Protocol Verantwoord Modelvliegen RMVV Vlaardingen mei 2020

8
Protocol Verantwoord Modelvliegen RMVV Vlaardingen mei 2020 Inleiding Hieronder vindt u het Corona protocol van de Radio Modelvlieg Vereniging Vlaardingen (RMVV). Het Corona- protocol bevat de voorwaarden waaronder het mogelijk is modelvliegactiviteiten te ondernemen op het modelvlieg terrein in de Broekpolder. Het protocol is opgesteld op basis van het format zoals dat door de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL), afdeling modelvliegsport, is aangeleverd. De KNVvL is aangesloten bij het NOC*NSF. Het protocol is aangepast aan de aard en omvang van de vereniging, een relatief kleine vereniging waar de (regelmatige) vliegers elkaar ook allemaal kennen. Dit maakt een stukje sociale controle en elkaar aanspreken op vereist gedrag wat eenvoudiger. Als bestuur zijn we er ons van bewust dat strikte naleving van het protocol een voorwaarde is om te kunnen modelvliegen en dat de regels in het protocol dienen te worden nageleefd. Het is zoals dat zo mooi heet onze “license to operate”. Niet nakomen van het protocol kan er toe leiden dat de toestemming om te mogen vliegen door de gemeente wordt ingetrokken. Alle leden is, na het goedkeuren van het protocol, een exemplaar per e-mail gezonden en onze leden is op het hart gedrukt te handelen conform het protocol. Het protocol is ook te vinden op de web-site van de vereniging, www.rmvv.nl . Door het protocol wordt er in voorzien dat er bij activiteiten altijd iemand is die verantwoordelijk is voor het naleven van de regels. Dit was al zo wat betreft de voorwaarden in onze omgevingsvergunning. Dit is nu uitgebreid met het Corona protocol. De RMVV is een relatief kleine vereniging met zo’n 35 leden. Er wordt vooral gevlogen in de avonden en gedurende het weekend. Vliegen is toegestaan in de daglichtperiode. Van die 35 leden is ongeveer 1/3 een regelmatige vlieger. Tien vliegers tegelijk op het veld wordt door ons als een drukke vliegdag gezien. In het protocol is het aantal vliegers dat tegelijkertijd aanwezig kan zijn gemaximeerd op 15 vliegers. Daarmee kan onder alle omstandigheden de afstand van 1,5 meter worden gegarandeerd. Aanmelden voor het vliegen gebeurt via een app waarmee ook het aantal mensen dat zich al heeft gemeld wordt bijgehouden. Mensen kunnen zich in de daglichtperiode inschrijven voor de ochtend en/of de middag en/of de avond. Voor de nadere details wordt verwezen naar het protocol zelf. Conform de milieuvergunning worden de toestellen gekeurd en hebben ze te voldoen aan bepaalde geluidniveaus. Dit keuren van de modellen gebeurt ook op het modelvliegveld en zal worden uitgevoerd met in acht nemen van de 1,5 meter afstand tussen personen. Als er updates komen op deze afspraken worden die zo snel mogelijk gecommuniceerd. Op de website van de vereniging is altijd de laatste versie van het protocol te vinden. Namens het Bestuur, Hans Knippels Voorzitter Pagina 1 van 8

Transcript of Protocol Verantwoord Modelvliegen RMVV Vlaardingen mei 2020

Protocol Verantwoord Modelvliegen RMVV Vlaardingen mei 2020

Inleiding

Hieronder vindt u het Corona protocol van de Radio Modelvlieg Vereniging Vlaardingen (RMVV). Het Corona-protocol bevat de voorwaarden waaronder het mogelijk is modelvliegactiviteiten te ondernemen op het modelvliegterrein in de Broekpolder. Het protocol is opgesteld op basis van het format zoals dat door de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL), afdeling modelvliegsport, is aangeleverd. De KNVvL is aangesloten bij het NOC*NSF.

Het protocol is aangepast aan de aard en omvang van de vereniging, een relatief kleine vereniging waar de (regelmatige) vliegers elkaar ook allemaal kennen. Dit maakt een stukje sociale controle en elkaar aanspreken opvereist gedrag wat eenvoudiger.

Als bestuur zijn we er ons van bewust dat strikte naleving van het protocol een voorwaarde is om te kunnen modelvliegen en dat de regels in het protocol dienen te worden nageleefd. Het is zoals dat zo mooi heet onze “license to operate”. Niet nakomen van het protocol kan er toe leiden dat de toestemming om te mogen vliegen door de gemeente wordt ingetrokken.

Alle leden is, na het goedkeuren van het protocol, een exemplaar per e-mail gezonden en onze leden is op het hart gedrukt te handelen conform het protocol. Het protocol is ook te vinden op de web-site van de vereniging, www.rmvv.nl. Door het protocol wordt er in voorzien dat er bij activiteiten altijd iemand is die verantwoordelijk is voor het naleven van de regels. Dit was al zo wat betreft de voorwaarden in onze omgevingsvergunning. Dit is nuuitgebreid met het Corona protocol.

De RMVV is een relatief kleine vereniging met zo’n 35 leden. Er wordt vooral gevlogen in de avonden en gedurende het weekend. Vliegen is toegestaan in de daglichtperiode. Van die 35 leden is ongeveer 1/3 een regelmatige vlieger. Tien vliegers tegelijk op het veld wordt door ons als een drukke vliegdag gezien. In het protocol is het aantal vliegers dat tegelijkertijd aanwezig kan zijn gemaximeerd op 15 vliegers. Daarmee kan onder alle omstandigheden de afstand van 1,5 meter worden gegarandeerd.

Aanmelden voor het vliegen gebeurt via een app waarmee ook het aantal mensen dat zich al heeft gemeld wordt bijgehouden. Mensen kunnen zich in de daglichtperiode inschrijven voor de ochtend en/of de middag en/of de avond. Voor de nadere details wordt verwezen naar het protocol zelf.

Conform de milieuvergunning worden de toestellen gekeurd en hebben ze te voldoen aan bepaalde geluidniveaus. Dit keuren van de modellen gebeurt ook op het modelvliegveld en zal worden uitgevoerd met in acht nemen van de 1,5 meter afstand tussen personen.

Als er updates komen op deze afspraken worden die zo snel mogelijk gecommuniceerd. Op de website van de vereniging is altijd de laatste versie van het protocol te vinden.

Namens het Bestuur,

Hans KnippelsVoorzitter

Pagina 1 van 8

Algemeen:Om op een veilige manier ons veld weer open te stellen zal de RMVV op de volgende manier invulling geven middels onderstaand protocol, waarin/met:

- Corona verantwoordelijke

- In acht name RIVM adviezen

- Aantal aanwezige leden / tijdsblokken: Er kunnen maximaal 15 mensen tegelijk aanwezig zijn op het veld

Er kan gereserveerd worden in drie tijdblokken: 9:00u – 12:30u, 12:45u – 17:00u en 19:00u – sunset.Mocht het tijdblok “vol” zijn dan mag een lid maar van één tijdblok gebruik maken, uitzondering hierop is de corona coördinator.

Aankomst en vertrek dienen binnen het tijdsblok plaats te vinden

- Reservering verloopt via Whatsapp reserverings groep

- De toestellen dienen in de daarvoor ingerichte vakken te worden gestald

- Piloten zijn verplicht in de daarvoor bestemde vakken plaats te nemen

Coördinatie

Voorzitter Hans Knippels fungeert vanuit het Bestuur als Corona-coördinator.Hans is bereikbaar via [email protected] of 06-54236156

Corona-Verantwoordelijke:

Er dient tijdens activiteit te allen tijde iemand verantwoordelijk te zijn voor de naleving van de regels.Deze Corona-verantwoordelijke ziet toe op de naleving van deze regels. Vooropgesteld, in principe is iedereen verantwoordelijk voor naleving van de regels.

De Corona verantwoordelijke draagt een fluorescerend hesje. Van iedereen wordt verwacht een dergelijk hesje inde auto te hebben, zo niet dan dient er een aangeschaft te worden. (gebruik van de clubhesjes vormt weer een overdrachtsrisico).

Wanneer er een Bestuurslid aanwezig is vervult deze persoon de rol van Corona-verantwoordelijke.

Wanneer er geen Bestuurslid aanwezig is neemt de terreincommissaris de rol van Corona-verantwoordelijke op zich.

In onderling overleg tussen de aanwezigen kan hiervan afgeweken worden.

Bij voortijdig vertrek van de Corona-verantwoordelijke draagt hij de taak over aan zijn vervanger.

De Corona-verantwoordelijke coördineert het ontsmetten van alle contactoppervlakken op het einde van het tijdblok, en is de enige persoon die na het tijdblok kan blijven tot de volgende “shift” is gearriveerd (overdracht/afsluiten).

Bij ernstige- of veelvuldige overtreding van de regels is de Corona-verantwoordelijke gemachtigd het betreffende

Pagina 2 van 8

lid voor de rest van de dag de toegang tot het veld te ontzeggen en wordt dit gemeld aan de Voorzitter. Deze neemt contact op met de betrokken partijen. In overleg met het Bestuur worden vervolgacties bepaald.

In acht name RIVM adviezen:

- De Hygiëneregels hangen bij de ingang en op diverse plaatsen op het terrein.

- Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (vanaf 38 C°).

- Houd te allen tijde 1,5 meter afstand tot elkaar.

- Schud geen handen, sluit ook ander fysiek contact uit.

- Was je handen voor vertrek naar de club en na thuiskomst.

- Gebruik regelmatig desinfectiemiddel tijdens je bezoek.

Aantal aanwezige leden / tijdblokken:

Om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden stellen we een maximum van 15 aanwezige leden in. Totnader order zijn enkel leden, ereleden en donateurs welkom op het terrein.

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leden het luchtruim kunnen kiezen werken we met tijdblokken.Deze tijdblokken zijn dagelijks:

- van 9:00u tot 12:30u- van 12:45u tot 17:00u- van 19:00u tot sunset

Aanwezigheid is enkel toegestaan met reservering (zie volgende hoofdstuk)Aankomst vóór de start van je tijdsblok of verlaten van het terrein na het einde van je tijdsblok is niet toegestaan (ruim op tijd op!)

Het is donateurs toegestaan te reserveren, echter reservering vervalt indien tijdsblok vol is. Leden hebben hier altijd voorrang.

Reservering Tijdblokken:

Voor reserveringen gebruiken we een Whatsapp groep “Reserveren RMVV”De (corona) reserverings-coördinator houdt een lijst bij.

Reserveren is mogelijk vanaf één dag voor dat er gevlogen wordt.

Het is toegestaan meerdere blokken per dag te reserveren.

De Corona coördinator beheert de Whatsapp reserverings-groep.

Mocht het aantal plekken binnen de tijdblokken te weinig blijken vragen we je met klem om solidair te zijn met je clubgenoten. Heb je veel tijd doordeweeks, ga dan ook doordeweeks vliegen, waardoor je degene die enkel in het weekend kan de kans geeft om ook te vliegen.

Pagina 3 van 8

Opslag gesloten:

In deze periode draait het even vooral om vliegen.

De opslag is gesloten en zal deze komende periode niet worden gebruikt/geopend.

Eten en drinken dient van thuis meegenomen te worden. Neem je eigen afval terug mee naar huis.

Pits ruimte:

De pits bevind zich op het veld. Er zijn 15 plekken aangegeven waar piloten gebruik van kunnen maken. 1 piloot per plek. De plekken liggen 1.5 meter uit het hek en 3 meter uit elkaar en worden gemarkeerd door een witte stip.De piloot zet zijn stoel op de stip. Modellen mogen voor en achter de stoel worden gelegd. De beschikbare ruimteis beperkt, houdt dus rekening met het aantal en de grootte van de meegebrachte modellen.

Houd bij gebruik van de pit-plekken altijd 1.5 meter afstand tot elkaar.

De bewegingsrichting met toestellen van het terras naar het veld/pits wordt aangegeven door pijlen op de grond. De opening rechts is de toegang naar het veld en de opening links is de uitgang van het veld/pits naar het terras. Zie ook foto's verderop in het document.

Vliegen, Piloten opstellen

Er zijn 5 opstelplaatsen op het veld aanwezig aangegeven d.m.v. een cirkel/stip.De piloten stellen zich tijdens het vliegen op in de cirkel of op/bij de strip.

Er kunnen dus maximaal 5 mensen tegelijk vliegen.

De vlieg opstelplaatsen en de pit ruimte liggen 5 meter uit elkaar, dit om bewegingen van en naar de opstelplaatsen vanuit de pit mogelijk te maken.Ook hier geldt: geef elkaar de ruimte.

Instructie

Maak als instructeur duidelijke afspraken met je leerling en verzeker je ervan dat je leerling dit document ook grondig heeft doorgenomen.

Houd te allen tijde 1,5m afstand van je leerling, dat betekent dus dat er enkel met leraar/leerling zenders gelest kan worden. Bij voorkeur draadloos. Bij gebruik van een kabel dient deze voldoende lang te zijn zodat er minimaal 1.5 meter afstand kan worden gehouden.

Hierbij geldt dat alle niet persoonlijke zaken, zender, kabel,enz , voor en na gebruik dienen te worden gedesinfecteerd. Zie persoonlijke beschermingsmiddelen.

Gebruik plastic handschoenen wanneer je het toestel/zender van je leerling aan moet raken.

Lessen dmv overnemen van zenders is dus niet toegestaan.

Pagina 4 van 8

Keuren

Op een normale vliegdag wordt maximaal per persoon één keuring uitgevoerd. Alleen na tijdige afspraak, na bevestiging door de keurmeester.

Tijdens keuren dient 1.5 meter afstand worden gehouden.

Indien door de keurmeester niet eigen zaken moet worden aangeraakt dient hij plastic handschoenen te dragen.

Alle leden die assisteren bij het uitvoeren van de keuring dienen op 1.5 meter afstand van elkaar te blijven.

Assistenten dienen plastic handschoenen te dragen.

Na de keuring dienen alle contactvlakken te worden gedesinfecteerd. (model, geluidmeter, enz)

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Ieder lid dient de volgende middelen bij zich te hebben.

– desinfecterend middel– plastic handschoenen– papieren wegwerpdoek (keukenrol)– indien gewenst mondkapje

Tevens een fluorescerend hesje voor het uitvoeren van de corona-coördinator taak.

Toeschouwers

Het veld wordt gesloten voor toeschouwers.Hiervoor wordt de toegangspoort voorzien van een bordje “Ivm COVID-19 tijdelijk enkel toegang voor leden”

Aanvang en eindigen vliegbedrijf

Aanvang:– het toegangshek openen– desinfecteer voor openen alle contactvlakken op het toegangshek.– controleren of alle markeringen, posters enz op het veld nog aanwezig zijn.

Ontbreken er zaken geef dit dan door aan de corona coördinator.

Einde: – Maak een desinfectieronde (zie overdracht)– sluit bij vertrek het hek en ontsmet de contactvlakken op het hek..

Sluit het gebruik van tijdblokken aan een dan draagt de corona-verantwoordelijke zijn taak over en doet samen met de nieuwe corona-verantwoordelijke een desinfectie ronde.

Pagina 5 van 8

Pagina 6 van 8

Opstelplaatsen vliegen tussenruimte 3 meter

Ruimte tussen opstelplaatsen vliegen en pit, 5 meter

Toegang van naar terras en veld/pit

Foto's inrichting veld en pit

Pagina 7 van 8

3 meter ruimte tussen plekken in de pit

Poster

Poster met hygiëneregels welk bij de het toegangshek en twee maal op het veld zal worden ophangen.

Pagina 8 van 8