Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

98
Theater & Film programma 13|14 Koornbeurs de programma 13 | 14 Theater & Film Koornbeurs de

description

Het theaterprogramma van Theater de Koornbeurs voor het seizoen 2013 - 2014.

Transcript of Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

Page 1: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

Theater & Film program

ma 13|14

Koornbeurs

de

programma 13|14Theater & Film

Koornbeurs

de

Page 2: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

ColofonContactgegevensTheater de KoornbeursPostbus 978800 AB FranekerTelefoon (0517) [email protected]

Navigatie/locatieNoord 2, 8801 KP Franeker

ProgrammeringRob Roos

RedactieGriet Scheen, Dory Bekkers Vormgeving, opmaak en drukwerkSMG Banda-Telenga, Heerenveen

Fotografie omslagKrijn van Noordwijk

Foto voorwoordJoan van der Brug, Franeker

Oplage10.000 exemplaren, mei 2013

Sponsoren en subsidiënten vanInhoudsopgaveVoorwoord 1

De Rode Loper 2

Vrienden van Theater de Koornbeurs 3

Filmabonnement 4

Smakelijk eten 5

Kindertheater 2-6 6

Jeugdtheater 6-12 7

Jongerentheater 12-18 8

Genreoverzicht 9

Van A t/m Z 10

Film & Theatervoorstellingen 12

Theater & FilmKoornbeurs

de

12

Filmvoorstelling

Leeftijd film

Friese productie

Accolade

Autobedrijf Deinum

BKF Kraanbedrijf

BentAcera accountants & adviseurs

Bijlsma Hercules

Boddeüs Zien en Horen

Buwalda Multiservice

De Bey Communicatie & Vormgeving

Fonds voor de Podiumkunsten

Gemeente Franekeradeel

Groothandel Bergsma

Hotel Restaurant De Stadsherberg

HEMA Franeker

ICIT

Kuperus Autoschade

KVF Stanfit

LEVO Produktenmaatschappij

Lodewijk Mode

Mannen van Staal

Moai Tandzorg

Noord Nederlandse Schrootverwerking

Notariskantoor IJdema

Provinsje Fryslân

Rabobank Leeuwarden Noordwest Friesland

Steensma

Stichting Bedrijvencentrum Westergozone

Van der Geest Schilderspecialisten

Van der Weerd Installatietechniek

Wierdsma Beheer

Page 3: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

| 1

seizoen 2013-2014

Theater de Koornbeurs is er voor U en is van U

Ontroerend en ontspannend, onderhoudend en inspirerend, spiegelend en confronterend, bekend en onbekend. Theater presenteert zich in vele vormen en u treft ze in ons theaterprogramma van dit seizoen. Met bijzonder veel genoegen nodig ik u dan ook uit een bezoek te brengen aan de vele voorstellingen die ons theaterprogramma dit seizoen sieren. Wellicht overbodig, want veel mooie titels en grote namen spreken voor zich. Lenette van Dongen, Guido Weijers en Philippe Geubels zijn de grote publiekstrekkers. Ook internationale producties zoals onder andere Rythm of the Dance, The Kilkennys en The Simon and Garfunkel Revival band komen met veel genoegen naar Franeker. U kunt daarbij aanwezig zijn.

Ook vraag ik uw aandacht voor het culturele avontuur en voor voorstellingen die minder bekend zijn bij het grote publiek, zoals de voorstellingen van Renee Groothof en Servaes Nelissen. Deze pareltjes in de programmering zijn ons dierbaar en mag u zeker niet missen. En wat dacht u van onze speciale projecten. Het Peuterfestival voor de allerkleinsten, Frans van Deursen zingt muziek van Tom Waits, Richard Groenendijk speelt zijn voorstelling waarmee hij de Poelifinario 2012 heeft gewonnen en Peter Heerschop uit NUHR die voor de eerste keer een solovoorstelling geeft. Uiteraard gaan we door met het filmhuis en presenteren wij u meer dan 43 titels, waaronder ook enkele documentaires. Er valt dus voor u weer genoeg te kiezen.

Het is een voorrecht om voor u op zoek te gaan naar wat mooi en bijzonder is in de podiumkunsten en dit vervolgens bij u in Franeker te brengen. Theater de Koornbeurs is er voor U en is van U.

Ik wens u een bijzonder en mooi cultureel theaterseizoen. Rob RoosDirecteur

Page 4: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2 |

seizoen 2013-2014

Hartelijk welkom bijzakensociëteit De Rode Loper

Ondernemers uit Noordwest Friesland zetten zich in voor Theater de Koornbeurs

Stichting Theater de Koornbeurs is een non-profit organisatie en levert op verzoek van de lokale overheid, die daarvoor een subsidie ter beschikking stelt, een dienst aan de regionale samenleving. De kerntaak van het theater bestaat uit productie, presentatie en huisvesten van professionele en sociaal maatschappelijke activiteiten voor jong en oud. Jaarlijks vindt er publieke cultuurparticipatie plaats door het bijwonen van ruim 200 activiteiten zoals film- en theatervoorstellingen, schoolvoorstellingen, amateurbespeling en allerlei vormen van zakelijke en commerciële verhuringen. Ruim 35.000 cultuurliefhebbers vanuit heel Friesland en daarbuiten bezoeken ieder jaar het theater.

In 2011 zijn ondernemers uit Franeker gestart met zakensociëteit De Rode Loper. Het doel van de zakensociëteit is vanuit maatschappelijke betrokkenheid het theater duurzaam te ondersteunen. Natuurlijk is er ook een tegenprestatie. De leden maken deel uit van de sociëteit, worden uitgenodigd voor bijeenkomsten, ontvangen bijzondere privileges en kunnen gebruik maken van interessante kortingen. Heeft u een bedrijf of instelling en wilt u deelnemen aan De Rode Loper, dan bent u van harte welkom. De ondernemers, het bestuur en directie van het theater verwelkomen u bijzonder graag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jelle Jan Burggraaff op 06-53177379

Page 5: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

| 3

seizoen 2013-2014

Vrienden van Theater de Koornbeurs

Op het moment dat dit programmaboekje werd uitgebracht is een initiatiefgroep gestart met de voorbereidingen voor een vriendenclub “Vrienden van Theater de Koornbeurs”.

Het bestaan van een theater in een plaats met de omvang van Franeker is een bijzonderheid en we mogen daar best heel erg trots op zijn. Behalve dat “cultuur” het leven echt aangenamer maakt, zorgt het bestaan van een theater ook nog voor beweging in de stad, voor een verbeterd woon-/vestigingsklimaat, en… (-voor velen niet onbelangrijk-), voor een positief effect op de huizenprijs. Desondanks is het voortbestaan van Theater de Koornbeurs helaas niet altijd een vanzelfsprekendheid. Zeker in een periode waarin (gemeentelijke) overheden en particulieren de hand op de knip houden, zal het moeilijker zijn om het voortbestaan te kunnen garanderen.

De initiatiefgroep stelt zich voor dat de vriendenclub het draagvlak voor de Koornbeurs zal vergroten door bij te dragen aan een bredere positieve beeldvorming van het theater en daarbij zijn/haar omgeving er bewust van zal maken dat het belangrijk is om een theater als Theater de Koornbeurs in de stad te hebben en te houden! Theater de Koornbeurs heeft behoefte aan mensen die zich willen inzetten voor een positieve beeldverandering naar de minder geïnteresseerde medeburgers en waarmee ook een signaal afgeven wordt naar de politiek. Echte vrienden dus! Als Vriend van Theater de Koornbeurs betaal je jaarlijks een nog te bepalen financiële bijdrage, waarbij je je er natuurlijk op kunt rekenen dat Theater de Koornbeurs daar ook iets tegenover zal stellen.

Iedereen die het theater een warm hart toedraagt kan zich aanmelden als Vriend van Theater de Koornbeurs door een e-mail te sturen naar [email protected] initiatiefgroep hoopt op een enorme respons.

Page 6: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

4 |

FilmabonnementIn dit theaterseizoen vertonen we 43 films. U betaalt bij de aanschaf van het filmabonnement slechts € 75,00 ( normaal € 279,00). De entreekaarten zijn vrij op naam, zodat u ook anderen kunt trakteren op een mooie filmavond. Films van 120 minuten en meer hebben een pauze. Bij de entreeprijs van de losse kaartverkoop is een consumptie inbegrepen, het filmabonnement is exclusief consumpties.

Lincoln - di | 14 jan

Detachment - di | 15 okt Tot Altijd - di | 24 jun Amour - di | 29 okt

seizoen 2013-2014

Page 7: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

| 5

seizoen 2013-2014

Smakelijk etenWijn- en spijsarrangementUw gereserveerde tafel staat voor u klaar bij binnenkomst. Het arrangement bestaat uit thee of koffie met zoete lekkernijen voor aanvang van de voorstelling. In de pauze staat uw wijnkeuze voor u klaar, begeleid door olijven met nootjes. Na de voorstelling complementeren wij uw wijn met noten, druiven en een trio Franse kazen. Dit arrangement wordt standaard geserveerd met onze huiswijn. Prijs € 16,50 p.p.

Beurscafé arrangementDe garantie voor een zorgeloos avondje uit. Uw gereserveerde tafel staat voor u klaar bij binnenkomst. Het arrangement bestaat uit koffie of thee voorafgaand aan de voorstelling en in de pauze koffie of thee met wisselende zoete lekkernijen. Na afloop van de voorstelling ontvangt u een consumptie met een bittergarnituur. Prijs € 12,50 p.p.

PatatpretbuffetVier je kinderfeestje in Theater de Koornbeurs. Samen naar de voorstelling en na die tijd patat eten met een kroket of frikadel of kipnuggets naar keuze. Kijk in de brochure bij welke kindervoorstellingen dit mogelijk is.Prijs € 8,50 per kind

De buffetten en arrangementen vooraf reserveren.

Gare du Nord - vr | 14 mrt

Page 8: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

6 |

seizoen 2013-2014

Ieder jaar is het weer feest in Theater de Koornbeurs. Kom met je broertje of zusje, vriendje of vriendinnetje, met pappa of mamma, opa of oma naar een van ons theatervoorstellingen of kinderfilms. Er is vast en leuke voorstelling voor je bij. Oh ja, en als je er toch bent kun je een Patatpretbuffet bestellen (vooraf reserveren). En je mag er zo veel van eten als je wilt!

Het is ook leuk om je verjaardagsfeestje in het theater te houden en al je vriendjes te trakteren op een onvergetelijke middag. Natuurlijk zit je aan een versierde tafel met slingers en ballonnen en heb je zelf de mooiste versierde stoel. Hieperdepiep……Hoeraaaaa!

Kindertheater van 2 tot 6 jaar

Bob de Bouwer - wo | 13 nov Pluk van de Petteflet - wo | 16 apr

Assepoester - za | 05 oktPeuterfestival - zo | 16 mrt

Page 9: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

| 7

seizoen 2013-2014

Dit seizoen is er weer veel voor je te beleven. Natuurlijk moet je naar De Tovenaar van Oz of naar Dali!

Jeugdtheater van 6 tot 12 jaar

De Tovenaar van Oz - za | 22 feb

Dali, of hoe word ik beroemd? - zo | 13 apr

Page 10: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

8 |

seizoen 2013-2014

Jongerentheater van 12 tot 18 jaar

Het nieuwjaarsfeest is er voor iedereen vanaf 16 jaar, maar we hebben veel meer op het programma staan voor jou. Er is vast iets voor je bij. En je kunt het allemaal ook nog betalen met je cultuurkaart. Vraag aan je leraar hoe het werkt.

Hamlet - do | 23 jan Micha Wertheim - za | 15 mrt

Dolf Jansen - do | 30 jan

Page 11: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

| 9

seizoen 2013-2014

GenreoverzichtCABARET pag

Vrouw Holland 14Guido weijers 17Richard Groenendijk 23Dara Faizi 36Philippe Geubels 41André Manuel 43Cabarestafette 48Roué Verveer 50Javier Guzman 51Dolf Jansen 55Joep Onderdelinden 60Lebbis 63Katinka Polderman 66Micha Wertheim 70Jeroen van Merwijk 77Niet Schieten 78Lenette van Dongen 79Peter Heerschop 86

DANS pag

Internationaal Danstheater 29Rhythm of the Dance 38

FAMILIE pag

Assepoester 15Bob de Bouwer 26n Meeuw 52De Tovenaar van Oz 64Peuterfestival 71Dali 84Pluk van de Petteflet 85

FILM pag

Life of Pi 12+ 12Marathon 12+ 12Tous Ensemble 12+ 13Moonrise Kingdom 12+ 13Rouille et d’Os 12+ 13The Way 12+ 16Detachment 12+ 16Plan C 12+ 20Amour 12+ 20Jagten 12+ 22Shame 16+ 25Les Misarables 12+ 28Beasts of the Southern wild 12+ 31The Hobbit 12+ 33

Pina 12+ 39A Royal Affair 12+ 42Boven is het Stil 12+ 44Jackie 12+ 46Before Midnight 12+ 46Lincoln 12+ 49Mammuth 12+ 50Django Unchaind 53Anna Karenina 12+ 56Love is all you need 12+ 59Small Town Murder songs 12+ 62Argo 12+ 64Docu 65City of God 16+ 68Mar Adentro 12+ 71The Broken Circle Breakdown 12+ 76Salmon Fishing in the Yemen 12+ 78No 12+ 82This must be the Place 12+ 84Rabbit Hole 12+ 86Novecento 16+ 87The Road 12+ 89Docu 91King of Devil’s Island 12+ 93The Help AL 93Old Boy 16+ 94Sophie Scholl 12+ 94Barbara 12+ 95Tot Altijd 12+ 95

SHOW/AMUSEMENT pag

Alfred v/d Heuvel 24Smart &Sexy 25African Angels 39Jeans 40Het Groot niet te Vermijden 53Abafasi 72Teake van der Meer 83

MUZIEK pag

Frans van Deursen 18The Kilkennys 27Simon and Garfunkel 49Hermitage 57Iris Kroes 58The Dutch Eagles 59Jeroen Zijlstra 61Margriet Sjoerdsma 65

Pater Moeskroen 67Gare Du Nord 69Ernst Daniël Smid en dochter 75Cran 80The Best of Britain 87Daniël Lohues 9090’s Unlimited 92

TONEEL pag

Jon van Eerd 21Jameimy 22De Donkere kamer van Damokles 28Tryater 35Haar naam was Sarah 44Jaloezieën & Een sigaar... 47Afterparty 54Carnage 62Wolfshuilen 68Liefde Half om Half 76Gejaagd door de Wind 88

BEELDEND TONEEL pag

Servaes Nelissen 30

Daniël Lowhues - za | 10 mei

Page 12: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

10 |

seizoen 2013-2014

AanvangstijdenAvondvoorstelling: 20.15 uurMatineevoorstelling: 15.00 uurFamilievoorstelling: 15.00 uur of 19.00 uur. Afwijkende tijden worden vermeld in de programmabrochure, op de site en op de entreekaart.

Algemene bezoekersvoorwaardenBij Theater de Koornbeurs zijn deAlgemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Beeld- en geluidopnamesHet is niet toegestaan beeld- ofgeluidsopnames te maken zondertoestemming van de directie.

Betalen1. Via een automatische incasso in

één termijn2. Via een automatische incasso in

twee termijnen vanaf € 100,-3. Via een automatische incasso in

vier termijnen vanaf € 250,-

BetaalwijzeContant, pin, Ideal en automatische incasso

ConsumptiesHet is niet toegestaan om meegebrachte consumpties te nuttigen of consumpties mee te nemen in de theaterzaal.

[email protected]

EntreekaartU kunt bij verlies van uw entreekaart bij de theaterkassa een kopiekaart verkrijgen. Per kaart rekenen wij € 2,50 servicekosten.

GarderobeWij beschikken over een onbewaaktegarderobe en rekenen geengarderobekosten. Theater de Koornbeurs is niet aansprakelijk voor vermissing, beschadiging of diefstal van goederen.

GroepsarrangementenHet is mogelijk om in groepsverband te reserveren voor voorstellingen.

KaartverkoopTheater de Koornbeurs heeft geenabonnementsverkoop, voorverkoop of inloting. De kaartverkoop is op volgorde van binnenkomst. U hoeft dus niet te wachten en kunt direct reserveren via de website oftelefonisch tijdens de openingstijden. U ontvangt vanaf 1 juni uw kaarten, na betaling, binnen vijf werkdagen thuis.

Kassa kaartverkoop geslotenDe telefonische kaartverkoop en detheaterkassa zijn gesloten op algemeen christelijke feestdagen, nationale feestdagen en tijdens de zomermaanden juli en augustus. Op deze dagen vindt de kaartverkoop plaats via de website www.theaterdekoornbeurs.nl

LocatieTheater de KoornbeursNoord 28801 KP Franeker

LaatkomersKom op tijd. Te laat komen is storend voor het publiek en de artiest. Na aanvang wordt u alleen naar binnen gelaten wanneer de voorstelling dit toelaat.

Mobiele telefoonEen telefoon die afgaat tijdens eenvoorstelling is een ergernis voor iedereen. Wij verzoeken u vriendelijk goed te controleren of uw telefoon volledig uitstaat bij het betreden van de theaterzaal.

Openingstijden theaterkassa Vanaf 1 juni 2013 t/m 31 mei 2014 is de theaterkassa op de hiervolgende tijden open/bereikbaar.Kaartverkoop: De theaterkassa is geopend op dinsdag van 13.00-21.00 uur. Tevens is de theaterkassa één uur voorafgaand aan alle theater-en filmvoorstellingen geopend.De maanden juli en augustus is de theaterkassa gesloten.

ParkerenHet centrum van Franeker heeft ruime parkeergelegenheid en het theater is op maximaal 10 minuten loopafstand bereikbaar. U kunt onbetaald parkeren op de parkeerplaats aan de Leeuwarderweg of de Hertog van Saxenlaan. In de binnenstad van Franeker kunt u tegen betaling parkeren. Navigatie:8801 BV is Leeuwarderweg,8801 ER Hertog van Saxenlaan.

PostadresTheater de KoornbeursPostbus 978800 AB Franeker

PlaatstoewijzingWij komen graag tegemoet aan uw wensen tot de placering in de zaal. U kunt dit op het bestelformulier kenbaar maken.

Van A t/m Z

Page 13: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

| 11

seizoen 2013-2014

Podium Cadeaukaart De podium cadeaukaart is bij onsverkrijgbaar van € 10,- t/m € 150,-

RokenIn Theater de Koornbeurs is het niettoegestaan te roken.

Telefonische kaartverkoop Het theater is telefonisch te bereiken van woensdag t/m vrijdag van 13.00-16.00 uur. Tevens zijn wij één uur voorafgaand aan alle theater-en filmvoorstellingen te bereiken.De maanden juli en augustus is de theaterkassa gesloten.

Uitverkochte voorstellingenIndien een voorstelling is uitverkocht kunt u 14 dagen voor de speeldatum op een wachtlijst geplaatst worden.

VerhinderdTot uiterlijk 24 uur voor aanvang van de voorstelling kunt u uw entreebewijs inleveren tegen een tegoedbon. Per entreebewijs wordt € 2,50 servicekosten in rekening gebracht. De tegoedbon is één jaar geldig na dagtekening.

VerzendkostenDit zijn de kosten voor het versturen van de entreekaarten. De verzendkosten zijn € 3,75 per verzending.

Websitewww.theaterdekoornbeurs.nl

Website kaartverkoopVia de website kunt u 24 uur per dag en 365 dagen per jaar reserveren.

Wijziging en drukfoutenWijziging en drukfouten van vermeldevoorstelling- en programmagegevens geven geen recht op restitutie.

Theater de Koornbeurs beschikt over een zaal met 502 stoelen. De Rabozaal is rij A t/m M - Het Tussen- zijbalkon rij N t/m OHet Rabobalkon P t/m Q - De theaterzaal is verdeeld in een even- en oneven kant.

22 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 U

22 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 X 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 T

23 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 S

22 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 X 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 R

27 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 27 25 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 Q

26 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 X 25 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 P

27 O 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 27 25 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 O

O 2 25 N 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 25 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 N 1 O

N 2 23 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 M 1 N

52

> t

usse

nb

alk

on

(rij N

-O)

14

2 >

ba

lko

n (

rij P

-U)

17 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 L

17 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 K

N 26 17 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 J 27 N

6 28 23 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 I 29 6

30 23 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 H 31

32 23 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 G 33

34 23 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 F 35

36 23 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 E 37

22 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 D

22 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 21 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 C

20 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 B

20 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11 9 7 5 3 1 A

> 62 voorzet-rijen (rij A-C)> 211 tribune (rij D-M)> 52 tussenbalkon (rij N-O) > 12 zijbalkons (rij N)> 142 balkon (rij P-U)----------------------------------------> totaal 479 stoelen

21

1 >

trib

un

e (

rij D

-M)

12

> z

ijba

lko

ns (

rij N

)

62

> v

oo

r-rije

n (

rij A

-C) > Rij D t/m P 301 stoelen

Techniek

Stoelenplan Theater de Koornbeurs

Page 14: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

12 | 2013

FILM | SEPT/OKT

De MarathonKomedie waarin vier uitgebluste mannen hun garage van de ondergang proberen te redden door samen De Marathon van Rotterdam te gaan lopen. De Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico werken gebroederlijk samen in de garage van Gerard, maar de zaken gaan niet al te best. Het viertal komt via Youssoef op het lumineuze idee zich te laten sponsoren en mee te doen aan De Marathon van Rotterdam om op die manier de garage van de ondergang te redden. Voor de maten staat er met de voorbereidingen op deze loop der lopen en het redden van de garage echter meer op het spel dan alleen het halen van de finish...

Life of PiPiscine Molitor ‘Pi’ Patel leeft op een magische plek vol dieren. Wanneer zijn ouders hun dierentuin naar de andere kant van de wereld willen verhuizen, reist Pi mee op de boot met dieren. De reis eindigt abrupt als een storm de boot doet zinken. Opeens moet Pi het in een reddingsboot opnemen tegen een levensgevaarlijke Bengaalse tijger, een zebra en een orang-oetan.

12

12

DI | 10 SEPT drama komedie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

DI | 03 SEPT drama avonturenfilm | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

127 min.

110 min.

Page 15: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 13

FILM | SEPT/OKT

Rouille et d’osDrama van Jacques Audiard (Un prophète) met Marion Cotillard en Matthias Schoenaerts als twee tegenpolen tussen wie een speciale relatie ontstaat. Als Ali uit nood onderdak zoekt bij zijn zus in het Zuid-Frankrijk ontmoet hij Orka dresseur Stéphanie. Hun levens hebben niets gemeen, tot het noodlot toeslaat en er een speciale relatie ontstaat. Stéphanie verliest haar beide benen en wordt Ali’s manager wanneer hij gaat deelnemen aan illegale gevechten om haar leven te redden.

Moonrise KingdomHumoristisch drama van Wes Anderson over twee kinderen die van huis weglopen, waarop er paniek bij de plaatselijke eilandbevolking ontstaat. Als in de zomer van 1965 de verliefde tieners Sam en Suzy van huis weglopen, is het anders zo rustige eiland aan de Amerikaanse oostkust in rep en roer. Iedereen wordt gemobiliseerd om de twee op te sporen: van de lokale padvinders waartoe Sam behoort onder leiding van hopman Ward, tot aan de sullige sheriff Sharp die een geheime affaire heeft met de moeder van Suzy. Een dreigende storm en de komst van de strenge medewerkster van jeugdzorg zetten de gebeurtenissen op scherp.

Tous EnsembleFranse komedie over vijf oude vrienden die besluiten bij elkaar te gaan wonen, omdat zij niet willen eindigen in een bejaardentehuis. Vijf oude vrienden, vijf verschillende karakters. Claude is een echte vrouwenversierder. Annie en Jean vormen een opmerkelijk stel - hij politiek activist, zij burgerlijk en gewoontjes. En dan zijn er nog de feministe Jeanne en de bon vivant Albert. Vijf verschillende problemen met ouder worden, van een zwak hart tot dementie. De oplossing: samen een huis delen. Omdat ze geen van allen bereid zijn hun zelfstandigheid op te geven en ze absoluut niet willen eindigen in een bejaardentehuis. In deze Franse komedie over vriendschap en ouder worden is Jane Fonda te zien als Jeanne.

12

12

12

DI | 01 OKT drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

DI | 24 SEPT drama komedie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

DI | 17 SEPT komedie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

115 min.

93 min.

96 min.

Page 16: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

14 | 2013

VR | 04 OKT

In ‘Brave meisjes komen in de hemel’, kiezen zij het rechte pad. De zonden lonken, weten zij deze met glans te verslaan?In deze voorstelling voeren de dames van Vrouw Holland de meest absurde opdrachten uit om maar te winnen. Ze moeten zich bewijzen, wat nog niet zo makkelijk is want schuldgevoel én de angst voor gezapigheid achtervolgen hen. Zij gaan door slijk en modder, stomend en naar adem happend worstelen ze zich naar boven. Ze moeten punten scoren om de hemel te bereiken. Echter: niet God maar U bepaalt of de dames door mogen. U krijgt als gewaardeerde bezoeker de rol van strenge jury... U bent getuige van badrituelen, paalklimmen, kleiworstelen , schommelmeditatie en - hopelijk - een schoon geweten. ‘Brave meisjes komen in de hemel’ is een muzikale cabaretvoorstelling, waarin Gabriëlle Glasbeek, Marieke Klooster en Karin Noeken samen met hun pianist Reinout Douma hemelse muziek en helse herrie laten horen.

Vrouw HollandBrave meisjes komen in de hemel

CABARTET

20.15 uurtoegang € 19,50

Page 17: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 15

za | 05 OKT

Het verhaalEr was eens een mooi meisje, ze heette Assepoester. Ze woonde bij haar gemene stiefmoeder die haar al het werk in huis liet doen en nooit eens aardig was. Op een dag kondigde de prins aan dat hij een groot bal zou houden op het kasteel. Tijdens het bal zou de prins een vrouw kiezen om mee te trouwen. Alle meisjes in het land waren uitgenodigd, ook Assepoester. Maar het arme meisje mocht niet naar het bal van haar stiefmoeder en bleef alleen thuis achter. Assepoester zat verdrietig op haar kamer en huilde. Maar toen haar tranen de grond raakten, verscheen plots een goede fee. Ze vroeg wat er met het meisje scheelde en toen Assepoester had verteld wat er aan de hand was, twijfelde ze geen moment en veranderde de lompen waarin Assepoester liep in een prachtige baljurk en gaf haar een paar echte, glazen muiltjes. Nu kon Assepoester toch naar het bal. Maar de fee waarschuwde dat de betovering klokslag twaalf uur zou worden verbroken en alles weer zou worden zoals het was. Zou het Assepoester lukken om het hart van de Prins te veroveren, vóór de klok twaalf uur zou slaan?Kom verkleed!Heb jij er altijd al eens van gedroomd om als een echte Prins of Prinses op het toneel te staan? Kom dan verkleed naar het theater en meld je vóór de voorstelling aan bij de sprookjesbalie voor de verkleedwedstrijd. De winnaar krijgt op het toneel een fantastisch sprookjespakket overhandigd.

AssepoesterFAMILIEVOORSTELLING 6+

15.00 uurtoegang € 19,50

Page 18: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

16 | 2013

FILM | OKT

The WayWanneer Daniel overlijdt tijdens de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, besluit zijn vader Tom de reis te volbrengen om hem te eren. Amerikaan Tom reist naar Frankrijk om de stoffelijke resten van zijn zoon Daniel op te halen. Deze is tijdens een storm omgekomen in de Pyreneeën terwijl hij de Camino de Santiago aan het lopen was. Deze pelgrimsroute leidt naar bedevaartsoord Santiago de Compostela. Gedreven door zijn verdriet en het verlangen de laatste momenten van zijn zoon te herbeleven besluit Tom om ook aan de historische pelgrimstocht te beginnen. Tijdens de reis ontmoet Tom tal van mensen die stuk voor stuk op zoek zijn naar iets in hun leven.

DetachmentDrama van Tony Kaye (American History X) waarin het leven op een Amerikaanse middelbare school bekeken wordt door de ogen van een invalkracht

06

12

DI | 08 OKT drama avonturenfilm | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

DI | 15 OKT drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

94 min.

115 min.

Page 19: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 17

DO | 17 OKT

Na zes Oudejaarsconferences en vier solovoorstellingen is het tijd voor ‘V’! Dat wordt dus wederom onweerstaanbare hilariteit! Lachen om macht, relaties, reizen en geluk. Confronterende humor en intelligente doordenkertjes. Snel, scherp en eerlijk. De spiegel die je wordt voorgehouden was nog nooit zo pijnlijk grappig. Bestel snel kaarten, voordat het te laat is!

Guido WeijersV

CABARET 16+

20.15 uurtoegang € 24,50

Page 20: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

18 | 2013

Frans van Deursen zingt zich in zijn moerstaal een weg door het repertoire van Tom Waits en neemt je mee op een muzikale kroegentocht door de late nacht, waar Nachtbrakers en Nachtvlinders in het bleke licht van een lantaarnpaal hun whiskey uitmaken en je hun verhaal vertellen. Liederen over Gebroken Harten, Verdronken Verdriet, gelukkig altijd afgewisseld met Opgewekte Dronkemanspraat. In fonkelnieuwe vertalingen en bijgestaan door een roedel rasmuzikanten: Nico van der Linden (toetsen), Hein Offermans (bassen), Richard Heijerman(slagwerk) en Wouter Planteijdt (gitaren).

ZA | 19 OKT

Frans van Deursen zingt Tom Waits SCHERVEN van een leeggedronken nacht

MUZIEK

20.15 uurtoegang € 17,50

Page 21: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 19

Page 22: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

20 | 2013

FILM | OKT

AmourDrama van Michael Haneke over een bejaard echtpaar, waarvan de vrouw een herseninfarct krijgt en langzaam aftakelt onder de ogen van haar echtgenootDe twee gepensioneerde muziekleraren Georges en Anne wonen in Parijs. Hun dochter, ook een musicus, woont met haar gezin in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een herseninfarct. Hierdoor raakt ze aan één kant van haar lichaam verlamd. Dit stelt de relatie tussen Georges, Anne en hun dochter behoorlijk op de proef.

Plan CMisdaadkomedie over een louche Amsterdamse rechercheur die in de problemen raakt met criminelen die hij geld schuldig is. Ronald Plasmeyer is een Amsterdamse rechercheur van laag kaliber, die wegens zijn gokverslaving schulden heeft gemaakt bij de verkeerde mensen. Wanneer de Turkse onderwereldfiguur Suleyman zijn geld terug wil hebben en Ronalds ex-vrouw en zoontje bedreigt, bedenkt de rechercheur een schijnbaar eenvoudige manier om alles recht te zetten. Twee kleine criminelen zullen geweldloos een illegaal pokertoernooi overvallen. Omdat Ronald zelf meespeelt, heeft hij een perfect alibi. Snel, simpel en niemand raakt gewond. Het lijkt een waterdicht plan. Totdat er doden vallen.

12

12

DI | 29 OKT drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

DI | 22 OKT komedie /misdaad | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

127 min.

95 min.

Page 23: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 21

ZA | 02 NOV

Als Harrie Vermeulen zich laat overhalen om zich voor te doen als de aanstaande echtgenoot van een jong meisje, wordt hij in een draaimolen geslingerd van onbetaalbaar grappige verwikkelingen waarin hij niet één maar vier rollen moet spelen. Harrie is de herbergier, de minnaar, de broer én de zus!

In Harrie en Twee Meesters sleurt Jon van Eerd op zijn eigen unieke manier het publiek mee in een dolkomische wervelwind van gierende intriges en koddige misverstanden. En dat alles ondergedompeld in de omgeving van een herberg waar de pot altijd boven het vuur hangt en het bier rijkelijk vloeit.

Harrie Vermeulen krijgt het als Middeleeuwse herbergier aan de stok met twee schoonmoeders. De één is arrogant en te chique voor een simpele herberg, de ánder is niet zo snugger maar haalt het bloed onder Harrie’s nagels vandaan. En dat is niet alles, er is ook nog een impulsieve minnaar, een gillende bediende, een mooie jonkvrouw, een botte bedrieger en een sluwe zus. Harrie’s verliefde hart brengt hem in een ingewikkeld pakket van hilarische intriges, sukkelige capriolen en onmogelijke verkledingen.

Harrie en Twee MeestersJon van Eerd, Jamai Loman, e.a.

TONEEL

20.15 uurtoegang € 25,00

Page 24: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

22 | 2013

ZO | 03 NOV

JAMEIMY Klaasje Postma, Freark Smink

TOANIEL

15.00 OEREtagong € 20,00

JAMEIMY, is it tredde toanielstik dat skrean is troch Klaasje Postma. Earder skreau se ANNE (1989) en ROLLING HOME (2003) Rolling Home wie tige suksesfol en waard mear as 150 kear spile ta sels yn Kanada.

Klaasje Postma makket mei Jameimy in ferfolch op Rolling Home. Gie Rolling Home benammen oer har mem, dizze nije foarstelling komt hieltyd mear út by har sels. En hoe earlik bin je dan, as it oer je sels giet. JAMEIMY giet oer de meganismen, libbenspatroanen en ferwachtingen, dy ’t der binne en fan alle tiden lykje. Yn JAMEIMY wikselje fleur en fertriet, ûnwennigens en langstme, spanning en klearebare wille elkoar of. JAMEIMY lit ek de syktocht sjen fan in akteursechtpear om hjiroer in stik ta stân te bringen.

spul: klaasje postma, freark smink, regy pieter stellingwerf

JagtenDrama van Thomas Vinterberg (Festen) met Mads Mikkelsen als een kleuterleider die ten onrechte beschuldigd wordt van seksueel misbruik.Wanneer kleuterleider Lucas door de 5-jarige Klara ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven van het ene op het andere moment in een nachtmerrie. Het nieuws verspreidt zich snel en de inwoners van het dorp beginnen zich tegen hem te keren. De eens zo hechte lokale gemeenschap valt uit elkaar, terwijl Lucas tot doelwit is verklaard.

12

DI | 05 NOV drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

111 min.

Page 25: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 23

Richard GroenendijkAlle Dagen

CABARET

20.15 uurtoegang € 19,50

Zelden werd een cabaretvoorstelling zo goed ontvangen als ‘Alle Dagen’ van Richard Groenendijk. Pers en publiek zijn unaniem lovend. Geheel terecht ontving Groenendijk dan ook voor dit programma de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen.

‘Hij staat op het podium als een vorst, zijn grappen zijn van hoog niveau en de liedjes, die hij vertolkt ontroeren’, schreef De Volkskrant. Het Parool noemt Groenendijk een rasverteller, die op zijn allerbeste momenten doet denken aan een moderne Toon Hermans. ‘Groenendijk is meester-verteller’, kopte het NRC en het Dagblad van het Noorden roemt de voorstelling om de combinatie van ‘ruige hilariteit en verstilde ontroering’. Kortom: ‘Het staat als een huis’, concludeerde De Telegraaf.

En terecht. ‘Alle Dagen’ is misschien wel de beste voorstelling uit het repertoire van Richard Groenendijk. Hij is ontwapenend, heeft een fenomenale timing en is bovenal genadeloos komisch. Een uur en veertig minuten op het puntje van je stoel. Hilarische verhalen, schitterende nummers (speciaal geschreven voor Groenendijk door Theo Nijland en Jurriaan van Dongen), vlijmscherpe oneliners en misschien wel één van de meest verrassendste slotscènes van de afgelopen jaren.

Om met de woorden van De Volkskrant te eindigen: ‘Mooier kun je het nauwelijks bedenken...’.

WO | 06 NOV

Page 26: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

24 | 2013

Alfred van den HeuvelWaarom mannen seks willen en vrouwen liefde

SHOW/AMUSEMENT

20.15 uurtoegang € 22,50

VROUW: ‘Maakt deze jurk m’n kont dik?’MAN: ’Nee schat, dat doet die doos bonbons van daarnet…’

Een hilarische voorstelling voor alle vrouwen die meer over De Man te weten willen komen en voor alle mannen die hopen De Vrouw beter te begrijpen. Adam en Eva, Henk en Ingrid, Romeo en Julia, ze blijven elkaar verbazen. Maar zowel voor alle vrouwen als voor alle mannen geldt: je kunt niet met, maar zeker ook niet zonder!

VR | 08 NOV

Page 27: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 25

Smart&Sexy SHOW/AMUSEMENT

20.15 uurtoegang € 24,50

De Smart&Sexy Theatershow van Lisa Portengen is een mix tussen de ‘Oprah Winfrey talkshow’ & theater met bijzondere inzichten, cadeautjes, muziek, kippenvel en volop inspiratie. Deze ladiesnight komt zij samen met een vrouwelijke dj als sidekick, inspirerende gasten en een social media redactie naar het theater om de dames in de zaal te laten ervaren hoe geweldig ze zijn. Na afloop krijg je ook een te gekke goodiebag mee (zonder kortingsbonnen) ter waarde van minstens 75 euro! Een feelgood ladiesnight voor alle vrouwen!

ZA | 09 NOV

ShameDrama van Steve McQueen over Brandon (Fassbender) die moeite heeft om zijn seksleven onder controle te houden, zeker wanneer zijn zusje intrekt. Dertiger Brandon leidt in New York een routinematig dubbelleven. Overdag is hij succesvol in zijn werk. Na kantoortijd gaat hij op vrouwenjacht en bevredigt zijn seksverslaving. Hij denkt zijn leven onder controle te hebben. Tot zijn eigenzinnige zusje Cissy plots voor de deur staat en bij hem intrekt. Brandons zorgvuldig afgeschermde privéleven raakt ontregeld. Hij wordt geconfronteerd met zijn eenzaamheid, zijn verleden en zijn schaamte.

16

DI | 12 NOV drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

99 min.

Page 28: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

26 | 2013

WO | 13 NOV

Bob de Bouwer, de bekendste klusjesman ter wereld, komt nu eindelijk naar het theater met een swingende familieshow voor de allerkleinste theaterbezoekers en hun (groot)ouders. Tijdens een interactieve show boordevol meezingers wordt het theater flink verbouwd en gaat het dak er af. Niet alleen Bob en zijn vriendin Wendy zijn van de partij, maar ook vogelverschrikker Spud, de gele Graafmachine Scoop en Liftie maken het feest compleet. Bob de Bouwer krijgt de belangrijke opdracht om het theater op te knappen voor de première van een nieuwe show. Bob heeft zijn beste vrienden gevraagd om hem te helpen en alles loopt op rolletjes. Maar als vogelverschrikker Spud ook een handje komt helpen, loopt alles in het honderd. Om de puinhoop nog op tijd te kunnen opknappen heeft Bob extra hulp nodig van de kinderen in de zaal. Kunnen zij het maken? Nou en of!

Ben jij ook zo handig?Ben jij net zo’n goede klusjesman als Bob de Bouwer? Doe dan mee aan de knutselwedstrijd en teken, knip, plak en knutsel iets leuks voor Bob en zijn vrienden. Neem je knutselwerk mee naar het theater en lever het vóór de voorstelling in bij de Bob de Bouwer shop in de foyer. Het mooiste knutselwerk wint een gave Bob de Bouwer prijs.

Bob de BouwerFAMILIEVOORSTELLING 2+

15.00 uurtoegang € 19,50

Page 29: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 27

DO | 14 NOV

The KilkennysMUZIEK

20.15 uurtoegang € 23,50

Een regelrechte sensatie en waardige opvolgers van The Dubliners. Zo mag je de Ierse folkgroep The Kilkennys rustig noemen. Het gaat hier namelijk om vier jongemannen die de volksmuziek van hun land vertalen naar een nieuwe generatie zonder de essentie van dit genre geweld aan te doen. In de bewerking van The Kilkennys krijgen klassiekers als Whiskey In The Jar en The Wild Rover een totaal nieuw leven. Kortom, deze groep bewijst dat Ierse folk nog steeds toekomst heeft. The Kilkennys hebben in de loop der tijd het podium gedeeld met folk-iconen als Shane McGowan en Finbar Furey en worden inmiddels ook in Amerika op handen gedragen. De groep bestaat uit banjospeler en zanger Dave Cashin (28), mandolinespeler en gitarist Robbie Campion (25), percussionist Michael Foley (26) en bassist Tommy Mackey (27).

Page 30: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

28 | 2013

ZO | 17 NOV

Les MisarablesIn het 19e eeuwse Frankrijk zit Jean Valjean 19 jaar in een strafkamp voor het stelen van een brood en diverse vluchtpogingen. Na zijn voorwaardelijke vrijlating wordt Valjean tientallen jaren achtervolgd door de meedogenloze agent Javert. Het leven van Valjean verandert voor altijd wanneer hij de zorg op zich neemt voor Cosette, de dochter van de alleenstaande fabriekarbeidster Fantine.

12

DI | 19 NOV drama komedie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

De donkere kamer van DamoklesVictor Löw, Hein van der Heijden, e.a.

TONEEL INLEIDING

15.00 uur 14.30 uurtoegang € 29,50 € 2,50

De psychologische thriller over de verzetsheld die wordt aangezien voor een landverrader.De donkere kamer van Damokles is het meest gelezen en bejubelde boek van W.F. Hermans. De toneelbewerking en regie zijn in handen van Ger Thijs, die eerder literaire klassiekers als Karakter, Heren van de Thee en De kleine zielen met veel succes op het toneel bracht. De donkere kamer van Damokles vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, eenvoudig man, sigarenhandelaar uit Voorschoten. In de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij de verzetsman Dorbeck, die sprekend op hem lijkt en die hem opdrachten geeft die Osewoudt gewillig uitvoert. In het laatste oorlogsjaar vlucht Osewoudt uit Duitse gevangenschap naar bevrijd gebied. Daar wordt hij tot zijn verbijstering meteen weer in de cel gesmeten. Alles keert zich tegen hem. Zijn verzetsdaden worden uitgelegd als even zovele oorlogsmisdaden Er is maar één man die hem kan redden: zijn opdrachtgever, de geheimzinnige Dorbeck. Maar die blijkt onvindbaar. Heeft hij wel echt bestaan of is hij een verzinsel van Osewoudt om zich vrij te pleiten?Met onder anderen: Victor Löw, Hein van der Heijden (winnaar Louis d’Or 2012), Annick Boer, Reinier Bulder, Michel Sluysmans, Rob Das en Randy Fokke.

158 min.

Page 31: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 29

De voorstelling SILK is gebaseerd op twee Legendes uit de wondere wereld van het Verre Oosten en toont de kracht van jonge vrouwen die voor schoonheid en vrijheid kiezen. Om hun geluk te bereiken begeven zij zich op een onbekend pad, een missie langs vreemde mensen en culturen. Wat gebeurt er als vreemden elkaar ontmoeten-het is de vraag die als een mantra over de Zijderoute ligt en die laat zien hoe belangrijk deze route is geweest voor de verspreiding van Culturen, los van de economische waarde. Muziek en beweging raken de kern van iemands identiteit. Zij zijn een code om te begrijpen wat iemand werkelijk wil zeggen. Lichamelijk, zinnelijk en direct.

Twaalf dansers en de prachtige arrangementen, oosterse klanken en zang van het Göksel Yilmaz Ensemble. Zij nemen het publiek met ingehouden adem mee op reis en vertellen hen over de twee legendes van Hsi Ling Shih en van Zijdeprinses en toekomstige vrouw van de Koning van Khotan. Maken ze de reis via de beroemde Zijderoute via de Taklamakan-woestijn, Kazachstan, Oezbekistan, Perzië en Irak of trekken zij van Afghanistan naar Perzië en dan via Jordanië en Egypte? Beide routes eindigen in ieder geval in het Middellandse Zeegebied vanwaar hun “goud” de overtocht maakt naar Rome.

WO | 20 NOV

InternationaalDanstheaterSILK

DANS INLEIDING

20.15 uur 19.30 uurtoegang € 19,50 € 2,50

Page 32: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

30 | 2013

VR | 22 NOV

Servaes NelissenDe Broekophouder & Dollywood glamour in de polder

BEELDEND TONEEL

20.15 uurtoegang € 12,50

In het najaar van 2013 is Servaes terug in het theater met een combinatie van twee van zijn eigen klassiekers: `De Broekophouder’ en `Dollywood’ .Deze succesvolle voorstellingen werden speciaal voor de zomerfestivals als de Parade en de Boulevard bewerkt en ingekort. Een unieke kans om het beste werk van Servaes Nelissen, overladen met 4 sterren recensies, op één avond te zien. Bij Servaes liggen humor en tragiek dicht naast elkaar in een eigenzinnige mengvorm van toneel, cabaret, poppenspel en mime. In Dollywood schakelt hij moeiteloos van cosmetisch chirurg naar loonwerker en documentairemaker, met hilarisch dialogen, video en poppenspel. De Broekophouder is een net zo krankzinnig als briljant duel tussen een buikspreker en zijn pop.

Credits : tekst, spel, muziek en vormgeving: Servaes Nelissen,regisseurs: Tom de Ket en Gienke Deuten techniek: John Valkering

Page 33: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

Symposium ‘Hemelbestormers en Ruimtestenen’Astronaut André Kuipers komtnaar Franeker!

Op zaterdag 23 november organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde, afdeling Fryslân, samen met het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium een symposium in Theater De Koornbeurs. Hoofdgast is astronaut André Kuipers, die over zijn ervaringen in de ruimte zal vertellen. Zijn verhaal wordt geïllustreerd met indrukwekkende beelden. Ook astronoom Niek de Kort zal tijdens deze middag een lezing verzorgen over meteorieten. Dit naar aanleiding van de meteorietinslag in Rusland op 15 februari van dit jaar.

2013 | 31

ZA | 23 NOV

Beasts of the Southern wildDrama over het zesjarige meisje Hushpuppy, dat in een afgezonderde wereld woont en op zoek gaat naar haar moederHushpuppy is een zesjarig meisje dat leeft in een afgezonderde wereld. Wanneer haar heetgebakerde vader ziek wordt en de smeltende ijskappen haar woonomgeving bedreigen, moet Hushpuppy op reis. Ze gaat op zoek naar haar moeder, haar moed en liefde.

12

ZO | 24 NOV drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

91 min.

Page 34: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

www.netsupport.nl T 058 2121 222

Valt u wel genoeg op ?

WebsitesWebapplicatiesSocial mediaNarrowcasting

Huhtamaki Nederland B.V.Zuidelijke Industrieweg 3-7 Franeker

www.huhtamaki.nl

• Eierverpakkingen• Fruit en groente verpakkingen• Beschermende verpakkingen

etendrinken loungen kookstudio en meer...

R E S T A U R A N T

De Grillerije, eigentijdse ambiance

In het kloppend hart van de historische binnenstad van Franeker,

grenzend aan de majestueuze Martinikerk en schuin tegenover

Eise Eisinga’s wereldberoemde Planetarium, verrijst aan de

Groenmarkt een statig grachtenpand: De Grillerije.

Sinds 1992 in de Friese kaatshoofdstad hét restaurant voor

Bourgondisch tafelen en meer. Boven een loungehoek met open

haard waar u ontspannen een aperitief kunt nuttigen voor u

aan tafel gaat, beneden een met fotokunst ingericht modern

eetgedeelte.

Groenmarkt 14 8801 KH Franeker, T 0517 397044, www.degrillerije.nl

DE GRILLERIJE | adv a4 fc 2009.indd 1 17-02-09 10:16

Gaat u naar een voorstelling in De Koornbeurs, laat het ons weten. Dan zorgen wij dat u na een heerlijk diner op tijd klaar bent om naar de voorstelling toe te gaan, en u krijgt een leuke attentie van ons aangeboden.

Alleen op vertoon van uw toegangskaart van De Koornbeurs.

Groenmarkt 14, Franeker, www.degrillerije.nl

Wij zijn geopend van dinsdag t/m zondag vanaf 17.00 uur

voor reserveringen bel 0517-397044

etendrinken loungen kookstudio en meer...

R E S T A U R A N T

De Grillerije, eigentijdse ambiance

In het kloppend hart van de historische binnenstad van Franeker,

grenzend aan de majestueuze Martinikerk en schuin tegenover

Eise Eisinga’s wereldberoemde Planetarium, verrijst aan de

Groenmarkt een statig grachtenpand: De Grillerije.

Sinds 1992 in de Friese kaatshoofdstad hét restaurant voor

Bourgondisch tafelen en meer. Boven een loungehoek met open

haard waar u ontspannen een aperitief kunt nuttigen voor u

aan tafel gaat, beneden een met fotokunst ingericht modern

eetgedeelte.

Groenmarkt 14 8801 KH Franeker, T 0517 397044, www.degrillerije.nl

DE GRILLERIJE | adv a4 fc 2009.indd 1 17-02-09 10:16

etendrinken loungen kookstudio en meer...

R E S T A U R A N T

De Grillerije, eigentijdse ambiance

In het kloppend hart van de historische binnenstad van Franeker,

grenzend aan de majestueuze Martinikerk en schuin tegenover

Eise Eisinga’s wereldberoemde Planetarium, verrijst aan de

Groenmarkt een statig grachtenpand: De Grillerije.

Sinds 1992 in de Friese kaatshoofdstad hét restaurant voor

Bourgondisch tafelen en meer. Boven een loungehoek met open

haard waar u ontspannen een aperitief kunt nuttigen voor u

aan tafel gaat, beneden een met fotokunst ingericht modern

eetgedeelte.

Groenmarkt 14 8801 KH Franeker, T 0517 397044, www.degrillerije.nl

DE GRILLERIJE | adv a4 fc 2009.indd 1 17-02-09 10:16

etendrinken loungen kookstudio en meer...

R E S T A U R A N T

De Grillerije, eigentijdse ambiance

In het kloppend hart van de historische binnenstad van Franeker,

grenzend aan de majestueuze Martinikerk en schuin tegenover

Eise Eisinga’s wereldberoemde Planetarium, verrijst aan de

Groenmarkt een statig grachtenpand: De Grillerije.

Sinds 1992 in de Friese kaatshoofdstad hét restaurant voor

Bourgondisch tafelen en meer. Boven een loungehoek met open

haard waar u ontspannen een aperitief kunt nuttigen voor u

aan tafel gaat, beneden een met fotokunst ingericht modern

eetgedeelte.

Groenmarkt 14 8801 KH Franeker, T 0517 397044, www.degrillerije.nl

DE GRILLERIJE | adv a4 fc 2009.indd 1 17-02-09 10:16

Page 35: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 33

FILM | DEC

The Hobbit In deze eerste prequel op The Lord of the Rings reist Bilbo Baggins af naar de Lonely Mountain om de strijd aan te gaan met de draak Smaug. Bilbo Baggins begint een expeditie naar het verloren dwergenrijk Erebor, dat veroverd is door de draak Smaug. Tijdens die reis wordt Bilbo benaderd door de tovenaar Gandalf the Grey en sluit hij zich aan bij een groep van dertien dwergen, onder leiding van de krijger Thorin Oakenshield. De tocht voert hem naar de Wildernis en verraderlijke gebieden. Ofschoon hun doel in het Oosten ligt, moeten zij eerst door de tunnels van de Goblins. Daar ontmoet Bilbo een personage dat zijn leven voor altijd verandert: Gollem. Aan de rand van een ondergronds meer, vindt Bilbo een bijzondere ring.

13

DI | 03 DEC avonturen/fantasie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

169 min.

Page 36: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

34 | 2013

TryaterIn moaie jûn(Sinteklaas)jûn, in dream en de takomst

TOANIEL

20.15 oeretagong € 17,00 - freon € 15,25

WO | 04 DEC

Page 37: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 35

Annelys fiert foar it earst sûnt har skieding Sinteklaas. Yn har âlderlik hûs, mei har heit en har soantsje, dy’t noch oan Sinteklaas leaut. It liket in moaie jûn te wurden: De heit sil foar Sinteklaas spylje en twa stúdzjefreonen fan Annelys komme ek gesellich lâns. Al gau docht bliken dat se alle fjouwer dwaande binne harren libben in nije rjochting te jaan. Allegear wolle se fierder of tinke se fierder te moatten. Allinne, hoe witte je dat je fierder geane en net achterút?

De personaazjes binne hiel werkenbere minsken. Ien ding ha se gelyk: se binne op ‘e syk nei gelok en wurdearring en ha dêrom de wil om te feroarjen. Dizze syktocht, mei alle hobbels dy’t der by nommen wurde moatte, foarmet de basis foar sawol pynlik werkenbere, as hilaryske tafrelen.

Ira Judkovskaja, artistyk lieder fan Tryater, hat mei In moaie jûn har earste jûnfoljende stik skreaun. Ira beskriuwt sitewaasjes rjocht út it libben en sjocht der mei humor nei.

Spilers: Joop Wittermans, Nynke Heeg, Lysbeth Welling en Wouter van Oord.

Page 38: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

altijd tijd voorwat lekkers

ken je ons restaurant al? altijdwat lekkers voor elk momentvan de dag

Voorstraat 24-26 Franeker

HEMA advertentie Koornbeurs 2013.indd 1 28-03-13 14:11

Harlingerweg 18, 8801 PA Franeker T: 14 0517 • I: www.franekeradeel.nl

Cultuurin Franekeradeel

oogst applaus

Page 39: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 37

VR | 06 DEC

Dara FaiziGevaarlijke gedachten

CABARET

20.15 uurtoegang € 16,00

Dara Faizi wordt door velen gezien als een van de meest intrigerende jonge cabaretiers die Nederland rijk is.Het debuutprogramma van de 25-jarige Dara Faizi van Afghaanse komaf mag u niet missen. De bijzondere levensloop van Dara maakt dat hij razendsnel kan schakelen, van vriendelijk naar wantrouwend, van ideale schoonzoon naar rotjochie en van politiek beschouwer naar rascomedian. Altijd met rake grappen, zelfspot en onderkoeld venijn.

In ‘Gevaarlijke gedachten’ is Dara confronterend, grappig, uitdagend, beklemmend en vlijmscherp. Hij vertelt op intrigerende wijze over zijn komst vanuit Afghanistan naar Nederland die eindigt bij de plek waar hij zelf dacht nooit meer te zullen komen..... Hij vertelt zonder fout sentiment en met een nuchtere, scherpe blik.

Page 40: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

38 | 2013

Rhythm of the Dance15 Year jubilee tour

DANS

20.15 uurtoegang € 36,00

MA | 09 DEC

Al 15 jaar is ‘The National Dance Company Of Ireland’ verantwoordelijk voor de productie van ‘Rhythm of the Dance’, de meest authentieke Ierse show die er is en inmiddels in 55 landen heeft getourd. De cast van 30 dansers en danseressen wordt begeleid door een band met Viool, Fluit, Ulleann Pipes, Bodrum, Gitaar en Box. Alle verschillende vormen van Ierse dans komen voorbij in deze show. Al sinds jaar en dag tourt ‘Rhythm of the Dance’ met tenoren die er in tijdens deze tour ook weer bij zullen zijn, echter als extra aanvulling in de show zullen de ‘Celtic Sopranos’ voor het eerst mee gaan spelen. De ‘Celtic Sopranos’ zijn 3 dames die na het ongelofelijke succes van ‘Celtic Woman’ geïnspireerd raakten om samen te gaan zingen en krijgen in ‘Rhythm of the Dance’ een kans om zich te presenteren. Met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar brengt deze jonge cast op fraaie wijze het Ierse muzikale erfgoed voor het voetlicht.

Page 41: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 39

PinaDansfilm van Wim Wenders over de legendarische Duitse choreografe en danseres Pina Bausch. Pina toont de aangrijpende en unieke danskunst van de legendarische Duitse choreografe en danseres Pina Bausch, die overleed in de zomer van 2009. Ze veranderde de taal van de dans met haar multimediale creaties waarbij de emoties van de kijker aangesproken werden. 3D fotograaf Alain Derobe heeft het meesterwerk van Pia verwerkt in een film die beleefd kan worden alsof het zich echt voor je afspeelt. De film neemt je mee op het podium van het legendarische ensemble van het Tanztheater Wuppertal Pina Bausch en ook buiten het theater, door de stad en het industriële gebied van Wuppertal - de plek waar Pina meer dan 35 jaar haar creatieve leven leidde.

AL

DI | 10 DEC Documentaire/musical | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

100 min.

Page 42: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

De meesten onder u weten het al; JEANS is helemaal terug en hoe!! De afgelopen jaren is er elke productie steeds harder gewerkt aan het neerzetten van een muzikale theatershow van deze tijd met elk jaar een andere sfeer. Wat blijft, is de energie, passie en het talent van jonge artiesten en de gedrevenheid van de creatives. Veranderd is het krachtige decor, de stijlvolle kostuums en de eigentijdsheid van de nummers en uitvoeringen. Wings of Dreams is een show waarin de jonge theatertalenten het publiek meenemen op een reis langs prachtige ballads, ontroerende duetten en energieke (pop)songs. Van even geleden, maar ook van nu. Met de vierkoppige theaterband en acht solisten brengt JEANS ook dit jaar weer voor een prachtig breed publiek een muzikale droom van een voorstelling!

Jeans 23Wings of Dreams

SHOW/AMUSEMENT

20.15 uurtoegang € 27,00

40 | 2013

WO | 11 DEC

Page 43: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 41

Philippe GeubelsMade in Belgium

CABARET

20.15 uurtoegang € 20,50

Met zijn debuutprogramma ‘Droog’ bereikte Philippe in Vlaanderen wat maar weinigen gegeven is: direct uitverkochte zalen. Philippe is één van de drukst bezette mediafiguren van Vlaanderen. Een bliksemcarrière van deze vakkenvuller uit Vlaanderen!

Zijn immense succes bleef niet onopgemerkt in Nederland, hij werd uitgenodigd om te spelen op het prestigieuze Amsterdam Comedy Festival en Lowlands. De eerste kennismaking met Nederland. En ook hier ging het hard. Met ‘Made in Belgium’, een speciaal voor Nederland samengesteld programma van alle hoogtepunten uit eerdere shows, laat Philippe avond aan avond theaters ontploffen. Gecombineerd met zijn televisieoptredens in ‘Mag ik u kussen?’, ‘De slimste mens’ en uiteraard DWDD bereikte Philippe ook in Nederland het onmogelijke. Extra shows, verplaatsingen naar grotere zalen en voor de hele theatertour geen ticket meer te koop.

DO | 12 DEC

Page 44: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

42 | 2013

AFRICAN ANGELS AMUSEMENT

20.15 uurtoegang € 26,00

In de koude wintermaanden zorgen de African Angels voor een scala aan ontroerende en opzwepende Afrikaanse liederen in combinatie met Amerikaanse gospel. Een mix van gospel, traditioneel Afrikaans en klassiek is het resultaat, met nummers als Gimmy Hope Johanna, kerstnummers en liedjes van hoop en licht.

Ze brengen u in deze koude wintermaanden een concert met ingrediënten waar Zuid-Afrika bekend om staat: intense beleving, verstilde momenten, maar vooral heel veel vrolijkheid!Een feest van muzikaliteit, verbinding en schoonheid! Zo gaat u goed het nieuwe jaar in. Capetown Opera is Afrika’s belangrijkste operahuis. Wereldwijd worden de zangers en zangeressen van Capetown Opera geroemd om hun prachtige stemmen en wervelende performance. In 2012 was het koor succesvol in o.a. Engeland met hun productie van Porgy and Bess, die zij samen met het Berliner Philharmoniker onder leiding van Sir Simon Rattle hebben opgevoerd. Vaak opgegroeid in de armste gebieden van Zuid-Afrika hebben ze zich een weg naar de top gezongen en de harten van het publiek en de pers veroverd. Van Amerika tot Israël, van Australië tot Zweden – een optreden van Capetown Opera is altijd een zinderend feest.

ZA | 14 DEC

A Royal AffairHistorisch drama over de driehoeksverhouding tussen de schizofrene Deense koning Christian VII, zijn jonge vrouw Caroline Mathilde en hun huisarts. Prinses Caroline Mathilde wordt op vijftienjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de schizofrene Deense koning Christian VII. Van een sprookjeshuwelijk is geen sprake als blijkt dat alleen huisarts Johann Friedrich Struensee tot de krankzinnige koning door kan dringen. Bewust van zijn positie, grijpt idealist Struensee de kans om via de koning de ouderwetse regelgeving van Denemarken te veranderen. Hij zet echter alles op het spel wanneer er een hartstochtelijke romance tussen hem en de koningin ontstaat. Een verboden liefde die het begin van een revolutie betekent en het land voorgoed zal veranderen.

12

DI | 17 DEC historisch drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

128 min.

Page 45: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 43

DO | 19 DEC

André ManuelBONZAAI !!! (reprise)

CABARET

20.15 uurtoegang € 15,00

Uitdagend politiek cabaret.BONZAAI !!! is de 14e voorstelling van André Manuel. ’s Neerlands meest ongepolijste en dwarse cabaretier. Jarenlang heeft hij de muzikant in zichzelf verwaarloosd in zijn cabaretvoorstellingen, maar niet langer. Met gitaar op de schoot duikt André in het menselijk brein. Ongemoeid, ongeremd en ongenuanceerd speelt hij met associaties. Hij plant ideeën, bezorgt zijn publiek hersenkronkels en bekritiseert op nuchtere wijze. Wie vrijblijvend amusement verwacht, zal worden teleurgesteld. Voor wie echter tot André’s geest wil doordringen is BONZAAI !!! absoluut topamusement.“Op 22 juli 2011 schoot Anders Breivik 69 Sociaal Democratische jongeren door het hoofd uit protest tegen de islamisering van zijn land.” Dit even verschrikkelijke als verbijsterende nieuwsfeit bracht André Manuel op het idee om een programma te maken over het functioneren van het menselijk brein. Zware kost? Zeker niet. BONZAAI !!! laat zich omschrijven als absurdistisch muziektheater, waarin de waanzin van de wereld kan worden weggelachen. Een tijdsbeeld van de hedendaagse staat der Nederlanden. Niet denken maar doen. In the loop. ‘Ooh, zei hij dat nou echt?’ Dat is BONZAAI !!!

Page 46: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

44 | 2013

Haar naam was Sarah

TONEEL

20.15 uurtoegang € 24,00

Aangrijpende roman van Tatiana de Rosnay voor het eerst op toneel

Journaliste Julia doet onderzoek naar de razzia van 16 juli 1942 in Parijs. 13.000 Joden worden door de Franse politie opgepakt, samengedreven in het wielerstadion Vel d’Hiv en daarna afgevoerd naar de vernietigingskampen. Ze komt er achter dat niet alleen haar Franse familie maar ook de Fransen zelf de gebeurtenissen rondom de razzia moedwillig zijn ‘vergeten’. Een zwarte bladzijde uit de Franse geschiedenis, waarvoor president Chirac pas in 1995 schuld erkent. In haar zoektocht stuit Julia op het verhaal van Sarah, een 10-jarig meisje dat aan de dood is ontsnapt. Het lot van Sarah blijkt sterk verbonden met dat van haarzelf. In het toneelstuk blikt Sarah terug op haar leven, vooral op de verschrikkingen van de oorlog die er uiteindelijk toe leiden dat ze een einde aan haar leven maakt. “Blijf het herdenken. Vergeet het nooit”, schrijft zij in haar afscheidsbrief.

VR | 20 DEC

Boven is het StilDrama over een boerenzoon die door de ziekte van zijn vader tot het besef komt dat hij nooit het leven heeft geleid zoals hij dat zelf zou willen.Helmer, een alleenstaande boer van midden vijftig, brengt zijn bedlegerige vader naar de zolder om niet langer naar zijn wil te hoeven leven. Als de achttienjarige Henk zijn knecht wordt, komt er eindelijk beweging in zijn leven.

12

MA | 23 DEC drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

94 min.

Page 47: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2013 | 45

DI | 31 DEC

Nieuwjaarsfeest

De initiatiefnemers De Doelen, Tapperij ‘t Noord, de Bogt fen Guné en Theater de Koornbeurs gaan door en organiseren voor de 3e keer een groot nieuwjaarsfeest. In de foyers en in de theaterzaal zijn verschillend activiteiten en je kunt dansen op en luisteren naar de muziek van diverse DJ’S.

Het programma ziet er als volgt uit:

31 december 201323:00 uur tot 04:00 uur Het grote nieuwjaarsfeest voor iedereen vanaf 16 jaar (entree € 17,50 ).

1 januari 201416: 00 uur tot 20:00 uur Nieuwjaarsreceptie voor het hele gezin. Franeker wenst elkaar een

goed en gezond 2014 tijdens de 1e day-after- nieuwjaarsbijeenkomst in de theaterzaal (entree gratis).

Entreekaarten zijn te koop vanaf 1 november via de website van het theater: www.theaterdekoornbeurs.nl en de deelnemende bedrijven.Maximaal 6 kaarten per postcode. Er zijn maximaal 700 kaarten te koop. Vol is vol!

Page 48: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

46 | 2014

FILM | JAN

Before MidnightNa de romantische cultfilms Before Sunrise (1995) en Before Sunset (2004) kruipen Ethan Hawke en Julie Delpy voor de derde keer in de huid van Jesse en Celine in Before Midnight.

12

DI | 07 JAN drama/romantiek | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

JackieHumoristisch drama met Carice en Jelka van Houten als twee zusjes die naar Amerika reizen om hun biologische moeder Jackie te ontmoeten. De 33-jarige tweelingzussen Sofie en Daan zijn opgevoed door twee vaders. De ambitieuze Sofie leeft voor haar werk, terwijl de getrouwde Daan druk bezig is met zwanger worden. Wanneer er totaal onverwacht een telefoontje van hun, tot dan toe onbekende, biologische moeder uit Amerika komt, storten ze zich in een avontuur waardoor alle aannames die ze hadden op losse schroeven komen te staan. Door de reis met de raadselachtige en onaangepaste Jackie verandert het leven van Sofie en Daan voorgoed.

12

MA | 06 JAN drama komedie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

108 min.

100 min.

Page 49: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 47

Jaloezieën & Een Sigaar Uit Eigen Doos Try-out

TONEEL

20.15 uurtoegang € 19,50

Anne-Mieke Ruyten, Victoria Koblenko, Ron Cornet en Gurkan Kucuksenturk.

De jonge actrice Rosa (Victoria Koblenko) en haar man (Gurkan Kucuksenturk), een mislukte schrijver die niet van de fles kan afblijven, hebben net een nieuwe woning betrokken, als plotseling Rosa’s moeder Ellen (Anne-Mieke Ruyten) voor de deur staat met de mededeling dat ze bij haar intrekt… Wanneer ook de belangrijke recensent Frans Dottermans (Ron Cornet) zijn opwachting maakt, heeft dit vele dramatisch grappige gevolgen.

Na de pauze serveren de acteurs van Het Schatertheater u de (k)luchtige eenakter Een Sigaar Uit Eigen Doos van de hand van dezelfde schrijver, gebaseerd op personages uit de Camera Obscura van Hildebrandt. Een zeer bijzondere en vooral vrolijke toneelavond!

Tekst & Regie: Haye van der Heyden

WO | 08 JAN

Page 50: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

48 | 2014

CabarestafetteCABARET

20.15 uurtoegang € 16,50

Wil je verrast worden door jonge cabarettalenten en misschien wel dé grote nieuwe cabaretsensatie zien? Kom dan naar de Cabarestafette. Met drie uiteenlopende acts, virtuoze presentatie en muziek van Pica DJ is een prikkelende avond gegarandeerd.

Welke cabaretiers je te zien krijgt, blijft een verrassing. De namen zeggen je waarschijnlijk nog weinig, maar ze zijn met de grootste zorg geselecteerd en verdienen je volle aandacht. Vaak kom je winnaars van verschillende cabaretfestivals tegen. Cabarestafette geeft hen de kans om voor een groot publiek te spelen, podiumervaring op te doen en hun spel te verfijnen. Laat je verrassen!

DO | 09 JAN

Page 51: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 49

ZO | 12 JAN

De Simon & Garfunkel Revival Band is misschien wel de beste Revival band van het wereldberoemde duo Simon & Garfunkel. Een optreden van deze band zorgt voor een zeer enthousiast publiek en lovende recensies. In hun programma “Feelin’ Groovy’” krijgt u ballads te horen als Scarborough Fair en Bright Eyes, maar ook klassiekers als Mrs. Robinson, The Boxer, The Sound of Silence en het opzwepende Cecilia. Sluit uw ogen en u waant zich bij een concert van het fameuze duo. De stemmen van Michael Frank en Guido Reuter lijken sprekend op de stemmen van Paul Simon en Art Garfunkel en samen met de fantastische band zorgen zij voor een onvergetelijk concert.

Michael Frank : zang en gitaar Guido Reuter : zang, viool, fluit en pianoSebastian Fritzlar : gitaar, piano, bas en drumsSven Lieser : gitaarMirko Sturm : percussie en drums

LincolnBiodrama van Steven Spielberg over de laatste vier maanden uit het leven van de Amerikaanse president Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis).Abraham Lincoln was een groot voorstander van de afschaffing van slavernij en probeerde dit ook in de wetgeving door te voeren. Kort na zijn herverkiezing als president, werd hij op 15 april 1865 in een schouwburg in Washington doodgeschoten door John Wilkes Booth.

12

DI | 14 JAN historisch drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

Simon and GarfunkelFeelin’ Groovy

MUZIEK

20.15 uurtoegang € 22,50

151 min.

Page 52: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

50 | 2014

VR | 17 JAN

Roué VerveerFF wat anders

CABARET

20.15 uurtoegang € 22,50

Het wordt u aangeraden om eerst uw kaarten te bestellen en daarna deze tekst te lezen. Het zou immers zonde zijn om het onderstaande te moeten missen

In de zesde avondvullende voorstelling van Roué Verveer ‘FF wat anders’ gooit hij het roer om. In deze voorstelling komt de stand-up comedian in Roué meer naar voren. Één ding verandert niet: u gaat zoals gewoonlijk naar huis met buikpijn van het lachen!

Roué werd in 2010 genomineerd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop. Verder is Roué regelmatig op TV te zien. Zo was hij te zien in het NTR TV-programma ‘De Slavernij’. Roué ging in dit programma op zoek naar de geschiedenis van zijn voorouders. Daarnaast was hij in de zomer van 2012 als vaste teamcaptain te zien bij het zaterdagavondprogramma ‘Zonde van de Week’ op Nederland 1.

MammutTegendraadse roadmovie waarin Gérard Depardieu op zijn motor langs al zijn voormalige werkgevers gaat om papieren te verzamelen voor zijn pensioen.Serge is zojuist gestopt met werken, wanneer zijn vrouw erachter komt dat hij een aantal belangrijke papieren mist om aanspraak te maken op zijn pensioen. Op zijn stokoude motor, een Münch Mammut, trekt Serge langs voormalige werkgevers voor de benodigde bewijzen. De tocht voert langs gefrustreerde ex-collega’s, vergeten familieleden en merkwaardige vrienden. Hij rolt van de ene absurde ontmoeting in de andere en het eigenlijke doel van de onderneming raakt meer en meer op de achtergrond.

12

DI | 21 JAN drama/komedie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

92 min.

Page 53: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 51

Javier GuzmanDelirium II

CABARET

20.15 uurtoegang € 22,50

Waar Javier met “Delirium” al geen spaan heel liet van zijn alcoholverslaving, maakt hij in “Delirium II” zijn sex-, wiet-, medicijnen- en cocaïneverslavingen met de grond gelijk. “Delirium II” neemt de kijker mee op een trip langs ongure straathoeken, afkickklinieken en een louterend bezoek aan een speelparadijs. Daarmee is het de meest autobiografische en confronterende show die Javier ooit maakte.

WO | 22 JAN

Page 54: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

52 | 2014

Zijn vader is onder verdachte omstandigheden doodgegaan. Zijn moeder heeft andere dingen aan haar hoofd en zijn stiefvader vertrouwt hij niet. Als het er vervolgens op lijkt dat zijn vriendin Ophelia hem ook in de steek laat, is de chaos in zijn leven compleet. Regisseur Hilde Mulder neemt met tien jonge acteurs de meest gespeelde klassieker van William Shakespeare onder handen: Hamlet. Liefde, wraak, moord en waanzin; een familiedrama vol grote emoties van jonge mensen die in botsing komen met de wereld van volwassenen. En waar natuurlijk de wereldberoemde vraag rijst: ‘Zijn of niet zijn?’ Want daar gaat het uiteindelijk om in het leven.

Regie - Hilde Mulder, bewerking - Carlo Scheldwacht, door tien jonge acteurs van de Jeugdtheaterschool

’n MeeuwHamlet

TONEEL

20.15 uurtoegang € 10,00

DO | 23 JAN

Page 55: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 53

Het Groot Niet Te VermijdenFor Once In My Life (Live)

SHOW/AMUSEMENT

20.15 uurtoegang € 25,00

‘For Once In My Life’ is alweer het dertiende programma van ‘Het Groot’, zoals ze inmiddels door een grote schare fans worden genoemd. Het orkest is nog steeds alive and kicking en staat klaar voor het komend seizoen met een nieuw programma. Zoals u gewend bent, brengen zij hun show met de nodige dosis humor en gevoel voor theater. Hun muzikale veelzijdigheid is alom geprezen.

‘For Once In My Life’: spetterende, avondvullende muzikale komedie. Met: Chris Grem, Jochem Kroon, Louis Kockelmann, Peter Tinke en Sjoerd Plak.

VR | 24 JAN

Django UnchaindQuentin Tarantino’s ode aan de spaghettiwestern over een bevrijde slaaf die zijn vrouw wil bevrijden uit handen van een wrede plantagehouder. In de zuidelijke staten van Amerika aast de eigenzinnige Duitse premiejager Dr. King Schultz op een grote klus met een substantiële beloning. De criminelen die hij moet vangen zijn echter nog nooit door iemand gezien, behalve door slaaf Django. Schultz koopt Django met de bedoeling om hem op te leiden tot assistent premiejager. De twee sluiten een lucratief verbond, maar Django heeft ook andere prioriteiten. Zijn vrouw is in handen van de meedogenloze plantagehouder Calvin Candie en met hulp van Schultz wil hij haar bevrijden.

16

DI | 28 JAN drama western | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

165 min.

Page 56: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

54 | 2014

AfterpartyTONEEL INLEIDING

20.15 uur 19.30 uurtoegang € 25,00 € 2,50

Carine Crutzen, Marie-Louise Stheins en Renée Fokker in een nieuwe tragikomedie van Frank Houtappels geregisseerd door Michiel van Erp.

Drie prachtige vrouwen (Carine Crutzen, Marie-Louise Stheins en Renée Fokker) zien elkaar na veertig jaar terug. Een heftige reünie, want zij delen een geheim. Ooit besloten zij een ingrijpende wending te geven aan hun leven in hun zoektocht naar geluk. Heeft die cruciale beslissing hen gebracht wat ze ervan hadden verwacht? Afterparty is een heerlijke komedie met een ontroerende keerzijde.

WO | 29 JAN

Page 57: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 55

Dolf JansenStand up comedy en rechtopstaande verhalen

CABARET

20.15 uurtoegang € 19,50

Het onvermijdelijke feit is dat Dolf Jansen - rasartiest, mooiprater, dichtregelaar, hoofd afdeling ad rem van de gemeente Ouderamstel - 50 is. Vijftig. VIJFTIG… Net als Brad Pitt en Johnny Depp, overigens. Nu is zijn streven dit: nog één keer de absolute topvorm bereiken, fysiek, mentaal, als atleet, artiest, als mens zelfs. Maar ook uitvinden wat topvorm eigenlijk is, en hoeveel dat met gelukkig zijn te maken heeft. Zijn zoektocht - langs masseurs met handen groter dan zijn hoofd, langs knijpers, krakers en knoeiers, van helemaal mindfull naar full body experience - levert een fascinerende voorstelling op over de man en zijn grenzen. En de TOPVORM die nog in hem blijkt te huizen. Wellicht…Verhalen, improvisatie, hilariteit tot voorbij het balkon, poëzie, het geluid van een zwaan en een rusthartslag van 38. Cabaret! Theater! Heel, heel diep gaan!!

DO | 30 JAN

Page 58: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

FILM | FEB

56 | 2014

Anna Karenina Verfilming van Lev Tolstojs gelijknamige, klassieke roman met Keira Knightley in de titelrol.De prachtige en levenslustige Anna voelt zich gevangen in haar liefdeloze huwelijk met de hooggeplaatste ambtenaar Alexei Karenina. Wanneer ze graaf Vronsky leert kennen, ontstaat er een gepassioneerde affaire met tragische gevolgen.

12

DI | 04 FEB historisch drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

130 min.

Page 59: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 57

HermitageAlleen De Liefde Kan U Redden

MUZIEK

20.15 uurtoegang € 16,50

In 2011 won Hermitage de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Een jaar later speelden ze op het Kleinkunst Gala met het Metropole Orkest. In 2013 wordt er hard gewerkt aan een nieuwe CD en wederom mogen zij zich daarbij verheugen op de medewerking van het prestigieuze orkest. Het kleinkunstrepertoire van Hermitage heeft raakvlakken met pop, indie, chanson en singer-songwriter muziek. Hun teksten zijn pure poëzie die een geniaal huwelijk ondergaan met piano, gitaar, percussie en cello. Voor hun nieuwe programma worden zij gecoacht door Gerard van Maasakkers. In een wereld vol verleiding flirt Hermitage schaamteloos met de grenzen van het betamelijke. Maar na de zonde komt de val en lijkt redding ver weg. Op het podium vertelt de groep uit Gent met humor, anekdotes, liedjes en poëzie over de snelle weg naar beneden en de trage klim omhoog.

Met: Divan (zang / piano / gitaar), Carlo Vandenhende (cello / gitaar / zang) en Filip Verheecken (percussie / vibrafoon / zang).

WO | 05 FEB

Page 60: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

58 | 2014

Iris Kroes Thus

MUZIEK

20.15 uurtoegang € 22,50

Deze jonge zangeres uit Friesland won in 2012 The Voice of Holland met haar unieke combinatie van zang en harp. Zij gaat tijdens haar theatershow met klassieke snaarinstrumenten verassende popmuziek spelen.Van Adèle tot Armin van Buuren en van Seal tot Swedish House Maffia. Daarnaast ook eigen songs van haar goed verkochte debuutalbum FIRST. Naast harp en een strijkkwartet komt Iris met een band o.l.v. Reinout Douma.

DO | 06 FEB

Page 61: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 59

The Dutch EaglesTake it

MUZIEK

20.15 uurtoegang € 22,50

Easy òf To the Limit, dat was de vraag waar The Dutch Eagles voor stonden bij het maken van hun derde theater programma.

Klein en akoestisch of groots en meeslepend, alle hits van de Eagles of juist de onbekende pareltjes? Ook al is geen avond compleet zonder Hotel California; er valt nog zoveel meer te (her)ontdekken uit deze periode van de popmuziek!

De mannen bewezen al met groot succes als geen ander de Eagles klassiekers te kunnen laten weerklinken, maar ook op weergaloze wijze de hits van tijdgenoten als Steely Dan en Crosby, Stills, Nash & Young te kunnen reproduceren.

ZA | 08 FEB

Love is all you need Romantische komedie van Oscarwinnaar Suzanne Bier over een Deense familie met aan het hoofd Pierce Brosnan.In het zonnige en pittoreske Italiaanse plaatsje Sorrento zal het feestelijke huwelijk plaatsvinden van een jong Deens stel. Niets lijkt een fantastische trouwdag in de weg te staan, totdat hun families arriveren.

12

DI | 11 FEB komedie/romantiek | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

100 min.

Page 62: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

60 | 2014

Joep OnderdelindenDUS…

CABARET

20.15 uurtoegang € 19,50

Nieuwe show van ras-entertainer en hét medicijn tegen de crisis! (met een speciaal gastoptreden van Postbode Siemen)

Een gloednieuw programma van Joep Onderdelinden. En hij heeft er zin in! DUS… Natuurlijk staat deze voorstelling weer bol van de herkenbare, hilarische en ontroerende anekdotes; natuurlijk beweegt Joep zich weer zoals alleen hij dat kan; natuurlijk bestrijkt zijn mimiek weer alle registers en natuurlijk gaat hij (op veler verzoek) meer zingen! En, als kers op de taart: iedere avond een speciaal gastoptreden van Postbode Siemen, de meest populaire brieven- en pakjesbezorger van Nederland, DUS…

Samen trekken zij ten strijde tegen het huidige ‘gedoemdenk’. Omhoog die stok! ‘Wees eens een zonnetje’, als nationaal volkslied! Het asbak-kleien terug als verplicht eindexamenvak! En ruim baan voor dagen-met-een-vlaggetje! Want het is ook een keertje klaar. Daarom!

WO | 12 FEB

Page 63: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 61

Jeroen ZijlstraGeen krimp

MUZIEK

20.15 uurtoegang € 19,50

In Geen krimp wordt het kwartet Zijlstra uitgebreid met saxofonist Jan Menu waardoor de ‘echte’ sound van Zijlstra weer in volle glorie terug is! Zijlstra blijft onverdroten en met engelengeduld klare taal uitslaan, recht in de wind vissend naar noten en woorden die er toe doen. Wie zelf ooit heeft besloten zijn muze achterna te reizen, de paradox aan te gaan tussen ‘de schutterende veiligheid’ en de ‘schitterende twijfel’ wordt bij Zijlstra op zijn wenken bediend…

Tekst & muziek: Jeroen Zijlstra. Zang, trompet: Jeroen Zijlstra. Piano, toetsen, accordeon: Pieter Jan Cramer. Contrabas en basgitaar: Edwin Wieringa. Drums: Nout IngenHousz. Saxofoon: Jan Menu.

DO | 13 FEB

Page 64: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

62 | 2014

CarnageTONEEL

20.15 uurtoegang € 24,00

Ongemanierd, onbeleefd en ongewoon geestigDe cast van Carnage bestaat uit de absolute top van Nederland: Huub Stapel, Johanna ter Steege, Anneke Blok en Paul R. Kooij. Deze komedie van de hand van de internationaal gevierde schrijfster Yasmina Reza werd recent verfilmd door Roman Polanski, met Jodie Foster en Kate Winslet in de hoofdrollen. Messcherpe dialogen, vuistharde humor en een cast van topacteurs maken Carnage tot een komedie waarin alle menselijkheid luchtig wordt gerelativeerd. Beschaving en goede manieren blijken opeens flinterdun wanneer twee echtparen elkaar opzoeken nadat hun elfjarige zoontjes met elkaar op de vuist zijn gegaan. Als fatsoenlijke ouders willen ze het conflict in alle redelijkheid beteugelen. Maar dat blijkt nog behoorlijk lastig als de vlam in de pan slaat en het tot dan toe futiele vechtpartijtje tussen kinderen in al zijn venijn overslaat op hun ouders.

ZA | 15 FEB

Small Town Murder songsPsychologische hriller over een dorpspolitiechef die tijdens een onderzoek van een moordzaak zijn geestelijke gezondheid dreigt te verliezen. Een kleine mennonietengemeenschap wordt opgeschrikt door de vondst van een lijk. Lokale politiechef Walter, die zelden meer doet dan snelheidsboetes uitschrijven, leidt de moordzaak. Alles wijst erop dat zijn ex Rita en haar criminele vriend bij de misdaad betrokken zijn, maar dan loopt het spoor dood. Tegengewerkt door collega’s, dorpsgenoten en zijn diepreligieuze familie groeit Walters frustratie. Het vinden van de dader raakt steeds verder op de achtergrond als Walter wordt geconfronteerd met zijn eigen gewelddadige verleden en de religie waarin hij verlossing vond.

12

DI | 18 FEB misdaad thriller | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

75 min.

Page 65: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 63

LebbisHet Grijze Gebied (reprise)

CABARET

20.15 uurtoegang € 19,50

Man van scherpzinnige ideeën, inspiratie en ongebreidelde energie. Wie Lebbis de afgelopen jaren gezien heeft, weet met hoeveel liefde en hoeveel vertrouwen hij de wereld oppakt, bekijkt, omdraait, binnenste buiten keert, afbreekt en weer opbouwt. Op zoek naar de verwondering, de diamanten die toch steeds weer langskomen. En handvatten om te snappen waarom het fout is gegaan. Het zou makkelijk zijn als er duidelijkheid zou zijn in de wereld. Het zou eenvoudig zijn als de waarheid bestond.

Lebbis gaat op zoek naar het belang dat mensen bij hun duidelijkheid en hun waarheid hebben. En trapt er vervolgens deuken in. Als je een grap maakt en er wordt gelachen, lachen we dan omdat het klopt, of juist omdat het niet klopt? Wie het antwoord weet mag het zeggen. Lebbis gaat door waar anderen stoppen. Waarom? Omdat hij nog niet is uitgezocht. En de mensen die zijn laatste paar programma’s hebben gezien, weten dat hij niets liever doet dan dat met u te delen. En zij zullen u vertellen dat dat ook nog eens heel grappig is. Soms. En ontroerend. Soms. En zij kunnen het weten. Een bijzondere avond wordt het. In Het Grijze Gebied.

DO | 20 FEB

Page 66: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

64 | 2014

Nationaal Jeugd Musical TheaterDe Tovenaar van Oz

FAMILIEVOORSTELLING

19.00 uurtoegang € 19,00

Het verhaal van schrijver Lyman Frank Baum ( 1856-1919) gaat over het meisje Dorothy uit Kansas dat bij haar Oom Henry en Tante Em in Kansas woont en onbegrepen droomt van een sprookjesland “somewhere over de rainbow”. Op een dag steekt er een storm op die haar meesleurt en haar in het kleurrijke Land van Oz doet belanden. Toch verlangt Dorothy terug naar Kansas, maar de enige die haar kan helpen is de machtige en magische tovenaar van Oz . Op weg naar Emerald City ontmoet zij de vogelverschrikker zonder verstand, de roestige blikken man zonder hart en de laffe leeuw zonder moed. Lukt het haar om met de hulp van haar nieuwe vrienden alle hindernissen te overwinnen en terug te keren naar Kansas? Volg ons over de goudgele weg...

ZA | 22 FEB

ArgoDramatische thriller van en met Ben Affleck over een groepje CIA-agenten dat Amerikaanse diplomaten in Iran proberen te redden van een gijzeling. Op 4 november 1979, op het hoogtepunt van de Iraanse revolutie, bestormen militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran, en gijzelen 52 Amerikanen. Tijdens de chaos slagen zes Amerikanen erin te ontsnappen. Ze duiken onder in het huis van de Canadese ambassadeur. In de wetenschap dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat de zes worden ontdekt en gedood, wordt CIA-agent Tony Mendez ingeschakeld. Mendez is exfiltratie-expert en komt met een plan om de zes te bevrijden.

12

DI | 25 FEB drama thriller | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

120 min.

Page 67: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 65

Margriet SjoerdsmaA Tribute to Eva Cassidy ft. Dan Cassidy

MUZIEK

15.00 uurtoegang € 17,50

Vrijwel iedereen die Eva Cassidy voor het eerst hoort zingen, vraagt zich twee dingen af: wie is dit en waarom ken ik haar nog niet? Eva Cassidy (1963 – 1996) die met haar postuum verschenen album Songbird miljoenen harten raakte, heeft haar eigen roem niet meegemaakt. Eva Cassidy was een begenadigd vertolkster van de mooiste folk-, jazz- en countryliedjes. Haar versies van Stings Fields of Gold en Over the Rainbow hebben eeuwigheidswaarde en ze kan beroemdheden als Eric Clapton, Katie Melua en Paul McCartney tot haar fans rekenen. Inmiddels heeft ze meer dan 10 miljoen platen verkocht. Eva’s handelsmerk was haar sensitiviteit. Ze had een overweldigende zeggingskracht en een kwetsbaarheid die menig publiek muisstil kreeg. In ‘Margriet Sjoerdsma: A Tribute to Eva Cassidy ft. Dan Cassidy’ staat het levensverhaal van Eva Cassidy centraal, aan de hand van de prachtige tijdloze liedjes die Eva graag uitvoerde. Een intiem concert waarin Sjoerdsma zingt, spiegelt, bewondert en vragen stelt. Het is extra bijzonder dat Eva’s broer, Dan Cassidy (IJsland) op viool te gast zal zijn in dit programma. Dan is te horen op Eva’s albums.

Bezetting: Margriet Sjoerdsma: zang, Dan Cassidy: viool, Arie Storm: gitaar, Cord Heineking: contrabas.

ZO | 02 MRT

12

De titel wordt t.z.t. via de website bekend gemaakt.

DI | 4 MRT documentaire | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

Page 68: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

66 | 2014

Katinka PoldermanPolderman baart zorgen

CABARET

20.15 uurtoegang € 15,00

Grof en teder tegelijk Ze is onverstoorbaar, gortdroog, subtiel en lomp, hilarisch en ontroerend. De rustigste cabaretière van Nederland bouwt in haar vierde programma een vrolijk en licht absurdistisch universum waarin niets zomaar normaal is. Haar rake observaties, zelfspot, grote taalgevoel, nuchter engagement en oorspronkelijke liedjes, maken Polderman tot een van de meest intrigerende cabaretiers van dit moment. In de wereld van antiheldin Polderman is ruimte voor poep, pies en seksgrapjes, maar ook voor een verfijnd, ontroerend lied. Voor houtsnijdende observaties en flauwekul. Voor Nick en Simon en voor bermmonumenten. Voor grof en teder.

DO | 06 MRT

Page 69: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 67

Pater MoeskroenKaravaan

MUZIEK

20.15 uurtoegang € 21,00

Een humoristisch muziekspektakel zoals we van de heren gewend zijn! Pater Moeskroen bestaat uit: Marcel Sophie, Martien van Oostrom, Thomas Gerritsen, Bart Swerts, Vincent van Lent en Rolf Rombouts

Karavaan is het verhaal over een rondtrekkend circus dat in een grijs verleden geroemd werd om haar sprankelende voorstellingen en spraakmakende artiesten. Maar de tijden zijn veranderd: het publiek bleef weg, de tentdoeken vertonen scheuren en het geld raakte langzaam op! De markante directeur doet nog een laatste poging om aan de ondergang te ontkomen en roept de hulp in van zes straatmuzikanten die met hun vrolijke en aanstekelijke Keltische muziek een glimlach op ieders gezicht toveren! Zouden zij in staat zijn het tij te doen keren?

De Paters trakeren op een voorstelling vol romantiek, humor en Keltische muziek, waarin zij het verhaal vertellen door middel van hun enorme arsenaal aan instrumenten. Als het doek word gesloten zullen de heren in de foyer nog een toegift verzorgen met hun grootste hits.

VR | 07 MRT

Page 70: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

68 | 2014

WolfshuilenToneelgroep Maastricht

TONEEL

15.00 uurtoegang € 16,00

Wolfshuilen is een gloednieuwe, zwarte komedie waarin een aangrijpende, maar ook absurdistische familiegeschiedenis wordt verteld. Schrijfster en regisseuse Judith de Rijke ensceneert bij Toneelgroep Maastricht haar eigen toneeltekst vol herkenbare karakters, rappe dialogen en een spannend plot.Op de dag dat hun jongste broer wordt begraven, komen Tine, Ralph en Theo sinds lange tijd weer bijeen in het ouderlijk huis dat al jaren leeg staat. Opgejaagd door naargeestige herinneringen en het schelle geblaf van de honden buiten, wordt hun pijnlijke familiegeschiedenis opengereten. De zus en haar twee broers doen verwoede pogingen zich los te maken van het verleden en van elkaar. Maar wanneer een bloedende vreemdeling het huis betreedt, sluiten zich de gelederen...

ZO | 09 MRT

City of GodGewelddadig en flitsend gefilmd epos over het harde leven in een grote sloppenwijk van Rio de Janeiro, waaruit moeilijk te ontsnappen valt“De Stad van God” is de naam van een favela (sloppenwijk) die in de jaren zestig werd gebouwd om de armen van Rio de Janeiro te huisvesten en ze te verwijderen uit de rest van de stad. In de Cicade de Deus groeien de twee hoofdpersonen op; de gewelddadige sluwe Zé kiest de weg van de straatbendes en de drugshandel, terwijl de intelligente, ietwat timide Rocket wil ontsnappen aan dit leven door fotograaf te worden.

16

DI | 11 MRT actie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

129 min.

Page 71: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 69

Gare du NordLifesexylive in Holland 2013

MUZIEK

20.15 uurtoegang € 25,00

Waar Gare du Nord komt, gebeurt er iets. Theatershows van de band worden bezocht door een trendy, hip, jong en uitbundig publiek. Publiek dat uit de stoelen komt en wil dansen. Publiek dat na de show nog wil aanschuiven voor de meet & greet met de bandleden in de theaterfoyer. Waardoor de bar ook na de show nog een uurtje open kan. Kortom: een avondje Gare du Nord is beleving en ‘entertainment to the max’.

De nieuwe show Lifesexy laat, evenals het gelijknamige nieuwe album dat verschijnt op het Blue Note-label, de band horen en zien in al zijn veelzijdigheid. Songs als Pablo’s Blues met blueslegende Robert Johnson en You’re My Medicine met soullegende Marvin Gaye zijn na jaren terug in het repertoire. De songs die geschreven werden voor cineast Quentin Tarantino zorgen voor momenten met een filmische sfeer. Maar Lifesexy, met exotische songs waarvoor Ibiza en Toscane inspiratie leverden, is vooral een eerbetoon aan al het mooie dat het leven te bieden heeft. Het leven is wat je er zelf van maakt en in de wereld van Gare du Nord geldt: life is sexy...

VR | 14 MRT

Page 72: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

70 | 2014

ZA | 15 MRT

Micha WertheimVoor Je Het Weet

CABARET

20.15 uurtoegang € 16,50

Scherp, genadeloos, verwarrend, soms ontroerend, de doordenker onder de cabaretiers.

Micha Wertheim grossiert in slimme grappen en aarzelt niet zijn publiek met dubbele bodems in verwarring te brengen. Wie een moraal wil, mag daar zelf naar op zoek gaan, want als Wertheim ergens een hekel aan heeft dan zijn het voorgekookte meningen.

Micha Wertheim Voor Je Het Weet is al weer de zesde voorstelling van deze tegendraadse theatermaker. Waar die voorstelling over gaat is bij deze voorstelling minder belangrijk dan ooit. Het antwoord is altijd minder spannend dan de vraag. Als je nog niet weet waar je uit zal komen, is alles mogelijk. Dus waarom verklappen waar de voorstelling over gaat? Voor je het weet heb je de kaartjes in huis, voor je het weet zit je in de zaal, voor je het weet is het begonnen en voor je het weet is het weer voorbij.

Geniet van de onzekerheid, want laten we wel wezen, als je het eenmaal weet, slaat de verveling toe. Daarom: Micha Wertheim Voor Je Het Weet.

Page 73: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

PeuterfestivalIn het Oerwoud

FAMILIEVOORSTELLING

Aanvangstijd wordt t.z.t. bekend gemaakttoegang € 8,50

Wat is er heerlijker dan een theater binnen te stappen, dat speciaal voor jou is veranderd in een tropisch oerwoud? Overal exotische bomen, planten en bloemen. Danst daar een vlinder? Kijk, een aap op zoek naar een banaan. Er valt zoveel te ontdekken. En er is zelfs een in het oerwoud verdwaalde puzzelgiraffe. En wat dacht je van lekker languit in een te gek apennest? Alles kan en alles mag!

Het Peuterfestival is een bruisend evenement in het theater speciaal voor kinderen vanaf 2 jaar. Muziek, zang, dans, toneel; alles komt voorbij. Samen met ouders, opa en oma, tante, oom of oppas kunnen de peuters er naar verschillende fantasievolle voorstellingen. Het Peuterfestival komt dit keer mede tot stand door een bijzondere samenwerking met WNF-Bamboeclub, de club voor kleine natuurontdekkers van het Wereld Natuur Fonds.De kinderen leren veel over de dieren in en rondom het oerwoud. Voor en na de voorstellingen kunnen de kleintjes zich helemaal uitleven in het tropische speelparadijs.

2014 | 71

ZA | 20 OKTZO | 16 MRT

Mar AdentroRamon ligt al dertig jaar verlamd in bed terwijl hij verzorgd wordt door zijn familie. Zijn slaapkamerraam is ook zijn enige raam naar de wereld. Hij kijkt naar buiten en fantaseert over de zee waar hij vroeger zoveel ging zeilen. Dezelfde zee waar hij tijdens zijn jeugd een vreselijk ongeluk kreeg. Sindsdien is zijn enige doel zijn leven op een waardige manier te beëindigen. Zijn wereld wordt danig ondersteboven gezet door de komst van twee vrouwen. Julia, de advocate die hem helpt in de juridische strijd om zijn leven naar eigen inzicht te beëindigen en Rosa, een vrouw uit het dorp die hem ervan probeert te overtuigen dat het leven de moeite waard blijft.

12

DI | 18 MRT drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

125 min.

Page 74: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

72 | 2014

AbafaziMothers of Africa

SHOW/AMUSEMENT

20.15 uurtoegang € 25,00

Abafazi is een groep sterke Zuid-Afrikaanse vrouwen, die de verhalen over hun leven vertellen door de kracht van muziek. De Afrikaanse drum en de melodieuze marimba zijn instrumenten die traditioneel hoofdzakelijk door mannen bespeeld worden, maar de kleurrijke en getalenteerde vrouwen van Abafazi hebben dat stereotype beeld op zijn kop weten te zetten. Ze brengen een energieke, dynamische voorstelling met bekende Afrikaanse hits, eigen composities, een dynamische choreografie en schitterende kleurrijke kostuums. Opzwepende drums, de melodische marimba, prachtige stemmen en een verscheidenheid aan dansstijlen zoals Pantsula, Township Dance en een mix van contemporaine Afrikaanse stijlen. Natuurlijk wordt er ook a capella gezongen en weten de ‘abafazi’, wat letterlijk vrouwen betekent, hun publiek daarmee in het hart te raken.

WO | 19 MRT

Page 75: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 73

Page 76: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

Eise Eisingastraat 3 - 8801 KE FranekerT (0517) 39 30 70

www.planetarium-friesland.nl

Voorstraat 35 - 8801 LA FranekerT (0517) 39 21 92

www.museummartena.nl

Bezoek het Planetarium en Museum Martena met de combikaart!

Prijs combikaart: volwassenen € 7,50 kinderen € 4,50

Genieten van pure productenRestaurant in onze serre’s aan het water

Iedere dag geopendTerras aan elfstedenwater met aanlegsteiger

BootverhuurOplaadpunt voor boot en fi ets

Rustig gelegen aan de rand van het centrum10 hotelkamers gratis wifi

Hotel-restaurant “De Stadsherberg” Oud Kaatsveld 8, 8801 AB Franeker

Tel: 0517-392 686 www.stadsherbergfraneker.nl

Hotel-restaurant De Stadsherberg

StadsHerberg koornbeurs.indd 1 20-03-13 20:52

Page 77: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 75

Ernst Daniël Smid met dochter CoosjeVoor Elkaar

MUZIEK

20.15 uurtoegang € 23,00

Vader vindt het tijd om zich eens wat meer te verdiepen in zijn dochter... tja, dan vraag je erom.. ze zijn het over veel dingen niet eens met elkaar en hun smaken verschillen enorm, maar over een ding zijn ze het eens.. ze houden van elkaar en door dik en dun willen ze er zijn Voor Elkaar. Ernst Daniël Smid en zijn dochter Coosje zijn op zoek naar elkaar - warm, verbazingwekkend en zeer zeer verrassend.

DO | 20 MRT

Page 78: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

76 | 2014

Liefde Halfom Half

TONEEL

15.00 uurtoegang € 24,00

ZO | 23 MRT

De toneel klassieker van Alan AyckbournIn Liefde Half om Half draait het allemaal om overspel. We leren drie totaal verschillende stellen kennen waarvan twee stellen hetzelfde stel gebruiken als alibi voor het vreemdgaan. Een relatiekomedie waarbij u twee dineetjes op twee verschillende avonden tegelijkertijd ziet plaats vinden. In Liefde Half om Half ziet u Henriëtte Tol, Rick Engelkes, Lone van Roosendaal, Kees Boot, Camilla Siegertsz en Jelle de Jong. Dit klassieke stuk van Alan Ayckbourn laat u gegarandeerd lachen over de liefde en de hysterische capriolen rondom het vreemdgaan. Job Gosschalk over Alan Ayckbourn: “Zijn stukken zijn geestig, intelligent, vermakelijk, confronterend soms, altijd herkenbaar. Ayckbourn is de perfecte mix van een fijne toneelavond met veel humor, terwijl het toch ergens over gaat. En met deze sterke cast denk ik dat het materiaal helemaal tot zijn recht gaat komen.”

Cast: Henriëtte Tol, Rick Engelkes, Lone van Roosendaal, Kees Boot, Camilla Siegertsz en Jelle de Jong. Regie: Job Gosschalk

The Broken circle BreakdownBelgisch drama over het gelukkige stel Elise en Didier, dat getroffen wordt door het lot wanneer hun dochter ernstig ziek wordt. Als Elise en Didier elkaar ontmoeten is het liefde op het eerste gezicht. Ze zijn echter totaal verschillend. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij speelt banjo in een band. Hij praat, zij luistert. Hij is overtuigd atheïst en tegelijkertijd een naïeve romanticus. Zij is de nuchterheid zelve. Wanneer dochter Maybelle geboren wordt, is hun geluk compleet. Maar het lot slaat toe als Maybelle ernstig ziek wordt. Kan een relatie dit gevecht doorstaan als twee personen zo van elkaar verschillen of laat de liefde je op het belangrijkste moment dan toch in de steek?

12

DI | 25 MRT drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

110 min.

Page 79: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 77

Jeroen van MerwijkEr zijn nog kaarten!

CABARET

20.15 uurtoegang € 18,50

Met Jeroen van Merwijk weet je het nooit. Dit orakel ziet dingen die voor anderen onzichtbaar zijn. Al 15 jaar geleden wees hij misschien wel als eerste op de feminisering van de samenleving. Hij voorzag als een van de weinigen de rampspoed die de marktwerking teweeg zou brengen. Hij nam het in zijn conferences en liederen al jaren geleden op voor de dieren, voor de gehandicapten en voor één Europa. Ook waar zijn dertiende solo programma over zal gaan is voor ons gewone stervelingen onzeker. Leidt hij ons een weg uit de crisis? Kan. Brengt hij ons met verhalen, tekeningen en liederen troost in deze bange tijden? Heel goed mogelijk. Komt hij met oplossingen voor problemen die door anderen nog niet eens benoemd zijn? Niets is uit te sluiten.

Er staat, zo leert de geschiedenis, in het cabaretuniversum van Jeroen van Merwijk vóór aanvang van de voorstelling maar één ding vast: Er zijn nog kaarten!

DO | 27 MRT

Page 80: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

78 | 2014

Niet Schieten!Vrouwen willen maar 1 ding

CABARET

20.15 uurtoegang € 18,50

Wij: Wat willen jullie dan?Vrouw: Weten jullie dat nou nog niet?Wij: Waarom zeggen jullie het niet gewoon?Vrouw: Waarom moeten we altijd alles zeggen?Wij: Waarom moeten wij altijd alles raden?Vrouw: Wie zegt dat jullie moeten raden?Wij: Waarom doen jullie nou zo moeilijk?Vrouw: Waarom denken jullie altijd zo makkelijk?Wij: Weten jullie zelf wel wat jullie willen?!?!Vrouw: Uhhh...ja…natuurlijk.

Te lang al laten vrouwen de mannen spartelen. De mannen van Niet Schieten! voelen zich nu genoodzaakt om daar iets aan te doen en diep in de vrouw te duiken. Heel diep. En uit die schijnbaar oneindige diepte wordt één ding opgetakeld… Een openbaring voor mannen, maar zeker ook voor vrouwen. Is dit echt het grote vrouwengeheim? Oordeelt u zelf. Van de makers van ‘Mannen zijn Zeikwijven’.

ZA | 29 MRT

Salmon Fishing in the Yemen Britse komedie over hoop, geloof, liefde... en vissen, waarin Ewan McGregor zalm probeert te introduceren in de hooglanden van Jemen. Overheidswetenschapper Alfred Jones krijgt van een sympathieke Sjeik de ogenschijnlijk onmogelijke taak om zalm te introduceren in de hooglanden van Jemen. Met een kritische blik en lichte tegenzin begint hij aan het project, aangemoedigd door de Sjeiks mooie assistente Harriet, en de genadeloze woordvoerster van de Minister President, die in het plan wel een goed positief verhaal ziet om de laatste blunder van de regering te maskeren. Als het project tegen ieders verwachting in steeds concreter vorm begint te krijgen, lijkt dit niet alleen het leven van Alfred, maar ook de Britse politieke relatie met het Midden Oosten te kunnen veranderen.

12

DI | 01 APR drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

112 min.

Page 81: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 79

Lenette van DongenRoedel

CABARET

20.15 uurtoegang € 21,00

Lenette van Dongen: “Ik lig opgerold in de hondenmand. Mijn hond zit op de bank en krabt zich achter de oren. Zodra zij blaft, zal ik blij opspringen en doen wat mijn roedelleider zegt. Iets is hier niet goed gegaan.”

Gewapend met de complete DVD-box van dogwhisperer Cesar Milan en alle Martin Gaus boeken, begint Lenette aan de opvoeding van een jonge pup. Wat deze wereld nodig heeft is een kalme, zelfverzekerde leider. Nog een kwestie van tijd of aan haar zijde loopt een goedgetrainde mensenredder. Tot op een dag de hondentrainer ziek wordt en alles anders loopt.... Een hilarisch verslag over het pad naar leiderschap in bange dagen. Hilarisch, omdat kijken naar struikelen nou eenmaal veel leuker is dan een winnaar glansrijk over de streep te zien rennen.

VR | 04 APR

Page 82: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

80 | 2014

CranIerse folk uit het hart

MUZIEK

20.15 uurtoegang € 21,50

Zet drie geboren Ieren met passie voor hun traditie, een goede stem en wat instrumenten bij elkaar en je hebt hét recept voor Ierse folk op zijn best. Muziek uit het hart die beelden oproept van donkerbruine pubs met vrolijk volk, waar de Guinness rijkelijk vloeit en waar de voeten onder de opzwepende ritmes wel van de vloer móeten. Dát Ierse oergevoel wil de driemansband CRAN overbrengen zodra het podium van hen is. Een ervaring die de liefhebbers van eerlijke Ierse folk niet mogen missen.

De bandleden zijn stuk voor stuk muzikale virtuozen met een respectabele staat van dienst. Desi Wilkinson is meester op de fluit en zanger Seán Corcoran, geschoold in zowel de Engelse als Gaelic zangtraditie, weet ook prima raad met bouzouki en gitaar. Ronan Browne is expert op de uillean pipes, het moeilijkst te bespelen Ierse muziekinstrument. Een combinatie van talenten die garant staat voor een programma vol heerlijke folksongs, geworteld in de tradities van Ierland, Schotland en Bretagne.

Het repertoire van CRAN is breed in stijl. Razendsnelle dansritmes wisselen af met slow airs op fluit en pipes en meeslepende ballades. Aan inspiratie geen gebrek: Ierland en Schotland bruisen van verhalen over dappere vissersmannen op ruige zeeën, de trek naar het nieuwe land en al dan niet mislukte liefdesgeschiedenissen. Liederen vol levensvreugde, pure tragedies en alles ertussenin, overgoten met aanstekelijke humor zoals alleen de Ieren het kunnen.

ZA | 05 APR

Page 83: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 81

Page 84: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

FILM | APR

82 | 2014

NoDrama waarin reclameman René (Gael García Bernal) een mediacampagne leidt om het regime van de Chileense dictator Pinochet weg te stemmen. In 1988 wordt de Chileense dictator Pinochet door de Verenigde Naties verplicht tot het houden van een landelijk referendum. Met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ zal de bevolking beslissen over het voortbestaan van het regime. De oppositie krijgt van de militaire junta dagelijks vijftien minuten zendtijd op de nationale televisie om hun boodschap over te brengen. De jonge reclame-hotshot René Saavedra wordt door de oppositie gevraagd om de ‘NO’ campagne te leiden. De vastberaden Saavedra weet met zijn positieve en kleurrijke campagne de murw geslagen bevolking te mobiliseren in de strijd om de toekomst van hun land. Het regime is gewaarschuwd.

12

DI | 08 APR politiek drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

118 min.

Page 85: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 83

Na 50 jaar op de planken gaat Teake van der Meer het rustiger aan doen. Teake neemt daarom afscheid met een jubileumrevue, om deze bijzondere mijlpaal samen met zijnpubliek te kunnen vieren. Een nieuwe voorstelling, met nieuwe typetjes en hilarische sketches. Met die typisch Friese humor, over personen die u allemaal in uw omgeving tegen komt, maar die Teake u dan voorschotelt, op een manier zoals alleen hij dat kan. Zijn vaste kompanen Griet Wiersma en Minze Dijksma, die eigenlijk ook een jubileum te vieren hebben, want Griet werkt 15 - en Minze zelfs 30 jaar met Teake samen in de shows, zullen hem als vanouds assisteren in deze speciale voorstelling. Het zal in dit programma de laatste keer zijn waarin de “Friese meester van de lach” zal schitteren tezamen met zijn twee vaste medespelers, waarbij de hechte drieeenheid garant staat voor een grote lach-dichtheid. Deze authentieke humor, die ons de crisis even doet vergeten, wordt samengesmolten door sfeervolle muziek en onnavolgbare magie. Een extra feestelijke voorstelling, waar waarbij de lachspieren optimaal gemasseerd zullen worden.

Teake van der Meer

SHOW / AMUSEMENT

20.15 uurtoegang € 21,00

VR | 11 APR

Page 86: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

84 | 2014

ZO | 13 APR

Een voorstelling als een videoclip met nieuwe

muziek van Jacob ter Veldhuis en Mareike Lenz.

‘Stel, je hebt een oudere broer die sterft op zijn

tweede. En stel dat je ouders jou de plaats van die

broer laten innemen. Je krijgt zijn kamer, zijn kleren,

zijn naam. Dan ben je niet blij. Je wilt toch jezelf

zijn? Wat te doen? Ik besloot om geniaal te worden.

En wereldberoemd. Want ík ben Salvador Dalí, en

niemand anders!’

‘Hoe je dat aanpakt? Word ergens heel goed in en

trek daarmee zo opvallend mogelijk de aandacht.

Schaam je nergens voor. Ook al is de prijs hoog, de

mensen zullen denken dat je volslagen gek bent.

Maar jij weet, dat het enige verschil tussen jou en

een gek is, dat jij niet gek bent’.

Dali, of hoe word ik beroemd?

FAMILIEVOORSTELLING

15.00 uurtoegang € 12,00

This must be the place Komisch drama met Sean Penn als een excentrieke en kinderlijke oud-rockster die de oorlogsmisdadiger wil vinden naar wie zijn vader jaren op zoek was. De excentrieke en kinderlijke rockster Cheyenne maakt allang geen muziek meer, maar kleedt zich nog dagelijks alsof hij zó het podium op moet. Zijn leventje kabbelt rustig voort in Dublin. Totdat de dood van zijn vader, met wie hij amper contact had, hem naar New York leidt. Daar ontdekt hij diens aparte obsessie: hij zocht naar een ex-nazi om zich te wreken voor de vernederingen waarvan het hij slachtoffer was. Cheyenne besluit deze zoektocht voort te zetten en gaat op expeditie dwars door Amerika. Hij ontmoet bijzondere mensen, ontroert ze met zijn wijsheden en grappen en laat ze in verbazing achter.

12

DI | 15 APR drama komedie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

118 min.

Page 87: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 85

WO | 16 APR

Pluk van de Petteflet Naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt

FAMILIEVOORSTELLING

14.00 en 16.00 uurtoegang € 16,50

Pluk, Aagje, de Stampertjes – wie kent ze niet? Ruim veertig jaar geleden reed er een ventje met een rommelige bos haar in zijn kraanwagen de kinderliteratuur binnen om er nooit meer weg te gaan. Pluk is een van de beroemdste creaties van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. Nu zijn z’n avonturen ook in het theater te zien. In deze vrolijke muziekvoorstelling vindt Pluk een huisje in de torenkamer van de Petteflet en maakt hij vrienden onder mensen en dieren. Voor het eerst worden de hoofdrollen van Pluk en Aagje door kinderen gespeeld. Een bont poppen- en beestengezelschap bevolkt de Torteltuin die bedreigd wordt door graafmachines. In Pluk van de Petteflet, geschreven en geregisseerd door Jasper Verheugd (Kleine Zeemeermin, Droomvlucht), staan Pluk en zijn vrienden niet alleen klaar om de Torteltuin te redden, maar ook om een nieuwe generatie kinderen een onvergetelijke middag te bezorgen. De swingende liedjes zijn gecomponeerd door ex-Vliegende Panter Rutger de Bekker.

Page 88: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

86 | 2014

Peter HeerschopGelukzoekers

CABARET

20.15 uurtoegang € 20,50

Peter Heerschop met verhalen die je nooit meer vergeet.Cabaretier Peter Heerschop gaat in zijn allereerste soloprogramma op zoek naar wat hem écht raakt. Waar hij keihard om moet lachen, wat hem ontroert, waar hij zich enorm voor schaamt en wat hij altijd nog een keer zou willen doen.

Hij vertelt wat hij altijd al een keer heeft willen vertellen, of wat hem opeens te binnen schiet. Ervaringen bij radio en televisie, lesgeven aan moeilijk opvoedbare kinderen, liefde én leugens, de Olympische Spelen, en ontmoetingen met allerlei mensen die er toe doen. Er is muziek, er is dans, er zijn gesprekken en een soort van seks en rock ’n roll. Waarschijnlijk zonder zang, maar zelfs dat kan niet worden beloofd. Het wordt vooral een avond met verhalen. Hilarische verhalen, roerende verhalen. Verhalen die je liever niet meer vergeet.

Hans Sibbel (eindregie), Peter Heerschop (tekst en spel).

DO | 17 APR

12

Rabbit HoleDrama met Nicole Kidman en Aaron Eckhart als een echtpaar dat tevergeefs de recente dood van hun kind probeert te verwerken. Acht maanden geleden waren ze nog een gelukkig gezin, met alles wat ze maar te wensen hadden. Nu zitten ze gevangen in een warnet van herinneringen, verlangens, schuldgevoelens, verwijten, sarcasme en woedeuitbarstingen. Ieder verwerkt het verlies anders. Het verdriet uit zich in golfbewegingen. Schoorvoetend praat Becca er met haar moeder over en in het geheim zoekt ze contact met de jongen die betrokken was bij het ongeluk dat alles veranderde. Ondertussen valt Howie tegen haar uit en denkt hij troost te vinden bij iemand anders. Toch proberen ze samen, soms tegen beter weten in, weer inhoud te geven aan het leven.

DI | 22 APR drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

Page 89: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

The Best of Britainpart 2

SHOW/AMUSEMENT

20.15 uurtoegang € 24,00

Een fantastische muzikale beleving die je meegemaakt moet hebben! The Best of Britain is een theaterconcert van niveau met de allergrootste hits van Engelse bodem, stuk voor stuk wereldhits die allemaal hoog genoteerd staan in de Radio 2 Top 2000. De allerbeste bands en artiesten ter wereld komen zo’n beetje uit Groot-Brittannië en zijn vertegenwoordigd in deze show. Met The Beatles, Coldplay, Elton John, Pink Floyd, The Kinks, The Police, The Stones, Deep Purple, Genesis, Adele, Queen, Kate Bush, Led Zeppelin, The Moody Blues, Eric Clapton, David Bowie, Peter Gabriel, Robbie Williams e.v.a. Uniek! Bepaal zelf de playlist en tevens de top 5 per theater! Stem via: www.thebestofbritain.nl.

Met Syb van der Ploeg, Maarten Peters, Edward Reekers, Brenda van Aarsen en hun 5-koppige band.

NovecentoLang en indrukwekkend epos van Bernardo Bertolucci over het Italië van begin vorige eeuw. Alfredo (Robert De Niro), de erfgenaam van een landeigenaar, en Olmo (Gérard Depardieu) groeien samen op in het Italië van begin vorige eeuw. In deze roerige periode beleeft het fascisme zijn hoogtijdagen. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt vecht Olmo voor en Alfredo achter het front. Na de oorlog sluit Olmo zich aan bij de communisten, terwijl Alfredo na de dood van zijn vader landeigenaar wordt. De band tussen beide vrienden wordt beschadigd wanneer Olmo van moord beschuldigd wordt en Alfredo daar niet tegenin gaat.

16

MA | 28 APR drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

2014 | 87

VR | 25 APRDO | 24 APR: OPTIE

315 min.

Page 90: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

88 | 2013

ZA | 20 OKT

Dé filmklassieker van de 20ste eeuw komt naar het theater! 75 jaar na het verschijnen van de legendarische film (met in de hoofdrollen Vivien Leigh en Clark Gable), brengt MATZER Theaterproducties Gejaagd door de wind (Gone with the wind van Margaret Mitchell) naar het theater. Nu met Anna Drijver (o.a. Rain Man, Komt een vrouw bij de dokter), als de eigengereide Scarlett O’Hara en Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar (o.a. Rabat, Charlie) als de vrijgevochten buitenstaander Rhett Butler.

Gejaagd door de wind is het portret van de ultieme moderne vrouw, die meedogenloos nastreeft wat ze wil hebben, misgrijpt, en weer opnieuw begint. Een eigentijdse klassieker over de liefde, met meeslepende muziek (van Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker), sensuele blikken en opzwiepende jurken.

Gejaagd door de wind

TONEEL

20.15 uurtoegang € 24,50

DI | 29 APR

Page 91: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 89

FILM | MEI

The RoadIn een post-apocalyptische wereld probeert een man (Viggo Mortensen) samen met zijn zoon te overleven tijdens een reis naar de kust.Door natuurgeweld is Amerika binnen in een korte tijd platgebrand en verwoest. Er zijn weinig overlevenden en aan water en voedsel is gebrek. Slechts bewapend met pistool trekken vader (Viggo Mortensen) en zoon (Kodi Smit-McPhee) door het stoffige en sombere landschap op zoek naar een veilig onderkomen. Hun leven draait om overleven in een omgeving waarbij de grenzen zijn verdwenen tussen goed en kwaad.

12

DI | 06 MEI thriller | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

112 min.

Page 92: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

90 | 2014

Daniël LohuesNieuwe Voorstelling

MUZIEK

20.15 uurtoegang € 18,50

ZA | 10 MEI

Page 93: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 91

Beste mensen; de theaters vragen mij nu (half maart 2013) om informatie over mijn volgende programma waarmee ik in 2014 zal gaan touren. Op het moment dat dit gedrukt wordt weet ik nog niet wat de titel van mijn nieuwe programma zal zijn. Die titel komt, zoals elk jaar, pas als ik weet wat de titel moet gaan worden. Wat ik sowieso wél al weet, ik ga een nieuwe plaat maken. En een nieuwe voorstelling. Dat mag ik graag doen. En ik verheug me er al erg op.

Ik ga, zoals altijd met alles, verder waar ik gebleven ben. Songs over wat ik zie en voel. Verhalen over de dingen achter of voor de liedjes. Net als in het leven, je weet nooit precies wat er komt. Ideeën en plannen genoeg. Ik weet dat er gaandeweg nog meer ideeen komen. En precies zo als bij een fietstocht, ik beslis bij een kruispunt pas op het laatste moment welke kant ik op ga. Stukje door het bos. Of een stukje door het veld. Even door een dorp of langs het kanaal. Alles op gevoel. Dat levert de mooiste fietstochten op. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar. Hoop u dan te treffen! Vriendelijke groeten, Daniël Lohues.

12

De titel wordt t.z.t. via de website bekend gemaakt.

12

DI | 13 MEI documentaire | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

127 min.

Page 94: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

ZA | 17 MEI

92 | 2014

90´s Unlimited MUZIEKTHEATER

20.15 uurtoegang € 19,50

Het 90’s Unlimited DJ-team bestaat uit echte jaren ‘90 helden, bekend van radio- en TV. De 90’s zijn terug! De tijd van Spice Girls, Teletubbies, Gameboy’s en Joggingbroeken; en natuurlijk de foutste muziek. 90’s Unlimited neemt je mee terug naar de glorieuze jaren ‘90. Met videoclips, 90’s DJ’s, volop entertainment en de beste 90’s dance, rock, urban, pop en partytracks; dus ‘Everybody Dance Now!’ Deejays: Het 90’s Unlimited DJ-team bestaat uit echte jaren ‘90 helden, bekend van radio- en TV in de 90’s. Stuk voor stuk toppers die de dansvloer laten knallen! Gifts & Goodies90’s Unlimited deelt uit: fluitjes, toeters, pruiken, waaiers, lichtstaven; alles om de retro-feestvreugde te verhogen. Get greedy... get your goodies!

Page 95: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

FILM | MEI

2014 | 93

CarnageZwartgallige komedie van Roman Polanksi waarin de ouders van twee ruziënde pubers samenkomen om het een en ander op een volwassen manier te besprekenDe ouders van Bruno en Ferdinand, twee 11-jarige jongens, komen op een avond samen om een uit de hand gelopen ruzie tussen de twee vrienden op een volwassen manier op te lossen. Bruno zou Ferdinand met een stok twee tanden uit de mond hebben geslagen, omdat hij niet werd toegelaten tot de ‘gang’ van Ferdinand. Naarmate de avond vordert loopt het gesprek tussen de ouders uit de hand en ontstaat er grote chaos.

12

ZA | 20 OKT drama komedie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

The HelpMississippi in de jaren ‘60. De maatschappelijk betrokken Skeeter is net klaar met studeren. Ze wil schrijfster worden en neemt het controversiële besluit een groep zwarte vrouwen te interviewen die hun hele leven hebben gewijd aan het helpen van families uit het zuiden. Huishoudster Aibileen is als eerste bereid om met Skeeter te praten. Zowel Skeeters blanke vriendenkring als de zwarte gemeenschap voelen zich ontzet, maar de twee zetten hun samenwerking voort. Steeds meer zwarte vrouwen zijn bereid naar buiten te komen met hun verhaal. Terwijl Skeeter haar oude vriendinnen dreigt te verliezen, worden nieuwe vriendschappen gesloten. Rassenscheiding en discriminatie laten zich echter niet gemakkelijk verbannen uit de samenleving.

King of Devil’s IslandNoors drama met Stellan Skarsgård als de directeur van een brute jongensgevangenis begin vorige eeuw, waar een gewelddadige opstand uitbreekt. Wanneer de 17-jarige Erling in het heropvoedingsinstituut Bastøy arriveert, maakt hij meteen indruk door zijn halsstarrige houding. Al snel zien de andere jongens hem als leider. Bij de directeur (Stellan Skarsgård) haalt hij het bloed onder de nagels vandaan. Erlings enige doel is van het eiland te ontsnappen, maar de omstandigheden maken hem tot leider van een gewelddadige opstand.

AL

12

DI | 27 MEI drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

DI | 20 MEI drama komedie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

147 min.

112 min.

Page 96: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

94 | 2014

FILM | JUN

Sophie Scholl Duits Tweede Wereldoorlogdrama over een jonge studente die zich verzet en haar prinicpes trouw blijft. Het is 1943 en Hitler is hevig oorlog aan het voeren. Enkele studenten, waaronder Sophie Sholl en haar broer Hans, zetten een passief verzet genaamd Die Weiße Rose op. Op 18 februari delen Sophie en Hans prostestpamfletten uit op de universiteit van München als ze gearresteerd worden door de Gestapo. Er komt een uitputtend verhoor, maar Sophie geeft niet toe. Haar ondervrager, Gestapo officier Mohr, raakt steeds meer van haar onder de indruk en biedt haar een uitweg. Sophie weigert, want ze blijft haar idealen trouw. Hiermee bezegelt ze haar eigen lot..

Old BoyRemake van de thriller Oldboy (2003) waarin Josh Brolin zonder uitleg twintig jaar lang wordt vastgehouden en na zijn vrijlating op wraak zint. Op een dag wordt Oh Dae-su, een doodgewone man, ontvoerd voor zijn huis en in een geïmproviseerde gevangenis gestopt. Ondertussen verdenkt de politie hem van de moord op zijn vrouw. Vijftien jaar lang verblijft Dae-su in zijn cel, zonder te weten waarom. Hij raakt gewend aan dit nieuwe leven, maar dan wordt hij plotseling vrijgelaten. Met behulp van de jonge vrouw Mi-do vindt hij na lang zoeken zijn gevangenis terug en ook zijn ontvoerder. Deze stelt hem een spel voor: als Dae-su binnen vijf dagen weet te achterhalen waarom hij is ontvoerd, zal de kidnapper zelfmoord plegen. Ontdekt Dae-su dat niet, dan wordt Mi-do vermoord. Vijf dagen resten Dae-su om het mysterie van vijftien jaar gevangenschap te ontrafelen...

12

16

DI | 10 JUN drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

DI | 03 JUN thriller | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

117 min.

120 min.

Page 97: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

2014 | 95

FILM | JUN

CarnageZwartgallige komedie van Roman Polanksi waarin de ouders van twee ruziënde pubers samenkomen om het een en ander op een volwassen manier te besprekenDe ouders van Bruno en Ferdinand, twee 11-jarige jongens, komen op een avond samen om een uit de hand gelopen ruzie tussen de twee vrienden op een volwassen manier op te lossen. Bruno zou Ferdinand met een stok twee tanden uit de mond hebben geslagen, omdat hij niet werd toegelaten tot de ‘gang’ van Ferdinand. Naarmate de avond vordert loopt het gesprek tussen de ouders uit de hand en ontstaat er grote chaos.

12

ZA | 20 OKT drama komedie | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

Tot AltijdWaargebeurd drama over Mario Verstraete, de jonge politicus met MS die vocht voor de Belgische euthanasiewetgeving. Beste vrienden Thomas en Mario zijn in de jaren ‘80 geëngageerde twintigers. Tijdens een demonstratie ontmoeten ze de mooie Lynn en samen met haar en de jolige Speck vormen ze een vriendengroep. Jaren later is Thomas dokter, Speck filosoof, is Lynn uit het zicht verdwenen en voert Mario strijd in de politieke arena. Na een mislukt huwelijk wordt Mario gediagnosticeerd met MS. Met moed, humor en de hulp van Thomas probeert Mario te genieten van het leven dat hem nog rest. Wel laat hij Thomas beloven dat deze hem moet helpen met euthanasie als hij niet meer verder kan.

BarbaraOost-Duitsland, de zomer van 1980. De jonge arts Barbara wil het land verlaten en heeft een uitreisvisum aangevraagd. Dit verzoek wordt door de overheid echter niet gehonoreerd en ze wordt zelfs naar de provincie verbannen. Barbara moet Berlijn verlaten om in een klein plattelandsziekenhuis te gaan werken. Zij hoopt dat haar geliefde Jörg, die uit West-Duitsland afkomstig is, hun ontsnapping voorbereidt. Barbara bouwt geen band op met haar nieuwe omgeving. Alleen voor haar patiënten in de kinderchirurgie heeft ze nog affectie. Haar baas André waardeert haar werk, maar besteedt wel erg veel aandacht aan haar. Barbara raakt onzeker over zijn motieven, terwijl de geplande vlucht steeds dichterbij komt.

12

12

DI | 24 JUN drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

DI | 17 JUN drama | 20.15 uur | toegang € 8,50 inclusief consumptie

121 min.

105 min.

Page 98: Theater de Koornbeurs - Programmabrochure 2013 | 2014

96 |

Theater de Koornbeurs kan niet zonder de vrijwilligers:Jan AbmaGerard van VlietArno de WitDe heer de RooSylvia Veltman

Fotografen:Marieke Kijk in de Vegte, Jeroen Hofman, Ben van Duim,Raul Neijhorst, Reyer Boxem, Bas Losekoot, Piek,Alek Bruessing, Paul Roos, Omar Rosalina, Peter Boshuizen, Anne Lakeman, Roelof Bos, Annemieke van der Togt,Studio 100, Roy Busker, Henk Treur, Stephan Vanfleteren, Krijn van Noordwijk, Martin Oudshoorn, Merlijn Doomernik, Suzan van de Roemer, Hessel Stuut, Roy Soetekouw,Ester Gebuis, Jaap Reedijk, Monique Backelandt,Illustratie Fiep Westendorp, Cindy Heijnen, Michaela Saroka, Michel Rijk, Paul Posse, Johan Wiericx, Joris van Bennekom, Michel Porro.

Theater & FilmKoornbeurs

de