programmabrochure GoneWest '14

Click here to load reader

 • date post

  11-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of programmabrochure GoneWest '14

 • DANS / MUZIEK / THEATER / LITERATUUR / BEELDENDE KUNST

  de gedreven provinciewest-vlaanderen

  west-vlaanderen ondernemen in genieten in kwaliteit in

  west-vlaanderen west-vlaanderen

  100 JAAR GROOTE OORLOGCULTUREEL HERDACHT

  PROGRAMMA

  14

 • 32

  GONEWEST

  To go west, een Engelse uitdrukking, die zoveel betekent als sterven, kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog een bijkomende betekenis mee.

  Het ten westen gaan van de doden, met de ondergaande zon mee, werd aan het geallieerde front meer dan zomaar een metafoor. Britten, Fransen en Belgen bezetten dan ook het westelijke deel van dat Westelijke Front, dat van het noorden naar het zuiden West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk doorsneed. Hun gesneuvelden en gekwetsten brachten ze daarmee letterlijk naar het westen toe. Aan het westelijk front kon het gezegde de dood en vernieling van de oorlog dus zowel verbloemen als concreet aanwezig maken.

  Bovendien trok in Belgi de oorlog met de Duitse inval van oost naar west door het gehele land, waarna hij vier jaar lang in de Westhoek ter plaatse bleef trappelen. GoneWest is dan ook de uitgelezen naam voor de artistieke herdenking van de oorlogsjaren in de provincie West-Vlaanderen, die dit jaar van start gaat.

  GONEWEST IS DE ARTISTIEKE HERDENKING VAN DE OORLOGSJAREN 1914-1918 IN WEST-VLAANDEREN. ZONDER NOG LEVENDE GETUIGEN MAAKT HET VERLEDEN DE OVERGANG NAAR EEN GEHEUGEN DAT UIT STEEN, INKT EN PAPIER BESTAAT. GONEWEST HER-DENKT HET HERDENKEN, MET RESPECT VOOR DE GROTE EN KLEINE VERHALEN. VAN MILITAIREN EN BURGERS.

  In deze brochure presenteert de Provincie West-Vlaanderen u graag het artistieke programma van het eerste herdenkingsjaar.

 • ALAN STIVELL KERSTBESTANDEN

  PREMIRE DO 18_12_2014 / 20U KERK BOEZINGE

  zanger Alan Stivell

  De Frans-Bretoense Alan Stivell is een gevestigde waarde als zanger, muzikant en instrumentenbouwer. Hij zorgde vanaf het begin van zijn carrire voor een groeiende bewe-ging in de Keltische muziek. Voor het project Kerstbestan-den is Stivell de link naar de Bretoenen die streden in WO I. De premire van zijn nieuwe werk, speciaal gecreerd voor dit project, vindt plaats in de kerk van Boezinge, waar een Bretoense gedenkplaat hangt.

  ALTRA VOCE ONVOLTOOID LANDSCHAP

  PREMIRE ZA 20_12_2014 / ??U STADSSCHOUWBURG KORTRIJK

  componist Maarten Van Ingelgemjk), koren Altra Voce (Kortrijk), Pro Ecclesia (Kortrijk), Kinderlandkoor (Kortrijk), Kalliope (Gent), Kallimeda (Gent), Kallikids, (Gent), buitenlandse koren uit Nederland, Frankrijk, Engeland en/of Duitslandverteller Kurt Defrancqmuziek Saxofoonkwartet [sic], slagwerkdirigent Sabine Haenebalcke

  Belgi, 1914: de loopgravenoorlog breekt het leven van vele mensen. Edgar, een kunstschilder, vertrekt naar het front en laat zijn jonge vrouw Julienne en een doek met een onvol-tooid landschap achter. Onvoltooid landschap is een nieuw gecomponeerd vredesoratorium met als centrale themas de

  andere speeldata tijdens deze GoneWest-editie vr 19/12/2014 / CC De Schakel, Waregem / 20u za 21/12/2014 / De Spil, Roeselare / 20utickets:VVK 20 ADD 25 verkooppunten tickets en info Boezinge: www.gonewest.be/evenementen Waregem: reservatie@ccdeschakel.be (vanaf 03/09/2014) / coproductie met CC De Schakel Roeselare: T +32 (0)51 265 700 / www.despil.be (abo vanaf 14/06/2014, los vanaf 21/06/2014) / coproductie met De Spil

  tegenstellingen die eigen zijn aan elke oorlog: liefde en dood, verkooppunten tickets en info

  Uit in Kortrijk (Cultuurwinkel), Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk

  T +32 (0)56 23 98 55 / www.schouwburgkortrijk.be

  www.altravoce.be

  GONEWEST HET LICHTFRONT

  VR 17_10_2014 / 19U VAN NIEUWPOORT TOT PLOEGSTEERT

  Hoofdvuurplaatsen Sluizencomplex Nieuwpoort / IJzertorensite Diksmuide /

  Drie Grachten Houthulst / Lo-Reninge / Soldatenfriedhof Langemark-Poelkapelle / Tyne Cot Cemetery Zonnebeke/ Hill 60 Ieper / Pool of Peace Heuvelland / Voetbalveld Mesen / Memorial To The Missing Ploegsteert

  GoneWest opent met een diep reflectief moment. Tussen Nieuwpoort en Ploegsteert, over een totale afstand van 84 km doen 10.000 participanten de frontlinie oplichten die in 1914 na de onderwaterzetting tot stand kwam. In tien gemeenten langs deze lijn worden artistieke vuurinstallaties opgesteld. De Namenlijst van 600.000 slachtoffers op Belgische grond wordt geprojecteerd in Ieper, Diksmuide en Nieuwpoort. Deelnemen aanbevolen!

  REGISTREER JE ALS DEELNEMER OP WWW.GONEWEST.BE/LICHTFRONT

  54 54

  // DE

  NAMENLIJST

  //

  DOE MEE MET HET LICHTFRONT

  Herdenken is namen noemen, telkens opnieuw. Voor de eeuwherdenking van de Groote Oorlog wil De Namenlijst een inclusieve lijst zijn, van slachtoffers van de oorlog in Belgi. Zonder onderscheid noemt deze lijst de namen van burgers en militairen, van Belgen die in eigen land of daarbuiten omkwamen en van niet-Belgen die hier het leven lieten of dodelijk verwond raakten.

  Voorbij de oude verdeeldheid van ieders eigen doden wil De Namenlijst reiken naar een gezamenlijke herdenking van wat alle slachtoffers uiteindelijk met elkaar delen: dat ze slachtoffer zijn, en allen stierven, op een welbepaalde dag, op dit oude maar nog altijd aanwijsbare slagveld.

  In het GoneWest programma vormt De Namenlijst de ruggengraat van het Lichtfront en van ComingWorldRememberMe. De publicatie van De Namenlijst is voorbereid door het In Flanders Fields museum, maar ziet blijvend uit naar een bijdrage van iedereen die zich met het verleden van de Eerste Wereldoorlog in Belgi verbonden weet.

  www.gonewest.be/namenlijst

 • ARNO THE LIGHT FRONT

  PREMIRE VR 17_10_2014 / 21U CONCERTTENT ZEEDIJK NIEUWPOORT

  Oostendenaar Arno Hintjens is een van de allergrootste Belgische namen met internationale weerklank. Al veertig jaar bezorgt hij zijn publiek onvergetelijke live-ervaringen. Door zijn afkomst en liedjes die vaak de zee of het water als thema hebben, is Arno de perfecte artiest om voor het project De Onderwaterzetting enkele nieuwe bewerkingen te brengen van oorlogs- en vredesliederen. Daarnaast put Arno uit zijn uitgebreide repertoire.

  ticketsVVK 26,5 ADD 31,5

  verkooppunten tickets en info

  www.gonewest.be (vanaf 28_04_2014), T +32 (0)70 25 15 15

  (ma - vr 9 - 20u) balies in Brugge, Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper

  A

  lex

  Sal

  inas

  7

  LES GUERRES SONT UNE

  MAUVAISE EXCUSE POUR AVOIR

  LA PAIX

  76

  // GRONDTONEN

  //

  GRONDTONEN IS HET MUZIKALE LUIK VAN DE HERDENKING. HET VERTAALT DE HISTORISCHE EN MUZIKALE ERFENIS VAN WOI NAAR EEN HEDENDAAGSE CONTEXT. MET OOG EN OOR VOOR DE VEELHEID AAN CULTURELE ACHTERGRONDEN VAN DE MENSEN DIE DEZE GROOTE OORLOG AAN DEN LIJVE ONDERVONDEN.

  DE ANTI-OORLOGSFILOSOFIE STAAT CENTRAAL. GRONDTONEN BRENGT CREATIES UIT VERSCHILLENDE GENRES EN ZOEKT LINKEN MET ANDERE KUNSTDISCIPLINES.

 • HOME@XMASPREMIRE ZA 25_10_2014 / 17U

  KERK ZANDVOORDE

  componist, regisseur Michael Vancraeynesttekst Dirk Oomsverteller Greet Samyn muzikale uitvoerders Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Passendale, Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Zonnebeke, Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Beselare, RBLS Passchendaele 1917 Pipes & Drums, een nieuw samengesteld professioneel ensemble en koor.

  1914 - Leontien, een meisje uit Geluveld, ziet haar dorp veranderen in een slagveld. Eind oktober 1914 wordt het volledig verwoest. Home@Xmas vertelt het verhaal vanuit het standpunt van verschillende personages, vertolkt door strijkers en piano. De andere ensembles bieden muzikale ondersteuning en het koor levert commentaar.

  andere speeldata tijdens deze GoneWest-editie za 25_10_2014 Kerk Zandvoorde / 17u & 20u zo 26_10_2014 Kerk Geluveld / 17u & 20utickets5 (enkel in voorverkoop)verkooppunten tickets en info Dienst Toerisme Zonnebeke, Berten Pilstraat 5/A, 8980 Zonnebeke, T +32 (0)51 77 04 41, toerisme@zonnebeke.be, www.altravoce.be

  PHILHARMONIA ORCHESTRA LAMENTI VOOR DE GROOTE OORLOG

  WERELDPREMIRE DI 14_10_2014 / 20U CONCERTGEBOUW BRUGGE

  orkest Philharmonia Orchestradirigent Nicholas Collon cello Alisa Weilerstein sopraan Elizabeth Watts

  In het openingsconcert van het herdenkingsprogramma GoneWest staat de Eerste Wereldoorlog centraal. Elgar schreef zijn Celloconcerto net na de oorlog en ook Vaughan Williams schreef met zijn pastorale symfonie een oorlogsrequiem. De creatie Passchendaele van Turnage blikt terug op de oorlog vanuit een 21e-eeuws perspectief.

  Creatie in opdracht van het Concertgebouw in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen InleidingPiet De Volder / 19.15u Dit evenement maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WOI door de provincie West-VlaanderenMeer info www.gonewest.betickets50 40 29 19www.concertgebouw.be

  DE ONDERWATER- ZETTINGDE SLAG OM DE IJZER

  ZA 18_10_2014 / 16.30U CONCERTTENT ZEEDIJK NIEUWPOORT

  optredens Amatorski (16.30u), Marockin Brass (18.15u), Het Zesde Metaal (20u), Ozark Henry (21.45u)

  De Slag om de IJzer van 1914 werd beslecht met de onderwaterzetting van de Westhoek. Honderd jaar na datum herdenkt GoneWest deze historische gebeurtenis met een muzikale vloedgolf van eigen bodem. Drijf mee op de tonen van achtereenvolgens Amatorski, Marockin Brass, Het Zesde Metaal en Ozark Henry, die nieuw werk presenteren. Een bijzondere line-up op een uitzonderlijke locatie: ingredinten voor een unieke herdenking. ticketsVVK 31,5 ADD 36,5

  verkooppunten tickets en info www.gonewest.be (vanaf 28_04_2014), T +32 (0)70 25 15 15 (ma-vr 9-20u) balies in Brugge, Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper

  Oza

  rk H

  enry

  D

  avid

  Uzu

  chuk

  wu

  Am

  ator

  ski

  Gus

  en