Lokale programmabrochure erfgoeddag kerf 2014

4
27 APRIL OP DE KEIHEUVEL De Betoverde Kempe n Ontdek de Kempense volksverhalen! Ontmoet onze dwaallichten, beredoezen, waterduivels,... OPENING TOERISTISCH SEIZOEN

description

Deze publicatie bundelt de activiteiten op Erfgoeddag 2014 in de Kerfregio.

Transcript of Lokale programmabrochure erfgoeddag kerf 2014

Page 1: Lokale programmabrochure erfgoeddag kerf 2014

27 APRILOP DE KEIHEUVELDeBetoverdeKempen

OP DE KEIHEUVELDeBetoverde

Ontdek de Kempense volksverhalen!Ontmoet onze dwaallichten, beredoezen, waterduivels,...

OPENING TOERISTISCH SEIZOEN

Page 2: Lokale programmabrochure erfgoeddag kerf 2014

ERFGOEDDAG EN OPENING TOERISTISCH SEIZOEN: DUBBEL FEEST!Op zondag 27 april is het Opening Toeristisch Seizoen en Erfgoeddag. De toeristische diensten van de gemeentes Balen, Dessel, Geel, Meerhout, Mol, Laakdal en Retie en erfgoedcel k.ERF slaan daarom de handen in elkaar. Voor 1 dag toveren we de landduinen van de Keiheuvel om tot een vertelbos waar alvermannekes, dwaallichten en straff e legendes tot leven komen.

Vergeet de Efteling! Welkom in de Kempen! Een landschap bevolkt met dwaallichten, duivels, vuurgeesten en heksen? Dat vind je alleen in sprookjesboeken? Toch niet! De Kempen zijn rijk aan volksver-halen en straff e legendes. Het wemelt hier van mythische plaatsnamen als ‘Alverberg’, ‘Duivelskuil’, ‘Heksenberg’ en ‘Steen der Zeven Heerlijkheden’. Achter al deze plekken gaan verhalen schuil. De Kempen lezen als een (spannend!) boek. Wist je dat kabou-terverhalen bijna altijd voorkomen op plaatsen waar ze prehistorische grafheuvels von-den? Dat je nergens in Vlaanderen zoveel vreemde grenskeien vindt als hier? Dat de Efteling hier inspiratie haalde voor hun attractie Villa Volta? En dat ze hier tot in de jaren 1950 processen aanspanden tegen heksen? Stof genoeg dus om voor 1 dag de landduinen van recreatiedomein Keiheuvel te vullen met deze verhalen.

Mysterieuze grenzenHet thema van Erfgoeddag 2014 is grenzeloos. Wat hebben volksverhalen en grenzen met elkaar te maken? Heel veel volksverhalen spelen zich af op de heide. Vroeger was deze streek bijna volledig bedekt met heide, vennen en turfputten. Het heidegebied vormde toen ook de grens tussen de verschillende woonkernen. Bij valavond kon je dit niemands land best mijden. Dan ontpopte het zich tot biotoop van kabouters, vuur-geesten en waterduivels, maar ook de plaats waar moordenaars werden opgehangen aan de galg. Het was ook de plek waar burgemeesters kibbelden over hun gemeente-grenzen. De heide sprak tot de verbeelding. Het oude landschap is verdwenen, maar gelukkig zijn de verhalen die de heide deden leven nog wel gekend. Op Erfgoeddag delven we die graag terug op!

NIEUW! Ronddolen langs mythes en verhalenOp 27 april lanceert de dienst Toerisme wandel – en fi etskaarten langs deze betoverde plekken. Verwacht je aan wonderlijke kaarten vol handige knooppunten maar ook vreemde geesten, bokkenrijders en alvermannekes.

Page 3: Lokale programmabrochure erfgoeddag kerf 2014

DE WANDEL – EN FIETSKAARTEN ZIJN OP 27 APRIL GRATIS TE VERKRIJGEN!

Nog op 27 april…Op de Keiheuvel

Een marktje vol erfgoed en toeristische producten i.s.m. de musea, heemkringen en toeristische diensten van de zeven deelnemende gemeentes.

Doe mee! Korte workshops erfgoed: rondcrossen op klompen, boogschieten zoals de schuttersgilden,…

Kom iets drinken in het pop-upcafé van Speelpleinwerking De Biesakker ten voordele van hun werking.

In de k.ERF-regioAmbachtenmarkt in Mol tot 13uThematentoonstelling ‘Grenzeloos’ in het Lampenmuseum, Heimerik 19 te Geel Gratis toegang in onze musea van 13u30 tot 18u: Jakob Smitsmuseum Mol,

Gasthuismuseum Geel, Klompenmuseum Laakdal, Bakkerijmuseum Geel en Klokkenmuseum Geel

Praktisch – Betoverde Kempen op de Keiheuvel 27 april van 10u tot 18u Recreatiedomein Keiheuvel te Balen, 17de Fsc. Lichtvliegwezenlaan 14, Balen www.erfgoedcelkerf.be [email protected] of 0498 17 14 76

Met dank aanLokale VVV’s, toneelkringen, vertellers, muzikanten, schuttergsilden, musea, heemkundige en historische kringen, Speelplein De Biesakker, onze archiefi nstellingen,… Veel vrijwilligers die deze dag mogelijk maken!

keiheuvelRECREATIEDOMEIN

ontw

erp:

das

i.be

Page 4: Lokale programmabrochure erfgoeddag kerf 2014