Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

Click here to load reader

 • date post

  25-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Bundelt de activiteiten op Erfgoeddag 2014 in de Bieregio.

Transcript of Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

 • INFOBLAD april 2014 OPLAGE 68 000

  14-63561-00-SV-BieBlad.indd 1 20/03/14 13:57

 • De zichtbare helft

  21 december 1968, iets voor een uur s middags plaatselijke tijd, wordt vanop het lanceerplatform op het John F. Kennedy Space Center de Apollo 8-missie gelanceerd, de wegbereider van de Apollo 11 met de beroemde maanlanding. Na de vierde baan om de maan, doet astronaut William Anders iets wat geen mens hem ooit heeft voorgedaan: hij neemt Earthrise, een foto van de opkomende aarde, een beeld dat het Amerikaanse magazine Life bestempelt als een van de meest invloedrijke beelden ooit gemaakt over onze leefomgeving.

  Voor het eerst kon de mens van buitenaf een foto van de aardbol maken en reproduceren. Het zien van een halve aardbol werkte zowel bevreemdend als inspirerend: de ene helft was zichtbaar, de andere stak nog in de schaduw van de maan. Maar voor het eerst kon iedereen naar de aarde kijken zonder grenzen en andere menselijke constructies. Het opende het perspectief op het geheel van onze planeet, en maakte ook duidelijk dat de wereld, die we zo vaak graag opgedeeld zien in kleine, eigen gehelen, in feite n is, zonder echte grenzen.

  Grenzen vervullen allerlei functies. Soms zijn ze nuttig, bieden ze veiligheid en duidelijkheid, kansen tot ontwikkeling, versterking en worden ze gekoesterd. Soms zijn ze het waard om verdedigd te worden. Grenzen bieden ook referentiepunten en stof tot nadenken. Oplossen of opheffen van grenzen gebeurt het best en is het meest duurzaam bij een win-winsituatie, als ook de kleinste of zwakste instemt of zich beschermd weet. Dit geldt voor de grenzen tussen onroerend, roerend, immaterieel en digitaal erfgoed, tussen Vlaams of Belgisch erfgoed, tussen erfgoed(zorg) in steden, regios, provincies, landen, continenten of tussen behoud en beheer, publiekswerking en onderzoek. Ook de vraag wanneer iets erfgoed wordt, tast grenzen af. Gebeurt dit na minstens twee drie generaties? Wat betekenen de vele activiteiten rond de herdenking van 50 jaar migratie vanuit Turkije en Marokko in dat verband? Wie bepaalt de grenzen tussen (voortaan) wel erfgoed en niet erfgoed en wat en voor wie zijn de gevolgen om daarvoor (voortaan) verantwoordelijkheid op te nemen?

  14-63561-00-SV-BieBlad.indd 2 20/03/14 13:57

 • BIE BREIDT UIT

  Net als de Earthrise-foto ziet u misschien maar de helft van het cultureel-erfgoedverhaal, mist u allerlei zaken die achter de schermen gebeuren rond registratie, klimaatbeheersing of behoud en beheer. Zaken die u doorgaans niet te zien krijgt, omdat ze meestal plaatsvinden in afgegrensde niet zomaar voor het publiek toegankelijke zones.

  Erfgoeddag is de ideale dag om erfgoedwerkers aan te spreken en te laten vertellen of tonen hoe belangrijk al dat werk achter de schermen is om voor het cultureel erfgoed te zorgen. Hoe belangrijk de blijvende en hopelijk sterkere steun is van u en de politici die voor u werken om dit op een zorgzame en duurzame manier te kunnen doen en ook maatschappelijk relevant te maken. De overdracht en grensovergangen tussen verleden, heden en toekomst regelen: hoe belangrijk is dat niet? Geniet grenzeloos op 27 april 2014 en we zien elkaar op 26 april 2015, graag terug op de Erf!-dag. Koester en versterk samen met ons het draagvlak voor cultureel erfgoed.

  In naam van de Stuurgroep Erfgoeddag,Leen Breyne, Tine Vandezande, Roel Daenen en Marc Jacobs

  bie breiDt uit

  Sinds 1 februari 2014 heeft projectvereniging BIE er een nieuwe collega bij. Annelies Anseeuw is verantwoordelijk voor cultuurcommunicatie en het afstemmen van het cultuuraanbod in de BIE-regio. Binnen het kader van het Lokaal Cultuurdecreet diende projectvereniging BIE hiervoor een cultuurnota in, die op 28 november 2013 goedgekeurd werd door Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvlieghe.

  De afgelopen maanden maakte Annelies kennis met de verschillende gemeentebesturen en hun werking rond Vrije Tijd en deed ze inspiratie op bij enkele andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Op basis van de noden en de wensen van de verschillende betrokken spelers, stelt ze nu een actieplan op voor de komende maanden.

  Contacteer Annelies: annelies@bienet.be of 0495/79 84 55.

  3

  14-63561-00-SV-BieBlad.indd 3 20/03/14 13:57

 • 2014: exact vijftig jaar geleden sloot Belgi akkoorden met Marokko en Turkije over de zogenaamde arbeidsmigratie. De economie in ons land draaide bij het begin van de Golden Sixties op volle toeren, en had nood aan vl sterke handen. Eerst kwamen individuele arbeiders, later volgden hun familieleden. De Spaanse, Poolse, Italiaanse en Griekse gemeenschappen deden het hen al voor. En ook anno 2014 kiezen vele migranten voor een betere toekomst in Vlaanderen.

  Naar aanleiding van dit jubileum lanceerde de verenigde cultuursector de campagne 50 jaar migratie met tentoonstellingen, lezingen, wandelingen, nieuwe boeken, ontmoetingen, theater- en andere voorstellingen, kook- en proefmomenten, workshops teveel om op te noemen! Alle activiteiten van het herdenkingsjaar worden online gegroepeerd op www.uitinvlaanderen.be/50jaarmigratie

  Een uitgelezen kans voor erfgoedcel TERF om deze campagne met het Erfgoeddagthema Grenzeloos te verbinden en niet erfgoedorganisaties zoals OCMWs, woonzorgcentra en andere sociale verenigingen uit te nodigen tot deelname aan Erfgoeddag. Wie deelnam kon rekenen op een gratis fotoshoot, babbelbox of kookworkshop tijdens hun activiteit.

  Benieuwd met welke favoriete voorwerpen auto- en allochtonen voor de lens staan? Of welke verhalen ze over hun identiteit, reden voor migratie, favoriete gerecht, ervaringen met Vlaanderen vertellen?

  Bekijk de resultaten per deelnemende BIE stad/gemeente

  in de kaderstukjes met het logo 50 jaar migratie.

  14-63561-00-SV-BieBlad.indd 4 20/03/14 13:57

 • lichtervelDenaren in Den vreemDe

  Wist je dat Lichterveldenaren al eeuwen lang grenzen oversteken?Een tentoonstelling toont je alle vormen van emigratie die Lichterveldenaren kenden, tijdelijk of permanent: de trek naar het oosten in de Middeleeuwen met de stichting van verschillende Lichterfeldes in het oosten van Duitsland, emigratie naar Noord-Nederland, Noord- en Zuid-Amerika, Frankrijk

  Maar de emigratiedocumenten uit het gemeentearchief, de krantenadvertenties, fotos, bidprentjes vertellen je ook het grenzeloos verhaal van de Napoleonsoldaten, De Oost-Indische Compagnie, krijgsgevangenen tijdens de oorlogen, ontwikkelingshelpers en missionarissen in de derde wereld, seizoenarbeid in Noord-Frankrijk.

  Wie: gemeentearchief, heemkundige kring Karel van de Poele en TERFWaar: Huis Vancoillie, Statiestraat 179, 8810 Lichtervelde Wanneer: 10-18 u.Info: 051 72 46 76 of http://heemkringlichtervelde.wikidot.com Deze tentoonstelling wordt herhaald in het gemeentehuis n.a.v. de Folklorefeesten in september.

  LICHTERVELDE

  zO 27 APR

  5

  14-63561-00-SV-BieBlad.indd 5 20/03/14 13:57

 • IZEGEMnOOit meer OOrlOg!

  Begin 20ste eeuw kwamen Izegemnaars meestal niet buiten de stadsgrenzen. WO I bracht hen willens nillens in contact met vreemdelingen: Duitsers namen het bestuur over met talrijke Duitse opschriften in het straatbeeld en ingekwartierde Duitse soldaten in huis. Maak kennis met het dagelijks leven tijdens WO I tijdens de begeleide wandeling.

  Wie: dienst musea en vriendenkring Izegemse gidsenWaar: stadhuis, Korenmarkt 9, 8870 Izegem start begeleide wandelingWanneer: begeleide stadswandeling om 10.30 en 15u. Duur: ongeveer 2u. Afstand: 3 kmInfo: dienst musea, 051 31 64 46, musea@izegem.be of www.izegem.be, www.musea.izegem.be Maximum 2 x 25 deelnemers.

  Erfgoeddag en De Week van de Amateurkunsten overschreden hun grenzen en bezorgen je een Ausweis voor een boeiend fiets- of autoparcours rond Kunst en Oorlog op Izegems grondgebied.Op 10 locaties kun je genieten van Groote, grenzeloze Kunst met lokale schilders, beeldhouwers, fotografen, kalligrafie, kunstjuwelen,Hier en daar word je verwend met een streekproduct. Een brochure met info en route is verkrijgbaar op de startlocaties.

  Wie: dienst cultuur ism stedelijke musea, vriendenkring Izegemse gidsen en de Week van de AmateurkunstenWaar: 5 startlocaties: Kasteelstraat 24, Zwingelaarstraat 35, Esdoornstraat 42, Oud Gemeentehuis Emelgem en Ardooisestraat 124Wanneer: 10 tot 18u.Info: dienst musea, 051 31 64 46, musea@izegem.be of www.izegem.be, www.musea.izegem.be, www.wak.beDe 10 locaties zijn ook te bezoeken op 26/04 en 03-04/05 telkens van 10 tot 18u.

  zO 27 APR

  14-63561-00-SV-BieBlad.indd 6 20/03/14 13:57

 • vrienD Over vijanD

  Bekijk eens op een originele manier het verloop van de oorlog, maar ook de invloed ervan op de gewone mens en dit vanuit het standpunt van de twee partijen.

  Twee uitzonderlijke privcollecties van Paul Vandamme (Brugge) met originele cartoons en Dirk Strobbe (Izegem) met originele affiches helpen je hierbij . Aan de jongeren bieden we op deze locatie van de wandelroute ook een snuffelronde aan. De 3 beste snuffelaars worden beloond met een boekenbon!

  Wie: dienst musea, dienst cultuur en gebroeders StrobbeWaar: Kasteelstraat 24, 8870 Izegem Wanneer: 10 tot 18u. Info: dienst musea, 051 31 64 46, musea@izegem.be of www.izegem.be, www.musea.izegem.be, www.wak.beOok op 26/04 en 03-04/05 telkens van 10 tot 18u ihkv het fiets- of autopar-cours rond Kunst en Oorlog

  grenzelOOs vakmanschap

  Laat je meevoeren door de passie van Pierre Vangroenweghe, een telg uit een schrijnwerkersfamilie die teruggaat tot in de 17e eeuw. Bewonder in zijn atelier het grenzeloos vakmanschap van zijn minutieuze restauraties van houten creaties en schrijnwerkersmateriaal uit binnen- en buitenland door