Suiker januari 2015

28
DE CULTUURKRANT VAN DE KEMPEN NR. 58 – JANUARI 2015 WWW.SUIKERKRANT.BE MET DANK AAN GRATIS MAANDBLAD CHANTAL DE MEUTTER: “2014 WAS HEFTIG. IK HEB BESLIST DAT IK NIET MEER VOOR DE RADIO KAN WERKEN. HORRORFESTIVAL IN DE WARANDE Bart Verheyen TOONT STRIP- EN BRANDHOUT- SCHILDERIJEN IN DE LAKENHAL IN HERENTALS GEEN INSPIRATIE VOOR CADEAUS? RAADPLEEG ONZE LIJSTJES!

description

Suikerkrant: de gratis cultuurkrant van de Kempen

Transcript of Suiker januari 2015

  • DE

    CULT

    UURKRANT

    VAN D

    E KEM

    PEN

    NR. 58 JANUARI 2015WWW.SUIKERKRANT.BE

    MET DANK AAN

    GRATISMAANDBLAD

    CHANTAL DE MEUTTER: 2014 WAS HEFTIG.IK HEB BESLIST DAT

    IK NIET MEER VOOR DE RADIO KAN WERKEN.

    HORRORFESTIVAL IN DE WARANDE

    Bart Verheyen TOONT STRIP- EN BRANDHOUT-SCHILDERIJEN IN DE LAKENHAL IN HERENTALS

    GEEN INSPIRATIE VOOR CADEAUS? RAADPLEEG ONZE LIJSTJES!

  • 2 - Januari 2015

    Vijfenzestig jaar geleden stierf George Orwell. Hij was 46 jaar toen hij in Londen overleed aan de te-ring. Te vroeg gestorven dus, al had het nog veel vroeger kunnen zijn. Op 33-jarige leeftijd vond de grond-legger van de participerende jour-nalistiek dat hij in Spanje het fas-cisme moest gaan bestrijden. Die burgeroorlog kostte hem bijna de kop. Hij was nog maar net ginder toen hij een schotwonde in de hals opliep, maar hij wist te overleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij al een stuk voorzichtiger ge-worden. Deze keer bleef hij uit de buurt van kogels. Met succes. De Duitsers overwon hij nog, maar de tu-berculose niet.Drie werken heb ik ooit gelezen van Orwell: Animal farm omdat het moest, 1984 omdat het moest en A nice cup of tea omdat ik het interes-sant vond. A nice cup of tea is een essay van Or-well, dat op 12 januari 1946 gepubli-ceerd werd in de Evening Standard. De schrijver legt in welgeteld elf punten uit hoe het perfecte kopje thee gedron-ken moet worden. Hij vermeldt er fijn-tjes bij dat er, hoewel hij beseft dat enke-le punten vatbaar zijn voor controverse, niet over de juistheid gediscussieerd kan worden. Het is met andere woorden toe-gestaan het niet eens te zijn met hem, maar dat verandert niks aan de kern van de zaak: hij heeft gelijk.Nu de winter drie maanden lang een ijskoud deken over ons land legt en u en ik onszelf regelmatig zullen verwar-men aan een tas dampende thee is het moment juist om u de geheimen van de perfecte kop te onthullen.1. Thee moet uit India of Ceylon

    (Sri Lanka) komen. Chinese thee is soms ook niet slecht, maar je wordt er niet beter, moediger, op-timistischer of verstandiger van.

    2. De theepot mag niet te groot zijn en niet van metaal. Een pot is van porselein of aardewerk. Er bestaat geen goeie thee die uit een zilveren kan komt.

    3. Verwarm de theepot van tevoren.4. Thee moet sterk zijn. Hoe straf-

    fer, hoe beter. Gebruik altijd ge-noeg thee. Als je zuinig moet zijn of op je centen moet letten, moet je eraan denken dat n kop ster-ke thee nog altijd veel beter is dan twintig slappe kopjes. Spaar voor n sterke kop.

    5. Gebruik geen zeefjes. Het kan geen kwaad theeblaadjes door te slikken. Daardoor wordt de smaak alleen nog rijker.

    6. Thee wordt uitgegoten terwijl het water nog kookt.

    7. Het is verstandig goed te roeren, de thee even te laten rusten en al te genieten van de geuren die vrijkomen voor je drinkt.

    8. De tas moet hoog en cilindrisch

    zijn. Zo blijft de warmte het best bewaard.

    9. Schep de room van de melk voor je melk toevoegt. Room geeft een nare bijsmaak.

    10. Giet eerst de thee in je tas, daar-na pas de melk. Zo loop je minder risico dat je te veel melk neemt.

    11. Thee wordt zonder suiker ge-dronken. Thee is bitter en hoort dus ook bitter te smaken. Suiker doodt de smaak van thee. Drink je thee voor de warmte en niet voor de smaak? Drink dan liever suikerwater en verspil er geen thee aan.

    Deze handleiding voor het zetten en drinken van de perfecte thee viert deze maand zijn 69ste verjaardag en is, aangezien er niet over gediscussi-eerd kan worden, nog even actueel als in 1946. Persoonlijk drink ik mijn tas het liefst met bergen suiker of zoetstof en is de Orwellmethode -hoed u voor de woordgrap- dus niet mijn kopje thee.

    Hoe moet thee gedronken worden? Daarover verschil ik van mening met Orwell. Maar we zijn het wel eens over het genot dat thee kan verschaf-fen. Thee drink je om het lawaai van de wereld te ontvluchten, leerde ik ooit in Ierland.In Limerick, een grauw en troosteloos stadje dat op geen enkele manier zijn potische naam eer aandoet, beland-de ik s ochtends in een pub. Het was er druk. Mensen hadden net ontbeten. Aan een tafeltje waaraan twee locals op leeftijd zaten, was nog plaats. Ik be-stelde een thee en zette me bij hen.- Ook nood aan een beetje rust?, vroeg de ene me.- Niet echt zei ik. Het is buiten trou-wens rustiger dan hierbinnen. Ik pas-seerde toevallig en was benieuwd naar de gezelligheid hier. Ik ga dadelijk weer verder.- Ah Omdat je thee drinkt, dacht ik , stamelde hij.Ik keek hem vragend aan. Zelf dronk hij ook thee.-Thee drink je toch om tot rust te ko-men. Niet dan? Hij keek naar zijn ka-meraad en vroeg bevestiging.- Thee drink je om het lawaai van de wereld te ontvluchten, koffie om te troosten. En bier om te vergeten, viel zijn maat, die aan een inktzwarte kof-fie bezig was, in.Met een blik van zie je wel draaide de eerste zijn hoofd weer naar mij. Waar-na hij zijn gele tanden bloot lachte: Maar eigenlijk zijn wij beiden gewoon op de loop voor onze vrouw, hoor!Ik kon me er alles bij voorstellen. De ene aan de thee, de andere aan de kof-fie. De ene op zoek naar rust, de an-dere naar troost. Ik had vooral met de laatste te doen. De eerste moet een babbelzieke vrouw hebben gehad; de tweede een serpent van een wijf.

    THEE

    ROEL SELS

    Verantwoordelijke uitgeverKempense cultuurpromotie vzw

    RedactieadresOranjemolenstraat 35, 2300 [email protected]

    Zakelijke leiding en distributieLeen Verwaest0495 53 54 [email protected]

    Adres Kempense cultuurpromotie vzwOtterstraat 8 bus 3, 2300 Turnhout

    Oplage10.000 exemplaren

    VerspreidingsgebiedArrondissement Turnhout (Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merks-plas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ra-vels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo), Nij-len, Lier, Heist op den berg, Over-pelt, Neerpelt, Antwerpen, Brussel, Breda, Tilburg, Eindhoven, Zundert, Goirle, Reusel.

    Verdeelpuntenzie website

    RedactieRoel SelsStijn Janssen

    RedactiemedewerkersIvo VerheyenKatrien LodewyckxFloor DeckxJoep Goosen

    Foto'sBart Van der Moeren

    VormgevingDimitri Paeleman

    Opmaak advertentiesEls Vandervoort

    AdvertentiesSabine Clijmans0496 87 42 [email protected]

    DrukkerijDKZet (Hapert, NL)

    Websitewww.suikerkrant.be

    MUZIEK 3 All that jazz

    18 Over de schreef

    TENTOONSTELLINGEN 6 Bonjour expo

    FILM 26 Cinema special

    ARCHITECTUUR 12 Oog voor architectuur

    CULINAIR 12 Horeca troef!

    COLUMNS 2 Roel Sels

    4 Wim Paeshuyse

    20 Stijn Janssen

    SCHOUWBURGEN 13 Programmas Kempense cultuurcentra

    INTERVIEW 8 Chantal De Meutter

    REPORTAGE 22 De eindejaarslijstjes

    DE

    CULT

    UURKRANT

    VAN D

    E KEM

    PEN

  • Suiker - 3

    ALL THAT JAZZ THAT JAZZ

    Alexandre Caveliere quintetMOL Django Reinhardt was een van de grootste jazzmuzi-kanten van Europa. Hij slaagde erin de gipsyjazz populairder te maken dan ooit en er een nieu-we betekenis aan te geven. Hij was zo groot dat hij in zijn eentje een muziekgenre deed ontstaan: de hot club jazz of gipsy swing. Daarvoor gebruikte hij elemen-ten uit de bestaande jazz, de mu-sette en de zigeunermuziek.Jaarlijks wordt de muzikant herdacht met het reizende fes-tival Djangofolllies, dat ook dit jaar weer in Mol halt houdt. Dit jaar staat de vijfkoppi-ge band rond violist Alexand-re Cavaliere op het podium van Zaal Ootello in Ezaart. Cavalie-re treedt in de voetsporen van Django. Zijn muzikale carrire is heel bijzonder. Hij was amper 12 jaar toen zijn vader hem op-nam in zijn orkest. Hij trok er de wereld mee rond, aan de zijde van Didier Lockwood en Babik Reinhardt. Als kind speelde de in Mons geboren Alexandre Ca-valiere in lOlympia in Parijs en op festivals in New York, Mona-co en Finland. Hij deed radio- en tv-optredens. Maar het wonder-kind bleek niet bestand tegen de druk, het reizen en het nachtle-ven. Het ging steil bergaf met de carrire van Cavaliere. De grote toekomst die voor hem was weg-gelegd, was helemaal opgebrand voor ze was begonnen. Niemand hoorde nog wat van Cavaliere.De man is intussen 29 jaar oud en klaar voor zijn comeback. Voor het eerbetoon aan Djan-go Reinhardt in Mol brengt hij Walter Gonella (gitaar), Manu Bonetti (gitaar), Vincent Bruy-ninckx (piano) en Jean-Louis Rassinfosse (contrabas) mee.Alexandre Caveliere Quintet, vrijdag 30 januari om 20.15u in Zaal Ootello in Mol, 13 euro.

    Brussels Jazz Orchestra en t Arsenaal: Maestro, of de man zonder tandenHEIST-OP-DEN-BERG In cc Zwaneberg brengen t Arsenaal en het Brussels Jazz Orchestra een voorstelling die geschre-ven werd door Hugo Matthysen. Warre Borgmans kruipt in de huid van trompettist John Dyke, een topper in de jazzwereld. Op een dag slaat het noodlot toe. John Dyke raakt betrokken bij een knokpartij en zijn tanden worden uit zijn mond geslagen. Hij krijgt een kunstgebit, maar daarmee slaagt hij er niet meer in zijn unieke sound te produ-ceren. Hij maakt dan maar van de nood een deugd en compo-neert een aantal stukken die de grootheid en de tragiek van zijn kunstenaarschap illustreren. Zo slaagt hij erin om toch nog pure schoonheid te creren.Het is niet de eerste keer dat t Arsenaal en het Brussels Jazz Orchestra samenwerken. En-kele jaren geleden maakten ze al de voorstelling Vliegen tot de hemel. De zin om opnieuw de handen in mekaar te slaan, was er altijd. Met deze tekst van Hugo Matthysen is het er ook van gekomen. Matthysen en Warre Borgmans kennen me-kaar al vele jaren. Denk alleen nog maar aan de reeks Kulder-zipken en de jaarlijkse intocht van Sinterklaas, beide geschre-ven door Matthysen.t Arsenaal en het Brussels Jazz Orchestra, zaterdag 17 januari om 20u in cc Zwaneberg in Hei-st-op-den-Berg, 16 euro.

    Anthony Braxton Trio: Diamond curtain wall musicRIJKEVORSEL In jazzmid-dens wordt snel gezegd dat ie-mand wereldtop is. Elke profes-sionele muzikant kan immers wel een aantal adelbrieven voor-leggen. Minstens even vaak on-terecht als terecht. Maar als je, zoals Anthony Braxton, de NEA Jazz Master Award in ontvangst hebt genomen, sta je boven elke discussie. In het rockmilieu zou dat gelijkstaan aan opgenomen worden in de rock-n-roll hall of fame. Braxton ontving twintig jaar geleden trouwens al de Ma-cArthurs Fellowshipprijs: een prijs die niet alleen aan kun-stenaars, maar ook aan weten-schappers wordt uitgereikt om hun vernieuwende werk te belo-nen.Anthony Braxton (69) is een multi-instrumentalist die saxo-foon, klarinet, fl uit en piano speelt. En niet alleen musiceert hij; hij is ook professor in de fi lo-sofi e en gaf jarenlang les aan de universiteit van Roosevelt. Wat de muziek betreft, wil hij zich aan geen enkel genre binden. Hij vertrekt altijd van de volle-dige vrijheid en daarom wordt hij het vaakst tot de freejazzmu-zikanten gerekend. Maar Brax-ton is zo free dat zijn improvi-saties zijn muziek tot ver buiten de jazz voeren. Braxton schrijft muziek voor solo-uitvoeringen, voor groepen, voor ensembles, voor kleine en grote orkesten. Hij schreef ooit zelfs een muziek-score voor vier orkesten tegelijk.Voor zijn concert in De Sin-ger (Bavelstraat in Rijkevorsel) brengt Anthony Braxton Taylor Ho Bynum (kornet, bugel, picco-lo- en bastrompet) en Mary Hal-vorson (gitaar) mee.Anthony Braxton Trio, dinsdag 27 januari om 20.30u in De Sin-ger in Rijkevorsel, uitverkocht.

    De Beren Gieren / Kaja Draks-ler / Susana Santos SilvaRIJKEVORSEL In De Singer kan je op 29 januari terecht voor een muzikale kruisbestuiving tussen de muzikanten Susa-na Santos Silva (trompet), Kaja Draksler (piano), Fulco Otter-vanger (piano), Lieven Van Pee (contrabas) en Simon Segers (drums).Kaja Draksler (foto) opent de avond met een soloconcert aan de piano. De Sloveense pianiste bracht zopas haar eerste soloal-bum uit, nadat ze eerder al sa-menwerkte met het European Movement Jazz Orchestra, het Slovenian Philharmonic Or-chestra en haar band Katar-chestra.Trompettiste Susana Santos Sil-va komt na een dik halfuur op het podium om Kaja Draksler te begeleiden. Ze is een meesteres in het creren van sfeerbeelden en het opwaarderen van ander-mans muziek. Ze is met andere woorden de begeleidingsartie-ste die iedereen in zijn groep wil hebben. De Beren Gieren zijn Lieven Van Pee, Simon Segers en Fulco Ottervanger. Pianist Ottervan-ger componeert de muziek en zijn twee kompanen zorgen voor de stomende ritmesectie. Im-provisatie staat centraal in hun werk. Ze spelen eerst als trio en krijgen even later het gezel-schap van Susana Santos Silva.Kaja Draksler, Susana Santos Silva en De Beren Gieren, don-derdag 29 januari om 20.30u in De Singer in Rijkevorsel, 12 euro.

    Too Noisy Fish en NordmannRIJKEVORSEL Too Noisy Fish is een jazzgezelschap dat werd opgericht in de schoot van Flat Earth Society en dat be-staat uit Peter Vandenberg-he (toetsen), Kristof Roseeuw (contrabas) en Teun Verbrug-gen (drums). De band leverde al twee cds af met de titel FES. De eerste heette Fast Easy Sick en de tweede Fight Eat Sleep. Too Noisy Fish voert jazz hoog in het vaandel, maar durft al eens uit te wijken naar de rock. Dat geldt ook voor Nordmann: de band van Edmund Lauret, Dries Geusens, Elias Devoldere en Matthias De Craene. Nord-man (foto) ontstond in Gentse kroegen, waar Lauret uit New-castle en Geusens uit Over-pelt samen ja mden. Nordmann speelt in hoofdzaak avant-garde-jazz, maar koppelt daar rockin-vloeden aan. Dit jaar eindigden ze op de tweede plaats in HU-MOs Rock Rally. Too Noisy Fish en Nordmann brengen in De Singer een dubbelconcert.Too Noisy Fish en Nordmann, vrijdag 30 januari om 20.30u in De Singer in Rijkevorsel, 12 euro.

    Backback in De SplinterOUD-TURNHOUT Jazz in een jeugdhuis: moet kunnen! Orga-nisator Jazzkitchen nodigt het fris klinkende geweld van Back-back uit om op te treden in De Splinter in Oud-Turnhout. Back-back is een trio uit Gent dat be-staat uit Filip Wauters (gitaar), Marc de Maeseneer (sax) en Giovanni Barcella (drums). Zij spelen muziek die het midden houdt tussen jazz en rock.Backback serveert op 29 janua-ri een bom voor je oren. Tickets kosten 12 euro.

  • 4 - Januari 2015

    Aflevering 3: Madame TussaudsWassenbeeldenmusea, beter be-kend onder de naam Madame Tussauds, zijn te vinden in ze-ven steden in de wereld, waar-onder Londen, New York en Am-sterdam. Deze musea stellen wassen replicas van beroemde personen op, zoals film- en mu-zieksterren, royalties en sport-lui. Zo kan je in Berlijn Hitler groeten, in Amsterdam Angeli-na Jolie mt borsten bekijken en J.F. Kennedy voor de grap met duim en wijsvinger neerschie-ten.

    Evengoed: Het kaarsenmu-seum in Baarle-HertogIn Baarle-Hertog kun je het Kaarsenmuseum (nu Baarles Museum, aangezien ze er toch maar n museum hebben) be-zoeken. Dit is ongeveer hetzelfde als Madame Tussauds: in ech-te (!) bijenwas zijn replicas ge-maakt van personen die boven-dien prachtig gedetailleerd zijn ingekleurd.

    VergelijkingWilliam Morris zei ooit: Noth-ing useless can be truly beauti-ful. In Baarle zijn de beelden niet enkel beelden, maar zijn het daarenboven ook nog eens kaar-sen. Wat was die Frits Spies, de maker van de kaarsen, een ge-wiekste kerel!In Baarle tonen ze verder geen vergankelijke popsterren -wie waren Lady Gaga en Justin Bie-ber nu ook weer?- maar de ech-te sterren van onze wereld: de heiligen. Redenen genoeg om dit hartverwarmende museum te bezoeken in plaats van het veel duurdere Madame Tussauds.

    MEER WIM PAESHUYSE!

    Wij, redacteurs van Suiker, zijn betweters. Wij doen gewoon onze goesting en u mag daarvan zeggen, schrijven, facebooken en twitteren wat u wil: u hebt niks in de pap te brokken. Tenzij u evenveel kapsones hebt als wij. Dan -maar alleen dan- houden wij rekening met uw mening. Toen dichter,

    schrijver, comedian en beroepsidioot Wim Paeshuyse op een enquteformulier de vraag Hoe zou u Suiker beter maken? beantwoordde met Meer Wim Paeshuyse! (met uitroepteken) waren wij zo onder de indruk dat we hem meteen een rubriek gaven. Paeshuyse kreeg carte blanche en mailde ons de dag nadien al een voorstel. In 8 afleveringen wil hij zwart op wit bewijzen dat je s werelds indrukwekkendste plekken evengoed in de Kempen kan zien.

    8 plaatsen die je gezien moet hebben voor je sterft, maar die je evengoed in de Kempen kan zien

    The Godfathers in JK2470RETIE Vroeger, toen tele-foonnummers nog maar uit zes cijfers bestonden, was er een bandje dat in het alternatieve rockcircuit razend populair was: The Godfathers!Godallemachtig: wat hebben wij ooit plezier gemaakt op de muziek van die heerlijke keet-schoppers van over het water! En we geven het grif toe: in on-bewaakte momenten grijpen we nog steeds naar onze luchtgitaar en brullen we de longen leeg op de tonen van Birth, school, work, death!, Cause I said so en She gives me love.Ja, u hoort het goed: vroeger was alles beter. En natuurlijk is er alleen maar een renie van The Godfathers gekomen omdat die kerels al twintig jaar niks meer uitgevreten hebben, omdat het geld op is en omdat ze van hun vrouwen een stamp onder hun kont hebben gekregen met het vriendelijke verzoek de reke-ning te spekken. So what? Laat het je vooral niet tegenhouden om op zaterdag 31 januari naar The Godfathers te komen luiste-ren in JK2470 (Geenend 9 in Re-tie). Voor de jongere garde onder u: kijk en leer waar de heden-daagse punkrockers de mosterd halen! Voor de oudere generatie: probeer uzelf enigszins onder controle te houden, zeker als uw kinderen erbij zijn.Tickets kosten 13 euro in vvk. Snel zijn is de boodschap, want erg groot is de jeugdclub niet. Er worden maar 250 kaarten ver-kocht. Voorverkoop op de web-site van organisator www.dark-balloon.be en in cafs Foli-A, Bazaar, Bikoro (Retie) en Bemd-caf (Arendonk).

    KORT

    Van Loo en Les Vedettes: Une belle histoireKEMPEN - Het stond in de ster-ren geschreven dat schrijver en conferencier Bart Van Loo - met roots in Herentals - en Eddy et Les Vedettes - met frontman Frank Mercelis uit Retie - op een dag de handen in elkaar zou-den slaan. Eddy et les Vedettes groeide de voorbije jaren uit tot de ideale vertolkers van swin-gende Franse muziek. Van Loo van zijn kant heeft met zijn boe-ken over La France een ijzer-sterke reputatie opgebouwd van Frankrijkkenner, gaande van hors categorie tot incontourna-ble. Vorig jaar brachten ze sa-men de voorstelling Une belle histoire, die wegens groot succes dit jaar wordt hernomen. Pa-nache, enthousiasme en show-manship waar niets op af te din-gen valt (Knack). Van Loo en Les Vedettes flaneren samen een avond zingend over de Pa-rijse Pont Neuf om zo via Karel de Grote bij France Gall uit te komen. Die leidt op haar beurt naar Claude Franois, maar ook naar Lodewijk XIV en Charles Aznavour. Van Alexandrie Alexandra over Route Nationa-le 7 tot La Bohme. En natuur-lijk zingen we allemaal mee met Michel Fugain. Een voorstelling waar woord en muziek hand in hand gaan, waar ontroering, nostalgie en goede verhalen op de eerste plaats komen. Kortom: het chanson zoals het nog nooit de bewonderen viel in de Lage Landen.Bart Van Loo en Eddy et les Ve-dettes stoppen tijdens hun tour-nee regelmatig in de Kempen. De eerste halte is in Schouw-burg Rex in Mol, op zaterdag 31 januari. Tickets kosten 17 euro. Op 21 februari spelen ze nog in de Djoelen (Oud-Turnhout), op 21 maart in De Volle Vaart (Grobbendonk), op 18 mei in cc Zwaneberg (Heist-op-den-Berg) en op 30 mei in cc t Schaliken (Herentals).

  • Suiker - 5

    1 GRATISFLES WIJN

    om mee naar huis te

    nemen bij reservatie

    vanaf 4 personen

    (max. 1 bon per 4 pers

    onen)

    Enkel geldig bij afgift

    e

    van deze bon

    KADOBONNENverkrijgbaar

    per persoon2450

    openingsurenVrijdag, zaterdag en zondag

    van 18 tot 23u

    H E T G E V O L G

    www.HETGEVOLG.BE I www.facEBOOk.cOm/HET GEVOLG

    S P E E L T

    SUIKER DANKT ZIJN ADVERTEERDERS

  • 6 - Januari 2015

    BONJOUR EXPO

    HERENTALS - Waar kun je een kunstenaar beter interviewen dan in caf Den Artiest op het Antwerpse Zuid? Ons gesprek met Bart Verheyen (51), die van 17 januari tot 22 februari een tentoonstelling krijgt in de Herentalse Lakenhal, verliep er alvast heel vlotjes. Hem vinden was ook al geen probleem: Verheyen ziet er heel artistiek uit met zijn kale kop, keurig geknipte baard en snor, zwart pak en modieuze bril. En een vriendelijke mens! Wij moesten maar een beetje zielig kijken en hij betaalde de drankrekening.

    Bart, wat de lezers van Suiker allicht toch het meest zal interesseren: wat gaat er te zien zijn in Herentals?Het wordt geen retrospectieve, als je dat bedoelt. Het zal voor-al het werk zijn dat het grote pu-bliek het best van mij kent: de ruime, figuratieve, stripachti-ge acrylschilderijen in klarelijn-stijl. Maar ik kom er ook met een primeur langs: recentelijk maak ik wat ik brandhoutschilderijen noem. Dan schilder ik weer zon mooi, zelfs wat gelikt portret, waarna ik het doek overtimmer met ruwe latten en ander weg-werphout. De gladde illusie door-broken, zeg maar. Enfin: de fina-le interpretatie laat ik uiteraard aan de toeschouwer.

    Een kunstenaar die niet blijvend evolueert, moeten we misschien an-ders noemen. Voor jou is dat blijkbaar geen probleem: behalve brandhout zie ik opeens zowaar abstract werk op je website verschijnen.

    Klopt. Dat lijkt misschien een grote stap, maar die abstrac-te roosterpatronen gebruikte ik vroeger al wel eens in de marge -letterlijk- van mijn figuratieve werk. Kijk maar (toont voorbeel-den op zijn iPad). En dan komt het moment dat je die neven-structuren zo mooi gaat vinden dat ze een zelfstandig schilderij waard zijn. Ik begin die afwisse-ling tussen figuratief en abstract echt wel prettig te vinden. Maar in Herentals heb ik voor de uni-formiteit gekozen: enkel figura-tief werk.

    Waar heb jij het vak geleerd?Ik wil het niet pretentieus laten klinken, maar ik ben autodidact. Ik kan mij echt de tijd niet herin-neren dat ik net zat te tekenen: ik heb dat altijd gedaan, ook op momenten dat het niet mocht: Verheyen, strafstudie!. De middelbare scholen waar ik bui-tengevlogen ben: ik ben de tel kwijt. Niet alleen omdat ik zat te tekenen, trouwens. Schrijven heb ik ook altijd graag gedaan en ik doe het nog, vooral pozie. Ik werk al een hele tijd aan een sonnettenkrans, met rijmsche-ma en metrum zoals in de tijd van de rederijkers. Die strakke regels van het genre: daar houd ik wel van. De gedichten die Gerrit Komrij gemaakt heeft bij schilderijen van mij (gebundeld in het boek Luchtdicht verpakt, red.) zijn ook van die makelij. De samenwerking met Gerrit (zucht) dat was een kruisbe-stuiving van de betere soort. Maar om terug te komen op je vraag: vanaf mijn veertiende ben ik serieus aan het werk gegaan en op mijn zeventiende wist ik heel zeker waar mijn lotsbestem-ming lag. Niet dat ik er toen van kon leven, uiteraard. Ik ben ja-renlang bohemien geweest in

    binnen- en buitenland, daar-na afwasser, matrassenverko-per, zaakvoerder, enzovoort, en-zovoort. Maar nu kan ik toch al enkele jaren comfortabel rond-komen van mijn kunst. Let wel: enkel omdat ik eigenlijk alles zelf doe. En zo heb ik het graag: ik ben mijn eigen pr-man, mijn eigen lay-outman. Ik woon en werk nu in Brugge en heb mijn eigen galerie in Knokke. Die houd ik zelf open. Delegeren is mijn regel niet.

    Over verkopen gesproken: ik vind jouw werk bij uitstek geschikt om er grafiek van te maken. Waar kan ik, ui-teraard tegen een vriendenprijsje, een zeefdruk kopen?(lacht) Gaat niet lukken. Hoe vaak ik daarvoor al aanbiedin-gen -en serieuze- gekregen heb: nog iets waarbij ik de tel ben kwijtgeraakt. Onlangs heb ik nog een firma aan de lijn gehad die reproducties op canvas wou maken, in duizenden exempla-ren. Daar was natuurlijk nog-al wat geld mee gemoeid, maar ik zei: Geen sprake van, en wel hierom. Ik hecht veel be-lang aan originaliteit. Zelfs met mijn schilderijen, uiteraard al-lemaal unieke stukken, ben ik heel voorzichtig, zodat ze niet op elkaar gaan lijken. Variatie met formaten helpt daar onder ande-re bij. Met grafiek is dat unieke natuurlijk weg en er komt nog een ander probleem kijken. Ik moet dat hele drukproces uit-besteden aan een professioneel grafisch atelier. De kostprijs

    daarvan moet dan worden door-berekend aan de koper, maar ik wil mijn werk betaalbaar hou-den. Zon druk wordt dan relatief te duur als ik er iets aan over wil houden. Sorry, dan maar geen grafiek.

    De kunstkritiek steekt je graag in de map van de popart of de neopop. Ben je daar blij mee?Tja, critici en publiek plakken graag een etiket op je. Dat is geweten. In mijn geval verwij-zen ze dan naar iemand als Roy Lichtenstein, die in de jaren zestig in zijn schilderijen niet alleen die goedkope stripfiguren naschilderde, maar zelfs het rasterpatroon van de druk mee overnam. Knap werk, mees-terlijke parodie, maar of mijn inspiratie daar nu vandaan komt... Ik weet het zelf niet zo zeker. Ik ben begonnen met car-toons te tekenen en ik heb daar zelfs mee tentoongesteld en prijzen mee gewonnen. En na-tuurlijk ben ik -zoals de meeste kinderen- van jongs af een stri-plezer geweest. Dan komt ie-mand als Herg al snel in beeld. De eenvoud en de helderheid van die stijl vond en vind ik heel intrigerend. Ik ben ook nog een tijd hyperrealistisch bezig geweest. En misschien ook dit nog ter overweging: ik zie een essentieel verschil tussen wat ik doe en de popart. Veruit het meeste werk van die stroming is -met opzet- totaal emotieloos, maar ik probeer wel gevoelig te schilderen. Ik schilder vaak naar levend model, maar het uiteindelijke resultaat is toch vaak een mengsel van werke-lijkheid en verbeelding en daar is die emotie niet uit weg te denken. Let er maar eens op in Herentals.Tekst: Ivo Verheyen

    Bart Verheyen stelt tentoon in de Lakenhal

    Strip- en brandhoutschilderijen

    Praktisch:Waar: Lakenhal, Grote Markt, HerentalsWanneer: van 17 januari tot 22 februa-ri 2015Open: elke vr, za en zo van 14 tot 17u.

  • Suiker - 7

    Bart Van Dijck: The weather was goodTURNHOUT De 40-jarige Bart Van Dijck is een multidisci-plinaire kunstenaar. Hij maakt tekeningen, sculpturen, installa-ties, videokunst en documentai-res. Centraal in zijn werk staat zijn interesse voor inheemse en uitheemse volkstradities. Hij vertaalt die tradities naar sub-culturen, zoals de jongerenwe-reld. Jongeren hebben een heel eigen beeldtaal. Van Dijck on-derzoekt die taal en ontdekt er de symboliek van.In zijn eerste expo in de Waran-de toont Van Dijck ook nieuw vi-deowerk over tradities en folklo-re in Belgi. Hij vult dat aan met impressies van een reis naar In-dia die hij recent nog maakte.Nog tot 22 februari in de expo-zaal van de Warande. De toe-gang is gratis.

    Kunst in de keringOUD-TURNHOUT De provin-cie Antwerpen is de trotse ei-genaar van vele honderden he-dendaagse kunstwerken. Met de sloop van het oude provincie-huis werden die kunstwerken tijdelijk ondergebracht in een depot. Maar kunst is pas kunst als ernaar gekeken kan worden en dus besliste het provinciebe-stuur om een deel van de collec-tie toegankelijk te maken voor het publiek. In de provincie Ant-werpen wordt een reeks tentoon-stellingen georganiseerd. De eerste daarvan is nog tot 15 fe-bruari te zien in het Hofke van Chantraine in Oud-Turnhout.Meer dan veertig werken wor-den tentoongesteld. Telkens worden twee -een enkele keer drie- werken aan mekaar gekop-peld. Als we de moderne kunst bekijken, zien we dat 1950 een scharniermoment is. Daar heb-ben we mee gespeeld. We koppe-len de kunst van voor en na de Tweede Wereldoorlog. Zo ont-staat er een spanningsveld, legt John Dondeyne uit.De expo toont werken van ron-kende namen: Constant Perme-ke, Rik Wouters, James Ensor, Luc Tuymans, Jef Geys, Fred Bervoets, Michle Matyn, Geert Goiris, Koen van den Broek en Anne-Mie Van Kerckhoven.Te bezichtigen tot 15 februa-ri. Open van vrijdag tot en met zondag van 13.30 tot 17u, behal-ve op feestdagen. De toegang is gratis.

    De Grote OorlogHERENTALS Januari is de maand waarin Herentals uit-gebreid terugblikt naar de don-kere periode van de Eerste Wereldoorlog. Dat gebeurt op verschillende manieren. Van 12 januari tot 1 februari kan je op de Grote Markt een replica van een noodwoning bezoeken, exact zoals de Belgische regering ze honderd jaar geleden liet bou-wen in onze zwaar geteisterde streek. Een noodwoning was ge-maakt van hout en bestond uit een leefruimte en twee slaap-kamers. Stromend water was er niet.In de tuin van kasteel Le Paige zijn twintig grafzerken in kunst-stof gemaakt. Van 17 tot en met 25 januari kan je aan elk graf een oorlogsgedicht beluisteren. In het kasteel zelf loopt van 16 januari tot 1 februari een dub-beltentoonstelling. De Grote Oorlog in grote lijnen vertelt de oorlogsfeiten, aangevuld met lokale verhalen en beelden uit de provincie Antwerpen. Erik Nagels zorgt voor de artistie-ke noot. Zijn serene, maar soms confronterende doeken proberen de steeds veranderende waarden van mensen en dingen te vat-ten. Nagels is gefascineerd door de eindeloze kracht waarover de mens lijkt te beschikken om zo-veel onheil en ellende te kunnen blijven verdragen.

    Marec: Jaaroverzicht in cartoonsHERENTALS Tot 4 janua-ri is in de Lakenhal -op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17u- het traditionele jaarover-zicht in cartoons te bezichtigen. Na Kim Duchateau en Gal is het dit jaar de beurt aan Marec om het jaar door een kritische bril te bekijken. De huiscartoonist van onder andere Het Nieuwsblad en Dag Allemaal selecteert zijn grappigste spotprenten en geeft je een overzicht van de meest memorabele gebeurtenissen en het belangrijkste nieuws uit het voorbije jaar.

    Spelen met kunstTURNHOUT In het Nationaal Museum van de Speelkaart wor-den nog tot eind februari wer-ken getoond die gemaakt zijn door studenten aan de Academie Beeldende Kunsten van Etter-beek, onder leiding van Walter Dohmen.Dohmen is tekenaar, schilder en grafisch kunstenaar. Hij is een van de weinige kunstenaars die de eeuwenoude techniek van het kopersteken nog machtig is. Graveren in metaal werd voor-al gedaan om wapens en ande-re gebruiksvoorwerpen te ver-sieren of te personaliseren. De kopergravure evolueerde al snel tot druktechniek en werd als re-productiemiddel vervangen door andere materialen, zoals hout. Maar links en rechts -o.a. in Et-terbeek- worden die oude gra-veertechnieken nog bestudeerd en toegepast.Walter Dohmen integreert die oude techniek in zijn heden-daagse oeuvre. Samen met de studenten werkte hij een volle-dig kaartspel uit. Ook Dohmen zelf graveerde een nieuw spel. De resultaten zijn te zien in het Speelkaartmuseum. De toegang is gratis.

    De duivensport tot kunst verhevenTURNHOUT Britt Roger Sas, een Belgische fotografe die voort-durend tussen Turnhout, Parijs en New York pendelt, en Loren-z, een Franse fotograaf die ook vaak in Helsinki verblijft, raak-ten beiden gefascineerd door de duivensport, die in Belgi een populaire volkssport is. Britt Ro-ger Sas is de dochter en klein-dochter van duivenmelkers. Zij kreeg de duivensport met de paplepel ingegeven. Lorenz was zelfs niet op de hoogte van het bestaan van de duivensport, tot hij er in Belgi toevallig mee in aanraking kwam.De kunstenaars laten elk op hun manier zien wat de duivensport cht is: pure passie!Nog tot 7 januari in de expozaal van de Warande.

  • 8 - Januari 2015

    Einderjaarsinterview met Radio 2-journaliste Chantal De Meutter

  • Suiker - 9

    Om niet te verdwalen tussen de ontelbare gebeurtenissen van een jaar, zetten we telkens een aantal uitspringers van 2014 op een rij. Aan haar de keuze.

    NATIONAAL NIEUWS 25 mei: Moeder aller verkiezingen Stakingen en betogingen tegen de

    regering 24 mei: aanslag Joods museum Herdenkingen WO 1 Mogelijke black-out elektriciteits-

    net

    Chantal: Ik kies voor de beto-gingen en stakingen tegen de regering. Ik krijg dat niet ge-plaatst. In de zin van: men heeft toch gekozen voor deze men-sen met wie men nu blijkbaar niet meer op dezelfde lijn zit. Dan denk ik: Hadden jullie ge-dacht dat een rechtse regering een links beleid zou voeren? Ik vraag me af vanwaar dit protest komt. Een halfjaar geleden nog adoreerde men een aantal figu-ren. Zij gingen het voor ons in-vullen en veranderen. Daarom ben ik ook niet geneigd om mee actie te voeren. Neen, dit is wat jullie gewild hebben. Eigen schuld, dikke bult.

    Indien er vandaag opnieuw ver-kiezingen zouden worden uitge-schreven, denk je dat die een an-der resultaat zouden opleveren?Ik vraag me inderdaad af of de mensen nu anders zouden stem-men dan in mei. N-VA haalde toen meer dan dertig procent. Het kan toch niet zijn dat al die betogers niet-N-VA-stemmers zijn. Hebben de mensen hun programma dan niet gelezen? Je kan je meteen ook afvragen wat zon verkiezing nog betekent. Voor wie kiezen de mensen: nog steeds voor Bart De Wever of Maggie De Block, die ze zo sym-pathiek vinden? Maar die idolen staan wel voor een bepaald be-leid. Foei, denk ik dan, gaat jullie interesse niet verder dan die adoratie? Ik vrees dat men-sen kiezen voor figuren, of uit gemakzucht of omdat ze politiek niet belangrijk vinden. Ze gaan die figuur niet in verband bren-gen met het beleid. Ik merk ook dat ik als journa-liste heel moeilijk vragen kan stellen aan de N-VA-kabinetten. Ze stellen zich in gesloten slag-orde op alsof zij zich toch niet heel lekker voelen met hun re-geringsdeelname. Waarom voe-len ze zich weer bedreigd of ver-keerd begrepen? De N-VA weet toch dat er tussen die protestge-luiden ook veel N-VAers zitten. Hun strategie is vandaag dan ook: vooral niets verkeerds zeg-gen. Ze kunnen niet blijven vol-houden dat de betogers en sta-kers een minderheid zijn die -zoals ze hier in Herentals zeg-gen- aangejaagd wordt door de vakbonden.

    Zelf ga je niet staken of betogen?Neen, ik vind het ook niet ver-

    keerd om een ander beleid een kans te geven. Ik vind het daar-om jammer dat er nu al zoveel protest is. Er wordt te snel ac-tie ondernomen. Laten we eerst eens afwachten wat de gevolgen zullen zijn van hun program-ma. Laat ze toch eerst eens hun ding doen. Dat risico kunnen we nemen. N-VA is geen racisti-sche partij. Bij het Vlaams Be-lang was dat gevaarlijk. Daar kon je je de akeligste dingen bij voorstellen. Maar welke akelige dingen moeten we ons bij deze regering voorstellen? Ik wil we-ten waar het nieuwe beleid ons brengt en dan is het aan de kie-zer om erover te oordelen. Ik moet ook eerlijk zijn: tot nu toe heb ik de besparingen nog niet gevoeld. Maar ik ga soms wel naar de ziekenkas en daar zie ik mensen die met n dokters-briefje hun geld komen ophalen. Dan denk ik: zo veel luxe is er niet in elk milieu. Onze sociale zekerheid en vangnetten zullen

    ze hopelijk ook niet losknippen. In de 21ste eeuw kan het niet zijn dat er weer een gigantische kloof gaat ontstaan tussen arm en rijk.

    INTERNATIONAAL NIEUWS De opmars van IS en de gruwelijke

    onthoofdingen De referenda in Schotland en Cata-

    loni Ebola dat Afrika teistert en zorgt

    voor paniek in Europa en de VS En 17 juli: het neerhalen van vlucht

    17 van Malaysia Airlines boven Oe-krane met honderden Nederlandse slachtoffers.

    De IS. Ik vind dat zo ziek Daar word je mottig van. Doet een beul dit zonder nadenken of kan hij zichzelf rechtvaardigen? Ik las een interview met Phara de Aguirre en die verwoordde het zo: Ik wil in het hoofd krui-pen van die beul en hem veel vragen stellen omdat ik hem niet begrijp. Hitler had een zui-ver ras voor ogen en daarvoor moest alles wijken. Ik denk dat ze er echt ook van overtuigd zijn dat hun geloof boven alles staat en dat de anderen onmensen zijn. Nazibeulen konden ook maar de meest gruwelijke zaken uitvoeren omdat ze Joden en zi-geuners als ongedierte bestem-pelden. Wij zeggen gelukkig nog:

    mijn vrijheid eindigt waar de andere begint, maar deze men-sen hebben een totaal ander nor-menstelsel. Ik vraag me echt af hoe ver we met onze beschaving zijn gekomen. We hebben toch hersenen waarmee we kunnen nadenken, kunnen wikken en wegen, kunnen discussiren. Be-staat dat bij sommige mensen dan niet meer?

    Moslimjongeren trekken vanuit Vlaanderen naar Syri om een heilige oorlog te voeren.Waarom kunnen we dat niet stoppen? Wat kan onze maat-schappij doen om dit te voorko-men? Ik denk dan: gelukkig ben ik op een atheneum groot gewor-den waar ik geleerd heb om din-gen af te wegen. Waar hebben we gefaald om die jonge mensen die beslissingen te laten nemen. Zeg het mij? En moet dit dan in zo iets gruwelijks ontaarden?

    Ze beweren dat ze hier vaak geen kansen krijgen en zich parias voelen. Je kunt toch niet blijven bewe-

    ren -en ik wik mijn woorden- dat al die jonge mensen geen kansen hebben gekregen in onze maat-schappij? Is dat nog altijd zo, ook bij de vierde generatie? Mijn zoon heeft vorig jaar lesgege-ven aan jongeren zonder papie-ren. Die krijgen hier toch onder-wijs. Ok: op het einde van de rit mogen ze mogelijk niet in Bel-gi blijven. Maar zolang ze hier zijn, wordt hun toch iets aange-boden. Waarom altijd beschuldi-gend wijzen naar ons! Misschien moeten zij ook eens inspannin-gen doen. Met steeds de schuld op anderen te schuiven, kom je nergens. Ze mogen zichzelf niet

    in die slachtofferrol blijven du-wen. Kom eruit, denk ik dan. Speel het slachtoffer niet. Sla niet op tafel omdat je een Ma-rokkaan bent, maar sla op tafel omdat je onrecht voelt.

    De jongeren leggen juist het verband tussen hun afkomst en de tweede-rangsbehandeling die ze krijgen. Met een vreemde achternaam vind je hier geen werk.Als zij dat zo aanvoelen, zal er wel een grond van waarheid ach-ter zitten. Dan hebben we als maatschappij gefaald en dat vind ik echt heel erg. Ik hoop dat de politici hun verantwoordelijkheid nemen. Als hen tekortgedaan wordt, moeten we dat corrigeren. Het bestaat zeker dat je afgewe-zen wordt omwille van je kleur of vreemde naam, maar is dat al-tijd en overal en op elk moment zo? Ik ben zeker van niet. Ik vind dat we ons best doen om hen op te vangen en kansen te geven.

    SPORT Wereldbeker voetbal in Brazili en

    de grote populariteit van de Rode Duivels

    De opmars van het Belgische vrou-wenvolleybal

    Philippe Gilbert die met de Amstel Gold Race als enige Belg een klas-sieker kon winnen

    Systematische doping bij Russische sporters

    Ik ga voor de Rode Duivels. Ik heb de wereldbeker voetbal ze-ker gevolgd, maar niet op de

    Grote Markt met een hoedje op. Ik weet ook dat die hype er over is, maar ik kan wel enorm genie-ten van het spelletje. Ik ga al zo lang naar sportwedstrijden van familieleden kijken. Marc, mijn man, was een voetballer en mijn zoon Jasper voetbalt nog bij De Kempen, een ploeg in eerste pro-vinciale. Ikzelf heb volleybal en tennis gespeeld.

    Wat spreekt je zo aan in sport?(heftig) Sport is voor mij emotie. De blijheid om te scoren is een heel deugddoende blijheid. Sport is winnen of verliezen. Veel psy-chologie komt daar niet bij te pas. Sport appelleert aan na-tuurinstincten: huilen, lachen, kwaad zijn. Ik ben zelf ook een winnaar en competitie spreekt me aan. Toen ik tenniste, ging ik er heel erg in op. Maar het is niet uit de hand gelopen: ik heb nooit met raketten gegooid of iemand op zijn hoofd geklopt. (lacht)

    Nu leef je je uit langs het veld van KFC De Kempen?Ik ben een heel hevige suppor-teres van De Kempen. Mensen verschieten heel erg van mij als ik langs het veld sta met een toe-ter en twee dienbladen om ka-baal te maken. Van de andere partij krijg ik dan boze blikken toegeworpen. Ga eens op een ander lawaai maken. Maar het

    voetbalveld is de enige plaats waar ik me niet laat corrige-ren. Zeker niet! Ik wil ook alleen maar aanmoedigen. Supporte-ren geeft euforische gevoelens en het werkt enorm bevrijdend. Ik denk dan: laat me hier toch eens mezelf zijn. Laat me blij zijn om het spelletje. Blij zijn om de goal die wordt gemaakt of droef zijn om de kans die gemist wordt. Als De Kempen een match ver-liest, kan het echt even duren voor ik me daarover heb gezet.

    CULTUUR Besparingen in de cultuursector Het programma Wat als dat een

    Emmy-award won voor beste co-medy

    The Broken Circle Breakdown die een Oscar kon winnen

    Ik kies voor The Broken Circle Breakdown, maar denk er dan weer bij -Chantal niet doen- hoe actrice Mieke Dobbels, die de hoofdrol heeft gemist, zich zou voelen. De film is gebaseerd op een toneelstuk waarin Johan Hel-denbergh de mannelijke hoofdrol speelt en zij de vrouwelijke hoofd-rol. Maar Mieke Dobbels mocht blijkbaar de hoofdrol in de film niet spelen en werd opzijgescho-ven voor Veerle Baetens. Dat doet pijn. Elke keer als ik dat liedje uit de film hoor -en Veerle Bae-tens zingt het heel mooi- denk ik aan Mieke Dobbels. Hoe zou die gezongen hebben? Mieke Dob-bels heeft zich, toen de film uit-

    kwam, teruggetrokken in het ap-partement van haar moeder met een stapel dvds. Ze wilde zich af-sluiten van alles wat er over de film werd gezegd. Zo zit de wereld blijkbaar in elkaar. We kiezen voor wat ons het best uitkomt. Veerle Baetens was populair aan het worden en de film had een populaire actrice nodig om men-sen te lokken. Ik ben naar de film gaan zien, maar ik heb spijt dat ik het theaterstuk niet gezien heb. Zou ze dat echt niet gekund hebben? Ik wil geen afbreuk doen aan de kwaliteiten van Baetens, maar ik neem het vaak op voor het slachtoffer.

    OVERLIJDENS 27 februari: Jan Hoet 17 april : Gabria Garcia Marquez 15 mei: Jean-Luc Dehaene 11 augustus: RobinWilliams 13 november: Eric Antonis 29 november: Luc De Vos 5 december: Koningin Fabiola

    Ik maak hier een persoonlijke bedenking bij. Vanaf dit jaar be-geleid ik wel eens een burgerlijk afscheid voor mensen die ik ken. Dat raakt me wel. Ik voel dan bij degenen die achterblijven sterk aan wat gemis betekent. Daar ben ik nu een bevoorrechte ge-tuige van. De wereld staat voor die mensen op dat moment stil.

    HERENTALS Twee jaar geleden mochten we Radio 2-journaliste Chantal De Meutter (58) al eens interviewen en toen waren we erg verrast. Achter de ribfluwelen radiostem bleek een zeer pittige dame schuil te gaan met een uitgesproken kritische mening. Niet alleen doet ze haar zegje over de media, waarin ze al meer dan een kwart eeuw werkt, maar ook over alles wat zich 24 uren op 24 uren afspeelt in de wereld rondom haar. Chantal, zo vermoeden we, is een vrouw met een uitgesproken mening die twee minuten later zelf de grootste vraagtekens plaatst bij haar uitspraken. Ook een vrouw die geen genoegen neemt met een oppervlakkig leven, die wars is van schone schijn en niet toegeeft aan de gemakzucht om het leven zo maar zijn beloop te laten gaan. Hoewel ze er zelf aan twijfelt -ik vrees dat ik niet overal een interessante mening over heb- is ze een uitgelezen gesprekspartner om het voorbije jaar te fileren.

    Chantal De Meutter2014 was een heftig jaar.

    Ik krijg die betogingen en stakingen niet geplaatst. Had je dan gedacht dat een rechtse regering een links beleid zou voeren?

  • 10 - Januari 2015

    Maar in het geval van Jan Hoet of Marquez voel ik geen gemis. Dat staat te ver van me af. Maar ik denk dan wel aan de entoura-ge van de mens die dood is; aan wat een overlijden bij hen te-weegbrengt. Bij het overlijden van Luc De Vos vond ik het er over. Ook de mensen op onze redactie gaven dat mondjesmaat toe. Klopte dit wel? Ik kreeg de in-druk dat zijn overlijden gehy-ped werd. Twee uur voor de begrafenis liet de reporter we-ten dat het plein voor de kerk nog niet vol stond. Dat klonk als een oproep om naar het plein te komen. Voor de me-dia was het een erezaak: het plein moet volgeraken want wij hebben deze begrafenis als zeer belangrijk aangekon-digd. Op die manier werd het een evenement waar je moest bij zijn. Het was mas-tu vu? Heb je me daar gezien? Was jij daar op dat moment, want ik was er. Maar wat heeft dat nog te maken met het werkelijke beleven van zon afscheid. Ui-

    teraard stonden daar mensen tussen die erg oprecht droevig waren. Maar wie stuurt zo iets en waarom moet dat gestuurd worden? Ik voel alleen mee met mensen die echt verdriet heb-ben omdat ik daar een stukje troost kan brengen.

    Zou Luc De Vos die duizenden men-sen niet geapprecieerd hebben?Hij zou zich afgevraagd hebben: wat overkomt me nu? Hij krijgt nu wat hij gemist heeft tijdens zijn leven. Mijn vader zei al-tijd: Je moet goed zijn voor de mensen als ze nog leven. Dat is waar, toch?

    FAITS DIVERS Zwarte Pietdiscussie in Nederland Provincie Antwerpen wordt Mid-

    den-Brabant

    Eerlijk, ik was niet rouwig om Midden-Brabant. Als Antwer-penaar, horende bij de pro-vincie Antwerpen voel ik me geen Antwerpenaar. Als ik zeg dat ik in de provincie Antwer-pen woon, vraagt men: waar in Antwerpen? Dan moet ik tel-kens zeggen dat ik niet in Ant-werpen woon, maar in Heren-tals. Dat is verwarrend en het was goed dat dit eens duide-lijk werd gemaakt. Antwerpen mag gerust de hoofdplaats van de provincie zijn, maar het is jammer dat die provincie Ant-werpen heet. Met Radio 2 heb-ben we een rondvraag gedaan over hoe de provincie Antwer-pen anders zou kunnen heten. Daar kwam onder andere de naam Campina uit, maar dat was dan weer te veel Kempen. Iedereen zegt tegen me: Doe niet onnozel, Chantal. De pro-vincie Luik heeft ook Luik als hoofdplaats, net als Namen. Waarom zo moeilijk? Maar Midden-Brabant met Antwer-pen als hoofdplaats zou duide-lijker zijn.

    PERSOONLIJK Tot slot nog enkele persoonlijke vra-

    gen. Wat was je persoonlijk hoogte-punt van 2014?Het hoogtepunt was toen mijn zoon Jasper en zijn vriendin An-nelies me vertelden dat ze een kindje verwachten tegen maart. Ben jij daar zo gelukkig mee?, vroegen mensen me. Nee, ikzelf niet, maar het feit dat zij zo blij zijn, maakt ook mij blij. Ik kan niet anders dan meegaan in hun blijdschap. Ik kijk er niet naar uit om grootmoeder te worden. Daar ben ik ook niet mee bezig. Maar ik ben gelukkig om hun geluk. Plots krijgt die zoon ook iets extras: hij gaat vader wor-den!. Ik zie hem zo fier zijn. Ik had er niet bij stilgestaan dat het ooit zo ver zou komen. Als ik aan Jasper denk, dan denk ik al-tijd aan momenten uit zijn kin-dertijd. En dan wordt hij plots volwassen. Daar moet ik nog aan wennen. Het eerste wat ik zei, viel niet in goede aarde. Ik antwoordde: Jappe, dat bete-kent voor altijd samen met An-nelies. Moeder, zei hij, zie jij het kindje maar graag en wij staan wel in voor onszelf.

    En je persoonlijke dieptepunt?Dat is het besef dat ik niet lan-ger voor Radio 2 kan werken. Het is op.

    Hoe bedoel je: je gaat weg bij de ra-dio?Ja. Ik heb er ooit voor gekozen om met woord bezig te zijn, maar dat woord -het vertellen, de verha-len- wordt bij het radio maken

    alsmaar minder belangrijk. Van-daag zoeken ze vooral technisch ingestelde presentatoren. Alle technici gaan eruit en van jour-nalisten/presentatoren wordt ver-wacht dat ze zich technisch uit de slag trekken. Ik wil dat niet. Ik heb altijd gezegd dat technici dat veel beter kunnen. Ik merk dat ook bij kranten: journalisten moeten bij hun artikel ook fotos maken. Of bij RTV: de journalist is ook de cameraman die ook nog moet zorgen voor het geluid en on-dertussen nog een vraag moet ver-zinnen. Er moet vandaag ook ge-twitterd worden. Onlangs kwam op de redactie het bericht van Bel-ga binnen dat er bij DAF Trucks in Westerlo honderd banen gaan sneuvelen. Ik vroeg aan een me-dewerkster om dit op te volgen. Ik veronderstelde dat ze de vak-bonden ging bellen en de direc-tie om een reactie ging vragen. Maar uiteindelijk bleek zij het be-richt getwitterd te hebben. Ik was verbaasd, want we hadden het be-richt zelf nog niet eens op de radio gebracht. Maar door het bericht te twitteren, waren we als Radio 2 wel de eersten die het brachten, en dat is tegenwoordig belang-rijk. Dat wordt de toekomst, maar ik kan me daar niet in vinden. Ik heb nog een boekje gekocht: Twit-teren voor dummys. Maar dan denk ik: Chantal, wat probeer je nu te bewijzen? Ik vind het jam-mer dat ik me in die nieuwe aan-pak niet kan vinden. Ik probeer het nog wel elke dag leuk te vin-den, maar dat vraagt heel veel energie. Het ligt ook aan mij en niet aan de nieuwe generatie. En we moeten de nieuwe evoluties ook niet tegenhouden. Radio moet bewegen. Alleen is het mijn bewe-ging niet meer en zeg ik neen.

    Hoe vat je het jaar 2014 in n woord samen?Heftig. 2014 was heftig. Dat heeft uiteraard met mijn beslis-sing te maken om bij de radio weg te gaan. Ik voelde al heel lang dat er een keuze moest wor-den gemaakt. Maar het moet nog echt doordringen. Ik heb het ook zo graag gedaan. Sommigen van mijn collegas zijn overgeplaatst naar het archief, anderen zijn droef en bitter weggegaan. Ik-zelf ga opnieuw solliciteren. Ik zoek echt wel nieuw werk. Uit-bollen mag ik niet doen. Maar wat ik ga doen, weet ik nog niet. In de media ga ik vermoedelijk niet meer aan de slag; daar ben ik een stuk antiek.

    Tekst: Stijn JanssenFotos: Bart Van der Moeren

    Chantal De Meutter

    Ik sta langs het veld met een toeter en twee dienbladen om kabaal te maken. Het voetbalveld is de enige plaats waar ik me niet laat corrigeren.

    Ik heb beslist dat ik niet meer voor de radio kan werken. Het is op.

    Wie is Chantal De Meutter?Afgestudeerd als germaniste en als woordkunstenares aan het con-servatorium in Gent komt Chantal De Meutter al snel terecht bij de VRT-radio. Na een periode als om-roepster, verwerft ze grote stembe-kendheid bij het eerste ochtendlijk actualiteitsprogramma Voor de dag, nu De Ochtend. Als eerste ankervrouw bij RTV wordt Chan-tal een Kempense beroemdheid. Onverwacht neemt ze daar ontslag een gaat ze aan de slag als woord-voerster van staatssecretaris Jan Peeters, huidig burgemeester van Herentals. Vandaag is Chantal De Meutter voor de luisteraars van Radio Antwerpen opnieuw een vertrouwde radiostem.

  • Suiker - 11

    Adres: De Merodelei 24 Bus 1, 2300 Turnhout

    Telefoon: 014 - 883 882

    RepairArena.be

    Repair Arena

    Het schermpje van je telefoon kapot? Je toestel in het water laten vallen? Of een oplader die niet meer naar behoren werkt? Koop dan niet direct een nieuw toestel, maar neem contact op met Smartphone Repair Arena. In veel gevallen kunnen wij je toestel weer repareren. Dat scheelt flink in de kosten.

    Daarnaast behoud je al je persoonlijke gegevens. Ook voor de reparatie van je tablet bent je bij Smartphone Repair Arena aan het juiste adres.

    Problemen met touchscreengebroken glas defecte accuwaterschade software problemen

    Repair Arena helpt uw bij:

    Adres: De Merodelei 24 Bus 1, 2300 Turnhout

    Telefoon: 014 - 883 882

    RepairArena.be

    Repair Arena

    Het schermpje van je telefoon kapot? Je toestel in het water laten vallen? Of een oplader die niet meer naar behoren werkt? Koop dan niet direct een nieuw toestel, maar neem contact op met Smartphone Repair Arena. In veel gevallen kunnen wij je toestel weer repareren. Dat scheelt flink in de kosten.

    Daarnaast behoud je al je persoonlijke gegevens. Ook voor de reparatie van je tablet bent je bij Smartphone Repair Arena aan het juiste adres.

    Problemen met touchscreengebroken glas defecte accuwaterschade software problemen

    Repair Arena helpt uw bij:

    Adres: De Merodelei 24 Bus 1, 2300 Turnhout

    Telefoon: 014 - 883 882

    RepairArena.be

    Repair Arena

    Het schermpje van je telefoon kapot? Je toestel in het water laten vallen? Of een oplader die niet meer naar behoren werkt? Koop dan niet direct een nieuw toestel, maar neem contact op met Smartphone Repair Arena. In veel gevallen kunnen wij je toestel weer repareren. Dat scheelt flink in de kosten.

    Daarnaast behoud je al je persoonlijke gegevens. Ook voor de reparatie van je tablet bent je bij Smartphone Repair Arena aan het juiste adres.

    Problemen met touchscreengebroken glas defecte accuwaterschade software problemen

    Repair Arena helpt uw bij:

    Adres: De Merodelei 24 Bus 1, 2300 Turnhout

    Telefoon: 014 - 883 882

    RepairArena.be

    Repair Arena

    Het schermpje van je telefoon kapot? Je toestel in het water laten vallen? Of een oplader die niet meer naar behoren werkt? Koop dan niet direct een nieuw toestel, maar neem contact op met Smartphone Repair Arena. In veel gevallen kunnen wij je toestel weer repareren. Dat scheelt flink in de kosten.

    Daarnaast behoud je al je persoonlijke gegevens. Ook voor de reparatie van je tablet bent je bij Smartphone Repair Arena aan het juiste adres.

    Problemen met touchscreengebroken glas defecte accuwaterschade software problemen

    Repair Arena helpt uw bij:

    INFODAGZA 10 JANUARI 2015

    10-13U.

    OPLEIDING

    VOOR ELKE ZORG

    Centrum voor Leren en WerkenOKAN

    Verzorging-Voeding (2de graad BSO)Verzorging (3de graad BSO)

    Farmaceutisch-technisch assistent (3de graad TSO)Gezondheids- en welzijnswetenschappen (3de graad TSO)

    Kinderzorg (7de jaar BSO)Thuis- en bejaardenzorg/Zorgkundige (7de jaar BSO)

    Leefgroepenwerking (7de jaar TSO)start begin februari 2015

    Tandartsassistent (7de jaar TSO)start begin februari 2015

    Hoger Beroepsonderwijs VerpleegkundeVormingscentrum Hivset

    Zorgethisch lab deSpiegelingExpertisecentrum DoorElkaar

    Dienstenchequeonderneming Elisa-care

    Herentalsstraat 70 & Apostoliekenstraat 4, Turnhout 014 47 13 00

    www.hivset.be [email protected]

    Water in Hidrodoe.Beleef het met al je zintuigen!

    SUIKER DANKT ZIJN ADVERTEERDERS

  • 12 - Januari 2015

    De wachttuinAls vanouds is de tuin naast de vrijstaande woning een optie op de toekomst. Het is een wacht-tuin, klaar om verkaveld te wor-den zodra de kinderen of klein-kinderen er nood aan hebben, of een sterfgeval de verkoop trig-gert. De ontwikkeling van woon-gebieden en het verlies aan open ruimte is in Vlaanderen dan ook vaak nog een sluipend proces, waaraan geen bewust beleid ten grondslag ligt.

    AR-TUR zoekt samen met de Stadsregio Turnhout in het in-spiratietraject GeWOONtebre-ker naar woonconcepten die kansen bieden om meer mensen met behoud van open ruimte te huisvesten.Meer lezen? Download het Ca-hier #2 Wonen op www.ar-tur.be.

    OOg VOORArchitectuur, of de gebouwde omgeving, is zo alom tegenwoordig dat we er geen oog meer voor hebben. Daar brengen we verandering in. Fotograaf Dries Luyten kijkt in opdracht van AR-TUR, het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, naar alledaagse situaties en brengt die in verband met actuele ruimtelijke themas.

    BRASSERIE CAPRIANITURNHOUT De Turnhoutse Grote Markt mag dan al geen Piazza del Campo in Siena zijn, de Italiaans brasserie Ca-priani -die hier bijna een jaar gevestigd is- doet er wel alles aan om Itali naar de Kempen te brengen. Zo wordt je er be-diend door volbloed-Italianen en serveert de zaak uitsluitend Italiaanse specialiteiten.We willen dat onze gasten zich hier een beetje in Itali voelen, zegt Shaly Blits, een van de zaak-voerders. Hier werken alleen Italiaanse mannen, zowel in de keuken als in de zaal. Ze zijn hon-derd procent Italiaans (lacht). Dat brengt echt wel een apar-te sfeer mee in de zaak. Die Ita-liaanse ambiance wordt dan nog eens versterkt doordat we enkel Italiaanse muziek draaien.Omdat Capriani Italiaanser wil zijn dan de paus serveert de brasserie ook enkel Italiaanse gerechten. Onze groenten ko-men rechtstreeks uit Itali, zegt Shaly. Net als onze kazen en wijnen. Onze gerechten pas-sen we aan de wensen van onze klanten aan. Bestempel ze maar als Italiaanse specialiteiten met een hedendaagse twist. We wer-ken met een menu, maar het merendeel van onze gasten kiest de suggesties die we elke week aanpassen. Het populairste gerecht in de Capriani is Tagliatelle Parma e Parmigiano. De tagliatelle wordt in een roomsaus klaarge-maakt, vertelt Shaly. Daarna laten we die aan tafel smelten in een Parmezaanse kaas van 21 maanden oud die we importeren uit Itali. Het geheel wordt afge-

    werkt met een beetje witte wijn en peterselie. Dat serveren we op een bord met fijngesneden echte Italiaanse parmaham.In Brasserie Capriani kan je naast uitgebreid eten ook ge-woon een kop sterke Italiaanse koffie drinken, evenzeer van een eigen huismerk. Er is steeds een ruime keuze aan gebak. Naast Italiaans specialiteiten bakt men hier ook pizza op steen. Alle ge-rechten kunnen ook meegeno-men worden. Brasserie Capriani is een zeer stijlvolle en grote zaak, on-dergebracht in een oud mees-terhuis. Een gereputeerd ar-chitectenbureau zorgde voor een bijzonder fraaie renovatie. De brasserie zelf biedt plaats aan 90 gasten. Maar het enor-me terras met maar liefst 130 plaatsen is zeker in de zomer een bijzondere troef. Daar-naast is er nog een tuinzaal voor 40 personen. Het moet al echt tegenzitten als je hier geen plaatsje vindt. En mocht dat toch het geval zijn, kan je nog terecht in de bestaande Caprianis in Edegem en Ant-werpen (aan het MAS). Deze zomer openen nog zaken in Mechelen en Lier.

    HORECA TROEF

    Suiker houdt van lekker eten en drinken. Dat we, in samenwerking met onze partner Horeca Vlaanderen, elke maand een Kempense horecazaak in de schijnwerpers zetten, zal dus niemand verbazen. Deze maand stellen wij met gepaste trots aan u voor:

    CAPRIANIGrote Markt 74 2300 TurnhoutTel: 014 73 14 97Website: www.capriani.beE-mail: [email protected] keuken is iedere dag geopend van 10 tot 22u. Na 18u is er achter de zaak een gratis parking.

    ARCHITECTUUR

  • Suiker - 13

    SCHOUWBURGEN

    Paco Pea Flamenco Dance CompanyHEIST-OP-DEN-BERG Meer nog dan klassiek ballet teert fla-menco op de kunst van de illusie. Waar balletdansers meesters zijn in het makkelijk laten ogen van hun aartsmoeilijke combi-naties, laten flamencodansers je in de waan dat ze hun passen ter plekke uitvinden. Niets is min-der waar, natuurlijk. Ook het flamencogezelschap rond de ze-ventigjarige gitarist Paco Pea bereidt zijn choreografien mi-nutieus voor, maar Pea ver-staat de kunst om het spektakel uit de weg te gaan. Geen einde-loze rijen van dansers die uni-sono met hun hakken de vloer doen daveren. Slechts drie gita-risten, een zanger, een percus-sionist en een drietal dansers op het podium. De emotie bepaalt, het ritme regeert. En Paco Pea speelt, met hart en ziel, en in zijn diep in de tradities gewor-telde stijl. Dit is de pure flamen-co, onversneden en vol vuur.Donderdag 29 januari om 20u, cc Zwaneberg, 28,5 euro.

    Buurman: In naam van de va-der, de zoon en de kleinzoonBEERSE Geert Verdickt, frontman van Buurman, snuffel-de een tijdje geleden in een oude dood vol fotos van hem, zijn va-der en zijn grootvader. Die speel-de in de jaren 30 en 40 piano, accordeon en orgel in Antwerp-se hotels en hij voorzag stom-me films van muziek. Kleinzoon Geert graaft in opas verleden en ontdekt mooie verhalen. Het be-zorgt hem inspiratie voor nieu-we liedjes, een nieuwe plaat en een nieuwe voorstelling. Muzi-kanten Stijn Gevaert en Koen Renders begeleiden de muziek van Buurman.Buurman, donderdag 8 janua-ri om 20.15u, gc de Djoelen, 15 euro.

    Marble SoundsMOL Goede covers zijn zeld-zaam; covers die het origineel overtreffen nog zeldzamer. Mar-ble Sounds slaagt erin om zowel een nummer van Jason DeRulo naar een hoger niveau te tillen als de eightiesklassieker Bette Davis Eyes een weergaloze in-diesound mee te geven. Voor zo-veel moois kunnen wij deze rij-zende ster aan het firmament van de Belgische muziekscene alleen maar dankbaar zijn.De band rond Pieter Van Des-sel bracht dit jaar zijn moeilij-ke tweede uit, al kunnen we dat moeilijk in dit geval beter weg-laten want Dear me, look up werd op lovende kritieken ont-haald. Marble Sounds klinkt als een mix van Isbells, The Natio-nal en Sigur Rs: doorleefd, in-tiem en dromerig. Het nummer Leave a light on nestelde zich in het collectieve geheugen dankzij Music For Life en de melancho-lische videoclip met Wim Wil-laert in de hoofdrol. Een band die nog hoge toppen gaat sche-ren, zo voorspelde Focus Knack na hun passage in de AB Box: Een concert vol muzikale subti-liteiten en kippenvelmomenten, waarmee Marble Sounds ander-maal bewezen dat ze voor Ame-rikaanse bands als Pinback, Sun Kil Moon of Death Cab For Cu-tie niet hoeven onder te doen.Vrijdag 30 januari om 20u15, schouwburg Rex, 15 euro.

    Koen De Graeve en De PostHEIST-OP-DEN-BERG Ac-teur Koen De Graeve gooit het roer om. Muziek is naar eigen zeggen zijn chte grote liefde. De acteercarrire gaat dus even on hold en De Graeve bestormt de muziekpodia met zijn band De Post en een rist zelfgeschre-ven, Nederlandstalige num-mers. Rock-pop-disco-house: De Post bespeelt een breed palet aan genres. Bewijs daarvan is de eerste single Popmuziek, die behoorlijk elektropoppy klinkt. Voor zijn band wist De Graeve een schare bevriende muzikan-ten te strikken die al een hele tijd meedraaien in het circuit, met een verleden in El Tattoo del Tigre en de Kakkewieten. Onder meer Sam Vloemans (trompet), Toon Offeciers (toetsen) en Stof-fel Verlackt (gitaar) staan aan zijn zijde, en voor de backing vo-cals zorgen actrices Ariane van Vliet (tevens mevrouw Koen De Graeve) en Charlotte Vander-meersch. Met zon entourage mag het geen probleem zijn voor De Graeve om het etiket van ac-teur van zich af te schudden. Be-nieuwd wat voor nieuwe songs hij met De Post ng allemaal uit zijn hoed tovert.Zaterdag 3 januari om 20u, cc Zwaneberg, 18 euro.

    DIrque en Fien: Carrou-sel des MoutonsMOL Dirk Van Boxelaere besloot op zijn drientwintig-ste om zijn job van elektricien vaarwel te zeggen en voltijds circusartiest te worden. Hij trok zich vier maanden te-rug, leerde jongleren en trok vervolgens de straat op met zijn eerste act. Het geld dat in zijn hoed zat, gebruikte hij om zich in te schrijven aan de circusschool. Tegenwoor-dig treedt hij samen met zijn vriendin Fien Van Herwegen als het circusduo DIrque en Fien op. In de zomer doen ze de straattheaterfestivals in Frankrijk aan. In de winter toeren ze langs de Vlaamse theaters met hun potische circustheatervoorstellingen. Voor Carrousel des Mou-tons maakten DIrque en Fien een technisch huzaren-stukje waar. In deze voorstel-ling is een glansrol weggelegd voor een zwevende piano. Die hebben ze speciaal laten om-bouwen om er allerlei acro-batische toeren op te kunnen uithalen. Woorden hebben de twee circusartiesten niet nodig om oprechte emoties over te brengen. Vroeger ta-terde ik erop los tijdens mijn acts, vertelt Dirk in Circus-magazine. Nu zorgt de piano van Fien ervoor dat ik mijn mond moet houden. Ik merk dat stilte vaak een grotere impact heeft op het publiek. Daarom is Carrousel des Moutons een nog stillere en potische voorstelling gewor-den dan onze vorige. Vrijdag 9 januari om 19u, schouwburg Rex, 13 euro.

    Jonas Vermeulen & Bo-ris Van Severen: The Great Downhill Journey of Little TommyHEIST-OP-DEN-BERG Dat het hoofdpersonage in deze voorstelling Tommy heet, is niet toevallig. Het be-treft wel degelijk een verwij-zing naar de gelijknamige rockopera van The Who uit 1969. Vermeulen en Van Se-veren nemen ons mee op de trip van Little Tommy naar de lagere regionen van de mensheid. Daar komt hij fi-guren van allerlei allooi tegen -zijn hysterische moeder, een bange jager, een brouwer die zichzelf blind heeft gedron-ken, ongeletterde stadswach-ten- en die rollen spelen de twee jonge acteurs-muzikan-ten allemaal zelf, vaak op hi-larische wijze. Het verhaal en de muziek worden onder-steund door de surrealisti-sche tekeningen van Sara Yu Zeebroek, inderdaad doch-ter van. En nu we toch op dat spoor zitten: ook Jonas Vermeulen is een zoon van. Zijn vader Geert maakt na-melijk al decennialang het mooie acrobatische weer bij De Nieuwe Snaar. Die laatste verklaarde in De Standaard dat de jonge generatie thea-termakers vooral veel sneller werkt dan hijzelf en zijn kom-panen vroeger: Ik behoor tot een generatie die een produc-tie maakt en er dan drie jaar mee toert. Voor die jonge gas-ten duurt dat veel te lang. Jo-nas heeft onlangs een thea-tervoorstelling gemaakt in twee maanden tijd. Waanzin-nig snel vind ik dat.Nu maar hopen dat vader Geert deze Little Tommy even waanzinnig goed vindt als de jury van het Theater-festival, waar Jonas Ver-meulen en Boris Van Seve-ren -beiden overigens pas afgestudeerd in de richting kleinkunst aan de Artesisho-geschool- de Roel Verniers-prijs voor jonge theaterma-kers mee naar huis mochten nemen.Vrijdag 23 januari om 20u30, cc Zwaneberg, 14,5 euro.

  • 14 - Januari 2015

    vr 2/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg KOMMIL FOO HET BESTAND 28 za 3/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg KOEN DE GRAEVE EN DE POST 18 zo 4/01/15 11:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg KONINKLIJKE FANFARE ONAFHANKELIJKHEID WIEKEVORST NIEUWSJAARSCONCERT 15 di 6/01/15 20:15 HETGEVOLG Turnhout HETGEVOLG PETRUS EN DEN DOODENDRAAD 16 wo 7/01/15 14:00 cc de Werft Geel UDO, YVES SEGERS, CONNIE NEEFS NIEUWJAARSFEEST VOOR SENIOREN 16 wo 7/01/15 20:15 de Halle Geel BILLY & BLOOMFISH RIDIN THE RODS 12 do 8/01/15 14:00 cc de Werft Geel UDO, YVES SEGERS, CONNIE NEEFS NIEUWJAARSFEEST VOOR SENIOREN 16 do 8/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg TRIO KHALDEI, GEERT BAECKELANDT APOCALYPS 18,50 do 8/01/15 20:15 gc t Heilaar Beerse BUURMAN IN DE NAAM VAN DE VADER, DE ZOON EN DE KLEINZOON 15 do 8/01/15 20:15 Schouwburg Rex Mol ELVIS TRIBUTE BAND THE ELVIS 80TH BIRTHDAY SHOW 25 vr 9/01/15 19:00 Schouwburg Rex Mol DIRqUE & FIEN CARROUSEL DE MOUTONS 13 Vr 9/01/15 20:00 cc t Schaliken Herentals BEGIJN LE BLEU SPECIAAL VOOR U 14 vr 9/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg MANDOLINMAN, WE BANJO 3 DUBBELCONCERT 16 vr 9/01/15 20:15 gc t Heilaar Beerse BUURMAN IN DE NAAM VAN DE VADER, DE ZOON EN DE KLEINZOON 15 za 10/01/15 15:00 de Warande, schouwburg Turnhout THEATER TERRA KIKKER IS JARIG 16 za 10/01/15 16:00 de Waai Geel THE BIG SIx, DOGHOUSE SAM AND HIS MAGNATONES MONSTERMASH 22 Za 10/01/15 20:00 cc t Schaliken Herentals UDO UDO ZINGT KONING TUUR 16 za 10/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg MICHAEL VAN PEEL VAN PEEL OVERLEEFT 2014 16 za 10/01/15 20:15 Sint Pieterskerk Turnhout II GARDELLINO NIEUWJAARSCONCERT 18 za 10/01/15 20:15 Foyer Rex Mol TOM VAN STIPHOUT 14 zo 11/01/15 10:30 de Warande, Tuinzaal Turnhout OVERLEZEN ANNE PROVOOST EN LUC JANSSEN 6 za 11/01/15 14:30 Schouwburg Rex Mol TUNING PEOPLE EN KINERENVANDEVILLA LEEGHOOFD 8 zo 11/01/15 15:00 de Warande, Kuub Turnhout MARTHA!TENTATIEF DINSKA BRONSKA 11 zo 11/01/15 15:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg OKIDOK LES CHEVALIERS - DE RIDDERS 9,50 Zo 11/01/15 14.30 cc t Schaliken Herentals 4HOOG MENSKENS 8 wo 14/01/15 19:00 cc de Werft Geel MARTHA!TENTATIEF DINSKA BRONSKA 8 wo 14/01/15 20:15 de Warande, Kuub Turnhout NICK STEUR PENDULUM VS. METRONOME 12 Do 15/01/15 20:00 cc t Schaliken Herentals COMPAGNIE BARBARIE THE END IS DEAR 10 do 15/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg DE FRIVOLE FRAMBOOS DELICATISSIMO 24 do 15/01/15 20:15 Schouwburg Rex Mol NOT THE BEATLES 16 do 15/01/15 20:15 cc de Werft Geel ABATTOIR FERM GHOST 12 vr 16/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg DE FRIVOLE FRAMBOOS DELICATISSIMO 24 vr 16/01/15 20:15 de Warande, Schouwburg Turnhout FAMILIE FLZ GARAGE DOR 22 vr 16/01/15 20:15 Schouwburg Rex Mol STEVEN MAHIEU MANIAK 16 za 17/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA EN T ARSENAAL MAESTRO OF DE MAN ZONDER TANDEN 16 za 17/01/15 20:15 oc de Djoelen Oud-Turnhout STAN VAN SAMANG SIMPLY LIVE III 18 uza 17/01/15 20:15 Foyer Rex Mol ISOLDE ET LES BENS 16 uza 17/01/15 20:15 Hof van t Rauw Mol JIMMENAS TOKYO BOYS 14 uza 17/01/15 20:15 cc de Werft Geel STEVEN GOEGEBEUR MAN VAN DE WERELD 12 zo 18/01/15 11:00 Cultuurkapel Heist-op-den-Berg ANKE LAUWERS EN DANILE VAN OS INVLOEDEN UIT EUROPA 12,50 zo 18/01/15 20:15 cc de Werft Geel UNDER THE STREETLAMP THE GREATEST HITS OF THE 50S, 60S & 70S 19 ma 19/01/15 20:15 Zaal t Getouw Mol SYIJN VAN DE VOORDE SPIJTIG VAN DE BOMEN 6 di 20/01/15 20:15 de Warande, Schouwburg Turnhout ALExANDER VANTOURNHOUT MASTERCLASS 20 di 20/01/15 20:30 Staminee De Living Heist-op-den-Berg YGOR 11 wo 21/01/15 20:15 de Warande, Kuub Turnhout ALExANDER VAN TOURNHOUT / MATHIAS RAMFELT CAPRICES / STUCK ON CHAIR 16 do 22/01/15 20:15 de Warande, Schouwburg Turnhout DE ROOVERS ALSEMKOMT 17 uvr 23/01/15 19:30 op locatie (centrum) Mol MOLSE COMEDY ESTAFETTE 13 vr 23/01/15 20:00 oc de Djoelen Oud-Turnhout POSITIEF COACHEN EN NOU IS HET AFGELOPEN! 10 vr 23/01/15 20:15 de Warande, Schouwburg Turnhout HOOVERPHONIC 35 vr 23/01/15 20:15 cc de Werft Geel PERCUSSIVE IDRUM! 14 vr 23/01/15 20:30 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg JONAS VERMEULEN / BORIS VAN SEVEREN THE GREAT DOWNHILL JOURNEY OF LITTLE TOMMY 14,50 za 24/01/15 15:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg VLAAMS MUZIEK THEATER OP DE PURPREN HEI 21 Za 24/01/15 20:00 cc t Schaliken Herentals KAMERFILHARMONIE VLAANDEREN O.L.V. HERMAN ENGELS NIEUWJAARSCONCERT 18 za 24/01/15 20:00 gc de Wouwer Ravels LAS 20 JAAR LAS 22 za 24/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg DE KOMEDIE COMPAGNIE JAN, PIER & POL 19 za 24/01/15 20:15 de Warande, Kuub Turnhout RADIO MODERN FT. HOWLIN LOU AND HIS WIP LOVERS 19 za 24/01/15 20:15 de Warande, Schouwburg Turnhout KOEN DE GRAEVE EN DE POST 18 za 24/01/15 20:15 cc de Werft Geel PERCUSSIVE IDRUM! 14 Zo 25/01/15 10:30 Lakenhal Herentals BOEKEN EN BUBBELS ROOS VAN ACKER 10 zo 25/01/15 11:00 Foyer Rex Mol MOSA TRIO HAYDN, MENDELSSOHN, SCHUBERT 13 zo 25/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg VLAAMS MUZIEK THEATER OP DE PURPREN HEI 21 di 27/01/15 20:30 Staminee De Living Heist-op-den-Berg YGOR 11 wo 28/01/15 20:15 de Warande, Schouwburg Turnhout SINFONIE ORCHESTER WUPPERTAL 24 wo 28/01/15 20:15 cc de Werft Geel ULTIMA THULE / ZEFIRO TORNA / ZOMER VAN ANTWERPEN NERF 12 Do 29/01/15 20:00 cc t Schaliken Herentals KRIS VAN STEENBERGE EN ACC WOESTEN 10 do 29/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg PACO PEA FLAMENCO DANCE COMPANY FLAMENCURA 28,50 do 29/01/15 20:15 cc de Werft Geel DE FRIVOLE FRAMBOOS DELICATISSIMO 23 vr 30/01/15 17:00 de Warande, Houten Zaal Turnhout CREW/ERIC JORIS C.A.P.E. HORROR 12 vr 30/01/15 19:00 de Warande, Tuinzaal Turnhout BENNY HAESEBROECK KOKEN MET DE KETTINGZAAG 0 vr 30/01/15 19:30 de Warande, Houten Zaal Turnhout CREW/ERIC JORIS C.A.P.E. HORROR 12 Vr 30/01/15 20:00 Sint-Catharinakerk Herentals SOFIE VANDEN EYNDE, CLARE WILKINSON EN MONEIM ADWAN DIVINE MADNESS 16 vr 30/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg VLAAMS MUZIEK THEATER OP DE PURPREN HEI 21 vr 30/01/15 20:15 oc de Djoelen Oud-Turnhout WILLIAM BOEVA MEGALOMAAN 15 vr 30/01/15 20:15 de Warande, Schouwburg Turnhout JAKOP AHLBOM JAKOP AHLBOM 17 vr 30/01/15 20:15 Zaal Ootello Mol ALExANDRE CAVELIERE qUINTET MANOUCHE DJANGOFOLLIES 13 vr 30/01/15 20:15 Schouwburg Rex Mol MARBLE SOUNDS THEATERTOUR 15 vr 30/01/15 21:35 de Warande, Houten Zaal Turnhout CREW/ERIC JORIS C.A.P.E. HORROR 12 za 31/01/15 14:00 de Warande, Schouwburg Turnhout ERNA OMARSDOTTIR METAL AEROBICS 20 za 31/01/15 15:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg VLAAMS MUZIEK THEATER OP DE PURPREN HEI 21 za 31/01/15 17:00 de Warande, Houten Zaal Turnhout CREW/ERIC JORIS C.A.P.E. HORROR 12 za 31/01/15 19:30 de Warande, Houten Zaal Turnhout CREW/ERIC JORIS C.A.P.E. HORROR 12 za 31/01/15 20:00 gc de Wouwer Ravels DE PLANKENIERS FRANKENSTEIN, OF SMRNTWSK ALLEN 9 za 31/01/15 20:00 cc Zwaneberg Heist-op-den-Berg VLAAMS MUZIEK THEATER OP DE PURPREN HEI 21 za 31/01/15 20:15 oc de Djoelen Oud-Turnhout WILLIAM BOEVA MEGALOMAAN 15 uza 31/01/15 20:15 Schouwburg Rex Mol BART VAN LOO EN EDDY ET LES VEDETTES CHANSON, UNE BELLE HISTOIRE 17 za 31/01/15 20:15 cc de Werft Geel JOOST VAN HYFTE GASTROSEKSUEEL 12 za 31/01/15 21:35 de Warande, Houten Zaal Turnhout CREW/ERIC JORIS C.A.P.E. HORROR 12

    Schouwburgkalender JANUARIDa

    Guu

    R

    PRIJS

    ZaaL

    PLaa

    TS

    UITVERKOCHTUITVERKOCHTUITVERKOCHT

    UITVERKOCHT

    UITVERKOCHT

    adressen en contactgegevens: DE WaRanDE , Warandestraat 42, 2300 Turnhout, tel: 014 41 69 91, [email protected], www.warande.be PC DE BLIJDE BOODSCHaP , Lode Peetersplantsoen 2, 2300 Turnhout HET GEVOLG , Otterstraat 31-33, 2300 Turnhout, 014 42 63 27, [email protected], www.hetGevolg.be DE WERFT , Werft 32, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66, [email protected], www.dewerft.be DE HaLLE , Markt 1, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66; [email protected], www.dewerft.be ZaaL T GETOuW , Molenhoekstraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 09 00, [email protected], www.getouw.be SCHOuWBuRG REx , Smallestraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 09 00, [email protected], www.getouw.be T SCHaLIKEn , Grote markt 35, 2200 Herentals, tel: 014 28 51 30, [email protected], www.herentals.be T HEILaaR , Heilaarstraat 35, 2340 Beerse, tel:

    014 60 07 70, [email protected], www.beerse.be DE DJOELEn , Steenweg op Mol 3 bus 2, Oud-Turnhout, tel: 014 46 22 32, [email protected], www.oud-turnhout.be DE WOuWER , Kloosterstraat 4, 2380 Ravels, tel: 014 65 21 55, [email protected], www.dewouwer.be ZaaL OOTELLO , Ezaart 162, 2400 Mol, tel: 014 31 81 16, www.ootello.be THEOBaLDuS KunSTHuIS , Koningin Elisabethlei 2, 2300 Turnhout, www.theobalduskunsthuis.be DE OnTHaaSTInG , Laar 14, 2400 Mol, tel: 014 32 20 15, www.deonthaasting.be DE KRuIERIE , Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen, tel: 014 82 92 30,

    [email protected], www.balen.be ZWanEBERG , Cultuurplein 1, 2220 Heist-op-den-Berg, tel: 015 25 07 70, [email protected], www.zwaneberg.be

  • Suiker - 15

    Ultima Thule en Zefiro Torna: NerfGEEL Potisch poppenspel is het handelsmerk van het Gent-se theatercollectief Ultima Thu-le. Voor deze voorstelling sloe-gen ze de handen in elkaar met Zefiro Torna, een vocaal-muzi-kaal ensemble dat hier sopraan Elise Caluwaerts en muzikant Jurgen De Bruyn afvaardigt om de soundtrack bij het verhaal te verzorgen. En daarbij gaan ze van Brel tot Bach. In het ver-haal staat een oud koppel cen-traal. Frans en Hlne zijn tachtig jaar getrouwd en in het verzorgingstehuis wordt alles in gereedheid gebracht om dat te vieren. Toch wil Frans graag nog n keer doen wat niet mag en niet kan: uit het home wegstap-pen en het verleden induiken. Deze voorstelling is een hart-verscheurend la recherche du temps perdu, maar tegelijker-tijd brengen acteurs Eric Basier en Tineke Caels, die de poppen hanteren, ook mildheid en hu-mor in het relaas van Frans en Hlne. Het maakt Nerf tot een rakend portret van la tend-re guerre zoals Brel de verweer-de, maar stevig gewortelde liefde tussen twee mensen definieer-de, aldus Focus Knack over dit potisch stukje poppentheater.Woensdag 28 januari om 20u15, cc De Werft, 12 euro.

    Twintig jaar LasRAVELS Twintig jaar gele-den bliezen de zangeressen van Las de Nederlandstalige folk nieuw leven in met hun ange-lieke samenzang en frisse ver-schijning. (Houd uw) kanneke, Dorothea en niet te vergeten t Smidje groeiden uit tot klassie-kers en zetten de folkmuziek te-rug op de kaart. In de jaren die volgden, bracht Las nog enkele platen uit, maar de dames gin-gen toch vooral hun eigen weg. De bekendste zijstap is wel-licht die van Nathalie Delcroix, die samen met haar man Bjorn Eriksson tegenwoordig langs de zalen trekt met een authentiek country- en bluegrassrepertoire. Om het twintigjarig bestaan van Las te vieren, gaan de drie dit seizoen nog eens samen de hort op om hun bekendste nummers te brengen uit die eerste, succes-volle plaat die zoveel heeft bete-kend voor hun carrire. En voor de folkmuziek in Vlaanderen.Zaterdag 24 januari om 20u, gc De Wouwer, 22 euro.

    Udo zingt koning TuurHERENTALS Even vroegen we ons af welke liedjes iets te maken zouden kunnen hebben met de le-gende van koning Arthur (u weet wel: die met zijn ridders van de Ron-de Tafel), tot we begrepen dat koning Tuur natuurlijk niemand anders kan zijn dan de koning van het Vlaam-se lied: Will Tura. Met diens reper-toire brengt charmezanger Udo nu een avondvullend programma in de culturele centra. De winnaar van X-Factor in 2005 -herinner u de glo-riedagen van de televisionele zang-talentenjacht- verlaat hiermee voor het eerst het circuit van de pensen-kermissen en feesttenten, en doet dat naar eigen zeggen om zijn muzi-kale helden te eren. Tura is er daar n van, maar ook evergreens van tijdgenoten als Louis Neefs, Ann Christy en Johnny White krijgen in dit liedjesprogramma een plek naast de onverwoestbare Tura-klassiekers. Voor een voorsmaakje, check Udos versie van Ik mis je zo in het lied-jesprogramma Zo is er maar n. En vergeef hem vervolgens zijn passage in de recente editie van Eurosong. Ie-dereen maakt al eens fouten.Zaterdag 10 januari om 20u, cc t Schaliken, 16 euro.

    Percussive: iDrum!GEEL Bijna hadden we Percussive hier omschreven als een jonge drum-band, ware het niet dat die term ons meteen terug naar onze jeugdjaren katapulteert. Een tijd waarin 1 mei-optochten nog opgeluisterd werden door de lokale fanfare en de al even lokale drumband: een langgerekte stoet van synchroon in de maat stap-pende tromroffelaars, voorafgegaan door de tamboer-majoor. Of verwar-ren we onze eigen jeugdjaren nu met die van onze vader? In ieder geval: dat het woord drumband in het ge-val van Percussive de lading niet dekt, mag duidelijk wezen.Sam Gevers, Jef Verheyden en Bert Van Rillaer brengen meer dan wat tromgeroffel. In de traditie van Sla-gerij van Kampen en de massaspek-takels van Stomp! koppelen ze per-cussie aan teamwork, experiment en humor. Als Percussive spelen ze met drums, trommels, xylofoons en an-dere traditionele instrumenten als-of ze nooit iets anders gedaan heb-ben. Daarnaast krijgen ze ook geluid en ritme uit alledaagse voorwerpen zoals vliegenmeppers, groene GFT-bakken en nu ook... tablets. Yep, deze heren zijn helemaal mee met hun tijd. Percussie 2.0: benieuwd welke situatiehumor en virtuoze speeltechnieken dat oplevert.Vrijdag 23 januari om 20u15, cc De Werft, 14 euro.

    Martha!Tentatief: Dinska BronskaGEEL Regisseur Bart Van Nuffelen stond voor de zware taak om deze multidisciplinai-re voorstelling in goede banen te leiden, en hij is daar glans-rijk in geslaagd. Dinska Brons-ka is een danssolo, animatiefilm en theaterstuk in n. Het stuk werd gemaakt op vraag van het Antwerpse Red Star Line Mu-seum, dat zijn kernthema mi-gratie graag in een theater-stuk voor kinderen uitgewerkt zag. Tussen 1880 en 1920 ver-voerde de Red Star Line vanuit Antwerpen meer dan 2 miljoen landverhuizers richting Ameri-ka. Dat leverde verhalen op van armoede en ellende, maar ook van hoop en nieuwe mogelijkhe-den. Het is tegelijkertijd een ac-tueel verhaal: meer dan 60 pro-cent van de Antwerpse kinderen is vandaag van allochtone af-komst. Het verhaal over het meisje Dinska is gebaseerd op getui-genissen van kinderen die uit hun thuisland emigreerden en terechtkwamen in een OKAN-klasje (Onthaalklas Anders-talige Nieuwkomers) n op de historische getuigenissen van kinderen, opgetekend in het New Yorkse Ellis Island Muse-um. Danseres Anastassya Sa-vitsky danst solo, in een cho-reografie van Kiki Vervloessem. Boris Sverlov maakte de ani-matiefilm. Een voorstelling over een thema dat al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt.Woensdag 14 januari om 19u, cc De Werft, 8 euro.

    En nou is het afgelopen!OUD-TURNHOUT - Hoe kan je als vader of moeder zorgen dat het goed gaat met je kind in de sport? Wat zeg je bijvoorbeeld aan de ontbijttafel op de dag van een spannende wedstrijd? Wat roep je langs de kant? En hoe vang je je kind op na een verlo-ren wedstrijd? En nou is het af-gelopen! zoomt in op de situatie van Lisa en Bas. Ze hebben drie kinderen en die doen alle drie aan sport, met alle stress van dien.En nou is het afgelopen, vrijdag 23 januari om 20u, oc de Djoe-len, 10 euro.

    De Koe: OlgaMOL De titel van dit stuk is een niet mis te verstane ver-wijzing naar de Russische to-neelschrijver der toneelschrij-vers, Tsjechov. Ook in het decor zijn subtiele verwijzingen ver-werkt, met een opgezette meeuw als meest in het oog springen-de knipoog. Olga is geschre-ven door de acteurs van de Koe, maar draagt wel heel duidelijk de geest van de Russische to-neeltraditie in zich. Een poging om Tsjechov te herschrijven: zo benoemen ze het zelf. De Rus-sische landadel, waarover Tsje-chov zich destijds vrolijk maak-te, wordt in Olga vervangen door een stel kunstenaars dat samenhokt in een schrijversre-sidentie en zich ledig houdt met discussies over kunst en absurde spelletjes als huisgolf en grond-biljart. De Koe is al jaren een kwali-teitsmerk in het Vlaamse toneel-landschap, en ook met deze voor-stelling doet het gezelschap zijn reputatie alle eer aan. Heel wat klasbakken die in Olga hun op-wachting maken, kennen we in-tussen van televisie: Peter Van Den Eede, Lucas Van Den Eyn-de, Sien Eggers, Natali Broods. Zij geven gestalte aan de zes personages die in De Morgen als kletsmajoors omschreven werden. Er wordt veel gepraat in deze voorstelling, maar dan wel op onweerstaanbaar grappi-ge wijze. De uitleggerigheid, de ontboezemingen en het gekisse-bis worden met zoveel humor en overdrijving gebracht dat geen toeschouwer de zaal depri ver-laat, aldus diezelfde recensie in De Morgen. Een voorstelling met vaart, luchtigheid en diep-gang. En dat allemaal tegelijker-tijd.Zaterdag 24 januari om 20u15, schouwburg Rex, 15 euro.

    Compagnie Barbarie: The end is dearHERENTALS Lang voor de rest van de wereld de hilari-sche Ruth Beekmans leerde kennen als Ingrid Porrez in Safety First, zagen wij haar al aan het werk op het podi-um van cc Berchem, samen met haar collega-actrices van Compagnie Barbarie. Met zwangere buik smeet Beek-mans zich toen al volledig in de absurditeit van het the-ater dat de Barbariedames graag maken. Ook nu weer neemt dit exclusief vrouwe-lijke gezelschap op bittervro-lijke wijze zijn eigen doods-angsten en mislukkingen als basis voor een voorstelling. The end is dear rijgt absurd-komische beelden aan elkaar en gaat ontboezemingen over faalangst, afgunst en min-derwaardigheidscomplexen niet uit de weg. Zwaar wordt het nooit; grappig en herken-baar is het heel vaak. Vol-gens Knack overtreft Com-pagnie Barbarie zichzelf met deze voorstelling: Dit stuk is zowat de beste Barbarie-worp ooit. Een geinig en ab-surd, maar ook raak portret van wanhoop en verdriet die een mens horendol kunnen maken.Donderdag 15 januari om 20u, cc t Schaliken, 10 euro.

  • 16 - Januari 2015

    Info en tickets

    cc t Schaliken | Grote Markt 35 | 2200 Herentals

    tel. 014-28 51 30 | [email protected] | www.schaliken.be

    Kris Van Steenberge en Acc

    Woesten

    Donderdag 29 januari om 20 uur

    In de schouwburg

    4Hoog

    Menskens (+4 jaar)

    Zondag 11 januari om 14.30 uur

    In de schouwburg

    HorrorfestivalTURNHOUT Horror is de laatste jaren aan een opmerkelijke revival bezig. Jonas Govaerts scoort met zijn in de Vlaamse klei gewortelde horrorprent Welp, over een scouts-kamp dat uitmondt in een nacht-merrie. De Amerikaanse successe-rie American Horror Story oogst lof bij critici en publiek en is intus-sen al aan haar vierde seizoen toe. Het blijft niet beperkt tot fi lm en televisie: het theater van Abattoir Ferm is eveneens schatplichtig aan het horrorgenre, en ook aan het werk van choreografe Erna Omars-dttir zit een donker randje. Om maar te zeggen: bij de Warande zit-ten ze met hun Horrorfestival wer-kelijk pal op de tijdsgeest. Een weekend lang programmeert de Warande in samenwerking met Mooov een reeks huiveringwekken-de voorstellingen, installaties en fi lms. Bovengenoemde Erna Omars-dttir komt langs met een in paars velours beklede box waarin je je ei-gen oerschreeuw mag slaken; hor-rorkenner Benny Haesebrouck geeft een lezing over koken met de ket-tingzaag -gruwel, humor en een fl in-ke dosis bloed zijn gegarandeerd- en de Nederlandse theatermaker Ja-kop Ahlbom roept in Horror een surrele gruwelwereld op waarin special effects opduiken die we nooit eerder in het theater zagen.En dan hebben we het nog niet over de fi lms gehad. Niet te missen is de Nieuw-Zeelandse parodie op het oeroude genre van de vampiersfi lm What we do in the shadows van de makers van Flight of the Conchords. Bereid u dus voor op een fl inke dosis droge en cynische humor. De Luik-se fi lmmaker Fabrice du Welz is in Vlaanderen onbekend, maar heeft al enkele spraakmakende fi lms op zijn naam staan. Binnenkort gaat hij Michael Roskam achterna om zijn eerste fi lm in de States te gaan re-gisseren. Geen groentje dus, die du Welz. Check zeker zijn laatste lang-speelfi lm Alleluia: het tweede deel van zijn Ardennentrilogie waarin hij naar goede gewoonte personages laat opdraven wier zieke geest je de stui-pen op het lijf jaagt. Een horrorfestival afsluiten met muziek? Welja, de liefhebbers kun-nen nog een fl inke scheut death me-tal toevoegen aan hun persoonlij-ke horrorcocktail. Niemand minder dan de metaalminnende heren van Obituary komen helemaal uit Tam-pa (Florida) naar de Kempen afge-zakt om er hun tiende album In-ked in blood voor te stellen aan het publiek. Dertig jaar al draait deze band mee in het metalcircuit, en ze klinken nog even oorverdovend als in hun beginjaren. Dat doet ons er-aan denken: vergeet u vooral uw oordopjes niet mee te brengen!Van donderdag 29 januari tot en met zondag 1 februari in en rond cc Warande. Alle info op www.waran-de.be. Teksten: Floor deckx

    MonstermashGEEL Wij durven er een bak bier op verwedden dat je op deze muzikale winter-avond in Geel minstens twin-tig meiden met een rieten mand in plaats van een hand-tas zult spotten. Monster-mash is dan ook de hoogmis van de rockabilly. Plaats van afspraak voor al die meiden en jongens in fi fties-dressco-de die houden van een stevi-ge portie roots, rock-n-roll, swing en rockabilly is zaal De Waai. Aftrappen doen de Antwer-penaren van Eastville Sin-ner met een fl inke brok ame-ricana. Eveneens uit eigen land treedt Moonshine Reu-nion aan, met een lading nieuwe songs onder de arm want de heren brachten zo-pas een nieuw album uit. De prijs voor de grootste en blinkendste vetkuif kennen wij graag toe aan de zanger van het Franse collectief The Spuny Boys. Zij hebben de reputatie elke zaal in brand te zetten met hun dynami-sche sound (inclusief Engel-se lyrics gebracht met een subtiel Frans sausje erover-heen), maar alleen al voor die vetkuif la Travolta moet u deze band zeker checken. Uit Nederland zakt een bende bebaard mansvolk af dat zich de Small Time Crooks noemt. Never argue with your bar-ber zingen zij, en aan hun strak getrimde coupes te zien doen ze dat inderdaad nooit. Het schijnt dat we de Crooks niet in de categorie bluegrass mogen onderbrengen, ook al maken ze wel gretig gebruik van banjo, mandoline en was-bord. En neen, zo zeemzoet als de Broken Circle Break-down Band brengen ze het inderdaad niet. Denk eerder aan de rauwe, no-nonsense-aanpak van Hayseed Dixie. Tot slot staan er twee bands uit de UK op het program-ma. The Shooting Stars spe-len voor het eerst buiten hun thuisland, en voor de leden van The Big Six is het alweer twintig jaar geleden dat ze nog eens in Belgi passeer-den. Zij sluiten de avond af met een mix van rockabilly, ska, swing en ook de beken-de doowop-parels zullen niet ontbreken. Feestje!Zaterdag 10 januari om 16u, zaal De Waai (Werft 28), 22 euro.

  • Suiker - 17

    SUIKER DANKT ZIJN ADVERTEERDERS

    29/01 - 01/02metal film strip

    expo dans theateraerobics lezing

    TicketbalieSmallestraat 2, 2400 Mol

    014 33 09 00

    Openingsuren

    dinsdag tot en met zaterdagvan 9.30 tot 12.30 uurbij voorstellingentelkens 1 uur voor aanvang

    gesloten van 25 december tot en met 4 januari

    VR 5 DEC VR 30 JAN

    CONCERT(DE BAND VAN O.M. LEAVE A LIGHT ON)

    Marble Sounds

    THEATERTOUR

    ZA 31 JAN

    MUZIEK & VERTELLING

    Bart Van Loo &Eddy et les Vedettes

    CHANSON.UNE BELLE HISTOIRE

    ZO 11 JAN

    FAMILIEVOORSTELLINGVOOR IEDEREEN VANAF 4 JAAR

    Tuning People enkinderenvandevilla

    LEEGHOOFD

    ZA 24 JAN

    THEATER(MET O.M. NATALI BROODS,

    SIEN EGGERS, PETER VAN DEN EEDE)

    De Koe

    OLGA(DE BRIEF KOMT ALTIJD AAN)

    Bekijk ons volledig programmaop www.getouw.be

    0 7w o e n s d a g

    Nieuwjaarsfeest voor seNioreNudo, Yves segers, Connie Neefs, Georges vannuten & ivo verreyt

    14u00

    0 7w o e n s d a g

    BillY & Bloomfishridin the rods

    20u15 locatie: raadzaal de halle, markt 1 - Geel

    0 8d o n d e r d a g

    Nieuwjaarsfeest voor seNioreNudo, Yves segers, Connie Neefs, Georges vannuten & ivo verreyt

    14u00

    1 0z a t e r d a g

    moNstermash

    16u00 locatie: de waai, werft 28 - Geel

    1 4w o e n s d a g

    martha!teNtatiefDinska Bronska

    19u00

    1 5d o n d e r d a g

    aBattoir fermGhost

    20u15

    1 7z a t e r d a g

    steveN GoeGeBeurman van de wereld

    20u15 uitverkocht

    perCussiveiDrum!

    20u15

    2 4z a t e r d a g

    perCussiveiDrum!

    20u15

    2 8w o e n s d a g

    ultima thule, zefiro torNa & zomer vaN aNtwerpeNNerf

    20u15

    2 9d o n d e r d a g

    De frivole framBoosDellicatissimo

    20u15 uitverkocht

    3 1z a t e r d a