Krusada dec 2012

4
Nieuwsbrief van Stichting Krusada actueel De nieuwe werkplaats gaat een andere func- tie krijgen dan Krusada in 2008 oorspronke- lijk van plan was. We gaan er een multifunc- tionele werkplaats te realiseren, waar zowel mannen als vrouwen getraind kunnen wor- den en werkervaring kunnen opdoen in aller- lei verschillende gebieden. Voldoening Werk geeft voldoening, erkenning en is een van uitingen om te laten zien wie je bent. Niet voor niets neemt het leefgebied ‘werk’ een belangrijke plaats in de behandeling van Krusada. Werk heeft echter zowel bescher- mende als bedreigende factoren. Het is een nuttige dag-invulling, je verdient geld en het geeft voldoening. Maar voor veel ex-verslaaf- den is werk erg bedreigend, omdat ze wor- den geconfronteerd met hun oude levensstijl en allerlei verleidingen. Krusada heeft een groep mannen en vrouwen leren kennen, die meer bescherming nodig heeft bij wonen en werken om stabiel te blij- ven. Het terrein van Krusada is drank-,drugs en rookvrij en iedereen is verplicht zich aan de christelijke leefregels te houden. Dit biedt mooie kansen voor een sociale werkplaats en mogelijk in de toekomst ook vormen van beschermd wonen, waar cliënten langere tijd onder begeleiding kunnen verblijven. In de nieuwe multifunctionele werkplaats komen arbeidsplekken voor twintig man- nen en vrouwen. Een deel van de werkplaats zal voor de grote hout- en metaalbewerking bestemd zijn. Daarnaast komt er ruimte voor tafelwerkzaamheden zoals naaien en hand- vaardigheid. Ons doel is om dit gebouw voor een groot gedeelte samen met cliënten en gedetineerden te bouwen. Dit vormt op zich- zelf dus ook een werkervaringsproject. Het is echter ook een geloofsproject, vanuit financi- eel oogpunt. De eerste euro voor dit project nog moet binnenkomen. Bidt u met ons mee? Bouwen in 2013 Jaargang 10 • nummer 4 • december 2012 Op het terrein van Krusada ligt een groot fundament. In 2008 was er gestart met de bouw van een steenfabriek. Helaas kwam dit werk stil te liggen. Tot nu toe had het fundament geen nieuwe bestemming. In 2013 gaat daar verandering in komen. Krusada wil dit fundament nieuw leven inblazen en hier alsnog een werkplaats realiseren. Vacatures: Krusada is op dit moment op zoek naar medewerkers voor de volgende functies: • Gastvrouw/ gastheer inloop- centrum Walk-in (betaald) • Groepsbegeleiders HBO & MBO (zowel vrijwillig als be- taald) • Medewerker werkervaring groenproject (vrijwillig) • Begeleider MBO/HBO Walk-in (betaald) • Stagiaires (vrijwilligers) Geïnteresseerd? Mail dan naar [email protected].

description

Krusada dec 2012

Transcript of Krusada dec 2012

  • Nieuwsbrief van Stichting Krusada

    actueel

    De nieuwe werkplaats gaat een andere func-tie krijgen dan Krusada in 2008 oorspronke-lijk van plan was. We gaan er een multifunc-tionele werkplaats te realiseren, waar zowel mannen als vrouwen getraind kunnen wor-den en werkervaring kunnen opdoen in aller-lei verschillende gebieden.

    VoldoeningWerk geeft voldoening, erkenning en is een van uitingen om te laten zien wie je bent. Niet voor niets neemt het leefgebied werk een belangrijke plaats in de behandeling van Krusada. Werk heeft echter zowel bescher-mende als bedreigende factoren. Het is een nuttige dag-invulling, je verdient geld en het geeft voldoening. Maar voor veel ex-verslaaf-den is werk erg bedreigend, omdat ze wor-den geconfronteerd met hun oude levensstijl en allerlei verleidingen.

    Krusada heeft een groep mannen en vrouwen leren kennen, die meer bescherming nodig

    heeft bij wonen en werken om stabiel te blij-ven. Het terrein van Krusada is drank-,drugs en rookvrij en iedereen is verplicht zich aan de christelijke leefregels te houden. Dit biedt mooie kansen voor een sociale werkplaats en mogelijk in de toekomst ook vormen van beschermd wonen, waar clinten langere tijd onder begeleiding kunnen verblijven.

    In de nieuwe multifunctionele werkplaats komen arbeidsplekken voor twintig man-nen en vrouwen. Een deel van de werkplaats zal voor de grote hout- en metaalbewerking bestemd zijn. Daarnaast komt er ruimte voor tafelwerkzaamheden zoals naaien en hand-vaardigheid. Ons doel is om dit gebouw voor een groot gedeelte samen met clinten en gedetineerden te bouwen. Dit vormt op zich-zelf dus ook een werkervaringsproject. Het is echter ook een geloofsproject, vanuit financi-eel oogpunt. De eerste euro voor dit project nog moet binnenkomen. Bidt u met ons mee?

    Bouwen in 2013

    Jaargang 10 nummer 4 december 2012

    Op het terrein van Krusada ligt een groot fundament. In 2008 was er gestart met de bouw van een steenfabriek. Helaas kwam dit werk stil te liggen. Tot nu toe had het fundament geen nieuwe bestemming. In 2013 gaat daar verandering in komen. Krusada wil dit fundament nieuw leven inblazen en hier alsnog een werkplaats realiseren.

    Vacatures:Krusada is op dit moment op zoek naar medewerkers voor de volgende functies: Gastvrouw/gastheerinloop-

    centrum Walk-in (betaald) GroepsbegeleidersHBO&MBO(zowelvrijwilligalsbe-taald)

    Medewerkerwerkervaringgroenproject(vrijwillig)

    BegeleiderMBO/HBOWalk-in(betaald)

    Stagiaires(vrijwilligers)[email protected].

  • In november vertrokken Eric (40) en Marielle (35) de Jong, met hun dochters norah (1), nienke (3) voor onbepaalde tijd naar Bonaire. Eric gaat bij Krusada aan de slag als manager bedrijfsvoering. Hij onder-steunt de directeur Gerdien Verkouter en vervangt haar tijdens haar zwangerschapsverlof, die in december begon. Zon stap zet je niet zomaar, vertelt Eric. Het proces van te voren was heel bijzonder. Wij hebben heel duidelijk ge-merkt dat God ons allebei leidde. Hij gaf zowel Marille als mijzelf een roeping voor het werk van Krusada. Voor Eric werd alles duidelijk toen hij vol vragen Bonaire bezocht, om voorzichtig te kij-ken wat de functie inhield. Ik kwam oog in oog te staan met de ellende van de leegheid van de mensen daar. Ik zag de hopeloosheid in hun ogen. Ik kon alleen maar stamelen Heere hier ben ik toen zondag de pastor in een preek rechtstreeks tot mij sprak: God is ook een project met jou begonnen!. Het werd me ook steeds duidelijker dat er veel behoefte is aan iemand die op bedrijfskundig vlak kan meehelpen aan de ontwikkeling van Krusada. Ook aan Marille liet God heel concreet zien dat dit zijn plan was voor haar. Het is geweldig om die verwondering samen te delen. Dat God mij wil gebruiken, al is mijn verleden niet vlekkeloos en voel ik me geen bijzonder christen! We hopen dat jullie je met ons verwonderen over hoe God werkt en spreekt: door een vacaturetekst op internet op het juiste moment, door Bijbelteksten en gesprekken, door een preek op zondag, door een lied dat op 8000 km afstand tegelijkertijd in ons hart wordt gelegd, door ons in een gemeente te plaatsen die op zoek is naar een zendeling om te steunen, door een lied op Schiphol waardoor God laat zien dat hij erbij is. Hij is z bijzonder!

    Nieuwe functie Richard RademakerRichard Rademaker (22) werkte twee jaar bij Krusada als vrijwilliger. Sinds augustus 2012 heeft hij een betaalde functie als groepswer-ker bij het inloophuis Walk-in.

    Mijn tijd als vrijwillige groepswerker op het mannen-centrum was heel leerzaam. Het was niet altijd makkelijk, ik heb hierin vaak strijd ervaren. Ik heb geleerd dat ik in Gods kracht mag gaan staan en Hij mij draagt. Vorig jaar mei liepen mijn giften af. Ik vroeg me af welke kant God met mij op wilde gaan. Uiteindelijk kreeg ik deze baan bij de Walk-in. Ik heb ervaren dat God voor mij de weg heeft bereidt, zodat ik kon blijven. Dat was ook een teken dat het hier nog niet klaar is voor mij persoonlijk. Het is gaaf om te merken, dat naast dat je hier werkt, God een vormingsproces met jou aangaat. Het werk op de Walk-in heeft echt mijn hart. Ik houd ervan om praktisch voor mensen bezig te zijn. Het is een zegen om naast de mensen van de straat te staan. Op de Walk-in kijk ik wat de behoefte van de clint op dat moment is en probeer ik daarop in te spelen. De afgelopen tijd hielp ik een dak-loze clint, die drugsverslaafd was en zijn situatie graag veranderen. Terwijl ik bezig was met zijn aanmelding voor behandeling bij Krusada, werd hij door de politie in bewaring gesteld. Uiteinde-lijk konden we een regeling treffen met Justitie, en is hij alsnog opgenomen. Op dit moment volgt hij zeer gemotiveerd zijn behandeling. In mijn rol als groepswerker mocht ik naast hem staan en hem begeleiden in dit proces. Ik vind dit erg bijzonder om te mogen doen. Het is vooral bijzonder te zien hoe God ook daarin deuren opent!

    Even voorstellenColumnEric en Marille de JongBeste wensen

    Met Oud en Nieuw zeggen we vaak tegen elkaar: De beste wensen! Het is mooi om elkaar het beste toe te wensen. Gezondheid, voor-spoed en vrucht in ons geestelijk leven; een leven in overvloed. De Bijbel spreekt ook over een leven dat vrucht draagt, gezond is en leven voortbrengt. Op meerdere plaatsen wordt gesproken over water, een stroom of rivier: Langs deze rivier zie je wat het water te weeg brengt. Psalm 1 en Jeremia 17 gaan over een boom, geplant aan waterstromen, die vrucht draagt. Ezechiel 47 spreekt over de heilige beek, die vol leven is en genezing brengt. God leert ons door Zijn woord hoe we dit leven kunnen vinden; een leven in overvloed, een leven dat God behaagt. Hij zegt ons dat we ons vertrouwen op Hem moeten stellen. Hij leert ons dat Jezus de bron van levend water is. We mo-gen zo dicht bij Hem leven, dat onze wortels dagelijks kunnen put-ten uit het levende water. Dichtbij Jezus zijn, een leven van overgave en vertrouwen in Hem. Daardoor zullen we lven, en (gees-telijk) gezond zijn. Dat niet alleen. We zullen ook vrucht dragen en ons blad zal genezing brengen. (Ezechiel). Dit verlangen hebben we ook voor 2013 voor het werk van Krusada. Wij bidden dat het werk, door onze levens heen, le-ven, redding en genezing zal voort-brengen!De beste wensen voor het nieuwe jaar!

    Gerdien Verkouter-de JagerDirecteur Krusada

  • We ontmoeten Letitia in haar nieuwe, ge-huurde appartementje. Ze is zo veranderd dat we haar haast niet herken. Letitia vertelt dat haar verslaving altijd sterker was dan haar wil om te veranderen. Dit had veel verdriet, bitterheid en gevoelens van machteloosheid tot gevolg. Na een verslaving van tien jaar kon het niet langer. Vier jaar geleden heb ik eindelijke volledig gebroken met mijn ver-slaving, vertelt Letitia stralend. Ze brak niet alleen met de drugs, maar ook met haar ex-vriend, een dealer en haar oude vrienden. Na tien maanden rondde ze haar behandeling af en vond ze werk in een broodjeszaak. Op 12

    januari 2011 trouwde ze en het contact met haar vier kinderen verloopt goed. Iedereen kent mij op Bonaire. Mijn verleden is geen geheim, ik praat er met iedereen over. Ik heb gebroken met schaamte, want ik weet dat ik niet meer die verslaafde ben. Letitia worstelt nog wel met veel boosheid, die soms plotse-ling naar boven komt. Hiervoor wil ze graag hulp krijgen. Ze roept andere verslaafde moe-ders op om hun kinderen niet als reden te gebruiken om te breken met hun verslaving. Kinderen kunnen je op een dag pijn doen, waardoor je kunt denken: Ik heb voor jou ge-broken met mijn verslaving en nu laat jij me

    zitten. Zo verlies jij je motivatie. De enige re-den waarom je moet zoeken naar herstel ben je zelf. Je bent het zelf waard. Jij moet zelf eerst de beslissing nemen. Wanneer jij stopt met je verslaving voor jezelf, krijg je vanzelf je kinderen terug en krijgen zij hun echte moeder terug. Ook smeekt ze de vrouwen om hun vertrouwen te stellen op God. Vraag God om kracht. Hij staat op nummer n en kan je de kracht geven. Als ik het kan, kan jij het ook!Letitias grootste droom is dat ze in 2013 de zorg voor haar kinderen weer op zich mag nemen. Bidt u met haar mee?

    Letitia: Ik heb gebroken met de schaamte

    Even voorstellen

    Column

    Vanaf halverwege september versterken Ino en Yvonne het team van Krusada als groeps-werkers. Voor Ino is het zijn eerste keer op Bo-naire. Yvonne kent er de weg. Van 2003-2006 en in 2009 werkte zij al voor Krusada. Yvonne: Het werk van Krusada heeft me nooit losge-laten. Het was soms pittig en eenzaam, maar ik heb er vooral veel geleerd en uit kunnen delen. Dat deze keer mijn beste maatje met me meegaat vind ik natuurlijk geweldig!. Ino en Yvonne werken beiden al een aantal jaren in de verslavingszorg en hebben hart voor gebroken mensen. Ino: Ik ben zelf zeventien jaar verslaafd geweest. Die periode heb ik al acht jaar achter me gelaten en ik ben dank-

    baar dat ik tegenwoordig zelf mensen mag helpen die hetzelfde probleem hebben als ik ooit had. Yvonne vult hem aan: We zien er naar uit om het team van Krusada te gaan versterken. Ik met mijn eerdere ervaring bin-nen het werk van Krusada en de Antilliaanse cultuur en Ino vanuit zijn ervaring met verslavende middelen n zijn werk in de verslavingszorg. We willen naast de clinten gaan staan, er voor hen zijn en hen op weg helpen naar een nieuw leven.

    We voelen ons geleid door God in de keuze voor Krusada en zien uit naar wat Hij door ons wil gaan doen op Bonaire!

    Ino en Yvonne: We willen naast de clinten gaan staan

    Vijf jaar geleden vertelde Letitia haar verhaal in de Krusada Actueel. Net als vele andere moeders op Bonaire was ze verslaafd en zat ze diep in de problemen. Krusada probeerde haar zo goed mogelijk te helpen met ambulante gesprekken. Nu, vijf jaar later, zoeken we haar op.

  • Net als vorig jaar heeft het bedrijf Rijk Zwaan ook voor het nieu-we teeltseizoen de komkommer- en tomatenzaden ter waarde van 265 euro gesponsord. We zien uit naar het moment dat deze gift letterlijk zijn vruchten af gaat werpen. Rijk Zwaan is gespeci-

    aliseerd in de veredeling en het produceren van groentezaden. Kijk ook op www.rijkzwaan.nl. Hartelijk dank voor de gift en de samenwerking namens de me-dewerkers van het groenproject!

    Rijk Zwaan sponsort alle zaden voor het nieuwe seizoen

    Grote gift van achterban Willeke VeluwenkampWilleke Veluwenkamp heeft een jaar als vrij-williger bij Krusada gewerkt. Terug in Neder-land had ze nog een groot bedrag sponsor-geld over. Dit heeft ze beschikbaar gesteld aan Krusada. Voor het mooie bedrag van 3063,45 euro zijn onder andere twee laptops, muziekstandaards, twee papierversnippe-raars, schilderijenlijsten met posters en een brochurerek voor de Walk-in gekocht. Veel extras die op ons verlanglijstje stonden kon-den opeens aangeschaft worden. Willeke en haar achterban, hartelijk bedankt voor deze bemoedigende gift!

    Dit jaar haalde Krusada t/m november 32.886 euro aan giften op. We hebben 42.000 euro nodig om onze begroting te halen en ons werk onder mannen en vrouwen op Bonaire in 2013 voort te zetten. Tienduizend euro lijkt een groot bedrag, maar vele handen maken licht werk. Samen met alle donateurs kunnen wij dit bedrag bij elkaar brengen! Op deze manier helpt u mee bij de ontwikkeling van de vrouwenopvang, het recocialisatieproject en de werkervaringsplekken. Helpt u mee in deze decembermaand? Uw kerstgift maakt het verschil!

    GiftenKrusada is voor veel onderdelen van haar werk afhankelijk van giften van dona-teurs, zoals u. De financile zaken worden in Nederland geregeld door Stichting Vrienden van De Hoop. De meeste giften ontvangen wij al jarenlang door middel van een acceptgiro. Deze acceptgiro wordt bij elke Krusada Actueel meegestuurd en vervolgens door onze donateurs ingevuld en teruggestuurd. Nu willen wij graag overstap-pen van een acceptgiro naar een machtiging. Dit heeft een aantal redenen.Postbesparing: Krusada wil graag dat zo veel mogelijk geld daadwerkelijk ten goede komt aan het werk onder verslaafden op Bonaire. Daarom verschijnt de Krusada Actueel sinds 2012 niet zes maar vier keer per jaar. Hierdoor ontvangt u ook minder acceptgiros.Acceptgiro verdwijnt: De acceptgiro ver-

    dwijnt waarschijnlijk over een aantal jaar als betaalmiddel. Hier wil Krusada goed op zijn voorbereid. Zekerheid: Als u ons steunt met een machtiging, weet Krusada beter waar zij aan toe is. U schenkt ons op regelmatige basis een vast bedrag. Hierdoor kunnen wij de mannen en vrouwen die wij helpen meer zekerheid bieden. Uiteraard kunt u de machtiging met een simpel telefoontje of email op elk gewenst moment opzeggen. Wilt u ons ook ondersteunen met een machtiging? Bel of mail dan naar Stichting Vrienden van De Hoop via 078-6111355 of [email protected]. Alvast hartelijk bedankt!

    Acceptgiro versus machtiging

    ColofonKRUSADA ACTUEEL

    Verschijnt vier keer per jaar in een oplage

    van 5.000 exemplaren.

    REDACTIE:

    Gerdien Verkouter - de Jager

    Ellen van de Polder

    VOOR GIFTEN: ING bank: 66.94.13.682

    t.n.v. Stichting Krusada, Dordrecht

    Stichting Krusada

    p/a Landhuis Guatemala

    Kaminda Lagun 191

    Kralendijk, Bonaire, Nederlandse Antillen

    E-mail: [email protected]

    Website: www.krusada.nl

    Het werk van Krusada wordt financieel

    ondersteund door Stichting Vrienden

    van De Hoop. Deze stichting is in het

    bezit van het CBF- en het RB-keurmerk

    en door de Belastingdienst erkend

    als ANBI. Giften voor Krusada kunnen

    worden overgemaakt op rekening

    66.94.13.682.

    Stichting Krusada biedt vanuit een

    christelijke visie professionele hulp en

    opvang aan verslaafden op Bonaire.

    Stichting Vrienden van De Hoop

    Provincialeweg 122, 3329 KP Dordrecht

    Telefoon: (078) 6 111 355

    Fax: (078) 6 111 360

    E-mail: [email protected]