BB 49 - februari 2007

56
DOARPSBLED FOAR ALDTSJERK EN OMKRITEN FEBREWARIS 2007 49

description

49 doarpsbled foar aldtsjerk en omkriten febrewaris 2007 Redactie-adres: Tytsje Faber, v. Sminiaweg 88 9064 KE Aldtsjerk [email protected] 844 69 39 Abonnementen en advertenties: Advertentiekosten per jaar: hele pagina 135,00 halve pagina 67,50 Abonnementen buiten verspreidingsgebied (5x) 11,34 Verspreidingsgebied: Heel Aldtsjerk en Readtsjerk tot Steenendam, incl. Bosweg en Kooiweg, Rengersweg tot Stania State. Drukwerk: Rekladruk Gytsjerk

Transcript of BB 49 - februari 2007

doarpsbled foar aldtsjerk en omkritenfebrewaris 2007 49

Colofon Redactie-adres: Tytsje Faber, v. Sminiaweg 889064 KE [email protected] 844 69 39

Redactieleden: Tytsje Faber redactie [email protected] 844 69 39Diretta Faber agenda/verspreiding 256 32 55Hermien Holtus 256 36 32Hester Luinstra penningmeester 256 20 31Fokke Veurman 256 36 26Klaas Vijverda opmaak 256 17 76

Abonnementen en advertenties: Advertentiekosten per jaar:hele pagina 135,00halve pagina 67,50Abonnementen buiten verspreidingsgebied (5x) 11,34

Vrijwillige bijdragengraag op ons banknummer: 29.79.80.521 Friesland Bank, t.n.v. Doarpskrante Aldtsjerk, Rhaladyk 8A, 9064 DD Aldtsjerk.

Drukwerk: Rekladruk Gytsjerk

Verspreidingsgebied: Heel Aldtsjerk en Readtsjerk tot Steenendam, incl. Bosweg en Kooiweg, Rengersweg tot Stania State.

Anonieme inzendingen worden niet in behandeling genomen. De redactie heeft het recht stukken in te korten.

Contactpersonen Doarpsbelang: T.A. Westra-van Gorkum 2563851Havencommissie: Jan Westerhof 2561928Speeltuincommissie:Henk Stielstra 2561043Alde Kultuer Aldtsjerk:Kees de Vries 2561037IIsklub:Jan Klompmaker 2562619Koor:Anneke de Vries 2561593Soos:Auke Talsma 2561889Skoalle/âld papier:Sinnehonk 2561762Sytze Kaastra 2563750 - 06-51781956BvPF Vrouwen van nu ôfd. Gytsjerk:Trienke Wiegersma 2562547Hervormde Vrouwenvereniging:H. Postma 2562604Café Moarkswâl:Henk en Jannie 2563300Doarpshûs Oerein: 2562222Boekingen (Hennie) 2562859Kursuswurk:Anneke de Vries 2561593Buurtagent:Sander Wijnsma 0900-8844Servicenummer Milieu en Beheer:Openbare ruimte: 0511-460990Werkdagen van 09.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 15.30 Calamiteitennr. wegen en riolering:Na werktijd van 15.30 tot de volgende ochtend 07.00: 0511-460888Weekend en feestdagen 24 uur per dag bereikbaar.

3

Van de redactie

Voor u ligt de eerste bregebidler van 2007. De dagen worden weer langer. Stormen en weeralarmen hebben we doorstaan. Zo nu en dan kunnen we al genieten van een lekker voorjaarszonnetje. Een kort gedichtje hierover wil ik u niet onthouden:

O, ’t naderen van de nieuwe lente,hoe zij zich op haar komen voorbereidt,

Met steeds meer lieve, kleine tekensheeft zij een glasgordijn van groen

over de struiken uitgespreid.(Ria Zifkamp, 1996)

De redactie heeft haar uiterste best gedaan om een bregebidler af te leveren die u informeert over het reilen en zeilen in Aldtsjerk en Readtsjerk. De komende tijd staat er weer heel wat op de agenda. Voor elk wat wils. U kunt er even uit als u dat wilt.

Er zijn in 2007 flink wat nieuwe adverteerders bijgekomen. De redactie wil geen advertentie-blad maken. De andere pagina’s willen wij graag vullen met uw verhaal en/of foto’s van informatieve, bijzondere, grappige of wonderlijke gebeurtenissen. Bovendien is het volgende nummer een bijzonder nummer. Nummer 50 staat alweer op de planning sinds de start in april 1997 tijdens de voorjaarsvergadering van dorpsbelang. Bij deze een oproep aan al onze lezers.

OproepWij zoeken dorpsbewoners die een bijdrage willen leveren aan de vol-gende bregebidler per e-mail, op papier, floppy of hoe dan ook. Wij willen graag iets speciaals maken van nummer 50. Dat kan met uw hulp.

Voor nu wens ik u veel leesplezier met dit nummer.H.H.

55

Nieuws over de reunie van de openbare lagere school Aldtsjerk

We zijn onderhand een heel eind op weg met het organiseren van de reunie op 15 september a.s. Het programma is in grote lijnen klaar. ’s Middags rond 13 uur heten we iedereen welkom met koffie en oran-jekoek. Er zijn 2 dvd’s te bezichtigen, er is een dorpskuier, een warm en koud buffet, muziek en natuurlijk heel veel tijd om bij te praten.De prijs voor deze onvergetelijke dag bedraagt 35 euro p.p. U kunt zich aanmelden via onze website: www.reunieschoolaldtsjerk.nl of per telefoon: 058-2562266 of 058-2561054. Ook zouden wij graag in het bezit willen komen van oude schoolfoto’s waar we een mooie collage van kunnen maken. Deze fotowand wil-len we in de school maken die dan doorlopend geopend is tijdens de reunie. Mocht U mooie schoolfoto’s hebben dan kunt U ze bij meester Biesma of Coby de Vries, respectiefelijk van Sminiaweg 72 en 58 in de brievenbus gooien. Als U uw naam en adres erop zet, krijgt U ze na de reunie natuurlijk zo spoedig mogelijk terug. Alvast bedankt.

We hopen op een grote opkomst. Dus zegt ‘t voort!

De reuniecommissie

7

Omloop troch TrynwâldenHet is vrijdagavond 26 januari. Morgen is de Omloop troch de Trynwâlden.Eerst maar even met Louw bellen of er afspraken zijn gemaakt.

Er is hier en daar wel wat gebeld weet hij, maar hij zit in de organisatie en moet al vroeg voorfietsen. Vervolg te-lefoontjes leveren nog geen bindende afspraken op; morgenochtend bellen we weer. Eerst maar even controleren of de banden wel op spanning zijn en de nodige kleren bij elkaar zoeken. Het is inmiddels bedtijd, de wekker gaat op half acht.Acht uur – de telefoon. Het is droog en om half negen zijn we bij je, is de boodschap. We zijn met z’n drieën. Tot Hallum fietsen we met tegenwind, dan buigen we langzaam oostelijk af naar Wanswerd, dan naar Birdaard en vervolgens naar Aldtsjerk. Hier pikken we, tegenover de ingang naar de Klinze, alvast een stukje route mee. Of zou het uit de route gelaten zijn; er hangen geen pijlen.Jaap waarschuwt: het is hier glad. Vorig jaar ging ik hier onderuit. Om kwart voor negen komen we bij de start aan. Eerst maar een bakje , dat zijn we zo gewend.

Het is nog niet zo druk meldt Kees, maar alras staat er een lange rij voor de inschrijftafel. Ook de eerste lopers melden zich.Als we om ongeveer half tien vertrek-ken komen we onze voorfietsers tegen. Ze hebben het 20 km tellende rondje net afgelegd. Ze zien er betrekkelijk himmel uit. Hieruit mag worden geconcludeerd dat het onderweg niet al te drekkig is. Na een pypvol gepraat te hebben stappen we op en fietsen langs de Oen-tjerksterfeart en de Praktijkschool voor Veehouderij. Het is hier een drukte van belang. Allemaal auto’s met paarden-trailers en paardencampers. Nog een stukje Sanjesreed en dan het eerste stuk onverhard.

Een paar honderd meter voor ons, in rode shirts, fietsen een paar kinderen. Ze hebben ons in de gaten en proberen ons uit alle macht voor te blijven . En - het is ze gelukt. De reed eindigt op de Can-terlandseweg. We volgen het fietspad richting Tegeltjesbrug. In de Gytsjerk-sterhoeke met een slecht klinkerwegdek passeren we een prachtig gerestaureerd boerderijtje met een “vermaakte” hooi-berg. Evenwijdig aan het fietspad wor-den we over een hondenuitlaatpaadje

9

geleid. Aan het eind hiervan bereiken we de voormalige woning van de Com-missaris der Koningin, de heer Wiegel.Jammer dat hij er niet meer woont, had-den we er vast een koffiestop kunnen organiseren.In het dorp worden we plots linksaf gestuurd langs een heel smal paadje; een oud kerkepad? Insiders zullen het ongetwijfeld weten. Na wat slingers en een schelpenpaadje slaan we vlak voor Munein linksaf weer een reed in. Langs de reed loopt een prachtig bospaadje en hier worden we dan ook langs ge-stuurd. Na een honderdtal meters over de verharde weg worden we alweer het bos ingestuurd. We bevinden ons dan achter de velden van de plaatselijke voetbalvereniging.

Nog een “slag” door de tuinen van Nieuw Heemstrastate. Hier zien de oud-jes achter de geraniums met verbazing naar die gekken, met bemodderde fiet-sen en dito kleren, zich in het zweet ja-gen. Onder de overbouwing worden we getrakteerd op warme bouillon, klasse!!Gesterkt door de bouillon doorkruisen we een uitbreiding van Oentsjerk en fietsen richting de bossen van Egypte en Turkije. Hier heeft de organisatie de droogste paden opgezocht. Ook alle hoogteverschillen, hoe klein soms ook, zijn meegenomen.

Plots moeten we van de fiets. Een grote woudreus heeft de laatste storm niet kun-nen weerstaan. Twee mannen zijn druk in de weer om kachelhout van hem te maken. Zij hebben net zoveel zweet voor de kop als ons. Via de Rodondenderonvalei, waar het erg drassig is, bereiken we de tuinen van de Klinze. Ook de heuvel in deze tuin wordt meegenomen. In Aldtsjerk passeren we naast de brug het café waar wij als oud Leeuwarders ’s winters, als er ijs lag, als eerste wilden aankloppen.Tegenover de Klinze slaan we rechtsaf. Mijn achterwiel slipt weg maar ik houd het op de been. Jaap rijdt aan de binnen-kant, hij moet scherper sturen en houdt de bocht niet. De schade beperkt zich tot een beetje pijn aan de knie. Dit was de-zelfde bocht als vorig jaar. Volgend jaar nog maar eens proberen.Bij Bosk-ein steken we nogmaals de bossen van Griekenland en Turkije in. Direct vooraan is het een grote drekpot. Welke weg kies je? In ieder geval die van je voorganger niet; hij gaat middenin de drekpot gestrekt plat. Wij kiezen een zij-paadje en komen schoon over. Ons rondje 20 km zit er op. We overleggen onder het genot van een echte ouderwetse snert wat te doen. Vanaf huis hadden we inmiddels 42 km op onze tellers. We besloten nog-maals tot aan de Gytsjerksterhoeke een stukje van de route mee te nemen om dan via Miedum, Lekkum en Leeuwarden terug naar Stiens te fietsen.Thuis aangekomen stonden de tellers op 62km. We konden terugzien op een prachtige tocht onder nagenoeg ideale weersomstandigheden.Een pluim voor de organisatie!!!

Jaap Jansma, FTTC Leeuwarderadeel.

11

Nieuws van de kerkU zult het waarschijnlijk wel ergens gehoord of gelezen hebben: de Hervormde kerken en de Gereformeerde kerk in de Trynwâl-den hebben besloten om één kerkelijke gemeente te worden! Op de tegelijkertijd gehouden gemeente-avond van 16 december 2006 is dit toch wel historisch te noemen besluit door de 3 betreffende kerkelijke vergaderingen in grote meerderheid genomen. De Hervormde gemeente Aldtsjerk/Roodkerk, de Gere-formeerde kerk Oenkerk en de Hervormde gemeente Oenkerk c.a. heten samen vanaf heden de Protestantse gemeente Trynwâlden i.w. (in wording). Na ruim 150 jaar van el-kaar gescheiden te zijn geweest zijn wij tot de conclusie gekomen dat de verschillen die er waren en zijn niet opwegen tegen datgene wat ons met elkaar verbindt!Het verleden willen we niet meer oprakelen maar achter ons laten. Met een schone lei en frisse moed willen we de toekomst tegemoet gaan. We willen één gemeenschap zijn die zorgzaam en dienend van karakter is. Die zich bekommert om mensen in problemen, hen bij wil staan en voor hen opkomt zoals Jezus Christus ons daarin is voorgegaan. Dit voor de eigen gemeenteleden maar ook voor de mensen om ons heen, in de dorpen en in de wereld. Ook vandaag wil de nieuwe kerk een gemeenschap zijn waar mensen gehoord en gezien worden, waar mensen mogen ont-dekken wie zij zelf zijn en wat God van hen vraagt (bron: Visie Protestantse Gemeente Trynwâlden).Wat gaat er praktisch gebeuren? Voor heel de Trynwâlden komt er één kerkbestuur (kerkenraad).Deze wordt dan onderverdeeld in drie sec-ties t.w. : een sectie Aldtsjerk-Roodkerk-Mûnein-Wyns (±1750 inwoners), een sectie Oentsjerk (±1700 inwoners) en een sectie Gytsjerk (± 2250 inwoners).

Zowel lokaal: in de eigen sectie - als cen-traal: voor alle 3 secties - zullen er kerkdien-sten worden gehouden. Hierbij zullen alle bestaande kerkgebouwen gebruikt worden, zolang als het kan of nodig is. Het komende jaar worden heel veel zaken doordacht en doorgesproken om de verschillende licha-men en activiteiten binnen de kerken op el-kaar af te stemmen en in elkaar te schuiven. Om dan uiteindelijk in het komende jaar 2008 tot een feitelijke en juridische éénwor-ding te komen.Een hele verandering! Sommige dingen zul-len ook tijd nodig hebben om te wennen. De oude namen ‘Hervormd’ en ‘Gereformeerd’ bijvoorbeeld zullen gaan verdwijnen. Daar praten we niet meer over. Ook de kerk in Aldtsjerk zal niet meer ‘Hervormd’ zijn, zo-als ze dat ruim 400 jaar is geweest, maar zij zal nu de ‘Protestantse kerk van Aldtsjerk’ heten. Er wordt overigens ook gesproken over het opnieuw in gebruik nemen van de oude Katholieke namen. Toen de âlde tsjerke, waarnaar ons dorp later is vernoemd, door onze voorouders in de 12e eeuw is ge-bouwd, werd hij gewijd aan Paulus, die de apostel der heidenen wordt genoemd. Dan zou de tsjerke dus de ‘Pauluskerk’ worden. Anderen geven, kort en krachtig, de voor-keur aan ‘Doarpstsjerke’. Hoe het ook zal komen, de nabije toekomst zal het duidelijk maken.Voorop blijft staan dat het wat mij betreft een verheugend gebeuren is. Mensen en kerken, die door de geschiedenis van elkaar gescheiden waren geraakt, hebben elkaar opnieuw gevonden en besluiten om nu sa-men verder te gaan! Het leek mij goed om u als lezer van doarpskrante ‘De Brêgebidler’ op de hoogte te brengen van deze laatste ont-wikkelingen binnen de kerk van ons dorp.

ds. Warner Veltman, Protestants predikant te Aldtsjerk/Roodkerk

Vanaf januari 2007 ook groepslessen CycleCycle is het ideale indoor fietsprogramma

voor iedereen die wil afslanken en/of wil werken aan conditie

13

De nije ûndernimmers fan Rhaladyk en Boerfinne stelle harren foar

Fa. D. de Vries & Zn., Boerfinne 7

Hallo wij zijn Wiebe en Douwe Sietse de Vries van het gelijknamige loodgieters- en installatiebedrijf“Fa. D. de Vries & Zn.”.Aldtsjerk

Sinds eind 2005 zijn wij ge-vestigd op het industrieterrein aan de Boerfinne in Aldtsjerk en tot nu toe bevalt ons dat uitstekend.

De oase aan ruimte was ons onbekend op onze oude locatie, ook biedt deze locatie veel meer mogelijkheden. Door de nieuwe “zichtbare” locatie van ons bedrijf in Aldtsjerk hebben we al een mooie groep nieuwe klanten mogen begroeten, zowel uit Aldtsjerk zelf als daarbuiten.

Onze bezighedenWij houden ons bezig op een zeer breed terrein van het loodgieters en installatie vak. U kunt bij ons terecht voor het buitenwerk zoals dakbedekking en zinkwerk, maar ook voor het binnenwerk zoals het plaatsen van een nieuwe CV-ketel of CV, sanitair, elektra maar ook voor de warme zomers kunt u bij ons terecht voor een airconditio-ning op maat, etc.

Een grootse opening en kennismaking is er door de grote drukte nog niet van geko-men maar voor een bakje koffie is iedereen welkom.

Vriendelijke groet,Wiebe en Douwe Sietse de Vries

15

Uitslag Klaverjassen op 16-12-2006

Prijs Punten1 Jochem de Vries 54222 Geartsje Hoekstra 52533 Ype Douma 51574 Nellie v.d.Meer 50995 Anne Tjeerdsma 49676 Auke Talsma 49647 Tjitte Talsma 49078 Alie v.d.Pol 48509 Kees Seinstra 473410 Sietske Hooghiemster 471911 Tjibbe Lei 470812 Geertje v.d.Kooi 4597 13 Klaas v.d.Veen 452814 Teatske Westerhof 452515 Henk Oud 4524

Uitslagen 20-01-2007Prijs Punten1 Rom Veenstra 53962 Jan Veenstra 51953 Anneke v.d.Heide 50564 Henk Oud 50085 Johannes v.d.Kooi 49906 Nellie v.d.Meer 48787 Alie v.d.Pol 47288 Kees Seinstra 4714 9 Sikke v.d.Meer 468710 Anne Tjeerdsma 463711 Klaas v.d.Veen 4571

BregepraatPaaltjes - mits november worden

er freesvakken in het Eysingapaad ge-maakt. Er word ook een nieuw bord ge-plaatst: Verboden voor auto’s uitgezon-derd brom- en fieters. Wat zal het wor-den? Ja, dat wisten we al uit de aktief, geen auto’s meer op het Eysingapead vanaf Pietersma richting Joustra/Novy winkel. Maar dan komt het; paaltjes midden op het pad, als daar geen on-gelukken van komen . . . I.v.m. slechte verlichting aldaar en de meeste fietsers die ook zonder licht rijden. Maar het verhaal wordt steeds mooier, want na een kortstondig verblijf van de paaltjes zijn ze ineens weer weg. En vervolgens staat er weer eens één of twee paaltjes of ze zijn allebei weer weg. Het lijkt wel Hokus-pokus van Hans Kazan. Maar mensen blijf er attent op want, ze kun-nen er zo weer staan en dan moet je er niet tegen aan knallen. En hoe komt het als het glad is… wordt het Eysingapead dan niet meer gestrooid?

Ongeluk en wonder - Eind novem-ber wordt het dorp weer opgeschrikt door het ernstige ongeval van Stefan v/d Mark. Wat hebben we er met zijn allen over in gezeten, er zijn vele kaars-jes voor hem opgestoken en gebedjes gedaan. Maar er bleef goede hoop. En wat presteerde deze kanjer? Met oud en nieuw stond hij weer in het centrum van ons dorp en deed zijn verhaal! Het nieuwe jaar kon niet mooier beginnen!

1616

Club zoekt ijsJierfergadering op 30 novimber 2006 fan de IJsclub Oudkerk

opgericht 1865

Al wer gjin winterDat it yn 300 jier dizze moanne net sa waarm west hat, lit foarsitter Jan Oos-tenbrug kâld. Fol fjoer seit er yn syn iepeningwurd dat wy meiïnoar al wer in jier tichterby de folgjende Alvestêde-tocht binne. De leden op de fergadering en earelid Brand Postma binne it hjir hielendal mei iens. Se pûlje de herberch net út, mar dy’t der binne ha mar ien ding foar eagen: iis! Foarhinne wie it sa, dat it dan frieze moast, mar ek dat feroaret....?Werom nei de fergadering: De aginda wurdt yn heech tempo, mar wiidweidich en profesjoneel ôfdraaid. Alle bestjoer-ders en karmasters wurde sûnder mear wer yn har funksje befêstige. Sa kin it, dat de foarsitter ta syn eigen ferrassing fêststelt, dat de iene Jan (Klompmaker) en de oare Jan (hy sels) tegearre al 56 jier yn it bestjoer sitte en dat hy de le-gendaryske Miedema’s yn tsjinstjierren no foarby is. Aardige sifers, mar se falle fansels yn it neat by it 86 jier (!) lange lidmaatskip fan de dit jier ferstoarne Folkert Hellinga, 102 jier âld! Wie der dan fierders gjin nijs? Wis en wrachtich al. It baggerwurk by de Moark en Aldtsjerksterfeart rint behoar-lik út. Henk Sikma sil der persoanlik op tasjen dat der net giet as yn 1936, doe‘t de molkfarders it iis yn de Ie finaal yn skossen fearen. It moat er dan earst wol lizze fansels....De skoalbern út groep 5 en 6 wurde wer sponsere om nei de iishal ta, as der gjin winter komt.

Underhâld gebouwen en materiaal komt alle jierren weroan op tafel. It “beeldbepalende” iishokje op ‘e mar is krekt gjin monumint. Dêrom koe de klub sels oan ‘e slach. Under mear is der in folslein nij kezyn pleatst. Mei tank oan alle frijwilligers kin it iishokje wer jierren mei. De fergadering siet der ek oer yn, oft de sniefeimesine nei safolle jierren noch wol rinne soe. Gjin punt neffens de foarsitter, masinist Tsjibbe start him alle earste moandeis fan ‘e moanne,12 oere presys, tagelyk mei de BB-alarmsirenes. Rint altyd.Fierders is der noch te melden dat der wurke wurdt oan in Iisklub-webside, mei eigen namme.De peallen wurde ferve en it bestjoer krijt help fan Klaas van der Veen en Jan Veenstra om de kontribuusje op te heljen. As.... as it al winter wurdt, ha de bern yn in skoft net riden en is der neffens Piet Hoekstra ferlet fan in soarte fan redens-ruilbeurs. Hâldt dus dan de webside en it publikaasjeboerd yn ‘e gaten.

Nije ûntwikkelingenIn stikmannich iisfanaten ha ferline jier al besocht it basketbal-tegelpleind à la Veenoord te besproeien om foar de skoalbern in lyts iisbaantsje te meitsjen. Mear as in bêste tosk troch de lippe hat dat net oplevere. Sûnt dy aksje reint it inisjativen en alternativen.

17

Elke Aldtsjerkster wit wol dat de Mar no ienris net gau fertroud is, ek al friest it knap. No leit der achter it iishokje by de mar in hoekje lân, foarhinne fan Haring Postma.(sjoch kaartsje). Yn de winter fan 1965/66 mei in ekstreem hege wet-terstân is der alris op hurdriden. Neffens iis- en wetterkenner Eeuwe de Vries soe datselde stikje frij maklik geskikt makke wurde kinne foar in soarte fan natoeriisbaantsje. Wetterskip en Pro-vinsje wienen dochs oant it baggerjen en skuorren. Iisleafhawwer en wetter-kenner nûmer twa Henk Sikma spile it baltsje troch. De tiid wie der ryp foar en fansels giet soks net, mar de iisklub hat no de measte fergunningen binnen. As alles mei sit, kin takom winter hiel Aldtsjerk op eigen lâniis riden wurde.Wy tinke dêrby fansels earst oan de bern en jonge jeugd, mar it soe al wat wêze!It moat dan noch wol in bytsje frieze fansels .....

En as it dan hie-lendàl net mear frieze wol, dan hawwe wy noch ien izer yn ‘t fjoer: GLICE, it Amerikaanske wûnderiis fan Erik Sinnema, wêr’t 365 da-gen fan it jier op riden wurde kin. It is keihurd keunststofiis, út-test troch Jeromy Wotherspoon sels; dat moat dus goed wêze. De priis is wat

oan ‘e hege kant en dat kin wol ris in toer wurde foar de klub. De bydrage oan de skoallereüny baarnde der ek nochal wat yn.Mar hoe dan ek, as Sinnema siket om in lyts promo-fjildsje, dan wolle wy him graach wize op it al neamde basketbal-pleintsje, it stikje gers foar Sminiastate en as dat te grut is, de blikke fan Afke Vogel.It dûzelt ús hast fan de ynformaasje, mar gelokkich ha wy nei it lêste punt fan de wurklist noch wat ûntspanning: na afloop van de vergadering is er zoals gebruikelijk kruisjassen, klaverjassen en biljarten.....

Om de sinnen wat te fersetten ha wy dit dien: de iene wat koarter, de oare wat langer.....

Kees van der Kooi 2-12-06

1919

Uitnodiging

Hierbij nodigen wij u uit voor de voorjaarsledenvergadering van Doarpsbelang Aldtsjerk. Op 29 maart 2007 om 19.45 uur in café “Moarkswal”.

Agenda

1. Opening

2. Vaststellen agenda

3. Mededelingen

4. Verslag vorige ledenvergadering 14 november 2006

5. Bestuurszaken

6. Financieel verslag

7. Kascommissie (Jan de Vries en Griet de Jong)

8. Verkiezing kascommissie (Jan de Vries aftredend)

9. Cursuswerkgroep

10. Dorpsenquête, stand van zaken en hoe gaan we verder

11. Noordpeilproject, stand van zaken

12. Werkgroep Verkeer Trynwâlden (Traverse N361)

13. Uitreiking Dorpsprijs

14. Rondvraag

15. Sluiting

20

Ledenvergadering Doarpsbelang14 november 2006

1. Opening: Han Westerhof opent de vergadering door iedereen welkom te heten, in het bijzonder de heer P. Karstkarel, welke na de pauze aan het woord komt. Han merkt op dat het be-stuur van doarpsbelang roerige tijden heeft doorgemaakt, daarom is hij blij dat Wichger Helmholt er na de ledenvergadering weer bij zal zijn en staat hij stil bij het overlijden van Jannie van der Mark “een doarpsbelang bestuurder van de eerste orde”. Ludo draagt een memorium voor, ter nagedachtenis aan Jannie.

2. Mededelingen:• Het Eysingapad is gedeelte afgesloten ge-

worden voor auto’s. Dit is in goed overleg met de buurt gebeurd en ook doarpsbelang heeft hiermee ingestemd.

• Het bord bebouwdekom aan de Rhaladijk is verplaatst, waardoor de gehele Boer-finne en Rhaladijk 50 kilometerzone is geworden.

• De baggerwerkzaamheden zijn nog niet klaar en de vraag is nog of dat deze maand wel gehaald zal worden.

• De bomen aan de Pûndyk zijn gerooid. Hiervoor worden nieuwe bomen geplaatst.

• Het Eysingapad is verhard.• Het wandelpad naar school is herstraat.• Alle Doarpsbelangen van Tytsjerksteradiel

hebben een “de wurkwizer” ondertekend met de gemeente. “De wurkwizer” is een beschreven protocol voor de communicatie tussen gemeente en doarpsbelangen. Het is een levend stuk wat de reeds gebruikelijke werkwijze formaliseert.

• Op 15 september 2007 is er een lager-school reünie in Aldtsjerk. Meer hierover is te vinden op “reunieschoolaldtsjerk.nl”.

3. Verslag voorjaarsledenvergadering (23 maart 2006):• Han Westerhof geeft aan dat hij nog geen

helderheid kan geven over het drainage verhaal.

• Een bewegwijzigingsbordje voor fietsers op de Freuleleane moet nog geregeld wor-den. Griet Veenstra merkt op dat dit nu wel heel lang duurt.

Het verslag wordt verder goedgekeurd met dank aan Jan Holtkamp voor het maken van het verslag.

4. Bestuurszaken:Wegens alle omstandigheden in het bestuur hebben Ludo van der Meer en Jan Holtkamp langer zitting genomen in doarpsbelang dan de bedoeling was. Het bestuur heeft in-middels 2 nieuwe dorpsbewoners beschik-baar gevonden, namelijk Hadewych van der Kooi-van der Meulen en Jolt Andela. Han Westerhof vraagt de leden of zij kunnen instemmen met het benoemen van deze 2 dorpsbewoners, wat vervolgens wordt aan-genomen met een unaniem applaus. Gevolg hiervan is dat daardoor aftreden Ludo van der Meer en Jan Holtkamp. Han Westerhof bedankt hen beide persoonlijk voor hun inbreng en inzet in doarpsbelang en benadrukt dit nog eens door het geven van een boeket bloemen.

5. Noordpeilproject/Dorps-enquête:NoordpeilprojectHan Westerhof vertelt dat doarpsbelang deelneemt aan het project “Noordpeil” voor dorpsvernieuwing. Aan het project doen 6 kleine dorpen mee, rondom Leeuwarden. Het doel is om een dorp te vernieuwen met behoud van karakteristieke elementen uit het dorp. Bijvoorbeeld het terug laten komen van water, singels, paden, bomen en dergelijke. Samen met vrijwilligers uit het dorp doet doarpsbelang, aangestuurd door Noordpeil, onderzoekt in eigen dorp. Dit onderzoek bestaat uit 4 gezamenlijke sessie van de 6 dorpen. Inmiddels zijn er 2 sessie geweest waarover Tea Westra van de laatste sessie verslag doet. De volgende sessie zal een dorpsverdubbeling zijn. In maart 2007

21

zal er een compleet dorps-DNA uitstaan waarmee het dorp verder kan. Ook de ge-meente is zeer positief over dit project en deelt mee in de financiering ervan, samen met de provincie en de woningbouwvereni-gingen. Han Westerhof hoopt iedereen in de ledenvergadering van maart 2007 meer concrete dingen te kunnen vertellen.Jan Oostenbrug vraagt wat de zin is van een dorpsverdubbeling als het dorp hier toch geen ruimte voor heeft. Han Westerhof geeft aan dat het dorp niet daadwerkelijk verdub-belt zal worden, maar dat het gaat om een experiment waarin men brainstormt om tot nieuwe ideeën te komen. Daarvoor moet je soms verder kijken dan de meest voor de hand liggende oplossingen. Tea Westra legt uit dat de karakteristieken van een dorp het uitgangspunt zijn voor dit project. Dorpsenquête• Naar aanleiding van de dorpsenquête is

doarpshûs Oerein druk bezig met het uit-werken van ideeën.

• Er wordt overwogen om vanaf volgend jaar een gezamenlijke inning van de con-tributie voor Doarpsbelang en de Brêge-bidler te hanteren.

• Wat betreft de Mûne zijn er inmiddels al activiteiten gerealiseerd, andere worden nog verder uitgewerkt.

• Doarpsbelang zal met betrekking tot het uitwerken van de dorpsenquête, de Brê-gebidler gebruiken als medium naar het dorp. Graag krijgt doarpsbelang reactie op publicaties.

• DB is blij met alle reacties die tot op heden zijn ontvangen. De uitslag van de enquête zal komende week ook op website van de Trynwâlden komen te staan.

6. Cursuswerkgroep:• Op 14 december 2006 wordt er in Oerein

weer een kerstbloemstuk gemaakt. Dit maal wordt het een groot bloemstuk in een grote vaas, pot of accubak. Opgave voor 5 decem-ber 2006 bij Anneke de Vries.

• Doarpshûs Oerein is bezig met een inven-tarisatie van ideeën van gebruikers van Oerein. Harmke Vijverda geeft aan dat Jaap Veenstra en Peter Busscher recentelijk zijn toegetreden tot het bestuur van Oerein. Jaap

Veenstra voor het contact met de federa-tie en Peter Busscher voor de activiteiten. Doarpsbelang wenst Oerein succes en blijft graag op de hoogte van het reilen en zeilen binnen Oerein.

7. Rondvraag:• Griet Veenstra – Het verbindingsbruggetje

tussen Wierewei en Rhaladijk heeft aan één zijde een te hoog hoogteverschil met het fietspad. Afstappen is hierdoor noodza-kelijk. Doarpsbelang neemt dit punt mee.

• Jan Oostenbrug - vraagt wanneer het bag-geren van de Murk definitief klaar is, want volgens hem krijgen we deze winter ijs. Volgens Han Westerhof zou het een maand of 2 langer duren. Eén en ander blijkt ook te staan of te vallen met het bloedkruiper-tje, een beschermd diertje in het water. Voor meer informatie kan Jan Oostenbrug contact opnemen met het waterschap of het Jan Westerhof.

• Jaap Stegenga - vraagt of er om de school ook wordt gesnoeid. Volgens Eline Windt staan er ook stekelige “twanbeien” rond de school. Ludo van der Meer geeft aan dat Peter Busscher met iemand van de gemeente rondom de school is geweest en heeft geïnventariseerd wat er gesnoeid en verwijderd moet worden. Doarpsbelang vraagt dit na bij de gemeente/Peter Bus-scher en maakt de uitkomsten bekend in de Brêgebidler.

• Marja de With – Het wandelpad naar de school is volgens haar veel te donker. Doarpsbelang geeft aan dat hier al vaker naar is gevraagd. Het punt wordt nogmaals meegenomen.

• Ate Atema – vraagt of het mogelijk is om de grote trekkers uit het dorp te weren, met name ’s nachts. Volgens hem veroorzaken zij veel geluidsoverlast ’s nachts en overdag brengen zij de verkeersveiligheid in gevaar en bovendien rijden zij de bestrating stuk. Han Westerhof geeft aan dat doarpsbelang hier niets in kan betekenen. Trekkers mogen namelijk ook niet over de grote weg en zijn hierdoor genoodzaakt door het dorp te rij-den. Doarpsbelang adviseert Ate Atema zelf

23

eens met de betrokken boer(en) van gedach-ten te wisselen over dit probleem.

• Jan Oostenbrug - vindt de bestrating van de Van Sminiaweg een klûnplak. Doarps-belang geeft aan dat de gemeente erg pronkt met de bestrating van Aldtsjerk. De kans de gemeente hier verandering in gaat brengen schat doarpsbelang daardoor zeer gering.

• Jaap Faber – vraagt naar een 30 kilome-terzone op de Bargekop. Dit is volgens doarpsbelang ook al heel vaak aange-vraagd en onderzocht bij de gemeente. Het blijft voor doarpsbelang een aandachtspunt richting de gemeente.

• Tjalling Faber – vraagt waarom de feart naar de mûne niet wordt gebaggerd. Doarpsbelang zal dit navragen.

• Ate Atema - vraagt waarom er in de seni-orenwoningen steeds meer jeugd komt te wonen. Volgens hem zijn deze woningen daar niet voor bedoeld. Doarpsbelang geeft aan dat de Woningbouwvereniging beslist wie een huis wordt toegewezen. Kennelijk is er meer vraag naar woningen voor jon-geren dan voor senioren.

= P A U Z E =

Presentatie Peter Karstkarel:Aan de hand van vele foto’s van Aldtsjerk en omgeving licht Karstkarel ons mooie dorp Aldtsjerk toe. Hij staat stil bij de vele vormen van onze huizen. Hij benadrukte met name de diversiteit in stijlen, structuren en rooilijnen. Hij noemt het een positieve eigenzinnigheid. Vele huizen worden van commentaar voor-zien, zo kennen wij in Aldtsjerk “yoghurt huisjes”. Karstkarel heeft een inspirerend en boeiend betoog waarbij hij met name stil staat bij de historie van het dorp en de wijze waarop de woningbouw zich heeft ontwik-keld. Hij schetst de kerk als een van de twee mooiste Kerken van Friesland, zowel qua interieur als exterieur. Aldtsjerk heeft een lan-delijke ligging en de mooie van Sminiaweg met bestrating en woningbouw. Aldtsjerk heeft volgens Karstkarel ook een aantal minpunten. Dit zijn vooral de sobere en eenvoudige inrichting van de Miedema-

weg die zich kenmerkt in bijvoorbeeld de bestrating, eenvoudige klinkers van allerlei kleur en soort. Dit is een punt van aandacht volgens Karstkarel. Zo ook het feit dat het water bijna niet bereikbaar is. Water is vol-gens hem een bron van rust en zou meer in de openbare ruimte moeten worden vormge-geven. Nu is het water achter de huizen van de bewoners. Ten slotte heeft Karstkarel een aantal sug-gesties om de levendigheid te bevorderen. Door het houden van kanotochten voor jon-geren, fietstochten met allerlei bezienswaar-digheden voor de senioren en activiteiten rondom de Klinze. Ook voor de uitbreiding van het dorp heeft Karstkarel ideeën. Bou-wen op de volkstuinen en naast de Bargekop, zou volgens hem deze prachtige open ruimte te niet doen. Daar in tegen zou bouwen aan de Aldtsjerksterfeart achter het huidige be-drijventerrein een goede optie zijn. Hiermee zou gelijk de bereikbaarheid van het water bevorderd kunnen worden.Tot slot geeft Karstkarel aan dat zijn pre-sentatie ideeën en suggesties zijn, Aldtsjerk moet zelf beslissen wat het met de ideeën en suggesties wil doen. Han Westerhof bedankt Karstkarel voor zijn boeiend, interessant en inspirerend betoog, wat door aanwezi-gen wordt ondersteund door applaus. Na-mens het bestuur wordt Karstkarel als dank een aantal specifieke Aldtsjerker producten aangeboden.

8. Sluiting:Han Westerhof sluit de vergadering en wenst iedereen wel thuis.

BregepraatKraan - 12 december stond er bij

Anne en Margje een gigantische grote kraan voor het huis. Je kon hem vanuit de kern van het dorp al zien. Ik weet dat er mannen speciaal even een rondje voor hebben gelopen of gefietst om het spektakel te bekijken Het is me ontgaan wat die kraan nu precies heeft opgetild en neergezet.

24

Uitkomsten enquèteAldtsjerk, januari 2007Geachte dorpsgenoten,Het bestuur van Dorpsbelang Aldtsjerk heeft tijdens de ledenvergadering van november 2006 beloofd de uitkomsten van de enquête aan u allen kenbaar te maken. Hierbij treft u in het kort de uit-komsten en conclusies hiervan aan. De uitgebreide uitkomsten en beschrijvin-gen kunt u vinden op de website: www.trynwalden.nl.Wij willen u dankzeggen voor de vele waardevolle reacties, suggesties die u ons allen heeft gegeven. Dit geeft ons als bestuur veel informatie in de zaken die u van belang vindt voor Aldtsjerk en zijn inwoners. U heeft aangegeven waar u voorkeuren naar uitgaan en dat maakt het voor ons gemakkelijk in de contacten met andere dorpen, gemeente Tytsjerksteradiel en provincie Fryslân. Tijdens de voorjaarsvergadering van 28 maart 2007 zal aan de leden worden gepresenteerd hoe ver we zijn met de zaken die u allen heeft aangedragen en hoe wij als bestuur de verdere uitwer-king wil vormgeven en de wijze waarop wij u daarbij willen betrekken

Namens het bestuur van Dorpsbelang Aldtsjerk: Han Westerhof, Voorzitter

AanleidingHet bestuur van dorpsbelang Aldtsjerk wil graag inspelen op de vragen en behoeften van het dorp en wat het dorp de komende jaren wil realiseren. Het be-stuur wil graag een aantal speerpunten en richtingen ontwikkelen waar de leden belang aan hechten.Verdere aanleiding voor de vragen zijn:

- herijken beleidsvisie ‘Aldtsjerk op wei yn de 21ste ieuw’

- vragen, klachten rondom voorzienin-gen zoals wandelpaden, fietspaden

- vragen van de jeugd van Aldtsjerk naar betaalbare woningen

- de verdere vragen rondom woning-bouw en ontwikkelingen

WeRKWIJzeDe enquêteOm de vragen die het bestuur heeft is gekozen om een enquête te houden onder alle inwoners van Aldtsjerk en Readtsjerk. Dorpsbelang Aldtsjerk heeft in 1995 ook een enquête gehouden om te komen tot in 2000 tot de “beleidsvisie Aldtsjerk op wei yn de 21ste ieuw”. Er is bewust gekozen voor hetzelfde stramien aan vragen om juist hier enig vergelijk tussen 1995 en 2005 mogelijk te maken.

De vragenlijstDit alles heeft geleid tot een vragenlijst. Deze vragenlijst is gebaseerd op de vol-gende thema’s1. Tevredenheid over het wonen in

Aldtsjerk2. Sociale woonomgeving3. Woningbouw4. Infrastructuur5. Persoonlijke gegevens6. Verwachtingen van dorpsbelangen7. Dorpshuis Oerein8. Dorpskrant De brêgebidler

WerkwijzeTijdens de ledenvergadering van maart en november 2005 is aangekondigd dat een enquête zou worden gehouden. Het be-stuur heeft de enquête zelf huis aan huis

25

verspreid eind november 2005 en vervol-gens 14 dagen later weer opgehaald.De resultaten van de enquête zijn ge-presenteerd op de ledenvergadering van maart 2006, waarna een totaal plan aan de leden zal worden voorgelegd in de ledenvergadering van november 2006.Eveneens zijn de resultaten van de en-quête aan het college van Burgemeester en Wethouders gepresenteerd tijdens hun tweejaarlijks bezoek van 21 maart 2006.

ReSULTATeNRespons De respons op de enquête is overweldi-gend te noemen. Er zijn 147 enquêtes ingevuld. De respons is dus geweldig hoog 51%. Er is veel bij en opgeschre-ven zodat het bestuur veel informatie heeft ontvangen.

ConclusieEen respons van 147 ingevulde enquê-teformulieren is groot met veel waarde-volle opmerkingen. Bewoners waarde-ren de woonomgeving als positief. Een aantal aandachtspunten zijn: Verkeer - en geluidsoverlast Marwei, het hard rijden op de ‘Bargekop’ en het niet aantrekkelijk zijn voor toeristen.De huidige activiteiten, verenigingsle-ven, voorzieningen voorzien zeker in een behoefte. Het aantal mensen dat actief deelneemt betreft 58%. De inwo-ners geven aan dat ze goed op de hoogte (82%) zijn van het huidige aanbod. Er zijn zeker nog een deel van de inwoners die niet geïnformeerd is en de niet deel-neemt aan activiteiten. Er worden een aantal zaken genoemd voor uitbreiding. Tevens is het opmerkelijk dat 31% van de mensen aangeeft mee te willen wer-ken aan de organisatie en uitvoering.

Kortom Aldtsjerk is een ‘warber doarp’ waar nog veel potentiële mensen zijn die graag actief betrokken willen worden..

Aldtsjerk dorp wil een beperkte groei van het woningaanbod, wat goed is inge-bed in de bestaande structuur en cultuur van het dorp waarbij het dorpse karakter niet verloren mag gaan. De groei die het dorp voorstaat, is 2 tot 5 huizen per jaar. De woningen zijn bestemd voor eigen inwoners en Trynwâldsters terwijl men ook mensen van buiten welkom zijn. Als meest geschikte locaties voor dorpsuit-breiding zijn een groot aantal opties genoemd. Een sterke voorkeur is voor de locatie volkstuinen en het stuk land ach-ter de Freuleleane richting ‘Bargekop’. Er is een voorkeur voor jongerenwonin-gen in de koopsector maar ook voor de huursector.De waardering voor groenvoorziening, singels en bospaden, ruiterpaden, fiets-paden, speelvoorzieningen en Skoallelân is redelijk goed is te nomen (gemiddeld 7,0 ) De ruiterpaden worden minder ge-waardeerd te weten 5,9. Het onderhoud is over het algemeen redelijk tot goed te noemen. Het onderhoud van Skoal-lelân en ruiterpaden worden als slecht beoordeeld. De ruiterpaden kenmerken zich vooral door de natte stukken bij Boskein, en in het bos Griekenland en verder de moeilijke begaanbaarheid van de paden en het onderhoud van deze paden. Voor het Skoallelân geld dat hier het snoeien van de beplanting en het voortdurende drassig en nat zijn van een groot gedeelte een rol speelt bij de beoordeling. Ook het onderhoud van pad en strand bij het Aldtsjerker Meer een punt van aandacht.

27

Het is enorm positief dat een aantal inwoners het onderhoud van het Klinze bos als positief ervaren.Op dit moment geven 66% van de inwoners aan geen problemen te er-varen met de sluiting van de stort te Gytsjerk. 24% geeft aan wel degelijk dat de woonomgeving wordt vervuild vanwege het sluiten van het stort wat blijkt uit meer zwerfafval in de bossen en sloten rondom het dorp. Dit is een punt van aandacht. Immers Aldtsjerk heeft sinds jaar en dag de prijs gewon-nen voor het schoonste dorpDe enquête in ingevuld door mensen die gemiddeld 22,1 jaar in het dorp wonen en een gemiddelde leeftijd hebben van 51,5 jaar. De grootte van de huishouding van 1-4 personen bedraagt 74%. Grote uitschieters zijn de 2- persoons en 4- persoons huishoudens.Over het algemeen werken mensen ver-spreid over de provincie, maar het me-rendeel zit dichtbij te weten in eigen gemeente of de buurgemeente Leeu-warden. Voor 26% van de respondenten is dit niet van toepassing wat voor een groot deel te maken zal hebben dat de respondent de vut, dan wel pensioenge-rechtigde is. Dit ligt voor de hand mede gelet op de hoge gemiddelde leeftijd van de respondenten.De belangrijkste verwachting van het be-stuur van Dorpbelang is dat het bestuur het dorp informeert over ontwikkelingen en de belangen van het dorp behartigd. Een aantal onderwerpen worden toege-licht, waarbij opgemerkt dat een aantal onderwerpen ook bij andere onderdelen van de enquête worden genoemd. On-derhoud van de infrastructuur, te hard rijden, verlichting Eysingapaed, Freu-

leleane onder de maat en verbreden van de bermen aan de Rhaladyk.Er zijn door de inwoners veel crea-tieve ideeën en suggesties gedaan voor Oerein. Een aantal inwoners hebben zich bereid getoond een directe bijdrage hierin te willen leveren. De resultaten zijn aan het bestuur van stichting Oerein teruggekoppeld. Ook voor zijn veel creatieve ideeën en suggesties gedaan voor De brêgebidler. Vele complimenten voor De brêgebidler. Om meer financiën te verkrijgen is door 47% van de inwoners aangegeven meer adverteerders te zoeken. De inwoners zijn zelf bereid 5 euro te betalen voor 5 Brêgebidlers. De inning zou bij voor-keur via contributie dorpsbelangen gaan of met een acceptgiro. De resultaten zijn teruggekoppeld aan de redactie van De brêgebidler.

VervolgstappenTijdens de ledenvergadering van no-vember 2007 heeft het bestuur toege-licht waarom wij meewerken aan een proef rondom het tot stand komen van dorpsuitbreiding De gemeente Tytsjerk-steradiel heeft ons hiervoor benaderd en wij werken hier graag aan mee. Het lag in de planning dat bureau Noordpeil zijn werkzaamheden zou afronden in het eerste kwartaal van 2007. Dit halen zij helaas niet, vandaar dat wij op de voorjaarsvergadering 2007 de stand van zaken kunnen mondeling zullen toelich-ten en tijdens de najaarsvergadering van 2007 het resultaat kan worden gepresen-teerd middels een plan voor dorpsuit-breiding die onderdeel is van een nieuwe dorpsvisie voor Aldtsjerk.

In de visie van Skewiel

Trynwâlden horen ouderen,

kinderen en mensen met

beperkingen midden in de

samenleving. Om dat te

bereiken hebben vele

partijen in het werkgebied

de handen ineen geslagen,

om vanuit één organisatie

en één dienstencentrum

het wonen, het welzijn,

de dienstverlening en alle

zorg aan huis te realiseren.

Daarvoor functioneert per

dorp een ‘doarpstal’.

Frisiastate 23 9062 GX OentsjerkT (058)2564141 F (058)2564142 W www.skewiel-trynwalden.nl E [email protected]

Trynwâlden,dêr’st er

wêzemeist!

29

Nieuwsbrief Feestcommissie/FeintebounAldtsjerk heeft als traditie dat er in het tweede volle weekend van juni dorps-feest wordt gevierd. De organisatie is in handen van de feestcommissie en de feinteboun. De feestcommissie orga-niseert het programma voor de vrijdag en de feinteboun organiseert het pro-gramma voor de zaterdag alsmede de optocht met praalwagens.

Dit jaar vindt het feest plaats op:Vrijdag 8 en zaterdag 9 juni 2007!

Het thema is:** POPGROePeN **

Al jaren is het een traditie dat de feest-commissie-leden en de jongens van de feinteboun bij u langs komen met een intekenlijst. Wij vragen u een bijdrage te geven om de onkosten voor het feest te financieren. Indien u tekent op de lijst, ontvangt u entreekaarten voor de vrijdagavond c.q. zaterdagavond. Bo-vendien mogen (eventueel) uw kinderen mee doen aan het kinderprogramma. De opbrengst wordt gebruikt om de onkos-ten te betalen zoals: draaimolen, kinder-programma, avondprogramma, muziek, vergunningen, verzekeringen, prijzen, spelletjes, divers hulpmateriaal, rijpla-ten, dranghekken, portiers, toiletjuf-frouw, muziekinstallatie, muziekkorps, EHBO/BHV, drukwerk, etc.

Wanneer kunt u ons met de intekenlijst verwachten ?

de feestcommissie loopt vanaf 2 april t/m 22 april 2007de feinteboun loopt vanaf 7 mei t/m 27 mei 2007

U ontvangt dan het definitieve pro-gramma voor het dorpsfeest van ons.

Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit:

Vrijdag 8 juni 2007- ’s morgens optocht met praalwagens- ’s middags survivalparcour voor alle

kinderen van groep 1 t/m 8- avondprogramma “troch ’t doarp foar

’t doarp”, m.m.v. de band Butterfly

zaterdag 9 juni 2007- spelletjes voor de 55+ -ers- matinee met m.m.v. de band Lays - spelletjes voor iedereen vanaf 12 tot

55 jaar - optocht van praalwagens- het feest wordt afgesloten met de band

Vangrail

Wij hopen op uw bijdrage en zien u graag tegemoet op het dorpsfeest.

Groetjes van, alle feestcommissieleden en de jongens van de feinteboun.Aldtsjerk, februari 2007

Bregepraat Stilte; Dit jaar was het Oudjaarsdag

erg stil. Geen carbit sjitters op het land. Waar zijn de Melkbussen gebleven? Wel was er veel beweging op het Jonker-spead, hier werd een muziek marathon gehouden en zag je mensen op en aan rijden met CD’s. Alles keurig voorel-kaar WCtje bij huis en een windscherm. Prachtig.

Luie HondBijna iedereen kent de band Luie Hond, een band die zoals ze zelf aangeven ‘reggae met een fries tintje’ spelen. Wat niet iedereen weet is dat er ook een Aldtsjerks tintje aan deze band zit. Eén van de vijf bandleden woont nl. al een jaar of 3 in Aldtsjerk, langs de toeristi-sche route aan de Wierewei. We hebben het dan over Arjan Kiel, toetsenist bij Luie Hond. Hij woont met vriendin Dineke bij het fietsbruggetje over de Aldtsjerkster Vaart. Hier genieten ze beiden dagelijks van hun kippen, katten, kruiden- en groentetuin, een prachtig uitzicht, kilometers ver ongehin-derd kijkplezier en de rust. Dit rustpunt maakt de combinatie van ‘gewoon’ werk als pianole-raar, en het leven ‘on the road’ als lid van een steeds meer gevraagde band mogelijk. In 2001 maakte Arjan tijdens het Noorderslag festival zijn debuut bij de band, die zo’n 10 jaar bijeen is. In die tijd is de band gegroeid van ‘voorprogramma’ tot ‘hoofdact’ in het tourcircuit. Hoewel dit een punt is waar de band jaren naar toe heeft gewerkt, kleeft er 1 minpuntje aan.....als hoofdact sta je later op de bühne, waardoor je erg laat thuisbent, zeker als je weer naar Friesland terugmoet rijden, met bus vol bandleden en materiaal. Het ontstui-mige nachtleven wat vaak met muziekbands geassocieerd wordt, gaat voor Luie Hond niet op, zeker niet voor Arjan, die altijd als ‘Bob’ fungeert. Het Noorderslagfesti-val was natuurlijk niet de 1e kennismaking met muziek, al van kinds af aan zit Arjan in de ‘muziekelarij’. Na het begin met het (verplichte) blokflui-ten, ging zijn hart echt sneller kloppen van de toetsen, eerst via het kerkorgel, en later het keyboard. Met dit in-strument kun je diverse kanten op: synthesizer, Hammond orgel, elek-trische piano etc. Grote voordeel is hierbij dat

elke kant zijn eigen ‘sound’ heeft, wat dus erg handig is in een band. Na afronding van opleiding aan het conserva-torium heeft Arjan, vaak met broer Peter, in diverse bandjes gespeeld. Ook van het ‘echte’ sterrenleven hebben de heren geproefd toen ze de begeleidingsband vormden voor Sister Sledge, vooral bekend van de hits The Greatest Dancer, We are a Family, en Lost in Music. In die tijd stonden de limousines de heren op te wachten als ze in Cannes, IJsland of Uruguay aankwamen. Dat de sterrenstatus hen niet naar het hoofd is gestegen is naast de Friese nuch-terheid, waarschijnlijk mede te danken aan het feit dat ze, terug op Schiphol, gewoon zelf aan hun bus moesten sleutelen als er (weer) wat aan mankeerde. Daar hadden de 13.000 bezoekers die naar een concert kwamen kijken geen weet van. Tot op de dag van vandaag hebben de bandle-den ‘gewoon’ werk naast de band, omdat (nog) niet van de muziek te leven is. Dit ondanks het feit dat er clips op TMF te zien zijn, en optre-dens in Paradiso, Lowlands, Freeze Festival, Edwin Evers Show en bij Jan Douwe Kroeske meer regel dan uitzondering zijn. De laatste videoclip opname duurde zo’n vier dagen, en resulteerde in een clip van 2 ½ minuut. Door-dat de band (bijna) alles in eigen hand houdt, en zelf bepaalt hoe/wat/waar zij iets willen hebben, werd deze clip zelfs gedeeltelijk op-

genomen in Giekerk, tussen de caravans bij Hellinga. Arjan is pianoleraar, met leerlingen tussen de 7 en 77 jaar, de andere bandleden zijn o.a. actief als drumleraar, grafische vormgever, tatoeist en verkoper in een muziekzaak. De muziek van Luie Hond wordt geinitieerd door Joris Mous de zanger, hij komt vaak met een idee/tekst/muzieklijn waarna de bandleden hun ‘ego’ opzij zetten en gezamenlijk, in dienst van de muziek, tot een zo goed mogelijk pro-duct komen. Hierbij zijn zij erg kritisch naar de eigen prestaties toe. Er wordt elke donderdag urenlang gerepeteerd om de juiste reggae snaar te raken. Ook al klinkt de muziek erg relaxed, het is precisiewerk, waarbij de rechterhand van de toetsenist en de slag van de gitarist één moeten zijn. Aan het succes van de band valt af te meten dat zij de reggae-beat aardig onder de knie hebben.

Je zou zeggen dat Arjan door bovenstaande op-somming geen tijd meer heeft voor andere za-ken dan muziek. Toch is dat er wel, hij heeft nl. in de 2e handskleding winkel die Dineke met een vriendin runt (“Nogges” in Leeuwarden) een uitstalling van zijn werk als zilversmid. Deze winkel is nu nog gevestigd in de Korf-makerstraat, maar verkast binnenkort naar een groter pand in de Bijenstraat (’s middags open op woens-, donder- en vrijdag, en zaterdag) . Ga hier gerust eens kijken, maar ook in ieder geval op de site www.luiehond.nl. Hier vindt je het allerlaatste nieuws van de band, maar ook het speelschema voor als je ze een keer ‘live’ wilt beluisteren. Jammer genoeg speelt de band niet zo vaak een ‘thuiswedstrijd’ in het Noorden, op 10 februari waren ze te zien in Sneek. Waarschijnlijk komt de band in de herfst weer bij het Freeze Festival in Leeuwarden.

AANLEVEREN KOPIJ VOOR DE BREGEBIDLEROm een beetje met de tijd mee te gaan en ook eens

een beetje ,,hot’’ voor het voetlicht te treden hebben wij een nieuw e-mail adres:

[email protected] hopen we flexibeler te kunnen werken,

zijn we hopelijk minder kwetsbaar bij computerstoringen en is het voor meerdere personen toegankelijk.

DENK BIJ HET MAILEN VAN STUKJES OOK AAN:Vul een onderwerp in:

Agenda dorpsbelangvergaderingGeef uw artikel (bijlage) een herkenbare naam b.v. :

dorpsbelang-BB50.doc (u wilt niet weten hoeveel stukjes er bin-nenkomen met de naam: stukje bregebidler.doc)

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

32

Biermeester Gerrit Admiraal

Wat bezielt iemand die bier wil gaan brouwen. Allereerst moet het ie-mand zijn, die een goed glas bier weet te waarde-ren. Het doel is uiteinde-lijk consumptie. Maar je moet er ook van houden om iets zélf te maken, het ambachtelijke gevoel, zal ik het maar noemen.

Wat is bierBier bestaat uit water, mout (gerst en soms tarwe, rogge, mais), hop en gist. Ook Freddy Hei-neken (van het Heineken concern), Aart van der Linden (van de Friese Bierbrouwerij ‘Ús Heit’), Theo Sonnemans (van de ‘Lindeboom’ brouwerij) maken gebruik van deze basis grondstoffen. Zelfs het brouwproces van de commerciële brouwerijen en die van de thuis brou-wer zijn voor 90% gelijk aan elkaar. De verschillen zitten in de laboratoria en de gebruikte apparatuur. Voor ons, thuisbrouwers, is het zinloos (en eigenlijk onmogelijk) hetzelfde bier 2 keer te brouwen in de verwachting exact dezelfde smaak, geur en kleur te krijgen.Voor een commerciële brouwer is dit een ‘must’. De kritische consument wil een ‘Amsterdammertje’ welke exact zo moet smaken en ruiken als die van vorig jaar en volgende maand moet dit ook

zo zijn. (het is overigens maar de vraag hoeveel mensen ‘hun’ bier herkennen, hier zijn diverse proeven mee gedaan en het blijkt dat het herkennen van bier een lastige zaak is als het etiket er af mist.)

‘Leve de man die het bier uitvond’ . . . . . (dit was waarschijnlijk een vrouw).Hierover kun je in diverse boeken prach-tige verhalen lezen. Wat er allemaal van waar is, zou ik niet durven zeggen. Wel is het zo, dat zeer ver terug in de geschiedenis al bewijzen zijn te vinden voor het brouwen van bierachtige dran-ken. Van zo’n 3000 jaar voor Christus

33

reeds dateren uit Azië geschreven bron-nen, die melding maken van het bakken van brood, waarbij tevens het met gerst gebakken brood deels werd gebruikt om, na vermenging met water, van de kleffe binnenkant door vergisting bier te maken. Later, in Europa, nam het bierbrouwen vanaf grofweg zo’n 1000 jaar na Chr., eerst in de vorm van klein-schalige thuisbrouw, maar later centraal in brouwerijen, een grote vlucht. Bier werd in die tijd een betrouwbare drank, waar je geen dysenterie van opliep (veel oppervlaktewater in dichter bevolkte gebieden, was in de middeleeuwen het beste te vergelijken met een open riool, en dus absoluut onveilig om te drinken), daarnaast had het natuurlijk zijn plezie-rige roesverwekkende eigenschappen, al moeten we ons van het alcoholpercen-tage van dit middeleeuwse doordrinkbier nu ook weer niet te veel voorstellen. De kloostergemeenschappen (denk aan de Trappisten) hebben een belangrijke rol vervuld bij het ontwikkelen van de bie-ren zoals ze nu overal te koop zijn.

De stappen in het brouwproces.a. Gerst wordt geoogst (tot zover is het simpel)b. De gerst wordt gemout. Dit is een ingewikkeld proces, waarbij de gerst eerst tot een begin van kiemen wordt aangezet, waarna dit proces vervolgens ook weer in de kiem wordt gesmoord. Tijdens het mouten vormen zich in de graankorrel de enzymen, die later mee gaan helpen om de suikers te vormen.c. De mout wordt gemalen. (Het ’schroten’)d. Vanuit de geschrote mout worden suikers gevormd na het oplossen in water. (Het “maïschen”) Dit is een inge-

wikkeld procédé waarbij de alfa-amy-lase en de beta-amylase een belangrijke rol spelen en dit verloopt in diverse temperatuurstadia met eiwitrust e.d. het is net een kleine bio-fabriek.e. De suikeroplossing wordt met hop gekookt.f. Na afkoeling wordt de aldus verkre-gen vloeistof, welke in ieder geval sui-kers, smaakstoffen uit het graan en hop-stoffen bevat (het “wort”) geënt met een gist, waarna de omzetting van suikers in alcohol en koolzuurgas gaat beginnen.g. Als de vergisting is afgelopen, is ons bier in principe klaar. Het moet dan steriel worden bewaard in afgesloten flessen of vaten.h. Na rijping (dus geduld is ook een belangrijk ingrediënt!) kan er gedronken worden.

Can you try this at home ?Ja. Ik ben in 1998 begonnen met kant en klaar pakketten. Er zijn pakketten in de handel, die moutsiroop in blik bevatten, die alleen nog maar met water aangelengd hoeven te worden en die reeds voorgehopt zijn (dus een groot deel van het hierboven beschreven ko-ken met hop heeft reeds in de fabriek

34

plaats gevonden), waaraan soms alleen nog wat suiker toegevoegd hoeft te worden. Na kort koken is het mengsel dan klaar om vergist te worden. De gist is een korrelgist, die in een zakje bij het pakket wordt meegeleverd. Het kost op deze manier weinig tijd en het zal je verbazen, hoe goed een dergelijk bier smaakt. Voorheen brouwde ik in de keuken. De hele dag was dan de keuken bezet. Er ging ook wel eens wat mis en dan was het behoorlijk veel werk om de zoetige, kleverige substantie op te ruimen. Mijn huidige brouwinstallatie bestaat uit een aantal roest vast stalen tanks, een grote brander e.d. brouwen gebeurt ook niet meer in de keuken maar in de garage waar ik hiervoor een speciale ruimte heb.

Tegenwoordig brouw ik op een inten-sievere manier. Dat wil zeggen, ik koop de granen, maal zelf, bepaal zelf de hopsoort en de gist en na een dag hard werken is er voldoende voor ca. 25 liter bier. Als de vergisting klaar is wordt een paar liter in flesjes gedaan, de rest gaat

in een vat van 19 liter en in de koeling. Daarna kan ik dit tappen. Gemiddeld heb ik zo’n 3 verschillende types bier op vat en ca. 6 verschillende op fles. Daarnaast vul ik mijn voorraad aan met verschillende bieren, meestal speciale bieren.

Niet alle biersoorten lenen zich voor het thuis brouwenEr zijn eigenlijk twee type bieren, de on-dergistende en de bovengistende bieren. Dit onderscheid wordt bepaald door het gebruikte gist. Bij bovengistende bieren drijft de gist boven op het bier en wordt er vergist bij ca. 20 °C. Deze bieren zijn bijna allemaal speciaal bieren, zwaarder (meer alcohol) en gisten na op de fles. De ondergistende bieren vergisten bij ca. 4°C, zijn lichter van kleur en heb-ben minder alcohol. De Pils bieren zijn hiervan de bekendste. De thuisbrouwer brouwt over het algemeen de boven-gistende bieren omdat hier geen grote koeling voor nodig is en omdat deze bie-ren geen ‘door drink bieren’ zijn zoals de pilsners. Overigens, alle pils bieren

stammen af van het Tsjechische bier uit Plzen, de ‘Pilsner Urquell’. We zijn al een aantal keer in Tsjechië geweest en ik neem dan ook altijd meerdere flessen mee.

Voor wie wel eens wat ander bier wil dan de bekende Heineken, Am-stel, Bavaria of Hertog Jan, is van harte welkom bij ‘amateur brouwe-rij De Admiraal’

Bedenk wel: Geniet, maar drink met mate.

Gerrit Admiraal

35

Van de speeltuincommissieZoals velen van jullie hebben gezien is het in de speeltuin nog een lege boel. We hebben deze “winter” nog even afgewacht, zodat de grond nog wat kon zak-ken, zodat we straks met volle moed kunnen be-ginnen met betonstorten en opbouwen.Met de gemeente zijn we nog in onderhande-ling over enkele zitbank-jes voor in de speeltuin en/of basketbalveld, ze doen hun uiterste best.Ons doel is, om zo snel mogelijk met het plaatsen van de nieuwe toestellen te kunnen beginnen.Ook heeft u kunnen zien, dat er grondig gesnoeid is, dus er komt nu weer wat meer zon in onze “Sinnetún”.Hopelijk krijgen we weer vele positieve reacties op onze oproep voor vrijwill-gers en denkt u erom: graag inleveren vóór 3 maart a.s.

De speeltuincommissie

Bregepraat Baggeren en winter - Er word nog

steeds hard gewerkt aan de Aldtsjerkster feart, de drek is er nog niet uit! En nu is het gelukkig voor de mannen geen win-ter. Zouden ze wel goed weten dat ze weg moeten wezen als het hier hard gaat vriezen. Want als het gaat vriezen dan ontdooien de Aldtsjerksters en worden ze zeer temperamentvol.

Wij wonen net in Aldtsjerk en daarom zijn wij “dringend op zoek naar een

paar extra handen:Wie o wie kan mij helpen met

schoonmaken (ook ramen lappen) en strijken een

aantal uren per week? Of wie kent iemand die mij wil helpen?

EN:Wie heeft overdag en/of ’s avonds

tijd en zin om op onZe DRie kinDeRen te passen. Ervaring gewenst en niet rokend asjeblieft

Laat maar horen of loop even langs als je meer wilt weten:

Hariëtte Bood-van Sytzama 0624873067

of 0582562047Van Sminiaweg 113

37

even voorstellenIk ben Thea Talsma, getrouwd met Auke en woon samen met onze 3 kinderen, Johan, Peter en Bettina aan de Aldemiedwei 1a te Aldtsjerk. Na een aantal jaren studie heb ik vorig jaar de opleiding massagetherapie afgerond en ben ik aan huis gestart met TALBOS praktijk voor massagetherapie.In onze westerse maatschappij krijgen we steeds vaker te maken met de gevolgen van stress, dat zich vaak uit in spannings-

hoofdpijn, nek, schouder, rug klachten of zelfs burnout.Massage helpt bij stress, het heeft een kalmerend effect op lichaam en geest. Massage bevordert de bloedsomloop, hier-door krijgen de lichaamscellen weer voe-dingstoffen en worden tegelijkertijd de af-valstoffen afgevoerd. Pijnlijke verkrampte spieren worden soepeler en geprikkelde zenuwen herstellen zich.

Bij praktijk TALBOS kunt u terecht voor: Voetreflexzonetherapie, Segmentale mas-sage, Klassieke massage, Ayurvedische massage, Hotstone massage, Shiatsu stoelmassage.Voor meer informatie kunt u de website www.talbos.nl bezoeken of bellen naar 0622698593.

Praktijk adres: Aldemiedwei 1a, Aldtsjerk

Stratenvolleybal 30 aprilMaandag 30 april 10.00 uur (Koningin-nedag) organiseren wij als Volleybalver-eniging Trynwâlden weer ons jaarlijks stratenvolleybaltoernooi op het veldje bij de sporthal in Gytsjerk.Hopelijk lukt het jullie om weer een team bijeen te krijgen, zodat we met elkaar gezellig en sportief kunnen vol-leyballen. Ook jeugdteams (vanaf groep 8) zijn van harte welkom! Wel moeten er dan minimaal 3 teams zijn.Om de gezelligheid te vergroten treedt ook dit jaar shantykoor De Hellingbazen uit Veenwouden op. Kinderen kunnen geschminkt worden en mogen weer hun spulletjes proberen te verkopen.

En natuurlijk wordt de catering verzorgd door onze eigen aktiviteitencommissie leden, zij hebben vanaf 9.45 uur de kof-fie klaar staan.

Opgeven voor 3 april 2007 (onder ver-melding van een contactpersoon met te-lefoonnummer) bij één van de volgende personen:Gytsjerk, Rennie Talsma: 058-2561086Oentsjerk, Annie de Vries: 058-2560987Aldtsjerk, Geartsje Hoekstra: tel: 058-2563134

Kosten: Volwassenen € 10,- per team.Jeugd: € 5,- per team.

Feinteboun “Inside”Sinds de jaarvergadering is er voor de Feinteboun nogal wat veranderd! Robin heeft de functie van secretaris over-genomen van Arjen, Ysbrand gaat de functie van penningmeester van Johan vd Polder overnemen, Stefan wordt op den duur voorzitter, Bartel wordt va-der, Johan vd Polder wordt zelfstandig ondernemer (servicebedrijf), Teye Jan is een eigen klusbedrijf begonnen en Stefan valt door een dak!

Vooral het laatste nieuws was even erg spannend! Wie had ooit gedacht dat hij 10 weken na dat ongeluk iedereen bij Wim Wennekes voor een gelukkig nieuw jaar stond te wensen? En dat hij inmiddels weer “gewoon” naar school gaat en met zijn maten op stap? Stefan jongen, je bent geweldig! Laat dat voor-zitterschap eerst nog maar even, rêstig oan!

Nu even over het feest:Op dit moment zijn de volgende “za-ken” bekend:

Het feest is van donderdagavond 8 juni tot en met zaterdagnacht 10 juni.

zaterdag: matinee o.b.v. LAYS!zaterdagavond: band VANGRAIL!

In de volgende Brêgebidler komt een uitgebreider programma te staan. Kijk straks ook weer eens geregeld op www.feinteboun.nl, hier komt het één en an-der ook op te staan!

Oh ja, het lijstlopen. De Feinteboun komt tussen 7 en 27 mei langs met de intekenlijsten, wij zullen u dan om een bijdrage vragen voor het dorpsfeest. Daarvoor nu alvast uw dank!

Namens de Feinteboun,Joast de Boer

BregepraatBatminton is er elke dinsdag avond

in de sporthal va 19.00 uur. In de vol-gende Bregebidler meer hierover.

De Vrijz. Herv. Vrouwenver. Aldtsjerk/Readtsjerk laat u weten dat iedereen vrijblijvend een avond kan bij-wonen. Elke donderdag om 19.30 in Oerein. En 15 maart is er de bekende toneelavond waar ook iedereen welkom is!

In Oerein ook weer de bekende Dommejûn en de Snertwandeltocht. Bei-den waren vorig jaar een groot succes!

Veel nieuws op allerlei gebied in deze Bregebidler, de volgende is een jubileum; Onze Dorpskrant bestaat dan al 10 jaar ! ! !

Mocht de gemeente ooit zonder per-soneel komen te staan op de ,,jiske-auto’’, Tinie en Anneke kunnen zo inval-len, de bedrijfskleding dragen ze al en ze zijn minstens zo vroeg op route!

Ook hebben wij dit jaar weer

een thema bedacht:

POPGROePeNOnderwerpen kunnen jullie door-

bellen naar Joast de Boer, tel: 058-2561536.

Blomskikkeop woansdei 28 maart, mei klaasje Gros,

om 19.30 yn oeReiN.

In foarjiersskikking yn in blommeblêd,in snústerijke om wei te jaan of sels te hâlden.

It is de bedoeling dat der in grut blommeblêd om in stikje oase wikkele wurdt, oan de boppe kant bliuwt it iepen.

Dêr wurde foarjiersblommen yn skikt, dat kin op in skaal, stik beamskors of mos lizze, sa asto it mar ha wolste en it by dy past.

Graach meinimme,In skaal, beamskors, of mos om it op te lizzen.

Ien of mear blêden Ø 30 sintimeter bgl. anthuriumblêd of blêd fan ’e paradysfûgelblom, (in soart fan bananeblêd),

(aspedistra is minder geskikt).Lyts stikje oase, net mear as in ½ stik.

Spjelden mei of sûnder parels, of parels yn in strinkje op iizer-sier-tried foar it fêstsetten.

Foarjiersblommen, ien of meardere soarten,ranonkel, tulp, anemoan, hyasint, it oantal hinget

fan de grutte fan it blêd ôf.

Faaks wat tilantia of mos. Spireatûkjes of oar fyn tûkjeguodLytse foarjiersboltsjes kin ek.

Fierder wat men tinkt nedich te hawwen, tankjes, meske en tried.

kosten: € 5.00 p.p. opjaan by Anneke de Vries058 - 256 15 93 foar 25 maart

4141

Spoken survivaltocht Op zaterdag 10 maart 2007 is het zover, dan wordt voor de 2e keer een Spoken sur-vivaltocht door het jongerenwerk van BOB georganiseerd. Het is de bedoeling dat er een tocht van ongeveer 10 km wordt uitgezet in de bossen van de Trynwâlden. Voor deze tocht zijn we op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen om één en ander op te bouwen of die ’s avonds een post willen bemannen.Altijd al iemand de stuipen op het lijf willen jagen dan is dit net wat voor u.Voor meer informatie of vragen kunt u altijd contact opnemen met buurthuis BOB tel: 058-2562882.

BregepraatEnergieonderbreking - Nuon tim-

mert ook behoorlijk aan de weg. Eerst word er geconstateerd dat een enkele lichtpaal het niet doet. Dan krijgen de bewoners van de Van Sminiaweg bericht dat er een energieonderbreking komt op; jawel 5 december. Sinterklaas en Sinnehonk vonden dit niet erg leuk. Vervolgens kreeg de hele van Sminia-weg een zak met zout. Immers het pro-bleem met de laagspanning was nog niet opgelost. En dus op 11/1 weer een ener-gieonderbreking. Het was de dag, dat het enorm stormde en het water en hagel met bakken de lucht uit kwam. Op de radio werd een weersalarm gegeven en de bevolking werd opgeroepen niet met de fiets te gaan. Op de van Sminiaweg wisten ze van niets want radio TV en internet deed het niet. Ook zijn er mensen van de kou het dorp uitgetrokken om bij familie of elders een warme plaats te zoeken. En een week later weer een energie onderbreking 17/1. Zat er wel dik in. De hele

v. Sminiaweg is avonds aarde donker, de straatverlichting doet het niet. En 17-01 rukte Nuon nogmaals met veel geschut uit: ’s middags vlogen de vlammen bij de bushalte de grond uit en de geel met paarse pakjes zochten snel dekking. ’s avonds was de hele straat weer verlicht tot 24.00 uur toen was alle verlichting weer uit. Ook de krater bij Jellema voor heeft nog lang open gelegen.

AIRCOinbouw en reparatie in auto, caravan enz.

AUTO- en MOTORFIETSTECHNIEKDIESELTUNING

Boerfinne 2, 9064 DG AldtsjerkTelefoon: 058 - 256 16 41Mobiel: 06-1033 1035Fax: 058 - 256 33 23

43

Roefelen, samen met pake en beppe, in de Trynwâlden

Het woord Roefelen komt van het Belgi-sche woord “roefelen”, wat snuffelen of ontdekken betekent. Op de Jantje Beton Roefeldag nemen kinderen een kijkje achter de schermen van verschillende beroepen. Dit zorgt voor een positieve ervaring en inspiratie voor later.Ook in de Trynwâlden wordt meege-daan aan deze landelijke Roefeldag, bedrijven en instellingen openen haar deuren op woensdag 25 april voor jong en oud. Vorig jaar is gestart om kinderen samen met hun pake of beppe deel te laten ne-men aan de Roefeldag. Dit kan dit jaar ook weer.

Want wat is er niet leuker om samen met uw kleinkind een kijkje achter de schermen te nemen bij verschillende bedrijven en instellingen hier in de Trynwâlden. Maar…. wanneer je pake of beppe niet in de buurt woont ben je natuurlijk ook van harte welkom om mee te doen aan deze Roefeldag!

Voor opgave of meer informatie over het Roefelen kun je contact opnemen met buurthuis BOB tel:058-2562882 of [email protected].

Opgave graag voor 15 april. De roefelmiddag start om 14:00 uur.

Oud papierHet oud papier ophalen wordt gere-geld door een lid de Ouderraad van Sinnehonk.Van de gemeente krijgt de school elk jaar een vergunning om papier bij de huishoudens op te mogen halen. Aan deze vergunning zijn enkele regels verbonden, waaronder die van de veilig-heid van de ophalers.Het is namelijk verplicht dat de ophalers reflecterende vesten dragen. En op de hoogte zijn van ARBO zaken (verkeers-veiligheid en tilinstructies ect.).Veiligheidsvesten zijn bij de diverse wijkcoördinatoren aanwezig of zullen wanneer nodig worden aangeschaft.De gemeente heeft zich voorgenomen strenger op het naleven van de voor-schriften toe te zien. Let dus bij het op-

halen van papier op je eigen veiligheid en die van anderen. De vergunning moet op verzoek ook ge-toond kunnen worden, deze ligt bij mij op Freuleleane nr 5. In september en januari bij veel pa-pieraanbod zal er ook een oud papier container op de Boerefinne bij het fit-nesscentrum komen te staan.

Met vriendelijke groeten,Sytze Kaastra

45

Ut ‘e skoalle klapt: Sinnehonk yn bewegingHelaas is juf Myrian de Boer vanaf december 2006 afwezig. De directietaken op Sinnehonk worden gedurende haar afwezigheid waarge-nomen door Johan Osinga….

Op dit moment doorloopt Sinnehonk een proces van bezinning: Waar staat de school in haar ontwikkeling, waar moet de school naar toe en wat vervol-gens het allerbelangrijkste is: wat moet er de komende jaren dan allemaal gebeuren…..? Alle voornemens die vanuit deze bezinning voortkomen worden opgenomen in het schoolplan 2007-2011, om vervolgens per schooljaar uitge-werkt te worden.

Op verzoek van het team wordt een aantal actiepunten nog dit schooljaar opgepakt, zoals:- Nieuw meubilair in de kleutergroep;- Nieuw ontwikkelingsmateriaal in de kleutergroep;- Invoering “Schatkist” in de kleutergroep. (Dit instrument structureert

het aanbod van ontluikende geletterdheid en gecijferdheid en geeft ook extra impulsen aan de sociaal emotionele ontwikkeling.)

- De uitstraling van het schoolgebouw: o In het schoolgebouw is d.m.v. het opruimen van niet gebruikt materi-

aal en een verzorgde inrichting “winst te behalen”; o Een pleincommissie is bezig om de omgeving rond het schoolgebouw

te opwaarderen;- Plaatsing van een digitaal schoolbord in de bovenbouwgroep. Een dergelijk

bord geeft de leerlingen en leerkrachten volop gelegenheid om kennis te maken en ervaring op te doen met de modernste onderwijskundige tech-nieken.

Namens het team o.b.s. Sinnehonk, Johan Osinga.

BregepraatGLOBAL WARMING! Het lijkt een

ver van m’n bed verhaal, maar op de Bargekop komt het gevaarlijk dichtbij. Op zondag 5 februari doet bij Trientsje Bottema het ,,bloeiend hout’’ zijn naam eer aan. Iets verderop bewijst R.R. te A. dat niet alleen de natuur in de war is door doodleuk het gras te gaan maaien!

46

Ik kom uit een ei!

47

4949

Cycling Bernard voor DennisJanuari ’97 alweer 10 jaar geleden, onder-weg naar Ayers Rock, Uhuru, midden in de Australische outback, kwam ik ‘m tegen. De eenzame fietser. Onderweg naar? Wie zal het weten. Iedereen van ons reisgezel-schap verklaarde de man voor gek. Wat doet iemand daar nou op een fiets met een tempe-ratuur van 40+ en verder helemaal niets om je heen. Geweldig vond ik het. Ik zei tegen Hilda dat lijkt mij nou echt kicken, dwars door 2 woestijnen, recht aan recht uit. Van zuid naar noord. Haar antwoord was; Nou je kunt je in ieder geval niet verrijden. Het heeft me nooit meer losgelaten. En nu ik eenmaal de 40 gepasseerd ben wordt het toch wel tijd om actie te gaan ondernemen. Want als ik het doen wil is het nou de tijd. Ik ben nog gezond (afkloppen) Op mijn knieën na dan. Maar waar het eigenlijk allemaal om te doen is, is onze zoon Dennis. Dennis is 13 jaar en meervoudig gehandicapt. Hij woont sinds 3,5 jaar in een woonvorm voor visuele gehandicapten De Brink in Burgum, waar hij het ontzettend naar zijn zin heeft. Maar sinds twee jaar gaan ze niet meer met zijn allen op vakantie. Dit zijn 4 begeleiders en 4 kinderen. Omdat het domweg te duur is. Een week ergens in Nederland ben je al gauw rond de € 5000,- euro kwijt. Een dure kwestie en wij als ouders kunnen dat niet opbrengen. Ze zeggen wel dat we niet meer terug mogen rekenen naar de ouderwetse gulden, maar toch! De Brink heeft meerdere woonvormen in noord Nederland. Dus als de één mag dan moet de andere groep ook wat heel logisch is. Zo kwam ik op het idee van een sponsor-tocht, om zoveel mogelijk geld bij elkaar te gaan fietsen om hun dan toch de mo-gelijkheid te geven om in 2007 samen op vakantie te gaan. Voor Hilda en mij is het een hele organisatie. De tickets regelen, en verlof aan vragen. We hebben nog twee kinderen. Hilda werkt ook, dus voor thuis

veel regelen.Trainen, de reis uit stippelen waar en wanneer er overnacht moet wor-den. Het is daar zo uitgestrekt dat we er zeker rekening mee moeten houden dat er s ávonds wel ergens geslapen kan worden. En ook belangrijk is om ergens water te verkrijgen. Het is er dan + 40 graden. Ik ga op 15 maart vertrekken en dan is de na-zomer maar ik fiets richting het noorden waar het alleen maar warmer wordt. Vanuit Sydney naar Canberra, waar bijna mijn hele familie woont. Door naar Adel-ride, waar onze host-daughter Liz woont, die 5 maanden bij ons heeft gewoond. Dit kwam door een uitwisseling project van studenten. Vanuit daar begint mijn fietstocht op de Stuart Highway via Alice Springs naar Darwin. Iedereen die ooit in Australië is geweest, weet hoe in mens groot dit land is. Het wordt een tocht van ruim 3100 km, vergelijkbaar met de afstand van Oenstjerk naar Barcelona en terug. Ik hoop dat ik Darwin voor 23 april per fiets bereik omdat daar het vliegtuig voor mij klaar staat om te-rug naar Amsterdam te vliegen. Het scheelt mij in ieder geval de reistijd terug. Want een jumbojet doet over het stuk wat ik fiets maar 5 uren vliegen. Ik hoop dat er vele mensen zullen zijn die mij daarin willen steunen en eventueel een bijdrage willen leveren aan deze tocht voor een bijzonder goed doel. Verder kunt u er alles over lezen op mijn website www.cyclingbernard.waarbenjij.nu Ook reacties, positief of negatief kun je daar op kwijt. Voor eventuele giften kunt u storten op gi-ronr. 5414575 t.n.v. cyclingbernard

Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Bernard de Vries.Rengersweg 27 9062 EA OentsjerkTel. 058-2561430 / 0648359725www.cyclingbernard.waarbenjij.nu

Specialist in serrebouwSpecialist in serrebouw

Andringasingel 159062 GJ Oenkerk Telefoon 058-256 23 32

Bezoek onze website: www.deboer-serrebouw.nl

51

Slaad (salade)Deze Pollepel is van mevr. Tsjimkje Tacoma.

SaladeNeffens it wurdboek is it fryske wurd foar sa-

lade: slaad as salaad.Mar ik leau dat dy wurden net folle mear brûkt

wurde, derom hâld ik it mar by it Nederlânske wurd: salade.

Foar dizze salade had men nedig:• 1 literblik as pot griene kapsiners (kapucijners)• 2 doaskes sellerysalade• 3 ûns salamyDe kapsiners útlekke litte, dan de sellerysalade der troch dwaan. De salamy yn stikjes snije en ek der tochhinne.

Dezze salade is hiel ienfâldig te meitsjen en derom tige geskikt foar as men ris in hiele dei gasten hat. Sop en broadsjes falle der onnaris ek altyd wol yn, mar je kinne it ôfwikselje mei ien as mear salades.

Meastal meitsje je dy fan jirpels as rys mei fan alles dertroch mar dit is ris wat oars. Ik soe sizze besykje it ris.

Mefrou T. Tacoma jout de polleppel troch oan:Gina v/d Meer.

53

Mededelingen Dorpsbelang

- Bij het ophalen van de contributie over het afgelopen jaar 2006 bereik-ten ons vanuit Readtsjerk vragen over stemrecht in doarpsbelang Aldtsjerk. Hierover kunnen wij het volgende mee-delen: Iedereen mag donateur worden van doarpsbelang Aldtsjerk, hier zijn wij uiteraard heel erg blij mee. Dit geeft ons draagkracht tot het uitvoeren van zaken. Uiteraard staan wij ook voor iedereen paraat voor alle vormen van vragen en opmerkingen aangaande het dorp. Het stemrecht daar in tegen is alleen voor bewoners van Aldtsjerk. Dit om te voorkomen dat er een meerderheid van stemmen buiten het dorp zou kunnen be-slissen over zaken aangaande het dorp. - Sinds 15 januari 2007 is er geen Bi-bliobus meer in ons dorp. Hierover heb-ben wij veel negatieve reacties gekre-gen vanuit het dorp. Niet alleen over het verdwijnen van de bibliobus, maar ook over de gehele gang van zaken en afhan-deling hiervan. Dit heeft Doarpsbelang Aldtsjerk recentelijk doen besluiten een brief namens het dorp te schrijven aan “bibliotheken midden-fryslân”. Hierop hebben wij tot op heden nog geen ant-woord ontvangen. Uiteraard brengen wij u, via de Brêgebidler, op de hoogte rondom verdere ontwikkelingen.- De vooral voor fietsers onveilige situ-atie, door de paaltjes in het Eysingapaed, is door ons gemeld aan de gemeente.

OproepOok dit jaar willen we, tijdens de le-denvergadering, de doarpspriis “de Ald-tsjerkster penning” uitreiken aan een dorpsbewoner (of dorpsbewoners) die

zich buitengewoon heeft ingezet voor ons dorp. Er kunnen tot 15 maart 2007 dorpsbewoners worden aangedragen bij Tea Westra via de mail “[email protected]” of gewoon ouderwets een briefje in de brievenbus op Rhaladijk 5, met daarin de voorgedragen persoon (of personen) en een motivatie waarom deze persoon de prijs verdient.

Swingende tieners in de Trynwâlden

Op vrijdag 2 maart organiseren Stichting Sociaal Cultureel werk BOB en Christe-lijk Jeugdwerk Trynwâlden voor de 2e keer de Trynwâldster tienerdisco. Deze disco is voor tieners in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar.Tijdens de vorige disco is er een digitale camera verloot en zijn er foto’s gemaakt. Deze foto’s zijn tot 2 maart in de Open-bare Bibliotheek van Gytsjerk te zien. Tijdens de disco van 2 maart zullen de foto’s in Pro-rege geëxposeerd worden.Rabobank Bergum-Oostermeer e.o. sponsort de disco met GRATIS KAARTeN. Tieners die op vrijdag 2 maart de disco wil-len bezoeken kunnen een kaart afhalen bij het kantoor van de Rabobank in Gytsjerk. Op vertoon van deze kaart kun je de disco van vrijdag 2 maart gratis bezoeken.Maak gebruik van deze unieke kans, GRATIS swingen met andere tieners in Pro-rege. Tijdens deze disco zal The party drive in show de muziek verzorgen!

5454

Complexe zorg thuis dankzij team Thuiszorg Technologie

Tegenwoordig is het niet altijd meer nodig om vanwege een infuus of son-devoeding in het ziekenhuis te blij-ven. Deze en allerlei andere vormen van medisch-technische zorg kunnen naar huis worden verplaatst. Tien jaar geleden is hiervoor het team Thuiszorg Technologie opgericht, een samenwerkingsverband tussen Thuis-zorg De Friese Wouden en Thuiszorg zuidwest Friesland.

Caroline Smits is operationeel manager. Zij vertelt: ,,Tien jaar geleden nam de vraag naar complexe zorg thuis toe. Patiënten wilden graag thuis behandeld worden en bij een ongeneeslijke ziekte de laatste levensfase in hun eigen om-geving blijven. We zijn toen gaan kijken wat er mogelijk was. Aanvankelijk was er uit de ziekenhuiswereld nog wat arg-waan maar die is inmiddels verdwenen. We werken heel goed samen met de ziekenhuizen in onze regio.’’

SamenwerkingCliënten zijn altijd verbaasd om te zien dat er meer kan dan zij hadden ver-wacht, weet Caroline. Alle mogelijke behandelingen kunnen, dankzij de sa-menwerking van het team met artsen, apothekers en ziektekostenverzekeraars, thuis worden gegeven. Sondevoeding, pijnbestrijding, chemokuren, antibioti-cakuren maar ook tractiebehandelingen bij kinderen met een heupafwijking of beenbreuk. Pijn, onrust en misselijkheid bij mensen in de terminale fase worden

via een infuus thuis bestreden. ,,De mo-gelijkheden zijn steeds talrijker, dankzij de verbeterde technieken’’, vertelt Caro-line, ,,maar natuurlijk moet een behan-deling thuis wel verantwoord zijn.’’

InstructieHet team bestaat uit zeven verpleeg-kundigen die 24 uur bereikbaar en be-schikbaar zijn. ,,Het is niet mogelijk alle zorg zelf uit te voeren. Wij geven daarom instructie aan de verpleegkundi-gen en mantelzorgers die bij de cliënten over de vloer komen. Ook hebben we intensief contact met de huisarts die in de thuissituatie eindverantwoordelijk is. Bij problemen zij wij altijd oproepbaar. Verder coördineren wij de zorg aan huis en doen wij alle regelzaken. Een nieuwe aanvraag kost ons gemiddeld anderhalf uur aan bel-werk..’’ Iedereen kan recht-streeks hulp aanvragen bij het team. Ook de klantenadviseur kan helpen en adviseren. Het Centraal Indicatiestelling Zorg (CIZ) geeft de indicatie af. Voor informatie: tel. 0900 8801 (€ 0,10 pm)

BregepraatWist u dat Ate van der Ploeg en

Henk van der Meulen al bijna 24 jaar met elkaar naar het werk rijden. En dit 5 dagen per week. Maar waar ze het over hebben? Op een verjaardag kwam ter sprake dat ze allebei binnenkort pake worden. Waarop Ate vraagt aan Henk “Ooh wurst do ek pake”??

AGeNDAF e B R U A R I

21 SOOS.22 LezING OVeR JACHT- eN

WILDBeHeeR, (na de jaarverga-dering) door Dhr. Klaas elzinga uit elahuizen, BvPF. Oerein, 19.45.

23 KLAVeRJASSeN om vleesprijzen, Moarkswâl, 20.00.

24 KLAVeRJASSeN, Oerein, 20.00.24 VOORJAARSVAK. T/M 4

MAART.25 ‘FJILDSICHT’ CONCeRT, met

de OLDeHOVeKAPeL, aanvang 15.00. De Trochreed, Entree € 5,-.

25 KUIeRTOCHT, Start 10 km. om 15.00. Start 5 km. om 16.00. Kos-ten € 5,- p.p. Oerein.

M A A RT1 Misschien naar VeeNWOUDeN?,

Vrijz. Herv.Vr.2 ÂLD PAPIeR.2 KLAVeRJASSeN om vleesprijzen,

Moarkswâl, 20.00.10 SPOKeN SURVIVALTOCHT,

BOB is op zoek naar vrijwilligers, die mee willen helpen op te bouwen of ’s avonds een post willen beman-nen.Altijd al iemand de stuipen op het lijf willen jagen? Dan is dit iets voor U/jou. Voor meer informatie of vragen, neem contact op met BOB, telf: 2562882.

15 Onze Bekende TONeeLAVOND, Iedereen is Welkom, Vrijz. Herv.Vr. Oerein,19.30.

16 KLAVeRJASSeN om vleesprijzen, Moarkswâl, 20.00.

17 APRÈS-SKI Party met m.m.v. D.J. MIKe, Moarkswâl, aanvang 21.30.

18 zAALVOeTBALTOeRNOOI, Sporthal “De Hege Wâlden”, aan-vang 14.00. Opgave per groep voor 12 maart in Moarkswâl.

21 SOOS.23 KLAVeRJASSeN om vleesprijzen,

Moarkswâl, 20.00.28 BLOMSKIKKe, foarjiersskikking,

kursuswurk, 19.30, Oerein.29 DS.VeLTMAN is onze spreker

vanavond. Gasten zijn Welkom, Vrijz.Herv.Vr. Oerein, 19.30.

29 LeDeNVeRGADeRING DORPS-BeLANG, Moarkswâl, 19.45.

30 KLAVeRJASSeN om vleesprijzen, Moarkswâl, 20.00.

30 DOMMe JÛN, Oerein, 21.30.31 KLAVeRJASSeN, Oerein, 20.00.

A P R I L6 GOeDe VRIJDAG.7 ÂLD PAPIeR.8 1e PAASDAG.9 2e PAASDAG.9 KLAVeRJASSeN, Moarkswâl,

aanvang 16.00.12 eeN VeRASSINGS eTeNTJe,

Vrijz.Herv.Vr. Oerein, 19.30. 19 LAATSTe SOOS.20 KLAVeRJASSeN om vleesprijzen,

Moarkswâl, 20.00.30 VRIJMARKT voor kinderen op

het plein van Sinnehonk van 10.00 - 12.00.

INLeVeReN KOPIJ([email protected])voor het volgende nummer

6 APRIL 2007

Zaterdag 17 maart 21.30 uur

apRes ski paRtYm.m.v.

DJ mikeZondag 18 maart organiseren wij een

ZaaLVoLLeYBaLtoeRnooiin sporthal ,,De hege wâlden’’

opgave per groep voor 12 maart in het café.