Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

14
1 S t a r t e r s k t in samenwerking met L e e r - e n w e r k o m g e v i n g

Transcript of Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

Page 1: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

1

Starterskitin samenwerking met

Leer- en werkom

geving

Page 2: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

2

Van harte welkom in de leer- en werkomgeving van de zorgpartners van de Lelie zorggroep.Met de leer- en werkomgeving als hulpmiddel delen we kennis en gegevens en zorgen we er samen voor steeds ‘up-to-date’ te zijn. Nu en bij alle komende veranderingen. Met de leer- en werkomgeving kunnen we ‘samen de toekomst in’. In deze starterskit zie je hoe je aan de slag kunt gaan.

Star

ters

kit

Page 3: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

3

Met de Qsuite heb je je eigen unieke systeem in handen, maar je bent ook onderdeel van een groter kennisnetwerk. Je hebt een eigen leer- en werkomgeving voor de eigen organisatie, maar bent daarnaast onderdeel van het grotere geheel van de Lelie zorggroep. Binnen dit grotere geheel delen we kennis, en zorgen we ervoor dat we steeds aan alle normen en eisen voldoen.

Je eigen omgeving

Page 4: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

4

We maken dit heel concreet in de leer- en werkomgeving.In de leeromgeving doe je de kennis op en in de werkomgeving pas je de kennis concreet toe. We beginnen daarbij uiteraard met het zorgproces rondom de cliënt, het primaire proces. Maar alles wat er verder bij komt kijken in de organisatie natuurlijk ook: van medewerkersdossiers tot bedrijfsvoering, van samenwerkingen tot kwaliteitseisen etc..

Leer- en werkomgeving

Page 5: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

5

Om met de leer- en werkomgeving te kunnen werken, heb je het volgende nodig:1. Een computer (vaste pc of laptop);2. Met een browser (Internet Explorer versie 10 of

hoger, maar liever Google Chrome, Firefox of Safari);

3. Met een beeldschermresolutie van minimaal 1280 x 960.

4. Een internetverbinding (hoe sneller, hoe beter);5. Je accountgegevens. Deze krijg je separaat in een

mail verzonden vanuit de servicedesk van Novire.

BeginnenHeb je de accountgegevens ontvangen?Begin dan met inloggen en ga dan naar de leeromgeving. Kijk hierna hoe dat werkt. Lees daar de introductie op jouw opleidingen klik op de knop ‘cursussen’. Je bent klaar om aan de slag te gaan!

Wat heb je nodig?

Page 6: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

6

De omgeving verandert in hoog tempo: de burgers moet steeds verder het uitgangspunt zijn in alles wat we doen.De eisen van financiers en toezichthouders worden steeds verder aangescherpt.We moeten met elkaar meer doen met minder middelen.Tegelijkertijd zijn er heel veel kansen om een prachtig zorg- en samenwerkingsconcept verder uit te bouwen en te benutten.

Wat willen we bereiken?

Page 7: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

7

Willen we het hoofd bieden aan alles wat er op ons af komt, dan moeten we slim zijn.Dan moeten we niet alle eisen, normen, regels en inkoopcriteria stapelen en zwaar maken…Dan brengen we het slim terug naar gewoon het methodische primaire proces.Dan zorgen we er met elkaar voor dat we aan alle eisen voldoen, maar kijken we vooral naar het ‘waartoe’: waartoe dienen de eisen en hoe kunnen ze ons en vooral de cliënt van dienst zijn?Dus niet stapelen, maar verbinden! In samenhang vanuit het methodische proces.

We doen dat niet eenmalig, maar we doen datcontinue. In een logische cyclus; een releasecyclus. Nieuwe input leidt weer tot nieuwe vulling van de leer- en werkomgeving. Volg je de leeromgeving en pas je toe in de werkomgeving? Dan kan je richten op de kerntaak – zorg en diensten verlenen – want de rest is geregeld.

We verdelen de taken hierin slim: zodat iedereendoet waar hij of zij het beste in is: het 1+1=3-effect.Een mooie win-win-win!

Wat willen we bereiken?

Page 8: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

8

We gaan stap voor stap door de leeromgeving heen. In de leeromgeving wordt je in opleidingen en daarbinnen in cursussen en lessen door de inhoud heen geleid.

Hoe pakken we dat aan?

Het kernteam start hiermee,de rest van de collega’s volgen.

Page 9: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

9

De werkomgeving bestaat uit twee delen:

1) een werkomgeving voor de eigen organisatie waarin de gegevens van cliënten en medewerkers vastliggen (veilig; eigen database! en gebruiksvriendelijk: ook je eigen inrichtingswensen)

2) een kwaliteitssysteem die we delen met elkaar (slim: gezamenlijke kennis en 1 keer onderhoud!)

Wat zit in de werkomgeving?

Page 10: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

10

Hoe maken we op maat?

1. De piketpalen zijn geslagen met het ontwerp voor de werkomgeving. Dat moet ook wel, want alle normen moeten erin verwerkt zijn. Maar er is ook ruimte om op maat toe te snijden.

2. In het document ‘hoe geven we de inrichting en implementatie vorm’ vind je uitgebreid beschreven hoe dit werkt.

3. Collega’s van de Lelie zorggroep en Novire gaan hierbij helpen. Belangrijk is dat we alle bevindingen, verbeterideëen en wensen verzamelen via het reactiedocument in de werkomgeving zelf.

Page 11: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

11

Hoe log ik in?

1. Je hebt van Novire een inlognaam en wachtwoord ontvangen. In deze mail stond ook de URL vermeld. Ga via je browser naar deze URL en je ziet het inlogscherm.

2. Vul je inlognaam en wachtwoord in in het inlogscherm.

3. Je komt dan in dit scherm. Klik links op de blauwe knop‘start met de leeromgeving’.

Page 12: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

12

Je begint in de leeromgeving. Les voor les kom je alle belangrijke informatie tegen. Alles wat je moet doen, komt in opdrachten terug.

Klik op je startpagina op ‘Start met de leeromgeving’ en in een tweede scherm opent zich deze leeromgeving.

Hoe begin ik?

Page 13: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

13

Begin vervolgens met de opleiding:

Zorg en begeleiding uitvoeren | Voor de kernteams

Je ziet eerst de introductie op de opleiding. Klik dan op het blauwe tabje cursussen en je ziet alle cursussen en lessen in één oogopslag. Je kunt gewoon boven aan beginnen en de rest wijst zich vanzelf. Haal je een les, dan wordt deze groen.Je kunt de opdrachten zo vaakmaken als je wilt. Het gaatniet om de score, maar puur om hetfeit dat we dit met elkaar doorlopen.

Heel veel plezier gewenst!

Starten in de leeromgeving

Page 14: Starterskit Medewerkers Lelie zorggroep - zorgpartners | aug 2016

14

De leer- en werkomgeving Qsuite worden mogelijk gemaakt en onder licentie uitgebracht door de Novire, kenniscentrum. Novire doet dit onder andere door middel van de Improvement Academy. De Improvement Academy ontwikkelt en beheert opleidingen in de Qsuite-leeromgeving op basis van het landelijk door de Raad voor Accreditatie geaccepteerde Improvement Model.