Samenstromen Clara Oktober 2012

26
SAMEN stromen Maandelijks katholiek infoblad Danken voor de oogst Feestelijke Federatieweek Start ‘Jaar van het geloof’ Aarlanderveen Langeraar Nieuwkoop Nieuwveen Noorden Zevenhoven Hoogmade/Woubrugge Leimuiden/Rijnsaterwoude Oud Ade/Rijpwetering Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen JAARGANG 2 NUMMER 8 • oktober 2012

description

Samenstromen Clara Oktober 2012

Transcript of Samenstromen Clara Oktober 2012

Page 1: Samenstromen Clara Oktober 2012

SAMENstromenMaandelij ks katholiek infoblad

Danken voor de oogst

Feestelij ke Federatieweek

Start ‘Jaar van het geloof’

Aarlanderveen Langeraar Nieuwkoop Nieuwveen Noorden Zevenhoven

Hoogmade/Woubrugge Leimuiden/Rij nsaterwoude Oud Ade/Rij pwetering Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen

JAARGANG 2 • NUMMER 8 • oktober 2012

Page 2: Samenstromen Clara Oktober 2012

‘Het oude kerkhof’ van Roermond ligt bui-ten de stad, bij de beroemde Mariakapel.Eeuwen lang wilden de mensen daar begraven worden. Nu niet meer. Het is een uitgestrekt verwaarloosd kerkhof, met een dikke hoge muur er omheen. Er is ook een klein protestant kerkhofje bij gebouwd, met dezelfde dikke muur. Daar vonden we deze zomer een zeer merkwaardig grafmonument.

Wat gebeurde er in Roermond in 1870? Er kwam een nieuwe legercommandant uit Amsterdam, Johan van Gorcum. Hij was kolonel van de cavalerie, en reed in zij n glanzende uitrusting voorop, bij fees-telij ke gelegenheden, een galante man te paard. Jonkvrouw Johanna van Afferden, alleen wonend op haar kasteel en al 40 jaar, werd verliefd op hem. Die liefde was wederzij ds. Ook bij Johan die 50 was, was het de eerste keer. Er was één pro-bleem: hij was protestant. Ze konden niet in de kerk trouwen. Ze trouwden alleen voor de wet, en leefden eigenzinnig en gelukkig op het kasteel, tot verdriet van kerk en bisschop.

In augustus 1880 stierf Johan. Johanna was ontroostbaar. In haar verdriet besloot ze een mooi grafmonument te laten bouwen waar zij zelf later ook zou rusten, maar de kerk verbood haar dat. Ze moest hem maar begraven op het protestantse kerkhofje. Johanna kon dat niet verdra-gen en wilde na haar dood bij hem liggen.

En zij vond de oplossing! Ze liet Johan begraven vlak bij de muur die de twee kerkhoven scheidde. De grafzerk liet ze verhogen tot boven de muur, en liet meteen aan de katholieke kant precies eenzelfde monument bouwen, ook tot boven de muur. Uit beide monumenten stak een arm die boven de muur samen-kwamen en elkaar de hand gaven. Zes jaar later stierf Johanna. Op de foto ziet u hoe ze nog steeds verbonden samen onder de grond liggen.Liefde is vindingrij k!

Dirk Koster osfs

In oktober loopt het groeiseizoen in de natuur ten einde. Daarom is er deze maand volop reden om de Schepper te danken voor de oogst. Een oogst die door het wisselvallige weer van deze zomer wel overvloedig te noemen is. Er is de komende maand nog meer te vieren en te beleven, zoals het 25-jarig jubileum van het Ritmisch Koor in Hoogmade en de activiteiten in de federatieweek van 6 tot en met 14 oktober.

Kortom, in oktober is er volop activiteit in de kerk. Om dit alles te kunnen volgen, is het handig dit blad te bewaren. Over sommige inhoudelijke artikelen kan dan nog wat langer nagedacht worden.

De centrale redacteuren van deze uitgave, Anja Niemöller en � eo Nieuwenhuizen.

Van de redactie

Clara & Franciscus federatie

Liefde op het kerkhof

I N H O U D FEDERATIENIEUWS

Van de Redactie

Column Dirk Koster

Overweging Pastoraal

Pastorale Noten

Groeien in geloof

Een Ontmoeting Met

PAROCHIENIEUWS

Nieuws uit de verschillende kernen

VERDER FEDERATIE

Spraakwater Zonnelied voor God Leesrooster Kerkrooster Samen onderweg Jongeren

Coverfoto: Nico Koot, Oogstdankviering 2010 Petruskerk Roelofarendsveen

stak een arm die boven de muur samen-kwamen en elkaar de hand gaven. Zes jaar later stierf Johanna. Op de foto ziet u hoe ze nog steeds verbonden samen onder de grond liggen.Liefde is vindingrij k!

Dirk Koster osfs

2

Page 3: Samenstromen Clara Oktober 2012

OVERWEGING Pastoraal

Jaar van het geloofDe paus heeft voor onze Kerk een Jaar van het Geloof afgekondigd, dat begint op 11 oktober. Een jaar waarin ons gevraagd wordt er meer nog dan anders bij stil te staan, wat ons geloof voor ons betekent. Ook in het pastorale woord dat leden van uw pastorale team iedere maand schrij ven zal hier aandacht aan worden besteed, aan de hand van één van de twee geloofsbelij denissen die alle grote christelij ke kerken delen, de ‘geloofsbelij denis van de apostelen’ genoemd, of de ‘twaalf artikelen van het geloof’.

Ik geloof in GodDe geloofsbelij denis begint met deze woorden. Die zij n basis en uitgangspunt voor alles wat daar op volgt. Geloven in God... wat betekent dat? Het bete-kent volgens mij in de eerste plaats dat we een relatie aangaan met God: het geloof verbindt mij met Hem die alles te boven gaat. Daarbij is ‘geloven’ in de eerste plaats een zaak van het hart, van het gevoel, en pas daarna ook van het hoofd, van het denken. Een oude pastoor van wie ik veel ge-leerd heb, had het in zij n preken dikwij ls over het ‘gevoel voor God’ dat veel mensen diep in zichzelf hebben, ver voordat zij zich bewust tot het christelij k geloof bekennen. Het gevoel dat er Iets of Iemand moet zij n die groter is dan onze alledaagse werkelij kheid.

Het Griekse woord voor geloof is ‘pistis’. Dat woord betekent behalve ‘geloof’ ook ‘vertrouwen’. En dat is ons geloof ook en vooral: dat we ons toevertrouwen aan God. God die groter is dan al onze menselij ke beperkingen en tekorten. Dat we onszelf aan Hem toevertrouwen is vooral een beweging van het hart, een beweging waar we wel

met ons hoofd over kunnen nadenken. Het vervolg van de geloofsbelij denis geeft op grond van Schrift en Traditie een uitleg die helpt ons gelovige hart te ondersteunen.

Ik geloof in God, de almachtige Va-der, Schepper van hemel en aarde.Christelij k geloven is geloven met en door Jezus Christus. Hij heeft ons – meer dan wie ook – God leren kennen als een liefdevolle en trouwe God, die het goede voor ons wil. Een God die ons oneindig te boven gaat, maar die ons ook onzegbaar nabij wil zij n. Jezus noemde God dikwij ls ‘abba’: ‘papa’ of ‘vader’. We kunnen God niet echt in woorden of begrippen vangen, maar Hij wil voor ons zij n als een goede en liefde-volle Vader, met Wie we een persoon-lij ke vertrouwensband kunnen hebben. Een Vader die van ons blij ft houden, wat we ook hebben gedaan of misdaan. Want altij d blij ft Hij op ons wachten, hoever we ook zij n afgedwaald.

Het is wel een groot geheim hoe het kan dat er in de wereld, gemaakt en gedra-

mensen diep in zichzelf hebben, ver voordat zij zich bewust tot het christelij k geloof bekennen. Het gevoel dat er Iets of Iemand moet zij n die groter is dan onze alledaagse werkelij kheid.

Het Griekse woord voor geloof is ‘pistis’. Dat woord betekent behalve ‘geloof’ ook ‘vertrouwen’. En dat is ons geloof ook en vooral: dat we ons toevertrouwen aan God. God die groter is dan al onze menselij ke beperkingen en tekorten. Dat we onszelf aan Hem toevertrouwen is vooral een beweging van het hart, een beweging waar we wel

Want altij d blij ft Hij op ons wachten, hoever we ook zij n afgedwaald.

Het is wel een groot geheim hoe het kan dat er in de wereld, gemaakt en gedra-

3SAMENstromen • oktober 2012

Ook benieuwd naar het nieuws uit de andere kernen van onze federatie?Op WWW.CLARAENFRANCISCUSFEDERATIE.NL kunt u de versie van de andere parochie lezen.

gen door God die het goede voor ons wil, toch ook zoveel kwade en verkeer-de dingen gebeuren. Een deel van die kwade dingen komt voort uit het feit dat God ons heeft gemaakt tot mensen met een vrij e wil, mensen die kunnen kiezen voor het goede en voor het kwade, voor of tegen God. Maar dan nog: er over-komen mensen toch ook onverdiende rampen, waar geen mens schuld aan heeft? Geloven is soms vertrouwen-tegen-beter-weten in. Ons menselij ke denken schiet tekort om alles te begrij pen wat er gebeurt.

Maar het vervolg van de geloofsbe-lij denis geeft ons een basis voor ons vertrouwen: God de Vader heeft zij n mensen zo lief dat Hij zelf in Jezus is mensgeworden om alle menselij ke lij den en pij n te ondergaan. Het leven, sterven en verrij zen van Jezus geeft de basis voor ons vertrouwen op God, voor heel ons geloof. Daarover de komende maanden meer.

Diaken George Brink

Page 4: Samenstromen Clara Oktober 2012

Clara & Franciscus federatie

Pastorale NOTEN

Jaar van het geloofOp 11 oktober is het vij ftig jaar geleden dat het Tweede Vaticaans Concilie werd geopend. Bisschoppen van over de hele wereld kwamen samen onder leiding van paus Johannes XXIII die de vergadering vroeg om ‘aggiornamento’, om de kerk bij de tij d te brengen en openheid ten opzichte van de wereld. Eind jaren ‘50 waren er allerhande ontwikkelingen als de beide Wereldoorlogen, het verdwij nen van koloniale machten, de opkomst van massamedia, de kernwapenwedloop en de schrij nende armoede in grote delen van de wereld. Voor de kerk was de grote vraag hoe zich daartoe te verhouden.Over allerlei aspecten van de kerk werd nagedacht: de liturgie, de oecumene, de missie van de kerk, de sociale communi-catiemiddelen, enz. Het concilie nam ruim drie jaar in beslag en leverde een aantal belangrij ke besluiten en documenten op. In de liturgie kreeg de eigen taal een plek, de rol van de bisschoppen en die van de leken in de kerk werd versterkt. De ver-gadering sprak zich onder andere uit voor democratie en principiële gewetens- en

godsdienstvrij heid en tegen de kernwa-penwedloop.Paus Benedictus XVI nam onlangs het initiatief om deze vij ftigste verjaardag wereldwij d te gedenken met een ‘Jaar van het geloof’. In ons bisdom Rotterdam worden allerlei activiteiten ontplooid en als Clara en Franciscusfederatie sluiten we ons daarbij aan.

Er zij n verschillende bij eenkomsten gericht op de ontwikkeling en verdieping van het geloof. U vindt deze steeds ver-meld in de nieuwe rubriek ‘Groeien in ge-loof’. In het blad Samenstromen zullen de pastores bij toerbeurt schrij ven over ons geloof aan de hand van de geloofsbelij de-nis van de kerk. En natuurlij k zullen we er in verschillende vieringen extra aandacht aan besteden.

Federatieweek: 6 t/m 14 oktoberDeze maand staan we met elkaar stil bij onze Clara en Franciscusfederatie. De oprichtingsdatum is weliswaar 1 april, maar we menen dat de oktobermaand,

met de feestdag van St. Franciscus een heel geschikte tij d is om met elkaar fees-telij k te gedenken dat we één geloofsge-meenschap zij n. We trekken er een hele week voor uit en het programma is met de vorige Samenstromen al bij u thuis bezorgd.

Programma federatieweek- Zaterdag 6 oktober: Kerketocht in

Aarlanderveen, Zevenhoven en Noorden van 11.00 uur tot 14.00 uur.

- Zaterdag 6 oktober: Nacht zonder dak, voor jongeren van 12 tot 25 jaar in Oud Ade.

- Zondag 7 oktober: Feestelij ke viering in Langeraar.

- Dinsdag 9 oktober: Filmavond in Leimuiden

- Donderdag 11 oktober: Theater-voorstelling in Oude Wetering

- Zaterdag 13 oktober: Kerkentocht in Hoogmade, Roelofarendsveen en Oud Ade.

- Zondag 14 oktober: Feestelij ke viering in Oude Wetering.

4

Danken voor de oogst, 7 en 20/21 oktoberOp mij n ritjes door onze federatie geniet ik steeds van de velden en wat daar het hele jaar door te zien is. Ploegende tractoren en foeragerende meeuwen, spruitenplukkende karretjes en prikken-de grutto’s, de zon over het gouden graan en grazende koeien en schapen. En dan zij n er nog de vele kassen in ons gebied, die hun kleurige schatten niet zomaar aan de voorbij ganger prij s geven.

Bij oogstdankdag denken we aan en danken we voor al datgene wat groeit en bloeit, en ons gegeven wordt als ons voedsel. We danken God ervoor omdat we beseffen dat we al dat moois niet zelf hebben bedacht, maar dat het ons gegeven is met de opdracht er voor te zorgen en wel zo dat niemand tekort komt. Dat laatste gaat helaas wel eens mis op onze aarde… Waar de oogstdankvieringen plaats vinden leest u in het bericht van de verschillende werkgroepen en in het rooster.

Op 20/21 oktober wordt extra gecollecteerd voor de actie Wereldmissiemaand 2012 van Missio, die dit jaar in het teken staat van Senegal.

Viering van Allerheiligen en AllerzielenAan het einde van het kerkelij k jaar hebben we aandacht voor allen die ons zij n voorgegaan en een bij zondere plaats bij ons blij ven innemen. Dat zij n onze heiligen, vrouwen en mannen die in het besef van de wereldwij de gemeenschap van de kerk een bij zondere plaats hebben. We vieren hun gedachtenis op 27 en 28 oktober. In de week die erop volgt gedenken we op 1 en 2 november de dierbare overledenen met wie we verbonden zij n in onze plaatselij ke gemeenschap.

Koken voor je geloof?In januari begint de Alphacursus in Langeraar in de pastorie, die dan helemaal in een nieuw jasje is gestoken. Deze geloofs-cursus van tien dinsdagavonden begint de avond met een eenvoudige warme maaltij d. We zij n daarvoor op zoek naar mensen die hun kookkunsten willen aanbieden. Natuurlij k bent u ook welkom om aan de cursus mee te doen. Meer informatie is te verkrij gen bij pastor George Brink [email protected] 06-30780364.

Page 5: Samenstromen Clara Oktober 2012

5SAMENstromen • oktober 2012

In deze Samenstromen maakt u kennis met een nieuwe rubriek ‘Groeien in geloof’. Daarin vindt u alle activiteiten en bij eenkomsten vermeld die gericht zij n op geloofsontwikkeling en -verdieping. Zo is er een cursus voor een eerste kennismaking met het christelij k geloof en een serie avonden die wat dieper op Bij bel en geloof in zal gaan. Maar een van ons wil ook graag met een groep mensen naar het museum en een ander gaat met u – virtueel – op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Kortom houdt deze rubriek in de gaten! Wilt u het aanbod graag in uw e-mailbox ontvangen? Dan graag even een mailtje naar het centraal secretariaat [email protected].

GROEIEN in geloof

SCHRIFTINSTUIFMet elkaar bespreken we het evangelie van de komende of een komende zondag vanuit de vraag: Wat raakt ons in deze tekst?Wanneer en waar: Iedere dinsdag van 19.30-21.00 uur in de pastorie van de Petruskerk in Roelofarendsveen Wanneer en waar: Iedere eerste woensdag van de maand van 19.30-21.00 uur in de pastorie van de Nicolaaskerk in NieuwveenBegeleiding: Een van de pastores

SCHATTEN VAN DE KERKHet zij n markante gebouwen, onze kerken; je ziet ze van verre. Bínnen is van alles te zien en niets is zonder betekenis. Of u er nu wel of niet vertrouwd bent, kom eens –anders – kij ken, proef de sfeer en luister naar weetjes en waardevolle info. Ga mee op ontdekkingstocht.Wanneer: donderdag 4 oktober 2012 om 9.45 uurWaar: Sint Jan de Doperkerk in LeimuidenBegeleiding: De Heer Obdeij n en Pastor Beenakker

WIE WAS FRANCISCUS?Een fi lm over het leven van Franciscus van Assisi.Wanneer: dinsdag 9 oktober 2012 om 19.30 uurWaar: Priester Hendrikzaal bij de Sint Jan de Doperkerk in Leimuiden

PRIESTER HENDRIKPriester Hendrik woonde en werkte in onze streken tot hij in 1113 naar Noord-Duitsland vertrok om de wildernis aldaar op Hollandse wij ze te ontginnen. Jan Beenakker uit Hillegom komt hierover vertellen.Wanneer: vrij dag 5 oktober 2012 om 20.00 uurWaar: Priester Hendrikzaal bij de Sint Jan de Doperkerk in Leimuiden

THEATERVOORSTELLING FRANCESCOPeter Vermaat, landelij k bekend verteller, dichter, theatermaker en poppenspeler, gaat in deze voorstelling op zoek naar de vraag wie Franciscus van Assisi nu eigenlij k was? Een dwaas, een heilige, een bezetene of …..?Wanneer: donderdag 11 oktober 2012Waar: Jacobuskerk in Oude Wetering

PELGRIMEREN NAAR SANTIAGOMet een verteller, beelden en liederen trekken we mee naar Santiago de Compostela, het beroemde pelgrimsoord in Spanje. Muzikale omlij sting door het Gospelkoor Meander uit Noordwij k.Wanneer: zaterdag 27 oktober 2012 om 19.00 uurWaar: Jacobuskerk in Oude Wetering

WIE WAS DE JOSEPH VAN JOSEPH’S TECHNICOLOR DREAMCOAT?In november wordt de musical ‘Joseph and the amazing technicolor dreamcoat’ opgevoerd in de Jacobuskerk in Oude Wetering. Voor spelers, zangers, toeschouwers en andere belangstellenden wordt een tipje van de sluier opgelicht, zodat u deze engelstalige musical beter kunt volgen.Wanneer: vrij dag 26 oktober 2012 om 20.00 uurWaar: Jacobuskerk in Oude WeteringBegeleiding: Pastor Horsthuis

OPGAVE KAN BIJ :Secretariaat Clara & Franciscus Federatie, Langeraarseweg 90, LangeraarTelefoon: 0172-609538 (maandag-, dinsdag- en donderdagmorgen)Email: [email protected]

Page 6: Samenstromen Clara Oktober 2012

66

Clara & Franciscus federatie

Een ontmoeting methet Ritmisch Koor van Hoogmade

Vijfentwintig jaar geleden deed Paul Wolvers van het kerkbestuur in Hoogmade een oproep aan de jeugd om een jongerenkoor te vormen voor de parochiekerk Onze Lieve Vrouw Geboorte. De animo was groot. De naam veranderde toen de gemiddelde leeftijd van de koorleden steeg, maar de passie voor zingen is hetzelfde. Op 6 oktober viert het ‘Ritmisch Koor’ zijn zilveren jubileum.

Door Riet Hekkenberg-KoektOp de repetitieavond in de OLV-Ge-boortekerk geniet ik van hun harmonieu-ze zang en spreek ik met enthousiaste koorleden en dirigent Roelf Scholma.

‘In De Stal was de oprichtingsbijeen-komst van het jongerenkoor’, weet Marja van der Jagt nog. ‘In onze parochie was al een Gregoriaans koor, een Neder-landstalig koor en een kinderkoor. Bijna iedereen in Hoogmade zingt, en de rest komt in de kerk luisteren’. Bij de op-richting werd Hans van Winsen dirigent. ‘Toen hij na tien jaar wegging hadden we diverse dirigenten, korte periodes. Door trouwen, verhuizen, vielen ook steeds wat leden af. Dat was even een dip. Toen kwam Joachim Lubbers. En er kwamen nieuwe leden bij, nu zijn we mooi stabiel met twintig leden, allemaal vrouwen. Bij Joachim hebben we veel geleerd, en vooral durf om te zingen’.

Het genre van het koor is afwisselend, religieuze en populaire muziek. Eigen-tijdse liederen die in de liturgie passen. Het koor zingt eens per maand in de zondagsviering en op Hoogtijdagen. En rouw- en trouwdiensten. ‘Avondwakes zingen bijvoorbeeld, dat is zo mooi om te doen’.

Waarom is dit koor zo leuk, vraag ik de dames. ‘We zijn een hechte groep, het is ontspannend. We voegen onze spiri-tualiteit toe aan de viering in de kerk. De akoestiek in deze kerk is heel goed. We hebben een fantastische begeleidster, pianiste Simone Wolvers. Er wordt tijdens de repetities ook veel gelachen. Zelden wordt door iemand een repetitie gemist.

Zeven jaar geleden werd Roelf Scholma hun dirigent en hij hoopt het nog lang te doen: ‘Ik heb echt een passie voor dit koor. Ze zijn fantastisch, zijn heel geconcentreerd en hebben een gewel-dige inzet. De stemverdeling van 1ste en 2de sopranen en 1ste en 2de alten is heel mooi. Het is echt een eenheid. De dirigent heeft een klassieke opleiding maar luistert graag naar de moderne inbreng van zijn koorleden. Hij bewerkt de stukken voor vier damesstemmen en het koor heeft al een prachtig repertoire opgebouwd. Als hoogtepunten in de 25 jaar noemen ze de reli-musical De kleine Profeet, onder Hans Winsen. En, recen-

ter, de afscheidsmis van pater Happel. ‘En ieder jaar zingen we met Allerzielen in Alphen aan den Rijn op de Ooster-begraafplaats. Dat is een gigantisch mooie ervaring’.

6 Oktober zal weer een hoogtepunt zijn: de jubileummis met pastoor Broeders om 19.00 uur in de OLV Geboortekerk, daarna feestelijke koffie voor iedereen. Over het programma wordt een klein tipje van de sluier opgelicht: het Ave Maria van Beyonce. Drie koorleden zijn die avond zilveren jubilaris, zij worden natuurlijk gehuldigd en in de bloemetjes gezet.

Page 7: Samenstromen Clara Oktober 2012

Rozenkrans bidden in de oktobermaandDe rozenkrans dankt zijn ontstaan aan het herhalend gebed, dat we reeds bij de oude Egyptische kluizenaars aantreff en. Dit herhalend gebed leeft nog steeds in de oosterse kerken (het zogenaamde Jezusgebed), maar ook in andere godsdiensten, zoals het hindoe-isme, boeddhisme en de islam. Door een gebed steeds te herhalen creëer je rust en aandacht om je te verdiepen in wat je uitspreekt en de gedachten die het bij je oproept.

Op deze manier helpt de rozenkrans je bij het bidden, speciaal tot Maria. Door het herhalen van ‘Het Wees-Gegroet’ richt je je speciaal tot haar en nodig je haar als het ware uit om voor jou een voorspreekster te zijn bij Jezus en God de Vader. In feite bid je dus samen met Maria de rozenkrans.

Tijdens het bidden van de rozenkrans ( één keer rond = een rozenhoedje) mag je de bijzondere gebeurtenissen in het leven van Jezus en Maria gedenken (de zgn. blijde, droevige, glorievolle en lichtende geheimen).

Maar ook je persoonlijke noden en die van de wereld kun je in gebed mee laten dragen. Het rozenkransbidden vindt vanaf 3 oktober iedere woensdag-ochtend plaats. Om 8:45 uur beginnen we, vóór in de kerk. Daarna vindt de wekelijkse viering plaats in de sacristie. U bent van harte welkom.

RingleidingOns is verzocht iets te schrijven over de geluidsversterking van onze kerk.U zult wel gemerkt hebben, dat er de afgelopen jaren heel wat is veranderd in het gebruik van micofoons en in de ge-

Aarlanderveen

luidsweergave via allerlei geluidsboxen. Aangezien sommigen van u hebben aangegeven, dat het met het geluid nog (steeds) niet goed is geregeld, wordt deze apparatuur door degenen die er verstand van hebben nog regelmatig bijgesteld.

Recent ontvingen we van een parochi-aan een brief, waarin werd gevraagd, of in de kerk een zgn. ‘ringleiding’ aanwezig is. We kunnen u melden dat deze er is en dat hij ook (goed) func-tioneert. Zodra de geluidsinstallatie in de sacristie bij aanvang van een viering wordt ingeschakeld, doet de ringlei-ding het automatisch ook. Degenen die gehoorapparaatjes dragen dienen hun toestel(len) in de zgn. ‘ringleidingstand’ te zetten (vraag aan uw audicien of hij/zij deze mogelijkheid voor u wil instel-len). Het volume kunt u uiteindelijk zelf regelen. Bij de entree van de kerk wordt nog eens extra gewezen op de aanwezigheid van de ringleiding, zodat ook mensen die van ‘buitenaf komen weten, dat ze er gebruik van kunnen maken. Verrast29 Augustus, een datum waar ze naar had uitgekeken, maar ook weer niet. Ze wilde wel stoppen, maar eigenlijk ook niet. En uiteindelijk toch maar wél. Bovengenoemde datum werd daardoor haar laatste ‘werkdag’. Met gemengde gevoelens namen we afscheid van Gerda Klein. Jarenlang was ze het trouwe maatje van Ria Helling, die zich nu een beetje voelt als Remi in Hector Malots ‘Alleen op de wereld’.

Ogenschijnlijk zou er die ochtend niets gebeuren. Ze wist echter niet dat een aantal mensen, waaronder Ton, haar echtgenoot, was uitgenodigd om haar een waardig afscheid te geven. Terwijl ze haar laatste administratieve hande-

lingen verrichtte, opdat ze alles netjes zou kunnen achterlaten, konden de genodigden ongemerkt de grote zaal bereiken. En toen….die verraste blik, die voor haar mond geslagen handen bij het zien van het gebak, de koffi e en natuurlijk de aanwezigen. Dat had ze niet verwacht. Het werd een gezellig afscheidsmoment, dat even kort werd onderbroken voor de overhandiging van bloemen en een cadeaubon; een terechte beloning voor de ruim 11 jaar dat Gerda iedere woensdag een deel van het secretariaatswerk op zich nam.

We wisten dat het moment zou ko-men. In voorgaande edities van ‘Samen Stromen’ hebben we herhaalde malen gevraagd om een opvolger,- ster, maar ontvingen hierop nauwelijks respons. Zo’n afscheidsmoment doet je daar-door nog weer eens extra beseff en, hoe waardevol iedere vrijwilliger voor de kerk is - ongeacht de bijdrage die hij/zij levert - en hoe zuinig we op hen moeten zijn!!!!

We wensen Gerda, haar man en kinde-ren nog heel veel mooie jaren.En we weten zeker dat ze de komende tijd nog wel eens aan zal wippen voor een kopje koffi e. (Staan die twee fi etsen tenminste weer even in vertrouwde for-matie tegen de gevel van de pastorie). BouwEr zijn momenten dat je je eigen ogen niet kunt geloven. Zo is er op het ene moment nog niets en op het andere moment is het beeld rigoureus gewij-zigd. In het vorige nummer van ‘Sa-menstromen’ konden we u berichten, dat na de bouwvakvakantie de bouwac-tiviteiten weer werden voortgezet.Nu, een paar weken later, zit het dak er al op en zijn de muren bijna allemaal gemetseld. De BCP vergadert zich ‘een slag in de rondte’ om alle ontwikkelin-

H. Clara parochie

7SAMENstromen • oktober 2012

Page 8: Samenstromen Clara Oktober 2012

gen te kunnen bijhouden en steeds een stap vooruit te denken. Zo vergaderden we vrijdag 7 september over zaken als de verlichting, de keuken, de vloer, de kasten, de gordijnen, het ventilatiesys-teem, de verwarming, het terras, de toekomstige parkeerplaatsen…..

We houden u ook in de komende maanden op de hoogte van de vorde-ringen.Ontzettend blij zijn we overigens met al die mensen die met ons meedenken, die erop uit gaan om leveranciers te bezoeken en te onderhandelen over prijzen. Werkelijk, als de BCP dit al-lemaal zelf zou moeten doen, zou het welhaast een dagtaak worden.

KinderkerkWat een goede start: met 30 kinderen waren we 2 september bij elkaar. Heel voorzichtig hebben we ‘slechte dingen’, onze foutjes, durven vertellen. Ge-lukkig weten al deze kinderen veeeel meer goede dingen op te noemen, dat is bijvoorbeeld ‘sorry’ zeggen als je iemand pijn hebt gedaan. De volgende keer Kinderkerk is op 7 oktober tijdens de Federatiezondag in Langeraar en op zondag 28 oktober in Aarlanderveen. Graag tot dan!

Werkgroep Kinderkerk

KidsclubDe kidsclub is eind augustus van start gegaan. We hebben teruggekeken op ons werk van de laatste bijeenkomst vóór de zomervakantie. We hebben een prachtige ark van Noach gemaakt met heel veel verschillende dieren. Hij is nu helemaal af. Als u in de grote zaal van de pastorie komt, moet u de deuren maar eens opendoen!

We keken ook terug op de periode van 2008 tot nu. Want Leny Groen in ‘t Woud heeft besloten te stoppen met de leiding van de kidsclub, omdat ze nog zoveel andere leuke dingen heeft om mee bezig te zijn. Leny was de initiatiefneemster van de uitjes naar Amsterdam: Het Bijbels museum en in juni nog Ons Lieve Heer op Solder. Ook veel knutsel ideeën waren van

8

haar afk omstig. We kijken terug op een geweldig leuke tijd samen en we bedanken Leny voor alles wat ze voor onze kidsclub heeft gedaan. We hebben haar bedankt met een mooie plant en we hopen dat ze veel plezier zal beleven aan haar andere activiteiten. We zullen haar wel missen!

En verder: In juni ging de hele groep naar Amsterdam, naar het museum: Ons Lieve Heer op Solder. We gingen met het openbaar vervoer. Jolanda had de route heel goed voorbereid. Een paar keer overstappen en we keken onze ogen uit. Diana zorgde voor de catering. In het museum hadden we een mooie rondleiding en er was echt van alles te zien. Als u er nog nooit bent geweest, heeft u echt iets gemist!

Op de foto ziet u onze groep voor het museum. We hopen dat dit seizoen weer net zo leuk wordt en dat we weer een leuk uitje kunnen organiseren.

Leiding van de kidsclub: Jolanda, Diana, Anneke

In memoriam Wim VerhageEen van de oudste parochianen is gaan hemelen. Op de zeer hoge leeft ijd van ruim 94 jaar is op 16 augustus Wilhelmus Philippus Verhage van ons heengegaan. Een goede vader voor zijn kinderen, een geweldige opa voor zijn kleinkin-deren en opa-opa voor zijn ach-terkleinkinderen. Een arbeidzaam leven, vol vreugde en ook verdriet, is afgesloten. Velen zullen hem missen. De vader en opa met zijn humor, grappen en grollen, zijn belangstel-ling met alles wat er om hem heen gebeurde. Zelfs deze zomer was hij nog op het Aarlanderveense feest duidelijk aanwezig. Hij was geze-gend met het feit dat hij op zijn 94e nog gewoon zelf overal naar toe reed in zijn auto. Ook in onze kerk is voorin wederom een lege plek. Vaak was hij daar te vinden, als Lords Voice zong, zeker, want daar zingt zijn dochter. En altijd een vrolijke knik en even een praatje. Ook andere koren genoten zijn belangstelling. Vader Wim is geluk-kig maar heel kort ziek geweest, tevredenheid was op zijn gezicht te zien toen we afscheid namen in zijn eigen huis. Dankbaar en tevreden mogen we eigenlijk allemaal zijn, ook al is er natuurlijk verdriet. In een mooie volle wake en uitvaart hebben we hem teruggegeven aan de Schepper en Heer van alle leven. Dat hij nu, samen met moeder en oma, voorgoed mag rusten, dat wensen we hen allemaal toe.

Jan Houdijk

Page 9: Samenstromen Clara Oktober 2012

Langeraar

Vanaf de BestuurstafelEen aantal vergaderingen hebben inmiddels plaatsgevonden omtrent de voortgang van de verbouwing van de pastorie en lopende zaken zoals de kerk, tuin, begraafplaats en de fi nanciën. Wij zijn op zoek naar een nieuwe notulist die de vergaderingen kan verslaan. Wie heeft interesse? U kunt zich aanmelden via ons e-mail adres [email protected] of bij het secretariaat.

Ook kunnen wij nog hulp gebruiken bij het behangen en schilderen. Om kosten te besparen, moeten nog een aantal kleine kamers in de pastorie worden voorzien van behang en schilderwerk. Laat uw talenten schitteren en meldt u aan bij het secretariaat. Wij hebben uw hulp nodig!

Weet u dat in onze kerk voor hen die slecht horen een ringleiding aanwezig is in de eerste vijf banken? Het slechte gehoor kan op dat moment even weg-genomen worden!

Namens de BCP, Ad van Velzen voorzitter

BraderieHet eerste werk tijdens de braderie was de vlag in de top van de kerktoren uithangen als teken dat wij als kerkge-meenschap meedoen met dit dorpsge-beuren. Als publiekstrekker stelden we kerststalletjes tentoon die door onze parochianen beschikbaar waren gesteld. Onze beheercommissie had de vaandels uit vroegere tijden uit de kast gehaald.

De kerk zag er feestelijk uit en onder genot van orgelmuziek hadden we over

belangstelling niet te klagen. Het gratis-kaarsje-opsteken was weer een succes, meer dan 175 bonnetjes telden we op het einde van de dag in de mand. We danken ieder die aan deze mooie dag heeft meegewerkt.

Harry van der Hoorn, pastoraatgroep

Heilige AdrianusvieringIn onze prachtig versierde kerk was op zondag 9 september de Heilige Adria-nusviering met als thema ‘Doel treff end’. Het was tevens de startviering van de Aeresteijnschool. Meester Rob deed het openingswoord en stelde als doel: een goede omgang met elkaar zodat de kinderen een fi jne en leerzame tijd op school mogen beleven. Ook stak hij een kaarsje aan ter nagedachtenis aan Luna. Aan het einde van de viering nam Gio-vanna, de moeder van Luna, het kaarsje in ontvangst. De jongens en meisjes van Aeresteijn en Altior hadden met hun

leerkrachten en leiders gesproken over de vraag ‘Welk doel stellen wij ons zelf voor het komende jaar?’ Deze doelen hadden zij op ballen geschreven.

De kinderen werden door pastoor Broe-ders naar voren geroepen om te komen vertellen wat zij op de ballen geschreven hadden. Pastoor Broeders vertelde in zijn preek dat het goed is om je doelen waar te maken. En dat je daar soms heel veel voor moet doen of laten. Maar dat je nooit mag denken “Ik ben een loser want ik heb mijn doel niet behaald”.

Peter Otto, voorzitter van Altior, sprak over vrijwilligerswerk: “Er is geen betere zin dan gemeenschapszin”. We zongen met begeleiding van Spirit en de cantors, dit klonk prachtig. Na de viering was er koffi e en limonade. De kinderen gingen doeltje-trappen terwijl de ouderen met elkaar in gesprek gingen. We kunnen terug kijken op een mooie Adrianusvie-ring

Marleen den Haan, pastoraatgroep

KicalaHebben jullie er alweer zin in: een nieuw seizoen Kicala? Wij in ieder geval wel. Op woensdag 10 oktober willen we jullie graag in het Koetshuis verwelko-men van 18.45 tot 20.00 uur. Zit je in fase 8 t/m groep 8 en hou je van gezel-ligheid, samen leuke dingen doen en iets te weten komen over God en de bijbel dan ben je bij ons aan het goede adres.

9SAMENstromen • oktober 2012

Page 10: Samenstromen Clara Oktober 2012

H. Clara parochie

Afgelopen jaar hebben we geknutseld, een herfststuk gemaakt, de speurtocht in het donker gedaan, paaseieren bingo gespeeld, palmpasenstokken gemaakt en een gezellige bbq als afslui-ter. De avonden beginnen we met een gebedje en een stukje uit de bijbel, dat is ons uitgangspunt. Mocht je nog wat wil-len vragen dan kun je ons bereiken op tel. (0172) 53 89 68 (Liesbeth). Tot dan!

KinderwoorddienstOm gezinnen de kans te bieden naar de kerk te gaan met hun jonge kinderen willen we elke zondag Kinderwoord-dienst aanbieden. Hiermee gaan we beginnen op de federatiezondag 7 ok-tober en de volgende keer is 21 oktober. De kinderen gaan met hun ouders de kerk in, waarna wij ze na de begroeting meenemen naar het Koetshuis om het bijbelverhaal in hun eigen woorden te behandelen. Dit gebeurt o.a. door knut-selen, kletsen en spelvorm. Na de over-weging komen wij weer terug de kerk in zodat de kinderen ook een gedeelte van de viering meemaken. Daarnaast willen we proberen elke zondag crèche aan te bieden (hiervoor zoeken we nog enkele vrijwilligers). Wij hebben er zin in omdat we weten dat de kinderen altijd enthousiast zijn.

Groetjes, Corine, Angelique en Liesbeth tel. (0172) 53 89 68

Verslag van de MisdienaarsdagHoi allemaal, eerst gingen we naar de kerk. Er werd veel gezongen. Het thema was het lichtje aan elkaar doorgeven.

10

Toen de kerk klaar was gingen we een workshop doen. Er waren veel mensen. Het was een meneer die Sabrina en mij een workshop gaf. Eerst vertelde hij drie verhalen en daarna gingen we aan de slag. We moesten opschrijven wie een lichtje is geweest voor ons en voor wie wij een lichtje waren. Toen was het pauze. Je kreeg kaartjes, zo kon je gratis eten en drinken kopen. Daarna moes-ten we ons misdienaarspak aantrekken. Daarna gingen we weer de kerk in. Er was ook een leuk liedje met klappen en daarna moesten we naar huis lopen, echt saai. Einde.

Jara

Meeleven met…..OverledenOp 16 augustus is op 75-jarige leeft ijd overleden Cornelis Hendrikus Gijsber-tus Borst. Kees is geboren in Langeraar aan de Grote Brug als jongste in een groot gezin waar hij met liefde en warm-te is opgegroeid. Kees zijn werk was ook zijn hobby, tuinieren, de planten en bloemen, het was zijn lust en zijn leven. Voor iedereen stond hij klaar en er is dankbaarheid voor al hetgeen hij heeft gedaan. 51 Jaar geleden trouwde hij met zijn grote liefde Corrie en samen kregen ze vier kinderen, later werd hij ook de trotse opa van 5 kleinkinderen. De laatste jaren ging Kees z’n gezondheid steeds meer achteruit en gleden zijn gedachten steeds verder van ons weg. Liefdevol is hij verzorgd in Verpleeghuis Overrhyn waar hij rustig is ingeslapen.

Vanaf de Adrianustoren• Als u dit leest is de eerste bijeenkomst voor de kerstsamenzang al weer geweest.• Veel dank aan alle mensen die meehielpen om de Adrianusviering tot een

warme en bemoedigende viering te maken.• De Langeraarse werkgroep diaconie, u weet wel die ‘Gast aan tafel’ organiseer-

den en ‘De voedselbank op tournee’ is met elkaar in gesprek over activiteiten in de toekomst. U gaat hier vast meer over horen.

• ‘De voedselbank op tournee’ staat momenteel in het voorportaal. De mensen die noodgedwongen gebruik maken van de voedselbank Alkemade zijn erg blij met uw gaven.

• De protestante kerken in Ter Aar organiseren vakantiebijbelwerk voor kinde-ren in de basisschoolleeft ijd op dinsdag 16 oktober en woensdag 17 oktober van 10.00 uur tot 12.15 uur bij Scouting Wapata. Voor vragen kunt u contact opnemen via (0172) 602296.

Na een mooie uitvaartdienst is Kees, in het vertrouwen dat hij thuis mag zijn bij God, begraven op ons kerkhof.

Op 22 augustus is Cor van der Sluis overleden. Cor mocht ruim 90 jaar worden. Als oudste van ’n gezin met 10 kinderen moest hij al vroeg aan de slag. Hij was graag buiten bezig, had een grote groentetuin en fokte konijnen. Hij voorzag iedereen van verse groenten. Was je niet in de gelegenheid het te halen dan kwam hij het thuis afl everen. Cor was een gelukkig mens, ondanks dat hij nooit de ware heeft gevonden. Hij woonde samen met zus Truus en broer Dries in het ouderlijk huis. Hij stond altijd klaar voor iedereen om hem heen. Sport had zijn aandacht, wat ging hij graag naar Altior kijken en het schaatsen op tv vond hij geweldig. Na het overlijden van broer Dries bleven hij en Truus samen, maar toen ook Truus overleed, moest hij noodgedwongen naar Het Koetshuis. Na opname in het ziekenhuis vanwege longproblemen is hij rustig ingeslapen. In ’n mooie avondwake en uitvaartdienst namen wij afscheid van hem.

Huwelij ken oktober 2012, Parochie H. ClaraIn de H. Adrianuskerk in Lange-raar wordt op vrijdag 12 oktober om 13.30 uur het huwelijk gesloten tussen Renate van Boheemen en Marcel Koster. Wij wensen Renate en Marcel een onvergetelijke dag en een mooie toekomst.

Page 11: Samenstromen Clara Oktober 2012

Kinderen in de kerkGezinsvieringZondag 9 september was de eerste gezinsviering van het nieuwe seizoen. Het was een fi jne viering met als thema ‘Twee keer luisteren’. We hebben met zijn allen geboeid geluisterd naar ver-halen, gebeden en niet te vergeten het woordje van onze pastor. Jeugdkoor Flos Campi zong prachtige liedjes. Kortom, het was zeer de moeite waard.

De volgende gezinsviering laat even op zich wachten. Zondag 4 november is het zover. Het thema blijft nog even een verrassing. Zet u de datum alvast in uw agenda? De viering begint om 10.00 uur. Uiteraard is ook dan jeugd-koor Flos Campi van de partij!

Werkgroep Gezinsvieringen

KinderWoordDienstZondag 23 september was de eerste KinderWoordDienst van het nieuwe

seizoen. We zijn toen begonnen met het scheppingsverhaal. Hier gaan we nog een paar keer mee door: zondag 21 okto-ber en zondag 18 november. Ook dan hopen we weer veel kinderen te zien. De viering begint steeds om 10.00 uur. Na de opening gaan de kinderen mee naar de pastorie voor hun eigen viering. Het pro-gramma is bestemd voor kinderen van groep 1 tot groep 6 van de basisschool.

Tot 21 oktober!(zaterdag 8 december, zondag 16 december en zaterdag 22 december wer-ken we aan het adventsproject. Noteert u deze data alvast in uw agenda?)

Werkgroep Kinderwoorddienst

ActiviteitencomitéKlaverjasseizoen is gestart!Op vrijdag 21 september was het bij de start van het klaverjasseizoen weer een gezellige drukte in het Parochiehuis in Nieuwkoop. Ook in oktober kunt u ge-zellig kaarten. De tweede klaverjasavond is op vrijdag 19 oktober. Het klaverjas-sen start om 20.00 uur. Gekaart wordt 3 potjes op zijn Rotterdams (verplicht, maatslag introeven). Kosten € 2,50.

Kunt u dan niet; dan is dat geen pro-bleem. Er zijn na oktober nog 6 andere kaartavonden. Deze zijn op 9 november, 14 december, 18 januari, 8 februari, 15 maart en 19 april. Noteer alvast deze data in uw agenda! De opbrengst van de klaverjasavonden wordt gebruikt voor het onderhoud van de kerk. Graag tot dan!

Activiteiten Comité Fietstocht ‘Samen uit op de fi ets’ is geredenOp zondag 26 augustus organiseerde het Activiteiten Comité de jaarlijkse fi ets-tocht ‘Samen uit op de fi ets’. De weers-omstandigheden waren dit jaar niet erg gunstig; bewolkt en buiig en 90% kans op neerslag. De leden van het Activiteiten Comité hadden er een hard hoofd in. Zouden er wel deelnemers komen om te fi etsen met dit soort weersvoorspellingen? Na forse regenbuien in de vroege mor-gen werd het tussen 11.00 en 11.45 uur gelukkig droog en verscheen het zonnetje en kwamen de eerste deelnemers. En er volgenden nog meer. Uiteindelijk waren er 23 deelnemers. De laatste fi etsers ver-trokken om 13.00 uur.

De tocht ging via De Meije en Zegveld richting Woerden en via Kamerik en Kanis naar de kinderboerderij Het Oor-tjespad. En van daar via Woerdense Ver-laat en Noorden naar Nieuwkoop. Onder-weg viel er her en der wel een buitje, maar de meeste deelnemers hadden daar geen last van. De meeste regen viel ernaast. De tocht eindigde bij De Shelter (het club-huis van de scouting), waar onder het genot van een drankje, een pannenkoek en een sateetje gezellig werd bijgekletst. Al met al was het toch een gezellige boel! Deelnemers hartelijk dank en graag tot de volgend jaar!

Activiteiten Comité

11SAMENstromen • oktober 2012

Nieuwkoop

Page 12: Samenstromen Clara Oktober 2012

Open dagen in parochiekerk O.L.Vr. Hemelvaart

in Nieuwkoop

Opbrengst Kerkenveiling geïnvesteerd in nieuwe klokkenstoelSinds eind juli is de klok van de kerk weer helemaal in gebruik. De opbrengst van de Kerkenveiling is besteed aan het ver-nieuwen van de klokkenstoel. Deze was na 80 jaar gebruik doorgeroest en niet meer veilig. Begin mei is begonnen met de werkzaam-heden, deze zijn uitgevoerd door de fi rma De Rooy in samenwerking met Siersme-derij van der Pauw uit Nieuwkoop.

H. Clara parochie

12

De oude klokkenstoel werd boven in de toren geheel gedemonteerd. Hier-voor was het noodzakelijk om een gat in het plafond te maken boven de klokkenstoel, waarna de klok van 750kg opgehangen werd aan de dikke balken van de torenspits. De nieuwe klokkenstoel werd in de fabriek van de Rooy helemaal opgebouwd en getest om daarna weer gedemonteerd te wor-den voor hij geplaatst werd in de toren.

Woensdag 4 juli was het zover, een grote kraan van Balvert Transport werd voor de kerk neergezet om de oude klokkenstoel uit de toren te hij-sen en de nieuwe naar binnen te trans-porteren. Dit was nog niet eenvoudig want er stond een auto op de voor ons verkeerde plek geparkeerd. Maar chauff eur Wilfred bleek uitstekend met dit soort hindernissen te kunnen omgaan, met een ‘palletkar’ werd de auto vakkundig een paar meter verder op neergezet. Toen de eigenaar zijn auto kwam ophalen stonden wij het van afstand af te kijken. De beste man liep eerst drie keer om zijn auto heen en je zag hem denken : “is Ralph Inbar (Bananensplit) uit zijn graf opge-staan”??.

Om 1 uur in de middag was de klus geklaard en kon het opbouwen van de nieuwe klokkenstoel beginnen. Na een paar uurtjes sleutelen kon hij al met de hand geluid worden.

Onder de noemer ‘laat de kerkklok luiden’ werd het bedrag dat met de kerkenveiling bijeen gebracht werd heel goed besteed.Met dank aan onze plaatselijke bedrij-ven De Rooy en Siersmederij Henny v.d. Pauw!!!

Voor de mensen die het er voor over hebben om via vijf trappen naar de toren te klimmen is dit vakwerk te bewonderen. Dit kunt u doen op de opendag van onze kerk 18, 24 en 25 november waar u nog nader over wordt geïnformeerd .

Namens de B.C.P. W.B.

Er is een fotoboekje gemaakt van 28 pagina’s met foto’s over ons kerkge-bouw en alle mooie dingen die er in onze kerk te vinden zijn. Bij de foto’s wordt niet alleen aangegeven wat het voorstelt, maar ook uitleg gegeven. Het boekje is te koop en dankzij spon-sors kan de opbrengst naar ‘onze’ pater Harry voor zijn werk in Zambia.

De prijs is € 10. Als u bestelt via internet en u wilt het thuisgestuurd krijgen komen er nog verzendkosten bij. U kunt het boekje bestellen via email [email protected] Of telefo-nisch: (0172) 572140Onder voorbehoud zal in november van dit jaar een tentoonstelling wor-den georganiseerd waar alle dingen uit het fotoboekje ook in het echt te zien zullen zijn. U hoort daar nog meer over.U kunt zich ook op de hoogte houden via de website http://claraenfranciscusfederatie.nl

Kijk dan onder ‘Nieuwkoop’.

Page 13: Samenstromen Clara Oktober 2012

Heilig DoopselZondag 9 september zijn gedoopt:

Th omas Jayden Venema, zoon van Marco Jan Venema en Corine Hooger-vorst en broertje van Rick. Bas Martinus Leonardus Hoogkamer, zoon van Jeroen Hoogkamer en Heidi van der Jagt en broertje van Rosa.Van harte gefeliciteerd.

KinderwoorddienstDe vakanties zitten erop, de scholen zijn weer begonnen.Ook de kinderwoorddienst heeft nieuwe data geprikt voor de komende periode:Zondag 23 september 10.00 uurZondag 4 november 10.00 uurMeedoen met de kinderwoorddienst is een leuke manier om met kerk en geloof bezig te zijn.Een goede aanleiding om met je kin-deren naar de kerk te gaan.

Kom met je kind mee naar de pastorie en doe een keer met ons mee.Op de zondagochtend met kinder-woorddienst is er ook crèche voor de allerkleinsten, zodat een ieder in de gelegenheid is om samen met het hele

gezin naar de viering te komen.We hopen dat hier veel gebruik van gemaakt gaat worden.

Groetjes medewerksters kinderwoord-dienst Ingrid, Ramona, Josè, Karin en Ans

NicolaasdagMet prachtig weer werden onze parochianen op 9 september voor de Nicolaasdag verwelkomd bij de ingang van de kerk door Annet en Karin.Eerst een prachtige viering die werd opgeluisterd door het koor Revival uit Zevenhoven.

Met een kinderwoorddienst waar de kinderen al toeterend vandaan kwa-men en crèche waar de kinderen al vroeg buiten speelden.

Daarna gezellig koffi e, thee en limona-de met een krentenbolletje in de tuin.Daarna was het zoeken met een rondje om de kerk.

“Ik ben de weg kwijt” zei een schaap, een net met “mensen” bij een boot en een trouwjurk en kruiken.

Bij welk verhaal hoort het ook alweer? Hoe vertel je dat aan je kind? Maar ie-dereen kwam er uit en bekeek intussen het nieuwe pad en de voorbereidingen voor de werkzaamheden in de tuin. Een leuke dag.

Annet, Karin en Piet bedankt voor jullie hulp bij het organiseren.Namens de Beheerscommissie, Riet SpekmanEn jij natuurlijk ook weer hartelijk bedankt voor je inzet, Riet (red)

Heilig Vormsel: In vuur en vlam!Doop, Eerste Communie en Vorm-sel horen bij elkaar. Het Vormsel is de derde stap in de opname in de geloofsgemeenschap. Binnenkort gaat de voorbereiding op het H. Vorm-sel beginnen. We doen dat net als vorig jaar samen met de mensen van Zevenhoven.

Het project waarmee we met kinderen en ouders gaan werken heet: ‘In vuur en vlam.’ Dat is een verwijzing naar de apostelen die door de gave van de H. Geest het goede nieuws van Jezus van Nazareth doorgaven. Zij waren enthousi-ast, geraakt door het vuur van de H. Geest.

13SAMENstromen • oktober 2012

Nieuwveen

Page 14: Samenstromen Clara Oktober 2012

Op woensdag 24 oktober is de ouder-avond in de Orangerie in Zevenhoven. De werkelijke voorbereiding van de kinderen begint in november. Intus-sen hebben de ouders en kinderen de eerste uitnodiging al thuis gekregen.Hebt u geen uitnodiging gekregen, dan graag even een berichtje naar Collien de Bree, tel. (0172) 538060.

pastor Marjo Hoogenbosch

In vuur en vlam!Get Going (Navormselgroep)Op vrijdag 7 september zijn we met de navormselgroep bij elkaar gekomen. Er was wat spanning bij de leiders of er genoeg tieners zouden komen. Er kwamen vorig seizoen niet zoveel tieners meer en daardoor konden we toen niet goed ons programma draaien. Maar er hebben zich gelukkig een paar nieuwe vormelingen aange-meld en dus konden we een rock solid avond houden.

De avond had als thema: ‘Complimen-ten geven en krijgen’. Wat is het leuk als je de tieners welkom heet bij de deur en vertelt dat ze er leuk uitzien en mooie kleren aan hebben. De meeste tieners wisten niet wat hen overkwam en reageerden geschrokken. Ze wisten niet wat ze ermee aan moesten. We hebben verteld dat het voor God niet uitmaakt hoe je eruit ziet of hoe je bent, je bent altijd welkom. We heb-ben spelletjes gedaan waar je compli-menten moest geven en ontvangen. Er was een spel waarbij de tafel was ingesmeerd met yoghurt en je kom-kommerschijven moest ‘sjoelen’ in de mond van de ander. De spetters vlogen in het rond en in de gezichten van de tieners.

Als uitsmijter was er een spel met scheerschuim overdragen met je neus. Op zaterdagochtend bij het klaarzetten voor de parochiedag lag de scheer-schuim nog in de tuin. Het was een geweldige avond waar wij als leiders enthousiast op terugkijken. Zo kun-nen en willen we weer vol goede moed verder. Ons programma ziet er als volgt uit: rock solid avonden, katho-lieke jongerendag, voedsel inzamelen voor de voedselbank en natuurlijk de federatie-nacht: NACHT ZONDER DAK, die op 6 oktober in Oud Ade ge-houden wordt. Dit belooft een gewel-dige nacht te worden. Tieners die niet in de navormselgroep zitten mogen er ook bij zijn. Wie weet vinden jullie het zo leuk, dat je hierna wel bij ons aansluit.

Opgeven kan bij Get Going ([email protected]) of even bellen naar Piet Wijfjes, tel. (0172) 539786. Schroom niet en kom kijken hoeveel tieners er in onze federatie nog mee doen aan iets wat wij als leiders organiseren voor de kerk.Tot ziens op 1 van onze avonden.

Groetjes Helma, Karin en Piet

FederatieweekIn verband met de federatieweek is er op zondag 7 oktober GEEN viering in onze kerk.

Zie voor nadere bijzonderheden in het algemeen gedeelte van dit blad.

OogstdankdagZondag 21 oktober is er een viering in het kader van Oogstdankdag. Het thema is: ‘Met hart en ziel’. Voorganger is pastor Marjo Hoogenbosch. Het St.Caeciliakoor zorgt voor de muzikale ondersteuning. Elders in dit blad vindt u meer informatie omtrent deze dag.

AllerzielenDe viering is donderdag 1 november in onze kerk. Aanvang 19.00 uur.De familie van de overledenen van het afgelopen jaar worden hiervoor speciaal uitgenodigd.

SchriftinstuifIn verband met de verbouwing van de pastorie van de H. Adrianuskerk in Langeraar is de Schriftinstuif op 3 oktober nu in de pastorie van de H. Nicolaaskerk Nieuwveen.Wie mee wil doen is van harte wel-kom. We beginnen om 19.30 uur.

OecumeniaHier weer een berichtje van Oecumenia. Hopelijk heeft iedereen een mooie gezel-lige zomertijd gehad. Op 27 augustus zijn we bij elkaar geweest. Omdat het Anker bezet is vanwege de verkiezingen, begin-nen we op 10 oktober. Mensen die mee eten bij de Open Tafel bij Ursula kunnen die dag om 14.00 uur naar het Anker toe.We hebben geprobeerd er een afwis-selend programma van te maken. Zelf mag je ook iets voorstellen om te gaan doen. We hopen dat iedereen zin heeft om te komen. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Wij verwachten u op de volgende data in ’t Anker, A.H. Kooistrastraat 29. Iedereen is welkom van 14.30 uur tot 16.30 uur. De koffie met wat lekkers staat dan klaar.

De data zijn:14 oktober : bingo14 november : kaart maken, of

spellen, kaarten12 december : kerststukje maken9 januari : Jan Vervark vertelt

over oud-Nieuwveen13 februari : sjaal maken of mozaïek13 maart : paasstukje maken10 april : film8 mei : High Tea +

Hollandse liedjes

Wilt u nog meer weten dan kunt u bellen metAnja van Leeuwen, tel. (0172) 538862 of met Ria Kennis, tel. (0172) 539888.

Tot ziens, Ria Kennis

14

Page 15: Samenstromen Clara Oktober 2012

Sint Martinus deelt mee...Na een relatief rustige maand gaan we een leuke periode tegemoet. Deze maand wordt de federatieweek geor-ganiseerd, te beginnen op zaterdag 6 oktober. Op deze dag begint het gelijk goed. Een drietal kerken zal deze dag hun deuren openen voor alle belangstel-lenden van binnen en buiten de Clara en Franciscus parochies. Zo ook zal onze Martinuskerk open zijn van 11.00 uur tot 14.00 uur.

Natuurlijk kent u onze kerk al. Waarom zou u dan op deze dag langs komen om uw eigen kerk te bezoeken? Het ant-woord is simpel. U krijgt de gelegenheid om dingen te zien die u niet eerder zag. Zo heeft de pastoraatgroep een leuk programma in en om de kerk samenge-steld. Heeft u weleens de kostbaarheden van uw eigen kerk van dichtbij gezien? Heeft u wel eens het archief van onze kerk gezien? Weet u eigenlijk wel waar het archief is te vinden? Dit is uw kans om uw eigen kerk eens nader te leren kennen. U bent daarom van harte uitge-nodigd om langs te komen en dit alles te zien. Leuk voor uzelf, uw kinderen, uw kleinkinderen en misschien vrienden en kennissen. Natuurlijk is dit ook de kans om medeparochianen te ontmoeten uit de gehele federatie. De koffi e en thee staat klaar, aan gezelligheid zal het niet ontbreken.

Naast de reguliere vieringen hebben we ook een tweetal speciale vieringen de komende periode. Te beginnen met za-terdag 21 oktober. We vieren dan samen met onze voorganger pastor Glas de Oogstdankdag. Vervolgens is er een bij-zondere viering op zaterdag 28 oktober. We hebben dan de Allerheiligenviering. U bent voor beide vieringen natuurlijk van harte uitgenodigd en hopen dan

15SAMENstromen • oktober 2012

ook dat u in grote getale dit met ons meeviert. Als pastoraatgroep hopen we dan ook van harte u allen te mogen begroeten tijdens een van de vieringen en open kerk. Namens de pastoraatgroep, Hein Wagenaar

Vrij willigersavond in De RietzangerZondag 11 november vieren we het feest van Sint Martinus. Om 10.00 uur zal er een viering in de kerk zijn. Ook wordt bekend gemaakt wie de vrijwil-liger-van-het-jaar is in onze parochie. Hieraan voorafgaand houden we op zaterdag 10 november onze gezellige avond. Vanaf 20.00 uur zijn alle vrij-willigers van harte welkom. Zij krijgen hiervoor nog een uitnodiging. Noteert u deze avond in uw agenda zodat u er al rekening mee kunt houden.

Werkgroep Beheers Commissie en Pastoraatgroep

OOGSTDANKVIERING Zaterdag 20 oktober 2012, thema ‘Met Hart en Ziel’

Boeren en tuinders werken met hart en ziel. Van voorbereiding, verzorgen van plant en dier tot en met de oogst. Zorg om (levend) product, kennis van en trots zijn op. Ondanks zorgen en emoties, bedrijfssluitingen, geen of weinig verdiensten, mag de toon positief zijn.Pastor Glas is de voorganger. Ook dit jaar vragen wij van onze boeren en tuinders iets van hun producten op vrijdagmorgen 19 oktober naar het secretariaat te brengen, zodat het altaar mooi versierd kan worden.

Namens de werkgroep Oogstdankviering Cor van Soest

RegenboogvieringenDit jaar houden we in Noorden weer een 5-tal Regenboogvieringen. De vieringen zijn voor kinderen van 3 tot 6 jaar. De kinderen krijgen een uitno-diging om met de ouders te komen. Maar ook kinderen zonder uitnodi-ging zijn van harte welkom. We zullen de data van de vieringen altijd via de Nieuwsbrief van de basisschool laten weten.

De vieringen duren 20 tot 30 minuten waarin we bidden en leuke liedjes zin-gen. Elke viering staat er een bijbelver-haal centraal. Het verhaal vertellen we aan de hand van grote tekeningen/pla-ten en met eenvoudige tekst. Daarna praten we even kort over het verhaal en gaan we altijd nog even samen iets leuks doen.

Vanuit het verleden is gebleken dat de vieringen voor de jongste kinderen van bijna 3 al goed te volgen zijn. Ze maken kennis met de kerk en met het luisteren, bidden en zingen. Wanneer ze wat ouder worden zullen ze steeds meer mee kunnen gaan doen met de

Noorden

Page 16: Samenstromen Clara Oktober 2012

H. Clara parochie

liedjes en de gebedjes en beginnen ze het bijbelverhaal beter te snappen. De kinderen uit groep 3 kunnen echt al mee praten over het verhaal en hebben een groot aandeel in de vieringen, waar-door de vieringen een eerste voorberei-ding zijn op hun eerste communie.

Tijdens de vieringen houden we reke-ning met alle leeft ijden van de kinde-ren. Een peutertje wat even een rondje loopt of een kleuter die tussendoor iets wil vertellen, het is geen probleem. Met elkaar maken we er elke keer weer een leuke viering van.De eerste viering hebben we gehad op 23 september. We lazen het verhaal van Josef in de Put. Alle kinderen hadden iets moois meegenomen en probeerde daarover op te scheppen. We praatten met elkaar over opschep-pen en hoe dat voelt. Ook mochten de kinderen in de diepe Put zitten. Kom jij de volgende keer ook? De vol-gende vieringen zijn op 4 november en 13 januari.

Werkgroep kleuterviering Angelique en Hanriette

Misdienaarsuitje 2012Op 24 juni zijn we met alle misdie-naars naar Scheveningen geweest. We gingen eerst naar het Omniversum. Dit is een soort bioscoop waar het scherm overal om je heen zit, behalve achter je. Het is een rond scherm waardoor het lijkt of de dieren echt op je af komen. De fi lm heette Dolphins. Dat was een fi lm over dolfi jnen en hoe mensen er mee omgingen. Daarna zijn we naar Sealife gegaan. Dat is een soort dolfi narium maar dan kleiner. Een soort aquarium maar ook hadden ze otters en krabben. Toen zijn we nog even op het strand gaan wandelen. Het waaide heel hard. Als je je jas open deed vloog je een stukje weg. Later gingen we nog een patatje eten bij de MAC Donalds.

Het was een leuke dag, jammer dat Carlijn niet mee kon.

Jelmer en Melle Brouwer

16

Martinuspenning 2012In de maand november wordt altijd het Martinusfeest gevierd. Na de viering wordt de Martinuspenning uit-gereikt. De Martinuspenning is voor mensen die vrijwilligerswerk voor de kerk doen.

Alle parochianen kunnen iemand voordragen van wie zij vinden dat hij of zij de penning verdient.Wordt er niemand voorgedragen dan beslist een commissie over de voor-dracht.

De commissie bestaat uit de personen die de voorgaande 2 jaar de penning hebben ontvangen.De commissie doet een voorstel aan het parochiebestuur. Vervolgens neemt het bestuur een besluit.Weet u dus iemand van wie u vindt dat deze persoon de penning verdient, dan kunt u een voordracht doen. Dit kan door voor 25 oktober een briefj e bij de pastorie in de bus te doen of email naar: [email protected].

Lief en Leed

GedooptMartha Fransen-Harawa 15-08-2012

Henry Fransen 29-07-2012 zoon van Alphons Fransen en Martha Harawa

Noa Carballo 19-08-2012 dochter van Marlies Tersteeg en Gonzalo Carballo

Namens de parochie onze hartelijke felicitaties.

OverledenOp 9 augustus overleed op 88-jarige leeft ijd Petrus Josephus Spring in ’t veld.

Joop, geboren in Nieuwveen, was de oudste zoon en ging al vroeg aan het werk om een steentje bij te dragen. In de oorlog werd hij te werk gesteld in Duitsland, dit was een zware tijd voor hem.

Hij trouwde met Petronella Plomp, werkte als timmerman en bouwde in Noorden hun huis.Zij kregen 7 kinderen. Zijn gezin was belangrijk voor hem, hij vroeg niet veel voor zichzelf.Was altijd met anderen bezig en had veel aandacht voor de zwakkeren in de samenleving.

Toen zijn vrouw overleed vond hij het stil, het leek alsof ook zijn leven gestopt was.

Maar hij was dankbaar dat hij nog wat tijd kreeg om met wat lastige dingen in het reine te komen.Alles was nu rond. Hij had de rust gevonden en was er klaar voor. Zijn krachten namen af.

Heel bewust nam hij afscheid van zijn dierbaren. Het was goed zo. In de avondwake heeft het koor Waimbaji, waar hij altijd zo van genoot, voor hem gezongen.In het vertrouwen dat hij nu her-enigd is met zijn geliefde vrouw heb-ben we hem begeleid naar zijn laatste rustplaats op ons kerkhof.

Page 17: Samenstromen Clara Oktober 2012

H. Clara parochie

17SAMENstromen • oktober 2012

Vanuit de BCPDinsdag 4 september was er een BCP vergadering. Hierbij verwelkomden we een nieuw lid namelijk Adrie Stok-man. Zij neemt de plaats in van Tiny Pieterse.

Wij zijn heel blij met de versterking van Adrie en waarderen het zeer dat zij naast haar andere activiteiten voor de parochie, ook tijd wil besteden aan de BCP.

Na afl oop overhandigde Dick onder het genot van een glaasje, een mooie bos bloemen aan Tiny voor al haar werkzaamheden. Zij was iemand die heel goed anderen kon aansturen, uit-gebreide verslagen maakte en hierop terug kwam als er actie ondernomen moest worden. Kortom een heel actief lid die we zeker zullen gaan missen.

Tiny, bedankt voor al je inzet. Je was een kanjer!

Joke van Tol

Heilig Vormsel: In vuur en vlam!De voorbereiding op het H. Vorm-sel gaat bijna beginnen. Het project

waarmee we werken heet: ‘In vuur en vlam’. Dat is een verwijzing naar de apostelen die door de gave van de H. Geest het goede nieuws van Jezus van Nazareth doorgaven. Zij waren enthousiast, geraakt door het vuur van de H. Geest.

Op woensdag 24 oktober is de ouder-avond in de Orangerie. En in no-vember gaat de voorbereiding van de kinderen beginnen. Intussen hebben de ouders en kinderen de eerste uit-nodiging daarvoor al thuis gekregen. Hebt u geen uitnodiging gekregen, dan graag even een berichtje naar Jan Koot, tel. (0172) 408556 of Rosa Mastwijk, tel. (0172) 539720.

GrotvieringOp zaterdagavond 18 augustus was de Mariaviering bij de grot. Ondanks de zeer warme omstandigheden was er belangstelling van vele mensen.In 2013 vieren we het 100-jarig be-staan van de grot.

Gastvrij onthaalOp zaterdag 6 oktober van 11.00 uur tot 14.00 uur, zetten we de deuren van de kerk en de Orangerie open. Met een gastvrij onthaal willen we u als gast verwelkomen. Er is een ‘typisch Zevenhovens’ programma!

Allereerst is de kerk open om er even stil te zijn, een kaarsje op te steken en te bidden. Daarnaast is er een bescheiden expositie van kerkelijke voorwerpen.

In de Orangerie zal Kees Rietveld met een paar cursisten een demonstratie geven van het schilderen van gebeds-iconen. In diezelfde ruimte heeft u de gelegenheid om met eenvoudig ma-teriaal een rozenkrans (een tientje) te knopen. Natuurlijk wordt er ook koffi e en thee geschonken.

U bent welkom bij de Lourdesgrot en in de stiltetuin waar onlangs informa-tiebordjes zijn geplaatst met hulp van leerlingen van de Metaalvakschool.

Vrij willigersavondOp zaterdagavond 25 augustus waren alle vrijwilligers uitgenodigd voor een gezellige avond.

In het teken dat zij het lichtpunt van de gemeenschap zijn werd aan een aantal van hen een fakkel, die op zonlicht werkt, uitgereikt. Mevrouw Mien van Diemen kreeg als eerste een fakkel omdat dat zij de oudste vrijwil-liger is. Denkt u ook een lichtpunt te kunnen zijn, meldt u zich dan aan bij het secretariaat of één van de leden van de BCP.

Zevenhoven

Page 18: Samenstromen Clara Oktober 2012

18

MissiemaandOktober staat in het teken van de Missie. In de viering van 20 oktober, oogstdankdag, is de collecte hiervoor bestemd. Na afloop van de viering wordt u allen uitgenodigd voor een kopje koffie of thee in de Orangerie.

Kleuterviering Met een paar enthousiaste moeders zijn we vieringen aan het voorberei-den voor kleuters en hun ouders. Het zijn eenvoudige speelse vieringen in een kring. Er wordt gezongen, gebe-den en geluisterd naar een verhaal uit de bijbel. Ouders zijn van harte welkom om met hun kleuters naar de kerk te komen. De eerste viering zal binnenkort plaatsvinden. De gezin-nen met kinderen tussen drie en zes jaar krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging thuis. Maar let ook op de aankondigingen bij school.

Frauke Möller en pastor Hoogenbosch

Rozenkrans biddenIn de maand oktober wordt iedere dinsdagavond het rozenhoedje gebeden om 19.00 uur.U bent van harte welkom.

Activiteit OrangerieVrijdagmiddag 26 oktober gaan we een herfststuk maken. We starten om 14.00 uur met koffie/thee. Wilt u een snoeischaar meebrengen. Deze keer gaan we een pompoen uithollen en hierin zullen wij het stuk maken. Mocht iemand van u veel pompoenen in de tuin hebben, dan mag u deze gerust meenemen, graag zelfs.

De kosten voor deze middag zijn € 7,50. Opgeven bij Joke van Tol, tel. (0172) 539748 ofof via de mail [email protected]. Graag tot ziens op de 26e.

Gerda Aartman, Joke van Tol en Gerda Waelen

Afrika vieringZondag 28 oktober is er om 10.00 uur een Afrika viering. Het koor Allegro met leden van de koren Lords Voice en Canta Libre zullen samen met Jos en Monique Schalkwijk het muzikale gedeelte voor hun rekening nemen. Zij zullen deze viering in Afrikaanse kle-dij staan. Na afloop van de viering is er koffie/thee drinken in de Orangerie. U bent allen van harte welkom.

Viering van AllerzielenOp vrijdagavond 2 november geden-ken wij onze overledenen in de viering van 19.00 uur. In het bijzonder geden-ken wij degenen die het afgelopen jaar van ons zijn heengegaan.U wordt van harte uitgenodigd.

Op 30 augustus heeft het bestuur vergaderd en er zijn de vol-gende zaken te melden.- Het parochiebestuur is nog steeds opzoek naar twee nieuwe

bestuursleden. Wie meldt zich aan?- De penningmeesters van de Beheerscommissies krijgen een

volmacht om betalingen tot een bepaald bedrag te doen.- De Clara & Franciscus federatie gaat meewerken aan het Jaar

van het Geloof.- In juni 2013 wordt een reis naar Assisi georganiseerd.- Het fraaie altaar uit de voormalige kapel van de Aarhoeve is

tijdelijk opgeslagen tot een goede bestemming gevonden is.- Agatha Kints heeft afscheid genomen van de pastoraatsgroep

in Langeraar. Ook namens het parochiebestuur; dank voor je werk.

- De Maria-tentoonstelling in Noorden afgelopen zomer is een succes geweest. De enthousiaste vrijwilligers die dit georgani-seerd hebben, konden 1000 bezoekers verwelkomen.

- De penningmeesters zijn alweer druk bezig om de begroting 2013 te maken.

- De vrijwillige bijdrage voor het blad Samenstromen heeft bij diverse parochiekernen een mooi bedrag opgebracht.

- Het vrijwilligersbeleid zal opgepakt worden. In de Regen-boogperiode is hier ook veel aandacht aan besteed. Maar de afgelopen twee jaar is dit blijven liggen.

- De naambordjes voor de kerken zijn in bestelling, hopelijk gereed voor het Federatieweekend.

- Wat betreft de bouw/onderhoud was te melden dat in Aarlan-derveen de nieuwbouw van ’t Achterom volgens de planning verloopt. In Langeraar is de restauratie van de pastorie in volle gang. Ondanks dat er veel extra werkzaamheden zijn, verloopt ook deze restauratie voorspoedig. De dakbedekking van de sacristie in Langeraar is in de zomermaanden vernieuwd.

Op 6 september was er een besturenoverleg met alle voorzitters en secretarissen van de beheerscommissies. Dit was een nuttige avond, waarbij het thema was ‘Beheer en onderhoud’.Sjaak Leliveld vertelde dat hij in de afgelopen maanden meerja-renbegrotingen gemaakt had, waarin alle onderhoudsactivitei-ten van de 6 kerken in de komende 6 jaar genoemd staan.Het streven is dat alle kerken in goede onderhoudsconditie blij-ven. Maar om dit te bereiken is er in de komende jaren wel wat extra geld nodig of is het inschakelen van vrijwilligers soms onvermijdelijk. Ook het onderwerp ‘Kerkomroep’ kwam aan de orde. Voor diverse kerken is het kostenplaatje te hoog om hier aan te beginnen.

Reacties, vragen ?Als u naar aanleiding hiervan wilt reageren of vragen heeft, dan beantwoorden wij deze graag. Zendt uw reactie aan: Centraal secretariaat, Langeraarseweg 90, 2461 CL Langeraar of e-mail [email protected] ter attentie van het paro-chiebestuur. Namens het parochiebestuur, Sjaak Leliveld.

Bestuursnieuws parochie H. Clara

Page 19: Samenstromen Clara Oktober 2012

Spraakwater

Clara & Franciscus federatie

van en vóór ouder en kind

Het Zonnelied voor God

Gebed van Franciscus van Assisi

Wij danken en prij zen U, o Heer,voor een kring van dagen.Ook voor onze stralende Broeder Zon, die ons dagelij ks zij n licht schenkt.

Voor Zuster Maan en voor de ster-ren, stralend als een kostelij ke gift van verre.

Voor Broeder Wind en voor de lucht, helder of bewolkt, storm-achtig of stil.

Voor Zuster Water, helder en rein,nuttig, eenvoudig en verfrissend van smaak.

Voor Broeder Vuur, sterk en helder, die de nacht feestelij k verlicht.

Voor onze Zuster, Moeder Aarde,die ieder van ons voedt en ver-zorgt.

Voor al haar kinderen, groot en klein, voor zusjes en broertjes, voor vader en moeder.

Voor alle dieren, wild en tam,voor de jager en zij n prooi, klein of groot.

Voor Broeder Slaap en Zuster Dood, die het leven begeleiden, van de kiem tot de dood.

Voor woestij nen, boomgaarden, rotsen en planten, voor bossen en weiden, bergen en zeeën.

Voor vruchten en bloemen, planten en struiken, voor alle vogels die voor ons fl uiten.

Wij prij zen en danken U, o Heer,voor al Uw milde gaven.Sta ons bij , o Heer, en begeleid onsdoor een kring van dagen.

(R. Lindbergh)

Wij zij n blij met jouw kopij !Tips, ideeën en kopij voor deze

pagina zij n van harte welkom! Stuur ze naar [email protected]

o.v.v. Spraakwater.

Neem van elk van de dierennamen (eerst even puzzelen!) de eerste letter en lees hoe het deel van de Bij bel heet waarin het verhaal staat over God die de dieren maakt. Stuur je oplossing naar [email protected] en win een leuke prij s!

Ook in de kerk gaat het over dieren! Op 6 en 7 oktober 2012 hoor je er een verhaal uit de Bij bel waar dit liedje helemaal bij hoort!

Liedje: DierennamenAdam, kijk eens in het rond,in de lucht en op de grond.Zie je al die dieren gaan?Geef ze allemaal een naam!Wat een wonderlijk gedoe,stuurt God zomaar naar je toe.Grote beesten van het land,maar ook kleintjes uit het zand.

Refrein:.Hé doebie, doeb, doeb, doebie doe.Krokodil en kaketoe!Hoor, de vogels gaan tekeer,hoor je ‘t, Adam, ze fl uiten voor de Heer!Dik en dun en nog veel meer,ook zo’n lange-nek-meneer.Lopen keurig in de rij.Één, twee, drie aan jou voorbij.

’t Wordt vandaag een beestenboel,een gekwek en een gejoel.Kijk, ze zwaaien naar hun aard,met een vleugel of een staart.Zo krijgt ieder dier z’n naam,die ‘m past van nu af aan.Leeuwen, tijgers, nachtegaal,kip, kat, krekel, allemaal!

Uit: BijbelliedjesBoekje met c.d. € 12,50 ISBN: 978 073 011 021www.bijbelliedjes.nl

19SAMENstromen • oktober 2012

Dierendag!

Dierenpuzzel f g i r a

d e e n

u s e r o n n o h

s e k e r t

n i p s

t a l i f o n

d l a p s c h i d

Page 20: Samenstromen Clara Oktober 2012

Clara & Franciscus federatie

Oogstdankviering LTO Noord in Kaag en Braassem 7 oktober Plaatselijke agrariërs zetten de Sprengkerk in Oude Wetering in de bloemetjes.Voor het eerst in de jarenlange geschiedenis van oogst-dankvieringen in de katholieke kerken organiseert afdeling Kaag en Braassem van LTO Noord samen met de PKN, de H. Franciscus parochie en de Remonstrantse gemeente dit jaar een oecumenische samenkomst in de Sprengkerk aan de Kerkstraat 50 in Oude Wetering. De dienst wordt gehou-den op zondag 7 oktober 2012 om 10.00 uur.

Traditiegetrouw houden de Kaag en Braassemse agrariërs ieder jaar een oogstdankviering. De tuinders, akkerbou-wers en kaasmakers uit alle dorpen van Kaag en Braassem versieren dan één van de plaatselijke kerken met bloemen, planten, boerenkazen en akkerbouwproducten. In de dagen na de dienst geven zij de mooie en lekkere producten van eigen bodem aan dorpsgenoten, die een extra steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.

Ds. Martin van der Velden leidt de dienst samen met pastor Charles Horsthuis en ds. Dirk Eric Cossee, die de preek voor zijn rekening neemt. Het liturgisch koor ‘Cadans’ van de H. Franciscus parochie verleent muzikale medewerking onder leiding van Wim Loos. U bent van harte welkom!

Ellen Verhaar

Hendrik, de beroemdste priester van Kaag en Braassem

Naast de Woudse Dom in Rijnsa-terwoude staat het standbeeld van priester Hendrik. In Steinkirchen, een dorpje onder de rook van Hamburg, staat eenzelfde beeld. Wie was nu die priester Hendrik? Hendrik woonde en werkte om-streeks het jaar 1100 in Leimuiden en omgeving. Hij is zo beroemd geworden omdat hij de eerste ex-porteur is geweest van kennis over de Hollandse waterstaatkunde en het watermanagement.

Hendrik was niet alleen priester, maar ook een soort pro-jectontwikkelaar. Onder zijn leiding zijn destijds grote delen van de huidige gemeente Kaag en Braassem veranderd van een ontoegankelijke veenwildernis in akkers en weiland.

De bisschop van Bremen en Hamburg had gehoord van de kunde en het organisatievermogen van Hendrik. In zijn bis-dom lagen ook woeste onontgonnen gronden. Hij nodigde in het jaar 1113 priester Hendrik en enkele leken uit. Hij vroeg ze om een gebied langs de rivier de Elbe op dezelfde manier voor akkerbouw en veeteelt geschikt te maken als hij dat in de omgeving van Leimuiden had gedaan. Tevens heeft Hendrik in het Alte Land, zoals de streek nu wordt genoemd, enkele parochiekerken gesticht. Eind 1113 ging het gezelschap op weg.

Volgend jaar wordt in Steinkirchen op grootse wijze gevierd dat het 900 jaar geleden is dat priester Hendrik daar aan het werk ging. Vanaf dit dorp hebben de Hollandse wa-terbouwkunde en ontginningstechniek én de stichting van parochiekerken zich verder verspreid naar het Noorden en Oosten, tot in Polen toe. Mönch Heinrich zoals de Duitsers zeggen, heeft zijn standbeeld in Leimuiden/Rijnsaterwoude en Steinkirchen dik verdiend.

In het kader van het jubileum bezoekt van 19 tot 22 oktober een groepje vormelingen uit Steinkirchen ons. Ter voorbe-reiding op dit bezoek vertelt Jan Beenakker voor belangstel-lenden over het werk en de betekenis van deze beroemde priester: op vrijdag 5 oktober, 20.00 uur, in de Priester Hendrikzaal bij de kerk in Leimuiden. Adres: Willem van der Veldenweg 24.

Oogstdankvieringen H. Clara parochie 20 en 21 oktober ‘Met Hart en Ziel!’ In het weekend van 20 en 21 oktober wordt in alle kerken van de H. Clara parochie de oogstdank-viering gehouden. Dit in samenwerking met de plaatselijke land- en tuinbouwafdelingen van LTO Noord. Het thema is: ‘Met Hart en Ziel’. De oogstdankviering kan gezien worden in de traditie van dankbaarheid voor het binnenhalen van de gewassen door boeren en tuinders.

Maar we willen oogsten graag ook in bredere zin zien. Ver-wonderd zijn om mooie dingen die om ons heen gebeuren en die we met elkaar delen. Met hart en ziel je inzetten bete-kent ook dagelijks oogsten, letterlijk en figuurlijk. Symbolisch geven wij dit vorm met de versiering van de kerken met onze geoogste producten. De collecte wordt gehouden voor Mis-sio Wereldmissiemaand 2012, die dit jaar actie voert voor het verbeteren van het onderwijs en de gezondheidszorg in Senegal.

U bent van harte welkom bij onze oogstdankvieringen!

Namens de werkgroep oogstdankviering, Marcel van Tol

20

Algemeen

Page 21: Samenstromen Clara Oktober 2012

Wat wij lezen op de zondagen in oktober

Federatiezondag Clara&Franciscus

in de H. Clara parochie

7 okt. 27e Zondag door het jaar

Genesis 2, 18-24

Hebreeën 2, 9-11

Marcus 10, 2-16

Federatiezondag Clara&Franciscus

in de H. Franciscus parochie

14 okt. 28e Zondag door het jaar

Wijsheid 7, 7-11

Hebreeën 4, 12-13

Marcus 10, 17-30

21 okt. 29e Zondag door het jaar

Jesaja 53, 10-11

Hebreeën 4, 14-16

Marcus 10, 35-45

We vieren Allerheiligen

28 okt. 30e Zondag door het jaar

Jeremia 31, 7-9

Hebreeën 5, 1-6

Marcus 10, 46-52

Allerzielen

1 en 2 nov. Gedachtenis van alle

overledenen

Lezingen worden

uitgezocht door

voorganger

Clara & Franciscus federatie

Op maandag 27 augustus 2012 vertrokken de 250 bedevaartgangers in 5 bussen naar Kevelaer. Onderweg wisselden gezelligheid en meditatieve momenten elkaar af.

Bisschop Johannes van den Hende, Bisschop van Rotterdam, was naar Kevelaer gekomen om voor te gaan in de Pontificale Hoogmis. De kern-achtige meditatie van de bisschop raakte de aanwezigen recht in het hart. Historicus Hans van der Wereld presenteerde zijn boek: ‘Devotelyck naar Kevelaer’, waarin hij de 100-ja-rige geschiedenis van de Rijnlandse bedevaart beschrijft.

Er werden 5 jubilarissen gehuldigd. Henk Ubbink de buschauffeur die de pelgrims 40 jaar veilig over ’s Heren wegen van en naar Kevelaer had vervoerd. Loek Dobbe die de bede-vaartgangers 40 jaar muzikaal had be-geleid. Mevrouw Korrel de lantaarn-drager die het licht 40 jaar voor de processie had uitgedragen. Voormalig bestuurslid Bep de Jong vierde haar 40 jarig bedevaartjubileum, mevrouw Klooster en Riet Disseldorp kregen de waardering van bisschop Van den Hende voor hun trouwe deelname van respectievelijk 30 en 25 jaar.

Woensdag 28 augustus luisterde een gelegenheidskoor van 50 pelgrims de eucharistieviering op. Organist Doke Leliveld begeleidde de samenzangen

en de gelegenheidsharmonie bege-leidde het ‘U zij de Glorie’, een majes-tueus besluit van de 100ste Rijn-landse bedevaart. Traditioneel werd de 100ste Rijnlandse bedevaart bij de genadekapel, afgesloten met het lied ‘Vaarwel, vaarwel’. De Rijnlandse be-devaart, een mooie mix van religieuze verdieping en sociale verbondenheid die nauwelijks onder woorden is te brengen. Wie dit eenmaal heeft erva-ren voelt zich voor altijd verbonden met de Rijnlandse bedevaart.

Roelf Scholma

Half september is de eerste doorloop voor de musical Joseph gehouden. Een doorloop is een soort generale repetitie, waarin de hele musical in één keer wordt gespeeld en gezon-gen. Tijdens zo’n eerste doorloop krijgen de muzikanten, zangers en spelers voor het eerst een beeld van hoe het uiteindelijke resultaat er uit gaat zien. En dat belooft wat te worden! U kunt dat resultaat zelf zien op donderdag 8 november (generale

repetitie), vrijdag 9 november (eerste opvoering) of zaterdag 10 november (tweede opvoering). De uitvoeringen beginnen om 20.00 uur en de kerk-deuren gaan om 19.30 uur open.

Ondertussen wordt er achter de schermen ook al hard gewerkt aan de kleding en het decor, aan een mooi logo, een poster en een programma-boekje. En ook de kaartverkoop gaat starten. Vanaf maandag 8 oktober zijn

de kaarten ad € 12,50 (generale) of € 15,00 (vrijdag en zaterdag) te koop bij twee adressen in de federatie:Gemakswinkel Langeraar, De Strooplikker 1 te Langeraar (voor de Claraparochie),Primera Domien Koek, Meerkreuk 42 te Oude Wetering (voor de Franciscusparochie).

Wees er snel bij, want op is op!pastor Charles Horsthuis

21SAMENstromen • oktober 2012

Honderd jaar Rijnlandse bedevaart naar Kevelaer

Musical Joseph krijgt vorm

Onder toeziend oog van bisschop Van den Hende verlaten de jubilarissen het priesterkoor. Vooraan Henk Ubink, achter Loek Dobbe, links mevr. Korrel, rechts mevr. Disseldorp, achter mevr. De Jong. De bisschop zit linksach-ter tegen de zuurstokpilaar, degene achter de ambo is pastoor Harry Borghols, directeur van de Rijnlandse bedevaart.

Page 22: Samenstromen Clara Oktober 2012

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. GeboortekerkKerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 29 september

vervalt 19.00 uur• Eucharistieviering• Andante• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• W.F. van der Ven

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• Gebedsleider

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy & Jeugdkoor• Feest H. Bavo/Koffi edrinken• G. Brink

zaterdag 29 september

zondag 30 september

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• F. Steenman

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantare• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Resonans• Koffi edrinken• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Faith• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantoren• T. Dingjan

zondag 30 september

zaterdag 6 oktober Federatie-week

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Waimbaji• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• 25-jarig jubileum Ritmisch Koor• W. Broeders

zaterdag 6 oktober Federatie-week

zondag 7 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Clara / Kinderwoorddienst• W. Broeders & A. Beenakker

vervalt vervalt 10.00 uur• Oecumenische Dienst• Cadans• Oogstdankdag / Viering in de Sprengkerk (Oude Wetering)• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Trefwoordviering• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

vervalt zondag 7 oktober Federatie-week

zaterdag 13 oktober Federatie-week

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Spirit• Presentatie Vormelingen• G. Brink

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Andante• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• JUMP• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• M. Hoogenbosch

zaterdag 13 oktober Federatie-week

zondag 14 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Lords Voice• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• D. Koster

vervalt vervalt 10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Francis- cus / Patroonsfeest• J. Glas & G. Brink

vervalt vervalt zondag 14 oktober Federatie-week

zaterdag 20 oktober

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Oogstdankdag• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• Oogstdankdag / Koffi edrinken• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

zaterdag 20 oktober

zondag 21 oktober

9.30 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• Oogstdankdag / Kinder- woorddienst• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Allegro• Oogstdankdag• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Jacobuskoor• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag 21 oktober

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantors• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• De Horizon• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Faith• Promotieviering Wereldjon- gerendagen Rio de Janeiro• A. van der Helm

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy• G. Brink

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

zondag 28 oktober Allerheiligen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • Kinderkerk• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• D. Koster

10.00 uur• Eucharistieviering• Afrika-koor• Afrika-viering• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinder- & Tienerkoor• Koffi edrinken• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kings Kombo• M. Hoogenbosch

zondag 28 oktober Allerheiligen

donderdag 1 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Cantorij • J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Allegro• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Caecilia• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Dameskoor OA• Kindernevendienst• G. Brink

19.00 uur• Allerzielen• Nederlandstalig Koor• M. Hoogenbosch

donderdag 1 november Allerzielen

vrij dag 2 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Gemengd Koor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Cantabo• J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Revival• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Allerzielen• St. Caeciliakoor• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Jacobuskoor• Gebedsleide

vrij dag 2 november Allerzielen

Wekelij ksIedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

Pastoor W. [email protected]. (071) 331 24 59

Pastor A. [email protected]. 06 107 433 94

Pastor G. [email protected]. 06 307 803 64

Pastor J. [email protected]. (0172) 508 304

Pastor M. [email protected]. (0172) 408 128of evt. 06 283 284 04

Pastor Ch. [email protected]. (0252) 372 597

ROOSTER OKTOBER 2012 H. CLARA PAROCHIE

Uitzendingen kerkradio Aarlanderveen6 + 20 oktober

Uitzendingen kerkradio Langeraar13 oktober

Page 23: Samenstromen Clara Oktober 2012

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. GeboortekerkKerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 29 september

vervalt 19.00 uur• Eucharistieviering• Andante• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• W.F. van der Ven

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• Gebedsleider

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy & Jeugdkoor• Feest H. Bavo/Koffi edrinken• G. Brink

zaterdag 29 september

zondag 30 september

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• F. Steenman

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantare• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Resonans• Koffi edrinken• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Faith• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantoren• T. Dingjan

zondag 30 september

zaterdag 6 oktober Federatie-week

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Waimbaji• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• 25-jarig jubileum Ritmisch Koor• W. Broeders

zaterdag 6 oktober Federatie-week

zondag 7 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Clara / Kinderwoorddienst• W. Broeders & A. Beenakker

vervalt vervalt 10.00 uur• Oecumenische Dienst• Cadans• Oogstdankdag / Viering in de Sprengkerk (Oude Wetering)• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Trefwoordviering• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

vervalt zondag 7 oktober Federatie-week

zaterdag 13 oktober Federatie-week

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Spirit• Presentatie Vormelingen• G. Brink

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Andante• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• JUMP• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• M. Hoogenbosch

zaterdag 13 oktober Federatie-week

zondag 14 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Lords Voice• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• D. Koster

vervalt vervalt 10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Francis- cus / Patroonsfeest• J. Glas & G. Brink

vervalt vervalt zondag 14 oktober Federatie-week

zaterdag 20 oktober

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Oogstdankdag• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• Oogstdankdag / Koffi edrinken• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

zaterdag 20 oktober

zondag 21 oktober

9.30 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• Oogstdankdag / Kinder- woorddienst• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Allegro• Oogstdankdag• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Jacobuskoor• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag 21 oktober

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantors• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• De Horizon• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Faith• Promotieviering Wereldjon- gerendagen Rio de Janeiro• A. van der Helm

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy• G. Brink

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

zondag 28 oktober Allerheiligen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • Kinderkerk• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• D. Koster

10.00 uur• Eucharistieviering• Afrika-koor• Afrika-viering• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinder- & Tienerkoor• Koffi edrinken• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kings Kombo• M. Hoogenbosch

zondag 28 oktober Allerheiligen

donderdag 1 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Cantorij • J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Allegro• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Caecilia• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Dameskoor OA• Kindernevendienst• G. Brink

19.00 uur• Allerzielen• Nederlandstalig Koor• M. Hoogenbosch

donderdag 1 november Allerzielen

vrij dag 2 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Gemengd Koor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Cantabo• J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Revival• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Allerzielen• St. Caeciliakoor• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Jacobuskoor• Gebedsleide

vrij dag 2 november Allerzielen

Wekelij ksIedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

ROOSTER OKTOBER 2012 H. CLARA PAROCHIE ROOSTER OKTOBER 2012 H. FRANCISCUS PAROCHIE

Uitzendingen kerkradio Oude Wetering 7 oktober

Uitzendingen kerkradio Hoogmade 21 oktober

Page 24: Samenstromen Clara Oktober 2012

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rijpwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. GeboortekerkKerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 29 september

vervalt 19.00 uur• Eucharistieviering• Andante• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• W.F. van der Ven

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• Gebedsleider

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy & Jeugdkoor• Feest H. Bavo/Koffiedrinken• G. Brink

zaterdag 29 september

zondag 30 september

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• F. Steenman

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantare• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Resonans• Koffiedrinken• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Faith• A. Vijftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantoren• T. Dingjan

zondag 30 september

zaterdag 6 oktober Federatie-week

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij• T. van Steekelenburg

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Waimbaji• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vijftigschild

19.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• 25-jarig jubileum Ritmisch Koor• W. Broeders

zaterdag 6 oktober Federatie-week

zondag 7 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Clara / Kinderwoorddienst• W. Broeders & A. Beenakker

vervalt vervalt 10.00 uur• Oecumenische Dienst• Cadans• Oogstdankdag / Viering in de Sprengkerk (Oude Wetering)• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Trefwoordviering• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vijftigschild

vervalt zondag 7 oktober Federatie-week

zaterdag 13 oktober Federatie-week

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Spirit• Presentatie Vormelingen• G. Brink

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Andante• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• JUMP• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• M. Hoogenbosch

zaterdag 13 oktober Federatie-week

zondag 14 oktober Federatie-week

10.00 uur• Eucharistieviering• Lords Voice• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• D. Koster

vervalt vervalt 10.00 uur• Eucharistieviering• Projectkoor• Parochiezondag H. Francis- cus / Patroonsfeest• J. Glas & G. Brink

vervalt vervalt zondag 14 oktober Federatie-week

zaterdag 20 oktober

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Oogstdankdag• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• Oogstdankdag / Koffiedrinken• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vijftigschild

zaterdag 20 oktober

zondag 21 oktober

9.30 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• Oogstdankdag / Kinder- woorddienst• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Allegro• Oogstdankdag• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• Oogstdankdag• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Jacobuskoor• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vijftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag 21 oktober

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantors• Gebedsleider

19.00 uur• Eucharistieviering• De Horizon• Presentatie Vormelingen• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Faith• Promotieviering Wereldjon- gerendagen Rio de Janeiro• A. van der Helm

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Joy• G. Brink

zaterdag 27 oktober Allerheiligen

zondag 28 oktober Allerheiligen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij• Kinderkerk• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• D. Koster

10.00 uur• Eucharistieviering• Afrika-koor• Afrika-viering• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinder- & Tienerkoor• Koffiedrinken• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Little Stars• Familieviering• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor RW• M. Jagerman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kings Kombo• M. Hoogenbosch

zondag 28 oktober Allerheiligen

donderdag 1 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Cantorij• J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Allegro• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Caecilia• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Dameskoor OA• Kindernevendienst• G. Brink

19.00 uur• Allerzielen• Nederlandstalig Koor• M. Hoogenbosch

donderdag 1 november Allerzielen

vrijdag 2 november Allerzielen

19.00 uur• Allerzielen• Gemengd Koor• W. Broeders

19.00 uur• Allerzielen• Cantabo• J. Glas

19.00 uur• Allerzielen• Revival• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Allerzielen• St. Caeciliakoor• A. Beenakker

19.00 uur• Allerzielen• Petrus-Mariakoor• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Allerzielen• Jacobuskoor• Gebedsleide

vrijdag 2 november Allerzielen

WekelijksIedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrijdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrijdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrijdag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelijks

ROOSTER OKTOBER 2012 H. FRANCISCUS PAROCHIE

Page 25: Samenstromen Clara Oktober 2012

25

Clara en Franciscus federatieCentraal secretariaatLangeraarseweg 90, 2461 CL Langeraartel. (0172) 60 95 38info@claraenfranciscusfederatie.nlwww.claraenfranciscusfederatie.nl

Openingstijden: Maandag/dinsdag van 8.00 tot 13.00 uur. Donderdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Colofon

RedactieSamenstromen is een uitgave van de Clara en Franciscus federatie.Hiertoe behoren de RK parochie H. Clara met parochiekernen in Aarlanderveen,Langeraar, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden en Zevenhoven;en de parochie H. Franciscus met parochiekernen Hoogmade/Woubrugge; Leimuiden/Rijnsaterwoude; Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen; Rijpwetering/Oud Ade.

Het blad verschijnt tien maal per jaar.Oplage: 11.250 exemplaren.Centrale redactie: Anja Niemöller-van Bentum, Harry Veenman, Sonja van Smoorenburg-Kuijf, Bep Verdel, Theo Nieuwenhuizen, Gerda Lieverse, Pater Dirk Koster en Jessica Keijzer.

Redactieadres: via de locale kerkkernredacties.Overkoepelend naar: [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor om te lange teksten in te korten.

Realisatie: GHS uitgeverij bv, Nieuwkoop

Kopij voor nummer 9 kunt u uiterlijk op 15 oktober aanleveren. Het blad verschijnt omstreeks 2 november.

De e-mailadressen van de parochiekern- redacties staan vermeld op deze servicepagina.

parochiekernen H. Clara

Aarlanderveen - Petrus en Pauluskerk -Noordeinde 26, 2445 XE AarlanderveenSecretariaat:di. 9.00-12.00 uur, wo. 9.00-12.30 uurtel. (0172) 57 13 23 [email protected]: Gerda Baak, Mijsstraat 6, Ter Aartel. (0172) 60 43 95, [email protected]

Langeraar - Adrianuskerk -Langeraarseweg 90, 2461 CL LangeraarSecretariaat: R. van der Vlugt, di. t/m vrij. 9.00-12.00 uurtel. (0172) 60 21 [email protected]: C.M. Bakker en R. van der [email protected]

Nieuwkoop - O.L.V. Hemelvaartkerk -Dorpsstraat 35, 2421 AV NieuwkoopSecretariaat: di.- en do. 9.30-12.00 uur, wo. 19.00-21.00 uurtel. (0172) 57 11 01 [email protected]: I. Tensen, tel. (0172) 57 11 [email protected]

Nieuwveen - Nicolaaskerk -Dorpsstraat 41, 2441 CG NieuwveenSecretariaat: di.- en do. 09.30-11.00 uurtel. (0172) 53 81 [email protected]: J.P.A.M. van [email protected]

Noorden - Martinuskerk -Simon van Capelweg 62, 2431 AH NoordenSecretariaat: wo. t/m vrij. 9.30-12.00 uurtel. (0172) 40 81 [email protected]: J.J. Baas, tel. (0172) 40 81 [email protected]

Zevenhoven - Johannes Geboortekerk-Noordeinde 26/28, 2435 AG ZevenhovenSecretariaat: vrij. 9.00-11.00 uurtel. (0172) 53 82 [email protected]: via het secretariaat

parochiekernen H. Franciscus

Roelofarendsveen/ Oude- en Nieuwe Wetering- Jacobuskerk - Meerkreuk 3, 2377 VA Oude WeteringSecretariaat:di. en vrij. 9.30-11.00 uurtel. (071) 331 22 35

- Mariakerk - Pastoor Onelplein 1, 2371 EZ RoelofarendsveenSecretariaat:di. 9.00-10.30 uur en do. 14.00-16.00 uurtel. (071) 331 24 [email protected]

- Petruskerk - Noordeinde 187, 2371 CR RoelofarendsveenSecretariaat:ma. 14.00-16.00 uur en do. 9.30-10.45 uurtel. (071) 331 09 [email protected]

Parochiekernredactie Emanuel:Bep Verdel-Turk, tel (071) 331 21 [email protected]

Hoogmade/Woubrugge - OLV Geboortekerk - Kerkstraat 57, 2355 AG HoogmadeSecretariaat:do. 13.30-15.00 uurtel. (071) 501 82 [email protected]:via secretariaat

Leimuiden/Rijnsaterwoude- Jan de Doperkerk - W. v.d. Veldenweg 24, 2451 BB LeimuidenSecretariaat:do. 9.00-12.00 uurtel. (0172) 50 81 [email protected]:L. v.d. Meer-Hogeboom (tel (0172) 50 72 95)[email protected]

Rijpwetering/Oud Ade - OLV Geboortekerk en Bavokerk -Pastoor van der Plaatstraat 17, 2375 AE RijpweteringSecretariaat:ma. en wo. 9.00-10.30 uurtel. (071) 501 82 [email protected] Ade, tel. (071) 501 82 19Parochiekernredactie:via secretariaat

SAMEN onderweg

Voor afspraken over ziekenzalving:

H. Clara 06-11853352H. Franciscus 06-25447348

Page 26: Samenstromen Clara Oktober 2012

jONgerEn

FRANS & KLAAR

Door Leen

DZVINOCHOKDzvinochok is de naam van een jongenskoor uit Kiev in Oekraïne, van een hoogstaande kwaliteit. Het koor bestaat uit ca. 50 jongens en jonge mannen. Ook dit jaar brengen zij een bezoek aan onze regio en wel op 3 en 4 november. Zaterdag 3 november zullen zij de viering verzorgen in de Petrus en Pauluskerk in Aarlanderveen en zondag 4 november in de Mari-akerk in Roelofarendsveen. Voor zondagmiddag of zondagavond wordt nog naar een locatie ge-zocht voor een concert. Het koor beschikt nagenoeg niet over eigen fi nanciële middelen zodat er voor hen gezocht wordt naar gastgezin-nen voor 2 of 3 nachten. Het zou dan gaan om 2,3 en 4 november, of alleen 3 en 4 november. Op dit moment is nog niet helemaal zeker wanneer het koor aankomt. Wilt u 2 leden van het koor een slaap-plaats aanbieden? Zij zullen u er heel dankbaar voor zij n. U kunt zich opgeven bij : Jan van Leeuwen in Hoogmade, liefst via e-mail: [email protected] of even-tueel via telefoon (071) 5018712.

Zomerkamp Bisdom Rotterdam 2012Dit jaar zij n we in juli weer op zomerkamp geweest van bisdom Rotterdam. Een leuke week met een gezellige groep en leiding.We hebben heel veel spellen gedaan, de meeste op en rondom het gebouw in Uden, maar ook

Informatie bijeenkomst WJD in RioIn juli 2013 vinden de wereldjonge-rendagen in Rio de Janeiro plaats. Om jongeren enthousiast te maken voor deze dagen en andere belang-stellenden over de WJD te informe-ren, wordt er door het bisdom een ‘tour of diocese’ aangeboden. Een team van enthousiaste mensen reist langs verschillende parochies om meer te vertellen over de WJD.Op zaterdagavond 27 oktober 2012 zal het team een bezoek brengen aan onze federatie. Tij dens een speciale jongerenviering in de Petruskerk zal pastoor van der Helm voorgaan. De viering wordt muzikaal ondersteund door jonge-renkoor Faith.

Na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de familie-ruimte en met elkaar na te praten over o.a. WJD.

een paar in Uden zelf. Bij voorbeeld een speurtocht, een ruilspel en een dropping. Ook deden we een spel waarbij we verdeeld werden in vier groepen. Tegen elkaar moest je strij den om zoveel mogelij k punten te halen. Als je het antwoord wist moest je zo snel mogelij k naar het midden rennen en met een pollepel slaan op een pan. Het team dat de meeste punten had won. Een erg leuk spel. De dagen werden geopend met een thematische dagopening, in de vorm van een gesprek en een spel en afgesloten met een dagsluiting, waarin de dag werd doorgenomen op ook weer een thematische manier. Op vrij dag was de laatste dag. We gingen barbecueën en er was een bonte avond. Tij dens de bonte avond waren er veel acts, elk deelgroepje moest er één bedenken. De leiding schreef zoals elk jaar weer een leidinglied over de deelnemers. Na de bonte avond gingen we met zij n allen naar de kampvuurkuil om daar te dansen op muziek, marsh-mallows te roosteren of gewoon te ‘chillen’. Tij dens de nacht van vrij dag op zaterdag hielden we een afsluitende mis om te bedanken voor een mooie week met veel gezelligheid.

Het kamp was weer zoals ieder jaar een mooie week om op terug te kij ken.

Groetjes Thomas, Frank en Koen (Oude Wetering)