Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

20
thuis Informatieblad van Stichting Vrijwaard Bezoek ook onze website www.vrijwaard.nl en volg ons op http://twitter.com/#!/vrijwaard 2014 nummer 5

description

In deze editie van ‘Thuis’ verschillende artikelen rondom de herfst, maar ook de aankondiging van het cliënt- tevredenheidsonderzoek en een leuk nieuw initiatief voor medewerkers: fit bij Vrijwaard.

Transcript of Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

Page 1: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

thuisInformatieblad van Stichting Vrijwaard

Bezoek ook onze website

www.vrijwaard.nl

en volg ons op

http://twitter.com/#!/vrijwaard

2014

nummer 5

Page 2: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

2

contactinformatie

De omslag!Na een lange nazomer is er nu toch echt een omslag in het weer, dat zullen we met elkaar allemaal gemerkt hebben. De laarzen komen weer uit de kast en we gaan met een warme jas op de fi ets. We wachten de regenbui af voordat we naar buiten gaan maar… onderweg...ja... toch een ontmoeting met een fi jne plensbui…weerverkeerd gegokt…

Maar er is ook een omslag in de zorg, met vele veranderingen zoals scheiden wonen en zorg, onder-steuning in de huishouding en nieuwe producten zoals gemaksdiensten. Er komt een hoop op ons af maar met toekomstbestendige plannen en zorgvuldig overleg met alle partijen gaan wij met elkaar voor een positief scenario, nu en in de toekomst. Daar hebben we elkaar bij nodig. De afgelopen periode hebben we al met elkaar bewezen wat we zoal kunnen bereiken zolang we dat maar met elkaar doen. Dus…kom maar op met de toekomst!

In deze editie van ‘Thuis’ verschillende artikelen rondom de herfst, maar ook de aankondiging van het cliënt-tevredenheidsonderzoek en leuk nieuw initiatief voor medewerkers: fi t bij Vrijwaard. Veel leesplezier!

Allemaal een zo’n droog mogelijke herfst gewenst en graag tot de nieuwe Thuis in december!

Met vriendelijke groet, Linda van der EijkEINDREDACTIE THUIS

Iedereen wordt hierbij uitgenodigd om kopij aan te leveren voor

de ‘Thuis’ van december 2014. Ieders inbreng wordt zeer op prijs

gesteld. Kopij voor de uitgave van december kan aangeleverd

worden tot uiterlijk 14 november 2014 bij de eindredactie.

Dit kan via de e-mail [email protected] of via het postvak

van het bestuurssecretariaat.

De omslag!

Stichting Vrijwaard Timorlaan 139 - 1782 DR DEN HELDER

Woonzorgcentrum Ten AnkerTimorlaan 139 - 1782 DR DEN HELDERTel: 0223-61 55 46

Wooncomplex Goede Ree Bernhardplein 21 - 1781 HG DEN HELDERTel: 0223-68 30 35

Woon- en zorgcentrum De GolfstroomDe Garst 3 - 1785 RK DEN HELDERTel: 0223-54 08 00

paviljoen van ToenBorneolaan 1 - 1782 DL DEN HELDER Tel: 0223-62 75 33

Wooncomplex lyceumhofBorneolaan 3 - 1782 DL DEN HELDER

De SoosWalvisvaardersweg 64 - 1785 RE DEN HELDER

Email: [email protected] - Website: www.vrijwaard.nl

Actief in de WijkE-mail: actiefi [email protected]

Andere nuttige contactinformatieVertrouwenspersoonMevrouw C.G.M. ZijmTel: 0223-64 71 73

Gemini ZiekenhuisHuisduinerweg 3 - Tel: 0223-69 69 69

Verpleeghuis Den kooghDrs. F. Bijlweg 4 - Tel: 0223-53 65 36

Arbodienst - R/Partners - www.rpartners.nl

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

colofonEindredactie : Linda van der EijkVormgeving : Grafi sch centrumDruk : marcelis dékavéOplage : 1750

Page 3: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

3T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

Vrijwaard in de verandering scheiden wonen en zorg, WMO en Gemaksdiensten!

Vrijwaard blijft service en zekerheid bieden en zorgt er voor dat nieuwe diensten, zoals gemaksdiensten, op een zorgeloze manier worden geleverd. De verandering in de WMO brengt met zich mee dat er voor bepaalde diensten o.a. huishoudelijk zorg minder of geen indicatie meer wordt verstrekt. Om klanten in Den Helder te ondersteunen in hun keuze, is Vrijwaard gestart met de Gemaksdiensten. Geen omkijken naar lastige formulieren of betalingen. Maar wel de keuze om gebruik te maken van de diensten waar u behoefte aan heeft en te betalen op de manier zoals u dat prettig vindt.

De veranderingen in de toekomstige capaciteit van zorgplaatsen en het scheiden van wonen en zorg, brengt een turbulente tijd met zich mee. Met rust en respect en in continu goed overleg worden stappen genomen om tot een passende situatie te komen voor een ieder. Ik heb alle vertrouwen in het team van Vrijwaard om bewoners maar ook collegiaal elkaar te ondersteunen, passend in onze familie cultuur, om de veranderingen op te pakken en samen vorm te geven aan een nieuw toekomstbestendig Vrijwaard.

Ik wens u veel leesplezier in deze editie van Thuis!

Met vriendelijke groet,Coert Veenstra, RAAD VAN BESTUUR

gemaksdiensteno n d e r d e e l v a n Vr i j w a a r d

Page 4: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard4

Wat is er mooier dan een tevreden cliënt?

In het najaar wordt het cliënttevredenheidsonderzoek uitgevoerd binnen Stichting Vrijwaard. 30 cliënten woonachtig in woonzorgcentrum Ten Anker en 30 cliënten woonachtig in De Golfstroom zullen geïnterviewd worden. Welke cliënten dat zijn, is onbekend, er kunnen wel willekeurig namen worden gekozen uit het totale cliëntenbestand. Deze cliënten worden thuis door getrainde interviewers van ZorgDNA geïnterviewd. Tijdens de interviews komen de volgende onderwerpen aan bod:

Deskundigheid zorgverleners (werken de zorgverleners vakkundig? houden de zorgverleners rekening met

wat u zelf wel en niet kunt?)Afspraken en overleg (komt Vrijwaard de afspraken

over uw verzorging en behandeling goed na? kunt u meebeslissen over wat voor zorg of hulp u krijgt?)

Communicatie en informatie (luisteren de zorgverleners aandachtig naar u? geven de zorgverleners goed

antwoord op uw vragen?)

Woon- en Leefomstandigheden (voelt u zich veilig in huis? wordt uw woonruimte goed schoongehouden?)

Overige vragen (zijn de maaltijden lekker? is de sfeer tijdens het eten goed? zou u Vrijwaard bij uw vrienden

en familie aanbevelen?) Open vragen (wat zou u willen veranderen aan de

zorg die u nu krijgt? waar bent u (zeer) tevreden over als het gaat om de zorg die u nu krijgt?)

Daarnaast worden ook de eerste contactpersonen van cliënten met een P.G. (psychogeriatrische) indicatie woonachtig in Ten Anker en De Golfstroom aangeschreven.Zij ontvangen thuis een vragenlijst. Vrijwaard wil namelijk graag weten wat uw ervaringen zijn met betrekking tot de zorg, het wonen en welbevinden van uw naasten van wie u de eerste contactpersoon bent. De onderwerpendie aan bod komen zijn dezelfde onderwerpen die besproken worden tijdens het interview.

Page 5: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard 5

Alle cliënten die thuiszorg van Vrijwaard ontvangen, ontvangen eveneens een vragenlijst. Deze vragenlijst gaat over uw ervaringen met de zorg thuis. Het kan hierbij gaan om persoonlijke verzorging (hulp bij het douchen/wassen, aankleden enz.) of verpleegkundige zorg (wondverzorging, medicijntoediening, injecties enz.) De onderwerpen die aan bod komen zijn dezelfde onderwerpen die besproken worden tijdens de interviews.

Sociaal wijkteam Gemeente Den HelderSinds enige maanden participeert Vrijwaard in de Pilot sociale wijkteam voor de wijk De Schooten en Julianadorpvanuit de Gemeente Den Helder. De gemeente is vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdhulp, begeleiding en zorg, participatie en werk en inkomen. Deze taken worden door de Rijksoverheid aan de gemeenten overgedragen. Ze worden daarom ook wel de decentralisaties in het sociaal Domein genoemd. Er wordt van uitgegaan dat iedereen eerst zélf zijn problemen probeert op te lossen. En als dat niet lukt methulp van de eigen omgeving. Wanneer dat onvoldoende aanwezig is, springt het sociale wijkteam bij. Het gaat dan om hulp in het beantwoorden van vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien; zorg en maatschap-pelijke ondersteuning; en participatie, werk en inkomen. Door de inzet van sociale wijkteams wordt maatschappe-lijke ondersteuning in samenhang en zo dicht mogelijk bij inwoners georganiseerd. Om nu alvast ervaring op te doen is de gemeente in Juli 2014 gestart met de pilot sociale wijkteams in de wijken Julianadorp en De Schooten. De ervaring die we hiermee opdoen wordt gebruikt bij de invoering van de teams in heel Den Helderper 1 januari 2015. Voor (hulp)vragen kunt u terecht op het volgende emailadres: [email protected] RAI (Resident Assessment Instrument)Om de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren maaktStichting Vrijwaard gebruik van de RAI. De RAI is een vroegsignaleringsinstrument en ondersteunt de eigen regie van de cliënt en zijn/haar netwerk, optimaliseert de samenwerking tussen de verschillende hulpverleners en ondersteunt de medewerkers in het zorgproces. Het afnemen van de RAI is zeer eenvoudig en geheel gedigitaliseerd (beveiligd computerprogramma via Inter-net). De uitkomsten van de RAI bevatten de aandacht-punten van de cliënt zijn omgeving, de indicatie en

bevat ook protocollen waarin je kunt lezen welke acties wenselijk zijn als de cliënt bijvoorbeeld kortademig,valt of duizelig is. Stichting Geriant wil ook graag met dit instrument gaan werken zodat voor alle PG cliënten is besloten om vooraf aan een multidisciplinair overleg de RAI met de cliënt (indien mogelijk) of de familie in te vullen. De uitkomsten van de RAI worden automatischweergegeven in het zorgplan van de RAI en de zorgkaart.Tijdens het MDO wordt de zorg met elkaar afgestemd en het zorgplan en zorgkaart hierop afgestemd. Dit betekent dat voor de desbetreffende cliënt het zorgplan in NEDAP niet wordt ingevuld. Nadat het zorgplan en de zorgkaart (lees ADL lijst) zijn besproken in het MDO worden deze documenten via het tabblad documenten in NEDAP geïmporteerd (net als de KICK protocollen). Vervolgens beschrijf je de voortgang van de doelen in het zorgplan in NEDAP, evalueer je de zorg met cliënt en zijn netwerk en betrokkenen. Dan is de cirkel weer rond.

Verminderen van de papierbergDoor gebruik te maken van de RAI worden vele documenten overbodig. Mocht je nu formulieren tegen-komen op de werkvloer waarvan je, je afvraagt wat de meerwaarde is voor de cliënt. Deze informatie ook te vinden is in NEDAP, de RAI of op een andere plaats laat het dan weten. Hierdoor kunnen we gezamenlijk de administratieve last verminderen en efficiënter werken. Zodat er meer tijd overblijft voor de directie cliëntenzorg.Wij horen het graag !

Marja van de Kamer Email:[email protected]: 0223-680824 toestel: 398

Page 6: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard6

Op donderdag 18 September werd er door de activiteitenbegeleiding van de Golfstroom een dagtocht georganiseerd naar Friesland.

Vrienden van Vrijwaard, familie en cliënten van de dag-opvang en het ontmoetingscentrum, iedereen kon mee.Zelf werk ik op het ontmoetingscentrum de Verbinding in Julianadorp. Al mijn cliënten gingen die dag mee, dus had ik het geluk dat ik als hun begeleider mee mocht.Tussen negen en tien uur was het verzamelen in het restaurant van de Golfstroom, waar we werden verwelkomd met een heerlijk bakje koffie of thee met een gevulde koek.

Rond tien uur vertrokken we richting het mooie Friesland. De dag begon met een bustocht over de Afsluitdijk en door pittoreske Friese dorpjes, met onuitspreekbare namen. Regelmatig hebben we voor een aantal bruggen moeten wachten, maar ja dat is ook niet zo gek in Fries-land. Rond kwart voor twaalf kwamen we aan bij Hotel Princenhof in Eernewoude. Waar we werden ontvangen met koffie/thee en de enige echte Friese koek.

We keken over het water, wat ontzettend genieten was. Mede door het mooie weer leek het wel zomervakantie. Het water was vol bootjes en overal waren blije mensen die zichtbaar genoten.

Een uurtje later kregen wij een heerlijke lunch met een broodje kroket, broodje ham/kaas, echt Fries suikerbrood en krentenbrood.

Om twee uur gingen we aan boord van een prachtige rondvaartboot. Waar we een tocht van twee uur gingen maken door het natuurgebied / nationaal park De Alde Feanen.

Echt mooi was het daar! We zaten op het dek als echte prinsen en prinsessen. Tijdens de rondvaart werden we alweer verwend met een hapje en een drankje. Het uitzicht was prachtig en aan een zomerkleurtje kon ook nog worden gewerkt voor op het dek. Al met al volop genieten.

Om vier kwamen we weer terug bij het hotel, waar we helaas gelijk weer op weg gingen terug naar de Golf-

stroom.Na alweer een mooie rit terug kregen we in het restau-rant nog patat met een kroket of frikandel.Hierna ging iedereen met een blij gezicht naar huis.In de bus werd gezegd: dit was een dag met een gouden randje , daar sluit ik mij bij aan.

Ik wil Anisha en Desiree dan ook namens alle deelnemers bedanken voor deze mooie dagtocht. José Hoekstra

Dagtocht Vrijwaard

Page 7: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

7T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

Fit met Vrijwaard

Vanuit de projectgroep werkkostenregeling: uit de enquête van 2012 is gebleken dat er interesse is voor sport en beweging. We zijn met de projectgroep tot het besluit gekomen om een sportcommissie op te zetten. Graag willen wij ons voorstellen: De commissie sport en bewegen!

Wij zijn Jym, Jill en Nicoline en mogen vanaf 1 januari 2015 jullie laten kennismaken met verschillende sporten. We zullen jullie op de hoogte houden van de activiteiten die we gaan organiseren. Houd hiervoor het portaal in de gaten!!

Zoals je kunt zien trappen we het jaar af met een ‘Fit and Foot Fight’, je kunt kiezen of je alleen meedoet aan een op maat gemaakt voedingsadvies of een voedings-advies in combinatie met sporten. In december zal er een bijeenkomst gegeven worden door Lijfstijl Centrum Den Helder op een van de locaties van Vrijwaard. Vanaf november kun je de informatie en inschrijving op het portaal terugvinden.

De eventuele eigen bijdrage zal op het salaris ingehouden worden. De activiteiten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers.

We kuNNeN Nu AlVAST VeRTelleN DAT We De VOlGeNDe SpORTAcTIVITeITeN GAAN ORGANISeReN:Maand: Activiteit: eigen bijdrage:Januari/februari . . . . . . . . . . . . Fit and Food Fight bij Lijfstijl Centrum Den Helder . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . € 15, = per maandMaart/april . . . . . . . . . . . . . . . . . Zwemmen bij Heersdiep . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . € 5, = per maand Hardloop cursus bij Noordkop S.V. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . € 5, = per maandMei/juni . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tennis clinic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . € 15, = per maandSeptember/oktober . . . . . . Nordic Walking . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . € 5, = per maandNovember/december . . . . Vrijwaard Toernooi

Wij zijn erg enthousiast jij ook?Jym Chan Hoofd Economische en Administratieve dienst, Jill Kabel Coördinator WMO/GemaksdienstenNicoline Kuilman- Koorn Medewerker Salaris en Financiële Administratie

Page 8: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

8 T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

HeRFSTDe bomen roesten in het zieke licht

langs somber in zichzelf gekeerde grachten. In wilde, stormdoorvlaagde regennachten

vertoont de maan een bleek, behuild gezicht boven de lege straten, smalle schachten waar in een onverbiddelijk gericht

de zomer langzaam voor het najaar zwicht, terwijl de huizen op het einde wachten. Tegen de morgen is de strijd beslecht. Een vage geur van heimelijk bederven

heeft aan de moede wind zich vastgehecht. Tussen een handvol dunne zonnescherven heeft zich de zomer moeizaam neergelegd om eenzaam en onopgemerkt te sterven.

HANNY MICHAELIS UIT ‘VERZAMELDE GEDICHTEN’ VAN OORSCHOT 2006

VeRDRIeTIG kIND,

VeRDRIeTIG GeDIcHTIk ben de herfst. Ik ben de regen. Ik ben de storm.

Zoek mij maar op, ik sta in alle gedichten.

Houd mij maar vast, ik heb het koud en ik ben moe,

en nog zoveel bladeren aan de bomen, nog zoveel bladeren overal.

TOON TELLEGEN - UIT: ‘DAAR ZIJN GEEN WOORDEN VOOR’,

EEN KEUZE UIT DE GEDICHTEN, RAINBOW POCKETS 2005

kIl

De herfst wordt nu kil. De meeste bomen houden hun groen vol,

maar de berken, van vorm en tint toch al ijl, slinken tot geesten.

Hun schemerende skeletten zijn behangen met dunne gouden munten waar de zon doorheen

schijnt, versleten dukaten die zullen

vallen op vochtige Hollandse zandgrond. HANS ANDREUS, - UIT: ‘GROEN LAND’ AMSTERDAM: UITG. HOLLAND.

(DE WINDROOS, NR. 60). 1961

IN De HeRFSTHol en leeg van verlangen

en de gele amberen bomen de groene en barnstenen stammen.

Het licht hangt stil in de blaren.

Mijn hart is te veel geopend, te veel in het licht gevangen

in der wolken licht varen… En pijndoend, schrijnend dromen

weg van mijzelf te komen En eigenlijk zo wanhopend.

M. VASALIS UIT ‘PARKEN EN WOESTIJNEN’

HeRFSTIGe beukeNDReeF

Wekenlang gaat het vallen vanuit almaar kalere kruinen achteloos door. En deze

vreemde droefheid: ook bij bomen hoort ze blijkbaar bij de kleine dood want zo

kwistig wordt leven zelden rondgestrooid. Hoe tomeloze drift onder zolen kraakt en knapt. Al die geduldig opgeblonken minuskule houten kistjes met binnenin

rantsoen voor onderweg en na miljoenen jaren koppig deze zelfde boodschap die aan aarde wordt bezorgd: het feilloze

plan voor het bouwen van een rode beuk.

MARC TRITSMANS - UIT: DE VLAAMSE GIDS 1996/4

eeN GOeD NAjAAR

De vruchten zijn verkocht. De boeren betalen de pacht aan de Heren.

De vliegen vallen dood op tafel. Het regent gulzig en de bieten glanzen.

De akkers verteren hun moederkoek en stijf in de wolken nadert de winter.

Morgen koop ik zeven kannen olie en een nieuwe bril om in het boek te lezen.

Deze winter ga ik nog niet dood. PAUL SNOEK - UIT: ‘GEDICHTEN 1954-1968’. BRUSSEL: MANTEAU

HeRFSTGeDIcHTeN

Page 9: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

9T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

MOeDe HeRFST Ik ben zo moede. Ik denk aan hen, die waren

Met mij knapen in ene blijde klas. Weer daalt een jaar. De bruine en gele blaren

Dwarrelen in het gras. Jacob Israël de Haan

uit:’ Kwatrijnen’, Amsterdam: Van Kampen 1924

De zomerstoelen waarin wij nog kortgeleden zaten staan zo geschikt alsof ze bij het opstaan

weggeschoven door ons zijn verlaten. Het riet kraakte, niet meer van ons, maar van de najaarsregens en de zittingen vergaarden

om zich toe te dekken blad dat daar zelf in een vluchtpoging belandde.

Weerloze hoek is het, die geen beschutting aan zichzelf kan bieden en,

niet voor de overwintering gemaakt, ook geen verlichting geven zal aan anderen,

noch aan degene die hem plaatste. O pijnlijk is het, onverdraaglijk,

het weinig zichtbare verschil dat soms bestaat tussen de dierbaarste momenten en de desolaatste.

ELLY DE WAARD - UIT: ‘AFSTAND’ AMSTERDAM: DE HARMONIE, 1978

kOORTSDReuN ‘t Is triestig dat het regent in den herfst,

dat het moe regent in den herfst, daarbuiten, - En wat de bloemen wégen in den herfst; - en de óude regen lekend langs de ruiten... Zwaai-stil staan grauwe bomen in het grijs,

de goede sidder-bomen, ritsel-wenend; - en ‘t is de wind, en ‘t is een lamme wijs

van kreun-gezang in snakke tonen stenend... - Nu moest me komen de oude drentel-tred,

nu moest me ‘t oude vreê-beeldje gaan komen, mijn grijs goed troost-moedertje om ‘t diepe bed

waar zich de warme koorts een licht dierf dromen, en ‘t wegend wee in lede tranen berst...

... ‘t Is triestig dat mijn droefheid tháns moet komen, en lomen in ‘t atone van de bomen;

- ‘t Is triestig dat het regent in den herfst...

KAREL VAN DE WOESTIJNE UIT: ‘WERKE’ VAN DISHOECK, BUSSUM 1928

HeRFSTGeuReNEen fl uitende wind en gekraak van takken.

Dwarrelbladeren weven bronskleurige tapijten.

Geknakte rietstengels langs de modderige sloot.

Een lichte nevel klam en vochtig. Glijvlucht over

glibberige grond door geelgroene bruine bladmoes.

Overal gefl ierefl uit van jewelst Grauwe ganzen gakken. Klapwiekende dansers

in V – formatie, vliegen allen zuidwaarts

naar de horizon. Een achtergebleven lijster hangt dood in een struik, een buizerd loert ernaar op zijn veel te dunne tak.

RIM SARTORI

Page 10: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard1 0

Dinsdag 16 december organiseert Woon- en Zorgcentrum De Golfstroom, de Garst 3 in

de Schooten een “grote kerstmarkt “

Er zal een tiental kramen aanwezig zijn waar diverse creatieve artikelen worden verkocht, diverse

versnaperingen zoals oliebollen, zelfgebakken appelfl appen, haring etc., een kleine rommelmarkt en

voor de liefhebber draait het Rad van Avontuur, waarbij leuke prijzen te winnen zijn.

Deze dag treden ook diverse muzikanten op, natuurlijk geheel in kerststijl.

IEDEREEN IS VAN HARTE WELKOM VAN 15.00 UUR TOT 19.00 UUR

Voor de rommelmarkt zijn wij nog opzoek naar bruikbare spullen, dus als u nog wat in

de kast heeft liggen wat u niet meer gebruikt dan houden wij ons erg aanbevolen,

u kunt de spullen vanaf

14 november inleveren bij Anisha of Desiree in de Golfstroom.

De opbrengst van deze Fancy-Fair komt ten goede aan de bewoners.

De Golfstroombus is beschikbaar voor ouderen (55+) die een bezoek wensen te brengen aan deze Fancy-Fair.

Oproepkracht Vrijwilliger eb en vloed en ontmoetingscentra De Soos en De verbinding.

VOOR EB EN VLOED EN

ONTMOETINGSCENTRA DE SOOS EN

DE VERBINDING WIJ OPZOEK

NAAR EEN VRIJWILLIGER DIE BIJ

ZIEKTE EN VAKANTIE VAN ONZE

VASTE VRIJWILLIGERS

ZOU WILLEN INVALLEN

De werkzaamheden die van onze vrijwilligers worden verwacht zijn:

• Het ondersteunen van activiteiten• Koffi e thee verzorgen• Boodschappen doen • Ondersteunen bij het bereiden van

de warme maaltijd.

Voor vragen over deze vacature kunt u contact opnemen met:

elisabeth bal of josé HoekstraTe bereiken van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.Tel: 0613137603

keRSTMARkTIN De GOlFSTROOM

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:Desiree Bal-Roobol of Anisha Pannalal

tel. 0223 - 54 08 96 (bereikbaar op maandagochtend, dinsdagochtend en donderdag)

Page 11: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

1 1T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

Vacature voor vrijwilligerswerk

Voor het vervoer van cliënten van en naar de dagopvang, zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers M/V voor de functie van

BUSCHAUFFEURU rijdt op een negenpersoonsbus van de Stichting. U haalt cliënten van huis op om naar de dagopvang te brengen en/ of brengt cliënten weer na afl oop thuis.

Werkzaamheden• U rijdt op een negenpersoonsbus

(ervaring gewenst)• U begeleidt cliënten bij het in- en uitstappen• Inzet is in overlegVereiste vaardigheden• In bezit van een geldig rijbewijs• U heeft affi niteit met de doelgroep senioren• U bent fl exibel• U heeft goede sociale vaardighedenWat bieden wij• Begeleiding op de achtergrond door een profes-

sionele medewerker• Eventueel een vrijwilligersvergoeding• U bent verzekerd tijdens uw werkzaamheden

Hoe kunt u reagerenHeeft u interesse in bovenstaande functie of wilt u inhoudelijk meer weten en denkt u de geschikte persoon voor deze functie te zijn? Neemt u dan contact op met:

petra AldersWelzijnscoördinator Stichting VrijwaardTelefoon: 0223 680824/ 06- 28 523338Email: [email protected]

SPONSOREN VA ARVAK ANTIE 2014

DUNSELMANKONING GROENTEN

DIJKSHOORNBAS GROOTDISTRIVERS

DELI XLKING

GLASBEDRIJF ’T CENTRUMPAUL HEYKOOP

AUTOBEDRIJF PER GLAS ‘T ZANDO&ODILLE

RCOAKPIUS STICHTING

RABOBANKPRINS EN KOSTER

DEKAVÉVRIENDEN VAN VRIJWAARD

ORYFLAMEZICHTWERK

DOUGLASDA BEATRIXSTRAAT

OP=OP VOORDEELSHOPGERSSEN

JANNALINA

BRUNADA SCHOOTEN

NUYENSRENET

DE WIT BLOEMEN EN PLANTENAH SCHOOTENKLAVERKAAS

WIJNBOER

Bedankt voor jullie bijdrage! Projectgroep vaarvakantie

Page 12: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard1 2

WAAR ZIJN ZE GEBLEVEN, DIE OUDE BEROEPEN EN AMBACHTEN? WEET U WAT EEN AASGRAAF IS? OF EEN DEGELMAKER, EEN HALSBERGER, EEN KAERDEMAKER, EEN NOPSTER, EEN TWIJNER OF EEN VERLAATMEESTER? GEEN ZORG! HET IS GEEN PRIJSVRAAG… OOK IN DEZE UITGAVE VAN THUIS WERPEN WE WEER EEN BLIK IN HET VERLEDEN EN VRAGEN ONS WEER AF: WAAR ZIJN ZE GEBLEVEN, DIE OUDE AMBACHTEN EN BEROEPEN? EEN STUKJE NOSTALGIE IN WOORD EN BEELD!

BRONNEN: WWW.SENIORPLAZA.NL EN WWW.SPAARNESTADPHOTO.NL

De bijenverkoperDe bijenverkoper vertoonde zich vaak op markten, waarbijde zelf gevangen bijen aan de man werden gebracht. Veel bracht de handel vaak niet op. Vandaar dat ook speciale bijenverkopersmarkten werden gehouden, waarbij ook onderling handel werd gedreven. Met de professionalisering van het vak van imker raakte de bijenverkoper geheel uit beeld.

De barbierEen barbier hield zich bezig met het scheren, knippen en verzorgen van baarden en snorren. Barbier is een beroep dat bij de oude Egyptenaren al in hoog aanzien stond. De naam is afgeleid van het latijnse barba dat baard be-tekent. Vanaf de veertiende eeuw gingen barbiers zich te verenigen in gildes. In de middeleeuwen omvatte het werkterrein van de barbier ook dat van chirurgijn, een soort combinatie van tandarts en dokter. Het trekken van kiezen en aderlaten waren de meest voorkomende behandelingen. Aan dit laatste herinnert de rood-witte paal bij de ingang van de kapperswinkel van vroeger. Een soort representatie van de bandages die na het aderlaten werden uitgehangen om te drogen en in elkaarverstrengeld raakten. Het scheren van de baard gebeurdemet een zeer scherp scheermes dat op leren banden gescherpt werd. Door de technische ontwikkelingen (het elektrisch scheerapparaat bijvoorbeeld), raakt het beroep uit beeld.

De blikslagerBlik is geplet en vertind plaatijzer, uitgeslagen in dunne bladen. De man die ermee werkte werd blikslager genoemd. Een beroep dat soms samenging met dat van koperslager. Van blik werden allerlei huishoudelijke voorwerpen gemaakt. Later ontstonden zelf blikslagers-fabrieken, grote hallen waarin een aantal blikslagers aan het werk was. Ook hier geldt dat door de mechanisatie het beroep overbodig werd en verdween.

De bruggentrekkerOnder meer in Amsterdam kende men de hoge vaste bruggen. Voor de karrevoerder die zijn zwaar beladen handkar moest voortduwen bij die bruggen tegen die

Waar zijn ze gebleven, die oude ambachten en beroepen ? (deel 7)

Page 13: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

steile hellingen, was dat geen eenvoudige zaak.Zeker in de winter als die bruggen ook nog glad waren. Die inspannende arbeid liet een nieuw beroep ontstaan: de bruggentrekker. Bij veel bruggen wachtten ze op hun klantjes, om vervolgens de kar, wagen of ander voertuig over de brug te trekken. Een loodzwaar en slecht betaald baantje…

De ijscomanEen beeld dat tot eind jaren zestig van de vorige eeuw met regelmaat te zien was in ons straatbeeld: de ijscoman! Een smetteloos witte kar en vaak idem jas, een gezellige bel en als kind wist je: de ijscoman komt eraan. Dus snel naar binnen en lief vragen aan pap en man of je een dubbeltje of kwartje voor een ijsje mocht. En dan maar genieten… Met de komst van ijsmachines verdween de ijscoman letterlijk uit het zicht. Om over de huidige ‘ijspaleizen’ her en der maar te zwijgen…

De borstelverkoperDe borstelverkoper was een soort handelsreiziger die met alle soorten en maten borstels door de dorpen en steden trok. Vaak op de fiets, maar ook lopend probeerdehij de kost te verdienen met zijn materiaal, dat niet zelden door hemzelf was vervaardigd. Hoogtijdagen had de borstelverkoper (of borstelkoopman) als de tijd van de ‘grote schoonmaak’ aanbrak. Een fenomeen dat we vandaag de dag ook niet meer kennen. Bijgaande foto stamt uit 1960.

De kleppermanEen klepperman, klapperman of klapwaker is een nachtwacht die in vroeger tijden met klep (een apparaatjevergelijkbaar met een ratel) de ronde deed en daarbij ook riep hoe laat het was. Ook fungeerde hij in veel plaatsen als brandwacht en dorpsomroeper. Met het klepperapparaat – een hamer aan een korte, houten steel die als een bel heen en weer werd gezwaaid maakte hij maakte hij een luid en indringend geluid bij brand. Maar iedereen was wél gewaarschuwd!

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard 1 3

Page 14: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

1 4 T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

pleinen in Den Helder in historisch perspectief

Den Helder heeft best wel wat pleinen, waarvan verscheidene tijdens ons leven zijn ontstaan, maar vervolgens ook weer verdwenen. Want op slopen heeft Den Helder patent. Op verzoek van de redactie van ‘Thuis’ neemt Maarten Noot van de Historische Vereniging Den Helder een aantal pleinen onder de loep.Deze week deel 1: het Havenplein en het koningsplein.

Het Havenplein. Dit plein bevond zich aan het eind van de Hoofdgracht, tegenover het Paleis. Het bekende HotelDen Burg was hieraan gevestigd. Wel aardig te melden is, dat het jarenlang werd aangeduid als ‘Havenplein’, maar officieel te boek stond als Hoofdgracht. Pas bij een raadsbesluit van augustus 1930 werd het echt Havenplein.Zowel aan de Hoofdgracht als aan het Havenplein woonden notabelen. Veel marineofficieren, maar bijvoorbeeld ook een chirurg en burgemeester Houwing woonden er.

In 1922 is op het plein het monument ‘Voor Hen die Vielen’ door koningin Wilhelmina onthuld. Oorspronkelijkwas dit een monument voor de marine-slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Later werd dit veranderd en het is nu een monument voor alle gevallen marine- en koopvaardijmensen uit zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen is het al verschillende malen verplaatst op het Havenplein en nu staat het bij de Vijfsprong.

In de eerste veertig jaar van de vorige eeuw werden vaak manifestaties op het plein gehouden. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is het plein echter door bombardementen zwaar beschadigd geraakt. De bedoeling van de geallieerde piloten was, de batterij Wierhoofd, dat achter het Havenplein op de dijk stond, teraken. Maar helaas vielen de bommen op het Havenpleinzelf en werd ook het monument zwaar beschadigd.Van Hotel Den Burg was niet veel meer over dan een ruïne.Alle gebouwen werden na de oorlog afgebroken en

jarenlang was het een kale bende. Nu sta je daar met jeauto voor het loket van de TESO om een kaartje voor deboot te kopen. Maar je kunt ook even verder op het terrasvan Landsend genieten van het uitzicht op de rede.

koningspleinOok het Koningsplein bestond eigenlijk niet, maar was onderdeel van de Koningstraat. En ook deze naamgeving werd pas in augustus 1930 officieel. Dit plein was aanvankelijk kleiner, maar werd begin jaren dertig vergroot wegens de bouw van de vaste stenen Postbrug. Hiervoor werd de muur om de tuin van de Petrus en Pauluskerk meer westelijk verplaatst.

Wist u dat het Koningsplein de eerste rotonde van Nederland had? Toen stond daar die mooie hoge lichtmast met drie lampen, midden op het plein. Rondom deze lamp waren zelfs bankjes gemaakt. Ik geloof niet dat er iemand op ging zitten…

Tot 1928 werd op het plein de groenteveiling gehouden. Daarna verplaatste deze zich naar het nieuwe veiling-gebouw in de Van Speijkstraat. Verder stond rond het plein het Belastingkantoor, café Klein Kras en bakkerij Elten. En vlakbij natuurlijk de prachtige Nutsspaarbank, maar ja, dat was officieel Polderweg.

Het plein is echter ook alweer verdwenen, alleen Klein Kras bleef overeind. Weliswaar staat het gebouw van het Belastingkantoor er nog, maar die heeft een andere bestemming gekregen. Volgende keer deel 2: het Westplein en het Julianaplein

Maarten Noot

Page 15: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

Op de foto vanaf links Grietje, George en Peter.

brandveiligheid is onder ouderen een belangrijk gespreksonderwerp. Het is een wezenlijk onderdeel van het veiligheidsgevoel voor de senioren. Stichting Vrijwaard, de brandweer Den Helder en trainingsbureauVSk hebben de handen een paar jaar geleden ineen-geslagen en werken samen om te komen tot ‘brandveiligleven ‘. In gesprek met brandweerman peter Schmidt, Senior technisch adviseur Afdeling Vergunning, Veiligheid en Handhaving van de gemeente Den Helder, George Neperus van VSk en Grietje de Vries, project- en preventiemedewerker van Vrijwaard.

Peter Schmidt steekt van wal: “In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 5.475 woningbranden. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan een “brandveilig leven”, want elk slachtoffer is er een teveel!

Grietje de Vries: “Wij zorgen er in onze woonzorgcentra voor dat onze medewerkers getraind zijn op het gebied van brandveiligheid en ontruiming. Dat doen we als Vrijwaard in samenwerking met trainingsbureau VSK van George. En verder zorgen we voor brandveilige panden die voldoen aan de gebruiksvergunningen. Ook monitoren we de appartementen. We kijken in z’n algemeenheid hoe veilig ouderen wonen en geven adviezen. Dit doen we zowel intramuraal als extramuraal.Extramuraal, in de thuiszorg dus, is daar vaak wat minderzicht op. Maar onze medewerkers kijken en denken wel mee met de cliënt. Bijvoorbeeld dat obstakels een vluchtweg blokkeren of dat apparatuur niet meer goed functioneert en toch echt aan vervanging toe is.”

Peter Schmidt: “Als Woningstichting Den Helder een pand overdraagt aan Vrijwaard gaan we erheen om te kijken naar de bouwkundige voorzieningen. Maar ook kijken we naar hoe de woning gebruikt gaat worden: waar moet je aan denken? Wat is nodig voor het veilig-heidsgevoel? En dat hoeft vaak niet eens veel te kosten, ook niet als de oudere nog zelfstandig woont. Stel dat je een brandalarm in huis hebt. Dan is het heel simpel om die te koppelen aan het brandalarm van de buren

1 5T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

“Het hoeft vaak helemaal niet veel geld te kosten”

Vrijwaard, de brandweer en VSkwerken samen aan brandveilig leven

“Het hoeft vaak helemaal niet veel geld te kosten”

Vrijwaard, de brandweer en VSkwerken samen aan brandveilig leven

Meer informatie te vinden op onze website

Wilt u meer informatie over brandveiligheid bij u thuis? bent u benieuwd hoe veilig uw woning is? Neem een kijkje op www.vrijwaard.nl doe de brandveiligheid check en beantwoord de vragen. Raadpleeg de brochure “Smokey brandveiligheid en uw beperking”

Page 16: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

1 6 T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

zodat die gealarmeerd worden als bij jou thuis wat gebeurt. Ik vind overigens dat Vrijwaard deze materie heel goed oppakt.”

George: “De medewerkers van Vrijwaard worden door ons getraind en we oefenen ook regelmatig. Dat gebeurt onaangekondigd. De bedrijfshulpverleners, de BHV’ers, hebben dan de leiding maar ze kunnen niet zonder de hulp van de overige medewerkers. Iedereen speelt een belangrijke rol als het gaat om een calamiteit, groot of klein.” Wat betreft de training en opleiding intramuraal: dat is een continu proces. Er worden dit najaar weer BHV’ers opgeleid. Die moeten bij een brand de overige medewerkers aansturen. Dat oefenen we ook in de praktijk. Dan ontstaan er telkens weer leermomenten. De eindtoets wordt door de BHV’ers ook altijd in de praktijk afgerond.”

Peter: “Kijk, ouderen moeten steeds langer zelfstandig blijven wonen. Dat vraagt ook om méér voorzieningen! Want vaak wordt niet gedacht over de zelfrédzaamheid van ouderen die nog zelfstandig wonen. Wmo-consulenten moeten heel goed naar de situatie kijken! En dat gebeurt gelukkig in den Helder.”

Grietje vult aan: “Belangrijk voor het welbevinden van ouderen is dat ze zich veilig voelen in hun woonomgeving.We hebben samen met Peter een tweetal voorlichtings-bijeenkomsten gehouden voor zelfstandig wonende ouderen, familieleden en mantelzorgers. Centraal stond de vraag: wat kan ik zelf doen om mijn woning brand-veiliger te maken en wat moet ik doen als er toch brand uitbreekt?. We blijven onze doelgroep zo informeren en voorlichten.”

Peter Schmidt: “Het is belangrijk om niet alleen de ouderen te informeren en voor te lichten, maar ook hun familie en mantelzorgers. Desnoods komen ze een keer kijken als er geoefend wordt. Alles draait om het verhogen van de veiligheid. Voor de bewustwording is communicatie heel erg belangrijk.”

“In november start Vrijwaard met een pilot op de kleinschalige woonvoorzieningen”, vertelt Grietje de Vries. “De teams, vrijwilligers en mantelzorgers krijgen op de locatie instructie, waarbij ontruimen voorop staat. We beantwoorden de vraag: waar ben ik veilig mocht er brand uitbreken? Belangrijk is ook dat men niet in paniek raakt maar rustig blijft. En nadenken over waar je het best heen kunt, wie en hoe te alarmeren. Eigenlijk gewoon een vluchtplan maken!”

“Een heel simpele voorziening thuis is bijvoorbeeld slaapkamerdeuren te vervangen door brandwerende deuren”, gaat Peter verder. “Dan heb je al een speling van dertig minuten als het gaat om veiligheid! Een woning is in principe een veilige cel. Sluit deuren, want als je deuren openlaat komt er tocht en wordt de brand aangewakkerd. Ik zei al: je kunt door een aantal simpele ingrepen en voorzieningen de veiligheid al fl ink vergroten. Neem bijvoorbeeld kleding: fl eece-truien zijn erg in. Nou, als die vlam vat is hij zo weg! Let dus op als je met ouderen kleding gaat kopen: wat kun je beter niet kopen.”

Peter Schmidt, tot slot: “We zijn bij Vrijwaard op de goede weg als het gaat om ‘brandveilig leven’. Maar het kan altijd beter, dat wijst de dagelijkse praktijk uit.”

Nieuw bij de Gemaksdiensten: korting op veiligheidsartikelen!bent u lid van de gemaksdiensten van Vrijwaard of vriend van Vrijwaard? Dan krijgt u 10% korting op het assortiment veiligheidsartikelen van Schoens- Safety.

Schoens-Safety is gespecialiseerd in verkoop en installatie van veiligheidsartikelen zowel voor de professionele gebruiker als de gebruiker thuis. De producten die u kunt kopen dragen allen een keurmerk en voldoen aan de eisen die de wet (op dat moment) stelt. De rook-, hitte- en koolmonoxidemelders zijn van hoge kwaliteit en van zeer gerenommeerde merken. Kijkt u op de website www.schoens-safety.nl voor verdere informatie, contactgegevens en de webwinkel.

Schoens-Safety zorgt er voor dat u zich veilig in uw eigen huis voelt!

Page 17: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

p A V I l j O e N V A N T O e NMaandag t/m vrijdag geopend van 09.30 – 16.30 uur - Zaterdag en zondag geopend van 12.00 – 16.30 uur

Borneolaan 1, 1782 DL Den Helder

p A V I l j O e N V A N T O e N

STRucTuRele AcTIVITeITeN

Haak maar aan!Iedere maandag, 19.30 uur

kookstudio3de dinsdag van de maand, 16.30 uur

WandelclubIedere woensdag, 14.00 uur

breicaféIedere woensdag, 19.30 uur

Workshop langwerpig bloemschikkenonderleiding van Sjaak Stolk We maken deze workshop een schikking op een klein metalen frame. Op dit frame maken we een aantal wilgentenen van ongeveer 1-2 cm doorsnede vast met behulp van bindbandjes. In het midden van het frame, op de stokken, zetten we een stuk oase vast en gaan van hieruit deze opsteken met verschillende winterse materialen. Het is een leuke schikking om te maken en zeker niet moeilijk. En het leuke eraan is dat je het frame steeds weer opnieuw kunt gebruiken.Datum: Donderdag 14 novemberTijd: 19.30 tot 22.30 uurKosten: € 25,00 incl. materiaal

eXTRA AcTIVITeITeN

Happy FridayZin in een vrolijke start van het weekend? Wij organiseren een gezellige avond met live-muziek. Datum: Vrijdag 7 novemberTijd: vanaf 17.00 uur

Workshop pepernoten bakken, voor kinderenOh kom er eens kijken, wat er in het oventje zit……. We zullen heerlijke pepernoten bakken en als ze in de oven zitten genieten van warme chocolademelk met slagroom.Datum: Woensdag 26 novemberTijd: 13.00 uur en 15.00 uurKosten: € 3,00 per kind

Workshop kerstballen en hartjes schilderenDe kinderen kunnen in samenwerking met Lydia de Loos een mooie kerstbal of kersthart schilderen voor in de kerstboom. Datum: Woensdag 10 decemberTijd: 14.00 uurKosten: € 5,00 incl. limonade met wat lekkers

Workshop kerstballen en hartjes schilderenVanavond kunnen de volwassenen aan de slag om mooie kerstballen en hartjes te schilderen.Datum: Woensdag 10 decemberTijd: 19.30 uurKosten: € 12,50 incl. een hapje en een drankje

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard 1 7

Page 18: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

1 8 T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard

INDIENSTTREDINGEN:M. Beijer 1 SEPTEMBER 2014 VERZORGENDE IG LH GGZ

D. Kok 1 OKTOBER 2014 RESTAURANTMEDEW VOEDINGSDIENST

S. Meijer 1 OKTOBER 2014 VERPLEEGKUNDIGE TAT4

B. Ista 1 OKTOBER 2014 VERZORGENDE IG TAT3

M. de Kool 1 OKTOBER 2014 VERZORGENDE IG SCHT1

STAGIAIRESJ. Huisman 3 SEPTEMBER 2014 VERZORGENDE IG 2E JAARS GST2

D. Hager 12 SEPTEMBER 2014 SOC. PEDA. HULPV TEAM WELZIJN

GEBOREN:Daley zoon van Mario en Vicky Schoens

JUBILARISSEN:25 JAAR INDIENST30 oktober 2014 Kristine Brandsma

12,5 JAAR IN DIENST1 september 2014 Jill Kabel11 september 2014 Natascha Beens15 september 2014 Susan Kolkmann16 september 2014 Alma Flem15 oktober 2014 Marnix Jansen

UITDIENST STICHTING VRIJWAARD:S. Alic J. CillessenN. Schilder D. EllermeijerM. Post H. Bruijnooge

B E R I C H T E N V A N D E A F D E L I N GP E R S O N E E L & O P L E I D I N G E N

VOOR DE LEDEN VAN DE GEMAKSDIENST ORGANISEERT BAKKERIJ DUNSELMAN 4 KEER PER JAAR EEN SPECIALE

VRIJWAARD DAG. OP DEZE DAG KRIJGT U 25 % KORTING OP ALLE PRODUCTEN IN DE WINKELS (DUS NIET

OP BESTELDE OF TE BESTELLEN ARTIKELEN) OP VERTOON VAN UW LEDENPAS. IN DE WINKELS VAN BAKKERIJ

DUNSELMAN IS ER VOLOP GELEGENHEID OM TE SNUFFELEN EN TE KIJKEN NAAR AL HET LEKKERS WAT BAKKERIJ

DUNSELMAN U TE BIEDEN HEEFT.

DE EERSTE SPECIALE VRIJWAARD DAG ZAL WORDEN GEHOUDEN OP

DONDERDAG 20 NOVEMBER 2014

HET TEAM VAN BAKKERIJ DUNSELMAN STAAT VOOR U KLAAR EN HOOPT U ALLEN TE MOGEN BEGROETEN OP DE EERSTE

SPECIALE VRIJWAARD DAG!

DE EERSTE SPECIALE VRIJWAARD DAG ZAL WORDEN GEHOUDEN OP

Speciale kortingsdag bij Dunselman voor

GemaksdienstledenSpeciale kortingsdag bij

Dunselman voor Gemaksdienstleden

Page 19: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard 1 9

Waarschijnlijk bent u al op de hoogte dat u verzekerd bent tijdens het vrijwilligerswerk wat u verricht binnen Vrijwaard. Maar wat houdt deze verzekering in? Hieronder leest u een korte omschrijving betreffende de verschillende vormen van de verzekering.

INVeNTARISVeRZekeRING TeN beHOeVe VAN De INSTellINGDeze verzekering biedt naast dekking voor de eigendommen van de instelling eveneens dekking in geval van schade aan eigendommen van derden, waaronder vrijwilligers, onder berusting van de instelling. Het betreft een secundaire dekking, wat wil zeggen dat de eigen verzekering van de betreffende derde voor gaat.

AANSpRAkelIjkHeIDSVeRZekeRING VAN De INSTellINGDeze verzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade aan derden, ontstaan tijdens werkzaamheden, veroorzaakt door o.a. de instelling, de medewerkers en de vrijwilligers. Het kan hierbij gaan om personenschade en zaakschade. Daarnaast is meeverzekerd de aansprakelijkheid van medewerkers en/of vrijwilligers voor schade toegebracht aan elkaar. Schade aan eigendommen van de instelling door medewerkers/vrijwilligers is niet verzekerd.

ONGeVAlleNVeRZekeRING VOOR VRIjWIllIGeRS eN beSTuuRSleDeNEen ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit in geval van blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg van een ongeval. De hoogte van deze uitkering hangt af van het gekozen pakket. Deze verzekering geldt voor alle vrijwilligers van een instelling, inclusief bestuursleden die zonder beloning/vergoeding diensten ten behoeve van de instelling verrichten, met uitzondering van stagiaires. De dekking geldt alleen tijdens werkzaamheden, inclusief normaal woon-werkverkeer.

WIllekeuRIGe ONGeVAlleN-INZITTeNDeNVeRZekeRINGDe willekeurige ongevallen-inzittendenverzekering is van kracht voor alle inzittenden van een motorrijtuig, waarvan de verzekeringnemer (de instelling) géén eigenaar is. Voor motorrijtuigen waarvan de instelling wel eigenaar is, geldt de ongevallen-inzittenden-verzekering, die (eventueel) meeverzekerd is op de betreffende motorrijtuigenverzekering. Er is uitsluitend dekking, gedurende de tijd dat het motorrijtuig ten behoeve van werkzaamheden voor de instelling wordt gebruikt en waarin één of meer werknemers/vrijwilligers/bewoners worden vervoerd. Hetzij als bestuurder, hetzij als passagier.

uITGebReIDe DIeNSTRITTeNVeRZekeRINGDeze verzekering dekt de aansprakelijkheid van de werk-gever in geval van schade aan of met een privé-voertuig van een werknemer of vrijwilliger, ontstaan tijdens een dienstrit. Onder een dienstrit wordt ook verstaan het woon-werkverkeer, indien dit in verband staat met uit te voeren werkzaamheden.

De uitgebreide dienstrittenverzekering is een secundaire verzekering, de eigen verzekering van het betreffende voertuig gaat altijd voor.

Voor een volledige omschrijving van de polisvoorwaarden verwijs ik u door naar Linda van der Eijk via email: [email protected]

Met vriendelijke groet,Petra AldersWELZIJNSCOöRDINATOR

Informatie over verzekering voor vrijwilligers

Page 20: Vrijwaard Thuis #Okt/Nov 2014

T H U I S I S H E T I N F O R M A T I E B L A D V A N Stichting Vrijwaard2 0

VRIJWAARD ORGANISEERT OP

DONDERDAG 27 NOVEMBER 2014 EEN HEERLIJK AVONDDINER VOOR € 17,50

(INCLUSIEF ÉÉN DRANKJE)

IN RESTAURANT TIJD EN IN HET

RESTAURANT DE GOLFSTROOM

DE AANVANG VAN HET DINER IS VANAF 18.00 UUR

Graag verzoeken wij u vriendelijk van te voren te reserveren

Gegrilde lauw-warme Zalm met Kruiden

Crême-fraiche op Aardappelsalade

***

Paddenstoelensoepje met Kerrieroom

***

Gebraden Kip� let met Bearnaisesaus, Vlaamse Frites en Andijvierolletje

***

Chocoladetaartje met Peer, Karamelsaus

en Vanille-ijs

Menukaart

Graag tot ziens