Rinck Rond - nov 2013

12
de rinck gemeenschapscentrum 2 WIJK VAN DE SMAAK WAT EEN SOEP QUIZ OPEN BAR 4 DE TOEKOMST VAN KUREGEM 6 WONEN OP EEN BOOT 8 CULTUURKALENDER Rinck Rond JAARGANG 41 NR 3 NOVEMBER 2013 Anderlechts sociaal-cultureel maandblad van gemeenschapscentrum De Rinck © Guido Debontridder Wonen OP EEN BOOT

description

 

Transcript of Rinck Rond - nov 2013

Page 1: Rinck Rond - nov 2013

de rinckgemeenschapscentrum

2WIJK VAN DE SMAAKWAT EEN SOEP QUIZOPEN BAR

4DE TOEKOMST VAN KUREGEM

6WONEN OP EEN BOOT

8CULTUURKALENDER

RinckRondJAARGANG 41 NR 3 NOVEMBER 2013

A n d e r l e c h t s s o c i a a l - c u l t u r e e l m a a n d b l a d v a n g e m e e n s c h a p s c e n t r u m D e R i n c k

© G

uido

Deb

ontr

idde

r

WonenOP EEN BOOT

Page 2: Rinck Rond - nov 2013

2

Activiteiten

De Rinck aan Z BordspelavondVrijdag 8 november20u – Eetcafé De Rinck Gratis

Een seizoen lang staan de spelavonden inhet teken van ontwerpers. Deze maand ishet aan de man die zo succesvol was metzijn spelen dat hij de allereerste fulltimespelontwerper werd. We spelen Cuba enDracula van de hand van Michael Reineck.

NAAICAFEVrijdag 22 november19u – Foyer De Rinck

Ontdek je creativiteit op de naaimachine.Probeer nieuwe dingen, leer van elkaar endeel tips en trucs. Neem eigen materiaal enmachine mee, gebruik de onze of komgewoon eens kijken en drink iets.

© D

iete

r D

egen

dt

© D

iete

r D

egen

dt

Gemeenschapscentrum De Rinck is het Nederlandstalig sociaal-cultureel centrum van Anderlecht.

U bent er welkom!

Gemeenschapscentrum De Rinck est le centre socio-culturel

néerlandophone d’Anderlecht. Vous y êtes le bienvenue!

Gemeenschapscentrum De Rinck is the Dutch-speaking socio-cultural centre of Anderlecht.

You are always welcome here!

WIJK VAN DE SMAAK

Vrijdag 1 november - Zaterdag 23 november20u – Keukentoren Elishout

Wijk van de Smaak is de Anderlechtse kookwedstrijd voor wijkcomités enburgercollectieven. Trommel je buren op en schrijf je in. Het gerecht isdit jaar Vurige Waterzooi. De invulling is aan de deelnemers, zolang ermaar groenten, gevogelte, room en een bouillon in zitten. Hoe vurig hetgerecht wordt ligt aan de deelnemers. Wat betekent vurig voor jou wijk enjou gerecht?

FeestDe kookwedstrijd gaat door op 23 november in de keukentoren van Elis-hout. De hoofdprijs is een diner voor 60 buurtbewoners in de Keldersvan Kuregem. Wie tweede en derde eindigt mag 20 man meenemen.

Banden in de wijkWijk van de Smaak wil beginnende en bestaande comités en collectie-ven stimuleren om hun netwerk uit te bouwen. De wedstrijd vormt eengelegenheid om de banden in de wijk aan te halen, mensen te betrekkenen bijeen te brengen. Het eindfeest geeft groepen de kans om ervaringuit de wijk uit te wisselen en contacten te leggen met andere wijken.

Water en VuurWijk van de Smaak past binnen het tiendaags publieksevenement Weekvan de Smaak, dat van 14 tot 24 november in heel Brussel en Vlaanderenactiviteiten rond eetcultuur ondersteunt, met dit jaar het thema Wateren Vuur. Inschrijven kan nog tot 1 november. Kijk op onze website voor het in-schrijvingsformulier en reglement. Mailen of bellen kan natuurlijk ook.

Page 3: Rinck Rond - nov 2013

3

RINCKROND NOVEMBER 2013

OPEN BAR Donderdag 7 november Donderdag 28 novemberVanaf 20u – Foyer en Eetcafé De Rinck

Geniet van een glas wijn of een frisse pint met livemuziek door Terra Brasil. Neem eventueel je instru-menten mee en kom mee jammen.

SOEP- EN CROQUESBARIedere woensdag11.30u tot 14.30u – Eetcafé De Rinck

Het eetcafé opent iedere woensdagmiddag de deurenvoor een stevige kom soep en croque monsieur aanhet Dapperheidsplein. Soep voor € 3, croque garnivoor € 5, de twee samen voor € 6,50.

WAT EEN SOEP QUIZ

11.11.11

Zaterdag 9 november

19.30u – Feestzaal De Rinck, Kapittelstraat 1

Quiz mee voor een betere wereld, want het is één

grote soep… en koken doet ze! We roeren er af en toe

in, maar die soap kan niet blijven duren. De Soep-

Quiz bestaat uit goed verteerbare vragen aangelengd

met beeld, geluid en ludieke praktische proeven.

Leuk om zo de derde wereld vooruit te helpen. Soep

of soap?

Individuele deelname: 5,00 euro. Voor een groep van

maximum vijf personen: 15,00 euro.

Inschrijven op 02 523 80 86 of

via de link op de website van De Rinck.

Page 4: Rinck Rond - nov 2013

4

Wijkcontracten worden door het Brussels Hoofdstedelijk Ge-west toegekend aan buurten met een achterstand. De ge-meente en lokale verenigingen en organisaties ontwikkelenvervolgens samen met buurtbewoners een plan op maat vande buurt om vier jaar lang samen te werken rond concrete pro-jecten. Parken, straten, woningen en gebouwen krijgen eennieuwe invulling. Projecten en acties worden opgezet. Hetgrootste deel van het budget wordt toegekend door het Brus-sels Hoofstedelijk Gewest. De gemeente en eventueel eenoverheidsbedrijf als Beliris vullen het budget aan.

KrijtlijnenIn Anderlecht is voor 2014 het wijkcontract Passer toegewe-zen aan Kuregem. Op basis van terreinonderzoek en de studiesdie bij vorige wijkcontracten kwamen kijken, ontstond eennieuwe omgevingsanalyse en werd de keuze gemaakt om ineen paar concrete en tastbare projecten te investeren. Van hetbudget van 15 miljoen euro gaat de hoofdmoot naar projectenrond de Scheikundigestraat, Liverpoolstraat, Lemmenspleinen de as Ropsy Chaudron.

Drukkerij De SmedtZowat de grootste uitgavenpost is de verbouwing van etiket-tendrukkerij De Smedt aan de Liverpoolstraat. Het leegstaandepand wordt omgebouwd om onderdak te geven aan een jeugd-

project met sportzaal en polyvalente zaal. In hetzelfde pandwordt ook plaats gemaakt voor Beeldenstorm, woningen eneen conciërgewoonst. Wat verderop in de Scheikundigestraatkrijgt het Huis voor Sociale Cohesie haar stek. Zo kan de Curo-Hall weer een school worden. Het levendig theesalon op num-mer 68 dat nu aan twee kanten wordt ingesloten door dedrukkerij blijft waar het is.

Lineair parkNog een ingrijpend initiatief is de aanleg van een lineair parkom de wijk bij de rest van Brussel te doen aansluiten. Waarvroeger de Kleine Zenne liep, komt nu een groene strook die deNinoofsepoort verbindt met het metrostation Clemenceau ende Slachthuizen. Zo krijgt de wijk niet alleen meer groen, maarwordt de wijk ook uit haar isolement gehaald doordat de par-ken voor een betere verbinding zorgen met de rest van Brus-sel. Nieuwe woningen volgens het principe van solidairehuisvesting en met uitzicht op de parken zullen voor socialecontrole zorgen.

LemmenspleinWijkcontract Passer zet ook sterk in op het Lemmensplein enomgeving. Er komt een extra winkel om een breder publiek ophet plein te krijgen en de organisaties in de buurt zullen er vooractiviteiten zorgen met als hoogtepunt een wijkfeest. Wat ver-der in de Pottengoedstraat komt een extra kinderdagverblijf ophet gelijkvloers van de seniorenflats aan het Dauwpark.

Duurzaam wijkcontractWijkcontract Passer is een duurzaam wijkcontract. Dat houdtin dat er extra aandacht wordt besteed of de nieuwe gebouwenen renovaties energie- en waterzuinig zijn, dat er meer aan-dacht naar fietsers en wandelaars gaat en er meer groen komt.In het verlengde daarvan wordt een mini-containerpark voor-zien. Een medewerker van de gemeente zorgt voor de uitbatingen sensibilisering rond netheid.

Het duurzame wijkcontract Passer start in

2014 in Kuregem. Aanleg van parken en een

stek voor de jeugd, nieuwe vormen van huisves-

ting en hernieuwde netheid staan op til.

Stedelijk architecte Amelia Ribeiro en

Kuregemkenner Dirk De Caluwé zetten het

wijkcontract in hun spotlight.

DE TOEKOMST VAN KUREGEM

© B

asis

doss

ier

prog

ram

ma

duur

zaam

wijk

cont

ract

Pas

ser

Page 5: Rinck Rond - nov 2013

5

RINCKROND NOVEMBER 2013

De grote krijtlijnen van het wijkcontract liggen vast. Eenmaaliedereen op dezelfde golflengte zit, gaat het dossier terug naarhet Brussels Hoofdstedelijk Gewest om daar het definitief fiatte krijgen. De projecten gaan in 2014 van start om in 2018 wer-kelijkheid te zijn. De grote infrastructuurprojecten hebben nogtot 2020.

Solidair wonenEssentieel aan een wijkcontract is dat ze op maat is van de wijk.Bij het duurzaam wijkcontract Passer is dat niet anders. Archi-

tecte Amelia Ribeiro vanhet stedenbouwkundigstudiebureau Collectiefipé stelde samen metbureau BUUR het basis-dossier op: “Inspraakvan burgers is prioritairin elk project dat wij uit-denken”, vertelt ze. “In-spraak is een ding,mobiliseren een ander.Bij elk project dat wijmet Collectief ipé doen,herdenken wij wat parti-

cipatie van de buurtbewoners inhoudt. Om echt van participa-tie te spreken zou de rol van de buurtbewoner breder moetenzijn dan advies geven. Er moeten niet alleen terugkoppelmo-menten voorzien worden, participeren wil ook zeggen dat debuurtbewoners zelf dragers van het project worden. Ondankshet gebrek aan tijd en middelen hebben we dat participatiefconcept proberen concretiseren in het idee van solidaire wo-ningen. Solidaire huisvesting wil een huis aanbieden aan eengroepje mensen, bijvoorbeeld aan een grote familie of aanmeerdere gezinnen onder één dak en hen het beslissingsrechtover het huis geven zodat de bewoners hun eigen economischaandeel in hun straat hebben. Engagement om de straat mooite houden is een gevolg, want een deel van de wijk is van hen.De onderlinge solidariteit binnen het huis moet de groep danweer emanciperen en sterker maken naar de buitenwereld.Samen sterker", legt Amelio Ribeiro uit.

Geassocieerde projectenTijdens een wandeling met buurtkenner Dirk De Caluwé blijktdat er veel leeg staat in de wijk. Dirk De Caluwé streek neer inKuregem na de rellen van 1997 toen de dood van een vermoe-delijke drugsdealer door een politiekogel zorgde voor dagen-lange onrusten. Sindsdien schreef hij twee boeken over de wijken volgde hij de verschillende wijkcontracten op de voet: "Wijk-contract Passer is het vierde wijkcontract rond het Lemmens-plein. Deze buurt kan het gebruiken. Jarenlange verwaarlozingtrek je niet zomaar recht. Het is goed dat hier middelen wordengeïnvesteerd. Ik hoop alleen dat het contract verder bouwt opde vorige drie en de projecten die daarin stonden ook wordenafgewerkt. Ik denk bijvoorbeeld aan het wassalon op het Lem-mensplein dat al maanden toegetimmerd is, de talrijke moge-lijkheden om leegstaande gebouwen om te vormen tot sociale

woningen of de heraanleg van het Liverpoolpark. Die laatstezou nu deel gaan uitmaken van het lineair park. Grote delenvan dat park zijn echter 'geassocieerde projecten' en dus nietfinancieel opgenomen in het wijkcontract. Die geassocieerdeprojecten worden uitbesteed aan Leefmilieu Brussel of city-dev.brussel (het voormalige GOMB, Gewestelijke Ontwikke-lingsmaatschappij Brussel, nvdr). De vraag is wanneer zij deprojecten gaan uitvoeren, gezien zij niet aan de deadline van2018 zijn gebonden."

Loft in KuregemOp de hoek van de Scheikundigestraat en de Waskaarsstraatvraagt een man aan Dirk De Caluwé of hij de buurt kent. Hij isaan het juiste adres. "Dit is zowat de enige wijk in Brussel waarje nog een betaalbare loft vind", weet de man. Hij kent nochtansde problemen van de wijk, maar die schrikken hem niet af: "Bin-nen een jaar of 20 is deze buurt er helemaal bovenop", zegt hij.Dirk De Caluwé beaamt die stelling en stelt meteen de vraag ofer in die toekomst ook nog plaats zal zijn voor de huidige Ku-regemenaar.

Bekijk het wijkcontract opwww.anderlecht.be/stadsrenovatie/passer

Lees Kuregem - Historische Context van Dirk Van Caluwé op http://www.tochtenvanhoop.eu/Kuregem.php

Inspraak van burgers is prioritair bij elk project

dat wij uitdenken. Inspraak is echter

één ding, mobiliseren nog een ander.

De hoofdmoot van het budget van 15 miljoeneuro gaat naar projecten rond het Lemmens-plein, de Scheikundigestraat, Liverpoolstraat,en de as Ropsy Chaudron.

Page 6: Rinck Rond - nov 2013

Jacko woont op De Vleermuis, Dimitri op de Beauty: twee boten,aangemeerd aan de enige plek vanBrussel waar nog woonboten mogenliggen. Beiden verbouwden hun bootmet eigen handen tot wat ze nu is.Of hoe woonboten evolueerden vangoedkope huisvesting naar stijlvolle lofts.

WonenOP EEN BOOT

© G

uido

Deb

ontr

idde

r

Page 7: Rinck Rond - nov 2013

7

RINCKROND NOVEMBER 2013

We schudden Jacko de hand op het achterdek van zijn Vleer-muis. Hij is in de weer met vijl en schuurpapier. De houten pi-anovoeten die hij voor een vriend aan het maken is, zijn bijnaklaar: “Je moet een doe-het-zelver zijn om op een boot tewonen”, vertelt de eigenaar van De Vleermuis. “Ik heb het in-terieur volledig zelf gebouwd. Toen ik hier introk was er niets.De persoon die hier voor mij woonde had de boot helemaalaan haar lot overgelaten. Ik heb De Vleermuis overgekocht enhelemaal omgebouwd.” Al 23 jaar woont hij aan de Vaartdijk: “Het is als wonen in eenvrijstaand huis, en dat in het midden van de stad”, aldus eenzichtbaar tevreden Jacko. “En voor de deur heb ik 100 vierkantemeter parking. In een grootstad als Brussel is dat niet evident,hè!” Naast het tuintje dat hij tussen wal en schip aanlegde, glan-zen zijn rode geitje en zwarte Solex motorfiets in de zon: “Twin-tig minuten doe ik er met de Solex over naar het werk, driekwartier met de wagen.”

Roer onder open hemelWat verder ligt Beauty, de boot van Dimitri. Er komt rook uit deschoorsteen. Het eten staat op. Hij woont nu bijna drie jaar opzijn boot: “Ik heb ze voor een appel en ei kunnen kopen. Of jekoopt een boot die al helemaal in orde is of je verbouwt ze zelf.Ijzer is makkelijk materiaal om te bewerken. Je kunt het bijsnij-den, buigen, noem maar op. Zolang je maar kunt lassen en eenbeetje handig bent.”De meeste woonboten hebben geen motor. Die van Dimitri

heeft er wel één: “Mispak je niet, varen met een boot is een stukduurder dan dezelfde afstand met pakweg een auto doen. Ikvaar maar om de vijf jaar. Om naar het droogdok te gaan vooronderhoud.” Omdat de meeste boten zich tot die trip beperken, heeft hetgeen zin een motor te onderhouden. Ze laten zich trekken naarhet droogdok. De Beauty doet het wel op eigen kracht: “Ik wachttot de zomer om te gaan. Mijn roer staat er nu niet op, maar je

kan zien dat die op het achterdek komt, onder de open hemel.Dan kan het geen kwaad om met goed weer te varen. Driedagen en twee nachten ben ik onderweg tot aan de Fransegrens. Daar ligt mijn droogdok”, vertelt hij.

Boten als loftsOp de 23 jaar tijd dat Jacko op zijn Vleermuis woont, heeft hijveel zien veranderen. Wonen op een boot is niet zo goedkoopmeer als vroeger. Bootverzekering, onderhoud en uit het watertillen kosten een smak geld. En dan is er nog het liggeld: “Wehebben een contract bij de Haven van Brussel om hier tien jaarte mogen blijven. We betalen jaarlijks huur. Voor mijn boot is datongeveer 400 euro. Er is nu sprake van om de huur op te trek-ken tot 800 euro. Die verhoging zou geleidelijk aan gebeuren,maar het blijft toch een verdubbeling”, weet hij. De tijd dat boten een goedkoop woonalternatief waren, is ge-daan volgens Jacko: “Er is veel werk aan een boot en dat moetje zelf kunnen doen. Als je geen tijd hebt om zelf te lassen envijlen, te hameren en timmeren, is een woonboot een zaak voormensen die het breed genoeg hebben. Je betaalt je blauw aanwerkuren. En dat is wat ik nu zie gebeuren. Net zoals lofts vroe-ger betaalbaar waren, zijn boten nu meer en meer een woonstvoor de rijken aan het worden. En dat versterkt zichzelf, hè. Hoemeer boten in trek zijn, hoe hoger de prijs wordt.”

MuisstilHet blijft echter fantastisch wonen vinden de beide mannen.Buiten hoor je de auto’s razen, binnen in De Vleermuis is hetmuisstil. Het houten interieur zorgt voor geluidsisolatie. Debootbewoners hebben alles wat ze nodig hebben in hun drij-vend huis. Elektriciteit komt uit de kast op de oever: “Een heleverbetering met de tijd toen alles nog op batterijen werkte.” Hetwater komt uit de kraan op de Vaartdijk: “We nemen af van de-zelfde kraan, maar iedere bootbewoner heeft zijn afzonderlijkemeter,” legt hij uit. De man is verknocht aan zijn schip: “Op een appartement kanje niet bewegen”, zegt hij. “Zolang ik gezond blijf en de midde-len heb, blijf ik op mijn boot.”

© G

uido

Deb

ontr

idde

r

© G

uido

Deb

ontr

idde

r

Page 8: Rinck Rond - nov 2013

8

ZONDAG 3 NOVEMBER

Pannenkoeken- en croque-monsieurfeestvanaf 14u30 - Breughelzaal Neerpede -BloeistraatIedereen welkom!KVLV-Neerpede - C. Pauwels 0473 53 09 [email protected]

MAANDAG 4 NOVEMBER

Start herfst/winterlessentennisRecreatiezone ‘Prins van Luik’16 wekelijkse lessen tot 17 maart 2014, van5 tot 77 jaar, les mogelijk iedere dag van deweek, steeds groepslessen, minitennis, ini-tiatie, vervolmaking, competitie.vzw Sport en [email protected]

DINSDAG 5 NOVEMBER

Matinee & Staminee14u - Zinnema( foyer) - Veeweidestr. 24/26Dienst Cultuur - 02 800 07 94

Concert Rey Cabrera2013 is een feestjaar voor Rey Cabrera.Hij viert zijn 70ste verjaardag, is 50 jaarberoepsmuzikant en is 10 jaar in België.Voor deze gelegenheid presenteert hijeen nieuwe cd met een verzamelingeigen nummers en een nieuwe versievan zijn bekend “Canto a Bruselas” (Liedvoor Brussel).Rey Cabrera kreeg de muziek met depapfles mee. Hij won als kind verschil-lende muziekwedstrijden in en rond Santiago de Cuba. Later speelde hij metzijn groep Corazon de Son bij MariaOchoa. Tijdens een tournee bleef Rey inBrussel hangen, met de mooie muziekuit zijn land: de son.

WOENSDAG 6 NOVEMBER

Voorleesuurtje14u - Bibliotheek Anderlecht - Sint-Guido-straat 97Voor kinderen van 5 tot 8 jaar, voor de kleu-ters is er een leuk Kamishibaï verhaal.Nederlandstalige Bibliotheek Anderlecht 02 523 02 33

ZATERDAG 9 NOVEMBER

Openbrouwdag Cantillon06u30-17u - Brouwerij Cantillon - Gheude-straat 56Brouwerij Cantillon i.s.m. Brussels Museum van de GeuzeS. Matkava 02 521 49 28 - [email protected]

Vanaf 6u30 ’s morgens en tot 17u nodi-gen de meester-brouwer, zijn familie envrienden u uit om de verschillende pro-duktiefases in het ontstaan van Lambiken Geuze ‘van voor de oorlog’ mee te be-leven.Geleid bezoek om het half uur vanaf 7u ’smorgens. Inkom, gidsing en degustatienaar keuze: 6,00 euro per persoon. Wievoor 8u30 komt, krijgt koffie en warmecroissants bovenop. Brusselse folklore enzwanze gegarandeerd.

Beheer in het Natuurreservaat van de Vogelzangbeekvallei13u30 - Uiteinde Hof ter VleestdreefBeheerswerken. Ook op woensdag 13 nov.CCN Vogelzang CBN & WijkcomitésP. Vanbellinghen 02 640 19 [email protected]

Wat een SoepQuiz19u30 - GC De Rinck - Kapittelstraat 1Zie pag 3 en 12.11.11.11. Anderlecht i.s.m. GC De Rinck02 523 80 86 - andere11.blogspot.be

Geleid bezoek: De erfenisvan Rogier van der Weyden14u - Koninklijke Musea voor Schone Kun-sten - Regentschapsstraat 3 - 1000 BrusselDavidsfonds CentrumL. Leroy 0479 10 22 [email protected]

DONDERDAG 7 NOVEMBER

Naaireeks20u-22u30 - Kerklokalen - Ad. Willemijnsstr. 105Verder zetten van de naaireeks. Ook op 21november.Femma OLVH-Anderlecht - A. Mertens0479 61 02 69

Open bar19u30 - 23u30 - Café De Rinck - Dapper-heidsplein 6Zie pag. 3GC De Rinck - 02 524 32 [email protected]

VRIJDAG 8 NOVEMBER

Concertino met introductie11u30 - Vertrek hal metrostation St.-GuidoRondleiding en koffie in de Munt + MozartsStreichquintett g-moll, KV 516.vtbKultuur Anderlecht-MolenbeekL. Heine 02 524 13 [email protected]

De Rinck aan Z20u - Foyer De Rinck - Dapperheidspl. 6Spelavonden in het teken van spelont-werpers. In november is dit Michael Reineck met de spelen: Cuba en Dracula. De Rinck - 02 524 32 [email protected]

VRIJDAG 8-17 NOVEMBER

Regionale tentoonstelling 10u30-18u - Aula Delahaut (Stadhuis) -Square Houdemaekers 10 - EvereGroepstentoonstelling met diverse technie-ken. Vernissage op 8 november van 19u tot21u. Inkom gratis.De Europese Kunstverdienste is een vereni-ging die reeds dertig jaar bestaat. Momen-teel is ze in België de belangrijkste verenigingvoor plastische en grafische kunst. Zij heefttot doel de kunst te bevorderen en kunste-naars de kans te geven om bekendheid teverwerven via tentoonstellingen die de ver-eniging organiseert in binnen- en buitenland. MAEKV - R. Guillaume 0496 26 87 [email protected]@telenet.be

Page 9: Rinck Rond - nov 2013

9

CULTUURKALENDER N O V E M B E R

ff

WOENSDAG 13 NOVEMBER

Schrijf en realiseer jouweigen digitale story13u-18u - G. Moreaustraat 110Driedaagse workshop, ook op 14 en 15 no-vember. Jouw levensverhaal in een digitale story = 3-5 minuten film met beelden, muziek en jouwstem.Basiscomputer is vereist. Kostprijs: 50,00euro - 30,00 euro voor werkzoekenden, leef-loners, studenten, senioren, mindervaliden.Cursusmateriaal, fototoestel en opname-materiaal voorhanden. Koffie en thee zijn inde prijs inbegrepen. Lunch zelf te voorzien.KureghemNet - J. Debognies 02 555 09 98 [email protected]

De soep is klaar19u30 - Dr. Lemoinelaan 13Marc Corthals maakt samen met ons eenprettige reis doorheen de geschiedenis vande Europese keuken.Markant - N. Van Damme 02 521 97 97

DONDERDAG 14 NOVEMBER

Hobby-Trefpunt13u30 - Bethlehem - Walcourtstraat 103Ook op 28 november en 12 december.Een samenkomst van mensen uit de buurtwaabij je allerlei handvaardigheden samenkan beoefenen, al dan niet met begeleiding.Speciale aandacht is er voor hen die meerwillen weten over breiwerk, zowel voor be-ginners als gevorderden.Vzw Veeweijde - L. Bosgra 02 522 07 [email protected]

Ledenvergadering met de-gustatie van streekbieren20u - Pastorij kerk OLVH - Ad. Willemijns-straat 105Iedereen is welkom. Maak kennis met dewerking en het jaarprogramma.KWB OLV-Hemelvaart - G. Vandenhoeck02 466 12 41

VRIJDAG 15 NOVEMBER

Bachs laatste reis19u30 - Missiehuis Scheut - Ninoofsestwg 548Eénmanstoneel met muzikale begeleidingdoor Jos Meersmans.Davidsfonds Scheut - S. Van Haelst 02 410 98 62

Projectie20u - GC De Rinck - lokaal Amazone - Ka-pittelstraat 11Foto’s bespreken + projectie beelden van In-ternationale Wedstrijd.Fotoclub Brussel - F. Laheye 02 569 13 39 [email protected]

Theater: Paarden schietenze toch ook dood?20u30 - Studio Zinnema - Veeweidestr. 24-26Ook op zaterdag 16, zondag 17, vrijdag 22en zaterdag 23 november. Telkens om20u30, behalve op zondag om 15u.Theater Erasmus - 0470 29 83 92 (tussen 18u en 22u)[email protected]

Theater Erasmus speelt een toneelstuknaar het werk van Horace McCoy in eenregie van Guido Maerevoet (bewerkingvan Marc Didden). ‘Het laconieke relaas van een moordendmarathon-dans-spektakel, een sensatio-neel kijkspel uit de jaren ’30 waarbij dedeelnemers ons doen denken aan gla-diatoren uit het oude Rome. Tot meer-dere eer en glorie en, vooral, verrijkingvan de organisatoren gaan de koppeltjestot het uiterste voor een beetje roem eneen handvol geld… Of hoe in crisisjarende geschiedenis zich steeds herhaalt.

ZATERDAG 16 NOVEMBER

Pannenkoeken- en croque monsieurfeestvanaf 12u - Sint-Niklaasinstituut - Bergense-steenweg 1421Opendeurdag van 14u tot 17u.Oudercomité Sint-NiklaasinstituutA. Vandevelde 0479 29 15 [email protected]

De erfenis van Rogier van der WeydenDe schilderkunst in Brussel, 1450-1520In de herfst van 2013 presenteren de Ko-ninklijke Musea voor Schone Kunstenvan België een tentoonstelling gewijd aande schilderkunst te Brussel in de periodetussen de dood van Rogier van der Wey-den (1464) en de opkomst van eennieuwe geest in de kunst van Bernard vanOrley.De expo biedt een overzicht van de schil-derkunst te Brussel op het einde van de15de eeuw en het begin van de 16deeeuw. Inschrijven verplicht! Aantal plaat-sen beperkt. Toegangsprijs en gids : 6,00euro (4,00 euro met Davidsfonds cul-tuurkaart).

MAANDAG 11 NOVEMBER

Kookles: stoofpotjes en ovenschotels19u - Breughelzaal Neerpede - BloeistraatKVLV-Neerpede - C. Pauwels 0473 53 09 [email protected]

DINSDAG 12 NOVEMBER

Seniorenwandeling te Oudergem11u - Parking Sportcentrum-Adeps - OudergemEen wandeling op maat van senioren. Een heledag of een halve dag naar keuze.Wandelgroep Eksteroog i.s.m. Seniorencentrum - 02 210 04 [email protected]

Page 10: Rinck Rond - nov 2013

10

Bezoek aan theatervoorstelling ‘They shoot horses!’14u45 - Zinnema - Veeweidestraat 24-26Een meedogenloos portret van een dans-marathon in Amerika jaren 30 door TheaterErasmus (zie 15 november). Inschrijvenvoor 12 november met vermelding vannaam en activiteit: theater. Na betaling van9,00 euro op rekeningnummer BE23 73503171 9691 is uw inschrijving geldig.vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek i.s.m. Zinnema en Theater ErasmusL. Heine 02 524 13 [email protected]

MAANDAG 18 NOVEMBER

Creatief handwerk13u30-16u30 - Ad. Willemijnsstraat 105Maken van tafelversiering voor de thema-avond.Femma OLVH-AnderlechtL. Lapage 02 523 02 84

Lezing ‘Opmerkelijke maandagen’14u - Bibliotheek - Sint-Guidostraat 97Over ‘Erfenissen, schenkingen en succes-sierechten’ door notaris Dirk Van DenHaute. Deze lezing is gratis. Tijdig reserve-ren is wel verplicht want de plaatsen zijn be-perkt.Bibliotheek Anderlecht i.s.m. vtbKultuurAnderlecht-Molenbeek - L. Heine 02 524 13 16 - M. Steenhout 02 523 02 [email protected]@vtb.be

Mensen hebben vaak vragen over het aldan niet opmaken van een testament,wat hoort daar allemaal in en wat is alle-maal mogelijk, wanneer is het rechtsgel-dig? Wat kan je allemaal doen met jenalatenschap, wat zijn de kosten? Eenschenking tijdens het leven zou een aar-dige belastingbesparing kunnen opleve-ren op het vlak van de successierechten.Is dat zo en hoe doe je dat dan? Dirk VanDen Haute vertelt ons meer over dezetoch wel ingewikkelde materie. Na de le-zing is er uitgebreid tijd voor vragen.

Leeskring: boekbespreking ‘Ventoux’van Bert Wagendorp17u - Bibliotheek Anderlecht - Sint-Guidostr. 97Bert Wagendorp (Groenlo, 5 november1956) is een Nederlands schrijver en journa-list. Ventoux is een roman over de vreugde,dramatiek en geheimen van de vriendschap.Wil je deze roman graag bespreken, sluit jedan aan bij de leeskring.Bibliotheek Anderlecht - K. [email protected]

DINSDAG 19 NOVEMBER

Feestmenu19u - Breughelzaal Neerpede - BloeistraatKVLV-Neerpede - C. Pauwels 0473 53 09 [email protected]

DONDERDAG 21 NOVEMBER

Koffietafel 14u30-18u - Gildenhuis - K. Wolvenstraat 57Met voorstelling ‘Project Wannakam’Jan en Rosette Lebegge komen vertellen overhun reis naar Indië. Iedereen welkom.Okra Veeweide i.s.m. Okra VogelenzangA. Van Puyvelde - 02 522 94 24

VRIJDAG 22 NOVEMBER

Gezelschapspelen18u30 - Pastorij kerk OLVH - Ad. Wille-mijnsstraat 105Maak kennis met niet-alledaagse gezel-schapspelen. Heb je er zelf één, breng hetmee en laat anderen er ook kennis meemaken.KWB-OLVH i.s.m. Femma OLVHG. Vandenhoeck 02 466 12 41

Bezoek Dienstencentrumvoor ‘Festa Brazil’18u30 - Breughelzaal Neerpede - BloeistraatPanelgesprek van KVLV-vrouwen en Brazili-aanse vrouwen, samba initiatie en Brazili-aanse hapjes en drankjes.KVLV-Neerpede - C. Pauwels 0473 53 09 [email protected]

ZONDAG 17 NOVEMBER

Geleid bezoek aan Museum van de Geneeskunde14u-16u - Museum Geneeskunde - CampusErasmus - Lenniksebaan 808 (metro Eras-mus)Toerisme Anderlecht - 02 526 83 30 (van dinsdag tot zaterdag, van 10u-16u)[email protected] (vermeld uw gsm-nummer)

Het Museum van de Geneeskunde be-schikt over een collectie van 500 voor-werpen die de evolutie van degeneeskunde illustreren. De grote zaalomvat een chronologisch parcours metaandacht voor het bovennatuurlijk geloofuit de oudheid, de eerste stappen van dechirurgie en de anesthesie en de eersteinstrumenten voor geneeskundig onder-zoek. Het museum heeft ook een collec-tie anatomische wassen beelden uit de19de eeuw: hoofden met eczema, allerleimisvormingen, een degenslikker,… Eenzaal, ook wel ‘de hel’ genoemd, is gewijdaan geslachtsziekten: een uitstekend pre-ventiemiddel tegen soa’s!

Opgelet: beperkt aantal plaatsen! Deel-name in de kosten van 2,00 euro per per-soon.

Page 11: Rinck Rond - nov 2013

11

CULTUURKALENDER N O V E M B E R

Jaarlijkse thema-avond19u-22u30 - R. Assumptaschool - Ad. Wille-mijnsstraat 215Een gezellige avond met een lekker buffet envoorstelling van het komende jaarpro-gramma. Iedereen welkom. Femma-pasle-den 5,00 euro, niet-leden 10,00 euro. Femma OLVH-Anderlecht - L. Lapage02 523 02 84 - M. Mertens 02 522 52 26

Wijn proeven20u - GC De Rinck - lokaal Garda, 1ste ver-dieping - Dapperheidsplein 6Ook op vrijdag 29 november. Een wijnstreekof wijndruifsoort nader leren kennen.Kapittel wijndegustatieclub - M. Mergan02 452 27 81 - [email protected]

VRIJDAG 22-23 NOVEMBER

Kaas- en breughelavond SGIvanaf 18u - Sportzaal - Jacobsstraat 49De opbrengst gaat o.a. naar de verbouwingen bouw van nieuwe sanitaire ruimten.St.-Guido-Instituut i.s.m. het Oudercomité - 02 521 60 [email protected]

DINSDAG 26 NOVEMBER

Seniorenwandeling te Lembeek11u - Café De Kring (achter de kerk) - StevenDewaelplein 15 - LembeekEen wandeling op maat van senioren. Eenhele dag of een halve dag naar keuze.Wandelgroep Eksteroog i.s.m.Seniorencentrum - 02 210 04 [email protected]

Kookles: feestelijk menu09u-12u - Ad. Willemijnsstraat 358Avond van 19u tot 22u. Femma-pasleden8,00 euro / niet-leden 15,00 euro.Femma OLVH-Anderlecht - L. Lapage 02 523 02 84 - M. Mertens 02 522 52 26

Open bar19u30 - 23u30 - Café De Rinck - Dapper-heidsplein 6Zie pag. 3GC De Rinck - 02 524 32 [email protected]

DONDERDAG 28 NOVEMBER

IS HET MARXISME NOG RELEVANT?

LezingenLezingen door Guy Quintelier, coördinator Instituut voor Marxistische Vorming en ver-antwoordelijk uitgever van het Vlaams Marxistisch Tijdschrift. De lezingen zijn zeerlaagdrempelig en vergen geen voorkennis. Elke lezing is ook op zich perfect te volgen.

Telkens om 20u in GC De RinckDapperheidsplein 6-7

Masereelfonds i.s.m. ImavoB. Desmet 02 502 38 80

[email protected]

Vrijdag 8 nov Het dialectisch materialisme is religieus denkenOfschoon Engels steeds in de schaduwvan Marx heeft gestaan en hij ook niet an-ders wilde, mogen zijn intellectuele pres-taties niet onderschat worden. Het iswaarschijnlijk dat hij omwille van zijn hel-dere schrijfstijl beslissende invloed heeftgehad op de verbreiding van het mar-xisme. Zijn belangrijkste werk is de zoge-naamde Anti-Dühring (1878): het is eenheldere samenvatting van het zo ge-noemde dialectisch materialisme, waar-door de zwakke punten scherp naar vorenkomen.

Vrijdag 22 novHet verrottende kapitalisme is imperialistischWie was Vladimir Illich Oelganov (wiensbijnaam Lenin was)? Hij wordt vandaagsoms voorgesteld als een dictator metbloed aan zijn handen. Hij keerde zichzelfwel tegen de dictatuur van de bourgeoi-sie. Maar was zijn revolutionaire dictatuurvan het proletariaat niet omgeslagen ineen permanente dictatuur tegen het pro-letariaat? Was Lenin wel een marxist?

Page 12: Rinck Rond - nov 2013

P2A8764 • afgiftekantoor Brussel X • verschijnt maandelijks • niet in juli en augustus

België-BelgiqueP.B.

BRUSSEL X1/2695

Rinck RondIs een maandelijkse uitgave van Gemeenschaps-centrum De Rinck, het Nederlandstalig sociaal-cultureel centrumvan Anderlecht.

Abonnement:gratis voor inwoners vanAnderlecht. Anderen: 7,00 euro vooreen jaargang (storten op rek. 734-2140340-44 metadresvermelding).

Redactie:Chris Daniëls, Lieve De Beir , Hans Milants, Jan Op de Locht, Simon Vandewalle, Valérie Lontie, Mark Boone,Marijke van Gerwen,Jeanne Mercier

GC De RinckDapperheidsplein 71070 Anderlecht02 524 32 [email protected].

Open:alle werkdagen van 9u tot 18u. Vrijdag en schoolvakantiestot 16u.

GC De Rinck maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: P

iet V

ande

rmot

, Dap

perh

eids

plei

n 7,

10

70 B

russ

el

Activiteiten voor de cultuurkalender bezorgen [email protected].

Enkel activiteiten die in Anderlecht plaatsvinden of georganiseerd worden door een Anderlechtse vereniging of organisatie worden opgenomen. Te vermelden: - naam activiteit- korte omschrijving- plaats, datum, uur- contactgegevens- foto (eventueel)

De keuze voor publicatie ligt bijde redactie.

Deadline decembernummer 2013: 1 november 2013

Onze sponsors TG: