SP Breda - FEBRUARI 2007 AFSCHEID JEROEN KUIJPERS · 2013. 11. 18. · FEBRUARI 2007 Met zes zetels...

4
IN DEZE SLAGKRACHT 12 PAGINA 1 AFSCHEID JEROEN KUIJPERS Statenlid Jeroen Kuijpers verlaat Breda voor een nieuwe betrekking in Apeldoorn. PAGINA 2 VOLGENS BEN Terugblikken en vooruitkijken met Ben van den Bosch NIEUWSOVERZICHT Nieuws in het kort PAGINA 3 DE LINKEROEVER VAN DE MARK Het linkse verleden van Breda, dit keer met Ad Bijma, directeur van COS Nederland PAGINA 4 ROOD Stop de g8! ALS WE ZÓ GAAN BEGINNEN... Yvo’s verwarrende kijk op de actualiteit AGENDA, COLOFON, AAN DE TOOG FEBRUARI 2007 Met zes zetels is de SP de grootste oppositiepartij in de Provinciale Staten. In de Troelstrastraat in Breda woont de 32- jarige mobiliteitsonderzoeker Jeroen Kuijpers, met zijn vrouw Yvonne en zijn twee zoontjes Han (4) en Koen (2). Jeroen is sinds juni 2005 Statenlid voor de SP in de Provincie Brabant. Hij heeft een nieuwe baan in Apeldoorn en gaat daarom de Staten verlaten. Gelukkig is dat vlak voor de verkiezingen dus er hoeft niet echt een gat te vallen in de SP fractie. De actieve SP- leden kennen Jeroen als iemand die ze regelmatig tegenkomen bij verschillende acties en activiteiten van de SP. Sinds 1994 is hij lid van de SP. Hij was vrij snel afdelingsbestuurslid en van 1999 tot 2003 was hij tevens Raadscommissielid op het terrein van Stedelijke Ontwikkeling, Volkshuisvesting en Verkeer (S.O.V.V.) en van de Commissie Milieu en Stads-beheer. Op de vraag “Wat heeft je in deze commissies het meeste plezier gedaan?” is het antwoord “De nachtbus naar Prinsenbeek. Ik vind dat ik dit als mijn eigen verdienste kan claimen”. Na deze commissies kwam de Provinciale Staten. Dat was even wennen want men gaat daar uit van samenwerking. Wie niet wil samenwerken, krijgt niets voor elkaar. Bij de gemeente is dat meer samenwerken tussen partijen. De start in de staten was nogal heftig want de aan-besteding voor het openbaar vervoer liep in de soep. Dat zelfde zou in 2006 weer gebeuren met de bekende openbaar- vervoersstaking. Hij denkt met gemengde gevoelens terug aan het symposium dat hij organiseerde over het gratis openbaar vervoer. “Een goed initiatief maar ik had het beter moeten doen”. De Provinciale Staten is te vergelijken met de Gemeenteraad en bestaat uit 11 fracties. Er zijn 7 Gedeputeerden (vergelijkbaar met wethouders): CDA (3), Pv/dA (2) en de VVD (2). De Commissaris van de Koningin (Maij-Weggen) heeft ongeveer de taak van de burgemeester. De Staten stuurt zaken aan die grensoverstijgend zijn zoals openbaar vervoer, ruimtelijke ordening, milieu en jeugdzorg. Alle Provinciale Staten kiezen de Eerste Kamer. Jeroen neemt met spijt afscheid en hoopt dat de afdeling Breda het echt goed gaat doen in de komende periode. AFSCHEID JEROEN KUIJPERS JAC TROOST redactielid Slagkracht 12

Transcript of SP Breda - FEBRUARI 2007 AFSCHEID JEROEN KUIJPERS · 2013. 11. 18. · FEBRUARI 2007 Met zes zetels...

Page 1: SP Breda - FEBRUARI 2007 AFSCHEID JEROEN KUIJPERS · 2013. 11. 18. · FEBRUARI 2007 Met zes zetels is de SP de grootste oppositiepartij in de Provinciale Staten. In de Troelstrastraat

IN DEZE SLAGKRACHT 12PAGINA 1

AFSCHEID JEROEN KUIJPERSStatenlid Jeroen Kuijpers verlaat Breda vooreen nieuwe betrekking in Apeldoorn.

PAGINA 2VOLGENS BENTerugblikken en vooruitkijken metBen van den Bosch

NIEUWSOVERZICHTNieuws in het kort

PAGINA 3DE LINKEROEVER VAN DE MARKHet linkse verleden van Breda, dit keer metAd Bijma, directeur van COS Nederland

PAGINA 4ROODStop de g8!ALS WE ZÓ GAAN BEGINNEN...Yvo’s verwarrende kijk op de actualiteitAGENDA, COLOFON, AAN DE TOOG

FEBRUARI 2007

Met zes zetels is de SP de grootsteoppositiepartij in de Provinciale Staten. Inde Troelstrastraat in Breda woont de 32-jarige mobiliteitsonderzoeker JeroenKuijpers, met zijn vrouw Yvonne en zijntwee zoontjes Han (4) en Koen (2). Jeroen issinds juni 2005 Statenlid voor de SP in deProvincie Brabant.

Hij heeft een nieuwe baan in Apeldoorn en gaatdaarom de Staten verlaten. Gelukkig is dat vlakvoor de verkiezingen dus er hoeft niet echt eengat te vallen in de SP fractie. De actieve SP-leden kennen Jeroen als iemand die zeregelmatig tegenkomen bij verschillende actiesen activiteiten van de SP.

Sinds 1994 is hij lid van de SP. Hij was vrij snelafdelingsbestuurslid en van 1999 tot 2003 washij tevens Raadscommissielid op het terrein vanStedelijke Ontwikkeling, Volkshuisvesting enVerkeer (S.O.V.V.) en van de Commissie Milieuen Stads-beheer. Op de vraag “Wat heeft je indeze commissies het meeste plezier gedaan?”is het antwoord “De nachtbus naar Prinsenbeek.Ik vind dat ik dit als mijn eigen verdienste kanclaimen”.

Na deze commissies kwam de ProvincialeStaten. Dat was even wennen want men gaatdaar uit van samenwerking. Wie niet wilsamenwerken, krijgt niets voor elkaar. Bij degemeente is dat meer samenwerken tussenpartijen. De start in de staten was nogal heftigwant de aan-besteding voor het openbaar vervoerliep in de soep. Dat zelfde zou in 2006 weergebeuren met de bekende openbaar-vervoersstaking. Hij denkt met gemengdegevoelens terug aan het symposium dat hijorganiseerde over het gratis openbaar vervoer.

“Een goed initiatief maar ik had het betermoeten doen”. De Provinciale Staten is tevergelijken met de Gemeenteraad en bestaat uit11 fracties. Er zijn 7 Gedeputeerden(vergelijkbaar met wethouders): CDA (3), Pv/dA(2) en de VVD (2). De Commissaris van deKoningin (Maij-Weggen) heeft ongeveer de taakvan de burgemeester. De Staten stuurt zakenaan die grensoverstijgend zijn zoals openbaarvervoer, ruimtelijke ordening, milieu enjeugdzorg. Alle Provinciale Staten kiezen deEerste Kamer. Jeroen neemt met spijt afscheiden hoopt dat de afdeling Breda het echt goedgaat doen in de komende periode.

AFSCHEID JEROEN KUIJPERS

JAC TROOSTredactielid Slagkracht 12

Page 2: SP Breda - FEBRUARI 2007 AFSCHEID JEROEN KUIJPERS · 2013. 11. 18. · FEBRUARI 2007 Met zes zetels is de SP de grootste oppositiepartij in de Provinciale Staten. In de Troelstrastraat

NIEUWSOVERZICHTLedenvergadering zet koers uit

De algemene ledenvergadering van deSP in Breda heeft op 8 januari 2007een nieuw bestuur gekozen, hetverslag van het afgelopen jaar en deplannen voor komend jaar vastgesteld.Johan Kwisthout is herkozen alsvoorzitter; Hans Creemers is denieuwe organisatiesecretaris. Deafdeling verwelkomde drie nieuwebestuursleden: René Spiegels,Willemijn Elshof en Victor van denBosch.

Tijdens de redelijk drukbezochtevergadering werd stilgestaan bij hetafgelopen verkiezingsjaar. Desuccesvolle gemeenteraads- enTweede Kamerverkiezingenpasseerden de revue, net als de SP-Elfwijkentocht. Als belangrijksteprioriteiten voor 2007 noemde deafdeling het versterken van deHulpdienst, het wijken- enbedrijvenwerk, het organiseren vanafdelingsscholingen en het mobiliserenvan zoveel mogelijk leden. Nico Elshofgaf een boeiende presentatie over deontwikkeling van de woningvoorraad inBreda en de noodzaak om op kortetermijn het tekort aan betaalbarewoningbouw in te lopen. Tijdens deeerste bestuursvergadering werdWillemijn Elshof als nieuwe vice-voorzitter gekozen.

Postbezorging door BSW?

Een aantal SW-bedrijven is deafgelopen tijd gestart metpostbezorging. Uit krantenartikelenblijkt dat de postbezorging via desociale werkplaatsen een grootsucces is. Zo’n 45 van de 91 SW-bedrijven hebben zich inmiddelsaangesloten bij een recentelijkopgerichte Coöperatie Zakelijke PostNederland. Postbezorging via de SW-bedrijven vergt weinig investering maarbiedt veel arbeidsplaatsen. In een jaartijd werken er in Groningen nu al

De eerste maand van dit jaar isalweer achter ons als ik dit schrijf.Op de ledenvergadering in deWegwijzer werd het jaarverslag vanhet afgelopen jaar besproken en hetnieuwe jaarplan besproken van uwbestuur en de fractie. Een aantalnieuwe bestuursleden zijn hethuidige bestuur komen versterken.De taken worden verdeeld, descholingen gaan starten.Wij zijnheel blij met de zo nodigeversterkingen. We zullen de nieuwemensen begeleiden waar nodig is.Ook de hulpdienst wordt opnieuwopgebouwd met een aantalmedewerkers.Wist u trouwens dat ook in devakbeweging een enormeverschuiving gaande is.Steeds meer kaderleden van devakbonden maken de stap naaronze partij. Deze mensen komen ingrote getalen over van vooral dePvdA, maar ook het CDA. Menmerkt dat zeker ook in de kadersvan de SP. Veel van deze mensenzitten in besturen en andere kadersvan onze partij. Men merkt ook in devakbeweging zelf en vooral in dehogere bestuurslagen dat demensen kritischer worden en hetbeleid op een andere maniergestalte willen geven, ook in hethoofdbestuur zijn deze zakengelukkig doorgedrongen.Men is ookbereid naar deze kaderleden teluisteren en het beleid daarop af testemmen.Wij als SP moeten deze mensenkoesteren en er heel zuinig meeomgaan. Ze nemen zoveel kennis,opgedaan uit hun verleden, met zichmee wat wij zeker kunnen gebruikenin de toekomst. Denk aan hetactievoeren en de contacten die zijopgebouwd hebben in het verleden.Beste partijvrienden, ik moet hethierbij weer laten. Ik wens u medehet bestuur een fijne maand februaritoe. Als u nog carnaval gaat viereneen goed feest toegewenst. Despreuk van deze maand is: kijk nietaltijd vooruit maar durf ook eens eenkeer achterom te kijken.

VOLGENS BEN

BEN VAN DEN BOSCH

honderd mensen op de postafdelingwaardoor veel mensen met een SW-indicatie aan de slag kunnen. De SPwil weten of de BSW ook postbezorgt, en zo ja, of de gemeente deeigen post ook door de BSW laatbezorgen, hoeveel de gemeentehiermee bespaart en wat de BSWhiermee ‘verdient’. Als er geenpostafdeling bij de BSW is, willen wegraag dat het college gaatonderzoeken of er mogelijkheden zijnzo’n postafdeling bij de BSW op terichten, hoeveel banen hiermeegecreëerd kunnen worden en hoeveelwinst de BSW hiermee kan maken.

SP Breda opent meldpunt Wmo

De SP roept personen en organisatiesop te melden welke negatievegevolgen zij ervaren door de invoeringvan de Wet MaatschappelijkeOndersteuning (Wmo). Reacties zijnwelkom tot 1 maart op het SP-Meldpunt, 076 529 43 32 of 06 430133 68, of via breda.sp.nl.

Volgens raadslid Joyce van derSanden zorgt de Wmo op veelplaatsen voor grote onrust.“Gemeentelijk dreigen grote financiëletekorten. Hierdoor worden soms telage tarieven voor zorg afgesproken,worden indicaties aangescherpt ofworden meer eigen bijdragen vanmensen gevraagd. Her en der vallenplaatselijke thuiszorginstellingen bij deaanbesteding buiten de boot.Gebruikers kunnen hierdoor hunvertrouwde huishoudelijke zorgverliezen.

Om snel een beeld te krijgen wil deSP graag van weten wat de gevolgenvan de Wmo zijn. Wij roepengemeenten, thuiszorginstellingen,gebruikersorganisaties, individuelegebruikers, etc op om alle effecten temelden. Indien nodig kunnen we danin de gemeenteraad actie ondernemenom de uitvoering bij te stellen”.

Page 3: SP Breda - FEBRUARI 2007 AFSCHEID JEROEN KUIJPERS · 2013. 11. 18. · FEBRUARI 2007 Met zes zetels is de SP de grootste oppositiepartij in de Provinciale Staten. In de Troelstrastraat

DE LINKEROEVER VAN DE MARK

Sinds 1969 woont Ad in Breda waarhij tot 1973 op de Sociale Academiezat. Reeds gememoreerd in hetinterview met Paul de Ridder, was diteen tijd van experimenten. Destudenten bepaalden zelf de inhoudvan de lessen en nodigden daarvoordocenten uit.Het was de tijd dat het lokaal van DeStem in de Catharinastraat werd bezetdoor studenten van de Academie.Enkele jaren later verschenen ervacatures in dagbladen, waarinstudenten van de Sociale AcademieMarkendaal werden verzocht niet tesolliciteren.De basis voor zijn werk in hetOntwikkelingswerk werd o.a. gelegdtoen hij participeerde in de landelijkeWerkgroep Tanzania. In Nederlandkreeg je in de jaren ’70 tal vansolidaire landencomités. Tevens heeftzijn stage bij het landelijk DerdeWereld-axiecentrum Sjaloom in Odijkhem leren schrijven. Hij zat o.a. in deredactie van de Sjaalomkrant, delandelijke krant voor de toenmaligeDerde Wereld Beweging. Van zijnstagebegeleider Piet Reckman, toenlid van het Hoofdbestuur van de PvdAen schrijver van ‘Sociale Actie’ heefthij veel geleerd over hoe actiespraktisch vorm te geven. Reckman enzijn Sjaloom kwamen voort uit eenbeweging met figuren als pater SimonJelgersma, oprichter van DePostcodeloterij voor goede doelen.Na zijn studie heeft Ad enkele jarenHuur-& Actiecomités in de Heuvelondersteund.Tevens heeft hij de grote Rooms-katholieke Uitschrijfactiegeorganiseerd, zodat er in de HaagseBeemden niet enkel katholiekescholen kwamen maar ook openbarescholen.In 1975 ging Ad werken bij StichtingWerkgroep Richting, een club vankritisch katholieken, die een manierzochten om hun maatschappelijkebetrokkenheid vorm te geven. Zo werd

de aanzet gegeven voor de oprichtingvan de Wereldwinkel.Die Wereldwinkels werden in heelNederland opgezet als protest tegende oneerlijke hoge invoertarieven diehet Westen hanteerde voor goederenuit de Derde Wereld. Dit speelt nogsteeds trouwens. Eind jaren ’60 hadde VN alle lidstaten verzocht hetdraagvlak voorontwikkelingssamenwerking onderburgers te versterken. De Nederlandseoverheid gaf geld aan de NationaleCommissieOntwikkelingssamenwerking (nuNCDO), welke het over tal vaninitiatieven verdeelde zoals WerkgroepRichting, waar Ad dan ook in 1975 deeerste betaalde medewerker werd. InBreda had je toen het zogenaamde‘maandagavondberaad’, eenmaandelijks overleg van lokaleactiegroepen

Er werd ook een blad uitgegeven‘Breda in Aktie’, waar Ad deHoofdredactie van voerde. Met WiardMolenaar en anderen werd vanuitWerkgroep Richting ook het boek‘Macht in Breda’ uitgegeven, zodat jekon zien hoe het lokale netwerk vanvertegenwoordigers uit de belangrijkstesectoren in elkaar stak. Dat werdgedaan naar aanleiding van deopmerking van NKV-voorman Mertensdie stelde dat Nederland werdgeregeerd door 200 personen. Tevensrichtte Ad in die tijd samen met Jan deWaal en Marcel Rensen (DrukkerijSalsedo) de Bredase PSP op. Netzoals Irmgard Busch in het vorigeinterview woonde Ad in een communeop de Baronielaan met vier stellen van’73 tot ’75. Toen hij in 1975 inZandberg kwam te wonen heeft hij hetBuurtcomité mee opgezet. Hij leerdedaar enthousiaste mensen kennen,die freelancer waren en samen hebbenze het eerste boek over hun buurtgeschreven in hun nieuwe non-commerciële Uitgeverij Sectie D. ( de

kadastrale aanduiding voor Zandberg)De kostprijs van de boeken wordt laaggehouden, zodat veel mensen hetkunnen kopen en de medewerkers vande uitgeverij werken allen onbetaald inhun vrije tijd. In het laatste boek,‘Breda 2002 na 750 jaar’, hebben Aden de anderen honderden uren zitten.Verder hebben ze vooral historischeboeken over het Bredase uitgebracht,zoals over de Baronielaan en hetWilhelminapark. In februari ligt hunnieuwste boek ‘Breda Buiten’ in dewinkel wat gaat over debuitengebiedenvan Breda,metfietskaarten!

DeWerkgroepRichtingtransformeerde in het Centrum voorOntwikkelingssamenwerking West-Brabant. In Nederland had je overaldergelijke groepen, zoals in Tilburg hetDerde Wereld Centrum. Vanwege hetlandelijke subsidiebeleid zijn al diegroepen omgevormd tot COS.Het COS doet aan bewustwording opde terreinen duurzaamheid,vluchtelingen, eerlijke handel en deDerde Wereld problematiek. Zoontwikkelde het Cos West- en MiddenBrabant nu het programma ‘Road toReality’ i.s.m. Omroep Brabant.Ad heeft ook nog een jaar voorGroenLinks-Breda als commissielidSAW gefungeerd.Verder is Ad bestuurslid van deStichting Multatulilezing.

www.cosnederland.nlwww.Sectie-D.nl.

Dit is de achtste aflevering van een reeks waarin we proberen het linkse verleden van Breda aan u te tonen, dit door hetinterviewen van markante personen in het Bredase.Deze keer Ad Bijma, geboren op 1 augustus 1951 te Groningen, opgegroeid in Alblasserdam en hij heeft de HBS-B inDordrecht doorlopen, alwaar hij nu sinds 2001 werkzaam is als directeur van COS Nederland, de landelijke verenigingvan Centra voor Ontwikkelingssamenwerking in Nederland. Daarvoor was hij ruim 25 jaar directeur van COS West enMidden Brabant(Breda, Tilburg) en de voorlopers daarvan.Ad is getrouwd en heeft twee kinderen.

HANS CREEMERScommissie- en bestuurslid

Page 4: SP Breda - FEBRUARI 2007 AFSCHEID JEROEN KUIJPERS · 2013. 11. 18. · FEBRUARI 2007 Met zes zetels is de SP de grootste oppositiepartij in de Provinciale Staten. In de Troelstrastraat

zo 04-03 deadline volgende Slagkracht

ma 05-03 algemene ledenvergaderinggemeenschapshuis De WegwijzerSteendorpstraat 2 - 20.00 uur

wo 07-03 verkiezingen provinciale statenstembureau’s zijn open van07.30 uur tot 21.00 uur

Slagkracht 12 is het nieuwsblad van de SP,afdeling Breda, en verschijnt maandelijks. Copyemailen naar [email protected] of per postnaar het afdelingsadres. Redactie, vormgeving encoordinatie: Johan Kwisthout, Hans Creemers, YvoBroekhoven, Ben van den Bosch, Diana W estraen Jac Troost.

SP afdeling Breda, Stadserf 1, 4811 XS BredaT 076-5294332, E [email protected], W www.breda.sp.nlHulpdienst: [email protected] of 076-5294332Rood: [email protected] of 06-29171104

AON D’N TOOG MEEJ RUUD

AGENDA

COLOFON & ADRESSEN

ALS WE ZÓ GAAN BEGINNEN...

Geert en Rita zitten samen op een terrasje ophet Plein in Den Haag. Toevallig komt Jan Peter langsdie hen vraagt welke snode plannen ze beramen.Geert zegt vervolgens: “We maken plannen voor WOIII. We zijn van plan 14 miljoen moslims en ééntandarts om te brengen.” “Waarom die tandarts?”vraagt Jan Peter in opperste verbazing. “Zie je wel”,zegt Geert tegen Rita, “Ik zei toch dat niemand zichinteresseert voor die moslims!”

ANTON SNELcoordinator ROOD Breda

ROODSTOP DE G8!

Op 6 juni zal er in Rostock (Noord-Duitsland) de volgendeG8 bijeenkomst zijn. En zoals de laatste jaren gebruikelijkis zullen er ook grote tegen acties van anders globalistenzijn. Maar waarom roepen deze vergadering van de G8zoveel protest op? De G8, bestaande uitVerenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan,Verenigde Staten, Canada en Rusland. (de 7 belangrijksteindustriestaten + Rusland) is opgerecht in 1975 als overlegorgaan over globaal economische vraagstukken. Toenwaren het trouwens nog maar 6 landen, Canada enRusland zijn er pas later bij gekomen.

Regelmatig overleggen is een eerste opzicht natuurlijkgeen probleem. Wat wel een probleem is dat er totaalgeen democratische controle is op wat er wordtafgesproken is, terwijl er wel onderwerpen besprokenworden die mensen wereldwijd aangaan. De G8 heeft danook geen grondwet of vast secretariaat of hoofdkantoor.Officieel maakt de G8 geen beleid, maar is het een overlegclubje wat niet meer doet als samen het over ingewikkeldevraag stukken hebben en hier samen een standpunt overin te kunnen nemen. Let wel op dat dit een gezamenlijkstandpunt van de leiders rijkste landen is, in de praktijkgaat dit ten koste van de armere landen.

Bij de laatste G8 overleggen in Gleneagels werd er metveel bombarie aan de pers verteld dat er een schuldenverlichting voor de armste landen zou komen. Wat er nietbij verteld werd was dat dit schulden waren die onder zezelf oninbaar noemde, dat de kwijtschelding metontwikkelingshulp werd betaald en dat deze arme landenhun markten moeten opengooien (zodat westersemultinationals er konden investeren, wat vaak eenachteruitgang voor de landen zelf betekend).

Het gebaar was dus helemaal niet zo mooi als het er ineerste instantie leek te zijn. Maar het is wel een typischvoorbeeld hoe de G8 werkt en waarom wij bij de protestenmoeten zijn.

(POLITIEKE) KLIMAATSVERANDERING

STEEDS MEERMENSENKIEZEN VOOREENWARMEREGEVOELS-TEMPERATUUR...