Sportservice Heerhugowaard jaarverslag 2015

6
JAARVERSLAG 2015 BREEDTESPORT HEERHUGOWAARD Heerhugowaard Actief ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden 1

description

 

Transcript of Sportservice Heerhugowaard jaarverslag 2015

JAARVERSLAG 2015BREEDTESPORT HEERHUGOWAARD

Heerhugowaard Actief

ACTIEF VOORSportorganisatiesMaatschappelijke organisatiesOnderwijsOverheden

1

Sportservice Heerhugowaard blikt terug op een sportief 2015, waarbij zij een belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren aan het versterken van de sportieve basisinfrastructuur in Heerhugo-waard. Zij vervult een verbindende rol op het gebied van sport en bewegen in relatie tot meerdere beleidsterreinen, waaronder volksgezondheid, onderwijs en welzijn. De veranderingen in het sociaal domein blijven ook in de sport niet onopgemerkt. Sportservice is uitgegroeid van een uitvoeringsorganisatie naar een organisatie die naast het uitvoeren van sport en bewegen ook inwoners, verenigingen, scholen, gemeente en andere organisaties ondersteunt op sportief gebied. De dienstverlening van Sportservice is steeds meer gericht op inwoners die de inzet het hardst nodig hebben. In deze verbindende en onder-steunende rol is de loketfunctie van groot belang. Sportservice beantwoordt allerlei sportvragen en verwijst door naar passend sportaanbod, zij adviseert organisaties over integratie van sport en bewegen in zorg, onderwijs en/of welzijn. Naast lichamelijke activiteit is in 2015 speciaal aandacht voor de sociale activatie. Het sociale netwerk dat ontstaat vanuit de activiteiten verhoogt de zelfredzaamheid van de doelgroep ouderen en zelfbewust-zijn bij jongeren. Dit jaarverslag geeft alle activiteiten weer die in 2015 in Heerhugowaard hebben plaatsgevonden, niet alleen vanuit de uitvoeringsovereenkomst met de gemeente, maar ook aanvullend daarop. Voor partners, deelnemers en belangstel-lenden die het gehele jaar op de hoogte willen blijven van de activiteiten van Sportservice Heerhugowaard wordt verwezen naar de website, persberichten in lokale en regionale media en de vele berichten op social media.

BUURTSPORTCOACHESIn 2015 zijn acht buurtsportcoaches (combinatiefunctionarissen) van Sportservice Heerhugowaard actief voor onder andere ba-sisscholen, sportverenigingen, voortgezet onderwijs, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) en senioren en in de wijk. De acti-viteiten en hun inzet verbinden en versterken het (organisatie)netwerk tussen school, wijk en sportvereniging. De buurtsport-coaches worden ingezet voor specifieke doelgroepen.

JEUGDSportbuurtwerk en vakantieactiviteitenDagelijks worden door drie buurtsportcoaches sportbuurtwerk-activiteiten gedaan. In 2015 heeft per week in zeven verschil-lende wijken sportbuurtwerk plaatsgevonden om de jeugd t/m 12 jaar aan te zetten tot bewegen. Tijdens sportbuurtwerk wordt vaak thematisch gewerkt naar een evenement zoals het Knikkerkampioenschap, Panna KO en het straattennistoernooi. Samen met partners organiseert het buurtsportcoachteam in

de schoolvakanties speciale sport- en spelactiviteiten. In 2015 is voor het eerst ook veel aandacht besteed aan de doelgroep kleuters.

“Jullie blijven na de vakantie toch wel op deze locatie? De kinde-ren zijn super enthousiast!” Deelnemende school

Vakantieactiviteiten 2015Gemiddeld aantal deelnemers

JeugdSportProgrammaIn 2015 hebben 21 sportaanbieders hun lessen opengesteld voor één of meer periodes van het JeugdSportProgramma (JSP). In 2015 telde het JSP vier periodes en werden er 181 deelnames geregistreerd (een duidelijke stijging ten opzichte van 2014). Dit betekent een gemiddelde van 45 deelnames per blok. Met 57 deelnemers had blok 1 de hoogste deelname, met als populair-ste vereniging Gymvereniging SIU.

HEERHUGOWAARD ACTIEFMET SPORTSERVICE

2

Bosspelen

SBW Zomertoer

Zomerclinics

Hartje Winter

Zwemfestijn

Sport- en spelinstuif

■ Sport- en spelinstuif■ Zwemfestijn■ Hartje Winter■ Zomerclinics ■ SBW Zomertoer■ Bosspelen

136

59

48

29

276

n Sport- en spelinstuif 136n Zwemfestijn 59n Hartje Winter 48n Zomerclinics 29n SBW Zomertoer 27n Bosspelen 6

Beweegmanagement en naschools sportaanbodVijf basisscholen maken in 2015 gebruik van de inzet van een buurtsportcoach. Voor drie van deze vijf scholen verzorgt de buurtsportcoach in 2015 lessen bewegingsonderwijs gecombi-neerd met naschools sportaanbod. Op twee scholen is alleen naschools sportaanbod verzorgd. Met kwalitatief goed be-wegingsonderwijs wordt de basis gelegd voor een leven lang plezier in bewegen. In de bewegingsonderwijsmethode die gebruikt is, wordt naast de motorische ontwikkeling tevens aandacht besteed aan de sociaal-emotionele ontwikkeling/ speelgedrag. Daarnaast verzorgt een gecertificeerde buurt-sportcoach van Sportservice een Competentietraining voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

“Elke dinsdagochtend wordt mijn dochter enthousiast wakker omdat ze weet dat er ’s middags naschools sportaanbod is!” Een enthousiaste ouder

VOETBALIn Heerhugowaard wordt door een buurtsportcoach specifiek tijd besteed aan voetbal. Daarvoor zijn de volgende activiteiten georganiseerd:• Clinics op scholen (basisschool en voortgezet onderwijs)• Straatvoetbal voor scholieren van het basisonderwijs • Panna KO competitie voor jeugd vanaf 10 jaar • Straatvoetbaltoernooi 15+ • Zaalvoetbalcompetitie (HSZ-cup) voor klas 3 en hoger van

het VO • Nieuwe activiteit: Walking Football voor 65+ in de wijk!

“Als je een Panna kunt maken dan kan je meedoen! Zo wint een 11 jarige van zijn 18 jarige tegenstander.” Deelnemer Panna KO

JONGERENSportaanbod VOIn het kader van Special Heroes en VMBO in Beweging zijn op Focus en Clusius College door de buurtsportcoach diverse activiteiten uitgevoerd, zoals fittesten, Panna KO toernooitjes en een Bootcamp clinic. Op beide scholen is wekelijks Pauzesport uitgevoerd, dit wordt ook op het Huygens College gedaan. Op de dependance van het Johannes Bosco hebben de leerlingen zelfstandig Pauzesport gedaan, waarbij zij tegen borg sport- en spelmateriaal mogen lenen.

WhoZnextHet door Sportservice Heerhugowaard begeleide WhoZnext team van MHC Heerhugowaard heeft zelfstandig een evene-ment georganiseerd voor de doelgroep 12-14 jaar, waarvan de helft wel lid was en de andere helft niet. Op deze wijze maken potentiële nieuwe leden kennis met hockey en zorgt de activi-teit ook voor verbinding met de huidige leden. Het team heeft Sportservice daarnaast ondersteund bij het ijshockeytoernooi tijdens Hartje Winter.

RealFit RealFit is gericht op jongeren vanaf 12 jaar met overgewicht. Middels een subsidie van Zonmw is in 2015 samen met partners de eerste cursus gestart. Met VO-scholen zijn afspraken ge-maakt over signalering en doorverwijzing. De buurtsportcoach zorgt voor verbinding en verzorgt het extra sportaanbod van 8 weken voor RealFit, dit is aanvullend op het reguliere (sport)aanbod van 13 weken.

“Door RealFit heb ik ervaren dat sporten leuk kan zijn!”Deelnemer cursus RealFit

3 4

5 6

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT (JOGG)JOGG is de landelijke beweging die zich sterk maakt voor een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. In 2015 heeft Sport-service Heerhugowaard als JOGG-regisseur verschillende par-tijen uit preventie en zorg bij elkaar gebracht om gezamenlijk bij te dragen aan een gezonde jeugd. In totaal sloten 34 partijen aan bij drie verschillende bijeenkomsten met de speerpunten verbinden van preventie en zorg, sociale marketing en publiek-private samenwerking. Naast een breed netwerk met een geza-menlijke ambitie kwamen hier verschillende concrete activiteiten uit voort.

Kinderen Sportief op Gewicht Vanuit JOGG Heerhugowaard is wederom een aanvraag toege-kend in samenwerking met diverse partners voor de regeling Kinderen Sportief op Gewicht bij ZonMw. Het project Fitte Start is gericht op kinderen tot 4 jaar en hun ouders. Het hoofddoel: tegengaan van bewegingsachterstand en overgewicht bij kinde-ren tot 4 jaar. De JOGG-regisseur van Sportservice Heerhugo-waard ondersteunt hierbij.

DrinkwaterIn 2015 staat het thema waterdrinken centraal. Twee basis-scholen en een aantal kinderopvangcentra zijn gestart met het project Drinkwater, gericht op het stimuleren van water drinken. Mascotte Druppie is op diverse locaties aanwezig geweest, waaronder de themaweek van de Fonkelsteen, om de drinkwa-terbidons uit te delen.

“Het was een gezellige en leerzame week en de afsluiting was ook een groot succes met ons waterspektakel. De kinderen hebben erg genoten. Het drinken van water zit in het systeem.” Leerkracht de Fonkelsteen

GEZONDE SPORTKANTINEDe verenigingsadviseur van Sportservice Heerhugowaard bracht twee sportverenigingen op de hoogte van de mogelijkheden van een gezonde kantine zonder verlies van inkomsten voor de vereniging. Zij hebben een starterspakket met informatie over de Gezonde Sportkantine ontvangen en materialen om het gezonde aanbod onder de aandacht te brengen. De gezonde keuze wordt eenvoudiger door meer gezonde producten aan te bieden.

OUDERENAlle bestaande activiteiten zijn gecontinueerd. Daarnaast is een aantal nieuwe activiteiten opgestart.

Gemiddeld aantal deelnemers

“Wat je zegt is nog waar ook! Nu ik doe alsof ik met touwtjes tussen mijn knieën loop, beweeg ik veel zekerder.”Deelnemer In Balans

• In 2015 werd nog maar één wandelgroep begeleid door een buurtsportcoach van Sportservice. De andere groepen functi-oneren inmiddels zelfstandig.

• 75% van de geïnteresseerden tijdens de informatiebijeen-komst In Balans zijn ook daadwerkelijk gaan deelnemen aan de cursus.

• Met De Pieter Raat Stichting en andere partners uit het sociaal domein bieden we 50+ers met Waardse Senioren in Beweging de mogelijkheid letterlijk en figuurlijk in beweging te komen.

“Het hoofd wil nog wel, maar de benen werken niet altijd mee.” (lachende) Deelnemer rollator wandelen

VERENIGINGSADVIESIn 2015 is de verenigingsmonitor van het Mulier instituut onder sportverenigingen afgerond, in samenwerking met Sportservice. Dit geeft inzicht in de vitaliteit en de maatschappelijke functie van de Heerhugowaardse sportverenigingen. Een kwart van de Heerhugowaardse sportverenigingen is goed in staat hun sport-aanbod te organiseren voor hun (potentiële) leden. Een derde scoort onvoldoende tot matig op de vitaliteitsindex. Bijna de helft van de verenigingen heeft plannen voor activiteiten of een positieve houding ten aanzien van een brede maatschappelijke functie voor hun vereniging. Dit biedt perspectief richting een maatschappelijk actievere rol in de toekomst. Met gerichte on-dersteuning kunnen ook minder vitale verenigingen daarin een rol vervullen. Daarom is door Sportservice in 2015 de voorberei-ding getroffen voor opstart van de cursus Meer Vrijwilligers en Meer Leden in Kortere Tijd.

7 8

Walking Football

Gezond Natuurwandelen

Rollatorwandelen

Sport- en Spel buiten

Recreatief �etsen

Bean Bag Baseball

Rollatorloop

■ Sport- en spelinstuif■ Zwemfestijn■ Hartje Winter■ Zomerclinics ■ SBW Zomertoer■ Bosspelen 24

21

6

55

4

7

n Rollatorloop 24n Bean Bag Baseball 21n Recreatief fietsen 7n Sport- en Spel buiten 6n Rollatorwandelen 5n Gezond Natuurwandelen 5n Walking Football 4

Sportimpuls Klaar voor de start!?Sportservice Heerhugowaard ondersteunt AV Hera bij de Sportimpuls aanvraag Klaar voor de start!?, een sport/beweeg-project voor mensen met lichte tot matige depressieve klachten. Hierbij wordt bewegen gecombineerd met gezondheidsvoor-lichting. Dit is een zeer effectieve manier om depressieve ge-voelens te verminderen of te werken aan herstel na burn-out. De subsidie is toegekend en start in 2016.

AANGEPAST SPORTENDe gemeente Heerhugowaard participeert ook in 2015 binnen het Samenwerkingsverband Aangepast Sporten van de regio Noord-Kennemerland. Van de activiteiten die in 2015 binnen dit Regionale Samenwerkingsverband hebben plaatsgevonden is een aparte jaarrapportage opgesteld. In Heerhugowaard is in 2015 vanuit het aangepast sporten aangesloten bij het JeugdSportProgramma en wordt actieve integratie met breedtesport nagestreefd.

OP DE FOTO’S1 (cover) Rollatorloop 2015 samen met AV HERA, DPRS,

Johannes Bosco en ondernemers2 Sportservice deelde meer dan 900 drinkwaterbidons uit3 Bijna 2.100 kinderen namen deel aan het Sportbuurtwerk4 Meer dan 4.500 kinderen tussen 6-16 jaar deden mee aan

voetbalactiviteiten5 Aan het naschoolse aanbod deden bijna 170 kinderen mee6 Bij meer dan 700 jongeren is een fittest afgenomen7 Ruim 100 vrijwilligers en stagiairs zijn betrokken bij de

sport- en beweegprojecten 8 Ruim 400 senioren bewegen wekelijks door ons aanbod9 1.165 kinderen deden mee aan vakantieactiviteiten

Religieuzeinstellingen

GemeenteDiëtisten

Sportscholen

CJG

Fysiotherapeuten

Stg. Binnensport-accommodaties

MET Welzijn

Sportverenigingen

Ondernemers

BibliotheekKennemerwaard

GGD Hollands Noorden

Woonzorgcentra

Wijkraden

Huisartsen

Zorg- en dienst-verlening ouderen

JGZ

Natuur-organisaties

KinderopvangScholen

Gezondheidscentra

SAMENWERKINGS

PARTNERS VAN

SPORTSERVICE

HEERHUGOWAARD

GGZ Noord-Holland Noord

Peuterspeelzalen

9

SPORTSERVICE HEERHUGOWAARDWindmolen 2-41703 PS Heerhugowaard

VOLG ONS

T (072) 57 63 880info@sportserviceheerhugowaard.nlwww.sportserviceheerhugowaard.nl

Sportservice Heerhugowaard is onderdeel van Stichting Sportservice Noord-Holland.

www.sportserviceheerhugowaard.nl

FINANCIEEL OVERZICHT bedragen in euro’s BATEN LASTENSubsidie gemeente Gemeente Heerhugowaard (reguliere subsidie) 310.930 Gemeente Heerhugowaard (aanvulling CF)1 61.334 Gemeente Heerhugowaard (cofinanciering derden)2 21.060 Subsidie Sportimpuls 8.007 Subsidies van overheden 401.331 Overige Opbrengsten Verrekening bijdrage Kern 8 -5.733 Deelnemersgelden 20.507 Overige opbrengsten 680 Interne opbrengsten 5.703 Overige opbrengsten 21.156 Personeels- en organisatiekosten 325.478Huisvestingskosten 13.348Automatiseringskosten 9.465Kantoorkosten 8.708Evenementen en activiteiten 43.911 Totaal 422.487 400.911 Saldo baten minus lasten 21.577

1 Reguliere subsidie volgens de beschikking

2 Bijdrage van scholen voor deelname aan de combinatie-functieregeling

Sportservice Heerhugowaard@SportserviceHHW Sportservice Heerhugowaard