Maandblad dec 2013

20
België • Belgique P.B. 3500 HASSELT 1 12/2365 afgiftekantoor 3500 Hasselt 1 P108029 magazine/december 2013 CULTUURCENTRUM HASSELT info & tickets WWW.CCHA.BE FEESTELIJKE VOORSTELLINGEN BEHOUD DE BEGEERTE: JOSSE DE PAUW & CORRIE VAN BINSBERGEN OPERA ZUID & PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND: Carmen GABRIEL RIOS NEDERLANDS DANS THEATER 2 HET NATIONALE TONEEL & NTGENT Gabriel Rios © Delfine Bafort

description

Maandblad Seizoen 2013-2014 - december 2013

Transcript of Maandblad dec 2013

Page 1: Maandblad dec 2013

België • Belgique

P.B. 3500 HASSELT 1

12/2365

afgiftekantoor3500 Hasselt 1

P108029magazine/december 2013C U LT U U R C E N T R U M H A S S E LT

info & tickets www.ccha.be

feestelijke voorstellingenbehoud de begeerte: josse de pauw & corrie van binsbergen

opera zuid & philharmonie zuidnederland: Carmen

gabriel rios nederlands dans theater 2

het nationale toneel & ntgentGabriel Rios © Delfine Bafort

Page 2: Maandblad dec 2013

2 cultuurcentrum hasselt

colofoncultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt — t +32 11 22 99 31(onthaal) — t +32 11 22 99 33 (plaatsbespreking) — www.ccha.be — [email protected] — samenstelling programma & (eind)redactie klassieke muziek & beeldende kunsten rené geladé — theater & woord, familie, projecten gerhard Verfaillie — dans, cabaret, musical, show & concerten laurent pitsi — exploratie Vera dumon — VormgeVing monique rutten & ludovic driessen — druK pietermans, lanaken — oplage 5 000 ex. — V.u. rené geladé, p.a. Kunstlaan 5, 3500 Hasselt — alle informatie m.b.t. de voorstellingen is gebaseerd op de gegevens zoals verstrekt door producenten en gezelschappen. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

december, een feestmaand

december is de ideale maand om tijd te nemen voor het bijwonen van een mooie en boeiende podiumvoorstelling. met ongeveer twintig verschillende voorstellingen hebben wij tijdens deze feestmaand voor elk wat wils te bieden. Zo kan je met de ganse familie op stap gaan naar bijvoorbeeld het KIDconcert Baron von Münchhausen door deFilharmonie of de theatervoorstelling Een ijskoud wonder. Ben je in de namiddag vrij dan kan je tijdens een matinee met Koen crucke genieten van de liedjes van edith piaf.

Heb je interesse voor literatuur, toneel, dans en ballet, muziek van polyfonie tot hedendaags dan kunnen we een waaier van concerten

aanbevelen. toch enkele bijzondere tips zoals de polyfone klanken van het Huelgas ensemble, de opera Carmen door opera Zuid, de geletterde mens Josse de pauw, Het nationale toneel en ntgent, het nederlands dans theater 2 dat voor de eerst maal te gast is in Hasselt, gabriel rios, Koor en orkest uit sint petersburg en soliste alina ibragimova die het vioolconcerto van mendelssohn vertolkt tijdens een concert van deFilharmonie onder leiding van philippe Herreweghe.

om aan de decembermaand een extra feestelijk cachet te geven nemen we een drietal kerstconcerten op in het programma en kan je tussen Kerstmis en nieuwjaar drie mooie voorstellingen bijwonen die bedoeld

zijn voor een breed publiek. Hopelijk een mooie tip voor een uitstap met de ganse familie.

Ben je tijdens deze feestmaand op zoek naar een ideaal geschenk, denk dan eens aan de mogelijkheden die het cultuurcentrum je biedt, zoals het schenken van een toegangskaart voor één of meerdere voorstellingen of het aankopen van theaterbons waarbij je de waarde zelf kan bepalen.

december is een echte en ideale theatermaand met een feestelijk tintje en wij hopen dan ook u zo talrijk mogelijk met onze ploeg persoonlijk te mogen verwelkomen.

René Geladé, directeur

op wo 22 en do 23 januari 2014 gaat Angst in première in cultuurcentrum Hasselt. deze muziektheatervoorstelling gaat over de sociale gevolgen van de economische crisis. er zal een hele acteurs- en muzikantenploeg op de planken staan (tom ternest, simone milsdochter, Bram Van der Kelen, sara Vertongen, Bert Hornikx, geert Waegeman, michaël pas en tom Van Bauwel) te midden van een massa figuranten. en daarom zoeken we jou!

Gezocht! enthousiaste mensen of groepen die willen

deelnemen aan een professionele theatervoorstelling, bij voorkeur ouder dan 14 jaar. ervaring speelt geen rol

en je hoeft niet in topconditie te zijn, maar je kan wel voor een langere periode in dezelfde houding blijven staan of zitten.

op wo 22 januari starten we stipt om 16.30 u met de repetitie. Zorg ervoor dat je zeker een kwartiertje vroeger arriveert. de voorstelling start die avond om 20 u en duurt waarschijnlijk twee uur. uiteraard wordt u ook op do 23 januari verwacht.

Voelt u zich aangesproken? aarzel dan niet en mail jouw naam, e-mailadres en

telefoonnummer aan [email protected]. na aanmelding zal je een mail ontvangen met meer concrete info.

braakland/Zhebilding en de Queeste Zoeken figuranten

Page 3: Maandblad dec 2013

3 cultuurcentrum hasselt

klassieke muZiek — concertenkamermuziek— jazz

Waldo Geuns piano, arne Van Coillie piano, Kim Versteynen zanG, piet VansiChen zanG &José paulo dos santos tapdans

george gershwin

Zo 01 december 15 ukleine theaterzaal euro 14 basis — 12,5 red/abo

"life is a lot like jazz... it's best when you improvise."george gersHWin

tijdens dit concert bundelen klassieke pianist Waldo geuns en jazzpianist arne Van coillie hun krachten met baszanger piet Vansichen en jazzzangeres Kim Versteynen. gershwin wordt terecht gelauwerd als één van de grote jazzcomponisten, maar vaak wordt over het hoofd gezien dat werken van maurice ravel en igor stravinsky flink wat invloed hebben ondergaan van gershwins muziek. die is het best te omschrijven als een voortdurend zoeken naar het juiste evenwicht tussen klassieke virtuositeit en jazzy spontaneïteit. Waldo geuns en piet Vansichen brengen de werken zoals george gershwin ze neerschreef. die muziek wordt het uitgangspunt voor de improvisaties en arrangementen door Kim Versteynen en arne Van coillie. om dit eerbetoon in de sfeer van de jaren '20 te plaatsen worden de musici bijgestaan door tapdanser José paulo dos santos.

piano Waldo Geuns & Arne Van Coillie • zang Kim Versteynen & Piet Vansichen • tapdans José Paulo Dos Santos • © Luc Vanden Bosch • www.waldogeuns.com, www.arnevancoillie.be & www.kimversteynen.be

Waldo Geuns & Arne Van Coillie

klassieke muZiekaperitiefconcert

terra noVa antWerp

Consort for researCh in ClassiCal musiC —

Vlad WeVerbergh dirigent

Verdwenen tussen mozart en van Beethoven: de ontdekking van Henri-Joseph de croes

Zo 08 december 11 ustadhuis euro 14 basis — 12,5 red/abo

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) ouverture & arias uit Le nozze di Figaro, Serenade KV 375Ludwig van Beethoven (1770-1827) Sextet, opus 71Henri-Joseph de Croes (1758-1842) Divertimento, nr. 13-3 & nr. 14-2

de muziek van dit concert is van de hand van Henri-Joseph de croes, zoon van een antwerpenaar en tijdgenoot van Wolfgang amadeus mozart. op het einde van de 18de eeuw was de croes kapelmeester van één van de beste orkesten uit die tijd aan het hof van regensburg. de componist verdween nadien tussen de plooien van de tijd.

terra nova o.l.v. Vlad Weverbergh is een collectief dat actief op zoek gaat naar nieuwe of verdwenen muziek en deze werken plaatst naast gevestigde waarden van onze Westerse cultuur.

Na het concert bieden we u een aperitief aan.

dirigent Vlad Weverbergh • met 2 klarinetten, 2 hobo's, 2 altviolen, 2 fagotten, 2 hoorns, 2 trompetten, 1 pauk & 1 contrabas • www.terranova.provant.be

Vlad Weverbergh

Page 4: Maandblad dec 2013

4 cultuurcentrum hasselt

do 12 december 20 u — gratis inleiding 19.15 utheaterzaal euro 34 basis — 32 red/abo

opera in vier akten van georges Bizetlibretto Henri meilhac & ludovic Halévy naar een novelle van prosper mérimée wereldpremière 3 maart 1875 in de opéra comiq van parijsregie leopold Witte & geert lageveen dirigent ivan meylemans assistent dirigent/koorleider tjitte de Vriesmet Janneke schaareman, martijn sanders, Kim savelsbergh, elmar gilbertsson, Kitty de geus & marjolein Bonnema decorontwerp marc Warningkostuums dieuweke van reijlichtontwerp Wijnand van der Horst semi-scenische uitvoering in het Frans opgevoerd & met Nederlandse boventitelinginleiding Hugo Joriswww.operazuid.nl

Carmen is een lyrisch drama in vier akten dat werd ondergebracht in de opera Zuid-serie heroïsche, hormonale en hartstochtelijke vrouwen. Het theaterduo leopold Witte en geert lageveen stapt voor het eerst binnen in de operawereld na jarenlange ervaring in het muziektheater en bij diverse orkesten.Het beroemde verhaal over liefde en jaloezie plaatsen lageveen en Witte in de jaren zestig. Zigeuners worden hippies, sigarenmeisjes roken jointjes en er zijn rellen met de politie. make love not war! carmen is baas in eigen buik. Vrijheid blijheid. Vrouwenpower in de flowerpower. iedereen verlangt naar de ultieme ongeremdheid. maar waar leidt dat toe...? Hoewel Carmen vandaag tot de populairste en meest bekende opera’s behoort was de weg naar dit succes niet gemakkelijk. georges Bizet had zich tot doel gesteld operacomponist te worden maar zijn Les pêcheurs de perles uit 1863 werd maar matig ontvangen. met Carmen hoopte hij zich te wreken, doch dat ging ook fout. de première in 1875 liep uit op een fiasco. Het publiek reageerde geschokt en afwijzend op het werk. Wij denken daar vandaag toch wel helemaal anders over!

oPera

opera zuid & philharmonie zuid-nederland carmen

Page 5: Maandblad dec 2013

5 cultuurcentrum hasselt

ma 02 december 20 ukleine theaterzaaleuro 16 basis — 14,5 red/abo

Josse De Pauw werkt aan de opvolger van zijn boeken Werk en Nog; voldoende reden voor Behoud de Begeerte om deze geletterde mens op tournee te sturen met de nederlandse gitariste en componiste Corrie van Binsbergen.

de pauw put voor deze voorstelling uit zijn rijke en veelgeprezen œuvre, maar brengt ook teksten die nog niet eerder publiekelijk te horen waren. samen met corrie van Binsbergen maakt hij van deze Geletterde mensen één lange, goedgeorganiseerde gitaarimpro met teksten en gitaarmuziek die elkaar sturen, uitdagen, prikkelen en boven zichzelf doen uitstijgen.

de pauw zat eerder al in Geletterde mensen. ook voor van Binsbergen is ons podium vertrouwd terrein: ze begeleidde er al twee maal het vertelwerk van toon tellegen.

een literair-muzikale uitnodiging van twee toptalenten: om naar uit te kijken, zoiets!

www.begeerte.be & www.corrievanbinsbergen.com • © G. van Buggenhout

di 10 december 20 u — gratis inleiding 19.15 utheaterzaal euro 20 basis — 18,5 red/abo

laten we de pers even spreken:“*** steven van Watermeulen, schittert in de rol van fatterige arthur. chris thys speelt haar grappige rol als eendoorgeschoten vrouwelijke Karl lagerfeld.” de morgen “**** de ideale man combineert bijtend taalplezier met gelaagd spel.” Het parool

“**** Kortom: een voorstelling die op alle gebied blinkt als een nieuwe wagen uit de showroom, en waar regen en wind geen vat op hebben, geen spat op achterlaten.” KnacK

“**** schluter (…) is schitterend onderkoeld, geraffineerd en ijzingwekkend laconiek; in haar spel zit als het ware een commentaar op de benarde omstandigheden ingebouwd.” VolKsKrant

“**** Boermans weet met zijn topbezetting te scoren.” telegraaF

Zegt genoeg, lijkt ons. of anders: een absolute aanrader! in 2011 bewerkte nobelprijswinnaar elfriede Jelinek An ideal husband, de boosaardige komedie over publieke moraal van oscar Wilde uit 1895. Jelinek maakt er een niet mis te verstaan statement over onze tijd van. elfriede Jelinek is een van de meest invloedrijke auteurs van onze tijd. Ze ontving talrijke prijzen, in 2004 de nobelprijs voor literatuur. Ze staat bekend als een groot liefhebber van de toneelstukken van oscar Wilde.

Je moet gewoon rijk zijn. Alleen al uit principe. Maakt niet uit hoeveel het kost.

regie Theu Boermans • tekst Elfriede Jelinek naar Oscar Wilde • spel Frank Focketyn, Chris Thys, Steven Van Watermeulen, Mark Rietman, Anniek Pheifer, Katja Herbers, Ariane Schluter & Jaap Spijkers • © Kurt van der Elst • www.nationaletoneel.nl & www.ntgent.be

theaterliteratuur

Behoud de BeGeerte geletterde mensen: Josse de pauw & corrie van Binsbergen

theaterNTGent

het nationale toneel & ntGent de ideale man

Page 6: Maandblad dec 2013

6 cultuurcentrum hasselt

Wo 04 december 20 ukleine theaterzaal euro 20 basis/red — 18 abo

erik de Jong, beter bekend als spinvis, is een unicum in de nederlandstalige popmuziek. Wanneer hij in 2002 zijn debuutalbum uitbrengt, blijkt hij al snel dé muzikale verrassing te zijn. later volgden nog Dagen van gras, dagen van stro en een samenwerking met simon Vinkenoog. toch duurde het zes jaar vooraleer hij nog eens een écht nieuwe cd uitbracht. en die kwam er in

2011 met het alom gelauwerde ‘album met graphic novel’ Tot ziens, Justine Keller.

Het succesvolle album kreeg in de Volkskrant de maximale vijf sterren en werd snel gevolgd door een al even mooie als succesvolle theatertournee in het teken van brieven aan en over Justine Keller. recent werkte spinvis nog mee aan het schrijver zoekt zanger-project van radio 1 en zette hij Het licht van christophe Vekeman naar zijn hand.

“**** deze voorstelling is briljant in zijn eenvoud (…) Zijn liedjes (...) poëtisch en fragmentarisch (…) passen als kleine audiodocumentaires perfect in het theater.” nrc HandelsBlad

“spinvis moet je horen, beleven en bij voorkeur in de stille duistere anonimiteit van het theater, daar komt dit werk het meest tot haar recht.” cultuurpodium.nl

gitaar, toetsen, zang & teksten Erik de Jong aka Spinvis • drums, percussie, vibrafonette & zang Marcel van As • bas, snaarinstrumenten & zang Cor van Ingen • cello, toetsen, ukelele & zang Saartje Van Camp • toetsen, gitaar, fluit, accordeon & zang Lucas Oldeman • burbul tarang & gitaar Julius de Paauw • vormgeving Joost van Aarle • © Rob Walbers • www.spinvis.nl

concerten pop-rock

spinVistot ziens, Justine Keller

Vr 20 december 20 utheaterzaal euro 24 basis/red — 22 abo

in 2010 bracht gabriel rios zijn derde album The dangerous return uit. Het werd een ongewoon album, een ode aan de spelvreugde, de vindingrijkheid en de nieuwsgierigheid, helemaal anders dan zijn twee voorgangers, Ghostboy en Angelhead.

concerten pop-rock

GaBriel rios

Page 7: Maandblad dec 2013

7 cultuurcentrum hasselt

Wo 11 december 20 ukleine theaterzaal

euro 18 basis — 16,5 red/abo

de Finse pianist iiro rantala, één van de beste scandinavische jazzpianisten, is wellicht het meest bekend van het trio töykeät dat gedurende vijftien jaar albums uitbracht op o.m. Blue note en schitterde met een mix van jazz, klassieke muziek en Finse folk. in 2011 verscheen zijn eerste solo album Lost heroes. de plaat werd door de duitse muziekjournalisten meteen verkozen tot beste jazzalbum van 2011 en in 2012 kreeg hij de echo Jazz award als beste internationale pianist.

op Lost heroes brengt hij, hoofdzakelijk met eigen composities maar evengoed met Bluesette van toots thielemans, een zeer persoonlijke hommage aan zijn muzikale rolmodellen, gaande van jazzmuzikanten als esbjörn svensson en Bill evans tot Jean sibelius en luciano pavarotti. My history of jazz uit 2012 is het logische vervolg op Lost heroes, met ditmaal die muziek die hem aansprak op jonge leeftijd, gaande van Bach over gershwin en ellington tot Kurt Weill.

“a natural phenomenon on keys" JaZZtHing

piano Iiro Rantala • www.iirorantala.fi

concerten jazz

iiro rantala

Iiro Rantala —Lost heroes

Iiro Rantala —My history of jazz

Iiro Rantala

Eén van de beste Europese jazzpianisten!

de voorbije drie jaar verbleef gabriel rios hoofdzakelijk in new York en keerde hij terug naar de kern van het bestaan als singer-songwriter met talloze solo optredens in kleinere clubs. nu is hij definitief terug en lost hij druppelsgewijs, één per maand, nieuwe songs. eerste single Gold is alvast een prachtsong en laat het beste vermoeden voor het nieuwe album en dit optreden!

zang & gitaar Gabriel Rios • band n.t.b. • © Delfine Bafort • www.gabrielrios.com

Page 8: Maandblad dec 2013

8 cultuurcentrum hasselt

exPloratie

Jan & rita thienpont-Vanden BrandenKroatië

concerten chanson — matinee

Koen CruCKeedith piaf, 50 ans déjà

di 17 december 20 utheaterzaal euro 8 basis — 7 red/abo

Kroatië toont zijn verscheidenheid door een rijk cultureel erfgoed en een wonderbaarlijke natuur, alsook een weinig bezocht binnenland en door een aantrekkelijke mediterrane kust met honderden eilanden.

in het noorden van het land is de oostenrijkse invloed merkbaar. naast de sfeervolle hoofdplaats Zagreb vindt men er talrijke charmante barokke stadjes. de oostelijke provincie slavonië is het meest landelijke en rustige deel van het land. Het kent nog maar weinig toerisme en ligt klaar om ontdekt te worden. in het heuvelachtige istrië, grenzend aan italië, getuigen de stijlvolle oude steden van een romeins, een Byzantijns en een Venetiaans verleden.

de grillige en bergachtige kust van dalmatië, bestrooid met vele eilanden, kent een aaneenschakeling van uitmuntende historische plaatsen en drukke vakantie-bestemmingen tot het ommuurde dubrovnik. en niet ver achter de kustlijn trekken boeiende nationale parken vele natuurliefhebbers aan.

do 12 december 15 ukleine theaterzaaleuro 16 basis — 14,5 red/abo

op 10 oktober 2013, stipt om 17 u, was het vijf decennia geleden dat ‘la môme’ haar ogen voor altijd sloot. exact op dat moment zong Koen crucke in parijs tijdens de herdenkingsmis in de kerk van Belleville.

ook dit programma rond de 50ste verjaardag van het overlijden van edith piaf komt er op expliciete uitnodiging van het stadsbestuur van de Franse hoofdstad en na een intense samenwerking met l’association des amis d’edith piaf.

Koen crucke kreeg inzage in alle partituren en alle arrangementen uit de rijk gevulde carrière van piaf en stelde een bloemlezing samen met enkele van haar meest bekende en ontroerende liedjes. Hij gaat evenmin voorbij aan de mannen die belangrijk waren in haar leven. dit wordt dus niet alleen het verhaal van de grande dame van het Franse chanson, maar ook dat over haar intense band met - en met muziek van - aznavour, Bécaud, montand en zelfs Brel.

de muzikale leiding is in handen van pietro raman die talloze musicals begeleid heeft. Behalve een pianist zijn er ook een klassieke bassist en een accordeonist, net zoals het originele combo dat piaf meenam tijdens haar tour de chant.

zang Koen Crucke • muzikale leiding & piano Pietro Raman • bas & accordeon n.t.b. • www.koencrucke.be

Dubrovnic

Page 9: Maandblad dec 2013

9 cultuurcentrum hasselt

Beleef Kerst & nieuW in CultuurCentrum hasselt

klassieke muZiekvocaal

huelGas ensemBlePaul Van neVel dirigent

mirabile mysterium: europese kerstmuziek 1350-1800

klassieke muZiekvocaal

Vlaams radio Koor leen Van der roost harP

a ceremony of carols

Za 14 december 20 u — gratis inleiding 19.15 uSint-Quintinuskathedraaleuro 18 basis — 16,5 red/abo

Het kerstverhaal is wellicht de meest pittoreske en volkse bijbelgeschiedenis van de jaarkring. de reis naar Bethlehem, de geboorte in een stal, het bezoek van de herders, de wrede zoektocht van Herodes, het exotische verhaal van de drie wijzen uit het oosten, dit alles is in de europese muziekgeschiedenis een bron van inspiratie geweest.

Het erg afwisselende programma dat het Huelgas ensemble brengt in een vocaal-instrumentale bezetting bestaat uit composities van de middeleeuwen tot de 19de eeuw. naast een Hodie puer natus in een duizelingwekkende ritmiek uit de ars nova en enkele kerstmotetten uit de renaissance (orlandus lassus, Jan pieterszoon sweelinck, pierre de manchicourt, Jacobus gallus) bevat het programma enkele ontroerende maar onbekende engelse christmas carols en spaanse volkse villançicos.

Buitenbeentjes zijn een kerstlied dat paul Van nevel vond in een parijs missaal van de 18de eeuw, een romantisch lied van peter cornelius op een kerstkoraal van Bach uit de 19de eeuw en een 14de-eeuws motet dat de wrede daden van Herodes beschrijft.

dirigent & inleiding Paul Van Nevel • © Luk Van Eeckhout • www.huelgasensemble.be

di 17 december 20 uVirga Jessebasiliek euro 14 basis — 12,5 red/abo

Benjamin Britten (1913-1976) A ceremony of carols voor koor & harp — Percy Grainger (1882-1961) The Sussex’s Mummer’s Christmas carol, At twilight, e.a. — Herbert Howells (1892-1983) Three carol anthems — Ralph Vaughan Williams (1872-1958) Three Shakespeare songs— John Tavener (°1944) Hymn to the mother of God, the lamb — Gustav Holst (1874-1934) Ave Maria op. 9b, Winter and the birds — Kerstcarols (selectie)

geen kerst zonder kerstconcert door het Vlaams radio Koor! dit jaar komt de inspiratie uit de rijke Britse traditie, een garantie voor gezelligheid en authentieke kerstsfeer. centraal in dit programma staat Benjamin Brittens oorstrelende A ceremony of carols, één van zijn meest bekende en geliefde composities. Britten liet zich voor deze kerstliederen inspireren door middeleeuwse engelse schrijvers - getuige het kwistige gebruik van de oude engelse taal! Het geheel zorgt voor een aparte vertelling van het verhaal van de geboorte van Jezus. de avond eindigt - zo wil de traditie - met enkele bekende kerstcarols, waarna we samen toasten op een vrolijke en vredevolle kerst!

harp Leen Van der Roost • © Thierry Van Dort • www.vlaamsradiokoor.be

Page 10: Maandblad dec 2013

10 cultuurcentrum hasselt10 cultuurcentrum hasselt

klassieke muZieksymfonisch

defilharmonie PhiliPPe herreWeghe dirigent & alina ibragimoVa Viool

Kerstconcert Felix mendelssohn Bartholdy

ma 23 december 20 uconcertzaal euro 20 basis — 18 red/abo

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)Vioolconcerto nr. 2 in e, opus 64 Symfonie nr. 3 in a, opus 56, Schottische

Felix mendelssohn was en is een durver die graag op reis ging in de muzikale wereld. Hij is niet alleen een begaafd wonderkind maar ook een muzikaal-orkestraal genie. dat fascineert philippe Herreweghe die op zijn beurt de prachtige vroeg-romantische muziek wil exploreren. uiteraard kan het heerlijke Vioolconcerto nr. 2 niet ontbreken. Het zal met verve gebracht worden door de jonge russische alina ibragimova die op haar vierde aan het vioolspel begon onder begeleiding van haar ouders-musici. later verhuisde de familie naar engeland waar alina terecht kon in de Yehudi menuhin school en les kreeg van natasha Boyarskaya. de 'schotse' Symfonie nr. 3 van Felix mendelssohn is een typevoorbeeld van hoe het vele reizen op een wonderlijke manier omgezet werd tot boeiende, poëtische en betoverende orkestklanken boordevol emoties en lyriek.

met deze pure muzikale verwennerij is dit kerstconcert net iets anders dan anders! in het kader van de kerstdagen bieden we nadien ook nog een drankje aan.

dirigent Philippe Herreweghe • viool Alina Ibragimova • www.defilharmonie.be & www.alinaibragimova.com

familietheater

het filiaal een ijskoud wonder (8+)

Zo 22 december 15 utheaterzaal euro 12 basis — 10,5 red/abo

Feelgood sprookje voor winterse dagen.

met een bruisende cast van acht acteurs en drie musici wordt het publiek getrakteerd op winters muziektheater vol verbeeldingskracht, humor en live muziek.

ooit wilde hij de hele wereld zien, de Vesuvius, new York, opstaan in Bangkok en boodschappen doen in mozambique. maar het leven had andere plannen met Frank Beelen. in plaats van verre reizen en avonturen, werkt hij bij de bank van zijn vader. als Frank buiten zijn schuld in grote problemen raakt en hij bovendien de mensen die hem echt nodig hebben niet meer kan helpen, wenst hij in een opwelling dat hij nooit geboren was. onmiddellijk verschijnt een mysterieus type dat zijn hand niet omdraait voor dergelijke verlangens…

Een ijskoud wonder is geïnspireerd op de prachtige kerstklassiekers It's a wonderful life van Frank capra en A christmas carol van charles dickens en geschreven met een knipoog naar de huidige bankencrisis. Dickens anno 2013: net als een spannende filmklassieker met live muziek!

regie Monique Corvers • tekst Don Duyns (i.s.m. Monique Corvers) • compositie Gábor Tarján • spel Lonneke Dapiran, Ramses Graus, Gerold Guthman, Roland Haufe, Mirthe Klieverik, Hok Tan, Henke Tuinstra (stagiaire HKU) & Alexander Wolff • slagwerk Rombout Stoffers • piano, electronica, slagwerk Gábor Tarján • (bas)klarinet, sopraansax, fluit, piccolo Michel Lamers • decorontwerp Jan van Hoof • kostuumontwerp Joost van Wijmen • lichtontwerp Claus den Hartog • geluidsontwerp & geluidstechniek Jurriaan Giele • advies geluidsontwerp Clare Gallagher • regieassistent Tessel van Aalst • beeldend glaskunstenaar Ans Bakker • www.hetfiliaal.nl

Page 11: Maandblad dec 2013

11 cultuurcentrum hasselt 11 cultuurcentrum hasselt

klassieke muZiekvocaal

Capella Koor sint-petersBurG VladislaV chernushenko dirigent & staats symfonie orKest Capella sint-petersBurG alexander chernushenko dirigent

de nacht van de kerst

Za 28 december 20 uconcertzaal euro 24 basis — 22 red/abo

Het capella Koor sint-petersburg is in binnen- en buitenland een begrip geworden in de ruim 530 jaar dat het koor bestaat. sinds de jaren zeventig is de oude traditie met de russisch-orthodoxe muziek hersteld en is het repertoire zelfs uitgebreid. Het staats symfonie orkest capella sint-petersburg is één van de meest prestigieuze gezelschappen van sint-petersburg. na een lange historische pauze werden in 1991 de activiteiten van het orkest hervat.

samen laten ze ons met dit programma de schoonheid van de russische opera ontdekken. de russische operatraditie kent aan het einde van de 19de eeuw twee grote stromingen: werken die op de westerse muziektraditie gebaseerd zijn en werken die sterk zijn beïnvloed door nationale muziek. tot de eerste stroming behoort bijvoorbeeld de muziek van pjotr iljitsj tsjaikovski en tot de tweede die van michaël glinka en modest moesorgski. centraal binnen het programma staat de muziek uit de opera De nacht van de kerst van nikolaj rimsky-Korsakov.

dirigenten Vladislav Chernushenko & Alexander Chernushenko • © Hans Gerritsen

concertengospel — roots

CapetoWn opera Choirafrican angels

Zo 29 december 20 utheaterzaal euro 24 basis/red — 22 abo

in de koude kerstdagen zorgt African angels voor een scala aan ontroerende en opzwepende afrikaanse liederen en amerikaanse gospels. met een mooie mix van traditionele afrikaanse liederen, klassieke nummers en gospel songs - met zowel kerstnummers als bijvoorbeeld Gimme hope Johanna - is dit een concert met de ingrediënten waar Zuid-afrika bekend om staat: een intense beleving, verstilde momenten en heel veel vrolijkheid!

capetown opera is het belangrijkste operahuis van Zuid-afrika. de zangers en zangeressen worden wereldwijd geroemd om hun prachtige stemmen en wervelende performances. Vaak opgegroeid in de minst gestelde regio’s van het land hebben de meesten onder hen zich een weg naar de top gezongen en de harten van het publiek en de pers veroverd. Hoogtepunt was ongetwijfeld de uitvoering van Porgy & Bess met de Berliner philharmoniker onder leiding van sir simon rattle in engeland in 2012.

Van amerika tot israël, van australië tot Zweden… een optreden van capetown opera choir is altijd een zinderend feest!

coaching Leoni Jansen • © John Snelling

A5_african_angels_11okt_def*.indd 1 10/11/13 2:55 PM

Page 12: Maandblad dec 2013

12 cultuurcentrum hasselt12 cultuurcentrum hasselt

dans klassiek ballet

Ballet sint-petersBurGde notenkraker

Vr 27 december 20 utheaterzaal euro 32 basis — 30 red/abo

WacHtliJst

cultuurcentrum hasselt

theaterbon

Theaterbon 1314.indd 1

22/05/13 13:48

op zoek naar een origineel geschenk voor de feestdagen?

de theaterbon* het ideale geschenk voor cultuurliefhebbers!

* nieuW Vanaf dit seizoen kan je de waarde van de bon zelf bepalen (met een minimum van 8 euro). de theaterbon kan, zowel via onze website

als aan de plaatsbespreking, met de op de bon vermelde code gebruikt worden bij aankoop van tickets voor voorstellingen georganiseerd door

cultuurcentrum Hasselt. Het restbedrag blijft geldig tot de op de bon vermelde datum.

klassieke muZiek symfonisch — aperitiefconcert

defilharmoniePhiliPPe herreWeghe dirigent

nieuwjaarsconcert Johann strauss Jr. & pjotr iljitsj tsjaikovski

Zo 05 januari 11 uconcertzaaleuro 24 basis — 22 red/abo

WacHtliJst

Page 13: Maandblad dec 2013

13 cultuurcentrum hasselt

dans RegioTheater RegioDans — hedendaags ballet

nederlands dans theater 2marco goecke, Jirí Kylián & cayetano sotobelgische Première

do 19 december 20 u — gratis inleiding 19.15 utheaterzaal euro 22 basis — 20 red/abo

Het nederlands dans theater stond ruim dertig jaar onder de artistieke leiding van de wereldberoemde choreograaf Jirí Kylián en groeide uit tot één van de meest vooraanstaande dansgezelschappen ter wereld.

nadat we eerder al voorstellingen van ndt2 bezochten in maastricht in het kader van onze euregionale samenwerking regiodans regiotheater komt het gezelschap nu voor het eerst sinds lang naar Hasselt.

Gods and dogs uit 2008 is de 100ste choreografie die Jirí Kylián voor ndt maakte. in het mysterieuze ballet toont de choreograaf hoe

dun de scheidslijn tussen normaal en abnormaal kan zijn. Gods and dogs won de Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2009.

Nichts is het eerste werk dat de duitse marco goecke maakte voor het gezelschap. Het resultaat is een eclectische, postmoderne choreografie waarin solo’s de overhand hebben, vol verrassende bewegingen die elkaar in een hoog tempo opvolgen.

de spaanse cayetano soto staat bekend om zijn technisch hoogstaand, complexe en onvoorspelbare choreografieën. in 2006 won hij de Hapag lloyd prijs voor 24FPS, gemaakt voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

“mooi is hoe goecke de gekte bezweert met warme jazz van Keith Jarrett en aanwakkert met de duistere

zwoele underground sound van Jimi Hendrix.” den Haag centraal oVer NICHTS

“Fascinerend en intens geconcentreerd met duetten op het scherpst van de snede.” de telegraaF oVer GODS AND DOGS

Nichts: choreografie & decor Marco Goecke • choreografisch assistent Hedda Twiehaus • muziek Keith Jarrett & Jimi Hendrix • lichtontwerp Udo Haberland • kostuums Marco Goecke & Joke Visser (met dank aan Robert Herzog) • wereldpremièr 13 november 2008 in het Lucent Danstheater Den Haag Gods and dogs: choreografie & decor Jirí Kylián • choreografisch assistent Gerald Tibbs • muziek Ludwig van Beethoven & Dirk Haubrich • lichtontwerp Kees Tjebbes • kostuums Joke Visser • computergestuurde projectie Tatsuo Unemi & Daniel Bisig • wereldpremière 13 november 2008 in het Lucent Danstheater Den HaagSilver bullet: choreografie Cayetano Soto inleiding Katie Verstockt • © Daisy Komen Photography • www.ndt.nl

Na Orphée & Eurydice van Frédéric Flamand/Hans Op de Beeck & Ballet National de Marseille opnieuw een onvergetelijke balletavond.

Page 14: Maandblad dec 2013

14 cultuurcentrum hasselt

Vr 13 december 19 utheaterzaal euro 14 basis — 12,5 red/abo

Van een edelman die er prat op gaat dat hij goede maatjes is met de Kalief van Bagdad, een relatie heeft met de tsarina van rusland en beweert op de thee te gaan bij de Koning van de maan, van zo iemand trekken we geen woord in twijfel.

als je hem niet gelooft, dan trekt deze baron, dé Baron von münchhausen, zich op de tonen van Joseph Haydns meest feestelijke symfonieën graag omhoog aan het staartje van zijn pruik.

prachtige orkestmuziek, een boeiend verhaal én een rasacteur. dat is deze keer Vic de Wachter, bekend van film (o.a. Ratatouille), tV (zoals Salamander en Quiz me Quick) en theater (toneelhuis). net als Het zwanenmeer, Alice en Assepoester ook nu weer een prachtige combinatie van muziek en vertelling voor de hele familie in onze concertzaal.

dirigent Philippe Herreweghe • acteur Ivan Pecnik • www.defilharmonie.be

klassieke muZiek — familie symfonisch

defilharmoniePhiliPPe herreWeghe dirigent & iVan Pecnik acteur

Kidconcert: Baron von münchhausen van Joseph Haydn (6+)

Za 07 december 15 ukleine theaterzaal euro 8 basis — 7 red/abo

"als pippi het kan, kan ik het ook!”

lotti springt op een stormachtige zomeravond uit haar slaapkamerraam en laat haar ouders in hun sop gaarkoken. eigenwijs en vastberaden speurt ze naar een huis waarin ze precies past, als een sleutel in het slot. daar heeft ze niemand nodig en is ze gelukkig.

Haar avontuurlijke reis voert langs drie zingende motten met een gevaarlijke en briljante circusact, een mysterieuze vrouw met rode vlechten in een oud hotel en twee koekenbakkers met lange vingers.

lotti ontdekt dat ze soms niet ver hoeft te zoeken om thuis te zijn.

Hilarische en ook gevoelige vertelling over een stoere meid met een eigen wil.

regie Marije Gubbels • concept & idee Elout Hol • tekst Elsbeth Vernout • spel Jeannie Charlene & Rogier van Erkel • vormgeving Elout Hol, Jeannie Charlene & Susan Duenk • muziekcompositie Frank Irving & Jeannie Charlene • © Bram de Goeij • www.gnaffel.nl

familie theater

theater GnaffelVilla Kakelbont (6+)

Page 15: Maandblad dec 2013

15 cultuurcentrum hasselt

Za 14 december 15 ukleine theaterzaal euro 8 basis — 7 red/abo

na de voorstelling kan iedereen actief aan de slag in de omkadering die uitgewerkt wordt door duizendpoot vzw.

familie theater

sprooKJes en zoKlein duimpje (5+)

VolZet

Het festival dat je beweegt!

ook de 17de editie van het Krokusfestival belooft uiterst spannend te worden. Van 26 februari tot en met 6 maart kunnen kinderen, hun (groot)ouders en hun vriendjes op het festival terecht voor spannende muziek, actieve installaties, toneel en dans, vertellingen en video en nog veel, veel meer.

GEZOCHT!Het Krokusfestival is nog op zoek naar vrijwilligers.

Hebt u zin om mee te helpen aan de realisatie van dit festival voor kinderen en hun families? Vindt u het fijn om deel uit te maken van dit bruisende festival? Wordt u enthousiast van leuke voorstellingen en andere activiteiten voor kinderen en hun familie? Bent u vrij (liefst meerdere dagen) tijdens de krokusvakantie (1 t/m 6 maart 2014)? Wilt u wel eens de achterkant van zo’n festival leren kennen?

stuur dan een mailtje naar [email protected]. We nemen dan zeker contact met u op om meer verduidelijking te geven.

Page 16: Maandblad dec 2013

16 cultuurcentrum hasselt

beeldende kunstententoonstelling

sfeerbeelden van de vernissage op zondag 17 november van

antoon de ClerCK & Jo Van riJCKeGhem, frederiK BuyCKX, Gerolf Van de perre

rené geladé, directeur ccha

Jo Van rijckeghem (midden)

© a

ndr

é B

erte

ls

gerolf Van de perre (rechts)

Page 17: Maandblad dec 2013

17 cultuurcentrum hasselt

beeldende kunsten

uitnodiGinG noCturne

op 5 december 2014 om

20 u organiseren we een nocturne waarbij kunstenaars Gerolf Van de Perre en Jo Van Rijckeghem toelichting geven over hun werk.

iedereen is welkom op deze nocturne. gelieve uw aanwezigheid te melden bij [email protected]

ontvangst om 20 u in de kleine tentoonstellingsruimte.

Frederik Buyckx (rechts)

Page 18: Maandblad dec 2013

18 cultuurcentrum hasselt

beeldende kunstententoonstelling

antoon de ClerCK & Jo Van riJCKeGhem

nog t/m Zo 05 januarigrote exporuimte & de straat

Antoon De Clerck (1923-2001) behoort tot de generatie kunstenaars die gent tot een belangrijk artistiek centrum heeft gemaakt. Hij kreeg een opleiding aan de academies van deinze en gent en was nauw betrokken bij de doorbraak van de nieuwe Visie in de Vlaamse Kunstscène.

deze vernieuwende stroming vertoonde gelijkenissen met de pop-art, maar tegelijk gebeurde een projectie van de beelden uit de alledaagse werkelijkheid.

Bij de uitzuivering van de beelden uit zijn vertrouwde omgeving spitste antoon de clerck de aandacht toe op bepaalde onderdelen. Hem interesseerde vooral de ruimtelijke structuur, het vatten van de beeldcomponenten binnen hun kosmisch verband alsook het aanwezig stellen van hun onzichtbare dimensie.

Zijn kleine maar kwalitatief hoogstaand œuvre verwierf een vaste plaats binnen de rijke traditie van de Vlaamse schilderkunst.

www.antoondeclerck.be

Jo Van RijckeghemAntoon De Clerck

Jo Van Rijckeghem (°1967, Waregem) woont en werkt in Bassevelde. Hij observeert landschap, mens en dier en stelt ze in vraag. ‘den boerenbuiten’ met zijn nostalgie en talloze compromissen zet Jo ertoe aan te streven naar de essentie en te zoeken naar een evenwicht tussen natuur en cultuur.

Hij werkt meestal met materialen met een geschiedenis zoals hout, metaal en hars combineert deze sober maar verrassend.

www.jovanrijckeghem.be

openinguren tentoonstellingen

di t/m vr van 10 tot 17 u, za & zo van 13 tot 17 u - gratis toegangDe tentoonstellingen zijn gesloten op 24, 25 en 26 december 2013 en op 1 januari 2014.

Page 19: Maandblad dec 2013

19 cultuurcentrum hasselt

beeldende kunstententoonstelling

frederiK BuyCKXJesus, make-up & Football

beeldende kunstententoonstelling

Gerolf Van de perre spiegels keren licht om (vrij naar rilke)

nog t/m Zo 05 januarifotogalerie

Frederik Buyckx (°1984, antwerpen) behaalde een master reclamevormgeving aan sint-lucas antwerpen en een master Fotografie aan de Koninklijke academie voor schone Kunsten in gent. sinds 2008 neemt hij deel aan diverse tentoonstellingen en wordt zijn werk gepubliceerd in internationale magazines. sinds 2001 is hij ook freelance fotograaf van de standaard. Zijn werk omvat diverse reeksen als Favela, Albanië, Pakistan, De laatse boeren en Straatleven in New Delhi.

deze tentoonstelling toont life in the favela. de favelas van rio de Janeiro zijn tientallen jaren no-go zones geweest, geregeerd door drugbaronnen en geweldadige milities. Frederik Buyckx trok naar enkele favelas en bracht er enkele maanden met de bewoners door om te begrijpen hoe deze gemeenschap er ‘van binnen’ uitziet. Kenmerkend zijn er de lichaamscultuur en de verafgoding van voetbalsterren en Jezus. thema’s die ook de rode draad vormen in het werk van Frederik Buyckx. Voor dit project ontving hij een eervolle vermelding bij World press photo 2013.

www.frederikbuyckx.be

nog t/m Zo 05 januarikleine exporuimte & de straat

gerolf Van de perre, geboren in 1965 in sint-amandsberg, maar opgegroeid in dendermonde, studeerde na Klassieke Humaniora aan het Hoger sint-lucasinstituut gent, optie schilderkunst. Hij bleef met schilderen bezig, ook als lesgever aan de sint-lucas academie, maar brengt sinds 1999 zijn geschilderde en getekende output onder in beeldverhalen die gepubliceerd worden maar ook gemonteerd tot een tentoonstellingsinstallatie.

de inspiratie voor de vertelling kwam tijdens een verblijf van drie jaar in peking. de eerste drie lijvige albums, Steenstof (2003, bekroond met de Vpro-debuutprijs), Huishulp (2007), Het graf van de keizer (2008) reflecteren dan ook het leven in een veranderende, uit zijn voegen barstende grootstad. die sfeer bracht hem de roman in herinnering die de dichter rainer maria rilke na een lang verblijf in parijs aan de ‘ervaring van het nieuwe’ in zo’n grootstad wijdde. Honderd jaar na het verschijnen van deze Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge bracht gerolf Van de perre er bij atlas een adaptatie van uit, met de naam Dichter in de massa in de vorm die hem eigen is en die taal en beeld combineert.

op Watou 2011, een kunstenfestival dat precies over die combinatie gaat, was zijn tentoonstelling Dichter in de massa voor velen een hoogtepunt. intussen schuift gerolf Van de perre nog steeds over een afstand van 100 jaar mee op naar 1914, maar houdt hij het dit maal dichter bij huis: Gewonde stad, een groot beeldverhaal over de eerste dramatische oorlogsmaanden in leuven, met tekst van Johanna spaey, zal in het voorjaar verschijnen bij Bezige Bij antwerpen. opnieuw wordt er een vernietigd ‘stadsgezicht’ in opgevoerd.

www.gerolfvandeperre.net

Page 20: Maandblad dec 2013

20 agenda

Verschijnt maandelijks, behalve in juli en augustus — v.u. rené geladé, p.a. Kunstlaan 5, 3500 Hasseltinfo & tickets www.ccha.be

datum genre uur voorstelling

decemberzo 1 klassiek 15 Geuns, Van Coillie, Versteynen, VansiChen & dos santos Gershwinma 2 theater 20 Behoud de BeGeerte Geletterde mensen: Josse De Pauw & Corrie van Binsbergenwo 4 concerten 20 spinVis Tot ziens, Justine Kellerza 7 familie 15 theater Gnaffel Villa Kakelbont (6+)zo 8 klassiek 11 terra noVa antWerp Verdwenen tussen Mozart & van Beethovendi 10 theater 20 het nationale toneel & ntGent De ideale manwo 11 concerten 20 GWilym simCoCK + iiro rantalado 12 matinee 15 Koen CruCKe Edith Piaf, 50 ans déjàdo 12 opera 20 opera zuid & philharmonie zuid-nederland Carmenvr 13 familie/klassiek 19 defilharmonie KIDconcert: Baron von Münchhausen van Joseph Haydn (6+)za 14 familie 15 sprooKJes en zo Klein Duimpje (4+)za 14 klassiek 20 huelGas ensemBle Mirabile mysterium: Europese kerstmuziek 1350-1800di 17 exploratie 20 Jan & rita thienpont-Vanden Branden Kroatiëdi 17 klassiek 20 Vlaams radio Koor A ceremony of carolsdo 19 dans 20 nederlands dans theater 2 Marco Goecke, Jirí Kylián & Cayetano Sotovr 20 concerten 20 GaBriel rioszo 22 familie 15 het filiaal Een ijskoud wonder (8+)ma 23 klassiek 20 defilharmonie Kerstconcert Felix Mendelssohn Bartholdyvr 27 dans 20 Ballet sint-petersBurG De notenkrakerza 28 klassiek 20 Capella sint-petersBurG & staats symfonie orKest De nacht van de kerst zo 29 concerten 20 CapetoWn opera Choir African angelsjanuarizo 5 klassiek 11 defilharmonie nieuwjaarsconcert Johann strauss Jr. & pjotr iljitsj tsjaikovski

di 7 theater 20 feiKes huis de bomma's

za 11 familie 15 Belinda annaloro popup (5+)

ma 13 theater 20 eVa Binon, rilKe eyCKermans & arend pinoy/KC de Werf gone

wo 15 concerten 20 daan le franc Belge

za 18 cabaret&comedy 20 freeK de JonGe circus Kribbe

zo 19 familie 15 lod/muzieKtheater, oXalys & zeelandia de eenzaamheid van de egel (8+)

di 21 concerten 20 laïs midwinter tales

wo 22 & do 23 theater 20 BraaKland/zheBildinG & theatermaKershuis de Queeste angst

vr 24 dans 20.15 CompaGnia VirGilio sieni danza de anima

verdriet & fantasiezo 26 klassiek 15 petra somlai c.p.e. Bach, W.a. mozart, l. van Beethoven e.a.

di 28 klassiek 20 ensemBle CordeVento Bach op blokfuit

vr 31 klassiek 20 neoBaroCK & marGot oitzinGer lamento d’arianna

di 28 exploratie 20 Guido BoeKen gujarat, onbekend india

wo 29 theater 20 Bart meuleman/toneelhuis de verwondering

do 30 matinee 15 ladies of the fiftiesdo 30 concerten 20 raymond Van het GroeneWoud Bijna volwassen

vr 31 concerten 20 l.Van den eynde, J. de smet, B. deX & n. Goossens Kleinkunsteiland