Programma Dag van de Architectuur 2011

36

description

Programma Dag van de Architectuur Utrecht

Transcript of Programma Dag van de Architectuur 2011

Page 1: Programma Dag van de Architectuur 2011
Page 2: Programma Dag van de Architectuur 2011

Zaterdag 25 juni p// 04Zondag 26 juni p// 12Even binnen kijken p// 17Zelfverzonnen route p// 26Rietveldprijs route p// 30Expeditie Leidsche Rijn p// 34PostPlanjer p// 35

2

Page 3: Programma Dag van de Architectuur 2011

HET ZWARTE HUIS / BAKERS ARCHITECTEN / FOTO MAARTEN NOORDIJK

Page 4: Programma Dag van de Architectuur 2011

4

Catharijnesingel

Croeselaan

Van

Zijst

weg

Groenmarkt-straat

Hoog Catharijne

Centraal Station

Catharijnesingel

Oudegracht

Twijnstraat

Lange Nieuw

straat

Nieuwegracht

Oudegracht

Bemuurde

Weerd O

Z

Oudenoord

Vredenburg

SteenwegLange

ElisabethstraatChoorstraat

Daalsetunnel

Voorstra

at

Neude

Vinke

n-burg

hstraa

t

Wittevrouwenstraat

Drif

t

NobelstraatNachtegaalstraat

Biltstraat

10:00-17:00 Rietveldprijs 2011 // Tentoonstelling Open huis & expeditie UAR audiotours Stationsgebied // presentatie-estafette 10:00-14:00 Vrije Kavel expeditie // Fietstocht 13:00-16:00 Universiteitsbieb Binnenstad Danst 14:00-16:00 COHAB // interventie & discussie 14:00-16:00 Wilde Dromen // Documentaire 16:00-18:00 Locatie Kanaleneiland // De Veranda 16:00-17:30 Het Nieuwe Hollandse Huis // Presentatie

Page 5: Programma Dag van de Architectuur 2011

4 5

Catharijnesingel

Croeselaan

Van

Zijst

weg

Groenmarkt-straat

Hoog Catharijne

Centraal Station

Catharijnesingel

Oudegracht

Twijnstraat

Lange Nieuw

straat

Nieuwegracht

Oudegracht

Bemuurde

Weerd O

Z

Oudenoord

Vredenburg

Steenweg

Lange

Elisabethstraat

Choorstraat

Daalsetunnel

Voorstra

at

Neude

Vinke

n-burg

hstraa

t

Wittevrouwenstraat

Drif

t

NobelstraatNachtegaalstraat

Biltstraat

TENTOONSTELLINGRIETVELDPRIJS 2011

za 25 juni // 10:00 - 17:00zo 26 juni // 15:00 - 18:00

De Rietveldprijs is dé Utrechtse architectuur-prijs die ééns in de twee jaar wordt uitge-reikt. De jury, bestaande uit Christine de Ruijter (AWG Architecten), Frits van Don-gen (Architecten Cie.), Indira van ’t Kloos-ter (Architectuur Lokaal) en Donald Lambert (Urbis Stadsontwerp), selecteerde dit jaar:

Woningbouw Het Zand, Theo Verburg Archi-tecten; Woning De Landmark, Noordwestzes Architecten; The Wall, VVKH Architecten; Dienstgebouw A2, Quist Wintermans Archi-tecten; Creative Valley, Monk Architecten; Kantoor en woningbouw Het Zwarte Huis, Jan Bakers Architecten; Woning Huis Maas, N2 Architekten; Centrum Muziek XXI, Archi-tecten Van Mourik; Woningbouw, Spring ar-chitecten; Villa Mulder, Asnova Architects.

Tijdens de Dag van de Architectuur wor-den de geselecteerde plannen tentoonge-steld en zijn enkele projecten te bezoeken.

OPEN HUIS & EXPEDITIEVERZONNEN DOOR

In de stad // 10:00 - 17:00Op locatie // 14:00 - 17:00

Dit jaar open huis bij markante gebouwen in de stad en gluren bij de makers zelf. Wie zijn die architecten en de door hun ver-zonnen stad? Zij vertellen er graag over.

In Utrecht nemen onder andere deel:Architectuurbureau Sluijmer en Van Leeuwen, bekend van Het kleinste Huisje op de Drift en de Havenpost. Zecc, winnaar van het BNA gebouw van het jaar 2011 met de Zwarte Parel. Mid-denin de binnenstad van Utrecht heeft Bakers Architecten een nieuw onderkomen ontworpen: Het Zwarte Huis. Ga mee met Urban Pilots op stadsexpeditie in Utrecht en ontdek nieu-we benaderingen van de zelfverzonnen stad.

Diverse locaties in de stad &Op locatie: Torenzaal UCKDomplein 4Utrecht

Architectuurcentrum AortaAchter de Dom 14Utrecht

www.aorta.nu

Page 6: Programma Dag van de Architectuur 2011

UAR AUDIOTOURZELFVERZONNEN

De architectuur-applicatie UAR bevat infor-matie over architectuur in een aantal steden. Voor Utrecht zijn zo’n 150 gebouwen uit het heden, het verleden en de toekomst be-schreven en geïllustreerd. Bent u in het be-zit van een geschikte smartphone (met in-ternet, camera en kompas) dan kunt u de applicatie op uw eigen telefoon gebruiken.

Nieuwsgierig naar het eigen woonhuis van architect Robert van den Hout: Huis Rond-poort, het woonhuis dat Mart van Schijndel voor zichzelf ontwierp: het Van Schijndelhuis, ideeën over een ondergronds bezoekerscen-trum onder het Domplein. Op de Dag van de Architectuur wordt een audiotour aange-boden langs eigen initiatieven van onder an-dere architecten en ontwerpers uit de stad.

UAR AUDIOTOURRIETVELDPRIJS 2011

In de stad // 10:00 - 17:00

De architectuur-applicatie UAR bevat infor-matie over architectuur in een aantal steden. Voor Utrecht zijn zo’n 150 gebouwen uit het heden, het verleden en de toekomst be-schreven en geïllustreerd. Bent u in het be-zit van een geschikte smartphone (met in-ternet, camera en kompas) dan kunt u de applicatie op uw eigen telefoon gebruiken.

Nieuwsgierig naar het verhaal achter het ont-werp? Architecten vertellen over het idee, het proces en de realisatie van hun eigen project. Een audiotour langs de tien geselecteerde pro-jecten voor de Rietveldprijs 2011: Het Zand, De Landmark, The Wall, Dienstgebouw A2, Creative Valley, Het Zwarte Huis, Huis Maas, Centrum Muziek XXI, Woningen Rivierenwijk, Villa Mulder.

In de stad // 10:00 - 17:00

Diverse locaties in de stad Via UAR app Smartphone

Diverse locaties in de stad Via UAR app Smartphone

6

Page 7: Programma Dag van de Architectuur 2011

PRESENTATIE-ESTAFETTE

WIE VERZINT HETSTATIONSGEBIED

Infocentrum StationsgebiedVredenburg 40Utrecht

www.cu2030.nl/architectuur

za 25 juni // 10:00 - 17:00

Op de Dag van de Architectuur houdt het Infocentrum Stationsgebied, Vredenburg 40, een presentatie-estafette over de di-versiteit en complexiteit van (de) ontwer-pen. Er wordt niet zomaar wat verzonnen!

Tijdens de presentatie-estafette kunt u zich, in 30 minuten per onderdeel, laten bijpraten door de bedenkers van het gebied. Bedenkers in de ruimste zin van het woord. Van kleine bankjes, tot hele grote gebouwen. Hoe grote dromen kunnen leiden tot kleine wondertjes. Van duizenden kilo’s staal tot minutieuze stuk-jes vloerbedekking; over alles is nagedacht.

VRIJE KAVEL FIETSTOCHTEXPEDITIE LEIDSCHE RIJN

Informatiecentrum Leidsche RijnVerlengde Vleutenseweg 32Leidsche Rijn

za 25 juni // 10:00 - 14:00

Het projectbureau Leidsche Rijn organiseert speciaal voor deze dag een kavel fietstocht onder begeleiding van een gids. U fietst langs diverse bijzondere zelfgebouwde woningen en een paar bewoners vertellen hun verhaal.

De kavel fietstocht duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur en start bij het Informatiecentrum, Verlengde Vleutenseweg 32 in Leidsche Rijn.

Meldt u voor zaterdag 18 juni aan via [email protected]. Geef hierbij aan met hoeveel personen u wilt deelnemen en of u gebruik maakt van een eigen fiets.

Let op:Vooraf aanmelden!

6 7

Page 8: Programma Dag van de Architectuur 2011

INTERVENTIE & DISCUSSIECOHAB an assembly of Spare Parts

In de context van ‘COHAB: een assemblage van reserveonderdelen’ , een project van Can Altay, onderzoekt Casco de dualiteit van het plaatsen van een monument of permanente sculptuur versus meer tijdelijke interventies in de openbare ruimte. Publieke sculpturen wor-den ter discussie gesteld en geplaatst in een context van meervoudige aandacht, gedach-ten en initiatieven. Een instrument dat (on)officiële territoria markeert. Het project maakt deel uit van het bredere kader van ‘Samenle-ven’, één van de belangrijkste aandachtspun-ten van Can Altray’s werk. De discussie met Can Altay, Jeremiah Day, Celine Condorelli e.a. vindt plaats na een tijdelijke interventie in een bestaande stedelijke structuur in Utrecht.

Deze middag is ontwikkeld in samen-werking met de boekpresentatie van Ex-podium ‘’Waking up from the nightma-re for participation’’ van Marcus Miessen.

Engelstalig18°

DE VERANDALOCATIE KANALENEILAND

Op 1 april opende Expodium, platform voor jonge kunst, het appartement ‘Locatie: Kana-leneiland’. Een plek van waaruit met kunste-naars en de buurt acties georganiseerd wor-den, om meer inzicht te krijgen in de rol van eigen initiatieven en kunst in de herontwikke-ling van Kanaleneiland (één van de drie grote naoorlogse wijken in Utrecht).

Aan het appartement is een veranda gebouwd; een overgang tussen private en publieke ruimte. Geïnspireerd door het Detroit-model zelfbouw veranda, als plek voor een gesprek en als po-dium voor wie iets wil presenteren. De veranda wordt op de dag van de architectuur ingewijd. De basis is af, alleen het dak mist nog, maar niet lang meer. Met behulp van diegenen die willen helpen met het realiseren van dit project wordt het dak gebouwd op 25 juni, de Dag van de Architectuur. Help jij Expodium om de veranda af te maken? Neem dan contact op met Expodium. Wij regelen alles, het enige dat we nodig hebben is je energie en inzet.

za 25 juni // 14:00 - 16:00

CascoNieuwekade 213-215Utrecht

www.cascoprojects.org

za 25 juni // 16:00 - 18:00

Locatie: KanaleneilandAuriollaan 98Utrecht

www.expodium.nl

8

Page 9: Programma Dag van de Architectuur 2011

DOCUMENTAIREHET WILDE DROMEN

Een documentaire over drie stellen die een vrije kavel kopen in Blauwkapel en Leidsche Rijn. Twee koppels kijken vanuit hun droom-huis terug op het proces. Het derde stel wordt gevolgd tijdens het ontwerpproces. Hun aan-pak loopt sterk uiteen, net zoals de huizen die zij laten bouwen. Centraal staan de per-soonlijke dromen vanuit de kavelnemers.

Een openhartig gesprek over de keuzes voor het zelfbouwen, de zoektocht naar de ar-chitect en de loop van het bouwproces. Wat betekent het om zelf een huis te bouwen? Een poëtisch en beeldend verslag van de dromen van de particuliere opdrachtgever – afgezet tegen de weerbarstige realiteit van de vrije kavelmarkt.

Er is tevens informatie beschikbaar over het bouwen van een eigen huis.

SLOTMANIFESTATIENIEUWE HOLLANDSE HUIS

Geïnspireerd door ‘The Summit’, een studie-reis langs Noord Californisch Modernisme in de Bay Area van San Francisco, in 2010 door Edwin Oostmeijer georganiseerd, ontwikkel-den de deelnemende architecten, stedenbou-wers en landschapsarchitecten in combinatie met opdrachtgevers, een vrijstaand huis voor de randstad. Een huis dat we in Nederland niet zo snel zullen vinden... In Pecha Kucha’s presenteren de architecten hun ideeën voor een vrije kavel. Gevolgd door een discus-sie onder leiding van Fred Schoorl (directeur BNA). Alexandra Bonazzi (Dil en Bonazzi architecten)Hugo de Clercq (Faro architecten)Floris Cornelisse (Happel Cornelisse architecten)Jan Griffioen (Griffioen architecten)Piet Grouls (architecten van Mourik)Hans van Heeswijk (Hans van Heeswijk architecten)Daniëlle Huls (Bureau B+B)Monica Ketting (HENK architecten)Jeroen van Mechelen (Studio JVM)Annette Marx (Marx en Steketee architecten)Maike van Stiphout (DS Landscape architects)Nanne de Ru (Powerhouse Company)* * NNMSY Villa (zie afb.)

za 25 juni // 14:00 & 15:00

Torenzaal UCKDomplein 4Utrecht

Torenzaal UCKDomplein 4Utrecht

za 25 juni // 16:00 - 17:30aansluitend borrel

9

Page 10: Programma Dag van de Architectuur 2011

IN DE HERHALING / CULTURELE ZONDAG DANS

DE UBB DANST

Universiteitsbibliotheek BinnenstadDrift 27Utrecht

za 25 juni // 13:00 - 16:00Diverse optredens

Al dansend verplaatsen de dansers van STU-dance op 24 mei zich met een “swingende bike” door de stad en verbonden zo de verschillende locaties van de Culturele Zondag DANS. Nu in de herhaling en op een speciale locatie voor de Dag van de Aechitectuur een dynamische choreo-grafie in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad.

In de hal van de verbouwde Universiteitsbiblio-theek danst het demoteam van STUdance twee van haar nieuwste choreografieën. De eerste choreografie ‘Black and white allowing red to be red’ is gebaseerd op een schilderij van Mon-driaan. Ragtimes is een vrolijke choreografie geinspireerd op Charlie Chaplin, Bob Fosse en Fred Astaire. DJ Charetel verzorgt de muziek.

Page 11: Programma Dag van de Architectuur 2011

DE LANDMARK / NOORDWESTZES ARCHITECTEN

Page 12: Programma Dag van de Architectuur 2011

12

12:00-17:00 Van Schijndelhuis // Openstelling UAR audiotours 15:00-18:00 Rietveldprijs 2011 // Tentoonstelling 15:00-17:00 Rietveldprijs 2011 // Nominaties

Catharijnesingel

Croeselaan

Van

Zijst

weg

Groenmarkt-straat

Hoog Catharijne

Centraal Station

Catharijnesingel

Oudegracht

Twijnstraat

Lange Nieuw

straat

Nieuwegracht

Oudegracht

Bemuurde

Weerd O

Z

Oudenoord

Vredenburg

SteenwegLange

Elisabethstraat

Choorstraat

Daalsetunnel

Voorstra

at

Neude

Vinke

n-burg

hstraa

t

Wittevrouwenstraat

Drif

t

NobelstraatNachtegaalstraat

Biltstraat

Page 13: Programma Dag van de Architectuur 2011

12

Catharijnesingel

Croeselaan

Van

Zijst

weg

Groenmarkt-straat

Hoog Catharijne

Centraal Station

Catharijnesingel

Oudegracht

Twijnstraat

Lange Nieuw

straat

Nieuwegracht

Oudegracht

Bemuurde

Weerd O

Z

Oudenoord

Vredenburg

Steenweg

Lange

Elisabethstraat

Choorstraat

Daalsetunnel

Voorstra

at

Neude

Vinke

n-burg

hstraa

t

Wittevrouwenstraat

Drif

t

NobelstraatNachtegaalstraat

Biltstraat

OPENSTELLING & FILMVAN SCHIJNDELHUIS

Van SchijndelhuisPieterskerkhof 8Utrecht

www.vanschijndelhuis.nl

zo 26 juni // 12:00 - 17:00ENTREE 15 EURO (STUDENTEN 10 EURO)

De moeilijkste opdrachtgever voor een archi-tect is de architect zelf als hij zijn eigen huis ontwerpt. Niemand dwingt om binnen budget te blijven en stelt harde voorwaarden aan het programma. Je wilt een driedimensionaal visi-tekaartje afleveren, want iedereen kijkt natuur-lijk naar wat je voor jezelf ontwerpt. En dan is het budget meestal niet te vergelijken met wat sommige van je opdrachtgevers te besteden hebben. Een voordeel van het ontwerpen van je eigen huis is als iets niet blijkt te werken zo-als verwacht, je dat zelf weer op kunt lossen.

Veel architectenhuizen zijn de geschiedenis in gegaan, omdat ze precies laten zien waar-toe de techniek uit hun tijd in staat was en omdat ze vaker nog de grenzen daarvan op-rekten. Mart van Schijndel (1943-1999) expe-rimenteerde met zijn eigen woonhuis op een lastige ingesloten plek in hartje Utrecht met een vernieuwende plattegrond, ruimtelijkheid, licht en kleur. Door technische innovaties is het Van Schijndelhuis, sinds 1999, het jong-ste gemeentelijke monument van Nederland.

TENTOONSTELLINGRIETVELDPRIJS 2011

ArchitectuurcentrumAortaAchter de Dom 14Utrecht

www.aorta.nu

zo 26 juni // 15:00 - 18:00

De Rietveldprijs is dé Utrechtse architectuur-prijs die ééns in de twee jaar wordt uitge-reikt. De jury, bestaande uit Christine de Ruijter (AWG Architecten), Frits van Don-gen (Architecten Cie.), Indira van ’t Kloos-ter (Architectuur Lokaal) en Donald Lambert (Urbis Stadsontwerp), selecteerde dit jaar:

Woningbouw Het Zand, Theo Verburg Archi-tecten; Woning De Landmark, Noordwestzes Architecten; The Wall, VVKH Architecten; Dienstgebouw A2, Quist Wintermans Archi-tecten; Creative Valley, Monk Architecten; Kantoor en woningbouw Het Zwarte Huis, Jan Bakers Architecten; Woning Huis Maas, N2 Architekten; Centrum Muziek XXI, Archi-tecten Van Mourik; Woningbouw, Spring ar-chitecten; Villa Mulder, Asnova Architects.

Op zondag 26 juni is het nog mogelijk de tentoonstelling van de geselecteerde plannen te bezoeken.

13

Page 14: Programma Dag van de Architectuur 2011

NOMINATIERIETVELDPRIJS 2011

Kent u ze nog, de Rietveldprijswinnaars van voorheen? Onder hen waren: het woonhuis van Mart van Schijndel (1995), het Educato-rium van Rem Koolhaas (1999), de Universi-teitsbibliotheek van Wiel Arets (2005), en Pa-pendorp van Wissing en West 8 (2009). Dit jaar wordt de prijs voor de elfde keer uitgereikt.

Op zondag 26 juni grijpen de ontwerpers van de geselecteerde projecten voor de Rietveldprijs 2011 hun kans. Zij brengen dan zelf hun project nog éénmaal voor het voetlicht. Een middag met inspirerende, korte presentaties van de makers zelf, en een discussie voor de toekomst van de stad. Wat wordt de keuze van de jury? Wie wor-den genomineerd voor de Rietveldprijs 2011?

Torenzaal UCKDomplein 4Utrecht

www.rietveldprijs.nl

zo 26 juni // 15:00 - 17:30aansluitend borrel

UAR AUDIOTOURZELFVERZONNEN

De architectuur-applicatie UAR bevat infor-matie over architectuur in een aantal steden. Voor Utrecht zijn zo’n 150 gebouwen uit het heden, het verleden en de toekomst be-schreven en geïllustreerd. Bent u in het be-zit van een geschikte smartphone (met in-ternet, camera en kompas) dan kunt u de applicatie op uw eigen telefoon gebruiken.

Nieuwsgierig naar het eigen woonhuis van architect Robert van den Hout: Huis Rond-poort, het woonhuis dat Mart van Schijndel voor zichzelf ontwierp: het Van Schijndelhuis, ideeën over een ondergronds bezoekerscen-trum onder het Domplein. Op de Dag van de Architectuur wordt een audiotour aange-boden langs eigen initiatieven van onder an-dere architecten en ontwerpers uit de stad.

In de stad // 10:00 - 17:00

Diverse locaties in de stad Via UAR app Smartphone

14

Page 15: Programma Dag van de Architectuur 2011

UAR AUDIOTOURRIETVELDPRIJS 2011

In de stad // 10:00 - 17:00

HDe architectuur-applicatie UAR bevat in-formatie over architectuur in een aantal ste-den. Voor Utrecht zijn zo’n 150 gebouwen uit het heden, het verleden en de toekomst be-schreven en geïllustreerd. Bent u in het be-zit van een geschikte smartphone (met in-ternet, camera en kompas) dan kunt u de applicatie op uw eigen telefoon gebruiken.

Nieuwsgierig naar het verhaal achter het ont-werp? Architecten vertellen over het idee, het proces en de realisatie van hun eigen project. Een audiotour langs de tien geselecteerde pro-jecten voor de Rietveldprijs 2011: Het Zand, De Landmark, The Wall, Dienstgebouw A2, Creative Valley, Het Zwarte Huis, Huis Maas, Centrum Muziek XXI, Woningen Rivierenwijk, Villa Mulder.

Diverse locaties in de stad Via UAR app Smartphone

15

Page 16: Programma Dag van de Architectuur 2011

CENTRUM MUZIEK XXI / ARCHITECTEN VAN MOURIK

Page 17: Programma Dag van de Architectuur 2011

Catharijnesingel

Croeselaan

Van

Zijst

weg

Groenmarkt-straat

Hoog Catharijne

Centraal Station

Catharijnesingel

Oudegracht

Twijnstraat

Lange Nieuw

straat

Nieuwegracht

Oudegracht

Bemuurde

Weerd O

Z

Oudenoord

Vredenburg

Steenweg

Lange

Elisabethstraat

Choorstraat

Daalsetunnel

Voorstra

at

Neude

Vinke

n-burg

hstraa

t

Wittevrouwenstraat

Drif

t

NobelstraatNachtegaalstraat

Biltstraat

EVEN BINNEN KIJKEN open huis

17

Page 18: Programma Dag van de Architectuur 2011

OPEN HUIS & RONDLEIDINGTHE WALL // Rietveldprijs

The WallWeteringschansA2

www.vvkh.nl

za 25 juni // 10:00 - 17:00rondleiding // 13:30 olv Fred Berg

Door de aanleg van Leidsche Rijn kwam de A2 niet meer buiten, maar ín de stad te liggen. De nieuwe woonwijk moest afgeschermd worden van het verkeerslawaai. Hiertoe zijn twee bijzon-der dynamische ontwerpen voor de vereiste 12,5 meter hoge schermen gemaakt: een scherm met een autoshowroom erin geïntegreerd (Cockpit van Kas Oosterhuis) en the Wall, een volledig gebouw als geluidsscherm. Noordelijker langs de A2 sluit een 4,5 km lang geluidsscherm van Aletta van Aalst aan op de dynamische belijning van de schermen bij Leidsche Rijn.

The Wall is op zaterdag 25 juni geopend voor publiek.

Om 13:30 start een rondleiding onder leiding van de architect. U komt op plaatsen waar u anders niet zou komen. Ontmoetingsplaats: voor het filiaal van McDonalds.

OPEN HUIS & RONDLEIDINGCENTRUM MUZIEK // Rietveldprijs

Centrum Muziek XXILoevenhoutsedijk 301Utrecht

www.architectenvanmourik.nl

za 25 juni // 10:00 - 14:00rondleiding // 12:00 olv Klaas vd Molen

Centrum Muziek XXI behoort tot één van de tien geselecteerde projecten voor de Riet-veldprijs 2011. In het kader van de Rietveld-prijs 2011 worden rond de Dag van de Ar-chitectuur diverse activiteiten georganiseerd.

Op zaterdag 25 juni, tijdens de Dag van de Architectuur in Utrecht is Cen-trum Muziek XXI (Loevenhoutsedijk 301, Utrecht) opengesteld voor het publiek.

Om 12:00 uur geeft Klaas van der Molen (pro-jectarchitect) een rondleiding door het gebouw.

18

Page 19: Programma Dag van de Architectuur 2011

OPEN HUISHET ZWARTE HUIS // Rietveldprijs

Het Zwarte HuisLange Nieuwstraat 109Utrecht

www.bakersarchitecten.nl

za 25 juni // 11:00 - 16:00

Middenin de binnenstad van Utrecht heeft Ba-kers Architecten haar eigen nieuwe onderkomen met daarboven zes appartementen ontworpen. Op de hoek van de Lange Nieuwstraat en de Vrouwjuttenstraat bevond zich jarenlang een braakliggend kavel, maar nu is het voorzien van een passend en tegelijkertijd eigentijds gebouw.

Op zaterdag 25 juni is Het Zwar-te Huis opengesteld voor het publiek. De architecten van Jan Bakers Architecten ge-ven diverse rondleidingen door het gebouw.

OPEN HUISASNOVA // Rietveldprijs

Asnova2e Korte Baanstraat 7Utrecht

www.asnova.nl

za 25 juni // 10:00 - 17:00

‘Creatieve oplossingen voor complexe vraag-stukken’

Asnova is een veelzijdig bureau met ex-pertise in verbouw, nieuwbouw, restaura-tie en interieur. Voor de nieuwbouw vil-la in Rijnsweerd, Villa Mulder, is Asnova geselecteerd voor de Rietveldprijs 2011.

Helaas is het niet mogelijk de villa Mulder van binnen te bekijken. Maar u kunt wel bij de architect van het gebouw een kijkje nemen.

Het atelier van Asnova is open op de Dag van de Architectuur. In de binnentuin kunnen bezoekers met de architecten van gedachten wisselen onder het genot van een kopje thee.

19

Page 20: Programma Dag van de Architectuur 2011

OPEN HUISROLF REICHARDT

Rolf Reichardt ArchitectEuropalaan 20Utrecht

www.rolfreichardt.nl

za 25 juni // 10:00 - 17:00

‘Je kunt nooit tweemaal in dezelfde rivier stap-pen, want het is steeds weer vers water dat je tegemoet stroomt.’

De bouwwerken van Rolf Reichardt gaan over mensen en hun omgeving, over gebruik en er-varing, over emoties en dromen. Zowel voor on-dernemers als particulieren worden opdrachten vertaald in ruimten die bijdragen aan het welzijn van de gebruiker. De projecten variëren van villa’s tot kantoren, van stadsplannen tot interi-eurs, van pleininrichting tot winkel en restaurant.

In de zoektocht van de opdrachtgever naar een bijzonder gebouw worden de beweeg-redenen en het gebruik gewogen vanuit ver-schillende perspectieven. De dagelijkse gang van de mensen in het gebouw, het uitzicht, de lichttoetreding, de geschiedenis en het ka-rakter van de omgeving, in open dialoog met de opdrachtgever vermengen deze ingrediën-ten zich geleidelijk tot een verschijningsvorm.

OPEN HUISSLUIJMER & VAN LEEUWEN

Sluijmer & Van LeeuwenKerkstraat 21Utrecht

www.architectuurbureau.nl

za 25 juni // 10:00 -17:00

Het Architectuurbureau Sluijmer en van Leeu-wen is sinds de oprichting in 1988 gevestigd in de binnenstad van Utrecht. Al jaren wer-ken ze enthousiast aan een afwisselend en veelzijdig oeuvre. Zo is brede expertise op-gebouwd van stedenbouwkundig- tot in-terieurontwerp, van nieuwbouw tot restau-ratie en van utiliteitsbouw tot woningbouw.

Sluijmer en Van Leeuwen is in Utrecht bekend van Het kleinste Huisje op de Drift, de Haven-post, De Utrechters en nog veel meer. Als Echt Utrechts bureau zijn ze ook vaak initiatiefne-mers geweest in de stad. Een van de belang-rijke initiatieven waar Sluijmer en Van Leeu-wen een initiatief in nam is De Veilinghaven.

20

Page 21: Programma Dag van de Architectuur 2011

OPEN HUISCREATIVE VALLEY // Rietveldprijs

Creative ValleyOrteliuslaan 1-27Papendorp / Utrecht

www.gent-monk.nl

za 25 juni // 10:00 - 14:00

GENT&MONK Architecten Bna is de nieu-we naam waaronder de architectenbureaus Feekes & Colijn bureau voor architectuur, ste-denbouw en ruimtelijke inrichting en MONK architecten hun krachten hebben gebundeld. Het bureau is sinds 1 januari 2011 verhuisd naar een tijdelijk onderkomen op het Carte-siusterrein in Utrecht. Tijdelijk omdat ze sa-men met andere gebruikers op dit terrein een nieuw kantoor gaan ontwerpen en realise-ren. Een impuls voor het bureau, maar ook voor dit vergeten stukje Utrecht dat hiermee nieuwe impulsen zal krijgen. Door herbestem-ming van bestaande gebouwen en toevoe-ging van nieuwe zal Cartesius weer bruisen.

Met het kantorencomplex Creative valley is GENT&MONK geselecteerd voor de Rietveld-prijs 2011. Een duurzaam gebouw volledig ont-wikkeld vanuit de behoefte van de gebruiker en volgens het principe van het Nieuwe Werken. Op 25 juni een echte sneak in dit gebouw, onder leiding van de architecten.

OPEN HUISNARRATIVA ARCHITECTEN

NarrativA ArchitecteNZwarte Woud 238 Utrecht (Lunetten)

www.narrativa.nl

za 25 juni // 10:00 - 16:00zo 26 juni // 10:00 - 16:00

Bij NarrativA ArchitecteN werken we veel met hout, in combinatie met glas, steen en staal.Wij hebben ons altijd gericht op gezonde en warme architectuur. Zo zijn wij stap voor stap dichterbij de echologische architectuur geko-men. Tegenwoordig gebruiken wij verschillende hout toepassingen, gezonde en natuurlijke iso-latiematerialen, en ecologische principes zoals dampopen constructies. Onze ontwerpen stra-len rust en warmte uit, creëren een uitstekend leefklimaat en zijn goed voor het milieu.

In de architectuur van NarrativA ArchitecteN zit altijd het persoonlijke verhaal (narratief) van wensen en ideeën van onze opdrachtgevers.

Kom eens een kijkje nemen in onze keuken. Wat is voor ons gezonde architectuur? Wel-ke bouw- en isolatiematerialen gebruiken wij? Shai van Vlijmen zal verschillende projecten in foto’s en 3D programma’s laten zien met het verhaal achter het ontwerp. U bent van harte welkom!

21

Page 22: Programma Dag van de Architectuur 2011

OPEN HUISPAUL TESSER ARCHITECT

Verwachtingen waarmaken. Samen, door het combineren van de juiste factoren, een resul-taat neerzetten dat die verwachtingen overtreft. De connectie tussen architect en opdrachtge-ver is van groot belang. Een intensieve sa-menwerking, wederzijds vertrouwen en heldere communicatie leiden tot de meest uiteenlo-pende en de meest verrassende oplossingen.

Op 25 juni stellen Schaapveld Architectuur en paul tesser architect gezamenlijk hun deuren open tijdens de Dag van de Architectuur. U kunt dan binnenlopen voor een borrel, om kennis te maken en te zien hoe gewerkt wordt aan diverse projecten. Speciaal voor deze ge-legenheid geven de twee bureaus op deze dag gezamenlijk vrijblijvend ontwerpconsulten aan mensen met (ver)bouwplannen. Zo kunt u zien wat een architect kan betekenen bij de reali-satie van uw ambities. Kom dus een kijkje ne-men in de ontwerpkeuken en laat u inspireren!

OPEN HUISSCHAAPVELD architectuur

Het is pas een jaar geleden dat Sjoerd Schaapveld zijn eigen architectenbureau begon. Hij is dus eigenlijk piepjong in het Utrechtse architectuur-circuit. Toch deed hij in 2010 al van zich spreken door de BNA Jonge Architectenprijs te winnen.

Of het nu gaat om het ontwerpen van een stoel, de verbouwing van een woonhuis of een nieuw te bouwen hotel, steeds weet Schaapveld Ar-chitectuur zich te onderscheiden met zijn ster-ke concepten. In zijn werk stapt hij af van de standaardoplossing en richt zijn ontwerppas-sie op het bedenken van authentieke produc-ten: maatwerk waar de gebruiker zichzelf niet alleen in herkent, maar zich ook aan hecht.

Op 25 juni stellen Schaapveld Architectuur en paul tesser architect gezamenlijk hun deuren open tijdens de Dag van de Architectuur. Speciaal voor deze gelegenheid geven de twee bureaus op deze dag gezamenlijk vrijblijvend ontwerp-consulten aan mensen met (ver)bouwplannen.

Paul Tesser ArchitectWesterdijk 66-68Utrecht

www.paultesser.nl

za 25 juni // 10:00 - 17:00zo 26 juni // 10:00 - 17:00

Schaapveld ArchitectuurWesterdijk 66-68Utrecht

www.schaapveld.com

za 25 juni // 10:00 - 17:00

22

Page 23: Programma Dag van de Architectuur 2011

OPEN HUISZECC

‘Een boom is zo sterk als zijn wortels diep zijn. Voor onze architectuur geldt hetzelfde.’, aldus Zecc. Zecc werkt vanuit drie grondbe-ginselen: het moet functioneel zijn, ontwikkeld vanuit duurzame principes en tegelijkertijd al je zinnen prikkelen. Die drie uitgangspun-ten verenigen lijkt vaak een onmogelijke op-gave. Grounded Architecture noemt Zecc het. Architectuur met een stevige basis. Omdat daaruit de mooiste ideeën groeien.

Recent nog is Zecc met de Zwarte Parel ge-nomineerd voor de BNA Gebouw van het Jaar regio Zuidwest-Nederland. De verbouwing van deze zogenaamde ‘kluswoning’ werd een ar-chitectonisch schouwspel, waarin veelvuldig is geëxperimenteerd. De 100 jaar oude gevel van het woonhuis is door Studio Rolf.fr sa-men met Zecc Architecten volledig geschilderd in een glimmende zwarte olie. Op de plaats van het oude pannendak werd en een nieu-we ‘plantenkas’ geplaatst waar je in het bub-belbad kan genieten van het prachtig uitzicht.

OPEN HUISNOORDZEESTRAAT // Rietveldprijs

De woningen aan de Noordzeestraat van Spring-architecten zijn geselecteerd voor de Rietveldprijs 2011. Deze woningen worden inmiddels bewoond.

Op zaterdag 25 juni, tijdens de Dag van de Ar-chitectuur in Utrecht is het mogelijk een van de complexen aan de Noordzeestraat te bezoeken.

Tussen 11:00 en 15:00 kunt u aanbel-len bij het complex Noordzeestraat (SBWU). Er wordt dan voor u open gedaan door het locatiehoofd. De appartementen zijn we-gens privacy niet bezoekbaar, maar wel de algemene ruimten en de binnenhof.Bewoners en projectarchitect Ed Tromp zijn in het complex aanwezig.

Een echte sneak op deze architectuurdag in Utrecht.

ZECCWesterkade 4Utrecht

www.zecc.nl

za 25 juni // 15:00 - 17:30

Complex Noordzeestraat/ RivierenwijkNoordzeestraat 114Utrecht

www.spring-architecten.nl

za 25 juni // 11:00 - 15:00

23

Page 24: Programma Dag van de Architectuur 2011

OPEN HUISWKG ARCHITECTEN

MarktMeesters heeft een groep van met name 50-plussers geformeerd. Zij hebben het plan een appartementengebouw in Collectief Par-ticulier Opdrachtgeverschap te realiseren, ofwel bouw zelf uw ideale appartement met een groep gelijkgestemden. Inmiddels hebben zich ruim vijftig belangstellenden aangemeld.

MarktMeesters is een idee van architect Jan Wijnand Groenendaal. Hij wil een energiezuinig, toekomstgericht appartementengebouw bouwen. Appartementen verwarmd door aardwarmte, met een zonneboiler of pv-cellen, wellicht met een kleine windturbine en natuurlijk domotica. Woningen waar mensen ook op hogere leeftijd comfortabel en plezierig kunnen blijven wonen. De Dag van de Architectuur heeft het thema “zelf-verzonnen” gekregen. WKG Architecten besteed tijdens haar open huis aandacht aan MarktMees-ters. Wilt u kennismaken met het initiatief en de initiatiefnemers, dan bent u van harte welkom.

WKG architectenWilhelminapark 48Utrecht

www.wkgarchitecten.nl

za 25 juni // 11:00 - 17:00

OPEN HUISVAN ROOIJEN ARCHITECTEN

U bent van harte welkom om een ‘kijkje in de keuken’ te komen nemen bij Van Rooijen Architecten in De Meern. Centraal staat ‘het architectonische ontwerpproces’.

Middels een drietal projecten, van klein naar groot, wordt het ontwerpproces en de werk-wijze van het bureau toegelicht: een villa, een speeltuingebouw en een brandweerpost.

De architecten informeren de bezoekers om-trent ideeën van deze zeer verschillende ge-bouwen met schetsen, tekeningen, maquettes en digitale visualisaties.

Het speeltuingebouw De Bloesem, Bloesem-straat 25, Utrecht. Heeft een eervolle vermel-ding gekregen bij het BNA gebouw van het jaar 2011. Dit project is op zaterdag 25 juni open.

Verder staat er koffie / drankje of een hapje voor u klaar!

Van Rooijen ArchitectenMorgenstond 24De Meern

www.vanrooijenarchitecten.nl

za 25 juni // 10:00 - 17:00 zo 26 juni // 10:00 - 17:00

24

Page 25: Programma Dag van de Architectuur 2011

STADS EXPEDITIEURBAN PILOTS

De stad is het werkterrein van Urban Pi-lots. Vanuit strategische plekken bren-gen wij met onderzoekend ontwerp en nieuwe coalities beweging in de stad.

Urban Pilots houdt open huis tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 25 juni. Ga mee op stadsexpeditie en maak kennis met onze werkwijze. We gaan een strategische plek van Utrecht verkennen die momenteel volop in ontwikkeling is: de Voorstraat en omgeving. Je krijgt tools uit de gebiedsgeografie om te expe-rimenteren met waarnemen, deze observaties te verwerken en te vertalen naar slimme ac-ties. Alle observaties worden verzameld in een gebiedsblog op Facebook en aangeboden aan betrokken partijen van omgeving Voorstraat.

observaties te verwerken en te verta-len naar slimme acties. Alle observaties worden verzameld in een gebiedsblog

Urban PilotsVertrekpunt: Neude, PleinUtrecht

www.urbanpilots.com

za 25 juni // 10:00 12:30 15:00

Page 26: Programma Dag van de Architectuur 2011

Catharijnesingel

Croeselaan

Van

Zijst

weg

Groenmarkt-straat

Hoog Catharijne

Centraal Station

Catharijnesingel

Oudegracht

Twijnstraat

Lange Nieuw

straat

Nieuwegracht

Oudegracht

Bemuurde

Weerd O

Z

Oudenoord

Vredenburg

Steenweg

Lange

Elisabethstraat

Choorstraat

Daalsetunnel

Voorstra

at

Neude

Vinke

n-burg

hstraa

t

Wittevrouwenstraat

Drif

t

NobelstraatNachtegaalstraat

Biltstraat

26

ZELFVERZONNEN ROUTEUAR audio route, geen openstelling

EIGEN WONING ARCHITECTRONDPOORT

Twijnstraat aan de Werf/Rondpoort 1Utrecht

UAR AUDIOROUTE

EIGEN WONING ARCHITECTVAN SCHIJNDELHUIS

Pieterskerkhof 8Utrecht

UAR AUDIOROUTE

FOTO THEO BAART

Page 27: Programma Dag van de Architectuur 2011

27

BIJZONDER INITIATIEFONDER HET DOMPLEIN

Domplein Utrecht

UAR AUDIOROUTE

EXPEDITIE LEIDSCHE RIJN

JE EIGEN HUIS BOUWENHUIS BLAUWKAPEL

KapelwegFort Blauwkapel

Locatie: Fort Blauwkapelbuiten het oude centrum

UAR AUDIOROUTE

VRIJPLAATS UTRECHTDE VECHTCLUB

Brailledreef 9Utrecht

wijk: Overvecht buiten het oude centrum

UAR AUDIOROUTE

INITIATIEF ARCHITECTHET ZWARTE HUIS

Lange Nieuwstraat 109Utrecht centrum

UAR AUDIOROUTE

Page 28: Programma Dag van de Architectuur 2011

28

BIJZONDER INITIATIEFVILLA JONGERIUS

KanaalwegUtrecht

wijk: Merwedekanaalbuiten het oude centrum

UAR AUDIOROUTE

DE NIEUWE GENERATIE DE SPONTANE STAD

2E Daalsedijk/ spoorzonegebiedUtrecht

www.studiopapaver.com

UAR AUDIOROUTE

NIEUW LEVEN IN DE HAVENU-TRECHTERS EN MEER

VeilinghavenUtrecht

wijk: Parkwijkbuiten het oude centrum

UAR AUDIOROUTE

DE NIEUWE GENERATIEDE VERTICALE STAD

Woondaken binnenstad Utrecht

UAR AUDIOROUTE

Page 29: Programma Dag van de Architectuur 2011

29

KUNST INITIATIEVENLOCATIE KANALENEILAND

Auriollaan 98Kanaleneiland

wijk: Kanaleneilandbuiten het oude centrum

UAR AUDIOROUTE

DE NIEUWE GENERATIE112 KOMMA 3

Domvalgebied gemarkeerdUtrecht centrum

www.112komma3.nl

UAR AUDIOROUTE

Page 30: Programma Dag van de Architectuur 2011

30

Catharijnesingel

Croeselaan

Van

Zijst

weg

Groenmarkt-straat

Hoog Catharijne

Centraal Station

Catharijnesingel

Oudegracht

Twijnstraat

Lange Nieuw

straat

Nieuwegracht

Oudegracht

Bemuurde

Weerd O

Z

Oudenoord

Vredenburg

Steenweg

Lange

Elisabethstraat

Choorstraat

Daalsetunnel

Voorstra

at

Neude

Vinke

n-burg

hstraa

t

Wittevrouwenstraat

Drif

t

NobelstraatNachtegaalstraat

Biltstraat

THEO VERBURG ARCHITECTENWONINGBOUW HET ZAND

Het ZandLeidsche Rijn

UAR AUDIOROUTE

NOORDWESTZES ARCHITECTENDE LANDMARK

TerwijdeLeidsche Rijn

UAR AUDIOROUTE

RIETVELDPRIJS ROUTEUAR audio route, geen openstelling

Page 31: Programma Dag van de Architectuur 2011

31

VVKHTHE WALL

A2Leidsche Rijn

UAR AUDIOROUTE

QUIST WINTERMANS ARCH.DIENSTGEBOUW

A2Leidsche Rijn

UAR AUDIOROUTE

GENT&MONKCREATIVE VALLEY

Orteliuslaan 1-27Papendorp

UAR AUDIOROUTE

JAN BAKERS ARCHITECTENHET ZWARTE HUIS

Lange Nieuwstraat 109Utrecht

UAR AUDIOROUTE

Page 32: Programma Dag van de Architectuur 2011

32

N2 ARCHITEKTENHUIS MAAS

WilhelminaparkUtrecht

UAR AUDIOROUTE

SPRING ARCHITECTENWONINGEN RIVIERENWIJK

RivierenwijkUtrecht

UAR AUDIOROUTE

Hoogstraat/Rode BrugUtrecht

UAR AUDIOROUTE

ASNOVA ARCHITECSHUIS MULDER

RijnsweerdUtrecht

UAR AUDIOROUTE

ARCHITECTEN VAN MOURIKCENTRUM MUZIEK XXI

Page 33: Programma Dag van de Architectuur 2011

DIENSTGEBOUW A2 / QUIST WINTERMANS ARCHITECTEN

Page 34: Programma Dag van de Architectuur 2011

VRIJE KAVEL FIETSTOCHT

34

Catharijnesingel

Croeselaan

Van

Zijst

weg

Groenmarkt-straat

Hoog Catharijne

Centraal Station

Catharijnesingel

Oudegracht

Twijnstraat

Lange Nieuw

straat

Nieuwegracht

Oudegracht

Bemuurde

Weerd O

Z

Oudenoord

Vredenburg

Steenweg

Lange

Elisabethstraat

Choorstraat

Daalsetunnel

Voorstra

at

Neude

Vinke

n-burg

hstraa

t

Wittevrouwenstraat

Drif

t

NobelstraatNachtegaalstraat

Biltstraat

VRIJE KAVEL ROUTE

Het projectbureau Leidsche Rijn organiseert speciaal voor deze dag een kavel fietstocht onder begeleiding van de dhr. Oosterhuis ste-denbouwkundige en supervisor van een aantal vrije kavel projecten in Leidsche Rijn. U fietst langs diverse bijzondere zelfgebouwde wonin-gen en een paar bewoners vertellen hun ver-haal. De kavel fietstocht duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur en start bij het Informatiecentrum, Verlengde Vleutenseweg 32 in Leidsche Rijn. Meldt u voor zaterdag 18 juni aan via [email protected]. Geef hierbij aan met hoeveel personen u wilt deelnemen en of u gebruik maakt van een eigen fiets.

VRIJE KAVEL FIETSTOCHTEXPEDITIE LEIDSCHE RIJN

Verlengde Vleutenseweg 32Leidsche Rijn

za 25 juni // 10:00 - 14:00

Page 35: Programma Dag van de Architectuur 2011

34

VRIJE KAVEL ROUTE

HET NIEUWE HOLLANDSE HUIS / ONTWERP WEILANDWONEN / HENK ARCHITECTEN & BUREAU B+B

VERDIEPING

Page 36: Programma Dag van de Architectuur 2011

* tenzij anders vermeld