Seminar Opdrachtgeverschap: Routes naar Succes! - 5 februari 2015

3
Succesfactoren in projecten door EIB Column Menno Rubens Column Karin Rog Routeplanner Met Aedes & CPI Omdenken van je organisatie door KPMG en Margriet Drijver Projectervaringen Met EIB & NCB Maturity model Met Leerstoel Opdrachtgeverschap Organisatie-intervisie RVB Motion Consult en Kleurrijk Wonen Puzzelen Met Leerstoel Opdrachtgeverschap Opdrachtgeverschap: routes naar succes Een seminar voor opdrachtgevers over verbetering in projecten en organisaties 5 februari 2015

Transcript of Seminar Opdrachtgeverschap: Routes naar Succes! - 5 februari 2015

Page 1: Seminar Opdrachtgeverschap: Routes naar Succes! - 5 februari 2015

Succesfactoren in projectendoor EIB

ColumnMenno Rubens

ColumnKarin Rog

RouteplannerMet Aedes & CPI

Omdenken van je organisatiedoor KPMG en Margriet Drijver

ProjectervaringenMet EIB & NCB

Maturity modelMet Leerstoel Opdrachtgeverschap

Organisatie-intervisieRVB Motion Consult en Kleurrijk Wonen

PuzzelenMet Leerstoel Opdrachtgeverschap

Opdrachtgeverschap:

routes naar succes

Een seminar voor opdrachtgevers over verbetering in projecten en organisaties 5 februari 2015

Page 2: Seminar Opdrachtgeverschap: Routes naar Succes! - 5 februari 2015

Waarom?

Als opdrachtgever heeft u behoefte aan projecten die meer dan aan uw verwachtingen voldoen, in minder tijd en tegen lagere kosten. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Op dit seminar leren we van elkaar door goede voorbeelden uit te wisselen. We gaan direct met elkaar aan de slag in workshops om resultaat voor u en uw organisatie te bereiken. U krijgt concrete handvatten om uw prestaties in projecten te verbeteren door goed opdrachtgeverschap. Om opdrachtgeverschap professioneel en duurzaam te borgen kan het nodig zijn veranderingen in de structuur en cultuur van uw organisatie te bewerkstelligen. Daarom worden in dit seminar ook concrete aanknopingspunten geboden om uw organisatie aan te passen. Voor wie?

Het seminar is bedoeld voor opdrachtgevers: woningcorporaties, onderwijsorganisaties, zorginstellingen, scholen, overheden en incidentele opdrachtgevers. Het is zowel interessant voor bestuur/directie, management als voor projectleiding. Opdrachtgevers kunnen een ketenpartner, zoals adviseurs of bouwbedrijven, introduceren om deel te nemen. Programma

13.00 Inloop 13.30 Opening

Opening door dagvoorzitter Hans de Jonge (voorzitter Actieteam Opdrachtgeverschap). We staan stil bij de StatusQuo van het opdrachtgeverschap aan de hand van een korte film.

13.45 Succesfactoren in projecten

Welke lessen kunnen getrokken worden uit projecten? In welke situatie en onder welke condities scoren opdrachtgeverschap gemiddeld beter op prijs en kwaliteit en wat is daarvoor nodig? Michiel Mulder en Sander Hardeman presenteren de resultaten van het onderzoek dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voor het Actieteam deed Ook komen enkele opdrachtgevers komen aan het woord.

14.15 Omdenken van je organisatie, wat kom je tegen?

Hoe sla je als organisatie het pad van de verandering in? Margriet Drijver van het Actieteam Opdrachtgeverschap licht toe welke lessen andere organisaties reeds hebben getrokken. Hoe zijn ze tot verandering gekomen en welke belemmeringen komen zij tegen? Rin-Sjoerd Zijlstra (KPMG) deelt hier zijn ervaring met opdrachtgevende organisaties in verandering. Tjapko van Dalen van woningcorporatie Kleurrijk Wonen zal zijn route naar succes toelichten.

14.45 Column: Menno Rubbens

Ontwikkelaar/architect Menno Rubbens geeft vanuit zijn rol een originele kijk op opdrachtgeverschap.

15.00 Pauze

Page 3: Seminar Opdrachtgeverschap: Routes naar Succes! - 5 februari 2015

15.15 Aan de slag: workshops

Parallel aan elkaar vinden vier workshops plaats op twee thema's: Projectanalyse: Organisatieverandering:

Met Maarten Georgius (Aedes) en Reinier van der Kuij (CPI) gaat u de Routeplanner (ROP) concreet toepassen. ROP is een hulpmiddel om gericht de dialoog aangaan over de belangrijke keuzes die u moet maken om de organisatie van projecten vorm te geven.

Met Marleen Hermans (TU Delft) gaat u het Maturity Model toepassen. Hiermee kunt u direct beter inzicht krijgen in hoe organisaties betere keuzes kunnen maken in hoe het opdrachtgeverschap is georganiseerd.

Met het EIB en het Netwerk Conceptueel Bouwen diept u de lessen uit projecten nader uit. Met collega projectleiders kunt u de achtergronden van hun succes achterhalen en uw eigen ervaringen toetsen.

Met Nynke Sijtsma (Rijksvastgoedbedrijf) en Eva Boudewijn (Motion Consult) gaat u de intervisiemethode direct in praktijk brengen die voor het actieteam opdrachtgeverschap is opgezet. Met als doel te delen om te vermenigvuldigen.

16.15 Plenair: Column Karin Rog

Karin Rog (Twentse Weg- en Waterbouw BV) bespreekt vanuit haar perspectief op een originele manier het opdrachtgeverschap.

16.25 Kunnen we opdrachtgeverschap anders organiseren?

Schetsen en puzzelen met twee praktisch ingestelde hoogleraren van de TU Delft: Marleen Hermans (Leerstoel Publiek Opdrachtgeverschap in de Bouw) en Vincent Gruis (Leerstoel Housing Management). Met hun expertise en in wisselwerking met de zaal gaan we aan de slag met de kruisbestuiving tussen de twee routes (projectniveau en organisatieniveau) en concrete handvaten om verder te komen.

17.00 Borrel Locatie

In het hoofdkantoor van KPMG te Amstelveen Laan van Langerhuize 1, 1186 DS Amstelveen Kosten

Aan deelname zijn kosten verbonden van € 150 Aanmelden

Aanmelden kan op: www.eib.nl/opdrachtgeverschap/