RLZZZ Landschapskrant lente 2010

16
Landschapskrant 1 miljoen Vlinders Biodiversiteit Lente 2010 Nr1 Gratis

description

Thema biodiversiteit 1 miljoen vlinders! Koesterburen

Transcript of RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Page 1: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Landschapskrant

1 miljoen VlindersBiodiversiteit

Lente 2010 Nr1

Gratis

Page 2: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Deze Landschapskrant is gedrukt op 100% gerecycleerd papier .

Het Regionaal Landschap wil iedereen, ook jou, warm maken voor natuur en landschap. Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën vzw zijn 15 gemeenten en 20 verenigingen voor natuur, landbouw, jacht en toerisme uit het Pajottenland, de zuidelijke Zennevallei. Samen met jou werken we aan natuur

en landschap en laten we iedereen genieten van de streek. Onze projecten steunen planten en dieren van bij ons, poelen, hagen, boomgaarden, trage wegen, knotbomen en het landschap in Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

In 2010 wordt de Landschapskrant van Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën niet langer huis-aan-huis bedeeld. Op die manier besparen we een hele hoop papier. Je vindt ons landschapsnieuws ‘nieuwe stijl’ in bibliotheken, gemeentehuizen en bij een tiental verdeelpunten in elke gemeente. Op www.RLZZZ.be staat een lijst van de verdeelpunten. Stuur een bericht naar [email protected] en dan ontvang je ons landschapsnieuws telkens ook per email.

© Foto’s: vooraan Peter Van Der Wijst Buiten-beeld – p 2 - p 4 Rose Evenson, Vlinderstichting - p 6 Lilly, Tbc, Marco Milanesi, Darkone – p 7 Peter Eekelder Buiten-beeld – p 8 Hans Hillewaert, Beentree, Sepp – p 10 Ben Bawden – p 13 Wandelnetwerk: Luc Bohez, Trage wegen: Natuurpunt Halle - alle andere: Buiten-beeld en RLZZZ

v.u. Kris PoelaertRegionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën vzwOude pastorie, Donkerstraat 21, 1750 GaasbeekTelefoon 02 452 60 45 • [email protected] • www.RLZZZ.be

Volgende Landschapskrant zomer 2010: Wandelnetwerk Pajottenland en Paradijsplekjes

Page 3: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

1 miljoen vlinders Je hebt meer buren dan je denkt!Biodiversiteit is géén ver-van-je-bed show maar een verhaal dat letterlijk aan je voor- en achterdeur begint: van de vlinders in je eigen natuurvriendelijke tuin over de bloeiende bloemen langs de bermen in je straat, van de boerenzwaluwen in de hoeve om de hoek tot aan de natuurparels waarvoor de lokale natuurvereniging zich inzet. Biodiversiteit zijn alle dieren, planten en andere levensvormen op aarde die zorgen voor zuivere lucht en water, voedsel, bouwmateriaal, geneesmiddelen. Biodiversiteit is dus overal rondom ons en we maken er zelf deel van uit.2010 is wereldwijd uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. Dat is niets te vroeg want steeds meer soorten sterven uit waardoor het natuurlijk evenwicht op veel plaatsen stevig verstoord raakt. De oorzaken van de achteruitgang zijn het verdwijnen van natuur, vervuiling, overbejaging, overbevissing, woekerende uitheemse soorten en klimaatverandering. Gelukkig is het nog niet te laat. Dit jaar wil het Regionaal Landschap het belang van lokale biodiversiteit extra in de verf zetten. We kunnen samen actie ondernemen om onze streek nog bio-diverser en mooier te maken. Doe mee met ons vlinderproject ‘1 miljoen vlinders’ en de campagne ‘Je hebt meer buren dan je denkt’. Zet de lokale biodiversiteit in de bloemetjes!

Kris Poelaert,Voorzitter

Biodiversiteit 2010

Page 4: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Landschapskrant - 3 -

Van vroeg in de lente tot laat in de herfst fladderen vlinders in alle mogelijke kleuren en vormen in je tuin en de natuur. Vlinders zijn ‘vliegende bloemen’ en maken

je vrolijk, maar ze doen het de laatste jaren niet meer zo goed. Regionaal Landschap Zenne, Zuun

& Zoniën heeft 1 miljoen vlinders in de buik en nodigt je uit om samen op onderzoek te gaan en

vlinderacties te ondernemen.

Vlinder mee!Samen gaan we voor 1 miljoen extra vlinders! Iedereen kan meedoen want zowel vlindervriendelijke

aanplantingen als creatieve (knutsel)vlinders worden meegeteld. Alle acties van ‘1 miljoen vlinders’ komen

samen op onze website.

Vlinder mee en registreer jouw vlinderactie op

www.1miljoenvlinders.be of [email protected]

Page 5: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

1 miljoen vlinders in je tuin: café, hotel of woonplaats

Voedsel voor vlinders Volwassen vlinders drinken nectar. Met nectarplanten lok je hen dus naar een ‘café’ in jouw tuin. Een bekende is de Vlinderstruik (Buddleja), maar dat is een uitheemse plant. Voor droge gronden kies je beter voor Beemdkroon, Vetkruid, Bergamotplant of Kattenkruid. Op vochtige gronden kan je vlinders plezieren met Koninginnenkruid, Grote kattenstaart, Blauwe knoop of Zilverkaars. Vlinders zoals Dagpauwoog en Atalanta kan je ook plezieren door wat rot fruit in je tuin te laten liggen.

Voedsel voor rupsen Vlinders leggen hun eitjes niet zomaar ergens. Ze leggen hun eitjes alleen op de planten waar de rups van eet, de waardplanten. En omdat rupsen kieskeurige eters zijn is de keuze beperkt. Waardplanten zijn vaak wilde planten zoals brandnetels, zuring, wilde grassoorten en klavers. Een wild hoekje in de tuin is dus zeker welkom en vormt een ‘woonplaats’ waar rupsen opgroeien. Maar ook sommige struiken en tuinplanten zijn goede waardplanten, bijvoorbeeld ooievaarsbekken, kruis- of schermbloemigen, klimop, hulst, sleedoorn, meidoorn of hop.

Variatie in je tuin Vlinders en andere insecten houden van afwisseling. Opwarmen doen ze op zonbeschenen plekjes uit de wind. Van op losstaande struikjes kijken mannetjes uit naar vrouwtjes. Een gevarieerde tuin met een afwisseling van hoge en lage planten, bomen, struiken, kruiden en gras van verschillende lengtes is dan ook heel belangrijk. Voor een rijk vlinderleven geldt: hoe minder onderhoud, hoe beter. Laat zeker wat onkruiden en uitgebloeide planten staan want zo kunnen dieren overwinteren en wordt jouw tuin een ‘vlinderhotel’.

Zonder is gezonder Sproeimiddelen zijn niet alleen nefast voor het onkruid of ongedierte in kwestie, maar doden ook rupsen en vlinders. Probeer dus voor je eigen gezondheid en die van het leven om je heen sproeistoffen te weren. Er bestaan heel wat alternatieve methoden. Ga eens kijken op www.zonderisgezonder.be en www.durftuinierenzonder.be.

Normale leemgrond10. Zachte ooievaarsbek 11. Wilde marjolein 12. Veldsalie 13. Gewone ereprijs 14. Speerdistel 15. Knoopkruid 16. Grote kaardebol 17. Knopherik 18. Gewone rolklaver 19. Akkermunt 20. Slangekruid

Kruidenborder30. Lavendel 31. Rode zonnehoed 32. Goudsbloem 33. Citroenmelisse 34. Venkel 35. Dille 36. Wilde peen 37. Lavas 38. Damastbloem 39. Grote tijm

Meer tips en voorbeeldborders op www.1miljoenvlinders.be.

Page 6: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Icarusblauwtje Er zijn heel wat blauwtjes. Het icarusblauwtje heeft oranje vlekjes op de onderkant van de achtervleugel en vliegt meestal laag boven het gras.

KoninginnepageGrote gele vlinder met een zwarte tekening. Op de achtervleugel staan blauwe en rode vlekken en de vleugel loopt uit op een staartje.

Gehakkelde aurelia Oranje met zwarte en gelige vlekken. Valt op door zijn gehakkelde vleugelrand. Onderkant donkerbruin met een zilveren letter .

Bont zandoogje Bruin vlindertje met geelwitte stippen. Zwarte oogvlekjes met een wit puntje op de achterrand van de vleugels. Zit vaak te zonnen op bladeren.

Kleine VosOranje met zwarte en gele vlekken op de voorvleugel. Onregelmatige achterrand met blauwe vlekjes. Onderkant donkerbruin

1 miljoen vlinders herkennenVlinders herkennen is leuk en eenvoudiger dan je denkt. In onze streek zijn er twintig soorten dagvlinders die regelmatig voorkomen. Als je een cursus volgt of een paar keer oefent, zul je merken dat je er al snel heel wat herkent. Op www.1miljoenvlinders.be vind je een zoekkaart voor vlinders, een overzicht van vlindercursussen en andere zoektips. Vlinders vliegen niet overal. Heel wat soorten stellen specifieke eisen aan hun leefgebied en vliegterrein: temperatuur, luchtvochtigheid, bepaalde planten, oriëntatiepunten…De smaak van het vlinders tellen te pakken? Dan kan je in augustus meedoen met de Tuinvlindertelling van Natuurpunt of het hele jaar deelnemen aan de maandelijkse vlindertellingen. Wie ook buiten de tuin vlinders wil tellen, kan meewerken met de lokale Vlinderwerkgroep Thecla van Natuurpunt. Schrijf je in via www.natuurpunt.be/vlindermee.

Landschapskrant - 5 -Stuur een bericht naar [email protected] en blijf op de hoogte van al het vlindernieuws.

Page 7: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Ei – rups – pop – vlinder Vlinders maken een hele ontwikkeling door. Eerst wordt door de vrouwtjesvlinder een eitje gelegd op een geschikte plaats (waardplant). Uit dat eitje kruipt een kleine rups met maar één doel: eten. Als z’n honger gestild is kruipt de volgevreten rups naar een rustig plekje en verpopt. Binnenin de pop of cocon gebeurt een hele transformatie totdat de huid van de pop openbreekt. De vlinder kruipt met veel moeite uit de pop, want hij heeft helemaal opgevouwen gezeten. Nadat hij een tijdje gedroogd is en de vleugels volgepompt zijn, kan hij wegvliegen.

Vlinders zijn thermometersWereldwijd bestaan er maar liefst 160 000 verschillende soorten vlinders. Sommige soorten leven zelfs in koude toendra’s en woestijnachtige gebieden. In onze regio zijn er twintig soorten dagvlinders die regelmatig voorkomen. Met hun grote verscheidenheid en hun gevarieerde leefwereld zijn vlinders waardevolle ‘thermometers’ van de kwaliteit van ons leefmilieu. Ze reageren snel op vervuiling en verandering in het klimaat. Door vlinders op te volgen krijg je dus een beter zicht op je directe leefomgeving én de hele planeet.

1 miljoen vlinders

Vlinderlinken: www.1miljoenvlinders.be • www.natuurpunt.be/vlindermee • www.uwtuinvolvlinders.nl • www.vlinderstichting.nl • www.vlinderambassade.nl • www.vlindernet.nl

Page 8: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Landschapskrant - 7 -

Overwinteraars en ‘trekvlinders’Als het in het najaar kouder wordt, gaan de vlinders in winterrust. Sommige overwinteren als vlinder – bijv. de Citroenvlinder, Kleine vos, Dagpauwoog, Gehakkelde aurelia en Citroenvlinder - maar de meeste soorten overwinteren als eitje, rups of pop. Rupsen verstoppen zich in het gras of onder bladeren of graven zich in in de grond. Voor sommige vlinders zijn onze winters te koud. Als ze hier zouden blijven, zouden ze het niet overleven. Deze vlinders komen in het voorjaar bij ons om zich voort te planten. De vlinders van de volgende generatie vliegen in het najaar duizenden kilometers naar Zuid-Europa of Noord-Afrika om daar te overwinteren. Voorbeelden van deze trekvlinders zijn de Distelvlinder, de Atalanta en de Oranje luzernevlinder. Dagvlinders en nachtvlinders De vlinders zijn ingedeeld in dagvlinders en nachtvlinders. Afgaand op deze namen lijkt het alsof ze simpel uit elkaar te houden zijn, maar dat is niet altijd het geval want er zijn nachtvlinders die ook overdag vliegen. Bovendien bestaan er nachtvlinders die heel kleurrijk zijn en dagvlinders die minder opvallen. Er is daarom slechts één manier om dag- en nachtvlinders gemakkelijk uit elkaar te houden: let op de antennen van de vlinder. Eindigen de antennen in een knopje, dan is het een dagvlinder. Als de antennen draadvormig of geveerd zijn, dan is het een nachtvlinder. Als de vlinders in rust zijn dan vouwen nachtvlinders hun vleugels over hun lijf, dagvlinders klappen hun vleugels omhoog tegen elkaar of houden ze open.

Fladderende schubben De wetenschappelijke naam voor vlinders is Lepidoptera, dit betekent letterlijk schub (lepido) - vleugel (pteron). De vleugels van vlinders zijn namelijk bedekt met schubben, die op verschillende manieren licht absorberen. Zo krijgen ze voor ons zichtbare kleuren en tekeningen. De oorsprong van de Nederlandse naam is onbekend maar kwam in de 14e eeuw al voor als vlindre. Waarschijnlijk is vlinder afgeleid van het hoogduitse flindern of het Vlaamse vlinderen, beide betekenen wegfladderen.

Lees en luister ‘Eén miljoen vlinders’ Midden in de nacht ziet Stach ze voor het eerst: de vlinders. Ze vliegen rond zijn kop. Hij ziet de mooiste vlinders die hij ooit heeft gezien en het zijn er één miljoen. Waar komen ze vandaan? Wat betekenen ze? De ouders van Stach begrijpen het wel. ‘Het is tijd om te gaan,’ zeggen ze. Moet Stach dan misschien op weg… Op weg naar…? Het boek ‘Eén miljoen vlinders’ (met luister-CD) is te koop via www.eenhoorn.be en in de boekhandel. Tekst: Edward van de Vendelillustraties: Carll Cneut.

Vlinderlinken: www.1miljoenvlinders.be • www.natuurpunt.be/vlindermee • www.uwtuinvolvlinders.nl • www.vlinderstichting.nl • www.vlinderambassade.nl • www.vlindernet.nl

Kleine vuurvlinder Oranje Luzernevlinder Atalanta Distelvlinder

Page 9: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Inwoners en verenigingen• Vlindervriendelijke tuin: richt je tuin in en stuur ons een foto • Creatieve vlinders: maak een tekening, kunstvlinder, haiku… en laat ons iets weten • Vlinders fotograferen: bezorg ons je mooiste vlinderfoto’s • Vlinders tellen: volg een cursus, doe mee met de tellingen en word vlinderspotter i.s.m. Natuurpunt Scholen • 1 miljoen vlinders in de klas: gebruik onze educatieve pakketten• Creatieve vlinders: maak tekeningen of knutsel vlinders in de klas• Vlindertuin: educatieve natuurtuin met nectar- en waardplanten naast de speelplaats

Gemeenten • Vlinders als koestersoorten: ontdek en koester jouw vlinder • Rondepunten worden vlinderpunten: vlinders langs de weg in de kijker • Vlindervriendelijk bermbeheer: aangepast maaien voor vlinders • 1 miljoen vlinders in de buik: ware liefde voor jonge koppels en jubilarissen• Vlindertuin: vlindervriendelijke inrichting van gemeentegronden

Boseigenaars en natuurverenigingen • Vlinders tellen: inventarisatie en opvolging van maatregelen• Biotoopherstel: aangepast beheer van natuurgebieden• Vlindervriendelijke bosranden: advies en subsidie i.s.m. Bosgroep Zuidwest Brabant

Contacteer ons voor info en ondersteuning!www.1miljoenvlinders.be • 02 452 60 45

Creatieve vlinders Creatieve vlindersVlinders fotograferen Vlindertuin

Page 10: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Landschapskrant - 9 -

Wat doet het Regionaal Landschap?Het Regionaal Landschap en haar partners zijn al jaren aan de slag voor lokale natuur en biodiversiteit. Met onderhoud en aanleg van hagen, poelen, boomgaarden en andere ‘kleine landschapselementen’ zorgen we voor variatie in leefgebieden en maken we stapstenen voor de natuur. Op die manier raakt onze natuur niet opgesloten op groene eilandjes. Samen met de provinciale biodiversiteitscampagne starten we met vier nieuwe soortenprojecten. De Steenuil, het Vliegend Hert, de Kamsalamander en Huis- en Boerenzwaluw zijn de ‘totemdieren’ waar het Regionaal Landschap in 2010 concreet mee aan de slag gaat

Het Regionaal Landschap werkt stevig mee aan de biodiversiteitscampagne ‘Je hebt meer buren dan je denkt!’. Samen met heel wat gemeenten en de Provincie Vlaams-Brabant gaan we de komende jaren actief werken om de achteruitgang van lokale biodiversiteit

te stoppen. Elke gemeente neemt het op voor haar koestersoorten en totemdieren in samenwerking met lokale

verenigingen, inwoners, landbouwers en natuurverenigingen. Hoog tijd dus om die ‘nieuwe’ buren te leren kennen!

Elke gemeente heeft een tiental koestersoorten.Het zijn soorten die bedreigd zijn in Vlaanderen en vooral in onze streek nog voorkomen.

Dit is een selectie:

• Huis- of boerenzwaluw: Affligem, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat • Kamsalamander: Galmaarden, Liedekerke • Vliegend hert: Beersel

Page 11: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

O steenuilboom, o steenuilboom!Dit jaar hangen we 65 steenuilkasten in bomen bij inwoners en in natuurgebieden. De favoriete biotoop van dit uiltje is een gevarieerd en kleinschalig landschap, met afwisseling van hagen en heggen, knotbomen, boomgaarden en begraasde weilanden. De favoriete broedplaatsen zijn holen in oude knotbomen en fruitbomen, maar die worden steeds zeldzamer. Uilenkasten worden ook wel eens de ‘lofts’ van de nestkasten genoemd omdat het grote exemplaren zijn, zo’n meter lang en 20 cm hoog. In samenwerking met de Vogelwerkgroep wordt elke kast in de lente gecontroleerd op bewoning en worden steenuilen en uilskuikens geringd zodat ze later herkend worden.

Koesterbuur van de gemeente Affligem, Beersel, Bever, Gooik, Halle, Lennik, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat

Page 12: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

De oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen is veel groter dan de oppervlakte aan beschermd natuurgebied. Door de natuur in je tuin helpen, maak je dus al een verschil. Maar ook met heel wat andere eenvoudige acties in je dagdagelijkse leven kan je heel wat doen voor biodiversiteit.

Composteer: je steunt je tuin, het milieu én je portefeuille

Eet bewust: hou rekening met de natuur, de bodem, het seizoen en je gezondheid

Plant een haag of boom: je bouwt een vijfsterrenhotel voor de natuur

Bouw nestplaatsen voor dieren en geniet van je eigen natuurlijke zoo

Kies duurzaam hout en geef leven aan onze groene longen

Koester mee! Wat kan je zelf doen?

Landschapskrant - 11 -

Kleine acties zijn er in overvloed… Minstens één per dag! Een gratis boekje met 366 leuke tips en trucs van het Museum voor Natuurwetenschappen helpt je om de biodiversiteit elke dag van het jaar een handje te helpen.

Bestel dit gratis boek via www.RLZZZ.be

Page 13: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Het Regionaal Landschap in actie!Moet er nog sap zijn?Onze mobiele fruitpers draaide op volle toeren. In totaal werd maar liefst 8000 kilo appels geperst tot 5000 liter natuurtroebel sap. De mobiele fruitpers is een hoogtechnologisch wondertje dat de fruitoogst spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Eind 2010 organiseren we nieuwe ‘persdagen’ in september en oktober. Hoogstamboomgaarden zijn echte smaakmakers met een lange geschiedenis en typisch voor het landschap van het Pajottenland en de Zennevallei.

Knotteam stevig aan de slagKnotbomen zijn de groene sieraden van onze streek. Ze zijn typisch voor het Pajottenland en de Zennevallei en vormen een

thuishaven voor tal van vogels, insecten en planten. In ruil voor het brandhout komt ons knotteam gratis knotten! Afgelopen seizoen pakte ons team van 20 vrijwillige knotters meer dan 400 wilgen en andere knotbomen aan. Neem contact op als je

interesse hebt om ook jouw bomen te laten knotten.

Akkervogels smullen van graanrandenAkkervogels zoals de geelgors en de veldleeuwerik hebben het ’s winters moeilijk om aan voedsel te raken. 13 landbouwers deden mee met het akkervogelproject van het Regionaal Landschap en lieten deze winter een strook graan van minstens zes meter breed staan op hun akker. In totaal stond zowat zeven hectare graan te overwinteren. Uit waarnemingen bleek een aanzienlijke toename van de akkervogels op deze velden.

Akkervogelzuil landt ook in jouw buurtAlle hens aan dek voor de ‘boerennatuur’ en de akkervogels want het gaat niet goed met de akkervogels in Vlaanderen. Onze akkervogelzuil is een reizende tentoonstelling over de veldleeuwerik, geelgors, patrijs en andere akkervogels uit

onze regio. Als je door de uitgesneden profielen kijkt, maak je kennis met de leefwereld van de vogels. De akkervogelzuil kan uitgeleend worden door verenigingen of gemeenten.

Page 14: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Nieuwe poelen aan onze ‘ketting’Het Regionaal Landschap werkt aan een ketting van poelen als stapstenen voor de natuur. Door nieuwe poelen aan te

leggen en bestaande te herstellen kunnen we het leefgebied voor waterdieren en planten sterk verbeteren. Het voorbije seizoen zijn meer dan 15 poelen aangelegd in o.a. Bever, Pepingen, Sint-Pieters-Leeuw en Halle. Voor de aanleg van poelen

gaan we telkens na of deze passen in het landschap: een vrij natuurlijke omgeving, vochtige of natte grond met een hoog grondwaterpeil, vrij zonnig gelegen, voldoende groot en bij voorkeur met bestaande poelen in de buurt

Wandelnetwerk Pajottenland – fase 1In 2006 lanceerde het Regionaal Landschap de eerste wandel-knooppunten in het Pajottenland, nl. in de gemeente Lennik. Op die manier kunnen wandelaars hun eigen traject uitstippelen. Deze zomer krijgt het netwerk stevig vorm en worden ook Pepingen, Gooik en delen van Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw toegevoegd. Wandelnetwerk Pajottenland is een samenwerking van het Regionaal Landschap met lokale wandelcomité’s, Toerisme Vlaams-Brabant, Pajottenland+ en de gemeenten.

Samen voor een mooie en leefbare Groebegrachtvallei De vallei van de Groebegracht in Halle is een prachtig gebied, maar het open landschap staat er sterk onder druk. Het Regionaal Landschap werkt samen met de stad Halle, gemeente Pepingen, Colruyt, Natuurpunt Halle en Pajottenland, Vlaamse Landmaatschappij, Boerenbond en de Provincie Vlaams-Brabant aan een toekomstbeeld waar iedereen zich achter kan zetten. Inwoners krijgen advies en subsidie voor poelen, boomgaarden, knotbomen, hagen of herstel van

klein erfgoed.

Trage wegen zijn groene wegenIeder seizoen worden een aantal trage wegen in onze regio heropend en ingewandeld. Het Regionaal Landschap helpt gemeenten en verenigingen bij het in kaart brengen, selecteren en inrichten van deze groene wegen voor natuur en landschap. In Halle kreeg voetweg 112 Stroppen-Alsput een betere inrichting en werd de bedding van voetweg 100 Alsput-Windmoleken-Wolvendries hersteld in samenwerking met Trage Wegen Zuid-West Brabant, Natuurpunt Halle en stad Halle. Momenteel eindigt deze ‘Groene Ring rond Halle’ op de Lenniksesteenweg, maar het Regionaal Landschap wil in 2010 ook het laatste stuk van de voetweg herstellen.

Landschapskrant - 13 -

Page 15: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

AgendaVertelavond ‘Op de Sofa van de Kesterheide’: Op het dak van de wereldZaterdag 3 april – 20uGooik

We maken een adembenemende rit door 10 miljoen jaar landschapsgeschiedenis… Hoe komt het dat de Kesterheide letterlijk als een ‘groene parel’ in het landschap van Gooik en het Pajottenland overeind is gebleven? Kom luisteren naar verhalen over de natuurkrachten en mensen die Kesterheide vormden.Adres: GC De Cam, Dorpsstraat, 1755 Gooik Info: [email protected], www.kesterheide.be, 02 452 60 45In samenwerking met Milieuraad Gooik en Natuurpunt Pajottenland • Gratis en zonder inschrijven.

Vlindercursus: 1 miljoen vlinders herkennen!Drie zaterdagen: 8 mei, Sint-Pieters-Leeuw19 juni, Pepingen24 juli, Galmaarde

Volg onze vlindercursus en word vlinderspotter! Op drie zaterdagen ontpop je jezelf van absolute leek tot vlinderkenner. ‘s Voormiddags is er theorie en in de namiddag trekken we er telkens op uit. Thema’s: soorten dag- en nachtvlinders, leefgebied en ecologie, monitoring.Info: [email protected], www.1miljoenvlinders.be, 02 452 60 45In samenwerking met Vlindergroep Thecla en Natuurpunt Pajottenland-Pepingen.Prijs: 15 euro voor de drie dagen. Inschrijven voor 25 april!

Erfgoedwandeling Kesterheide:Groetjes uit het Pajottenland!Donderdag 13 mei – 13u30 Gooik

Aan de hand van ‘tijdsvensters’ – landschapstekeningen – en oud beeldmateriaal van boerderijen en ander landschappelijk erfgoed nemen we je mee op een boeiende tocht langs Kesterheide en Lombergbos. Onderweg stellen we het waardevolle Pajottenlandschap van vroeger, nu en morgen in de kijkerAdres: Paddenbroek, Paddenbroekstraat 12, 1755 GooikInfo: [email protected], 016 32 35 42In samenwerking met Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en Paddenbroek • Gratis, maar vooraf inschrijven!

Erfgoedwandeling Herne: Groetjes uit Sint-Pieters-Kapelle!Zondag 16 mei – 14uHerne

Samen met het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) stellen we het waardevolle Pajottenlandschap van vroeger en nu in de kijker. Daarbij kunnen boerderijen, als waardevol landschappelijk erfgoed, natuurlijk niet ontbreken! Hoe was het leven op de boerderij? Gebouwen vertellen meer dan je denkt. Op deze tocht reizen we terug in de tijd en ontdekken we hoe het toen was met prentkaarten en foto’s van het landschap en ander landschappelijk erfgoed in Herne en omgeving.Adres: Kerk van Sint-Pieters-Kapelle (Herne)Info: [email protected], 016 32 35 42In samenwerking met CAG en Landelijke Gilde Sint-Pieters-Kapelle • Gratis, maar vooraf inschrijven!

Meer info: www.RLZZZ.be. Stuur een bericht naar [email protected] en dan ontvang je maandelijks ons landschapsnieuws met meer activiteiten van het Regionaal Landschap en andere verenigingen.

Page 16: RLZZZ Landschapskrant lente 2010

Internationale Dag van de BiodiversiteitZaterdag 22 mei

22 en 23 mei is het weekend van de diversiteit. Wereldwijd organiseren duizenden verenigingen activiteiten om aandacht te vragen voor het Jaar van de Biodiversiteit en aan te zetten tot actie. Ook bij ons kan je meedoen met initiatieven van Natuurpunt, Velt, gemeenten en vele anderen.Adres: bij jou in de buurt en in de hele wereld!

Onze herten kunnen vliegen!Vrijdag 25 juniHuizingen

Infoavond over het Vliegend hert, de grootste en meest spectaculaire kever van bij ons. Voordracht door deskundige Arno Thomaes, met tips wat de inwoners van Beersel zélf kunnen doen om dit bedreigde beestje een rooskleurige toekomst te geven. Aansluitend een wandeling op de Sollenberg en Menisberg op zoek naar het Vliegend hert. Hopelijk zien we ze vliegen! Adres: Gemeentelijke basisschool Huizingen, A. Vaucampslaan 80, 1654 HuizingenInfo: [email protected], www.rlzzz.be, www.beersel.be, 02 452 60 45In samenwerking met de gemeente Beersel • Gratis, maar vooraf inschrijven.

Wandeldag ‘Weg van de liefde’ Be-wandel je rijk!Zondag 4 juli - 14u tot 17uPepingen

We openen het nieuwe wandelnetwerk in Pepingen met één miljoen vlinders in de buik. Fladder langs trage wegen en vlinderbermen en laat je meedrijven langs de vlinderpoëzie en kunstwerken van Artselingen. De hele namiddag zijn er vrije wandelingen en om 15u een gegidste vlindertocht.Adres: Kunstencentrum Mansveld, Oudenaaksestraat 4, 1671 Elingen-PepingenInfo: [email protected], www.RLZZZ.be, 02 452 60 45In samenwerking met Kunstencentrum Mansveld-Artselingen • Gratis en zonder inschrijven.

Wandeldag ‘De Ontknoping’Be-wandel je rijk!Zondag 8 augustus – 14u tot 17uGooik en Roosdaal

Volg de knopen van het nieuwe wandelnetwerk in Gooik en Roosdaal en je wandelt samen met de Geelgors door het landschap van vroeger, nu en in de toekomst. De hele namiddag zijn er vrije wandelingen langs het wandelnetwerk en om 15u is er een echte ontknoping tijdens een ‘murder mystery tour’.Start: Herberg Den Haas, Wijngaardbosstraat, GooikInfo: [email protected], www.RLZZZ.be, 02 452 60 45Gratis en zonder inschrijven: wél inschrijven voor de mystery tour!

Landschapskrant - 15 -

Zenne, Zuun & Zoniënregionaal landschap

vzw