SAX april 2014

44
magazine van Saxion #6 april 2014 www.sax.nu 10 Kennis Lectoraat ethiek: ‘Niet bang zijn voor techniek’ 22 Crisis Psycholoog tussen croissants 40 International Student associations focus on internationals CMR-voorzitter Diedre Bulk ‘Dit is ook een vorm van studentenleven’ 10 jaar SAX Vanaf pagina 28 10 jaar

description

SAX is het hogeschoolmagazine van Saxion, voor studenten en medewerkers van de hogeschool.

Transcript of SAX april 2014

Page 1: SAX april 2014

magazine van Saxion

#6april 2014 www.sax.nu

10 Kennis Lectoraat ethiek: ‘Niet bang zijn voor techniek’

22 CrisisPsycholoog tussen croissants

40 InternationalStudent associations focus on internationals

CMR-voorzitter Diedre Bulk

‘Dit is ook een vorm van studentenleven’

10 jaar SAX

Vanaf pagina 28

10 jaar

Page 2: SAX april 2014

WINMETSAX

KARPATEN 2014!Karpaten, het grootste event in het Münsterland (dichtbij Enschede) begint weer op 19 april. Het bijzondere van deze editie: de meigang op 3 mei en 10 mei voor maar 20 euro. Iedereen is hier van harte welkom. De ‘Maigang’ start om 19.30 uur met een schnitzelbuffet, gratis bier, wijn en softdrinks en natuurlijk top entertainment. Natuurlijk wordt er ook een tafel voor jullie reserveerd. Wees erbij en meld je snel aan via www.karpaten-online.de.

Jullie kunnen 3x2 entreekaartjes en 1x2 -Maigang-kaartjes winnen voor de laatste drie data (30/04, 03/05, 10/05). Win de kaartjes en je krijgt een leuke avond met top entertainment, de beste muziek en lekkere drankjes.

Het einige wat je hoeft te doen is voor 23 april een mail sturen naar [email protected] met het onderwerp ‘Karpaten 2014’. De winnaars krijgen een mail met verdere informatie. Jullie mogen vervolgens zelf bepalen op welke datum je naar Karpaten wilt. Meer informatie over Karpaten 2014 vind je op www.karpaten-online.de.

GODZILLAJoe Brody is een wetenschapper, werkzaam in Japan. Hij ontdekt een anomalie in sonargegevens en gaat op onderzoek uit. Maar dan breekt de hel los. Ondertussen probeert zijn stiefzoon Ford, een jonge marineofficier, terug te keren naar zijn gezin in San Francisco, waar zijn vrouw Elle, een verpleegster, haar handen vol heeft met het helpen van mensen in nood.

Will jij naar deze film? Stuur dan voor 30 april een mail naar [email protected] o.v.v. Wolff Cinestar. De winnaar krijgt twee kaartjes voor een vertoning naar keuzeplus een snackje bij Wolff Cinestar in Enschede.

Page 3: SAX april 2014

3magazine van saxion

ColofonSAX is een redactioneel onafhankelijke uitgave van Saxion. SAX wordt gratis verspreid onder bijna 25.000 studenten en 2.300 medewerkers van Saxion in de vestigingen Deventer, Enschede, Apeldoorn en Hengelo. SAX verschijnt negen keer per jaar. Het dagelijks nieuws over Saxion en het hoger onderwijs lees je op www.sax.nu. Je vindt SAX ook op Twitter (@Sax_nu) en Facebook (Sax Media)

RedactiesecretariaatPostbus 501, 7400 AM DeventerHandelskade 75, kamer A2.090570-603003

Abonnementen/[email protected]

HoofdredactieThijs Klaverstijn, Wendy van Til053-5376098, [email protected]

EindredactieDésirée van [email protected]

Aan dit nummer werkten meeElke Agten, Anne Berentsen, Jasper Brester, Lin Kiekebosch, Willem Korenromp, Marco Krijnsen, Yvonne van de Meent, Ricco van Nierop, Inke Schaap, Nicolien Oldeman, Monika Sluga en Thijs Tomassen.

FotografieTessa Wiegerinck, Toma Tudor, Auke Pluim

VormgevingSanna Terpstra, Marije van der Veen, Twin Media bv

DrukwerkMediaCenter Rotterdam

AdvertentiesBureau van VlietPostbus 20, 2040 AA Zandvoort023-5714745

Volgende Sax13 mei

Beeldmateriaal en teksten mogen alleen met toestemming van de redactie door derden worden gereproduceerd.

4 Warming-up Hier is dat feestje, kort

nieuws en opinie

6 Interview Diedre Bulk geniet van

CMR-voorzitterschap

10 Kennis Ethici niet bang voor

techniek

12 Passie & ambitie

13 Oud-student NRC-redacteur

Steven de Jong

14 Achtergrond Is Open Education

de toekomst?

17 Column Inke

18 Opinie

19 Stage

20 Ingezoomd

22 Crisis Psycholoog tussen croissants

24 Forum

26 Belicht Oekraïne onder het

vergrootglas

27 Column Anne

28 Interview Hoofdredactie wil

waakhond zijn

30 Tien jaar SAX

32 Hoe is het nu met?

37 Mededelingen

38 Trends

40 International

Inhoud

inhoud

Rode onderwerpen: op de cover

6

22

38

Page 4: SAX april 2014

4 warming up magazine van saxion

in beeld

-+Een beetje brutaal zijn loont. Micha

Klarenbeek is daar het lichtend voorbeeld van. Na zijn winst bij de

CleanTech Challenge vroeg hij of hij misschien mee mocht op de poolex-

peditie van Robert Swan naar Antarc-tica. Inmiddels zit de milieukundestu-

dent op de Zuidpool en leeft hij een droom. Bij de redactie zijn we stie-

kem een beetje jaloers, maar vooral ook erg trots op de enige Saxion-stu-

dent die mee mocht. Top!

Iedere opleiding van Saxion krijgt dezelfde regels voor cum laude afstuderen. Goed nieuws toch? Het is hoog tijd dat die gekke ongelijkheid verdwijnt. Het klopt niet dat de ene student met een lager cijfer hetzelfde predicaat krijgt als de andere met een hoger cijfer. Waarom dan toch een minnetje? Omdat het wel heel erg lang geduurd heeft voor de beleidsmakers tot deze wijziging kwamen. SAX schreef drie jaar gele-den al over de vreemde verschillen in cum laude-reglementen!

Bij Universiteit Wageningen hebben ze een app die laat zien waar in het gebouw computers vrij zijn. Heeft Saxion ook zo’n app nodig?

Hier is dat feestje!

Wat Lentebal Waar Jaargetijden, Enschede Wanneer 13 maart 2014 Wie Voor alle En-schedese studenten Waarom Omdat het grootste studen-tenfeest van Saxion niet mag ontbreken in deze rubriek

Ja80%

opinie poll sax.nu

Misschien

6%

Nee14%

Page 5: SAX april 2014

5

voorwoord thijs en wendy

EEN OVERZICHT VAN HET BELANGRIJKSTE NIEUWS VAN DE AFGELOPEN WEKEN ZOALS GEPUBLICEERD OP ONZE NIEUWSSITE SAX.NU

lees meer op sax.nu

FOTO TOMA TUDOR

10.000 Dat is hoeveel euro de beurs van topondernemer Gerard Sanderink waard is. Vijf techniekstudenten van Saxion maken ieder jaar kans op een beurs.

BroekieSAX bestaat al tien jaar! Of liever gezegd: pas tien jaar! We zeggen ‘pas’ want we willen graag nog tig jaar door. We kunnen ook nog wel even door, want we zijn de jongste telg in hogeronderwijsmagazineland. Onze collega’s in Tilburg (‘Univers’) en Amsterdam (‘Folia’) vierden onlangs hun vijftigste respectievelijk vijfenzestigste verjaardag.

Gelukkig was er vóór SAX ook hogeschooljournalistiek in Deventer en Enschede. Onze voorgangers, ‘Hogeschoolblad’ (Deventer) en ‘Headline’ (Enschede) hadden er al zo’n vijftien jaar op zitten toen SAX werd geboren uit de fusie tussen Hogeschool Enschede en Rijkshogeschool IJselland.

De redactie van dit ‘broekie’ deed een vreugdedansje bij het constateren van haar tweede lustrum. Tien jaar, dat betekent ook trakteren! Daarom organiseren we (in samenwerking met Studium Generale) later dit jaar een serie bijeenkomsten over journalistiek en media. Verder presenteren we (samen met de kunstcommissie van Saxion) in het najaar een expositie over SAX. En last but not least gunnen we onze lezers één keer per week een kijkje in het SAX-archief via de rubriek ‘Uit de oude doos’ op onze Facebookpagina (SaxMedia).

Terugblikken op 10 jaar SAX doen we verderop in dit magazine. Altijd leuk, maar dat moet je niet te lang blijven doen. Daar wordt niemand beter van. Daarom zijn wij vooral druk met de toekomst van SAX. En om die toekomst goed in te vullen, zijn we altijd aan het zoeken naar mooie, bijzondere verhalen. Zodat jij met plezier dit magazine blijft lezen.

Voor nu alvast, in het kader van onze verjaardag: een hele SAX leesvoer.

Thijs Klaverstijn en Wendy van Til Hoofdredacteuren SAX

Ballen naar Belgisch filmfestivalDe film ‘Ballen’ van Janne Schmidt (23) is geselecteerd voor de internationale competitie van het Brussels Short Film Festival. Met deze film over zaadbalkanker studeer-de Janne in 2013 af aan de opleiding Cross Media Con-cepting.

Toch goud voor Van der WartSaxion-student Freek van der Wart sloot zijn shorttrack-seizoen af met een gouden WK-medaille op de 5.000 meter relay. Tijdens een voor hem dramatische Olympi-sche Spelen greep Freek overal naast.

Oude accreditatiedatum op diplomaOngeveer 300 oud-studenten van Saxion hebben een diploma gekregen waarop een oude datum van de ac-creditatie van hun opleiding staat. Het diploma is niet ongeldig, maar ze krijgen wel een addendum met de juist datum.

Nieuw Centrum voor OndernemerschapSaxion heeft een eigen Centrum voor Ondernemerschap (CvO). Het centrum is een voortvloeisel van het project ‘Koploper aan de A1’ van Kennispark Twente.

Kort nieuws

Page 6: SAX april 2014

6 interview magazine van saxiondiedre bulk

Hoe wordt een 21-jarige student voorzitter van de CMR van Saxion?“Taco Graafsma, de vorige voorzitter, gaf eind vorig schooljaar aan dat hij het stokje wilde overdragen. De CMR was op zoek naar nieuwe leden voor het dage-lijks bestuur. Ik zat sinds mei 2013 in de raad en had wel oren naar een plek in het dagelijks bestuur. Toen niemand zich verkiesbaar stelde als voorzitter, ben ik ervoor gegaan. Het leek me gaaf om te doen. Bovendien studeer ik bestuurskun-de. Het ligt in het verlengde van mijn opleiding.”

Diedre Bulk geniet van het voorzitterschapPas 21 lentes jong is ze. Toch staat Diedre Bulk aan het roer van Saxions Centrale Medezeggenschapsraad. De bestuurskundestudente volgde vorig jaar docent Taco Graafsma op in de belangrijkste functie van het adviesorgaan. SAX blikt terug op haar uitverkiezing tot voorzitter en vraagt hoe het bevalt. “Ik vind het leuk om meer van de hogeschool te weten te komen dan wat je als ‘normale’ student meekrijgt.”

Het is wel bijzonder dat iemand van jouw leeftijd voorzitter is van zo’n belangrijk orgaan.“Het was ook zeker even wennen, hele-maal aan de vergaderingen met het College van Bestuur en de Raad van Toezicht. Mijn eerste vergadering vond ik ook best eng. Ik stond meteen al oog in oog met de Raad van Toezicht. Samen met Taco had ik me goed op die bijeen-komst voorbereid. Gelukkig viel het allemaal erg mee, ik werd goed ontvan-gen. Het zijn allemaal vriendelijke men-sen. Bovendien vinden ze het alleen maar

Page 7: SAX april 2014

7TEKST WILLEM KORENROMP FOTO’S TESSA WIEGERINCK

Diedre over SAXWe vroegen Diedre naar haar mening over SAX, dat dit jaar zijn tiende verjaar-dag viert. De CMR-voorzit-ter toonde zich bijzonder enthousiast: “Ik vind SAX ontzettend leuk om te lezen. Het ziet er netjes uit en de onderwerpen zijn gevarieerd. Door SAX krijg je mee wat er in andere academies speelt. Ook verhalen die niet recht-streeks iets te maken hebben met studeren, zoals laatst dat stuk over tatoeages, vind ik leuk. Als CMR hebben we via SAX een aantal keren een oproep gedaan aan nieuwe leden. Die hebben we inmiddels, dus ook daar heeft SAX aan bijgedragen. Wat beter kan? Medewer-kers vinden weleens dat er voor hen te weinig in staat. Maar zij krijgen weer academienieuwsbrieven die studenten niet krijgen.”

‘Signalen die ik oppik van medestudenten probeer ik door te

geven aan mensen die er iets mee kunnen’

Page 8: SAX april 2014

8 interview magazine van saxiondiedre bulk

leuk dat nu eens een student de voorzit-ter is. Zelf ga ik de functie ook steeds leuker vinden.”

En je CMR-collega’s, zijn die ook blij met je?“Het is positief ontvangen, al was het ook voor hen even wennen. Ze hebben een aantal jaren een voorzitter gehad die helemaal thuis was op Saxion. Omdat ik én student ben én nog maar korte tijd lid van de CMR, zijn veel dingen nieuw voor me. Ik heb bij lang niet alle stukken dezelfde achtergrondinformatie als Taco

had. Ik ben die kennis wel aan het opbou-wen, maar het zit er nog niet allemaal.”

Dat Taco nog steeds nauw betrokken is bij de organisatie is voor jou een voordeel.“Ik heb heel veel steun aan hem. Hij zit nu in het dagelijks bestuur. De eerste verga-deringen heb ik echt samen met hem voorbereid. We hebben het er bijvoor-beeld over gehad of de stukken die ter tafel komen fragiel zijn of niet. De afgelo-pen paar maanden heb ik de vergaderin-gen al zelf kunnen voorbereiden en leiden. Wat dat betreft is het een snel leerproces geweest. Overigens krijg ik niet alleen steun van Taco, maar ook van onze ambtelijk secretaris Marion van Alstede en van Marthe Kampman. Of van de andere leden die al langere tijd in de CMR zitten. Zij beschikken over veel kennis en delen die informatie tijdens vergaderingen. Dat is niet alleen voor mij handig, maar ook voor de andere nieuwe leden.”

De CMR probeert meer onder de aandacht van studenten te komen.

Helpt het dat er een jonge voorzitter zit?“Voor de verkiezingen voor de CMR moest je een foto van jezelf inleveren. En hoewel ik net nieuw was en niet zoveel mensen kende op Saxion, kreeg ik heel veel stemmen. Misschien speelt het toch mee dat ik jong ben en wordt de CMR voor studenten meer toeganke-lijk als er iemand met een jonger gezicht voorzit.”

Wat was een van de moeilijkste dingen die je in deze functie bent tegengekomen?“Professionalisering van het onderwijs is op dit moment heel actueel en dat is een moeilijk punt. Van bovenaf wordt opge-legd dat er master-opgeleiden voor de klas moeten staan. Studenten ervaren dat docenten die vanuit de praktijk komen ook veel kennis kunnen overdragen. Voor een hogeschool is het lastig om een goede afweging te maken.”

Hoe ga je als voorzitter met dergelij-ke vraagstukken om?“Het is vooral nadenken over de intentie

‘Ik ben mondiger geworden, sta eerder op mijn

strepen en geef mijn grenzen aan’

Page 9: SAX april 2014

9

van het stuk en welke veranderingen er nu precies aan zitten te komen. Ik pro-beer me zo goed mogelijk voor te berei-den en in te gaan op de punten die belangrijk zijn in plaats van op allerlei details. Aan de hand daarvan probeer ik een mening te vormen.”

Je leert Saxion op die manier door en door kennen.“Dat maakt deze functie ook super. Ik vind het leuk om meer van de hogeschool te weten te komen dan dat de ‘normale’ student meekrijgt. Signalen die ik oppik van medestudenten probeer ik door te geven aan mensen die er iets mee kun-nen. De CMR is daarvoor een mooi plat-form. In mijn eerste maanden als voorzit-ter kwam ik er achter hoe ontzettend complex Saxion als organisatie is. Soms zie ik dingen voorbij komen waarvan ik denk: daar moet Saxion dus ook aan denken. Een meldpunt voor huiselijk geweld bijvoorbeeld. In mijn omgeving spelen dergelijke zaken niet, maar binnen een hogeschool gebeurt het ongetwijfeld. Daarom is het belangrijk dat de school zo’n meldpunt heeft.”

Je sterk maken voor dergelijke zaken moet ook wel een beetje in je zitten.“Er lopen genoeg studenten rond die veel klagen maar zelf niets willen doen. Bij mij is dat absoluut niet het geval. Ik heb bijvoorbeeld net een stage geaccepteerd bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Europa, in Brussel. Ook daar moet ik straks belangen vertegen-woordigen. Hoe het komt dat ik dit zo leuk vind? Mijn ouders hebben het ook, het zit in hun karakter, ook al gebruiken ze het niet voor hun werk.”

De meeste meiden van jouw leeftijd kiezen voor een heel ander studen-tenleven. “Ik heb een half jaar rechten gestudeerd in Groningen. Ik zat daar op kamers, maar ik was veel te druk met mijn studie om een studentikoos studentenleven op te bouwen. Ook hier in Enschede staat mijn studie voorop. Dat is immers de basis voor mijn latere carrière. Ik heb het daarnaast druk genoeg met allerlei raden, want behalve in de CMR zit ik nog in de Academieraad en in de Opleidingscom-

missie. Ik leid misschien niet het typische studentenleven, maar ook dit is een vorm van een studentenleven.”

Het klinkt alsof al die raden een soort hobby van je zijn.“Ik doe het ook echt omdat ik het leuk vind, ook al krijg ik hiervoor betaald. Het is niet zo dat ik met deze functies mijn cv wil vergroten. Natuurlijk helpt het wel mee, maar dat is niet mijn voornaamste doel.”

Ben je nooit bang geweest om onder-uit te gaan toen je in deze functie stapte?“Jawel. Ik vond het best lastig dat ik door meer ervaren mensen plotseling als voorzitter gezien werd, terwijl ik nog zo jong ben. Nog steeds vind ik het soms vreemd dat ik op dit niveau vergadering mág leiden. Mag, inderdaad, want ik ben blij dat ik dit mag doen. Door deze kans heb ik mezelf ontwikkeld. Ik ben mondi-ger geworden, sta eerder op mijn strepen en geef mijn grenzen aan. Ik ben niet meer bang voor kritiek of andere menin-gen. Daar leer je mee omgaan. Voor mij is dat een grote vooruitgang geweest.”

Page 10: SAX april 2014

10 kennis magazine van saxionliving technology

‘Niet bang zijn voor techniek’

Nieuw lectoraat aanjager

Living Technology

Living Technology is binnen Saxion een centraal en bindend thema. Maar wat is dat eigenlijk, ‘levende technologie’? Die vraag stellen we aan Martine Vonk en Steven Dorrestijn van het vorig jaar opgerichte lectoraat Ethiek en Technologie zijn. ‘De techniek terugduwen gaat niet en willen we ook niet. We moeten er op een zinvolle manier mee omgaan.’

Hoe is de wisselwerking

tussen mens en techniek en

hoe draagt technie

k bij aan

waarden als zelfredza

amheid

en duurzaamheid?

Page 11: SAX april 2014

11

Het is nog moeilijk voor te stellen, maar het zou kunnen dat we in de zeer nabije toekomst in een automatische auto rijden. Vijftien jaar geleden was

het nog nauwelijks te bevroeden dat de mobiele telefoon zo’n belangrijke rol in ons dagelijks leven zou spelen, maar kijk om je heen: de smartphone, met al zijn apps, is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Met de automatische auto lijkt het dezelfde kant op te gaan.Spannend? Beangstigend? Wat zijn de risico’s voor het overige verkeer, zoals fietsers en voetgangers? Het zijn voor-beelden van vragen die de razendsnelle ontwikkelingen in de technologie met zich meebrengen. Vragen waar ethici licht op kunnen werpen. Dat is ook precies wat Martine Vonk (lector) en Steven Dorrestijn (hoofddo-cent, onderzoeker) met het lectoraat Ethiek & Technologie willen gaan doen. “Automatisch rijden bestaat al lang als idee”, blijft Dorrestijn bij het voorbeeld, “maar komt als realiteit steeds dichterbij. De auto komt tot leven en de vraag is of dat niet ten koste van onze manier van leven gaat. Techniek wordt steeds interac-tiever en heeft daardoor ook een steeds grotere impact op onze samenleving. Hoe gaan we daarmee om? Dat is de vraag die we onszelf en elkaar moeten stellen.”

PlatformDeze mindset moet doordringen tot in alle geledingen van Saxion, is de ambitie. Het sluit aan bij het overkoepelende thema Living Technology waarmee het lectoraat nauw verbonden is. Een wat abstract onderwerp dat nog niet voor alle docen-ten en studenten even helder is, maar de komende jaren wel een belangrijke rol moet gaan vervullen in het onderwijs.“Het thema leeft in de vragende zin: wat is nou eigenlijk living technology?”, zegt Vonk. “Mensen kunnen het nog niet grijpen. We hopen door gastlessen, publieksactiviteiten, zoals de lunchlezing [zie kader, red.], en mijn lectorale rede op 25 juni aan te geven hoe wij dat definië-ren. Wij willen een kader geven voor

Living Technology en een platform zijn dat opleidingen weten te vinden.”

WaardenwegingVoor Vonk heeft Living Technology alles te maken met waardenweging. “Wat brengt technologie ons? Waar zien we dat het negatief werkt? Raken we onze vrijheid kwijt? En waar draagt het juist bij aan kwaliteit van leven? Die waardenweging, die steeds belangrijker wordt, is voor mij essentieel voor Living Technology.”Dorrestijn: “Techniek leek lange tijd een mooi wondermiddel, maar we zijn er inmiddels wel achter dat het ook gevaar-lijke kanten heeft. De techniek terugdu-wen gaat niet, dus moeten we er op een zinvolle manier mee omgaan. We moeten technologie zo ontwerpen dat we er profijt van hebben en dat we onze vrij-heid, privacy en het milieu bewaren. Met andere woorden, dat het goed is ingebed in onze samenleving.”Het lectoraat geeft vorm aan die ambitie door binnen Saxion interdisciplinair te werk te gaan. “We zijn niet een op een betrokken bij een opleiding. Het is onze uitdaging om ethiek en technologie bij elke opleiding tot een thema te maken, zodat er kritisch over nagedacht wordt. Vergeleken met sommige andere vakge-bieden hebben wij het over grote, wijde en reflectieve vragen. De antwoorden daarop zijn niet altijd eenduidig. We leren studenten vragen stellen. Zo krijgen ze een kritische blik.”

Teach the teacher Het lectoraat is druk bezig met het optui-gen van enkele onderzoeken. Zo zijn er twee subsidieaanvragen gedaan voor onderzoeken, het ene naar technologie thuis, dat langer zelfstandig wonen voor ouderen mogelijk moet maken, het andere naar interactie op publieke terreinen middels grote schermen. Ethiek en Techno-logie is verbonden aan het honourspro-gramma. Er gaan minors van start en de eerste stagiairs beginnen na de zomer. Daarnaast worden docenten onder de noemer teach the teacher opgeleid op het gebied van ethiek, zodat ze het vak kunnen integreren in hun eigen vakgebied. Docen-ten kunnen zich daarvoor aanmelden. Volgens Vonk moeten we niet te bang zijn voor technologie. “Ga eens kijken wat het

werkelijk is en ga er zorgvuldig mee om. Door er met te veel angst naar te kijken mis je een hoop. Hoe is de wisselwerking tussen mens en techniek en hoe draagt techniek bij aan waarden als zelfredzaam-heid en duurzaamheid? Dat vind ik interessante vragen. Ook hoe waarden verschuiven. Bij de mobiele telefoon vragen we ons inmiddels ook af of we wel voortdurend bereikbaar willen zijn. Er zijn steeds meer plekken waar mensen hun mobiel bewust uitzetten. Dat is een manier van omgaan met technologie. Die keuze maken, dát is ethiek.”

Lunchlezing mens en techniekHet lectoraat Ethiek en Technologie grijpt de maand van de filosofie (april) aan om een lunchle-zing te houden. Het thema van de maand van de filo-sofie is dit jaar ‘mens en techniek’. Peter-Paul Ver-beek, hoogleraar aan de Universiteit Twente, zal spreken over de impact van techniek op de mens in een lezing getiteld: Mens en techniek: The sky is the limit? “Verbeek is een begenadigd spreker en vooraanstaand onderzoe-ker op dit gebied”, zegt Martine Vonk. “Na afloop van de lezing is er ruimte voor discussie. Docenten, studenten en andere be-langstellenden zijn van harte welkom.” Tijd en plaats: dinsdag 8 april, 12.15 - 13.00 uur, Saxion-restaurant, Enschede.

TEKST THIJS TOMASSENFOTO AUKE PLUIM

Page 12: SAX april 2014

12 oud-student

‘We wijzen 95 van de 100 stukken af’Je bent opinieredacteur bij NRC Handelsblad. Wat houdt dat precies in?“Ik vul iedere dag twee krantenpagina’s met drie interessante opiniestukken en een column, drie keer per week een brievenpagina met zo’n tien brieven en voor de zaterdagkrant een bijlage met opiniestukken, waaronder één groot essayistisch openingsstuk. Dit doe ik samen met vier anderen. We schrijven dus niet zelf op die pagina’s, maar maken een selectie uit honderden stukken die burgers, politici, bestuurders en weten-schappers die week gemaild hebben.”

Steven de Jong

Leeftijd: 32Functie: Opinieredacteur NRC HandelsbladOpleiding Saxion: Milieu- technologie En verder: oud-student- redacteur van SAX

TEKST ELKE AGTENFOTO NRC/JAN BIJL

Zou je als schrijver/journalist niet meer vrijheid in je werk willen hebben?“Ik ben sinds juni 2013 opinieredacteur. Daarvoor schreef ik dagelijks opiniestuk-ken en columns voor nrc.nl. Ik had toen veel vrijheid, kon gaan en staan waar ik wilde, maar was altijd bezig. Vrijheid betekende voor mij dus ‘nooit vrij’. Nu heb ik vastere tijden. Ik werk van 9.30 tot 18.30 uur en kan daarna doen wat ik wil. Die regelmatigheid vond ik vroeger niets, nu zie ik ook het positieve ervan in.”

Hoe kritisch ben je bij het beoorde-len van opiniestukken? “Heel kritisch. We wijzen zo’n 95 van de 100 stukken af. Ik ben me ervan bewust dat achter elk mailtje een betrokken persoon met smart zit te wachten op een antwoord, het liefst natuurlijk een toezeg-ging tot publicatie. Zij verdienen geen botte afwijzing, maar een reden waarom we toch de voorkeur aan andere stukken geven. Ik let in eerste instantie op de

opinie. Is die relevant voor actuele ont-wikkelingen? Direct daarna kijk ik naar wie het geschreven heeft. Ministers, hoogleraren, rechters, officieren en bekende politici krijgen meteen onze aandacht. Als zij iets betogen, kan dat consequenties voor beleid en praktijk hebben. Maar de kwaliteit blijft het belangrijkste. We plaatsen soms liever een sprankelend opiniestuk van een student dan gortdroog beleidsproza van een minister.”

Wat heb je meegenomen uit je stu-dententijd in de functie die je nu bij het NRC bekleedt?“Binnen de schoolmuren uiteraard mijn schrijven als redacteur voor SAX. Ik schreef destijds voor een aantal websites, maar het is toch wel heel mooi als je tekst op glanzend papier gedrukt wordt. Tim de Hullu was toen hoofdredacteur en stuurde me overal naartoe. Daarnaast deed ik ongelooflijk veel naast mijn studie. Ik vond dat ik dat moest doen, want ik geloofde niet dat ik via het stu-dietraject een goede baan zou kunnen krijgen waarin ik gelukkig zou worden. Uiteindelijk heb ik mijn diploma wel gehaald, maar nooit ergens hoeven te laten zien.” n

‘Heb mijn diploma nooit ergens hoeven

laten zien’

Page 13: SAX april 2014

13passie & ambitie

1Wat maakt een pen voor jou mooi? Ik vind een gouden afwerking mooi, maar vooral

pennen met een verhaal, met een bijzondere vorm of kleur vind ik mooi. Op mijn web-site exclusieve-pennen.nl vind je pennen die zijn ont-worpen door architecten en kunstenaars. Je herkent hun kleuren, stijlen en vormen. Maar ook de handvoering, hoe een pen in je hand ligt, is belangrijk.

2Dus jij sleept altijd een vol pennenetui mee? Nou nee, ik ben veel te bang dat ze

beschadigen of gestolen worden. Meestal neem ik een lederen notitieblok mee en iedere keer een andere pen in een klein mapje. Ik heb respect voor mijn spullen en ben er gewoon zuinig op. Je raakt gehecht aan een goede pen. Mijn klasgenoten zijn wel geïnteresseerd in het zakelijke aspect van mijn webwinkel, maar niet in het product. Ze zien de waarde er niet van, terwijl een bijzonde-re pen zo veel meer is dan een gebruiksvoorwerp.

Naam Thijs Soer Leeftijd 18 Studie Small Business & Retail Management in Enschede Passie (Bal)pennen

Schrijven zal nooit helemaal verdwijnen.

5Aan wie zou jij graag een pen ver-kopen? Dan kom ik toch wel snel uit bij

stereotypen als de vroegere notabelen: artsen, leden van de Tweede Kamer, of iemand als Bram Moszkowicz. Die man deelt mijn passie. Weet je dat hij iedere nieuwe Parker die uitkomt, bestelt? Dat mag hij dan wel eens bij mij doen ja. Eigenlijk maakt het me niet veel uit wie mijn pennen koopt. Als ze me maar niet vragen om promotiepennetjes te gaan verkopen. n

‘Bram Moszkowicz bestelt iedere nieuwe Parker die uitkomt’

‘Ik verkoop geen promotie-pennetjes’

TEKST MONIKA SLUGAFOTO TOMA TUDOR

3Het is een uiting van je identiteit? Ja, zoiets. Ik hecht per-soonlijk meer waarde

aan een exclusieve pen dan aan een auto. Soms zie ik dat mensen een (nep)Rolex om hun pols hebben en dan schrijven met een goedkoop Bic-pennetje. Dat moet ieder voor zich weten, maar mij zal je daar niet mee zien. Een pen moet uitstraling hebben.

4Je studeert Small Business. Blijf je in de pennenbusi-ness? Dat wil ik wel.

Ik ben nu tweedejaars. Tegen de tijd dat ik afstudeer wil ik fulltime met mijn webwinkel bezig zijn of zelfs een fysieke pennenwinkel hebben. On-danks de krimpende markt kunnen concurrenten nog steeds leven van hun inkom-sten uit de pennenverkoop.

Page 14: SAX april 2014

14 achtergrond magazine van saxionopen education

Open education omarmd

door Saxion

Urban Studies gaat het spits afbijten

De open education-trend lijkt in 2014 breed te worden geaccepteerd door het hoger onderwijs in Nederland. De brief van minister Bussemaker aan het begin van dit jaar

heeft scholen gestimuleerd verder te gaan met het thema online onderwijs. Ook bij Saxion krijgt open education

speciale aandacht. Zitten studenten straks vaker achter de computer dan in de collegebanken?

Page 15: SAX april 2014

15TEKST THIJS KLAVERSTIJN

De opkomst van Massive Open Online Courses (MOOCs) vormt de basis voor de doorbraak van ‘open educati-on’. Een MOOC is een online cursus gemaakt voor een zo

groot mogelijk publiek. Studenten kun-nen deelnemen vanuit huis en hoeven niet af te reizen naar een onderwijsloca-tie. Gerenommeerde instellingen als Harvard en MIT bieden al MOOCs aan. In Nederland zijn via de Universiteit van Nederland (zie kader) colleges van voor-aanstaande hoogleraren gratis te volgen.Hoewel MOOC een relatief nieuw feno-meen is, begon volgens Saskia de Rijk, manager bibliotheken bij Saxion, de trend naar meer openheid in het hoger onder-wijs al meer dan tien jaar geleden. “Het komt vanuit de universiteiten. Zij betalen veel geld, echt miljoenen, om gebruik te kunnen maken van databanken met daarin onderzoeken van hun eigen wetenschappers. Op een gegeven mo-ment realiseerden ze zich dat dit toch wel een beetje krom is.”

Eigen sausDe Rijk brengt met haar collega’s in kaart welke vrije leermiddelen (Open Educatio-nal Resources) binnen en buiten Saxion beschikbaar zijn voor de eigen docenten en studenten. Delen is volgens De Rijk lastig. Docenten zijn gewend hun eigen lessen voor te bereiden. Om die vervol-gens te delen met vakgenoten voelt een beetje vreemd en in sommige gevallen zelfs eng. Bovendien stelt een docent zich dan bloot aan mogelijke kritiek. De Rijk: “Hergebruik is al moeilijk binnen Saxion. Lesmateriaal dat door een docent speciaal voor een bepaalde opleiding is ontwik-keld, is vaak niet een op een te gebruiken door een andere docent voor een andere

opleiding. Die ‘hergebruikende’ docent wil er op z’n minst zijn eigen sausje overheen gieten. Als dat binnen Saxion al lastig is, dan kun je nagaan hoe lastig het is om lesstof te delen met een andere hogeschool.”Heino Logtenberg, programmamanager ICT & Onderwijs, komt tot een zelfde constatering. “Het is nog geen gemeen-goed om alles maar te delen”, zegt hij. “Maar wij krijgen als hogeschool gemeen-schapsgeld van de overheid om ons werk te doen. Dus eigenlijk is het alleen maar logisch dat we kennis delen. Als je iets goeds hebt gemaakt, dan moet je dat delen met de rest van de wereld.”Vooralsnog betekent open education niet dat de bij Saxion aanwezige kennis zomaar met iedereen wordt gedeeld. “Dat ligt wellicht wel aan de horizon”, zegt Logtenberg. “Het is nu zaak om binnen Saxion meer kennis te delen en meer gebruik te maken van vrije leermiddelen, de ‘gratis’ kennis die overal en nergens te vinden is.”

Urban StudiesDe nieuwe opleiding Urban Studies die op dit moment wordt ontwikkeld, is de opvolger van de vier opleidingen Milieu-kunde, Stedenbouwkundig Ontwerpen, Bestuurskunde en Ruimtelijke Ordening en Planologie. Er wordt hard gewerkt aan een dynamisch curriculum dat past bij een nieuwe, moderne opleiding. Open education en het gebruik van vrije leer-middelen spelen straks een belangrijke rol. Urban Studies moet op dat gebied een voorloper worden binnen Saxion. Door goed gebruik te maken van open education in combinatie met ICT-midde-len, moet het onderwijs intensiever, ambitieuzer en uitdagender worden,

Geen dure studieboeken meer?Studenten gaan failliet aan studieboeken, schreef Spits vorige maand. Hoe komt het gratis dagblad tot deze conclu-sie? Bij het grote incassobureau Lindorff melden studieboekaan-bieders zich steeds vaker met openstaande rekeningen van studenten. Verkopers van studie-boekaanbieders zijn de op een na belangrijkste schuldeisers van jongeren tussen de 18 en 25 jaar. De oplossing voor dit probleem ligt misschien wel in open educa-tion en vrije leermiddelen, meent Saskia de Rijk van Saxion Biblio-theek. “Het is denkbaar dat door de open-ontwikkeling literatuur-lijsten verdwijnen. Want stel dat we alles open kunnen vinden, dan hebben studenten geen boeken meer nodig. Voorlopig is dat echter nog een toekomst-beeld.”

Docenten zijn gewend hun eigen lessen voor te bereiden. Om die vervolgens te delen met vakgenoten voelt een beetje vreemd en in sommige gevallen zelfs eng.

Page 16: SAX april 2014

16 achtergrond magazine van saxionopen education

aldus projectleider Pascal Heynen van Urban Studies. “Nu zijn hbo-studenten gemiddeld 28 tot 32 uur per week met hun opleiding bezig. Studenten geven vaak aan te willen worden uitgedaagd, dus dat gaan we doen. Maar omdat je maar een beperkt aantal docenturen hebt, is het gebruik van Open Educational Resources een goed middel.”

Flipped classroomMarjon Baas speelt vanuit ICT & Onder-wijs een belangrijke rol bij de vormgeving van Urban Studies. Zij ziet ICT als een middel om een onderwijsdoelstelling te bereiken, nooit als het doel zelf. Ze illustreert aan de hand van een praktijk-voorbeeld het gebruik van ICT en vrije leermiddelen. “In de module stadsgeogra-fie is het mooi om ook daadwerkelijk een stad in te gaan, maar vaak is daar de tijd niet voor. We zouden bij dat vak daarom het principe van de ‘flipped classroom’ kunnen inzetten. En Open Educational Resources spelen daar een belangrijke rol in.”

Studenten kunnen zich dan thuis al verdiepen in een onderwerp door bijvoor-beeld videofragmenten, opdrachten, open lesmateriaal en/of diagnostische digitale toetsen te bekijken. Vervolgens is er in de les tijd om de behandelde stof door te nemen, vragen te stellen en dieper op het onderwerp in te gaan. Baas: “Doordat de studenten thuis al een groot deel van de lesstof hebben doorgenomen, blijft er vol-doende tijd over om de stad in te gaan. Zo wordt een hoorcollege van drie uur opeens een college van een uur, waarbij er dus nog twee uur over is voor het verkennen van de stad.”

Geen revolutieDe nieuwe ontwikkelingen bij Urban Studies betekenen niet dat een student volgend jaar het gevoel krijgt in de toekomst terecht te zijn gekomen. Hey-nen: “Van een vak als Recht weten we dat het goed gewaardeerd wordt. Dan is er weinig reden om veel te veranderen. Studenten zullen volgend jaar ook niet meteen denken: wow, hier is een ICT-re-volutie geweest. Wel zullen ze op bepaal-de accenten veranderingen merken.”

Universiteit van NederlandVia de website universiteitvanne-derland.nl zijn colleges te volgen van de beste hoogleraren van Nederland. Oprichters Alexander Klöpping en Marten Blankensteijn geven aan dat de Universiteit van Nederland bedoeld is voor men-sen die van een heleboel dingen een beetje willen weten. De filmpjes bieden dan ook een breed palet aan onderwerpen, waaronder psychiatrie, rechten, economie en fysiologie. Minister Jet Bussemaker is er blij mee, zo liet ze bij de opening weten: “De Universiteit van Nederland geeft jongeren een beter beeld van alle verschillende studies. Daardoor kunnen ze een betere keuze maken. Hopelijk leidt dat op termijn tot minder studie-uitval. De Universiteit van Nederland is een perfect visitekaartje voor de Nederlandse universiteiten.”

“Doordat de studenten thuis al een groot deel van de lesstof hebben doorgenomen, blijft er voldoende tijd over om de stad

in te gaan”

Page 17: SAX april 2014

17

Hiep!Hieperdepiep hoera. Laatst vroeg iemand of ik trots was. Trots op iets. Op iets wat ik gedaan heb, dacht ik me-teen. Trots op iets wat je hebt of wie je bent, dat kan niet, vind ik. Sproeten bijvoorbeeld, hoe kan ik er nou trots op zijn dat ik sproeten heb. Ik heb ze gekregen, ik heb er niets voor gedaan. Vroeger wilde ik ze niet, nu wel en eerlijk gezegd doe ik er wel eens iets aan om ze te krijgen (als een dolle elk lentezonnestraaltje opvan-gen). Maar trots, nee.

Wekenlang heb ik gezocht of ik dan echt nergens trots op ben. Goed, ja, ik ben trots op mijn diploma’s. Inclu-sief mijn zwemdiploma. Dat komt vooral omdat ik weet hoe moeilijk ik het vond om dat ding te halen. Ik haatte zwemmen in koud water, ‘s ochtends vroeg, met heel veel lawaaierige kinderen, een sadistische badmeester die Freek heette en ik haatte natte vlechtjes die tot ver in de zaterdagmiddag bleven lekken. Ook op mijn veter-strikdiploma ben ik trots. Probeer maar eens met een afgeplakt rechteroog je veters te strikken als je rechtshandig bent. Maar goed, ik dwaal af. Ik hoorde laatst dat ze zeiden dat ik wel vaker afdwaal maar dat ik dan wel weer kom op het punt waar ik gebleven was. Daar ben ik dan ook wel trots op. Hoewel dat ook niet echt een kunst is want ik doe daar geen moeite voor, dat gaat vanzelf. Dat afdwalen dan. Dat ik weer terugkom heeft te maken met mijn gevoel voor interactie: ik zie heus wel wanneer jullie afhaken hoor.

Laatst voelde ik een vleugje trots. Ik schaam me er wel voor. Ik heb een fobie voor opschepperij en narcisme (da’s x-chromosomaal). Maar ik zag de inhoudsopgave van SAX langskomen en daar stond ‘column Inke’. Inke! Alsof ik een merk ben. Een begrip. Een beetje iets als ‘Rutte gaat vandaag gekleed in een Valentino uit de voorjaarscollectie’ of ‘achteloos parkeerde ze keihard achteruit haar bloedrode Bugatti’.

En nou zou ik echt heel trots zijn als ik de hele SAX was. Ik stel me voor dat ik elk dingetje ervan gemaakt of ge-zien of gecheckt hebt. Spik en span moet het zijn want de lezers gooien elk foutje op de Twitter en dan weet je als SAX dat je hangt, big time hangt. Het is een kunst-stuk, zoals elk nootje en pauzetje in de Matthäus, elke letter en spatie in Othello en als elke goed geplaatste grap van Theo Maassen.

Gefeliciteerd, SAX, krijgen we allemaal champagne en truffelboltaart?

column

Inke Schaap is docent bij de academie Gezondheidszorg.

inkeHandige apps voor wie zich wil bijscholenMOOCs op je tablet

Lecture LeaksEen klassieker. Met bijvoorbeeld een mobieltje

wordt de audio van een college of lezing opgenomen en direct gepubliceerd.

MOOCs4UMet deze app vind je de juiste MOOC. Zoek

op startdatum, instructeur, universiteit, land of cursus.

Virt UBekijk open colleges van universiteiten

als MIT, Harvard en Berkeley rechtstreeks op je telefoon.

Heynen verwacht niet dat open online onderwijs het traditionele onderwijs zal gaan vervangen. Daarvoor zijn de con-tactmomenten tussen docent en student te belangrijk. Wel is hij ervan overtuigd dat open education en een intensiever gebruik van ICT en vrije leermiddelen de toekomst heeft. “Belangrijk is dat het gebruik van ICT leidt tot effectiever onderwijs, niet tot extra werkdruk. Alleen op die manier kunnen we ons ambitieni-veau verhogen.”

Page 18: SAX april 2014

18 opinie magazine van saxionyvonne van de meent

De Belastingdienst jaagt op pseudo-zzp’ers. Zelfstandi-gen zonder personeel – ook wel freelancers genoemd – zijn mensen die voor zichzelf werken. Ze zijn niet in loon-

dienst maar scharrelen hun kostje bij elkaar met losse opdrachten. Een pseu-do-zzp’er werkt ook voor eigen rekening maar voert taken uit die normaal gespro-ken door werknemers in loondienst worden gedaan. Dat is in strijd met de regels, maar wordt al jaren gedoogd door de Belastingdienst.

Het aantal zzp’ers groeit explosief. Vóór de crisis omdat vrije vogels en creatieven niet door het leven wilden als loonslaaf. Sinds 2008 komen daar de ontslagen werknemers van banken, adviesbureaus en overheidsinstellingen bij. Inmiddels is een op de tien werkzame personen zzp’er. Je komt ze dus overal tegen. Ook in het onderwijs. Bij Saxion waren vorig jaar 120 zzp’ers aan het werk als docent

De vogelvrije zzp-docent

of studiebegeleider. Dat betekent dat ongeveer een op de twaalf onderwijsge-venden freelancer is. Bij de Hogeschool Utrecht is ruim een op de zeven HU-do-centen zelfstandige.

De overheid stond erbij en keek er welwil-lend naar. Maar nu het aantal zelfstandi-gen de miljoen begint te naderen, wil het kabinet ineens paal en perk stellen aan de inzet van zzp’ers. De Belastingdienst spoort sinds vorig jaar schijnconstructies actief op. Zelfstandigen die werk doen dat ook door werknemers in vaste dienst wordt gedaan, worden niet meer aange-merkt als ondernemer. Zzp-docenten zijn voortaan pseudowerknemers. Ze krijgen geen Verklaring arbeidsrelatie (VAR) meer waarmee ze hun opdrachtgever kunnen laten zien dat ze zelfstandigen zijn die zelf inkomstenbelasting afdragen.

Werkgevers die een VAR-loze zzp’er toch inschakelen, kunnen rekenen op forse naheffingen. De Hogeschool Utrecht

moest vorig jaar 468.000 euro overma-ken naar de Belastingdienst. Saxion heeft ook al kennis gemaakt de nieuwe streng-heid. Zzp-docenten krijgen sinds eind vorig jaar geen VAR meer, terwijl ze die de afgelopen jaren vaak automatisch kregen. De hogeschool stopt daarom helemaal met het inzetten van zzp’ers in het onderwijs.

Voor de freelancedocenten zijn de drui-ven zuur. Ze zien hun opdrachtenporte-feuille flink slinken. Om het hoofd boven water te houden zouden ze een tijdelijke aanstelling bij een hogeschool kunnen accepteren, maar dan moeten ze in de meeste gevallen hun eigen bedrijf opge-ven. Terwijl de praktijkervaring die ze daar opdoen hen juist zo aantrekkelijk maakt als docent. Veel zekerheid krijgen ze voor dat offer niet terug, want na drie tijdelijke contracten staan ze meestal weer op straat.

De zzp-docent is dus linksom of rechts-om het haasje, terwijl er voor hogescho-len die dat per se willen genoeg andere manieren overblijven om een legertje flexwerkers op de been te houden. Dat lijkt me de wereld op z’n kop.

YVONNE VAN DE MEENT IS ONDERZOEKS- JOURNALIST, GESPECIALISEERD IN ONDERWIJS

De Belastingdienst

spoort sinds vorig

jaar

schijnconstructies

actief op.

Page 19: SAX april 2014

19stageTEKST LIN KIEKEBOSCH

1Hoe kwamen jullie op het idee naar de VS te gaan? “Als derdejaars mag je je jaar vrij invul-

len. Je kunt veel in projecten werken en die mag je zelf indelen. Wij vonden het beiden interessant om ons internationaal te oriënteren. In de eerste internationale week werkten we samen en dat beviel zo goed dat we daar verder mee wilden. Na een tijdje ontstond het idee om onze vrije minor in het buitenland te doen. We maakten samen plannen en gingen de uitdaging aan.”

2Wat doen jullie precies in Amerika? “In opdracht van de Gemeente Enschede

zijn we afgereisd naar haar partnerstad Palo Alto (Silicon Valley) om te onderzoeken wat scholieren en studenten met deze relatie kunnen. Eerst volgen we een taalcur-sus Business Engels in New York om het onderzoek straks beter uit te kunnen

Stage in Palo Alto, Silicon Valley

voeren. Vóór ons vertrek hebben we in Nederland een project crowdfunding ge-daan om geld bij elkaar te krijgen om de reis mee te financieren.”

3Hoe zien jullie dagen eruit? “We gaan ’s morgens naar Engelse les, die duurt

tot één uur. ’s Middags hebben we nog een andere les en daarna maken we ons huiswerk. De cursus Engels is erg leuk. We zitten daar met allemaal internationale studenten en discussiëren over zelfgekozen onderwer-

pen. Naast het volgen van lessen maken we met de hele klas leuke uitjes. Het vrijheidsbeeld en een week-endje Boston kunnen we al van onze to-do-list afstre-pen.”

4 Was het moeilijk om te aarden in New York? “On-danks het feit dat we

beiden nog thuis woonden, vinden we het heerlijk hier in New York. We delen met drie personen een appartement

in Harlem, vlak boven Cen-tral Park. Gezond eten is hier wel erg duur, dat is wel even wennen.”

5Missen jullie Neder-land al? Mark: “Ik zou hier wel kunnen wonen.” Denise niet:

“Daarvoor mis ik mijn hond en familie en vrienden te veel. Doe ze in Nederland de groetjes!”

‘Overdag spreken we Engels met elkaar, anders leren we het

nooit!’

Mark Scholten en Denise JagerStudie: Small Business & Retail Management Stageland: Palo Alto, Amerika

Page 20: SAX april 2014

20 magazine van saxioningezoomd

ArrogantjesDe International Week in Enschede en Deventer werd georganiseerd door zes (!) academies. Vele tientallen internationale studenten en medewerkers vonden hun weg naar Saxion. In hun kielzog ook een paar Arrogantjes. Gelukkig niet van die vervelende, pedante types. Nee, in dit geval ging het om improvisatietheater. De Arrogantjes namen een uur lang de centrale hal in Enschede over. Ze hadden geen eenvoudig publiek: studenten aan het eind van een lange dag die met hun hoofd al een kroegentocht in Enschede aan het plannen zijn. Toch wisten ze de toegestroomde groep wonderwel te boeien.

Page 21: SAX april 2014

21FOTO TOMA TUDORTEKST THIJS KLAVERSTIJN

Page 22: SAX april 2014

22 achtergrond magazine van saxioncrisis

Hoe komt een psycholoog achter de broodsnijmachine van de Jumbo terecht?“Ik doe dit sinds mijn zestiende als bij-baantje. Toen ik na mijn hbo-opleiding Toegepaste Psychologie in Deventer geen werk kon krijgen, kon ik hier voor 24 uur per week aan de slag.”

Zag je aankomen dat je na je studie niet aan de bak kwam?“Nee, niet echt. Toen ik Toegepaste Psychologie ging studeren, zeiden ze dat er werk genoeg zou zijn. Er zou zelfs

Een psycholoog die op de broodafdeling van de supermarkt werkt. Niet om in gesprek te gaan met de vers gebakken croissants, maar omdat ook een afgestudeerde psycholoog nu eenmaal geld moet verdienen. Nicole Smelt (23) uit Rijssen is het meer dan zat en gooit het over een andere boeg.

Psycholoog tussen de croissants

meer behoefte aan hbo-psychologen zijn dan aan psychologen met een universitai-re opleiding. Ik merk daar helemaal niets van. Integendeel, ik krijg iedere keer te horen dat ze liever iemand met werkerva-ring hebben of iemand met een universi-taire achtergrond.”

Hoe komt dat?“Waarschijnlijk omdat Toegepaste Psycho-logie een relatief nieuwe studie is. Ik behoor tot de tweede lichting. Ik merk bij sollicitaties dat veel werkgevers nog niet goed weten wat ze van ons kunnen ver-

wachten. Misschien is de opleiding wel te breed.”

Hoe verliepen je sollicitaties?“Ik heb me, na mijn afstuderen in februari 2013, vooral gericht op vacatures bij instellingen voor jongeren met gedrags-problemen. Op de functie van psychodi-agnostisch medewerker. Ik vind het leuk om juist met die groep te werken. Open sollicitaties zijn heel lastig. Veel instellin-gen nemen die op dit moment niet in behandeling omdat ze moeten bezuini-gen. Verder ben ik bij uitzendbureaus geweest, maar die zeggen dat ze niet veel voor me kunnen doen. Het is niet hun branche en bovendien zijn er nauwe-lijks vacatures. Dat laatste merk ik zelf trouwens ook.”

Hoe ziet je week eruit?“Ik werk 24 uur per week bij de broodaf-deling van de Jumbo. Broodjes afbakken, brood snijden en bestellingen verwerken. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk bij het Maatjesproject van Humanitas. Ik coach

Page 23: SAX april 2014

23TEKST MARCO KRIJNSENFOTO’S TOMA TUDOR

SAX blijft in 2014 checken of het einde van de crisis in zicht is voor hbo’ers. Wil je je ervaringen met ons delen of ken je iemand die dat wil doen? Mail naar: [email protected].

Nicole Smelt (23) RijssenOpleiding:Toegepaste Psycholo-gie in DeventerHuidige situatie:Broodafdeling bij een supermarkt

verhaalstudent

Veel instellingen nemen open

sollicitaties niet in behandeling omdat

ze moeten bezuinigen

Loopbaan- adviseur Frank verkoper bouwmarkt

Eerder dit jaar interviewden we Frank Lenferink uit Heino. Frank had Personeel en Arbeid gedaan, was medio 2013 afgestudeerd en op zoek naar een baan als loopbaanadvi-seur. Op dat moment werkte hij in de keuken van een ziekenhuis. Enkele maanden later heeft hij nog steeds geen werk op zijn niveau gevonden. Hij werkt nu 28 uur per week als verkoper in een bouw-markt. Daarnaast staat hij nog steeds een paar uur in de ziekenhuiskeuken. “Ik ga gewoon door met solliciteren”, laat hij weten.

en help jongeren die in de problemen zitten, bijvoorbeeld omdat ze het moeilijk vinden met anderen om te gaan. Dat ligt een beetje in het verlengde van mijn opleiding en het staat goed op je cv. Verder ben ik nog twee uur per week gymcoach voor peuters en kleuters.”

Zie je licht aan het eind van de tunnel?“Het is heel demotiverend om na een jaar nog steeds niets te hebben. De laatste tijd denk ik na over hoe ik nu verder wil. Ik heb besloten om breder te gaan kijken. Ik heb gesolliciteerd als vrijwilliger bij de politie. Dan volg je een anderhalf jaar durende opleiding en loop je tegelijkertijd stage bij een bureau.”

Politie? Dat is wel even iets anders.“Het lijkt me heel gaaf. Het past ook wel bij me. Ik sta graag klaar voor de mede-mens en wil iets bijdragen aan de samen-leving. Ik kan bij de politie toepassen wat ik in mijn opleiding heb geleerd. Ik hoop dat ik binnen de organisatie kan door-groeien naar een betaalde baan.”

Hoe groot is de kans dat dat lukt?“Binnenkort is er een selectiedag. Dan wordt gekeken of je geschikt bent voor de functie en krijg je ook een realistisch beeld van werken bij de politie. Afwach-ten hoe dat afloopt.”

En als dat niks wordt?“Dan overweeg ik om iets met sport te gaan doen, misschien in combinatie met een vervolgopleiding. Ik ben inmiddels 23, maar woon nog bij mijn ouders. Ik wil heel graag een eigen woning, waar ik iets kan opbouwen voor mezelf.”

Page 24: SAX april 2014

24 forum magazine van saxionIn Forum geven studenten en medewerkers hun mening over een dilemma, vraagstuk of actuele gebeurtenis.

Angst- cultuurSAX-hoofdredacteuren Wendy van Til en Thijs Klaverstijn constateren dat er, in ieder geval richting SAX, een angstcultuur heerst onder studenten en medewerkers (zie pagina 28). Daarom willen we weten of jij het gevoel hebt dat je veilig kritiek kunt uiten.

‘Het is erg fijn dat je

ook het hele jaar d

oor

terecht kunt bij

een studieloopbaan-

begeleider’

Viên Trà NguyĕnInternational Business and Management“Drie jaar geleden ben ik vanuit Viet-nam naar Nederland gekomen voor mijn studie International Business and Management. De verschillen in vrijheid tussen Azië en Nederland zijn groot. In Azië is de afstand tussen docenten en studenten enorm. Niet alleen is het voor studenten met een probleem moeilijk om hulp te vragen, ook is het niet geaccep-teerd kritiek te hebben op docenten of op de school. Zo zit de Aziatische cultuur in elkaar. In Nederland is de afstand tussen studenten en docenten erg klein. Saxion doet het wat mij betreft erg goed. Niet alleen kun je altijd bij iemand terecht bij problemen, ook moedigen ze je aan feedback te geven door middel van vra-genlijsten aan het eind van elk semester. Dat gaat dan niet alleen over algemene zaken, maar zelfs over individuele docen-ten. Het is erg fijn dat je ook het hele jaar door terecht kunt bij een studieloopbaan-begeleider.”

Page 25: SAX april 2014

25TEKST EN FOTO’S ANNE BERENTSEN

Sara SzekelyTextile Engineering & Management“Nederlanders zijn een stuk makkelijker en meegaander over dingen. Docenten verwachten niet dat je ze aanspreekt met meneer of mevrouw, maar worden graag bij hun voornaam aangesproken. Ze zijn ontzettend vriendelijk en toegankelijk. Je hoeft niet bang te zijn om aan te kaar-ten dat ze misschien een foutje hebben gemaakt. Ze behandelen je als een gelijke en niet als een klein kind zonder enige vorm van kennis. Saxion als instelling pusht ons zelfs om onze mening te geven. Het wordt van ons verwacht. Ik denk dat de meeste docenten en andere medewerkers erg open staan voor onze meningen en deze ook respecteren. Via webmail krijgen we vragenlijsten over verschillende aspecten van de studie en ook hebben we elke maand een gesprekje met een slb’er. Tot nu toe heb ik nog niks te melden gehad, maar ik weet zeker dat als ik iets zou hebben, het snel en mak-kelijk zou worden opgelost. Ik kom uit Hongarije. Het verschil met Nederland is niet enorm groot, maar wat zeker opvalt is dat het hier veel relaxter is.”

Eric Kramercoördinator Kunst en Techniek“Wij vinden het alleen maar fijn als stu-denten naar ons toe komen met verbe-terpunten en opmerkingen. Dat is voor ons een goede manier om het onderwijs te verbeteren. Bij concrete problemen kunnen wij ons focussen op een oplos-sing. Dat is vooral bij de opleiding Kunst en Techniek goed te zien, waar we met flinke hervormingen bezig zijn. Als me-dewerkers zijn we natuurlijk niet alleen een doorgeefluik voor studenten. Zelf kunnen we ook problemen aankaarten bij bijvoorbeeld de directeur. Ongezouten mening? Graag zelfs! Daarmee kan hij ook weer zaken verbeteren.”

Dennis Alferinkbestuurslid bij LiNK“Momenteel zijn ze mijn eigen opleiding, Kunst en Techniek, flink aan het her-vormen. De opleiding is door de jaren heen nogal afgedwaald van zijn roots en sommige studenten besloten hier uiteindelijk toch iets van te zeggen. Naast de standaardevaluaties heeft de academie toen ook besloten extra onderzoek uit te voeren. Daar heb ik ook nog aan meege-daan. Er werden een-op-een-gesprekken gevoerd met ongeveer dertig studenten om te kijken waar het probleem zat. Dit heeft bijgedragen aan de hervormingen waar ze nu mee bezig zijn. Ik kijk er in ieder geval positief tegenaan. De oplei-ding heeft verder gekeken en is bezig de structurele problemen aan te pakken. Zelf ben ik wel eens naar een vakdocent toe-gestapt omdat ik de begeleiding ná het half jaar stage erg slecht vond. Eigenlijk hadden we géén begeleiding. Docen-ten erkennen dan ook wel dat er een probleem is, maar ze kunnen of mogen er helaas niet altijd iets aan doen. Over het algemeen is er gelukkig veel mogelijk. De docenten zijn heel benaderbaar en staan altijd open voor suggesties. Het is belang-rijk dat wij daar als studenten gebruik van maken, want uiteindelijk ben je zelf ook verantwoordelijk voor de waarde van je diploma.”

Page 26: SAX april 2014

26 magazine van saxionbelicht In Belicht laten deskundigen van Saxion hun licht schijnen over een actuele kwestie.

Oksana Popovych verhuis-de zeseneenhalf jaar geleden van Loetsk, in het meer liberale westen van Oekraïne, naar Enschede. Ze studeerde aan de

Universiteit Twente en werkt inmiddels bij de academie Bestuur, Recht en Ruimte van Saxion. “Ik heb een prachtige baan en zit hier op mijn plek”, zegt ze. “De laatste jaren heb ik het nieuws uit Oekraï-ne niet gevolgd, maar toen de revolutie begon raakte me dat direct.”De revolutie in Oekraïne brak eind 2013 uit nadat de toenmalige president Viktor Janoekovytsj weigerde een associateover-eenkomst te ondertekenen tussen Oekraï-

ne en de Europese Unie. Op het Maj-dan-plein (Onafhankelijkheidsplein) verzamelden zich betogers die het aftre-den van de president, vervroegde verkie-zingen en meer Europese integratie eisten. Op 22 februari werd Janoekovytsj afgezet, nadat enkele dagen daarvoor het tot dat moment relatief vreedzaam verlopen protest was geëscaleerd. Daarbij waren 82 mensen om het leven gekomen en meer dan 1.100 mensen gewond geraakt.

‘Dit is historisch’Tijdens de voorjaarsvakantie bracht Oksana een bezoek aan haar ouders in Oekraïne. De protesten bereikten op dat

moment een hoogtepunt. Hoewel ze rond kerst ook op het Majdan-plein was ge-weest, was ze in eerste instantie niet van plan opnieuw te gaan. “Mijn ouders vonden dat veel te gevaarlijk en ook mijn collega’s in Nederland waren bezorgd. Maar toen belde een vriendin: ‘Je moet komen, dit is historisch. Als je niet komt, dan heb je daar je hele leven spijt van’. Uiteindelijk ben ik toch gegaan.”Ze trof een surrealistische wereld aan. Oksana: “Op het plein bergen bloemen, in de straten aan het plein uitgebrande auto’s en kogelgaten in de muren. Ik heb ook een aantal begrafenissen meege-maakt van mensen die een paar dagen daarvoor waren omgekomen. Nog nooit heb ik zoveel mannen zien huilen. Ieder-een had het gevoel familieleden kwijt te zijn geraakt. We zongen vaak het volks-lied. Na afloop van de dienst vormden we met duizenden een rouwstoet achter de lijkwagen.”

In 2004 had Oksana meegedaan aan de Oranjerevolutie. Ze ziet een belangrijk verschil met de huidige revolutie: “Toen waren het politieke figuren die de revolu-tie leidden, nu komt het volk zelf in opstand. Iemand als Ruslana, een beken-de zangeres die in 2004 het Eurovisie

Revolutie in OekraïneWilders kwam in opspraak en een passagiers-vliegtuig verdween spoorloos. Maar het andere dominante nieuws van de maand maart kwam uit Oekraïne. Eerst waren daar de protesten op het Majdan-plein in Kiev, daarna de Russische overname van het schiereiland de Krim. Docent en onderzoeker Oksana Popovych (30) is Oekraïense en was op het Majdan-plein.

82 mensen komen om het leven en meer dan 1.100 mensen raken gewond

Page 27: SAX april 2014

27TEKST THIJS KLAVERSTIJN

Songfestival heeft gewonnen, is een van dé gezichten van de revolutie. Het volk heeft de politiek in beweging gebracht, niet andersom.”Na het aftreden van Janoekovytsj was er verdriet om de omgekomen demonstran-ten, maar er heerste ook een gevoel van overwinning. Er was alleen geen rekening gehouden met de Russische president Poetin. De Krim werd bezet en even later door Rusland ingelijfd. “Dat is heel erg, het is alsof je een deel van je huis kwijt-raakt”, zegt Oksana. “En Rusland laat Oekraïne niet zomaar gaan. Zonder ons zijn ze geen supermacht. Maar helaas staat het oosten en zuiden van Oekraïne sterk onder invloed van de Russische pro-paganda. Een deel van de mensen daar is oprecht bang voor ons westerlingen.”

Toch is Oksana ervan overtuigd dat de revolutie tot een goed einde wordt gebracht. “We gaan niet opgeven. Het Oekraïense volk gaat door tot het eind. We zullen echt niet de eersten zijn die gaan schieten, dat zit niet in onze aard. Ik ben er van overtuigd dat we straks eerlijke verkiezingen krijgen. En dan hebben we een president nodig die onafhankelijk durft te zijn van Rus-land.”

‘Je moet komen, dit

is historisch. Als

je niet komt, dan

heb je daar je hele

leven spijt van’

Als niet op kamers wonende student ben je er vast heel bedreven in: met één hand WhatsAppen, de andere ge-bruiken om rechtop te blijven terwijl je een uur lang in standje ooievaar staat. Veevervoer. Kies je op een rustig tijdstip voor een niet-typische studentenlijn, dan kan het wel eens gebeuren dat je in GTST terecht komt. Het is daarbij goed mogelijk dat je in één bus of trein alle Ne-derlandse stereotypen in het wild tegenkomt.

Stiltecoupé (stil · te · cou · pé) – Treincoupé waar over het algemeen meer lawaai wordt gemaakt dan in een reguliere coupé.

Een vriend van mij ging laatst in een stiltecoupé zitten. Twee dametjes van het type gepensioneerd en shoppend in de koopjeshoek van C&A namen een stukje verderop plaats. Dames waarvoor elk menselijk wezen met een beetje fatsoen bij een tekort aan zitplaatsen zou opstaan. Nu was er genoeg plaats, maar was dat niet zo geweest, dan was in dit geval iedereen uit protest blijven zitten. De woorden die uit hun monden ontsnapten, veroorzaakten zowaar een uitzetting.

“Hej ’t al eheurd? Denne van Jansen is gepakt wegens rijden onder invloed.” En: “Pff... die overbuurman van mij koopt ook alleen maar duur spul. En hij heeft alleen een uitkering!” Na binnen een kwartier expert te zijn gewor-den in de GTST-achtige levens van de twee inwoners van een klein Twents dorp, besluit een van de coupézitters er wat van te zeggen. De wat donkerder getinte man ver-plaatst zich richting de dames en wijst ze vriendelijk op het feit dat de stiltecoupé bedoeld is voor mensen die stil zijn. De dames ontploffen en geven een preek die ik jullie verder zal besparen. Het had in ieder geval iets te maken met eigen land, oerwoud en apen die commanderen.

Voor de coupégenoten van deze met z’n mond vol tanden staande meneer was de keuze tussen respect voor oude-ren en respect voor de medemens in het algemeen snel gemaakt. Bij het eerstvolgende station gooien ze de zorg-vuldig volgestopte C&A-tasjes op het perron. De twee ‘heksen’ hollen er krijsend achteraan.

De drie forenzen, de boekenlezer, de in zijn koptelefoon verstopte man, de naar-buiten-kijker en de dame die een middagdutje probeert te doen, lachen naar elkaar en slui-ten zichzelf weer op in hun bubbel, wachtend op de luide beller, de vrouw met de kinderwagen, de je-bent-stoer-als-je-via-je-telefoon-muziek-luistert-zonder-oordoppen-jon-gen en de zuchter. Ah, het OV.

Reisgenotcolumn anne

Anne Berentsen is tweedejaarsstudent Media, Informatie en Communicatie

Page 28: SAX april 2014

28 interview magazine van saxion

Hoofdredacteuren Wendy en Thijs

sparen zichzelf én Saxion niet

Geen blad voor de mondIs Sax een waakhond, een keffertje of een schoothondje? Hoofdredacteuren Wendy van Til (31) en Thijs Klaverstijn (29) over hoe kritisch en onafhankelijk ‘hun’ magazine nu eigenlijk is (of zou moeten zijn). En over het klimaat bij Saxion. ‘Onder medewerkers heerst een angstcultuur.’

‘Soms moet je weten wanneer je een keffertje

moet zijn’

Page 29: SAX april 2014

29TEKST MARCO KRIJNSEN FOTO TESSA WIEGERINCK

Jullie runnen Sax sinds september 2010. Twee kapiteins op één schip?W: “We vullen elkaar aan. We zijn twee verschillende types. Thijs is tactvoller, bedachtzamer.”T: “Klopt. Ik houd eerst even mijn adem in om iets te laten bezinken voor ik me druk maak. Wendy loopt over van ideeën, meer dan ik. Maar niet alles is mogelijk. Dan moet ik haar enthousiasme soms een beetje temperen.”

Wat hebben jullie na je komst als eerste veranderd?W: “Het formaat. Sax had de grootte van een tabloid, heel onhandig als je ’m in je tas wilt stoppen. Studenten klaagden daarover, bleek uit het lezersonderzoek.”T: “Daarna hebben we de website geres-tyled. Die zag er nogal ouderwets uit.”

SAX bedient twee groepen lezers: de student en de medewerker. Hoe pak je dat aan?T: “Het accent ligt op de studenten. Ons uitgangspunt is dat medewerkers auto-matisch geïnteresseerd zijn in wat stu-denten bezighoudt. Die zijn immers hun doelgroep. Bovendien zijn er veel meer studenten dan medewerkers. Aan de andere kant wordt SAX beter gelezen door de medewerkers.” W: “Uit de laatste gesprekken met lezers kwam naar voren dat studenten SAX meer zien als een studentenblad dan als een medewerkersblad. Daar zijn we wel blij mee.”

Jullie zijn in dienst van Saxion. Jullie krijgen een redactioneel budget van Saxion. Hoe onafhankelijk ben je dan nog?W: “We zijn er niet om Saxion te promo-ten!”T: “We zijn er om te verbinden. SAX is het enige communicatiemiddel dat boven de academies uitstijgt.”W: “Ik had verwacht dat het College van Bestuur zich meer met de redactionele koers zou bemoeien, maar dat valt heel erg mee. Soms horen we wel achteraf dat ze niet zo gelukkig zijn met een verhaal.”

Jullie zijn dus geen schoothondje. Een waakhond dan? Of toch een keffertje dat blaft zonder te bijten?W: “We willen de waakhond zijn. Maar ik weet ook dat sommigen ons als een keffertje zien.”T: “Soms moet je weten wanneer je een keffertje moet zijn om op een ander moment de waakhond te kunnen zijn. Het heeft geen zin om ruzie te maken over kleine onderwerpen. Dat is het gewoon niet waard.”

W: “We kregen een keer gedoe omdat we over het verdwijnen of opheffen van een aantal opleidingen van de (inmiddels opgeheven) academie Ruimtelijke Ontwik-keling & Bouw. Volgens het management was dat te kort door de bocht.”T: “Dan denk ik: we zijn geen kleine kinderen! Draai niet om de hete brij heen. Dat is voor studenten en medewerkers ook het duidelijkst.”

Hoe is jullie situatie in vergelijking met andere hogeschoolbladen?W: “Het valt ons op dat mensen daar veel makkelijker hun mening durven geven. Ze zijn kritisch over hun eigen organisa-tie, hun docent of de studenten. Ik vind dat er binnen Saxion echt een angstcul-tuur heerst onder medewerkers en stu-denten.” T: Van medewerkers hier krijg je nogal eens te horen: ik weet niet of het zo’n goede carrièremove is als ik mijn mening geef. Dan vraag je je af wat voor manager daar boven zit. Wij vragen mensen om een genuanceerde mening. Dat mag je toch van een hoogopgeleide verwachten? Zeker bij een organisatie die kritische professionals opleidt.”

Hoe staat SAX er over vijf jaar voor? Is er dan nog een magazine?W: “Het magazine is het vlaggenschip van het merk SAX. Dat blijven we maken. We hebben net een nieuwe vormgeving, waar we heel blij mee zijn en waar we goede reacties op krijgen.”T: “Nu is de website aan een upgrade toe. We maken die met ingang van het nieuwe studiejaar geschikt voor mobiele apparaten.”

‘We zijn er niet om Saxion te promoten!

Page 30: SAX april 2014

30 special magazine van saxion

Door de jaren heen

2004 2005 2006 2007 2008

De allereerste editie van SAX

Het eerste nummer onder hoofdredacteur Tim de Hullu doet meteen stof opwaaien. ‘Dossier plagiaat’, met daarin onder andere plagiaattips, wordt niet overal even goed ontvangen.

Duitsers maken al langer een

belangrijk bestanddel uit van de Saxion-

populatie. SAX wijdt een

coverthema aan Duitsland.

Een van de mooiste

coverfoto’s van SAX ooit.

VoorgangersSAX bestaat dan wel tien jaar, maar binnen de voorgangers van Saxion werd al sinds eind jaren tachtig journalistiek bedreven. Hogeschool-blad in Enschede en Headline in Deventer deden jarenlang wat SAX nu doet: redactioneel onafhankelijk nieuws en achtergronden brengen binnen Saxion.

Page 31: SAX april 2014

31TEKST WENDY VAN TIL EN THIJS KLAVERSTIJN -+

Tien jaar SAX is een mijlpaal. Veel mensen hebben daar

een belangrijke bijdrage aan geleverd. SAX heeft nooit meer dan twee mensen in

vaste dienst gehad en leunde dus altijd zwaar op student- en medewerkerredacteuren, freelancers, fotografen en

eindredacteuren. Bedankt voor jullie harde werk! Twee mensen

lichten we er speciaal uit. Allereerst Harry van Stratum.

De eerste hoofdredacteur stond ruim een jaar aan het roer

van SAX. Op de tweede plaats zijn opvolger Tim de Hullu. Hij heeft in zijn vijf jaar als

hoofdredacteur SAX naar een hoger plan gestuwd.

2008 2009 2010 2011 2012 2013

Eigen onderzoekDoor de jaren heen hebben we tal

van onderzoeken gedaan. Soms leverde dat leuke informatie op,

soms interessante. Twee lichten we eruit. Allereerst de seks-drugs-en-

drank-enquête van september 2011. Leuke uitkomsten? Ja! Bijvoorbeeld:

aan de academie LED studeren de meeste maagden. En: de grootste

zuipers (meer dan twintig glazen per week) zitten bij Saxion Next.

Het tweede onderzoek voerden we uit in samenwerking met dertien

andere hogeronderwijsbladen. Uit een enquête onder ruim 5.000

studenten volgde onder meer dat door de toen nog dreigende langstu-deerboete een vervolgstudie minder

populair was.

Niet meer anoniem reagerenEen van de dieptepunten in de historie van SAX is het afschaffen van de anonieme reactiefunctie op Sax.nu. Een beslissing van de toenmalige Raad van Bestuur. De raad vond dat te veel reacties geen betrekking hadden op de inhoud van het artikel. Weerwoord van hoofdredacteur Tim de Hullu: “Drempels om te reageren moet je zo laag mogelijk houden. Met de grievende reacties op Sax.nu valt het mee. Negentig procent is inhoudelijk. De andere tien procent is dat niet, maar lang niet altijd beledi-gend. Bovendien houdt de redactie reacties nauwlettend in de gaten en worden criteria gehandhaafd voor beledigende reacties.”

De kerstman ontvoeren en vastbinden? Waarom niet! Een beetje shockeren moet soms kunnen.

Een special met letterlijk een

gouden randje. De gouden inkt doet

wonderen. Binnen de kortste keren

zijn alle magazine-bakken binnen

Saxion leeg.

Schrijnende coverfoto? Dat moet

nog blijken. Student Lee Vu

is inmiddels uitgeleverd. In de VS moet hij zijn onschuld

bewijzen.

Bedankt!

Page 32: SAX april 2014

32 achtergrond magazine van saxion

In tien jaar tijd hebben we bij SAX veel leuke en bijzondere interviews gehad. Vaak vertellen

mensen ons over hun toekomstplannen. En dus zijn wij benieuwd: wat is er

uitgekomen van hun dromen?

Toenen nu

Page 33: SAX april 2014

33TEKST WILLEM KORENROMP

In 2009 had Ivana Benko een droom: een carrière in de politiek. Ze stelde zich verkiesbaar als VN

Jongerenvertegen-woordiger. Haar wens ging jammer genoeg

niet in vervulling. Vier en een half jaar later heeft de geboren

Bosnische die als driejarige naar Nederland vluchtte wel

stappen gezet, maar is ze nog niet waar ze wil zijn.

Ivana droomt nog steeds van politiek

‘Ik blijf in

mijn droom

geloven’

haar droom om de politiek in te gaan nog niet opgegeven. “Van mijn ouders heb ik geleerd dat als je aan iets begint, je niet zomaar kunt afhaken. Helemaal niet als je zo dicht bij je doel bent. Ik blijf dan ook in mijn droom geloven. Ook al is dat soms lastig.”

trum Utrecht werden daarin gestimuleerd samen te werken met Nederlandse jongeren. De twee groepen hebben samen het centrum opgevrolijkt. “Het is een groot succes geworden. Omdat ik zelf jaren in een asielzoekerscentrum heb gewoond, vond ik het erg leuk om dit te organiseren. Samen met een vriendin hoop ik het project een vervolg te geven.” Hoewel ze tegenslag heeft ondervonden in haar zoek-tocht naar werk, heeft Benko

Me verkiesbaar stellen als VN Jongerenver-tegenwoordi-ger heeft me als persoon

gevormd. Ik heb geleerd mezelf te promoten, voor mezelf op te komen en voor grote groepen te spreken. Het heeft echt bijgedragen aan mijn ontwikkeling en me zelfvertrouwen gegeven. Vanwege de politieke achter-grond van mijn vader en opa heeft de politiek me altijd getrokken. In de politiek worden keuzes voor ons gemaakt. Wij kunnen die keuzes beïnvloeden. Ik vind het noodzakelijk mijn stem te laten horen en aan te geven wat ik belangrijk vind.”

Dat Ivana Benko na haar studie aan Saxion een master politicologie aan de Universi-teit van Amsterdam ging volgen is niet verrassend. “Die opleiding heb ik in 2012 afgerond. Daarnaast heb ik me aangesloten bij de PvdA en ben ik gevraagd voor de PvdA/GroenLinks-fractie van de gemeente Voorst. Het vinden van een baan valt tegen. Bedrijven zoeken mensen met ervaring en dat is lastig als je net bent afgestu-deerd. Daarom probeer ik als trainer bij de Nationale Jeugd-raad en als vrijwilliger zo veel mogelijk ervaring op te doen.”Een van de projecten die Benko als vrijwilliger heeft opgezet is Plant Nederland. Jongeren uit asielzoekerscen-

Page 34: SAX april 2014

34 achtergrond magazine van saxion

‘New York, Peking,overal heb ik opgetreden’

In april 2005 won Saxion conservatoriumstudent

Christiaan Kuyvenhoven de derde prijs van het prestigieuze

Franz Liszt Pianoconcours. De internationale prijs gaf

de carrière van de toen negentienjarige student

vleugels. Negen jaar later heeft hij zijn eigen productiebedrijf en

is hij presentator. En natuurlijk speelt hij ook nog piano.

Het winnen van de derde prijs van het Franz Liszt Concours heeft veel betekend voor

de ontwikkeling van mijn carrière”, blikt Kuyvenhoven terug. “Ik was na zestien jaar de eerste Nederlander die de prijs weer eens won. De drie daaropvolgende jaren deed het Liszt Concours mijn management. Ik heb daardoor meer dan honderd concerten over de hele wereld kunnen geven. New York, Peking, overal ben ik geweest.”Door het vele reizen kon Kuyvenhoven niet altijd aanwezig zijn op het conser-vatorium, maar hij heeft zijn studie wel afgerond. “In 2007

deed ik eindexamen, met een concert in de grote zaal. Veel studenten zien hun opleiding als een afgebakend geheel van vier jaar. Voor mij lag dat anders, ik zat al vanaf mijn tiende op het conservatorium in een klas voor getalenteerde musici. Voor mij voelde het conservatorium ook niet als studeren omdat pianospelen is wat ik doe en wie ik ben.”

TheaterTegenwoordig bestaat het leven van Kuyvenhoven uit veel meer dan alleen piano spelen. “Ik voelde de behoefte om mijn carrière een zakelijke impuls te geven en ben een eigen productiebedrijf begon-nen. We maken onder meer theaterproducties en we

produceren het tv-programma NTR Podium Première. Zes à zeven keer per maand ben ik te horen als presentator van het MAX Avondconcert op Radio 4. Daarnaast treed ik natuurlijk nog op.Afgelopen jaar heb ik een voorstelling gemaakt over de liefdesgeschiedenis van Cosima, Liszts dochter en Wagners vrouw. In een mono-loog schets ik haar leven, dat ik vervolgens op de piano inkleur met muziek van Wagner. Ik neig steeds meer naar het theater en minder naar het traditionele pianocon-

cert. Ik voel me daar erg prettig bij.”In april 2006 werd het conser-vatorium door Saxion overge-dragen aan Kunsthogeschool ArtEZ. Met Saxion heeft Kuyvenhoven amper contact, maar met het conservatorium heeft hij wel een band. “In maart ben ik er nog geweest, als jurylid van het Prinses Christina Concours. Op die manier blijf ik bij het conser-vatorium in the picture.”

‘Pianospelen

is wat ik

doe en wie ik ben’

Page 35: SAX april 2014

35

‘Ondernemers Award

gaf mijn bedrijf richting’

‘Ik zit

tegenwoordig in

de jury van de

Ondernemers

Award’

Een jaarlijks terugkerend evenement op de Saxion-

agenda is de uitreiking van de EW/Saxion Ondernemers Award. De prijs werd in 2010

in het leven geroepen. Eerste winnaar was Rob ten Hove

met het Nationaal Forensisch Adviesbureau. In april van

dat jaar publiceerde SAX een interview met hem. De

Rijssenaar vertelde toen hoe hij hoopte zijn bedrijf in de

toekomst uit te breiden met laboratoriumfaciliteiten.

Er is veel gebeurd sinds het verhaal in SAX”, blikt Ten Hove terug. “Ik kan me herinneren dat ik zei dat ik met het

adviesbureau wilde doorgroei-en naar een onderzoeksbu-reau. Vrij kort na het verschij-nen van het artikel gebeurde dat ook. Het bedrijf heet

daarom nu Nationaal Foren-sisch Onderzoeksbureau. Vanaf het eerste begin waren we actief op de strafrecht-markt. De laatste jaren richten we ons ook steeds meer op de civiele markt. We helpen bijvoorbeeld bij het opsporen van vermiste personen en doen onderzoek naar bedrijfs-fraude. De verwachting is dat we in de toekomst nog meer zullen groeien in de civiele markt.”

BrainstormenAls winnaar van de EW/Saxion Ondernemers Award mocht Ten Hove een jaar lang reke-nen op de begeleiding van Eric Wentink, een van de meest

succesvolle ondernemers die aan Saxion studeerde. Daar-naast kreeg hij een geldprijs ter waarde van 6.000 euro en de publieksprijs van 250 euro. “Door de Ondernemers Award heb ik mijn bedrijf richting kunnen geven. Ik heb veel aan Eric gehad als klankbord. Op het moment dat we de prijs wonnen, kende niemand ons. Met de hulp van Eric hebben we naamsbekendheid weten te creëren. In dat opzicht is deelname aan de Onderne-mers Award heel zinvol ge-weest.”Ten Hove rondde in 2010 zijn studie Crime Science af en volgde daarna nog de oplei-ding Bedrijfskunde bij Saxion. Ook die heeft hij inmiddels

afgerond. Ten Hove is nog steeds betrokken bij de hoge-school. “Ik zit tegenwoordig in de jury van de Ondernemers Award. Leuk om te doen en om met andere ondernemers te brainstormen. Ik vind het interessant om de business-plannen van de deelnemers te lezen en te zien waar ik ze kan helpen, maar ik kan er ook zelf nog van leren. Daar-naast heb ik geregeld contact met de medewerkers van het Centrum voor Ondernemer-schap van Saxion. Een erg enthousiaste groep mensen. Daar kunnen sommige andere medewerkers van Saxion nog iets van leren...”

Page 36: SAX april 2014

36 achtergrond magazine van saxion

‘Deur nog altijd open

voor Saxion-studenten’

In 2005 gaf Loes van den Berg haar baan bij Personeel

& Organisatie van Saxion op om samen met haar man

een hotel te gaan runnen in het Zweedse Uddeholm. Ze deed haar verhaal in het

septembernummer van SAX. Bijna negen jaar later woont ze nog steeds in Zweden. Na een

zware opstartperiode draait het hotel naar behoren.

Van den Berg voelt zich er helemaal thuis.

Natuurlijk zijn er weleens momen-ten waarop je terugverlangt naar Nederland. Helemaal in de

beginperiode, wanneer je een dag had waarop alles tegen-zat. Een dag later was dat gevoel vaak alweer weg. Wel hebben mijn man en ik gere-geld evaluatiemomenten. Hebben we eruit gehaald wat we eruit wilden halen? Tot dusver hebben we al die momenten positief afgeslo-ten.”Terug naar 2005, het moment waarop Van den Berg en haar man besluiten Nederland achter zich te laten. Een moeilijke, maar weloverwogen beslissing. “We hebben altijd

emigratieplannen gehad om onze blik te verbreden. Zwe-den stond daarbij voor ons op één. De verwachtingen die we van dit land hadden zijn ook helemaal uitgekomen. Wel was het in het begin lastig. We hebben het hotel vanaf het nulpunt moeten opbouwen en ook de taalbarrière bleek groter dan verwacht. Toch hebben we het snel opgepikt. In het hotel hadden we vanaf het begin twee man personeel in dienst. We zeiden dat we uitsluitend in het Zweeds wilden worden aangesproken. Als we er niet uit zouden komen, konden we altijd nog terugvallen op Engels. Nu beheersen we de taal goed. Ik kan me prima redden in vergaderingen en heb zelfs

een lezing in het Zweeds gehouden over hoe het is om als Nederlander een bedrijf op te starten in het buitenland.”In 2005 deed Van den Berg in SAX plannen uit de doeken om studenten van de HTRO-oplei-ding (toerisme) stage te laten lopen in Uddeholm. Dat plan is ook daadwerkelijk uitge-voerd. “In de beginfase heb-ben we behoorlijk wat studen-ten van Saxion gehad, al dateert de laatste uit 2010. Op een bepaald moment raak je toch de band kwijt. Veel voormalige collega’s zijn van Saxion vertrokken. Daarnaast

staat het beleid van het hotel nu. Voor een hbo’er is er daardoor nog maar weinig werk. Al zou het voor een student bedrijfseconomie best interessant kunnen zijn om ons bedrijf te evalueren. De deuren blijven daarom abso-luut geopend voor Saxion-stu-denten.”

‘Hebben we

eruit gehaald

wat we eruit

wilden halen?’

Page 37: SAX april 2014

37mededelingenDEZE PAGINA VALT BUITEN DE REDACTIONELE VERANTWOORDELIJKHEID VAN SAX.

De nieuwssites, social media en de kranten stonden er vol mee. Er werd wéér een lage opkomst bij

de gemeenteraadsverkiezingen verwacht. Mensen die sceptisch waren tegenover hun gemeente, de politiek of de maatschappij verklaarden luidkeels dat zij niet zouden stemmen. Omdat ze niet wisten wat ze moesten stemmen, maar ook vooral mensen die het idee hadden dat het toch “allemaal fout” liep in de politiek. Dat zij daar dan toch niets meer aan konden of wilden doen, of “het systeem” niet wilden steunen.

Maar wat nu als iedereen zo zou denken, wat gebeurt er dan? Ik vermoed dat we dan niet meer van een democra-tie zouden kunnen spreken. Iets wat een van onze grondrechten is, zou dan

niet meer gerespecteerd, en helemaal niet meer uitvoerbaar zijn! Op een kleinere schaal geldt dit natuurlijk ook binnen Saxion. Op het moment dat mensen zich niet meer interesseren in wie hen vertegenwoordigt in de Centrale Medezeggenschapsraad, de Academieraad of bijvoorbeeld de Dienstenraad, geven zij in principe wat macht weg.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om te stemmen. Wanneer je iets wilt veranderen, waar begin je dan? Juist: bij de mensen die jou vertegenwoordigen en via die weg in onderhandeling kunnen treden. In de politiek hangt daar af en toe een wolk van machtspelletjes omheen, maar de essentie van deze verkiezingen is het

laten gelden van de stem van het volk. En wanneer het volk haar mond niet open doet, voor wie spreken zij dan nog?

Stemmen is natuurlijk een recht, en geen plicht. Maar het is wel een verworven recht! Maak hier dan ook zo goed en vaak mogelijk gebruik van!

Diedre Bulk, voorzitter CMR

Stemmen? Hoezo stemmen?

Het Studiesuccescentrum coacht, ondersteunt en verbindt!

saxion.nl/functiebeperking

Dyslexie, dyscalculie, ad(h)d, autisme, visuele/auditieve beperking, stotteren of bijvoorbeeld een chro nische/psychische ziekte? Maak van je beperking een uitdaging! Studeer met succes en maak gebruik van de voorzieningen en begeleiding van Saxion. Op saxion.nl/functiebeperking vind je informatie over verschillende typen functiebeperkingen, de soorten voorzieningen die Saxion biedt en het stappenplan voor het aanvragen van deze voorzieningen.

Me laten beperken?Uitdagen zul je bedoelen!

“ “

003-0580 Advertentie functiebeperking 180x 128.indd 1 21-03-14 09:29

Page 38: SAX april 2014

38 magazine van saxiontrends cool stuff

concert

BlaudzunGoede muziek, veel zwart haar en een gigantische bril: Blaudzun! Na het geweldig ontvangen album Heavy Flowers is in maart de opvolger Promises of No Man’s Land uitgekomen. Met de gelijkna-mige single hebben we via de NOS tijdens de Olympische Spelen al kennis mogen maken en nu komt de bebaarde singer-songwriter onze kant op om zijn vierde plaat live ten gehore te brengen.

Blaudzun speelt op 13 mei in het Burgerweeshuis in Deventer en op 16 mei in de Metropool in Hengelo.

mannen

Art of ManlinessDus jij denkt dat je een echte man bent met? Zou kunnen. Maar mocht je nog twijfelen over je mannelijkheid dan heeft The Art of Manliness nog wel een paar tips en tricks. Denk bijvoorbeeld aan een spoedcursus jazzmuziekwaardering of een stap-voor-stap-handleiding voor het ontstoppen van je toilet. Hoe draag je een smoking? En een hoed? Maar ook tips van een ex-Navy SEAL over hoe je zo goed mogelijk een nacht doorhaalt. Handig voor je tentamenweek. Meer tips vind je op http://www.artofmanliness.com/

Live!

Page 39: SAX april 2014

39TEKST JASPER BRESTER EN RICCO VAN NIEROP

Same old song maar tien jaar verderSAX bestaat tien jaar. Niet alleen dit tijdschrift, ook een deel van haar publiek stond in 2004 nog in de kinderschoe-nen. In tien jaar kan veel ver-anderen, maar in de muziek valt het wel mee. Zo zijn de hits van toen nog prima te pruimen. Op die Roemeense zomerhit (‘Maliachi, Maliacha’) na dan. Nu hebben we de zomers liever op z’n Frans. In deze playlist vind je hits van toen gekoppeld aan songs van nu. Acts als Maroon 5, John Mayer, Franz Ferdinand en John Legend braken door en zijn tien jaar later nog niet vergeten. Boris won Idols en heet ondertussen Bo-Saris. Pharrell zat bij NERD en was retevet, terwijl hij nu solo echt ziek steil is. De beste dj’s waren Jean en Tiësto en heten nu Hardwell en Avicii. Kelis zong geil over milkshakes, nu doen de jongens van Go Back to The Zoo dat. Luister maar, zo groot zijn de verschillen tussen 2004 en 2014 niet.

• Deze playlist is gega-randeerd Bieber- en Cyrus-vrij, aangezien Justin en Miley tien jaar terug nog netjes op de lagere school zaten.

Luister via tinyurl.com/saxapril

geld

This Is Why Im BrokeWanneer je stufi in je zak brandt kun je natuurlijk sociaal doen en naar de kroeg gaan. Je kunt je zuur-verdiende geld natuurlijk ook uitgeven aan de coole, vaak nutteloze, objecten op http://www.thisiswhyim-broke.com. Wat denk je bijvoorbeeld van blokken zeep in de smaken whisky, koffie en bacon? De Kama Pootra (52 standjes om je behoefte te doen op het toilet)? In dezelfde categorie: een voetpedaal om je toilet-bril mee te openen en 22 karaats gouden toiletpapier. Maar ook props uit een film als Jurassic Park of een water-jetpack om mee over het water te vliegen. Al met al genoeg rommel om de komende jaren blut of failliet te raken.

taal

ChineasyDat de Chinezen de wereld overnemen is geen geheim. China telt inmiddels ruim 1,3 miljard inwoners en dat worden er alleen maar meer. Bovendien lijkt het wel of aan alles een Made in China-labeltje hangt, tot de labeltjes zelf aan toe. Nu spreken en lezen wij in Nederland een aardig woordje over grens, maar de Chinezen zijn daar over het algemeen nog niet heel sterk in. In ons onderwijs wordt helaas nog weinig aandacht aan de Chinese taal geschonken, maar daar is nu een oplossing voor: Chineasy. Een nieuwe methode om het een en ander aan Chinese tekens te leren zodat je in een restaurant in China op het menu hond van kip kunt onderscheiden. In deze nieuwe lesmethode wordt van elk Chinees karakter een tekeningetje gemaakt zodat je het makkelijker kunt onthouden. Meer informatie vind je op http://chineasy.org/

app

SpreadsheetsWord jij extreem hitsig van cijfertjes en statistieken? Dan is er nu een app die alle statistieken rond je bedpresta-ties bijhoudt. Je legt je telefoon op het matras en aan de hand van het volume van jullie gekreun en de gemeten acceleratie van het stoten laat de app zien hoe goed jullie nu eigenlijk zijn in bed. Daarnaast houdt de app bij hoe vaak en op welke tijden jullie de pony laten grazen. De app is beschikbaar voor de iPhone via de Appstore maar helaas (nog) niet voor Android. Meer informatie vind je op http://spreadsheetsapp.com.

Page 40: SAX april 2014

40 international magazine van saxion

Several study associations of Saxion say they want to focus more on international students. But how do they focus? And what do they focus on? SAX talked to a handful of associations about their plans and international members.

In 2013, the first international study association of Saxion was founded: IManage, the study association for the School of Marketing and International Ma-nagement (MIM) in Enschede. LiNK,

the study association for the school of Creative Technology in Enschede, had already formed a committee for their international fellow-students. Promaître (Apeldoorn) and Balans (Deventer and Enschede) will now follow.

“It was about time”, says Ton Nieborg, chairman of Promaître, the study associa-tion for the students of the Hospitality Business School in Apeldoorn. “There are

Study associations’ focus on international students

Page 41: SAX april 2014

41TEXT WENDY VAN TIL, EDITING NICOLIEN OLDEMANPHOTO ISTOCKPHOTO

many international students at our locati-on. And then there is also the fact that the business we want to work for after our studies is international. For this reason, it’s quite logical that our study association should have an international aspect. How we will implement this aspect, we don’t know yet.” The same is said by Balans, the study association for the school of Finance & Accounting. “The group of international students at our school is becoming larger every year”, says Rick Boersma, chairman of Balans. “We want to include them in our associati-on, but first we had to figure out how.”LiNK formed a committee two years ago. “As soon as we have an international

branch of the course of Art & Technology, we wanted to include these students in our association”, says Dennis Alferink of LiNK. It took a year to set up the commit-tee, because international students have different wishes from Dutch students. “International students mainly want to spend time together and want to learn about new and different cultures.”

BarriersPlanning to be there for internationals, too, is one thing. Implementing is ano-ther. This is, in fact, quite difficult. Many study associations struggle with the bilingualism of their members. Other issues are clique forming and – some-times – a lack of interest on the part of the Dutch students in spending time with their international fellow-students after classes.For IManage, the language is an easy barrier to overcome. “As soon as anyone is around who doesn’t speak Dutch, we switch to English”, says Christine Loh-mann. “MIM is bilingual, although there is one course that is only available in Dutch. For that course all activities are in Dutch, for the other courses,the activities are bilingual.”Dennis, “It’s hard to break the clique culture. It is easy for an international or Dutch student to hang out with people who speak the same language and have the same culture as you. At LiNK, we try to do this though, by organizing internati-onal dinner parties. Everybody brings a dish from their home country. This way, you get to know another culture, but it also breaks the ice and meeting new

“International

students mainly

want to spend time

together and want to

learn about new

and different

cultures.”

Student or study association?Saxion knows two different types of associations for students. Student associa-tions and study associa-tions. Student associations focus more on student life, parties and so on, while the study associations’ goals have a stronger focus on the course: spreading and gaining further in-depth knowledge. That doesn’t mean there are no parties though.Another different associa-tion is Global Plaza. This is an initiative of Hospitality Business School, MIM De-venter and the Internation-al Office. Their main goal is to improve the reception and hosting of internation-al Saxion students in De-venter.

people. Last time, approximately 70 students attended.” Besides the dinner parties, Dennis’ study association also hosts parties for internationals only, but also for all LiNK members. “All our activi-ties are accessible to students of ACT or members of LiNK, some lectures are in Dutch though, and therefore hard to follow if you do not speak the language. Our international committee tries to organize these events in English.”Balans tested the enthusiasm of students first before they allowed internationals to become members. Reason: they wanted to make sure internationals would want to join the study association and they also wanted to know how it would be received by their Dutch members. Rick: “At the start of this year, we invited international students to one of our activi-ties, a bowling event. Many came and all attending students were excited.”So, what’s up next? “That’s a good questi-on, we’ll have to figure that out”, says Rick of Balans. LiNK will just keep on track. Dennis, “We are developing other plans for international students, but I cannot say too much about that yet.

Page 42: SAX april 2014

42 international magazine van saxion

Say Cheese!

Sax Media EnglishFinally, there is an easy way to keep up with the latest news of Sax.nu in English. In addition to the app, SAX now offers Sax Media English on its Facebook page, where all translated news items will appear. So, if you want regular updates via your own Facebook timeline, like the page.

facebook

Sax.nu in short

interview

Like every year, Saxion is host to the International Week. Besides workshops and group assignments in Deventer and Enschede ,there was time for enter-tainment. Normally. a Dutch rapper would be considered entertainment. Gerrit-Jan Mulder, better known as Brainpower had a no.1 hit in 2002: ‘Dans-plaat’. Nowadays, he not so much present on stage, but still active in the music business and as a public speaker. At Saxion, he held a keynote for the opening of the International Week.

The new accommodation for international students in Deventer was opened last month. There is room for a total number of 120 students in the building called The Heights.

One apartment offers accommodation to five international students, who will each have their own separate small bedroom and a shared kitchen-living, a bathroom and toilet. Each apartment sizes approximately one hundred square meters. 

Living at The Heights

On Sax.nu/Sax-TV you can find a video of The Heights, where Saxion student Nelli Shemesh shows us her apartment.

Malware may have been spread via Saxion website - Various big Dutch websites may have spread so-called malware unawarely last Monday evening. It concerned the websites of Marktplaats (market place, a Dutch kind of e-bay) and Wehkamp (a large online department store), but also Saxion’s site.

‘Same rules for passing with distinction for all courses’ – The rules for graduating cum laude have to be the same for every Saxion student in the future. That is the view of Saxion’s Board of Governors. The rules still differ per course now.

Lee Vu picked up – The Vietnamese student Lee Vu is arrested. Lee reported this on his Facebook page. By now he is probably extradited to the United States. Lee was arrested because the US accused him of being an accomplice to a substantial internet fraud.

Page 43: SAX april 2014

43TEXT WENDY VAN TIL, EDITING NICOLIEN OLDEMANPHOTO’S AUKE PLUIM, WENDY VAN TIL, FLICKR/PATRIK RAGNARSSON interview

On April 26th, many Dutch people will change into merchants. Every year, there are many markets on the day the Dutchies celebrate the birthday of

the royal ruler. This year will be a first, for it’s the first King’s Day in years (since all former rulers were women). So if you

Flea market on King’s DayKing’s Day, the same as Queen’s Day, is the only day every year that anyone can sell just about anything without needing a permit. So, if there is anything that you would like to get rid of…

interested in getting stuff cheap, be sure you to be there.

The markets are found in most of the cities. There are stands of tables with lots of (second-hand) goods to buy. It’s a unique tradition in the Netherlands. For the occasion, cellars, attics and garages are emptied and the items will be put up

for sale. Parents encourage children to sell the stuff displayed on old blankets in the town square or park. All to make an extra bob and get rid of some clutter. Many Dutchies prowl the blankets for good sales or are curious on what “junk” other Dutchies have to offer. The lowest prices can be achieved by negotiating and, of course, just before “closing time”.

Dutchies explained

Page 44: SAX april 2014

Download onze app

Voor Android

en iPhone

Meer dan een magazine!Check Sax.nu voor dagelijks nieuws

SAX zit ook op Twitter (@Sax_nu) en Facebook (Sax Media)Volg of ‘like’ ons en blijf makkelijk op de hoogte