Franciscus Parochie uitgave juni 2012

22
SAMEN stromen Maandelijks katholiek infoblad Sacramentsdag: Zondag van de Diaconie Gaat u mee op Bedevaart? Kennismaking met pater Dirk Koster Aarlanderveen Langeraar Nieuwkoop Nieuwveen Noorden Zevenhoven Hoogmade/Woubrugge Leimuiden/Rijnsaterwoude Oud Ade/Rijpwetering Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen JAARGANG 2 NUMMER 5 • juni 2012

description

Samenstromen nr. 5

Transcript of Franciscus Parochie uitgave juni 2012

Page 1: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

SAMENstromenMaandelij ks katholiek infoblad

Sacramentsdag: Zondag van de Diaconie

Gaat u mee op Bedevaart?

Kennismaking met pater Dirk Koster

Aarlanderveen Langeraar Nieuwkoop Nieuwveen Noorden Zevenhoven

Hoogmade/Woubrugge Leimuiden/Rij nsaterwoude Oud Ade/Rij pwetering Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen

JAARGANG 2 • NUMMER 5 • juni 2012

Page 2: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

2

De chirurg Cees Dekker liep de ziekenka-mer binnen, waar mevrouw Driessen lag te slapen. Toen hij haar zag, wist hij het weer. Alvleesklierkanker, een uitzichtloos geval. Anke Driessen werd wakker, zag de dokter en keek hem hulpeloos aan. Ze is pas 45, berekende hij snel, heeft jonge kinderen. Genezing is niet meer mogelij k, maar een operatie kan haar verlichting geven. Maar heeft het wel zin? De dokter sprak haar aan, aarzelde nog even en beloofde toen te overleggen over een operatie. Hij zag haar ogen dankbaar oplichten.

Anke Driessen was moe. Haar ziekte sloopte haar, ze voelde het. Al vier weken lag ze in het ziekenhuis, onderwierp zich lusteloos aan proeven en onderzoe-ken. Het ging niet goed. Ze zag zich al afscheid nemen van haar Ilse en Wim en van haar trouwe man Koos. Steken van intens verdriet gingen door haar heen. Te-gelij k voelde ze dat ze naar het afscheid toe groeide. Maar het bezoek van de dokter had haar hoop gegeven. Ze voelde de onrust groter worden.

’s Avonds kwam haar man op bezoek, met Ilse en Wim. Koos zag al langer hoe de kanker haar sloopte en had nauwelij ks hoop meer. Onder zij n werk had hij be-dacht dat ze misschien wel de ziekenzal-ving zou willen ontvangen. Dat zou haar wat rust kunnen geven voor het komende afscheid. Maar Anke begon meteen over het doktersbezoek en dat ze misschien toch een operatie wilden proberen. Anke

keek hem twij felend aan. Koos voelde de onrust eronder.

Cees Dekker reed naar huis en kwam in de avondfi le terecht. Hij dacht terug aan mevrouw Driessen en voelde zich onzeker. Heb ik haar te gemakkelij k hoop gegeven? Had ik niet een openhartig gesprek met haar moeten aangaan? Maar ja, ik kij k eerder of er nog een medische ingreep mogelij k is, hoe onzeker en kostbaar die ook zij n. Dat is nu eenmaal mij n vak. De weg was weer vrij . Cees Dekker zette vaart. Hij had behoefte aan een glas wij n.

Dirk Koster osfs

Juni. Een rustige maand in de kerk. Pasen, Hemelvaart en Pinksteren liggen achter ons. We vieren nog wel het Hoogfeest van de Heilige Drie-eenheid en het Hoogfeest van het Heilig Sacrament. In de parochie van de Heilige Clara staat deze laatste feestdag (weekend van 9/10 juni) in het teken van diaconie. De tweede collecte die dag is bestemd voor de Voedselbank Alkemade. In de Jacobuskerk te Oude Wetering wordt op zaterdag 7 juli een rommelmarkt gehouden ter ondersteuning van de musical Joseph.Vanaf nu komen de vakanties in zicht. Velen van u zullen al plannen hebben, de één gaat weg, de ander blij� thuis. In dit nummer vindt u ook nog veel mogelijkheden om met de parochiegemeenschap op pad te gaan. Meerdaagse bedevaarten, dagtrips, het kan allemaal. Wij wensen u veel leesplezier en spreken de hoop uit dat u dit blad lekker buiten, in het zonnetje, kunt lezen.

De centrale redacteuren van deze uitgave, Harry Veenman en Bep Verdel

Van de redactie

Clara & Franciscus federatie

De dokter en zijn patiënt

I N H O U D FEDERATIENIEUWS

Van de Redactie

Stroomopwaarts

Overweging Pastoraal

Pastorale Noten

Maandkalender

Een Ontmoeting Met

PAROCHIENIEUWS

Nieuws uit de verschillende kernen

VERDER FEDERATIE

Spraakwater Vraag aan God Bedevaarten

Leesrooster Kerkrooster Samen onderweg Jongeren

Fotografi e: PJG Design.nlPatrick Deters / Saskia van der MeerCoverfoto: Begraafplaats Petruskerk Roelofarendsveen

gesprek met haar moeten aangaan? Maar ja, ik kij k eerder of er nog een medische ingreep mogelij k is, hoe onzeker en kostbaar die ook zij n. Dat is nu eenmaal mij n vak. De weg was weer vrij . Cees Dekker zette vaart. Hij had behoefte aan een glas wij n.

Dirk Koster osfs

Page 3: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

3SAMENstromen • juni 2012

OVERWEGING Pastoraal

Vriendschap De website Facebook is naar de beurs gegaan… De aandelen zij n verkocht en als de voorspellingen uitkomen, is de sociale internetsite meer dan 104 miljard waard. Wat ooit begon als een internetplek waar studenten elkaar kon-den ontmoeten, is nu een wereldwij d netwerk waar zo’n zeshonderd miljoen (!) mensen aan deelnemen. Voor bedrij ven en reclamemakers een interessante plaats voor advertenties.Via Facebook hebben vrienden, col-lega’s, studiegenoten en kennissen contact met elkaar. Mensen melden er met berichtjes en foto’s wat ze meema-ken en belangrij k vinden en vrienden en kennissen kunnen meekij ken en meele-zen. Over en weer wordt er gereageerd op de belevenissen van elkaar en wordt er informatie uitgewisseld. Je zou het kunnen vergelij ken met een receptie waar je vrienden, kennissen ontmoet en belevenissen uitwisselt.

Als kind had ik een facebook op papier, mij n poëziealbum! We zeiden toen poesiealbum, ach, wisten wij veel van poëzie? Maar intussen schreven we wel allerlei gedichtjes ter herinnering in elkaars album. Vriendinnetjes, klasge-nootjes, ooms en tantes, en natuurlij k de juf! Ik heb er twee vol laten schrij -ven en nog steeds bewaard. Intussen is er een hele generatie opgegroeid met vriendenboekjes, maar volgens de boekhandel in Alblasserdam is het poë-ziealbum bezig aan een comeback!

Of het nu Facebook is, een poëziealbum of vriendenboekje, elk is een weer-gave van het netwerk waar jezelf ook deel van uit maakt. Wij zij n met elkaar verbonden langs lij nen van familie, het werk wat je doet, de kerk waar je bij hoort, gedeelde interesse, vakman-schap, opleiding, enz. Maar de mensen die je kent uit zo’n netwerk zij n eerder te omschrij ven als ‘handig’ voor je dan dat ze vrienden zij n. Je maakt gebruik van elkaar, wisselt diensten uit.

Met vrienden is het anders. Vrienden zij n thuis bij elkaar, gastvrij tegenover elkaar, schenken elkaar royaal wat ge-deeld kan worden, vriendschap vraagt niets terug. Vrienden zoeken elkaar op in tij d van vreugde, niet alleen in tij d van nood. Kerkvader Augustinus(354-430) zegt daarover: “…dat je vrienden bent omdat je verlangt naar elkaars aanwe-zigheid, zonder meer en zonder bij be-doelingen. Als het goed is ervaren we

een vorm van hartelij kheid die we horen in de klank van de stem, die we voelen in de omhelzing, indrukken die onze harten dicht bij elkaar brengen.” De kern van vriendschap is onbaatzuch-tigheid, elkaar het goede gunnen zonder dat je vindt dat het iets kost.

Waarom is iemand je beste vriend? Waarom niet een ander? Wij weten dat niet, het is een mysterie en dat maakt des te meer duidelij k dat vriendschap in de grond van God afkomstig is. Augus-tinus stelt dat wij door echte vriend-schappen met mensen aan te gaan, vrienden worden van God.

Pastor Marjo Hoogenbosch

nootjes, ooms en tantes, en natuurlij k de juf! Ik heb er twee vol laten schrij -ven en nog steeds bewaard. Intussen is er een hele generatie opgegroeid met vriendenboekjes, maar volgens de boekhandel in Alblasserdam is het poë-ziealbum bezig aan een comeback!

SAMENstromen • juni 2012

zegt daarover: “…dat je vrienden bent omdat je verlangt naar elkaars aanwe-zigheid, zonder meer en zonder bij be-doelingen. Als het goed is ervaren we

de grond van God afkomstig is. Augus-tinus stelt dat wij door echte vriend-schappen met mensen aan te gaan, vrienden worden van God.

Pastor Marjo Hoogenbosch

Page 4: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

4

Clara & Franciscus federatie

Pastorale NOTEN

Eerste Heilige CommunieApril en mei zij n meestal de maanden, waarin in onze kerken de eerste com-munie gevierd wordt. De meeste kerken hebben het feest inmiddels weer achter de rug; enkele kerken volgen nog. De vieringen die al geweest zij n waren overal weer feestelij k, vaak speelde het weer mee en als er dan zo’n groep kinderen voor de eerste keer meedoet met de eucharistie zie je mensen hier en daar een traantje wegpinken.

Of er nu een grote groep staat zoals in Nieuwkoop en Roelofarendsveen of slechts een handvol zoals in Zevenho-ven, het is altij d mooi om te zien dat er weer een groep kinderen is die er nu volledig bij hoort. Wij hopen deze kin-deren en hun ouders nog vaak terug te zien, zeker bij de gezins- of familievie-ringen die er in iedere kerk soms zij n.

Studiedag pastoraal teamJe moet je tegenwoordig altij d blij ven scholen of bij scholen. Dat geldt niet alleen in het ‘gewone’ leven, het geldt ook voor pastores. Er gebeurt zoveel in onze grote wereldkerk, er zij n zo-veel nieuwe ontwikkelingen en nieuwe gedachten, dat het goed is dat pastores zich soms even terugtrekken om over al die zaken na te denken. Dat heeft ons pastoraal team ook gedaan. Op 29 mei waren we een dagje te gast op Vro-nesteyn in Voorburg om na te denken over de participatie van jongeren en jong-volwassenen in onze kerk. Modern onderzoek vertelt ons namelij k dat jong-volwassenen veel geloviger zij n dan wij doorgaans denken. Hoe kunnen wij als kerk iets voor hun geloof betekenen? Die vraag stond deze dag centraal. Rommelmarkt voor de musicalSinds 13 mei repeteert een grote groep mensen iedere zondagavond vanaf 19.00 uur in de Jacobuskerk in Oude Wetering voor de musical Joseph op 8, 9 en 10 november a.s. Nog niets van gehoord of gelezen? Kom langs en doe mee. Maar wees snel, want de belang-stelling is groot!

Om (een deel van) de kosten voor de musical bij een te brengen, houdt de Jacobuskerk een:

GROTE ROMMELMARKT

op zaterdag 7 juli van 10.00 tot 15.00 uur.

Te zij ner tij d welkom, maar nu kunt u alvast spullen daarvoor inleveren bij de Jacobuskerk op dinsdag- en vrij dag-morgen van 9.30 tot 11.00 uur (geen kleding en grote zaken als meubelen, witgoed, apparatuur). Dus als u dezer dagen aan de schoonmaak begint …

FederatieweekHet seizoen nadert zij n einde en dan kij k je ook alvast weer vooruit naar het nieuwe seizoen. Daar zij n we als pastoraal team ook al weer druk mee bezig. We heb-ben gekeken naar de liturgie en de catechese voor het komende jaar en ook naar het eerstvol-gende verjaardagsfeestje van onze federatie. In oktober vierden we dat voor de hele federatie in Lan-geraar. Nu doen we dat voor de twee parochies apart: 7 oktober in Langeraar en 14 oktober in de Ja-cobuskerk in Oude Wetering. Tus-sen die twee vieringen in komen wel een aantal activiteiten voor de hele federatie. Een werkgroep is druk bezig met het uitwerken van een programma. Er komen waarschij nlij k drie activiteiten: iets voor iedereen, iets voor jongeren en iets voor kinderen. U leest er in september meer over.

Page 5: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

5SAMENstromen • juni 2012

Sacramentsdag: Zondag van de DiaconieAl een aantal jaren is het in de kernen van de Claraparochie gebruikelij k Sa-cramentsdag te vieren als ‘Zondag van de Diaconie’. Op deze manier wordt het belang van de diaconie voor het leven van de geloofsgemeenschap nog eens duidelij k gemaakt. Het is een bij zondere dag: Sacramentsdag is tenslotte het feest van het Lichaam en Bloed van Christus. Hij geeft zichzelf aan ons in de eucharistie. Op die manier zij n we met Hem verbonden maar ook met elkaar! En wat is onze reactie daarop? Hij geeft zichzelf aan ons, zouden wij ook niet iets van onszelf met anderen kunnen delen?

De PCI-en (Parochiële Caritas Instel-lingen) van de Claraparochie maken het deze zondag voor ons mogelij k om daar werkelij k mee aan de slag te gaan. Dit jaar is er voor gekozen om de voedsel-bank te ondersteunen. De voedselbank verstrekt in onze regio per week ruim 140 voedselpakketten aan mensen die deze pakketten goed kunnen gebruiken. We weten het van het nieuws: de nood stij gt terwij l het aanbod van artikelen juist vermindert. Uw bij drage in de vorm van houdbare artikelen of geld is dan ook zeer welkom! In de viering van Sacramentsdag (weekend van 9/10 juni) komt er daarom een collectebus en boodschappenwagentje in de kerken van de Claraparochie te staan. Ze blij ven dan een week staan. Van harte aanbevolen!

KALENDER Juni

Woe 6 Schriftinstuif, H. Adrianuskerk Langeraar 19.30 uur

Di 12 Schriftinstuif, Petruskerk Roelofarendsveen 19.30 uur

Zo 17 50-jarig priesterjubileum M. Jagerman 10.00 uur Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk te Rij pwetering

Di 19 Schriftinstuif, Petruskerk Roelofarendsveen 19.30 uur

Di 26 Schriftinstuif, Petruskerk Roelofarendsveen 19.30 uur

Iedere dinsdag: Stille meditatie in de Jozefzaal in Noorden (van 19.15 tot 19.45 uur)

Ook in de Pastorale Noten staat informatie en op de pagina’s van de parochiekernen. Kij k achterop voor jongerennieuws. Ook kunt u bellen naar het secretariaat of kij ken op de website.

� eologie studeren: iets voor jou?Ervaar het zelf en kom naar een Open College Avond. Kom naar een gratis Open College Avond van de Tilburg School of Ca-tholic Theology in Utrecht en krij g een voorproefje van een les zoals dat op de universiteit gegeven wordt. Tij dens die Open College Avond geeft een docent college en er is ruimte voor het stellen van vragen en discussie met elkaar. Daarnaast is er voor wie dat wil informa-tie over de studie verkrij gbaar.

Theologen kom je tegen als diaken, priester, pastoraal werker of jongeren-werker in een parochie. Maar ook als gevangenispastor, legeraalmoezenier, leraar Godsdienst/levensbeschouwing of geestelij k verzorger in de gezond-heidszorg. Daarnaast vind je theologen ook in de journalistiek, bij voorbeeld als verslaggever of redacteur. Ook kun je als beleidsmedewerker bij de overheid of bij een (inter)nationale NGO aan de slag.

De laatste Open College Avond van dit voorjaar is op 28 juni. Kij k voor de meest recente informatie op www.tilburguniversity.edu/OCA2012

Page 6: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

66

Clara & Franciscus federatie

Pater Koster ontvangt mij in de pastorie, waar hij de eerste verdieping bewoont. Hij vertelt nog altij d goed naar zij n zin te wonen. Ondanks zij n pensionering gaat hij bij na wekelij ks voor in een viering. Dat doet hij graag, samenkomen met anderen om het geloof te beleven en elkaar te bemoedigen. “Maar ik heb ook mij n stiltemomenten nodig. Elke dag mediteer ik, een vast ritueel dat ik heb moeten leren.”

Net als Frans van Sales heeft pater Koster een grote liefde voor God. “De twee dingen die mij het meest boeien zij n de ontmoetingen met mensen en mij n ontmoetingen met God. God is overal, ik ontmoet Hem elke dag en elke keer is het weer anders. Dat wil ik graag met anderen delen.” Als vanzelf komt zij n passie voor schrij ven ter sprake. In zij n schrij ftalent kan Dirk Koster zij n gevoel goed kwij t. “Het is een manier om de dingen op artistiek mooie wij ze te zeggen. Daar kan ik van genieten.”

Pater Koster groeide op in Bovenkarspel in een gezin van zes kinderen. In de voetsporen van zij n vader, die bloembollenkweker was, wilde hij niet treden. Hij volgde zij n avontuurlij ke geest en wist op zij n twaalfde dat hij missionaris wilde worden. “Tot spij t van de kapelaan die mij graag priester zag worden. Hij zei: “Dan ga je maar naar de oblaten” en dat is gebeurd.” Gaandeweg zij n opleiding ontdekte pater Koster dat het missiewerk niet was wat hij ervan verwachtte.

“Ik wilde dieper gaan, mij n innerlij k met anderen delen. De ontmoetingen met mensen in hun diepste wezen hebben mij altij d erg geboeid, op het ontroerende af.” Hij rondde zij n opleiding met succes af en ging theologie studeren. Werd tot priester gewij d en ging aansluitend Nederlands studeren in Groningen. In 1967 werd Dirk Koster studentenpastor van de Oblaten. “Ik verhuisde naar Amsterdam. Had een heerlij ke tij d in een prachtige stad en ik genoot van de ontwikkelingen die die tij d bracht. Vier jaar later werd de opleiding opgeheven en werd ik pastoor in Amsterdam.”

Twintig jaar geleden verhuisde pater Dirk Koster naar Noorden. In deze parochie kon hij zij n pastorale werk goed combineren met zij n werkzaamheden voor de Oblaten van Sint Franciscus van Sales. Eerste Pinksterdag vierde pater Koster zij n 55-jarig priesterfeest in de Martinuskerk. Tij dens de plechtige Hoogmis kreeg hij een Koninklij ke Onderscheiding uitgereikt.

Na zeven jaar verliet pater Koster Amsterdam om zich te vestigen in Oegstgeest. Mooie jaren had hij daar. In 1992 verhuist hij naar Noorden waar hij met pastor Marjo Hoogenbosch al 20 jaar een team vormt. Eerste Pinksterdag gingen zij samen voor tij dens de plechtige Hoogmis. Ten tij de van het gesprek was de uitreiking van de onderscheiding pater Koster niet bekend.

De koffi e is op en we nemen afscheid. “Heb je de nieuwe Mariakapel al gezien?” vraagt pater Koster terwij l we naar buiten lopen. We bezoeken de kapel. Een aanwinst, getuige de mooie woorden die bezoekers achterlaten.

Franka Vaneman

Een ontmoeting metpater Dirk Koster

Wim, Liesbeth, pater Koster en Robina Zuij dervliet

Page 7: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

7SAMENstromen • juni 2012SAMEN

Van het parochiebestuur H. FranciscusHerinneringenboekWas u vroeger parochiaan van een van de kerken in Roelofarendsveen of Oude Wetering? Woont u nu in een van de andere parochiekernen? Dan hee� u waarschijnlijk gemist dat er in verband met het sluiten van twee van de drie kerken een herinneringsboek gaat verschijnen. Ook uw verhaal kan daarin komen te staan. Hee� u goede herinne-ringen aan hoe het was toen u jong was, uw Eerste Heilige Communie hee� gedaan, meeliep in processies, stond te kijken bij de sloop van de Petruskerk en/of de brand in de Jacobuskerk? Schrijf het op en stuur het ons of bel ons en wij komen langs voor uw verhaal.

Ons emailadres is: [email protected] kunt bellen naar: Ellen van der Willik, telefoon 071 3315979; Nel van Ruiten, telefoon 071 3313284 of Bep Verdel, telefoon 071 3312190.

Groot overleg secretariatenAan de koffi e met heerlijke door Trees Zandvliet gebakken appeltaart. Impressie van het 1e overleg van de lokale secre-tariaten en het federatie secretariaat op 9 mei in Leimuiden.

In memoriamOp 2 mei is thuis overleden � eodorus Jacobus Schuijt. Geboren op 2 augustus 1944 in het duingebied aan de rand van Heemskerk werd hij kind van de natuur. Ongedwongen, vrij als een vogel, haren in de wind, kon hij genieten van wat de omgeving hem bood. Na zijn huwelijk is hij met zijn vrouw Tiny gaan wonen in Heerhugowaard, waar hun beide kinderen Patrick en Sander geboren zijn. 30 jaar geleden kwamen zij naar Hoogmade, om-dat � eo werk vond in Leiderdorp. Hier voelde hij zich thuis en nam al snel deel aan het sociale leven. Een grote klap kreeg hij te verwerken met het dodelijk onge-val van Sander, 17 jaar geleden en kort daarop met verscheidene sterfgevallen in zijn naaste familie. Het hee� zijn leven getekend, hoewel hij daar moeilijk over kon praten. Vlak voor zijn pensioen werd hij zelf geconfron-teerd met een dodelijke ziekte en ondanks zijn wilskracht om bij zijn gezin te blijven hee� hij op 2 mei de strijd tegen kanker moeten opgeven. Op 6 mei hebben wij hem in onze kerk herdacht. Hij ruste in vrede. Wij wensen zijn familie veel kracht en troost.

Jan van Leeuwen

H. Franciscus parochie

Hoogmade/Woubrugge

Toch niet het einde

De dood eindigt het leven hier op aardeDe dood rukt de laatste adem uit een persoonDe dood laat een leeg lichaam achter

Wat komt is het verdriet bij de nabestaandenWat komt is het regelen van zaken waar je normaliter niet over na wilt denkenWat komt zijn de fi nanciële afwikkelingen

Wat blijft zijn de fi jne herinneringenWat blijft zijn de leermomentenWat blijft zijn de invloeden

De dood is niet het einde. Je draagt de persoon je leven lang bij je!

Anja Provoost

Page 8: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

88

eigenlijk te veel om op te noemen. De leden van de beheercommissie en de pastoraatsgroep –ook vrijwilligers!- zijn blij dat er iedere week zo veel vrijwil-

Vrij willigers bedankt!Geïnspireerd door de lente besloten de pastoraatsgroep en de beheercommissie de vrijwilligers in het zonnetje te zetten met een kleine attentie.Iedere week zijn meer dan 130 vrijwil-ligers en ook 19 kinderen op verschil-lende vlakken actief in de kerkgemeen-schap van Hoogmade en Woubrugge. Alleen al rond de vieringen leveren veel mensen een onmisbare bijdrage. De koren en de cantorgroep, de misdie-naars en de lectoren werken mee aan de zinvolle vieringen. Zij worden daarbij ondersteund door diverse werkgroepen, zoals de kosters en de bloemversiering, maar ook de koffi egroep, die een keer per maand koffi e schenkt na de viering op zondagochtend. En dan is er de werk-groep familievieringen die ongeveer zes keer per jaar een speciale viering voor kinderen verzorgt. Ook rond de sacramenten zoals het Heilig Doopsel, de Eerste Heilige Com-munie en het Heilig Vormsel zijn vrij-willigers actief, bijgestaan door de direct betrokken ouders. Voor het in stand houden van het kerkgebouw zijn twee grote werkgroe-pen actief: groot onderhoud en klein onderhoud. De mannen van het groot onderhoud komen iedere dinsdagoch-tend bijeen en werken gezamenlijk aan allerhande projecten rondom het kerk-gebouw en de begraafplaats. De dames van het klein onderhoud houden niet al-leen het kerkgebouw schoon, maar staan ook op allerlei braderieën om geld op te halen, zoals voor de nieuwe piano.

De bezoekgroep diaconie brengt bezoek aan zieken, alleenstaanden en parochi-anen die een dierbare hebben verloren. De PCI hee� aandacht voor mensen in nood dichtbij, terwijl de MOV-groep de aandacht vestigt op mensen in nood ver weg. Daarnaast zijn er degenen die paro-chianen uit Woubrugge meenemen naar de dienst op zondagochtend en parochi-anen die het parochieblad bezorgen.

Het centrale hart vormt het secretariaat, dat wekelijks paraat is op donderdag-middag voor de verzorging van de post, de gebedsintenties, de administratie, coördinatie voor de komende viering,

ligers actief zijn. Lieve mensen, heel erg bedankt voor al jullie inzet om hier in Hoogmade-Woubrugge kerkgemeen-schap te kunnen zijn!

Nieuwe parochianen!Eén van de mooie taken van een pastor is mensen te begeleiden op hun weg naar het geloof! Zeker in onze tijd is het best bijzonder als mensen deze keus maken en zo werkelijk kiezen voor het geloof. Net als ieder jaar waren er ook dit jaar een aantal van deze geloofsleerlingen, ofwel: catechumenen. Met een groep van vier zijn de voorbereidingen gestart. We zijn een aantal keren samen gekomen om over het geloof te spreken: wat geloven we nu eigenlijk als we zeggen dat we “katholiek” zijn? en hoe zit dat met al die gebruiken en sym-bolen? en nog vele andere zaken. Het waren vaak mooie gesprekken die daaruit voortkwamen.

En dan het moment zelf: eerst op woensdag in de Goede Week naar de Chrismaviering in de kathedraal voor catechumenenzalving.

Daarna het doopsel en vormsel in de eigen gemeenschap en direct erachter aan de Eerste Heilige Communie! Als iemand al in de Protestantse Kerk gedoopt is, hoe� dat trouwens niet opnieuw te gebeuren. Tijdens de Paaswake in Aarlan-derveen zijn Andrea Raadschelders en Wim Scheeres toen tot de katholieke kerk toegetreden. Zondag 6 mei was het de beurt aan Kim Huigsloot en Tineke van Leijden in de kerk van Hoogmade. Kim werd er gedoopt en beiden werden gevormd.

Als gemeenschap feliciteren we hen van harte met deze stap en wensen hen een mooie tijd toe in onze geloofsgemeenschap op hun weg met God.

pastor Jack Glas

Vrijwilligers actief bij de sobere maaltijd

Page 9: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

9SAMENstromen • juni 2012 9SAMENstromen • juni 2012

Leimuiden/Rij nsaterwoude

Vanuit de BCPDe vergunning van Hoogheemraad-schap van Rijnland voor de uit-breiding van de begraafplaats is na enige aanvullende rapportages nu dan eindelijk ontvangen. Helaas betekent dit nog niet dat het werk nu gestart kan worden omdat aan die vergunning voorwaarden verbonden zijn met het oog op “dijkveiligheid” die vragen om externe advisering en een gedetailleerd plan van aanpak. Het een en ander moeten wij voor aanvang van het werk aanleveren aan Rijnland.

De gemeente hee� vergunning ver-leend voor het vervangen van het ge-bouwtje/kapelletje op het kerkhof. De toestemming van het bisdom (BM) is in de BCP voorbereid en ter fi attering voorgelegd aan het parochiebestuur, waarna deze aanvraag naar het bisdom gestuurd zal worden. Wij hopen op een vlotte a� andeling.

De bouwadviseur van het bisdom hee� al een positief advies opgesteld.Er is een huurder gevonden voor het huis aan de Willem van de Veldenweg 67. Als de gemeente de benodigde vergunning verleent (in het kader van de Leegstandswet) wordt het huis met ingang van 1 juni of wellicht 1 juli aanstaande voor 2 jaar verhuurd aan mensen van elders. We zijn er erg blij mee.Met vriendelijke groet vanuit de BCP.

Kees Kea

Vroege vogel wandelingNet als voorgaande jaren is er op 24 juni weer de traditionele vroege vogel-wandeling.

Als start van het St. Jans feest wordt er langs wegen en door de natuur gelo-pen. Halverwege kunt u genieten van een lekker ontbijt. De wandeling start om 07.00 uur bij de kerk van St. Jan de Doper in Leimuiden. Daar wordt ook weer geëindigd, ruim op tijd voor de feestelijke viering van 10.00 uur. Na de viering is er een gezellig samen-zijn met koffi e, thee, en tenslotte ook nog een glaasje. Voor de kinderen is er natuurlijk limonade, iets lekkers en zijn er spelletjes te doen.

Als u deel wilt nemen aan de wande-ling zou het prettig zijn als zich (i.v.m. de catering) opgee� bij mevrouw P. Kuipers 0172-507527, e-mail [email protected], of bij het parochiesecretariaat 0172-508118.

We hopen natuurlijk op mooi weer en een grote opkomst.

De feestcommissie

H. Franciscus parochie

Over het roosterNa het eerste jaar is het basisrooster voor alle vieringen in de Clara- en Franciscusfederatie aangepast; het gaat in op 7/8 juli. Voor de Sint Jan de Doperkerk zijn er een paar verande-ringen, namelijk in het ene weekend is de viering op zaterdag en in het andere weekend op zondag.Ook op zaterdagavond kan er eucha-ristie zijn, en ook pastoor Broeders zal voorgaan in Leimuiden

pastor Beenakker

Kinder- en Tienerkoor zij n lekker bezig!Op 13 mei hee� het Kinder- en Tienerkoor gezongen bij de Eerste Heilige Communie. Dat was best moeilijk want het koor moest boven vanaf het koor zingen! Dat ging hen prima af. Het was een feestelijke en ontroerende viering!

Sacramentsdag en uitgaansdagOp 10 juni is het Sacramentsdag. Tijdens deze viering zal het Kinder- en Tienerkoor zingen en tevens is het de terugkomviering voor de Communi-cantjes. Na de viering hee� het Kinder- en Tienerkoor de jaarlijkse uitgaans-dag. Waar we naar toe gaan, blij� nog even een verrassing voor de kinderen, maar leuk en gezellig wordt het zeker en we hopen op mooi weer.

Page 10: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

1010

St. Jansfeest en St. CaeciliaOp 24 juni vieren wij St. Jansfeest. Dit jaar zal er gezongen worden door het Kinder- en Tienerkoor en het St. Caecilia koor. De combinatie van deze twee koren blijkt een groot succes te zijn. Liedjes van zowel het Kinder- en Tienerkoor als van St. Caecilia zijn dusdanig gearrangeerd dat beide koren elk hun eigen inbreng hebben. De stemmen mengen geweldig en zowel de jonge zangertjes als de “wat oudere zangers” hebben zoveel plezier aan het samen zingen, dat het er echt vanaf spat!Hier zie je het gebeuren: “Samen zijn we parochie!”

Nieuws van de Kinder Woord DienstEen drukke en gezellige periode ligt weer achter ons. Zo hebben wij in maart 40 prachtige Palmpasenstok-ken gemaakt met de kinderen. Deze stokken zijn, na de feestelijke zegening tijdens de Palmzondagviering, bij 40 adressen afgeleverd door de kinderen. We mochten van een groot aantal mensen heel lieve reacties ontvangen. De werkgroep vindt het ontzettend leuk dat het gebaar van de kinderen zo gewaardeerd wordt door de ontvan-gers.

Ook mochten wij weer veel kinderen ontvangen tijdens de speciaal georga-niseerde Kinderkruisweg op Goede Vrijdag. Pastor Jack Glas is samen met de kinderen langs alle staties gelopen en hee� de kinderen het lijdensverhaal verteld. Veel van de kinderen hebben deze Kruisweg al meerdere malen meegemaakt, maar het blij� een ver-haal wat indruk maakt!En nu alweer op weg naar de zomer. Op 24 juni staat het St.Jansfeest nog op ons programma. Tijdens dit feest, de verjaardag van onze patroonheilige, vieren wij met de kinderen de Kin-der Woord Dienst. Wij hopen op een feestelijke, zonnige bijeenkomst. Meer informatie over dit feest volgt binnen-kort.

H. Franciscus parochie

De werkgroep KWD neemt daarom ook deel aan deze besprekingen. We hopen dat we straks met elkaar een deel van de activiteiten van de KWD kunnen blijven organiseren. Denk daarbij aan de Adventsperiode, de kinderkerstviering, Palmpasen en de Kinderkruisweg.

Wij houden u graag nog op de hoogte van deze ontwikkelingen!

Werkgroep Kinder Woord Dienst

Jammer genoeg hebben wij ons, naast het organiseren van bovengenoemde activiteiten, ook bezig gehouden met minder positieve zaken. Al eerder heb-ben wij genoemd dat in de afgelopen jaren de belangstelling voor de Kinder Woord Dienst enorm vermindert. De werkgroep beraadt zich al enige tijd op de toegevoegde waarde die wij nog hebben voor de jonge kinderen in onze kerk. Deze toegevoegde waarde is er zeker wel, maar de inspanningen die wij leveren t.a.v. de organisatie staan niet meer in verhouding tot de kleine groep kinderen die wij de laatste jaren bereiken. Wij hebben dan ook besloten om na juni 2012 te stoppen met de Kinder Woord Dienst.

Binnenkort gaan alle werkgroepen die zich inzetten voor de jeugd in onze kerk om de tafel. We praten dan over waar we elkaar kunnen helpen en hoe samenwerking de eff ectiviteit van de inspanningen kan vergroten.

De Kinder Woord Dienst hee� lange tijd een steentje bijgedragen aan het overbrengen van ons geloof op de kinderen. Het organiseren van de activiteiten is altijd met heel veel liefde gedaan.

Huwelij ken juni 2012, Parochie H. FranciscusIn de parochie H. Franciscus wordt de komende maand

het volgende huwelijk gesloten:

Donderdag 20 juni om 12.00 uur in Leimuiden:

Linda van Iperen en John RuitenWij wensen Linda en John een onvergetelijke dag en een mooie toekomst.

Page 11: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

11SAMENstromen • juni 2012SAMEN

Vieringen door de week

Woensdag 6 juni 9.30 uur Eucharistie in Rijpwetering bij gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het seniorencomité Rijpwetering, met zang van het gemengd koor. Voor-ganger is pastor J. Glas.

Dinsdag 12 juni 11.00 uur Viering van woord en com-munie in Rijpwetering bij gelegenheid van het 60-jarig huwelijksjubileum van het echtpaar Duivenvoorden-van Santen met zang van het gemengd koor. Voorganger is pastor G. Brink.

Dinsdag 26 juni 9.30 uur Eucharistie in Oud Ade. Voor-ganger is pastoor W. Broeders. Na de viering koffi e op de pastorie.Er is een communieronde op dinsdag 5 en 19 juni.

DoopvieringZondag 17 juni om 12.00 uur is er een doopviering in Rijpwetering van As-pacia Dossavi, Boas van de Kooy, Julie Olijerhoek en Finn Brugman.

Mededeling: zondag 24 juni is er na de viering gelegenheid voor koffi e en ontmoeting.

Opbrengst Vastenaktie(Melk)bus € 2.483,50Deurcollecte € 594,45Spaardoosjes kinderen € 400,55Vastenmaaltijd € 590,00Totaal opbrengst € 4.068,50Hartelijk dank voor uw bijdrage.

40 jarig jubileum koor JoyZowel de jubileumviering op 10 maart in de kerk van Rijpwetering als de dona-teuractie, waarbij de koorleden ondanks het slechte weer twee woensdagen al zingend door Oud Ade en Rijpwetering trokken, waren een succes. Nu maakt het koor zich op voor het kof-fi econcert op 3 juni om 11.30 uur in de tuin van de Sint Bavokerk in Oud Ade (bij slecht weer in de kerk). Wij nodigen u allen uit om dit concert bij te wonen. Wij hebben er in ieder geval ontzettend veel zin in. Tot dan!

Samen zingen van de koren Rij pwetering en Oud AdeZoals zoveel verenigingen in de afgelo-pen jaren hebben nu ook de gemengde koren van Rijpwetering en Oud Ade toenadering tot elkaar gezocht.Enkele keren werd er een gezamenlijke viering gehouden. Toen zongen de koren van Rijpwetering en Oud Ade (dames- en herenkoor) samen een fees-telijke viering. In Rijpwetering was dat met Kerst. Er werd een prachtige viering neergezet in goede samenwerking. De Paaswake werd in Oud Ade gezongen.

Rij pwetering/Oud Ade

Eerste Heilige Communie!Achttien kinderen uit Oud Ade en Rijpwetering hebben zich – samen met twee kinderen die getuige waren – een paar maanden lang enthousiast voorbereid op hun Eerste Heilige Communie. Op zondag 13 mei was het zover. In een bomvolle kerk in Rijpwetering ontvingen de kinderen hun communie tijdens een feestelijke en levendige viering. Voorgangers waren pastor Jagerman en diaken Brink. Er werd mooi gezongen door het jeugdkoor o.l.v. dirigente Jolanda van Berkel. We bedankten Annelies van Veen, die de voorbereiding een aantal jaren hee� begeleid, en de leerkrachten van school, die ook hun steentje bijdroegen. De kinderen die hun Eerste H.eilige Communie ontvingen zijn: Tessa Bax, Meike Bentvelsen, Luuk de Bruijn, Lars van der Geest, Nienke Heemskerk, Gijs Hoogenboom, Ris Koek, Ruby Koek, Jacob van Polanen, Johan Rotteveel, Jinte van Schie, Jackie van Seggelen, Joep Straathof, Daan van Veen, � omas van Veen, Okke Veilbrief, Jan Volwater en Ee� e Zoetemelk (die tijdens de voorberei-ding gedoopt werd!).Getuigen waren Franja Böhmer en Melvin Lodewegen.

Page 12: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

1212

H. Franciscus parochie

De koorleden waren zeer tevreden met de samenwerking. Heerlijk om in zo’n groot koor te mogen zingen! In de kerk kwamen de beide vieringen goed en mooi tot hun recht.

Samenwerking tussen de koren vraagt hier en daar aanpassingen van de koor-leden en de dirigenten. In al die jaren hee� ieder koor op eigen wijze de lie-deren en missen gezongen. Soms moet er wat aan gesleuteld worden om het koor als één geheel te laten klinken. Het afstemmen op elkaar (letterlijk) vraagt tijd en geduld. We nemen er de tijd voor en kijken hoe het in de toekomst verder zal lopen.De volgende gezamenlijke viering is op 17 juni, wanneer pastor Jagerman zijn 50-jarig Priesterfeest viert. Noteer het allemaal in de jullie agenda, u bent van harte welkom bij deze viering.

Joke Hartog zingt 25 jaar bij dameskoor Oud AdeTijdens de jaarlijkse koffi eavond van het dameskoor van Oud Ade werd mevrouw Joke Hartog in het zonnetje gezet. Al vijfentwintig jaar zingt zij haar partij mee. Toen zij de lee� ijd van 50 jaar bereikte besloot ze destijds dat het een mooi moment was om bij het dameskoor te gaan zingen. Wekelijks repeteren, de vieringen tijdens de week-enden en doordeweeks - ‘vroeger’ meer dan nu - een trouwerij of uitvaart. Joke zong al die jaren trouw mee, met zo nu en dan een vrolijke noot en een spon-taan toegevoegde tweede stem. Naast het zingen in het koor hee� zij ook vele jaren samen met mevrouw Bep van der Geest het bestuurswerk van het koor gedaan.

Joke werd toegesproken door opvolg-ster-bestuurslid Riet van der Geest en BCP voorzitter Jan van Seggelen. Daar-na ontving zij bloemen en een muzikaal sieraad als dank voor haar inzet.

Tuinonderhoud Rij pweteringIs het u opgevallen? Leden van de onderhoudsclub tuin en begraafplaats en leden van de klussenclub hebben de bomen aan de noordzijde van de kerk vervangen door nieuwe exemplaren. Een eigen initiatief. De oude bomen stonden scheef, sommigen waren dood of op sterven na dood. De nieuwe bomen staan nu weer keurig recht en uitgelijnd. Prachtige bolbomen zullen het worden.

Onze dank gaat uit naar de betrokken initiatiefnemers en uitvoerders en ook naar een gulle gever die het fi nancieel mede mogelijk maakte.

Schoonmaak en onderhoud kerk Rij pwetering De kerk wordt schoongehouden door vrijwilligers. De meeste dames doen dit al jaren en enkelen zijn eigenlijk toe aan hun pensioen. We zijn dus op zoek naar wat verjonging en mogelijk uitbreiding van de groep. Het gaat om ongeveer 6 keer per jaar een paar uurtjes werk, samen met een paar andere dames. Hee� u tijd en zin om ons te helpen bel dan naar Corrie Castelijn, telefoon (071) 5018630 of het secretariaat, telefoon (071) 5018278.Ook de onderhoudsclub, die eens in de maand op dinsdagmorgen allerlei klusjes in en rondom het kerkgebouw doet, kan wat versterking gebruiken. Lijkt het u wat, meld u dan bij Gerard Beelen, telefoon (071) 5018661 of het secretariaat.

Huwelij ksjubilea6 mei hebben Piet en Toos van Klink-van Dam hun 50-jarig huwelijksjubi-leum gevierd.12 juni vieren Job en Agnes Duiven-voorden-van Santen hun 60-jarig huwe-lijksjubileum.Hartelijk gefeliciteerd.

In Memoriam Bart Opdam, een Oud Adenaar in hart en nieren! Op 22 januari 1928 werd hij geboren aan de Zwarteweg. Daar groeide hij op met 3 broers en 5 zussen. Hij was de jongste van het stel. Licht verwend en wel in voor kwajongens-streken had hij een mooie jeugd. Op de kermis van Oud Ade kwam hij Mien van der Fits uit Zevenhuizen tegen. Natuurlijk kende hij haar al van de schoolbanken maar dat kennen liep nu uit op verkering. In 1952 trouwden zij. Ze gingen naast het ouderlijk huis op de Zwarteweg wonen. Samen kregen zij 5 kinderen, 4 dochters en een zoon. Na een slopende ziekte overleed Bart op 15 april thuis, inmiddels op de Dirk � omaszstraat , omringd door zijn gezin. Hij was bijna op de dag af 60 jaar getrouwd. Naast de 5 kinderen kwamen er ook nog eens 14 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. “Een man, vader en opa, waar je op kon bouwen met een woord waarop je kon vertrouwen” staat er op de rouwkaart. En zo was Bart ook. In plaats van de vreugdestand aan te geven voor het 60-jarig huwelijksfeest van Bart en Mien stond de Vrouwven-nemolen van Oud Ade nu in de rouw. Maar het is goed geweest zeiden zijn bedroefde familieleden. Moge Bart nu in Gods Licht zijn en zijn dierbaren troost vinden bij elkaar.

Els van Schie, avondwakegroep

Page 13: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

13SAMENstromen • juni 2012 13SAMENstromen • juni 2012

Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen

GefeliciteerdMevrouw Door Hoogenboom is dit jaar geridderd voor 22 jaar vrijwilligerswerk in het seniorencomité en voor 26 jaar lid zijn van het zangkoor van de kerk. Een felicitatie waard, dus bij deze.

Van Toradja tot PapuaPater G. van Schie, vooral bekend als voormalig voorganger in de Jacobus-kerk te Oude Wetering, hee� een nieuw boek geschreven. Het is een autobiogra-fi sch relaas van de belevenissen van de pater als missionaris/leraar in Indonesië, met name in Toradjaland en op Papua in de jaren 1950 tot 1989. Het boek gee� een goed beeld van het werk dat mis-sionarissen als gewone mensen onder vaak moeilijke omstandigheden hebben geleverd en van de ontwikkeling die zij zelf in de loop der jaren hebben doorge-maakt. Het boek is online te bestellen bij uitgeverij Boekscout: www.boekscout.nl of bij de boekhandel,ISBN 978 946 176 8247.De opbrengst is bestemd voor goede doelen in Indonesië.

Vanuit het Groene hart,samen naar LourdesVrijdag 12 oktober a.s. start vanuit Nieuwkoop de busreis naar Lourdes, de plaats waar Maria is verschenen aan Bernadette. Deze reis wordt begeleid vanuit de V.N.B.(Vereniging van Neder-landse bedevaarten).

In de heenreis zijn twee overnachtingen opgenomen en bezoeken aan onder andere de kathedraal in Amiens en een viering in de kapel van de Carmel (klooster van de HeiligeTeresia), waarna er een rondleiding zal zijn. Zondag is de

aankomst in Lourdes. In Lourdes is dan ook de grote bedevaart vanuit Neder-land, met hen samen is er een gezamen-lijke viering bij de grot, de internati-onale hoogmis, de Sacraments- en de Lichtprocessie. Verder wordt een eigen programma gevolgd. Op donderdag 18 oktober vertrek vanuit Lourdes met on-derweg een bezoek aan het klooster van Nivers voor de slotviering. Daar wordt in de omgeving overnacht en vrijdag-avond 19 oktober is de terugkomst in Nieuwkoop.

Contactpersoon voor de Franciscuspa-rochie parochiekern Emanuel: Anneke Rietbroek 071-3313057U kunt zich bij haar aanmelden of bel-len voor meer informatie.

Nieuwe leden gezocht voor de werkgroep familievieringenNa het samengaan van de kinderkoren uit de Maria- Petrus- en Jacobuskerk tot het kinderkoor “Little Stars” zijn de ver-schillende werkgroepen familievierin-gen van deze kerken ook samengegaan.Dit is jammer genoeg ook het moment voor een aantal werkgroepleden om te stoppen. Voor het komend schooljaar zijn wij dus op zoek naar nieuwe leden voor de werkgroep familievieringen.Lijkt het je leuk om mee te denken en familievieringen voor te bereiden in een van bovenstaande kerken, neem dan contact met ons op. Als je goede ideeën hebt voor speciale vieringen, zoals de kerst-; schoenendoos- of palmpasen-viering en paaswake, willen wij die ook zeker van je horen.

Contact opnemen kan met:Jacqueline van der Zwet - 071 3312833Lucy van der Meer - 071 3318021Heidi Turk - 071 3316080Simone van der Meer - 071 3312372of per e-mail: [email protected] familievieringen

Page 14: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

1414

In memoriamOp 13 april overleed Engelina Cornelia Maria (Inge) Hoogenboom-Zaal, 51 jaar jong. Op de kaart stond onder andere: Je ben nu een vlinder, mooi en vrij. Zonder pijn vlieg je weg, het is voorbij…

Inge was een levensgenieter, ze hield wel van een feestje en dansen deed ze niet alleen op de grond maar ook op de tafel. Hoe gekker, hoe mooier. Ze hee� altijd hard gewerkt, eerst in de thuiszorg en later vele jaren in de sportkantine van De Tweesprong. Daar lag haar hart en kon ze zijn wie ze was. Een enthousiast, klantvriendelijk mens. Maar bovenal was Inge een lieve vrouw, moeder en dochter. Op 18 april is ze ter ruste gelegd op de begraafplaats achter de Pe-truskerk. Op haar graf prijkt een steen, gemaakt door haar vader. We wensen haar familie heel veel sterkte toe met het verlies van Inge.

Avondwakegroep parochiekern Emanuel

Op 18 april is op 68-jarige lee� ijd An-neke Klijmij-van der Zwet overleden.Boven de eetkamertafel hangt een schilderij van haar hand: een woelige zee met een rots, waartegen door de harde stormen het water beukt. Zo was haar leven: door tragische gebeurtenis-sen moest Anneke staande blijven in de woelige zee van het leven: door de plot-selinge dood van haar man Wil en door de ziekten die haar zijn overkomen.Met al haar liefde hee� zij haar kinde-ren mogen opvoeden en vond zij later vriendschap en liefde bij Jilles met wie zij in 2001 trouwde en konden zij genie-ten van hun zeilboot en de mooie din-gen die het leven hen gaf. Tot de zware storm opnieuw toesloeg en Anneke, die zich zo als een rots had gedragen, niet meer kon. “Alles komt goed”, zei Anneke; ze wist dat haar God is als een rots in haar leven. Wij hebben Anneke begra-ven na de uitvaartdienst op het kerkhof van de Petruskerk.

Wij wensen Jilles en Petra en Ellen en hun gezinnen veel kracht en sterkte toe.

Pastoor W. Broeders

Margaretha (Greet) van Veen-van Hameren overleed op 96-jarige lee� ijd in haar vertrouwde kamer in Zorgcentrum Jacobus. Geboren en op-gegroeid in Roelofarendsveen, verhuis-de ze na haar huwelijk met Gerard naar Nieuwe Wetering. Hier begonnen ze hun gezin. Ze hebben er ook een lange tijd gewoond; tot aan 1989, toen over-leed hij. Dat was moeilijk, zeker omdat het net voor hun 50e huwelijksjubileum gebeurde. En huwelijksdagen werden altijd groots gevierd...

Ze was een sterke vrouw die zelden klaagde. Ook als weduwe kon ze ge-nieten van het leven en van de mensen om zich heen! Dat hield ze vast tot het einde. Op Koninginnedag moest ze het leven echter toch loslaten. Na een aantal moeilijke dagen vond ze toen rust. Vrij-dag 4 mei hebben we in de Mariakerk afscheid van haar genomen en haar bij haar man op de begraafplaats achter de kerk ten ruste gelegd. We wensen haar familie veel kracht en sterkte toe. Dat zij moge rusten in vrede.

pastor Jack Glas

Op 11 mei jl. is Niek van der Zwet overleden, slecht 66 jaren oud.‘In de polonaise van het leven is eenie-der gelijk’, zei Niek toen hij hoorde dat hij ernstig ziek was. Hij hee� wat in de polonaise van het leven gelopen. Samen met Bea, met de vriendengroep en met de familie geno-ten van het leven. Zijn droge, eerlijke humor gaf hem lucht en baande een weg naar de toekomst als tegenslag zijn leven binnenkwam. ‘Ze begonnen aan de boom te schudden’, nu was het zijn beurt en moest hij zijn masker van het leven afzetten. Waar blij� de mens als hij de polonaise moet verlaten? Als je het aardse moet verlaten en mensenhanden jou moeten loslaten, dan ben je in Gods handen veilig. Niemand valt of hij valt in Gods handen. In dat vertrouwen heb-ben wij Niek na de uitvaartdienst op woensdag 16 mei jl. in de Mariakerk op ons kerkhof ter ruste gelegd. Wij wensen Bea veel kracht en sterkte toe.

pastoor W. Broeders

H. Franciscus parochie

- Lief en Leed -

GedooptFileine Kristine Josefi ne VerhaarTom Cornelis Hendricus Akerboom

Huwelijksjubilea10 juni 60 jaar getrouwd: � eo en Annie de Zwart-Olijerhoek17 juni 50 jaar getrouwd: Jan en Annie van der Vlugt-Struive

Overleden13 aprilEvelina Cornelia Maria (Inge) Hoogenboom Zaal 51 jaar

18 april Anneke Klijmij-van der Zwet68 jaar

30 april Margaretha vnan Veen-van Hameren 96 jaar

11 mei Nicolaas Johannes (Niek) van der Zwet 66 jaar

16 meiJohanna Cornelia van Velzen-de Jong 75 jaar

Page 15: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

15SAMENstromen • juni 2012

Spraakwater

Clara & Franciscus federatie

van en vóór ouder en kind

Vraag aan God:

Hoe word je een heilige?

We zeggen wel eens: hij is een heilig boontje en dan is dat meestal niet zo mooi. Dan doe je altij d alles wat je moeder van je vraagt en je doet bij na niets verkeerds. Heel braaf ben je dan!!Maar heilig betekent veel meer: hei-lig betekent heel. Heilige mensen zij n hele mensen. Mensen die met hun hele hart en leven Jezus wil-len volgen en zo het goede willen geven aan de wereld. En als je dat doet, dan ben je een goed voor-beeld voor je medemensen.En dat is niet altij d even gemak-kelij k. Maar weet: je hoeft het niet alleen te doen. Jezus heeft ons een helper gegeven: de heilige Geest. De Geest die je niet ziet maar er toch is, net als de wind, je ziet het niet maar is er wel. Kij k maar naar het bewegen van de bomen. De heilige Geest geeft jou kracht om als een heilige te leven. Bid maar om die Geest. ‘Kom heilige Geest, ga met mij mee want ik wil graag een heilige worden’.

Pastoor W. Broeders

Bidden voor het eten

Wij zij n blij met jouw kopij !Tips, ideeën en kopij voor deze

pagina zij n van harte welkom! Stuur ze naar [email protected]

o.v.v. Spraakwater.

PinksterpuzzelIn het verhaal over Pinksteren staat dat de leerlingen van Jezus elkaar opeens niet meer begrepen doordat ze in verschillende talen spraken. Hieronder zie je wat van die vreemde woorden, die je in eerste instantie niet begrij pt. Als je wat schuift met de letters, zie je wat er wordt bedoeld. Maak de puzzel en stuur je antwoord naar [email protected] met daarbij je naam, adres en leeftij d. Succes!

En de winnaar is...De 6-jarige Evy uit Roelofarendsveen!! De juiste oplossing van de Paaspuzzel van april was: Jezus is niet dood, hij leeft. Evy kan aan de slag met haar prij s: een doe-boek met stickers over Mozes in het mandje en een leuke pennenset. De winnaar(s) van de prij svraag van de maand mei, over de rozenkrans, zal/zullen in de volgende Samenstromen bekend worden gemaakt.

Op zoek naar een (ander) gebedje om te bidden voor het eten? Maak zelf een gebed-jesdobbelsteen met de materialen van de knutselpagina van www.kindengeloof.nl. Begrij pelij ke, korte gebedjes voor kinderen. Even gooien… bidden… en…Eet smakelij k!

Lieve Heer Jezus,Ik vind het zo fi jn,Dat U mij n vriend wilt zij n.

Dat ik tegen U praten mag,Op elk moment van de dag.

En dat U naast mij gaat staanAls de dingen even moeilij k gaan.

Maar ook als ik wil dansen en springenEn een mooi liedje voor U wil zingen

U bent altij d daar!

Lieve Heer Jezus, Het is zo fi jnDat U mij n vriend wilt zij n!

VAN: WWW.KINDENGELOOF.NL

D O N M

A V M L

N A E L T

T S E G E

Z S E U J

N S R K E P E

OPLOSSING:

3

1

5 7

4

6

2

1 2 3 4 5 6 7

Page 16: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

16

Clara & Franciscus federatie

Het oecumenisch beraad organiseert Pelgrims-(dag)tocht naar Museumpark OrientalisIn het meinummer heeft u hier uitgebreid over kunnen lezen. De tocht wordt gehouden op zaterdag 9 juni aanstaande. Om 9.00 uur is het vertrek vanaf de Watertoren in Roelof-arendsveen. De kosten voor deze dag bedragen € 52,50 (dit is inclusief bus, koffi e en diner, lunchpakket dient u zelf mee te nemen).

Hoofdgebouw Oriëntalis

U kunt zich opgeven bij : Anneke Rietbroek telefoon 071-3313057 Email: [email protected] Aanmelden uiterlij k tot en met 6 juni.

U kunt contant betalen, maar overmaken kan natuurlij k ook en wel op: Rekeningnummer 355959550 ten name van J.C.J.M. Rietbroek- de Jong te Roelofarendsveen o.v.v. Museum Orientalis en het aantal personen.

Ds. Martin van der Velden ; Ds. Eric Cossee; Pastor Jack Glas; gebedsleider Anneke Rietbroek.

Bedevaart naar Brielle op zaterdag 7 juliGetuigen van het geloof: voor velen onder ons niet altij d even gemakkelij k. Toch zij n er landen in de wereld waar dit nog veel moeilij ker is, waar mensen het met de dood moeten bekopen. Maar... ook in Nederland hebben we dat meegemaakt, een paar eeuwen geleden. De Martelaren van Gorcum hebben dit ondervonden: op 9 juli 1572 werden ze vanwege hun geloof gemarteld en uiteindelij k vermoord.

Nog altij d worden ze rond hun sterfdag herdacht. Ieder jaar trekken er mensen uit het hele land naar Brielle om hen te gedenken. Dit jaar willen we ons als Clara en Franciscus federatie bij deze bedevaart aansluiten. Op zaterdag 7 juli vertrekken we ‘s morgens om 9:00 uur vanaf de Noordhoek (bij de Watertoren) in Roelofarendsveen. Rond 18.00 uur ‘s avonds zullen we weer terug zij n. De kosten bedragen € 10,00. Neem wel zelf een lunchpakket mee, er is gelegen-heid om dit in het heiligdom te nuttigen. Koffi e, thee e.d. zij n wel aanwezig.

U kunt zich uiterlij k tot 1 juli aanmelden bij : Anneke Rietbroek tel. 071-3313057 e-mail [email protected] Graag bij de bus betalen.

Het heiligdom in Brielle is trouwens in de maanden juli en augustus overdag geopend. Op een aantal dagen in de week wordt er ‘s middags om 16:00 uur ook de Eucharistie gevierd. Voor info, zie: www.martelarenvangorcum.nl.

Pastor Jack Glas

Jubileumbedevaart naar Kevelaer Op 27, 28 en 29 augustus 2012 gaat de ‘Rij nlandse Proces-sie naar Kevelaer’ weer naar het Duitse bedevaartsoord. Een jubileumbedevaart, want de destij ds in de parochie van Sint-Petrus’ Banden te Roelofarendsveen opgerichte broe-derschap viert dit jaar haar eeuwfeest en dat betekent een bij zondere bedevaart waarbij de bisschop van Rotterdam, mgr. dr J. H. J. van den Hende aanwezig zal zij n. En er is de uitgave van een jubileumboek. Misschien is het honderdjarig bestaan aanleiding voor u om ook eens mee te gaan. Het zij n drie dagen van bezinning, maar zeker ook van gezelligheid, samen met bekenden uit uw eigen parochie of dorp.

De reis kost € 40,00 te maken per touringcar. Voor de twee overnachtingen en maaltij den in Kevelaer betaalt u ter plaat-se, maar de kosten zij n daar allerminst buitensporig. Als u er nog nooit geweest bent, is dat misschien reden om dat dit keer wel te doen. U kunt zich opgeven bij een plaatselij ke broedermeester. De adressen vindt u op het affi che achter in de kerken. Opgeven kan ook bij de secretariaten.

Broederschap der Rij nlandsche Processie naarOnze Lieve Vrouw van Kevelaer

Page 17: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

17SAMENstromen • juni 2012 17SAMENstromen • juni 2012

Wat wij lezen op de zondagen in juni

3 juni Hoogfeest van de heilige

Drie-eenheid

Deuteronomium 4,

32-34.39-40

Romeinen 8, 14-17

Matteüs 28, 16-20

10 juni Hoogfeest van het

heilig Sacrament

Exodus 24, 3-8

Hebreeën 9, 11-15

Marcus 14, 12-16.22-26

17 juni 11e Zondag door het jaar

Ezechiël 17, 22-24

2 Korintiërs 5, 6-10

Marcus 4, 26-34

24 juni Hoogfeest Geboorte

Johannes de Doper

Jesaja 49, 1-6

Handelingen 13, 22-26

Lucas 1, 57-66.80

Clara & Franciscus federatie

Rita’s ReisbureauNee, dit artikel is geen reclame-praatje van een commerciële vakantie-aanbieder. Het Interkerkelij k Diaconaal Wmo-platform Kaag en Braassem vraagt hier uw aandacht voor een bureau dat vakanties organiseert voor minima uit heel Zuid Holland. Via Rita’s Reisbureau kunnen mensen een weekje weg voor € 25,00 per persoon.Dit kan omdat eigenaren van vakan-tiehuisjes en caravans deze één of meerdere weken gratis ter beschik-king stellen. Daarnaast wordt heel veel werk door vrij willigers gedaan.De gasten die via Rita’s Reisbureau op vakantie gaan zij n mensen uit de provincie Zuid Holland, die (te) weinig geld hebben om op vakantie te gaan. Het kan hierbij gaan om bij stands-moeders of -vaders, alleenstaanden en ouderen. Zij worden aangemeld via contactpersonen. Dit zij n o.m. maatschappelij k- en pastoraal werk(st)ers, mensen die actief zij n

in de diaconie of bij voorbeeld bij voedselbanken. Voor alle duidelij k-heid: gasten kunnen zich dus niet zelf direct melden bij Rita’s Reisbureau. De aanmeldingen geschieden altij d via contactpersonen. Zij kennen de mensen. Zij doen de selectie en zij n, ook tij dens de vakantieperiode, bereikbaar. Gezocht wordt naar con-tactpersonen in elke plaats in Zuid Holland, die gasten willen aanmel-den. Interesse om te helpen of wilt u meer informatie?

Meer informatie kunt u vindenop de website van Rita: www.ritasreisbureau.nl ofu schrij ft, belt of e-mailt naar Rita’s Reisbureau, Hang 16, 3011 GG Rotterdam, telefoon 010-400028, e-mail: [email protected] aanbevolen door het Interker-kelij k Diaconaal Wmo-platform Kaag en Braassem.

Fried ElstgeestGratis kennismaken metInspiratie Magazine: Geloven met bezieling!

Inspiratie Magazine is een eigentij ds, katholiek blad dat gelovigen inspireert en bezielt met interviews, informatie en af en toe een knipoog. Inspiratie Magazine heeft speciale aandacht voor vragen waar gezinnen tegen aanlopen met artikelen door onder anderen psychologen en theologen.Inspiratie Magazine is uniek in het Ne-derlandstalig taalgebied en verschij nt 7 keer per jaar.

Recente prikkelende thema’s:Verslaving: ‘mij n kind doet zo iets niet’Grote gezinnen: voor of tegen?Nieuwe katholieken: berichten over misbruikschandalen houdt ze niet tegen.

U kunt vrij blij vend 2 proefnummers van Inspiratie Magazine aanvragen door te bellen naar: 073 – 613 67 05 of de gratis nummers aanvragen via www.inspiratiemagazine.nl

Vooraankondiging sponsorfi etstochtNa de start voor de inzameling voor het Ghana project: Herstel Community Cen-ter in Tetema, Ghana in 2011, met een opbrengst van bij na € 3.000,00 voor de verjaardagfeesten van pastor Horsthuis en pastoor Broeders, gaan wij nu voor het vervolg.Aangezien wij , Koos en Idi, beiden dit jaar bij zondere verjaardagen mogen vieren en daar heel dankbaar voor zij n, vinden we het ook weer tij d om iets te doen voor een goed doel en … dat is opnieuw ‘een sponsorfi etstocht’! Aangezien ook wij met het Ghana virus behept zij n, willen we zondag 1 juli vertrek-ken met als einddoel Fatima in Portugal en een mooi geldbedrag voor het Ghana project: Herstel Communitycenter in Tetema, Ghana. Vanuit Roelofarendsveen naar Fatima in Portugal fi etsen is ongeveer 3500 km en kan 8 à 9 weken duren. We hopen dat het ons gaat lukken!

U begrij pt het vast al, we hebben U en elkaar nodig, voor steun en gebed. En..... natuurlij k ook om een mooi sponsorbe-drag te kunnen verdienen voor het goede doel. U hoort en leest binnenkort meer van ons, o.a. in de media en volgende Samenstromen! U kunt ons sponseren, doet u weer mee?

Vriendelij ke groet, Koos en Idi van der Meer, email [email protected]

Page 18: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

Pastoor W. [email protected]. (071) 331 24 59

Pastor A. [email protected]. 06 107 433 94

Pastor G. [email protected]. 06 307 803 64

Pastor J. [email protected]. (0172) 508 304

Pastor M. [email protected]. (0172) 408 128of evt. 06 283 284 04

Pastor Ch. [email protected]. (0252) 372 597

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. GeboortekerkKerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 2 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

zaterdag 2 juni

zondag 3 juni

9.30 uur• Eucharistieviering• Spirit• Terugkomviering Eerste Communicantjes• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• St. Caeciliakoor• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag 3 juni

zaterdag 9 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor• Diaconie• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Voorzanggroep• Diaconie• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Regenboog• Terugkomviering Communicanten / Diaconie• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• H. van Zoelen

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• G. Brink

zaterdag 9 juni

zondag 10 juni

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Diaconie• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• Diaconie• D. Koster

10.30 uur• Oecumenische Viering (PKN)• Openluchtdienst Albrechtshof• R. Mager + A. Stokman

10.00 uur• Eucharistieviering• Kinder- & Tienerkoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Little Stars• Terugkomviering Communicanten• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• Dankviering Eerste Communie / Crèche• M. Jagerman

10.00 uur• Eucharistieviering• Familiekoor Enjoy• Eerste Heilige Communie• J. Glas

zondag 10 juni

zaterdag 16 juni

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• W. Broeders + M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantor• A. Vij ftigschild

zaterdag 16 juni

zondag 17 juni

9.30 uur• Eucharistieviering• Cantors• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Eucharistieviering• Allegro• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Canta Libre• Kinderwoorddienst & Crèche• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Woord- & Communieviering• M25• Jongerenviering• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengde Koren OA & RW• M. Jagerman 50 jaar priester• M. Jagerman + Th. Dingjan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Inspiratie• Parochiaan

zondag 17 juni

zaterdag 23 juni

19.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Voorzanggroep• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• G. Brink

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• J. Glas

zaterdag 23 juni

zondag 24 juni

10.00 uur• Eucharistieviering• Alle koren• Patroonsfeest• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Martientjes• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia + Revival• Patroonsfeest• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinder- & Tienerkoor / St. Caeciliakoor• St. Jansfeest / Kinder- woorddienst / Crèche• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Koffi e na de viering• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• J. Velthuyse

zondag 24 juni

zaterdag 30 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • Kinderkerk• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• Patroonsfeest• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• J. Moons

zaterdag 30 juni

zondag 1 juli

9.30 uur• Eucharistieviering• Spirit• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Resonans• J. Moons

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cadans• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Faith + Little Stars• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Joy• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Nederlandstalig Koor• J. Glas

zondag 1 juli

Wekelij ks Iedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

ROOSTER JUNI 2012 H. CLARA PAROCHIE

Uitzendingen kerkradio Aarlanderveen2 + 16 + 30 juni

Uitzendingen kerkradio Langeraar9 + 23 juni

Page 19: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. GeboortekerkKerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 2 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

zaterdag 2 juni

zondag 3 juni

9.30 uur• Eucharistieviering• Spirit• Terugkomviering Eerste Communicantjes• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• St. Caeciliakoor• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag 3 juni

zaterdag 9 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor• Diaconie• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Voorzanggroep• Diaconie• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Regenboog• Terugkomviering Communicanten / Diaconie• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• H. van Zoelen

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• G. Brink

zaterdag 9 juni

zondag 10 juni

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Diaconie• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• Diaconie• D. Koster

10.30 uur• Oecumenische Viering (PKN)• Openluchtdienst Albrechtshof• R. Mager + A. Stokman

10.00 uur• Eucharistieviering• Kinder- & Tienerkoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Little Stars• Terugkomviering Communicanten• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• Dankviering Eerste Communie / Crèche• M. Jagerman

10.00 uur• Eucharistieviering• Familiekoor Enjoy• Eerste Heilige Communie• J. Glas

zondag 10 juni

zaterdag 16 juni

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• W. Broeders + M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantor• A. Vij ftigschild

zaterdag 16 juni

zondag 17 juni

9.30 uur• Eucharistieviering• Cantors• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Eucharistieviering• Allegro• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Canta Libre• Kinderwoorddienst & Crèche• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Woord- & Communieviering• M25• Jongerenviering• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengde Koren OA & RW• M. Jagerman 50 jaar priester• M. Jagerman + Th. Dingjan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Inspiratie• Parochiaan

zondag 17 juni

zaterdag 23 juni

19.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Voorzanggroep• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• G. Brink

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• J. Glas

zaterdag 23 juni

zondag 24 juni

10.00 uur• Eucharistieviering• Alle koren• Patroonsfeest• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Martientjes• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia + Revival• Patroonsfeest• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinder- & Tienerkoor / St. Caeciliakoor• St. Jansfeest / Kinder- woorddienst / Crèche• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Koffi e na de viering• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• J. Velthuyse

zondag 24 juni

zaterdag 30 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • Kinderkerk• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• Patroonsfeest• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• J. Moons

zaterdag 30 juni

zondag 1 juli

9.30 uur• Eucharistieviering• Spirit• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Resonans• J. Moons

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cadans• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Faith + Little Stars• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Joy• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Nederlandstalig Koor• J. Glas

zondag 1 juli

Wekelij ks Iedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

ROOSTER JUNI 2012 H. CLARA PAROCHIE ROOSTER JUNI 2012 H. FRANCISCUS PAROCHIE

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. GeboortekerkKerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 2 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

zaterdag 2 juni

zondag 3 juni

9.30 uur• Eucharistieviering• Spirit• Terugkomviering Eerste Communicantjes• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• St. Caeciliakoor• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag 3 juni

zaterdag 9 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor• Diaconie• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Voorzanggroep• Diaconie• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Regenboog• Terugkomviering Communicanten / Diaconie• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• H. van Zoelen

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• G. Brink

zaterdag 9 juni

zondag 10 juni

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Diaconie• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• Diaconie• D. Koster

10.30 uur• Oecumenische Viering (PKN)• Openluchtdienst Albrechtshof• R. Mager + A. Stokman

10.00 uur• Eucharistieviering• Kinder- & Tienerkoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Little Stars• Terugkomviering Communicanten• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• Dankviering Eerste Communie / Crèche• M. Jagerman

10.00 uur• Eucharistieviering• Familiekoor Enjoy• Eerste Heilige Communie• J. Glas

zondag 10 juni

zaterdag 16 juni

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• W. Broeders + M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantor• A. Vij ftigschild

zaterdag 16 juni

zondag 17 juni

9.30 uur• Eucharistieviering• Cantors• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Eucharistieviering• Allegro• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Canta Libre• Kinderwoorddienst & Crèche• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Woord- & Communieviering• M25• Jongerenviering• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengde Koren OA & RW• M. Jagerman 50 jaar priester• M. Jagerman + Th. Dingjan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Inspiratie• Parochiaan

zondag 17 juni

zaterdag 23 juni

19.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Voorzanggroep• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• G. Brink

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• J. Glas

zaterdag 23 juni

zondag 24 juni

10.00 uur• Eucharistieviering• Alle koren• Patroonsfeest• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Martientjes• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia + Revival• Patroonsfeest• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinder- & Tienerkoor / St. Caeciliakoor• St. Jansfeest / Kinder- woorddienst / Crèche• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Koffi e na de viering• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• J. Velthuyse

zondag 24 juni

zaterdag 30 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • Kinderkerk• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• Patroonsfeest• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• J. Moons

zaterdag 30 juni

zondag 1 juli

9.30 uur• Eucharistieviering• Spirit• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Resonans• J. Moons

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cadans• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Faith + Little Stars• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Joy• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Nederlandstalig Koor• J. Glas

zondag 1 juli

Wekelij ks Iedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

ROOSTER JUNI 2012 H. FRANCISCUS PAROCHIE

Uitzendingen kerkradio Leimuiden10 juni

Uitzendingen kerkradio Hoogmade24 juni

Page 20: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. GeboortekerkKerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 2 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

zaterdag 2 juni

zondag 3 juni

9.30 uur• Eucharistieviering• Spirit• Terugkomviering Eerste Communicantjes• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• St. Caeciliakoor• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag 3 juni

zaterdag 9 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor• Diaconie• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Voorzanggroep• Diaconie• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Regenboog• Terugkomviering Communicanten / Diaconie• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• H. van Zoelen

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• G. Brink

zaterdag 9 juni

zondag 10 juni

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Diaconie• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• Diaconie• D. Koster

10.30 uur• Oecumenische Viering (PKN)• Openluchtdienst Albrechtshof• R. Mager + A. Stokman

10.00 uur• Eucharistieviering• Kinder- & Tienerkoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Little Stars• Terugkomviering Communicanten• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• Dankviering Eerste Communie / Crèche• M. Jagerman

10.00 uur• Eucharistieviering• Familiekoor Enjoy• Eerste Heilige Communie• J. Glas

zondag 10 juni

zaterdag 16 juni

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• W. Broeders + M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantor• A. Vij ftigschild

zaterdag 16 juni

zondag 17 juni

9.30 uur• Eucharistieviering• Cantors• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Eucharistieviering• Allegro• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Canta Libre• Kinderwoorddienst & Crèche• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Woord- & Communieviering• M25• Jongerenviering• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Gemengde Koren OA & RW• M. Jagerman 50 jaar priester• M. Jagerman + Th. Dingjan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Inspiratie• Parochiaan

zondag 17 juni

zaterdag 23 juni

19.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Voorzanggroep• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• G. Brink

19.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• J. Glas

zaterdag 23 juni

zondag 24 juni

10.00 uur• Eucharistieviering• Alle koren• Patroonsfeest• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Martientjes• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia + Revival• Patroonsfeest• M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinder- & Tienerkoor / St. Caeciliakoor• St. Jansfeest / Kinder- woorddienst / Crèche• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Koffi e na de viering• G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• J. Velthuyse

zondag 24 juni

zaterdag 30 juni

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • Kinderkerk• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• Patroonsfeest• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• J. Moons

zaterdag 30 juni

zondag 1 juli

9.30 uur• Eucharistieviering• Spirit• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Resonans• J. Moons

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cadans• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Faith + Little Stars• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Joy• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Nederlandstalig Koor• J. Glas

zondag 1 juli

Wekelij ks Iedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

ROOSTER JUNI 2012 H. FRANCISCUS PAROCHIE

Uitzendingen kerkradio Leimuiden10 juni

Uitzendingen kerkradio Hoogmade24 juni

Page 21: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

21

Clara en Franciscus federatieCentraal secretariaatLangeraarseweg 90, 2461 CL Langeraartel. (0172) 60 95 38info@claraenfranciscusfederatie.nlwww.claraenfranciscusfederatie.nl

Openingstij den: Maandag/dinsdag van 8.00 tot 13.00 uur.Donderdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Colofon

RedactieSamenstromen is een uitgave van de Clara en Franciscus federatie.Hiertoe behoren de RK parochie H. Clara met parochiekernen in Aarlanderveen,Langeraar, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden en Zevenhoven;en de parochie H. Franciscus met parochiekernen Hoogmade/Woubrugge; Leimuiden/Rij nsaterwoude; Oude- enNieuwe Wetering/Roelofarendsveen; Rij pwetering/Oud Ade.

Het blad verschij nt tien maal per jaar.Oplage: 11.250 exemplaren.Centrale redactie: Anja Niemöller-van Bentum, Harry Veenman,Sonja van Smoorenburg-Kuij f, Bep Verdel, Theo Nieuwenhuizen, Gerda Lieverse, Pater Dirk Koster en Jessica Keij zer.

Redactieadres: via de locale kerkkernredacties.Overkoepelend naar: [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor om te lange teksten in te korten.

Realisatie: GHS uitgeverij bv, Nieuwkoop

Kopij voor nummer 6 kunt u uiterlij k op 11 juni aanleveren. Het blad verschij nt (een dubbel-nummer voor juli en augustus) omstreeks 29 juni 2012.

De e-mailadressen van de parochiekern-redacties staan vermeld op deze servicepagina.

parochiekernen H. Clara

Aarlanderveen - Petrus en Pauluskerk -Noordeinde 26, 2445 XE AarlanderveenSecretariaat:di. 9.00-12.00 uur, wo. 9.00-12.30 uurtel. (0172) 57 13 23 [email protected]: Gerda Baak, Mij sstraat 6, Ter Aartel. (0172) 60 43 95, [email protected]

Langeraar - Adrianuskerk -Langeraarseweg 90, 2461 CL LangeraarSecretariaat: R. van der Vlugt, di. t/m vrij . 9.00-12.00 uurtel. (0172) 60 21 [email protected]: C.M. Bakker en R. van der [email protected]

Nieuwkoop - O.L.V. Hemelvaartkerk -Dorpsstraat 35, 2421 AV NieuwkoopSecretariaat: di.- en do. 9.30-12.00 uur, wo. 19.00-21.00 uurtel. (0172) 57 11 01 [email protected]: I. Tensen, tel. (0172) 57 11 [email protected]

Nieuwveen - Nicolaaskerk -Dorpsstraat 41, 2441 CG NieuwveenSecretariaat: di.- en do. 09.30-11.00 uurtel. (0172) 53 81 [email protected]: J.P.A.M. van [email protected]

Noorden - Martinuskerk -Simon van Capelweg 62, 2431 AH NoordenSecretariaat: wo. t/m vrij . 9.30-12.00 uurtel. (0172) 40 81 [email protected]: J.J. Baas, tel. (0172) 40 81 [email protected]

Zevenhoven - Johannes Geboortekerk-Noordeinde 26/28, 2435 AG ZevenhovenSecretariaat: vrij . 9.00-11.00 uurtel. (0172) 53 82 [email protected]: via het secretariaat

parochiekernen H. Franciscus

Roelofarendsveen/ Oude- en Nieuwe Wetering- Jacobuskerk - Meerkreuk 3, 2377 VA Oude WeteringSecretariaat:di. en vrij . 9.30-11.00 uurtel. (071) 331 22 [email protected]

- Mariakerk - Pastoor Onelplein 1, 2371 EZ RoelofarendsveenSecretariaat:di. 9.00-10.30 uur en do. 14.00-16.00 uurtel. (071) 331 24 [email protected]

- Petruskerk - Noordeinde 187, 2371 CR RoelofarendsveenSecretariaat:ma. 14.00-16.00 uur en do. 9.30-10.45 uurtel. (071) 331 09 [email protected]

Parochiekernredactie:via secretariaat Petruskerk

Hoogmade/Woubrugge - OLV Geboortekerk - Kerkstraat 57, 2355 AG HoogmadeSecretariaat:do. 13.30-15.00 uurtel. (071) 501 82 [email protected]:via secretariaat

Leimuiden/Rij nsaterwoude- Jan de Doperkerk - W. v.d. Veldenweg 24, 2451 BB LeimuidenSecretariaat:do. 9.00-12.00 uurtel. (0172) 50 81 [email protected]:L. v.d. Meer-Hogeboom (tel (0172) 50 72 95)[email protected]

Rij pwetering/Oud Ade - OLV Geboortekerk en Bavokerk -Pastoor van der Plaatstraat 17, 2375 AE Rij pweteringSecretariaat:ma. en wo. 9.00-10.30 uurtel. (071) 501 82 78info@rkkerkrij pwetering.speedlinq.nlOud Ade, tel. (071) 501 82 19Parochiekernredactie:via secretariaat

SAMEN onderweg

Voor afspraken over ziekenzalving:

H. Clara 06-11853352H. Franciscus 06-25447348

Page 22: Franciscus Parochie uitgave juni 2012

jONgerEn

FRANS & KLAAR

Doo

r Le

en

diging gingen we naar de andere teams kij ken en keken we hoe iedereen speelde. Zo konden we ons voorbereiden voor de wed-strij djes die zouden komen. We verloren de eerste wedstrij den en soms gelij kspel maar we wonnen er ook 1. We hadden niet genoeg punten en konden niet doorgaan naar de fi nale. Na de fi nale en de afsluiting kregen we nog een leuk aandenken. Ondertussen hadden we wel trek gekregen en daarom gingen we langs de snackbar om wat te eten en lekker eventjes bij te kletsen. Daarna haalden we nog een ij sje bij de McDonald’s en reden we verder naar huis. Het was weer super! Bedankt BeBold!!

BeBold, Langeraar

Film- en SpelavondOp zaterdag 25 maart was de jaarlij kse fi lm -en spelavond van BeBold. Alle tieners en jongeren kwamen op de zolder van het Koetshuis bij een en na wat drin-ken begon de fi lm “In The Blink Of An Eye”. De fi lm ging over een

VolleybaltoernooiOp zondag 29 april was het lande-lij k volleybaltoernooi voor tiener- en jongerengroepen. Rond 9 uur waren we allemaal op het Kerk-plein. 2 weken ervoor hadden we al goed getraind met zíjn allen op een veldje in Langeraar. We vertrokken iets over 9 uur naar Leiden want de dag begon met een Heilige Mis in de Lodewij kkerk.

Het was een goede en leuke mis en na de zegen en de wens met sportiviteit gingen we naar sport-hal De Fluit. Iedereen had er zin in. Om 12:30 uur was de opening met een gebed en uitleg van de spelregels. Na een goede aanmoe-

echtpaar dat op vakantie gaat en onderweg verdwij nen er telkens een aantal mensen, het lij kt een nachtmerrie die zich 5 keer her-haalt en iedere keer probeert de man het verhaal te veranderen tot hij door heeft wat er gaande is. Het blij kt een soort einde van de wereld te zij n en iedereen die Jezus kent en van hem getuigt wordt gered. In de laatst keer leert hij Jezus ken-nen en getuigt hij ervan en wordt hij ook gered. Na de fi lm hebben we nog spelletjes met elkaar gedaan. Het was een gezellige avond.

BeBold, Langeraar

Koorkamp FaithIn het weekend van 12 en 13 mei hebben wij een koorkamp gehad om ons goed voor te bereiden op het korenfestival wat al over een paar weken is! We begonnen op zaterdagochtend in de Jacobus-kerk met een swingende warming-up waarna we aan de slag zij n gegaan met de nummers voor het festival.

Onder professioneel toezicht van Trea Kuij sten voor het koor en Govert van der Kolm voor de band hebben we hard gewerkt en na een intensieve oefenmiddag zij n we via een speur-tocht richting de Plus gegaan om daar te zingen voor het winkelend publiek. Aan het einde van de middag gingen we richting een scoutinggebouw in Sassenheim waar we, na een bonte avond met geweldige acts en een fantastisch feest, moe maar voldaan onze slaapzakken hebben opgezocht. De volgende dag hebben we op-getreden in de Agathakerk in Lisse en hierna zij n we terug gegaan naar het scoutinggebouw om nogmaals te repeteren, op te ruimen en terug te fi etsen naar de Jacobuskerk.

Jongerenkoor Faith,Oude Wetering