Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

24
INFOBLAD APRIL 2014 OPLAGE 68 000 14-63561-00-SV-BieBlad.indd 1 20/03/14 13:57

description

Bundelt de activiteiten op Erfgoeddag 2014 in de Bieregio.

Transcript of Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

Page 1: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

INFOBLAD april 2014 OPLAGE 68 000

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 1 20/03/14 13:57

Page 2: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

De zichtbare helft

21 december 1968, iets voor een uur ‘s middags plaatselijke tijd, wordt vanop het lanceerplatform op het John F. Kennedy Space Center de Apollo 8-missie gelanceerd, de wegbereider van de Apollo 11 met de beroemde maanlanding. Na de vierde baan om de maan, doet astronaut William Anders iets wat geen mens hem ooit heeft voorgedaan: hij neemt ‘Earthrise’, een foto van de ‘opkomende aarde’, een beeld dat het Amerikaanse magazine Life bestempelt als “een van de meest invloedrijke beelden ooit gemaakt over onze leefomgeving.”

Voor het eerst kon de mens van buitenaf een foto van de aardbol maken en reproduceren. Het zien van een halve aardbol werkte zowel bevreemdend als inspirerend: de ene helft was zichtbaar, de andere stak nog in de schaduw van de maan. Maar voor het eerst kon iedereen naar de aarde kijken zonder grenzen en andere menselijke constructies. Het opende het perspectief op het geheel van onze planeet, en maakte ook duidelijk dat de wereld, die we zo vaak graag opgedeeld zien in kleine, ‘eigen’ gehelen, in feite één is, zonder echte grenzen.

Grenzen vervullen allerlei functies. Soms zijn ze nuttig, bieden ze veiligheid en duidelijkheid, kansen tot ontwikkeling, versterking en worden ze gekoesterd. Soms zijn ze het waard om verdedigd te worden. Grenzen bieden ook referentiepunten en stof tot nadenken. Oplossen of opheffen van grenzen gebeurt het best en is het meest duurzaam bij een win-winsituatie, als ook de kleinste of zwakste instemt of zich beschermd weet. Dit geldt voor de grenzen tussen onroerend, roerend, immaterieel en digitaal erfgoed, tussen ‘Vlaams’ of ‘Belgisch’ erfgoed, tussen erfgoed(zorg) in steden, regio’s, provincies, landen, continenten of tussen behoud en beheer, publiekswerking en onderzoek. Ook de vraag wanneer iets erfgoed wordt, tast grenzen af. Gebeurt dit na minstens twee à drie generaties? Wat betekenen de vele activiteiten rond de herdenking van ’50 jaar migratie’ vanuit Turkije en Marokko in dat verband? Wie bepaalt de grenzen tussen (voortaan) ‘wel erfgoed’ en ‘niet erfgoed’ en wat en voor wie zijn de gevolgen om daarvoor (voortaan) verantwoordelijkheid op te nemen?

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 2 20/03/14 13:57

Page 3: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

BIE BREIDT UIT

Net als de Earthrise-foto ziet u misschien maar de helft van het cultureel-erfgoedverhaal, mist u allerlei zaken die achter de schermen gebeuren rond registratie, klimaatbeheersing of behoud en beheer. Zaken die u doorgaans niet te zien krijgt, omdat ze meestal plaatsvinden in afgegrensde – niet zomaar voor het publiek toegankelijke – zones.

Erfgoeddag is de ideale dag om erfgoedwerkers aan te spreken en te laten vertellen of tonen hoe belangrijk al dat werk achter de schermen is om voor het cultureel erfgoed te zorgen. Hoe belangrijk de blijvende en hopelijk sterkere steun is van u en de politici die voor u werken om dit op een zorgzame en duurzame manier te kunnen doen en ook maatschappelijk relevant te maken. De overdracht en grensovergangen tussen verleden, heden en toekomst regelen: hoe belangrijk is dat niet? Geniet grenzeloos op 27 april 2014 en we zien elkaar op 26 april 2015, graag terug op de Erf!-dag. Koester en versterk samen met ons het draagvlak voor cultureel erfgoed.

In naam van de Stuurgroep Erfgoeddag,Leen Breyne, Tine Vandezande, Roel Daenen en Marc Jacobs

bie breiDt uit

Sinds 1 februari 2014 heeft projectvereniging BIE er een nieuwe collega bij. Annelies Anseeuw is verantwoordelijk voor cultuurcommunicatie en het afstemmen van het cultuuraanbod in de BIE-regio. Binnen het kader van het Lokaal Cultuurdecreet diende projectvereniging BIE hiervoor een cultuurnota in, die op 28 november 2013 goedgekeurd werd door Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvlieghe.

De afgelopen maanden maakte Annelies kennis met de verschillende gemeentebesturen en hun werking rond Vrije Tijd en deed ze inspiratie op bij enkele andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Op basis van de noden en de wensen van de verschillende betrokken spelers, stelt ze nu een actieplan op voor de komende maanden.

Contacteer Annelies: [email protected] of 0495/79 84 55.

3

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 3 20/03/14 13:57

Page 4: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

2014: exact vijftig jaar geleden sloot België akkoorden met Marokko en Turkije over de zogenaamde ‘arbeidsmigratie’. De economie in ons land draaide bij het begin van de Golden Sixties op volle toeren, en had nood aan véél sterke handen. Eerst kwamen individuele arbeiders, later volgden hun familieleden. De Spaanse, Poolse, Italiaanse en Griekse gemeenschappen deden het hen al voor. En ook anno 2014 kiezen vele migranten voor een betere toekomst in Vlaanderen.

Naar aanleiding van dit jubileum lanceerde de verenigde cultuursector de campagne ’50 jaar migratie’ met tentoonstellingen, lezingen, wandelingen, nieuwe boeken, ontmoetingen, theater- en andere voorstellingen, kook- en proefmomenten, workshops … teveel om op te noemen! Alle activiteiten van het herdenkingsjaar worden online gegroepeerd op www.uitinvlaanderen.be/50jaarmigratie

Een uitgelezen kans voor erfgoedcel TERF om deze campagne met het Erfgoeddagthema “Grenzeloos” te verbinden en niet erfgoedorganisaties zoals OCMW’s, woonzorgcentra en andere sociale verenigingen uit te nodigen tot deelname aan Erfgoeddag. Wie deelnam kon rekenen op een gratis fotoshoot, babbelbox of kookworkshop tijdens hun activiteit.

Benieuwd met welke favoriete voorwerpen auto- en allochtonen voor de lens staan? Of welke verhalen ze over hun identiteit, reden voor migratie, favoriete gerecht, ervaringen met Vlaanderen …vertellen?

Bekijk de resultaten per deelnemende BIE stad/gemeente

in de kaderstukjes met het logo ’50 jaar migratie’.

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 4 20/03/14 13:57

Page 5: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

lichtervelDenaren in Den vreemDe

Wist je dat Lichterveldenaren al eeuwen lang grenzen oversteken?Een tentoonstelling toont je alle vormen van emigratie die Lichterveldenaren kenden, tijdelijk of permanent: de trek naar het oosten in de Middeleeuwen met de stichting van verschillende Lichterfeldes in het oosten van Duitsland, emigratie naar Noord-Nederland, Noord- en Zuid-Amerika, Frankrijk…

Maar de emigratiedocumenten uit het gemeentearchief, de krantenadvertenties, foto’s, bidprentjes… vertellen je ook het grenzeloos verhaal van de Napoleonsoldaten, De Oost-Indische Compagnie, krijgsgevangenen tijdens de oorlogen, ontwikkelingshelpers en missionarissen in de derde wereld, seizoenarbeid in Noord-Frankrijk.

Wie: gemeentearchief, heemkundige kring Karel van de Poele en TERFWaar: Huis Vancoillie, Statiestraat 179, 8810 Lichtervelde Wanneer: 10-18 u.Info: 051 72 46 76 of http://heemkringlichtervelde.wikidot.com Deze tentoonstelling wordt herhaald in het gemeentehuis n.a.v. de Folklorefeesten in september.

LICHTERVELDE

zO 27 APR

5

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 5 20/03/14 13:57

Page 6: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

IZEGEMnOOit meer OOrlOg!

Begin 20ste eeuw kwamen Izegemnaars meestal niet buiten de stadsgrenzen. WO I bracht hen willens nillens in contact met ‘vreemdelingen’: Duitsers namen het bestuur over met talrijke Duitse opschriften in het straatbeeld en ingekwartierde Duitse soldaten in huis. Maak kennis met het dagelijks leven tijdens WO I tijdens de begeleide wandeling.

Wie: dienst musea en vriendenkring Izegemse gidsenWaar: stadhuis, Korenmarkt 9, 8870 Izegem – start begeleide wandelingWanneer: begeleide stadswandeling om 10.30 en 15u. Duur: ongeveer 2u. Afstand: 3 kmInfo: dienst musea, 051 31 64 46, [email protected] of www.izegem.be, www.musea.izegem.be Maximum 2 x 25 deelnemers.

Erfgoeddag en De Week van de Amateurkunsten overschreden hun grenzen en bezorgen je een ‘Ausweis’ voor een boeiend fiets- of autoparcours rond Kunst en Oorlog op Izegems grondgebied.Op 10 locaties kun je genieten van ‘Groote, grenzeloze Kunst’ met lokale schilders, beeldhouwers, fotografen, kalligrafie, kunstjuwelen,…Hier en daar word je verwend met een streekproduct. Een brochure met info en route is verkrijgbaar op de startlocaties.

Wie: dienst cultuur ism stedelijke musea, vriendenkring Izegemse gidsen en de Week van de AmateurkunstenWaar: 5 startlocaties: Kasteelstraat 24, Zwingelaarstraat 35, Esdoornstraat 42, Oud Gemeentehuis Emelgem en Ardooisestraat 124Wanneer: 10 tot 18u.Info: dienst musea, 051 31 64 46, [email protected] of www.izegem.be, www.musea.izegem.be, www.wak.beDe 10 locaties zijn ook te bezoeken op 26/04 en 03-04/05 telkens van 10 tot 18u.

zO 27 APR

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 6 20/03/14 13:57

Page 7: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

vrienD Over vijanD

Bekijk eens op een originele manier het verloop van de oorlog, maar ook de invloed ervan op de gewone mens en dit vanuit het standpunt van de twee partijen.

Twee uitzonderlijke privécollecties van Paul Vandamme (Brugge) met originele cartoons en Dirk Strobbe (Izegem) met originele affiches helpen je hierbij . Aan de jongeren bieden we op deze locatie van de wandelroute ook een ‘snuffelronde’ aan. De 3 beste ‘snuffelaars’ worden beloond met een boekenbon!

Wie: dienst musea, dienst cultuur en gebroeders StrobbeWaar: Kasteelstraat 24, 8870 Izegem Wanneer: 10 tot 18u. Info: dienst musea, 051 31 64 46, [email protected] of www.izegem.be, www.musea.izegem.be, www.wak.beOok op 26/04 en 03-04/05 telkens van 10 tot 18u ihkv het fiets- of autopar-cours rond Kunst en Oorlog

grenzelOOs vakmanschap

Laat je meevoeren door de passie van Pierre Vangroenweghe, een telg uit een schrijnwerkersfamilie die teruggaat tot in de 17e eeuw. Bewonder in zijn atelier het grenzeloos vakmanschap van zijn minutieuze restauraties van houten creaties en schrijnwerkersmateriaal uit binnen- en buitenland door de eeuwen heen.

Wie: privémuseum houtbewerking Waar: privémuseum, Onze-Lieve-Vrouwestraat 12, 8870 Izegem Wanneer: 14 tot 18u. Rondleiding om 14, 15, 16 en 17uInfo: reserveren vooraf via [email protected]. Maximum 4 x 20 deelnemers.

zO 27 APR

zO 27 APR 7

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 7 20/03/14 13:57

Page 8: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

Oorlog brengt lijden en volksverhuizingen met zich mee, tot op vandaag de dag. Hoe voelt een vluchteling zich in zijn nieuw onderkomen? Hoe past een migrant zich aan zijn nieuwe situatie? Nav Internationale Vrouwendag op 8 maart zochten ACV Workwatchers, Askovi en Femma een antwoord hierop tijdens een ontspannende vrouwenavond, waar de babbelbox en fotostudio een plaats kregen. Culinair plezier was er ook voorzien met een kookworkshop wereldkeuken. Ook in WZC De Plataan te Izegem werd de babbelbox en fotostudio door de bewoners gretig gebruikt om hun verhaal over vroeger en nu, seizoensarbeid en verhuizen te vertellen.Benieuwd naar de resultaten? Kom dan de foto’s en filmpjes bewonderen en proef van heerlijke, wereldse hapjes op Erfgoeddag!

Wie: ACV Workwatchers, Askovi, Femma / WZC De Plataan en TERFWaar: Schoeiselmuseum Izegem, Baron de Pélichystraat 5, 8870 IzegemWanneer: 10-18uInfo: [email protected] of 0495 79 84 55

DADIZELEprOfessOr rik cOOlsaet en DaDizele

Rik Coolsaet (°1951) heeft als gewoon hoogleraar internationale politiek aan de universiteit Gent “grenzen” verlegd door als deskundige in buitenlandse zaken een internationale vermaardheid te verwerven.Tijdens deze boeiende lezing met power-point vertrekt hij van zijn persoonlijke band met Dadizele. In gans Vlaanderen, maar ook in West-Vlaanderen, meer bepaald in Dadizele en omgeving zijn immers Coolsaet’s terug te vinden. Een deel stak grenzen over met de Red Star Line naar de Verenigde Staten op zoek naar een betere toekomst. Professor Coolsaet ging ze achterna en vroeg naar hun verhalen.Emigratie van de 19de eeuw vergelijkt hij ook met immigratie van nu. Waarom komen mensen hier hun geluk zoeken? Wat is er anders vergeleken met onze voorvaders?

Wie: heemkundige kring Dadingisila vzwWaar: gemeentelijk domein het Torreke - Plaats te DadizeleWanneer: om 15u (2x 40 min. lezing + een pauze van 20 min.) Info: Daisy Decoene, [email protected] of 0471 46 01 47

zO 27 APR

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 8 20/03/14 13:57

Page 9: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

cultuur zOnDer grenzen

Fototentoonstelling over migratie binnen een ruimer kunstproject rond cultuur, beleving, migratie en identiteit met tal van open lessen, optredens en workshops.

Deelnemers aan de workshops, het onderwijs, kunstonderwijs en een groep enthousiaste vrijwilligers werken aan het decor en interieur van deze expo en laten die meegroeien doorheen het project.Ook een Repair Café, ruilcafé en facebook-party staan op het menu.

Dit in het unieke kader van de Valoratoren, die voor de laatste keer opengesteld wordt.

Wie: dienst Vrije Tijd en TERF Waar: Valora, Waterstraat, 8770 IngelmunsterWanneer: 10-18 u.Info: tel. 051 32 14 65 of 051 31 58 88, [email protected] of www.ingelmunster.be, facebook en twitter.Wie er niet bij kan zijn op Erfgoeddag kan van 24 april t.e.m. 11 mei genieten van deze en andere tentoonstellingen en zich inschrijven voor diverse workshops die kaderen in het thema ‘Grenzeloos’

INGELMUNSTER

9

© Mappemondes door Benoit Vieubled

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 9 20/03/14 13:57

Page 10: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

grenzelOOs scannen

Een affiche of ander materiaal uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog, een brief van een familielid dat geëmigreerd is of foto’s van seizoenarbeiders in je kast? Rep je dan op Erfgoeddag naar ARhus waar erfgoedcel TERF een scansessie organiseert rond het thema “grenzeloos”. Na het inscannen, plaatsen we de foto’s op www.erfgoedbankmidwest.be waar iedereen ze kan consulteren.

Wie: ARhus i.s.m TERFWaar: ARhus – Leescafé/Nieuwmarkt (1e verdieping), de Munt 8, 8800 RoeselareWanneer: 10.30-12uInfo: 0495 79 84 55 of [email protected]

ROESELARE

barnum 1901: circustrein DOOrheen eurOpa hielD halt in rOeselare

Herbeleef de treinreis van Barnum& Bailey, het grootste circus ter wereld, door Europa in 1901. Deze ‘Greatest show on earth’ was logistiek een huzarenstuk en raasde in 1901 niet enkel door Roeselare (13 november), maar ook door 9 andere Vlaamse steden en andere Europese landen zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland en Polen. Komt dat zien!

Wie: Barnumschool i.s.m. R&Breakfast en TERFWaar: Barnumschool, Stokerijstraat 9, 8800 RoeselareWanneer: 10-17uInfo: 0484 16 68 15, www.barnum.be of [email protected]

zO 27 APR

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 10 20/03/14 13:57

Page 11: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

“eén huis, Onze werelD”, mensen migreren, erfgOeD Overstijgt grenzen

Welke muren werden gebouwd om mensen en hun erfgoed buiten te houden? Hoe/waarom migreren mensen? Welk erfgoed uit onze school/stad/land werd bekend buiten eigen gebied? Welk erfgoed van buiten Belgie heeft bij ons zijn plaats verworven? Van ‘oermensen’ tot ‘allochtonen’, van Rodenbach tot wodka: de leerlingen presenteren hun onderzoeksresultaten op bescheiden, maar grens doorbrekende wijze.

Wie: Campus Tant (ASO/TSO) en TERFWaar: Campus Tant, Hugo Verrieststraat 68, 8800 RoeselareWanneer: 10-18uInfo: 0493 18 08 45, [email protected] of www.mskaroeselare.be

sterke vrOuw zOnDer grenzen

Ga op weg langs de carrière bepalende locaties uit het leven van pionier Marie-Louise De Meester in Roeselare.Ze ruilde haar voorbestemde lokaal leven vooreen leven in het onderwijs en de begeleiding van weeskinderen, ver voorbij Roeselaarse grenzen tot in India, Congo, de Filipijnen, de Caraïben en Mongolië. Een grenzeloze inzet voor een betere wereld!

Wie: Missionair RoeselareWaar: Sint Michielskerk Roeselare, Sint Michielsstraat z/n, 8800 RoeselareWanneer: begeleide wandeling om 10, 12, 14 en 16uInfo: 0495 20 95 88, [email protected]

zO 27 APR

zO 27 APR

11

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 11 20/03/14 13:57

Page 12: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

rOnDje rOODbruin

Liefhebbers van het merk, de brouwerij en het biersegment Zuid-West-Vlaams roodbruin bier weten dat dit een ‘grenzeloos’ product is. Denk maar aan de export en de duizenden buitenlandse bezoekers die jaarlijks de brouwerij bezoeken.Laat je rondleiden door het brouwproces met een gratis proeverij van het Roodbruin bier.Een gratis bus brengt je ook naar de naburige brouwerijen Bavik, Bockor en Verhaeghe!

Wie: Rodenbach brouwerij ism brouwerijen Bavik, Bockor en Verhaeghe en Toerisme LeiestreekWaar: Rodenbach brouwerij, Spanjestraat 135, 8800 RoeselareWanneer: 10-18uInfo: 051 27 27 00, [email protected] of www.rodenbach.be en www.palmbreweries.com

grenzelOze muziek

Het eeuwenoude manueel klokkenluiden en de diverse klokkengeluiden zelf klinken meestal onbekend en onbemind in de oren.Luister naar de verhalen hierover en geniet van de unieke combinatie van grens overstijgende beiaardmuziek, koor en bands in de privétuin van de deken of in de Sint-Michielstoren met de beiaardier aan je zijde.Een bijzondere belevenis!

Wie: Roeselaarse klokkengilde ism Roeselaarse koor en bands en TERFWaar: tuin dekenij, Vrouwenstraat 2 en Sint-Michielstoren, Marie Louise Demeestere plein, 8800 RoeselareWanneer: om 10.30, 14.30 en 16.30uInfo: 0485 93 83 14, [email protected] of www.klokkengilde.be

zO 27 APR

zO 27 APR

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 12 20/03/14 13:57

Page 13: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

beveren – rOeselare OnDerstebOven

Bekijk de recent opgegraven archeologische vondsten, tastbare bewijzen die grenzen van tijd en menselijke activiteiten overschrijden.Zoals de lokaal geproduceerde aardewerk kommen met standlobben (14de -15de eeuw) uit een kuil naast een Karolingische waterput (10de eeuw). Of de hier geproduceerde werktuigen uit het Mesolithicum (midden steentijd) en het Neolithicum (nieuwe steentijd), waarvan de silex-grondstof vermoedelijk afkomstig is uit Noord Frankrijk. Maar eveneens de kroonstukken: de montages van scherven van een Gallo-Romeinse kruikamfoor.

Wie: Vereniging voor Oudheidkundig Bodemonderzoek in West-Vlaanderen – VOBoW ism dienst cultuur RoeselareWaar: stadhuis (inkomhal), Markt z/n, 8800 RoeselareWanneer: 10-12u en 14-18u. Gidsbeurten om 10,11,14,15,16 en 17uInfo: 0496 80 82 86, [email protected] of www.vobow.be

zO 27 APR

talentenmarkt van eigen en vreemDe bODem

zO 27 apr

Migranten tonen hun talenten: ambachten van het thuisland zoals het fijne fineerwerk uit Marokko of lederbewerking, tapijtknopen, koperslagerij... maar ook kookworkshops, kalligrafie, tekenen, schilderen, muziek, dans …Misschien ontdek je wel dingen die we gemeenschappelijk hebben?

Wie: Sociaal Huis welwel ism CVO Roeselare, CVO De Avondschool,CBE Open School, zelforganisaties van Tsjetsjenen, Marokkanen, Afghanen en Kosovaren en ELIM vzw voor vluchtelingen, asielzoekers en mensen zonder papieren in de regio Roeselare en TERFWaar: Wielermuseum, Polenplein 15, 8800 RoeselareWanneer: 13.30-18uInfo: 051 26 21 80, [email protected]

13

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 13 20/03/14 13:57

Page 14: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

streekprODucten zOnDer grenzen

Ontdek de rijke geschiedenis van enkele traditionele streekproducten, die vaak over de grenzen heen bekend zijn omwille van traditie, vakmanschap, authenticiteit en natuurlijk ook kwaliteit.Maak kennis met de producenten, de herkomst en de ontstaansgeschiedenis van deze producten en zie welke weg ze aflegden tot op ons bord.Degusteer een grensoverschrijdende combinatie van enkele klassiekers. Wie: Vlaams Huis van de Voeding vzwWaar: Miummm, Spanjestraat 141, 8800 RoeselareWanneer: 10-18uInfo: 051 75 02 22, [email protected] of www.miummm.be

velOmOnDO, fietsreis rOnD De werelD

Welke zijn de ‘nieuwe’ wielerlanden?Landen die traditioneel niet doorgaan als wielernaties, maar waar de fiets zeker zijn maatschappelijke rol speelt. Hoe verloopt het leven op wielen van Algerije tot Zuid-Korea? En wat is de plaats van de fiets bij etnisch-culturele minderheden?Wie anders dan het Wielermuseum kan hierop antwoorden!

Wie: Wielermuseum ism Sociaal Huis welwelWaar: WieMu, Polenplein 15, 8800 RoeselareWanneer: 10-18u Info: 051 26 87 40, [email protected] of www.wielermuseum.be

zO 27 APR

zO 27 APR

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 14 20/03/14 13:57

Page 15: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

De branDweer Over De grenzen heen

Tentoonstelling van fotomateriaal, helmen, kledij, patches, emblemen en trofeeën ivm de nationale en internationale wedstrijden en verbroederingen met andere korpsen in binnen- en buitenland. Zowel schietwedstrijden met geweer als brandweerwedstrijden komen aan bod. Daarnaast is ook de reguliere collectie van oud brandweermateriaal en brandweermodelautootjes en –beeldjes te bezichtigen. Doorlopende kinderanimatie.

Wie: Brandweermuseum ism politiezone RIHOWaar: politiegebouw PZ RIHO, Kwadestraat 159 A-B, 8800 RumbekeWanneer: 10-18uInfo: [email protected]

15

1904 - Schutterspeleton brandweer Roeselare

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 15 20/03/14 13:57

Page 16: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

pOlitiewerk, grenzelOOs bOeienD

Dagelijks wordt de politie geconfronteerd met de grenzen van het toelaatbare en de grenzeloze fantasie en creativiteit van de burger om de wetgeving naar zijn hand te zetten of te omzeilen.Hoe werden vroeger alcoholcontroles uitgevoerd en hoe gebeurt het nu?In het politiemuseum ontdek je alles over het politiewerk door de jaren heen.

Wie: Politiezone RIHOWaar: politiegebouw PZ RIHO, Kwadestraat 159 A-B, 8800 RumbekeWanneer: 10-18uInfo: 051 26 26 20, [email protected] of www.politiezoneriho.be

zO 27 APR

De dames van Xenia, de vrouwengroep van het steunpunt vluchtelingen ELIM vzw gingen voor de lens met een object uit hun geboorteland.

Wie: Xenia / Elim en TERFWaar: Gasstraat 19, 8800 RoeselareWanneer: 13u-17uInfo: Monica Callant, [email protected]

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 16 20/03/14 13:57

Page 17: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

STADEN

van franschmans , trimarDs, gODverDOmmes en bietenmannen

Marcel Lammers neemt ons mee naar het harde leven van de Vlaamse seizoenarbeiders in Frankrijk.

Een terugblik op de vele mannen en vrouwen die de grens overstaken om op de Franse bietenvelden lucratieve maar vooral zware arbeid te verrichten. Of aan de slag te gaan in de asten, de suikerfabrieken en het vlas.

Aansluitend volgt de documentaire ‘Les godverdommes sont là’: een hommage aan het noeste werkvolk en de vakbondsmannen die hun lot ter harte namen zoals Leon Bruggeman, pasterke Denys en pasterke De Jager.

Wie: dienst cultuurWaar: SWOK, Ooststraat 4A, 8840 StadenWanneer: donderdag 17 april. Deuren open om 13.30u, lezing om 14u en filmvertoning rond 15.45u.Info: cultuurdienst, 051 70 82 08, [email protected] Vooraf inschrijven in bibliotheek De Gobbe: 051 708 224 of [email protected] de sfeer van de bietenmannen van16 tot 30 april in bib de Gobbe, tijdens de openingsuren.

X

DO 17 APR

17

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 17 20/03/14 13:57

Page 18: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

hOOgleDe-gits, vOOr en na De fusie

Hoe kwam de gemeentefusie Hooglede-Gits in 1975 tot stand? Welke reacties lokte ze uit?Een tentoonstelling met historische foto’s en documenten toont aan dat deze fusie nog steeds een hot topic is. Volg het panelgesprek met de directe betrokkenen en je bent helemaal mee.

Wie: dienst cultuurWaar: zaal ’t Hoge, Hogestraat 170, 8830 HoogledeWanneer: 10 tot 18u. Panelgesprek om 15 u.Info: cultuurdienst, 051 25 16 37 of [email protected]

seizOensarbeiD

Seizoensarbeid vandaag doet ons denken aan de vooral Oost-Europese werkkrachten die in onze streken in de landbouw komen werken. Zestig jaar geleden was die beweging omgekeerd. Vlamingen trokken toen massaal naar Frankrijk en soms ook naar Duitsland om er op het land te zwoegen. Een aantal inwoners van Woonzorgcentrum Ter Linde maakten de tijd zelf mee. Kom luisteren naar hun verhalen.

Wie: dienst cultuur i.s.m. Woonzorgcampus Ter LindeWaar: cafetaria Woonzorgcampus Ter Linde, Gitsbergstraat 36, 8830 Hooglede-GitsWanneer: 10 u.Info: cultuurdienst, 051 25 16 37 of [email protected]

HOOGLEDE

zO 27 APR

zO 27 APR

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 18 20/03/14 13:57

Page 19: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

hOe werkt De DuivenspOrt?

De duivensport is alom bekend, maar weet je ook hoe alles in zijn werk gaat?Hoe wordt een duif voorbereid en getraind voor de sport waaraan ze deelneemt?Hoe leer je ze de landsgrenzen over te steken en veilig de weg terug te vinden? Wij tonen je de voorbereidende stappen en laten ter plaatse ook een duif los, die hopelijk op het einde van de dag behouden terugkeert.

Wie: dienst cultuur, met dank aan Gilbert MaesWaar: duivenlokaal Gilbert Maes, Hogestraat 168, 8830 HoogledeWanneer: 10-18 u. Met demonstraties om 10.30, 14.30 en 16.30 u.Info: cultuurdienst, 051 25 16 37 of [email protected]

zO 27 APR

De bibliotheek van Hooglede installeerde de babbelbox een dag in de bibliotheek en liet de bezoekers van jong tot oud vertellen over familie, tradities en reizen. Bekijk de filmpjes van de vlotte babbelaars op Erfgoeddag in zaal ’t Hoge.

Wie: bibliotheek Hooglede en TERFWaar: Zaal ’t Hoge, Hogestraat 170, 8830 HoogledeWanneer: 10-18uInfo: 051 25 16 37 of [email protected]

19

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 19 20/03/14 13:57

Page 20: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

stuDieDag ‘ereteken Of litteken?’ De grOOte OOrlOg anDers bekeken

Wat doet de Duitse bezetting met een mens? Blijf je aan de zijlijn staan of treed je in actie? Word je een held of ben je een slachtoffer?

Hoe reconstrueer je dit WO I verhaal en hoe vertel of toon je het aan het brede publiek?Op 15 mei organiseert erfgoedcel TERF een studiedag die het menselijk leven, denken en handelen in bezet gebied of de andere kant van het front in the picture zet.

In het recent geopende kenniscentrum ARhus te Roeselare (www.arhus.be) bieden prikkelende lezingen, een pittig debat en direct bruikbare workshops je inspiratie voor je herdenkingsproject.

Bekijk het programma op www.bieterf.be en schrijf je gratis in via [email protected] vóór 8 mei. Opgelet, het aantal inschrijvingen is beperkt.

IN DE KIJKER

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 20 20/03/14 13:57

Page 21: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

Op zOek naar een kranten- Of tijDschriftenartikel?

Alle BRoeRe-bibliotheken bieden nu kranten- en tijdschriftendatabank Gopress aan, de vroegere Mediargus databank.De online krantendienst Gopress kun je er gratis raadplegen.Doorzoekbaar via twee formules :

1. gopress kiosk De kranten van vandaag en de voorbije week kun je lezen op de internetcomputers van de bibliotheek, maar ook op je eigen laptop, tablet of smartphone via de bibwifi. Of op de beschikbare tablets van de BRoeRe-bibliotheken zelf. Naast de kranten kunnen ook de tijdschriften Knack, Trends en hun Franstalige tegenhangers Trends/Tendances en Le Vif/L’Express geraadpleegd worden.

2. gopress krantenarchief Ben je lid van een BRoeRe-bibliotheek? Dan kan je vanuit je luie zetel thuis zowat van alle Vlaamse kranten en tijdschriften van de Roulartagroep de artikels full text lezen. Dit persarchief gaat voor de meeste kranten en tijdschriften terug tot de jaren ‘90. Nieuwe artikels verschijnen hier met twee publicatiedagen vertraging. Inloggen in dit archief kan vanaf eind april via het digitale loket ‘mijn bibliotheek’ op de web catalogus van je bib. Een online instrument om eenvoudig en snel je persoonlijke activiteiten in de bib van eender waar te beheren. Enkele voordelen van “Mijn bibliotheek” op een rijtje:- Online reserveren van materialen- Online verlengen van ontleende materialen - Toegang tot digitale collecties (GoPress, fundels, e-boeken, …)*- Een duidelijk overzicht van je te betalen of betaalde bijdragen- Beheren van je lidmaatschappen van verschillende bibliotheken- Beheer van de bibliotheekkaarten van meerdere gezinsleden op één plekHet Krantenarchief kan men ook met zoektermen via de bibcatalogus thuis online raadplegen. Meer info bij uw BRoeRe-bibliotheek !

* Aanbod en mogelijkheden kunnen verschillen per bibliotheek

21

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 21 20/03/14 13:57

Page 22: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

gezOcht?

Stagiair(e)s om de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst RADAR te helpen! Onmiddellijke indiensttreding, geen ervaring vereist!RADAR voorziet een ‘spoedcursus archeologie’. Na stageperiode mogelijkheid tot bezoek aan een echte opgraving in de streek.

Met deze krantenadvertentie roept de leerkracht zijn/haar leerlingen op om met de klas stage te lopen bij RADAR.

het educatief pakket ‘archeo-lOgisch tOch!’ leert de leerlingen uit de derde graad van het lager onderwijs (5de-6de leerjaar) en de eerste graad van het secundair onderwijs (1ste-2de middelbaar) de wereld van de archeologie en het werk van de archeoloog kennen aan de hand van voorbeelden uit de eigen streek.

Het educatief pakket bevat:- een handleiding voor de leerkracht- een spoedcursus archeologie- meerdere opdrachtenbundels, met documentatie van de 7 RADAR gemeenten - meerdere archeo-kits (met materiaal allerhande)- een USB-stick met presentatie en invulbladen

De educatieve koffer is gratis ontleenbaar via de uitleendienst van erfgoedcel TERF. Meer info via http://www.bieradar.be/projecten/archeo-logisch-toch-educatief-pakket-voor-10-14-jarigen

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 22 20/03/14 13:57

Page 23: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

wOrkshOp wilDbOrDuren

Borduren is een kunst van alle tijden. In deze workshop neemt student interieur-architectuur Jolien Vansteenkiste ons mee op sleeptouw. Het klassieke textiellapje ruilen we in voor metalen hekken en meubilair. Met repen gekleurd linnen borduren we in het groot motieven op rasters.

De workshop maakt deel uit van haar afstudeerproject, waarin ze de geschiedenis van de vlasnijverheid en de moderne toepassingen ervan onderzoekt.Voor de workshop zijn we ook nog op zoek naar allerhande meubilair, opgetrokken uit roosters, dat kan dienen als raster voor het borduurwerk. Heb je dit ter beschikking? Neem vrijblijvend contact op!

Het eindresultaat zal tentoongesteld worden op zondag 14 september in het kader van Open Monumentendag te Izegem, Sint-Eloois-Winkel en Lendelede.

Borduur je graag en wil je op een creatieve manier bijdragen aan het promoten van vlas? Schrijf je dan vlug in. Jong en oud zijn van harte welkom om vlas te (her)ontdekken!

Wie: de Verenigde Roters, Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart en de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst RADARWaar: Flax Ghekiere, Rollegemkapelsestraat 67A in 8800 St. Eloois-Winkel.Wanneer: zondag 11 mei 2014, van 14u tot 16u.Info: meer info via www.bieradar.be of http://www.westvlaamsehart.be/ Gratis deelname. Geen voorkennis vereist.Inschrijven via [email protected] of 051/27 55 64.

IN DE KIJKER23

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 23 20/03/14 13:57

Page 24: Lokale programmabrochure erfgoeddag Bie 2014

Realisatie: Continuga.

Erfgoeddag is een initiatief van FARO, vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw,ism met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel

Hooglede: Tijs [email protected] of 051 26 38 14Ingelmunster: Lieve De [email protected] of 051 32 14 65Izegem: Nele [email protected] of 051 33 73 67Lichtervelde: Luc [email protected] of 051 72 46 76

Moorslede: Sammy [email protected] of 051 70 02 85Roeselare: Stijn De [email protected] of 051 26 24 06Staden: Gina [email protected] of 051 70 8210

MET DE STEUN VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

iDentitYkit mark brOucke

Vrijwilliger bij Heemkring Aubert Tillo Van Biervliet te Gits

Motivatie:

Erfgoed omvat sporen van het menselijk handelen uit het verleden. Het brengt het verleden

dichterbij en versterkt het historisch besef. Geen toekomst zonder verleden. Erfgoed is een

vorm van zelfbewustwording en burgerschap. Erfgoed boeit me omdat het bijdraagt tot een

actieve maatschappelijke betrokkenheid. Je eigen leefomgeving beter leren kennen.

Favoriet erfgoed:

Het Stevenisme in Vlaanderen, een rijke klerikale geschiedenis die een grote invloed had

op onze gemeente in het begin van de 19de eeuw.

V.U. Kris Declercq • Polenplein 15 • 8800 Roeselare Wettelijk Depotnummer: D/2014/11.976/1

Meer info via www.bieterf.be of de lokale cultuurbeleidscoördinatoren of -functionarissen:

14-63561-00-SV-BieBlad.indd 24 20/03/14 13:57