Rinck Rond jan 2014

12
de rinck gemeenschapscentrum 2 NIEUWJAARSRECEPTIE DE RINCK AAN Z NAAICAFÉ CULTUURBELEIDSPLAN 3 CURSUSAANBOD 4 SOLIDAIR KRAKEN 6 VERHALEN IN TWEE TALEN 8 ANDERLECHTSE NIEUWJAARSWENSEN 9 CULTUURKALENDER Rinck Rond JAARGANG 41 NR 5 JANUARI 2014 Anderlechts sociaal-cultureel maandblad van gemeenschapscentrum De Rinck © Kim Uytterhaegen SOLIDAIR KRAKEN IN ANDERLECHT

description

Rinck Rond van januari 2014

Transcript of Rinck Rond jan 2014

Page 1: Rinck Rond jan 2014

de rinckgemeenschapscentrum

2NIEUWJAARSRECEPTIEDE RINCK AAN ZNAAICAFÉCULTUURBELEIDSPLAN

3CURSUSAANBOD

4SOLIDAIR KRAKEN

6VERHALEN IN TWEE TALEN

8ANDERLECHTSE NIEUWJAARSWENSEN

9CULTUURKALENDER

RinckRondJAARGANG 41 NR 5 JANUARI 2014

A n d e r l e c h t s s o c i a a l - c u l t u r e e l m a a n d b l a d v a n g e m e e n s c h a p s c e n t r u m D e R i n c k

© K

im U

ytte

rhae

gen

SOLIDAIR KRAKEN IN ANDERLECHT

Page 2: Rinck Rond jan 2014

2

© D

iete

r D

egen

dt

Gemeenschapscentrum De Rinck is het Nederlandstalig sociaal-cultureel centrum van Anderlecht.

U bent er welkom!

Gemeenschapscentrum De Rinck est le centre socio-culturel

néerlandophone d’Anderlecht. Vous y êtes le bienvenue!

Gemeenschapscentrum De Rinck is the Dutch-speaking socio-cultural centre of Anderlecht.

You are always welcome here!

CULTUUR VOOR IEDEREEN!

Het cultuurbeleidsplan 2014-2019 is af en kreeg vorige maand de goedkeu-ring van de gemeenteraad. Hierbij de visietekst of rode draad die kort ver-woordt wat precies de bedoeling is.

Het lokaal cultuurbeleid in Anderlecht:

- biedt een laagdrempelig en toegankelijk aanbod aan elke Neder-landstalige inwoner, elke Nederlandskundige of iedereen die contactzoekt met het Nederlandstalig cultureel aanbod. Om dit te bereikenwerken de culturele partners samen, maar met behoud van hun ei-genheid.

- schenkt bijzondere aandacht aan het ontwikkelen van eigen talenten,wil prikkels geven voor experiment en wil ontmoetingsplekken creëren.

- wil inspanningen leveren om kunst en cultuur een plaats te geven inde openbare ruimte en zal daarvoor alle partners op het terrein hier-toe stimuleren.

- wil een vinger aan de pols zijn voor moge-lijke nieuwe en experimentele vormen vaninitiatieven, verenigingen, samenwerkings-verbanden en projecten en zal deze metmiddelen ondersteunen.

- schenkt bijzondere aandacht aan kinderenen jongeren, waarbij het slaan van bruggennaar de ouders een aandachtspunt is.

Het volledige plan vind je terug op www.an-derlecht.be (doorklikken naar Cultuur). Jekan ook een gedrukt exemplaar afhalen in debibliotheek of in De Rinck, of er eentje aan-vragen bij de dienst Cultuur/Jeugd.

NAAICAFEVrijdag 31 januari19u – Foyer De RinckOntdek je creativiteit op de naaimachine. Probeer nieuwe dingen, leervan elkaar en deel tips en trucs. Neem eigen materiaal en machine mee,gebruik de onze of kom gewoon eens kijken en drink iets.

DE RINCK AAN ZBordspelavondVrijdag 10 januari - 20u – Eetcafé De Rinck Een seizoen lang staan de spelavonden in het teken van ontwerpers.Deze maand is het aan de Bruno Faidutti. De Fransman gebruikte zijnachtergrond als socioloog en historicus en kwam ondermeer met detwee spelen van januari op de proppen: Mysterie van de Abdij en Boom-town op de proppen.

Activiteiten

DE RINCK KLINKTNIEUWJAARSRECEPTIE10.30u – Feestaal De Rinck

De Rinck klinkt 2014 in. Wie nog eens watAnderlechtenaren tegen het lijf wil lopen,mag de Nieuwjaarshappening van DeRinck zeker niet missen. Geen thema oftocht dit jaar wel een zondagse happeningdie zweeft tussen een brunch en aperitief. Verwacht je aan een vurig onthaal, het be-zoek van een minicircus en een swingendorkest. Iedereen, klein en groot, is vanharte welkom.

Met deze zondag geven we het startschotvoor de Anderlechtse zondagen, eennieuwe maandelijkse activiteit op zondag-voormiddag.

Page 3: Rinck Rond jan 2014

3

RINCKROND JANUARI 2014

© G

uido

Deb

ontr

idde

r

Nieuwe cursusgroepen

Reeds begonnen cursussen, inspringen mogelijk

Inschrijven Aan ons onthaal vanaf maandag 20 januari 2014 tijdens de openingsuren van De Rinck en op dinsdag en donderdag tot 19 u.

Voor Nederlands (CVO):Oriëntatie en inschrijving in het Huis van het Nederlands, Philippe de Champagnestraat 23, te 1000 Brussel (02/5016660)

Voor assertiviteit : Inschrijven via www.citizenne.be – 02 203 08 00 [email protected] je nog vragen of wil je meer informatie? Spring even binnen in ons secretariaat of neem contact op via 02 524 32 35 of [email protected]

MAANDAG

Nederlands 1.2 9-12.30

Nederlands 2.1 9-12.30

Meditatie18.30-19.30 u.

DINSDAG

Nederlands 1.19-12.30

Nederlands 1.118-21.30

Nederlands 1.218-21.30

Nederlands 2.118-21.30

Nederlands 2.218-21.30

Darija II18.15-20 .15

Wereldzang19.30-21

WOENSDAG

Nederlands 2.19-12.30

Funky Jam Dance 14-15

Funky Jam Dance15-16

Flamencodans kinderen16-17

Engels III18-20

Cultuurgroep Arabisch 18-20.30

Babbelut 18-20.30

Cultuurgroep Spaans 18.30-21

Spaans III19-21

DONDERDAG

Nederlands 1.19-12.30

Nederlands 1.118-21.30

Nederlands 1.218-21.30

Nederlands 2.118-21.30

Nederlands 2.218-21.30

Darija I Marokkaans spreken 18.15-20 .15

Cultuurgroep Nederlands 18.30-21

VRIJDAG

Nederlands 1.2.9-12.30

Yoga 10.15-11.30

Yoga17-18.15

Yoga18.15-19.30

Djembé--atelier19.30-21

ZATERDAG

Assertiviteit9.30-16.30

Kleuteratelier 3-4 j.10-12

Kleuteratelier 4-5 j.10-12

Flamenco I13-14

Flamenco II14-15

ZING, DANS, TURN, LEES, SPREEK, LEER EN VERWONDER !Ziehier ons cursusaanbod voor het voorjaar. Maak je keuze en schrijf je in vanaf 20 januari. Info over duur en prijs aan het onthaal, telefonisch of per mail.

Page 4: Rinck Rond jan 2014

4

“Jan en ik wilden een huis openstellen waar gezinnen zichthuis kunnen voelen”, steekt Isabel van wal. We zitten in hungezellig huiskamertje op de tweede verdieping. Buiten is hetkoud. Binnen verspreid de houtkachel een aangenamewarmte. Het is er netjes, opgeruimd. Op de verdieping onderons horen we Hasmik met haar dochtertje Geram spelen:“Kraakpanden zien er vaak minder proper uit. Ze zijn te groot,chaotisch of er lopen honden rond. Het zijn niet altijd ge-schikte plaatsen voor gezinnen die onderdak zoeken”, vertel-len Jan en Isabel. Het duo verbleef al vaker in kraakpanden. Totze twee jaar geleden op een leegstaand pand in Kuregem vie-len. Ze gingen binnen, en knapten het op. Sindsdien wonen zeer samen met twee gezinnen en een jonge student die op zoekzijn naar een verblijfsvergunning.

Eerst een thuis, dan de rest“Het is de bedoeling dat gezinnen hier op adem kunnen

komen om hun leven terug in handen te nemen. Als je geenthuis hebt, geen plek om te eten of te slapen, kun je niet metandere dingen bezig zijn. Ze blijven hier een paar jaar om werkte vinden, de kinderen school te laten lopen en hun regulari-satie in orde te krijgen. Pas als je een thuis hebt, kan je de restonder handen nemen.” “We waren nog geen dag in het huis, of er stond al een Afri-kaans gezin voor de deur”, herinnert Jan zich. Drie maandenlater trok ook een Armeens gezin in en een Marokkaanse jon-gen van 18. Het Afrikaans gezin is ondertussen vertrokken. Zijvonden een woning in het reguliere circuit. “Het Armeensgezin vreest nog voor haar verblijfsvergunning”, vertelt Jan.“Hasmik was hoogzwanger toen ze met haar man Gevorg opstraat leefde. Na een doktersconsultatie vond Fedasil opvangin de buurt van Arles, waar ze vier dagen later van haar zoon-

Een kraakpand in de zonJan en Isabel vangen gezinnen zonder papieren op. Niet als job of uit liefdadigheid,

maar uit overtuiging. Niet in een opvangcentrum, maar in een kraakpand in Kuregem.Fotograaf Kim Uytterhaegen deelde er drie maanden lief en leed en toont de veelkleurige

huiselijkheid in A Place in the Sun. In de warme gloed van de houtkachel vertelt het drietal wat solidair wonen inhoudt.

© K

im U

ytte

rhae

gen

Page 5: Rinck Rond jan 2014

5

RINCKROND JANUARI 2014

tje Geram beviel. Drie maanden na de bevalling stond hetgezin terug op straat omdat hun papieren niet in orde waren.Via mensen die in vluchtelingenorganisaties werken zijn Has-mik en Gevorg uiteindelijk hier terecht gekomen. Sindsdienwonen ze op de derde verdieping.”

EigenaarspottingJan en Isabel leerde elkaar kennen tijdens hun studies aan deVUB. Ze wonen ondertussen 13 jaar in Brussel, waarvan tweejaar in het pand in Kuregem: “We vonden deze plek door rondte fietsen. Daar ben je een eind mee bezig, maar als je er oogvoor hebt, vind je wel een leegstaand huis dat er bewoonbaaruitziet”, vertelt Jan over zijn vaardigheden. “We hebben ge-probeerd om de fatsoenlijke procedure te volgen en een con-ventie met de eigenaar te sluiten alvorens binnen te gaan. Wezochten de man op in het kadaster en vroegen de buren of zecontactgegevens hadden. We wilden hem ons idee uitleggenen hem de win-win situatie duidelijk maken. Door onze intrekin het gebouw vallen de leegstandtaksen immer weg. Boven-dien onderhouden en verwarmen wij gratis zijn vastgoed. Wijwinnen dan weer omdat we onderdak bieden aan gezinnen diezelf geen huur kunnen betalen. Een conventie biedt daarbij dezekerheid dat we hier niet van de ene dag op de andere wor-den buitengezet.”“De eigenaar toonde interesse in het begin, maar kwam nooitopdagen”, gaat Isabel verder. “De papieren liggen nu al an-derhalf jaar bij zijn advocaat. Sindsdien hebben we niets meervernomen.” Dat houdt de bewoners niet tegen om het huis opte knappen. “De eerste maanden douchten we ons met em-mertjes water op de koer achteraan het huis”, zegt Isabel ter-wijl ze de houtkachel opstookt. Voor de schoonmaak haaldenwe water bij de buren of bij het tankstation wat verderop. Toenbleek dat je een laag stof van 15 jaar oud niet met emmertjeskrijgt opgeruimd, hebben we water laten aansluiten. Latervolgde de elektriciteit. Daar is geen domicilie voor nodig, zo-lang je maar de rekening betaalt.” Ondertussen werd ook eendouche geïnstalleerd: “Die nemen we terug mee, als we hierbuiten moeten.”

Beter integreren“Samenleven met al die verschillende achtergronden is heelinteressant, maar niet altijd even makkelijk”, weet Jan. “Je hebt

minder privacy, je kan minder je eigen ding doen, je woontsamen met mensen die in een moeilijke situatie zitten en erzijn altijd werken aan het huis. De ene dag werkt de douchewel, de andere dag niet. Maar iedereen helpt. Dat is het prin-cipe van solidair wonen. Nu ziet het er mooi uit, maar dat ishet resultaat van twee jaar hard werken. Voor de gezinnen washet belangrijk om te kunnen helpen. Ze kunnen niet gaan wer-ken en zo hebben ze toch iets om handen en kunnen ze ietsterug doen”, vertelt Jan. “Je ziet zo’n gezin veel beter integre-ren dan in een opvangcentrum. Ze kennen de proceduresbeter omdat je het hen persoonlijk uitlegt en pikken de taalvlug op.”

A Place in the SunOndertussen is Kim Uytterhaegen erbij komen zitten. Als pro-fessioneel fotograaf verbleef hij een drietal maanden in hethuis: “Toen ik hier voor het eerst kwam was ik verrast dat hethier zo mooi en gezellig was. Een kraakpand is blijkbaar nietper se drugs, vuiligheid en vreemde pipo’s, ook al leeft datbeeld nog steeds bij jong en oud. Met de fotoreeks A Place inthe Sun wil ik laten zien dat het ook anders kan en de huise-lijke sfeer weergeven die hier hangt. De beelden tonen een an-dere manier van leven dan in een klein dorp ten velde, waarje thuis komt, je deur toetrekt en op jezelf bent. Hier zit jesamen met verschillende talen en gewoontes en deel je el-kaars problemen. Toch ademen de foto’s een heel huiselijke,geborgen sfeer uit. Fotografie is zien en laten zien. Ik wildetonen hoe het hier gaat, hoe Iedereen hier samenleeft”, aldusKim Uytterhaegen.

Doe daar iets meeIn november stelden de bewoners Kims werk tentoon in dehangaar aan de achterkant van het huis. De foto’s werden op-gehangen en de buurt uitgenodigd, volgens de bewoners debasis voor verder cultureel gebruik van de hangaar: “De ten-toonstelling was een succes en er zijn nog mensen die zinhebben om daar dingen te doen: ateliers en workshops, beel-dende kunsten, lessen dans, noem maar op. Nu de hangaarschoongemaakt is, kunnen we er een positief verhaal meebrengen. Mensen blijven blind voor het huisvestingspro-bleem”, zegt Jan. “Er staat meer dan een miljoen vierkantemeter bureauruimte leeg in Brussel en tussen de 15.000 en

30.000 woningen, waarvan het merendeelnog bewoonbaar. Ondertussen wachtenbijna 40.000 gezinnen op een sociale wo-ning. Doe daar iets mee. Wij proberenvooral een praktische oplossing te zoekenen een plaats waar mensen kunnenwonen. Het is in het belang van de gezin-nen die hier wonen om dat subtiel aan tepakken. We willen niet op de barricadesstaan en schreeuwen dat alles fout loopt.Integendeel, we willen een positief verhaalbrengen en tonen dat het anders kan.”

→ A Place in the Sun wordt in januariterug tentoongesteld. De exactedatum verschijnt binnenkort op dewebsite van De Rinck

© K

im U

ytte

rhae

gen

Page 6: Rinck Rond jan 2014

De Nederlandstalige en de Franstalige biblio-theek zetten vorige zomer voor het eerst een ge-zamenlijke project op: Het park leest voor –Petites histoires pour l’été. Het publiek bleek detweetalige verhalen alvast goed te smaken enmag zich in 2014 aan meer verwachten.

VERHALEN IN TWEE TALEN

Het verhaal begon een dik jaar geleden, eind 2012. Zoals heteen bibliotheek betaamt, staan leesplezier en een stevige boe-kencollectie centraal in beide bibliotheken, of het nu in het Ne-derlands is of het Frans. Een samenwerking lag voor de hand en

dus staken de twee bibliothe-carissen, Inge Vandermotaan Nederlandstalige kant enDamien Beun aan Fransta-lige de neuzen bij elkaar.

Beginnen bij de jongstenHet eerste gezamenlijk pro-ject was een tweetalige lezingin het Astridpark tijdens dezomer: "We hebben het Hetpark leest voor – Petites his-

toires pour l’été genoemd, zodat het publiek wist dat het iets an-ders was, dat het in twee talen was. We zijn begonnen met eenactiviteit voor de jongsten", vertelt Inge Vandermot. "Kinderenhebben het makkelijker dan volwassenen om zich aan een an-dere taal aan te passen. Ze kunnen een verhaal makkelijker vol-gen en maken minder onderscheid tussen Frans ofNederlands."

Het park leest voor‘De samenwerking met onze Nederlandstalige collega’s ver-loopt heel vlot”, aldus Céline Pieters. “De basis voor de vol-gende activiteiten is gelegd. Deze zomer lazen we met viermensen voor, twee van beide bibliotheken, in het park van 15u30tot 18u. De uitdaging was een manier te vinden om van de ene

taal naar de andere over te schakelen zonder dat het voor hetpubliek te moeilijk werd. Daarom hadden we dezelfde boekenin de twee talen en lieten de voorlezer het boek in de eigen moe-dertaal brengen. Zo werd het Franstalige boek door een Frans-talige voorgelezen, terwijl de Nederlandstalige ondertussen debeelden toonde en omgekeerd. Om de taalbarrière zo laag mo-gelijk te houden kozen we voor grote prentenboeken, doe- enzoekboeken. Ook de Kamishibai, de Japanse vertelkast, kwamgoed van pas."

"Interactieve boeken als Een Boek/Un Livre van Hervé Tulletfocussen meer op het creëren van interactie dan op een uitge-breide verhaallijn", v ze schudden het boek en op de pagina er-achter staan alle stippen door elkaar. Boeken als deze kunnenheel makkelijk in twee talen gebruikt worden." Het park leest voor - Petites histoires pour l'été werd een suc-ces. De opkomst was groot, het zonnetje scheen en beide bi-bliotheken waren meer dan opgetogen over de dag: "Het waseen experiment met zeer positieve uitkomst. We merken datzowel ouders als kinderen het leuk vonden om samen te zitten.En het verbaasde ons dat zoveel kinderen tweetalig waren. Wateen mooie mix."

Verhalen in twee talen – Envolées bilinguesEenmaal de start met succes genomen, waren de bibliothekenhet vlug eens dat er een vervolg op het samenwerkingsverhaalzou komen. Zo startten ze met Verhalen in twee Talen - Les En-volées Bilingues, tweetalige leesuurtjes afwisselend in de tweebibs. Aan Nederlandstalige kant las de tweetalige CatharineValckx haar boeken in zowel het Frans als Nederlands voor. Als

© Ji

m B

ella

6

“Komende zomer wordt Het Park leest voor – Petites

Histoires pour l’Eté uitgebreid.In 2014 willen we

tweetalige activiteiten voorvolwassenen opzetten.”

Page 7: Rinck Rond jan 2014

7

RINCKROND JANUARI 2014

Nederlandse, opgegroeid in Frankrijk is het voor CatharineValckx een koud kunstje om tweetalig te vertellen. In de Frans-

talige bib was het toneel-speelster Audrey Dero die dekinderen ontving. Samen methaar Knuffelbeer Stilte wis-selde ze de talen al sprekenden buiksprekend af.

“In 2014 zijn vier tweetaligevoorleesuurtjes gepland, te

beginnen met Audrey Derio in januari. Komende zomer wordtHet park leest voor/ Petites histoires pour l’été uitgebreid. In deloop van het jaar willen we ook tweetalige activiteiten voor vol-wassenen opzetten”, besluit Inge Vandermot.

“Ik was verbaasd dat erzoveel kinderen tweetalig

waren. Wat een mooiemix van talen.”

U vi

nsnscschchrhrijrijrijvjvevenen inin

wwwww.

indt de jueeeenen NeNedededererlrlalanandnd

.inschrijjv

uiste wegdsdststatalaligligligege scschchohoooolol

eninbrus

g opinin BrBrurususssseselel?l?

sel.be

Basisonderwijs Basisonderrwijijs

- aanmelden- aanmelden

ebebgg

oo

iVooor allleleVVVoVo

enkikinindede eenerrerere

oor alle

v

bbooreen inin 202012borrrerere

kinder

erof vrvroegegeeroeggof vrrrororo

en in 2012

Brussel BaOLOP02 553 30 20

Brussel BaO02 553 30 20

oor alle iVVoa naar wwwg

Meld uw kind aan op www

Ook belangr:OPGELETht op een vecHebt u r

Secundair onderwijs:

ocedurijvingsprhrer de inscvo oinffoussel.be.eninbrijvhr.insca naar www

ussel.be tussen 6 janeninbrijvhr.inscd aan op wwww.

en in 2012!eboren goor alle kinderijk v Ook belangrg het Lorrgangsplaats? Bezoorrht op een v

Secundair onderwijs: surf naar eninbrijvhr.inscwwww.

ussels Nederlandstalig onderwijs ve in het Brocedur

uari 2014 (8 u.) en 31 januarussel.be tussen 6 jan

en in 2012!en na de aanmelding de gg het LOP binnen de 3 dag

ussel.beeninbr ormatie.oor alle inf v

hooljaar 2014-2015:oor het scussels Nederlandstalig onderwijs v

i 2014 (20 u.).uar

aagde documenten.vreen na de aanmelding de g

hooljaar 2014-2015:

29 januari – Audrey Dero

Audrey Dero ontwikkelde als jonge toneelspeelster eengrote interesse voor jeugdtoneel en kinderboeken: ‘Het isbelangrijk om jonge kinderen tweetalige verhalen te vertel-len. Ik voel me een echte Belg en heb de twee talen binneneenzelfde land altijd als een rijkdom beschouwd. Mijngrootouders kwamen uit Geraardsbergen en kwamen des-tijds naar Henegouwen om werk te vinden. Ik herinner menog uit mijn kindertijd dat mijn grootmoeder de twee talendoor elkaar gebruikte voor de verhalen over haar jeugd. Eenverhaal begrijpen is intuïtief voor kinderen. De woordenzijn niet het belangrijkste voor hen. De toon en de muzi-kaliteit van de stem, het lichaam, het gezicht, de beelden inde kinderboeken spelen een even belangrijke rol.

Voor het leesuurtje in januari kan ik al zeggen dat het overwinter zal gaan: ‘sneeuw, warme kleren, warme choco-lade,…’. Altijd met een mengeling vertelde en gelezen ver-halen en ook het gebruiken van een kamishibai. Het zal eengezellig moment worden, zoals een klein feestje!

→ Audrey Dero is op woensdag 29 januari te gast in deFranstalige bib. De volgende voorleesuurtjes zijn op: Wo 21 mei – Nederlandstalige BibWo 24 september – Franstalige BibWo 19 november – Nederlandstalige Bib

Page 8: Rinck Rond jan 2014

8

“Ik hoop dat 2014 een speciaal jaar wordt. Dat er eindelijk schot komt in de bouw van ons nieuw

gemeenschapscentrum, waar we als individu en vereni-ging in onze gemeente nog meer met elkaar in contact

komen om elkaar nog beter te leren kennen en samen leuke, spannende activiteiten te beleven.”

Anne Mertens (Femma)

“Ik wens alle Anderlechtenaren een nieuwsgierig 2014 toe.Profiteer van het grote vormingsaanbod in onze gemeente

en verrijk jezelf en anderen. Daar wordt iedereen betervan. Dus volg eindelijk die cursus! Begin gewoon met die

opleiding! Durf deelnemen aan dat buurtproject!”

Caroline Eeckhout (Docent cursus Nederlands)

“Ik wil in 2014 met volle overtuiging verder te werken aan onze gemeente, zodat het er fijn is om wonen, zodat

het verenigingsleven kan bloeien en nieuwe initiatievenonze pleinen doen bruisen. Ik wens de Rinck vooral een

nieuw gemeenschapscentrum, waarin Anderlechtenaren,jong en oud, zich thuis kunnen voelen! Kortom, ik wens

jullie een fantastisch 2014!”

Elke Roex (Schepen van Cultuur Anderlecht)

“Ik wens aan heel Anderlecht de tijd om gelukkig te zijn.Ik wens heel Anderlecht de moed om alle moeilijkheden te kunnen doorstaan. Ik wens meer mogelijkheden voorkansarme kinderen. Ik wens dat iedereen dezelfde kans en hulp krijgen om te kunnen slagen in hun leven. Want waar een bloem ooit heeft kunnen groeien, zullenduizenden bloemen kunnen groeien.”

Nabil Atchakhou (Jeugdraad Anderlecht)

“Denk iets goeds en denkt iets lekkers. Denk iets geks of denkt iets gekkers. Denk iets aardigs, denk iets liefs.Maar hoe dan ook, iets positiefs! Veel geluk en een goede gezondheid voor 2014.”

Piet Dujardin (Okra en Seniorenraad Anderlecht)

“Ik hoop dat Anderlecht in 2014 voor iedere Anderlechte-naar een gemeente wordt waar men steeds thuis komt.Een gemeente waar traditionele verenigingen even belangrijk zijn als nieuwe burgerinitiatieven, waar jongeren en senioren samen activiteiten opzetten enwaar alle minderheden samen zorgen voor een bruisendgemeenschapsleven.”

Piet Vandermot (Voorzitter De Rinck)

Anderlecht wenst

Page 9: Rinck Rond jan 2014

9

CULTUURKALENDER J A N U A R I

ff

DONDERDAG 16 JANUARI

Oxfam-wereldwinkel ontbijt08u30-12u - GC De RinckKapittelstraat 1Bij het begin van het nieuwe jaar willenwe onze solidariteit betuigen met delandbouwers uit het zuiden zonder dekleinschalige landbouw van bij ons te ver-geten. Samen met GC De Rinck nodigtde "Mangoboom" je uit voor het derdewerelwinkelontbijt.8u30 - 10u30 Ontbijt10u30 - 11u10 Informatie en debat over

"eerlijke handel" en "ge-zonde voeding"

11u10 - 12u Bezoek aan de wereldwin-kel in de St-Guidostraat.

Prijs: € 2,00 voor de leerlingen van deMangoboom en de senioren, € 4,00voor de anderen.Reserveren op 02 524 49 79 of 02 524 32 35Mangoboom in bloei - 02 524 49 [email protected] i.s.m. GC De Rinck - 02 524 32 35

VRIJDAG 17 JANUARI

Concertino in de Muntschouwburg11u30 - vertrek hal metrostation St.-GuidoHet beroemde piano-duo: Inge Spinette enJan Michiels speelt Janácek. Vooraf een inleiding op de kamermuziekdoor Louisa Heine. Na het concert eenkleine rondleiding in de prachtige zaal vandit vermaarde operahuis en een koffie. Inschrijven voor 12 januari. Prijs: € 8,00 /65-plussers € 6,00.vtbKultuur [email protected]

ZONDAG 12 JANUARI

Algemene vergadering De Swaene14u30 - GC De Rinck - lokaal FoyerDapperheidsplein 6Met een hapje en een drankje en een voor-dracht over WOI door Mevr. Christine VanEverbroeck van het Legermuseum.Genootschap voor Heemkunde De Swaene - N. Asseau 02 523 33 [email protected]

MAANDAG 13 JANUARI

Creatief handwerk: mutsen breien13u30-16u30 - Zaal aan de kerkAd. Willemijnsstraat 105Iedereen welkom!Lesgever vraagt om mee te brengen: rond-breinaald nr. 4,5 of naalden zonder kop nr.4,5 - twee kleuren die bij elkaar passen.Femma OLVH-AnderlechtL. Lapage 02 523 02 84

Ze zijn echt ‘in’, mutsen in alle kleurenen modellen!Geef toe, niets gaat boven een warmemuts om de gure koude te trotseren,maar ook met een fijne muts in luchtiggaatjespatroon kom je goed voor de dag!Een leuke alpinopet met kabelpatroon,een baret met jaquardmotief, een potskein fijn ajour, een echte kaboutermuts metleuke pompon of een hippe beanie voorjong of minder jong… voor elke outfit eenpassende muts!

WOENSDAG 8 JANUARI

Voorleesuurtje14u - Nederlandstalige bibliotheekSint-Guidostraat 97Voor kleuters en kinderen tussen 5 en 9 jaaroud. Nederlandstalige bibliotheek02 523 02 33 - [email protected]

VRIJDAG 10 JANUARI

Wijn proeven20u - GC De Rinck - lokaal Gerda (1ste verd.) - Dapperheidsplein 6Ook op vrijdag 31 januari.Kapittel wijndegustatieclubM. Mergan - 02 452 27 [email protected]

De Rinck aan Z20u - Foyer De Rinck - Dapperheidspl. 6Spelavonden in het teken van spelont-werpers. In januari is dit Bruno Faiduttimet de spelen: Mysterie van de abdij enBoomtown.De Rinck - 02 524 32 [email protected]

VRIJDAG 10 JANUARI

Projectie20u - GC De Rinck - Kapittelstraat 11Beelden van internationale fotowedstrijden.Ook op vrijdag 24 januari.Fotoclub Brussel - F. Laheye 02 569 13 39 [email protected]

ZATERDAG 11 JANUARI

Beheer in het Natuurreservaat van deVogelzangbeekvallei13u30 - Uiteinde Hof ter VleestdreefBeheerswerken. Ook op woensdag 15 januari.CCN Vogelzang CBN & WijkcomitésP. Vanbellinghen 02 640 19 [email protected]

© D

iete

r D

egen

dt

Page 10: Rinck Rond jan 2014

10

DONDERDAG 23 JANUARI

Open bar19u30 - 23u30 - Café De RinckDapperheidsplein 6Kom met ons meejammen!De Rinck - 02 524 32 [email protected]

Proef de wereld19u30-22u30 - zaal kerk - Ad. Willemijns-straat 105Een presentatie van favoriete drankjes enhapjes uit de wereldwinkel met daarbij hetverhaal achter het product. Zo ontdek je deboeiende wereld van eerlijke handel. Femmapasleden € 2,50 - niet leden € 4,00.Inschrijven verplicht.Femma OLVH-Anderlecht - B. d’Haenens02 466 67 55

VRIJDAG 24 JANUARI

Iedereen mee met de PC09u-19u - G. Moreaustraat 110Inschrijvingsdag computercursussen metkorting. Je betaalt dan € 4,00 minder op decursus waarvoor je inschrijft.Maks vzw - KureghemNet - J. Debognies02 555 09 90 - [email protected]

Lezing ‘Europa, hoe lang nog?’19u30 - Missiehuis van Scheut - Ninoofse-steenweg 548Door Guido Naets, 18 jaar Europees corres-pondent voor de B.R.T. en 15 jaar directeurbij het Europees Parlement.Davidsfonds Scheut - S. Van Haelst 02 410 98 62

ZONDAG 26 JANUARI

Nieuwjaarsfeest12u30 - vertrek zaal Concordia, d’Aumalestr. 11Naar Restaurant de Cazy in Vlezenbeek vooreen gezellig samenzijn met leden en vrien-den. Leden € 60,00 / niet-leden € 65,00 perpersoon. Vervoer bus € 5,00 per persoon ofmet eigen wagen. Voor meer info i.v.m. hetmenu neem contact op met Patricia.Femma Centrum - P. De Vleeschouwer02 522 44 29 na 19u of 0473 40 29 [email protected]

MAANDAG 27 JANUARI

Leeskring17u - Nederlandstalige bib - Sint-Guidostr. 97Bespreking boek ‘Een blik jodenkoeken’ vanJessica MeijerNederlandstalige bibliotheekK. Segers - 022 523 02 [email protected]

Een blik jodenkoekenJessica Meijer (1984) publiceerde dit jaarhaar eerste roman. Aanleiding is de doodvan haar vader, de bekende NederlanderIscha Meijer die op zijn tweeënvijftigsteplotseling overleed aan een hartaanval.Een ouder verliezen is op zichzelf al eenaangrijpende gebeurtenis, maar omdathaar vader een bekende Nederlander was,bemoeide iedereen zich met zijn verledenen was er geen ruimte voor Jessica’s ver-driet. Boulemie werd het masker waar-achter zij de gevoelens verborg die hetgevolg waren van haar onthechte, Joodseachtergrond, de kritische stem van haarmoeder en de mediagekte rond de doodvan haar vader. Niemand had iets in degaten. Nu, achttien jaar later vertelt Jessicahaar verhaal. Wil je deze roman graag metanderen bespreken, ga dan naar de lees-kring in de bib.

ZATERDAG 18 JANUARI

Bezoek toptentoonstelling: Europalia India14u - Bozar - Ravensteinstraat 23 - 1000 BrusselDeelnemen met Davidsfonds Anderlecht kost slechts € 8,00 (met Davidsfonds cultuurkaartslechts € 5,00) i.p.v. € 14,00! De gids krijg je er gratis bovenop.Het aantal deelnemers is wel beperkt tot 15. Snel inschrijven is dus de boodschap. Davidsfonds Centrum - L. Leroy 0479 10 22 89 - [email protected]

Europalia India Indomania: Van Rembrandt tot the Beatles.

In 1498 opent Vasco da Gama de zeeroute naar India. Jezuïeten en handelaars overspoe-len de kusten van India en berichten over de praal van het Mogolrijk en over allerleivreemde gewoonten en rituelen. De fascinatie voor India is compleet. Specerijen, textiel,diamant, paarlemoer en exotische dieren komen mee terug met de schepen en brengeninspiratie voor de kunstenaars in onze contreien. Deze periode is het startpunt van Indo-mania, een tentoonstelling die de ontmoeting tussen Europa en India verkent - door deogen van Westerse reizigers - die afwisselend fascinatie, superioriteit, angst en maar al tevaak onwetendheid verraden. Wat zijn de artistieke en culturele gevolgen van deze ont-moetingen? Wat is de Westerse perceptie van India vandaag en welke facetten van de eeu-wenoude verbeelding spelen vandaag nog een rol?

Page 11: Rinck Rond jan 2014

11

CULTUURKALENDER J A N U A R I

DINSDAG 28 JANUARI

Exclusief voor senioren: beginnerscursus computer09u-12u - KureghemNet - G. Moreaustr. 110Ook op 30 januari en op 04, 06, 11, 13, 18 en20 februari.Telkens op dinsdag en donder-dag van 9u tot 12u (8 sessies van 3u, meteen pauze).Ben je senior en heb je nog nooit of heelweinig met de computer gewerkt? En wil jede basis goed leren? In deze cursus leer jehet. Stap voor stap, op jouw niveau ensamen met jouw leeftijdsgenoten. Prijs: € 24,00.Maks vzw - KureghemNet - J. Debognies02 555 09 90 - [email protected]

Winterwandeling11u - aan de Heysel - terminus bus 84Een uur wandeling op maat van senioren.Wandelgroep Eksteroog i.s.m. Seniorencentrum - 02 210 04 [email protected]

WOENSDAG 29 JANUARI

Tweetalig voorleesuurtje13u45 - Nederlandstalige bibSint-Guidostraat 97Verzameling aan de Nederlandstalige bibliotheek om samen naar de Franstaligebibliotheek te wandelen. (Zie pag.6)Nederlandstalige bibliotheek02 523 02 [email protected]

DONDERDAG 30 JANUARI

Gedichtendag19u30 - Nederlandstalige bib - Sint-Guido-straat 97‘Als je goed om je heen kijkt, zie je dat allesgekleurd is’ (K. Schippers).Nederlandstalige bibliotheek - 02 523 02 [email protected]

Het thema van Gedichtendag en Poëzie-week 2014 is ‘verwondering’. De biblio-theek viert de Gedichtendag met eengepast poëzieprogramma. Jongeren vande afdeling Woord van de Muziekacade-mie (onder begeleiding van docentenMiet Braem en Astrid Haerens) brengengedichten rond verwondering. Voor welkepoëzie staan tieners in verbazing? Hoebeleven en verklanken zij hun verrassendeemotie met wonderlijke gedichten? Zijworden muzikaal ondersteund doorde gitaarklas van de Academie. Iedereen is er van hartewelkom. Reserveren isverplicht.

VRIJDAG 31 JANUARI

NaaicaféVanaf 19u - 22u - Café De RinckDapperheidsplein 6De Rinck - 02 524 32 [email protected]

ZONDAG 2 FEBRUARI

De Rinck klinkt10u30-13u - GC De Rinck - Kapittel-straat Zie pag. 2De Rinck - 02 524 32 [email protected]

Page 12: Rinck Rond jan 2014

P2A8764 • afgiftekantoor Brussel X • verschijnt maandelijks • niet in juli en augustus

België-BelgiqueP.B.

BRUSSEL X1/2695

Rinck RondIs een maandelijkse uitgave van Gemeenschaps-centrum De Rinck, het Nederlandstalig sociaal-cultureel centrumvan Anderlecht.

Abonnement:gratis voor inwoners vanAnderlecht. Anderen: 7,00 euro vooreen jaargang (storten op rek. 734-2140340-44 metadresvermelding).

Redactie:Chris Daniëls, Lieve De Beir , Hans Milants, Jan Op de Locht, Simon Vandewalle, Valérie Lontie, Mark Boone,Marijke van Gerwen,Jeanne Mercier

GC De RinckDapperheidsplein 71070 Anderlecht02 524 32 [email protected].

Open:alle werkdagen van 9u tot 18u. Vrijdag en schoolvakantiestot 16u.

GC De Rinck maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: P

iet V

ande

rmot

, Dap

perh

eids

plei

n 7,

10

70 B

russ

el

Activiteiten voor de cultuurkalender bezorgen [email protected].

Enkel activiteiten die in Anderlecht plaatsvinden of georganiseerd worden door een Anderlechtse vereniging of organisatie worden opgenomen. Te vermelden: - naam activiteit- korte omschrijving- plaats, datum, uur- contactgegevens- foto (eventueel)

De keuze voor publicatie ligt bijde redactie.

Deadline februarinummer 2014: 1 januari 2014

Onze sponsors TG: