PSYGIS Quarant 2013

4
1 Verbetering van de geestelijke gezondheidszorg ontstaat door meer efficiency en door optimale beleving van het zorgproces door cliënt en professional; kortom door het bieden van een veilige omgeving waarbinnen het zorgproces zich afspeelt. Daarvoor zijn verbindingen nodig tussen mensen, inzichten, systemen en zorgcapaciteit. Vanuit die optiek werd enige jarengeleden gestart met de ontwikkeling van PSYGIS Quarant, in een tijd dat nog niemand wist dat er zulke forse bezuinigingen op de GGZ af zouden komen. De lijn waarin PSYGIS Quarant zich ontwikkelt tot een integraal zorg ondersteunend systeem waarin u maximaal wordt ondersteund in uw zorgproces, en waar de complexiteit van wet- en regelgeving steeds meer door PSYGIS Quarant wordt afgehandeld, wordt verder duidelijk. In 2013 ziet u de aansluiting tussen modules langzamerhand tot stand komen. Zorg & Logistiek gaat zich steeds meer onderscheiden als de kern waarop het zorgproces rust. In dit kader worden onderweg daarnaartoe in PSYGIS Quarant 2.7 de rol gebaseerde nieuwe autorisatie en de nieuwe agenda opgeleverd. In PSYGIS Quarant 3.x gaat de evolutie door met verdere invulling van de nieuwe autorisaties, uitbreiding van bedrijfsregels en de volgende fase in Zorg & Logistiek. Om goed te profiteren van deze evolutionaire ontwikkeling adviseren wij u om nu te gaan wennen aan het werken met een casus ondersteunend systeem afgestemd op uw zorgproces. Om u hiermee te helpen willen wij via dit document uw aandacht vragen voor tijdige inzet van de door PinkRoccade hiervoor voorbereide dienstverlening (workshops, simulaties, implementaties etc.) zodat u als PSYGIS Quarant 3.1 beschikbaar komt hier maximaal van kunt profiteren. Nieuwe autorisatie in PSYGIS Quarant 2.7 Het nieuwe autorisatiemechanisme biedt u de mogelijkheid om de autorisatie in te richten op basis van rollen. Door nu aan de gang te gaan met het werken op basis van rollen, kan uw instelling de eerste slag maken naar een op maat gemaakte en door het zorgproces gestuurde autorisatie. Een autorisatie waarbij iedereen die betrokken is bij het zorgproces van een cliënt de beschikking heeft over precies die informatie die hij/zij in het kader van zijn rol nodig heeft. Om de nieuwe autorisatie goed door te voeren zult u eerst het nodige in uw organisatie inzichtelijk moeten krijgen. Op basis van de eerste ervaringen bij enkelen van u, is ons gebleken dat het uitdenken en afstemmen hiervan al gauw een project van enkele maanden is voor een (middel)grote instelling. Daarom is ons advies om hier vroegtijdig mee te beginnen. Om u hierin te ondersteunen is de dienst “Procesanalyse rollen” beschikbaar. Op uw wens kan PinkRoccade ook als instellingsprojectleider optreden. Voorafgaand aan het inrichten van de rolverdeling volgens de nieuwe opzet is daarnaast de dienst “Migratie autorisatie naar PQ 2.7” beschikbaar. Deze dienst heeft u altijd nodig om over te gaan naar PSYGIS Quarant 2.7 PSYGIS QUARANT 2013 – DE VOLGENDE STAP NAAR NAADLOZE VERBINDINGEN’

description

PSYGIS Quarant 2013

Transcript of PSYGIS Quarant 2013

Page 1: PSYGIS Quarant 2013

1

Verbetering van de geestelijke gezondheidszorg ontstaat door meer efficiency en door optimale beleving van het zorgproces door cliënt en professional; kortom door het bieden van een veilige omgeving waarbinnen het zorgproces zich afspeelt. Daarvoor zijn verbindingen nodig tussen mensen, inzichten, systemen en zorgcapaciteit.

Vanuit die optiek werd enige jarengeleden gestart met de ontwikkeling van PSYGIS Quarant, in een tijd dat nog niemand wist dat er zulke forse bezuinigingen op de GGZ af zouden komen.

De lijn waarin PSYGIS Quarant zich ontwikkelt tot een integraal zorg ondersteunend systeem waarin u maximaal wordt ondersteund in uw zorgproces, en waar de complexiteit van wet- en regelgeving steeds meer door PSYGIS Quarant wordt afgehandeld, wordt verder duidelijk. In 2013 ziet u de aansluiting tussen modules langzamerhand tot stand komen.

Zorg & Logistiek gaat zich steeds meer onderscheiden als de kern waarop het zorgproces rust.

In dit kader worden onderweg daarnaartoe in PSYGIS Quarant 2.7 de rol gebaseerde nieuwe autorisatie en de nieuwe agenda opgeleverd.

In PSYGIS Quarant 3.x gaat de evolutie door met verdere invulling van de nieuwe autorisaties, uitbreiding van bedrijfsregels en de volgende fase in Zorg & Logistiek.

Om goed te profiteren van deze evolutionaire ontwikkeling adviseren wij u om nu te gaan wennen aan het werken met een casus ondersteunend systeem afgestemd op uw zorgproces. Om u hiermee te helpen willen wij via dit document uw aandacht vragen voor tijdige inzet van de door PinkRoccade hiervoor voorbereide dienstverlening (workshops, simulaties, implementaties etc.) zodat u als PSYGIS Quarant 3.1 beschikbaar komt hier maximaal van kunt profiteren.

Nieuwe autorisatie in PSYGIS Quarant 2.7

Het nieuwe autorisatiemechanisme biedt u de mogelijkheid om de autorisatie in te richten op basis van rollen. Door nu aan de gang te gaan met het werken op basis van rollen, kan uw instelling de eerste slag maken naar een op maat gemaakte en door het zorgproces gestuurde autorisatie. Een autorisatie waarbij iedereen die betrokken is bij het zorgproces van een cliënt de beschikking heeft over precies die informatie die hij/zij in het kader van zijn rol nodig heeft.

Om de nieuwe autorisatie goed door te voeren zult u eerst het nodige in uw organisatie inzichtelijk moeten krijgen. Op basis van de eerste ervaringen bij enkelen van u, is ons gebleken dat het uitdenken en afstemmen hiervan al gauw een project van enkele maanden is voor een (middel)grote instelling. Daarom is ons advies om hier vroegtijdig mee te beginnen. Om u hierin te ondersteunen is de dienst “Procesanalyse rollen” beschikbaar. Op uw wens kan PinkRoccade ook als instellingsprojectleider optreden. Voorafgaand aan het inrichten van de rolverdeling volgens de nieuwe opzet is daarnaast de dienst “Migratie autorisatie naar PQ 2.7” beschikbaar. Deze dienst heeft u altijd nodig om over te gaan naar PSYGIS Quarant 2.7

PSYGIS QUARANT 2013 – DE VOLGENDE STAP NAAR NAADLOZE VERBINDINGEN’

Page 2: PSYGIS Quarant 2013

2

Nieuwe architectuur

Met ingang van PSYGIS Quarant 2.7 wordt als gevolg van de overgang naar de nieuwe architectuur de lay-out niet meer gestuurd met layout.xml. De lay-out moet dus overgezet worden. Deze overzetting is cruciaal en dient gereed te zijn voordat u in productie kunt met PSYGIS Quarant 2.7. Hiervoor heeft PinkRoccade de dienst “Omzetten layout naar nieuwe architectuur” beschikbaar.

Nieuwe wet- en regelgeving al onder uw aandacht?

Zoals u weet is er veel nieuwe en gewijzigde wet- en regelgeving. Mede door de late aanlevering vanuit de overheid worden de aanpassingen uitgeleverd in PSYGIS Quarant 2.8 die in het 2e kwartaal van 2013 beschikbaar komt. Met ingang van PSYGIS Quarant 2.8 kunt u factureren. Een erg belangrijke ontwikkeling is het onderscheid tussen verzekerde en onverzekerde zorg per 1 januari 2013. Ons advies is: anticipeer vroegtijdig en gaat u in mei/juni volgens de nieuwe regels factureren houdt u dan rekening met een grote hoeveelheid van telefoontjes van uw cliënten naar uw declaratieafdeling.

Wij adviseren u daarom met klem om op korte termijn met de voorbereidingen te beginnen, Wij bieden u hiervoor de dienst “Onverzekerde zorg 2013” aan waarin wij een analyse doen van de te verwachten onverzekerde zorg declaraties en komen met adviezen om dit in goede banen te leiden.

Omdat het NZA vangnet dit jaar verdwijnt is het extra belangrijk dat uw inrichting goed op orde is Daarom bieden wij u de nieuwe dienst PinkAudit aan. Hierbij lopen wij jaarlijks per financieringsstroom uw inrichting door en bespreken we de bevindingen vervolgens met u door.

Zorg en logistiek, de ruggengraat in PSYGIS Quarant

Veel instellingen worstelen met het vraagstuk hoe zij Zorgpaden en Zorg- en Logistiek gaan invoeren. Vaak is er al een veelheid aan zorgpaden uitgedacht zonder dat deze in de praktijk op werkbaarheid zijn getoetst. Het invoeren van Zorg en Logistiek is onvermijdelijk omdat dit in PSYGIS Quarant de ruggengraat van uw zorgproces is. Wij adviseren u om nu de stap van “zorgpaden denken” naar “zorgpaden doen” te zetten. De beste manier is naar onze mening om met een zeer beperkt aantal zorgpaden waarover brede overeenstemming over de praktische toepasbaarheid bestaat, proef te draaien met de mogelijkheden die PSYGIS Quarant vanaf versie 2.7 biedt. Om u te ondersteunen zijn er twee diensten beschikbaar: “Visie & Strategie Zorg & Logistiek” en “Procesanalyse Zorg & Logistiek”. In deze laatste dienst gaan wij aan de hand van uw (zorg)proces samen met u een inrichting maken voor één of enkele zorgpaden.

Wilt u Zorg en Logistiek gaan inrichten dan kunnen wij u hier uiteraard behulpzaam in zijn.

Page 3: PSYGIS Quarant 2013

3

Agenda van de zorgprofessional

Vanaf PSYGIS Quarant 2.7 is als stap onderweg naar ontwikkeling van PSYGIS Quarant tot een integraal zorg ondersteunend systeem de nieuwe agendafunctionaliteit beschikbaar. Invoering van deze nieuwe agenda is geen kwestie van een “nieuwe look”, door over te stappen op de nieuwe agenda stapt u over naar een nieuw agendaproces. Om u te ondersteunen in de invoering hiervan heeft PinkRoccade de dienst “Procesanalyse nieuwe agenda” voor u beschikbaar waarin we samen met u de processen rondom de agenda en agendavoering gaan doorlopen en samen met u vervolgens de juiste inrichting en organisatie rondom de agendaprocessen vaststellen.

Overgang naar PQ-connect

Vanaf PSYGIS Quarant 3.1 worden de koppelingen met externe informatiesystemen overgezet naar een nieuwe communicatiecomponent, de service bus PQ Connect. In versie 3.1 worden als eerste stap de koppelingen vervangen van • de Message Communicator (synchronisatie

patiëntgegevens met HL7 ADT en versturen specialistbrieven met Edifact Medspe)

• opvragen verzekeringsrecht (COV)• controleren BSN (SBV-Z)

Naast deze koppelingen zijn ook de koppelingen met Vecozo voor AWBZ Zorgregistratie berichten en elektronische declaratieberichten beschikbaar. De overgang naar PQ-connect kan vanaf heden in gang worden gezet. Om de bestaande koppelingen over te zetten naar PQ-connect is de dienst “Overgang naar PQ-connect” beschikbaar.

N.B. Met de nieuwe communicatiecomponent PQ Connect krijgt u betere controle over de koppelingen met PSYGIS Quarant. Voor koppelingen tussen andere informatiesystemen in uw zorginstelling kunnen wij u Connect ESB aanbieden. Connect ESB is op dezelfde technologie gebaseerd als PQ Connect, maar functioneert onafhankelijk van de informatiesystemen in uw zorginstelling. Door de inzet van Connect ESB krijgt u meer controle over de koppelingen in uw instelling.

Advies PinkRoccade implementatiestrategieIn bijgaand overzicht ziet u de door PinkRoccade geadviseerde inzet van diensten rond de verschillende PSYGIS Quarant releases in 2013

Opleidingen

De ontwikkeling van PSYGIS Quarant zit midden in een evolutieproces, waarbij vanaf PSYGIS Quarant 2.7 bestaande functionaliteit wordt verdiept en de manier hoe functionaliteiten op elkaar aansluiten wordt gewijzigd. PinkRoccade bereid zich hier op voor door opleidingen beter te kanaliseren en uitbreidingen aan te bieden. Daarnaast worden er workshops aangeboden om duidelijkheid te genereren over nieuwe functionaliteiten en de impact hiervan op bestaande bedrijf- en werkprocessen.

Neem om de mogelijkheden te bespreken contact op met uw servicemanager of de opleidingscoördinator Patrick Struyk ([email protected]).

Page 4: PSYGIS Quarant 2013

4

Nieuwe dienst: Kennismatrix

Veranderingen worden steeds belangrijker voor uw zorginstelling.

Om goed op de toekomst voorbereid te zijn, biedt PinkRoccade de dienst Kennismatrix aan. Met de dienst kennismatrix wordt binnen uw IT- en/of zorgafdelingen nagegaan, in hoeverre PSYGIS Quarant/BiSL/of andere producten of methodes, optimaal gebruikt worden en of men is voorbereid op toekomstige functionaliteiten. De dienst wordt uitgevoerd op basis van methodologische principes en resulteert in een concreet advies rapport met suggesties voor bedrijfsoptimalisatie, potentiele businesscases die meerwaarde bieden voor uw organisatie en toegevoegde waarde voor de HR-cyclus. Voor meer informatie, informeert u bij uw servicemanager.