken toegeruste centrale Cliëntenraad, waarin ook de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht vertrouwen heeft uitgesproken.

De Kop van Noord-Holland heeft jaarlijks de meeste zonuren, laat die zon ook in uw hart schijnen en uw leven kleur geven. U verdient het, Vrijwaard verdient het! De Cliëntenraad wenst u prettige Feestdagen en een gelukkig 2015.Marcel laponder

In uw cliëntenraad zullen de onderstaande bestuursleden, ieder vanuit een eigen aandachtsgebied en gemeenschappelijk als bestuur, bijdragen aan de mooie organisatie die Vrijwaard is. Secretariële ondersteuning wordt vanuit Vrijwaard verzorgd door mevrouw G. (Geerte) Vaas.

De heer B. (Bernard) Fritzsche - (o.a. voormalig wethouder), voorzitter Mevrouw G. (Greet) Kolhorn- Blijleven - (o.a. voormalig raadslid), vicevoorzitter & zorgverleningDe heer P. (Peter) de Ruiter - voormalig huisarts / zorgketenMevrouw I. (Ingrid) van Esdonk-Deutekom - o.a. mantelzorger / sociale participatie en welzijnDe heer L. (Luuk) - Post / wonen en verblijf

Page 11: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

1 1T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

Piet de Gruyter begon in 1818 in Den Bosch met een zogeheten paardengrutmolen, een bedrijf voor de verwerking van peulvruchten, zaden, en granen. Toen zijn zoon Louis (1833-1911) de onderneming overnam, werd ook gestart met het branden van kof-fiebonen).

De klantenkring bestond vooral uit boer in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch. Aan het eind van de 19e eeuw werd aan de verwerkingsbedrijven een keten van winkelstoegevoegd. Het bedrijf De Gruyter was tussentijds in handen gekomen van een derde generatie: de zonen Lambert (1873-1951) en Jacques (1875-1950).

Een belangrijk element in de verkooppolitiek was het geven van 10% korting bij inlevering van de kassabonnen.De slogan van De Gruyter luidde dan ook ‘En betere waar èn tien procent, alleen de Gruyter’. In 1913 ging in Nederland de 44ste winkel open. De Gruyter was de winkel van de katholieken, de protestanten kozen onder andere voor Albert Heijn.

In de jaren zestig bereikte het De Gruyter-concern zijn hoogtepunt. In ‘s-Hertogenbosch waren inmiddels grote productievestigingen ontstaan. Het concern had levensmiddelenwinkels door het hele land verspreid. De neergang kwam toen De Gruyter de omslag naar de moderne supermarkt volledig miste. Te lang hield het bedrijf vast aan de eigen merken en winkelconcept.

Onvergetelijk voor velen is ook De Gruyter’s ‘Snoepje van de Week’.

Warme Winterbehandeling

van 5 30.-nu voor 5 25.-

Verwen uzelf tijdens de koude winterdagen met een hydraterende gezichtbehandeling Van 45 minuten

bij suus & so schoonheidssalon

Deze bestaat uit:gezichtsreiniging

gezichtsdieptereiniginghydraterend masker

hydraterende dagcrème

Voor meer informatie of vragen kunt u mij bereiken op tel. 06 10 19 49 43.

u kunt uw vragen ook stellen in de salon, u bent van harte welkom!

suus & so schoonheiDssalon timorlaan 139

1782 dr den heldertelefoonnr. 06 10 19 49 43

openingstijDen DinsDag en DonDerDag van 13.30 tot 17.00 uur

behanDeling op afspraak

geldig van 1 januari 2015 tot 31 maart 2015bij inlevering van deze bon ontvangt u de korting van de warme winter behandeling

geldig van 1-1-2015 tot 31-3-2015

Winkelketen:

De Gruyter

Page 12: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard1 2

OOK DEZE DECEMBER-‘THUIS’ WEER EEN AFLEVERING IN DE SERIE OVER AMBACHTEN EN BEROEPEN DIE DOOR DE JAREN HEEN UIT HET STRAATBEELD EN HET DAGELIJKS LEVEN ZIJN VERDWENEN. WAT REST IS DE HERINNERING. EN: GELUKKIG HEBBEN WE DE FOTO’S NOG!

De mandenmakerDe mandenmaker maakte op kunstzinnige wijze manden. Hij gebruikte hiervoor stengels en plantaardige vezels waarmee hij door middel van vlechtwerktechnieken manden maakte. Al in de Oudheid werd vlechtwerk met plantaardige materialen gemaakt. De mandenmakerij werd pas in de twintigste eeuw tijdens de Industriële Revolutie echt populair. In die was er veel vraag naar ver-pakkingsmaterialen voor goederen. Manden waren hier bij uitstek goed voor geschikt en werden daarom op grote schaal vervaardigd. Tegenwoordig is er heel ander verpakkingsmateriaal ontwikkeld en worden manden daarvoor niet langer gebruikt. Het beroep van de mandenmaker is daarmee zo goed als uitgestorven. Enkel in lage lonenlanden worden nog manden door mandenmakers vervaardigd. Door enkele hobbyisten wordt nog ambachtelijk manden gemaakt. En vaak tref je ze nog aan op folkloristische markten.

De patatbakkerNatuurlijk: elke stad heeft snackbars of ‘snackpaleizen’ waar de moderne patatbakker zijn werkzaamheden verricht. Maar nog voor de cafetaria’s in Nederland massaal hun intrede deden, was het in een aantal winkels mogelijk, een patatje te bestellen. Voor de winkelier een aantrekkelijke bijverdienste. En: je kon er ook nog mayonaise of piccalilly bij krijgen. Smullen!

De pannenverkoper (m/v) was vroeger in het straatbeeld net zo bekend als de garen- en bandverkopers die huis-aan-huis door de straten hun brood probeerden te verdienen. Vaak ook in combinatie met de ‘scharensliep’. Tegenwoordig bestaat het beroep nauwelijks meer, ook al door de ‘tell-sell’ programma’s op televisie. Pannen-verkopers stonden ook op markten en braderieën

Waar zijn ze gebleven, die oude ambachten en beroepen ? (deel 8)

Page 13: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

De rozenkransmaaksterEen rozenkrans (of paternoster) is een gebedssnoer, in gebruik in de katholieke kerk. Rozenkrans is ook de naam voor het ‘rozenkransgebed’. De rozenkrans bestaat uit 5 grote en 50 kleine kralen. Het gebed bestaat uit het bidden van het Onze Vader (15 maal) en het Wees-gegroet door de rozenkrans driemaal te doorlopen. Vaak doorloopt men de rozenkrans slechts eenmaal en bidt men in totaal 5 Onze Vaders en 50 weesgegroetjes. Hoewel overal te koop, was het maken van een rozenkrans een veel voorkomende vorm van thuiswerk, in de jaren vijftig en zestig met name.

De schillenboerDe schillenboer was in Nederland tot laat in de 20ste eeuw een vuilnisophaler, die met een kar of wagen aan de deuren kwam voor groenteafval, korsten brood en ander afval dat als veevoer gebruikt kon worden. Deze schillenboer was doorgaans een arme veehouder met een kleine veestapel. Het afval dat voor de schillen-boer werd achtergehouden, ging niet in de vuilnisemmer, maar werd in een schillenemmer bewaard. Door de invoering van de afvalscheiding in GFT en ‘gewoon’ afval verdween de schillenboer in Nederland langzamerhand uit het straatbeeld. In de 21ste eeuw werd opnieuw geëxperimenteerd met de schillenboer, maar dan in de context van een ophaler van GFT-afval. De Rotterdamse wijk Feijenoord beschikte tussen 2000 en 2001 weer even over een eigen schillenboer en in Apeldoorn reed er tussen 2009 en 2013 een busje dat GFT-afval ophaalde bij flatbewoners. In beide gevallen werd het experiment gestaakt wegens gebrek aan belangstelling.

De douanierVroeger een vertrouwd beeld bij de grensovergangen naar Duitsland en België. Slagbomen en de strenge douanier die vroeg of er nog iets moest worden aan-gegeven, alvorens men kon doorrijden. In 1953 is de EEG opgericht. Nu heet dat de EU. Dit betekende dat je goederen mee kon nemen over de grens. In 1992 was het echt voorbij. Als je over de grens wilde, hoefde je niet meer aangehouden te worden binnen EU. Alleen als je goederen van landen buiten de EU moest je het melden bij de douane. Vroeger hadden ze veel werk dus, maar nu niet meer. Douanewerk in de havens of op bijvoorbeeld is een stuk intensiever. Maar de douane anno nu beschikt over veel moderne hulpmiddelen.

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard 1 3

Page 14: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

1 4 T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

Pleinen in Den Helder in historisch perspectief

IN DEZE ‘THUIS’ BESPREEKT MAARTEN NOOT VAN DE HELDERSE HISTORISCHE VERENIGING HET WESTPLEIN EN HET JULIANAPLEIN. OPNIEUW EEN FRAAI STUKJE ‘NIEUWEDIEPER’ GESCHIEDENIS

WestpleinAlleen de écht ouderen onder u weten nog waar het Westplein was. Nu staat het bekend als Helden der Zeeplein. In vroeger jaren was het plein klein, want het Helders Kanaal liep toen helemaal door tot zeg maar wat nu de Willem Barentszstraat is. Na de Eerste Wereldoorlog is een deel gedempt tot aan het begin van de Singel en werd een mooi grasveld aangelegd, met in de zomer grote sierplanten. In 1933 verrees daar het Reddersmonument en werd ook de naam van het plein veranderd.

Jarenlang werd er kermis gevierd en stonden de attracties rondom het plein. Na de tweede Wereldoorlog werd de kermis echter verplaatst naar de Kanaalweg tegenover NAVGIS ( Oostbatterij).

JulianapleinEens hadden we het Julianapark, gelegen tussen het oude station en hotel Bellevue. Maar door de wederop-bouwplannen moest het oude station verdwijnen en ontstond een groot leeg gat vanaf het huidige station tot aan het Koningsplein. Van het mooie Julianapark met zijn muziektent, looppaden met kiezelstenen en met veel bomen, bleef niet veel over. In de loop der jaren werd er steeds weer een stukje afgeknabbeld, tot een paar jaar geleden de laatste boom werd gekapt. Ook de muziektent verdween. Daarvoor in de plaats moest de schouwburg komen.

Vanaf het nieuwe station werd eind jaren vijftig, begin jaren zestig, richting de Petrus en Pauluskerk, een plein gemaakt, het Julianaplein. Het was een kolossaal, uit twee delen bestaand, plein. Maar het bleek uitstekend geschikt voor de militaire parades met Koninginnedag en andere grote evenementen. In de loop der jaren kwamen er aan de zijden van het plein echter steeds meer gebouwen te staan en eind jaren zeventig werd het opgedeeld in twee aparte pleinen. Het noordelijk deel bij de schouwburg heette voortaan Bernhardplein.

Aanvankelijk kon er uitgebreid geparkeerd worden op beide pleinen, maar dat is ook diverse malen veranderd. Het Julianaplein ging verscheidene keren op de schop. Er heeft een aantal jaren een kunstwerk op gestaan, dat in de volksmond de ‘kathedraal’ werd genoemd. Jongelui konden er heerlijk op skaten. Nu is het weer een parkje geworden, compleet met scheve bomen en spuitend water. Jammer genoeg ontbreken nog steeds leuke terrasjes.

Page 15: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

1 5T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

Het Bernhardplein werd een tijdlang gebruikt als zaterdagmarkt en als parkeerterrein. De markt is echter verplaatst naar de Beatrixstraat, maar parkeren kun je er nog steeds, met om de zoveel jaar weer een ander parkeerbeleid. Dan gaat half Den Helder weer uit zijn dak en heeft de krant weer een hoop te schrijven. Wat de toekomst brengt is echter onzeker. De schouwburg verdwijnt naar de Oude Rijkswerf en ook de bibliotheek gaat volgend jaar verhuizen naar School 7. Wellicht wordt het plein dan ook een park.

Maarten Noot

Zo moet Kerstmis zijn… Zet die ruzie’s aan de kanten laat ons samen Kerstfeest vierenmekaar mooie dagen wensen met alle oprechtheidzoals het hoort.

Laat ons aan heel de wereld een Zalige Kerst en Vrede wensenwaarom niet het goede voorbeeld gevenen dadelijk er mee beginnen met ieder zijn fouten te vergeven

Kunnen wij niet samen vrede makeneerlijke vrede voor iedereenen mekaar begroeten zonder die harde snijdende woordenja zo moet Kerstmis zijn...

Page 16: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

1 6 T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

Puzzel mee met de ‘Thuis’-grote kerst-2014-prijsvraag!

1. Wat is ongeveer de afstand tussen Nazareth, de woonplaats van Jozef en Maria, en Bethlehem, waar volgens het evangelie Jezus werd geboren?

A) 150 kilometerB) 350 kilometerC) 75 kilometer

2. Van wie Jezus volgens de Bijbel een afstammeling?A) Koning SaulB) Koning DavidC) Koning Jethro

3. Wie vertelde aan de herders dat Jezus was geboren?A) Een reizigerB) Een engelC) Een muzikant

4. uit welke windrichting kwamen volgens het verhaal de Wijzen?

A) Het OostenB) Het WestenC) Het Noorden

5. Welk dier was niet in de stal aanwezig?A) Een paardB) Een osC) Een ezel

KERSTMIS 2014. WORDT ’T EINDELIJK EEN WITTE? OF KRIJGEN WE EEN ‘HERFSTKERST’? MAAK HET

SOWIESO GEZELLIG, IN HUIS OF OP DE EIGEN KAMER! EN DOE GEZELLIG MEE MET DE GROTE KERST-

2014-PRIJSVRAAG VAN ‘THUIS’. LEUK EN OOK NOG LEERZAAM. DOE MEE EN TEST METEEN UW

‘KERSTKENNIS’! WE HANTEREN HET VERHAAL IN DE BIJBEL ALS LEIDRAAD VOOR DE VRAGEN. VUL OP

DE ANTWOORDSTROOK DE LETTER IN DIE HOORT BIJ HET JUISTE ANTWOORD EN LEVER DE STROOK

IN BIJ HET BESTUURSSECRETARIAAT. ONDER DE GOEDE INZENDERS WORDT EEN LEUKE PRIJS VERLOOT!

INZENDEN KAN TOT 1 JANUARI AANSTAANDE.

Page 17: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard 1 7

6. Wie waren eigenlijk de baas in Israël, toen Jezus werd geboren?

A) GriekenB) TurkenC) Romeinen

7. Hoe heet de periode voorafgaand aan Kerstmis?A) AdventB) Donkere DagenC) Pesach

8. In welk landsdeel van Israël lag Bethlehem?A) GalileaB) JudeaC) Jordanië

9. Wat zongen de engelen na de geboorte van Jezus?A) De herdertjes lagen bij nachteB) Stille NachtC) Ere zij God in de hoge

10. Wie schreven er over de geboorte van Jezus?A) Petrus en LucasB) Lucas en JohannesC) Lucas en Mattheüs

VeRGeeT NIeT uW NAAM eN TelefooNNuMMeR IN Te VulleN!

ANTWOORDEN

1 .............. 2 .............. 3 .............. 4 .............. 5 .............. 6 .............. 7 .............. 8 .............. 9 .............. 10 ..............

Naam: ..........................................................................................................................................................................................................

Telefoonnummer: .....................................................................................................................................................................................

Kerstmis: geseculariseerdKerstmis (veelal zo aangeduid door rooms katholieken) of kerstfeest (vaak zo aangeduid door protestanten) is een belangrijk christelijk feest in het kerkelijk jaar.

Het kerstfeest brengt de geboorte van Jezus Christus in herinnering. De evangeliën van Lucas en Mattheüs beschrijven de geboorte van Jezus. Vooral Lucas geeft brede aandacht aan de geboorte van Jezus in Bethlehem.

Het kerstfeest wordt in de christelijke wereld gevierd op 25 december, behalve in de oosters- orthodoxe kerken (zoals de Russischorthodoxe Kerk),waar het twee weken later valt. In veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond) en/of op de dag erna.

In Nederland en Vlaanderen/België wordt 25 december als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag beschouwd.

Het feest is in hoge mate geseculariseerd en veel elementen in de wijze waarop men Kerstmis viert gaan terug op prechristelijke en Germaanse tradities.

Er is verschil van inzicht over het belangrijkste kerkelijke feest. Over het algemeen gaan christenen ervan uit dat Pasen, waarin de opstanding van Jezus uit de doden wordt herdacht, het belangrijkste christelijke feest is.

Page 18: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

1 8 T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

INDIeNsTTReDINGeN:Bea Wijnbergen

1 OKTOBER 2014 WOON- EN ZORGASSISTENT HUISHOUDING WIJK

Erwin Beckers

1 NOVEMBER 2014 VERZORGENDE IG LH2

Lida Wenmaeker15 OKTOBER 2014 VERZORGENDE IG DEMENTIETEAM

Albertine Elfring1 NOVEMBER 2014 ACTIVITEITENBEGELEIDER RUIMZICHT

Marian Jurrius1 DECEMBER 2014 VERZORGENDE IG SCHOOTENTEAM 1

Thea Kolster1 DECEMBER 2014 WOON- EN ZORGASSISTENT WIJK

Edith Schouten1 DECEMBER 2014 WOON- EN ZORGASSISTENT WIJK

Antonia Stamboliyska1 DECEMBER 2014 WOON- EN ZORGASSISTENT WIJK

Sylvia Korsten1 DECEMBER 2014 VERZORGENDE IG TEN ANKER TEAM 3

Jolanda Post15 DECEMBER 2014 WOON- EN ZORGASSISTENT WIJK

Esther van der Geest15 DECEMBER 2014 WOON- EN ZORGASSISTENT WIJK

Mirjam Trijsburg15 DECEMBER 2014 WOON- EN ZORGASSISTENT TEN ANKER TEAM 5

Daniël Barneveld15 DECEMBER 2014 WOON- EN ZORGASSISTENT WIJK

Melline Franse15 DECEMBER 2014 WOON- EN ZORGASSISTENT TEN ANKER TEAM 5

sTAGIAIResIngeborg Oost 10 NOVEMBER 2014 GOLFSTROOM T2

Mees van Beekum 3 NOVEMBER 2014 CENTRUM TEAM 3

Laura Deen 31 OKTOBER 2014 RUIMZICHT

Nicole Groenewegen 15 OKTOBER 2014 RUIMZICHT

JuBIlARIsseN:12,5 jaar in dienst1 december 2014 Retta Kries

GeBoReN:4 november 2014geboren Lisanne Esmee dochter van Esther van Beem

13 novembergeboren Yadelynn dochter van Rosella Plooij

17 novembergeboren Fiora dochter van Vincent en Irma Zee

uITDIeNsT sTICHTING VRIJWAARD:M. van der Stouwe M. AllersmaF.C. Gauna V. HajrulahovicM. Geertsema L. HullemanM. Vallenduuk

B E R I C H T E N V A N D E A F D E L I N GP E R S O N E E L & O P L E I D I N G E N

KerststerDe kerstster is als een van de weinige kerstsymbolen rechtstreeks terug te voeren op het kerstverhaal, zoals dat in het evangelie van Mattheüs wordt beschreven. De ster van Bethlehem gaf de plaats aan waar de Koning der Joden geboren zou zijn. Het ontsteken van kaarsen en ander licht heeft natuurlijk evenzeer met oude midwintertradities te maken. Ook als plant is de euphorbia pulcherrima bekend als kerstster vanwege de rode bloemen die lijken op een ster.

Page 19: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard 1 9

Team voedingsdienst geeft u een vooruitblik op 2015 Het is alweer een tijdje geleden dat Vrijwaard samen met Diverzio en Greenport aankondigde de maaltijd-voorziening anders te gaan aanpakken. Lekker, gezonden goedkoper waren de sleutelwoorden van dit project. Duurzamer en tegelijk ook voedselverspilling tegen gaan. Regionaal inkopen van seizoen- en streekprodukten.

Achter de schermen is hard gewerkt om de voedings-dienst toekomstbestendig te maken. Er zijn verschillende kookconcepten en mogelijkheden de revue gepasseerd. Hieruit is uiteindelijk een keuze gemaakt in samenspraak met de cliëntenraad. De beste optie voor betaalbare, gezonde en duurzame invulling van eten en drinken voor u als cliënt. Vrijwaard wil graag vers blijven koken voor u!

De eerste voor u zichtbare stap in dit project wordt dit voorjaar gezet. Vrijwaard gaat dan over naar 1 dagmenu; het menu van de chef Dit menu is speciaal voor u samengesteld door onze chef-kok. Elke dag weer, met een ander voor- en hoofdgerecht en een heerlijk toetje. Eet u liever wat anders, dan kunt u ook zelf uw menu samenstellen. Uit een zogenaamde foodbank (= een lijstjemet steeds vaste gerechten/producten) kunt u uw keuze maken. Maar voor het zover is wordt u natuurlijk goed geïnformeerd middels voorlichtingsbijeenkomsten of brief.

Niet altijd direct herkenbaar voor u als cliënt, maar zeker niet onbelangrijk, is dat er ook wisselingen zijn geweest in onze leveranciers. Eentje daarvan zal u zeker niet ontgaan zijn. De vleeswaren komen sinds kort van onze helderse keurslager Wit & wit uit de Schooten. Lekker, duurzaam en van herkenbaar heel dicht bij!

Vrijwaard is er bijzonder trots op keurslager Wit & wit te kunnen toevoegen aan het lijstje helderse ondernemers. Met daarop al geruime tijd Bakkerij Puur Dunselman, Dijkshoorn Visspecialiteiten en Rob Koning, de leverancier van aardappelen, groente en fruit. Binnenkort hopen we meer informatie toe te voegen aan de menukaart. Bijvoorbeeld dat het witlof op uw bord geteeld is in Breezand en het scholletje van de helderse visafslag komt.

Ook leuk om te weten is dat uw kopje koffi e of thee sinds een aantal maanden geheel fair trade is.

Wij wensen u fi jne feestdagen en hopen u in 2015 wederom te laten genieten van onze maaltijden!

MET VRIENDELIJKE GROET, TEAM VOEDINGSDIENST

Team voedingsdienst geeft u een vooruitblik op 2015

Page 20: Thuis 4 vrijwaard informatieblad dec 2014

KerstmenuEerste Kerstdag

Salade van garnalen met krab en gerookte zalm (krab-aardappel/ zalm en Hollandse garnaal on top)

Bouillon van knolselderij en ossenstaart

Hazenpeper met duchesse aardappel,

rode kool en appelcompote.

Amerettotaartje

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard2 0