Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

32
Portfolio Inge Hoekstra landschapsarchitectuur

description

Overzicht van mijn projecten 2011-2014.

Transcript of Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

Page 1: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

PortfolioInge Hoekstra landschapsarchitectuur

Page 2: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra
Page 3: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

Leuk dat je interesse toont in mijn portfolio! Sinds de zomer 2014 ben ik afgestudeerd aan de Wageningen University en mag ik mezelf landschapsarchitect noemen. Mijn doel nu is om aan de slag te kunnen bij een landschapsarchitectenbureau en meer ervaring op te doen. Als landschapsarchitect ben ik vooral geïnteresseerd in de interactie tussen landschap en mensen. Ik zie deze interactie op twee manieren; de invloed van mensen op het landschap en de invloed van landschap op mensen. Het eerste komt bijvoorbeeld naar voren wanneer mensen betrokken worden bij de ontwikkeling van het landschap en hun woonomgeving, zoals er voorgesteld wordt in mijn afstudeerproject over krimpende steden (p. 6). Het tweede type interactie gaat over hoe mensen een landschap kunnen beleven, zo heb ik in mijn project ‘Duivendaalsehof’ verschillende zintuigelijke belevingen ontworpen (p. 24). Naast ontwerpen houd ik er ook van om onderzoek te doen. Tijdens mijn stage bij MD Landschapsarchitecten heb ik bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar hoe het ontwerp van een stad de gezondheid van de inwoners kan beïnvloeden (p. 16). Hierbij gaf het onderzoek nieuwe inzichten en kon zo voor het ontwerp een goede basis worden gelegd. Deze interesses heb ik kunnen ontdekken tijdens het werken aan de verschillende projecten tijdens mijn studie, stage en daarbuiten. In dit portfolio laat ik zes van de projecten zien waar ik de afgelopen jaren ervaring mee op heb gedaan.

1

Page 4: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

Curriculum Vitae

2010-2014

2010-2011

2007-2010

2002-2007

I. Hoekstra (Inge)Hoogstraat 20a6701 BT [email protected]

Master landscape architecture & planning. Specialisatie: landscape architecture. Onderwerp masterthesis: City shrinkage (cijfer thesis: 8).Wageningen University, WageningenSchakelprogramma voor de master landscape architecture & planning.Wageningen University, WageningenBachelor sociale geografie & planologie.Onderwerp bachelorthesis: Utopia in relatie tot de praktijk, met individueel onderwerp Haren in vergelijking met de tuinstadgedachte van Ebenezer Howard.Rijksuniversiteit Groningen, GroningenAtheneum met als profiel economie & maatschappij en extra vak beeldende vorming. Onderwerp profielwerkstuk: honderd jaar vervoer in Groningen.Zernike College, Haren

Opleidingen

Aanvullende informatieGoede kennis van Illustrator, Photoshop, InDesign, AutoCad, Vectorworks en SketchUp. Ervaring met GIS, SPSS en Excel.

Page 5: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

09/2014 - nu

09/2012 - 12/2012

2008-2010

01/2014 - 04/2014

11/2013

10/2013 - 12/2013

01/2012 - 03/2012

04/2012 – 08/2012

06/2011 – 02/2012

2009

2008 - 2009

Medewerker bediening en bagels maken (20-30 uur/week)Bagels & Beans, WageningenLandschapsarchitect stagiare (40 uur/week). MD Landschapsarchitecten, GroningenServeerster (10-15 uur/week).Pizzeria La Trattoria, Groningen

Ontwerp verenigingstuin.Studentenvereniging SSR-W, WageningenIdeeëncompetitie ‘Wachtend Land’.Gemeente Blaricum en TU Delft, BlaricumMasterclass ‘Landscape Architecture for Infrastructure’ van Adriaan Geuze en Paul Roncken.Wageningen University, WageningenOntwerp chakratuin.Winery & Herbs, Schijndel

Commissielid van de master committee.Studievereniging Genius Loci, WageningenVice-voorzitter en later voorzitter van de kledingcommissie.Studentenvereniging SSR-W, WageningenSecretaris van de excursiecommissie.Studievereniging Ibn Battuta, GroningenMentor voor eerstejaars.Faculteit ruimtelijke wetenschappen, Groningen

Werkervaring

Extra curriculairOntwerpervaring

Commissies en dergelijke

3

Page 6: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

Projecten

6

12

14

City shrinkage

ParkwayWageningen

Wachtend land

2014

2013

2013

<

<

<

p.

p.

p.

Page 7: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

16

20

26

De gezonde stad

Recycling waterlandscape

Duivendaalsehof

2011

2012

2012

<

<

<

p.

p.

p.

5

Wachtend land

Page 8: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

Krimpende steden zijn een groeiend probleem in Nederland. De stad Den Helder verwacht een bevolkingskrimp in de toekomst en heeft ons daarom gevraagd om te onderzoeken hoe ze hiermee om kunnen gaan. De laatste literatuur over krimp in de stad geeft aan dat er een flexibele strategie nodig is die om kan gaan met de onzekerheden van krimp. Van daaruit hebben wij gekozen om te

City shrinkage

vernieuwde casco concept voor krimpende steden met een laag dynamisch raamwerk en hoog dynamische gebruiksruimtes

<

Course: master thesisBegeleider: Sanda LenzholzerLocatie: Den HelderSamen met: Joëlle MulkensPeriode: maart 2013 - juli 2014Cijfer: 8

beschrijven hoe het casco concept – een klassiek concept uit de landschapsarchitectuur van Klaas Kerkstra en Peter Vrijlandt– een basis kan zijn voor de ontwikkelingen van krimpende steden in Nederland.

casco concept

gebruiksruimte

raamwerk

Page 9: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

We willen uitbreidingen van krimpende steden vermijden, daarom raden we aan om nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen niet buiten de bebouwde kom te ontwikkelen, maar juist binnen in de stad.

Geld kan worden bespaard door de bestaande wegen en ondergrondse infrastructuur meer te benutten. Daarom adviseren wij om ontwikkelingsstroken aan te wijzen langs de laag dynamische infrastructuur.

We raden aan om braakliggende terreinen zo snel mogelijk te ontwikkelen. Als het niet direct gebruikt kan worden voor een nieuwe functie, dan zou het op zijn minst veranderd moeten worden in openbaar groen door omheiningen weg te halen en gras te laten groeien.

Zones kunnen worden aangewezen waarin het ecologische netwerk zou kunnen uitbreiden. Als een locatie in deze zone vrij komt en er geen stedelijke functie is die hier kan ontwikkelen, dan kan terug worden gegeven aan de natuur.

Interessante locaties om het netwerk van openbaar groen te verbeteren kunnen precies worden aangewezen. Als zo’n locatie vrij komt, dan zou het onmiddelijk moeten worden getransformeerd in openbaar groen.

Om de uitstraling van de fysieke omgeving van voldoende kwaliteit te houden, willen we renovatie van zichtlocaties langs de hoofdwegen en landmarks die verloedered zijn stimuleren.

Ontwerpprincipes

7

Page 10: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

ontwerp cascoconcept voor Den Helder

8

Page 11: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

1 km0 0,5

gebruikruimtesgebruiksruimte binnen bebouwde kom

gebruiksruimte buiten bebouwde kom

ontwikkelingsstrook

landmark

zichtlocatie

Deze nieuwe strategie voor krimpende steden in Nederland stelt voor om het landschap in twee zones te verdelen: het laag dynamische raamwerk en de hoog dynamische gebruiksruimtes. Terwijl de gebruiksruimtes flexibel zijn om te reageren op onzekere toekomstige ontwikkelingen, kan het raamwerk stabiel blijven om zeker te stellen dat de stad kan blijven functioneren en om de bijzondere kwaliteiten van de stad te beschermen. Dit afstudeerproject heb ik samen met Joelle Mulkens gedaan. Hierbij hebben we allebei aan alle onderdelen gewerkt. Op het moment zijn we bezig met een publicatie schrijven over dit werk en zijn we met dit project genomineerd voor de Urbanisme scriptie-award verkiezing van 2014.

9

raamwerkecologisch netwerk

uitbreiding ecologisch netwerk

netwerk van openbaar groen

uitbreiding netwerk van openbaar groen

waterkering

cultuurhistorisch landschap

openbare ruimte in collectief geheugen

monumentaal gebied

monumenten

spoorwegwegen in regionaal-/stadsnetwerk

wegen vastgelegd tussen bebouwing

water

Page 12: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

uitbreiding van het openbaar groen netwerk ontwikkeling van nieuwe bebouwing op de ontwikkelingsstroken

<

<

10

Page 13: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

spontane natuur in de gebruiksruimte verbeterde groene verbinding met de duinen en wateropslag in de gebruiksruimte

<

<

11

Page 14: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

Wageningen parkway

Ede-Wageningen

Ede Ziekenhuis

Wageningen Centrum

voorgesteld tracé LRT <

Wageningen Campus

Course: masterclassBegeleiders: Adriaan Geuze en Paul RonckenLocatie: WageningenPeriode: nov. 2013 - dec. 2013Cijfer: 7,5

Ede-Wageningen, een station van waaruit je zowel Ede als Wageningen makkelijk zou moeten kunnen bereiken. Echter, Wageningen ligt nog een kleine 10 kilometers verderop. De opdracht voor deze masterclass was daarom om de mogelijkheden te onderzoeken hoe de universiteitsstad Wageningen uit deze geïsoleerde positie gehaald kan worden. Hierbij heb ik bestudeerd hoe een groene LRT (lightrail train) verbinding de reis van Ede-Wageningen naar het centrum van Wageningen sneller, comfortabeler, groener en ontspannender kan maken. De focus van het ontwerp ligt hierbij op het gedeelte van de route tussen de campus en het centrum.

Page 15: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

ontwerp detailgebied

campus, Hoevestein,

Churchillweg en centrum

13

Ede-Wageningen

Page 16: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

Hiernaast is het ideale profiel te zien voor de wegen waar de LRT gebruik van zal maken. De meeste ruimte is hierbij vrij gemaakt voor de fiets. Via een bomenlaan kunnen de bewoners van het centrum van Wageningen naar de campus fietsen. Daarnaast wordt het tracé van de LRT verwerkt in een grasstrook, waardoor ook deze een mooie groene uitstraling zal krijgen.

Tijdens deze masterclass heb ik geleerd om snel de mogelijkheden voor een ontwerp te onderzoeken en dit tot in een verder detail uit te werken dan dat ik bij eerdere vakken heb gedaan.

14

Page 17: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

ideaal profiel Wageningen Parkway met LRT

15

Page 18: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

Wachtend land

KUNSTROUTE DOOR HET SCHAPENLAND Een slingerpad tussen de schapen van rubberen rijplaten voert wandelaars langs verschillende kunstobjecten.

ZELFVOORZIENEND DOOR ENERGIELANDSCHAP De ateliers en evenementen kunnen van energie worden voorzien door windmolens en koolzaadvelden uit het energielandschap.

POP-UP LANDSCHAP ALS ONTMOETINGSPLEK Een landschap waar mensen kunnen verzamelen voor evenementen en kunnen kunstenaars zich vestigen in tijdelijke ateliers.

VERBINDING MET MEENTHUIS EN BEDRIJVENPARK Het Meenthuis zal een recreatieve band krijgen met het tijdelijke landschap. Het bedrijvenpark zal het landschap kunnen gebruiken voor vergaderingen.

SYNERGIE TUSSEN DE LANDSCHAPPEN De ateliers en evenementen kunnen van energie worden voorzien door windmolens en koolzaadvelden uit het energielandschap. De kunst gemaakt in het pop-up landschap kan worden geexposeerd in het schapenlandschap.

ONDERVERDELING VAN HET GEBIED IN DRIE LANDSCHAPPEN Pop-up landschap Schapenland Energielandschap

KUNSTROUTE DOOR HET SCHAPENLAND Een slingerpad tussen de schapen van rubberen rijplaten voert wandelaars langs verschillende kunstobjecten.

ZELFVOORZIENEND DOOR ENERGIELANDSCHAP De ateliers en evenementen kunnen van energie worden voorzien door windmolens en koolzaadvelden uit het energielandschap.

POP-UP LANDSCHAP ALS ONTMOETINGSPLEK Een landschap waar mensen kunnen verzamelen voor evenementen en kunnen kunstenaars zich vestigen in tijdelijke ateliers.

VERBINDING MET MEENTHUIS EN BEDRIJVENPARK Het Meenthuis zal een recreatieve band krijgen met het tijdelijke landschap. Het bedrijvenpark zal het landschap kunnen gebruiken voor vergaderingen.

SYNERGIE TUSSEN DE LANDSCHAPPEN De ateliers en evenementen kunnen van energie worden voorzien door windmolens en koolzaadvelden uit het energielandschap. De kunst gemaakt in het pop-up landschap kan worden geexposeerd in het schapenlandschap.

ONDERVERDELING VAN HET GEBIED IN DRIE LANDSCHAPPEN Pop-up landschap Schapenland Energielandschap

KUNSTROUTE DOOR HET SCHAPENLAND Een slingerpad tussen de schapen van rubberen rijplaten voert wandelaars langs verschillende kunstobjecten.

ZELFVOORZIENEND DOOR ENERGIELANDSCHAP De ateliers en evenementen kunnen van energie worden voorzien door windmolens en koolzaadvelden uit het energielandschap.

POP-UP LANDSCHAP ALS ONTMOETINGSPLEK Een landschap waar mensen kunnen verzamelen voor evenementen en kunnen kunstenaars zich vestigen in tijdelijke ateliers.

VERBINDING MET MEENTHUIS EN BEDRIJVENPARK Het Meenthuis zal een recreatieve band krijgen met het tijdelijke landschap. Het bedrijvenpark zal het landschap kunnen gebruiken voor vergaderingen.

SYNERGIE TUSSEN DE LANDSCHAPPEN De ateliers en evenementen kunnen van energie worden voorzien door windmolens en koolzaadvelden uit het energielandschap. De kunst gemaakt in het pop-up landschap kan worden geexposeerd in het schapenlandschap.

ONDERVERDELING VAN HET GEBIED IN DRIE LANDSCHAPPEN Pop-up landschap Schapenland Energielandschap

In de Blaricummermeent zijn de nieuwbouw-plannen voor een onbepaalde tijd opgeschort en zo is het braakliggende terrein beschikbaar gekomen voor een tijdelijke invulling. Hiervoor schreef de gemeente een prijsvraag uit waar ik met een team van studenten aan mee heb gedaan. Samen hebben we gebrainstormd en dit plan uitgewerkt. Ons plan verdeelt het gebied in drie soorten landschappen die samen een werkend geheel vormen. Het pop-up landschap kan fungeren als een ontmoetingsplek door hier evenementen te organiseren en creatievelingen zich hier te laten vestigen in tijdelijke ateliers. Het energielandschap daarnaast biedt ruimte aan windmolens, zonnepanelen en het groeien van biomassa en kan zo het pop-up landschap van energie voorzien. Het schapenland zorgt dat het gebied ontsloten wordt. Hier kunnen mensen over tijdelijke routes van rubberen rijplaten het gebied verkennen, bijvoorbeeld tijdens een blokje om met de hond. Tegelijkertijd kunnen de kunstenaars hier hun kunst exposeren.

Opdrachtgever: Gemeente Blaricum, TU DelftSamen met: Quinten Dengerink, André Hoogerwerf en Ashwin KarisLocatie: BlaricummermeentPeriode: nov. 2013

energielandschap

pop-up landschap

schapenland

schapenland met naast de wandelroute expositie ruimte > pop-up landschap als ontmoetingsplek >>

Page 19: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

een landmark in het midden van het plangebied zorgt voor goede zichtbaarheid vanaf de nabijgelegen snelweg

<

17

Page 20: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

De gezonde stad

Course: stage MD LandschapsarchitectenOpdrachtgever: Centrum voor bewegingswetenschappenLocatie: GroningenPeriode: sept. 2012 - dec. 2012

Tijdens mijn stage van vier maanden bij MD Landschapsarchitecten heb ik van het begin tot het einde, tussen de andere projecten door, gewerkt aan een onderzoek en ontwerp van de gezonde stad. Door alle gemakken en luxe tegenwoordig bewegen mensen te weinig. Dit kan leiden tot de zogenoemde ‘welvaartsziekten’, zoals obesitas, diabetes en spierziektes. Samen met Jan Martijn Eekhof, stedenbouwkundige, en experts van het Centrum van Bewegingswetenschappen hebben we gekeken hoe het ontwerp van een stad kan stimuleren om te bewegen.

Om dit te bereiken in een ontwerp voor de stad Groningen suggereren wij een netwerkpark waarin bestaand groen aan elkaar wordt gekoppeld en oude groene lagen worden gereactiveerd. Daarnaast moet de structuur van de stad worden verbeterd. Brede, groene assen worden door de stad heen getrokken en gekoppeld aan het netwerk van parken. Deze assen vormen belangrijke verbindingen tussen verschillende delen van de stad die fietsen, hardlopen en wandelen in de stad weer aantrekkelijk maken.

de diepenring, nu domein van de auto, zal met deze profielen weer plaats bieden voor fietsers en voetgangers

<

Page 21: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

verbinding wijk

verbinding P+R

verbinding recreatiegebied

recreatiegebied

stadsgroen

gezond ontwerp van een netwerkpark voor de stad Groningen

19

Page 22: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

de diepenring kan weer een plek worden waar mensen kunnen wandelen, fietsen, sporten en verblijven

<

20

Mijn rol bij dit project was om het onderzoek uit te voeren, mee te denken met het ontwerp en de beelden uit te werken.

Page 23: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

de stadsassen stimuleren beweging ook voor de bezoeker door een verhuursysteem voor stadsfietsen

<

21

Page 24: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

Recycling waterlandscapeDe opdracht van dit atelier was om een ontwerp te maken voor het oostelijke rivierengebied van Rotterdam dat omgaat met de onzekerheden van de toekomst en de identiteit van het gebied versterkt. Dit ontwerp zoomt in op de stad Slikkerveer en heeft als doel om de lokale identiteiten van Slikkerveer ontwikkelen door middel van een nieuwe verbinding tussen mensen en het landschap. Dit gebeurt door een recyclend water systeem toe te passen waarin water zichtbaar wordt verzameld, gereinigd en hergebruikt. Het systeem kan de identiteit beïnvloeden door twee punten: functie en persoonlijke beleving. Door het recycelen zijn mensen bewust met het water bezig en leren ze het te

Course: AtelierBegeleiders: Rudi van Etteger en Gabriëlle BartelseLocatie: SlikkerveerPeriode: maart 2012 - juni 2012Cijfer: 7

begrijpen. Daarnaast wordt het watersysteem op meerdere plekken in de stad zichtbaar gemaakt met nieuwe kanalen, rietvelden en waterparken waardoor ze ook een persoonlijke beleving met het water kunnen krijgen.

<

waterbergingsgebied met speeltuin waarin

kinderen het water kunnen beleven

Page 25: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

beek

wandelpad

vogelkijkhut

weg

plein

speeltuin

rietveld

waterpark

bedrijventerrein

nieuwe bebouwing

bestaande bebouwing

ontwerp recyclend water landschap in Slikkerveer<

<<

door de speeltuin en paden in het water te verdiepen wordt het water extra zichtbaar,

maar is er toch een veilige barrière

23

Page 26: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

DuivendaalsehofVogelvlucht

Bebouwing

Infrastructuur

Parkeren

Beplanting

Course: Design Studio: UrbanBegeleiders: S. Lenzholzer, C. Polito en M. WeightmanLocatie: Duivendaal, WageningenPeriode: mei 2011 - juni 2011Cijfer: 7

De locatie van het huidig hoofdkantoor van de universiteit wordt op korte termijn verlaten . De WUR en de gemeente Wageningen moeten over een nieuwe inrichting nadenken. Het doel van dit ontwerp was om plaats te maken voor jonge gezinnen dichtbij het centrum van Wageningen. Door middel van hofjes wordt een veilige omsloten plek gecreëerd. Om de hofjes hun eigen unieke karakter te geven en het bezoeken waard te maken, versterken ze ieder een bepaald zintuig: geur, zicht, gehoor en smaak. Deze zintuigen worden benadrukt door de beplanting en elementen zoals water. De ontsluiting van het gebied wordt ook aangepakt, het krijgt een extra brug naar het centrum met een zichtlijn op de kerk. Daarnaast is het parkeerprobleem opgelost door half verdiepte parkeergarages onder de woningen te leggen.

beplanting

parkeren

infrastructuur

bebouwing

Page 27: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

Vogelvlucht

Bebouwing

Infrastructuur

Parkeren

Beplanting

door en fontijn en ratelpopulieren kun je dit hof horen

door fruitbomen kun je het hof verderop proevendoor magnolia’s en rozenstruiken kun je het hof verderop ruiken

door felle bloemen en een pergola kun je dit hof zien<

< <

<

25Vogelvlucht

Bebouwing

Infrastructuur

Parkeren

Beplanting

Page 28: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra
Page 29: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra
Page 30: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

v-dal met weiden op een helling in Zuid-Limburg, de tekenlocatie van de omslag

Page 31: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra
Page 32: Portfolio landschapsarchitectuur Inge Hoekstra

Inge HoekstraMsc Landscape architecture & planningWageningen University

[email protected]