Programmafolder 2012

8
ONS PROGRAMMA VOOR OOSTKAMP IN VOORTDURENDE VERANDERING CD&V Oostkamp bouwt gedreven verder aan een aantrekkelijke gemeente. Een gemeente die bruist en waar het aangenaam wonen is met mensen die mensen spreken. Een gemeente met een groot hart voor {iedereen} en in het bijzonder voor wie het moeilijk heeft. Kortom: een Oostkamp dat beweegt en leeft! Ons programma dat we hier voorstellen heeft weinig toeters en bellen maar is wel - zoals je het van ons gewoon bent - realistisch én betaalbaar! Het getuigt van visie en is toekomstgericht. We leven in 2012 én werken intussen ook aan morgen. Wij staan garant voor permanente vernieuwing en betrouwbaar bestuur en dit ook in moeilijke tijden... Luc & Herman

description

CD&V Programmafolder Gemeenteraadsverkiezingen 2012

Transcript of Programmafolder 2012

ONS PROGRAMMA VOOR OOSTKAMPIN VOORTDURENDE VERANDERING

CD&V Oostkamp bouwt gedreven verder aan een aantrekkelijke

gemeente. Een gemeente die bruist en waar het aangenaam wonen is

met mensen die mensen spreken. Een gemeente met een groot hart voor

{iedereen} en in het bijzonder voor wie het moeilijk heeft. Kortom: een

Oostkamp dat beweegt en leeft!

Ons programma dat we hier voorstellen heeft weinig toeters en bellen

maar is wel - zoals je het van ons gewoon bent - realistisch én betaalbaar!

Het getuigt van visie en is toekomstgericht. We leven in 2012 én werken

intussen ook aan morgen.

Wij staan garant voor permanente vernieuwing en betrouwbaar

bestuur en dit ook in moeilijke tijden... Luc & Herman

WERKEN EN ONDERNEMEN

Onze winkels en bedrijven maken deel uit van het lokaal weefsel. CD&V Oostkamp ondersteunt initiatieven die het economisch gebeuren lokaal stimuleren en die onze inwoners aanzetten om hun aankopen in eigen gemeente te doen.

CD&V Oostkamp ondersteunt wat verbondenheid bevordert.

CD&V Oostkamp draagt zorg voor mensen die ondersteuning en bijstand nodig hebben.

Voor CD&V Oostkamp moet politiek gericht zijn op het ‘sterker’ maken van wat er is.

VERBINDEN

VERZORGEN

VERSTERKEN

VRIJE TIJD

Heel wat inwoners beschikken over vrije tijd. Onze verenigingen bieden een mooie waaier aan activiteiten. CD&V Oostkamp wil de verenigingen dan ook optimaal ondersteunen en inwoners de weg naar dit aanbod tonen.

Voor CD&V Oostkamp is politiek niet louter gericht op het ‘hier en nu’ maar ook op de toekomst.

VOORUITZIEN

CD&V Oostkamp wil kansen bieden aan iedereen die in onze gemeente wil werken en ondernemen.

In de sector vrije tijd is onze hoofdrol spelverdeler zijn. We moeten niet zozeer zelf instaan voor het aanbod maar wel alle kansen bieden aan initiatieven die door verenigingen en vrijwilligers worden gedragen. We willen zorgen voor de nodige financiële, logistieke en materiële ondersteuning.

Er zijn heel wat mensen die het moeilijk hebben om een voltijdse job in een competitieve omgeving op te nemen. CD&V Oostkamp wil blijvend investeren in allerlei vormen van sociale tewerkstelling en wil de lokale bedrijven stimuleren om gebruik te maken van het aanbod dat sociale tewerkstellingsinitiatieven bieden.

Tijdens hun vrije tijd komen heel wat mensen in contact met anderen die in hun omgeving wonen. Deelnemen aan activiteiten bevordert het sociaal contact en doorbreekt isolement. We streven dan ook naar zo ruim mogelijke participatie.

Voor CD&V Oostkamp moet het beleid er op gericht zijn om de volgende generaties ook de kans te geven om te werken en te ondernemen.

We willen ruimte voorzien om ook in de toekomst te kunnen ondernemen.

CD&V Oostkamp wil blijvend voorzien in voldoende en kwalitatieve accommodatie voor onze verenigingen. Wij willen samenwerkingsverbanden tussen aanbieders van vrijetijdsactiviteiten actief stimuleren.

Zin in meer? Bekijk dan onze andere concrete programmapunten op oostkamp.cdenv.be

SOCIAAL BELEID

CD&V Oostkamp wil partners in de strijd tegen kansarmoede blijven ondersteunen. Ons beleid is echter niet louter gericht op het financieel ondersteunen van mensen. We willen kansarmen, met prioriteit voor alleenstaanden met kinderen, ook uit hun sociaal isolement halen.

Ons sociaal beleid moet er op gericht zijn om zoveel als mogelijk mensen te activeren en er voor te zorgen dat ze in de mate van het mogelijke op eigen benen kunnen staan. Dit positief ondersteunen richting zelfstandigheid is goed voor de samenleving en goed voor mensen met een zorgvraag.

CD&V Oostkamp wil mensen die nood hebben aan een vorm van ondersteuning bijstaan en helpen zoeken naar oplossingen voor hun concrete zorgvraag.

Een degelijk sociaal beleid is niet alleen gericht op het oplossen van actuele en acute problemen maar doet ook aan preventie zodat toekomstige problemen kunnen vermeden worden. Voor CD&V Oostkamp moeten de investeringen ook op lange(re) termijn druk van de sociale ketel (kunnen) halen.

{iedereen inbegrepen}

” Ik kom in contact met veel mensen en hun verzuchtingen en voor mij is het duidelijk dat CD&V weet wat Oostkamp nodig heeft! Buurtwerking uitbouwen voor ouderen en zorgbehoe-venden in kleinere woonkernen is een goed voorstel. Sluik-stort, zwerfvuil, hondenpoep… moet inderdaad aangepakt worden want het is een bron van ergernis voor velen.

Frans Dubois, voorzitter Welzijnsschakel Oostkamp

” Welzijn vind ik belangrijk. CD&V heeft hier duidelijk aandacht voor. Er ligt een uitgesproken accent op kwalitatieve publieke ruimte (voetpaden, groen, heraanleg groot aantal wegen*…) met aandacht voor de noden van minder mobiele mensen. CD&V staat borg voor een toegankelijke dienstverlening en pleit voor goede woonzorgvormen en het stimuleren van thuiszorg. Ook de gemeente kan hier bergen verzetten!

Griet De Brabanter, reumatologe AZ Sint-Lucas

We leven in een snel veranderende wereld waar we als lokaal bestuur flexibel op moeten inspelen. Juist omwille van die snelle evolutie focussen we in deze programmafolder louter op de grote principes die CD&V hanteert bij het verder bouwen aan ons Oostkamp. Concrete programmapunten vind je in ons eigenlijk programma (dat je o.a. op onze website terugvindt).

We vroegen aan 7 Oostkampenaren naar hun mening over onze concrete voorstellen.

Zin in meer? Bekijk dan onze andere concrete programmapunten op oostkamp.cdenv.be * in ons programma zijn volgende wegen opgenomen voor onderhoud of vernieuwing (waar mogelijk met subsidies): Meulemanstraat – Volderstraat – Poelstraat - Vlamingstraat – Sportstraat – Sijslostraat – Schooldreef – E. Welvaertstraat – Proosdijstraat – Stuiverstraat – Erkegemstraat – Gevaartsestraat – Everaertstraat – Dolagestraat – Bareelstraat – Rapaertstraat – Vancailliedreef – Veldstraat – Beverhoutstraat

MOBILITEIT

Mobiliteit is voor ons een basisrecht. Het stelt mensen immers in staat om in contact te treden met anderen. Wij zien het als de opdracht van een gemeentebestuur om in het nodige te voorzien om dit vlot en veilig te laten verlopen.

CD&V Oostkamp ondersteunt wat verbondenheid bevordert.

CD&V Oostkamp draagt zorg voor mensen die ondersteuning en bijstand nodig hebben.

Voor CD&V Oostkamp moet politiek gericht zijn op het ‘sterker’ maken van wat er is.

VERBINDEN

VERZORGEN

VERSTERKEN

VEILIGHEID

We streven ook naar een zo veilig mogelijke leefomgeving. Voor ons zijn sociaal contact en sociale controle belangrijke elementen in de strijd tegen diefstal en vandalisme.

Voor CD&V Oostkamp is politiek niet louter gericht op het ‘hier en nu’ maar ook op de toekomst.

VOORUITZIEN

In Oostkamp zijn er in het verleden al heel wat initiatieven genomen die een vlotte verkeersstroom en ontsluiting mogelijk maken. Onze huidige aanpak is er op gericht om ‘missing links’ en knelpunten aan te pakken.

Er worden al heel wat inspanningen geleverd voor een veilige leefomgeving. We willen zeker op dit elan verder gaan en hier en daar nog de puntjes op de ‘i’ zetten.

Mobiliteit biedt een venster op de wereld. Dat is voor iedereen belangrijk. Ons beleid zal er dan ook op afgestemd zijn om iedereen die dat wil, de kans te geven om mobiel te zijn.

CD&V Oostkamp wil zorg dragen voor alle inwoners door concrete initiatieven en info rond veiligheid.

We engageren ons om het mobiliteitsvraagstuk volgens het STOP-principe te benaderen. Dit betekent: Stappen, Trappen, Openbaar en Privaat vervoer. Hierbij hebben we aandacht voor voorzieningen voor de zwakke weggebruikers. We stimuleren wandelen, fietsen en het gebruik van het openbaar vervoer.

Ons veiligheidsbeleid is toekomstgericht. De investeringen die we leveren, renderen ook op lange termijn.

Zin in meer? Bekijk dan onze andere concrete programmapunten op oostkamp.cdenv.be

MILIEU

Het werken aan een leefbare, aangename omgeving is een opdracht voor iedereen. Wij willen dit vanuit het gemeentebestuur stimuleren en coördineren.

We diepen de initiatieven die we momenteel al nemen om onze ecologische voetafdruk terug te dringen, verder uit.

Iedere inwoner kan bewust omgaan met zijn afvalstromen en zo zijn kosten drukken. Niet iedereen beschikt echter over voldoende financiële middelen om energiebesparende investeringen te doen. Wij willen deze specifieke doelgroepen blijven ondersteunen.

Onze leefomgeving is ons kostbaarste goed. CD&V Oostkamp wil dan ook alles in het werk stellen om dit voor toekomstige generaties te vrijwaren.

{iedereen inbegrepen}

Er is opnieuw heel wat aandacht voor sport: een matsportzaal in Riderfort, verder uitbouwen van de uitleendienst, uitbreiden recreatief aanbod in parken, stimuleren van onze jeugd om te sporten… Ik vind het ook belangrijk dat er gestreefd wordt naar een nieuwe brug in Steenbrugge en dat het e-loket verder uitgebouwd wordt.

Pieter Steyaert, jeugdcoördinator KSVO

Ik waardeer dat CD&V blijft inzetten op een sterk sociaal beleid o.a. via maximaal ondersteunen thuiszorg, preventiebeleid, uitbouw zorgzones,… Ik lees met plezier dat Riderfort uitgebreid wordt (o.a. met een polyvalente zaal) en dat de dienstverlening in de deelgemeenten zal versterkt worden o.a. door de bibliotheekpunten multifunctioneel te maken.

Josée Vandenberghe, voorzitter ziekenzorg Ruddervoorde

Dit is een programma met oog voor de noden van de ondernemers! Het gaat o.a. om ruimte voorzien om ook in de toekomst te kunnen ondernemen (Rodenbachsite en Ruddervoorde (omgeving E403)), volwaardig loket ‘lokale economie en landbouw’,… Ik kan me ook vinden in de voorstellen op vlak van veiligheid (wijkwerking politie, camerabewaking aan afritten, ondersteunen BIN’s,..)

Annemie Thyvaert, ondernemer

Zin in meer? Bekijk dan onze andere concrete programmapunten op oostkamp.cdenv.be

WONEN

CD&V Oostkamp hecht belang aan een bewonersmix in onze straten en wijken: jong/oud, financieel sterk/zwak, alleenstaand/gezin, …

We ondersteunen initiatieven die nabuurschap stimuleren.

CD&V Oostkamp ondersteunt wat verbondenheid bevordert.

CD&V Oostkamp draagt zorg voor mensen die ondersteuning en bijstand nodig hebben.

Voor CD&V Oostkamp moet politiek gericht zijn op het ‘sterker’ maken van wat er is.

VERBINDEN

VERZORGEN

VERSTERKEN

PUBLIEKE RUIMTE

De publieke ruimte is de plaats bij uitstek waar mensen elkaar ontmoeten. Het is voor ons dan ook heel belangrijk dat een lokaal bestuur investeert in een aangename en veilige omgeving.

Voor CD&V Oostkamp is politiek niet louter gericht op het ‘hier en nu’ maar ook op de toekomst.

VOORUITZIEN

Kwalitatieve huisvesting is een basisrecht. We streven er naar dat zoveel mogelijk inwoners over een kwaliteitsvolle woning beschikken.

Het inrichten en onderhouden van ons publieke ruimte kost heel wat geld. CVD&V Oostkamp wil ook hier nog verder inzetten op meer efficiëntie.

Wij zien het als onze opdracht om mensen die moeilijk op de private woningmarkt terecht kunnen, bij te staan.

Bij het inrichten van de publieke ruimte willen wij er als bestuur aandacht voor hebben dat iedereen er zich thuis kan voelen: oud en jong, rijk en arm, ziek en gezond.

Over een eigen woning beschikken moet ook voor toekomstige generaties haalbaar blijven. Daarom moeten we streven naar betaalbare woningen.

We nemen initiatieven om de vergrijzing op te vangen.

Het inrichten van de publieke ruimte kan maar efficiënt gebeuren op basis van een langetermijnvisie. Deze visie wordt voor een deel vastgelegd door hogere overheden maar ook op gemeentelijk vlak moeten knopen worden doorgehakt. Wij staan op dit niveau borg voor een accurate aanpak.

Zin in meer? Bekijk dan onze andere concrete programmapunten op oostkamp.cdenv.be

DIENSTVERLENING EN FINANCIËN

Als gemeente staan we dichtst bij onze inwoner en tussen die inwoner en instanties/hogere overheden. CD&V Oostkamp vindt dat deze dienstverlening klant- en vraaggericht moet zijn.

Onze dienstverlening is goed maar slorpt een aanzienlijk deel van ons budget op. Wij willen ook hier nog meer (kosten)efficiënt werken.

Voor CD&V Oostkamp moet de dienstverlening voor iedereen bereikbaar en toegankelijk zijn.

Het gemeentelijk beleid wordt steeds complexer en diverser. CD&V Oostkamp wil voor de gemeente beroep kunnen doen op expertise in al die domeinen zonder dat het personeelsbestand nog verder uitbreidt.

{iedereen inbegrepen}

Ik stel vast dat CD&V de jongeren niet vergeet (o.a. verder ondersteunen JOC, uitbouwen uitleendienst, repetitieruimte voor jeugd, dynamische speelzones in wijken, optimaliseren aanbod kinderopvang, opstellen woonbeleidsplan…)Ik lees ook graag dat ze verder inzetten op duurzaamheid in de meest brede zin.

Eva Roets, hoofdleidster KSA Ten Rode

Deze zeven inwoners selecteerden uit ons programma enkele elementen die zij persoonlijk belangrijk vinden. We zijn er van overtuigd dat ook jij er heel wat dingen in zal vinden waar je voluit achter staat.

Neem je graag de proef op de som? Ben je geïnteresseerd in onze voorstellen over dienstverlening, publieke ruimte, openbare werken, mobiliteit…? Je vindt ons volledig programma op onze website. We bezorgen je ook met plezier een versie op papier. Neem hiervoor contact op met onze voorzitter Johan Dedeene ([email protected] of 050/27 65 94)

Het is erg belangrijk dat mensen er niet alleen voor staan. CD&V kiest verbondenheid als uitgangspunt: organiseren buurt-werking, iedereen kansen bieden aan het sociaal leven deel te nemen, aanbod kinderopvang optimaliseren… Het is voor mij ook belangrijk dat mensen zich veilig kunnen verplaatsen: aan-leg en onderhoud fiets- en voetpaden, verbindingen openbaar vervoer optimaliseren, ondersteunen verkeersopleiding…

Marnix Vanpoucke, huisarts

Zin in meer? Bekijk dan onze andere concrete programmapunten op oostkamp.cdenv.be

1 VANPARYS Luc

2 ROELOF Els

3 DE KEYSER Jan

4 TALLOEN Katrien

5 VANDE GINSTE Sebastian

6 VANDYCKE Magda

7 DENYS Eric

8 DE PESTEL-WYDHOOGE Katrien

9 VANHOLLEBEKE Martin

10 ROELS Delphine

11 DE PESTEL Jasper

12 DE VLIEGHERE Evy

13 DELPUTTE Thomas

14 VANPARYS Ester

15 DEGRIECK Lode

16 GELLINCK Liesbeth

17 PYFFEROEN Geert

18 VAN STEENKISTE Katrien

19 DESMET Dirk

20 LUCA-COSTENOBLE Stefanie

21 DESAEVER Carl

22 DE BRUYNE Nancy

23 BECKENBACH Jurgen

24 VAN ACKER-ROGIERS Chantal

25 MAVEAU Lieve

26 VANDE CAVEYE Luc

27 HIMPENS Herman

2711

6 12 16 10 41

8 18

39

252

2221231914

17513724

2620 15

V.U

. Jo

han

Ded

een

e, V

rijg

ew

eid

est

raat

7, 8

020

Oo

stkam

p.

Verk

iezin

gsd

rukw

erk

: G

em

een

te-

en

pro

vin

cie

raad

sverk

iezin

gen

14

okto

ber

20

12

EEN STEM OP MEERDERE KANDIDATEN VANDEZELFDE LIJST IS EEN GELDIGE STEM

Lijstnummer 7