Profiel 6 2010

19
MVO prestatieladder thema’s deuren en toegangscontrole vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 6 2010 | www.profiel-online.nl

description

vaktijdschrift over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, glas

Transcript of Profiel 6 2010

MVO prestatieladderthema’s deuren en toegangscontrole

profiel | nr 6 2010 | jaargang 5 | ww

w.profiel-online.nl

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 6 2010 | www.profiel-online.nl

www.hafele.com

Functioneel, veilig en steeds volgens de laatste trends: de unieke eigenschappen

van het Dialock assortiment van Häfele. Het merk Dialock is het door Häfele

ontwikkelde elektronisch herkenning- en sluitsysteem dat zonder aanraking werkt op

basis van transpondertechniek. Het systeem biedt functionaliteit en veiligheid met

slechts één unieke code. Voor alle informatie staat ons verkoopteam voor u klaar!

195 dialock adv:Opmaak 1 31-08-2010 15:41 Pagina 1

We inspire at www.duco.eu NAT

UR

AL

CO

MFO

RT

INSI

DE

[email protected] - Bedrijvenlaan 2 - 8630 Veurne - Belgium - tel +32 58 33 00 66 - fax +32 58 33 00 67

DucoSlide / Maximum aan privacy

DucoSlide is een permanent extern zonweringsysteem met

schuifpanelen. Ze combineren optimale zonwering met behoud

van daglicht en bieden zo een maximum aan privacy! DucoSlide

schuifpanelen zijn beschikbaar met “LuxFrame” of “SlimFrame”

kaderprofielen met vaste of verstelbare lamellen. Toepasbaar in een

enkelvoudig, symmetrisch of telescopisch schuifsysteem.

07072009_DUCO_Profiel.indd 4 14/09/10 10:59

We inspire at www.duco.eu NAT

UR

AL

CO

MFO

RT

INSI

DE

[email protected] - Bedrijvenlaan 2 - 8630 Veurne - Belgium - tel +32 58 33 00 66 - fax +32 58 33 00 67

DucoSlide / Maximum aan privacy

DucoSlide is een permanent extern zonweringsysteem met

schuifpanelen. Ze combineren optimale zonwering met behoud

van daglicht en bieden zo een maximum aan privacy! DucoSlide

schuifpanelen zijn beschikbaar met “LuxFrame” of “SlimFrame”

kaderprofielen met vaste of verstelbare lamellen. Toepasbaar in een

enkelvoudig, symmetrisch of telescopisch schuifsysteem.

07072009_DUCO_Profiel.indd 4 14/09/10 10:59

De leverancier van kunststof raamsystemen voor het vervaardigen van

kunststof kozijnen en gevelelementen!

Brugstraat 278720 OESELGEMBELGIUMTel. : +32 (0)9 388 95 71Fax : +32 (0)9 388 64 95 [email protected]

member of

VoorwoordVoorwoord

Ook in het laatste nummer van dit jaar, wordt andermaal aangetoond dat de ontwikkelingen in het vakgebied niet stilstaan. Integendeel: ons team van redacteuren – dat met veel gedrevenheid en pas-sie – weer een aantal weken op pad is geweest, moest erkennen dat de wil om te ondernemen en de ambitie om continu te blijven innoveren, volop aanwezig is. En dat is een goed teken. Want eerder in het jaar hadden we heel even het gevoel dat er wat onrust was. En wellicht wat stilstand in de motivatie? Misschien had dat te maken met de besluiteloosheid in Brussel en Den Haag; of noem het de politieke impasse in de beide kabinetsformeringen.

In Nederland zijn ‘we’ nu al weer een tweetal maanden aan de slag met een kabinet dat over het algemeen als ‘ondernemersvriendelijk’ wordt gezien. In ieder geval wil dit kabinet onder leiding van de liberale Rutte de verantwoordelijkheid nog veel meer bij de markt neerleggen. Dat zal de ondernemer als ‘goud’ in de oren moeten klinken. Maar......het is wel een concrete uitdaging. Diezelfde markt – u dus! – dient nu te bewijzen dat we de innovatie naar een verder en hoger niveau kunnen voortduwen en dat ‘we’ de overheid helemaal niet nodig hebben om gestimuleerd te worden.

De prikkels dienen dus meer dan ooit vanuit onszelf te komen. En diezelfde prikkels zien we al in deze Profiel. Prachtige producten en concepten, voortgevloeid uit jarenlang onderzoek en de drive om te willen verbeteren. Wij denken dat deze Profiel een mooie afsluiting is van dit roerige jaar 2010 en tegelijkertijd als opmaat kan worden gezien naar het jaar 2011, waar we – parallel aan de hernieuwde economische opgang – de markt weer stevig in handen kunnen krijgen.

Tegelijkertijd spreek ik de wens uit dat ook onze Zuiderburen weer snel een kabinet op poten hebben. Want, zolang daar de politieke onzekerheid voortduurt (en de daaraan gerelateerde mistige wet- en regelgeving), blijft het lastig ondernemen.

Los van al deze externe perikelen wens ik u – namens directie, bladmanagers en medewerkers van uitgeverij Louwers én het team van redacteuren - fijne feestdagen toe en een goed begin van 2011. Wij gaan weer voor een ondernemend en inspirerend nieuwjaar!

Jerry HelmersEindredactie

Profiel is een onafhankelijk vaktijdschrift over raam- deur-, en kozijntechniek I hang- en sluitwerk I dak- en geveltechniek I glas

www.profiel-online.nl

Jaargang 4, nr. 6 2010Sinds 2007Verschijnt 6 x per jaar ISSN: 1876-0651

uITgEVER

Schatbeurderlaan 6 Postbus 249, 6000 AE Weert, NederlandT +31 (0)495 450095F +31 (0)495 521335E [email protected] www.louwersuitgevers.nl BelgiëLouwers Mediagroep BVBA Postbus 15, 3910 Neerpelt, BelgiëT +32 (0)11 605540F +32 (0)11 605541E [email protected] louwersmediagroep.be

EINDREDAcTIEcrown Media / Jerry Helmers

REDAcTIEMartijn van den Bouwhuijzen, Rob Buchholz, Bert Heijnen, Jerry Helmers, Koen Mortelmans, Marcel van Rijnbach, Jan-Kees Verschuure

REDAcTIEADREScrown Media / Jerry Helmers Postbus 1091170 Ac BadhoevedorpT +31 (0)20 6597424E [email protected]

BLADMANAgEMENTSjoerd VisE [email protected]

SEcRETARIAATManuela Depenbrock

ADVERTENTIESOnline aanleveren:http://ftp2.louwersuitgevers.nl username: profiel Wachtwoord: gast Postbus 249, 6000 AE Weert, NederlandT +31 (0)495 450095E [email protected]

ABONNEMENTSPRIJS€ 47,70 per jaar inclusief BTWINg 41 71 65t.n.v. Louwers uitgeversorganisatie BVo.v.v. vaktijdschrift profielInformatie over abonnementen:T +31 (0)495 450095

ADRESWIJZIgINgENSchriftelijk tenminste drie weken voor ver-huizing naar: Postbus 249, 6000 AE Weert, Nederland

OPZEggINgEN Indien twee maanden voor het verstrijken van de abonnements periode geen schriftelijk bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonne-ment automatisch met een jaar verlengd.

DOELgROEPProfiel is een onafhankelijk vaktijdschrift. Profiel wordt verspreid onder architecten, aannemers, woningcoöperaties en alle bedrijven, die op enige wijze be drijfs matig actief zijn in ramen & deuren, dak- en geveltechniek, glas, hang- en sluitwerk, waaronder fabrikanten, assembleurs, groothandels, importeurs, toeleveranciers en detaillisten.

VORMgEVINg / ART DIREcTIONLOgO Reclame- Ontwerpbureau BVT +31 (0)495 450065E [email protected] Kunnen

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of ver-menigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld kun-nen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

10

Burgers en bedrijven gaan meebetalen aan duurzame energieBedrijven en burgers gaan deels de Subsidie Duurzame Energie (SDE+) betalen. Dat is een gevolg van het nieuwe beleid dat het kabinet-Rutte heeft ingezet. Er komt een opslag op de energierekening van burgers en bedrijven. Rendeert een investering in een milieuvrien-delijk systeem dan nog wel? En kunnen grootschalige duurzame innovatieve toepassingen, zoals zonnepane-len, zonder financiële steun van de overheid van de grond komen?

Uitgekiende geveltransformatie hotel HiltonDe transformatie van het voormalige PTT-distributiecentrum tot een Hilton hotel in Den Haag heeft veel voeten in de aarde gehad. Het project werd stilgelegd vanwege verzakkingen van het aangrenzende museum Panorama Mesdag. De strenge winter van 2009 gooide ook nog roet in het eten. Reynaers Aluminium, leverancier van de aluminium profielen voor de puien en vliesgevel, en gevelbouwer Elementz konden mede dankzij een goede voorraadopbouw just-in-time opereren, zodat er geen onnodig tijdverlies plaatsvond.

‘Uniformiteit in design en efficiency bij inkoop’AMI in het Limburgse Lomm staat al 54 jaar bekend als dé specialist in aluminium deurbeslag. Sinds begin dit jaar is daar een volledig nieuwe divisie bijgekomen. Met de productie van aluminium deurpanelen geeft AMI opti-maal invulling aan de aluminium buitendeur. “Wij zorgen voor uniformiteit tussen beslag en paneel. Tevens dragen wij bij aan een hogere efficiency van uw inkoop. Door het beslag en het paneel in één inkoop te realiseren, werkt men sneller en efficiënter. De opdrachtgever mini-maliseert de risico’s op een verkeerde of te late levering,” aldus Arthur de Ruiter, commercieel directeur bij AMI.

16 36

32

44

Toegangscontrole opgewassen tegen calamiteiten?Zijn ze de schrik van elektronische toegangscontrolesy-stemen? Virussen, hackers en stroomuitval. Ongenode gasten die een netwerk kunnen platleggen, waardoor het controlesysteem overhoop raakt. Dit schrikbeeld is echter voorlopig nog niet aan de orde. De AES-encryptie is tot dusver nog niet gekraakt en bij stroom-uitval blijft het systeem gewoon functioneren door een noodvoeding.

De Pengraag wil ik beginnen om Arthur de Ruiter van AMI BV, te bedanken voor het overdragen van de ‘pen’ om een stukje voor ‘Profiel’ te mogen schrijven….Arthur bedankt.

Panelen HollandBasisschool de Sprankel te Zwolle

EN VERDER

Einde discussie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22

Intensieve ventilatie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25

Sluitende kierdichting voor hang- en sluitwerk . . . . . . .28

Denk om het afstapje! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .34

gepersonaliseerde vormgeving . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .48

Journaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .54

‘Optimale flexibiliteit in veiligheid’ . . . . . . . . . . . . . . . . . .64

De deuren van het gelre Ziekenhuis . . . . . . . . . . . . . .68

Strategische overname . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .70

Datacenter op afstand bediend. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .78

VMRg. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .88

VKg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .89

NBVT nieuws. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .92

FSc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .93

InterSolution 2011. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .94

6

MVO prestatieladderthema’s deuren en toegangscontrole

profiel | nr 6 2010 | jaargang 5 | ww

w.profiel-online.nl

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | nr 6 2010 | www.profiel-online.nl

2010036_profiel 06_def.indd 1 15-12-2010 13:54:17

40 50

76

81

84

Amsterdam Z.O. Amsterdam centrum Utrecht ‘s-Hertogenbosch Bussum

Weijntjes is een speciaalzaak in bijzonder Hang- en Sluitwerk en in artikelen voor

restauratiebouw. Alles uit voorraad leverbaar. Een groot deel van het assortiment is in

Nederland alleen bij Weijntjes verkrijgbaar.

Gevestigd in: Amsterdam Z.O. - Amsterdam Centrum - Utrecht - Den Bosch - Bussumwww.weijntjes.nl - Centraal tel.: 020 - 3113646

Paradijs voor Hang- en Sluitwerk

technologie voor eenvoudig onderhoud

• In iedere positie windvast• In gesloten positie 100% insectenwerend• Eenvoudig vervangen van het doek • Patented technology

Innovaties in doekzonwering

Fixscreen® 100 EVO Fixscreen® Mono AK•

technologie voor eenvoudig onderhoud

• Alle voordelen van Fixscreen® EVO • Maximaal thermisch & akoestisch comfort• Verschillende binnenafwerkingen mogelijk• Verborgen plaatsing • Patented technology

REN

SON

® Su

nprotection-Screens • 7 jaar garantie • 7 ans de garantie •

VENTILATION

SUNPROTECTION

RENSON® Sunprotection-Screens NV

Tel.: +32 (0)56 62 65 00 • Fax: +32 (0)56 62 65 [email protected] • www.renson.eu

New! New!

Bezoek ons ook op

Bouwbeurs UtrechtHal 1 - Stand D032

IIIIIIIIIIIIIII 10 I profiel vaktijdschrift nr. 6 I 2010

Subsidie voor zonne-energie wordt lastigOntwikkelaars van zonne-energiesystemen en -projecten krijgen het lastig om in aanmerking te komen voor SDE+ regeling. De overheid zal vanaf 1 juli 2011 de subsidie aan een maxi-mum stellen van 15 cent per kWh. Dat maak-te minister Verhagen van EZ onlangs bekend. Zonne-energiesystemen zijn gemiddeld duur-der dan dit bedrag. grote kanshebbers voor deze subsidie zijn windenergie op land, biover-gisting en afvalverwerkingsinstallaties. Dit betekent dat kleinschalige zonne-ener-gieinstallaties helemaal niet meer voor SDE+ in aanmerking komen. Voor de grotere instal-laties wordt het praktisch gezien niet aantrek-kelijk om daarin te investeren. In 2010 was het maximum 43 cent tegen 15 cent vanaf 2011.

2010 I profiel vaktijdschrift nr. 6 I 11 IIIIIIIIIIIIIII

SubSidiebeleid nieuw kabinet in miSt gehuld

Burgers en bedrijven gaan meebetalen aan duurzame energieBedrijven en burgers gaan deels de Subsidie Duurzame Energie (SDE+) betalen. Dat is een gevolg van het nieuwe beleid dat het kabinet-Rutte heeft ingezet. Er komt een opslag op de energierekening van burgers en bedrijven. Rendeert een investering in een milieuvriendelijk systeem dan nog wel? En kunnen grootschalige duurzame innovatieve toepassingen, zoals zonnepanelen, zonder financiële steun van de overheid van de grond komen?

Het signaal van de voormalige minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Subsidies voor groene energie zijn in de huidige financieringsvorm onbetaalbaar. Met de regeling Subsidie Duurzame Energie is 1,5 miljard euro gemoeid. Volgens de vroegere bewindsvrouw moet Nederland keuzes maken in energiebeleid, anders heeft het kabinet 50 miljard euro nodig om aan subsidieverplichtin-gen te voldoen.

Het kabinet-Rutte lijkt naar Van der Hoeven te hebben geluisterd. Subsidieverstrekking voor duurzame energieprojecten is niet meer vanzelf-sprekend. Het bedrijfsleven en de burgers zullen moeten meebetalen aan de SDE+ door een opslag op de energierekening van grijze stroom en gas. Daarnaast heeft het kabinet duidelijk ingezet op kernenergie als schone energiebron en onder-steunt agrarische bedrijven bij het opwekken van bio-energie. Ook windenergie lijkt de wind nog mee te hebben, aangezien het kabinet onlangs het grootschalige windpark Oosterpark nog een finan-ciële injectie gaf. Minister Verhagen gaf echter aan dat het om een éénmalige subsidie gaat. Het lijkt erop dat dit kabinet en volgende kabinetten de subsidiekraan voor duurzame energie steeds ver-der zal terugdraaien. Het aantal aanvragen blijft ➞

Aluro Buigtechniek bvbaIndustriepark 12, B-2220 Heist o/d Berg

tel +32 (0)15 24 66 60 fax +32 (0)15 25 72 86 [email protected] www.bestbend.be

ALURO BUIGTECHNIEK BUIGT VOOR U!

2010 I profiel vaktijdschrift nr. 6 I 13 IIIIIIIIIIIIIII

onverminderd groot; mede door de economische crisis breken bedrijven zich het hoofd over het innoveren van producten. De pot van 93 miljoen voor de voor Profiel interessante doelgroep – de leveranciers van zonne-energiesystemen- was in 2010 al binnen één dag overboden. Dat bedrag steekt zeer schril af bij de 937 miljoen die voor windenergie-applicaties beschikbaar was, maar ook die zak met geld was dit jaar snel op.

Het subsidie-mechanisme blijkt lang niet voor iedereen te werken. Vooral ook omdat er niet altijd strenge criteria worden gesteld. Om voor het SDE-aandeel van zonne-energie in aanmerking te komen hoef je niet eens het ingediende systeem in de praktijk toe te passen. Zolang het systeem maar aan een aantal criteria voldoet. Serieuze ontwikkelaars die hun aanvraag pas indienen als de pot al overboden is, vissen derhalve achter het net. “Eigenlijk zou de rijksoverheid de voorwaarde aan een subsidieaanvraag moeten verbinden dat een bedrijf pas geld krijgt als de aanvrager daad-werkelijk in zonnepanelen gaat investeren,” vindt adviseur Marco Ottink van Subvention die bedrij-ven en instellingen begeleidt bij het aanvragen van diverse subsidies. “Ik denk dat zo’n voorwaarde/maatregel het kaf van het koren scheidt, waardoor de subsidie terechtkomt bij degenen die daad-werkelijk investeren en er dus recht op hebben. gelukkig zien we wel diverse projecten in de prak-tijk waarbij de subsidie-aanvraag heeft geleid tot concrete maatregelen. Mijn inschatting is dat de SDE-regeling voorlopig nog niet gaat verdwijnen, alleen de financiering verandert. Veel projecten zullen zonder subsidie niet van de grond komen, terwijl de overheid wel de door de Eu opgelegde verplichting om duurzame energie toe te passen.” De SDE+ regeling wordt halverwege medio 2011 opengesteld. Er is nog onduidelijkheid over de criteria om voor subsidie in aanmerking te komen en hoe hoog het totale subsidiebedrag zal zijn. Daarom is het volgens Ottink lastig in te schatten welke consequenties dit heeft voor bedrijven die

(grootschalige) duurzame energieprojecten op de markt willen brengen. “De marktprijzen voor bijvoorbeeld zonnepanelen dalen, maar nog niet zodanig dat er voor ondernemers zonder subsidie een acceptabele terugverdientijd kan worden gerealiseerd. Ik ben van mening dat nieuwe tech-nologieën zeker in de eerste jaren financiële steun van de overheid nodig hebben om uit de ontwik-kelkosten te komen. uiteindelijk zal de subsidie voor rendabele duurzame energiesystemen wel verdwijnen als de markt op haar eigen benen kan staan.”

Bedrijven en ook woningcorporaties zijn al druk bezig met plannen voor een verduurzaming van de bestaande gebouwde omgeving. Om deze investe-ringen te financieren worden naast landelijke ook gemeentelijke en provinciale subsidies ingezet. Ook kan het bedrijfsleven gebruik maken van financiële stimuleringsprogramma’s uit ‘Brussel’. Verder biedt de rijksoverheid naast de genoemde SDE meer dan honderden subsidieregelingen aan

voor uiteenlopende duurzame en milieuvriende-lijke projecten. “Ik kan me voorstellen dat bedrij-ven soms door de bomen het bos niet meer zien,” zegt Ottink. ”Veel bedrijven en woningcorporaties kloppen daarom bij ons aan om ze te begeleiden in subsidieland. Menigeen weet niet dat er bepaalde regelingen bestaan of dat er cumulatie van subsi-dies mogelijk zijn. Zo zijn er voor de investering in zonnepanelen tenminste drie landelijke regelin-gen èn -afhankelijk van de locatie- provinciale en gemeentelijke subsidies. Er is wel een stuk bewust-wording ontstaan dat er een beroep op subsidies kan worden gedaan, maar bedrijven en woning-corporaties zijn er niet echt in thuis. Logisch, dat is hun core-business ook niet.” Naast de SDE+ zijn er voor woningen regelingen zoals duurzame warmte, groenfinanciering en ‘Meer met minder’. Ook kunnen woningcorpora-ties gebruik maken van fiscale stimuleringsmaat-regelen nu ze vennootschapsbelastingplichtig zijn. Daarnaast zijn er voor bedrijven nog diverse ande-re subsidieregelingen. Subvention adviseert welke regeling het beste bij een duurzaam project past en vraagt deze aan. “Regelmatig wordt ons de vraag gesteld waarom al deze regelingen niet bij elkaar geveegd kunnen worden. Dat is toch veel efficiën-ter hoor je dan. Maar dat is te simpel gedacht. Elke regeling dient een ander duurzaam doel en een andere markt.” Ottink denkt dat de toepassing van (innovatieve) duurzame energie naast de geldelijke subsidies meer met fiscale stimuleringen gepaard zal gaan. In de vorm van investeringsaftrekregelin-gen. Het aanvragen van subsidies wordt dus nog meer maatwerk. Wel concludeert Ottink dat het altijd raadzaam en lonend is om je tijdig te laten informeren over de subsidiekansen. n

panelen holland =

Maatschappeli jk VerantwoordOndernemenLees meer op onze website www.panelenholland.nl/bedrijf/mvo

Uw partner voor sandwichpanelen en plaatwerk

PH advertentie 2011.indd 1 07-12-10 16:40

panelen holland =

Maatschappeli jk VerantwoordOndernemenLees meer op onze website www.panelenholland.nl/bedrijf/mvo

Uw partner voor sandwichpanelen en plaatwerk

PH advertentie 2011.indd 1 07-12-10 16:40

Beyond your imagination...

StoneMate, solid as a rock!

GlassMate, as clear as glass!

LijmTec, simply the best!

Ongekende ontwerpvrijheid

door verlijmen van gevelplaten

MetalMate,as strong as steel!

Kuiper 9a • 5521 DG Eersel • T +31(0)497 530 790 • F +31(0)497 530 350 • I www.tweha.nl • E [email protected]

IIIIIIIIIIIIIII 16 I profiel vaktijdschrift nr. 6 I 2010

ld a k eg e v

‘Duurzaamheid verder de bouwkolom in!’

Volgens Bijvank heeft de architect een hele grote verantwoordelijkheid (“Eigenlijk nog veel groter dan hij zelf misschien denkt!”) bij de opstart van elk project. “Er heerst nog te vaak het gevoel dat de architect alleen behoort te tekenen en te ontwerpen en dan het werk kan afsluiten. In Duitsland doet men dat op een andere wijze of kijkt men er anders tegen aan. Je ziet daar bij-voorbeeld dat de architect structureel een hele hoge mate van verantwoordelijkheid heeft voor

belangrijke uitdaging voor architect in proceS van ontwerpen, tekenen en bouwen

“De bouw in Nederland is nog vrij traditioneel.” Het is meteen bij aanvang van het gesprek het heldere statement van Alex Bijvank, verant-woordelijk voor de marketing bij het in Mijdrecht gevestigde Schüco. “We zien nog dat er relatief te weinig tijd wordt gestopt in de voorbe-reiding van bouwprojecten. Er moet meer research worden gedaan, onder andere naar hoe je een begrip als duurzaamheid écht pragmatisch toepast. Helaas wordt nog te vaak naar de prijs op de korte termijn gekeken. Wij vinden dat we met z’n allen in Nederland nu echt een omslag moeten maken in denken en doen. De cultuur moet veranderen. Het is onze gezamenlijke uitdaging om de aanwezige versnippering in de bouwkolom tot een einde te brengen. Schüco wil het debat verder op gang brengen.”

de uitvoering van het project. Natuurlijk is iedere architect vrij om te kiezen hoe hij zijn werk wil inrichten. Echter, ik vind – nee: ik ben er van overtuigd – dat er nog steeds een te groot risico is dat het eindproduct – op de wijze waarop we het in Nederland doen – niet datgene is wat de architect oorspronkelijk voor ogen had. We kun-nen daarom écht een kwaliteitsslag maken door een betere vertaling met en naar elkaar toe in de bouwkolom te maken. Want, duurzaam bouwen is

niet alleen de aandacht voor de materialisering en de technische processen. Duurzaam bouwen is wat ons betreft ook het opbouwen van duur-zame en hoogkwalitatieve relaties met elkaar.”Bijvank constateert dat de architecten die het goed blijven doen, ondanks de heersende economi-sche time out van dit moment, ➞

2010 I profiel vaktijdschrift nr. 6 I 17 IIIIIIIIIIIIIII

ld a k eg e v

IIIIIIIIIIIIIII 18 I profiel vaktijdschrift nr. 6 I 2010

ld a k g e v e

Een selectie uit het productassortiment van Schüco, waar duurzaamheid goed is ‘ingebakken’:

•Systeemkunststoframenen–deuren (Corona CT 70 Accent)Deze is speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse markt. Het vleugelprofiel is voorzien van twee extra luchtkamers. De verdieptliggende profielen zijn geschikt voor vele toepassingen en varian-ten. De technische specificaties: hoge thermi-sche isolatie, HR++ isolatieglas mogelijk, nieuw versterkingsconcept, hoge milieuvriendelijkheid, reductie in onderhouds- en exploitatiekosten en een uitgebreid spectrum aan kleur- en houtde-signs. De c70 Accent is industrieel te verwerken waardoor de kostprijs laag wordt gehouden. Een alternatief met een nog hoger isolatiewaarde is de Schüco SI82.

•Aluminiumgevelsystemen (AWSKozijnsystemen)Het grote voordeel van de AWS Kozijnsystemen is dat het een systeemplatform is waarbij alle onderdelen, zoals aluminium hoofd- en hulp-profielen, isolatoren en beslag, onderling uitwis-selbaar zijn. Het biedt een brede keuze aan thermisch geïsoleerde kozijnen en vleugels, allen afgestemd op de hoogst geldende normen en waar gewenst aangevuld met speciaal op het pro-ject afgestemde eisen. De gewenste isolatiewaar-den worden bereikt door gebruik te maken van unieke isolatieprofielen, speciale EPDM dichtingen en gepatenteerd schuim isolatiemateriaal. Nieuw in het AWS systeem is een naar buiten openende variant, met behoud van een zeer goede isolatie-waarde. Dit wordt bereikt door o.a. de midden-dichting in de vleugel te monteren.

•Zonne-energiesystemen (Schüco ProSol TF)De Schüco ProSol TF is het systeem om tegen een gunstig economisch prijspeil grootschalig zonne-energie op te wekken. Er is in de ontwik-keling veel aandacht besteed aan de effectieve combinatie van fotovoltaïsche technieken, amorfe dunnefilmtechnologie en hightech gevelelemen-ten. De gevelvlakken worden dus efficiënt ingezet, waardoor op termijn de waarde van het vastgoed een positieve impuls beleeft. Want, lage verbruiks-kosten en opbrengst qua terugleververgoeding pakken gunstiger uit. De techniek laat montage in verticale gevels of platte daken toe, zonder dat hiermee het rendement afneemt. ProSol TF is geschikt voor zowel monatge op daken als in aanleungevels, warme en koude gevels, kozijnen en als buitenzonwering.

ld a k eg e v

2010 I profiel vaktijdschrift nr. 6 I 19 IIIIIIIIIIIIIII

vaak al bewuster hebben nagedacht over het eindproduct en zich langer met de processen zijn blijven bemoeien. “Zij waren in staat om verticaal omhoog te klimmen in de bouwkolom. Misschien hebben deze architecten ook wel de kracht gehad om tegenwicht te bieden aan de commerciële belangen van de korte termijn. Zij waren bereid om geen concessies te doen en het debat aan te gaan over de duurzaamheidsaspecten bij de opdrachtgever. Ik wil het zelfs scherper stellen: architecten zouden meer lef moeten hebben om het eigen product te verdedigen. Men zou niet te snel gedwongen moeten worden om ‘goedkoper’ te gaan. Want, architecten in Nederland hebben echt fantastische ideeën. Zonde dat we niet alles daarvan aan het eind van het traject terugzien.”Bijvank erkent echter tegelijkertijd dat in tijden van economische crisis de architect vanzelfspre-kend ook naar zijn eigen bedrijfseconomische belangen kijkt. “Natuurlijk is het een spagaat. Er moet brood op de plank komen en de archi-

Alex Bijvank (53) werkt al sinds 1988 bij Schüco. In de eerste 7 jaar was hij accountma-nager bij de productgroep kunststof kozijnsystemen, waarna hij tot 2002 de backoffice van de Technische binnendienst leidde. Sinds de eeuwwisseling houdt hij zich in de organisatie tevens intensief bezig met marketing en communicatie. “Ik praat veel met de markt. Want eigenlijk bepaalt die wat wij moeten doen. We analyseren behoeften, we zijn veel in gesprek met media-partijen omdat die uiteraard ons uitzendkanaal vormen. We focussen ons sterk op het onderhouden en versterken van onze rela-ties, verlenen van service en het uitbreiden van onze afzet met bestaande en nieuwe producten en klanten. Ook houd ik me bezig met de relatie-events, zoals de BAu en een Netwerkevent op 7 april 2011.” Momenteel werken er bij Schüco in Mijdrecht 25 medewerkers.

tect wil zijn opdrachtgever niet kwijt. Hij heeft door de financiële malaise toch ook niet meer alle vrijheid. En dat begrijpen we heel goed. Toch moeten we met z’n allen het debat dur-ven aangaan. De verschillen tussen het initiële ontwerp en het eindproduct zijn te groot – zo ervaren wij – om dit statement dus nu te maken.”In de eindproducten ziet Bijvank vooral een lager niveau van duurzaamheid en een lagere kwaliteit.

“De optelsom van de afzonderlijke componenten levert vaak geen meerwaarde op. Daardoor zie je dat de servicegevoeligheid groter wordt. En dus nemen de kosten voor de eindgebruiker toe. Als je bereid bent om vanaf stap één ‘duurzaamheid’ als prioriteit neer te zetten en te behouden, dan ga je dus nadenken over het verhogen van de levensduur van een gebouw, het verlagen van de onderhouds- en exploitatiekosten om de verhuur-baarheid te vergroten. Maar ook onzichtbare zaken als recycling en het regelen van afval en logistiek kunnen beter geregeld worden. uiteindelijk gaat

het om de bereidheid om te investeren op de lange termijn en de korte termijn visie los te laten.”Volgens Bijvank ligt de uitdaging nu bij de architect.

“Die moet duurzaamheid verder de kolom induwen.”

Maar ook voor Schüco zelf ligt er dus een uit-daging. “Wij hebben intussen duurzaamheid écht verankerd in onze missie en bedrijfsdoelstel-lingen. crisis of niet: wij houden ons er aan. We willen ons niet meer laten leiden door de prijs. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want we zijn op dit moment beslist niet altijd de goedkoopste met onze producten. Maar op de lange termijn wel. En ja, we missen ‘omwille’ van de prijs wel eens orders. We verkopen bewust wel eens ‘Nee’. Maar een ‘Nee’ betekent een ‘Ja’ in de toekomst. Omdat duurzaamheid in de praktijk zich langzaam in de genen van iedereen nestelt en de markt allengs toegroeit naar het besef dat het uiteindelijk om het eindresultaat moet gaan. Juist omdat dáár de grootste winst valt te behalen.” n