Rinck Rond - Dec 2013

12
de rinck gemeenschapscentrum 2 SCHRIJVEN OVER ANDERLECHT LOPEND VUUR KERSTMARKT 3 ZAAL FAMILIA IN HET NIEUW 4 HOEFSMEDERIJ IN GALOP 6 BEMIDDELEN MET ROMA 8 CULTUURKALENDER Rinck Rond JAARGANG 41 NR 4 DECEMBER 2013 Anderlechts sociaal-cultureel maandblad van gemeenschapscentrum De Rinck © Guido Debontridder SCHOOL IN GALOP

description

 

Transcript of Rinck Rond - Dec 2013

Page 1: Rinck Rond - Dec 2013

de rinckgemeenschapscentrum

2SCHRIJVEN OVER ANDERLECHTLOPEND VUURKERSTMARKT

3ZAAL FAMILIA IN HET NIEUW

4HOEFSMEDERIJ IN GALOP

6BEMIDDELEN MET ROMA

8CULTUURKALENDER

RinckRondJAARGANG 41 NR 4 DECEMBER 2013

A n d e r l e c h t s s o c i a a l - c u l t u r e e l m a a n d b l a d v a n g e m e e n s c h a p s c e n t r u m D e R i n c k

© G

uido

Deb

ontr

idde

r

SCHOOL IN GALOP

Page 2: Rinck Rond - Dec 2013

2

Activiteiten

KERSTMARKT11.11.11Zondag 22 december 11 tot 18u - Eetcafé De Rinck Drink mee van de soep tegen onrecht wantéén op acht mensen wereldwijd lijdenhonger. De Ik Kook Van Woede Soep wordtgeserveerd door 11.11.11. Er zijn ook pan-nenkoeken, warme chocomelk en rode wijn .

LOPEND VUURDonderdag 19 december Vanaf 20u – Feestzaal De RinckDe Rinck bedankt de Anderlechtse vrijwilliger met een jaarlijkse feestavond.Verenigingen en hun leden ontmoeten elkaar tijdens de speeddating met een hapje en een drankje. Welgekomen!

OPEN BARDonderdag 12 decemberVanaf 20u - Foyer en Eetcafé De RinckNeem je instrumenten mee en kom jammenmet Terra Brasil en hun muzikale vrienden.

© D

iete

r D

egen

dt

Gemeenschapscentrum De Rinck is het Nederlandstalig sociaal-cultureel centrum van Anderlecht.

U bent er welkom!

Gemeenschapscentrum De Rinck est le centre socio-culturel

néerlandophone d’Anderlecht. Vous y êtes le bienvenue!

Gemeenschapscentrum De Rinck is the Dutch-speaking socio-cultural centre of Anderlecht.

You are always welcome here!

SCHRIJF OVER ANDERLECHT

Heb jij zin om over je gemeente te schrijven? Stel onderwerpen voor, ga opstap met een fotograaf en zie je artikel gepubliceerd in Rinck Rond. Je komt terecht in een gedreven redactieteam met ondermeer:

Valérie:“Het is aangenaam om naar mensen hun verhalen te luisteren. Ik ont-dekte iedere keer iets nieuws in de gemeente.”

Waut:“Ik herinner mij nog levendig het artikel over de Spaanse gemeenschap.Ik heb een maand lang alle Spaanse feesten afgelopen en met heelboeiende mensen gesproken.”

Mark:“De meest verrassendste ervaring voor mij was een avond lang inter-viewtjes afnemen op de hoogste verdieping van de pas ingehuldigdekeukentoren van Elishout! Zes Anderlechtse wijkcomités streden er voorde titel ‘Wijk van de Smaak’. Binnen: een prettig gestoorde feeststem-ming na de proclamatie, buiten: een subliem zicht op de Ring, Ander-lecht, Brussel en nog veel verder!

Spring eens binnen in De Rinck of maak een afspraak op [email protected] of 02 524 32 35

NAAICAFEVrijdag 20 december19u – Foyer De RinckOntdek je creativiteit op denaaimachine. Probeer nieuwedingen, leer van elkaar endeel tips en trucs.

Neem eigen materiaal en machine mee, gebruik deonze of kom gewoon eenskijken en drink iets.

DE RINCK AAN ZBordspelavondVrijdag 13 december - 20u – Eetcafé De RinckEen seizoen lang staan de spelavonden in het teken van ontwerpers. Deze maand is het aan de Friedemann Friese, de man die al zijn speltitels met een F laat beginnen. We spelen Fearsome Floors en Foute vrienden vette feesten (18+).

Page 3: Rinck Rond - Dec 2013

3

RINCKROND DEC EMBER 2013

Zaal Familia in de Adolphe Willemynsstraat was een begrip inde buurt: "Dat is hier een stuk van ons leven geweest ", vertelthet echtpaar François en Marieke Mertens. Het duo was erbijtoen de parochie er in 1953 haar eerste Fancyfair hield: "De zaalwas altijd verhuurd. Vraag het eender wie in de wijk en je hoort:'Ah ja, dat zaaltje daar', of 'Ik heb daar nog mijn communie ge-daan.'” Tot 1963 bood de zaal onderdak aan de Regina Assumpta-school. Toen zij naar hun nieuwe gebouwen verhuisden, watverder in de straat, werd het een voltijdse parochiezaal. Het eer-ste Breughelfeest was dat jaar een feit: "De zaal zat bomvol.Buiten plaatsten we zelfs tenten om iedereen te ontvangen.Hoeveel schotels hebben wij niet verkocht?" De zaal werd ge-bruikt door Femma, KWB, Chiro De Mast en de catechese enverhuurd voor pensenkermissen, communies en feesten. Dezaal was vooral uit hout opgetrokken en deed vijftig jaar diensttot het in oktober van dit jaar werd afgebroken.

Een halve eeuw dienst"Het was een mooie, ruime zaal met veel licht en een ruimekeuken. Er was genoeg parking en we hadden petanquebanen",herinnert het echtpaar zich. Door de houten bouwstructuur,begon de gemeente zich echter vragen te stellen over de brand-veiligheid. Koken in het gebouw was niet meer te verantwoor-den, dus werd de keuken naar buiten verplaatst, tussen de zaalen de aanpalende vergaderzaal: "Tien jaar hebben we daar ge-kookt. We overspanden de nis met plastic zeilen en maaktenook de zijkant toe voor de wind. Dat ging perfect. De feestengingen door en zowel de zaal als de VGC-tenten die we aan destraatkant zetten, zaten vol."

Na bijna een halve eeuw dienst kwamen er onderhoudskostenaan de zaal: "Maar als je daar kosten aan begint te doen, houdthet niet op. Als je een venster uitbreekt, valt de muur in." Eennieuwbouw drong zich op. De Vereniging van Parochiale Wer-ken Brussel-West kwam tot een overeenkomst met de ‘bvbaAdvies en Coördinatie’ om hun de grond te verkopen in ruilvoor een nieuwe zaal. De inboedel werd tijdelijk ondergebrachtin de toren van de kerk van Scheut en de kelder van de kerk ver-derop in de Adolphe Willemijnsstraat. De vergaderingen vin-den plaats in de pastorij.

BouwplannenDe bouwplannen van de nieuwe Zaal Familia zijn goedgekeurd.Op het gelijkvloers komt de nieuwe zaal met cafetaria, niet meerachteraan de kavel, maar aan de straatkant. Erboven komenvergaderzalen en op de tweede verdieping neemt de conciërgezijn intrek. Om de hoek komen serviceflats, aanpalend aan dezaal. De petanquebanen komen waarschijnlijk op het stukjegrond op de hoek van de Adophe Willemeynsstraat en de MariaGroeninckx De Maylaan: "Dat lapje grond is van het BrusselsHoofdstedelijk Gewest. Wij zouden de petanquebanen aanleg-gen en het dagelijks onderhoud doen, zij het groot onderhoudzoals de hagen snoeien."Hoe de zaal gebruikt zal worden is nog koffiedik kijken: "Hetzou mooi zijn als we de zaal overdag kunnen openhouden,zoals ze nu bij het locale dienstencentrum Vives doen. Het zoueen plaats worden waar mensen uit de buurt elkaar kunnen ont-moeten", besluit het echtpaar. Hoe de nieuwe zaal Familia erprecies zal uitzien, weten we binnen een tweetal jaar als de wer-ken afgerond zijn.

DE FENIKS VAN ZAAL FAMILIA Na vijftig jaar trouwe dienst werd zaal Familia afgebroken. De voorschriften voor brandveiligheid

konden niet meer worden nageleefd. Het gebouw was op. Waar nu een braakliggend terrein is,

verrijst binnenkort een gloednieuwe zaal met aanpalende serviceflats.

Page 4: Rinck Rond - Dec 2013

4

Als alles volgens plan verloopt, is het voor de hoefsmederij hetlaatste jaar in de Léon Delacroixstraat. Een nagelnieuw gebouwtussen het Albert I-plein en CVO Brussel aan de Materiaalstraatlonkt: “De hoefsmederij is als laatste puzzelstuk overgeblevenop haar huidige plaats”, vertelt Harald De Muynck, directeur vanCVO Brussel: “We zaten hier vlakbij het slachthuis, waar vroeger

ook een paardenmarkt was.Verderop was een Veeart-senijschool. De leerling-hoefsmeden zaten bij debron aan paardenvoetenom hun vak te leren. Het ge-bouw staat er sinds 1931. Naal die jaren is de infrastruc-tuur niet meer aangepast. Erzijn te weinig klassen voorde theorielessen en ook het

sanitair voldoet niet meer. Het werd dus tijd voor een nieuweplek. De werken aan het nieuwe gebouw aan het Albert I-pleinzijn gestart. “In september 2014 hopen we te verhuizen en gaanwe er samenhuizen met de siersmederij van de Academie voorBeeldende Kunsten van Anderlecht.”

Ambachtsmannen en -vrouwenDirecteur Harald De Muynck is trots op zijn school: “Wij zijn deenige Vlaamse hoefsmederijschool die ambachtelijke hoefijzersop maat maakt en daar zijn we fier op.” Er zijn ook opleidings-centra waar ze met fabrieksijzers werken, maar hier smeden westalen stangen volledig manueel om tot hoefijzers op maat. Een70-tal leerlingen, van 18 tot 25 jaar, volgen de volledige modu-laire opleiding. Het aantal schommelt, maar de vraag blijft sta-biel: meer en meer mensen rijden paard in hun vrije tijd en depaardensport heeft goede hoefsmeden nodig. We hebben eenzeer gemengd publiek. Mannen, maar ook vrouwen, die recht-streeks uit het secundair onderwijs komen of die deeltijds de op-leiding assistent-hoefsmid volgen. Sommigen doen het alshobby, een aantal komen zich heroriënteren. Maar allemaal hou-den ze van paarden en zijn ze gepassioneerd om het ambachtonder de knie te krijgen. Het is fysiek zwaar voor rug en ge-wrichten, maar dat weten ze. Vele afgestudeerde hoefsmedenbeginnen als zelfstandigen of werken bij een hoefsmid en nemenlater de zaak over.”

Handwerk bovenLeraars Leopold Hogenhuis en Danny Laere, twee heren van 59,leiden de leerlingen op. Het tweetal heeft hun carrière aan lassen,smeden en lesgeven gewijd: “Onze drijfveer en die van de leer-lingen is de goesting om in deze smidse een prima passend hoef-ijzer te maken van een gewone stalen stang. Een machine zal datnooit kunnen. De vorm van een paardenhoef is te specifiek vooreen machinaal geproduceerde standaardhoefijzer. Vergelijk hetmet de mens: wie moeilijke voeten heeft, moet naar een ortho-pedische schoenenzaak. Elk paard heeft een andere voet en scha-kelt nooit op dezelfde manier”, zegt Danny.

Niet voor doetjesLeopold vindt dat de opleiding zwaar onderschat wordt: “Hetvak is heel arbeidsintensief. Om te beginnen moet je een zeergoede fysiek hebben en een sterke wilskracht. Je moet handigzijn en problemen vlug kunnen analyseren. Een paard praat niet.Je moet er voorzichtig contact mee leggen. Elk paard reageertverschillend en dus is waakzaamheid geboden. Dit vak is nietvoor doetjes. Paarden kunnen nerveus worden. Verwondingendoor een paardentrap, een verkeerd geklopte nagel, brandwon-den bij het smeden: allemaal deel van het vak. Een paard is im-mers een vluchtdier. Met de jaren leer je correct observeren en vialogisch denken, vind je de gepaste oplossingen. Het eindresul-taat zien we pas als het paard tien weken later terugkomt om op-nieuw beslagen te worden. Dan merken we of het mankt, of deschoenen gelijkmatig versleten zijn, enzovoort.”Leopold en Danny geven graag les, en bezield: “Iemand oplei-den van niets tot zelfstandige, professionele hoefsmid is onzegrootste voldoening. Je hoort pas later van oud-studenten dat zesommige tips en trucs zeer goed onthouden hebben en dat doetdeugd. Tijdens de opleiding geloven ze volgzaam dat je als leraarde waarheid zegt, maar pas in hun eigen praktijk ervaren ze laterdat die vorming wel degelijk zeer nuttig was.”

Retour Duitsland - AnderlechtIn het oude lokaaltje met zicht op het vuur, de rook en de druktein de smidse komen leerlingen Max, Mark en Elke hun boter-hammen opeten. Zij volgen twee jaar lang 14 uur les per week,verspreid over twee dagen. Je kunt de opleiding ook in één jaarafwerken, maar dan krijg je vier dagen per week les. Max wil zelfstandig hoefsmid worden en hij gaat er volledig voor.

De hoefsmederijschool van Anderlecht krijgt een nieuw gebouw. Hoewel zelfs het paard

van Sinterklaas er zich thuis zou voelen, verhuist de school volgend schooljaar

naar een nieuwbouw aan het Albert I-plein. Rinck Rond ging, nu het nog kan,

kijken in het oude gebouw in de Léon Delacroixstraat.

HOEFSMEDERIJSCHOOL IN GALOP

“Dit vak is niet voor doetjes.Verwondingen door een paardentrap, een verkeerd geklopte nagel, brandwondenbij het smeden: allemaal deel van het vak.”

Page 5: Rinck Rond - Dec 2013

5

RINCKROND DECEMBER 2013

Hij komt elke vrijdagmorgen heel vroeg met de trein uit Duits-land en overnacht in een Brusselse jeugdherberg om de oplei-ding te volgen die in zijn geboorteland niet bestaat. En Mark, die is dolgraag bezig met paarden. Zelf heeft hij ergeen en dus blijft het voorlopig een hobby. Ook al vindt hij deopleiding zeer intensief en fysiek zwaar, misschien wordt hetlater een bijberoep: “Je moet alleszins een paardenvriend zijn”,vindt hij. “De dieren voelen dat meteen aan.”

Dode voetenDe derde leerling, Elke is altijd al geboeid geweest door dehoefsmederij: “Ik heb zelf paarden. Het heeft wel iets als je dedieren zelf kunt beslaan. Ik zou dit vak graag in bijberoep doen,later misschien als zelfstandige, maar dat zien we nog.” Hetsmeden, het nagelen en het passen van het ijzer doet Elke hetliefst. Vooral de praktijk met levende paarden, want in het eer-ste jaar werken ze op dode voeten. “We krijgen natuurlijk ookeen theoretisch inzicht in de samenstelling, groei en werkingvan de paardenvoet. Over de hoefas, de stellingen en gangenvan het paard. Het moeilijkste is om die theorie geleidelijk inpraktijk om te zetten. Je moet heel bewust nadenken bij wat jedoet.”Na de middagpauze gaan de aspirant-hoefsmeden weer aande slag. Tijdens hun opleiding moeten ze meer dan 30 ver-schillende ijzers maken, telkens voor een andere voetafwijking.En ze leren het orthopedisch beslag: voetwonden uitsnijden,verzorgen en het gepaste beslag aanbrengen om slijtage enziekten tegen te gaan. Jawel: “Het is een stiel, meneer!”

Mark Boone

© G

uido

Deb

ontr

idde

r

Page 6: Rinck Rond - Dec 2013

In een wereldstad als Brussel is ook Anderlecht een smeltkroes van culturen. Sinds de val van de Berlijnse Muur vinden Roma hun weg naar het Westen.Biser van het Regionaal Integratiecentrum Foyer vzw helpt hen hier hun weg te vinden.Het werk van een Romasteward en het verhaal van Romanieuwkomers in Anderlecht.

ROMA IN ANDERLECHT

Gelegen aan het Zuidstation in een wereldstad als Brussel, isAnderlecht een smeltkroes van culturen. Sinds een paar jaarzijn ook Roma duidelijk aanwezig in het straatbeeld. Het Re-gionaal Integratiecentrum Foyer houdt zich al sinds 1969 bezigmet de integratie van nieuwkomers in Brussel. Met een afzon-

derlijke deelwerking Roma onder-steunen ze de gemeenschap bijhun integratie. “Ze zijn hier om teblijven”, weet Romasteward BiserAlekov. Hij helpt Roma om hunweg te vinden naar de Brusselsescholen en het Brusselse wel-zijnsaanbod. Zo werkt hij aan decontacten tussen de Bulgaarse

Romagemeenschap en Brusselse diensten en organisaties. Hijondersteunt ook diensten en scholen in hun methodes om metRoma te werken. Ze kunnen op hem beroep doen voor bemid-deling, samenwerking en vorming. Als aanspreekpunt en ex-pertisecentrum brengt de Foyer de twee met elkaar in contacten ondersteunt zodoende de gemeenschap.

Vijf dorpen in RazgradHet Raadsplein en de Bulgaarse winkel Sophia in de Fiennes-straat zijn een uitgelezen ontmoetingsplek voor Roma vanvooral Bulgaarse en Roemeense afkomst. Het is ook Bisers uit-valbasis om de contacten met de Bulgaarse gemeenschap teonderhouden: “Roma leven nu eenmaal veel op straat,” weet

hij. “De Bulgaarse Roma in Anderlecht komen bijna allemaal uitvijf dorpen van de streek Razgrad. Dat zijn dorpen met voorieder huis een bankje. Het familiegevoel is er groot en mensenleven buiten in een hechte gemeenschap waar de kinderen opstraat spelen. Dan is het toch normaal dat Roma in Anderlechtniet de hele dag op hun appartement willen blijven? Ze zoekenplaatsen waar ze elkaar kunnen tegenkomen, zoals het Raads-plein. De kinderen spelen er buiten onder het toeziend oog vande gemeenschap terwijl de ouders de dagelijkse zaken bespre-ken.”

Biser heeft via het Raadsplein een groep Romamoeders sa-mengebracht met wie hij al een aantal organisaties heeft be-zocht. Zo leren zij de diensten kennen en de diensten hen:“Ondertussen ontwikkelt zich binnen de groep een dynamiek.De vrouwen hebben er nood aan om samen te komen en zichte organiseren. Ook straathoekwerkers zijn bij die bijeenkom-sten. We laten de dynamiek de vrije loop. Misschien groeit hierin de toekomst een zelforganisatie uit.”

Bij de TurkBiser heeft een overvolle agenda. Vrijdagochtend doet hij be-middelingen voor het CAW Archipel. Van 9 tot 12 kunnen Bul-garen in hun eigen taal een antwoord krijgen op hun vragen.Daarna doet hij huisbezoeken bij Roma thuis om bijvoorbeeldte helpen bij een inschrijving in een school. Om 16u gaat hijnaar het Raadsplein samen met de straathoekwerkers van depreventiedienst. Hij wil horen hoe het zit met de groep Roma-vrouwen en wanneer ze bij vzw Baboes op bezoek gaan.

© K

evin

Deb

ruyn

e

6

Meer en meer gezinnen beginnen in Anderlecht hun draai te vinden”, weet Romasteward Biser Alekov.

“Ik zie een toekomst waarin Roma leerkrachten,

dokters en verplegers kunnen worden.”

Page 7: Rinck Rond - Dec 2013

7

RINCKROND DECEMBER 2013

Hij werkt sinds twee jaar voor de Foyer. Hij kwam vijf jaar gele-den naar Brussel: “Ik studeerde aan de universiteit in Bulgarijeen kreeg een job aangeboden in een Europese instelling in Brus-sel. Op zoek naar een woning kwam ik bij vrienden in Ander-lecht terecht die de bovenste verdieping van een oud herenhuisvrij hadden. Tijdens de drie jaar dat ik voor de Europese Uniewerkte, kwam ik in contact met de Romastewards van de Foyer.Ze zochten iemand uit Bulgarije om contact te leggen met deBulgaarse Romagemeenschap in Anderlecht.

Hij spreekt ondertussen vlot Nederlands, maar zonder het Bul-gaars als moedertaal zou hij niet veel kunnen doen: “Nieuw-komers spreken over het algemeen Nederlands, Frans nochEngels. Zonder vertaler komen Roma moeilijk in contact met delokale diensten en organisaties en vice versa. Toen ze hier toe-kwamen sinds de val van de Berlijnse muur en vooral na de toe-treding van de Oost-Europese landen tot de Europese Unie,was het niet hun eerste bezorgdheid om Nederlands, Frans ofEngels te leren, maar wel om onderdak en werk te vinden. Door-dat veel Bulgaarse Roma Turks spreken, konden ze dat vindenbij de Turkse gemeenschap, een bevolkingsgroep die sterk aan-wezig is in Anderlecht.

Op naar het reguliere circuitHet is een misvatting dat alle Roma een nomadisch bestaanleiden. Er zijn in Anderlecht ook een paar groepen woonwa-genbewoners, maar de Bulgaarse Romagemeenschap is se-dentair en wil zich hier integreren. En dat begint te lukken aldusBiser: “Meer en meer gezinnen in Anderlecht beginnen hun

draai te vinden. Ze hebben een huis gevonden en werk. In hetbegin werkten ze vaak nog in het zwart of probeerden ze te over-leven door de handel in oud ijzer. Nu stromen Roma meer enmeer door naar het reguliere circuit. Eenmaal ze een dak bovenhun hoofd hebben en een vaste bron van inkomsten, komt ertijd vrij om de taal te leren.

Een school voor elk kindDe Foyer investeert niet alleen in buurtwerk, ze legt ook eensterke focus op de scholen: “We ondersteunen de Roma dooronze aanwezigheid bij de contacten tussen ouders en scholen.We helpen bij het inschrijvenvan hun kind en zijn er bij alser later oudercontacten zijn.We helpen om al in januari opzoek te gaan naar een school.Ouders weten niet dat ze hunkind maanden vooraf moeteninschrijven. In septemberstaan ze voor de schoolpoort,maar dan zitten de banken na-tuurlijk al eivol. Als een kindgeen school vindt, zoeken we voor elke kind afzonderlijk eenoplossing, samen met de straathoekwerkers.”

Doktersbriefjes bestaan niet in BulgarijeEenmaal het kind op de schoolbanken zit, is het belangrijk dathet daar blijft. “De scholen geven ons de aanwezigheidslijstenvan de leerlingen door. Zo kunnen we opvolgen of de kinderenin de klas zitten. Is een kind drie keer afwezig, nemen we con-tact op met de ouders. Meestal is het niets ergs. Ouders willendat hun kinderen naar school gaan. Bij Bulgaarse Roma is hetmaar een kleine minderheid van de kinderen die afwezig is doorernstige problemen of onwil. In Bulgarije werkt een school nueenmaal anders dan in België. Veel nieuwkomers weten nietdat ze hier een doktersbriefje moeten indienen als hun kind af-wezig is. Roma zijn gewoon hun kinderen in te pamperen. Alshet een beetje regent of het kind heeft een klein hoestje, danblijft het gewoon thuis in het warme verzorgingsnest van demoeder. Kinderen in België gaan door weer en wind naarschool. Het is aan ons om dat uit te leggen. We leggen de pro-cedure uit: ‘Als je kind ziek is, ga je naar de dokter of je schrijfthet briefje zelf.’ Dan werken we met een sjabloon. ‘Je schrijft denaam van je kind hier en je handtekening daar’”, legt Biser zijnaanpak uit.

Groot signaalEr zit schot in de zaak, volgens de Romasteward: “Onze aanpakwerkt. Meer en meer kinderen gaan naar school. Ik zie een toe-komst waarin Roma leerkrachten, dokters en verplegers kun-nen worden. In ons thuisland hadden wij geen uitzicht op werk.Noch in het zwart, noch regulier. In Anderlecht werken meeren meer Roma met een contract. We hebben gevraagd hoe zezich in België voelen. Waar ze thuis ‘de anderen’ werden ge-noemd, voelen ze zich hier een deel van de samenleving. Datis een heel groot signaal voor ons.”

© V

irgi

nie

Ngu

yen

“Ouders weten niet dat ze hun kind maanden op voor-hand moeten inschrijven. In september staan ze voorde schoolpoort, maar dan zitten de banken al eivol”

Page 8: Rinck Rond - Dec 2013

8

Sensitief vzw, vol tips voor dagelijkse toe-passing!Deze lezing is gratis. Reserveer tijdig wantde plaatsen zijn beperkt. Dit kan aan debalie, telefonisch of via mail.Bibliotheek Anderlecht - 02 523 02 33 [email protected]

WOENSDAG 4 DECEMBER

Turnen & volleybal19u30 - Gemeentelijke basisschool Veeweidestraat 80 (1ste verd.)Eén uur conditieturnen (50,00 €) en/of éénuur recreatieve volleybal (31,00 €). Volleybalom 20u30. Sportkring Veeweide 80 - J. Vandorpe 02 523 96 50 - [email protected]

Voorleesuurtje14u - Nederlandstalige BibliotheekSint Guidostraat 97Een leuk verhaal voor kinderen van 5 tot 9jaar. En de nieuwe voorleesster Ann verwentde kleinsten van 3 tot 5 jaar ook met leukeverhaaltjes. Bibliotheek Anderlecht - 02 523 02 33

VRIJDAG 6 DECEMBER

Sint-Niklaas op bezoekvanaf 18u - thuisSint-Niklaas bezoekt onze kinderen van 0 jaar tot 12 jaar. Wil je dat hij op bezoekkomt bij je thuis? Neem contact op voor deverdere afspraken.KWB OLV-Hemelvaart Anderlecht M. D’Hondt 02 309 04 09 of 0472 50 90 75

Projectie20u - GC De Rinck - lokaal AmazoneKapittelstraat 11Foto’s bespreken + projectie beelden van Internationale wedstrijd.Fotoclub Brussel - F. Laheye 02 569 13 39 [email protected]

Lezing‘De stalinistische bureaucratie is nationaal-socialistisch’20u - GC De Rinck - Dapperheidsplein 6Guy Quintelier over Lev Trotzki i.k.v. de reeks‘is het marxisme nog relevant?’Masereelfonds Anderlecht i.s.m. ImavoB. Desmet 02 502 38 80 [email protected]

ZONDAG 1 DECEMBER

Toneel ‘Den Emmerdeur’ door BVT14u30 - Zinnema - Veeweidestraat 24-26In december op vr. 6, za. 7, zo. 8, vr. 13, za. 14, zo. 15 en vr. 20.In januari op za. 1, zo. 12, vr. 17, za. 18, zo. 19, vr. 24, za. 25, zo. 26 en vr. 31.In februari op za. 1 en zo. 2.Voorstellingen op vrijdag en zaterdag zijn om 20u, op zondag om 14u30.Brussels Volkstejoêter - 02 524 60 95 [email protected]

Den Emmerdeur

Wie herinnert zich niet de film ‘L’Emmerdeur’uit 1973 met in de hoofdrollen wijlen JacquesBrel en Lino Ventura… Van deze komische kas-kraker van Francis Veber werd een fantastischetheaterbewerking gemaakt die sinds jaren enanno 2013 nog steeds hoog genoteerd staat ophet programma van diverse Parijse Boulevard-theaters. Met enige fierheid zet het BrusselsVolkstejoêter deze komedie op zijn repertoire.Claude Lammens zorgt voor een sappige ver-taling in het onvervalst Brussels dialect, Marc Bultereys tekent voor de regie en het BVT-ensemble staat garant voor een kwalitatieve performance.

Een klein hotel tegenover het gerechtshof… Een kille huurmoordenaar komt hier een klusjeklaren: een maffioso die komt getuigen op een assisenproces moet worden koud gemaakteer hij zijn mond opendoet. In de aanpalende kamer zit een sukkel die zich met een gor-dijnkoord wil verhangen omdat zijn vrouw er met haar psy onderuit is getrokken. Zonderhet te willen herleidt de niets vermoedende kluns het leven van de tueur tot een warenachtmerrie.

Tickets: 16,00 € - 14,00 € (-18, + 60 en groepen vanaf 20 personen). Formule diner-toneel:1. De Vol au vent formule = 40,00 €

Diner (aperitief ‘Kir’ - Vol au vent met frietjes - koffie) + ticket toneel. Locatie: restaurant Le Chapeau Blanc - Wayezstraat 200 (Dapperheidsplein)

2. De Verwenformule = 49,00 €

Diner (keuze uit 4 voorgerechten, 4 hoofdgerechten + koffie) + shuttle heen en terugnaar Zinnema + ticket toneel. Locatie: restaurant Den Appelboom - Appelboomstraat 401 - Anderlecht. De koffiewordt geserveerd bij terugkomst in het restaurant.

De cultuurwaardebon van de VGC kan ingediend worden vanaf 2014 via aankoop van devrijetijdspas. Info en aanvraag m.b.t. de waardebon: VGC - 02 563 05 87.

Lezing‘Ook zo gevoelig ?’ 19u30 - Nederlandstalige BibliotheekSint Guidostraat 97 Een lezing over hooggevoelige kinderen entieners. Gevoelige kinderen hebben een fijn-gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor functione-ren ze op een bijzondere manier. Hungevoeligheid kan als last of als gave be-schouwd worden, afhankelijk van de manierwaarop ermee omgegaan wordt. Een voor-dracht door Ann Michiels, coördinator van

DINSDAG 3 DECEMBER

Matinee & Staminee14u - Muziekacademie - Dapperheidspl. 5Klassiek concert, speciaal voor de laatsteMatinee & Staminee van 2013. Achterafmogelijkheid nog iets te drinken in Ge-meenschapscentrum De Rinck. Vooraf in-schrijven bij de Cultuurdienst.Cultuurdienst Anderlecht i.s.m. de Muziekacademie - 02 800 07 94

Page 9: Rinck Rond - Dec 2013

9

CULTUURKALENDER D E C E M B E R

ff

Trotzki geldt als één van de grootste re-volutionairen van de 20ste eeuw. Hij ge-loofde dat in een aantal landen een(over)rijpe objectief-revolutionaire situa-tie bestond, die echter door de arbei-dersbeweging niet werd gebruikt. Dezelezingen i.k.v. ‘is het marxisme vandaagnog relevant’, zijn zeer laagdrempelig envergen geen voorkennis. Elke lezing isook op zich perfect te volgen.Guy Quintelier is coördinator Instituutvoor Marxistische Vorming en verant-woordelijk uitgever van het Vlaams Mar-xistisch Tijdschrift. Zie ook vrijdag 20 december.

ZONDAG 8 DECEMBER

Geleid bezoek aan O.L.V. van het HeiligHartkerk & concert13u30-15u - Ingang kerk - N. Gillelaan 63(metro Jacques Brel)Toerisme Anderlecht - 02 526 83 30 (di. -za, van 10u-16u)[email protected]

Dit kerkje in art-decostijl werd in 1935 ge-bouwd. De binnenkant valt op door desoberheid en het modernisme. Slechtsenkele objecten versieren de ruimte:beelden, schilderijen, glasramen, eendoopvont, een kruisweg en een klok, dievan de klokkentoren viel en daarna in dekerk een plaatsje kreeg. De kerk beschiktbovendien over een uitzonderlijke akoes-tiek… Gevolgd door een concert om 14u.Het koor Polyfolies illustreert de bijzon-dere akoestiek van deze kerk met eenwaaier aan liedjes: swingende jazz, deun-tjes van bij ons, exotische melodieën,blues en ander muzikaal vertier.Duur van het bezoek: ong. 30 min. Duur van het concert: ong. 45 min. Beperkt aantal plaatsen. Prijs: 2,00 € per persoon.

Kerstconcert15u - GC De Rinck - Kapittelstraat 1Het muzikaal ensemble Loubistok uit Oekraïne dat uit vijf dames bestaat zingt metmuzikale ondersteuning meerstemmigekerst- en volkse liederen. Kaarten: 10,00 €(vvk)/ 12,00 €.Zinnefolee i.s.m. GC De Rinck02 524 32 35

MAANDAG 9 DECEMBER

Creatief handwerk Kerststuk13u30-16u30 - lokalen van kerkAd. Willemijnsstraat 105Femma OLVH - L. Lapage 02 523 2 84

DINSDAG 10 DECEMBER

Seniorenwandeling te Dworp11u - achter kerk DworpEen wandeling op maat van senioren. Eenhele dag of een halve dag naar keuze.Wandelgroep Eksteroog i.s.m. Senioren-centrum - 02 210 04 [email protected]

Page 10: Rinck Rond - Dec 2013

10

Leeskring ‘Hoogteverschillen’ door Julian Barnes17u - Nederlandstalige BibliotheekSint Guidostraat 97 In 2008 verloor Julian Barnes zijn geliefdevrouw na dertig jaar huwelijk. zijn nieuweboek gaat over die liefde en zijn verdriet,maar ook over luchtballonnen en fotografie. Wil je deze roman graag met anderen be-spreken, dan is de leeskring iets voor jou.Inlichtingen bij Kathleen Segers Bibliotheek Anderlecht - 02 523 02 [email protected]

DINSDAG 17 DECEMBER

Kookles: feestmenu19u - Breughelzaal Neerpede - BloeistraatIdeeën opdoen om lekker te koken met defeestdagen.KVLV-Neerpede - C. Pauwels 0473 53 09 [email protected]

WOENSDAG 18 DECEMBER

‘Een soep op de stoep’11u30-13u - hoek Agronoomstraat & Ad. WillemijnsstraatHet thema van welzijnszorg dat we mee on-dersteunen is dit jaar ‘Armoede (op den)buiten’.ACW-Anderlecht - A. Mertens 02 521 55 15

Bloemschikken Kersttafelstuk20u-22u30 - lokalen van kerkAd. Willemijnsstraat 105Materiaal kan besteld worden voor 25,00 €.Inschrijven voor 6 december.Femma OLVH - C. Dierkens 02 523 17 38

WOENSDAG 11 DECEMBER

Workshop communicatiemet sociale media18u-21u - Maks vzw - G. Moreaustraat 110Sociale media worden steeds belangrijkervoor organisaties en verenigingen. In dezeworkshop ontdekken we samen o.a. Face-book en Twitter. Je leert hoe je ze kan ge-bruiken voor communicatie over jouwvereniging.Het Punt vzw i.s.m. vrijwilligersacade-mie & Maks vzw - KureghemNet J. Debognies 02 520 36 71 [email protected]

DONDERDAG 12 DECEMBER

Hobby-Trefpunt13u30 - ‘Bethlehem’ - Walcourtstraat 103Een groep voor de buurt, waarin men aller-lei handvaardigheden samen kan beoefe-nen. Indien nodig met begeleiding en metspeciale aandacht voor breiwerk, zowel voorbeginners als gevorderden.vzw Veeweijde - L. Bosgra 02 522 07 [email protected]

Open bar19u30 - 23u30 - Café De RinckDapperheidsplein 6Kom met ons meejammen!De Rinck - 02 524 32 [email protected]

VRIJDAG 13 DECEMBER

Ik ben een koekoeksjonggebleven19u30 - Missiehuis ScheutNinoofsesteenweg 548Brigitte Raskin vertelt over haar werk enschrijversloopbaan.Davidsfonds ScheutS. Van Haelst 02 410 98 62

De Rinck aan Z20u - Foyer De Rinck - Dapperheidsplein 6Spelavonden in het teken van spelontwer-pers. In december is dit Fiedemann Friesemet de spelen: Foute vrienden vette fees-ten (18+) en Fearsome Floors.De Rinck - 02 524 32 [email protected]

ZATERDAG 14 DECEMBER

Beheer in het Natuurreservaat van deVogelzangbeekvallei13u30 - Uiteinde Hof ter VleestdreefBeheerswerken. Ook op woensdag 18 december.CCN Vogelzang CBN & WijkcomitésP. Vanbellinghen 02 640 19 [email protected]

MAANDAG 16 DECEMBER

Muzikale voordracht ‘Bachs laatste reis’19u45 - GC De Markten - SpiegelzaalOude Graanmarkt 5 - 1000 BrusselDoor Jos Meersmans. Gratis, maar wel re-serveren voor 7 december.vtbKultuur Anderlecht-Molenbeek i.s.m.de Vlaamse Club voor Kunst, Weten-schap en Letteren - L. Heine 02 524 13 [email protected]

Jos Meersmans kruipt in de huid vanBachs oudste zoon, Wilhelm Friedemann.Deze ondernam in mei 1747 samen metzijn vader een reis van Leipzig naar Potsdam en Berlijn om een bezoek tebrengen aan koning Frederik de Grotevan Pruisen. Schitterende muziekfrag-menten illustreren het hele verhaal.

© G

uido

Deb

ontr

idde

r

Page 11: Rinck Rond - Dec 2013

11

CULTUURKALENDER D E C E M B E R

NaaicaféVanaf 19u - 22u - Café De Rinck - Dap-perheidsplein 6De Rinck - 02 524 32 [email protected]

Lezing ‘De sociale strijd wordt op de eerste plaats ideolo-gisch uitgevochten.’20u - GC De Rinck - Dapperheidsplein 6Guy Quintelier over Antonio Gramsci i.k.v.de reeks ‘is het marxisme nog relevant?’.Zie ook vrijdag 6 december.Masereelfonds Anderlecht i.s.m. ImavoB. Desmet 02 502 38 80 [email protected]

ZATERDAG 21 DECEMBER

Fakkeltocht18u - kerk OLVH - Ad. Willemijnsstraat 105Familiale kersttocht met fakkels en bezin-ning rond het kerstgebeuren. Als afsluitereen gezellig samenzijn met opwarmertje.KWB en Femma OLVHM. Mertens 02 522 52 26G. Vandenhoeck 02 466 12 41

ZONDAG 22 DECEMBER

Kerstfeest11u30 - Gildenhuis - K. Wolvenstraat 57Kerstdiner met ontspanning. Aperitief, soep,voorgerecht, hoofdschotel, dessert en kof-fie. Leden 35,00 € / niet-leden 60,00 €.Okra Veeweide & Vogelenzang A. Van Puyvelde 02 522 94 24

Ik kook van woede-soepvanaf 11u - 18u - Café De Rinck Dapperheidsplein 6Tijdens de kerstmarkt zal het team van 11 11 11Anderlecht de heerlijkste Ik-kook-van-woede-soep maken in De Rinck. Kom ze proeven.Drink mee van de soep tegen onrecht. Nogsteeds lijden 842 miljoen mensen honger.Dat is 1 op 8 mensen wereldwijd. En dat ter-wijl er meer dan genoeg voedsel wordt ge-produceerd om 1,5 maal de wereldbevolkingte voeden. Dat is schandalig en daaromkookt 11.11.11 van woede. 11 11 11 Anderlecht i.s.m. De RinckMarc Van Acker 02 356 54 31www.andere11.blogspot.com

DONDERDAG 26 DECEMBER

Zingen van kerstliederen16u - Goede Herderkerk - Korenbeekstraat231 - 1080 St.-Jans-MolenbeekU zijt wellekome.Davidsfonds CentrumL. Leroy 0479 10 22 89 [email protected]

VRIJDAG 20 DECEMBER

Concertino 11u50 - inkomhal MuntschouwburgMuntplein 1 - 1000 BrusselVoor het concert krijg je een inleiding overde muziek. Mark Padmore geeft in de mooiefoyer een recital met muziek van BenjaminBritten: ‘Beware’, ‘Three Two-Part songs’ en‘Friday Afternoon’. Na het concert een korterondleiding en een koffie. Reserveren voor13 december.vtbKultuur Anderlecht-MolenbeekL. Heine 02 524 13 [email protected]

VRIJDAG 20-21-22 DECEMBER

KerstmarktDapperheidspleinin het hartje van AnderlechtVrijdag van 18u tot 22u, zaterdag van 10u tot22u en zondag van 10u tot 18u.

Bij de opening op vrijdag om 18u brengt dekerstman een heuse kerstparade met stelt-lopers mee. De kleinsten krijgen snoepgoeden kunnen zich uitleven op de kermis, op defoto gaan met de kerstman of de ijssculptu-ren bewonderen. Ouderen kunnen allerleigeschenkjes kopen in de chalets met am-bachtelijke producten. Uiteraard wordt ookaan de lekkerbekken gedacht.

Op vrijdag zijn er twee kerstconcerten metThe Gospel River de Paris in de Collegiale enzaterdag om 21u is er een groot vuurwerk. Gemeente Anderlecht – 02 526 59 94 [email protected]

Page 12: Rinck Rond - Dec 2013

P2A8764 • afgiftekantoor Brussel X • verschijnt maandelijks • niet in juli en augustus

België-BelgiqueP.B.

BRUSSEL X1/2695

Rinck RondIs een maandelijkse uitgave van Gemeenschaps-centrum De Rinck, het Nederlandstalig sociaal-cultureel centrumvan Anderlecht.

Abonnement:gratis voor inwoners vanAnderlecht. Anderen: 7,00 euro vooreen jaargang (storten op rek. 734-2140340-44 metadresvermelding).

Redactie:Chris Daniëls, Lieve De Beir , Hans Milants, Jan Op de Locht, Simon Vandewalle, Valérie Lontie, Mark Boone,Marijke van Gerwen,Jeanne Mercier

GC De RinckDapperheidsplein 71070 Anderlecht02 524 32 [email protected].

Open:alle werkdagen van 9u tot 18u. Vrijdag en schoolvakantiestot 16u.

GC De Rinck maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: P

iet V

ande

rmot

, Dap

perh

eids

plei

n 7,

10

70 B

russ

el

Activiteiten voor de cultuurkalender bezorgen [email protected].

Enkel activiteiten die in Anderlecht plaatsvinden of georganiseerd worden door een Anderlechtse vereniging of organisatie worden opgenomen. Te vermelden: - naam activiteit- korte omschrijving- plaats, datum, uur- contactgegevens- foto (eventueel)

De keuze voor publicatie ligt bijde redactie.

Deadline januarinummer 2014: 1 november 2014

Onze sponsors TG:

De Rinck wenst jullie een warm

en solidair 2014

Wij zijn gesloten van 25 december tot 6 januari.