TEL_04-2015

48
Vakblad voor de groenvoorziening | 37 e jaargang | 12 februari 2015 Heggen vlechten Magnolia kobus, welkome exoot Nieuwe RAW-Standaard 2015 Stihl accudoorslijper, ideaal voor erbij

description

 

Transcript of TEL_04-2015

  • Vakblad voor de groenvoorziening | 37e jaargang |

    4

    12 februari 2015

    Heggen vlechtenMagnolia kobus, welkome exoot

    Nieuwe RAW-Standaard 2015

    Stihl accudoorslijper, ideaal voor erbij

    Voorplaat.indd 1 09-02-15 11:35

  • DE NIEUWEMANIER VANOPLEIDEN!OPLEIDEN ZOALS

    U HET GRAAG ZIET!BBL Groen is de nieuwe manier van fl exibel opleiden binnen de groensector, die beter past bij uw zomer- en winterplanning.

    Bent u op zoek naar vakbekwaam personeel, voor een vaste periode of tijdelijk? Neem direct contact op met n van onze medewerkers om onbezorgt het groenseizoen in te gaan.

    De betrokken specialistWij hebben een uniek wervingskanaal en kunnen daarmee het beste vakpersoneel voor u selecteren en inzetten! Daarnaast zijn wij in staat om openstaande posities snel en doeltreffend in te vullen met de juiste vakmensen, of dit nu een meewerkend voorman, hovenier of een maaimachinist betreft. Daarom kiezen onze klanten baneninhetgroen als personeelspartner!

    Mentaliteit en persoonlijkheidWij selecteren onze kandidaten niet alleen op capaciteiten en opleidingsniveau, maar kijken ook kritisch naar de mentaliteit en persoonlijkheid van onze werknemers.

    Sinds ontzorgen wij bedrijven op het gebied van personeel. Landelijk actieve groot groenbedrijven en lokaal werkende hoveniersbedrijven kunnen rekenen op ondersteuning van ons bij de invulling van:

    Vaste en/of specialistische functies Tijdelijk personeel en seizoenswerkers BBL Leer- werktrajecten Kantoor- en kaderfuncties Payroll oplossingen

    Uw specialist in groen personeel!

    Hendrik-Ido-Ambacht Geldermalsen

    WWW.BBLGROEN.NL

    DIRECT CONTACT -

    DE VOORDELEN VOOR DE WERKNEMER

    Instroom BBL op ieder moment mogelijk Studeren waar en wanneer het uitkomt (min. - uur per week) op begeleiding door vaste studieloopbaanbegeleider en docenten van AOC Wellantcollege Geen wekelijkse gang naar het klaslokaal Uitstekende monitoring studieresultaten (en evaluatie)

    623432.indd 2 9-2-2015 13:08:15

  • 3TuinenLandschap 2015| 4 |

    | Inhoud

    Nieuws4 Cao hoveniersbedrijf tussentijds aangepast5 Ondernemersorganisaties pleiten voor nieuw programma

    duurzaam inkopen6 Operatie Steenbreek brengt groen terug in tuin7 Hofstad investeert 5 miljoen in groen maar blijft kampen

    met tekort van 4 miljoen8 Natuurbegraven is egostisch en slecht voor de natuur9 Tuin en Landschap online

    Sortiment10 Magnolia kobus, de meest welkome exoot voor 201512 Met Pinus kan de vakman zich onderscheiden16 Meer mogelijk met Crocus

    Bedrijf en Organisatie22 De Bomenstichting is nog altijd springlevend24 Koppeltuin ideale locatie om ervaring op te doen27 Het Geschil: Klant niet tevreden over

    aangelegde bestrating

    Ontwerp en Inrichting28 Een vanzelfsprekendheid in het landschap

    Aanleg en Onderhoud32 Heggen vlechten in stijl37 Werk in uitvoering: Geven snoeicursus

    Machines en Gereedschap38 Stihl TSA 230 accudoorslijper, ideaal voor erbij

    Service43 Gespot: Nieuwe RAW-Standaard 201544 Leveranciersnieuws46 Agenda en cursussen47 Groene Gast: Johan Coelingh

    10

    16

    28

    32

    Foto

    voo

    rpla

    at M

    ariu

    s G

    rutte

    rs

    12 februari 2015Nummer 4

    Inhoud.indd 3 09-02-15 13:18

  • 4 TuinenLandschap 2015 | 4 |

    Nieuws

    Commentaar

    De winter is in veel gevallen de beste periode voor groot onderhoud. In de kasteeltuinen in Arcen wordt hard gewerkt om het nieuwe seizoen voor te bereiden. Op de foto is te zien hoe een kraanmachinist bezig is om sleuven te graven voor de aanleg van een drainagesysteem onder het toernooiveld. Zo loopt dit deel van het park minder schade op tijdens de evenementen die er plaatsvinden. Verder zijn hoveniers overal aan het snoeien, schilderen de staalconstructie van de kas, en de mini-rozentuin wordt gerenoveerd.De kasteeltuinen openen op 28 maart met de voorjaarsbloe-mententoonstelling Lente-explosie die tot 10 mei duurt.

    1 2

    3 4

    Heggen vlechten in stijl

    Een jonge heg bestaat uit Crataegus monogyna en C. laevigata. Als de stammen van het meidoornhout polsdik zijn, kan de heg gevlochten worden. Om makkelijker te kunnen vlechten, wordt de heg eerst %ink opgesnoeid. Laat van de te snoeien takken %inke stompen staan. Deze stompen doen dienst als kapstok om de liggende stammen in te haken wat het vlechtwerk steviger maakt. Te lange zijtakken kunnen later altijd nog wat ingekort worden.

    Kenmerkend voor de Maasheggenstijl zijn de levende staanders en liggers. Selecteer per 100 tot 130 cm n staander en markeer deze met de hiep. Kies als staander niet de dikke stammen, maar kies juist dunnere stammen van circa 5 cm dik. Dunnere staanders zijn op een hoogte van 120 tot 130 cm makkelijker in te zagen en onder een hoek van 90 om te buigen en in te vlechten. Dikke liggers hebben op het zaagpunt kort boven de grond veel groeikracht en ontwikkelen krachtige scheuten van onderop in de heg. Dat maakt de heg ondoordringbaarder.

    Zaag de ligger in op circa 15 tot 25 cm hoogte, afhankelijk van de dikte van de stam. Begin schuin en zaag op het laatst recht met de draad mee. Let op de verhouding stamdoorsnede: lengte stamstuk van inzaagpunt tot buigpunt, die verhouding moet circa 1:3 zijn. Het buigpunt komt dan te liggen op 5 tot 10 cm hoogte. Zaag niet te ondiep in om opscheuren van de stammen te voorkomen. Maar zaag ook niet te diep, want dan kan de stam afscheuren. De verbinding met intacte sapstroom (stukje bast en hout) is minimaal 1,5 tot 2 cm dik, maximaal 15 cm lang en mag niet gebroken zijn.

    Buig de ingezaagde ligger voorzichtig onder een hoek van 105 tot 110 en vlecht hem om en om tussen de staanders door. Vlecht de heg niet te breed. Smal gevlochten heggen groeien beter uit omdat licht tot in de basis van de heg kan komen. De liggers worden gelegd met de stroom van de rivier mee. Staat de heg haaks op de rivier, buig dan mee in de groeirichting van het hout. Laat de liggende stammen iets schuin (circa 15 tot 20) oplopen. Zaag de hak (de punt die na het inzagen blijft staan) schuin naar beneden af om rotten te voorkomen.

    Maasheggen Vlechten.indd 33 05-02-15 14:55

  • 34 TuinenLandschap 2015 | 4 |

    5 6

    7 8