Krusada actueel dec 2010

4
Financiële steun gevraagd! Door de tropische storm, waarbij er veel regen is gevallen op Bonaire, is enorme lekkage ontstaan bij het mannencentrum. Na onderzoek is gebleken dat renovatie van het dak en verschillende kozijnen nodig is. Op korte termijn dient de renovatie te starten, hiervoor zoeken we financiële ondersteuning. Het gaat om een bedrag van €20.000,-. Kunnen we op uw steun rekenen? Een nieuwe opmaak Het zal u vast niet ontgaan zijn: Krusada Actueel heeft een nieuw jasje gekregen. Na vier jaar is het hoog tijd voor een nieuwe uitstraling. We zijn benieuwd naar wat u er van vindt. Uw reacties kunt u sturen naar [email protected] Tweemaandelijkse nieuwsbrief van Stichting Krusada actueel “Dit is mijn derde opname. In de voorgaande behandelingen kwam ik alleen uitrusten en dacht ik dat ik het allemaal wel zelf kon. Men- sen denken vaak zelf genoeg kracht te hebben om door te gaan, maar ik kwam er achter dat dit niet gaat. Hier bij Krusada had iedereen het over God en ik dacht: het wordt tijd dat ik Hem zelf leer kennen. Getuigenissen van andere mensen die uit de duisternis God hadden ge- vonden, maakten mij erg hongerig en dorstig.” Leegte Juny begint in die tijd in de Bijbel te lezen. Hij komt meer en meer te weten over God. “Er staan veel beloften in de Bijbel en er staat in hoe ik moet leven. Geloof is iets wat je niet kunt zien en dat is echt een uitdaging voor mij. Toen ik midden in de wereld stond, wilde ik eerst zien om te kunnen geloven. Nu ken ik God, Hij vult de plaats van leegte die ik eerder probeerde te vullen met drugs.” Geduld Juny verandert door zijn leven met God. “Ik leer om geduldig te zijn. Gods geduld is heel groot. Ik zelf wil altijd alles meteen; als ik iets zie, dan wil ik actie. Ik wilde altijd snel geld verdienen om te feesten. Het is niet gemakkelijk om die manier van denken te veranderen, ook in dit opzicht. Gelukkig helpt het maken van plannen en het stellen van doelen me om geduldig te zijn. God geeft me op die manier kleine stukjes en kijkt of ik daar mee om kan gaan. Ik geloof dat als je geduldig bent, je meer krijgt.” Vervolg binnenzijde Laat God voor je strijden! Juny Semeler is gast bij Krusada, waar hij sinds eind september 2009 opgenomen is. Hij vertelt over de veranderingen in zijn leven sinds hij de keuze voor Jezus maakte. Jaargang 8 • nummer 6 • december 2010 “Getuigenissen van anderen maakten me erg hongerig...”

description

Krusada actueel dec 2010

Transcript of Krusada actueel dec 2010

Page 1: Krusada actueel dec 2010

Financiëlesteun

gevraagd!

Door de tropische storm, waarbij er veel regen is gevallen op Bonaire, is enorme lekkage ontstaan bij het mannencentrum. Na onderzoek is gebleken dat renovatie van het dak en verschillende kozijnen nodig is. Op korte termijn dient de renovatie te starten, hiervoor zoeken we financiële ondersteuning. Het gaat om een bedrag van €20.000,-. Kunnen we op uw steun rekenen?

Eennieuwe

opmaak

Het zal u vast niet ontgaan zijn: Krusada Actueel heeft een nieuw jasje gekregen. Na vier jaar is het hoog tijd voor een nieuwe uitstraling. We zijn benieuwd naar wat u er van vindt. Uw reacties kunt u sturen naar [email protected]

TweemaandelijksenieuwsbriefvanStichtingKrusada

actueel

“Dit is mijn derde opname. In de voorgaande behandelingen kwam ik alleen uitrusten en dacht ik dat ik het allemaal wel zelf kon. Men-sen denken vaak zelf genoeg kracht te hebben om door te gaan, maar ik kwam er achter dat dit niet gaat. Hier bij Krusada had iedereen het over God en ik dacht: het wordt tijd dat ik Hem

zelf leer kennen. Getuigenissen van andere mensen die uit de duisternis God hadden ge-vonden, maakten mij erg hongerig en dorstig.”

LeegteJuny begint in die tijd in de Bijbel te lezen. Hij komt meer en meer te weten over God. “Er staan veel beloften in de Bijbel en er staat in

hoe ik moet leven. Geloof is iets wat je niet kunt zien en dat is echt een uitdaging voor mij. Toen ik midden in de wereld stond, wilde ik eerst zien om te kunnen geloven. Nu ken ik God, Hij vult de plaats van leegte die ik eerder probeerde te vullen met drugs.”

GeduldJuny verandert door zijn leven met God. “Ik leer om geduldig te zijn. Gods geduld is heel groot. Ik zelf wil altijd alles meteen; als ik iets zie, dan wil ik actie. Ik wilde altijd snel geld verdienen om te feesten. Het is niet gemakkelijk om die manier van denken te veranderen, ook in dit opzicht. Gelukkig helpt het maken van plannen en het stellen van doelen me om geduldig te zijn. God geeft me op die manier kleine stukjes en kijkt of ik daar mee om kan gaan. Ik geloof dat als je geduldig bent, je meer krijgt.”

Vervolg binnenzijde

LaatGodvoorjestrijden!

Juny Semeler is gast bij Krusada, waar hij sinds eind september 2009 opgenomen is. Hij vertelt over de veranderingen in zijn leven sinds hij de keuze voor Jezus maakte.

Jaargang 8 • nummer 6 • december 2010

“Getuigenissenvan

anderenmaakten

meerghongerig...”

Page 2: Krusada actueel dec 2010

FrancineLinnebank

“Mijn naam is Francine Linnebank, 36 jaar, en ik ben nu ruim een maand werkzaam bij Krusada, als administratief medewerker/on-dersteunende taken. Na jaren werken in het speciaal onderwijs ging mijn leven hevig op de kop toen ik ontdekte dat ik als ik niet geloof-de, verloren zou gaan. Uiteindelijk begreep ik dat God mij genade wil schenken omdat Jezus voor mij aan het kruis stierf. Toen wilde ik nog maar één ding: Hem kennen en voor Hem leven. Het liefst wilde ik ook fulltime de Heer dienen in een christelijke organisatie. Toen ik de site van Krusada ontdekte en de vacature las, was er een enorme klik. Ik zal de sollicitatie niet snel vergeten. Ik vertelde over de tekst waar God me zo bij bepaalde de laatste week en de directeur en de teamleider keken elkaar lachend aan: precies dié tekst was die week met het team besproken…“

GerardFrancees

“Mijn naam is Gerard en ik ben 46 jaar oud. Ik ben getrouwd en heb een paar kinderen. In het verleden leefde ik in het duister, totdat ik de Heer leerde kennen. Na een programma te hebben gevolgd in Nederland bij Stichting In de Vrijheid, heb ik besloten mijn leven aan Hem, die mij geschapen heeft, over te geven. Na een aantal jaar Hem te hebben gediend in Nederland, kreeg ik het op mijn hart om terug te keren naar Bonaire om hier mijn steentje bij te dragen. Ik vertrouw erop dat God mij zal leiden bij dit werk. Ik ben blij en geloof dat ik door Zijn leiding heel veel kan bereiken, en veel zielen voor Hem kan winnen. Ik ben zelf een levende getui-genis van hoe goed God is, en dat wil ik aan anderen doorgeven.”

‘Want gij zijt geroepen, broeders, om vrij te zijn.’ Galaten 5:13a

Werkelijkvrij

“We zijn geroepen om vrij te zijn. Voor de gasten van Krusada betekent dit niet alleen clean zijn, maar helemaal onafhankelijk van drugs of alcohol. Jezus zei dat we werkelijk vrij zijn als we vrijgemaakt zijn door Hem. Hoe deed Hij dit voor onze gasten?

De Bijbel typeert verslaving met vier kenmerken: duisternis, isolatie, dorst en dood. Verslaving vindt plaats in het geheim, in het duister. Gasten verbergen hun gebruik vaak van hun familie, schamen zich ervoor. Dit isoleert hen van de mensen om hen heen en van God. Doordat er zoveel leugens en zonde plaatsvindt, lijkt God ver weg. In verslaving is dorst: een verlangen naar vervulling, naar blijvende vreugde en vrede. Versla-ving leidt naar de dood. Soms na-tuurlijke dood. We hebben mensen zien sterven aan de gevolgen van verslaving. Verslaving leidt door de isolatie van God naar geestelijke dood.

Vanuit deze uitzichtloze situatie kij-ken we naar het kruis waar Jezus stierf. Jezus nam verslaving op zich aan het kruis, juist in deze vier ken-merken. We kunnen lezen in Mat-theüs dat tijdens Jezus sterven een duisternis viel over het gehele land. Jezus riep: “Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?” Jezus werd geïsoleerd van God. Hij vroeg te drinken: Hij had dorst. Uiteindelijk nam Jezus zelfs de dood op zich.

Jezus maakt vrij van verslaving door-dat Hij verslaving aan het kruis nagel-de. Dit is de hoop die we koesteren, als gasten en als medewerkers.”

Kees-Jan de Kruijf

Madelon Dotinga

Even voorstellen

column

Na veel voorbereidingswerk konden vorig jaar de eerste twee studenten SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) aan de slag bij Krusada. Per 1 september is ook Sander Meijnen met deze eerste HBO-opleiding op Bonaire gestart. Op heel Bonaire zijn nu 22 SPH-duaal studenten actief bij tien verschillende instellingen. Dit draagt in grote mate bij aan de professionalisering van de zorg en hulpverlening op Bonaire. Deze kick-off van het nieuwe jaar bewees hoeveel behoefte er is aan een HBO-opleiding op Bonaire. We zijn blij dat we bij Krusada de mogelijkheid hebben om mensen op te leiden.

Drie docenten van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) hebben begin oktober een driedaagse training verzorgd bij de start van de duale SPH-opleiding. Als praktijkopleiders zijn Linda Remmelink en Kees-Jan de Kruijf aangesteld. Zij zijn werkzaam bij Krusada, hebben allebei de opleiding SPH gedaan, en zullen nu de 22 studenten begeleiden. Kees-Jan: “Als praktijkopleider vorm je een belangrijke verbindingsschakel tussen de student, de werkbegeleider en de Hogeschool. Naast de coaching van zowel de werkbegeleiders als de student, geef je feedback op documenten en bekijk je de ontwikkeling van de competenties van de student.” De komende jaren zal door het docentteam van de CHE ieder kwartaal een bezoek gebracht worden aan de studenten om de voortgang te controleren en nieuwe leerplannen te ontwikkelen.

Groeiaantal

SPH-studentenopBonaire

Page 3: Krusada actueel dec 2010

De gasten van Krusada zijn over het algemeen erg bekend met agressie. Ze zijn er zelf het slachtoffer van geworden of ze zijn agressief naar anderen toe. Om te leren dat het ook anders kan, is in septem-ber op het behandelcentrum gestart met het geven van een nieuwe training: Agression Replacement Training (ART). ART is een intensief programma dat gericht is op het verminderen van agressief gedrag en het aanleren van nieuw gedrag en vaardigheden.

Trainer Madelon Dotinga is gecertificeerd trainer van ART. Ze vertelt: “De training be-staat uit drie onderdelen: boosheidscontrole, sociale vaardigheden en moreel redeneren. Bij de boosheidscontrole leer je de gasten hoe boosheid in elkaar zit. Door het leren herkennen van gevoelens van boosheid of irritatie en stil te staan bij oorzaken, kunnen

ze leren hoe ze die gevoelens onder controle kunnen kijken. Dat wordt gedaan met behulp van ontspanning en geheugensteuntjes. Is de boosheid onder controle, dan kunnen de gas-ten van Krusada aan de slag met sociale vaar-digheden. Niet schreeuwen, maar leren om

in iets op normale wijze te bespreken. Bij het derde onderdeel, moreel redeneren, krijgen de gasten dilemma’s voor hun kiezen en gaan daarover in discussie. Een voorbeeld van een dilemma: `Pedro is met een vriend in de ha-ven en ziet een mooie boot, waarvan de sleu-tels nog in het contact zitten. Pedro’s vriend springt in de boot en roept: “We gaan een ritje maken!” Wat moet Pedro doen?‘ Vragen die bijvoorbeeld besproken worden: moet Pedro zijn vriend overtuigen? Moet Pedro meegaan? Gasten worden hierdoor aan het nadenken gezet over hun morele denken en hun denk-fouten. Andere dilemma’s gaan over loyaliteit, eerlijkheid, betrouwbaarheid en integriteit.”

Rollenspel“Tijdens de training wordt er geoefend met rollenspellen. Situaties uit het dagelijks leven

worden nagebootst. Dit gaat gepaard met veel lol, omdat een rol spelen vaak nieuw is voor deze mannen. Het leuke is dat ze in de rollenspelen tot de conclusie komen dat ze best in staat zijn om situaties anders aan te pakken en tot een goed einde te brengen. ‘Anders had ik allang geslagen’ is een veel ge-hoorde uitspraak.”

Voorkomen“In zes weken tijd krijgen de zes deelne-mers drie keer per week de training. Na de afronding van dit programma hopen we dat gasten meer controle hebben over hun impulsen en ze bewust kiezen voor niet-agressief gedrag. We hopen hierdoor de sociale positie van gasten te versterken en de negatieve consequenties van geweld te voorkomen.”

Cursustegenagressie

Cursus Om steeds meer te leren over God en om te leren een voorbeeld te zijn voor anderen, volgt hij nu een cursus van Derek Prince. Dat is een opleiding voor jonge leiders door mid-del van cd’s, dvd’s, boeken en zelfstudie. “Ik heb al een aantal lessen gevolgd. Ik heb het idee dat God me vraagt dit te doen. Je hebt een sterk getuigenis als ervaringsdeskun-dige. Cliënten staan meer voor je open en je kunt ze verder helpen. De doelgroep waar ik me voor wil inzetten is 15-16 jaar, want op

die leeftijd begon bij mij het drank- en wiet-gebruik.” Op 1 december heeft Juny een af-spraak staan om te solliciteren bij Krusada. “Ik denk dat ik in de arbeidstraining ga werken. God heeft me veel talenten gegeven om din-gen met mijn handen te doen. En ik wil Gods woord proclameren. Daar ligt mijn hart.”

Bemoediging“Verslaafden en ex-verslaafden wil ik graag bemoedigen met Filippenzen 3:12-15. Het leven is niet gemakkelijk. Ik kan niet zeggen dat ik mijn doel al bereikt heb. Maar ik kijk vooruit. Als je God toelaat in je leven, wordt

het makkelijker. Als je zelf strijdt, lukt het niet. Laat God voor je strijden!”

Vervolg van pagina 1

“Andershadik

allanggeslagen”

Page 4: Krusada actueel dec 2010

Vacatures

• Psycholoog (m/v)Twaalf mannelijke gasten met een verslavingsprobleem kunnen worden opgevangen in onze behandelafdeling waar ze in een groep wonen. We zijn op zoek naar een psycholoog en een GZ-psycholoog. Wil jij mensen met een verslavingsprobleem graag op weg helpen naar een nieuw leven?

• Groepsbegeleiders HBO-V/MW/SPH (m/v)Als groepsbegeleider heb je intensief contact met de gasten, zoals we de cliënten bij Krusada noemen. Je begeleidt de gasten op de weg naar een toekomst zonder verslaving.

Geïnteresseerd? Mail voor meer informatie naar [email protected] of kijk op www.krusada.nl. Daar vind je meerdere vacatures. We vinden het fijn als je ervoor bidt of dit een stap is, waartoe God je roept. Aarzel niet contact op te nemen, zodat we samen kunnen kijken of de functie bij je past.

Krusada is op zoek naar een minikraan (graaf-machine). Door de vele bouwwerkzaamhe-den op ons terrein en de uitbreiding van het groenproject kunnen we met deze machine veel kosten besparen. De totale kosten voor de minikraan: € 8500,- (aanschaf inclusief verschepen). Kunt u ons helpen met het-zij giften, hetzij een minikraan? Neem dan contact op met [email protected].

Augustus SeptemberKrusada Algemeen € 4.966,67 € 3.193,00Resocialisatiewoningen € 37,50 € 87,50Tuinbouwproject € 20,00 € 20,00Vrouwenproject* € 165,00 € 220,00

Bedanktvooruwgift!

* Voor meer informatie over het vrouwenproject verwijzen we u naar www.krusada.nl/vriendin

Adreswijziging? Stuur een email naar:[email protected] bel naar: 078 - 6111355.

Giften

Gezocht:minikraan Colofon

KRUSADA ACTUEEL

Verschijnt iedere twee maanden in een

oplage van 5.000 exemplaren.

HOOFDREDACTEUR:

Wouter van Twillert

REDACTIE: Francine Linnebank, Nadia van

Noppen

VOOR GIFTEN: ING bank: 66.94.13.682

t.n.v. Stichting Krusada, Dordrecht

Stichting Krusada

p/a Landhuis Guatemala

Kaminda Lagun 191

Kralendijk, Bonaire, Nederlandse Antillen

E-mail: [email protected]

Website: www.krusada.nl

Het werk van Krusada wordt financieel

ondersteund door Stichting Vrienden

van De Hoop. Deze stichting is in het be-

zit van het CBF- en het RƒB-keurmerk en

door de Belastingdienst erkend als ANBI.

Giften voor Krusada kunnen worden

overgemaakt op rekening 66.94.13.682.

Stichting Vrienden van De Hoop

Provincialeweg 122, 3329 KP Dordrecht

Telefoon: (078) 6 111 355

Fax: (078) 6 111 360

E-mail: [email protected]

Dubbelezegen

Krusada is verrast met een cheque van € 710,-. Het geld werd geschonken door Corrie, Lydia, Leendert en Kees, die begin augustus Bonaire bezochten om twee weken lang de handen uit de mouwen te steken. In deze werkvakantie hebben ze onder meer het batte-rijenhuisje voor het zonne- en windenergieproject gebouwd en verschillende activiteiten georganiseerd. De gift wordt gebruikt voor diverse bouwwerkzaamheden.