Krusada Actueel februari 2011

4
Helpers Walk-in Voorgangers Johannes en Anna Maria Francees helpen met het werk op de Walk-in. Ze vertellen: “We zijn van de stichting Fuente di Awa Bibu. Op een gegeven moment zijn we in contact gekomen met coördinator Roethleen Eisden. Zij heeft ons gevraagd of wij willen helpen met Bijbelstudie en handenarbeid. Wij zijn daar in de eerste week van november mee gestart. Denk bij handenarbeid aan het veranderen van een schoenendoos tot een mooie schatkist. Bij de kerstviering op 20 december heeft Anna Maria geholpen met het maken van een kerststal en versieringen. We zijn heel blij een handje te kunnen helpen bij Krusada!” Tweemaandelijkse nieuwsbrief van Stichting Krusada actueel Na de opening van de Walk-in zijn we met flyers de straat opgegaan om mensen uit te nodigen. Om hen voor het eerst ‘de drempel’ over te helpen, namen we ze vaak direct mee om een kijkje te komen nemen. De reacties waren po- sitief. We hoorden bezoekers zeggen dat ze dit als een rustige en veilige plaats in de ‘getto’ er- varen. Wekelijks kwamen er nieuwe bezoekers. Na vier maanden verwelkomden we Roethleen Eisden als coördinator van de Walk-in. Een bij- zonder moment om onze eerste betaalde me- dewerker in dienst te nemen, bovendien een van Antilliaanse afkomst. Binnen acht maanden konden we concluderen dat alle geplande re- sultaten al bereikt waren! Reden om onze God dankbaar te zijn! AMFO, een fonds voor armoedebestrijding op de Nederlandse Antillen, heeft de Walk-in gefinancierd. Omdat het project zo’n succes was, sponsorden ze ook het tweede jaar. We schreven nieuwe speerpunten op. Zo hebben we de wekelijkse activiteiten van de Walk-in uitgebreid. We doen excursies, er is een spel- letjesmiddag, Bijbelstudie, een creatief uur en een informatief spreekuur van de dokter. In het tweede jaar viel ook op hoe een aantal bezoekers vaste bezoekers werden. Elke dag, al voordat de deuren geopend worden, staan ze op de stoep te wachten. Pas als de deuren hier dichtgaan, gaan zij weer naar huis. Na twee jaar loopt de financiering van de AMFO af. Uiteraard willen we de deuren van de Walk-in graag geopend houden. Op het moment dat we dit artikel schrijven, weten we nog niet zeker hoe dit zal gaan. Wilt u hiervoor meebidden? Twee jaar Walk-in Jaargang 9 • nummer 1 • februari 2011 Bijna twee jaar geleden opende Krusada de deuren van haar Walk-in. Een plek waar we verslaafden konden ontmoeten en hen zorg konden bieden. Nooit eerder was er een vergelijkbaar initiatief op Bonaire. Nu, bijna twee jaar later, blikken we terug. Nooit eerder was er een vergelijkbaar initiatief op Bonaire

description

Krusada Actueel februari 2011

Transcript of Krusada Actueel februari 2011

Page 1: Krusada Actueel februari 2011

Helpers Walk-in

Voorgangers Johannes en Anna Maria Francees helpen met het werk op de Walk-in. Ze vertellen: “We zijn van de stichting Fuente di Awa Bibu. Op een gegeven moment zijn we in contact gekomen met coördinator Roethleen Eisden. Zij heeft ons gevraagd of wij willen helpen met Bijbelstudie en handenarbeid. Wij zijn daar in de eerste week van november mee gestart.

Denk bij handenarbeid aan het veranderen van een schoenendoos tot een mooie schatkist. Bij de kerstviering op 20 december heeft Anna Maria geholpen met het maken van een kerststal en versieringen. We zijn heel blij een handje te kunnen helpen bij Krusada!”

Tweemaandelijkse nieuwsbrief van Stichting Krusada

actueel

Na de opening van de Walk-in zijn we met flyers de straat opgegaan om mensen uit te nodigen. Om hen voor het eerst ‘de drempel’ over te helpen, namen we ze vaak direct mee om een kijkje te komen nemen. De reacties waren po-sitief. We hoorden bezoekers zeggen dat ze dit als een rustige en veilige plaats in de ‘getto’ er-varen. Wekelijks kwamen er nieuwe bezoekers. Na vier maanden verwelkomden we Roethleen Eisden als coördinator van de Walk-in. Een bij-zonder moment om onze eerste betaalde me-dewerker in dienst te nemen, bovendien een

van Antilliaanse afkomst. Binnen acht maanden konden we concluderen dat alle geplande re-sultaten al bereikt waren! Reden om onze God dankbaar te zijn!

AMFO, een fonds voor armoedebestrijding op de Nederlandse Antillen, heeft de Walk-in gefinancierd. Omdat het project zo’n succes was, sponsorden ze ook het tweede jaar. We schreven nieuwe speerpunten op. Zo hebben we de wekelijkse activiteiten van de Walk-in uitgebreid. We doen excursies, er is een spel-letjesmiddag, Bijbelstudie, een creatief uur en een informatief spreekuur van de dokter. In het tweede jaar viel ook op hoe een aantal bezoekers vaste bezoekers werden. Elke dag, al voordat de deuren geopend worden, staan ze op de stoep te wachten. Pas als de deuren hier dichtgaan, gaan zij weer naar huis.

Na twee jaar loopt de financiering van de AMFO af. Uiteraard willen we de deuren van de Walk-in graag geopend houden. Op het moment dat we dit artikel schrijven, weten we nog niet zeker hoe dit zal gaan. Wilt u hiervoor meebidden?

Twee jaar Walk-in

Jaargang 9 • nummer 1 • februari 2011

Bijna twee jaar geleden opende Krusada de deuren van haar Walk-in. Een plek waar we verslaafden konden ontmoeten en hen zorg konden bieden. Nooit eerder was er een vergelijkbaar initiatief op Bonaire. Nu, bijna twee jaar later, blikken we terug.

Nooit eerder was er

een vergelijkbaar

initiatief op Bonaire

Page 2: Krusada Actueel februari 2011

Michel Verkouter

“Ik ben Michel Verkouter, 34 jaar, en ik ben gebo-ren en opgegroeid in Enschede. Ik heb LTS metaal gedaan (het vroegere vmbo). Vervolgens heb ik een MBO-SPW opleiding afgerond. Daarna ben ik gaan werken in de verstandelijk gehandicap-tenzorg en heb ik twee jaar gewerkt in een tbs-kliniek. Ik ben gelovig opgevoed, maar ik heb in mijn leven een dubbelrol geleefd. Ik dronk veel en blowde regelmatig. Ook gebruikte ik wel eens cocaïne. Kortom: ik was verslaafd. Ik koos voor een radicale stap: hulp zoeken bij De Hoop. Daar-door is mijn leven radicaal op de schop gegaan. Na mijn opname ben ik gaan werken bij De Hoop ter voorbereiding op een HBO-SPH opleiding die ik op Bonaire wilde doen. Op een bijzondere ma-

nier kreeg ik ook contact met Gerdien. Er ontstond een vriendschap en verkering en afgelopen oktober mochten we elkaar het ja-woord geven. Op Bonaire ben ik inmiddels bezig om de hout-afdeling op te starten. Ik ben God dankbaar voor ieder moment van elke dag die hij mij geeft. Hij maakt alle dingen nieuw.”

Samantha Paesch

“Ik ben Samantha Paesch, 23 jaar en kom uit Amsterdam. In januari 2011 ga ik voor zes maanden naar Bonaire om vrijwilligerswerk te doen bij Krusada. In juni 2010 heb ik mijn opleiding SPH afgerond. Ik wil volgend jaar verder studeren en wilde vóór deze periode graag vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Nadat ik mijn baan had opgezegd, ging ik actief op zoek naar een plek. Dit is Krusada geworden! Ik hoop deze zes maanden veel van Gods liefde te zien door het werk heen. Ik wil graag leren van de ervaringen die ik zal opdoen bij Krusada, en als mens en hulpverlener dichterbij God komen.”

Arie Boers

“Hallo, ik ben Arie, ik ben twintig jaar en kom uit ‘s-Gra-venzande, een plaats in de gemeente Westland. Ik studeer Tuin- en Akkerbouw in Delft en zit daar nu in het derde leerjaar. Ik ben bij Krusada terecht gekomen via een me-dewerker van Vrienden van De Hoop. Hij kwam afgelopen zomer ‘toevallig’ een keer op ons tuinbouwbedrijf bloe-men halen. Net daarvoor was hij bij Krusada geweest en hij wist dus het een en ander over het greenhousepro-ject. Ik hoorde dat er een stagiair voor gezocht werd, om mee te helpen de teelt van diverse gewassen te verbe-teren en ook het een en ander hierover op papier te zet-ten. Ik was in die tijd net op zoek naar een stageplaats in het buitenland voor de periode februari-juni 2011. Ik was direct enthousiast en hoop daarom voor de genoemde periode stage te lopen voor Krusada en zo mijn steentje bij te dragen in Gods Koninkrijk.”

Denk niet aan de dingen van vroeger, let niet op de dingen van het verleden. Zie, Ik maak iets nieuws. Nu zal het ontkiemen. Zult u dat niet weten?Jesaja 43:18,19 (HSV)

Een nieuw begin

Waar denkt u aan als u ‘een nieuw begin’ hoort? De meeste mensen zullen iets zeggen in de trant van hoop: nieuw leven of een nieuwe kans. Een nieuw begin geeft nieu-we moed. Aan de andere kant, en het is wellicht een open deur: om een nieuw begin te kunnen maken, moet er eerst iets afgesloten wor-den. En dat is vaak een heel wat pijn-lijker en lastiger proces.Binnen het werk van Krusada zien we mensen regelmatig iets afslui-ten en opnieuw beginnen. Gasten die hun leven van verslaving de rug toekeren en besluiten dat ze opge-nomen willen worden. Gasten die tijdens hun behandeling kiezen om de ruzie af te sluiten en het contact met hun broeder een nieuwe kans te geven. Gasten die voor het eerst een betaalde baan krijgen en daar-mee een periode afsluiten. Maar ook onze vrijwilligers, die veelal hun familie, huis en baan opzegden om hier op Bonaire een nieuw begin te maken. En persoonlijk kan ik ook zeggen dat ik een bijzonder nieuw begin heb gemaakt: Ik heb mijn le-ven als vrijgezel afgesloten en ben afgelopen jaar getrouwd. Een bij-zonder nieuw begin!Iets afsluiten en een nieuw begin maken is ook heel spannend en kan onzekerheid met zich meebrengen. Daarom is het zo belangrijk dat God de Schepper is van het nieuwe. Want als Hij de Maker is van het nieuwe, weten we dat we met een gerust hart het oude ach-ter ons kun-nen laten.

Gerdien Verkouter-de Jager

Even voorstellencolumn

Page 3: Krusada Actueel februari 2011

VertrouwenOp een gegeven moment ziet Angelo in dat hij hulp nodig heeft. “Ik ben naar een opvang-centrum gegaan. Ik ben al bijna zes jaar aan het vechten om uit deze situatie te komen. Verschillende malen ben ik clean gebleven, om vervolgens weer in mijn verslaving terug te vallen.” Inmiddels is Angelo met zijn vierde opname bezig, nu bij Krusada. Hij heeft er vertrouwen in dat het deze keer anders zal

gaan. “Het verschil tussen dit opvangcentrum en de vorige is dat dit een christelijk centrum is. Hier krijg je te zien dat het leven er ook an-ders uit kan zien. Je leert geloven dat er een

God is en je weet dat je niet alleen bent. Dat verandert ook je denken. Ik heb geleerd om meer in mezelf te geloven en dat God een doel met mij heeft.”

Diamant“Ze zeggen wel eens dat een diamant door heel veel zware processen heen moet voordat het een mooie steen wordt. Zo zie ik dat ook.

Mijn slechte gewoontes en patronen moeten helemaal veranderen. De oude Angelo moet achterblijven en de nieuwe persoon moet daar voor in de plaats komen. Hier bij Krusada heb ik na al die tijd mezelf teruggevonden. Ik vind het belangrijk om elke dag opnieuw God te danken voor wat hij me geeft. Ook lees ik dagelijks in mijn Bijbel, zodat ik ook iedere dag een bemoedigend woord krijg waar ik niet alleen op kan mediteren, maar ook in de praktijk kan brengen.”

“Ik wil geen slaaf van mijn verslaving blijven, maar ik wil iets van mijn leven maken. Ik wil later een huis hebben en een gezin en leuke dingen doen. Ooit was ik slaaf, maar nu niet meer, Johannes 8:36 is daarvan het bewijs: ‘Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn’.”

“Ik heb geleerd dat

God een doel met mij

heeft”

het een mooie steen wordt. Zo zie ik dat ook. werkelijk vrij zijn’.”

De gasten zijn op vrijdag 10 december samen met het voltallige Arbeids-trainingteam afgereisd naar natuurpark Washington Slagbaai. Als dank voor het harde werken aan de opbouw van de greenhouses kregen ze een week-endje weg aangeboden. André Remmelink, een van de teamleden, vertelt: “Na een lange, maar mooie tocht bereikten we ons huisje dicht bij de zee. Veel mensen begonnen direct met vissen, daarna hebben we gebarbecued. We zijn al vroeg gaan slapen onder de sterren-hemel en werden twee keer gewekt door een regenbui. Na een vroeg ontbijt werd er gevist en gezwommen. Lekker ontspannen dus. Na het middageten pakten we de spullen bij elkaar en waren we aan het eind van de middag weer terug bij Krusada. Het was een erg geslaagd uitje!”

Slapen onder de sterrenhemel

‘Ik ben geen slaaf meer’

Angelo Vrolijk ging op zijn zeventiende in Nederland studeren. Dat liep iets anders dan verwacht. “Ik kwam in aanraking met vrienden die drugs gebruikten. Het was heel normaal dat er wiet werd gerookt en op een dag probeerde ik het zelf ook. Ik was nieuwsgierig, wilde experimenteren. Dat ging verder met alcohol drinken en XTC gebruiken. Stap voor stap viel ik verder in de verslaving. Ik heb bijna acht jaar gebruikt. Het is net als een kettingreactie: stap voor stap ga je dieper het gat in.”

Page 4: Krusada Actueel februari 2011

Va

ca

tu

res

Ben jij bewogen met verslaafden en geloof je dat Jezus Christus uit-komst biedt? Krusada is op zoek naar enthousiaste gedreven collega’s!

De komende maanden zullen hoogst waarschijnlijk betaalde banen mo-gelijk worden bij Krusada, voor de volgende functies:

• coördinator Resocialisatie (HBO)• begeleider Resocialisatie (MBO)• beheerder Resocialisatie• Psycholoog (bij voorkeur GZ)• Administratief medewerker• Verpleegkundigen

Voor alle vacatures gaat onze voorkeur uit naar medewerkers van Antilliaanse of Arubaanse afkomst. Zie www.krusada.nl voor meer informatie. Houdt de website in de gaten voor de actuele vacatures.

november decemberKrusada Algemeen € 4.202,00 € 6.565,17Resocialisatiewoningen € 102,50 € 87,50Tuinbouwproject € 40,00 € 20,00Vrouwenproject € 440,00 € 220,00

Bedankt voor uw gift!

Adreswijziging? Stuur een email naar:[email protected] bel naar: 078 - 6111355.

Giften

Resocialisatieproject

Voor gasten is de stap van de kliniek naar de maatschappij vaak erg groot. Krusada wil deze overgang graag verbeteren. Dit kan door deze stap te overbruggen met de fase van resocialisatie. Resocialisatie staat in het teken van werk buitenshuis, het opbouwen en in stand houden van een sociaal netwerk en het zelfstandig leren wonen. Door deze tussenstap hebben gasten een grotere kans dat zij succesvol in de maatschappij terugkeren. In de resocialisatiewoning krijgt een gast een eigen woonunit, bouwt hij vrijheden op en kan hij extern gaan werken.

Op dit moment ontbreekt een dergelijk project nog op Bonaire. Hierdoor is de kans groot dat een gast na zijn behandeling opnieuw drugs gaat gebruiken. Krusada wil dit project realiseren zodat gasten na hun behandeling in een beschermde plaats kunnen leren zelfstandig te wonen. Voor dit project zijn uw gebed en fi nanciële steun hard nodig!

ColofonKRUSADA ACTUEEL

Verschijnt iedere twee maanden in een

oplage van 5.000 exemplaren.

HOOFDREDACTEUR:

Wouter van Twillert

REDACTIE: Gerdien Verkouter-de Jager,

Francine Linnebank, Nadia van Noppen

VOOR GIFTEN: ING bank: 66.94.13.682

t.n.v. Stichting Krusada, Dordrecht

Stichting Krusada

p/a Landhuis Guatemala

Kaminda Lagun 191

Kralendijk, Bonaire, Nederlandse Antillen

E-mail: [email protected]

Website: www.krusada.nl

Het werk van Krusada wordt fi nancieel

ondersteund door Stichting Vrienden

van De Hoop. Deze stichting is in het be-

zit van het CBF- en het RƒB-keurmerk en

door de Belastingdienst erkend als ANBI.

Giften voor Krusada kunnen worden

overgemaakt op rekening 66.94.13.682.

Stichting Krusada biedt vanuit een chris-

telijke visie professionele hulp en opvang

aan verslaafden op Bonaire.

Stichting Vrienden van De Hoop

Provincialeweg 122, 3329 KP Dordrecht

Telefoon: (078) 6 111 355

Fax: (078) 6 111 360

E-mail: [email protected]

Bijzondere gift van ruim

€ 21.000,-!

In de vorige editie van Krusada Actueel vroegen we uw fi nanciële steun voor de renovatie van het dak en verschillende kozijnen van het mannencentrum. Er is gehoor gegeven aan deze oproep: een vermogensfonds schonk ons een gift van € 21.824,58! Het renovatieproject kan dus starten. We zijn God erg dankbaar voor dit geschenk.

Kerstcadeau

van City Shop

City Shop, een winkel op Bonaire die handelt in elektronica en meubels, heeft ons gevraagd of we dingen nodig hadden voor Krusada. We hebben een hele lijst opgestuurd (oven, tv, beeldscherm, matrassen etc.) en we hebben alles gekregen, ter waarde van NAF 4500 (ongeveer € 1938,-). Een kerstcadeau! City Shop: heel hartelijk dank!