Profiel 03 2010

21
Interview Filip Coveliers I Strak en minimalistisch design I I thema hang -en sluitwerk I thema duurzaam bouwen met glas vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | serrebouw | nr 3 2010 | www.profiel-online.nl vakkatern nu met

description

vaktijdschrift over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, glas, serrebouw.

Transcript of Profiel 03 2010

Page 1: Profiel 03 2010

Interview Filip Coveliers I Strak en minimalistisch design II thema hang -en sluitwerk I thema duurzaam bouwen met glas

profiel | nr 3 2010 | jaargang 4 | ww

w.profiel-online.nl

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | serrebouw | nr 3 2010 | www.profiel-online.nl

vakkatern

nu met

Page 2: Profiel 03 2010

www.hafele.com

Functioneel, duurzaam en steeds volgens de laatste trends: dat zijn de unieke

eigenschappen van het Startec assortiment van Häfele. Het merk Startec omvat

deur- en raamkrukken, sloten, scharnieren, beslag voor houten- en glazen schuif-

deuren en overig deurbeslag. Startec biedt u altijd het juiste bouwbeslag. Voor alle

informatie staat ons verkoopteam voor u klaar!

195 startec adv:Opmaak 1 07-06-2010 08:53 Pagina 1

Page 3: Profiel 03 2010

We inspire at www.duco.eu NAT

UR

AL

CO

MFO

RT

INSI

DE

[email protected] - Bedrijvenlaan 2 - 8630 Veurne - Belgium - tel +32 58 33 00 66 - fax +32 58 33 00 67

DucoSlide / Maximum aan privacy

DucoSlide zijn permanent externe zonweringsystemen met

schuifpanelen. Ze combineren optimale zonwering met behoud van

daglicht. Met een maximum aan privacy! DucoSlide schuifpanelen zijn

beschikbaar met “LuxFrame” of met “SlimFrame” kaderprofielen,

en met vaste of verstelbare lamellen. Toepasbaar met enkelvoudig,

symmetrisch of telescopisch schuifsysteem.

07072009_DUCO_Profiel.indd 4 10/05/10 12:50

Page 4: Profiel 03 2010

Wymar, Profex en Plastival worden...

Wymar, Oeselgem (B) Profex, Avion (FR) Plastival, Clerval (FR).

Brugstraat 278720 OESELGEMBELGIUMTel. : +32 (0)9 388 95 71Fax : +32 (0)9 388 64 95 info@pro�alis.comwww.pro�alis.com

member of

Page 5: Profiel 03 2010

VoorwoordVoorwoord

Nederland en België hebben op dit moment één grote overeenkomst; er is sprake een politiek instabiel klimaat. In Nederland wordt naarstig gezocht naar de juiste coalitie (in ieder geval op het moment van schrijven, maar de verwachting is dat op de dag van publicatie die situatie nog niet veel veranderd zal zijn) en in België wordt naar aanleiding van de ook aldaar gehouden parlementsverkiezingen ook gezocht naar welke stromingen of combinaties van stromingen op het pluche plaats mogen nemen en welke richting België nu definitief op lijkt te gaan.

Zo in het dagelijkse reilen en zeilen zal de ondernemer uit het vakgebied niet zo bijster veel last heb-ben van de politieke besluiteloosheid van dit moment en lijkt het vooral een uit te knokken zaak voor respectievelijk Den Haag en Brussel. Echter, met het oog op de strategische planning – die toch zeker ook afhankelijk is van zich ontwikkelende wet- en regelgeving – zal elke ondernemer uit het vak zich toch eens regelmatig achter de oren krabben, want zowel in België en in Nederland is niemand er bij gebaat dat er wederom instabiele kabinetten worden geïnstalleerd, waarbij het elke keer maar afwachten of debatten worden overleefd.

Politici dienen zich te realiseren dat ondernemers hoe dan ook verder willen en een bepaalde mate van zekerheid willen hebben. Stabiliteit dus. Want, dat komt de creativiteit en innovatie, die zo hard nodig is, ten goede. Politici dienen hun verantwoordelijkheid te nemen en oog te hebben voor de behoeften van ondernemers. Zo staan we met z’n allen te springen om inspirerende wet- en regelgeving op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid; vooral in het vakgebied waarin wij ons met Profiel regelmatig begeven.

We hebben – na alle gesprekken die we ook voor deze editie weer hadden in de markt – niet de indruk dat men zich overigens snel van de wijs zal laten brengen en dat men toch hoe dan ook een eigen koers voorstaat, maar tegelijkertijd werd er wel (terecht!) met een belerend vingertje naar de dames en heren in de politiek gewezen, dat de tijd van ‘spelletjes’ nu voorbij is en dat men ‘aan de slag moet’.

Aan al die stakeholders rondom Profiel zal het dus duidelijk niet liggen. Den Haag en Brussel zijn aan zet. En onafhankelijk dáárvan is het onze uitdaging om u voortdurend te inspireren. Daarom presenteren wij u met veel genoegen deze editie van Profiel. Veel leesplezier gewenst!

Jerry Helmers

Page 6: Profiel 03 2010

Profiel is een onafhankelijk vaktijdschrift over raam- deur-, en kozijntechniek I hang- en sluitwerk I dak- engeveltechniek I serrebouw I glas

www.profiel-online.nl

Jaargang 4, nr. 3 2010Sinds 2007Verschijnt 6 x per jaar ISSN: 1876-0651

uItgEVEr

Schatbeurderlaan 6 Postbus 249, 6000 AE Weert, Nederlandt +31 (0)495 450095F +31 (0)495 521335E [email protected] www.louwersuitgevers.nl BelgiëLouwers Mediagroep BVBA Postbus 45, 3930 Hamont, Belgiët +32 (0)11 605540F +32 (0)11 605541E [email protected] louwersmediagroep.be

EINDrEDActIEcrown Media / Jerry Helmers

rEDActIErob Buchholz, Bert Heijnen, Jerry Helmers, Koen Mortelmans, Jan-Kees Verschuure

rEDActIEADrEScrown Media / Jerry Helmers Postbus 1091170 Ac Badhoevedorpt +31 (0)20 6597424E [email protected]

BLADMANAgEMENtSjoerd VisE [email protected]

SEcrEtArIAAtManuela Depenbrock

ADVErtENtIESOnline aanleveren:http://ftp2.louwersuitgevers.nl username: profiel Wachtwoord: gast Postbus 249, 6000 AE Weert, Nederlandt +31 (0)495 450095E [email protected]

ABONNEMENtSPrIJS€ 47,70 per jaar inclusief BtWINg 41 71 65t.n.v. Louwers uitgeversorganisatie BVo.v.v. vaktijdschrift profielInformatie over abonnementen:t +31 (0)495 450095

ADrESWIJZIgINgENSchriftelijk tenminste drie weken voor ver-huizing naar: Postbus 249, 6000 AE Weert, Nederland

OPZEggINgEN Indien twee maanden voor het verstrijken van de abonnements periode geen schriftelijk bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonne-ment automatisch met een jaar verlengd.

DOELgrOEPProfiel is een onafhankelijk vaktijdschrift. Profiel wordt verspreid onder architecten, aannemers, woningcoöperaties en alle bedrijven, die op enige wijze be drijfs matig actief zijn in de serrebouw, ramen & deuren, dak- en geveltechniek, glas, hang- en sluitwerk, waaronder fabrikanten, assem-bleurs, groothandels, importeurs, toeleveranciers en detaillisten.

VOrMgEVINg / Art DIrEctIONLOgO reclame- Ontwerpbureau BVt +31 (0)495 450065E [email protected] Kunnen

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aan-vaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

10 12

36

54

62

Interview Fekke van Dijk DORMA Nederland B.V.Per 1 mei heeft DOrMA van Duin Nederland B.V. haar naam officieel veranderd in DOrMA Nederland B.V. De wijziging is op zich niet ingrijpend, want DOrMA wordt … DOrMA, maar de gedachte achter deze naamswijziging is wel degelijk het resultaat van een nieuw geformuleerde visie op de toekomst van het gereputeerde bedrijf. De motor achter deze nieuwe inzet is Fekke van Dijk, die begin vorig jaar aantrad als nieuw algemeen directeur van DOrMA in Nederland.

Onderscheidend in raam- en deurbeslagDe succesvolle aanpak van Bouwbeslag Partners uit Best werpt zijn vruchten af. De dochteronderneming van het succesvolle familiebedrijf raedschelders uit België, wint in eigen land steeds meer terrein. Het bedrijf heeft door heel Nederland een landelijke dek-king binnen de kunststof-, aluminium- en houtbranche. Marcel Bontjer, commercieel directeur van de firma raedschelders en Bouwbeslag Partners, vertelt over de ontwikkelingen in de markt en vanzelfsprekend over het succes van Bouwbeslag Partners.

Extra inzet op dealerondersteuningJuist in deze tijd van economische recessie etaleert Van Leeuwen International zich nadrukkelijk als partner van de dealers. Via consumentgerichte acties en beurs-presentaties, zoals onder andere de Woonbeurs, maakt men de eindgebruiker bewust van de mogelijkheden die haar assortiment in bouw- en interieurbeslag biedt. Om op die manier extra aandacht te vragen voor een bezoek aan de dealer. Datzelfde geldt richting de archi-tecten en aannemers, bouwbedrijven en overheidsin-stellingen. Ook hier tracht Van Leeuwen International via een klantgroep gerichte benadering, extra aandacht te vragen voor haar ruime assortiment in bouwbeslag.

Page 7: Profiel 03 2010

65

67

18 24 32

Totaal oplossingen in hang- en sluitwerkthemans hang- en sluitwerk bv (themans) is op de Nederlandse markt actief als aanbieder van totaalop-lossingen op het gebied van hang- en sluitwerk voor kozijnen, ramen en deuren. themans is de betrouwbare partner in hang- en sluitwerk en wordt gedreven door Hollandse degelijkheid, integriteit, servicementaliteit en een goede waarde strategie. Met deze no-nonsense instelling en een bewuste keuze voor exclusieve samen-werking met toonaangevende merken, zoals S2 en cISA, kan themans totaaloplossingen bieden voor zowel de de woning- als ook de utiliteitsbouw.

Vestigingsadres officieel omgedoopt naar bedrijfsnaam Het in Duitsland (Helpsen) gevestigde Hautau heeft er precies een eeuw over moeten doen, maar ‘eindelijk’ is het bedrijf dan ook in de ‘William Hautaustrasse’ gevestigd. Het was het prachtige kado – in de vorm van een straatnaambordje - dat burgemeester Adolf Neitsch, namens de gemeenteraad van Helpsen, aan de medewer-kers van het bedrijf overhandigde. Dit gebeurde in april, toen het familiebedrijf een prachtig nieuw pand in het Duitse dorpje opende. Petra Hautau, kleindochter van oprichter Wilhelm Hautau, nam met een brede glimlach het kleinood in ontvangst tijdens de feestelijkheden.

gouwezone, goudaMosa Facades

EN VErDEr

Voorwoord . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

‘Bewustzijn moet groeien’ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14

colomn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

Integratie is de toekomst. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22

gezond leven start met een gezond interieur. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28

Metaglas winnaar Prix de Femme Metaal 2010. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35

Patenten en slotcilinders . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .39

Strak en minimalistisch design voor nieuwbouw en renovatie. . . . . . . . .40

Journaal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .42

BuVA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .52

‘Efficiënter bouwen begint op één adres’. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .58

gevels voor de toekomst . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .70

VMrg. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71

NBVt nieuws. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .72

Wie doet wat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .75Interview Filip Coveliers I Strak en minimalistisch design I

I thema hang -en sluitwerk I thema duurzaam bouwen met glas

profiel | nr 3 2010 | jaargang 4 | ww

w.profiel-online.nl

vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | glas | serrebouw | nr 3 2010 | www.profiel-online.nl

vakkatern

vakkatern

nu met

Page 8: Profiel 03 2010

Amsterdam Z.O. Amsterdam centrum Utrecht ‘s-Hertogenbosch Bussum

Weijntjes is een speciaalzaak in bijzonder Hang- en Sluitwerk en in artikelen voor

restauratiebouw. Alles uit voorraad leverbaar. Een groot deel van het assortiment is in

Nederland alleen bij Weijntjes verkrijgbaar.

Gevestigd in: Amsterdam Z.O. - Amsterdam Centrum - Utrecht - Den Bosch - Bussumwww.weijntjes.nl - Centraal tel.: 020 - 3113646

Paradijs voor Hang- en Sluitwerk

Page 9: Profiel 03 2010
Page 10: Profiel 03 2010

IIIIIIIIIIIIIII 10 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 2010

Barrièrevrij automatisch draaideursysteem uitgerust met de ECturn

Nieuwe eCturN draaideuraaNdrijviNg eN het geZe radiografisCh programma

Hoe fijn zou het zijn, wanneer een deur zich automatisch zou openen, wanneer u er met volle handen voor staat? gEZE maakt dit mogelijk met de Ecturn. Binnendeuren worden in een handomdraai barrièrevrij en kunnen licht en vaardig automatisch of handmatig geopend en automatisch gesloten worden.

Met de automatische draaideuraandrijving Ecturn komt gEZE tegemoet aan de wensen van minder-valide mensen, ouderen en kinderen, die moeite hebben een deur zelf te openen. Want bin-nendeuren voorzien van de Ecturn vormen de ideale oplossing om barrièrevrij te wonen en is geschikt voor woonhuizen, verzorgingstehuizen of ziekenhuizen.

MAxIMALE DEurBrEEDtEDe Ecturnaandrijving is geschikt voor een maxi-male deurbreedte tot 1100 mm of een deurge-wicht tot 125 kg. tevens kan het systeem gebruikt worden met een laag energiegebruik en in een automatische modus. In de low/energie modus beweegt de Ecturn aandrijving met een gere-duceerde snelheid en voldoet daarmee aan het veiligheidsniveau dat is vastgesteld volgens DIN 18650. Een beveiliging met veiligheidssensoren is in die situatie slechts in afzonderlijke gevallen nood-zakelijk. Voor extra gevoelige gebruiksgroepen biedt de Ecturn nog meer bescherming. Zo kun-nen eenvoudig en snel extra veiligheidssensoren worden aangesloten. De noodzakelijke interfaces zijn standaard in de aandrijving ingebouwd.

AutOMAtIScHE MODuSIn de automatische modus, bij deurbreedtes tot maximaal 1100 mm en een deurgewicht tot 50 kg, moet het draaibereik van de deur in prin-cipe met veiligheidsensoren worden beveiligd. Bij stroomuitval zorgt een optionele accu voor een maximale veiligheid. Verder opent en sluit de deur automatisch en veilig. Bij stroomuitval kan de deur ook handmatig worden geopend. Als

Plug&go-oplossing kan de aandrijving direct in de stekkerdoos worden gestoken, zodat de draaideur daarna eenvoudig en comfortabel automatiseert en barrièrevrij wordt toegepast.

DrAADLOOSVoor nog meer gebruikscomfort en maximale barrièrevrijheid kunnen automatische deuren en raamoplossingen draadloos worden aangestuurd door radiografische afstandbedieningen. Deze afstandbedieningen worden steeds meer als stan-daard toegepast bij het barrièrevrije en aangepaste wonen. Zij geven senioren een verhoogde mate aan levenskwaliteit en verlichten het werk van het verplegend personeel. Het nieuwe radiogra-fische programma van gEZE kan in ramen en deuren draadloos individueel worden toegepast, samen in één systeem of gedefinieerd in groepen. Autorisatie voor de verschillende deuren en ramen kan individueel worden toegekend.

Veiligheid speelt bij radiografische afstandbedienin-gen een grote rol. Door de codering van de radi-ografische signalen kan een in geleerde radiografi-sche zender niet worden ‘gekraakt’. Iedere zender wordt individueel en veilig ingeleerd, waardoor een foutieve of onbevoegde radiografische aansturing van deuren en ramen wordt uitgesloten. De radio-grafische zender heeft een reikwijdte van 30 meter. Deuren kunnen vanaf grote afstanden, ook door de muren heen, worden aangestuurd. De gEZE radiografische ontvanger kan voor zowel deur- als raamaandrijvingen worden gebruikt. De deur kan o.a. bij het kort indrukken van de schakelaar alleen openen en bij langer indrukken open blijven. Bij

raamaandrijvingen kan worden gekozen voor het functieprogramma noodsluiting of permanent om daarmee het raam naar wens van de gebruiker vei-lig te openen en te sluiten. Dankzij de kleine afme-tingen van de radiografische modules kunnen deze zonder problemen in de aandrijving of inbouwdoos worden geïntegreerd. Bij gebruik van een speciale IP54 behuizing is opbouwmontage mogelijk. Het gEZE radiografische programma is te combineren met alle gEZE deur- en raamtypes. n

Page 11: Profiel 03 2010

2010 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 11 IIIIIIIIIIIIIII

Page 12: Profiel 03 2010

IIIIIIIIIIIIIII 12 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 2010

Belgische houtschrijnwerkers klaar voor CE-markering

“De verplichting geldt niet voor schrijnwerkerij en die alleen deuren en ramen van derden plaatsen, maar wel voor bedrijven die ze zelf maken, niet uitsluitend voor eigen gebruik, maar tevens voor plaatsing door anderen,” verklaart Filip coveliers, directeur van de sectororganisatie confederatie Bouw Afwerking. Zijn organisatie heeft de nodige initiatieven genomen om te voorkomen dat alle behalve de allergrootste makers van houten ramen en deuren uit de boot zouden vallen. Want voor kleine bedrijven zou het onbegonnen werk geweest zijn om alles op eigen houtje uit te zoe-ken en in de praktijk te brengen. Ze zouden hun producten aan omslachtige en dure tests en accre-ditatieprocedures hebben moeten onderwerpen.

“Daarom hebben wij besloten om als confederatie als systeemhouder op te treden, zoals bijvoor-beeld reynaers dit is voor aluminium ramen en Deceuninck voor kunststof. We konden natuurlijk niet alle mogelijk op de markt beschikbare ramen laten testen en accrediteren. Daarom hebben we de markt onderzocht en onze proeven zo uitgete-kend dat 80% van het aanbod erin viel.”

tEStKOStENDat de cE-normering op komst was, was al langer bekend, maar tot einde 2008 was eigenlijk niemand in België er klaar voor. “Het Wetenschappelijk en technisch centrum voor het Bouwbedrijf (WtcB) zorgde voor een belangrijke stimulans, toen het aankondigde de tests te willen uitwerken. Zo moesten de bij de confederatie aangesloten bedrijven de testkosten voor het 80%-segment niet zelf dragen.” Zonder het collec-tieve initiatief van de confederatie, het WtcB, de

filip Coveliers

Sinds 1 februari 2010 is in België de Europese cE-markering voor ramen en deuren ver-plicht voor (gewone) ramen en deuren. Het cE-label bevestigt dat ze voldoen aan een aantal normen inzake waterdichtheid, minimale luchtdoorlatendheid en windbe-stendigheid en een sluitend kwaliteitscon-trolesysteem hanteren.

Filip Coveliers

Page 13: Profiel 03 2010

2010 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 13 IIIIIIIIIIIIIII

verschillende reacties ontvangen van bedrijven. Met het invoeren van de cE-markering zijn ze erin geslaagd hun administratieve procedures te verbe-teren en hun kwaliteitscontrole veel nauwkeuriger te maken. Dat kan veel geld besparen, bijvoorbeeld door een systematiek in het reageren op fouten in het geleverde hout. Sommigen hebben door de standaardtests ook hun technische prestaties kun-nen verbeteren, bijvoorbeeld op de sterkte van de verlijming of op de wind- en luchtdichtheid van hun producten. Vroeger waren dergelijke tests in België allesbehalve vanzelfsprekend.” Momenteel staan alle procedures al op punt voor draai-, kip- en vleugelramen. “Dit jaar hopen we ook voor hefschuiframen zover te komen.”

NA-ISOLAtIEDit najaar zal de confederatie Bouw Afwerking opleidingen organiseren rond een heel ander thema: het na-isoleren van gevels. “Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden. Bij woningen met spouwmuren kan het volstaan om isolatie-materiaal in de spouwmuren te spuiten. Maar bij woningen zonder spouwmuur is het aanbrengen van buitenisolatie aangewezen. Dat kan in de vorm van een isolerende en/of vochtwerende bepleistering, een beplating of zelfs een beplating met bepleistering.”

De Vlaamse overheid heeft een woningrenovatie-programma uitgewerkt rond drie kernactiepunten: de isolatie van daken, de installatie van hoog-rendementsglas en de vervanging van oude ver-warmingsketels door condensatieketels. “Maar de na-isolatie van gevels behoort spijtig genoeg niet tot deze prioriteiten. gezien de enorme warmteverlie-zen via volle muren of niet-geïsoleerde spouwmuren vragen de VcB en de confederatie Bouw Afwerking dat de Vlaamse overheid de na-isolatie van gevels uitdrukkelijk als prioritair actiepunt aan het woning-renovatieprogramma toevoegt. “In de praktijk bete-kent dit dat wij de overheid willen vragen de bestaande, eerder symbolische subsidie voor gevelisolatie op te trekken tot op de hoogte van die nu al bestaat voor

dak- en raamisolatie. De overheid zou eveneens aan sensibilisering moeten doen. Verder willen we duidelijk maken dat onze bedrijven dit soort werken goed aankunnen.”

Een belangrijke hinderpaal voor de na-isolatie van gevels is al vorig jaar opgeruimd. “tot dan toe was het verboden de bouw- of rooilijn te overschrij-den, terwijl veel bestaande voorgevels pal op die lijnen waren opgetrokken. Sindsdien is het moge-lijk een bouwvergunning te verlenen ook wanneer door het aanbrengen van gevelisolatie de rooi- of bouwlijn wordt overschreden. De overschrijding mag oplopen tot 12 centimeter.” n

federale overheidsdienst economie en de Belgian construction certification Association (BccA) had het vakmanschap voor houten schrijnwerk veel terrein kunnen verliezen, omdat heel wat schrijnwerkers zouden afhaken.De productie van houten ramen en deuren ver-schilt sterk van die in pvc en aluminium. Daar zijn de grondstoffen altijd van dezelfde kwaliteit en zijn de tests ontwikkeld in samenwerking met de fabri-kanten van de profielen. Een architect kan in zijn lastenboek gewoon profiel x van fabrikant y voor-schrijven, zonder verdere kwaliteitskenmerken te moeten vermelden. “De praktische tests zijn geen zorg meer, maar uiteraard moet een fabrikant van houten schrijnwerk in zijn eigen ateliers zelf een kwaliteitssysteem invoeren, maar hij moet dit wel grondig documenteren. Daarvoor stellen wij dan de nodige documentatie ter beschikking, waaronder een BccA-handboek. Er zijn natuurlijk individuele aanpassingen nodig, maar die kun-nen beperkt blijven. Het BccA staat in voor de certificering van en de controle op de bedrijven,” aldus coveliers. Zijn sectororganisatie was ook de drijvende kracht achter een reeks regionaal gespreide opleidingssessies.Momenteel hebben 110 Belgische producenten, waarvan 65 in Vlaanderen, zich aangesloten bij het ‘systeem’ van de confederatie Bouw Afwerking. “De Europese norm is intussen al diverse maanden van kracht. Wie alleen houten ramen en deuren maakt om ze ook zelf te plaatsen, valt niet onder de wettelijke verplichting tot cE-markering. En misschien zijn er hier en daar ook nog afnemers die schrijnwerk zonder cE-markering gedogen. Maar het is goed mogelijk dat de marktevolutie stilaan de cE-markering zal eisen, ook van fabri-kanten-plaatsers!” waarschuwt coveliers. “Als we zelf geen cE-gelabelde producten kunnen aanbie-den, zullen er gauw buitenlandse leveranciers aan-kloppen die dat wel doen. Ook uit Oost-Europa.”

LONENDE INSPANNINgENZelfs wanneer dit nog lang zou duren, zijn de inspanningen niet tevergeefs geweest. “Ik heb al

Page 14: Profiel 03 2010

IIIIIIIIIIIIIII 14 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 2010

De beurs komt op een moment dat bedrijven weer van plan zijn vooruit te kijken,” vervolgt Butter. “Het afgelopen jaar is zwaar geweest voor de houtbranche. Desondanks hebben trouwe en loyale deelnemers zich vanaf het eerste moment ingeschreven. Ook geeft meer dan tachtig procent van de oud-bezoekers aan de intentie te hebben om de beurs te bezoeken. Volgens mij mogen we dat als een goed signaal interpreteren.”Ondanks de recessie, die bij veel bedrijven dui-delijk voelbaar is, blijft de investeringsbereidheid

HOut2010 niet missen. De tendens is wel zij een kleiner formaat stand afnemen. Dat lijkt ons een gezonde stap in deze tijd. Overigens mogen we wel tevreden zijn, want de beurs neemt nog steeds in totaal 5 hallen in beslag. Vorig jaar waren dat er 6. We boeten dus wel iets in op het aantal vierkante meters, maar schikken niet in als het gaat om de breedte en diepte van het aanbod. Praktisch alle grote namen zijn weer aanwezig.”Over het thema ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ is Butter heel helder. “Het is een

Van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober vindt wederom de vakbeurs Hout 2010 plaats. Plaats van handeling is Ahoy in rotterdam. De beurs wordt gezien als toonaangevend voor de hout- en plaatmateriaalbewerking. Projectmanager richard Butter van VNu Exhibitons zegt dat ondanks het zware weer in de houtbranche meer dan de helft van de bedrijven dat aangeeft de vakbeurs te bezoeken, van plan is de komende twee jaar te investeren in nieuwe technologie en producten. De helft daarvan komt zelfs met concrete investeringsplan-nen naar de beurs. Butter zegt dat hier onderzoek op is gepleegd. Het thema van de beurs luidt ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’. “Maar daarbij gaan we vooral kijken hoe alle stakeholders in het vak dit thema concreet handen en voeten hebben gegeven.”

‘Bewustzijn moet groeien: MVO kan ondernemers wel degelijk wat opleveren’

hout2010 staat geheel iN het tekeN vaN maatsChappelijk veraNtwoord oNderNemeN

hoog. “Voor de helft van deze bedrijven zijn er geen gevolgen voor het nemen van investeringen. Het meest wordt door de bezoekers van de beurs geïnvesteerd in houtbewerkingsmachines, hout- en plaatmaterialen en gereedschappen.”

HOut2010 telt een hal minder in vergelijking met de vorige editie. Butter: “Dit komt omdat de markt het moeiljik heeft. toch hebben we een representatief aantal bedrijven weten te hand-haven. Ondanks de recessie willen exposanten

Page 15: Profiel 03 2010

2010 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 15 IIIIIIIIIIIIIII

term die steeds vaker valt. En dat is niet zomaar. Juist nu is het van belang om toekomstgericht te werk te gaan. Ondanks de time out in de econo-mie gaat het niet alleen om de laagste prijs, maar het gaat om duurzaamheid en de plek van de leverancier op de MVO-ladder. Die boodschap willen we nadrukkelijk met dit thema op de beurs overbrengen. Zo zal er op de beursvloer veel aandacht zijn voor verdieping. In het Houttheater, direct grenzend aan het Houtpaviljoen, kunnen bezoekers lezingen en seminars bijwonen over specifieke onderwerpen. We werken daarbij inten-sief samen met centrum Hout, dat tekent voor het inhoudelijk programma. centraal staat het actuele thema: ‘Bewust met Hout’. Dit is passend bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”Als het aan Butter ligt, dan wordt HOut2010 hét moment om de bezoekers aan het denken te zet-ten over het maatschappelijk belang van onderne-men. Veel bedrijven zijn onbewust al bezig met de implementatie van een of meer van de drie P’s van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De P’s staan voor People, Planet en Profit. Als beurs-organisator is het onze verantwoordelijkheid om deze bewustwording te vergroten.”Eric de Munck, verantwoordelijk voor houtpro-motie en voorlichting bij centrum Hout in Almere

zegt dat iedereen zich moet gaan verdiepen in de materie van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “Als je dat niet doet, dan kost je dat klanten en opdrachten. We willen dus vooral gaan overbrengen dat MVO ook wat oplevert!”‘Bewust met hout’ is tevens de naam van het actie-plan binnen de houtsector waarmee de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en de Nederlandse Bond van timmerfabrikanten (NBvt) ondernemers bekend willen maken met de mogelijkheden van duurzaam geproduceerd hout. “Zo hopen we het gebruik ervan in Nederland een impuls te geven. Het is immers onze maatschappelijke opdracht om goed met grondstoffen om te gaan. Ondernemers kunnen zich er op onderscheiden. En dat is niet onbelangrijk als het economisch even wat minder gaat. Het is een langjarig proces: de houthandel is al vergevorderd als het gaat om inkoop en wordt vaak als voorbeeld genoemd.” n

Vakbeurs voor hout- en plaatmateriaal- bewerking. Van maandag 27 september tot en met dinsdag 1 oktoberLocatie: AHOY, rotterdam

Openingstijden:Maandag 27 september: 10.00-18.00 uurDinsdag 28 september: 10.00-18.00 uurWoensdag 29 september: 10.00-20.00 uurDonderdag 30 september: 10.00-20.00 uurVrijdag 1 oktober: 10.00-17.00 uur

Entree kan via voorregistratie op www.hout.nl

VAKPrIJS VOOr HEt AMBAcHttijdens HOut2010 wordt voor de eerste keer de IMI-Award uitgereikt. De Award voor interieurbouwers en meubelmakers is een initiatief van de organisator van de vakbeurs HOut en het vaktijdschrift InterieurBouw.‘Bijzondere meubels staan te kijk op design-shows, maar er is zelden oog voor hoe knap ze zijn gemaakt,” zegt Butter. “Wij willen als organisator van de beurs een einde maken aan de onderwaardering van het ambacht. Interieurbouwers en meubelmakers mogen meer laten zien wat ze kunnen.”Op maandag 27 september wordt in het Houttheater in hal 3 bekend gemaakt wie de winnaar is. Een brede vakjury zal de uit-daging aangaan om de komende maanden alle ingezonden projecten te bekijken en te beoordelen.

Page 16: Profiel 03 2010
Page 17: Profiel 03 2010

2010 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 17 IIIIIIIIIIIIIII

c o l u m n

Scheef huis, recht schrijnwerk

Zo zie je in heel de stad afbeeldingen van mus-sen, veel gestileerder en kleurrijker dan het grijze vogeltje ooit was. Je vindt ze in de talrijke winkel-ramen, in chocolade en patisserie, in het stads-wapen, op t-shirts en uiteraard in het jaarlijkse steekspel op de Donau. Naar verluidt leerde een mus die haar nestjes bouwde de middeleeuwse kerkbouwers van ulm dat ze de balken voor de kerk in de lengte door de stadspoort moesten dragen in plaats van in de breedte. Hoe dan ook, zelfs op het dak van die gotische kerk zie je een grote mus. De kerktoren is trouwens de hoogste (161,5 m) ter wereld.

Maar gevelspecialisten zullen zich ongetwijfeld meer aangetrokken voelen – of net helemaal niet

– tot het Schiefes Haus. Dit vakwerkgebouw uit

merkwaardige gevels iN ulm

ulm is een historische stad aan de Donau, in het zuiden van Duitsland. Een wandeling door ulm is een wandeling door vele eeuwen bouwgeschiedenis. Dat geldt voor veel steden, maar de ironische, zelfs humoristische noot is uniek voor ulm.

1443 bevindt zich in het Visserskwartier, een eeu-wenoude wijk, die in tegenstelling tot de rest van de stad de tweede Wereldoorlog goed overleefde. De houten structuur van het gebouw is in de loop der eeuwen zo kromgetrokken, dat het hele gebouw nu scheef doorhangt. Maar het meeste schrijnwerk en het meubilair staan wel recht. Of toch delen ervan die absoluut recht moeten staan. Dat is het resultaat van een ingrijpende renovatie, ongeveer vijftien jaar geleden.

INgEBOuWDE WAtErPASDe eigenaars hebben van de nood en deugd gemaakt en er ook scheve kasten, deuren, spiegels en dies meer in aangebracht. Met speciale cor-recties voor de horizontale vlakken, zodat het televisietoestel niet van de kast glijdt en de gasten niet uit hun bed rollen. Om hen daarover absolute zekerheid te bieden is in het hoofdeinde van de bedden een waterpas ingebouwd. In dezelfde kamer kan het niveauverschil immers tot veertig centimeter bedragen. Het hele gebouw wijkt 9 à 10° van de loodlijn af. De kans dat het gebouw nog schever zal zakken is verwaarloosbaar. Want de restaurateurs hebben in de vloeren en in de dakconstructie stalen verbindingen aangebracht, die de interne trekkrachten compenseren.

gLASgEVELSommige historische gebouwen werden tijdens de tweede Wereldoorlog vernield en zijn intussen vervangen door reconstructies. Maar er is ook veel nieuwbouw, met een speels karakter. Zo is de stadsbibliotheek een glazen piramide. Het nage-noeg volledig transparante stadhuis uit 1994 heeft wat weg van een (in omvang) bescheiden versie van dat van den Haag, het zogenaamde IJspaleis (1995). Niet verwonderlijk, want het zijn allebei ontwerpen van richard Meier. Maar in ulm is dui-delijk dat ook de juiste combinatie van ramen en gesloten gevelwerk ook een ‘kleiner’ gebouw heel wat allure en uitstraling kan bezorgen. n

MEEr INFO:Algemeen: www.duitsland-vakantieland.be, www.duitsverkeersbureau.nl, www.tourismus.ulm.deScheef hotel: www.hotelschiefeshausulm.deulm bereik je vanuit Nederland en België het best met de (hogesnelheids) IcE-trein: www.bahn.com

Page 18: Profiel 03 2010

hout in de kijker

IIIIIIIIIIIIIII 18 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 2010

houtsoort iN de kijker

Europees eikenhout

De eik behoort tot de familie van de Fagaceae, net zoals de beuk en de kastanje. Meer specifiek behoort de eik tot het geslacht Quercus, dat meer dan 300 soorten telt, waarvan een dertigtal in Europa en het Middellandse Zeegebied. Wat wij eik noemen, betreft slechts twee soorten: de wintereik (Quercus pedunculata of robur) en de

In heel het noordelijk halfrond is eik de loofboom bij uitstek, zowel wat betreft zijn ruime aanwezigheid als de talrijke toepassingsmogelijkheden van zijn hout. Wars van alle modes en trends blijft hij alomtegenwoordig, ook al is sinds de Eerste Wereldoorlog zijn plaats als structuurhout stilaan overgenomen door naaldhout..

zomereik (Quercus petraea of sessiliflora). Hun hout, dat niet van elkaar te onderscheiden is, wordt op de markt onder elkaar aangeboden. Het zuidelijk halfrond kent geen enkele vertegenwoor-diger van het geslacht Quercus. De zogenaamde Afrikaanse, Aziatische of Zuid-Amerikaanse eik zijn geen echte eiken.

Het lichtgekleurde spint van Europees eikenhout steekt duidelijk af tegen het kernhout, waarvan de kleur kan verschillen van lichtgeel tot goudbruin. Blond is een geschikte omschrijving voor de kleur van het kernhout van de eik. Europees eikenhout is een uitstekend voorbeeld van hout met wis-selvallige porositeit. In het vroeghout zijn door de aanwezigheid van zeer dikke houtvaten, zichtbaar met het blote oog, de jaarringen duidelijk te onderscheiden. Nog typischer zijn de stralen van Europees eikenhout; ze zijn buitengewoon breed en hoog (3 tot 10 cm). Op het kopse vlak kruisen ze de jaarringen, wat een netvormig patroon geeft, dat wat op een spinnenweb lijkt. Maar vooral

Foto’s: Carpentier Hardwoord Solutions, realisatie: Van Aarle

Page 19: Profiel 03 2010

2010 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 19 IIIIIIIIIIIIIII

hout in de kijker

op het kwartierse vlak zijn deze dikke stralen zichtbaar. Ze verlenen aan het hout zijn specifieke spiegeltekening, glanzend en schitterend. Europees eikenhout heeft een scherpe geur door zijn hoog gehalte aan looizuur, dat eik zo gewild maakt bij wijnbouwers.

De nerf is belangrijk, want hij bepaalt de toepassing(en) waarvoor het hout geschikt is. De nerf is zowel afhankelijk van de afmetingen van de vaten als van de textuur van het hout, de verhouding tussen de breedte van het laathout en de breedte van de jaarring. In tegenstelling tot naaldhout, heeft bij loofhout een toename van de breedte van de jaarringen, dus een snellere groei, een groter aandeel laathout tot gevolg, zodat de dichtheid van het hout toeneemt. Hoe meer uitge-sproken de textuur, hoe grover de nerf. Eikenhout met de minst grove nerf is afkomstig van langzaam gegroeide bomen. Het is zachter, minder ner-veus, lichter van kleur en laat zich gemakkelijker bewerken. Dit is het kwaliteitshout voor snijfineer, meubelmakerij of schrijnwerk. Hout met een meer uitgesproken textuur, meer bepaald hout dat gewoonlijk wordt toegepast voor timmerwerk, kan tot 50% meer werken dan hout met een min-der uitgesproken textuur.

Mechanisch gezien heeft Europees eikenhout een uitstekende buig- en druksterkte en is dus zeer geschikt als constructiehout. Het is ook goed bestand tegen puntbelasting. Daarom wordt het ook zeer veel gebruikt voor parket. Ook de mechanische eigenschappen zijn sterk afhankelijk van zijn textuur en dus van zijn groeisnelheid. Hout met brede jaarringen, dat dus een hogere dichtheid heeft, zal dus ook hogere weerstand bie-den. In de radiale richting zal eikenhout dan weer gemakkelijk splijten, aangezien de dikke stralen een geschikt vertrekpunt zijn om het hout te klie-ven. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt voor het vervaardigen van duigen voor vaten.

DuurZAAMHEIDEuropees eikenhout behoort tot duurzaamheids-klasse II-III, ‘duurzaam’ en ‘matig duurzaam’. Voor zover het niet in contact is met de grond, heeft Europees eikenhout dat blootgesteld is aan de weersomstandigheden een levensverwachting van verschillende eeuwen. De duurzaamheid van Europees eikenhout kan echter niet worden ver-

hoogd door een behandeling, aangezien het, om anatomische redenen, niet kan worden geïmpreg-neerd, zelfs niet in autoclaaf. Europees eikenhout laat zich vrij goed verlijmen. Vermijd wel caseïne en andere alcalinelijmen, omdat ze vlekken veroor-zaken op hout dat rijk is aan looizuur. De spijker- en nagelvastheid zijn uitstekend, maar aan de uit-einden van de planken is het soms nodig om voor te boren wegens het risico op scheurvorming, in het bijzonder op dosse. In contact met vocht kan dit hout corrosie veroorzaken bij ijzerhoudende metalen, zodat door reactie met de looizuren vrijwel onuitwisbare blauwzwartachtige vlekken optreden. Indien het hout vochtig kan worden, is het aan te raden om enkel nagels en vijzen in roestvrij staal te gebruiken (gegalvaniseerd staal is niet voldoende). n meer iNfo: www.woodforum.be

Page 20: Profiel 03 2010

IIIIIIIIIIIIIII 76 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 2010

Vana

f € 6

6,- p

er u

itgav

e w

eten

uw

kla

nten

ook

wat

u d

oet!

Bel +

31 ( 0

) 495

450

095

voor

alle

info

rmat

ie o

ver e

en v

erm

eldi

ng o

f sur

f naa

r ww

w.p

rofie

l-onl

ine.

nl

WIE

DO

ET W

AT

Adviescentrum elektronisch sluiten

PH 09 V02 0

Advies Centrum Elektronisch Sluiten

ACESStruikheide 13, 8331 ZC STEENWIJKT .......................................+31 (0)521 524208 F .......................................+31 (0)521 524207 E [email protected] www.aces-nederland.nl

Aftimmering

PROGÉ BINNENAFWERKINGRedoute 1, 7141 JW GROENLOT .......................................+31 (0)544 372534 F ...................................... +31 (0)544 373746 E [email protected] www.proge.nl

Aluminium Bouwelementen

KonAndAl Aluminium BouwElEmEntEnWestlandse Langeweg 21a, 4651 PD STEENBERGENT .......................................+31 (0)167 563423F .......................................+31 (0)167 562048E [email protected] www.konandal.nl

Aluminium Profielen

AliplASt n.V.Waaslandlaan 15, B - 9160 LOKERENT .........................................+32 (0)9 3405555F .........................................+32 (0)9 3485792E [email protected] www.aliplast.com

Alumil BEnElux diStriButiE: Alulog n.V.Kunstdal 19, B-9900 EEKLOT .........................................+32 (0)9 2181784F .........................................+32 (0)9 2181786E [email protected] www.alumil.be

BuVA rAtionElE BouwproduKtEn B.V.Bremen 5, 2993 LJ BARENDRECHTT .......................................+31 (0)180 697500F .......................................+31 (0)180 697505E [email protected] www.buva.nl

SApA Building SyStEm B.V.Postbus 5647, 4801 EA BREDAT .......................................+31 (0)76 5873400F .......................................+31 (0)76 5719485E [email protected] www.sapabuildingsystem.com

SChüCo nEdErlAnd B.V.Rendementsweg 3a, 3641 SK MIJDRECHT T .......................................+31 (0)297 233670 F .......................................+31 (0)297 250162 E [email protected] www.schueco.nl

SolArlux nEdErlAnd B.V.Bedrijvenweg 41, 7442 CW NIJvERDALT .......................................+31 (0)548 631323F .......................................+31 (0)548 631329E [email protected] www.solarlux.nl

SprAngErS n.V.John Lijsenstraat 49B-2321 MEER-HOOGSTRATENT .........................................+32 (0)3 3157768 F ........................................ +32 (0)3 3158886E [email protected] www.sprangers.be

Aluminium ramen en kozijnen

AliplASt n.V.Waaslandlaan 15, B-9160 LOKERENT .........................................+32 (0)9 3405555F .........................................+32 (0)9 3485792E [email protected] W www.aliplast.com

dEpA rAmEn nVKunstdal 8, B-9900 EEKLOT .........................................+32 (0)9 3769696F .........................................+32 (0)9 3769695E [email protected] www.deparamen.be

wiggErS rAAltE B.V.Kaagstraat 31, 8102 GZ RAALTET .......................................+31 (0)572 354310F .......................................+31 (0)572 355079E [email protected] W www.kijkopkozijnen.nl

Aluminiumspecialisten

Aluro BuigtEChniEK BVBAIndustriepark 12, B-2220 HEIST OP DEN BERGT .........................................+32 (0)15 246660 F .........................................+32 (0)15 257286 E [email protected] www.bestbend.be

Automatisering

C-mol BEnElux B.V.Hoofdstraat 15b, 6670 AB ZETTENT ...................................... +31 (0)488 421848 F ...................................... +31 (0)488 421739 E [email protected] www.c-mol.nl

mAtrix SoftwArEWijchenseweg 116, 6538 SX NIJMEGENT .......................................+31 (0)24 3434380 F ...................................... +31 (0)24 3434389 E [email protected] www.matrix-software.nl

Automatische deuren

BESAmZuidplein 4, 6717 Lv EDEPostbus 8155, 6710 AD EDET ...................................... +31 (0)318 698969 F ...................................... +31 (0)318 638346 E [email protected] www.besam.nl

Page 21: Profiel 03 2010

2010 I profiel vaktijdschrift nr. 3 I 77 IIIIIIIIIIIIIII

Vana

f € 6

6,- p

er u

itgav

e w

eten

uw

kla

nten

ook

wat

u d

oet!

Bel +

31 ( 0

) 495

450

095

voor

alle

info

rmat

ie o

ver e

en v

erm

eldi

ng o

f sur

f naa

r ww

w.p

rofie

l-onl

ine.

nl

WIE

DO

ET W

AT

dormA nEdErlAnd B.V.Dalwagen 45, 6669 CB DODEWAARDPostbus 15, 6669 ZG DODEWAARDT .......................................+31 (0)488 418100F .......................................+31 (0)488 418190E [email protected] www.dorma.nl

rECord AutomAtiSChE dEurEn B.V.Cardanuslaan 30, 6865 HK DOORWERTHPostbus 67, 6865 ZH DOORWERTHT .......................................+31 (0)26 3399777F .......................................+31 (0)26 3399770E [email protected] www.record-automatischedeuren.nl

Beveiliging

BlAnKEStijn BEVEiligingPascalstraat 14a, 3771 RT BARNEvELDPostbus 158, 3770 AD BARNEvELDT .......................................+31 (0)342 491767 F .......................................+31 (0)342 420843 E [email protected] www.blankestijn-beveiliging.nl

Bevestigingsmaterialen

rApid BEVEStigingStEChniEK BEnElux B.V.JosephinE ......... Bakerstraat 5, 1311 GB ALMERET .......................................+31 (0)36 5460000F .......................................+31 (0)36 5460010E [email protected] www.rapid.com

Bouwbeslag

hAfElE nEdErlAnd B.V.Nagelpoelweg 30, 7333 NZ APELDOORNPostbus 1085, 7301 BH APELDOORNT .......................................+31 (0)55 5384600 F .......................................+31 (0)55 5424950 E [email protected] www.hafele.com

hAndElSondErnEming j.p.m. KoKOostergracht 36, 3763 LZ SOESTT .......................................+31 (0)35 6012433E [email protected] www.jpmkok.nl

BouwBESlAg import nEdErlAndMadoerastraat 41, 3818 CS AMERSFOORTT .......................................+31 (0)33 4633300F .......................................+31 (0)33 4637776E [email protected] www.bouwbeslagimportnederland.nl

VAn lEEuwEn intErnAtionAlUtrechtsestraatweg 220, 3911 TX RHENENT .......................................+31 (0)318 477777 F .......................................+31 (0)318 477778 E [email protected] www.vanleeuwenint.nlW www.intersteel.nl

Bouwen

muldEr oBdAmHandelskade 5, 1713 HS OBDAMPostbus 6, 1713 ZG OBDAMT ...................................... +31 (0)226 456654 F ...................................... +31 (0)226 456645 E [email protected] www.mulderobdam.com

Dakkapellen

GOTEN-BOEILIJSTEN

WOODFREE

PR

EFA

BB

OU

W

DAKKAPELLEN

PO

LY

ES

TE

R

woodfrEEvreelandseweg 37, 1394 BL NEDERHORST TEN BERGT .......................................+31 (0)294 255439F .......................................+31 (0)294 257627E [email protected] www.woodfree.nl

Deurbeslag

formAni hollAnd B.V.Amerikalaan 55, 6199 AE MAASTRICHT-AIRPORTT .......................................+31 (0)43 3089005 F .......................................+31 (0)43 3648828 E [email protected] www.formani.nl

Deuren

KEgroPostbus 94,6560 AB GROESBEEKT .......................................+31 (0)24 2999555 F ......................................+31 (0)24 3975354 E [email protected] www.kegro.nl

norhtgoPostbus 3004, 2220 CA KATWIJKT ......................................+31 (0)71 4029322F .......................................+31 (0)71 4030081E [email protected] www.norhtgo-deuren.nl

VAn BruChEmPostbus 11, 5300 AA ZALTBOMMELT .......................................+31 (0)418 678040F ......................................+31 (0)418 678050E [email protected] www.bruchem.nl

tingAPostbus 1, 8830 AA WINSUMT .......................................+31 (0)517 341203F ...................................... +31 (0)517 341775E [email protected] www.tingadeuren.nl

Deuren & kozijnen

Bewust leven met ramen & deuren

ewitherm BVBA Industrieweg 2091 I.Z. “De Waerde”B - 3520 ZONHOvENT .........................................+32 (0)11 440700 F .........................................+32 (0)11 440709 E [email protected] www.thermopane.net