Samenstromen Franciscus Oktober 2012

22
SAMEN stromen Maandelijks katholiek infoblad Danken voor de oogst Feestelijke Federatieweek Start ‘Jaar van het geloof’ Aarlanderveen Langeraar Nieuwkoop Nieuwveen Noorden Zevenhoven Hoogmade/Woubrugge Leimuiden/Rijnsaterwoude Oud Ade/Rijpwetering Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen JAARGANG 2 NUMMER 8 • oktober 2012

description

Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Transcript of Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Page 1: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

SAMENstromenMaandelij ks katholiek infoblad

Danken voor de oogst

Feestelij ke Federatieweek

Start ‘Jaar van het geloof’

Aarlanderveen Langeraar Nieuwkoop Nieuwveen Noorden Zevenhoven

Hoogmade/Woubrugge Leimuiden/Rij nsaterwoude Oud Ade/Rij pwetering Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen

JAARGANG 2 • NUMMER 8 • oktober 2012

Page 2: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

‘Het oude kerkhof’ van Roermond ligt bui-ten de stad, bij de beroemde Mariakapel.Eeuwen lang wilden de mensen daar begraven worden. Nu niet meer. Het is een uitgestrekt verwaarloosd kerkhof, met een dikke hoge muur er omheen. Er is ook een klein protestant kerkhofje bij gebouwd, met dezelfde dikke muur. Daar vonden we deze zomer een zeer merkwaardig grafmonument.

Wat gebeurde er in Roermond in 1870? Er kwam een nieuwe legercommandant uit Amsterdam, Johan van Gorcum. Hij was kolonel van de cavalerie, en reed in zij n glanzende uitrusting voorop, bij fees-telij ke gelegenheden, een galante man te paard. Jonkvrouw Johanna van Afferden, alleen wonend op haar kasteel en al 40 jaar, werd verliefd op hem. Die liefde was wederzij ds. Ook bij Johan die 50 was, was het de eerste keer. Er was één pro-bleem: hij was protestant. Ze konden niet in de kerk trouwen. Ze trouwden alleen voor de wet, en leefden eigenzinnig en gelukkig op het kasteel, tot verdriet van kerk en bisschop.

In augustus 1880 stierf Johan. Johanna was ontroostbaar. In haar verdriet besloot ze een mooi grafmonument te laten bouwen waar zij zelf later ook zou rusten, maar de kerk verbood haar dat. Ze moest hem maar begraven op het protestantse kerkhofje. Johanna kon dat niet verdra-gen en wilde na haar dood bij hem liggen.

En zij vond de oplossing! Ze liet Johan begraven vlak bij de muur die de twee kerkhoven scheidde. De grafzerk liet ze verhogen tot boven de muur, en liet meteen aan de katholieke kant precies eenzelfde monument bouwen, ook tot boven de muur. Uit beide monumenten stak een arm die boven de muur samen-kwamen en elkaar de hand gaven. Zes jaar later stierf Johanna. Op de foto ziet u hoe ze nog steeds verbonden samen onder de grond liggen.Liefde is vindingrij k!

Dirk Koster osfs

In oktober loopt het groeiseizoen in de natuur ten einde. Daarom is er deze maand volop reden om de Schepper te danken voor de oogst. Een oogst die door het wisselvallige weer van deze zomer wel overvloedig te noemen is. Er is de komende maand nog meer te vieren en te beleven, zoals het 25-jarig jubileum van het Ritmisch Koor in Hoogmade en de activiteiten in de federatieweek van 6 tot en met 14 oktober.

Kortom, in oktober is er volop activiteit in de kerk. Om dit alles te kunnen volgen, is het handig dit blad te bewaren. Over sommige inhoudelijke artikelen kan dan nog wat langer nagedacht worden.

De centrale redacteuren van deze uitgave, Anja Niemöller en � eo Nieuwenhuizen.

Van de redactie

Clara & Franciscus federatie

Liefde op het kerkhof

I N H O U D FEDERATIENIEUWS

Van de Redactie

Column Dirk Koster

Overweging Pastoraal

Pastorale Noten

Groeien in geloof

Een Ontmoeting Met

PAROCHIENIEUWS

Nieuws uit de verschillende kernen

VERDER FEDERATIE

Spraakwater Zonnelied voor God Leesrooster Kerkrooster Samen onderweg Jongeren

Coverfoto: Nico Koot, Oogstdankviering 2010 Petruskerk Roelofarendsveen

stak een arm die boven de muur samen-kwamen en elkaar de hand gaven. Zes jaar later stierf Johanna. Op de foto ziet u hoe ze nog steeds verbonden samen onder de grond liggen.Liefde is vindingrij k!

Dirk Koster osfs

2

Page 3: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

OVERWEGING Pastoraal

Jaar van het geloofDe paus heeft voor onze Kerk een Jaar van het Geloof afgekondigd, dat begint op 11 oktober. Een jaar waarin ons gevraagd wordt er meer nog dan anders bij stil te staan, wat ons geloof voor ons betekent. Ook in het pastorale woord dat leden van uw pastorale team iedere maand schrij ven zal hier aandacht aan worden besteed, aan de hand van één van de twee geloofsbelij denissen die alle grote christelij ke kerken delen, de ‘geloofsbelij denis van de apostelen’ genoemd, of de ‘twaalf artikelen van het geloof’.

Ik geloof in GodDe geloofsbelij denis begint met deze woorden. Die zij n basis en uitgangspunt voor alles wat daar op volgt. Geloven in God... wat betekent dat? Het bete-kent volgens mij in de eerste plaats dat we een relatie aangaan met God: het geloof verbindt mij met Hem die alles te boven gaat. Daarbij is ‘geloven’ in de eerste plaats een zaak van het hart, van het gevoel, en pas daarna ook van het hoofd, van het denken. Een oude pastoor van wie ik veel ge-leerd heb, had het in zij n preken dikwij ls over het ‘gevoel voor God’ dat veel mensen diep in zichzelf hebben, ver voordat zij zich bewust tot het christelij k geloof bekennen. Het gevoel dat er Iets of Iemand moet zij n die groter is dan onze alledaagse werkelij kheid.

Het Griekse woord voor geloof is ‘pistis’. Dat woord betekent behalve ‘geloof’ ook ‘vertrouwen’. En dat is ons geloof ook en vooral: dat we ons toevertrouwen aan God. God die groter is dan al onze menselij ke beperkingen en tekorten. Dat we onszelf aan Hem toevertrouwen is vooral een beweging van het hart, een beweging waar we wel

met ons hoofd over kunnen nadenken. Het vervolg van de geloofsbelij denis geeft op grond van Schrift en Traditie een uitleg die helpt ons gelovige hart te ondersteunen.

Ik geloof in God, de almachtige Va-der, Schepper van hemel en aarde.Christelij k geloven is geloven met en door Jezus Christus. Hij heeft ons – meer dan wie ook – God leren kennen als een liefdevolle en trouwe God, die het goede voor ons wil. Een God die ons oneindig te boven gaat, maar die ons ook onzegbaar nabij wil zij n. Jezus noemde God dikwij ls ‘abba’: ‘papa’ of ‘vader’. We kunnen God niet echt in woorden of begrippen vangen, maar Hij wil voor ons zij n als een goede en liefde-volle Vader, met Wie we een persoon-lij ke vertrouwensband kunnen hebben. Een Vader die van ons blij ft houden, wat we ook hebben gedaan of misdaan. Want altij d blij ft Hij op ons wachten, hoever we ook zij n afgedwaald.

Het is wel een groot geheim hoe het kan dat er in de wereld, gemaakt en gedra-

mensen diep in zichzelf hebben, ver voordat zij zich bewust tot het christelij k geloof bekennen. Het gevoel dat er Iets of Iemand moet zij n die groter is dan onze alledaagse werkelij kheid.

Het Griekse woord voor geloof is ‘pistis’. Dat woord betekent behalve ‘geloof’ ook ‘vertrouwen’. En dat is ons geloof ook en vooral: dat we ons toevertrouwen aan God. God die groter is dan al onze menselij ke beperkingen en tekorten. Dat we onszelf aan Hem toevertrouwen is vooral een beweging van het hart, een beweging waar we wel

Want altij d blij ft Hij op ons wachten, hoever we ook zij n afgedwaald.

Het is wel een groot geheim hoe het kan dat er in de wereld, gemaakt en gedra-

3SAMENstromen • oktober 2012

Ook benieuwd naar het nieuws uit de andere kernen van onze federatie?Op WWW.CLARAENFRANCISCUSFEDERATIE.NL kunt u de versie van de andere parochie lezen.

gen door God die het goede voor ons wil, toch ook zoveel kwade en verkeer-de dingen gebeuren. Een deel van die kwade dingen komt voort uit het feit dat God ons heeft gemaakt tot mensen met een vrij e wil, mensen die kunnen kiezen voor het goede en voor het kwade, voor of tegen God. Maar dan nog: er over-komen mensen toch ook onverdiende rampen, waar geen mens schuld aan heeft? Geloven is soms vertrouwen-tegen-beter-weten in. Ons menselij ke denken schiet tekort om alles te begrij pen wat er gebeurt.

Maar het vervolg van de geloofsbe-lij denis geeft ons een basis voor ons vertrouwen: God de Vader heeft zij n mensen zo lief dat Hij zelf in Jezus is mensgeworden om alle menselij ke lij den en pij n te ondergaan. Het leven, sterven en verrij zen van Jezus geeft de basis voor ons vertrouwen op God, voor heel ons geloof. Daarover de komende maanden meer.

Diaken George Brink

Page 4: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Clara & Franciscus federatie

Pastorale NOTEN

Jaar van het geloofOp 11 oktober is het vij ftig jaar geleden dat het Tweede Vaticaans Concilie werd geopend. Bisschoppen van over de hele wereld kwamen samen onder leiding van paus Johannes XXIII die de vergadering vroeg om ‘aggiornamento’, om de kerk bij de tij d te brengen en openheid ten opzichte van de wereld. Eind jaren ‘50 waren er allerhande ontwikkelingen als de beide Wereldoorlogen, het verdwij nen van koloniale machten, de opkomst van massamedia, de kernwapenwedloop en de schrij nende armoede in grote delen van de wereld. Voor de kerk was de grote vraag hoe zich daartoe te verhouden.Over allerlei aspecten van de kerk werd nagedacht: de liturgie, de oecumene, de missie van de kerk, de sociale communi-catiemiddelen, enz. Het concilie nam ruim drie jaar in beslag en leverde een aantal belangrij ke besluiten en documenten op. In de liturgie kreeg de eigen taal een plek, de rol van de bisschoppen en die van de leken in de kerk werd versterkt. De ver-gadering sprak zich onder andere uit voor democratie en principiële gewetens- en

godsdienstvrij heid en tegen de kernwa-penwedloop.Paus Benedictus XVI nam onlangs het initiatief om deze vij ftigste verjaardag wereldwij d te gedenken met een ‘Jaar van het geloof’. In ons bisdom Rotterdam worden allerlei activiteiten ontplooid en als Clara en Franciscusfederatie sluiten we ons daarbij aan.

Er zij n verschillende bij eenkomsten gericht op de ontwikkeling en verdieping van het geloof. U vindt deze steeds ver-meld in de nieuwe rubriek ‘Groeien in ge-loof’. In het blad Samenstromen zullen de pastores bij toerbeurt schrij ven over ons geloof aan de hand van de geloofsbelij de-nis van de kerk. En natuurlij k zullen we er in verschillende vieringen extra aandacht aan besteden.

Federatieweek: 6 t/m 14 oktoberDeze maand staan we met elkaar stil bij onze Clara en Franciscusfederatie. De oprichtingsdatum is weliswaar 1 april, maar we menen dat de oktobermaand,

met de feestdag van St. Franciscus een heel geschikte tij d is om met elkaar fees-telij k te gedenken dat we één geloofsge-meenschap zij n. We trekken er een hele week voor uit en het programma is met de vorige Samenstromen al bij u thuis bezorgd.

Programma federatieweek- Zaterdag 6 oktober: Kerketocht in

Aarlanderveen, Zevenhoven en Noorden van 11.00 uur tot 14.00 uur.

- Zaterdag 6 oktober: Nacht zonder dak, voor jongeren van 12 tot 25 jaar in Oud Ade.

- Zondag 7 oktober: Feestelij ke viering in Langeraar.

- Dinsdag 9 oktober: Filmavond in Leimuiden

- Donderdag 11 oktober: Theater-voorstelling in Oude Wetering

- Zaterdag 13 oktober: Kerkentocht in Hoogmade, Roelofarendsveen en Oud Ade.

- Zondag 14 oktober: Feestelij ke viering in Oude Wetering.

4

Danken voor de oogst, 7 en 20/21 oktoberOp mij n ritjes door onze federatie geniet ik steeds van de velden en wat daar het hele jaar door te zien is. Ploegende tractoren en foeragerende meeuwen, spruitenplukkende karretjes en prikken-de grutto’s, de zon over het gouden graan en grazende koeien en schapen. En dan zij n er nog de vele kassen in ons gebied, die hun kleurige schatten niet zomaar aan de voorbij ganger prij s geven.

Bij oogstdankdag denken we aan en danken we voor al datgene wat groeit en bloeit, en ons gegeven wordt als ons voedsel. We danken God ervoor omdat we beseffen dat we al dat moois niet zelf hebben bedacht, maar dat het ons gegeven is met de opdracht er voor te zorgen en wel zo dat niemand tekort komt. Dat laatste gaat helaas wel eens mis op onze aarde… Waar de oogstdankvieringen plaats vinden leest u in het bericht van de verschillende werkgroepen en in het rooster.

Op 20/21 oktober wordt extra gecollecteerd voor de actie Wereldmissiemaand 2012 van Missio, die dit jaar in het teken staat van Senegal.

Viering van Allerheiligen en AllerzielenAan het einde van het kerkelij k jaar hebben we aandacht voor allen die ons zij n voorgegaan en een bij zondere plaats bij ons blij ven innemen. Dat zij n onze heiligen, vrouwen en mannen die in het besef van de wereldwij de gemeenschap van de kerk een bij zondere plaats hebben. We vieren hun gedachtenis op 27 en 28 oktober. In de week die erop volgt gedenken we op 1 en 2 november de dierbare overledenen met wie we verbonden zij n in onze plaatselij ke gemeenschap.

Koken voor je geloof?In januari begint de Alphacursus in Langeraar in de pastorie, die dan helemaal in een nieuw jasje is gestoken. Deze geloofs-cursus van tien dinsdagavonden begint de avond met een eenvoudige warme maaltij d. We zij n daarvoor op zoek naar mensen die hun kookkunsten willen aanbieden. Natuurlij k bent u ook welkom om aan de cursus mee te doen. Meer informatie is te verkrij gen bij pastor George Brink [email protected] 06-30780364.

Page 5: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

5SAMENstromen • oktober 2012

In deze Samenstromen maakt u kennis met een nieuwe rubriek ‘Groeien in geloof’. Daarin vindt u alle activiteiten en bij eenkomsten vermeld die gericht zij n op geloofsontwikkeling en -verdieping. Zo is er een cursus voor een eerste kennismaking met het christelij k geloof en een serie avonden die wat dieper op Bij bel en geloof in zal gaan. Maar een van ons wil ook graag met een groep mensen naar het museum en een ander gaat met u – virtueel – op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Kortom houdt deze rubriek in de gaten! Wilt u het aanbod graag in uw e-mailbox ontvangen? Dan graag even een mailtje naar het centraal secretariaat [email protected].

GROEIEN in geloof

SCHRIFTINSTUIFMet elkaar bespreken we het evangelie van de komende of een komende zondag vanuit de vraag: Wat raakt ons in deze tekst?Wanneer en waar: Iedere dinsdag van 19.30-21.00 uur in de pastorie van de Petruskerk in Roelofarendsveen Wanneer en waar: Iedere eerste woensdag van de maand van 19.30-21.00 uur in de pastorie van de Nicolaaskerk in NieuwveenBegeleiding: Een van de pastores

SCHATTEN VAN DE KERKHet zij n markante gebouwen, onze kerken; je ziet ze van verre. Bínnen is van alles te zien en niets is zonder betekenis. Of u er nu wel of niet vertrouwd bent, kom eens –anders – kij ken, proef de sfeer en luister naar weetjes en waardevolle info. Ga mee op ontdekkingstocht.Wanneer: donderdag 4 oktober 2012 om 9.45 uurWaar: Sint Jan de Doperkerk in LeimuidenBegeleiding: De Heer Obdeij n en Pastor Beenakker

WIE WAS FRANCISCUS?Een fi lm over het leven van Franciscus van Assisi.Wanneer: dinsdag 9 oktober 2012 om 19.30 uurWaar: Priester Hendrikzaal bij de Sint Jan de Doperkerk in Leimuiden

PRIESTER HENDRIKPriester Hendrik woonde en werkte in onze streken tot hij in 1113 naar Noord-Duitsland vertrok om de wildernis aldaar op Hollandse wij ze te ontginnen. Jan Beenakker uit Hillegom komt hierover vertellen.Wanneer: vrij dag 5 oktober 2012 om 20.00 uurWaar: Priester Hendrikzaal bij de Sint Jan de Doperkerk in Leimuiden

THEATERVOORSTELLING FRANCESCOPeter Vermaat, landelij k bekend verteller, dichter, theatermaker en poppenspeler, gaat in deze voorstelling op zoek naar de vraag wie Franciscus van Assisi nu eigenlij k was? Een dwaas, een heilige, een bezetene of …..?Wanneer: donderdag 11 oktober 2012Waar: Jacobuskerk in Oude Wetering

PELGRIMEREN NAAR SANTIAGOMet een verteller, beelden en liederen trekken we mee naar Santiago de Compostela, het beroemde pelgrimsoord in Spanje. Muzikale omlij sting door het Gospelkoor Meander uit Noordwij k.Wanneer: zaterdag 27 oktober 2012 om 19.00 uurWaar: Jacobuskerk in Oude Wetering

WIE WAS DE JOSEPH VAN JOSEPH’S TECHNICOLOR DREAMCOAT?In november wordt de musical ‘Joseph and the amazing technicolor dreamcoat’ opgevoerd in de Jacobuskerk in Oude Wetering. Voor spelers, zangers, toeschouwers en andere belangstellenden wordt een tipje van de sluier opgelicht, zodat u deze engelstalige musical beter kunt volgen.Wanneer: vrij dag 26 oktober 2012 om 20.00 uurWaar: Jacobuskerk in Oude WeteringBegeleiding: Pastor Horsthuis

OPGAVE KAN BIJ :Secretariaat Clara & Franciscus Federatie, Langeraarseweg 90, LangeraarTelefoon: 0172-609538 (maandag-, dinsdag- en donderdagmorgen)Email: [email protected]

Page 6: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

66

Clara & Franciscus federatie

Een ontmoeting methet Ritmisch Koor van Hoogmade

Vijfentwintig jaar geleden deed Paul Wolvers van het kerkbestuur in Hoogmade een oproep aan de jeugd om een jongerenkoor te vormen voor de parochiekerk Onze Lieve Vrouw Geboorte. De animo was groot. De naam veranderde toen de gemiddelde leeftijd van de koorleden steeg, maar de passie voor zingen is hetzelfde. Op 6 oktober viert het ‘Ritmisch Koor’ zijn zilveren jubileum.

Door Riet Hekkenberg-KoektOp de repetitieavond in de OLV-Ge-boortekerk geniet ik van hun harmonieu-ze zang en spreek ik met enthousiaste koorleden en dirigent Roelf Scholma.

‘In De Stal was de oprichtingsbijeen-komst van het jongerenkoor’, weet Marja van der Jagt nog. ‘In onze parochie was al een Gregoriaans koor, een Neder-landstalig koor en een kinderkoor. Bijna iedereen in Hoogmade zingt, en de rest komt in de kerk luisteren’. Bij de op-richting werd Hans van Winsen dirigent. ‘Toen hij na tien jaar wegging hadden we diverse dirigenten, korte periodes. Door trouwen, verhuizen, vielen ook steeds wat leden af. Dat was even een dip. Toen kwam Joachim Lubbers. En er kwamen nieuwe leden bij, nu zijn we mooi stabiel met twintig leden, allemaal vrouwen. Bij Joachim hebben we veel geleerd, en vooral durf om te zingen’.

Het genre van het koor is afwisselend, religieuze en populaire muziek. Eigen-tijdse liederen die in de liturgie passen. Het koor zingt eens per maand in de zondagsviering en op Hoogtijdagen. En rouw- en trouwdiensten. ‘Avondwakes zingen bijvoorbeeld, dat is zo mooi om te doen’.

Waarom is dit koor zo leuk, vraag ik de dames. ‘We zijn een hechte groep, het is ontspannend. We voegen onze spiri-tualiteit toe aan de viering in de kerk. De akoestiek in deze kerk is heel goed. We hebben een fantastische begeleidster, pianiste Simone Wolvers. Er wordt tijdens de repetities ook veel gelachen. Zelden wordt door iemand een repetitie gemist.

Zeven jaar geleden werd Roelf Scholma hun dirigent en hij hoopt het nog lang te doen: ‘Ik heb echt een passie voor dit koor. Ze zijn fantastisch, zijn heel geconcentreerd en hebben een gewel-dige inzet. De stemverdeling van 1ste en 2de sopranen en 1ste en 2de alten is heel mooi. Het is echt een eenheid. De dirigent heeft een klassieke opleiding maar luistert graag naar de moderne inbreng van zijn koorleden. Hij bewerkt de stukken voor vier damesstemmen en het koor heeft al een prachtig repertoire opgebouwd. Als hoogtepunten in de 25 jaar noemen ze de reli-musical De kleine Profeet, onder Hans Winsen. En, recen-

ter, de afscheidsmis van pater Happel. ‘En ieder jaar zingen we met Allerzielen in Alphen aan den Rijn op de Ooster-begraafplaats. Dat is een gigantisch mooie ervaring’.

6 Oktober zal weer een hoogtepunt zijn: de jubileummis met pastoor Broeders om 19.00 uur in de OLV Geboortekerk, daarna feestelijke koffie voor iedereen. Over het programma wordt een klein tipje van de sluier opgelicht: het Ave Maria van Beyonce. Drie koorleden zijn die avond zilveren jubilaris, zij worden natuurlijk gehuldigd en in de bloemetjes gezet.

Page 7: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

In memoriam

Op 16 augustus is Anna Adriana Zandvliet-van der Meer op 87-ja-rige lee� ijd overleden. Haar leven is veelbewogen geweest. Veel zor-gen, maar gelukkig ook vreugde, te midden van haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen. In septem-ber 1997 is haar man Jan Zandvliet overleden. Dat gaf veel verdriet.

Later kwam Jan Koek in haar leven, waaruit een mooie vriendschap groeide. De laatste jaren woonde mevrouw Anna Zandvliet in een verpleeghuis in Warmond.

Op 21 augustus was de uitvaart-viering in de kerk in Hoogmade, waarna zij te ruste is gelegd op de begraafplaats in Woubrugge bij haar man Jan Zandvliet.

Dat zij moge rusten in vrede.

Cock de Lange

7SAMENstromen • oktober 2012

Hoogmade/Woubrugge

H. Franciscus parochie

Zanggroep ‘Inspiratie’Henriëtte van der Hulst en Jenny Vork zijn zondag 2 september in de bloemen gezet voor hun zilveren jubileum als koorlid in onze kerk. Van de Nederlandse Sint Grego-rius Vereniging kregen zij een onderscheiding opgespeld door pastor M. Hoogenbosch. De liefde voor het zingen ontdekten ze 25 jaar geleden bij het jongerenkoor, dat toen werd opgericht. Naast het zingen hebben ze ook veel jaren een bestuursfunctie gehad in het Ritmisch Koor. Twee jaar geleden begonnen zij met nog drie zangeressen een eigen zanggroep: ‘Inspiratie’.

Vooraan: Henriëtte van der Hulst (l) en Jenny Vork, achter: Irma Stegehuis (l), Mariska van der Ploeg en Ilma de Haas

In memoriam

Op 26 oktober 1936 werd Maria Martina Hoogeveen-Droogh gebo-ren op een boerderij aan de Noord-buurtseweg in Zoeterwoude. Zij was de vierde in een gezin van negen kin-deren. Toen zij twaalf jaar oud was overleed haar moeder. Veel huishou-delijke taken kwamen op haar neer. Na haar schooltijd werkte zij in de huishouding bij diverse mensen. Op dansles bij Evert Castelein in Leiden leerde zij Jan Hoogeveen kennen, met wie zij op haar 25ste trouwde.

Riet en Jan kregen vijf kinderen, drie meisjes en twee jongens, een druk le-ven: een groeiend gezin en een groter wordend bedrijf. Tijd voor vakantie was er niet. Dat kwam pas later, toen hun zoon John de boerderij over-nam. Rond het jaar 2000 moest hun boerderij aan de Hoogmadeseweg plaats maken voor de verbreding van

de rijksweg A4 en de Hogesnel-heidslijn. John zette de boerderij voort in Noord-Holland en Jan en Riet verhuisden met hun zoon Loek naar de Van Klaverweijdeweg in Hoogmade. In december 2003 overleed haar man en zij bleef met Loek alleen achter. Het onverwachte overlijden van Loek vorig jaar november was een grote klap voor haar. Zij verloor haar kind waar zij veel zorgen om had, maar mét hem ook haar aan-spraak en gezelligheid. Toch hoopte zij, dat haar nog een paar onbe-zorgde jaren gegeven zouden zijn. Het hee� echter niet zo mogen zijn. Haar gezondheid ging achteruit, zij moest de laatste jaren diverse medische ingrepen ondergaan. Op woensdag 5 september gleed zij weg uit dit leven en ging zij de brug over naar een nieuw begin. Toos van der Hoorn

Page 8: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Leven in de gemeenschapIn de vorige afl evering van Samenstromen stonden we nog-al stil bij de overledenen in onze gemeenschap van Wou-brugge en Hoogmade. In de zomer overleden verschillende parochianen. Daarnaast besteedden we alvast aandacht aan de viering van Allerzielen op 1 november.

Gelukkig worden er ook kinderen geboren en mogen we ze door het Doopsel opnemen in onze gemeenschap. Pas nog Mijs Mare, dochter van Renate en Remon Franken. En er wordt ook getrouwd! Jeroen Kraan en Esther de Vreede, Anita Hoogenboom en Evert van Leijden. We geven hen allemaal onze goede wensen mee.

Intussen zijn de kinderen die deelnamen aan de Eerste H. Communie ook weer bij elkaar geweest voor de 7e en 8e werkbijeenkomst. Het geheel werd afgesloten met de eerste familieviering van dit seizoen op 23 september met pastor Glas, die ook voorging in de viering van de Eerste H. Com-munie.

Ik ben heel blij dat de ouders van de communicanten ook dit jaar zullen meewerken aan de voorbereiding van alle familievieringen samen met het familiekoor onder leiding van Jeanne.

Licht op ons padVoor de kinderen die in de afgelopen jaren hebben deel-genomen aan de Eerste Communie zouden we graag een vervolg willen opzetten. Er ligt prachtig materiaal klaar onder de naam “Licht op ons pad”. Het zijn tweewekelijkse bijeenkomsten rond steeds weer een ander Bijbelverhaal met een creatieve verwerking erbij. Er is ook aandacht voor bidden en rituelen.

Vindt u het leuk om met kinderen te werken, houdt u van voorlezen en creatief bezig zijn en vindt u het belangrijk dat onze kinderen vertrouwd raken met Bijbel en geloof? Mailt of meldt u bij mij: [email protected] tel. 0172-408128, dan praten we verder over wat u voor dit project kunt betekenen. Met vriendelijke groeten, van huis tot huis!

Pastor Marjo Hoogenbosch

Jubileum Ritmisch KoorOp zaterdagavond 6 oktober om 19.00 uur viert het Ritmisch Koor zijn 25-jarig bestaan met een feeste-lijke eucharistieviering, waarin Pastoor Broeders zal voorgaan.

Lees ook het uitgebreide artikel over het jubilerende koor op pagina 6.

Seniorenochtend op 17 oktober Alle ouderen zijn van harte uitgenodigd voor de senioren-ochtend op woensdag 17 oktober. Wij beginnen de ochtend om 10.00 uur in de kerk met de Woord- en Communievie-ring, waarin pastor Marjo Hoogenbosch zal voorgaan. Het King’s Kombo verzorgt de muzikale begeleiding. Daarna is iedereen welkom bij de koffi e in De Drieluik.

De bezoekgroep

Intenties voor Allerzielen – Herhaalde berichtgeving!!

U kunt niet meer achter in de kerk op de avond van de Allerzielenviering uw intentie opschrijven.De namen van de overleden familieleden kunt u opgeven vanaf nu tot en met donderdagmiddag 1 november 14.00 uur. U kunt dit doen door een brie� e in de brievenbus te doen waarop uw naam en de naam van de overledene staan met vermelding: Allerzielen intentie. Het kan ook via e-mail en u kunt op donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.00 uur op het secretariaat komen om op te geven.De families van de overledenen van het afgelopen jaar hoeven niets op te geven. Zij krijgen een brief en uitnodiging met toelichting.

De Allerzielenviering is op donderdag 1 november om 19.00 uur in de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk te Hoogmade. We schenken bijzondere aandacht aan de overledenen van het afgelopen jaar en aan alle dierbare overledenen. Na de gebedsdienst bezoeken we met een lichtprocessie ons kerkhof. Achter in de kerk kunt u bij binnenkomst een grafl icht kopen voor € 2,00.

8

Page 9: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Leimuiden/Rij nsaterwoude

Van de PastoraatsgroepNa de zomervakantie is ook de pasto-raatgroep weer aan de slag gegaan voor onze parochiekern. Het belangrijkste onderwerp op de agenda van onze eerste vergadering was de viering van het federatiefeest van de Clara en Fran-ciscusfederatie in de week van 6 t/m 14 oktober. Niet alleen in onze paro-chiekern, maar in alle parochiekernen binnen de federatie wordt hier aandacht aan besteed. Op zondag 7 oktober is er een feestelijke viering in de kerk in Langeraar en op zondag 14 oktober wordt dezelfde viering gehouden in de Jacobuskerk te Oude Wetering. Mis-schien bent u een van deze zondagen wel in de gelegenheid om naar deze vie-ring toe te gaan. ‘Ons’ Ceciliakoor hee� hierbij een belangrijke rol en zal samen met heel wat enthousiaste zangers en zangeressen uit de federatie de Missa Mundi (gecomponeerd voor de Wereld-jongerendagen in Keulen) ten ge-hore brengen en de viering met andere feestelijke liederen omlijsten. In de hele week zijn er, zoals u in de bijlage van de vorige uitgave van Samenstromen hebt kunnen lezen, diverse activiteiten die gericht zijn op Clara en Franciscus. Aan alle lee� ijdsgroepen is gedacht. Komt u ook naar een van de bijeenkomsten? We hopen u in deze week te mogen ontmoeten.

Op donderdag 4 oktober is er, na de viering van 9.00 uur, om 9.45 uur een rondleiding in onze kerk onder leiding van de heer Obdeijn en pastor Beenak-ker. Zij willen u meenemen op ontdek-kingstocht door de kerk. Binnen is van alles te zien en niets is zonder beteke-nis. En of u nu wel of niet vertrouwd bent met en in de kerk, kom toch eens kijken, proef de sfeer en luister naar

weetjes en waardevolle informatie. Vrijdag 5 oktober is er een lezing over Priester Hendrik. Hierover vindt u hierna in dit nummer nog bijzondere informatie.

Belangrijk ook is nu al om te melden dat de pastoraatgroep ook dit jaar rond Allerzielen het project Allerzielen in het Licht wil organiseren. Naast een mooie viering op vrijdag 2 november in de kerk willen we de viering weer voortzet-ten op het kerkhof met muziek, teksten en andere activiteiten, die betrekking hebben op het gedenken van onze over-leden familieleden en parochianen. Een grote rol zal voor ‘het licht’ weggelegd zijn. Lampen zullen het kerkhof verlich-ten en we laten veel kaarsjes en fakkels branden, zodat er een goede sfeer gecre-eerd wordt om ook de viering buiten tot een waardig gebeuren te maken. U kunt met elkaar in gesprek gaan bij een kopje koffi e of thee of gewoon even stil staan bij het graf van een dierbare. De pastor zal de graven zegenen. Het enige dat we niet kunnen regelen is mooi weer, maar misschien wilt u daar een schietgebedje voor doen.

Ook is de pastoraatsgroep betrokken bij het opstarten van het vormselproject. Alle hiervoor in aanmerking komende kinderen en hun ouders hebben de nodige informatie ontvangen. Mocht dit niet zo zijn, gee� u dit dan even door aan het secretariaat : Willem van der Veldeweg 24, 2451 BB Leimuiden, tel.0172-508181. Per email kunt u het secretariaat ook bereiken: [email protected]. Tot slot wil de pastoraatsgroep nog een DRINGENDE OPROEP doen aan u allen.

H. Franciscus parochie

Er zijn diverse vacatures binnen onze parochie vanwege wisselingen, met name bij de pastoraatgroep zelf, de P(arochiële) C(haritas) I(instelling) en de vormselvoorbereidingsgroep en ook het parochiebestuur vraagt iemand ter versterking. De pastoraatgroep zelf zoekt iemand die mee wil denken met het bestuur van de parochie om een goede en hechte gemeenschap te blijven en aandacht te schenken aan alle paro-chianen en mensen die hen lief zijn. We hopen dat iemand zich hiervoor wil in-zetten. Komt u eens langs ter oriëntatie. - De PCI houdt contact met mensen,

die het op een of andere manier moeilijk hebben. Zij kunnen onder-steuning bieden op allerlei gebied. Zo kunnen we veel voor anderen beteke-nen.

- De vormselvoorbereidingsgroep zoekt mensen, die bereid zijn om zich in te zetten bij de voorbereiding van de kinderen op het sacrament van het vormsel. Samen met de ouders van de vormelingen werken we toe naar een mooie vormselviering.

- De BCP, het bestuur van onze pa-rochiekern, vraagt versterking om zodoende de werkzaamheden, die gedaan moeten worden beter te kun-nen verdelen.

Denkt u dat u iets kunt en wilt beteke-nen voor een van de bovenstaande groe-peringen, neemt u dan gerust contact op met het secretariaat van de parochie. Men zal u dan verder doorverwijzen. We hopen dat we op enige reacties op het bovenstaande mogen rekenen.

Met vriendelijke groet, De leden van de pastoraatsgroep

9SAMENstromen • oktober 2012

Page 10: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Als de nood hoog is kan de P.C.I. misschien uitkomst bieden?Crisis of niet… Het kan soms zo zijn dat het door allerlei omstandigheden moeilijk is om fi nancieel het hoofd bo-ven water te houden en dat u net buiten de criteria valt, waarop u bijvoorbeeld bij de gemeente recht op ondersteuning zou kunnen hebben.

Wij proberen te helpen waar andere instanties geen hulp kunnen bieden. Ook als u iemand in uw omgeving weet die de hulp van de P.C.I. zou kunnen gebruiken, schroom dan niet om een van onze bestuursleden te bellen en uw hulpvraag aan ons voor te leggen. Wij, de Parochiële Charitas Instelling, onder-steunen mensen of instellingen, zoals de voedselbank.

Aanvragen voor individuele hulp:Wanneer U tijdelijk in fi nanciële nood verkeert dan kunt u dit laten weten aan een van de bestuursleden, of een van de wijkcontactpersonen of een lid van de pastoraatsgroep. Wij zullen uw aanvraag zorgvuldig behandelen. De hulp wordt afgestemd op de situatie en is a� anke-lijk van de mogelijkheden van de P.C.I..Wilt u de P.C.I. fi nancieel steunen?

Dan kunt u een bijdrage overmaken op banknummer 127701044.Uw geld is goed besteed.Michel Straathof, secretaris, tel: 508483Mieke Boere, penningmeester, tel:508314Anneke Bosma, lid, tel: 509946

TipWant iedereen wil wel eens op vakantie….Bij Rita’s Reisbureau geen dure vakan-ties, maar het simpel aan elkaar koppe-len van mensen die een vakantiehuisje of caravan bezitten aan hen die niet op vakantie kunnen. Kijk voor meer infor-matie op: www. ritasreisbureau.nl

H. Franciscus parochie

Bij overlij denIndien u de R.K. Begrafenisvereniging St. Barbara wenst in te schakelen bij de verzorging van de begrafenis/crematie dan is de verzorger te bereiken onder telefoonnummer: 06 23 57 77 58.Tip: noteer dit nummer in uw telefoon-klapper. ]

Nieuws van het kinder- en tienerkoor Op zondag 28 oktober is de eerstvol-gende gezinsviering. Dit is een com-munie viering waarin Mw. Els van Zon voorgaat. Het is dan bijna Allerheiligen en Allerzielen. Uiteraard zal mw. van Zon en de werkgroep uitgebreid met de kinderen ingaan op de betekenis van deze dagen.

Op 11 november zal het Kinder- en Tienerkoor gaan zingen bij de Ursula in Nieuwveen. Het is dan St. Maartens-viering en zowel de kinderen als de be-woners zullen meelopen in de optocht door de kerk.

Hoge opbrengst deurcollecte afgelopen seizoen voor Stich-ting Chamavita Tijdens de gezinsviering van 28 okto-ber zullen wij ook de deurcollecte van het afgelopen seizoen overhandigen aan Kees Kempenaar en Els de Wit (uit Vriezenkoop) ten behoeve van stichting Chamavita. Deze stichting zorgt voor het slaan van waterputten en andere schoon water voorzieningen in Tanzania, zodat de vrouwen minder ver hoeven te lopen om water te halen. Ook wordt gezorgd dat de hygiënische voorzieningen verbeteren. Wij zijn er heel trots op dat wij dit jaar 950,-- euro hebben opgehaald! Wij willen u heel hartelijk danken voor uw gaven en wij weten zeker, dat Els en Kees dit geld rechtstreeks besteden aan een projekt in Tanzania. Meer informatie op www.chamavita.nlOver de nieuwe deurcollecte hoort u de volgende keer meer.

10

- Lief en leed -

Overleden5 september Tinus Felix 84 jaar

Vieringen in de PeppelhofVrijdag 12 oktober 9.30 uur Woord- en Communieviering; voorganger pastor C. Horsthuis

Page 11: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

VieringenDinsdagmorgen is er om 9.30 uur een viering in Oud Ade op:2 oktober, voorganger pastor G. Brink. Na de viering koffi e op de pastorie.16 oktober, voorganger pastor J. Glas.30 oktober, voorganger pastor G. Brink.Voorafgaand aan alle vieringen is er om 9.15 uur gelegenheid voor rozenkrans-gebed.Er is een communieronde op 2 en 16 oktober.

25-jarig kostersjubileum Oud AdeOp zaterdagavond 8 augustus hebben wij in Oud Ade het 25-jarig kostersjubi-leum van mevrouw Bep de Jong gevierd. Al meer dan 25 jaar zet zij zich met hart en ziel in voor de kerk. Aan het eind van de eucharistieviering is zij toegesproken door Jan van Seggelen, voorzitter van de beheerscommissie, die haar bedankte voor haar jarenlange inzet.

Hij hee� haar namens de kerkgemeen-schap een boeket bloemen en een enve-loppe met inhoud overhandigd.

Ook emeritus pastoor van Zoelen hee� haar toegesproken en hij was vol lof over hoe Bep haar werk doet en altijd voor iedereen klaar staat. Het was een grote verrassing voor Bep en totaal niet verwacht, vertelde zij later. Haar kinderen en kleinkinderen waren buiten haar medeweten ook uitgenodigd voor de viering en de koffi e. Na afl oop van de viering was er een gezellig samenzijn met koffi e met gebak.

Afscheid van twee trouwe kosters Rij pweteringMarcel en Yvonne van Klink, twee trouwe leden van het kostersteam in de kerk van Rijpwetering, hebben afscheid genomen. Zij hebben 9 jaar hun taak vervuld. Zij begonnen daarmee toen ‘full time’ koster Piet van Zeil destijds met pensioen ging. Marcel en Yvonne hebben een punt achter het kosteren gezet vanwege hun verhuizing naar Roelofarendsveen.

Op zondag 19 augustus kosterden zij sa-men voor het laatst. Aan het eind van de woord- en communieviering werden zij toegesproken door pastor George Brink, die hen ter herinnering aan hun kos-terstijd ieder een fraaie kaars aanbood met daarop een a� eelding van de Ripse kerk, waarin zij al die jaren actief waren. Pastor Brink hoopte hen hier nog eens terug te zien. Tijdens een gezellige bijeenkomst in de pastorie, waarbij alle kosters aanwezig

waren, inclusief hun opvolgers Ton en Joke Daleman, werden de vertrekkende kosters nog eens toegesproken door Piet Alkemade van de beheerscommissie.

Hij zegde hen dank voor hun jarenlange inzet en bood hen namens de kerk een cadeaubon aan.

TaizévieringenZoals u waarschijnlijk al gezien hee� , staan er geen Taizévieringen meer in het rooster. Dit omdat er te weinig belangstelling voor was. Wel willen we bij bijzondere gelegenheden een Taizéviering houden, maar met minder regelmaat. We danken alle mensen die zich voor deze sfeervolle en meditatieve vieringen ingezet hebben en hopen dat we af en toe nog een beroep op hen kunnen doen.

De pastoraatgroep

Rij pwetering/Oud Ade

11SAMENstromen • oktober 2012

Bep de Jong

Marcel en Yvonne van Klink

Page 12: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

H. Franciscus parochie

Allerzielen Dit jaar is de Allerzielenviering in onze parochiekern op donderdag 1 november om 19.00 uur in de kerk van Oud Ade. Voorganger is pastor G. Brink. Dus niet op 2 november zoals u altijd gewend bent. We herdenken dan alle overle-denen in het bijzonder hen, die in het afgelopen jaar uit onze gemeenschappen zijn weggevallen. Parochianen waarvan het afgelopen jaar een familielid is over-leden, ontvangen voor deze viering een persoonlijke uitnodiging. Na de viering worden de graven bij de kerk in Oud Ade gezegend en is ook het kerkhof van Rijpwetering verlicht.

Kindernevendienst AllerzielenTijdens de viering op 1 november is er kindernevendienst met als speciaal thema Allerzielen. De begeleiding gaat met de kinderen op het kerkhof lichtjes brengen, die ze zelf geknutseld hebben. Na de viering mogen de kinderen met hun ouders de lichtjes weer van het kerkhof halen.

Vrij willigers kinderneven-dienstHet team van de kindernevendienst is veranderd. Esther van der Meer en Simone van der Meer hebben de organisatie van de kindernevendienst overgenomen van Lia Wesselink, Marije van der Poel en Nathalie Bentvelsen. Omdat het team wat klein is geworden, zijn ze nog hard op zoek naar vrijwil-ligers die het leuk vinden om te helpen met het organiseren van de kinderne-vendiensten. Het kost u maar een paar uurtjes per jaar. Lijkt het u leuk om te helpen? Neem dan contact op met Esther van der Meer: 06-17200326 of [email protected].

Actie4KidsVoor jou .. van mij ...Met dit thema is de jaarlijkse schoenen-doosactie van Actie4Kids van start ge-gaan. Zo’n 60.000 kinderen zullen weer verrast worden met een mooi versierde en goed gevulde schoenendoos. De schoenendozen met schoolspulletjes, toiletartikelen en speelgoed gaan o.a. naar kinderen in wees- en ziekenhuizen, sloppenwijken en voormalige oorlogs-

gebieden. Ook dit jaar besteedt de werk-groep gezinsvieringen weer aandacht aan deze actie. In de maand oktober krijgen de kinderen van de Kinderbrug een lege schoenendoos plus de bijbeho-rende informatie over de actie mee naar huis. Deze (gevulde) schoenendoos kan tijdens een feestelijke gezinsviering op zondag 4 november om 10.00 uur in de kerk van Rijpwetering ingeleverd wor-den. De kinderen kunnen de dozen ook op de Kinderbrug inleveren. Wij hopen op een overweldigende deelname! Na de viering is er gelegenheid voor ontmoeting met koffi e, thee en limo-nade.

Werkgroep gezinsvieringen

Kerkbalans of Kerkbij drage?Was het voor u verwarrend toen u de spandoeken zag op de brug eerder dit jaar? Graag maken wij u er op attent dat kerkbalans en kerkbijdrage dezelfde ac-tie is. Voorheen kreeg u een acceptgiro-kaart met een brief met het verzoek uw jaarlijkse bijdrage via de acceptgirokaart over te maken. Dit voor het behoud van uw kerk. In het najaar verzonden wij dan nog een herinnering.

Ook dit jaar willen wij u aan deze actie herinneren. Half oktober hangen wij opnieuw de spandoeken aan de brug, als herinnering aan de jaarlijkse actie. Een vriendelijk verzoek om alsnog uw bijdrage over te maken. Voor Oud Ade op rekening 3011.07.688 en voor Rijpwetering op rekening 3011.16.237. De tenaamstelling van beide rekenin-gen is BCP Oud Ade/Rijpwetering. De oude girorekeningen kunnen niet meer gebruikt worden.

Voor het in stand houden van uw kerk is uw jaarlijkse bijdrage enorm belang-rijk. Wij rekenen op uw medewerking.

Beheerscommissie

Op 16 september is in de kerk van Oud Ade gedoopt:Jack Vink, zoon van Bart en Arabella Vink.Dat hij zich welkom voelt in onze gemeenschap.

12

In memoriamOp 6 september overleed de heer Leen (Leonardus) van der Lubbe. Leen werd ruim 80 jaar geleden ge-boren in Hoogmade, als oudste kind in het gezin van een groentekweker. Zoals vaak het geval was in die tijd, hadden ze het thuis niet breed, en Leen moest al jong aan het werk. Hij ging werken op boerderijen, eerst in Hoogmade, en later aan de Zijldijk. In die omgeving is hij eigenlijk zijn hele verdere leven blijven werken en wonen. Op de boerderij van Piet van der Geest ontmoette hij Cor, die daar ook werkte, en in 1962 trouwde hij met haar. Na een jaar betrokken zij hun pasgebouwde huis in de nabijge-legen Sweilandpolder. Ze kregen sa-men drie kinderen, Sjaak, Marja en Fien, en later zes kleinkinderen, op wie hij altijd trots is geweest. Leen was een echt buitenmens, en ook na zijn pensionering bleef hij werken op het land en in de tuin. Vanaf 1998 ging zijn gezondheid door allerlei kwalen achteruit, maar Leen was een sterke man die er telkens weer bovenop kwam. Maar in mei van dit jaar, een paar dagen nadat hij met Cor hun gouden bruilo� had gevierd, liep hij bij een val een bek-kenbreuk op. Na een periode in het ziekenhuis en verpleeghuizen kwam hij naar huis, waar hij in het bijzijn van zijn dierbaren is overleden.Op 11 september hebben wij af-scheid genomen van Leen in de kerk van Oud Ade en hem ter ruste ge-legd op de begraafplaats bij de kerk. Moge de Heer hem nu thuisbrengen in de paradijstuin van het eeuwige leven en zijn dierbaren troostend nabij zijn.

Diaken George Brink

Page 13: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen

Nog even wachten voor de PetruskerkHet voorlopige ontwerp van de aanpas-sing van de Petruskerk lag in september ter beoordeling bij het bouwkundig bu-reau van het bisdom. Op 12 september presenteerde onze architect dat ontwerp voor de commissie kerk, interieur en kunst van het bisdom. Na een positief advies van dat bureau kan de bisschop het plan ook formeel goedkeuren. Voor het vergunningtraject bij de gemeente is al het nodige voorwerk verricht, maar door de nu gewenste uitbreiding van 6 meter aan de achterzijde en door de aanwezigheid van de monumentale preekstoel kan dit traject wat langer gaan duren. De procedure is inmiddels door de architect wel in gang gezet.

De werkgroep gebouw staat in de startblokken om met de uitvoering te beginnen, maar moet daarmee nog wachten op deze goedkeuring/vergun-ning. Ook enkele activiteiten van de werkgroepen opbouw en a� ouw zijn nu zeer a� ankelijk van het tijdpad dat na de besluitvorming door het bisdom defi nitief opgemaakt kan worden. De betrokken mensen in werkgroepen en bestuur zijn zeer doordrongen van het feit dat het echt noodzakelijk is dat op korte termijn gestart kan worden. Bij het novembernummer van het paro-chieblad zal nieuwsbrief nr. 5 van kerk in uitvoering verschijnen met meer informatie over de plannen.

Nico van Ruiten,namens beheerscommissie parochiekern Emanuel

Rozenkrans biddenOok deze keer is er weer gelegenheid om in de maand oktober samen de rozenkrans te bidden:MariakerkDinsdag: 09.00 uur vóór de viering. Intenties opgeven vóór het bidden.PetruskerkDinsdag: 09.00 uur vóór de viering. Intenties opgeven bij de heer Johan Bakker.JacobuskerkVrijdag: 09.00 uur. Intenties kunt u opschrijven in het intentieschri� dat bij Maria ligt.

Oecumenische oogstdank-vieringZondag 7 oktober om 10.00 uur is er een oecumenische dienst in de Spreng-kerk te Oude Wetering. Voorgangers zijn ds. Martin van der Velden, pastor Charles Horsthuis en ds. Dirk Erik Cossee. Koor Cadans zal daar zingen. Er wordt in die dienst oogstdankdag gevierd.

Trefwoordviering: Iemand moet het doenZondag 7 oktober is er om 10.00 uur een trefwoordviering voor de leerlin-gen van de katholieke scholen in onze parochiekern waarbij iedereen natuur-lijk van harte welkom is. Op de scholen wordt voor het vakgebied ‘godsdienst/levensbeschouwing’ gebruik gemaakt van de methode ‘Trefwoord”. De me-thode gee� voor elke dag een gedicht, spel, lied, verhaal of Bijbeltekst. Gedu-rende enkele weken vormen die samen een thema. Deze keer wordt de periode afgesloten met een viering in de kerk. Het thema: Iemand moet het doen.

In deze viering gaat pastor Glas voor maar het is géén eucharistie- of woord- en communieviering. Er wordt gebeden, gelezen en gezongen en er is interactie met de kinderen.

De moeite waard om een keer bij te wonen.

13SAMENstromen • oktober 2012

Oogstdankdag 2011

Page 14: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

In memoriam

Cornelia Johanna Ignatia (Corrie) Hoogenboom-van Klink werd geboren als een van een tweeling en groeide op in een gelukkig gezin waar geen geld was maar wel heel veel liefde. Toen zij 21 was ging zij het klooster in, maar twijfel en de drang naar huis waren de reden dat zij na 7,5 jaar haar eeuwige gelo� e niet hee� afgelegd. Zij trouwde met Gerard Hoogenboom en zij kregen samen 6 kinderen. Ze was een zorg-zame en actieve vrouw die schilderde, haakte en borduurde voor iedereen. Ze las graag en later, toen het zicht minder werd, werden dat luisterboeken. Op haar eigen manier ging ze om met het geloof. De liefde die zij legde in haar gezin hee� zij doorgegeven aan haar kinderen die haar daar dankbaar voor zijn. Ze is nu herenigd met allen die haar voorgingen. Dat zij moge rusten in vrede.De kinderen

Donderdag 6 september namen we in de Mariakerk afscheid van mevrouw Agaath Elisabeth Koek - van Berkel, die 101 jaar is geworden. In haar lange leven is veel gebeurd. Het was niet altijd makkelijk maar met ver-trouwen en eigenzinnigheid is zij zo ver gekomen. Als klein meisje was ze ziek;

ze kreeg moed van pater van Lieshout en kwam weer thuis. Daar hielp ze na haar schooltijd in het huishouden. Ze was ook actief bij de reddingbrigade en het toneel. Ze trouwde met Leonardus Koek maar al na enkele jaren stierf hij, slachtoff er in de roerige oorlogstijd. Zo verloor zij haar man, en hun twee kleine zoons hun vader. Samen gingen ze verder. In het huis aan de Voorstraat woonde zij vele jaren bij zoon Sjaak en zijn gezin. ‘Oma-boven’ voor de klein-kinderen. Er kwam nog meer verlies, broers en zussen maar ook zoon Emile; een groot verdriet om te dragen en sa-men te delen. Tot op hoge lee� ijd bleef zij vitaal. De laatste jaren was zij op haar plek in zorgcentrum Jacobus, met blijvende trouwe zorg van thuis.‘De kaars leek bijna eindeloos, maar is nu stil gedoofd..’ stond op de kaart. De klein- en achterkleinkinderen brachten nieuw licht om haar heen, Paaslicht. We baden op voorspraak van Maria en van de zalige pater van Lieshout, dat zij daar nu thuis mag komen. Dat degenen die achterblijven met hoop en kracht verder gaan.

Zij schreven op het gedachteniskaartje: ‘We geloven en hebben vertrouwen, dat zij bij God en haar andere dierbaren is.’ Moge het zo zijn. Rust zacht.pastor A. Beenakker-Voorn

Nel van Egmond - Termeulen werd geboren in 1927 en groeide op in Roelo-farendsveen in een groot tuindersgezin aan het Noordeinde. Op jonge lee� ijd ging ze werken als hulp in de huishou-ding. Van het opgespaarde geld kocht ze een fi ets, zodat ze niet meer hoefde te lopen naar haar werk. De stoere tuin-derszoon Leen van Egmond won haar hart en op 6 oktober 1954 trouwden ze. Ze gingen wonen in de bedrijfswoning van de gebroeders Van Egmond en kregen acht kinderen.

Toen de jongste elf jaar was stierf Leen aan kanker. Nu stond Nel alleen voor de opvoeding van haar kinderen. Met ijze-ren wilskracht, hard werken en eenvoud kreeg ze het voor elkaar.

We lazen het verhaal van de tien bruids-meisjes die met hun lamp de bruidegom begeleiden. Een verhaal van volhouden en verantwoordelijkheid, alert en waak-zaam zijn. Nel van Egmond hee� haar best gedaan. Dat deed ze zelfverzekerd en soms eigenwijs, maar het was haar manier. Mogen we erop vertrouwen dat deze mens, haar Heer en Bruidegom tegemoet mag gaan.pastor M. Hoogenbosch

Versterking gevraagd voor werkgroep World Wide Candle LightingElk jaar vindt op de tweede zondag van december World Wide Candle Lighting (Kaarsjes Branden Wereld-wijd) plaats. Dit jaar worden ook in onze Franciscusparochie (al voor de 7e keer) op zondag 9 december alle overleden kinderen en kleinkinderen herdacht in een speciale viering voor ouders en grootouders van deze over-leden kinderen. De organiserende werkgroep kan nog wel enige hulp gebruiken.

Spreekt dit u aan of wilt u verdere informatie? Neem dan contact op met Anneke Rietbroek, telefoon 071-3313057 of e-mail: [email protected]

H. Franciscus parochie

14

- Lief en leed -

Geboren19 augustus -Benjamin François Pierre Marie, zoon van Pierre en Pauline Chauvet

GedooptMedy van der MeerNikki van KlinkBoris WittemanLex van den Beld

Huwelij ksjubilea14 oktober Piet en Bep van Rijn-Neelen 50 jaar getrouwd

Overleden22 augustus - Cornelia Johanna Ignatia (Corrie) Hoogenboom-van Klink 87 jaar2 september - Agatha Elisabeth (Agaath) Koek-van Berkel 101 jaar2 september - Petronella Maria (Nel) van Egmond – Termeulen 85 jaar

Page 15: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Spraakwater

Clara & Franciscus federatie

van en vóór ouder en kind

Het Zonnelied voor God

Gebed van Franciscus van Assisi

Wij danken en prij zen U, o Heer,voor een kring van dagen.Ook voor onze stralende Broeder Zon, die ons dagelij ks zij n licht schenkt.

Voor Zuster Maan en voor de ster-ren, stralend als een kostelij ke gift van verre.

Voor Broeder Wind en voor de lucht, helder of bewolkt, storm-achtig of stil.

Voor Zuster Water, helder en rein,nuttig, eenvoudig en verfrissend van smaak.

Voor Broeder Vuur, sterk en helder, die de nacht feestelij k verlicht.

Voor onze Zuster, Moeder Aarde,die ieder van ons voedt en ver-zorgt.

Voor al haar kinderen, groot en klein, voor zusjes en broertjes, voor vader en moeder.

Voor alle dieren, wild en tam,voor de jager en zij n prooi, klein of groot.

Voor Broeder Slaap en Zuster Dood, die het leven begeleiden, van de kiem tot de dood.

Voor woestij nen, boomgaarden, rotsen en planten, voor bossen en weiden, bergen en zeeën.

Voor vruchten en bloemen, planten en struiken, voor alle vogels die voor ons fl uiten.

Wij prij zen en danken U, o Heer,voor al Uw milde gaven.Sta ons bij , o Heer, en begeleid onsdoor een kring van dagen.

(R. Lindbergh)

Wij zij n blij met jouw kopij !Tips, ideeën en kopij voor deze

pagina zij n van harte welkom! Stuur ze naar [email protected]

o.v.v. Spraakwater.

Neem van elk van de dierennamen (eerst even puzzelen!) de eerste letter en lees hoe het deel van de Bij bel heet waarin het verhaal staat over God die de dieren maakt. Stuur je oplossing naar [email protected] en win een leuke prij s!

Ook in de kerk gaat het over dieren! Op 6 en 7 oktober 2012 hoor je er een verhaal uit de Bij bel waar dit liedje helemaal bij hoort!

Liedje: DierennamenAdam, kijk eens in het rond,in de lucht en op de grond.Zie je al die dieren gaan?Geef ze allemaal een naam!Wat een wonderlijk gedoe,stuurt God zomaar naar je toe.Grote beesten van het land,maar ook kleintjes uit het zand.

Refrein:.Hé doebie, doeb, doeb, doebie doe.Krokodil en kaketoe!Hoor, de vogels gaan tekeer,hoor je ‘t, Adam, ze fl uiten voor de Heer!Dik en dun en nog veel meer,ook zo’n lange-nek-meneer.Lopen keurig in de rij.Één, twee, drie aan jou voorbij.

’t Wordt vandaag een beestenboel,een gekwek en een gejoel.Kijk, ze zwaaien naar hun aard,met een vleugel of een staart.Zo krijgt ieder dier z’n naam,die ‘m past van nu af aan.Leeuwen, tijgers, nachtegaal,kip, kat, krekel, allemaal!

Uit: BijbelliedjesBoekje met c.d. € 12,50 ISBN: 978 073 011 021www.bijbelliedjes.nl

15SAMENstromen • oktober 2012

Dierendag!

Dierenpuzzel f g i r a

d e e n

u s e r o n n o h

s e k e r t

n i p s

t a l i f o n

d l a p s c h i d

Page 16: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Clara & Franciscus federatie

Oogstdankviering LTO Noord in Kaag en Braassem 7 oktober Plaatselijke agrariërs zetten de Sprengkerk in Oude Wetering in de bloemetjes.Voor het eerst in de jarenlange geschiedenis van oogst-dankvieringen in de katholieke kerken organiseert afdeling Kaag en Braassem van LTO Noord samen met de PKN, de H. Franciscus parochie en de Remonstrantse gemeente dit jaar een oecumenische samenkomst in de Sprengkerk aan de Kerkstraat 50 in Oude Wetering. De dienst wordt gehou-den op zondag 7 oktober 2012 om 10.00 uur.

Traditiegetrouw houden de Kaag en Braassemse agrariërs ieder jaar een oogstdankviering. De tuinders, akkerbou-wers en kaasmakers uit alle dorpen van Kaag en Braassem versieren dan één van de plaatselijke kerken met bloemen, planten, boerenkazen en akkerbouwproducten. In de dagen na de dienst geven zij de mooie en lekkere producten van eigen bodem aan dorpsgenoten, die een extra steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.

Ds. Martin van der Velden leidt de dienst samen met pastor Charles Horsthuis en ds. Dirk Eric Cossee, die de preek voor zijn rekening neemt. Het liturgisch koor ‘Cadans’ van de H. Franciscus parochie verleent muzikale medewerking onder leiding van Wim Loos. U bent van harte welkom!

Ellen Verhaar

Hendrik, de beroemdste priester van Kaag en Braassem

Naast de Woudse Dom in Rijnsa-terwoude staat het standbeeld van priester Hendrik. In Steinkirchen, een dorpje onder de rook van Hamburg, staat eenzelfde beeld. Wie was nu die priester Hendrik? Hendrik woonde en werkte om-streeks het jaar 1100 in Leimuiden en omgeving. Hij is zo beroemd geworden omdat hij de eerste ex-porteur is geweest van kennis over de Hollandse waterstaatkunde en het watermanagement.

Hendrik was niet alleen priester, maar ook een soort pro-jectontwikkelaar. Onder zijn leiding zijn destijds grote delen van de huidige gemeente Kaag en Braassem veranderd van een ontoegankelijke veenwildernis in akkers en weiland.

De bisschop van Bremen en Hamburg had gehoord van de kunde en het organisatievermogen van Hendrik. In zijn bis-dom lagen ook woeste onontgonnen gronden. Hij nodigde in het jaar 1113 priester Hendrik en enkele leken uit. Hij vroeg ze om een gebied langs de rivier de Elbe op dezelfde manier voor akkerbouw en veeteelt geschikt te maken als hij dat in de omgeving van Leimuiden had gedaan. Tevens heeft Hendrik in het Alte Land, zoals de streek nu wordt genoemd, enkele parochiekerken gesticht. Eind 1113 ging het gezelschap op weg.

Volgend jaar wordt in Steinkirchen op grootse wijze gevierd dat het 900 jaar geleden is dat priester Hendrik daar aan het werk ging. Vanaf dit dorp hebben de Hollandse wa-terbouwkunde en ontginningstechniek én de stichting van parochiekerken zich verder verspreid naar het Noorden en Oosten, tot in Polen toe. Mönch Heinrich zoals de Duitsers zeggen, heeft zijn standbeeld in Leimuiden/Rijnsaterwoude en Steinkirchen dik verdiend.

In het kader van het jubileum bezoekt van 19 tot 22 oktober een groepje vormelingen uit Steinkirchen ons. Ter voorbe-reiding op dit bezoek vertelt Jan Beenakker voor belangstel-lenden over het werk en de betekenis van deze beroemde priester: op vrijdag 5 oktober, 20.00 uur, in de Priester Hendrikzaal bij de kerk in Leimuiden. Adres: Willem van der Veldenweg 24.

Oogstdankvieringen H. Clara parochie 20 en 21 oktober ‘Met Hart en Ziel!’ In het weekend van 20 en 21 oktober wordt in alle kerken van de H. Clara parochie de oogstdank-viering gehouden. Dit in samenwerking met de plaatselijke land- en tuinbouwafdelingen van LTO Noord. Het thema is: ‘Met Hart en Ziel’. De oogstdankviering kan gezien worden in de traditie van dankbaarheid voor het binnenhalen van de gewassen door boeren en tuinders.

Maar we willen oogsten graag ook in bredere zin zien. Ver-wonderd zijn om mooie dingen die om ons heen gebeuren en die we met elkaar delen. Met hart en ziel je inzetten bete-kent ook dagelijks oogsten, letterlijk en figuurlijk. Symbolisch geven wij dit vorm met de versiering van de kerken met onze geoogste producten. De collecte wordt gehouden voor Mis-sio Wereldmissiemaand 2012, die dit jaar actie voert voor het verbeteren van het onderwijs en de gezondheidszorg in Senegal.

U bent van harte welkom bij onze oogstdankvieringen!

Namens de werkgroep oogstdankviering, Marcel van Tol

16

Algemeen

Page 17: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Wat wij lezen op de zondagen in oktober

Federatiezondag Clara&Franciscus

in de H. Clara parochie

7 okt. 27e Zondag door het jaar

Genesis 2, 18-24

Hebreeën 2, 9-11

Marcus 10, 2-16

Federatiezondag Clara&Franciscus

in de H. Franciscus parochie

14 okt. 28e Zondag door het jaar

Wijsheid 7, 7-11

Hebreeën 4, 12-13

Marcus 10, 17-30

21 okt. 29e Zondag door het jaar

Jesaja 53, 10-11

Hebreeën 4, 14-16

Marcus 10, 35-45

We vieren Allerheiligen

28 okt. 30e Zondag door het jaar

Jeremia 31, 7-9

Hebreeën 5, 1-6

Marcus 10, 46-52

Allerzielen

1 en 2 nov. Gedachtenis van alle

overledenen

Lezingen worden

uitgezocht door

voorganger

Clara & Franciscus federatie

Op maandag 27 augustus 2012 vertrokken de 250 bedevaartgangers in 5 bussen naar Kevelaer. Onderweg wisselden gezelligheid en meditatieve momenten elkaar af.

Bisschop Johannes van den Hende, Bisschop van Rotterdam, was naar Kevelaer gekomen om voor te gaan in de Pontificale Hoogmis. De kern-achtige meditatie van de bisschop raakte de aanwezigen recht in het hart. Historicus Hans van der Wereld presenteerde zijn boek: ‘Devotelyck naar Kevelaer’, waarin hij de 100-ja-rige geschiedenis van de Rijnlandse bedevaart beschrijft.

Er werden 5 jubilarissen gehuldigd. Henk Ubbink de buschauffeur die de pelgrims 40 jaar veilig over ’s Heren wegen van en naar Kevelaer had vervoerd. Loek Dobbe die de bede-vaartgangers 40 jaar muzikaal had be-geleid. Mevrouw Korrel de lantaarn-drager die het licht 40 jaar voor de processie had uitgedragen. Voormalig bestuurslid Bep de Jong vierde haar 40 jarig bedevaartjubileum, mevrouw Klooster en Riet Disseldorp kregen de waardering van bisschop Van den Hende voor hun trouwe deelname van respectievelijk 30 en 25 jaar.

Woensdag 28 augustus luisterde een gelegenheidskoor van 50 pelgrims de eucharistieviering op. Organist Doke Leliveld begeleidde de samenzangen

en de gelegenheidsharmonie bege-leidde het ‘U zij de Glorie’, een majes-tueus besluit van de 100ste Rijn-landse bedevaart. Traditioneel werd de 100ste Rijnlandse bedevaart bij de genadekapel, afgesloten met het lied ‘Vaarwel, vaarwel’. De Rijnlandse be-devaart, een mooie mix van religieuze verdieping en sociale verbondenheid die nauwelijks onder woorden is te brengen. Wie dit eenmaal heeft erva-ren voelt zich voor altijd verbonden met de Rijnlandse bedevaart.

Roelf Scholma

Half september is de eerste doorloop voor de musical Joseph gehouden. Een doorloop is een soort generale repetitie, waarin de hele musical in één keer wordt gespeeld en gezon-gen. Tijdens zo’n eerste doorloop krijgen de muzikanten, zangers en spelers voor het eerst een beeld van hoe het uiteindelijke resultaat er uit gaat zien. En dat belooft wat te worden! U kunt dat resultaat zelf zien op donderdag 8 november (generale

repetitie), vrijdag 9 november (eerste opvoering) of zaterdag 10 november (tweede opvoering). De uitvoeringen beginnen om 20.00 uur en de kerk-deuren gaan om 19.30 uur open.

Ondertussen wordt er achter de schermen ook al hard gewerkt aan de kleding en het decor, aan een mooi logo, een poster en een programma-boekje. En ook de kaartverkoop gaat starten. Vanaf maandag 8 oktober zijn

de kaarten ad € 12,50 (generale) of € 15,00 (vrijdag en zaterdag) te koop bij twee adressen in de federatie:Gemakswinkel Langeraar, De Strooplikker 1 te Langeraar (voor de Claraparochie),Primera Domien Koek, Meerkreuk 42 te Oude Wetering (voor de Franciscusparochie).

Wees er snel bij, want op is op!pastor Charles Horsthuis

17SAMENstromen • oktober 2012

Honderd jaar Rijnlandse bedevaart naar Kevelaer

Musical Joseph krijgt vorm

Onder toeziend oog van bisschop Van den Hende verlaten de jubilarissen het priesterkoor. Vooraan Henk Ubink, achter Loek Dobbe, links mevr. Korrel, rechts mevr. Disseldorp, achter mevr. De Jong. De bisschop zit linksach-ter tegen de zuurstokpilaar, degene achter de ambo is pastoor Harry Borghols, directeur van de Rijnlandse bedevaart.

Page 18: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. GeboortekerkKerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 29 september

vervalt 19.00 uur• Eucharistieviering• Andante• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• W.F. van der Ven

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• Gebedsleider

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy & Jeugdkoor• Feest H. Bavo/Koffi edrinken• G. Brink

zaterdag 29 september

zondag 30 september

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• F. Steenman

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantare• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Resonans• Koffi edrinken• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Faith• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantoren• T. Dingjan

zondag 30 september

zaterdag 6 oktober Federatie-week

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Waimbaji• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• 25-jarig jubileum Ritmisch Koor• W. Broeders

zaterdag 6 oktober Federatie-week

zondag 7 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Clara / Kinderwoorddienst• W. Broeders & A. Beenakker

vervalt vervalt 10.00 uur• Oecumenische Dienst• Cadans• Oogstdankdag / Viering in de Sprengkerk (Oude Wetering)• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Trefwoordviering• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

vervalt zondag 7 oktober Federatie-week

zaterdag 13 oktober Federatie-week

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Spirit• Presentatie Vormelingen• G. Brink

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Andante• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• JUMP• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• M. Hoogenbosch

zaterdag 13 oktober Federatie-week

zondag 14 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Lords Voice• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• D. Koster

vervalt vervalt 10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Francis- cus / Patroonsfeest• J. Glas & G. Brink

vervalt vervalt zondag 14 oktober Federatie-week

zaterdag 20 oktober

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Oogstdankdag• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• Oogstdankdag / Koffi edrinken• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

zaterdag 20 oktober

zondag 21 oktober

9.30 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• Oogstdankdag / Kinder- woorddienst• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Allegro• Oogstdankdag• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Jacobuskoor• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag 21 oktober

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantors• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• De Horizon• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Faith• Promotieviering Wereldjon- gerendagen Rio de Janeiro• A. van der Helm

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy• G. Brink

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

zondag 28 oktober Allerheiligen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • Kinderkerk• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• D. Koster

10.00 uur• Eucharistieviering• Afrika-koor• Afrika-viering• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinder- & Tienerkoor• Koffi edrinken• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kings Kombo• M. Hoogenbosch

zondag 28 oktober Allerheiligen

donderdag 1 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Cantorij • J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Allegro• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Caecilia• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Dameskoor OA• Kindernevendienst• G. Brink

19.00 uur• Allerzielen• Nederlandstalig Koor• M. Hoogenbosch

donderdag 1 november Allerzielen

vrij dag 2 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Gemengd Koor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Cantabo• J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Revival• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Allerzielen• St. Caeciliakoor• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Jacobuskoor• Gebedsleide

vrij dag 2 november Allerzielen

Wekelij ksIedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

Pastoor W. [email protected]. (071) 331 24 59

Pastor A. [email protected]. 06 107 433 94

Pastor G. [email protected]. 06 307 803 64

Pastor J. [email protected]. (0172) 508 304

Pastor M. [email protected]. (0172) 408 128of evt. 06 283 284 04

Pastor Ch. [email protected]. (0252) 372 597

ROOSTER OKTOBER 2012 H. CLARA PAROCHIE

Uitzendingen kerkradio Aarlanderveen6 + 20 oktober

Uitzendingen kerkradio Langeraar13 oktober

Page 19: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. GeboortekerkKerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 29 september

vervalt 19.00 uur• Eucharistieviering• Andante• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• W.F. van der Ven

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• Gebedsleider

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy & Jeugdkoor• Feest H. Bavo/Koffi edrinken• G. Brink

zaterdag 29 september

zondag 30 september

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• F. Steenman

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantare• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Resonans• Koffi edrinken• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Faith• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantoren• T. Dingjan

zondag 30 september

zaterdag 6 oktober Federatie-week

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Waimbaji• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• 25-jarig jubileum Ritmisch Koor• W. Broeders

zaterdag 6 oktober Federatie-week

zondag 7 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Clara / Kinderwoorddienst• W. Broeders & A. Beenakker

vervalt vervalt 10.00 uur• Oecumenische Dienst• Cadans• Oogstdankdag / Viering in de Sprengkerk (Oude Wetering)• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Trefwoordviering• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

vervalt zondag 7 oktober Federatie-week

zaterdag 13 oktober Federatie-week

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Spirit• Presentatie Vormelingen• G. Brink

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Andante• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• JUMP• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• M. Hoogenbosch

zaterdag 13 oktober Federatie-week

zondag 14 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Lords Voice• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• D. Koster

vervalt vervalt 10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Francis- cus / Patroonsfeest• J. Glas & G. Brink

vervalt vervalt zondag 14 oktober Federatie-week

zaterdag 20 oktober

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Oogstdankdag• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• Oogstdankdag / Koffi edrinken• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

zaterdag 20 oktober

zondag 21 oktober

9.30 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• Oogstdankdag / Kinder- woorddienst• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Allegro• Oogstdankdag• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Jacobuskoor• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag 21 oktober

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantors• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• De Horizon• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Faith• Promotieviering Wereldjon- gerendagen Rio de Janeiro• A. van der Helm

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy• G. Brink

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

zondag 28 oktober Allerheiligen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • Kinderkerk• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• D. Koster

10.00 uur• Eucharistieviering• Afrika-koor• Afrika-viering• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinder- & Tienerkoor• Koffi edrinken• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kings Kombo• M. Hoogenbosch

zondag 28 oktober Allerheiligen

donderdag 1 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Cantorij • J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Allegro• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Caecilia• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Dameskoor OA• Kindernevendienst• G. Brink

19.00 uur• Allerzielen• Nederlandstalig Koor• M. Hoogenbosch

donderdag 1 november Allerzielen

vrij dag 2 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Gemengd Koor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Cantabo• J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Revival• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Allerzielen• St. Caeciliakoor• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Jacobuskoor• Gebedsleide

vrij dag 2 november Allerzielen

Wekelij ksIedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

ROOSTER OKTOBER 2012 H. CLARA PAROCHIE ROOSTER OKTOBER 2012 H. FRANCISCUS PAROCHIE

Uitzendingen kerkradio Oude Wetering 7 oktober

Uitzendingen kerkradio Hoogmade 21 oktober

Page 20: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rijpwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. GeboortekerkKerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 29 september

vervalt 19.00 uur• Eucharistieviering• Andante• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• W.F. van der Ven

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• Gebedsleider

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy & Jeugdkoor• Feest H. Bavo/Koffiedrinken• G. Brink

zaterdag 29 september

zondag 30 september

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• F. Steenman

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantare• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Resonans• Koffiedrinken• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Faith• A. Vijftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantoren• T. Dingjan

zondag 30 september

zaterdag 6 oktober Federatie-week

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij• T. van Steekelenburg

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Waimbaji• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vijftigschild

19.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• 25-jarig jubileum Ritmisch Koor• W. Broeders

zaterdag 6 oktober Federatie-week

zondag 7 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Clara / Kinderwoorddienst• W. Broeders & A. Beenakker

vervalt vervalt 10.00 uur• Oecumenische Dienst• Cadans• Oogstdankdag / Viering in de Sprengkerk (Oude Wetering)• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Trefwoordviering• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vijftigschild

vervalt zondag 7 oktober Federatie-week

zaterdag 13 oktober Federatie-week

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Spirit• Presentatie Vormelingen• G. Brink

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Andante• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• JUMP• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• M. Hoogenbosch

zaterdag 13 oktober Federatie-week

zondag 14 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Lords Voice• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• D. Koster

vervalt vervalt 10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Francis- cus / Patroonsfeest• J. Glas & G. Brink

vervalt vervalt zondag 14 oktober Federatie-week

zaterdag 20 oktober

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Oogstdankdag• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• Oogstdankdag / Koffiedrinken• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vijftigschild

zaterdag 20 oktober

zondag 21 oktober

9.30 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• Oogstdankdag / Kinder- woorddienst• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Allegro• Oogstdankdag• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Jacobuskoor• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vijftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag 21 oktober

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantors• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• De Horizon• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Faith• Promotieviering Wereldjon- gerendagen Rio de Janeiro• A. van der Helm

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy• G. Brink

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

zondag 28 oktober Allerheiligen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij• Kinderkerk• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• D. Koster

10.00 uur• Eucharistieviering• Afrika-koor• Afrika-viering• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinder- & Tienerkoor• Koffiedrinken• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kings Kombo• M. Hoogenbosch

zondag 28 oktober Allerheiligen

donderdag 1 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Cantorij• J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Allegro• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Caecilia• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Dameskoor OA• Kindernevendienst• G. Brink

19.00 uur• Allerzielen• Nederlandstalig Koor• M. Hoogenbosch

donderdag 1 november Allerzielen

vrijdag 2 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Gemengd Koor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Cantabo• J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Revival• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Allerzielen• St. Caeciliakoor• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Jacobuskoor• Gebedsleide

vrijdag 2 november Allerzielen

WekelijksIedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrijdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrijdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrijdag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelijks

ROOSTER OKTOBER 2012 H. FRANCISCUS PAROCHIE

Page 21: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

21

Clara en Franciscus federatieCentraal secretariaatLangeraarseweg 90, 2461 CL Langeraartel. (0172) 60 95 38info@claraenfranciscusfederatie.nlwww.claraenfranciscusfederatie.nl

Openingstijden: Maandag/dinsdag van 8.00 tot 13.00 uur. Donderdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Colofon

RedactieSamenstromen is een uitgave van de Clara en Franciscus federatie.Hiertoe behoren de RK parochie H. Clara met parochiekernen in Aarlanderveen,Langeraar, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden en Zevenhoven;en de parochie H. Franciscus met parochiekernen Hoogmade/Woubrugge; Leimuiden/Rijnsaterwoude; Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen; Rijpwetering/Oud Ade.

Het blad verschijnt tien maal per jaar.Oplage: 11.250 exemplaren.Centrale redactie: Anja Niemöller-van Bentum, Harry Veenman, Sonja van Smoorenburg-Kuijf, Bep Verdel, Theo Nieuwenhuizen, Gerda Lieverse, Pater Dirk Koster en Jessica Keijzer.

Redactieadres: via de locale kerkkernredacties.Overkoepelend naar: [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor om te lange teksten in te korten.

Realisatie: GHS uitgeverij bv, Nieuwkoop

Kopij voor nummer 9 kunt u uiterlijk op 15 oktober aanleveren. Het blad verschijnt omstreeks 2 november.

De e-mailadressen van de parochiekern- redacties staan vermeld op deze servicepagina.

parochiekernen H. Clara

Aarlanderveen - Petrus en Pauluskerk -Noordeinde 26, 2445 XE AarlanderveenSecretariaat:di. 9.00-12.00 uur, wo. 9.00-12.30 uurtel. (0172) 57 13 23 [email protected]: Gerda Baak, Mijsstraat 6, Ter Aartel. (0172) 60 43 95, [email protected]

Langeraar - Adrianuskerk -Langeraarseweg 90, 2461 CL LangeraarSecretariaat: R. van der Vlugt, di. t/m vrij. 9.00-12.00 uurtel. (0172) 60 21 [email protected]: C.M. Bakker en R. van der [email protected]

Nieuwkoop - O.L.V. Hemelvaartkerk -Dorpsstraat 35, 2421 AV NieuwkoopSecretariaat: di.- en do. 9.30-12.00 uur, wo. 19.00-21.00 uurtel. (0172) 57 11 01 [email protected]: I. Tensen, tel. (0172) 57 11 [email protected]

Nieuwveen - Nicolaaskerk -Dorpsstraat 41, 2441 CG NieuwveenSecretariaat: di.- en do. 09.30-11.00 uurtel. (0172) 53 81 [email protected]: J.P.A.M. van [email protected]

Noorden - Martinuskerk -Simon van Capelweg 62, 2431 AH NoordenSecretariaat: wo. t/m vrij. 9.30-12.00 uurtel. (0172) 40 81 [email protected]: J.J. Baas, tel. (0172) 40 81 [email protected]

Zevenhoven - Johannes Geboortekerk-Noordeinde 26/28, 2435 AG ZevenhovenSecretariaat: vrij. 9.00-11.00 uurtel. (0172) 53 82 [email protected]: via het secretariaat

parochiekernen H. Franciscus

Roelofarendsveen/ Oude- en Nieuwe Wetering- Jacobuskerk - Meerkreuk 3, 2377 VA Oude WeteringSecretariaat:di. en vrij. 9.30-11.00 uurtel. (071) 331 22 35

- Mariakerk - Pastoor Onelplein 1, 2371 EZ RoelofarendsveenSecretariaat:di. 9.00-10.30 uur en do. 14.00-16.00 uurtel. (071) 331 24 [email protected]

- Petruskerk - Noordeinde 187, 2371 CR RoelofarendsveenSecretariaat:ma. 14.00-16.00 uur en do. 9.30-10.45 uurtel. (071) 331 09 [email protected]

Parochiekernredactie Emanuel:Bep Verdel-Turk, tel (071) 331 21 [email protected]

Hoogmade/Woubrugge - OLV Geboortekerk - Kerkstraat 57, 2355 AG HoogmadeSecretariaat:do. 13.30-15.00 uurtel. (071) 501 82 [email protected]:via secretariaat

Leimuiden/Rijnsaterwoude- Jan de Doperkerk - W. v.d. Veldenweg 24, 2451 BB LeimuidenSecretariaat:do. 9.00-12.00 uurtel. (0172) 50 81 [email protected]:L. v.d. Meer-Hogeboom (tel (0172) 50 72 95)[email protected]

Rijpwetering/Oud Ade - OLV Geboortekerk en Bavokerk -Pastoor van der Plaatstraat 17, 2375 AE RijpweteringSecretariaat:ma. en wo. 9.00-10.30 uurtel. (071) 501 82 [email protected] Ade, tel. (071) 501 82 19Parochiekernredactie:via secretariaat

SAMEN onderweg

Voor afspraken over ziekenzalving:

H. Clara 06-11853352H. Franciscus 06-25447348

Page 22: Samenstromen Franciscus Oktober 2012

jONgerEn

FRANS & KLAAR

Door Leen

DZVINOCHOKDzvinochok is de naam van een jongenskoor uit Kiev in Oekraïne, van een hoogstaande kwaliteit. Het koor bestaat uit ca. 50 jongens en jonge mannen. Ook dit jaar brengen zij een bezoek aan onze regio en wel op 3 en 4 november. Zaterdag 3 november zullen zij de viering verzorgen in de Petrus en Pauluskerk in Aarlanderveen en zondag 4 november in de Mari-akerk in Roelofarendsveen. Voor zondagmiddag of zondagavond wordt nog naar een locatie ge-zocht voor een concert. Het koor beschikt nagenoeg niet over eigen fi nanciële middelen zodat er voor hen gezocht wordt naar gastgezin-nen voor 2 of 3 nachten. Het zou dan gaan om 2,3 en 4 november, of alleen 3 en 4 november. Op dit moment is nog niet helemaal zeker wanneer het koor aankomt. Wilt u 2 leden van het koor een slaap-plaats aanbieden? Zij zullen u er heel dankbaar voor zij n. U kunt zich opgeven bij : Jan van Leeuwen in Hoogmade, liefst via e-mail: [email protected] of even-tueel via telefoon (071) 5018712.

Zomerkamp Bisdom Rotterdam 2012Dit jaar zij n we in juli weer op zomerkamp geweest van bisdom Rotterdam. Een leuke week met een gezellige groep en leiding.We hebben heel veel spellen gedaan, de meeste op en rondom het gebouw in Uden, maar ook

Informatie bijeenkomst WJD in RioIn juli 2013 vinden de wereldjonge-rendagen in Rio de Janeiro plaats. Om jongeren enthousiast te maken voor deze dagen en andere belang-stellenden over de WJD te informe-ren, wordt er door het bisdom een ‘tour of diocese’ aangeboden. Een team van enthousiaste mensen reist langs verschillende parochies om meer te vertellen over de WJD.Op zaterdagavond 27 oktober 2012 zal het team een bezoek brengen aan onze federatie. Tij dens een speciale jongerenviering in de Petruskerk zal pastoor van der Helm voorgaan. De viering wordt muzikaal ondersteund door jonge-renkoor Faith.

Na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de familie-ruimte en met elkaar na te praten over o.a. WJD.

een paar in Uden zelf. Bij voorbeeld een speurtocht, een ruilspel en een dropping. Ook deden we een spel waarbij we verdeeld werden in vier groepen. Tegen elkaar moest je strij den om zoveel mogelij k punten te halen. Als je het antwoord wist moest je zo snel mogelij k naar het midden rennen en met een pollepel slaan op een pan. Het team dat de meeste punten had won. Een erg leuk spel. De dagen werden geopend met een thematische dagopening, in de vorm van een gesprek en een spel en afgesloten met een dagsluiting, waarin de dag werd doorgenomen op ook weer een thematische manier. Op vrij dag was de laatste dag. We gingen barbecueën en er was een bonte avond. Tij dens de bonte avond waren er veel acts, elk deelgroepje moest er één bedenken. De leiding schreef zoals elk jaar weer een leidinglied over de deelnemers. Na de bonte avond gingen we met zij n allen naar de kampvuurkuil om daar te dansen op muziek, marsh-mallows te roosteren of gewoon te ‘chillen’. Tij dens de nacht van vrij dag op zaterdag hielden we een afsluitende mis om te bedanken voor een mooie week met veel gezelligheid.

Het kamp was weer zoals ieder jaar een mooie week om op terug te kij ken.

Groetjes Thomas, Frank en Koen (Oude Wetering)